Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 2.890/C din 27 octombrie 2017  pentru aprobarea Normelor de echipare şi a duratei de folosinţă a ţinutei asigurate  de administraţia locului de deţinere persoanelor private de libertate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDIN nr. 2.890/C din 27 octombrie 2017 pentru aprobarea Normelor de echipare şi a duratei de folosinţă a ţinutei asigurate de administraţia locului de deţinere persoanelor private de libertate

EMITENT: Ministerul Justiţiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 906 din 20 noiembrie 2017
    În conformitate cu prevederile art. 102 din Regulamentul de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 157/2016, cu modificările şi completările ulterioare,
    având în vedere prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.048/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru utilizarea de către lucrători a echipamentelor individuale de protecţie la locul de muncă,
    în temeiul dispoziţiilor art. 49 alin. (3) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 13 din Hotărârea Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul justiţiei emite următorul ordin:
    ART. 1
    Se aprobă Normele de echipare şi durata de folosinţă a ţinutei asigurate de administraţia locului de deţinere persoanelor private de libertate, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 2
    (1) Normele prevăzute la art. 1 stabilesc:
    a) articolele de echipament la care au dreptul persoanele private de libertate;
    b) durata normală de folosinţă a echipamentului;
    c) modalitatea de acordare a normelor de echipare.

    (2) Prin echipament se înţelege ţinuta şi echipamentul individual de protecţie ale persoanelor private de libertate, asigurate de administraţia locului de deţinere, prevăzute în normele nr. 1-6 din anexă.
    (3) Ţinuta reprezintă echipamentul complet al unei persoane, respectiv: îmbrăcăminte, lenjerie de corp, încălţăminte.
    (4) Echipamentul individual de protecţie reprezintă totalitatea mijloacelor cu care sunt dotaţi participanţii la procesul de muncă pentru a fi protejaţi împotriva factorilor de risc de accidentare şi îmbolnăvire profesională.

    ART. 3
    (1) Cantităţile prevăzute în norme sunt maximale şi nu pot fi depăşite.
    (2) Cu aprobarea directorului locului de deţinere se pot aproviziona, asigura şi distribui cantităţi mai mici decât cele prevăzute de norme, dacă aceasta nu dăunează desfăşurării normale a activităţii.

    ART. 4
    (1) Bunurile prevăzute în norme se achiziţionează de către fiecare administraţie a locului de deţinere, în limita bugetului aprobat.
    (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), achiziţia se poate face centralizat pentru anumite bunuri prevăzute în norme, în funcţie de specificul acestora şi de cantitatea necesară.

    ART. 5
    (1) Articolele de echipament se pot aproviziona şi distribui atât prin atelierele zonale organizate în cadrul administraţiilor locurilor de deţinere, cât şi prin operatori economici specializaţi, cu respectarea prevederilor legale privind achiziţiile publice.
    (2) Pentru articolele de echipament, încălţăminte şi lenjerie destinate persoanelor private de libertate, achiziţionate pe plan local, caracteristicile se stabilesc de către fiecare administraţie a locului de deţinere în parte.

    ART. 6
    (1) Persoanele private de libertate poartă ţinută civilă indiferent de regimul de executare a pedepselor, a măsurii educative privative de libertate ori a măsurii preventive.
    (2) Ţinuta civilă personală este achiziţionată din veniturile realizate de către persoanele private de libertate sau de către membri de familie, aparţinători sau alte persoane.
    (3) În cazul în care persoanele private de libertate nu dispun de ţinută civilă personală, aceasta se asigură gratuit de către administraţia locului de deţinere, în funcţie de climă şi anotimp, potrivit dispoziţiilor normelor aprobate prin prezentul ordin, în baza solicitărilor scrise ale persoanelor private de libertate.
    (4) Ţinuta asigurată de administraţia locului de deţinere, prin caracteristicile sale, nu trebuie să fie umilitoare, degradantă şi nici să evidenţieze condiţia de persoană privată de libertate.
    (5) Ţinuta persoanelor private de libertate se păstrează în stare normală de curăţenie şi este înlocuită, când este necesar, prin grija administraţiei locului de deţinere ori a membrilor de familie, aparţinătorilor sau a altor persoane, în baza solicitărilor scrise ale persoanelor private de libertate.
    (6) Persoanele private de libertate internate în spitale şi infirmerii sunt echipate conform normelor sanitare în vigoare.
    (7) Prezentarea persoanelor private de libertate în faţa organelor judiciare sau a altor autorităţi sau instituţii se va realiza în ţinută decentă.

    ART. 7
    (1) Persoanele private de libertate care desfăşoară activităţi cu caracter gospodăresc necesare locului de deţinere sau activităţi în regie proprie au dreptul la echipament individual de protecţie asigurat de administraţia locului de deţinere în condiţiile, structura şi cantităţile prevăzute de normele aprobate prin prezentul ordin.
    (2) Persoanele juridice sau fizice care folosesc la muncă persoane private de libertate pentru desfăşurarea unor activităţi sunt obligate să asigure articole de echipament individual de protecţie.
    (3) În cazul persoanelor private de libertate care prestează diverse activităţi lucrative în folosul locului de deţinere sau pentru persoane fizice sau juridice, echipamentele individuale de protecţia sănătăţii şi a securităţii se asigură în mod obligatoriu şi nu se pot substitui cu ţinuta civilă.
    (4) În cazul în care persoanele private de libertate desfăşoară muncă pe bază de voluntariat, în condiţiile legii, echipamentul individual de protecţie se asigură de către partenerul social parte în contractul încheiat cu administraţia locului de deţinere.

    ART. 8
    Persoanele care lucrează în ateliere sau în alte locuri unde se desfăşoară procese de muncă în condiţii de murdărirea corpului sau în contact cu noxe au dreptul, pentru schimb, la un rând de lenjerie de corp - maiou, cămaşă/tricou, chiloţi, suplimentar numărului prevăzut de normele aprobate prin prezentul ordin.

    ART. 9
    (1) La punerea în libertate, persoanele care nu au încălţămintea şi îmbrăcămintea necesare şi nici posibilitatea să
    le procure primesc, în funcţie de sezon, următoarele articole de echipament: o/un căciulă/fes/batic, o/un cămaşă/tricou/bluză, o scurtă, un pantalon sau o fustă ori o rochie, pentru femei, un pulover, un maiou, un chilot, o pereche de încălţăminte, o pereche de ciorapi şi o pereche de mănuşi.

    (2) Persoanele private de libertate care au asigurată o parte din ţinuta personală primesc numai articolele lipsă, necesare pentru completarea ţinutei.
    (3) Stabilirea persoanelor care beneficiază de drepturile prevăzute la alin. (1) şi (2), precum şi a articolelor de echipament care se asigură prin grija administraţiei locului de deţinere se face de către directorul unităţii, în funcţie de situaţia concretă a fiecărei persoane private de libertate, iar articolele de echipament se justifică şi se scad din gestiune în baza documentelor contabile şi proceselor-verbale.
    (4) Persoana privată de libertate care a decedat în timpul executării pedepsei poate fi înmormântată sau ridicată de către familie cu următoarele articole de echipament: o/un căciulă/fes/batic, pantalon/fustă/rochie, o/un cămaşă/tricou/bluză, un chilot, o pereche de ciorapi şi o pereche de pantofi.
    (5) Articolele de îmbrăcăminte şi încălţăminte prevăzute la alin. (1) şi (4) se scad din evidenţa contabilă în momentul distribuirii acestora.

    ART. 10
    (1) Mamelor private de libertate care la punerea în libertate nu au posibilitatea să asigure îmbrăcămintea copilului aflat în îngrijire li se asigură şi li se distribuie în mod gratuit următoarele articole de echipament: patru scutece de unică folosinţă, o salopetă sau un costumaş, o căciuliţă, o păturică. Aceleaşi articole se pot asigura şi pentru copiii decedaţi, ai căror părinţi sau membri de familie nu au posibilitatea să le procure.
    (2) În cazul în care articolele de echipament prevăzute la alin. (1) nu se pot distribui gata confecţionate, se asigură metrajul şi materialele necesare pentru a fi confecţionate în locul de deţinere.

    ART. 11
    (1) Echipamentul şi materialele de sport aprovizionate şi distribuite conform normei nr. 5 din anexă se folosesc numai pentru desfăşurarea activităţilor de pregătire fizică şi sport, fiind interzisă folosirea lor în alte scopuri.
    (2) Dotarea unităţilor se face numai cu echipament şi materiale de care este strictă nevoie, ţinându-se seama de programul de pregătire fizică indicat, de specificul locului de deţinere şi posibilităţile concrete existente privind amenajarea terenurilor de sport, sălilor de sport şi pentru practicarea diferitelor discipline de pregătire fizică şi sport.

    ART. 12
    (1) Persoanele private de libertate care prestează activităţi lucrative beneficiază de echipamentul individual de protecţie prevăzut în cuprinsul normei nr. 6 din anexă. Pentru celelalte categorii de meseriaşi nespecificate în normele aprobate prin prezentul ordin, echipamentul de protecţie se asigură potrivit legislaţiei în vigoare, pe categorii de meserii.
    (2) Echipamentul individual de protecţie acordat conform prevederilor normei nr. 6 din anexă sau legislaţiei în vigoare se înregistrează în contabilitatea administraţiei locului de deţinere şi se foloseşte numai în timpul muncii pentru care este destinat.
    (3) În vederea implementării cerinţelor de securitate şi sănătate în muncă necesare pentru utilizarea echipamentelor individuale de protecţie de către lucrători la locul de muncă, precum şi pentru îmbunătăţirea, în special, a mediului de muncă, pentru garantarea unui nivel mai bun de protecţie a sănătăţii şi securităţii acestora, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a normelor de echipare aprobate prin prezentul ordin se aprobă, prin decizie a directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Ghidul de acordare şi utilizare a echipamentului individual de protecţie.
    (4) Ghidul va cuprinde un necesar de dotare a lucrătorilor cu echipament individual de protecţie, cu indicarea factorilor de risc ce apar în îndeplinirea sarcinii, indicarea fiecărui tip de protector (sortiment de echipament individual de protecţie), a numărului de echipamente acordate şi a termenului la care acestea se înlocuiesc.
    (5) Echipamentul individual de protecţie se schimbă ori de câte ori se constată diminuarea capacităţii acestuia de a proteja lucrătorul. Este interzisă utilizarea echipamentului individual de protecţie casat sau cu defecte.
    (6) Contravaloarea echipamentului individual de protecţie deteriorat din motive imputabile persoanelor private de libertate care prestează activităţi lucrative se recuperează de către administraţia locului de deţinere conform dispoziţiilor art. 88 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare. Echipamentul individual de protecţie deteriorat din motive neimputabile lucrătorului se înlocuieşte obligatoriu şi gratuit de către administraţia locului de deţinere.
    (7) În funcţie de riscurile existente la locul de muncă se pot folosi unul sau mai multe echipamente individuale de protecţie.

    ART. 13
    (1) Întreţinerea şi repararea ţinutei civile şi a articolelor de echipament individual de protecţie, asigurate de administraţia locului de deţinere, se realizează în locurile de deţinere din sistemul administraţiei penitenciare.
    (2) Întreţinerea, manipularea şi depozitarea adecvată a echipamentului individual de protecţie se asigură de administraţia locului de detenţie.
    (3) Ţinuta asigurată persoanelor private de libertate se spală şi se întreţine prin grija administraţiei locului de deţinere.
    (4) Ţinuta care urmează să fie predată în vederea spălării este marcată cu ocazia predării de către persoana privată de libertate, astfel încât să permită identificarea şi restituirea către aceeaşi persoană.

    ART. 14
    Ţinuta persoanelor private de libertate, atât cea personală, cât şi cea asigurată de administraţia locului de deţinere, se spală după un program stabilit de fiecare loc de deţinere şi aprobat de directorul acestuia.

    ART. 15
    (1) Ţinuta asigurată prin grija administraţiei locului de deţinere se pune la dispoziţia persoanelor private de libertate la primirea în unitate şi se retrage cu ocazia înlocuirii, schimbării ţinutei în funcţie de anotimp, liberării sau transferului.
    (2) De regulă, ţinuta asigurată prin grija administraţiei locului de deţinere nu se transferă. Cu ocazia transferului, persoanele private de libertate utilizează îmbrăcămintea personală.
    (3) Prin excepţie de la dispoziţiile alin. (2), în situaţia în care la transferare sau liberare persoanele private de libertate nu dispun de ţinuta necesară, cu aprobarea directorului locului de deţinere, se asigură un minim de echipament. În cazul transferului, ţinuta asigurată de administraţia locului de deţinere se înregistrează în evidenţa unităţii de destinaţie în baza documentelor justificative emise de unitatea de provenienţă.

    ART. 16
    (1) Persoanele private de libertate care nu posedă ţinută personală şi care urmează cursuri de instruire şcolară în afara sistemului penitenciar au dreptul gratuit, suplimentar drepturilor prevăzute de normele aprobate prin prezentul ordin, la o ţinută civilă, aprobată de directorul unităţii în baza unei solicitări scrise a persoanei private de libertate.
    (2) Ţinuta prevăzută la alin. (1) se distribuie imediat după admiterea la cursurile de instruire şcolară sau cel târziu la data începerii anului şcolar.

    ART. 17
    Ţinuta aflată în folosinţa persoanelor private de libertate diagnosticate cu boli contagioase se dezinfectează sau se distruge, în conformitate cu dispoziţiile sanitare în vigoare. În
    cazul distrugerii se întocmesc documentele justificative de scădere din evidenţa contabilă, avizate de medicul de unitate şi aprobate de ordonatorul de credite.

    ART. 18
    (1) Scoaterea din uz înainte de împlinirea duratei normale de utilizare a tuturor articolelor de echipament asigurate de administraţia locului de deţinere, din motive imputabile persoanelor private de libertate, ca urmare a pierderii, degradării sau distrugerii acestora ori din cauza neglijenţei sau utilizării defectuoase, se recuperează de administraţia locului de deţinere conform dispoziţiilor art. 88 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) În situaţii excepţionale, când pagubele au fost provocate de incendii, calamităţi naturale şi nu există vinovaţi sau în alte cazuri care înlătură răspunderea materială, scoaterea din uz a materialelor prevăzute la alin. (1) se face în baza unui proces-verbal de constatare, întocmit de o comisie de cercetare numită prin decizie a directorului locului de deţinere.
    (3) În situaţia în care pierderea, degradarea sau distrugerea articolelor de echipament asigurate de administraţia locului de deţinere s-a datorat unor cauze neprevăzute şi care nu puteau fi înlăturate ori în alte cazuri în care pagubele nu au fost provocate din culpa persoanei private de libertate, administraţia locului de deţinere va distribui un nou articol de echipament în locul celui distrus sau deteriorat.

    ART. 19
    Durata de utilizare începe din momentul distribuirii, chiar dacă bunurile nu se întrebuinţează pe toată durata normală de utilizare.

    ART. 20
    Persoanele private de libertate, în baza solicitării scrise, pot achiziţiona prin punctul comercial amenajat în interiorul locului de deţinere articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte, conform art. 70 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 21
    (1) Ţinuta persoanelor private de libertate şi echipamentul individual de protecţie asigurate de administraţia locului de deţinere se distribuie pe bază de documente şi se evidenţiază în fişa individuală.
    (2) Persoanele private de libertate certifică prin semnătură în fişele individuale primirea sau restituirea articolelor de echipament.
    (3) Pentru ţinuta civilă personală primită de la aparţinători, membri de familie sau alte persoane prin sectorul „vizite“ sau cumpărată de la punctul comercial se întocmeşte bon de primire în păstrare.

    ART. 22
    Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi directorii locurilor de deţinere din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor vor lua măsuri pentru ducerea la îndeplinire a dispoziţiilor prezentului ordin.

    ART. 23
    La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului justiţiei nr. 2.056/C/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea unitară a drepturilor de echipament şi de materiale igienico-sanitare aferente persoanelor private de libertate, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 617 din 6 septembrie 2007.

    ART. 24
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul justiţiei,
                    Tudorel Toader

    Bucureşti, 27 octombrie 2017.
    Nr. 2.890/C.
    ANEXA

    NORME

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016