Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   TRATAT din 11 aprilie 1979  de prietenie si cooperare intre Republica Socialista Romania si Republica Gaboneza    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

TRATAT din 11 aprilie 1979 de prietenie si cooperare intre Republica Socialista Romania si Republica Gaboneza

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 96 din 8 decembrie 1979


Republica Socialistã România şi Republica Gaboneza, denumite în cele ce urmeazã inaltele pãrţi contractante,
animate de vointa politica comuna de rãspunde aspiratiilor de prietenie şi înţelegere dintre poporul roman şi poporul gabonez şi de a dezvolta în continuare relaţiile de cooperare statornicite între ele,
hotãrâte sa sporeasca contribuţia celor doua tari la dezvoltarea cooperãrii între toate natiunile lumii şi la promovarea progresului, justiţiei, pãcii şi securitãţii internaţionale,
reinterand atasamentul lor fata de principiile fundamentale ale Organizaţiei Naţiunilor Unite,
reafirmand dreptul fiecãrui popor la dezvoltarea economicã, socialã şi culturalã, în conformitate cu vointa şi aspiraţiile sale, de a mobiliza în acest scop resursele proprii, fãrã nici o constranegere sau presiune externa,
ferm hotãrâte sa promoveze pe plan internaţional o politica de colaborare între toate statele bazatã pe principiile egalitãţii în drepturi, respectãrii independentei şi suveranitãţii naţionale, avantajului reciproc, neamestecului în treburile interne, nefolosirii forţei sau ameninţarea cu forta, ale coexistentei paşnice a statelor indiferent de orinduirea lor socialã,
convinse de necesitatea intensificãrii eforturile îndreptate spre lichidarea subdezvoltarii, instaurarea unei noi ordini economice internaţionale şi accelerarea progresului ţãrilor în curs de dezvoltare,
ingrijorate profund de accelerarea cursei inarmarilor, de creşterea cheltuielilor militare, care creazã mari pericole pentru cauza pãcii şi securitãţii generale şi impiedica dezvoltarea economicã şi socialã a popoarelor,
considerând ca pentru instaurarea unui climat de pace, a justiţiei şi pãcii în lume este necesar sa se asigure participarea la viata internationala a tuturor ţãrilor în condiţii de egalitate şi, în special, a celor mici şi mijlocii, a ţãrilor în curs de dezvoltare şi a statelor nealiniate,
reafirmand solidaritatea lor militanta şi sprijinul lor fãrã rezerve fata de miscarile de eliberare nationala din Zimbabwe, namibia şi Africa de Sud pentru lichidarea definitiva a colonialismului şi neocolonialismului, a politicii de apartheid şi discriminare rasialã, pentru respectarea dreptului tuturor popoarelor africane la dezvoltare şi progres, la avantaj reciproc, la neamestec în treburile interne la nerecurgerea la forta sau la ameninţarea cu forta,
au hotãrât sa încheie prezentul tratat de prietenie şi cooperare şi, în acest scop,
au convenit asupra celor ce urmeazã:

ART. 1
Inaltele pãrţi contractante proclama solemn hotãrârea lor de a dezvolta şi aprofunda relaţiile de prietenie şi colaborare dintre cele doua tari şi popoare, în conformitate cu prevederile prezentului tratat.
ART. 2
Inaltele pãrţi contractante vor intensifica cooperarea lor, bazatã pe avantajul reciproc, în toate domeniile de inters comun şi, în special, în valorificarea materiilor prime, transporturi şi comunicaţii, agricultura, industrie, vor dezvolta schimburile comerciale şi vor largi cooperarea în domeniul formãrii de cadre.
ART. 3
Inaltele pãrţi contractante vor dezvolta, de asemenea, cooperarea în domeniul ştiinţei şi tehnicii, învãţãmântului, sãnãtãţii publice, radioului, turismului şi sporturilor, în scopul unei mai bune cunoaşteri reciproce a celor doua popoare şi al punerii în valoare a tuturor resurselor lor.
ART. 4
Inaltele pãrţi contractante pun la baza relaţiilor lor şi în raporturile cu alte state urmãtoarele principii:
1. Dreptul sacru al fiecãrui stat la existenta libera, independeta şi suveranitate nationala, la pace şi securitate.
2. Dreptul inalienabil al fiecãrui popor de a s-i decide de sine-statator soarta, de as-i alege şi dezvolta liber sistemul politic, economic şi social, corespunzãtor voinţei şi intereselor proprii, fãrã nici un amestec în afarã.
3. Egalitatea deplina în dreptui a tuturor statelor, indiferent de mãrime, poziţie geograficã, nivel de dezvoltare, orinaduire socialã, apartenenţa sau neapartenenta la aliantele militare.
4. Dreptul fiecãrui popor la dezvoltare şi progres, la exercitarea efectivã şi permanenta a suveranitãţii depline asupra resurselor naturale.
5. Obligaţia fiecãrui stat de a milita pentru lichidarea totalã a colonialismului.
6. Obligaţia statelor de a nu interveni direct sau indirect, sub nici o forma, sub nici un pretext şi în nici o împrejurare, în treburile interne sau externe ale altor state.
7. Respectarea inviolabilitatii frontierelor de stat şi a integritãţii teritoriale a fiecãrui stat şi, drept consecinta, abţinerea de la orice tentativa îndreptatã impotriva unitãţii naţionale sau a integritãţii teritoriale a altui stat, care constituie o atingere grava adusã pãcii şi securitãţii internaţionale.
8. Obligaţia tuturor statelor de a se abţine, în relaţiile lor internaţionale, de la folosirea forţei sau ameninţarea cu forta, precum şi de la orice fel de constrângere de ordin militar, politic, economic sau de alta natura impotriva altui stat.
9. Dreptul inerent al fiecãrui stat de a se apara cu toate mijloacele impotriva oricãrui atentat la adresa suveranitãţii şi independentei sale naţionale.
10. Obligaţia tuturor statelor de a reglementa diferendele dintre ele, în toate împrejurãrile, numai prin mijloace paşnice.
11. Dreptul fiecãrui stat de a participa, în condiţii de deplina egalitate, la examinarea şi soluţionarea problermelor internaţionale de interes comun.
12. Dreptul şi indatorirarea statelor, indiferent de oranduirea politica, economicã sau socialã, de a coopera între ele - pe baza avantajului reciproc - în toate domeniile de interes comun, în scopul menţinerii pãcii şi securitãţii internaţionale, al favorizãrii progresului economic şi social al tuturor naţiunilor şi, în primul rind, al celor în curs de dezvoltare.
13. Dreptul fiecãrui stat de a avea deplin acces la cuceririle ştiinţei şi tehnicii.
14. Obligaţia statelor de a s-i îndeplini angajamentele asumate în conformitate cu dreptul internaţional.
ART. 5
Inaltele pãrţi contractante se angajeazã se angajeazã sa continue a sprijini lupta popoarelor pentru libertate, indepedenta nationala şi progres social şi sa colaboreze pentru aceasta cu toate celelate state şi cu forţele progresului şi iubitoare de pace din intreaga lume.
ART. 6
Inaltele pãrţi contractante vor colabora activ pentru sprijinirea multilaterala a luptei popoarelor impotriva imperialismului, colonialismului, neocolonialismului şi apartheidului. Ele vor acţiona pentru aplicarea integrala a Declaraţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite cu privire al decolonizare.
ART. 7
Inaltele pãrţi contractante se angajeazã sa acţioneze cu toatã hotãrârea şi sa colaboreze pe plan internaţional pentru instaurarea unei noi ordini economice şi politice în lume, mai dreapta şi mai echitabila, care sa asigure lichidarea stãrii de subdezvoltare, progresul şi bunãstarea tuturor popoarelor. Pentru înfãptuirea acestor obiective, ele vot milita pentru continua intarire a solidaritãţii şi unitãţii de acţiune a ţãrilor în curs de dezvoltare.
ART. 8
Inaltele pãrţi contractante vor coopera în scopul promovãrii destinderii, pãcii, înţelegerii şi dreptatii în Europa, Africa şi în intreaga lume.
ART. 9
Inaltele pãrţi contractante vor coopera pe plan internaţional în scopul convenirii şi realizãrii de mãsuri eficiente pentru oprirea cursei inarmarilor şi înfãptuirea dezarmarii generale şi, în primul rând, a dezarmarii nucleare.
ART. 10
Inaltele pãrţi contractante vor acţiona pentru creşterea rolului O.N.U. în dezolvarea problemelor complexe ale vieţii internaţionale, în apãrarea independentei şi suveranitãţii popoarelor, în dezvoltarea cooperãrii, pe baza de egalitate, între toate ţãrile lumii, precum şi pentru democratizarea organizaţiei, adaptarea ei la relaţiile lumii contemporane.
ART. 11
În scopul infaptuirii prevederilor prezentului tratat, inaltele pãrţi contractante vor aprofunda şi largi consultarile dintre ele, atât pe cale diplomaticã, cat şi prin consultãri periodice la diverse niveluri.
Aceste consultãri vor privi dezvoltarea relaţiilor dintre cele doua state, problemele internaţionale de interes comun, inclusiv cele examinate de Organizaţia Naţiunilor Unite şi organizaţiile internaţionale la care sunt membre cele doua state, precum şi orice alta chestiune asupra cãreia cele doua pãrţi vor considera util sa aibã schimb de pãreri.
ART. 12
Inaltele pãrţi contractante declara ca obligaţiile prevãzute în prezentul tratat nu contravin obligaţiilor care decurg pentru fiecare dintre ele din alte tratate la care sunt parte, precum şi din normele dreptului internaţional.
ART. 13
Prezentul tratat se încheie pe timp nelimitat.
Tratatul va fi supus ratificãrii şi va intra în vigoare la data schimbului instrumentelor de ratificare.
Întocmit la Libreville la 11 aprilie 1979, în doua exemplare originale, fiecare în limba romana şi în limba franceza, ambele texte având aceeaşi valabilitate.



Pentru
Republica Socialistã România
NICOLAE CEAUŞESCU
Preşedintele Republicii Socialiste România

Pentru
Republica Gaboneza
EL HADJ OMAR BONGO
Preşedintele Republicii Gaboneze



───────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016