Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   TRATAT din 1 iulie 1996  intre Romania si Republica Populara Chineza privind extradarea    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

TRATAT din 1 iulie 1996 intre Romania si Republica Populara Chineza privind extradarea

EMITENT: ACT INTERNATIONAL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 222 din 17 iunie 1998

Romania si Republica Populara Chineza, denumite in continuare parti contractante, in scopul intaririi colaborarii lor in domeniul combaterii criminalitatii, au convenit, pe baza respectarii suveranitatii, egalitatii si reciprocitatii, sa incheie urmatorul tratat:

ART. 1
Obligatia de a extrada
Partile contractante se obliga sa-si extradeze, reciproc, la cerere, in conformitate cu prevederile prezentului tratat, persoanele aflate pe teritoriul lor, pentru a fi trase la raspundere penala sau pentru executarea pedepsei.
ART. 2
Infractiunile care dau loc la extradare
1. In sensul prezentului tratat, prin infractiuni care dau loc la extradare se intelege infractiunile care, potrivit legilor ambelor parti contractante, atrag o pedeapsa cu inchisoarea de cel putin un an.
2. In cazul in care extradarea este ceruta in vederea executarii unei pedepse aplicate pentru o infractiune care indeplineste conditiile prevazute la paragraful 1, ea este admisa numai daca durata pedepsei de executat este de cel putin 6 luni inchisoare.
3. Considerarea unei infractiuni ca fiind pedepsita de legile ambelor parti contractante nu este conditionata de imprejurarea ca legile partilor contractante inscriu fapta in aceeasi categorie de infractiuni sau o denumesc prin aceeasi terminologie.
4. Daca cererea de extradare se refera la doua sau mai multe infractiuni pedepsite cu inchisoarea de legile ambelor parti contractante, chiar daca numai una dintre ele corespunde conditiilor prevazute la paragraful 1 privind durata pedepsei, extradarea poate fi admisa si pentru celelalte infractiuni.
5. In cazul infractiunilor fiscale, extradarea nu va putea fi refuzata pe motiv ca legislatia partii solicitate nu prevede acelasi regim de taxe si impozite sau nu contine acelasi tip de reglementare in materie de taxe si impozite, vama sau schimb valutar ca si legislatia partii solicitante.
ART. 3
Cazuri in care extradarea nu se admite
Extradarea nu va avea loc in unul dintre urmatoarele cazuri:
a) daca persoana a carei extradare se cere este cetatean al partii solicitate;
b) daca infractiunea pentru care se cere extradarea este considerata de catre partea solicitata ca fiind de natura politica;
c) daca partea solicitata are motive serioase sa considere ca cererea de extradare adresata de partea solicitanta are drept scop intentarea unui proces penal sau executarea unei pedepse pentru motive de rasa, religie, nationalitate sau opinii politice sau ca situatia persoanei a carei extradare se cere va fi vatamata in procedura judiciara pentru unul dintre aceste motive;
d) daca infractiunea pentru care se cere extradarea este o infractiune de natura militara, care nu constituie, totodata, o infractiune de drept comun;
e) daca, potrivit legii uneia dintre partile contractante, persoana a carei extradare se cere a dobandit imunitate de urmarire, de judecata sau de executare a pedepsei din orice temei legal, inclusiv prescriptia sau amnistia;
f) daca, inainte de primirea cererii de extradare, fata de persoana a carei extradare se cere partea solicitata a intentat un proces penal, a pronuntat o hotarare penala definitiva sau a incetat procesul pentru aceeasi infractiune.
ART. 4
Cazuri in care extradarea poate fi refuzata
Extradarea poate fi refuzata in unul dintre urmatoarele cazuri:
a) daca, potrivit legii partii solicitate, infractiunea a fost savarsita in total sau in parte pe teritoriul acesteia sau intr-un loc asimilat teritoriului ei;
b) daca infractiunea a fost savarsita in afara teritoriului partii solicitante, iar legea partii solicitate nu permite exercitarea actiunii penale pentru o astfel de infractiune savarsita in afara teritoriului sau;
c) daca, prin admiterea cererii de extradare, s-ar contraveni unor principii de baza ale legislatiei partii solicitate.
ART. 5
Obligatia de a porni o actiune penala
1. Daca fapta pentru care s-a cerut extradarea constituie infractiune potrivit legii partii solicitate, dar aceasta a refuzat extradarea in baza prevederilor art. 3 lit. a) si ale art. 4 lit. a) din prezentul tratat, la cererea partii solicitante, partea solicitata este obligata sa supuna cauza autoritatii sale judiciare competente pentru pornirea actiunii penale, in conformitate cu legea sa.
2. Cererea partii solicitante se adreseaza in scris, pe calea prevazuta la art. 6 din prezentul tratat, si va fi insotita de actele si de probele prevazute la art. 8 din acesta.
3. Partea solicitata trebuie sa informeze partea solicitanta, in cel mai scurt timp posibil, despre rezultatul procesului.
ART. 6
Modul de legatura
Partile contractante vor comunica intre ele pe cale diplomatica, cu exceptia cazurilor in care prezentul tratat prevede altfel.
ART. 7
Limba folosita
In aplicarea prezentului tratat, partile contractante vor folosi limbile oficiale proprii si vor anexa o traducere in limba oficiala a celeilalte parti sau in limba engleza.
ART. 8
Cererea de extradare si actele anexe
1. Cererea de extradare trebuie sa fie formulata in scris si trebuie sa cuprinda urmatoarele:
a) indicarea autoritatii solicitante;
b) numele, prenumele, cetatenia si celelalte date cunoscute privind identitatea persoanei a carei extradare se solicita, precum si locul in care se afla aceasta;
c) descrierea faptei comise, inclusiv data si locul comiterii, precum si prejudiciul cauzat prin infractiune, atunci cand este cazul;
d) incadrarea juridica a faptei si pedeapsa prevazuta de lege.
2. La cererea de extradare se anexeaza urmatoarele:
a) in masura in care este posibil, informatii referitoare la semnalmentele persoanei a carei extradare se solicita, fotografii, amprente digitale si orice alte date, acte si informatii de natura sa determine identitatea, cetatenia si locul unde se afla aceasta;
b) date si acte privind prejudiciul si orice precizari posibile asupra naturii, cuantumului si importantei lui;
c) copia de pe dispozitiile legale aplicabile sau o declaratie asupra acestora, inclusiv cu privire la pedepsele aplicabile, termenele de prescriptie a actiunii penale si executarii pedepsei.
3. In cazul in care extradarea se solicita in vederea urmaririi penale sau judecatii, la cererea de extradare se anexeaza originalul sau copia de pe mandatul de arestare sau de pe alt act avand aceeasi valabilitate.
4. In cazul in care extradarea se solicita in vederea executarii pedepsei, la cererea de extradare se anexeaza originalul sau o copie certificata de pe hotararea judecatoreasca definitiva si informatii referitoare la durata pedepsei ramase de executat.
Cererea de extradare si actele anexe trebuie sa poarte sigiliul oficial al organelor competente, fara a fi supuse cerintei legalizarii.
ART. 9
Informatii suplimentare
Daca partea solicitata considera ca informatiile sau actele anexate la cererea de extradare nu sunt suficiente, poate sa ceara partii solicitante suplimentarea lor in termen de 60 de zile. Acest termen poate fi prelungit cu inca 15 zile, la cererea motivata a partii solicitante. Daca partea solicitanta nu poate oferi informatiile sau actele in termenul respectiv, se considera ca renunta la cerere; in acest caz persoana arestata a carei extradare se cere va fi pusa in libertate. Aceasta nu impiedica partea solicitanta sa adreseze o noua cerere, cu acelasi obiect.
ART. 10
Arestarea in vederea extradarii
Dupa primirea cererii de extradare, partea solicitata va lua de indata masuri pentru arestarea persoanei a carei extradare se cere, cu exceptia cazurilor in care, potrivit prezentului tratat, extradarea nu va avea loc.
ART. 11
Arestarea provizorie
1. In caz de urgenta, partea solicitanta poate cere partii solicitate, inainte de primirea cererii de extradare, sa aresteze provizoriu persoana a carei extradare se cere. O astfel de cerere se poate adresa, in scris, fie pe cale diplomatica, fie prin organizatia Interpol, folosind orice mijloace de comunicare acceptate de partea solicitata.
2. Cererea de arestare provizorie va cuprinde datele prevazute la art. 8 paragraful 1 din prezentul tratat si mentiunea ca s-a emis mandatul de arestare ori ca s-a pronuntat hotararea de condamnare definitiva, precum si precizarea ca cererea de extradare va fi transmisa cat mai curand posibil.
3. Partea solicitata va anunta de indata partea solicitanta despre modul de rezolvare a cererii.
4. Daca cererea de extradare si actele prevazute la art. 8 din prezentul tratat nu sunt transmise de catre partea solicitanta in termen de 30 de zile de la arestarea persoanei, aceasta va fi pusa in libertate. Termenul de 30 de zile va putea fi prelungit o singura data cu cel mult 15 zile, la cererea motivata a partii solicitante.
5. Punerea in libertate nu exclude o noua arestare, nici extradarea, daca cererea de extradare si actele anexe sunt transmise ulterior.
ART. 12
Predarea persoanei extradate
1. Partea solicitata va comunica de indata partii solicitante hotararea luata cu privire la cererea de extradare.
2. In caz de refuz total sau partial al cererii de extradare, partea solicitata va comunica partii solicitante motivele.
3. Daca cererea de extradare a fost admisa, partea solicitata va stabili un termen rezonabil pentru predare, inauntrul caruia cele doua parti contractante vor conveni asupra datei si locului predarii; totodata, partea solicitata va comunica partii solicitante informatii asupra duratei detentiei executate de catre persoana, in vederea extradarii.
4. Daca partea solicitanta nu ia in primire persoana ceruta in termen de 15 zile de la data fixata pentru predare, se considera ca aceasta a renuntat la cererea de extradare. Partea solicitata va pune in libertate persoana arestata si va putea refuza o noua cerere de extradare pentru aceeasi fapta.
5. Daca una dintre partile contractante nu a putut sa predea sau sa preia, din motive independente de vointa sa, in termenul stabilit, persoana a carei extradare a fost ceruta, aceasta parte contractanta trebuie sa informeze in timp util cealalta parte contractanta. Partile contractante se vor pune de acord asupra unei noi date de predare.
ART. 13
Amanarea predarii si predarea temporara
1. Daca persoana a carei extradare se cere este implicata intr-un proces penal in curs sau daca a fost condamnata ori se afla in curs de executare a unei pedepse pentru o alta infractiune decat aceea in legatura cu care se cere extradarea pe teritoriul partii solicitate, partea solicitata poate amana predarea persoanei respective pana la terminarea procesului sau pana la executarea completa a pedepsei ori pana la eliberarea inainte de expirarea duratei acesteia. Partea solicitata va informa de indata partea solicitanta despre amanare.
2. Daca amanarea predarii, prevazuta la paragraful 1, ar putea atrage dupa sine implinirea termenului de prescriptie a actiunii penale sau ar prejudicia investigarea faptelor, partea solicitata poate preda temporar persoana a carei extradare se solicita, la cererea partii solicitante.
3. Persoana predata temporar va fi inapoiata imediat partii solicitate, dupa ce partea solicitanta a efectuat actele procesuale respective.
ART. 14
Repetarea extradarii
Daca persoana extradata se sustrage de la urmarirea penala sau de la judecata ori de la executarea pedepsei si se intoarce de bunavoie pe teritoriul partii solicitate, la cererea partii solicitante, partea solicitata va putea extrada din nou persoana respectiva. In acest caz, nu mai este necesar ca partea solicitanta sa prezinte actele prevazute la art. 8 din prezentul tratat.
ART. 15
Cereri de extradare primite din partea mai multor state
Daca extradarea aceleiasi persoane este ceruta concomitent de mai multe state, inclusiv de partea solicitanta, fie pentru aceeasi fapta, fie pentru fapte diferite, partea solicitata hotaraste carui stat ii va extrada persoana respectiva, tinand seama de toate circumstantele si, in special, de relatiile conventionale, de gravitatea si de locul savarsirii infractiunilor, de data cererilor, de cetatenia persoanei cerute si de posibilitatea unei extradari ulterioare unui alt stat.
ART. 16
Regula specialitatii
Partea solicitanta nu va putea trage la raspundere penala, nu va putea supune la executarea pedepsei sau la o alta limitare a libertatii personale persoana extradata, pentru o infractiune savarsita anterior predarii, alta decat cea pentru care s-a cerut extradarea, sau nu o poate preda unui stat tert decat in urmatoarele cazuri:
a) partea solicitata este de acord. In acest scop partea solicitanta va transmite, pe calea prevazuta la art. 6, o cerere scrisa, insotita de actele prevazute la art. 8 din prezentul tratat si de un proces-verbal continand declaratia extradatului. Consimtamantul va putea fi dat, daca infractiunea pentru care este cerut antreneaza ea insasi obligatia de extradare in conformitate cu prezentul tratat;
b) desi a avut posibilitatea, persoana extradata nu a parasit teritoriul partii solicitante in termen de 30 de zile de la sfarsitul procesului penal, iar in cazul condamnarii, de la executarea pedepsei, sau daca se reintoarce de bunavoie pe teritoriul acestei din urma parti. In acest termen nu se socoteste timpul in care persoana extradata nu a putu parasi teritoriul partii solicitante din motive independente de vointa sa.
ART. 17
Transmiterea obiectelor
1. La cererea partii solicitante, partea solicitata se obliga sa transmita, in limitele prevazute de legea sa, obiectele si valorile care au fost procurate de persoana extradata prin infractiunile care au atras extradarea, precum si obiectele si valorile care pot fi folosite ca probe.
2. Dupa admiterea extradarii, obiectele si valorile prevazute la paragraful 1 se transmit chiar daca extradarea infractorului nu poate fi facuta din cauza decesului lui, evadarii sau din alte cauze.
3. Daca obiectele si valorile mentionate la paragraful 1 sunt necesare partii solicitate ca probe intr-o alta cauza penala, transmiterea lor poate fi amanata pana la terminarea procesului in cauza sau pot fi predate, cu conditia de a fi restituite. Despre acestea partea solicitata va informa partea solicitanta.
4. Drepturile partii solicitate sau ale tertilor asupra obiectelor si valorilor mentionate la paragraful 1 raman neatinse. Obiectele asupra carora exista asemenea drepturi se restituie partii solicitate dupa terminarea procesului, cat mai curand posibil si fara cheltuieli.
ART. 18
Tranzitarea
1. Fiecare dintre partile contractante va autoriza, la cererea celeilalte parti contractante, transportul pe teritoriul sau al persoanelor extradate celeilalte parti contractante de catre un al treilea stat. In cazul tranzitului cu avionul, fara aterizare, pe teritoriul celeilalte parti contractante, nu este necesar acordul acesteia din urma.
2. Cererea de tranzit va fi transmisa pe calea prevazuta la art. 6 din prezentul tratat. Aceasta va fi formulata in scris si va fi insotita de actele prevazute la art. 8 din prezentul tratat.
3. Partea solicitata poate refuza tranzitul, daca persoana nu ar putea fi extradata potrivit prevederilor prezentului tratat.
ART. 19
Informatii
Partea solicitanta va comunica partii solicitate informatii cu privire la procesul penal sau la executarea pedepsei, precum si la reextradarea persoanei intr-un stat tert.
ART. 20
Legile aplicabile pentru rezolvarea cererilor de extradare
Cu exceptia prevederilor din prezentul tratat, partea solicitata va rezolva cererile privind extradarea, potrivit legii sale.
ART. 21
Cheltuieli
1. Partea solicitata suporta cheltuielile ocazionate de extradare pe teritoriul ei, pana la predarea persoanei extradate.
2. Cheltuielile cu privire la tranzit vor fi suportate de partea solicitanta.
ART. 22
Rezolvarea diferendelor
Orice diferend privind interpretarea si aplicarea prezentului tratat va fi rezolvat pe cale diplomatica.
ART. 23
Ratificarea si intrarea in vigoare a tratatului
Tratatul este supus ratificarii si va intra in vigoare in cea de-a 30-a zi de la data efectuarii schimbului instrumentelor de ratificare. Instrumentele de ratificare vor fi schimbate la Beijing.
ART. 24
Valabilitatea tratatului
1. Prezentul tratat se incheie pe durata nelimitata. Tratatul isi va inceta valabilitatea dupa trecerea a 6 luni de la data notificarii, in scris, pe cale diplomatica, a denuntarii lui de catre oricare dintre partile contractante.
2. Prevederile prezentului tratat se vor aplica si in cazul cererilor de extradare anterioare datei incetarii valabilitatii lui.
Drept pentru care plenipotentiarii celor doua parti contractante au semnat prezentul tratat la Bucuresti la 1 iulie 1996, in doua exemplare, in limbile romana si chineza, ambele texte avand aceeasi valabilitate.

Pentru Romania,
Teodor Viorel Melescanu

Pentru Republica Populara Chineza,
Qian Qichen

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016