Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ART. 1
Grupul Roman al Uniunii Interparlamentare constituie unul din grupurile nationale al Uniunii Interparlamentare, in conformitate cu prevederile art.1 si 3 ale statutelor uniunii.
ART. 2
Grupul Roman al Uniunii Interparlamentare, impartasind principiile si obiectivele Uniunii Interparlamentare, urmareste participarea parlamentarilor romani la activitatea interparlamentara bilaterala si multilaterala, conlucrarea activa a acestora cu parlamentarii celorlalte state, in vederea promovarii idealurilor si principiilor de libertate si democratie si a dezvoltarii institutiilor reprezentative, pentru infaptuirea aspiratiilor de pace, intelegere si colaborare intre toate popoarele lumii, in conformitate cu obiectivele promovate de Natiunile Unite.
ART. 3
Grupul Roman al Uniunii Interparlamentare este alcatuit din:
a) membrii Senatului si ai Camerei Deputatilor;
b) personalitati romane, care au fost membri ai Consiliului Interparlamentar sau care au adus servicii deosebite uniunii si care, la propunerea Grupului roman, au fost confirmati ca membri de onoare ai grupului roman de catre Consiliul Interparlamentar.
Membrii de onoare au dreptul de a participa la adunarile grupului roman, fara drept de vot, de a primi documentele referitoare la aceste adunari si de a face parte din delegatiile la conferintele si reuniunile interparlamentare, cu acordul comitetului director.
ART. 4
Organele de conducere ale Grupului Roman al Uniunii Interparlamentare sint:
a) adunarea generala;
b) comitetul director;
c) biroul executiv.
ART. 5
Adunarea generala se intruneste in sedinte ordinare, cel putin o data pe an, si in sedinte extraordinare ori de cite ori o situatie deosebita impune aceasta, la convocarea comitetului director. Lucrarile adunarii generale sint asigurate de biroul executiv.
ART. 6
Adunarea generala are urmatoarele atributii:
a) adopta Statutul Grupului Roman al Uniunii Interparlamentare si modificarile lui, cu majoritatea de doua treimi a numarului membrilor grupului ;
b) alege membrii comitetului director si presedintele grupului;
c) adopta raportul anual de activitate al grupului roman, care se trimite secretarului general al Uniunii Interparlamentare.
ART. 7
Sedintele adunarii generale sint valabile daca au participat cel putin jumatate plus unu din numarul membrilor grupului. Hotaririle se iau cu majoritatea celor prezenti.
ART. 8
Comitetul director al grupului este format din 25 membri, reflectind in mod corespunzator spectrul politic din Parlament.
ART. 9
Comitetul director are urmatoarele atributii:
a) alege biroul executiv al grupului;
b) inainteaza birourilor permanente ale celor doua Camere propuneri privind:
- bugetul anual al grupului si cotizatia acestuia la bugetul uniunii, conform baremurilor aprobate de Consiliul Interparlamentar;
- proiectul programului anual de activitate al grupului;
- cei 2 reprezentanti ai grupului roman in Consiliul Interparlamentar, pentru un mandat de un an;
- componenta si mandatul delegatiilor grupului roman la conferintele interparlamentare;
- componenta grupurilor parlamentare de prietenie, care stabilesc relatii cu grupuri parlamentare similare din alte state; la formarea grupurilor parlamentare de prietenie se va tine seama de reprezentarea echilibrata a spectrului politic din Parlament;
c) adopta masurile necesare pentru a asigura plata cotizatiei anuale la bugetul uniunii;
d) descarca anual biroul executiv de gestiunea sa;
e) intreprinde masurile necesare in vederea traducerii in viata a hotaririlor si rezolutiilor conferintelor Uniunii Interparlamentare si ale Consiliului Interparlamentar;
f) indeplineste orice alte sarcini stabilite de adunarea generala.
ART. 10
Comitetul director se intruneste trimestrial, la convocarea biroului executiv. Sedintele comitetului sint valabile daca au participat cel putin doua treimi din numarul membrilor comitetului.
Hotaririle se iau cu majoritatea de jumatate plus unu din numarul membrilor comitetului.
ART. 11
Biroul executiv este format din presedintele grupului, doi vicepresedinti, doi secretari si un trezorier.
Biroul executiv desemneaza vicepresedintele care va exercita functiile presedintelui, in lipsa acestuia.
ART. 12
Biroul executiv are urmatoarele atributii:
a) asigura conducerea operativa a activitatii grupului si legatura acestuia cu secretariatul uniunii de la Geneva, precum si cu celelalte grupuri nationale membre;
b) pregateste lucrarile pentru sedintele comitetului director si ale adunarii generale a grupului;
c) prezinta comitetului director dari de seama privind exercitarea bugetului;
d) desemneaza secretarul tehnic al grupului, care se va ocupa direct de activitatile grupului. Secretarul tehnic va fi un functionar parlamentar cu pregatire si experienta corespunzatoare in probleme specifice organizarii si functionarii Uniunii Interparlamentare.
ART. 13
Membrii Grupului Roman al Uniunii Interparlamentare platesc lunar o cotizatie de 1.000 lei, care va intra in bugetul grupului. Un procent de 80% din aceasta suma va fi folosit pentru acoperirea in lei a unei parti din cotizatia anuala in valuta a grupului. Restul sumei va fi folosit pentru activitati curente ale grupului.
-----------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: