Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   STATUTUL din 10 ianuarie 2025  elevului de colegiu naţional militar    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 STATUTUL din 10 ianuarie 2025 elevului de colegiu naţional militar

EMITENT: Ministerul Apărării Naţionale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 98 din 3 februarie 2025
──────────
    Aprobat prin ORDINUL nr. M.5 din 10 ianuarie 2025, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 98 din 3 februarie 2025.
──────────
    CAP. I
    Drepturile, îndatoririle şi interdicţiile elevilor
    ART. 1
    (1) Elevii din colegiile naţionale militare beneficiază de drepturile prevăzute la art. 106 alin. (1) din Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare, în contractul educaţional, precum şi de cele din Statutul elevului, aprobat prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 5.707/2024, cu excepţia celor de la art. 7 lit. d), art. 8, art. 10 lit. b), art. 11 alin. (1) lit. b), c) şi f).
    (2) Absolvenţilor claselor a XII-a le revin, pe perioada cuprinsă între încheierea cursurilor şi repartiţia într-o instituţie de învăţământ superior militar, drepturile şi îndatoririle specifice elevilor colegiilor naţionale militare.

    ART. 2
    (1) Elevii declaraţi „inapt medical“ în anul terminal îşi pot finaliza studiile şi pot susţine examenul de bacalaureat, fără restituirea cheltuielilor de întreţinere.
    (2) Frecventarea cursurilor de către elevii menţionaţi la alin. (1) se reglementează prin prevederile regulamentului de organizare şi funcţionare a colegiului naţional militar şi ale contractului educaţional.

    ART. 3
    (1) Contestaţiile privind rezultatele evaluărilor scrise se adresează, în scris, comandantului colegiului şi se depun la compartimentul secretariat, în termen de cinci zile de la comunicare.
    (2) Comandantul colegiului desemnează, prin ordin de zi pe unitate, o comisie pentru soluţionarea contestaţiei, constituită din profesori de specialitate care nu predau la clasa respectivă.
    (3) În situaţia în care comisia de soluţionare a contestaţiei nu poate fi constituită cu profesori din cadrul colegiului, comandantul acestuia solicită ierarhic desemnarea unor profesori de aceeaşi specialitate din celelalte colegii naţionale militare.
    (4) Preşedintele comisiei de soluţionare a contestaţiei anulează nota obţinută în urma primei evaluări dacă diferenţa dintre aceasta şi nota acordată după soluţionarea contestaţiei este de cel puţin un punct. Schimbarea notei se înscrie în catalog şi se autentifică prin semnătura preşedintelui comisiei de soluţionare a contestaţiilor şi prin aplicarea ştampilei colegiului.

    ART. 4
    (1) În colegiile naţionale militare este garantată libertatea elevilor de a redacta şi difuza publicaţii şcolare proprii.
    (2) Conţinuturile publicaţiilor colegiilor naţionale militare se avizează de către structura de securitate.

    ART. 5
    În colegiile naţionale militare se interzice organizarea oricărei activităţi care poate leza demnitatea sau personalitatea elevilor.

    ART. 6
    (1) Elevii colegiilor naţionale militare au îndatoririle şi interdicţiile prevăzute la art. 106 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare, în contractul educaţional, în Statutul elevului, aprobat prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 5.707/2024, cu excepţia celor specificate la art. 14 alin. (2)-(4), precum şi pe cele din prezentul statut.
    (2) Elevii colegiilor naţionale militare sunt obligaţi să îndeplinească condiţiile prevăzute la art. 3 lit. a)-b^1) din Metodologia privind procedura de repartiţie a absolvenţilor colegiilor naţionale militare în instituţiile de învăţământ superior militar şi calculul mediei de repartiţie, aprobată prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.258/2023, cu modificările şi completările ulterioare, în vederea participării la repartiţia în instituţiile de învăţământ superior militar.
    (3) Elevii colegiilor naţionale militare sunt obligaţi să respecte normele privind portul uniformei militare şi, prin comportarea lor, să nu aducă prejudicii onoarei şi demnităţii militare.

    CAP. II
    Recompense acordate elevilor
    ART. 7
    Elevii care obţin rezultate remarcabile în activitatea şcolară şi extraşcolară şi/sau se disting prin calităţi manageriale şi comportare exemplară pot beneficia, pe lângă recompensele prevăzute în Statutul elevului, aprobat prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 5.707/2024, şi de alte recompense specifice Ministerului Apărării Naţionale, astfel:
    a) învoiri sau permisii;
    b) expunerea fotografiei la panoul de onoare al elevilor;
    c) fotografierea alături de drapelul de luptă al unităţii;
    d) înscrierea numelui şefului de promoţie pe placa de onoare a colegiului;
    e) acordarea de/înaintarea în grade onorifice;
    f) numirea în funcţii de comandă specifice elevilor colegiilor naţionale militare.


    ART. 8
    (1) Acordarea premiilor elevilor la sfârşitul anului şcolar se face la nivelul colegiului, la propunerea dirigintelui şi a consiliului clasei, cu aprobarea comandantului colegiului.
    (2) Se acordă premii elevilor care:
    a) au obţinut primele trei medii generale pe clasă, dar nu mai mici de 9 şi au nota 10 la „Purtare“. Pentru cei care au obţinut următoarele trei medii generale se acordă menţiuni;
    b) s-au remarcat prin fapte de înaltă ţinută morală şi civică;
    c) s-au evidenţiat în activitatea de comandă.

    (3) Se pot acorda premii şi pentru alte situaţii prevăzute de normele specifice Ministerului Apărării Naţionale sau de regulamentul de organizare şi funcţionare a colegiului naţional militar.

    ART. 9
    Conducerea colegiilor naţionale militare poate stimula activităţile de performanţă ale elevilor prin acordarea unor premii din partea consiliului reprezentativ al părinţilor, a unor operatori economici, fundaţii ştiinţifice şi culturale, a comunităţii locale sau a eşaloanelor ierarhic superioare.

    CAP. III
    Sancţiunile aplicate elevilor
    ART. 10
    (1) Elevii care săvârşesc fapte prin care se încalcă prevederile legale în vigoare, regulamentul de organizare şi funcţionare a colegiului naţional militar sau regulamentul de ordine interioară sunt sancţionaţi în funcţie de gravitatea acestora.
    (2) Sancţiunile se aplică gradual. În cazul abaterilor grave, consiliul clasei poate să propună aplicarea directă a unei sancţiuni corespunzătoare, chiar dacă sancţiunile mai puţin severe nu au fost aplicate anterior.
    (3) Toate sancţiunile aplicate se comunică individual, în scris, atât elevilor, cât şi părinţilor/reprezentanţilor legali şi se consemnează în ordinul de zi pe unitate.
    (4) Sancţiunile care se pot aplica elevilor sunt cele prevăzute la art. 16 alin. (4) lit. a)-d) din Statutul elevului, aprobat prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 5.707/2024, precum şi cele din contractul educaţional.
    (5) Încadrarea unei fapte în categoria abaterilor grave prevăzute în anexa nr. 1 la Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.233/2023 privind încheierea contractelor educaţionale de către elevii/elevele din unităţile de învăţământ preuniversitar ale Ministerului Apărării Naţionale, cu modificările ulterioare, se realizează de către consiliul profesoral, la propunerea consiliului clasei.

    ART. 11
    Observaţia individuală poate fi aplicată şi de către comandantul companiei şi nu atrage alte măsuri disciplinare.

    ART. 12
    (1) Mustrarea scrisă constă în atenţionarea elevului, în scris, cu menţionarea faptelor care au determinat sancţiunea. Aplicarea sancţiunii este însoţită de scăderea notei la „Purtare“ cu un punct, validată de consiliul profesoral.
    (2) Sancţiunea prevăzută la alin. (1) se aplică prin hotărâre a consiliului profesoral, la propunerea consiliului clasei, şi se consemnează în registrul de procese-verbale ale şedinţelor consiliului profesoral.
    (3) Mustrarea scrisă se întocmeşte de către diriginte, se semnează de către comandantul colegiului, se înregistrează la compartimentul documente clasificate şi se înmânează părinţilor/reprezentantului legal, personal, sub semnătură, sau se transmite prin poştă, cu confirmare de primire, apoi se consemnează în catalogul clasei, precizându-se numărul de înregistrare al documentului.

    ART. 13
    Interdicţia temporară de a ieşi în învoire se aplică de către comandantul colegiului/înlocuitorul legal, la propunerea dirigintelui clasei, comandantului de subunitate şi nu atrage alte măsuri disciplinare.

    ART. 14
    Retrogradarea din gradul onorific se aplică prin hotărâre a comandantului colegiului, la propunerea consiliului profesoral, în baza raportului consiliului clasei. Sancţiunea se consemnează în registrul de procese-verbale ale consiliului profesoral şi în ordinul de zi pe unitate şi este însoţită de scăderea notei la „Purtare“ cu un punct.

    ART. 15
    (1) Mutarea disciplinară la o clasă paralelă din acelaşi colegiu naţional militar se aplică prin hotărâre a consiliului profesoral, la propunerea consiliului clasei.
    (2) Sancţiunea prevăzută la alin. (1) se consemnează în registrul de procese-verbale ale şedinţelor consiliului profesoral şi în ordinul de zi pe unitate şi nu atrage alte măsuri disciplinare.
    (3) Pentru sancţiunea prevăzută la alin. (1) se întocmeşte o înştiinţare scrisă de către diriginte, se semnează de către comandantul colegiului, se înregistrează la compartimentul documente clasificate şi se înmânează părinţilor/reprezentanţilor legali, personal, sub semnătură, sau se transmite prin poştă, cu confirmare de primire, apoi se consemnează în catalogul clasei, precizându-se numărul de înregistrare al documentului.

    ART. 16
    (1) Sancţiunea de preaviz pentru declararea ca „necorespunzător pentru profilul militar“ se aplică prin hotărâre a consiliului profesoral, la propunerea consiliului clasei, şi se consemnează în registrul de procese-verbale ale şedinţelor consiliului profesoral, în catalogul clasei şi în registrul de evidenţă a elevilor.
    (2) Sancţiunea menţionată la alin. (1) are valabilitatea pentru un an şcolar, iar la cea mai mică abatere săvârşită în acest interval de timp elevul este declarat „necorespunzător pentru profilul militar“.
    (3) Aplicarea sancţiunii este însoţită de scăderea notei la „Purtare“ cu două puncte, validată de consiliul profesoral.

    ART. 17
    (1) Elevul major sau părintele/reprezentantul legal al elevului minor căruia i s-a aplicat o sancţiune poate contesta sancţiunea în termen de 5 zile de la luarea la cunoştinţă despre aplicarea acesteia.
    (2) Contestaţia se adresează, în scris, comandantului colegiului, în calitate de preşedinte al consiliului de conducere, şi se depune la secretariatul colegiului.
    (3) Contestaţia se soluţionează de către consiliul de conducere al colegiului în termen de 30 de zile de la data depunerii.
    (4) Hotărârea consiliului de conducere al colegiului este definitivă.

    ART. 18
    (1) Declararea ca „necorespunzător pentru profilul militar“ se aplică:
    a) elevilor care acumulează 30 de absenţe nemotivate din totalul orelor de studiu sau cel puţin 30% din numărul anual de ore la o singură disciplină;
    b) elevilor care săvârşesc o abatere gravă, definită potrivit prevederilor anexei nr. 1 la Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.233/2023, cu modificările ulterioare;
    c) elevilor care obţin media anuală la disciplinele „Pregătire militară“ şi la limba modernă studiată în regim intensiv sub 7, numai în situaţia în care nu promovează reexaminările;
    d) elevilor care obţin media anuală la „Purtare“ mai mică de 8;
    e) elevilor care sunt declaraţi corigenţi la mai mult de o disciplină;
    f) elevilor care sunt declaraţi repetenţi.

    (2) Dacă sancţiunea declarării ca „necorespunzător pentru profilul militar“ se produce ca urmare a numărului de absenţe nemotivate, aceasta se poate aplica numai dacă, anterior, a fost aplicată sancţiunea preavizului de declarare ca „necorespunzător pentru profilul militar“.
    (3) Declararea ca „necorespunzător pentru profilul militar“ a unui elev din colegiul naţional militar se aplică prin hotărâre a consiliului profesoral, la propunerea consiliului clasei.
    (4) Declararea ca „necorespunzător pentru profilul militar“ se consemnează în registrul de procese-verbale ale şedinţelor consiliului profesoral, în catalogul clasei, în registrul de evidenţă a elevilor şi în registrul matricol şi se raportează, ierarhic, Direcţiei generale management resurse umane.
    (5) Declararea ca „necorespunzător pentru profilul militar“ se aduce la cunoştinţă în scris, sub semnătură, elevului şi părinţilor/reprezentanţilor legali de către dirigintele clasei.
    (6) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), elevii din clasa a XII-a aflaţi în situaţia prevăzută la alin. (1) lit. e) sunt declaraţi „necorespunzător pentru profilul militar“ numai în situaţia în care nu promovează examenele de corigenţă.

    ART. 19
    (1) Elevii vinovaţi de deteriorarea sau sustragerea bunurilor colegiului au obligaţia să suporte cheltuielile aferente, conform prevederilor art. 2 din Ordonanţa Guvernului nr. 121/1998 privind răspunderea materială a militarilor, republicată.
    (2) Recuperarea pagubelor nu absolvă elevii de aplicarea sancţiunilor prevăzute de prezentul statut.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016