Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   STANDARDE MINIME din 3 ianuarie 2019  de calitate pentru serviciile sociale cu cazare organizate ca centre de primire în regim de urgenţă pentru copilul abuzat, neglijat sau exploatat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 STANDARDE MINIME din 3 ianuarie 2019 de calitate pentru serviciile sociale cu cazare organizate ca centre de primire în regim de urgenţă pentru copilul abuzat, neglijat sau exploatat

EMITENT: Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 102 bis din 11 februarie 2019
──────────
        Aprobate prin Ordinul nr. 25 din 3 ianuarie 2019, publicat în Monitorul oficial al României, Partea I, nr. 102 din 11 februarie 2019
──────────
    SECŢIUNEA I
    Standarde minime de calitate pentru serviciile sociale cu cazare organizate ca centre de primire în regim de urgenţă pentru copilul abuzat, neglijat sau exploatat
    MODUL I - ACCESAREA SERVICIULUI (Standardele 1-2)
     STANDARD 1 - ADMITERE
        Admiterea în centrul de primire în regim de urgenţă pentru copilul abuzat, neglijat sau exploatat, denumit în continuare centru de primire în regim de urgenţă sau centru, după caz, se realizează în baza măsurii de plasament în regim de urgenţă, stabilită în condiţiile legii.
        Rezultat aşteptat: Copilul aflat în pericol iminent în propria familie sau în familia extinsă, precum şi copilul aflat în aceeaşi situaţie în perioada plasamentului său în familie de plasament sau la asistent maternal profesionist, beneficiază de protecţie în regim de urgenţă în cadrul unui centru rezidenţial specializat.
    S1.1. Centrul deţine şi pune la dispoziţia copiilor şi, după caz, a părinţilor şi a altor persoane apropiate copilului, la sediul propriu, materiale informative cu privire la propria misiune şi activităţile derulate, precum şi la serviciile sociale existente în comunitate.
        Centrul se organizează şi funcţionează ca centru de primire în regim de urgenţă pentru copiii abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi ori cei aflaţi în risc iminent, cărora li s-a dispus, ca măsură de protecţie, plasamentul în regim de urgenţă.
        Materialele informative trebuie să cuprindă, pe scurt: o scurtă descriere a centrului şi a serviciilor oferite, o prezentare a spaţiilor de cazare individuale şi a spaţiilor comune, numărul de locuri din centru, serviciile şi facilităţile oferite.
        Centrul dispune de o prezentare schematică cu privire la poziţia sa în sistemul de servicii sociale local, precum şi la serviciile sociale existente în comunitate la care pot avea acces copiii în perioada în care sunt găzduiţi în centru.
        Materialele informative privind organizarea şi funcţionarea centrului, precum şi cele referitoare la alte servicii sociale accesibile în comunitate, sunt puse la dispoziţia copiilor, părintelui protector şi, după caz, a altor persoane apropiate copilului în cadrul centrului. Conţinutul materialelor informative este explicat copiilor într-un limbaj adecvat şi cu mijloace accesibile acestora, ţinând cont de gradul de maturitate al fiecăruia.
        Im1: Centrul deţine materiale informative de prezentare care pot fi consultate de beneficiari şi părinţii acestora.
        Im2: Materialele informative privind activităţile desfăşurate şi serviciile oferite în cadrul centrului sunt aprobate prin decizia furnizorului de servicii sociale.

    S1.2. Centrul are o misiune şi obiective clare, cunoscute de personalul centrului şi de copiii care beneficiază de serviciile acestuia
        Misiunea centrului de primire în regim de urgenţă este de a asigura protecţia copilului abuzat, neglijat şi exploatat sau aflat în risc iminent în propria familie, în familia extinsă sau în familia substitutivă, precum şi găzduirea şi îngrijirea acestuia pe perioadă determinată. Misiunea şi obiectivele centrului sunt clar definite în Regulamentul de organizare şi funcţionare al centrului (ROF), elaborat de furnizorul de servicii sociale care administrează centrul.
        Documentul este cunoscut de coordonatorul şi personalul centrului.
        ROF-ul poate fi consultat de copii, de părinţii protectori ai acestora, de reprezentanţii instituţiilor/organismelor cu responsabilităţi în domeniu, precum şi de inspectorii sociali sau alte organe de control.
        La admitere şi ori de câte ori este nevoie, fiecărui copil i se explică clar, în funcţie de gradul său de maturitate, principalele reguli de organizare şi funcţionare ale centrului pe care acesta trebuie să le respecte.
        Im1: ROF-ul centrului este disponibil la sediul acestuia.
        Im2: ROF-ul este cunoscut de întreg personalul centrului; sesiunile de instruire sunt consemnate în Registrul privind instruirea şi formarea continuă a personalului.
        Im3: ROF-ul este cunoscut de copiii protejaţi în centru; sesiunile de instruire sunt consemnate în Registrul privind informarea/instruirea şi consilierea beneficiarilor.

    S1.3. Centrul aplică o procedură proprie de admitere
        Admiterea în centru se efectuează conform unei proceduri clare, elaborată de furnizorul de servicii sociale care administrează centrul şi este anexă la ROF.
        Admiterea în centru se referă exclusiv la situaţiile în care plasamentul de urgenţă al copilului aflat în risc iminent nu se poate face la asistentul maternal profesionist sau în familia de plasament.
        Situaţia copiilor aflaţi în situaţii de risc, identificaţi de specialiştii din echipa mobilă de intervenţie din cadrul telefonului copilului, precum şi copiii intraţi în atenţia serviciilor publice de asistenţă socială, urmare sesizărilor primite de la alte persoane, sunt evaluaţi şi înregistraţi la DGASPC.
        Specialistul care a evaluat iniţial situaţia copilului propune plasamentul în regim de urgenţă în cadrul centrului pentru copilul abuzat, neglijat şi exploatat.
        În situaţia în care, specialistul care a evaluat iniţial situaţia copilului constată existenţa unei urgenţe medicale, acesta facilitează accesul copilului la consultaţii şi tratamente medicale de specialitate sau, după caz, internarea în spital şi anunţă directorul DGASPC în vederea înregistrării cazului după externarea copilului şi a luării deciziei plasamentului în regim de urgenţă.
        Admiterea în centru se realizează în baza deciziei directorului DGASPC privind plasamentul copilului într-un centru rezidenţial specializat.
        Procedura de admitere este cunoscută de coordonatorul centrului şi de personalul de specialitate.
        Condiţiile de admitere sunt explicate copiilor.
        Im1: Procedura de admitere este disponibilă la sediul centrului, anexă la ROF
        Im2: Procedura de admitere este cunoscută de conducerea centrului şi de personalul de specialitate; sesiunile de instruire se consemnează în Registrul privind instruirea şi formarea continuă a personalului.
        Im3: Procedura de admitere, anexă la ROF, este aprobată prin decizie sau, după caz, dispoziţie a conducătorului furnizorului de servicii sociale..

    S1.4. Centrul facilitează integrarea fiecărui copil în noul mediu de viaţă, precum şi stabilirea măsurilor de intervenţie pe termen scurt
        Imediat după admiterea copilului în centru, coordonatorul acestuia nominalizează, din personalul propriu, un responsabil de caz pentru copilul respectiv.
        Responsabilii de caz sunt instruiţi corespunzător pentru îndeplinirea atribuţiilor lor. Responsabilul de caz stabileşte, împreună cu copilul, în funcţie de vârsta şi de gradul de maturitate al acestuia, un program de acomodare adaptat caracteristicilor personale ale acestuia (vârstă, status psiho-somatic, personalizate şi temperament, nivel de educaţie, etc.). În programul de acomodare se consemnează de către responsabilul de caz, sub semnătură, informaţii relevante privind: problemele de acomodare întâmpinate şi măsurile de remediere aplicate, gradul de integrare în comunitatea reprezentată de centru, relaţia cu familia, probleme identificate de specialiştii care au efectuat evaluarea iniţială a copilului, etc.
        Copilului i se asigură un mediu primitor, în care i se respectă identitatea cu toate aspectele ei şi intimitatea.
        Copilul este încurajat să-şi exprime sentimentele legate de situaţia de dificultate în care se află, precum şi percepţia proprie privind separarea de părinţi sau de căminul în care a trăit până la admiterea în centru.
        Personalul centrului este instruit să acorde sprijin copiilor care semnalează sau solicită ajutor pentru rezolvarea unor probleme personale.
        Furnizorul de servicii sociale care administrează şi coordonează centrul elaborează un model standard pentru Programul de acomodare.
        Im1: Centrul elaborează şi aplică pentru fiecare beneficiar, după admitere, un program de acomodare; programul de acomodare este disponibil la dosarul beneficiarului.
        Im2: Persoanele de referinţă nominalizate sunt instruite şi au cunoştinţele necesare pentru realizarea şi aplicarea programelor de acomodare; sesiunile de instruire sunt consemnate în Registrul privind instruirea şi formarea continuă a personalului.

    S1.5. Centrul întocmeşte, pentru fiecare copil, un dosar personal
        Pentru fiecare copil protejat în centru se întocmeşte dosarul de plasament în regim de urgenţă, denumit în continuare dosarul personal al beneficiarului, care conţine documente relevante privind situaţia copilului: actele (în copie) care certifică identitatea copilului şi a părinţilor acestuia, decizia directorului DGASPC privind măsura plasamentului în regim de urgenţă sau hotărârea comisiei pentru protecţia copilului ori a instanţei de judecată privind instituirea/încetarea măsurii de protecţie; documentele de evaluare iniţială şi cele aferente evaluării comprehensive a situaţiei copilului; planul de acomodare iniţială a copilului, planul personalizat de servicii sau planul individualizat de protecţie al copilului; fişele de monitorizare a situaţiei copilului aflat în centru; fişele medicale; orice alte documente referitoare la realizarea măsurilor de intervenţie pe termen scurt.
        Dosarele personale ale beneficiarilor se păstrează în fişete/dulapuri închise, accesibile exclusiv personalului de conducere şi angajaţilor cu atribuţii stabilite în acest sens.
        După ieşirea copiilor din centru, dosarele personale ale copiilor sunt arhivate şi păstrate într-un spaţiu special amenajat cu această destinaţie, pe perioada prevăzută în nomenclatorul arhivistic elaborat de furnizorul de servicii sociale, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
        Dosarele copiilor care au fost protejaţi în servicii ale furnizorilor de servicii sociale privaţi, la ieşirea din sistem sunt predate pe bază de proces-verbal de predare-primire, direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului care a propus măsura de protecţie specială.
        Copilul cu discernământ, în calitate de beneficiar, are acces la dosarul său personal, la cerere.
        Accesul personalului centrului la dosarele personale ale beneficiarilor se face numai dacă utilizatorul este înscris în lista specială aprobată de conducerea acestuia.
        Orice altă persoană, fizică sau juridică, poate accesa dosarul personal al beneficiarului numai cu aprobarea scrisă a furnizorului de servicii sociale care administrează centrul.
        Instituţiile şi organismele de inspecţie şi control au acces la dosarele personale ale copiilor în condiţiile legii.
        Im1: Dosarele personale ale beneficiarilor sunt conforme şi complete şi conţin documentele obligatorii;
        Im2: Dosarele personale ale beneficiarilor sunt disponibile la sediul centrului şi sunt ţinute în condiţii corespunzătoare care să asigure integritatea lor, precum şi păstrarea confidenţialităţii datelor.
        Im3: Centrul sau furnizorul de servicii sociale care îl administrează are amenajat un spaţiu corespunzător pentru păstrarea, pe perioada prevăzută de lege, a dosarelor personale ale beneficiarilor şi, după caz, a celor preluate de la furnizorii de servicii sociale privaţi.

    S1.6. Centrul constituie o bază de date referitoare la copiii cărora le asigură protecţie, găzduire şi îngrijire
        Centrul constituie şi administrează o bază de date proprie cu privire la beneficiarii săi.
        Centrul ţine evidenţa copiilor aflaţi în îngrijire, pe suport de hârtie şi electronic.
        Accesul personalului centrului la baza de date se face numai dacă utilizatorul este înscris în lista specială aprobată de conducerea acestuia.
        Accesul altor persoane, fizice sau juridice, la baza de date se face numai cu acordul furnizorului de servicii sociale care administrează centrul.
        Instituţiile de inspecţie şi control au acces la baza de date în condiţiile legii.
        Im: Baza de date electronică privind beneficiarii îngrijiţi în centru este constituită şi actualizată permanent.


     STANDARD 2 - ÎNCETAREA SERVICIILOR
        Încetarea serviciilor şi părăsirea centrului rezidenţial, organizat ca centru de primire în regim de urgenţă, se realizează numai cu pregătirea prealabilă a copiilor şi în condiţiile prevăzute de lege.
        Rezultat aşteptat: Copiii sunt pregătiţi pentru ieşirea din centru şi dispun de informaţiile şi mijloacele materiale necesare pentru părăsirea acestuia în condiţii sigure.
    S2.1. Centrul deţine şi aplică o procedură proprie privind încetarea serviciilor şi asigură pregătirea copiilor în vederea părăsirii centrului
        Procedura de încetare a serviciilor este elaborată de furnizorul de servirii sociale care administrează centrul.
        Procedura de încetare a serviciilor este anexa la ROF.
        Centrul realizează activităţi de informare şi consiliere a copiilor cu privire la condiţiile de încetare a îngrijirii în centrul respectiv.
        Centrul pregăteşte ieşirea copilului din centru şi derulează activităţi specifice destinate reintegrării acestuia în familie sau integrării în familia extinsă ori familia substitutivă, precum şi sensibilizării copilului privind viitorul mod de viaţă.
        Centrul instruieşte şi implică activ copilul, în funcţie de vârsta şi gradul său de maturitate, precum şi, după caz, părinţii şi/sau persoanele faţă de care copilul a dezvoltat relaţii de ataşament sau alături de care s-a bucurat de viaţa de familie, în activităţile realizate în vederea pregătirii pentru ieşirea din centru sau, după caz, pentru transferul în alt serviciu social (inclusiv la asistent maternal/familie substitutivă).
        Im1: Procedura de încetare a serviciilor, anexă la ROF este aprobată prin decizie sau, după caz, dispoziţie a conducătorului furnizorului de servicii sociale.
        Im2: Procedura de încetare a serviciilor, anexă la ROF, este disponibilă la sediul centrului.
        Im3: Procedura de încetare a serviciilor este cunoscută de conducerea centrului şi de personalul de specialitate.
        Im4: Personalul este instruit anual cu privire la procedura de încetare a serviciilor, iar sesiunile de instruire se consemnează în Registrul privind instruirea şi formarea continuă a personalului.
        Im5: Beneficiarii, în funcţie de vârsta şi gradul de maturitate, sunt informaţi cu privire la condiţiile în care încetează îngrijirea lor în centru; documentul privind informarea este disponibil la dosarul beneficiarului.

    S2.2. Centrul ia măsurile necesare pentru ca părăsirea centrului de către copii să se realizeze în condiţii de securitate
        Centrul organizează şi pregăteşte părăsirea serviciului de către copii.
        Conducătorul centrului şi responsabilii de caz se asigură că aceştia dispun de îmbrăcămintea şi încălţămintea necesară, deţin toate obiectele şi documentele personale, au resurse financiare necesare pentru costurile deplasării şi hranei, deţin bilete de călătorie, au însoţitor sau nu, etc.).
        Centrul cunoaşte şi consemnează în scris, modalitatea de transport şi/sau condiţiile în care copilul părăseşte serviciul, precum şi locul în care va merge acesta (domiciliul sau rezidenţa), în cazul reîntoarcerii în familie, copiii sunt obligatoriu însoţiţi de părinţi sau reprezentanţii legali, la părăsirea centrului.
        Centrul deţine un registru de evidenţă a ieşirilor beneficiarilor din centru în care se consemnează toate informaţiile referitoare la condiţiile în care s-a efectuat încetarea serviciilor, precum şi data la care s-a realizat informarea în scris a serviciului public de asistenţă socială din localitatea/judeţul unde va avea domiciliul/rezidenţa copilul, în perioada imediat următoare părăsirii centrului.
        Pentru înregistrarea ieşirilor ocazionale autorizate ale copiilor se utilizează Registrul pentru vizite şi ieşiri. Registrul conţine fişele nominale ale copiilor în care sunt consemnate ieşirile zilnice ale acestora şi vizitele primite.
        Im: Registrele de evidenţă a ieşirilor copiilor din centru, completate la zi, sunt disponibile la sediul acestuia.

    S2.3. Centrul, în caz de forţă majoră, asigură transferul copiilor în alte servicii similare în condiţii de siguranţă
        Centrul deţine şi aplică o procedură de transfer al copiilor în caz de forţă majoră, (evenimente imprevizibile şi/sau inevitabile cum ar fi: lucrări de amenajare/reabilitare clădiri şi instalaţii, epidemii, incendii, calamităţi naturale, etc) elaborată de furnizorul de servicii sociale.
        Centrul realizează acţiuni de instruire a personalului privind procedura de transfer a copiilor în caz de forţă majoră, precum şi sesiuni de consiliere şi instruire a copiilor în care li se explică regulile ce trebuie urmate în situaţiile/evenimentele considerate cazuri de forţă majoră.
        Centrul deţine un plan de urgenţă în caz de retragere a licenţei de funcţionare/desfiinţare a serviciului social, elaborat şi aprobat de furnizorul de servicii sociale.
        Im1: Procedura de transfer al beneficiarilor în caz de forţă majoră este aprobată prin decizie sau, după caz, dispoziţie a conducătorului furnizorului de servicii sociale.
        Im2: Procedura de transfer al beneficiarilor în caz de forţă majoră este disponibilă la sediul centrului, în dosarul de proceduri.
        Im3: Procedura de transfer al beneficiarilor în caz de forţă majoră este cunoscută de tot personalul; sesiunile de instruire a personalului sunt consemnate în Registrul privind instruirea şi formarea continuă a personalului.
        Im4: Planul de urgenţă este aprobat prin decizie sau, după caz, dispoziţie a conducătorului furnizorului de servicii sociale.
        Im5: Planul de urgenţă este disponibil la sediul centrului.
        Im6: Planul de urgenţă este cunoscut de tot personalul; sesiunile de instruire a personalului sunt consemnate în Registrul privind instruirea şi formarea continuă a personalului.


    MODUL II - EVALUARE ŞI PLANIFICARE (Standardele 1-2)
     STANDARD 1 - EVALUAREA COPILULUI
        Protejarea copiilor în centre rezidenţiale, organizate ca centre de primire în regim de urgenţă, se realizează în baza unei evaluări comprehensive a situaţiei şi nevoilor acestora.
        Rezultat aşteptat: Copiii protejaţi în centru primesc servicii adaptate nevoilor individuale identificate.
    S1.1. Centrul asigură condiţiile necesare şi un mediu adecvat pentru intervievarea copilului cu privire la situaţiile de abuz, neglijare şi exploatare
        După caz, centrul asigură înregistrarea documentelor care atestă prezenţa leziunilor şi a altor consecinţe ale abuzului, neglijării şi exploatării, inclusiv prin fotografiere, precum şi prin înregistrarea audio-video a interviurilor cu copilul în cursul evaluării comprehensive şi, după caz, a şedinţelor de consiliere care au loc în camera cu oglindă dublă (unidirecţională). În cazul copiilor spitalizaţi anterior de luarea deciziei plasamentului în regim de urgenţă, managerul de caz asigură înregistrarea acestei documentaţii cu acordul directorului spitalului şi al directorului SPSPC.
        Intervievarea copilului se realizează de echipa multidisciplinară constituită din profesionişti care lucrează în cadrul centrului sau, după caz, din specialişti din afara centrului.
        Toate interviurile cu copilul, realizate în scopul dezvăluirii abuzului, neglijării şi exploatării copilului sau efectuate în cursul procedurilor de urmărire penală, se desfăşoară într-un spaţiu protejat, de regulă în camera cu oglindă dublă şi în prezenţa unui membru al echipei multidisciplinare (nu neapărat alături de copil).
        Intervievarea copilului aflat în situaţii grave de abuz, neglijare şi exploatare, abuz/exploatare sexuală şi trafic se realizează pe baza unor protocoale distincte, avizate de directorul DGASPC.
        Toate înregistrările, inclusiv fotografierea, se realizează cu informarea şi acordul copilului, ţinând cont de gradul său de maturitate. Consimţământul scris al părinţilor este luat numai în situaţia copilului spitalizat anterior de luarea deciziei plasamentului în regim de urgenţă, înregistrările pot fi folosite ca material didactic numai cu acordul copilului şi al reprezentantului legal al acestuia, cu respectarea prevederilor legale cu privire la dreptul la intimitate şi imagine, precum şi alte reglementări în materie. Se pot face materiale didactice audio-video folosind informaţia din înregistrări şi respectând confidenţialitatea cu privire la persoanele implicate în cazurile respective.
        Centrul deţine aparatura şi echipamentele necesare pentru realizarea interviurilor cu copilul abuzat, neglijat sau exploatat.
        Centrul ţine evidenţa interviurilor realizate.
        Im1: Centrul are asigurate condiţiile corespunzătoare pentru realizarea interviurilor cu copilul abuzat, neglijat sau exploatat (spaţiu amenajat şi dotat conform cerinţelor legale, dotare adecvată: aparatură, echipamente, tehnologii necesare).
        Im2: Evidenţa interviurilor realizate este disponibilă la sediul centrului.
        Im3: Protocoalele avizate de directorul DGASPC pentru situaţiile grave de abuz, neglijare şi exploatare, abuz/exploatare sexuală şi trafic în copie, sunt disponibile la sediul centrului.

    S1.2. Centrul realizează evaluarea nevoilor individuale şi a situaţiilor de dificultate în care se află copiii
        Imediat după înregistrarea cazului la DGASPC, conducătorul direcţiei desemnează un manager de caz. Nu se desemnează manageri de caz din cadrul centrului de primire în regim de urgenţă.
        Coordonatorul centrului stabileşte modalitatea de colaborare dintre managerul de caz şi responsabilul de caz al copilului, în scopul realizării, în cel mai scurt timp posibil, a evaluării comprehensive a situaţiei acestuia, precum şi pentru stabilirea planului individualizat de intervenţie
        Managerul de caz organizează procesul de realizare a evaluării comprehensive a situaţiei copilului. Sub coordonarea managerului de caz se identifică şi sunt nominalizaţi specialiştii implicaţi în realizarea evaluării comprehensive. În situaţia în care, la nivelul centrului, nu sunt angajaţi specialişti care să efectueze evaluarea, managerul de caz solicită sprijinul furnizorului de servicii care dispune implicarea unor specialişti din alte centre aflate în administrarea sa ori poate încheia convenţii/contracte de colaborare cu alţi furnizori de servicii sau cu cabinete de specialitate, precum şi contracte de prestări servicii.
        Scopul evaluării comprehensive este de a formula propuneri pertinente către comisia pentru protecţia copilului referitoare la:
    a) reintegrarea în familie a copilului, însoţită de un plan de servicii pentru reabilitarea copilului şi susţinerea relaţiilor familiale;
    b) luarea unei măsuri de protecţie, însoţită de planul individualizat de protecţie - PIP (în funcţie de caz: plasamentul copilului alături de părintele protector într-un centru de recuperare pentru victimele violenţei în familie, plasamentul/încredinţarea în familia extinsă sau la asistent maternal profesionist);
    c) menţinerea copilului în centrul de primire în regim de urgenţă în cazul copilului abuzat, neglijat şi exploatat, acompaniată de măsura plasamentului/încredinţării şi transferul acestuia într-un centru rezidenţial pentru copiii aflaţi în sistemul de protecţie specială) în situaţia luării unei măsuri de protecţie, după decizia plasamentului în regim de urgenţă, managerul de caz trebuie să asigure organizarea consiliului de familie a cărui opinie este înaintată comisiei pentru protecţia copilului odată cu propunerea măsurii de protecţie, a raportului de evaluare detaliată şi a planului individualizat de protecţie.

        Evaluarea comprehensivă a copilului are în vedere o evaluare detaliată a situaţiei socio-familiale a acestuia, a stării de sănătate (psihice şi fizice), precum şi a nevoilor educaţionale.
        Specialiştii echipelor de evaluare întocmesc fişe pentru fiecare tip de evaluare a situaţiei copilului: socială, educaţională, psihologică şi a stării de sănătate.
        În fişa de evaluare, specialistul care a realizat evaluarea consemnează, sub semnătură: rezultatele evaluării, situaţiile şi nevoile identificate, măsurile de intervenţie pe termen scurt şi serviciile recomandate, data evaluării.
        Fişele de evaluare sunt aduse la cunoştinţa copiilor, în funcţie de vârsta, nivelul de maturitate şi de dezvoltare al acestora, precum şi, după caz, părinţilor, dacă se decide reintegrarea copiilor în familie.
        Modelul standard al fiecărei fişe de evaluare, pe domenii, este elaborat de furnizorul de servicii sociale care administrează centrul, pe baza modelului cadrul elaborat de ANPDCA.
        În situaţia în care, urmare evaluării iniţiale, copilul a fost supus unor examene medicale şi s-a decis internarea acestuia într-o unitate medicală, directorul DGASPC se asigură că managerul de caz va organiza şi demara evaluarea comprehensivă a situaţiei copilului în perioada de spitalizare a acestuia.
        Evaluarea comprehensivă a situaţiei copiilor se realizează cu consultarea şi participarea activă a acestora.
        Fişele de evaluare sunt aduse la cunoştinţa copiilor, în funcţie de vârsta, nivelul de maturitate şi de dezvoltare al acestora, precum şi, după caz, părinţilor copiilor.
        În cazul în care părintele protector doreşte să se implice în soluţionarea situaţiei copilului, centrul asigură informarea acestuia cu privire la toate aspectele referitoare la realizarea evaluării situaţiei copiilor şi solicită/facilitează participarea sa la stabilirea măsurilor de intervenţie pe termen scurt.
        Im1: Toţi copiii aflaţi în centru sunt supuşi unui proces de evaluare iniţială şi evaluare comprehensivă a situaţiei şi nevoilor lor; fişele de evaluare socială, educaţională, psihologică şi medicală completate sunt disponibile în dosarul personal al beneficiarului.
        Im2: Documentele privind nominalizarea specialiştilor implicaţi în evaluarea comprehensivă, copii ale convenţiilor de colaborare sau ale contractelor de prestări servicii încheiate cu personalul de specialitate sunt disponibile la sediul centrului


     STANDARD 2 - PLANIFICAREA SERVICIILOR
        În centrul rezidenţial, organizat ca centru de primire în regim de urgenţă, copiii primesc servicii adecvate şi adaptate situaţiei şi nevoilor personale, conform unui plan individualizat de protecţie sau, după caz, a unui plan personalizat de servicii.
        Rezultat aşteptat: Copiii beneficiază de servicii diversificate şi intervenţii personalizate, stabilite în funcţie de nevoile individuale şi adaptate evoluţiei lor ulterioare.
    S2.1. Centrul asigură protecţia şi îngrijirea copiilor în conformitate cu planurile personalizate de servicii sau cu planurile individualizate de protecţie, după caz
        Centrul asigură sprijinul necesar elaborării planului individualizat de protecţie -PIP, sau planului personalizat de servicii, în cazul copilului pentru care nu este decisă sau a încetat măsura plasamentului.
        În situaţia reintegrării în familie, se recomandă ca planul personalizat de servicii să fie întocmit în colaborare cu specialiştii centrului de pregătire şi sprijinire a reintegrării şi integrării copilului în familie şi cu profesioniştii din cadrul serviciului public de asistenţă socială de la nivelul localităţii pe a cărei rază teritorială îşi are domiciliul/rezidenţa familia copilului.
        Planul individualizat de protecţie este elaborat de către managerul de caz împreună cu echipa multidisciplinară şi cu consultarea copilului (în funcţie de vârsta şi gradul său de maturitate). La elaborarea PIP, după caz, pot fi implicaţi părintele protector şi alte persoane importante pentru copil. Termenul maxim de elaborare al PIP este de 15 zile lucrătoare de la decizia plasamentului de urgenţă.
        Urmare evaluării comprehensive a situaţiei copilului, pe durata plasamentului în regim de urgenţă în centrul rezidenţial, managerul de caz, împreună cu specialiştii din echipa pluridisciplinară, stabilesc măsuri de intervenţie pe termen scurt care se referă la cel puţin următoarele aspecte: nevoile de sănătate şi promovare a sănătăţii; nevoile de îngrijire, inclusiv de securitate şi promovare a bunăstării; nevoile fizice şi emoţionale; nevoile educaţionale; nevoile de petrecere a timpului liber şi de socializare, inclusiv modalităţile de menţinere a legăturilor, după caz, cu părinţii, familia lărgită, prietenii şi alte persoane importante sau apropiate faţă de copil şi modul de satisfacere a tuturor acestor nevoi. Coordonatorul centrului asigură implementarea măsurilor de intervenţie pe termen scurt pe perioada în care copilul se află în centru.
        Măsurile de intervenţie pe termen scurt şi serviciile de reabilitare corespunzătoare, acordate copilului sunt consemnate în planul individualizat de protecţie a copilului sau, după caz, în planul personalizat de servicii.
        Im: Planurile individualizate de protecţie/planurile personalizate de servicii sunt disponibile în dosarele personale ale beneficiarilor.

    S2.2. Centrul asigură toate condiţiile pentru implementarea planului individualizat de protecţie (PIP)/ planului personalizat de servicii
        Centrul asigură implementarea planului individualizat de protecţie/planului personalizat de servicii de către personalul de specialitate propriu. În situaţia în care nu dispune de specialiştii necesari, solicită sprijin furnizorului de servicii care facilitează accesul copiilor la serviciile de specialitate existente în comunitate sau încheie contracte de prestări servicii cu alţi furnizori de servicii şi/sau cabinete de specialitate.
        Planul individualizat de protecţie este implementat cu participarea copilului şi, după caz, a părinţilor/reprezentantului legal.
        Reintegrarea copilului în familie se face în baza unui program de servicii specializate ce pot fi acordate prin centrele de pregătire şi sprijinire a reintegrării sau integrării copilului în familie.
        În situaţia copiilor care provin din alte judeţe sau sectoare ale municipiului Bucureşti, transferul acestora se face numai dacă DGASPC-ul respectiv deţine el însuşi sau prin intermediul altor furnizori de servicii din unitatea sa administrativ-teritorială centre de primire în regim de urgenţă. În situaţia transferului, toate documentele din dosarul copilului se transmit noului manager de caz desemnat de DGASPC-ul din unitatea administrativ-teritorială din care provine copilul.
        Im: Centrul dispune de personal de specialitate capabil să implementeze planurile individualizate de protecţie/planurile personalizate de servicii; fişele de post (în copie) ale personalului de specialitate angajat, implicat în implementarea planului de servicii sau al PIP, precum şi copii ale convenţiilor de colaborare şi/sau ale contractelor de prestări servicii încheiate sunt disponibile la sediul centrului.

    S2.3. Centrul realizează monitorizarea evoluţiei copiilor în perioada în care aceştia se află sub măsura de protecţie
        Personalul centrului realizează monitorizarea situaţiei copiilor şi a stadiului de realizare a măsurilor prevăzute în planurile individualizate de protecţie/planurile personalizate de servicii, precum şi a modului în care copiii sunt îngrijiţi în centru.
        Datele rezultate din procesul de monitorizare se consemnează lunar în fişe de monitorizare individuală, ataşate PIP/planului personalizat de servicii.
        În cazul în care copiii vor reveni în familie/familia extinsă, părinţii acestora se pot implica în elaborarea planului individualizat de protecţie/planului personalizat de servicii, în implementarea măsurilor pe termen scurt şi în monitorizarea situaţiei copiilor.
        Fişele de monitorizare conţin o rubrică în care se consemnează, sub semnătură, opinia copilului (în funcţie de vârsta şi gradul de maturitate) şi, după caz, a aparţinătorilor implicaţi în procesul de evaluare şi de stabilire a măsurilor de intervenţie pe termen scurt.
        Managerul de caz trebuie să se asigure că monitorizarea situaţiei copilului, inclusiv a implementării planului personalizat de servicii, se realizează pentru cel puţin 3 luni de la ieşirea copilului din evidenţa sistemului de protecţie a copilului şi colaborează în acest sens cu serviciul public de asistenţă socială pe a cărui rază teritorială se află copilul.
        Im: Fişele de monitorizare completate sunt disponibile la dosarul personal al beneficiarului.


    MODUL III - VIAŢA COTIDIANĂ - NEVOI CURENTE (Standardele 1- 4)
     STANDARD 1 - ALIMENTAŢIE
        Centrul rezidenţial, organizat ca centru de primire în regim de urgenţă, asigură copiilor o alimentaţie corespunzătoare din punct de vedere calitativ şi cantitativ, ţinând cont de vârsta, nevoile şi preferinţele acestora şi, totodată, îi implică în procesul de alegere a alimentelor şi de preparare a hranei.
        Rezultat aşteptat: Copiii beneficiază de o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată, care asigură toate principiile nutritive necesare creşterii şi dezvoltării acestora. Totodată, copiii au cunoştinţele necesare pentru pregătirea meselor, precum şi posibilitatea aplicării acestor cunoştinţe, în limita vârstei şi a gradului lor de maturitate.
    S1.1. Centrul deţine spaţii special destinate preparării şi păstrării alimentelor
        Centrul amenajează spaţii special destinate, după caz, preparării, prelucrării şi depozitării şi păstrării alimentelor: bucătărie, oficiu, cămară sau beci, dotate cu instalaţii, aparatură şi echipamente specifice (chiuvete cu apă curentă, echipamente pregătirea hranei, frigider, congelator şi altele asemenea).
        Im: Depozitarea, păstrarea şi prepararea alimentelor se efectuează în condiţii corespunzătoare, cu respectarea normelor sanitar veterinare în vigoare.

    S1.2. Centrul asigură copiilor o atmosferă de tip familial pentru servirea meselor
        Centrul deţine un spaţiu sau, după caz, spaţii în care se serveşte masa, bine iluminat, amenajat şi dotat cu materiale uşor de igienizat şi cu mobilier suficient, funcţional şi confortabil care oferă o ambianţă plăcută, cât mai aproape de mediul familial. Vesela şi tacâmurile sunt suficiente, adaptate nevoilor copiilor, după caz.
        Pentru menţinerea autonomiei funcţionale şi încurajarea deprinderilor pentru viaţa independentă, este de preferat regimul de autoservire.
        Servirea mesei în dormitoare se practică numai pentru copiii a căror stare de sănătate nu permite deplasarea acestora. În anumite situaţii recomandate de psiholog şi la opţiunea copilului, acesta poate servi masa izolat de ceilalţi copii, însă fără a face acest lucru în mod regulat. Motivele se consemnează în fişa de monitorizare a situaţiei copilului.
        Când situaţia o impune, pentru a se hrăni şi hidrata, copiii primesc ajutor acordat de personalul de îngrijire şi/sau de alţi copii, într-o manieră care să asigure demnitatea şi integritatea acestora.
        Im: Beneficiarii iau masa în condiţii de siguranţă, confort şi într-o ambianţă plăcută, cât mai apropiată de mediul familial; centrul deţine un spaţiu sau, după caz, spaţii în care se serveşte masa.

    S1.3. Centrul asigură fiecărui copil alimentaţia necesară, adecvată vârstei şi nevoilor sale
        Centrul asigură copiilor 3 mese principale şi gustări între mese.
        Centrul pregăteşte meniuri variate de la o zi la alta, diferenţiate prin prelucrare şi prezentare, ţinându-se cont, pe cât posibil, de preferinţele copiilor.
        Meniurile se stabilesc trimestrial sau ori de câte ori este nevoie, cu consultarea medicului responsabil pentru sănătatea copilului şi/sau de specialişti nutriţionişti, astfel încât să se asigure o alimentaţie echilibrată din punct de vedere caloric şi nutritiv, în conformitate cu nevoile biologice specifice fiecărei vârste şi starea de sănătate a fiecărui copil.
        Alimentaţia zilnică conţine fructe şi legume proaspete, specifice fiecărui sezon.
        Se evită servirea produselor alimentare procesele nocive (semi-preparate congelate cu mult sodiu, chipsuri, napolitane, mezeluri şi alte tipuri de carne procesată etc.).
        Deserturile asigurate beneficiarilor sunt preparate, de preferinţă, în bucătăria centrului.
        Copiilor li se oferă o alimentaţie dietetică, pe baza recomandărilor medicului/nutriţionistului/asistentului dietetician.
        Meniul şi programul de masă sunt afişate, şi sunt stabilite în funcţie de nevoile, vârsta, preferinţele şi programul zilnic al copiilor. Centrul oferă copiilor, la solicitarea acestora, un supliment de hrană, dacă este cazul.
        La stabilirea meniurilor se respectă necesarul zilnic de calorii şi substanţe nutritive pentru copii şi adolescenţi, aprobat prin Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 1955/1995 pentru aprobarea Normelor de igienă privind unităţile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor.
        Centrul dispune de rezerva de alimente şi apă pentru asigurarea alimentaţiei zilnice, în caz de urgenţă.
        Im1: Beneficiarii primesc o alimentaţie adecvată nevoilor şi preferinţelor personale; meniurile sunt stabilite cu consultarea beneficiarilor, în funcţie de nevoile, vârsta, preferinţele şi programul zilnic al acestora.
        Im2: Beneficiarii primesc zilnic fructe şi legume proaspete, specifice fiecărui sezon; meniurile cuprind fructe şi legume proaspete de sezon.
        Im3: Centrul dispune de cantităţi suficiente de alimente şi apă pentru asigurarea alimentaţiei fiecărui beneficiar pentru o perioadă de 48 ore.
        Im4: Centrul asigură o gustare, pregătită sub formă de pachet, beneficiarilor care frecventează şcoala sau grădiniţa cu program normal, dacă în şcoală sau grădiniţă nu este servită gustare sau, după caz, masă.
        Im5: Stabilirea modelelor meniului de alimentaţie zilnică se efectuează trimestrial pe baza recomandărilor medicului nutriţionist sau ale asistentului dietetician.

    S1.4. Centrul facilitează implicarea copiilor în stabilirea meniurilor, prepararea alimentelor şi servirea meselor
        În funcţie de vârstă şi de gradul de maturitate al acestora, copiii sunt consultaţi la pregătirea meniurilor şi sunt încurajaţi să participe la prepararea alimentelor şi servirea meselor.
        Copiii îşi exprimă liber nemulţumirile, precum şi propunerile privind alimentaţia zilnică pe care le comunică direct personalului sau le consemnează în Registrul de sugestii/ sesizări şi reclamaţii
        Centrul organizează sesiuni de instruire, teoretică şi practică, cu privire la regulile de bază ale unei alimentaţii sănătoase, principiile alimentare, modalităţile de alegere, de păstrare/conservare şi prelucrare a alimentelor, igienizarea veselei, aranjarea şi servirea mesei, bune maniere, etc.
        Im1: Centrul îşi organizează activitatea de preparare şi servire o meselor cu participarea şi implicarea copiilor.
        Im2: Centrul instruieşte beneficiarii, teoretic şi practic, cu privire la regulile de bază ale unei alimentaţii sănătoase; documentul privind instruirea este disponibil la dosarul beneficiarului.
        Im3: Beneficiarii, în funcţie de vârstă şi gradul de maturitate, participă la activităţile zilnice aferente preparării şi servirii meselor şi au cunoştinţele teoretice şi practice necesare.


     STANDARD 2 - ÎNGRIJIRE PERSONALĂ
        Centrul rezidenţial, organizat ca centru de primire în regim de urgenţă, asigură copiilor condiţiile, materialele, precum şi suportul necesar în vederea realizării activităţilor de bază ale vieţii zilnice.
        Rezultat aşteptat: Copiii beneficiază de îngrijire adecvată pentru o viaţă decentă şi demnă.
    S2.1. Centrul asigură condiţiile necesare pentru realizarea îngrijirii personale a copiilor
        Toţi copiii urmează un program zilnic pentru realizarea igienei corporale (igienă bucală, spălat parţial şi total).
        Centrul se asigură că fiecare copil deţine obiecte de igienă personală (periuţă de dinţi, pastă de dinţi, săpun, prosoape, deodorant, etc.). Obiectele de igienă personală se achiziţionează după consultarea prealabilă a copiilor, în funcţie de vârsta şi gradul de maturitate ale acestora.
        Copiii sunt instruiţi teoretic şi practic cu privire la modul de utilizare a obiectelor de igienă personală.
        Centrul are în dotare echipamentele şi materialele necesare pentru realizarea activităţilor de îngrijire personală, adecvate nevoilor copiilor.
        Copiii care necesită sau, după caz, solicită suport pentru efectuarea igienei personale sunt ajutaţi de personalul de îngrijire.
        Copiii cu incontinenţă (urinară, de fecale, mixtă) sunt toaletaţi zilnic sau ori de câte ori este nevoie, odată cu schimbarea scutecelor absorbante.
        Centrul facilitează şi/sau realizează sesiuni de instruire permanentă a personalului de îngrijire astfel încât, în activitatea depusă să ţină cont, în permanenţă, de principiul respectării demnităţii şi intimităţii copilului. Instruirea personalului se consemnează într-un registru de evidenţă privind instruirea şi formarea continuă a personalului.
        Im1: Fiecare beneficiar deţine propriile obiecte de igienă personală, păstrate în spaţiul individualizat de depozitare, cu excepţia celor care sunt considerate un risc.
        Im2: Beneficiarii au, conform vârstei şi gradului de maturitate, cunoştinţele necesare referitoare la utilizarea obiectelor de igienă personală; documentul privind informarea este disponibil la dosarul beneficiarului.
        Im3: Personalul cu atribuţii de îngrijire cunoaşte programul zilnic de igienă personală şi nevoile beneficiarilor; sesiunile de instruire a personalului de îngrijire sunt consemnate în Registrul privind instruirea şi formarea continuă a personalului.

    S2.2. Centrul asigură necesarul de îmbrăcăminte, încălţăminte, lenjerie intimă conform normelor în vigoare
        Centrul asigură fiecărui copil îmbrăcămintea, încălţămintea şi lenjeria intimă adecvate vârstei şi anotimpurilor, în cantităţi suficiente.
        Nu sunt permise obiecte de îmbrăcăminte, încălţăminte şi lenjerie rupte sau cu un grad înalt de uzură.
        Sunt interzise orice fel de practici de "uniformizare" a copiilor, prin cumpărarea de produse identice pentru toţi copiii din centru sau dintr-o grupă/modul.
        Im1: Beneficiarii deţin obiecte de îmbrăcăminte şi încălţăminte curate, decente, nedegradate şi variate, adaptate vârstei şi potrivite pentru fiecare anotimp al anului.
        Im2: Beneficiarii, în funcţie de vârstă şi gradul de maturitate, însoţiţi de personalul din centru îşi aleg obiectele de îmbrăcăminte şi încălţăminte, şi orice alte produse necesare; obiectele distribuite beneficiarilorr sunt precizate în Rapoartele trimestriale.

    S2.3. Centrul pune la dispoziţia copiilor spaţii suficiente pentru păstrarea lenjeriei, obiectelor de îmbrăcăminte, de încălţăminte şi a altor materiale necesare igienei personale
        Fiecare copil are la dispoziţie un dulap/spaţiul propriu, ce poate fi închis, în care îşi păstrează obiectele pentru igiena personală, lenjeria intimă, îmbrăcămintea şi încălţămintea proprie.
        Im: Beneficiarii deţin dulapuri/spaţii proprii închise, pentru depozitarea hainelor, lenjeriei, încălţămintei şi obiectelor de igienă personală.

    S2.4. Centrul asigură copiilor o atmosferă cât mai apropiată de cea din familie, dreptul la intimitate şi confidenţialitate.
        Centrul stabileşte un set de reguli privind comportamentul personalului faţă de copii, respectarea dreptului copilului la intimitate şi confidenţialitate.
        La elaborarea setului de reguli se au în vedere, în principal, următoarele aspecte:
    a) condiţiile de acordare a serviciilor de îngrijire personală a copiilor;
    b) modul de administrare a medicamentelor şi realizarea manevrelor medicale.
    c) aspecte şi probleme de ordin personal;
    d) accesul părintelui (potenţial) agresor ori al agresorilor în apropierea copilului;
    e) accesul personalului şi a altor persoane la dosarele plasamentelor în regim de urgenţă ale copiilor.

        Im1: Personalul centrului cunoaşte regulile ce trebuie respectate pentru asigurarea intimităţii copiilor şi a confidenţialităţii privind situaţia acestora, sesiunile de instruire sunt consemnate în Registrul privind instruirea şi formarea continuă a personalului.
        Im2: Personalul respectă demnitatea copilului şi foloseşte formule de adresare preferate de copii. În centru sunt interzise formulele de adresare jignitoare şi umilitoare.


     STANDARD 3 - RECREEREA ŞI SOCIALIZAREA
        Centrul rezidenţial, organizat ca centru de primire în regim de urgenţă, asigură copiilor oportunităţi de petrecere a timpului liber, de recreere şi socializare care contribuie la dezvoltarea lor fizică, cognitivă, socială şi emoţională a copiilor.
        Rezultat aşteptat: Copiii beneficiază de timp liber, în care se pot odihni, relaxa sau participa la activităţi de recreere şi socializare, conform vârstei, potenţialului de dezvoltare, intereselor şi opţiunilor personale.
    S3.1. Centrul planifică activităţile de recreere şi socializare, în funcţie de opţiunile copiilor şi nevoile acestora
        Centrul stabileşte un program pentru odihnă şi somn, precum şi un program de activităţi zilnice pentru recreere şi socializare, în concordanţă cu vârsta, nivelul de dezvoltare şi preferinţele copiilor.
        Programul pentru recreere şi socializare se întocmeşte trimestrial, cu detalierea activităţilor şi este adus la cunoştinţa copiilor.
        Copiii participă activ la elaborarea programului, fiind încurajaţi să-şi exprime opiniile şi preferinţele în proiectarea şi derularea activităţilor din timpul liber.
        Copiii au dreptul să decidă dacă participă sau nu la activităţile de recreere-socializare organizate de centru.
        Im1: Programul trimestrial privind activităţile de recreere şi socializare este disponibil la sediul centrului.
        Im2: Rapoartele trimestriale conţin menţiuni cu privire la participarea beneficiarilor la activităţi de recreere şi socializare.

    S3.2. Centrul asigură condiţiile şi materialele necesare pentru derularea activităţilor recreative şi de socializare
        Centrul dispune de cel puţin un spaţiu special amenajat pentru petrecerea timpului liber, accesibil tuturor copiilor şi dotat corespunzător activităţilor de relaxare zilnică (mobilier suficient, cărţi, jucării şi jocuri, televizor, calculator/laptop-uri, dvd-uri cu poveşti, filme educaţionale, etc.), precum şi de un spaţiu special amenajat destinat desfăşurării activităţilor sportive (coş de basket).
        Centrul încheie parteneriate cu instituţiile publice din comunitate, în vederea accesului gratuit al copiilor la diverse activităţi, evenimente (patinoar, cinematograf, teatre, muzee, bazine de înot, cluburi şcolare etc.)
        Centrul amenajează un spaţiu prietenos şi intim, special destinat primirii vizitatorilor.
        Copiii sunt sprijiniţi şi încurajaţi să dezvolte relaţii pozitive cu alte persoane, respectiv cu părinţii sau alţi adulţi importanţi pentru ei, cu ceilalţi copii din adăpost, cu personalul centrului şi specialiştii implicaţi în evaluarea şi aplicarea măsurilor de intervenţie pe termen scurt.
        Personalul este format corespunzător pentru a contribui la dezvoltarea afectivă a copilului, prin comunicare verbală şi non-verbală, prin consiliere, prin activităţi de socializare şi evaluări pozitive.
        Im1: Centrul dispune de un spaţiu special amenajat pentru recreere şi socializare şi desfăşurarea activităţilor sportive.
        Im2: Materialele şi echipamentele destinate petrecerii timpului liber corespund cantitativ, calitativ şi sunt adecvate vârstei copiilor din centru.
        Im3: Personalul centrului are cunoştinţele necesare pentru promovarea dezvoltării afective şi a capacităţii de socializare a copiilor; diplomele/certificatele, în copie, ale personalului de specialitate sunt disponibile la sediul centrului; sesiunile de instruire, cursurile de formare sunt consemnate în Registrul privind instruirea şi formarea continuă a personalului.
        Im4: Contractele de parteneriat care oferă copiilor acces gratuit la activităţi şi evenimente din comunitate sunt disponibile la sediul centrului.
        Im5: Copiii au participat la activităţi şi evenimente gratuite ca urmare a contractelor de parteneriat încheiate cu instituţiile publice de la nivelul comunităţii

    S3.3. Centrul organizează sărbătorirea zilelor de naştere ale copiilor şi a altor evenimente festive
        Centrul planifică şi organizează zilele de naştere ale copiilor la solicitarea acestora, precum şi alte evenimente festive/sărbători legale.
        În cazul în care copilul alege să-şi serbeze ziua de naştere în centru, acesta amenajează corespunzător spaţiul de socializare şi asigură preparate adecvate (gustări, prăjituri, fructe, sucuri) conform preferinţelor copilului/copiilor şi, totodată, facilitează participarea părinţilor şi a altor invitaţi din afara centrului.
        Im1: Toţi copiii au posibilitatea să-şi sărbătorească ziua de naştere în centru, conform dorinţei lor, iar centrul asigură toate condiţiile necesare pentru organizarea acestor evenimente festive.
        Im2: Centrul oferă cadouri copiilor de ziua lor.
        Im3: Centrul sărbătoreşte individual ziua fiecărui copil.


     STANDARD 4 - RELAŢIA CU FAMILIA/FAMILIA EXTINSĂ ŞI ALTE PERSOANE APROPIATE
        Copiii protejaţi în centrul rezidenţial, organizat ca centru de primire în regim de urgenţă, sunt încurajaţi şi sprijiniţi să menţină legătura cu părinţii, cu familia extinsă şi cu alte persoane apropiate, dacă acest lucru nu contravine interesului lor superior.
        Rezultat aşteptat: Părinţii, familia extinsă şi alte persoane importante pentru copil sunt implicate pe cât posibil în viaţa acestuia pe perioada şederii sale în cadrul centrului, astfel încât reintegrarea sa familială să se pregătească şi să se realizeze în cele mai bune condiţii şi în cel mai scurt timp de la admitere.
    S4.1. Centrul desfăşoară acţiuni de promovare şi de facilitare a menţinerii legăturii/relaţiilor între copii şi părinţi şi/sau alte persoane faţă de care copiii au dezvoltat relaţii de ataşament
        Centrul deţine şi aplică o procedură proprie privind promovarea şi menţinerea relaţiilor cu părinţii şi/sau alte persoane faţă de care copiii au dezvoltat relaţii de ataşament, denumită în continuare Procedura de promovare a relaţiilor socio-familiale, elaborată de furnizorul de servicii sociale care administrează centrul.
        La elaborarea procedurii vor lua în considerare cel puţin următoarele aspecte:
    a) în situaţii de abuz, neglijare şi exploatare comise de unul dintre părinţii copilului, precum şi în situaţii de violenţă în familie, legăturile cu părintele potenţial agresor (care aplică metode şi practici abuzive de disciplinare şi educare a copilului) sunt restricţionate prin hotărâre a comisiei pentru protecţia copilului sau, în cazul părintelui agresor (aflat în urmărire penală sau condamnat pentru infracţiuni corespunzătoare faptelor de abuz, neglijare şi exploatare, respectiv violenţă în familie), prin hotărâre judecătorească;
    b) în situaţia în care unul din părinţi, considerat părinte protector, nu este autorul unor acţiuni de abuz, neglijare sau exploatare a copilului, legăturile acestuia cu părintele protector se menţin în condiţiile stabilite de comisia pentru protecţia copilului, având în vedere că drepturile părinteşti sunt suspendate pe perioada plasamentului în urgenţă pentru ambii părinţi;
    c) în situaţia reintegrării în familie, ambii părinţi pot fi implicaţi în relaţiile cu copilul, cu ocazia consiliului de familie, a întâlnirilor de pregătire a reintegrării în familie şi a întocmirii planului de servicii, care în această situaţie are prevederi exprese pentru părintele (potenţial) agresor.

        Procedura menţionează clar tipurile de restricţii care pot fi aplicate în relaţia copilului cu părinţii şi alte persoane din afara centrului.
        Centrul aduce la cunoştinţa copiilor, părinţilor acestora şi personalului regulile prevăzute în procedură.
        Im1: Procedura privind promovarea relaţiilor socio-familiale este aprobată prin decizie sau, după caz, dispoziţie a conducătorului furnizorului de servicii sociale.
        Im2: Procedura privind promovarea relaţiilor socio-familiale este disponibilă la sediul centrului.
        Im3: Personalul centrului cunoaşte procedura privind promovarea relaţiilor socio-familiale; sesiunile de instruire a personalului sunt consemnate în Registrul privind instruirea şi formarea continuă a personalului.
        Im4: Beneficiarii sunt instruiţi periodic cu privire la modalităţile de relaţionare cu familia/alte persoane apropiate şi regulile ce trebuie respectate; documentul privind informarea este disponibil la dosarul beneficiarului.

    S4.2. Centrul realizează monitorizarea permanentă a legăturii/relaţiilor dintre copii şi părinţii acestora sau alte persoane din afara centrului
        Centrul organizează un spaţiu privat, amenajat corespunzător, destinat vizitelor efectuate de membrii de familie şi de alte persoane importante pentru copii.
        Vizitele în cadrul centrului şi cele în afara acestuia, precum şi ieşirile copiilor în comunitate pe perioada şederii în centru se realizează numai în prezenţa personalului angajat al centrului şi se consemnează într-un registru special, respectiv Registrul de vizite şi ieşiri. Registrul conţine fişele nominale ale copiilor în care sunt consemnate ieşirile zilnice ale acestora şi vizitele primite.
        Personalul centrului monitorizează permanent legătura/relaţiile copiilor cu părinţii şi alte persoane (frecvenţa şi nr. întâlnirilor în centru şi în afara centrului etc.) şi evaluează semestrial modul cum acestea influenţează starea psihică, emoţională şi comportamentul beneficiarilor.
        Rezultatele evaluărilor semestriale se înscriu în raportul trimestrial de monitorizare.
        Im1: Copiii beneficiază de toate condiţiile şi protecţia necesară pentru a primi vizite în centru, precum şi pentru a menţine contactul cu familia sau cu alte persoane din afara centrului, dacă nu sunt restricţii în acest sens.
        Im2: Registrul de vizite şi ieşiri, completat la zi, este disponibil la sediul acestuia.
        Im3: Modul în care copiii au relaţionat cu membrii familiei/alte persoane importante, referinţă pentru fiecare dintre ei, vor fi menţionate în Rapoartele trimestriale


    MODUL IV SĂNĂTATE (Standardele 1-2)
     STANDARD 1 ASISTENŢA PENTRU SĂNĂTATE
        Centrul rezidenţial, organizat ca centru de primire în regim de urgenţă, asigură condiţiile necesare pentru protejarea sănătăţii copiilor, promovează un stil de viaţă sănătos şi facilitează accesul la serviciile medicale necesare.
        Rezultat aşteptat: Copiii beneficiază, pe perioada când sunt găzduiţi în centru de servicii medicale şi alte servicii de sprijin şi promovare a sănătăţii, au o stare generală bună şi sunt educaţi în spiritul unui mod de viaţă sănătos.
    S1.1. Centrul asigură accesul copiilor la serviciile medicale de bază, deţine şi aplică o procedură proprie privind ocrotirea sănătăţii copilului
        Centrul deţine şi aplică o procedură proprie privind ocrotirea sănătăţii copilului.
        Furnizorul de servicii sociale care administrează centrul elaborează procedura privind ocrotirea sănătăţii copilului care are în vedere, în principal: evaluarea iniţială a stării de sănătate a copilului, realizarea şi evidenţa eventualelor examene medicale pe perioada şederii copilului în centru, administrarea medicaţiei, măsurile de prevenţie recomandate, condiţiile referitoare la efectuarea expertizelor medico-legale, activităţi conexe, respectiv educaţia pentru sănătate, menţinerea igienei personale, promovarea unui stil de viaţă sănătos, intervenţiile în situaţii ce impun instituirea de carantină, precum şi în situaţii de urgenţă.
        Furnizorul de servicii sociale care administrează centrul asigură accesul copiilor la serviciile unui medic, de preferinţă pediatru sau alţi medici specialişti, în funcţie de traumele suferite de copil, pentru efectuarea evaluării stării de sănătate a acestuia. Centrul este obligat să asigure prezentarea fiecărui copil la un medic stomatolog cel puţin o dată pe an.
        Centrul afişează într-un loc accesibil şi cunoscut de tot personalul, numele şi coordonatele medicului şi al altor cadre medicale de specialitate care pot fi contactate în cazul unei probleme de sănătate a copilului, precum şi numerele de telefon utile în cazul situaţiilor care necesită intervenţii medicale de urgenţă.
        În dosarul copilului există informaţii cu privire la înălţime, greutate, vaccinări, alimentaţie specifică.
        Im1: Procedura privind ocrotirea sănătăţii copilului este aprobată prin decizie sau, după caz, dispoziţie a conducătorului furnizorului de servicii sociale.
        Im2: Procedura privind ocrotirea sănătăţii copilului este disponibilă la sediul centrului.
        Im3: Personalul centrului cunoaşte Procedura privind ocrotirea sănătăţii copilului; instruirea este consemnată în Registrul de evidenţă privind instruirea şi formarea continuă a personalului.
        Im4: Datele de contact ale medicului de familie şi/sau ale altor cadre medicale, precum şi numerele de telefon pentru situaţii de urgenţă de natură medicală sunt disponibile la sediul centrului şi sunt afişate într-un loc accesibil întregului personal şi beneficiarilor.
        Im5: Fişele medicale şi/sau rapoartele trimestriale disponibile în dosarele beneficiarilor, conţin informaţii cu privire la data consultaţiei, tratamentele indicate, precum şi modul în care au fost duse la îndeplinire.

    S1.2. Centrul aplică măsurile de intervenţie pe termen scurt pentru sănătatea copilului
        Evaluarea medicală este obligatorie la admiterea în centru, fiind parte integrantă a evaluării comprehensive a situaţiei copilului. Evaluarea medicală se poate realiza pe parcursul spitalizării copilului sau imediat după admiterea acestuia în centru.
        Evaluarea stării de sănătate realizată după admiterea copilului în centru este în responsabilitatea medicului nominalizat de furnizorul de servicii sociale care administrează centrul. Serviciile medicale pot fi achiziţionate de către furnizorul de servicii sociale.
        Urmare evaluării stării de sănătate se poate dispune efectuarea expertizei medico-legale.
        În baza rezultatelor obţinute la evaluarea stării de sănătate a copilului admis în centru, medicul, împreună cu personalul de specialitate al centrului, stabileşte măsurile de intervenţie pe termen scurt, adaptate situaţiei şi nevoilor fiecărui copil.
        Măsurile de intervenţie pe termen scurt vizează, în principal, următoarele aspecte:
    a) tratamentul medical al consecinţelor abuzului, neglijării şi exploatării;
    b) igienă şi îngrijire personală;
    c) evaluări medicale periodice, inclusiv cu ocazia infecţiilor intercurente şi a situaţiilor de urgenţă;
    d) tratamente diverse (de specialitate şi stomatologice);
    f) recomandări de nutriţie şi dietă;
    e) îndrumare, sprijin şi consiliere pe probleme de sănătate;
    f) educaţie pentru sănătate, inclusiv educaţie sexuală şi contraceptivă.

        Personalul de specialitate al centrului completează o fişă medicală a copilului în care sunt trecute toate informaţiile disponibile, referitoare la antecedentele personale fiziologice şi patologice ale copilului şi familiei sale, imunizările, bolile, rănirile accidentale, alergiile sau reacţiile adverse la administrarea unor medicamente, pe perioada şederii copilului în centru, la care se ataşează documentele medicale disponibile (buletine de analize, rezultate investigaţii paraclinice, bilete de externare, etc).
        Măsurile de intervenţie pe termen scurt, precum şi tratamentele medicale recomandate sunt consemnate în fişa medicală a copilului.
        Coordonatorul centrului informează furnizorul de servicii sociale care administrează centrul cu privire la cazurile în care se impune efectuarea expertizelor medico-legale şi solicită sprijin (inclusiv financiar) pentru realizarea tuturor demersurilor necesare în acest sens.
        Im1: Fişele de evaluare medicală ale beneficiarilor sunt completate la zi şi sunt disponibile la dosarul beneficiarului.
        Im2: În cazul copiilor suspectaţi a fi victimele unui abuz sau a altor acţiuni de neglijare sau exploatare, urmare a evaluării iniţiale a stării de sănătate, sunt efectuate demersurile necesare pentru realizarea expertizelor medico-legale.

    S1.3. Centrul promovează un stil de viaţă sănătos, realizează activităţi de instruire privind intervenţii de prim ajutor şi de educaţie pentru sănătate
        Centrul planifică şi organizează sesiuni de instruire a copiilor privind noţiuni de bază şi cunoştinţe generale din domeniul sănătăţii, prevenirea bolilor transmisibile, adoptarea unui stil de viaţă sănătos, combaterea unor obiceiuri nocive, prevenirea adicţiilor, educaţie sexuală.
        Centrul se asigură că întregul personalul este instruit în acordarea primului ajutor, în caz de urgenţă.
        În funcţie de vârsta şi gradul de maturitate, copiii beneficiază de sesiuni de instruire/cursuri similare. Instruirea copiilor se face de personal cu pregătire medicală, absolvenţi ai cursurilor de acordare a primului ajutor.
        Im1: Beneficiarii sunt instruiţi periodic privind menţinerea unui stil de viaţă sănătos şi ocrotirea sănătăţii; documentul privind informarea este disponibil la dosarul beneficiarului;
        Im2: Personalul centrului este instruit periodic privind menţinerea unui stil de viaţă sănătos şi ocrotirea sănătăţii; sesiunile de instruire ale personalului sunt consemnate în registrele speciale cu această destinaţie.

    S1.4. Centrul are capacitatea de a asigura tratamentele medicale recomandate copiilor
        Medicaţia orală şi parenterală se administrează numai de personal calificat, exclusiv în baza recomandărilor medicului (reţete eliberate), cu excepţia administrării unor medicamente uzuale în cazuri de urgenţă medicală.
        Medicamentele de uz oral pot fi administrate şi de personal de îngrijire, pe baza unei scheme zilnice întocmită de medic sau asistent medical. Personalul de îngrijire este instruit în acest sens.
        Copiii pot avea în păstrare medicamente pe care şi le administrează singuri, inclusiv pe cale injectabilă (de exemplu, insulina), numai cu acordul şi recomandarea medicului.
        Autoadministrarea se realizează în condiţii de supervizare de către personalul de specialitate al centrului.
        Personalul centrului ţine evidenţa acordării medicaţiei în fişa medicală a copilului. Tratamentul medical (denumire, doza zilnică, mod de administrare), precum şi motivele întreruperii acestuia, se consemnează în fişa medicală a copilului de către personalul care administrează medicaţia.
        Im: Medicaţia (denumire şi doze zilnice) recomandată de medici este administrată de personal calificat sau, după caz, instruit în acest sens şi este consemnată în fişa de evaluare medicală a copilului.

    S1.5. Centrul asigură depozitarea medicamentelor şi a materialelor necesare acordării serviciilor medicale în condiţii de siguranţă
        Centrul deţine un spaţiu special (dulap, cameră), închis, în care sunt depozitate medicamentele şi materialele consumabile, necesare tratamentelor medicale. Spaţiul respectiv este accesibil numai personalului de specialitate şi coordonatorului centrului.
        Im: Medicamentele şi materialele consumabile sunt depozitate în condiţii de siguranţă.

    S1.6. Centrul asigură evidenţa medicamentelor şi a altor materiale consumabile utilizate pentru îngrijirea copiilor
        Centrul deţine o condică de evidenţă a medicamentelor şi a materialelor consumabile achiziţionate, folosite pentru tratamentul copiilor, în care se consemnează numele copilului, cantitatea totală eliberată, perioada de utilizare, data eliberării şi semnătura persoanei care întocmeşte condica şi a celei care eliberează medicamentele şi materialele.
        Im: Condica de medicamente şi materiale consumabile este completată şi păstrată de personalul de specialitate desemnat de coordonatorul centrului.

    S1.7. Centrul respectă normele legale cu privire la distrugerea resturilor de medicamente sau a medicamentelor expirate, precum şi a celorlalte materiale sanitare utilizate
        Centrul aplică regulile prevăzute de legislaţia în vigoare cu privire la manipularea, colectarea sau distrugerea resturilor de medicamente sau a medicamentelor expirate, precum şi a celorlalte materiale sanitare utilizate şi instruieşte personalul în acest sens şi instruieşte personalul cu atribuţii în domeniu.
        Im1: Centrul respectă normele legale referitoare la manipularea, colectarea sau distrugerea resturilor de medicamente sau a medicamentelor expirate.
        Im2: Personalul centrului cu atribuţii în domeniu este instruit cu privire la manipularea, colectarea sau distrugerea resturilor de medicamente sau a medicamentelor expirate; sesiunile de instruire sunt consemnate în Registrul de evidenţă privind instruirea şi formarea continuă a personalului.


     STANDARD 2 - IGIENA ŞI CONTROLUL INFECŢIILOR
        Centrul rezidenţial, organizat ca centru de primire în caz de urgenţă, aplică măsurile de prevenire şi control a infecţiilor, în conformitate cu normele legale în vigoare.
        Rezultat aşteptat: Copiii sunt protejaţi contra riscului de infecţii.
    S2.1. Centrul respectă normele legale în vigoare privind bolile infecţioase transmisibile
        Centrul asigură instruirea copiilor şi a personalului privind bolile infecţioase şi normele igienico-sanitare ce trebuie respectate pentru prevenirea transmiterii acestora, în cazul în care, conform recomandărilor medicului, se impune izolarea unui copil bolnav în centru, coordonatorul centrului asigură un spaţiu amenajat şi dotată corespunzător nevoilor de îngrijire ale acestuia.
        În situaţia în care un copil are o boală infecţioasă transmisibilă şi, conform deciziei medicului specialist, nu necesită internare în spital, centrul amenajează o cameră de izolare pe perioadă determinată, dotată corespunzător nevoilor de îngrijire a copilului.
        Im1: Beneficiarii cunosc şi aplică măsurile de prevenţie a bolilor infecţioase transmisibile; documentul privind informarea este disponibil la dosarul beneficiarului.
        Im2: Personalul cunoaşte şi aplică măsurile de prevenţie a bolilor infecţioase transmisibile; sesiunile de instruire/informare sunt consemnate în registrele speciale cu această destinaţie.
        Im3: În caz de boli infecţioase transmisibile, centrul are capacitatea de a asigura izolarea şi îngrijirea corespunzătoare a beneficiarului.

    S2.2. Toate spaţiile centrului, precum şi echipamentele şi materialele utilizate sunt menţinute curate, igienizate, ferite de orice sursă de contaminare
        Centrul asigură materialele igienico-sanitare necesare: detergent, săpun, soluţii dezinfectante, hârtie igienică, etc.
        Materialele igienico-sanitare, de curăţenie şi de dezinfecţie sunt depozitate în spaţii speciale la care au acces doar personalul de curăţenie şi cei care asigură aprovizionarea. Copiii pot avea acces la spaţiile de depozitare numai însoţiţi.
        Centrul elaborează şi aplică un program propriu de curăţenie (igienizare şi dezinfecţie) a tuturor spaţiilor, materialelor şi/sau echipamentelor aflate în dotare.
        Im1: Centrul planifică şi aplică un program de curăţenie şi igienizare.
        Im2: Materialele igienico-sanitare şi cele de dezinfecţie se păstrează în condiţii de siguranţă.

    S2.3. Centrul realizează colectarea şi depozitarea deşeurilor conform prevederilor legale în vigoare
        Centrul dispune de coşuri, pubele sau, după caz, containere pentru deşeuri.
        Personalul centrului şi copiii sunt instruiţi cu privire la manevrarea corectă a deşeurilor.
        Im: Centrul aplică măsurile de siguranţă pentru prevenirea transmiterii infecţiilor ca urmare a manevrării şi/sau a depozitării defectuoase a deşeurilor.


    MODUL V - ACTIVITĂŢI SPECIFICE/SERVICII (Standardele 1- 2)
     STANDARD 1 - EDUCAŢIA
        Centrul rezidenţial, organizat ca centru de primire în regim de urgenţă, asigură activităţi de educaţie informală şi non formală necesare dezvoltării personale a copiilor.
        Rezultat aşteptat: Copiii îngrijiţi în centru beneficiază de servicii de educaţie informală şi non formală destinată dezvoltării personale optime şi pregătirii pentru integrarea în familie/familia extinsă sau, după caz, familia substitutivă.
    S1.1. Centrul se asigură că toţi copiii sunt implicaţi în activităţi educaţionale destinate promovării dezvoltării lor personale şi facilitării integrării/reintegrării familiale şi sociale
        Pe durata plasamentului în regim de urgenţă copilul nu frecventează unităţile de învăţământ, dar beneficiază de măsuri de intervenţie pe termen scurt de educaţie nonformală şi informală.
        În situaţiile recomandate de psiholog, copilul poate beneficia de educaţie formală, în acord cu curriculum-ul şcolar adecvat vârstei sale, în cadrul centrului. DGASPC încheie convenţii de colaborare cu inspectoratul şcolar pentru asigurarea educaţiei formale pentru copiii aflaţi în centru, abuzat, neglijat şi exploatat.
        Evaluarea situaţiei educaţionale a copilului şi recomandarea măsurilor de intervenţie pe termen scurt se efectuează personal de specialitate (educator sau/şi educator specializat).
        Rezultatele evaluării şi măsurile de intervenţie stabilite sunt consemnate în fişa privind educaţia copilului, anexată planului individualizat de protecţie a planului personalizat de servicii. Fişa privind educaţia copilului este întocmită şi completată la zi de către educatorul/educatorul specializat desemnat de coordonatorul centrului.
        Pentru realizarea activităţilor educaţionale, centrul colaborează cu alte servicii/instituţii de la nivelul comunităţii, cum ar fi: unităţi şcolare, spitale şi cabinete medicale de specialitate, poliţie/pompieri, organizaţii neguvernamentale cu atribuţii în domeniul socio-economic, de protecţie a mediului, etc.
        Responsabilul de caz, împreună cu educatorul realizează monitorizarea implicării copilului în activităţile de educaţie informală şi non formală organizate de centru şi, după caz, urmăreşte evoluţia copilului integrat într-o formă de învăţământ.
        Aspectele rezultate din monitorizarea copilului precum şi orice alte informaţii privind serviciile educaţie non formală şi formală la care are acesta acces, se consemnează în fişa privind educaţia copilului.
        Im1: Copiii, în perioada în care se află în centru, beneficiază de educaţie informală şi non formală.
        Im2: Centrul aplică măsurile de intervenţie pe termen scurt privind educaţia copilului, recomandate de specialişti; Fişele privind educaţia copilului, conforme şi completate la zi, sunt disponibile în dosarul personal al beneficiarului.
        Im3: Personalul de specialitate şi responsabilul de caz cunosc şi monitorizează realizarea măsurilor de intervenţie pe termen scurt privind educaţia copilului; sesiunile de instruire şi cursurile de perfecţionare sunt consemnate în Registrul privind instruirea şi formarea continuă a personalului.

    S1.2. Centrul asigură copiilor condiţii adecvate pentru realizarea activităţilor de educaţie şi de studiu individual
        Centrul se asigură că fiecare copil dispune, dacă are nevoie, de rechizitele necesare pentru participarea la activităţile de educaţie.
        Centrul amenajează spaţii destinate lecturii şi studiului individual, pe care le adaptează nevoilor copilului şi le dotează cu mobilierul şi echipamentele necesare, în cazul copiilor cu dificultăţi de învăţare, centrul le asigură suportul de specialitate necesar.
        Im1: Spaţiile destinate studiului individual şi, după caz, efectuării temelor sunt amenajate şi dotate corespunzător scopului lor.
        Im2: Materialele, manualele, rechizitele şi echipamentele necesare pentru activităţile educaţionale sunt suficiente şi răspund calitativ scopului acestora.
        Im3: În funcţie de vârstă, copiii, însoţiţi de personalul din centru, îşi aleg rechizitele şi echipamentele, necesare pentru frecventarea şcolii; obiectele distribuite sunt precizate în Rapoartele trimestriale.

    S1.3. Centrul deţine şi aplică un program de intervenţie pentru dezvoltarea deprinderilor şi pregătirea copiilor pentru viaţa independentă
        Centrul are în vedere organizarea de activităţi privind pregătirea pentru viaţa independentă a copiilor, în raport de vârsta şi nivelul de maturitate şi dezvoltare individuală ale acestora, situaţia familială a copilului şi oportunităţile de integrare/reintegrare a acestuia în familie. Persoana de referinţă planifică implicarea copilului în activităţi, teoreme şi practice, organizate de centru cu această destinaţie.
        Programul de intervenţie pentru dezvoltarea deprinderilor şi pregătirea copiilor pentru viaţa independentă, stabileşte şi aplică metode şi mijloace concrete de educare/instruire şi de implicare a copiilor în efectuarea activităţilor uzuale ale vieţii zilnice autonome (pornind de la asigurarea igienei personale, până la gestionarea bunurilor şi banilor)
        Programul menţionat are la bază rezultatele evaluării aptitudinilor, cerinţelor, potenţialului şi carenţelor beneficiarilor în dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă.
        La realizarea evaluării, cât şi la stabilirea programului se iau în considerare opinia şi aspiraţiile copilului, în raport cu vârsta şi nivelul de dezvoltare al acestuia.
        Planul individualizat de protecţie/planul personalizat de servicii conţine şi programul de activităţi destinate dezvoltării deprinderilor şi pregătirii copiilor pentru viaţa independentă.
        Im1: Copiii beneficiază de servicii destinate pregătirii lor pentru viaţa independentă, conform nevoilor identificate şi potenţialului propriu, conform unui program de specialitate; planul individualizat de servicii al copilului este completat corespunzător.
        Im2: Programele de intervenţie pentru dezvoltarea deprinderilor şi pregătirea copiilor pentru viaţa independentă sunt întocmite corespunzător şi sunt ataşate la planurile individualizate de protecţie/planurile personalizate de servicii.


     STANDARD 2 - REABILITARE PSIHOLOGICĂ
        Centrul rezidenţial, organizat ca centru de primire în regim de urgenţă, în scopul reabilitării copiilor abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi, asigură sau facilitează accesul acestora la activităţi de consiliere psihologică/terapii de specialitate.
        Rezultat aşteptat: Copiii abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi, aflaţi în centru sub măsura plasamentului de urgenţă, beneficiază de servicii/terapii specializate de reabilitare neuro-psihică.
    S2.1. Centrul facilitează accesul copiilor la servicii de consiliere psihologică/terapii specializate
        Centrul acordă, prin personalul de specialitate propriu, servicii de consiliere psihologică şi terapii specializate.
        În cazul în care situaţia o impune, coordonatorul centrului şi managerul de caz solicită furnizorului de servicii sociale să asigure accesul copiilor la serviciile de consiliere psihologică oferite de alte centre/instituţii/unităţi/cabinete de specializare existente în comunitate.
        Consilierea este iniţiată în maxim 72 de ore de la luarea cazului în evidenţa centrului, în funcţie de gravitatea situaţiei şi numărul de cazuri active per consilier.
        Activitatea de consiliere se desfăşoară individual şi/sau în grup, într-un spaţiu special amenajat şi securizant pentru client.
        Pe baza informaţiilor rezultate din evaluarea cazului de abuz, neglijare şi exploatare a copilului, psihologul/consilierul/psihoterapeutul responsabil întocmeşte programul personalizat de consiliere psihologică şi/sau de psihoterapie pentru copil şi, după caz, pentru persoanele implicate în cazul respectiv.
        Programul personalizat de consiliere psihologică/psihoterapie are în vedere, cu prioritate, măsurile luate pentru realizarea securizării copilului, diminuării consecinţelor traumelor suferite şi evitării expunerii acestuia la un nou abuz.
        Centrul facilitează implicarea activă a copilului în procesul de elaborare şi de implementare a programul personalizat de consiliere psihologică/psihoterapie, precum şi a părintelui protector sau, după caz, a persoanelor importante pentru copil.
        Programul este parte integrantă a planului individualizat de protecţie/planului personalizat de servicii.
        Programul personalizat de consiliere psihologică/psihoterapie este reevaluat periodic (cel puţin trimestrial) şi revizuit atunci când obiectivele terapeutice nu mai corespund nevoilor copilului, conform datelor consemnate în fişa individuală de consiliere.
        Realizarea măsurilor cuprinse în programul personalizat de consiliere psihologică/psihoterapie şi evoluţia copilului sunt consemnate în fişa individuală de consiliere psihologică, ataşată programului.
        Lunar, specialistul responsabil elaborează şi trimite managerului de caz rapoarte de monitorizare privind efectuarea terapiilor/măsurilor recomandate şi evoluţia copilului. Rapoartele se întocmesc conform procedurii operaţionale avizate de directorul DGASPC.
        În cazul agresorului/potenţialului agresor, managerul de caz realizează informarea acestuia cu privire la serviciile de consiliere şi/sau psihoterapie recomandate.
        Agresorul/potenţialul agresor accesează serviciile de consiliere psihologică de bună voie, cu sau fără o hotărâre judecătorească în acest sens. Consilierea agresorului are loc în alte cabinete/servicii decât cele frecventate de copilul abuzat, neglijat şi exploatat.
        Datele din fişa individuală de consiliere a copilului sunt confidenţiale şi nu pot fi dezvăluite altor profesionişti care nu fac parte din echipa multidisciplinară, cu excepţia situaţiilor prevăzute expres de lege.
        Im1: Programele personalizate de consiliere psihologică ale copiilor şi fişele individuale de consiliere psihologică completate sunt disponibile la sediul centrului.
        Im2: Serviciile de consiliere psihologică sunt acordate de personal calificat; diplomele, certificatele de absolvire ale personalului de specialitate, în copie, sunt disponibile la sediul centrului.
        Im3: Dacă serviciile de consiliere psihologică se acordă de alte instituţii/servicii, contactele de muncă, contractele de achiziţii de servicii, convenţiile de colaborare/de parteneriat, în copie, sunt disponibile la sediul centrului.
        Im4: Rapoartele de monitorizare întocmite de specialistul responsabil sunt disponibile la sediul centrului.
        Im5: Evidenţa agresorilor care beneficiază de servicii de consiliere psihologică şi alte măsuri recomandate este disponibilă la sediul centrului.

    S2.2. Centrul asigură condiţiile necesare pentru realizarea serviciilor de consiliere psihologică/terapiilor specializate
        Coordonatorul centrului se asigură că serviciile de consiliere psihologică şi terapiile de specialitate se desfăşoară în condiţii optime şi se consultă cu personalul de specialitate cu privire la repartiţia numerică a copiilor/specialist. Raportul optim recomandat este de 12 de cazuri active concomitent/consilier.
        În situaţia în care centrul deţine un cabinet propriu pentru consiliere psihologică, amenajează şi dotează spaţiul respectiv corespunzător scopului acestuia.
        Pe tot parcursul activităţii de consiliere pe termen scurt, copiii care au împlinit vârsta de 10 ani şi părintele protector au acces la datele din fişa individuală de consiliere a copilului, numai dacă acest lucru nu contravine interesului superior al acestuia. În situaţia în care unele date din fişă pot pune în pericol securitatea şi dezvoltarea copilului, coordonatorul centrului, cu acordul managerului de caz, poate decide restricţionarea accesului persoanelor menţionate anterior la aceste date, pe o perioadă determinată de timp şi acest fapt se consemnează de către consilierul responsabil în fişa individuală de consiliere a copilului împreună cu motivaţia acestui fapt.
        Im1: Evidenţa copiilor care beneficiază de servicii de consiliere psihologică, inclusiv repartizarea lor/specialist, este disponibilă la sediul centrului.
        Im2: Fişele individuale de consiliere psihologică consemnează informaţiile referitoare la restricţiile stabilite.
        Im3: Dacă centrul dispune de cabinet propriu de consiliere psihologică acesta este amenajat şi dotat corespunzător scopului său.
        Im4: Părinţii, după caz, sunt informaţi cu privire la nevoile de consiliere psihologică ale copiilor lor şi cunosc măsurile recomandate de specialist referitoare la modificarea comportamentului propriu în relaţia cu copii.


    MODUL VI - MEDIUL FIZIC DE VIAŢĂ (Standardele 1-3)
     STANDARD 1 - ACCESIBILITATE SIGURANŢĂ ŞI CONFORT
        Centrul rezidenţial, organizat ca centru de primire în regim de urgenţă, funcţionează într-o clădire care asigură un mediu de viaţă sigur şi confortabil, precum şi un acces facil în toate spaţiile proprii, interioare şi exterioare.
        Rezultat aşteptat: Copiii trăiesc într-un mediu de viaţă sigur, confortabil, accesibil şi deschis care facilitează integrarea în familie şi comunitate
    S1.1. Centrul are un amplasament adecvat pentru asigurarea accesului copiilor şi vizitatorilor
        Centrul este amplasat în comunitate sau în imediata apropiere a acesteia, astfel încât să permită accesul copiilor la toate resursele şi facilităţile ei: sănătate, educaţie, muncă, cultură, petrecerea timpului liber relaţii sociale.
        Centrul trebuie să aibă acces la cel puţin un mijloc de transport în comun (autobuz, troleibuz, tramvai).
        Centrul dispune de un spaţiu propriu sau de un spaţiu clar delimitat în imediata apropiere care să asigure accesul vehiculelor în caz de urgenţă.
        Amplasamentul centrului nu este cunoscut publicului larg.
        Im: Centrul permite un acces facil în centru pentru copii şi vizitatorii acestora, precum şi menţinerea contactelor cu serviciile şi membrii comunităţii.

    S1.2. Capacitatea centrului este stabilită astfel încât să asigure condiţii decente de găzduire copiilor protejaţi
        Centrul deţine spaţii suficiente, ca suprafaţă şi compartimentare, pentru a asigura condiţii adecvate realizării misiunii sale.
        Capacitatea centrului se stabileşte în funcţie de suprafaţa acestuia, astfel încât să asigure condiţii decente de găzduire copiilor. Furnizorul de servicii sociale, împreună cu coordonatorul centrului stabileşte numărul de copii, în funcţie de vârsta, nivelul de dezvoltare, particularităţile comportamentale individuale şi starea de sănătate a acestora.
        Capacitatea este stabilită în funcţie de suprafaţa locativă, cu respectarea cerinţelor minimale referitoare la încăperi sanitare, dotarea minimă a încăperilor sanitare, dotarea minimă a bucătăriei, dotarea minimă cu instalaţii electrice, spaţii şi instalaţii de folosinţă comună pentru clădiri cu mai multe locuinţe aprobate prin Anexa nr. 1 la Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
        Numărul maxim recomandat este de 12 copii/grupă.
        Includerea copiilor într-o grupă trebuie să ţină cont de vârsta acestora şi relaţiile de rudenie, în acest sens, se recomandă ca diferenţa de vârstă dintre copiii dintr-o grupă să nu fie mai mare de 3-4 ani, cu excepţia fraţilor.
        Im1: Capacitatea centrului este stabilită de către furnizorul de servicii seriale prin decizie a conducătorului acestuia.
        Im2: Numărul de beneficiari găzduiţi în centru nu depăşeşte capacitatea stabilită prin decizie a conducătorului furnizorului de servicii sociale.

    S1.3. Centrul dispune de spaţii comune suficiente, accesibile şi amenajate corespunzător destinaţiei lor
        Spaţiile comune au în vedere minim: o cameră/sală pentru activităţi comune zilnice, un spaţiu de servire a mesei şi un spaţiu pentru întâlniri private.
        Spaţiile comune sunt dotate cu mobilierul şi echipamentele adecvate scopului fiecărui spaţiu, suficiente pentru a permite utilizarea acestora de toţi copiii.
        Uşile de acces spre exterior sunt sigure şi accesibile copiilor, în funcţie de vârsta şi nivelul de maturitate al acestora.
        În cazul în care sunt restricţii/limitări ale accesului copiilor în unele spaţii, uşile de acces trebuie poziţionate şi dotate cu echipamente specifice, astfel încât să prevină orice risc de rănire.
        Im1: Spaţiile comune sunt suficiente pentru derularea în bune condiţii a activităţilor centrului.
        Im2: Spaţiile comune îndeplinesc cerinţele şi indicatorii de monitorizare prevăzuţi la S1.6.

    S1.4. Centrul asigură mijloacele necesare pentru comunicarea la distanţă
        Centrul dispune de cel puţin un post telefonic fix accesibil copiilor sau de un telefon mobil, precum şi de un calculator sau laptop cu acces la internet.
        În cazul centrelor care nu deţin un calculator sau laptop cu acces la internet la data solicitării licenţei de funcţionare, acestea pot funcţiona în continuare cu condiţia să prevadă în planul de îmbunătăţire şi adaptare a mediului ambiant dotarea cu aceste echipamente.
        Im: Centrul pune la dispoziţia beneficiarilor echipamentele şi aparatura necesară comunicării la distanţă.

    S1.5. Centrul dispune de un plan de îmbunătăţire şi adaptare a mediului ambiant
        Coordonatorul centrului elaborează un Plan de îmbunătăţire şi adaptare a mediului ambiant care are în vedere crearea unui mediu de viaţă cât mai prietenos şi apropiat de cel familial.
        Planul conţine planificarea unor lucrări de amenajare şi reabilitare cum ar fi: lucrări pentru facilitarea accesului în centru, respectiv în spaţiile interioare şi exterioare ale acestuia, lucrări de extindere, recompartimentare şi renovare, dotări cu mijloace de transport proprii, amenajarea şi dotarea corespunzătoare a spaţiilor în funcţie de destinaţia acestora, etc.
        În situaţia în care nu sunt necesare lucrări/acţiuni de îmbunătăţire a condiţiilor oferite în centru (centre noi sau recent reabilitate, de regulă), în Planul de îmbunătăţire şi adaptare a mediului ambiant, coordonatorul centrului menţionează în scris faptul că nu se au în vedere astfel de măsuri până la data reînnoirii licenţei de funcţionare.
        Orice lucrări de construcţii şi renovări se planifică pentru perioade în care sunt mai puţin copii rezidenţi în centru şi se realizează numai după ce au fost luate toate măsurile de siguranţă şi de prevenire a poluării şi riscului de accidente la care pot fi supuşi copiii şi personalul centrului.
        Planul de îmbunătăţire şi adaptare a mediului ambiant este anexă la Proiectul instituţional propriu.
        Im: Planul de îmbunătăţire şi adaptare a mediului ambiant este disponibil la sediul centrului.

    S1.6. Centrul asigură copiilor un mediu de viaţă protejat şi sigur
        Centrul ia toate măsurile pentru prevenirea riscului de accidente domestice şi dispune de dotările necesare pentru un mediu de viaţă confortabil şi protejat.
        Centrul elaborează şi aplică, în caz de urgenţă, o procedură scrisă prin care se stabileşte modul de acţiune în situaţii neprevăzute care afectează funcţionarea curentă a utilităţilor.
        Procedura este cunoscută de personal şi de copii.
        Im1: Toate spaţiile accesibile copiilor dispun de lumină naturală şi artificială, corespunzătoare activităţilor desfăşurate.
        Im2: Toate spaţiile accesibile copiilor sunt ventilate natural prin ferestre deschise care dispun de dispozitive de siguranţă. Ferestrele trebuie să permită o deschidere controlată, cu asigurarea unui spaţiu liber suficient pentru ventilaţie, dar care să prevină orice posibil accident.
        Im3: Toate spaţiile accesibile beneficiarilor au sisteme de încălzire funcţionale care asigură încălzirea necesară în timpul sezonului rece.
        Im4: Aparatura şi echipamentele de încălzire (ţevi, radiatoare, sobe, etc.) din spaţiile accesibile beneficiarilor sunt dotate cu echipamente de protecţie, pentru a evita orice risc de arsuri.
        Im5: Materialele folosite la pardoseli şi pereţi (vopsea, gresie, parchet, linoleum, covoare, etc.) sunt potrivite scopului fiecărui spaţiu şi sunt alese astfel încât să evite riscul de îmbolnăvire sau a unor accidente domestice (alunecări, căderi, şa).
        Im6: Instalaţiile electrice respectă normele de siguranţă prevăzute de lege, iar cablurile, prizele şi echipamentele folosite sunt izolate şi perfect funcţionale pentru a evita orice risc de electrocutare.
        Im7: Centrul dispune de instalaţii funcţionale care asigură permanent apă rece şi caldă.
        Im8: Procedura scrisă privind modul de acţiune în situaţii neprevăzute care afectează funcţionarea curentă a utilităţilor este disponibilă la sediul centrului.
        Im9: Procedura privind modul de acţiune în situaţii neprevăzute care afectează funcţionarea curentă a utilităţilor este aprobată prin decizie sau, după caz, dispoziţie a conducătorului furnizorului de servicii seriale.
        Im10: Personalul centrului ştie cum să procedeze în situaţia în care apar avarii ce afectează funcţionarea utilităţilor; sesiunile de instruire sunt consemnate în registrele speciale cu această destinaţie.
        Im11: Beneficiarii, în funcţie de vârsta şi gradul de maturitate, ştiu cum să procedeze în situaţia în care apar avarii ce afectează funcţionarea utilităţilor; documentul privind informarea este disponibil la dosarul beneficiarului.


     STANDARD 2 - CAZARE
        Centrul rezidenţial, organizat ca centru de primire în regim de urgenţă, dispune de spaţii de cazare (dormitoare) suficiente şi dotate corespunzător pentru a asigura confortul necesar odihnei şi somnului.
        Rezultat aşteptat: Copiii au la dispoziţie spaţii de cazare suficiente, adecvate nevoilor proprii.
    S2.1. Dormitoarele sunt amenajate astfel încât să asigure un mediu ambiant sigur, confortabil, adaptat nevoilor copiilor
        Centrul dispune de dormitoare care oferă suficient spaţiu raportat la numărul de persoane, conform prevederilor Legii locuinţei nr. 114/1996, cu modificările şi completările ulterioare.
        Dormitoarele sunt organizate pe sexe şi sunt mobilate cu cel puţin un pat şi e noptieră pentru fiecare copil.
        Fiecare pat este dotat cu cazarmamentul necesar şi are prevăzută o instalaţie de iluminat pentru uz propriu.
        Dormitoarele pot fi dotate şi cu paturi suprapuse, în funcţie ce vârsta copiilor şi particularităţile proprii de acomodare.
        Copiii sunt încurajaţi să îşi personalizeze spaţiul propriu, astfel încât să se creeze un ambient interior cât mai prietenos şi confortabil.
        Dormitoarele respectă cerinţele şi indicatorii de monitorizare prevăzute la S1.6 şi nu depăşesc numărul de copii/grupă stabilit pentru centrul respectiv.
        Im1: Dormitoarele sunt dimensionate astfel încât să respecte normele legale în vigoare.
        Im2: Dormitoarele sunt mobilate corespunzător astfel încât să asigure confortul beneficiarilor.
        Im3: Fiecare pat are în dotare obiectele de cazarmament necesare.
        Im4: Dormitoarele sunt amenajate cu respectarea cerinţelor şi indicatorii de monitorizare prevăzuţi S1.6.

    S2.2. Centrul asigură obiecte de cazarmament adecvate şi păstrate în stare corespunzătoare
        Centrul pune la dispoziţia copiilor obiectele de cazarmament necesare, curate şi neuzate (saltele, perne, pături, lenjerie de pat, ş.a.)
        Lenjeria de pat se schimbă săptămânal şi ori de câte ori situaţia o impune.
        Im: Fiecare beneficiar deţine obiecte de cazarmament proprii, curate şi nedegradate.


     STANDARD 3 SPAŢII IGIENICO-SANITARE
        Centrul rezidenţial, organizat ca centru de primire în regim de urgenţă, dispune de spaţii igienico-sanitare suficiente, accesibile şi funcţionale
        Rezultat aşteptat: Copiii au acces la spaţii igienico-sanitare adecvate şi adaptate nevoilor lor.
    S3.1. Centrul deţine grupuri sanitare suficiente şi accesibile
        Centrul dispune de grupuri sanitare al căror număr este stabilit conform prevederilor Legii locuinţei nr. 114/1996, cu modificările şi completările ulterioare.
        Grupurile sanitare sunt dotate cu scaun de wc cu capac, chiuvete şi instalaţii de apă caldă şi rece, hârtie igienică şi săpun.
        Grupurile sanitare sunt dotate cu uşi care se pot închide din interior cu cheie, astfel încât să asigure intimitate şi siguranţă celui care îl foloseşte, dar să permită şi accesul din afară în caz de urgenţă.
        Grupurile sanitare sunt inscripţionate corespunzător distribuţiei pe sexe.
        Se recomandă amenajarea unui grup sanitar distinct, adaptat pentru persoanele cu dizabilităţi. Dacă la data solicitării licenţei de funcţionare, centrul nu deţine un grup sanitar adaptat pentru copiii cu dizabilităţi, conducătorul centrului trebuie să prevadă în planul de îmbunătăţire şi adaptare a mediului ambiant, amenajarea grupului sanitar respectiv.
        Grupurile sanitare trebuie să fie amenajate cu respectarea cerinţelor şi indicatorilor de monitorizare prevăzuţi la S1.6, cu privire la iluminat, ventilaţie, încălzire şi siguranţă.
        Im1: Centrul deţine grupuri sanitare dotate corespunzător.
        Im2: Beneficiarii au acces facil la grupurile sanitare.
        Im3: Beneficiarii cu dizabilităţi au acces la grupuri sanitare adaptate nevoilor lor.
        Im4: Grupurile sanitare oferă intimitate şi siguranţă.

    S3.2. Centrul deţine spaţii suficiente şi adaptate pentru realizarea toaletei personale a beneficiarilor
        Centrul este dotat cu camere de baie/duş conform prevederilor Legii locuinţei nr. 114/1996, cu modificările şi completările ulterioare.
        Băile şi duşurile, organizate pe sexe, sunt dotate cu instalaţiile necesare pentru asigurarea de apă curentă, rece şi caldă.
        Spaţiile cu destinaţia de baie sau duş sunt astfel amenajate încât să ofere suficientă intimitate copiilor.
        Băile şi duşurile trebuie să fie amenajate cu respectarea cerinţelor şi indicatorilor de monitorizare prevăzuţi la S1.6, cu privire la iluminat, ventilaţie, încălzire şi siguranţă.
        Im1: Centrul pune la dispoziţia beneficiarilor spaţii cu destinaţia de baie/duş în număr suficient, corespunzător normelor legale în vigoare.
        Im2: Beneficiarii au acces la apă caldă şi rece pentru realizarea igienei personale.
        Im3: Băile şi duşurile asigură intimitate fiecărui beneficiar şi sunt amenajate conform cerinţelor prevăzute la S1.6.

    S3.3. Centrul asigură grupuri sanitare separate destinate personalului
        Centrul dispune de cel puţin un grup sanitar separat pentru personal.
        Im: Personalul centrului utilizează propriul grup sanitar, separat de cele ale beneficiarilor.

    S3.4. Centrul asigură igienizarea lenjeriei de pat şi a altor materiale şi echipamente textile, precum şi a hainelor şi lenjeriei personale a copiilor
        Centrul deţine o spălătorie-uscătorie, amenajată conform normelor igienico-sanitare în vigoare sau, în funcţie de capacitate, una sau mai multe maşini de spălat ori are achiziţionate astfel de servicii.
        În lipsa spălătoriei proprii, centrul poate apela la serviciile de spălătorie existente în alte centre administrate de furnizorul de servicii sociale sau solicită acestuia să încheie contracte de achiziţii de servicii în acest sens.
        Lenjeria de pat, alte obiecte de cazarmament, hainele şi lenjeria personală a copiilor sunt spălate periodic, conform programului stabilit de centru, sau ori de câte ori este cazul.
        Copiii, în funcţie de vârstă şi grad de maturitate, sunt încurajaţi să-şi spele singuri unele obiecte personale de lenjerie şi îmbrăcăminte, de mână şi cu maşina de spălat.
        Im: Hainele, lenjeria beneficiarilor şi obiectele de cazarmament sunt curate şi igienizate.

    S3.5. Centrul păstrează echipamentele din material textil utilizate de personal în condiţii de igienă adecvate
        Echipamentele din material textil curate, utilizate de personalul serviciului (prosoape, halate sau alte echipamente din material textil) se păstrează în spaţii special amenajate (camere, dulapuri).
        Im: Centrul deţine spaţii speciale pentru depozitarea echipamentelor din material textil utilizate.


    MODUL VII - DREPTURI ŞI ETICĂ (Standardele 1-3)
     STANDARD 1 - RESPECTAREA DREPTURILOR COPILULUI ŞI A ETICII PROFESIONALE
        Centrul rezidenţial, organizat ca centru de primire în regim de urgenţă, îşi desfăşoară activitatea cu respectarea drepturilor copiilor şi a eticii profesionale
        Rezultat aşteptat: Drepturile copilului sunt cunoscute şi respectate de personalul centrului care îşi desfăşoară activitatea conform unui cod de etică propriu.
    S1.1. Centrul elaborează şi aplică o Cartă a drepturilor beneficiarilor
        Carta drepturilor beneficiarilor, denumită în continuare Cartă, are în vedere respectarea următoarelor drepturi:
    1. de a fi informaţi, ei şi părinţii lor, asupra drepturilor şi responsabilităţilor lor în calitate de beneficiari ai centrului rezidenţial şi de a fi consultaţi cu privire la toate deciziile care îi privesc;
    2. de a-şi desfăşura viaţa într-un mediu fizic accesibil, sigur, funcţional şi intim;
    3. de a-şi exprima liber opiniile/dorinţele/aspiraţiile privind toate aspectele vieţii şi dezvoltării personale;
    4. de a gândi şi acţiona autonom, cu respectarea drepturilor celorlalţi beneficiari, conform potenţialului şi dorinţelor personale;
    5. de a fi informaţi cu privire la starea lor de sănătate;
    6. de a consimţi asupra serviciilor asigurate de centru sau la care li se facilitează accesul;
    7. de a beneficia de serviciile menţionate în ROF a centrului şi misiunea acestuia;
    8. de a li se păstra datele personale în siguranţă şi confidenţialitate;
    9. de a nu fi abuzaţi, neglijaţi, abandonaţi, pedepsiţi, hărţuiţi sau exploataţi;
    10. de a face sugestii şi reclamaţii fără teamă de consecinţe;
    11. de a nu fi exploataţi economic (exploatare prin muncă, confiscarea banilor şi bunurilor proprii);
    12. de a nu li se impune restricţii de natură fizică ori psihică, în afara celor stabilite de medic şi alt personal calificat, precum şi a celor convenite prin ROF-ul centrului;
    13. de a fi trataţi şi de a avea acces ia servicii, fără discriminare;
    14. de a beneficia de intimitate;
    15. de a-şi manifesta şi exercita liber orientările şi interesele culturale, etnice, religioase, sexuale, conform legii;
    16. de a-şi utiliza aşa cum doresc lucrurile personale;
    17. de a-şi gestiona aşa cum doresc resursele financiare;
    18. de a practica cultul religios dorit;
    19. de a nu desfăşura activităţi aducătoare de venituri pentru centrul rezidenţial, împotriva voinţei lor;
    20. de a accesa toate spaţiile şi echipamentele comune;
    21. de a avea acces la toate informaţiile care îi privesc, deţinute de centrul rezidenţial;
    22. de a fi informaţi la zi, în mod complet şi accesibil, în format clasic sau adaptat, despre procedurile aplicate în centrul rezidenţial şi de a-şi putea exprima liber opiniile în legătură cu acestea;
    23. de a fi trataţi individualizat, pentru o valorizare maximală a potenţialului personal.

        Im: Carta este disponibilă, pe suport de hârtie, la sediul centrului.

    S1.2. Centrul informează copiii asupra drepturilor lor
        Centrul informează copiii care au discernământ cu privire la drepturile înscrise în Cartă şi le explică înţelesul acestora. Activitatea de informare a copiilor demarează la vârsta la care aceştia pot înţelege unele drepturi şi obligaţii.
        Im: Informarea beneficiarilor cu privire la drepturile înscrise în Cartă se consemnează într-un document existent la dosarul fiecărui beneficiar.

    S1.3. Personalul centrului cunoaşte şi respectă prevederile Cartei
        Centrul planifică şi organizează sesiuni de instruire a personalului privind respectarea drepturilor beneficiarilor copii înscrise în Cartă.
        Im: Personalul centrului cunoaşte drepturile beneficiarilor de servicii sociale; sesiunile de instruire sunt consemnate în Registrul privind instruirea şi formare continuă a personalului.

    S1.4. Centrul măsoară gradul de satisfacţie a copiilor în scopul evaluării calităţii activităţilor desfăşurate
        Centrul aplică o metodologie proprie de măsurare a gradului de satisfacţie al copiilor care stabileşte procedeele şi instrumentele utilizate (ex: chestionare, discuţii individuale şi de grup, etc.)
        Metodologia cadru este elaborată de furnizorul de servicii sociale care administrează centrul.
        Im1: Evidenţele măsurării gradului de satisfacţie al beneficiarilor privind viaţa în centru şi calitatea serviciilor sunt disponibile la sediul centrului (chestionare, interviuri, etc).
        Im2: Metodologia de măsurare a gradului de satisfacţie al beneficiarilor este disponibilă la sediul centrului.
        Im3: Instrumentele de măsurare a gradului de satisfacţie al beneficiarilor se aplică de către reprezentantul furnizorului de servicii sociale, într-o manieră care să respecte confidenţialitatea.
        Im4: Rezultatele măsurării gradului de satisfacţie al beneficiarilor şi modul în care a fost îmbunătăţită acordarea serviciilor, atunci când este cazul, sunt păstrate de către furnizorul de servicii sociale şi vor fi puse la dispoziţia organelor de control.

    S1.5. Personalul centrului îşi desfăşoară activitatea în baza unui Cod de etică
        Centrul deţine şi aplică un Cod propriu de etică care cuprinde un set de reguli ce privesc, în principal, respectarea eticii profesionale în relaţia cu beneficiarii, asigurarea unui tratament egal pentru toţi copiii, fără nici un fel de discriminare, acordarea serviciilor exclusiv în interesul şi pentru protecţia copiilor.
        Centrul organizează sesiuni de instruire a personalului privind prevederile Codului de etică.
        Im1: Codul de etică este disponibil, pe suport de hârtie, la sediul centrului.
        im2: Codul de etică este cunoscut de personalul centrului; sesiunile de instruire ale personalului sunt consemnate în Registrul privind instruirea şi formarea continuă a personalului


     STANDARD 2 - RELAŢIILE COPIILOR CU PERSONALUL
        Centrul rezidenţial, organizat ca centru de primire în regim de urgenţă, se asigură că relaţiile personalului cu copiii au o bază sănătoasă, răspunzând normelor de conduită morală, profesională şi socială.
        Rezultat aşteptat: Copiii au o relaţie firească cu personalul centrului, bazată pe sinceritate şi respect reciproc.
    S2.1. Centrul se asigură că personalul cunoaşte modalităţile de abordare şi relaţionare cu copiii
        Centrul se asigură că personalul, mai ales cel cu responsabilităţi directe în îngrijirea şi educarea copiilor, are abilităţi empatice şi de comunicare, astfel încât pot relaţiona în mod benefic cu aceştia, contribuind totodată la dezvoltarea capacităţilor lor afective.
        Centrul instruieşte personalul cu privire la metodele de abordare, comunicare şi relaţionare cu copiii, în funcţie de vârsta, nivelul de dezvoltare şi particularităţile psiho-comportamentale ale acestora.
        Centrul se asigură că responsabilul de caz al copilului interacţionează permanent cu acesta, oferă încredere şi siguranţă, fără a asuma un rol parental. Întregul personal trebuie să aibă grijă să delimiteze clar rolul său de rolul părinţilor, pentru a nu induce dependenţa copiilor, cu consecinţe negative în integrarea sau reintegrarea familială a acestora.
        Im: Personalul are cunoştinţele adecvate cu privire la nevoile şi particularităţile de vârstă şi individuale ale conduitei beneficiarilor din centru; sesiunile de instruire se consemnează în Registrul privind instruirea şi formarea continuă a personalului.

    S2.2. Centrul deţine şi aplică o procedură clară referitoare la interacţiunea şi relaţionarea cu copiii
        Centrul aplică regulile unei proceduri privind relaţia personalului cu copiii, elaborată de furnizorul de servicii sociale care administrează centrul. Procedura stabileşte modalităţile de relaţionare şi limitele acestora, regulile aplicabile ambelor părţi, explicate şi convenite cu copiii, obligaţiile personalului necesare pentru facilitarea relaţionării cu copiii (ex: cunoaşterea particularităţilor de vârstă şi a diferenţelor individuale de conduită ale copiilor rezidenţi, adoptarea unui comportament imparţial, echitabil şi nediscriminator faţă de copii, capacitatea de a preveni şi rezolva cât mai amiabil neînţelegerile în cadrul colectivităţii respective, şa).
        Centrul are în vedere ca repartizarea personalului pe ture şi grupe de copii să se realizeze astfel încât să existe o continuitate a relaţiilor interumane menită să asigure stabilitatea afectivă a copiilor.
        Procedura privind relaţia personalului cu copiii este cunoscută de personal, iar regulile privind un cadru corect şi eficient de relaţionare între personal şi beneficiarii centrului, se aduc la cunoştinţa şi se explică copiilor.
        Im1: Procedura privind relaţia personalului cu beneficiarii este aprobată prin decizie sau, după caz, dispoziţie a conducătorului furnizorului de servicii sociale.
        Im2: Procedura privind relaţia personalului cu beneficiarii este disponibilă la sediul centrului.
        Im3: Personalul centrului cunoaşte Procedura privind relaţia personalului cu beneficiarii; sesiunile de instruire sunt consemnate în registrele speciale cu această destinaţie.
        Im4: Programarea personalului pe ture şi pe grupe de beneficiari se realizează conform procedurii aplicate de centru.


     STANDARD 3 - SUGESTII/SESIZĂRI/RECLAMAŢII
        Centrul rezidenţial, organizat ca centru de primire în regim de urgenţă, încurajează beneficiarii să ofere sugestii pentru îmbunătăţirea vieţii cotidiene şi să sesizeze orice nemulţumire referitoare la serviciile oferite şi activitatea personalului, inclusiv aspecte privind cazurile de abuz şi neglijare.
        Rezultat aşteptat: Opiniile copiilor, precum şi aspectele şi situaţiile care nemulţumesc copiii sunt cunoscute de personalul şi coordonatorul centrului şi, după caz, de conducerea furnizorului de servicii sociale care administrează centrul, astfel încât să poată fi luate măsurile care se impun.
    S3.1. Centrul asigură condiţiile necesare pentru colectarea sugestiilor, sesizărilor şi reclamaţiilor copiilor cu privire la serviciile primite
        Centrul deţine şi aplică propria procedură privind sugestiile, sesizările şi reclamaţiile copiilor, elaborată de furnizorul de servicii sociale care administrează centrul. Procedura reglementează aspecte referitoare la modalităţile de comunicare scrisă şi/sau verbală (cui se adresează, cum şi unde se înregistrează, modalitatea de răspuns), procedee de soluţionare şi remediere a neregulilor semnalate.
        Centrul oferă spre consultare, la solicitarea părinţilor copiilor, procedura menţionată, pentru că, dacă doresc, să poată face ei înşişi sesizări referitoare la aspecte negative legate de activitatea centrului.
        Centrul pune la dispoziţia copiilor un recipient de tip cutie poştală, în care aceştia pot depune sesizări/reclamaţii scrise cu privire la aspectele negative constatate, dar şi propuneri privind îmbunătăţirea activităţii centrului.
        Conţinutul cutiei se verifică săptămânal de conducătorul centrului, în prezenţa a doi copii.
        Im1: Procedura privind sugestiile/sesizările şi reclamaţiile este aprobată prin decizie sau, după caz, dispoziţie a conducătorului furnizorului de servicii sociale.
        Im2: Procedura privind sugestiile/sesizările şi reclamaţiile este disponibilă la sediul centrului.
        Im3: Cutia pentru sugestii/sesizări şi reclamaţii situată într-un loc accesibil tuturor beneficiarilor.

    S3.2. Centrul asigură înregistrarea şi arhivarea sugestiilor, sesizărilor şi reclamaţiilor
        Sugestiile/sesizările/reclamaţiile depuse în recipientul cu această destinaţie se înregistrează într-un Registru de evidenţă a sugestiilor, sesizărilor şi reclamaţiilor, cu dată şi număr. În registru se consemnează modul cum s-a soluţionat reclamaţia/sesizarea.
        Completarea datelor în registru se efectuează de o persoană desemnată de coordonatorul centrului, ale cărei atribuţii se înscriu în fişa postului.
        Trimestrial, furnizorul de servicii sociale care administrează centrul este informat cu privire la numărul de sugestii/sesizări/reclamaţii înregistrate în luna anterioară, precum şi la numărul celor soluţionate.
        Sugestiile, sesizările şi reclamaţiile se arhivează într-un dosar şi se păstrează la sediul centrului cel puţin 2 ani de la înregistrare.
        Im1: Registrul de evidenţii a sugestiilor/sesizărilor/reclamaţiilor este disponibil la sediul centrului.
        Im2: Dosarul cuprinzând atât sesizările şi reclamaţiile din ultimii doi ani, cât şi modul de soluţionare al acestora, este arhivat şi păstrat la sediul centrului.

    S3.3. Centrul informează copiii asupra modalităţii de formulare a eventualelor sugestii/sesizări/reclamaţii
        Centrul informează şi instruieşte copiii, în concordanţă cu vârsta şi nivelul lor de dezvoltare, cu privire la dreptul de a face sugestii, sesizări şi reclamaţii, precum şi asupra modalităţilor de formulare şi transmitere a acestora.
        În Registrul de evidenţă privind instruirea/informarea şi consilierea beneficiarilor, se înscriu data la care a avut loc informarea, persoana care a efectuat-o şi semnătura beneficiarului.
        Im: Beneficiarii cunosc modalităţile de a formula şi comunica/transmite sugestii precum şi sesizări/reclamaţii în caz de nemulţumiri cu privire la activitatea centrului; documentul privind informarea este disponibil la dosarul beneficiarului.


    MODUL VIII - PROTECŢIA ÎMPOTRIVA ABUZURILOR ŞI NEGLIJĂRII (Standarde 1-2)
     STANDARD 1 - PROTECŢIA ÎMPOTRIVA ABUZURILOR ŞI NEGLIJĂRII
        Centrul rezidenţial, organizat ca centru de primire în regim de urgenţă, ia toate măsurile necesare pentru prevenirea şi combaterea oricăror forme de tratament abuziv, neglijent, degradant asupra beneficiarilor.
        Rezultat aşteptat: Copiilor li se asigură un mediu de viaţă protejat, orice suspiciune sau acuzaţie privind comiterea unui abuz, precum şi semnalarea de tratamente neglijenţe sau degradante, fiind soluţionate prompt şi corect de către personalul centrului, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.
    S1.1. Centrul deţine şi aplică o procedură proprie pentru identificarea, semnalarea şi soluţionarea cazurilor de abuz, neglijare, exploatare sau orice altă formă de violenţă asupra copilului.
        Procedura privind identificarea, semnalarea şi soluţionarea suspiciunilor de abuz, neglijare, exploatare sau orice altă formă de violenţă asupra copiilor din centru este elaborată de furnizorul de servicii sociale care administrează centrul şi este anexă la ROF.
        Se au în vedere atât formele de abuz (fizic, psihic, economic), cât şi orice formă de neglijare a persoanei sau de tratament degradant la care poate fi supus copilul de către personalul centrului, de alţi copii, de membrii de familie şi orice alte persoane cu care copiii au venit în contact.
        Personalul monitorizează activităţile întreprinse de copii pe perioada când nu se află în incinta centrului, în scopul prevenirii; riscului de abuz, neglijare, exploatare sau orice altă formă de violenţă.
        Im1: Procedura privind identificarea, semnalarea şi soluţionarea cazurilor de abuz, neglijare, exploatare sau orice altă formă de violenţă este prin decizie sau, după caz, dispoziţie a conducătorului furnizorului de servicii sociale.
        Im2: Procedura privind identificarea, semnalarea şi soluţionarea cazurilor de abuz, neglijare, exploatare sau orice altă formă de violenţă este disponibilă la sediul centrului, anexă la ROF.
        Im3: Personalul cunoaşte şi aplică Procedura privind identificarea, semnalarea şi soluţionarea cazurilor de abuz, neglijare, exploatare sau orice altă formă de violenţă; sesiunile de instruire/informare sunt consemnate în registrele speciale cu această destinaţie.
        Im4: Beneficiarii cunosc şi aplică Procedura privind identificarea, semnalarea şi soluţionarea cazurilor de abuz, neglijare, exploatare sau orice altă formă de violenţă; documentul privind informarea este disponibil la dosarul beneficiarului.

    S1.2. Centrul încurajează şi sprijină copiii pentru a sesiza orice formă de abuz, neglijare, exploatare sau orice altă formă de violenţă, inclusiv tratamente inumane sau degradante la care sunt supuşi de persoanele cu care vin în contact, atât în centru, cât şi în familie sau în comunitate.
        Centrul organizează sesiuni de informare şi consiliere a copiilor cu privire la tipurile de abuz, neglijare, exploatare sau orice altă formă de violenţă, tratamente inumane sau degradante, modalitatea de identificare şi sesizare a acestora.
        Centrul asigură sprijin psihologic şi consiliere copiilor care au fost intimidaţi sau discriminaţi, în situaţia copiilor abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi, se facilitează accesul acestora la serviciile de specialitate stabilite de furnizorul de servicii sociale care administrează centrul.
        Im1: Copiii ştiu să recunoască riscul şi situaţiile de abuz, neglijare, exploatare sau orice altă formă de violenţă, tratamente inumane sau degradante şi au fost informaţi în acest sens; documentul privind informarea este disponibil la dosarul beneficiarului.
        Im2: Copiii care au fost expuşi oricărei forme de abuz, neglijare, exploatare sau orice altă formă de violenţă, inclusiv tratamente inumane sau degradante au beneficiat de sprijin psihologic şi consiliere. Rapoartele trimestriale conţin informaţii cu privire la sprijinul oferit beneficiarilor.

    S1.3. Centrul organizează sesiuni de instruire a personalului propriu privind cunoaşterea şi prevenirea formelor de abuz şi neglijare a copiilor.
        În centru este strict interzisă agresarea verbală sau fizică a copiilor.
        Centrul instruieşte personalul sau facilitează accesul acestuia la cursuri de formare cu privire la: prevenirea şi combaterea oricărei forme de abuz în relaţia cu copiii pe parcursul derulării activităţilor din centru, modalităţile de identificare şi sesizare a eventualelor forme de abuz la care pot fi sau au fost supuşi copiii în familie sau în comunitate.
        Im: Personalul ştie să recunoască riscul şi situaţiile de abuz, neglijare sau exploatare; sesiunile de informare, instruire şi consiliere a personalului se înscriu în Registrul privind instruirea personalului.

    S1.4. Centrul aplică prevederile legale cu privire la semnalarea, către organismele/instituţiile competente, a oricărei situaţii de abuz şi neglijare identificată şi ia toate măsurile de remediere, în regim de urgenţă
        Coordonatorul centrului sau, în lipsa acestuia, persoana care a identificat un caz de abuz sau neglijare sau are suspiciunea unui abuz asupra copilului, are obligaţia de a semnala imediat cazul către conducerea furnizorului de servicii sociale care administrează centrul. În situaţia în care situaţia de abuz sau neglijare a fost identificată într-un centru administrat de furnizori privaţi de servicii sociale, coordonatorul centrului sau, în lipsa acestuia, persoana care a identificat, are obligaţia de a sesiza direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului în a cărei rază teritorială a fost identificat cazul respectiv.
        Centrul deţine un Registru de evidenţă a cazurilor de abuz, neglijenţă sau discriminare identificate, în care se menţionează inclusiv instituţiile sesizate şi, după caz, măsurile întreprinse.
        Coordonatorul centrului monitorizează situaţia cazurilor de abuz sau neglijare şi are permanent evidenţa privind:
    - Numărul de sesizări efectuate de copii, familie sau reprezentanţii legali ai acestora privind suspiciuni sau situaţii evidente de abuz asupra copiilor în afara centrului;
    – Numărul de situaţii de abuz, neglijare şi exploatare a copilului petrecute în interiorul centrului, din care numărul cazurilor în care sunt implicaţi membri ai personalului centrului;
    – Numărul anual de situaţii care au necesitat anunţarea salvării şi intervenţia medicală, precum şi intervenţia organelor de cercetare penală.

        Im1: Registrul de evidenţă a cazurilor de abuz sau neglijare este disponibil la sediul centrului.
        Im2: Registrul de evidenţă a cazurilor de abuz sau neglijare este completat la zi şi este disponibil, pe suport de hârtie sau electronic, la sediul centrului.
        Im3: Orice caz de abuz sesizat în centru este adus la cunoştinţa furnizorului de servicii sociale, în termen de maxim 2 ore de la semnalarea acestuia.


    STANDARD 2 - CONTROLUL COMPORTAMENTULUI
        Personalul centrului rezidenţial, organizat ca centru de primire în regim de urgenţă, reacţionează pozitiv la diversele comportamente ale copiilor şi, în cazul unor comportamente inacceptabile repetate ale acestora, hotărăşte şi aplică sancţiuni constructive, cu scop educativ.
        Rezultat aşteptat: Copiii sunt încurajaţi şi sprijiniţi să-şi formeze o conduită acceptabilă pentru grup, familie şi societate, iar atunci când au un comportament inadecvat sunt trataţi de personal în mod constructiv, fără excese sau subiectivism
    S2.1. Centrul deţine şi aplică o procedură privind controlul comportamentului copiilor
        Centrul deţine şi aplică o procedură proprie privind controlul comportamentului copiilor. Procedura menţionată este elaborată de furnizorul de servicii sociale care administrează centrul şi are în vedere, în principal, modalităţile de reacţie şi intervenţie ale personalului în situaţii de comportament inadecvat al copiilor faţă de normele de conduită acceptabile, cu orientare spre sancţionarea prin acţiuni educative şi constructive de corectare.
        Im1: Procedura privind controlul comportamentului beneficiarilor este aprobată prin decizie sau, după caz, dispoziţie a conducătorului furnizorului de servicii sociale.
        Im2: Procedura privind controlul comportamentului beneficiarilor este disponibilă la sediul centrului, anexă la ROF.

    S2.2. Centrul instruieşte personalul în vederea aplicării procedurii privind controlul comportamentului copiilor
        Personalul centrului este pregătit şi instruit pentru a acţiona conform procedurii privind controlul comportamentului copiilor, în concordanţă cu particularităţile de vârstă şi cu nevoile individuale ale copiilor
        Se interzic măsurile disciplinare excesive sau iraţionale, cum ar fi:
    a) pedeapsa corporală;
    b) deprivarea de hrană, apă sau somn;
    c) penalităţile financiare;
    d) orice examinare intimă a copilului dacă nu are o raţiune medicală şi nu e efectuată de personal medico-sanitar;
    e) confiscarea echipamentelor şi obiectelor personale copilului, cu excepţia celor care pot constitui un risc;
    f) privarea de medicaţie sau tratament medical;
    g) pedepsirea unui grup de copii pentru comportamentul unui copil din grup;
    h) implicarea unui copil în pedepsirea altui copil;
    i) orice restricţionare a contactului cu familia dacă nu există o hotărâre în acest sens, conform legii.

        Im: Personalul cunoaşte şi aplică Procedura privind controlul comportamentului beneficiarilor; sesiunile de instruire/informare sunt consemnate în registrele speciale cu această destinaţie.

    S2.3. Centrul realizează o evidenţă specială a cazurilor care au necesitat aplicarea unor măsuri restrictive
        Procedura privind controlul comportamentului copiilor menţionează expres situaţiile în care se pot aplica măsuri restrictive şi tipul acestora (de exemplu, imobilizare, izolare etc).
        Măsurile restrictive reprezintă ultimă soluţie de prevenire sau stopare a vătămării copilului, a altor persoane ori a unor distrugeri importante de bunuri materiale. Măsurile nu se aplică punitiv, ci doar pentru oprirea comportamentelor deviante.
        Toate cazurile în care se aplică măsuri restrictive copiilor sunt înregistrate într-o fişă de specială de evidenţă a comportamentelor deviante, ataşată programului pentru ocrotirea sănătăţii copilului, în care se precizează: numele copilului, data, ora şi locul incidentului; măsurile luate; numele membrilor personalului care au acţionat; numele altor persoane martore la incident, inclusiv copii; eventualele consecinţe ale măsurilor luate, semnătura persoanei autorizate să efectueze înregistrările. După aplicarea măsurii restrictive, copilul va fi examinat de un medic, în termen de maxim 24 de ore.
        Coordonatorul centrului este informat imediat cu privire la Măsurile restrictive aplicate şi în funcţie de particularităţile cazului (starea de sănătate a copilului, istoric de comportament deviant, factori de risc) va decide modalitatea de intervenţie şi monitorizare ulterioară, precum şi persoana responsabilă.
        Im: Fişa specială de evidenţă a comportamentelor deviante ale beneficiaruluii este disponibilă în dosarul personal al beneficiarului, ataşată la programul pentru ocrotirea sănătăţii copilului.


    MODUL IX - GESTIONAREA ŞI NOTIFICAREA INCIDENTELOR DEOSEBITE (Standarde 1-2)
     STANDARDUL 1 - GESTIONAREA INCIDENTELOR DEOSEBITE
        Centrul rezidenţial, organizat ca centru de primire în regim de urgenţă, aplică reguli clare privind gestionarea incidentelor deosebite.
        Rezultat aşteptat: Posibilele incidente ce pot apare în perioada de rezidenţă a copiilor în centru, inclusiv absenţa din centru fără permisiune, sunt cunoscute de familiile acestora şi/sau de instituţiile competente, astfel încât să poată fi prevenite sau remediate.
    S1.1. Centrul stabileşte proceduri proprii de evaluare a riscurilor
        Centrul ia toate măsurile de siguranţă şi securitate legale şi necesare pentru asigurarea protecţiei copiilor, personalului şi a vizitatorilor împotriva evenimentelor şi accidentelor cu potenţial vătămător, inclusiv cu privire la soluţionarea unor situaţii de criză care pot fi anticipate: îmbolnăviri, accidente, părăsirea repetată a centrului, etc.
        Centrul deţine şi aplică o procedură proprie privind evaluarea riscurilor posibile în interiorul şi în afara centrului, precum şi planificarea verificărilor cu scop preventiv (verificarea instalaţiilor de gaz, de apă, electrice, de încălzit, verificarea stocului de alimente, medicamente şi a trusei de prim ajutor, verificarea depozitării gunoiului şi a resturilor menajere etc.)
        Procedura cadru privind evaluarea riscurilor posibile într-un centru rezidenţial este elaborată de furnizorul de servicii sociale care administrează centrul.
        Coordonatorul centrului se asigură că evaluarea factorilor şi potenţialului de risc pentru siguranţa şi securitatea copiilor şi a celorlalte persoane din incinta centrului are loc periodic şi se realizează conform procedurii.
        Pe baza evaluării riscurilor, se stabilesc măsurile necesare pentru evitarea pericolelor sau reducerea riscului la un nivel acceptabil, cum ar fi: paza centrului, sesiuni de instruire frecvente, exerciţii de evacuare, etc/
        Im1: Procedura de evaluare şi prevenire a riscurilor este aprobată prin decizie sau, după caz, dispoziţie a conducătorului furnizorului de servicii sociale.
        Im2: Procedura de evaluare şi prevenire a riscurilor este disponibilă la sediul centrului.
        Im3: Personalul cunoaşte şi aplică Procedura de evaluare şi prevenire a riscurilor; sesiunile de instruire/informare sunt consemnate în registrele speciale cu această destinaţie.

    S1.2. Centrul asigură evidenţa incidentelor deosebite care afectează copilul
        Centrul ţine un registru special de evidenţă a incidentelor deosebite care afectează integritatea fizică şi psihică a copilului (îmbolnăviri, accidente agresiuni etc.) sau alte incidente în care acesta a fost implicat (plecare neautorizată din centru, furt, comportament imoral etc.). În registru se consemnează data producerii incidentului, natura acestuia, consecinţele asupra copilului identificat prin nume, prenume şi vârstă, data notificării familiei şi/sau a instituţiilor competente ce trebuie informată conform legii, măsuri luate.
        Im: Registrul de evidenţă a incidentelor deosebite este disponibil, pe suport de hârtie, la sediul centrului.

    S1.3. Centrul asigură măsuri adecvate de prevenire şi intervenţie pentru copiii care părăsesc centrul fără permisiune
        Centrul asigură măsurile de sprijin necesare în vederea reintegrării copiilor care absentează din centru, fără permisiune, în sistemul de protecţie a copilului, dacă reintegrarea familială a acestora nu este posibilă la momentul respectiv.
        În acest sens, centrul deţine şi aplică o procedură proprie privind soluţionarea cazurilor de absenţă a copiilor din centru fără permisiune, denumită în continuare procedura privind cazurile de absenţă fără permisiune.
        Procedura este elaborată de furnizorii de servicii sociale care administrează centrul şi are în vedere aspecte referitoare la:
    a) anunţarea părinţilor, poliţiei, managerului de caz, DGASPC şi evaluarea riscurilor;
    b) modalităţi de căutare a copilului;
    c) readucerea copilului în centru,
    d) evaluarea motivelor plecării copilului şi reconsiderarea măsurilor de intervenţie pe termen scurt în vederea reintegrării în centrul de primire în caz de urgenţă sau în alt serviciu din cadrul sistemului de protecţie a copilului;
    e) măsuri de prevenire a acestor situaţii.

        Centrul ţine o evidenţă scrisă a situaţiilor de absenţă fără permisiune a copiilor, iar situaţia lunară a acestora se transmite DGASPC/furnizorului de servicii care administrează centrul.
        Centrul colaborează cu părinţii copilului şi alte persoane cunoscute ca fiind apropiate acestuia, cu DGASPC, cu alte servicii publice de asistenţă socială şi organele de poliţie pentru identificarea şi soluţionarea cazurilor privind copiii care au părăsit centrul fără permisiune.
        Im1: Procedura privind soluţionarea situaţiilor de absenteism al copilului este aprobată prin decizie sau, după caz, dispoziţie a conducătorului furnizorului de servicii sociale.
        Im2: Procedura privind soluţionarea situaţiilor de absenteism al copilului este disponibilă la sediul centrului, în dosarul de proceduri.
        Im3: Registrul de evidenţă a incidentelor deosebite conţine informaţiile referitoare la situaţiile de absenteism a copilului, fără permisiune.


     STANDARD 2 - NOTIFICAREA CU PRIVIRE LA EVENIMENTELE DEOSEBITE
        Centrul rezidenţial, organizat ca centru de primire în regim de urgenţă, aplică reguli clare privind notificarea incidentelor deosebite în care sunt implicaţi copiii şi personalul propriu.
        Rezultat aşteptat: Posibilele incidente ce pot apare în perioada de rezidenţă a copiilor în centru sunt cunoscute de familiile acestora şi de instituţiile competente.
    S2.1. Centrul informează familia/reprezentantul legal al copilului cu privire la incidentele deosebite în care acesta a fost implicat
        Centrul notifică telefonic, în scris sau prin e-mail, familia şi furnizorul de servicii sociale care administrează centrul/DGASPC cu privire la incidentele deosebite care au afectat copilul sau în care acesta a fost implicat, pe perioada în care s-a aflat în centru.
        În caz de îmbolnăvire gravă a copilului, notificarea se comunică/transmite imediat. Pentru celelalte tipuri de incidente şi dacă se impune intervenţia sau suportul familiei/reprezentantului legal al beneficiarului, notificarea se efectuează în maxim 24 de ore de la producerea incidentului.
        Im: Notificările se consemnează în Registrul de evidenţă a incidentelor deosebite.

    S2.2. Centrul informează instituţiile competente cu privire la toate incidentele deosebite petrecute în centru
        În situaţii deosebite, dacă există suspiciuni asupra decesului copilului, s-a produs o vătămare corporală importantă ori accident, a apărut un focar de boli transmisibile, au fost constatate fapte care pot constitui contravenţii sau infracţiuni, s-au semnalat orice alte evenimente care afectează calitatea vieţii copiilor, centrul informează imediat telefonic şi/sau pe e-mail furnizorul de servicii sociale/DGASPC şi organele competente prevăzute de lege (procuratură, poliţie, direcţie de sănătate publică etc.). Notificarea scrisă se redactează în maxim 24 ore.
        Im: Centrul deţine un Registru de evidenţă a incidentelor deosebite, în care sunt consemnate anunţurile telefonice şi notificările transmise către instituţiile publice.


    MODUL X - MANAGEMENT ŞI RESURSE UMANE (Standardele 1-2)
     STANDARD 1 - ADMINISTRARE ORGANIZARE ŞI FUNCŢIONARE
        Organizarea, administrarea şi funcţionarea centrului rezidenţial, organizat ca centru de primire în regim de urgenţă, se realizează în conformitate cu prevederile legale în vigoare
        Rezultat aşteptat: Copiii sunt îngrijiţi şi protejaţi într-un centru care funcţionează în condiţiile legii.
    S1.1. Centrul este administrat şi coordonat de personal de conducere competent
        În cazul serviciilor sociale publice fără personalitate juridică, conducerea centrului se află în sarcina unui coordonator.
        Coordonatorul centrului, în cazul serviciilor sociale publice şi private, este absolvent de învăţământ superior, cu diplomă de licenţă sau echivalentă.
        Coordonatorul centrului trebuie să demonstreze că este capabil să asigure un management eficient şi modern, care să contribuie la creşterea permanentă a calităţii serviciilor acordate de centru.
        Im: Fişa de post a conducătorului centrului, precum şi rapoartele/fişele de evaluare a activităţii acestuia sunt disponibile la sediul centrului.

    S1.2. Centrul funcţionează conform prevederilor regulamentului propriu de organizare şi funcţionare
        Centrul deţine şi aplică un regulament propriu de organizare şi funcţionare, elaborat de furnizorul de servicii sociale care administrează centrul, cu respectarea prevederilor regulamentului cadru de organizare şi funcţionare în vigoare.
        Organigrama centrului este stabilită de furnizorul de servicii sociale, cu consultarea coordonatorului centrului.
        Im1: Regulamentul propriu de organizare şi funcţionare, pe suport de hârtie şi organigrama centrului sunt disponibile la sediul centrului.
        Im2: Regulamentul propriu de organizare şi funcţionare este aprobat prin hotărâre/decizie a organului de conducere prevăzut de lege.

    S1.3. Centrul asigură instruirea personalului şi facilitează procesul acestuia la cursuri de perfecţionare şi formare profesională
        Coordonatorul centrului se preocupă permanent de creşterea performanţelor profesionale ale personalului.
        Coordonatorul centrului pune la dispoziţia personalului toate procedurile aplicate în activitatea curentă şi organizează sesiunile periodice de instruire realizate în centru sau de către furnizorul de servicii sociale.
        Coordonatorul centrului planifică echitabil participarea personalului la cursuri de perfecţionare/formare profesională oferite de furnizori de formare profesională acreditaţi.
        Formarea profesională se realizează cu respectarea prevederilor legale în domeniu şi este planificată anual de către furnizorul de servicii sociale, în colaborare cu coordonatorul centrului.
        Sesiunile de instruire şi cursurile de perfecţionare/formare profesională se consemnează într-un registru special, respectiv Registrul privind instruirea şi formarea continuă a personalului.
        Im1: Personalul centrului este calificat, bine pregătit şi interesat în autoperfecţionare; planurile anuale de formare sunt disponibile la sediul centrului.
        Im2: Sesiunile de instruire, cursurile de perfecţionare şi formare profesională sunt consemnate în Registrul privind instruirea şi formarea continuă a personalului.

    S1.4. Activitatea centrului este supusă unui proces de autoevaluare permanentă şi este monitorizată de furnizorul de servicii sociale
        Coordonatorul centrului se asigură că serviciile oferite se menţin cel puţin la nivelul de calitate prevăzut de standardele în vigoare. Neregulile identificate şi modalităţile de soluţionare, obiectivele neîndeplinite, eventuale revizuiri se consemnează în planurile anuale de acţiune, aferente Proiectului instituţional propriu.
        Furnizorul de servicii sociale care administrează centrul monitorizează activitatea acestuia şi situaţia copiilor, prin vizite periodice efectuate de personal de specialitate. Persoanele menţionate întocmesc rapoarte de monitorizare în care se consemnează deficienţele constatate, recomandările formulate şi termenele de remediere.
        Im1: Planurile anuale de acţiune sunt disponibile la sediul centrului.
        Im2: Rapoartele de monitorizare, în copie, sunt disponibile la sediul centrului (numai dacă au fost efectuate vizitele în teren ale specialiştilor nominalizaţi de furnizorul de servicii sociale care administrează centrul).

    S1.5. Conducerea centrului cunoaşte şi aplică normele legale privind gestionarea şi administrarea resurselor financiare, materiale şi umane ale centrului
        Centrul este evaluat periodic de autoritatea/organizaţia/instituţia care îl coordonează metodologic şi/sau îl finanţează, conform unui set de indicatori care privesc eficienţa administrării resurselor umane, financiare, material, precum şi eficacitatea şi performanţa activităţii desfăşurate.
        Centrul este supus unui audit intern/evaluare internă, cel puţin o dată la 3 ani, în baza indicatorilor proprii de măsurare a eficienţei, eficacităţii şi performanţei activităţii sale.
        Furnizorul de servicii sociale care administrează centrul deţine documentele financiar-contabile, precum şi rapoartele de control ale organismelor prevăzute de lege (ex: Curte de Conturi, Inspecţia Muncii ş.a.).
        Dacă într-o perioadă 5 ani de funcţionare, centrul nu a făcut obiectul unui audit/evaluări interne, coordonatorul centrului notifică în scris (document întocmit în dublu exemplar) conducerea furnizorului de servicii sociale care administrează centrul cu privire situaţia respectivă.
        Im1: Indicatorii şi rapoartele de audit intern/evaluare internă, în copie, (dacă aceste evaluări au fost realizate) sau notificarea coordonatorului centrului în original sunt disponibile la sediul centrului.
        Im2: Coordonatorul centrului este evaluat anual de către furnizorul de servicii sociale.

    S1.6. Centrul se asigură că beneficiarii săi, precum şi instituţiile publice cu responsabilităţi în domeniul protecţiei sociale, cunosc activitatea şi performanţele sale
        Coordonatorul centrului elaborează anual un raport de activitate pe care îl transmite furnizorului de servicii sociale spre publicare sau, după caz, îl postează pe site-ul propriu.
        Raportul de activitate se finalizează în luna martie a anului curent pentru anul anterior.
        Im: Raportul de activitate este disponibil în sediul centrului şi este un document public.

    S1.7. Conducerea centrului realizează comunicarea şi colaborarea permanentă cu serviciul public de asistenţă socială de la nivel judeţean, cu organele de poliţie, precum şi cu alte instituţii publice locale şi organizaţii ale societăţii civile active din comunitate
        Centrul îşi desfăşoară activitatea în strânsă colaborare cu DGASPC, precum şi cu suportul altor furnizori publici şi privaţi de servicii sociale şi al altor servicii publice de interes general, pentru soluţionarea situaţiilor de dificultate în care se află copiii.
        Centrul participă la evenimente şi programe comune cu alte servicii sociale/instituţii publice şi private din comunitate.
        Im: Centrul consemnează şi păstrează corespondenţa cu orice autoritate/instituţie publică sau privată, cu organizaţii ale societăţii civile, culte etc., precum şi orice alte documente care evidenţiază colaborarea sau parteneriatul cu acestea.


     STANDARD 2 - RESURSE UMANE
        Centrul rezidenţial, organizat ca centru de primire în regim de urgenţă, dispune de o structură de personal capabil să asigure activităţile şi serviciile acordate, în concordanţă cu misiunea, scopul/funcţiile centrului şi cu nevoile copiilor.
        Rezultat aşteptat: Copiii sunt îngrijiţi, educaţi şi protejaţi de personal suficient şi competent.
    S2.1. Structura de personal a centrului corespunde din punct de vedere al calificării cu serviciile acordate
        Centrul angajează personal calificat, achiziţionează serviciile unor specialişti şi/sau încheie contracte de colaborare cu aceştia, pentru realizarea activităţilor/serviciilor acordate.
        Furnizorul de servicii sociale care administrează centrul organizează un sistem de supervizare a resurselor umane, care facilitează funcţionarea centrului la randament optim. Şedinţele de supervizare se desfăşoară individual şi în echipă. Supervizarea se efectuează de specialişti cu studii superioare socio-umane cu pregătire în supervizare şi experienţă de cel puţin doi ani în servicii pentru copil şi familie în plus faţă de persoanele cărora li se asigură supervizarea respectivă.
        Im1: Statul de funcţii aprobat, în copie, contractele de prestări servicii încheiate cu diverşi specialişti, contractele de colaborare sunt disponibile, în copie, la sediul centrului.
        Im2: Procesele verbale ale şedinţelor de supervizare a personalului sunt disponibile, în copie, la sediul centrului.

    S2.2. Conducerea centrului respectă dispoziţiile legale privind angajarea personalului
        Personalul este angajat cu respectarea condiţiilor prevăzute în Codul muncii.
        Pe lângă angajaţii proprii şi/sau personalul de specialitate ale căror servicii sunt achiziţionate, centrul încurajează folosirea voluntarilor şi încheie cu aceştia contracte de voluntariat, conform legii. Voluntarii fac parte din personalul de specialitate sau auxiliar al serviciului social.
        Im: Contractele de muncă, contractele de prestări servicii şi contractele de voluntariat (în copie) sunt disponibile la sediul centrului.

    S2.3. Conducerea centrului întocmeşte fişa postului pentru fiecare persoană angajată
        În fişele de post se înscriu atribuţiile concrete ale angajatului, relaţiile de subordonare şi de colaborare.
        Fiecare fişă de post este semnată de persoana care a întocmit-o şi de angajat.
        Fişele de post se revizuiesc anual în luna decembrie, precum şi ori de câte ori atribuţiile angajatului se modifică.
        Toţi angajaţii centrului, precum şi profesioniştii care intervin în activitatea acestuia la un moment dat, semnează contracte de confidenţialitate privind informaţiile despre copiii găzduiţi şi îngrijiţi în centru.
        Im: Fişele de post ale personalului (în copie) sunt disponibile la sediul centrului.

    S2.4. Conducerea centrului realizează anual evaluarea personalului
        Fişele de evaluare descriu atribuţiile persoanei şi notează gradul de îndeplinire şi performanţele acesteia.
        Fiecare fişă de evaluare este semnată de persoana care a întocmit-o şi de către persoana evaluată.
        Fişele de evaluare se întocmesc cel târziu până la 31 ianuarie a fiecărui an, pentru anul anterior.
        Im: Fişele de evaluare a personalului sunt disponibile la sediul centrului.

    S2.5. Centrul dispune de numărul şi structura de personal necesară desfăşurării activităţilor proprii în condiţii optime
        Centrul stabileşte o structură organizatorică şi de personal adecvată şi totodată flexibilă, adaptată la numărul, vârsta, nevoile copiilor.
        Centrul trebuie să dispună de următoarele categorii de personal:
    a) personal pentru îngrijirea de bază şi educaţia non-formală;
    b) personal pentru reabilitarea psihologică a copiilor şi facilitarea integrării/reintegrării acestora în familie şi în societate;
    c) personal pentru îngrijirea şi supravegherea sănătăţii;
    d) personal de conducere şi administrative;
    e) personal pentru întreţinere şi pază;

        Personalul pentru educaţia non-formală şi informală este reprezentat de educator sau educatorul specializat. Se asigură un educator/grupă de copii.
        Personalul pentru îngrijirea sănătăţii poate fi reprezentat de infirmiere şi, după caz, asistente medicale în funcţie de nevoile copiilor din centru. Acordarea serviciilor medicale de specialitate şi stomatologice se realizează în acord cu prevederile legislative în vigoare din domeniul sănătăţii şi conform contractelor de achiziţii de servicii.
        Personalul pentru reabilitarea copiilor abuzaţi, neglijaţi şi exploataţi este reprezentat de consilieri (asistenţi sociali şi psihologi) şi, după caz, de psihoterapeuţi (psihologi şi neuropsihiatri sau psihiatri pentru copii). Repartizarea numerică a acestora pe grupa de copii se realizează de către coordonatorul centrului, în acord cu managerul de caz al copiilor şi conducătorul furnizorului de servicii sociale care administrează centrul.
        Personalul pentru pregătirea reintegrării sau integrării familiale este reprezentat în principal de psihologi şi asistenţi sociali. Numărul şi modalitatea de angajare a acestora se face cu respectarea legislaţiei în vigoare şi are în vedere numărul de copii din centru cărora le sunt recomandate în planul individualizat de protecţie/planul personalizat de servicii, măsurile destinate reintegrării lor în familie, precum şi disponibilitatea specialiştilor din cadrul serviciilor/centrelor de pregătire şi sprijinire a reintegrării şi integrării copilului în familie administrate de furnizorul de servicii sociale.
        Normarea personalului se realizează având în vedere raportul optim adulţi/copii recomandat:

┌────────────┬────────────┬────────────┐
│Categorii de│Nr. de copii│Raport minim│
│vârstă │/ │adulţi-copii│
│ │grupă │ │
├────────────┼────────────┼────────────┤
│7-12 ani │12 │1:12 │
├────────────┼────────────┼────────────┤
│Peste 13 ani│12 │1:12 │
└────────────┴────────────┴────────────┘


        Centrul de primire în urgenţă pentru copilul abuzat, neglijat şi neglijat dispune de un sistem eficient de supervizare al resurselor umane, care permite funcţionarea sa la randament optim.
        Coordonatorul centrului depune toate eforturile pentru a asigura continuitatea îngrijirilor pe parcursul a 24 de ore şi informează în scris, ori de câte ori situaţia o impune, furnizorul de servicii sociale care administrează centrul cu privire la lipsa personalului.
        La stabilirea structurii de personal, centrul ia în considerare nevoile specifice ale copiilor cu dizabilităţi în normarea personalului pentru îngrijirea sănătăţii.
        Im1: Beneficiarilor le sunt oferite servicii de personal bine pregătit, ataşat şi empatic faţă de aceştia şi problemele lor.
        Im2: Personalul este suficient pentru asigurarea continuităţii serviciilor.

    S2.6. Personalul centrului are controalele medicale periodice efectuate conform normelor legale în vigoare
        Centrul se asigură că personalul propriu se supune controalelor medicale periodice prevăzute de lege.
        Im: Documentele emise ca urmare a controalelor medicale periodice se păstrează la dosarele de personal ale angajaţilor.

    SECŢIUNEA a II-a
    Fişa de autoevaluare
        Pentru a obţine licenţa de funcţionare, centrele rezidenţiale organizate ca centre de primire în regim de urgenţă trebuie să îndeplinească un punctaj aferent standardelor prevăzute la toate modulele.
        Punctajul maxim este de 201 puncte.
        Centrul are obligaţia să realizeze, imediat după admiterea copilului, în termen de maxim 10 zile lucrătoare, activităţile de evaluare, de stabilire a planurilor de intervenţie personalizată/planurilor de servicii şi a planurilor de acomodare a copiilor în centru, să asigure protecţia, găzduirea şi îngrijirea copiilor, în condiţii cât mai apropiate de mediul familial.
        Activităţile, măsurile, serviciile stabilite în planul individualizat de protecţie/planul personalizat de servicii se consemnează în documentele de evidenţă prevăzute în standarde în termen de maxim 5 zile lucrătoare de la data întocmirii planurilor.
        Fişa de autoevaluare pentru centrele rezidenţiale se completează după modelul prevăzut în anexa nr. 9 la Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 118/2014, după cum urmează:

┌───────────────────┬───────┬────────┬──────┐
│ │ │Punctaj │ │
│ │Punctaj│rezultat│Obser-│
│ │maxim │în urma │vaţii │
│ │ │autoeva-│ │
│ │ │luării │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│MODULUL I ACCESAREA│ │ │ │
│SERVICIULUI │26 │ │ │
│(Standardele 1-2) │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│STANDARD 1 ADMITERE│ │ │ │
│Admiterea în │ │ │ │
│centrul de primire │ │ │ │
│în regim de urgenţă│ │ │ │
│pentru copilul │ │ │ │
│abuzat, neglijat │ │ │ │
│sau exploatat, │ │ │ │
│denumit │ │ │ │
│în continuare │ │ │ │
│centru de primire │ │ │ │
│în regim de urgenţă│ │ │ │
│sau │ │ │ │
│centru, după caz, │ │ │ │
│se realizează în │ │ │ │
│baza măsurii de │ │ │ │
│plasament în regim │ │ │ │
│de urgenţă, │ │ │ │
│stabilită în │ │ │ │
│condiţiile │ │ │ │
│legii. │14 │ │ │
│Rezultat aşteptat: │ │ │ │
│Copilul aflat în │ │ │ │
│pericol iminent în │ │ │ │
│propria familie sau│ │ │ │
│în familia extinsă,│ │ │ │
│precum şi │ │ │ │
│copilul aflat în │ │ │ │
│aceeaşi situaţie în│ │ │ │
│perioada │ │ │ │
│plasamentului său │ │ │ │
│în familie de │ │ │ │
│plasament sau la │ │ │ │
│asistent maternal │ │ │ │
│profesionist, │ │ │ │
│beneficiază de │ │ │ │
│protecţie │ │ │ │
│în regim de urgenţă│ │ │ │
│în cadrul unui │ │ │ │
│centru rezidenţial │ │ │ │
│specializat. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.1 Centrul deţine│ │ │ │
│şi pune la │ │ │ │
│dispoziţia copiilor│ │ │ │
│şi, │ │ │ │
│după caz, a │ │ │ │
│părinţilor şi a │ │ │ │
│altor persoane │ │ │ │
│apropiate │ │ │ │
│copilului, la │ │ │ │
│sediul propriu, │2 │ │ │
│materiale │ │ │ │
│informative cu │ │ │ │
│privire la propria │ │ │ │
│misiune şi │ │ │ │
│activităţile │ │ │ │
│derulate, │ │ │ │
│precum şi la │ │ │ │
│serviciile sociale │ │ │ │
│existente în │ │ │ │
│comunitate │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Centrul deţine│ │ │ │
│materiale │ │ │ │
│informative de │ │ │ │
│prezentare care pot│1 │ │ │
│fi consultate de │ │ │ │
│beneficiari şi │ │ │ │
│părinţii acestora. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Materialele │ │ │ │
│informative privind│ │ │ │
│activităţile │ │ │ │
│desfăşurate şi │ │ │ │
│serviciile oferite │ │ │ │
│în cadrul centrului│1 │ │ │
│sunt aprobate prin │ │ │ │
│decizia │ │ │ │
│furnizorului de │ │ │ │
│servicii │ │ │ │
│sociale. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.2 Centrul are o │ │ │ │
│misiune şi │ │ │ │
│obiective clare, │ │ │ │
│cunoscute │ │ │ │
│de personalul │3 │ │ │
│centrului şi de │ │ │ │
│copiii care │ │ │ │
│beneficiază de │ │ │ │
│serviciile acestuia│ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: ROF-ul │ │ │ │
│centrului este │ │ │ │
│disponibil la │1 │ │ │
│sediul │ │ │ │
│acestuia. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: ROF-ul este │ │ │ │
│cunoscut de întreg │ │ │ │
│personalul │ │ │ │
│centrului; │ │ │ │
│sesiunile de │ │ │ │
│instruire sunt │1 │ │ │
│consemnate în │ │ │ │
│Registrul privind │ │ │ │
│instruirea şi │ │ │ │
│formarea continuă a│ │ │ │
│personalului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im3: ROF-ul este │ │ │ │
│cunoscut de copiii │ │ │ │
│protejaţi în │ │ │ │
│centru; │ │ │ │
│sesiunile de │ │ │ │
│instruire sunt │1 │ │ │
│consemnate în │ │ │ │
│Registrul │ │ │ │
│privind informarea/│ │ │ │
│instruirea şi │ │ │ │
│consilierea │ │ │ │
│beneficiarilor. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.3 Centrul aplică│ │ │ │
│o procedură proprie│3 │ │ │
│de admitere │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Procedura de │ │ │ │
│admitere este │ │ │ │
│disponibilă la │1 │ │ │
│sediul │ │ │ │
│centrului, anexă la│ │ │ │
│ROF. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Procedura de │ │ │ │
│admitere este │ │ │ │
│cunoscută de │ │ │ │
│conducerea │ │ │ │
│centrului şi de │ │ │ │
│personalul de │ │ │ │
│specialitate; │ │ │ │
│sesiunile de │1 │ │ │
│instruire se │ │ │ │
│consemnează în │ │ │ │
│Registrul │ │ │ │
│privind instruirea │ │ │ │
│şi formarea │ │ │ │
│continuă a │ │ │ │
│personalului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im3: Procedura de │ │ │ │
│admitere, anexă la │ │ │ │
│ROF, este │ │ │ │
│aprobată prin │ │ │ │
│decizie sau, după │1 │ │ │
│caz, dispoziţie a │ │ │ │
│conducătorului │ │ │ │
│furnizorului de │ │ │ │
│servicii sociale. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.4 Centrul │ │ │ │
│facilitează │ │ │ │
│integrarea fiecărui│ │ │ │
│copil în │ │ │ │
│noul mediu de │2 │ │ │
│viaţă, precum şi │ │ │ │
│stabilirea │ │ │ │
│măsurilor de │ │ │ │
│intervenţie pe │ │ │ │
│termen scurt │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Centrul │ │ │ │
│elaborează şi │ │ │ │
│aplică pentru │ │ │ │
│fiecare │ │ │ │
│beneficiar, după │ │ │ │
│admitere, un │ │ │ │
│program de │1 │ │ │
│acomodare; │ │ │ │
│programul de │ │ │ │
│acomodare este │ │ │ │
│disponibil la │ │ │ │
│dosarul │ │ │ │
│beneficiarului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Persoanele de │ │ │ │
│referinţă │ │ │ │
│nominalizate sunt │ │ │ │
│instruite şi au │ │ │ │
│cunoştinţele │ │ │ │
│necesare pentru │ │ │ │
│realizarea │ │ │ │
│şi aplicarea │ │ │ │
│programelor de │1 │ │ │
│acomodare; │ │ │ │
│sesiunile de │ │ │ │
│instruire sunt │ │ │ │
│consemnate în │ │ │ │
│Registrul privind │ │ │ │
│instruirea şi │ │ │ │
│formarea continuă a│ │ │ │
│personalului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.5 Centrul │ │ │ │
│întocmeşte, pentru │3 │ │ │
│fiecare copil, un │ │ │ │
│dosar personal │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Dosarele │ │ │ │
│personale ale │ │ │ │
│beneficiarilor sunt│ │ │ │
│conforme şi │1 │ │ │
│complete şi conţin │ │ │ │
│documentele │ │ │ │
│obligatorii; │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Dosarele │ │ │ │
│personale ale │ │ │ │
│beneficiarilor sunt│ │ │ │
│disponibile la │ │ │ │
│sediul centrului şi│ │ │ │
│sunt ţinute în │ │ │ │
│condiţii │1 │ │ │
│corespunzătoare │ │ │ │
│care să asigure │ │ │ │
│integritatea │ │ │ │
│lor, precum şi │ │ │ │
│păstrarea │ │ │ │
│confidenţialităţii │ │ │ │
│datelor; │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im3: Centrul sau │ │ │ │
│furnizorul de │ │ │ │
│servicii sociale │ │ │ │
│care îl │ │ │ │
│administrează are │ │ │ │
│amenajat un spaţiu │ │ │ │
│corespunzător │ │ │ │
│pentru păstrarea, │ │ │ │
│pe perioada │1 │ │ │
│prevăzută de lege, │ │ │ │
│a │ │ │ │
│dosarelor personale│ │ │ │
│ale beneficiarilor │ │ │ │
│şi, după caz, a │ │ │ │
│celor preluate de │ │ │ │
│la furnizorii de │ │ │ │
│servicii sociale │ │ │ │
│privaţi. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.6 Centrul │ │ │ │
│constituie o bază │ │ │ │
│de date referitoare│ │ │ │
│la │1 │ │ │
│copiii cărora le │ │ │ │
│asigură protecţie, │ │ │ │
│găzduire şi │ │ │ │
│îngrijire │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im: Baza de date │ │ │ │
│electronică privind│ │ │ │
│beneficiarii │ │ │ │
│îngrijiţi în centru│1 │ │ │
│este constituită şi│ │ │ │
│actualizată │ │ │ │
│permanent. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│STANDARD 2 │ │ │ │
│ÎNCETAREA │ │ │ │
│SERVICIILOR │ │ │ │
│Încetarea │ │ │ │
│serviciilor şi │ │ │ │
│părăsirea centrului│ │ │ │
│rezidenţial │ │ │ │
│organizat ca centru│ │ │ │
│de primire în regim│ │ │ │
│de urgenţă, se │ │ │ │
│realizează numai cu│ │ │ │
│pregătirea │ │ │ │
│prealabilă a │ │ │ │
│copiilor şi │ │ │ │
│în condiţiile │12 │ │ │
│prevăzute de lege. │ │ │ │
│Rezultat aşteptat: │ │ │ │
│Copiii sunt │ │ │ │
│pregătiţi pentru │ │ │ │
│ieşirea │ │ │ │
│din centru şi │ │ │ │
│dispun de │ │ │ │
│informaţiile şi │ │ │ │
│mijloacele │ │ │ │
│materiale necesare │ │ │ │
│pentru părăsirea │ │ │ │
│acestuia în │ │ │ │
│condiţii │ │ │ │
│sigure. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S2.1 Centrul deţine│ │ │ │
│şi aplică o │ │ │ │
│procedură proprie │ │ │ │
│privind încetarea │5 │ │ │
│serviciilor şi │ │ │ │
│asigură pregătirea │ │ │ │
│copiilor în vederea│ │ │ │
│părăsirii centrului│ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Procedura de │ │ │ │
│încetare a │ │ │ │
│serviciilor, anexă │ │ │ │
│la ROF, │ │ │ │
│este aprobată prin │1 │ │ │
│decizie sau, după │ │ │ │
│caz, dispoziţie a │ │ │ │
│conducătorului │ │ │ │
│furnizorului de │ │ │ │
│servicii sociale. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Procedura de │ │ │ │
│încetare a │ │ │ │
│serviciilor, anexă │1 │ │ │
│la ROF, │ │ │ │
│este disponibilă la│ │ │ │
│sediul centrului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im3: Procedura de │ │ │ │
│încetare a │ │ │ │
│serviciului este │ │ │ │
│cunoscută │1 │ │ │
│de conducerea │ │ │ │
│centrului şi de │ │ │ │
│personalul de │ │ │ │
│specialitate │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im4: Personalul │ │ │ │
│este instruit anual│ │ │ │
│cu privire la │ │ │ │
│procedura de │ │ │ │
│încetare a │ │ │ │
│serviciilor, iar │ │ │ │
│sesiunile de │1 │ │ │
│instruire se │ │ │ │
│consemnează în │ │ │ │
│registrul privind │ │ │ │
│instruirea │ │ │ │
│şi formarea │ │ │ │
│continuă a │ │ │ │
│personalului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im5: Beneficiarii, │ │ │ │
│în funcţie de │ │ │ │
│vârsta şi gradul de│ │ │ │
│maturitate, sunt │ │ │ │
│informaţi cu │ │ │ │
│privire la │ │ │ │
│condiţiile în │1 │ │ │
│care încetează │ │ │ │
│îngrijirea lor în │ │ │ │
│centru; documentul │ │ │ │
│privind informarea │ │ │ │
│este disponibil la │ │ │ │
│dosarul │ │ │ │
│beneficiarului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S2.2 Centrul ia │ │ │ │
│măsurile necesare │ │ │ │
│pentru ca părăsirea│ │ │ │
│centrului de către │1 │ │ │
│copii să se │ │ │ │
│realizeze în │ │ │ │
│condiţii de │ │ │ │
│securitate │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im: Registrele de │ │ │ │
│evidenţă a │ │ │ │
│ieşirilor copiilor │ │ │ │
│din │ │ │ │
│centru, completate │1 │ │ │
│la zi, sunt │ │ │ │
│disponibile la │ │ │ │
│sediul │ │ │ │
│acestuia. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S2.3 Centrul, în │ │ │ │
│caz de forţă │ │ │ │
│majoră, asigură │ │ │ │
│transferul │6 │ │ │
│copiilor în alte │ │ │ │
│servicii similare │ │ │ │
│în condiţii de │ │ │ │
│siguranţă │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Procedura de │ │ │ │
│transfer al │ │ │ │
│beneficiarilor în │ │ │ │
│caz de │ │ │ │
│forţă majoră este │ │ │ │
│aprobată prin │ │ │ │
│decizie sau, după │1 │ │ │
│caz, │ │ │ │
│dispoziţie a │ │ │ │
│conducătorului │ │ │ │
│furnizorului de │ │ │ │
│servicii │ │ │ │
│sociale. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Procedura de │ │ │ │
│transfer al │ │ │ │
│beneficiarilor în │ │ │ │
│caz de │ │ │ │
│forţă majoră este │1 │ │ │
│disponibilă la │ │ │ │
│sediul centrului, │ │ │ │
│în │ │ │ │
│dosarul de │ │ │ │
│proceduri. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im3: Procedura de │ │ │ │
│transfer al │ │ │ │
│beneficiarilor în │ │ │ │
│caz de │ │ │ │
│forţă majoră este │ │ │ │
│cunoscută de tot │ │ │ │
│personalul; │ │ │ │
│sesiunile │1 │ │ │
│de instruire a │ │ │ │
│personalului sunt │ │ │ │
│consemnate în │ │ │ │
│Registrul │ │ │ │
│privind instruirea │ │ │ │
│şi formarea │ │ │ │
│continuă a │ │ │ │
│personalului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im4: Planul de │ │ │ │
│urgenţă este │ │ │ │
│aprobat prin │ │ │ │
│decizie sau, │ │ │ │
│după caz, │1 │ │ │
│dispoziţie a │ │ │ │
│conducătorului │ │ │ │
│furnizorului de │ │ │ │
│servicii sociale. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im5: Planul de │ │ │ │
│urgenţă este │ │ │ │
│disponibil la │1 │ │ │
│sediul │ │ │ │
│centrului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im6: Planul de │ │ │ │
│urgenţă este │ │ │ │
│cunoscut de tot │ │ │ │
│personalul; │ │ │ │
│sesiunile de │ │ │ │
│instruire a │1 │ │ │
│personalului sunt │ │ │ │
│consemnate în │ │ │ │
│Registrul privind │ │ │ │
│instruirea şi │ │ │ │
│formarea continuă a│ │ │ │
│personalului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│MODUL II EVALUARE │ │ │ │
│ŞI PLANIFICARE │8 │ │ │
│(Standardele 1-2) │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│STANDARD 1 │ │ │ │
│EVALUAREA COPILULUI│ │ │ │
│Protejarea copiilor│ │ │ │
│în centre │ │ │ │
│rezidenţiale, │ │ │ │
│organizate │ │ │ │
│ca centre de │ │ │ │
│primire în regim de│ │ │ │
│urgenţă, se │ │ │ │
│realizează în baza │ │ │ │
│unei evaluări │5 │ │ │
│comprehensive a │ │ │ │
│situaţiei şi │ │ │ │
│nevoilor acestora. │ │ │ │
│Rezultat aşteptat: │ │ │ │
│Copiii protejaţi în│ │ │ │
│centru primesc │ │ │ │
│servicii adaptate │ │ │ │
│nevoilor │ │ │ │
│individuale │ │ │ │
│identificate. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.1 Centrul │ │ │ │
│asigură condiţiile │ │ │ │
│necesare şi un │ │ │ │
│mediu │ │ │ │
│adecvat pentru │ │ │ │
│intervievarea │3 │ │ │
│copilului cu │ │ │ │
│privire la │ │ │ │
│situaţiile de abuz,│ │ │ │
│neglijare şi │ │ │ │
│exploatare │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Centrul are │ │ │ │
│asigurate │ │ │ │
│condiţiile │ │ │ │
│corespunzătoare │ │ │ │
│pentru realizarea │ │ │ │
│interviurilor cu │ │ │ │
│copilul abuzat, │ │ │ │
│neglijat sau │ │ │ │
│exploatat (spaţiu │1 │ │ │
│amenajat şi dotat │ │ │ │
│conform cerinţelor │ │ │ │
│legale, dotare │ │ │ │
│adecvată: │ │ │ │
│aparatură, │ │ │ │
│echipamente, │ │ │ │
│tehnologii │ │ │ │
│necesare). │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Evidenţa │ │ │ │
│interviurilor │ │ │ │
│realizate este │1 │ │ │
│disponibilă │ │ │ │
│la sediul │ │ │ │
│centrului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im3: Protocoalele │ │ │ │
│avizate de │ │ │ │
│directorul DGASPC │ │ │ │
│pentru │ │ │ │
│situaţiile grave de│ │ │ │
│abuz, neglijare şi │1 │ │ │
│exploatare, │ │ │ │
│abuz/exploatare │ │ │ │
│sexuală şi trafic, │ │ │ │
│în copie, sunt │ │ │ │
│disponibile la │ │ │ │
│sediul centrului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.2 Centrul │ │ │ │
│realizează │ │ │ │
│evaluarea nevoilor │ │ │ │
│individuale │2 │ │ │
│şi a situaţiilor de│ │ │ │
│dificultate în care│ │ │ │
│se află copiii │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Toţi copiii │ │ │ │
│aflaţi în centru │ │ │ │
│sunt supuşi unui │ │ │ │
│proces de evaluare │ │ │ │
│iniţială şi │ │ │ │
│evaluare │ │ │ │
│comprehensivă a │ │ │ │
│situaţiei şi │ │ │ │
│nevoilor lor; │1 │ │ │
│fişele de evaluare │ │ │ │
│socială, │ │ │ │
│educaţională, │ │ │ │
│psihologică şi │ │ │ │
│medicală completate│ │ │ │
│sunt │ │ │ │
│disponibile în │ │ │ │
│dosarul personal al│ │ │ │
│beneficiarului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Documentele │ │ │ │
│privind │ │ │ │
│nominalizarea │ │ │ │
│specialiştilor │ │ │ │
│implicaţi în │ │ │ │
│evaluarea │ │ │ │
│comprehensivă, │ │ │ │
│copii ale │ │ │ │
│convenţiilor de │1 │ │ │
│colaborare sau ale │ │ │ │
│contractelor de │ │ │ │
│prestări servicii │ │ │ │
│încheiate cu │ │ │ │
│personalul de │ │ │ │
│specialitate sunt │ │ │ │
│disponibile la │ │ │ │
│sediul centrului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│STANDARD 2 │ │ │ │
│PLANIFICAREA │ │ │ │
│SERVICIILOR │ │ │ │
│În centrul │ │ │ │
│rezidenţial, │ │ │ │
│organizat ca centru│ │ │ │
│de primire │ │ │ │
│în regim de │ │ │ │
│urgenţă, copiii │ │ │ │
│primesc servicii │ │ │ │
│adecvate │ │ │ │
│şi adaptate │ │ │ │
│situaţiei şi │ │ │ │
│nevoilor personale,│ │ │ │
│conform │ │ │ │
│unui plan │ │ │ │
│individualizat de │3 │ │ │
│protecţie sau, după│ │ │ │
│caz, a │ │ │ │
│unui plan │ │ │ │
│personalizat de │ │ │ │
│servicii. │ │ │ │
│Rezultat aşteptat: │ │ │ │
│Copiii beneficiază │ │ │ │
│de servicii │ │ │ │
│diversificate şi │ │ │ │
│intervenţii │ │ │ │
│personalizate, │ │ │ │
│stabilite în │ │ │ │
│funcţie de nevoile │ │ │ │
│individuale şi │ │ │ │
│adaptate evoluţiei │ │ │ │
│lor │ │ │ │
│ulterioare. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S2.1 Centrul │ │ │ │
│asigură protecţia │ │ │ │
│şi îngrijirea │ │ │ │
│copiilor în │ │ │ │
│conformitate cu │ │ │ │
│planurile │1 │ │ │
│personalizate de │ │ │ │
│servicii sau │ │ │ │
│cu planurile │ │ │ │
│individualizate de │ │ │ │
│protecţie, după │ │ │ │
│caz. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im: Planurile │ │ │ │
│individualizate de │ │ │ │
│protecţie/planurile│ │ │ │
│personalizate de │ │ │ │
│servicii sunt │1 │ │ │
│disponibile în │ │ │ │
│dosarele │ │ │ │
│personale ale │ │ │ │
│beneficiarilor. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S2.2 Centrul │ │ │ │
│asigură toate │ │ │ │
│condiţiile pentru │ │ │ │
│implementarea │ │ │ │
│planului │1 │ │ │
│individualizat de │ │ │ │
│protecţie │ │ │ │
│(PIP)/planului │ │ │ │
│personalizat de │ │ │ │
│servicii │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im: Centrul dispune│ │ │ │
│de personal de │ │ │ │
│specialitate │ │ │ │
│capabil │ │ │ │
│să implementeze │ │ │ │
│planurile │ │ │ │
│individualizate de │ │ │ │
│protecţie/ │ │ │ │
│planurile │ │ │ │
│personalizate de │ │ │ │
│servicii; fişele de│ │ │ │
│post (în │ │ │ │
│copie) ale │ │ │ │
│personalului de │ │ │ │
│specialitate │1 │ │ │
│angajat, │ │ │ │
│implicat în │ │ │ │
│implementarea │ │ │ │
│planului de │ │ │ │
│servicii sau al │ │ │ │
│PIP, precum şi │ │ │ │
│copii ale │ │ │ │
│convenţiilor de │ │ │ │
│colaborare │ │ │ │
│şi/sau ale │ │ │ │
│contractelor de │ │ │ │
│prestări servicii │ │ │ │
│încheiate │ │ │ │
│sunt disponibile la│ │ │ │
│sediul centrului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S2.3 Centrul │ │ │ │
│realizează │ │ │ │
│monitorizarea │ │ │ │
│evoluţiei │ │ │ │
│copiilor în │1 │ │ │
│perioada în care │ │ │ │
│aceştia se află sub│ │ │ │
│măsura │ │ │ │
│de protecţie │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im: Fişele de │ │ │ │
│monitorizare │ │ │ │
│completate sunt │1 │ │ │
│disponibile │ │ │ │
│la dosarul personal│ │ │ │
│al beneficiarului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│MODULUL III VIAŢA │ │ │ │
│COTIDIANĂ - NEVOI │35 │ │ │
│CURENTE │ │ │ │
│(Standardele 1- 4) │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│STANDARD 1 │ │ │ │
│ALIMENTAŢIE │ │ │ │
│Centrul │ │ │ │
│rezidenţial, │ │ │ │
│organizat ca centru│ │ │ │
│de primire în │ │ │ │
│regim de urgenţă, │ │ │ │
│asigură copiilor o │ │ │ │
│alimentaţie │ │ │ │
│corespunzătoare din│ │ │ │
│punct de vedere │ │ │ │
│calitativ şi │ │ │ │
│cantitativ, ţinând │ │ │ │
│cont de vârsta, │ │ │ │
│nevoile şi │ │ │ │
│preferinţele │ │ │ │
│acestora şi, │ │ │ │
│totodată, îi │ │ │ │
│implică în │ │ │ │
│procesul de alegere│ │ │ │
│a alimentelor şi de│ │ │ │
│preparare a │ │ │ │
│hranei. │10 │ │ │
│Rezultat aşteptat: │ │ │ │
│Copiii beneficiază │ │ │ │
│de o alimentaţie │ │ │ │
│sănătoasă şi │ │ │ │
│echilibrată, care │ │ │ │
│asigură toate │ │ │ │
│principiile │ │ │ │
│nutritive necesare │ │ │ │
│creşterii şi │ │ │ │
│dezvoltării │ │ │ │
│acestora. │ │ │ │
│Totodată, copiii au│ │ │ │
│cunoştinţele │ │ │ │
│necesare pentru │ │ │ │
│pregătirea meselor,│ │ │ │
│precum şi │ │ │ │
│posibilitatea │ │ │ │
│aplicării │ │ │ │
│acestor cunoştinţe,│ │ │ │
│în limita vârstei │ │ │ │
│şi a gradului lor │ │ │ │
│de maturitate. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.1 Centrul deţine│ │ │ │
│spaţii special │ │ │ │
│destinate │1 │ │ │
│preparării │ │ │ │
│şi păstrării │ │ │ │
│alimentelor │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im: Depozitarea, │ │ │ │
│păstrarea şi │ │ │ │
│prepararea │ │ │ │
│alimentelor se │ │ │ │
│efectuează în │ │ │ │
│condiţii │1 │ │ │
│corespunzătoare, cu│ │ │ │
│respectarea │ │ │ │
│normelor sanitar │ │ │ │
│veterinare în │ │ │ │
│vigoare. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.2 Centrul │ │ │ │
│asigură copiilor o │ │ │ │
│atmosferă de tip │1 │ │ │
│familial pentru │ │ │ │
│servirea meselor │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im: Beneficiarii │ │ │ │
│iau masa în │ │ │ │
│condiţii de │ │ │ │
│siguranţă, │ │ │ │
│confort şi într-o │ │ │ │
│ambianţă plăcută, │ │ │ │
│cât mai apropiată │1 │ │ │
│de │ │ │ │
│mediul familial; │ │ │ │
│centrul deţine un │ │ │ │
│spaţiu sau, după │ │ │ │
│caz, │ │ │ │
│spaţii în care se │ │ │ │
│serveşte masa. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.3 Centrul │ │ │ │
│asigură fiecărui │ │ │ │
│copil alimentaţia │5 │ │ │
│necesară, adecvată │ │ │ │
│vârstei şi nevoilor│ │ │ │
│sale │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Beneficiarii │ │ │ │
│primesc o │ │ │ │
│alimentaţie │ │ │ │
│adecvată │ │ │ │
│nevoilor şi │ │ │ │
│preferinţelor │ │ │ │
│personale; │ │ │ │
│meniurile sunt │1 │ │ │
│stabilite cu │ │ │ │
│consultarea │ │ │ │
│beneficiarilor, în │ │ │ │
│funcţie de │ │ │ │
│nevoile, vârsta, │ │ │ │
│preferinţele şi │ │ │ │
│programul zilnic al│ │ │ │
│acestora. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Beneficiarii │ │ │ │
│primesc zilnic │ │ │ │
│fructe şi legume │ │ │ │
│proaspete, │ │ │ │
│specifice fiecărui │1 │ │ │
│sezon; meniurile │ │ │ │
│cuprind │ │ │ │
│fructe şi legume │ │ │ │
│proaspete de sezon.│ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im3: Centrul │ │ │ │
│dispune de │ │ │ │
│cantităţi │ │ │ │
│suficiente de │ │ │ │
│alimente şi apă │1 │ │ │
│pentru asigurarea │ │ │ │
│alimentaţiei │ │ │ │
│fiecărui │ │ │ │
│beneficiar pentru o│ │ │ │
│perioadă de 48 ore.│ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im4: Centrul │ │ │ │
│asigură o gustare, │ │ │ │
│pregătită sub formă│ │ │ │
│de │ │ │ │
│pachet, │ │ │ │
│beneficiarilor care│ │ │ │
│frecventează şcoala│ │ │ │
│sau │1 │ │ │
│grădiniţa cu │ │ │ │
│program normal, │ │ │ │
│dacă în şcoală sau │ │ │ │
│grădiniţă nu este │ │ │ │
│servită gustare │ │ │ │
│sau, după caz, │ │ │ │
│masă. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im5: Stabilirea │ │ │ │
│modelelor meniului │ │ │ │
│de alimentaţie │ │ │ │
│zilnică se │ │ │ │
│efectuează │ │ │ │
│trimestrial pe baza│1 │ │ │
│recomandărilor │ │ │ │
│medicului │ │ │ │
│nutriţionist sau │ │ │ │
│ale │ │ │ │
│asistentului │ │ │ │
│dietetician. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.4 Centrul │ │ │ │
│facilitează │ │ │ │
│implicarea copiilor│ │ │ │
│în │ │ │ │
│stabilirea │3 │ │ │
│meniurilor, │ │ │ │
│prepararea │ │ │ │
│alimentelor şi │ │ │ │
│servirea meselor │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Centrul îşi │ │ │ │
│organizează │ │ │ │
│activitatea de │ │ │ │
│preparare şi │1 │ │ │
│servire a meselor │ │ │ │
│cu participarea şi │ │ │ │
│implicarea copiilor│ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Centrul │ │ │ │
│instruieşte │ │ │ │
│beneficiarii, │ │ │ │
│teoretic şi │ │ │ │
│practic, cu privire│ │ │ │
│la regulile de bază│ │ │ │
│ale unei │1 │ │ │
│alimentaţii │ │ │ │
│sănătoase; │ │ │ │
│documentul privind │ │ │ │
│instruirea │ │ │ │
│este disponibil la │ │ │ │
│dosarul │ │ │ │
│beneficiarului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im3: Beneficiarii, │ │ │ │
│în funcţie de │ │ │ │
│vârsta şi gradul de│ │ │ │
│maturitate, │ │ │ │
│participă la │ │ │ │
│activităţile │ │ │ │
│zilnice aferente │ │ │ │
│preparării şi │ │ │ │
│servirii meselor şi│ │ │ │
│au cunoştinţele │ │ │ │
│teoretice şi │ │ │ │
│practice necesare. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│STANDARD 2 │ │ │ │
│ÎNGRIJIRE PERSONALĂ│ │ │ │
│Centrul │ │ │ │
│rezidenţial, │ │ │ │
│organizat ca centru│ │ │ │
│de primire în │ │ │ │
│regim de urgenţă, │ │ │ │
│asigură copiilor │ │ │ │
│condiţiile, │ │ │ │
│materialele, precum│ │ │ │
│şi suportul necesar│8 │ │ │
│în vederea │ │ │ │
│realizării │ │ │ │
│activităţilor de │ │ │ │
│bază ale vieţii │ │ │ │
│zilnice. │ │ │ │
│Rezultat aşteptat: │ │ │ │
│Copiii beneficiază │ │ │ │
│de îngrijire │ │ │ │
│adecvată pentru o │ │ │ │
│viaţă decentă şi │ │ │ │
│demnă. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S2.1 Centrul │ │ │ │
│asigură condiţiile │ │ │ │
│necesare pentru │ │ │ │
│realizarea │3 │ │ │
│îngrijirii │ │ │ │
│personale a │ │ │ │
│copiilor │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Fiecare │ │ │ │
│beneficiar deţine │ │ │ │
│propriile obiecte │ │ │ │
│de │ │ │ │
│igienă personală, │ │ │ │
│păstrate în spaţiul│1 │ │ │
│individualizat de │ │ │ │
│depozitare, cu │ │ │ │
│excepţia celor care│ │ │ │
│sunt considerate un│ │ │ │
│risc. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Beneficiarii │ │ │ │
│au, conform vârstei│ │ │ │
│şi gradului de │ │ │ │
│maturitate, │ │ │ │
│cunoştinţele │ │ │ │
│necesare │ │ │ │
│referitoare la │ │ │ │
│utilizarea │1 │ │ │
│obiectelor de │ │ │ │
│igienă personală; │ │ │ │
│documentul │ │ │ │
│privind informarea │ │ │ │
│este disponibil la │ │ │ │
│dosarul │ │ │ │
│beneficiarului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im3: Personalul cu │ │ │ │
│atribuţii de │ │ │ │
│îngrijire cunoaşte │ │ │ │
│programul zilnic de│ │ │ │
│igienă personală │ │ │ │
│nevoile │ │ │ │
│beneficiarilor; │ │ │ │
│sesiunile de │1 │ │ │
│instruire a │ │ │ │
│personalului de │ │ │ │
│îngrijire sunt │ │ │ │
│consemnate în │ │ │ │
│Registrul privind │ │ │ │
│instruirea şi │ │ │ │
│formarea continuă a│ │ │ │
│personalului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S2.2 Centrul │ │ │ │
│asigură necesarul │ │ │ │
│de îmbrăcăminte, │ │ │ │
│încălţăminte, │2 │ │ │
│lenjerie intimă │ │ │ │
│conform normelor în│ │ │ │
│vigoare │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Beneficiarii │ │ │ │
│deţin obiecte de │ │ │ │
│îmbrăcăminte şi │ │ │ │
│încălţăminte │ │ │ │
│curate, decente, │ │ │ │
│nedegradate şi │1 │ │ │
│variate, │ │ │ │
│adaptate vârstei şi│ │ │ │
│potrivite pentru │ │ │ │
│fiecare anotimp al │ │ │ │
│anului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Beneficiarii, │ │ │ │
│în funcţie de │ │ │ │
│vârstă şi gradul de│ │ │ │
│maturitate, │ │ │ │
│însoţiţi de │ │ │ │
│personalul din │ │ │ │
│centru îşi aleg │ │ │ │
│obiectele de │ │ │ │
│îmbrăcăminte şi │1 │ │ │
│încălţăminte, şi │ │ │ │
│orice alte │ │ │ │
│produse necesare; │ │ │ │
│obiectele │ │ │ │
│distribuite │ │ │ │
│beneficiarilor │ │ │ │
│sunt precizate în │ │ │ │
│Rapoartele │ │ │ │
│trimestriale. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S2.3 Centrul pune │ │ │ │
│la dispoziţia │ │ │ │
│copiilor spaţii │ │ │ │
│suficiente pentru │ │ │ │
│păstrarea │ │ │ │
│lenjeriei, │1 │ │ │
│obiectelor de │ │ │ │
│îmbrăcăminte, de │ │ │ │
│încălţăminte şi a │ │ │ │
│altor materiale │ │ │ │
│necesare igienei │ │ │ │
│personale │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im: Beneficiarii │ │ │ │
│deţin dulapuri/ │ │ │ │
│spaţii proprii │ │ │ │
│închise, │ │ │ │
│pentru depozitarea │1 │ │ │
│hainelor, │ │ │ │
│lenjeriei, │ │ │ │
│încălţămintei şi │ │ │ │
│obiectelor de │ │ │ │
│igienă personală. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S2.4 Centrul │ │ │ │
│asigură copiilor o │ │ │ │
│atmosferă cât mai │ │ │ │
│apropiată de cea │2 │ │ │
│din familie, │ │ │ │
│dreptul la │ │ │ │
│intimitate şi │ │ │ │
│confidenţialitate. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Personalul │ │ │ │
│centrului cunoaşte │ │ │ │
│regulile ce trebuie│ │ │ │
│respectate pentru │ │ │ │
│asigurarea │ │ │ │
│intimităţii │ │ │ │
│copiilor şi a │ │ │ │
│confidenţialităţii │1 │ │ │
│privind situaţia │ │ │ │
│acestora, sesiunile│ │ │ │
│de instruire sunt │ │ │ │
│consemnate în │ │ │ │
│Registrul privind │ │ │ │
│instruirea şi │ │ │ │
│formarea continuă a│ │ │ │
│personalului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Personalul │ │ │ │
│respectă demnitatea│ │ │ │
│copilului şi │ │ │ │
│foloseşte formule │ │ │ │
│de adresare │ │ │ │
│preferate de copii.│1 │ │ │
│În │ │ │ │
│centru sunt │ │ │ │
│interzise formulele│ │ │ │
│de adresare │ │ │ │
│jignitoare │ │ │ │
│şi umilitoare. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│STANDARD 3 │ │ │ │
│RECREEREA ŞI │ │ │ │
│SOCIALIZAREA │ │ │ │
│Centrul │ │ │ │
│rezidenţial, │ │ │ │
│organizat ca centru│ │ │ │
│de primire în │ │ │ │
│regim de urgenţă, │ │ │ │
│asigură copiilor │ │ │ │
│oportunităţi de │ │ │ │
│petrecere a │ │ │ │
│timpului liber, de │ │ │ │
│recreere şi │ │ │ │
│socializare │ │ │ │
│care contribuie la │ │ │ │
│dezvoltarea lor │ │ │ │
│fizică, cognitivă, │ │ │ │
│socială şi │10 │ │ │
│emoţională a │ │ │ │
│copiilor. │ │ │ │
│Rezultat aşteptat: │ │ │ │
│Copiii beneficiază │ │ │ │
│de timp liber, în │ │ │ │
│care se pot odihni,│ │ │ │
│relaxa sau │ │ │ │
│participa la │ │ │ │
│activităţi │ │ │ │
│de recreere şi │ │ │ │
│socializare, │ │ │ │
│conform vârstei, │ │ │ │
│potenţialu- │ │ │ │
│lui de dezvoltare, │ │ │ │
│intereselor şi │ │ │ │
│opţiunilor │ │ │ │
│personale. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S3.1 Centrul │ │ │ │
│planifică │ │ │ │
│activităţile de │ │ │ │
│recreez şi │ │ │ │
│socializare, în │2 │ │ │
│funcţie de │ │ │ │
│opţiunile copiilor │ │ │ │
│şi nevoile │ │ │ │
│acestora │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Programul │ │ │ │
│trimestrial privind│ │ │ │
│activităţile de │ │ │ │
│recreere şi │1 │ │ │
│socializare este │ │ │ │
│disponibil la │ │ │ │
│sediul │ │ │ │
│centrului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Rapoartele │ │ │ │
│trimestriale conţin│ │ │ │
│menţiuni cu privire│ │ │ │
│la participarea │1 │ │ │
│beneficiarilor la │ │ │ │
│activităţi de │ │ │ │
│recreere │ │ │ │
│şi socializare. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S3.2 Centrul │ │ │ │
│asigură condiţiile │ │ │ │
│şi materialele │ │ │ │
│necesare │5 │ │ │
│pentru derularea │ │ │ │
│activităţilor │ │ │ │
│recreative şi de │ │ │ │
│socializare │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Centrul │ │ │ │
│dispune de un │ │ │ │
│spaţiu special │ │ │ │
│amenajat │ │ │ │
│pentru recreere şi │1 │ │ │
│semnalizare şi │ │ │ │
│desfăşurarea │ │ │ │
│activităţilor │ │ │ │
│sportive. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Materialele şi│ │ │ │
│echipamentele │ │ │ │
│destinate │ │ │ │
│petrecerii │ │ │ │
│timpului liber │ │ │ │
│corespund │1 │ │ │
│cantitativ, │ │ │ │
│calitativ şi sunt │ │ │ │
│adecvate vârstei │ │ │ │
│copiilor din │ │ │ │
│centru. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im3: Personalul │ │ │ │
│centrului are │ │ │ │
│cunoştinţele │ │ │ │
│necesare │ │ │ │
│pentru promovarea │ │ │ │
│dezvoltării │ │ │ │
│afective şi a │ │ │ │
│capacităţii │ │ │ │
│de socializare a │ │ │ │
│copiilor; diplomele│ │ │ │
│/certificatele, în │ │ │ │
│copie, ale │ │ │ │
│personalului de │1 │ │ │
│specialitate sunt │ │ │ │
│disponibile │ │ │ │
│la sediul │ │ │ │
│centrului; │ │ │ │
│sesiunile de │ │ │ │
│instruire, │ │ │ │
│cursurile │ │ │ │
│de formare sunt │ │ │ │
│consemnate în │ │ │ │
│Registrul privind │ │ │ │
│instruirea şi │ │ │ │
│formarea continuă a│ │ │ │
│personalului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im4: Contractele de│ │ │ │
│parteneriat care │ │ │ │
│oferă copiilor │ │ │ │
│acces gratuit la │ │ │ │
│activităţi şi │1 │ │ │
│evenimente din │ │ │ │
│comunitate │ │ │ │
│sunt disponibile la│ │ │ │
│sediul centrului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im5: Copiii au │ │ │ │
│participat la │ │ │ │
│activităţi şi │ │ │ │
│evenimente │ │ │ │
│gratuite ca urmare │ │ │ │
│a contractelor de │1 │ │ │
│parteneriat │ │ │ │
│încheiate cu │ │ │ │
│instituţiile │ │ │ │
│publice de la │ │ │ │
│nivelul │ │ │ │
│comunităţii │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S3.3 Centrul │ │ │ │
│organizează │ │ │ │
│sărbătorirea │ │ │ │
│zilelor de │3 │ │ │
│naştere ale │ │ │ │
│copiilor şi a altor│ │ │ │
│evenimente festive │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Toţi copiii au│ │ │ │
│posibilitatea să-şi│ │ │ │
│sărbătorească │ │ │ │
│ziua de naştere în │ │ │ │
│centru, conform │ │ │ │
│dorinţei lor, iar │1 │ │ │
│centrul asigură │ │ │ │
│toate condiţiile │ │ │ │
│necesare pentru │ │ │ │
│organizarea acestor│ │ │ │
│evenimente festive.│ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Centrul oferă │ │ │ │
│cadouri copiilor de│1 │ │ │
│ziua lor. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im3: Centrul │ │ │ │
│sărbătoreşte │1 │ │ │
│individual ziua │ │ │ │
│fiecărui copil │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│STANDARD 4 RELAŢIA │ │ │ │
│CU FAMILIA/FAMILIA │ │ │ │
│EXTINSĂ ŞI │ │ │ │
│ALTE PERSOANE │ │ │ │
│APROPIATE │ │ │ │
│Copiii protejaţi în│ │ │ │
│centrul │ │ │ │
│rezidenţial, │ │ │ │
│organizat ca │ │ │ │
│centru de primire │ │ │ │
│în regim de │ │ │ │
│urgenţă, sunt │ │ │ │
│încurajaţi │ │ │ │
│şi sprijiniţi să │ │ │ │
│menţină legătura cu│ │ │ │
│părinţii, cu │ │ │ │
│familia extinsă şi │ │ │ │
│cu alte persoane │ │ │ │
│apropiate, dacă │ │ │ │
│acest lucru nu │ │ │ │
│contravine │ │ │ │
│interesului lor │7 │ │ │
│superior. │ │ │ │
│Rezultat aşteptat: │ │ │ │
│Părinţii, familia │ │ │ │
│extinsă şi alte │ │ │ │
│persoane importante│ │ │ │
│pentru copil sunt │ │ │ │
│implicate pe cât │ │ │ │
│posibil în viaţa │ │ │ │
│acestuia pe │ │ │ │
│perioada şederii │ │ │ │
│sale în │ │ │ │
│cadrul centrului, │ │ │ │
│astfel încât │ │ │ │
│reintegrarea sa │ │ │ │
│familială │ │ │ │
│să se pregătească │ │ │ │
│şi să se realizeze │ │ │ │
│în cele mai bune │ │ │ │
│condiţii şi în cel │ │ │ │
│mai scurt timp de │ │ │ │
│la admitere │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S4.1 Centrul │ │ │ │
│desfăşoară acţiuni │ │ │ │
│de promovare şi de │ │ │ │
│facilitare a │ │ │ │
│menţinerii │ │ │ │
│legăturii/ │ │ │ │
│relaţiilor între │4 │ │ │
│copii │ │ │ │
│şi părinţi şi/sau │ │ │ │
│alte persoane faţă │ │ │ │
│de care copiii au │ │ │ │
│dezvoltat relaţii │ │ │ │
│de ataşament. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Procedura │ │ │ │
│privind promovarea │ │ │ │
│relaţiilor socio- │ │ │ │
│familiale este │ │ │ │
│aprobată prin │ │ │ │
│decizie sau, după │1 │ │ │
│caz, │ │ │ │
│dispoziţie a │ │ │ │
│conducătorului │ │ │ │
│furnizorului de │ │ │ │
│servicii │ │ │ │
│sociale. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Procedura │ │ │ │
│privind promovarea │ │ │ │
│relaţiilor socio- │1 │ │ │
│familiale este │ │ │ │
│disponibilă la │ │ │ │
│sediul centrului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im3: Personalul │ │ │ │
│centrului cunoaşte │ │ │ │
│procedura privind │ │ │ │
│promovarea │ │ │ │
│relaţiilor │ │ │ │
│socio-familiale; │ │ │ │
│sesiunile de │ │ │ │
│instruire a │1 │ │ │
│personalului sunt │ │ │ │
│consemnate în │ │ │ │
│Registrul │ │ │ │
│privind instruirea │ │ │ │
│şi formarea │ │ │ │
│continuă a │ │ │ │
│personalului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im4: Beneficiarii │ │ │ │
│sunt instruiţi │ │ │ │
│periodic cu privire│ │ │ │
│la │ │ │ │
│modalităţile de │ │ │ │
│relaţionare cu │ │ │ │
│familia/alte │ │ │ │
│persoane │1 │ │ │
│apropiate şi │ │ │ │
│regulile ce trebuie│ │ │ │
│respectate; │ │ │ │
│documentul │ │ │ │
│privind informarea │ │ │ │
│este disponibil la │ │ │ │
│dosarul │ │ │ │
│beneficiarului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S4.2 Centrul │ │ │ │
│realizează │ │ │ │
│monitorizarea │ │ │ │
│permanentă a │ │ │ │
│legăturii/ │3 │ │ │
│relaţiilor dintre │ │ │ │
│copii şi părinţii │ │ │ │
│acestora │ │ │ │
│sau alte persoane │ │ │ │
│din afara centrului│ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Copiii │ │ │ │
│beneficiază de │ │ │ │
│toate condiţiile şi│ │ │ │
│protecţia │ │ │ │
│necesară pentru a │ │ │ │
│primi vizite în │ │ │ │
│centru, precum şi │1 │ │ │
│pentru a menţine │ │ │ │
│contactul cu │ │ │ │
│familia sau cu alte│ │ │ │
│persoane din afara │ │ │ │
│centrului, dacă nu │ │ │ │
│sunt restricţii în │ │ │ │
│acest sens. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Registrul de │ │ │ │
│vizite şi ieşiri, │ │ │ │
│completat la zi, │1 │ │ │
│este disponibil la │ │ │ │
│sediul acestuia. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im3: Modul în care │ │ │ │
│copiii au │ │ │ │
│relaţionat cu │ │ │ │
│membrii │ │ │ │
│familiei/alte │ │ │ │
│persoane │1 │ │ │
│importante, │ │ │ │
│referinţă pentru │ │ │ │
│fiecare dintre ei, │ │ │ │
│vor fi menţionate │ │ │ │
│în Rapoartele │ │ │ │
│trimestriale. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│MODUL IV SĂNĂTATE │20 │ │ │
│(Standardele 1-2) │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│STANDARD 1 │ │ │ │
│ASISTENŢA PENTRU │ │ │ │
│SĂNĂTATE │ │ │ │
│Centrul │ │ │ │
│rezidenţial, │ │ │ │
│organizat ca centru│ │ │ │
│de primire în │ │ │ │
│regim de urgenţă, │ │ │ │
│asigură condiţiile │ │ │ │
│necesare pentru │ │ │ │
│protejarea │ │ │ │
│sănătăţii copiilor,│ │ │ │
│promovează un stil │ │ │ │
│de │ │ │ │
│viaţă sănătos şi │ │ │ │
│facilitează accesul│ │ │ │
│la serviciile │14 │ │ │
│medicale necesare. │ │ │ │
│Rezultat aşteptat: │ │ │ │
│Copiii beneficiază,│ │ │ │
│pe perioada │ │ │ │
│când sunt găzduiţi │ │ │ │
│în centru de │ │ │ │
│servicii medicale │ │ │ │
│şi │ │ │ │
│alte servicii de │ │ │ │
│sprijin şi │ │ │ │
│promovare a │ │ │ │
│sănătăţii, au o │ │ │ │
│stare generală bună│ │ │ │
│şi sunt educaţi în │ │ │ │
│spiritul unui mod │ │ │ │
│de viaţă sănătos. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.1 Centrul │ │ │ │
│asigură accesul │ │ │ │
│copiilor la │ │ │ │
│serviciile │ │ │ │
│medicale de bază, │5 │ │ │
│deţine şi aplică o │ │ │ │
│procedură │ │ │ │
│proprie privind │ │ │ │
│ocrotirea sănătăţii│ │ │ │
│copilului │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1 Procedura │ │ │ │
│privind ocrotirea │ │ │ │
│sănătăţii copilului│ │ │ │
│este │ │ │ │
│aprobată prin │1 │ │ │
│decizie sau, după │ │ │ │
│caz, dispoziţie a │ │ │ │
│conducătorului │ │ │ │
│furnizorului de │ │ │ │
│servicii sociale. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Procedura │ │ │ │
│privind ocrotireA │ │ │ │
│sănătăţii copilului│1 │ │ │
│este disponibilă la│ │ │ │
│sediul centrului │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im3: Personalul │ │ │ │
│centrului cunoaşte │ │ │ │
│Procedura privind │ │ │ │
│ocrotirea sănătăţii│ │ │ │
│copilului; │ │ │ │
│instruirea este │ │ │ │
│consemnată în │1 │ │ │
│Registrul de │ │ │ │
│evidenţă privind │ │ │ │
│instruirea │ │ │ │
│şi formarea │ │ │ │
│continuă a │ │ │ │
│personalului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im4: Datele de │ │ │ │
│contact ale │ │ │ │
│medicului de │ │ │ │
│familie şi/sau │ │ │ │
│ale altor cadre │ │ │ │
│medicale, precum şi│ │ │ │
│numerele de │ │ │ │
│telefon pentru │ │ │ │
│situaţii de urgenţă│1 │ │ │
│de natură medicală │ │ │ │
│sunt disponibile la│ │ │ │
│sediul centrului şi│ │ │ │
│sunt afişate │ │ │ │
│într-un loc │ │ │ │
│accesibil │ │ │ │
│întregului personal│ │ │ │
│şi │ │ │ │
│beneficiarilor. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im5: Fişele │ │ │ │
│medicale şi/sau │ │ │ │
│rapoartele │ │ │ │
│trimestriale │ │ │ │
│disponibile în │ │ │ │
│dosarele │ │ │ │
│beneficiarilor, │ │ │ │
│conţin │1 │ │ │
│informaţii cu │ │ │ │
│privire la data │ │ │ │
│consultaţiei, │ │ │ │
│tratamentele │ │ │ │
│indicate, precum şi│ │ │ │
│modul în care au │ │ │ │
│fost duse la │ │ │ │
│îndeplinire. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.2 Centrul aplică│ │ │ │
│măsurile de │ │ │ │
│intervenţie pe │2 │ │ │
│termen scurt pentru│ │ │ │
│sănătatea copilului│ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Fişele de │ │ │ │
│evaluare medicală │ │ │ │
│ale beneficiarilor │ │ │ │
│sunt │1 │ │ │
│completate la zi şi│ │ │ │
│sunt disponibile la│ │ │ │
│dosarul │ │ │ │
│beneficiarului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: În cazul │ │ │ │
│copiilor suspectaţi│ │ │ │
│a fi victimele unui│ │ │ │
│abuz sau a altor │ │ │ │
│acţiuni de │ │ │ │
│neglijare sau │ │ │ │
│exploatare, │ │ │ │
│urmare a evaluării │1 │ │ │
│iniţiale a stării │ │ │ │
│de sănătate, sunt │ │ │ │
│efectuate │ │ │ │
│demersurile │ │ │ │
│necesare pentru │ │ │ │
│realizarea │ │ │ │
│expertizelor │ │ │ │
│medico-legale. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.3 Centrul │ │ │ │
│promovează un stil │ │ │ │
│de viaţă sănătos, │ │ │ │
│realizează │ │ │ │
│activităţi de │2 │ │ │
│instruire privind │ │ │ │
│intervenţii │ │ │ │
│de prim ajutor şi │ │ │ │
│de educaţie pentru │ │ │ │
│sănătate │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Beneficiarii │ │ │ │
│sunt instruiţi │ │ │ │
│periodic privind │ │ │ │
│menţinerea unui │ │ │ │
│stil de viaţă │ │ │ │
│sănătos şi │ │ │ │
│ocrotirea │1 │ │ │
│sănătăţii; │ │ │ │
│documentul privind │ │ │ │
│informarea este │ │ │ │
│disponibil la │ │ │ │
│dosarul │ │ │ │
│beneficiarului; │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Personalul │ │ │ │
│centrului este │ │ │ │
│instruit periodic │ │ │ │
│privind │ │ │ │
│menţinerea unui │ │ │ │
│stil de viaţă │ │ │ │
│sănătos şi │ │ │ │
│ocrotirea │1 │ │ │
│sănătăţii; │ │ │ │
│sesiunile de │ │ │ │
│instruire ale │ │ │ │
│personalului sunt │ │ │ │
│consemnate în │ │ │ │
│registrele speciale│ │ │ │
│cu această │ │ │ │
│destinaţie. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.4 Centrul are │ │ │ │
│capacitatea de a │ │ │ │
│asigura │ │ │ │
│tratamentele │1 │ │ │
│medicale │ │ │ │
│recomandate │ │ │ │
│copiilor │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im: Medicaţia │ │ │ │
│(denumire şi doze │ │ │ │
│zilnice) │ │ │ │
│recomandată │ │ │ │
│de medici este │ │ │ │
│administrată de │ │ │ │
│personal calificat │1 │ │ │
│sau, │ │ │ │
│după caz, instruit │ │ │ │
│în acest sens şi │ │ │ │
│este consemnată în │ │ │ │
│fişa de evaluare │ │ │ │
│medicală a │ │ │ │
│copilului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.5 Centrul │ │ │ │
│asigură depozitarea│ │ │ │
│medicamentelor şi a│ │ │ │
│materialelor │ │ │ │
│necesare acordării │1 │ │ │
│serviciilor │ │ │ │
│medicale în │ │ │ │
│condiţii de │ │ │ │
│siguranţă. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im: Medicamentele │ │ │ │
│şi materialele │ │ │ │
│consumabile sunt │1 │ │ │
│depozitate în │ │ │ │
│condiţii de │ │ │ │
│siguranţă. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.6 Centrul │ │ │ │
│asigură evidenţa │ │ │ │
│medicamentelor şi a│ │ │ │
│altor materiale │1 │ │ │
│consumabile │ │ │ │
│utilizate pentru │ │ │ │
│îngrijirea │ │ │ │
│copiilor │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im: Condica de │ │ │ │
│medicamente şi │ │ │ │
│materiale │ │ │ │
│consumabile │ │ │ │
│este completată şi │ │ │ │
│păstrată de │1 │ │ │
│personalul de │ │ │ │
│specialitate │ │ │ │
│desemnat de │ │ │ │
│coordonatorul │ │ │ │
│centrului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.7 Centrul │ │ │ │
│respectă normele │ │ │ │
│legale cu privire │ │ │ │
│la │ │ │ │
│distrugerea │ │ │ │
│resturilor de │2 │ │ │
│medicamente sau a │ │ │ │
│medicamentelor │ │ │ │
│expirate, precum şi│ │ │ │
│a celorlalte │ │ │ │
│materiale sanitare │ │ │ │
│utilizate │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Centrul │ │ │ │
│respectă normele │ │ │ │
│legale referitoare │ │ │ │
│la │ │ │ │
│manipularea, │ │ │ │
│colectarea sau │1 │ │ │
│distrugerea │ │ │ │
│resturilor de │ │ │ │
│medicamente sau a │ │ │ │
│medicamentelor │ │ │ │
│expirate. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Personalul │ │ │ │
│centrului cu │ │ │ │
│atribuţii în │ │ │ │
│domeniu este │ │ │ │
│instruit cu privire│ │ │ │
│la manipularea, │ │ │ │
│colectarea sau │ │ │ │
│distrugerea │ │ │ │
│resturilor de │ │ │ │
│medicamente sau a │1 │ │ │
│medicamentelor │ │ │ │
│expirate; sesiunile│ │ │ │
│de instruire sunt │ │ │ │
│consemnate în │ │ │ │
│Registrul de │ │ │ │
│evidenţă privind │ │ │ │
│instruirea │ │ │ │
│şi formarea │ │ │ │
│continuă a │ │ │ │
│personalului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│STANDARD 2 IGIENA │ │ │ │
│ŞI CONTROLUL │ │ │ │
│INFECŢIILOR │ │ │ │
│Centrul │ │ │ │
│rezidenţial, │ │ │ │
│organizat ca centru│ │ │ │
│de primire în │ │ │ │
│caz de urgenţă, │ │ │ │
│aplică măsurile de │ │ │ │
│prevenire şi │6 │ │ │
│control a │ │ │ │
│infecţiilor, în │ │ │ │
│conformitate cu │ │ │ │
│normele │ │ │ │
│legale în vigoare. │ │ │ │
│Rezultat aşteptat: │ │ │ │
│Copiii sunt │ │ │ │
│protejaţi contra │ │ │ │
│riscului │ │ │ │
│de infecţii. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S2.1 Centrul │ │ │ │
│respectă normele │ │ │ │
│legale în vigoare │3 │ │ │
│privind bolile │ │ │ │
│infecţioase │ │ │ │
│transmisibile │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Beneficiarii │ │ │ │
│cunosc şi aplică │ │ │ │
│măsurile de │ │ │ │
│prevenţie a bolilor│ │ │ │
│infecţioase │ │ │ │
│transmisibile; │1 │ │ │
│documentul privind │ │ │ │
│informarea este │ │ │ │
│disponibil la │ │ │ │
│dosarul │ │ │ │
│beneficiarului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Personalul │ │ │ │
│cunoaşte şi aplică │ │ │ │
│măsurile de │ │ │ │
│prevenţie a bolilor│ │ │ │
│infecţioase │ │ │ │
│transmisibile; │ │ │ │
│sesiunile │1 │ │ │
│de instruire/ │ │ │ │
│informare sunt │ │ │ │
│consemnate în │ │ │ │
│registrele │ │ │ │
│speciale cu această│ │ │ │
│destinaţie. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im3: În caz de boli│ │ │ │
│infecţioase │ │ │ │
│transmisibile, │ │ │ │
│centrul │ │ │ │
│are capacitatea de │1 │ │ │
│a asigura izolarea │ │ │ │
│şi îngrijirea │ │ │ │
│corespunzătoare a │ │ │ │
│beneficiarului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S2.2 Toate spaţiile│ │ │ │
│centrului, precum │ │ │ │
│şi │ │ │ │
│echipamentele şi │ │ │ │
│materialele │ │ │ │
│utilizate sunt │2 │ │ │
│menţinute │ │ │ │
│curate, igienizate,│ │ │ │
│ferite de orice │ │ │ │
│sursă de │ │ │ │
│contaminare │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Centrul │ │ │ │
│planifică şi aplică│ │ │ │
│un program de │1 │ │ │
│curăţenie │ │ │ │
│şi igienizare. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Materialele │ │ │ │
│igienico-sanitare │ │ │ │
│şi cele de │ │ │ │
│dezinfecţie │1 │ │ │
│se păstrează în │ │ │ │
│condiţii de │ │ │ │
│siguranţă. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S2.3 Centrul │ │ │ │
│realizează │ │ │ │
│colectarea şi │ │ │ │
│depozitarea │1 │ │ │
│deşeurilor conform │ │ │ │
│prevederilor legale│ │ │ │
│în vigoare │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im: Centrul aplică │ │ │ │
│măsurile de │ │ │ │
│siguranţă pentru │ │ │ │
│prevenirea │ │ │ │
│transmiterii │ │ │ │
│infecţiilor ca │1 │ │ │
│urmare a │ │ │ │
│manevrării şi/sau a│ │ │ │
│depozitării │ │ │ │
│defectuoase a │ │ │ │
│deşeurilor. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│MODUL V ACTIVITĂŢI │ │ │ │
│SPECIFICE/SERVICII │17 │ │ │
│(Standardele 1- 2) │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│STANDARD 1 EDUCAŢIA│ │ │ │
│Centrul │ │ │ │
│rezidenţial, │ │ │ │
│organizat ca centru│ │ │ │
│de primire în │ │ │ │
│regim de urgenţă, │ │ │ │
│asigură activităţi │ │ │ │
│de educaţie │ │ │ │
│informată şi non │ │ │ │
│formală necesare │ │ │ │
│dezvoltării │ │ │ │
│personale a │ │ │ │
│copiilor. │ │ │ │
│Rezultat aşteptat: │ │ │ │
│Copiii îngrijiţi în│ │ │ │
│centru │ │ │ │
│beneficiază de │ │ │ │
│servicii de │ │ │ │
│educaţie informală │ │ │ │
│şi non │ │ │ │
│formală destinată │8 │ │ │
│dezvoltării │ │ │ │
│personale optime şi│ │ │ │
│pregătirii pentru │ │ │ │
│integrarea în │ │ │ │
│familie/familia │ │ │ │
│extinsă │ │ │ │
│sau, după caz, │ │ │ │
│familia │ │ │ │
│substitutivă. │ │ │ │
│(învăţământ │ │ │ │
│secundar şi │ │ │ │
│terţiar, învăţământ│ │ │ │
│special şi │ │ │ │
│special integrat, │ │ │ │
│învăţământ tehnic │ │ │ │
│şi profesional), │ │ │ │
│inclusiv la cursuri│ │ │ │
│de orientare │ │ │ │
│vocaţională şi │ │ │ │
│formare │ │ │ │
│profesională. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.1 Centrul se │ │ │ │
│asigură că toţi │ │ │ │
│copiii sunt │ │ │ │
│implicaţi în │ │ │ │
│activităţi │ │ │ │
│educaţionale │ │ │ │
│destinate │ │ │ │
│promovării │3 │ │ │
│dezvoltării lor │ │ │ │
│personale şi │ │ │ │
│facilitării │ │ │ │
│integrării/ │ │ │ │
│reintegrării │ │ │ │
│familiale şi │ │ │ │
│sociale │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Copiii, în │ │ │ │
│perioada în care se│ │ │ │
│află în centru, │1 │ │ │
│beneficiază de │ │ │ │
│educaţie informală │ │ │ │
│şi non formală. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Centrul aplică│ │ │ │
│măsurile de │ │ │ │
│intervenţie pe │ │ │ │
│termen │ │ │ │
│scurt privind │ │ │ │
│educaţia copilului,│ │ │ │
│recomandate de │ │ │ │
│specialişti; Fişele│1 │ │ │
│privind educaţia │ │ │ │
│copilului, conforme│ │ │ │
│şi completate la │ │ │ │
│zi, sunt │ │ │ │
│disponibile în │ │ │ │
│dosarul │ │ │ │
│personal al │ │ │ │
│beneficiarului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im3: Personalul de │ │ │ │
│specialitate şi │ │ │ │
│responsabilul de │ │ │ │
│caz │ │ │ │
│cunosc şi │ │ │ │
│monitorizează │ │ │ │
│realizarea │ │ │ │
│măsurilor de │ │ │ │
│intervenţie pe │ │ │ │
│termen scurt │ │ │ │
│privind educaţia │1 │ │ │
│copilului; │ │ │ │
│sesiunile de │ │ │ │
│instruire şi │ │ │ │
│cursurile de │ │ │ │
│perfecţionare │ │ │ │
│sunt consemnate în │ │ │ │
│Registrul privind │ │ │ │
│instruirea şi │ │ │ │
│formarea continuă a│ │ │ │
│personalului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.2 Centrul │ │ │ │
│asigură copiilor │ │ │ │
│condiţii adecvate │ │ │ │
│pentru │ │ │ │
│realizarea │3 │ │ │
│activităţilor de │ │ │ │
│educaţie şi de │ │ │ │
│studiu │ │ │ │
│individual │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Spaţiile │ │ │ │
│destinate studiului│ │ │ │
│individual şi, după│ │ │ │
│caz, efectuării │1 │ │ │
│temelor sunt │ │ │ │
│amenajate şi dotate│ │ │ │
│corespunzător │ │ │ │
│scopului lor. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Materialele, │ │ │ │
│manualele, │ │ │ │
│rechizitele şi │ │ │ │
│echipamentele │ │ │ │
│necesare pentru │1 │ │ │
│activităţile │ │ │ │
│educaţionale sunt │ │ │ │
│suficiente şi │ │ │ │
│răspund calitativ │ │ │ │
│scopului acestora. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im3: În funcţie de │ │ │ │
│vârstă, copiii, │ │ │ │
│însoţiţi de │ │ │ │
│personalul din │ │ │ │
│centru, îşi aleg │ │ │ │
│rechizitele şi │ │ │ │
│echipa- │1 │ │ │
│mentele, necesare │ │ │ │
│pentru frecventarea│ │ │ │
│şcolii; obiectele │ │ │ │
│distribuite sunt │ │ │ │
│precizate în │ │ │ │
│Rapoartele │ │ │ │
│trimestriale. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.3 Centrul deţine│ │ │ │
│şi aplică un │ │ │ │
│program de │ │ │ │
│intervenţie pentru │ │ │ │
│dezvoltarea │2 │ │ │
│deprinderilor şi │ │ │ │
│pregătirea copiilor│ │ │ │
│pentru viaţa │ │ │ │
│independentă │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Copiii │ │ │ │
│beneficiază de │ │ │ │
│servicii destinate │ │ │ │
│pregătirii │ │ │ │
│lor pentru viaţa │ │ │ │
│independentă, │ │ │ │
│conform nevoilor │ │ │ │
│identificate şi │ │ │ │
│potenţialului │ │ │ │
│propriu, conform │1 │ │ │
│unul │ │ │ │
│program de │ │ │ │
│specialitate; │ │ │ │
│planul │ │ │ │
│individualizat de │ │ │ │
│servicii al │ │ │ │
│copilului este │ │ │ │
│completat │ │ │ │
│corespunzător. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Programele de │ │ │ │
│intervenţie pentru │ │ │ │
│dezvoltarea │ │ │ │
│deprinderilor şi │ │ │ │
│pregătirea copiilor│ │ │ │
│pentru viaţa │ │ │ │
│independentă sunt │ │ │ │
│întocmite │1 │ │ │
│corespunzător şi │ │ │ │
│sunt │ │ │ │
│ataşate la │ │ │ │
│planurile │ │ │ │
│individualizate de │ │ │ │
│protecţie/planurile│ │ │ │
│personalizate de │ │ │ │
│servicii │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│STANDARD 2 │ │ │ │
│REABILITARE │ │ │ │
│PSIHOLOGICĂ │ │ │ │
│Centrul │ │ │ │
│rezidenţial, │ │ │ │
│organizat ca centru│ │ │ │
│de primire în │ │ │ │
│regim de urgenţă, │ │ │ │
│în scopul │ │ │ │
│reabilitării │ │ │ │
│copiilor │ │ │ │
│abuzaţi, neglijaţi │ │ │ │
│sau exploataţi, │ │ │ │
│asigură sau │ │ │ │
│facilitează accesul│ │ │ │
│acestora la │ │ │ │
│activităţi de │ │ │ │
│consiliere │ │ │ │
│psihologică/terapii│ │ │ │
│de specialitate. │9 │ │ │
│Rezultat aşteptat: │ │ │ │
│Copiii abuzaţi, │ │ │ │
│neglijaţi sau │ │ │ │
│exploataţi, aflaţi │ │ │ │
│în centru sub │ │ │ │
│măsura │ │ │ │
│plasamentului de │ │ │ │
│urgenţă, │ │ │ │
│beneficiază de │ │ │ │
│servicii /terapii │ │ │ │
│specializate │ │ │ │
│de reabilitare │ │ │ │
│neuro-psihică. │ │ │ │
│rezidenţial, la │ │ │ │
│majorat, sunt │ │ │ │
│pregătiţi şi au │ │ │ │
│dobândite │ │ │ │
│abilităţile │ │ │ │
│necesare pentru │ │ │ │
│viaţa independentă.│ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S2.1 Centrul │ │ │ │
│facilitează accesul│ │ │ │
│copiilor la │ │ │ │
│servicii de │5 │ │ │
│consiliere │ │ │ │
│psihologică/terapii│ │ │ │
│specializate │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Programele │ │ │ │
│personalizate de │ │ │ │
│consiliere │ │ │ │
│psihologică │ │ │ │
│ale copiilor şi │ │ │ │
│fişele individuale │1 │ │ │
│de consiliere │ │ │ │
│psihologică │ │ │ │
│completate sunt │ │ │ │
│disponibile la │ │ │ │
│sediul │ │ │ │
│centrului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Serviciile de │ │ │ │
│consiliere │ │ │ │
│psihologică sunt │ │ │ │
│acordate │ │ │ │
│de personal │ │ │ │
│calificat; │ │ │ │
│diplomele, │1 │ │ │
│certificatele de │ │ │ │
│absolvire ale │ │ │ │
│personalului de │ │ │ │
│specialitate, în │ │ │ │
│copie, │ │ │ │
│sunt disponibile la│ │ │ │
│sediul centrului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im3: Dacă │ │ │ │
│serviciile de │ │ │ │
│consiliere │ │ │ │
│psihologică se │ │ │ │
│acordă │ │ │ │
│de alte instituţii/│ │ │ │
│servicii, │ │ │ │
│contactele de │ │ │ │
│muncă, │1 │ │ │
│contractele de │ │ │ │
│achiziţii de │ │ │ │
│servicii, │ │ │ │
│convenţiile de │ │ │ │
│colaborare/de │ │ │ │
│parteneriat, în │ │ │ │
│copie, sunt │ │ │ │
│disponibile la │ │ │ │
│sediul centrului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im4: Rapoartele de │ │ │ │
│monitorizare │ │ │ │
│întocmite de │ │ │ │
│specialistul │1 │ │ │
│responsabil sunt │ │ │ │
│disponibile la │ │ │ │
│sediul │ │ │ │
│centrului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im5: Evidenţa │ │ │ │
│agresorilor care │ │ │ │
│beneficiază de │ │ │ │
│servicii │ │ │ │
│de consiliere │1 │ │ │
│psihologică şi alte│ │ │ │
│măsuri recomandate │ │ │ │
│este disponibilă la│ │ │ │
│sediul centrului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S2.2 Centrul │ │ │ │
│asigură condiţie │ │ │ │
│necesare pentru │ │ │ │
│realizarea │ │ │ │
│serviciilor de │4 │ │ │
│consiliere │ │ │ │
│psihologică/ │ │ │ │
│terapiilor │ │ │ │
│specialitate. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Evidenţa │ │ │ │
│copiilor care │ │ │ │
│beneficiază de │ │ │ │
│servicii de │ │ │ │
│consiliere │ │ │ │
│psihologică, │1 │ │ │
│inclusiv │ │ │ │
│repartizarea │ │ │ │
│lor/specialist, │ │ │ │
│este disponibilă la│ │ │ │
│sediul centrului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Fişele │ │ │ │
│individuale de │ │ │ │
│consiliere │ │ │ │
│psihologică │ │ │ │
│consemnează │1 │ │ │
│informaţiile │ │ │ │
│referitoare la │ │ │ │
│restricţiile │ │ │ │
│stabilite. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im3: Dacă centrul │ │ │ │
│dispune de cabinet │ │ │ │
│propriu de │ │ │ │
│consiliere │ │ │ │
│psihologică, acesta│1 │ │ │
│este amenajat şi │ │ │ │
│dotat │ │ │ │
│corespunzător │ │ │ │
│scopului său. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im4: Părinţii, după│ │ │ │
│caz, sunt informaţi│ │ │ │
│cu privire la │ │ │ │
│nevoile de │ │ │ │
│consiliere │ │ │ │
│psihologică ale │ │ │ │
│copiilor lor şi │ │ │ │
│cunosc măsurile │1 │ │ │
│recomandate de │ │ │ │
│specialist │ │ │ │
│referitoare │ │ │ │
│la modificarea │ │ │ │
│comportamentului │ │ │ │
│propriu în relaţia │ │ │ │
│cu │ │ │ │
│copiii. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│MODULUL VI MEDIUL │ │ │ │
│FIZIC DE VIAŢĂ │33 │ │ │
│(Standardele 1-3) │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│STANDARD 1 │ │ │ │
│ACCESIBILITATE │ │ │ │
│SIGURANŢA ŞI │ │ │ │
│CONFORT │ │ │ │
│Centrul │ │ │ │
│rezidenţial, │ │ │ │
│organizat ca centru│ │ │ │
│de primire în │ │ │ │
│regim de urgenţă, │ │ │ │
│funcţionează într-o│ │ │ │
│clădire care │ │ │ │
│asigură un mediu de│ │ │ │
│viaţă sigur şi │ │ │ │
│confortabil, precum│ │ │ │
│şi un acces facil │18 │ │ │
│în toate spaţiile │ │ │ │
│proprii, interioare│ │ │ │
│şi exterioare. │ │ │ │
│Rezultat aşteptat: │ │ │ │
│Copiii trăiesc │ │ │ │
│într-un mediu de │ │ │ │
│viaţă sigur, │ │ │ │
│confortabil, │ │ │ │
│accesibil şi │ │ │ │
│deschis care │ │ │ │
│facilitează │ │ │ │
│integrarea în │ │ │ │
│familie şi │ │ │ │
│comunitate │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.1 Centrul are un│ │ │ │
│amplasament adecvat│ │ │ │
│pentru │1 │ │ │
│asigurarea │ │ │ │
│accesului copiilor │ │ │ │
│şi vizitatorilor │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im: Centrul permite│ │ │ │
│un acces facil în │ │ │ │
│centru pentru │ │ │ │
│copii şi │ │ │ │
│vizitatorii │ │ │ │
│acestora, precum şi│1 │ │ │
│menţinerea │ │ │ │
│contactelor cu │ │ │ │
│serviciile şi │ │ │ │
│membrii │ │ │ │
│comunităţii. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.2 Capacitatea │ │ │ │
│centrului este │ │ │ │
│stabilită astfel │ │ │ │
│încât │2 │ │ │
│să asigure condiţii│ │ │ │
│decente de găzduire│ │ │ │
│copiilor │ │ │ │
│protejaţi │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Capacitatea │ │ │ │
│centrului este │ │ │ │
│stabilită de către │ │ │ │
│furnizorul de │1 │ │ │
│servicii sociale │ │ │ │
│prin decizie a │ │ │ │
│conducătorului │ │ │ │
│acestuia. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Numărul de │ │ │ │
│beneficiari │ │ │ │
│găzduiţi în centru │ │ │ │
│nu │ │ │ │
│depăşeşte │ │ │ │
│capacitatea │1 │ │ │
│stabilită prin │ │ │ │
│decizie a │ │ │ │
│conducătorului │ │ │ │
│furnizorului de │ │ │ │
│servicii sociale. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.3 Centrul │ │ │ │
│dispune de spaţii │ │ │ │
│comune suficiente, │ │ │ │
│accesibile şi │2 │ │ │
│amenajate │ │ │ │
│corespunzător │ │ │ │
│destinaţiei lor │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Spaţiile │ │ │ │
│comune sunt │ │ │ │
│suficiente pentru │ │ │ │
│derularea │1 │ │ │
│în bune condiţii a │ │ │ │
│activităţilor │ │ │ │
│centrului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Spaţiile │ │ │ │
│comune îndeplinesc │ │ │ │
│cerinţele şi │1 │ │ │
│indicatorii de │ │ │ │
│monitorizare │ │ │ │
│prevăzuţi la S 1.6.│ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.4 Centrul │ │ │ │
│asigură mijloacele │ │ │ │
│necesare pentru │1 │ │ │
│comunicarea la │ │ │ │
│distanţă │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im: Centrul pune la│ │ │ │
│dispoziţia │ │ │ │
│beneficiarilor │ │ │ │
│echipamentele şi │1 │ │ │
│aparatura necesară │ │ │ │
│comunicării la │ │ │ │
│distanţă. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.5 Centrul │ │ │ │
│dispune de un plan │ │ │ │
│de îmbunătăţire şi │1 │ │ │
│adaptare a mediului│ │ │ │
│ambiant │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im: Planul de │ │ │ │
│îmbunătăţire şi │ │ │ │
│adaptare a mediului│1 │ │ │
│ambiant este │ │ │ │
│disponibil la │ │ │ │
│sediul centrului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.6 Centrul │ │ │ │
│asigură copiilor un│11 │ │ │
│mediu de viaţă │ │ │ │
│protejat şi sigur │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Toate spaţiile│ │ │ │
│accesibile copiilor│ │ │ │
│dispun de lumină │ │ │ │
│naturală şi │1 │ │ │
│artificială, │ │ │ │
│corespunzătoare │ │ │ │
│activităţilor │ │ │ │
│desfăşurate. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Toate spaţiile│ │ │ │
│accesibile copiilor│ │ │ │
│sunt ventilate │ │ │ │
│natural prin │ │ │ │
│ferestre deschise │ │ │ │
│care dispun de │ │ │ │
│dispozitive de │ │ │ │
│siguranţă. │ │ │ │
│Ferestrele trebuie │ │ │ │
│să permită │1 │ │ │
│o deschidere │ │ │ │
│controlată, cu │ │ │ │
│asigurarea unui │ │ │ │
│spaţiu liber │ │ │ │
│suficient pentru │ │ │ │
│ventilaţie, dar │ │ │ │
│care să prevină │ │ │ │
│orice │ │ │ │
│posibil accident. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im3: Toate spaţiile│ │ │ │
│accesibile │ │ │ │
│beneficiarilor au │ │ │ │
│sisteme │ │ │ │
│de încălzire │1 │ │ │
│funcţionale care │ │ │ │
│asigură încălzirea │ │ │ │
│necesară în timpul │ │ │ │
│sezonului rece. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im4: Aparatura şi │ │ │ │
│echipamentele de │ │ │ │
│încălzire (ţevi, │ │ │ │
│radiatoare, sobe, │ │ │ │
│etc.) din spaţiile │ │ │ │
│accesibile │ │ │ │
│beneficiarilor sunt│1 │ │ │
│dotate cu │ │ │ │
│echipamente de │ │ │ │
│protecţie, │ │ │ │
│pentru a evita │ │ │ │
│orice risc de │ │ │ │
│arsuri. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im5: Materialele │ │ │ │
│folosite la │ │ │ │
│pardoseli şi pereţi│ │ │ │
│(vopsea │ │ │ │
│gresie, parchet, │ │ │ │
│linoleum, covoare, │ │ │ │
│etc.) sunt │ │ │ │
│potrivite │ │ │ │
│scopului fiecărui │1 │ │ │
│spaţiu şi sunt │ │ │ │
│alese astfel încât │ │ │ │
│să │ │ │ │
│evite riscul de │ │ │ │
│îmbolnăvire sau a │ │ │ │
│unor accidente │ │ │ │
│domestice │ │ │ │
│(alunecări, căderi,│ │ │ │
│şa). │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im6: Instalaţiile │ │ │ │
│electrice respectă │ │ │ │
│normele de │ │ │ │
│siguranţă prevăzute│ │ │ │
│de lege, iar │ │ │ │
│cablurile, prizele │ │ │ │
│şi │1 │ │ │
│echipamentele │ │ │ │
│folosite sunt │ │ │ │
│izolate şi perfect │ │ │ │
│funcţionale pentru │ │ │ │
│a evita orice risc │ │ │ │
│de electrocutare. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im7: Centrul │ │ │ │
│dispune de │ │ │ │
│instalaţii │1 │ │ │
│funcţionale care │ │ │ │
│asigură permanent │ │ │ │
│apă rece şi caldă. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im8: Procedura │ │ │ │
│scrisă privind │ │ │ │
│modul de acţiune în│ │ │ │
│situaţii │ │ │ │
│neprevăzute care │ │ │ │
│afectează │1 │ │ │
│fracţionarea │ │ │ │
│curentă a │ │ │ │
│utilităţilor este │ │ │ │
│disponibilă la │ │ │ │
│sediul │ │ │ │
│centrului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im9: Procedura │ │ │ │
│privind modul de │ │ │ │
│acţiune în situaţii│ │ │ │
│neprevăzute care │ │ │ │
│afectează │ │ │ │
│funcţionarea │ │ │ │
│curentă a │ │ │ │
│utilităţilor este │1 │ │ │
│aprobată prin │ │ │ │
│decizie sau, după │ │ │ │
│caz, │ │ │ │
│dispoziţie a │ │ │ │
│conducătorului │ │ │ │
│furnizorului de │ │ │ │
│servicii │ │ │ │
│sociale. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im10: Personalul │ │ │ │
│centrului ştie cum │ │ │ │
│să procedeze în │ │ │ │
│situaţia în care │ │ │ │
│apar avarii ce │ │ │ │
│afectează │ │ │ │
│funcţionarea │1 │ │ │
│utilităţilor; │ │ │ │
│sesiunile de │ │ │ │
│instruire sunt │ │ │ │
│consemnate în │ │ │ │
│registrele speciale│ │ │ │
│cu această │ │ │ │
│destinaţie. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im11: Beneficiarii,│ │ │ │
│în funcţie de │ │ │ │
│vârsta şi gradul de│ │ │ │
│maturitate, ştiu │ │ │ │
│cum să procedeze în│ │ │ │
│situaţia în care │ │ │ │
│apar avarii ce │ │ │ │
│afectează │1 │ │ │
│funcţionarea │ │ │ │
│utilităţilor; │ │ │ │
│documentul privind │ │ │ │
│informarea este │ │ │ │
│disponibil la │ │ │ │
│dosarul │ │ │ │
│beneficiarului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│STANDARD 2 CAZARE │ │ │ │
│Centrul │ │ │ │
│rezidenţial, │ │ │ │
│organizat ca centru│ │ │ │
│de primire în │ │ │ │
│regim de urgenţă, │ │ │ │
│dispune de spaţii │ │ │ │
│de cazare │ │ │ │
│(dormitoare) │ │ │ │
│suficiente şi │ │ │ │
│dotate │ │ │ │
│corespunzător │5 │ │ │
│pentru a asigura │ │ │ │
│confortul necesar │ │ │ │
│odihnei şi │ │ │ │
│somnului. │ │ │ │
│Rezultat aşteptat: │ │ │ │
│Copiii au la │ │ │ │
│dispoziţie spaţii │ │ │ │
│de │ │ │ │
│cazare suficiente, │ │ │ │
│adecvate nevoilor │ │ │ │
│proprii. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S2.1 Dormitoarele │ │ │ │
│sunt amenajate │ │ │ │
│astfel încât să │ │ │ │
│asigure un mediu │4 │ │ │
│ambiant sigur, │ │ │ │
│confortabil, │ │ │ │
│adaptat │ │ │ │
│nevoilor copiilor │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Dormitoarele │ │ │ │
│sunt dimensionate │ │ │ │
│astfel încât să │1 │ │ │
│respecte normele │ │ │ │
│legale în vigoare. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Dormitoarele │ │ │ │
│sunt mobilate │ │ │ │
│corespunzător │ │ │ │
│astfel │1 │ │ │
│încât să asigure │ │ │ │
│confortul │ │ │ │
│beneficiarilor. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im3: Fiecare pat │ │ │ │
│are în dotare │ │ │ │
│obiectele de │1 │ │ │
│cazarmament │ │ │ │
│necesare. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im4: Dormitoarele │ │ │ │
│sunt amenajate cu │ │ │ │
│respectarea │ │ │ │
│cerinţelor şi │1 │ │ │
│indicatorii de │ │ │ │
│monitorizare │ │ │ │
│prevăzuţi la │ │ │ │
│S1.6. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S2.2 Centrul │ │ │ │
│asigură obiecte de │ │ │ │
│cazarmament │1 │ │ │
│adecvate şi │ │ │ │
│păstrate în stare │ │ │ │
│corespunzătoare │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im: Fiecare │ │ │ │
│beneficiar deţine │ │ │ │
│obiecte de │1 │ │ │
│cazarmament │ │ │ │
│proprii, curate şi │ │ │ │
│nedegradate. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│STANDARD 3 SPAŢII │ │ │ │
│IGIENICO-SANITARE │ │ │ │
│Centrul │ │ │ │
│rezidenţial, │ │ │ │
│organizat ca centru│ │ │ │
│de primire în │ │ │ │
│regim de urgenţă, │ │ │ │
│dispune de spaţii │ │ │ │
│igienico-sanitare │10 │ │ │
│suficiente, │ │ │ │
│accesibile şi │ │ │ │
│funcţionale │ │ │ │
│Rezultat aşteptat: │ │ │ │
│Copiii au acces la │ │ │ │
│spaţii igienico- │ │ │ │
│sanitare adecvate │ │ │ │
│şi adaptate │ │ │ │
│nevoilor lor. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S3.1 Centrul deţine│ │ │ │
│grupuri sanitare │4 │ │ │
│suficiente şi │ │ │ │
│accesibile │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Centrul deţine│ │ │ │
│grupuri sanitare │1 │ │ │
│dotate │ │ │ │
│corespunzător. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Beneficiarii │ │ │ │
│au acces facil la │1 │ │ │
│grupurile sanitare.│ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im3: Beneficiarii │ │ │ │
│cu dizabilităţi nu │ │ │ │
│acces la grupuri │1 │ │ │
│sanitare adaptate │ │ │ │
│nevoilor lor. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im4: Grupurile │ │ │ │
│sanitare oferă │1 │ │ │
│intimitate şi │ │ │ │
│siguranţă. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S3.2 Centrul deţine│ │ │ │
│spaţii suficiente │ │ │ │
│şi adaptate │3 │ │ │
│pentru realizarea │ │ │ │
│toaletei personale │ │ │ │
│a beneficiarilor │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Centrul pune │ │ │ │
│la dispoziţia │ │ │ │
│beneficiarilor │ │ │ │
│spaţii cu │ │ │ │
│destinaţia de baie/│1 │ │ │
│duş în număr │ │ │ │
│suficient, │ │ │ │
│corespunzător │ │ │ │
│normelor legale în │ │ │ │
│vigoare. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Beneficiarii │ │ │ │
│au acces la apă │ │ │ │
│caldă şi rece │1 │ │ │
│pentru │ │ │ │
│realizarea igienei │ │ │ │
│personale. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im3: Băile şi │ │ │ │
│duşurile asigură │ │ │ │
│intimitate fiecărui│ │ │ │
│beneficiar şi sunt │1 │ │ │
│amenajate conform │ │ │ │
│cerinţelor │ │ │ │
│prevăzute la S1.6. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S3.3 Centrul │ │ │ │
│asigură grupuri │ │ │ │
│sanitare separate │1 │ │ │
│destinate │ │ │ │
│personalului │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im: Personalul │ │ │ │
│centrului │ │ │ │
│utilizează propriul│ │ │ │
│grup │1 │ │ │
│sanitar, separat de│ │ │ │
│cele ale │ │ │ │
│beneficiarilor. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S3.4 Centrul │ │ │ │
│asigură igienizarea│ │ │ │
│lenjeriei de pat şi│ │ │ │
│a │ │ │ │
│altor materiale şi │ │ │ │
│echipamente │1 │ │ │
│textile, precum şi │ │ │ │
│a │ │ │ │
│hainelor şi │ │ │ │
│lenjeriei personale│ │ │ │
│a copiilor │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im: Hainele, │ │ │ │
│lenjeria │ │ │ │
│beneficiarilor şi │ │ │ │
│obiectele de │1 │ │ │
│cazarmament sunt │ │ │ │
│curate şi │ │ │ │
│igienizate. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S3.5 Centrul │ │ │ │
│păstrează │ │ │ │
│echipamentele din │ │ │ │
│material │1 │ │ │
│textil utilizate de│ │ │ │
│personal în │ │ │ │
│condiţii de igienă │ │ │ │
│adecvate │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im: Centrul deţine │ │ │ │
│spaţii speciale │ │ │ │
│pentru depozitarea │1 │ │ │
│echipamentelor din │ │ │ │
│material textil │ │ │ │
│utilizate. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│MODULUL VII │ │ │ │
│DREPTURI ŞI ETICA │20 │ │ │
│(Standardele 1-3) │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Standard 1 │ │ │ │
│RESPECTAREA │ │ │ │
│DREPTURILOR │ │ │ │
│COPILULUI ŞI │ │ │ │
│A ETICII │ │ │ │
│PROFESIONALE │ │ │ │
│Centrul │ │ │ │
│rezidenţial, │ │ │ │
│organizat ca centru│ │ │ │
│de primire în │ │ │ │
│regim de urgenţă, │ │ │ │
│îşi desfăşoară │ │ │ │
│activitatea cu │ │ │ │
│respectarea │ │ │ │
│drepturilor │9 │ │ │
│copiilor şi a │ │ │ │
│eticii │ │ │ │
│profesionale │ │ │ │
│Rezultat aşteptat: │ │ │ │
│Drepturile │ │ │ │
│copilului sunt │ │ │ │
│cunoscute │ │ │ │
│şi respectate de │ │ │ │
│personalul │ │ │ │
│centrului care îşi │ │ │ │
│desfă- │ │ │ │
│şoară activitatea │ │ │ │
│conform unui cod de│ │ │ │
│etică propriu. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.1 Centrul │ │ │ │
│elaborează şi │ │ │ │
│aplică o Cartă a │1 │ │ │
│drepturilor │ │ │ │
│beneficiarilor │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im: Carta este │ │ │ │
│disponibilă, pe │ │ │ │
│suport de hârtie, │1 │ │ │
│la │ │ │ │
│sediul centrului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.2 Centrul │ │ │ │
│informează copiii │1 │ │ │
│asupra drepturilor │ │ │ │
│lor │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im: Informarea │ │ │ │
│beneficiarilor cu │ │ │ │
│privire la │ │ │ │
│drepturile │ │ │ │
│înscrise în Cartă │1 │ │ │
│se consemnează │ │ │ │
│într-un document │ │ │ │
│existent la dosarul│ │ │ │
│fiecărui │ │ │ │
│beneficiar. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.3 Personalul │ │ │ │
│centrului cunoaşte │1 │ │ │
│şi respectă │ │ │ │
│prevederile Cartei │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im: Personalul │ │ │ │
│centrului cunoaşte │ │ │ │
│drepturile │ │ │ │
│beneficiarilor de │ │ │ │
│servicii sociale, │ │ │ │
│sesiunile de │1 │ │ │
│instruire sunt │ │ │ │
│consemnate în │ │ │ │
│Registrul privind │ │ │ │
│instruirea şi │ │ │ │
│formarea continuă a│ │ │ │
│personalului │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.4 Centrul │ │ │ │
│măsoară gradul de │ │ │ │
│satisfacţie a │ │ │ │
│copiilor │4 │ │ │
│în scopul evaluării│ │ │ │
│calităţii │ │ │ │
│activităţilor │ │ │ │
│desfăşurate │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Evidenţele │ │ │ │
│măsurării gradului │ │ │ │
│de satisfacţie al │ │ │ │
│beneficiarilor │ │ │ │
│privind viaţa în │ │ │ │
│centru şi calitatea│1 │ │ │
│serviciilor sunt │ │ │ │
│disponibile la │ │ │ │
│sediul centrului │ │ │ │
│(chestionare, │ │ │ │
│interviuri, etc.). │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Metodologia de│ │ │ │
│măsurare a gradului│ │ │ │
│de satisfacţie │1 │ │ │
│al beneficiarilor │ │ │ │
│este disponibilă la│ │ │ │
│sediul centrului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im3: Instrumentele │ │ │ │
│de măsurare a │ │ │ │
│gradului de │ │ │ │
│satisfacţie al │ │ │ │
│beneficiarilor se │ │ │ │
│aplică de către │ │ │ │
│reprezentantul │1 │ │ │
│furnizorului de │ │ │ │
│servicii sociale, │ │ │ │
│într-o │ │ │ │
│manieră care să │ │ │ │
│respecte │ │ │ │
│confidenţialitatea.│ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im4: Rezultatele │ │ │ │
│măsurării gradului │ │ │ │
│de satisfacţie al │ │ │ │
│beneficiarilor şi │ │ │ │
│modul în care a │ │ │ │
│fost îmbunătăţită │ │ │ │
│acordarea │ │ │ │
│serviciilor, atunci│ │ │ │
│când este cazul, │1 │ │ │
│sunt │ │ │ │
│păstrate de către │ │ │ │
│furnizorul de │ │ │ │
│servicii sociale şi│ │ │ │
│vor │ │ │ │
│fi puse la │ │ │ │
│dispoziţia │ │ │ │
│organelor de │ │ │ │
│control. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.5 Personalul │ │ │ │
│centrului îşi │ │ │ │
│desfăşoară │2 │ │ │
│activitatea în │ │ │ │
│baza unui Cod de │ │ │ │
│etică │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Codul de etică│ │ │ │
│este disponibil, pe│ │ │ │
│suport de hârtie │1 │ │ │
│la sediul │ │ │ │
│centrului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2:Codul de etică │ │ │ │
│este cunoscut de │ │ │ │
│personalul │ │ │ │
│centrului; │ │ │ │
│sesiunile de │ │ │ │
│instruire ale │ │ │ │
│personalului sunt │1 │ │ │
│consemnate în │ │ │ │
│Registrul privind │ │ │ │
│instruirea şi │ │ │ │
│formarea │ │ │ │
│continuă a │ │ │ │
│personalului │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│STANDARD 2 │ │ │ │
│RELAŢIILE COPIILOR │ │ │ │
│CU PERSONALUL │ │ │ │
│Centrul │ │ │ │
│rezidenţial, │ │ │ │
│organizat ca centru│ │ │ │
│de primire în │ │ │ │
│regim de urgenţă, │ │ │ │
│se asigură că │ │ │ │
│relaţiile │ │ │ │
│personalului │ │ │ │
│cu copiii au o bază│ │ │ │
│sănătoasă, │5 │ │ │
│răspunzând normelor│ │ │ │
│de conduită morală,│ │ │ │
│profesională şi │ │ │ │
│socială. │ │ │ │
│Rezultat aşteptat: │ │ │ │
│Copiii au o relaţie│ │ │ │
│firească cu │ │ │ │
│personalul │ │ │ │
│centrului, bazată │ │ │ │
│pe sinceritate şi │ │ │ │
│respect │ │ │ │
│reciproc. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S2.1 Centrul se │ │ │ │
│asigură că │ │ │ │
│personalul cunoaşte│ │ │ │
│modalităţile de │1 │ │ │
│abordare şi │ │ │ │
│relaţionare cu │ │ │ │
│copiii │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im: Personalul are │ │ │ │
│cunoştinţele │ │ │ │
│adecvate cu privire│ │ │ │
│la │ │ │ │
│nevoile şi │ │ │ │
│particularităţile │ │ │ │
│de vârstă şi │ │ │ │
│individuale │ │ │ │
│ale conduitei │ │ │ │
│beneficiarilor din │1 │ │ │
│centru; sesiunile │ │ │ │
│de │ │ │ │
│instruire se │ │ │ │
│consemnează în │ │ │ │
│Registrul privind │ │ │ │
│instruirea │ │ │ │
│şi formarea │ │ │ │
│continuă a │ │ │ │
│personalului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S2.2 Centrul deţine│ │ │ │
│şi aplică o │ │ │ │
│procedură clară │ │ │ │
│referitoare la │4 │ │ │
│interacţiunea şi │ │ │ │
│relaţionarea cu │ │ │ │
│copiii │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Procedura │ │ │ │
│privind relaţia │ │ │ │
│personalului cu │ │ │ │
│beneficiarii este │ │ │ │
│aprobată prin │ │ │ │
│decizie sau, după │1 │ │ │
│caz, │ │ │ │
│dispoziţie a │ │ │ │
│conducătorului │ │ │ │
│furnizorului de │ │ │ │
│servicii │ │ │ │
│sociale. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Procedura │ │ │ │
│privind relaţia │ │ │ │
│personalului cu │1 │ │ │
│beneficiarii este │ │ │ │
│disponibilă la │ │ │ │
│sediul centrului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im3: Personalul │ │ │ │
│centrului cunoaşte │ │ │ │
│Procedura privind │ │ │ │
│relaţia │ │ │ │
│personalului cu │ │ │ │
│beneficiarii; │1 │ │ │
│sesiunile de │ │ │ │
│instruire sunt │ │ │ │
│consemnate în │ │ │ │
│registrele speciale│ │ │ │
│cu │ │ │ │
│această destinaţie.│ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im4: Programarea │ │ │ │
│personalului pe │ │ │ │
│ture şi pe grupe de│ │ │ │
│beneficiari se │1 │ │ │
│realizează conform │ │ │ │
│procedurii aplicate│ │ │ │
│de │ │ │ │
│centru. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│STANDARD 3 SUGESTII│ │ │ │
│/SESIZĂRI/ │ │ │ │
│RECLAMAŢII │ │ │ │
│Centrul │ │ │ │
│rezidenţial, │ │ │ │
│organizat ca centru│ │ │ │
│de primire în │ │ │ │
│regim de urgenţă, │ │ │ │
│încurajează │ │ │ │
│beneficiarii să │ │ │ │
│ofere │ │ │ │
│sugestii pentru │ │ │ │
│îmbunătăţirea │ │ │ │
│vieţii cotidiene şi│ │ │ │
│să │ │ │ │
│sesizeze orice │ │ │ │
│nemulţumire │ │ │ │
│referitoare la │ │ │ │
│serviciile │ │ │ │
│oferite şi │ │ │ │
│activitatea │ │ │ │
│personalului, │ │ │ │
│inclusiv aspecte │6 │ │ │
│privind cazurile de│ │ │ │
│abuz şi neglijare. │ │ │ │
│Rezultat aşteptat: │ │ │ │
│Opiniile copiilor, │ │ │ │
│precum şi │ │ │ │
│aspectele şi │ │ │ │
│situaţiile care │ │ │ │
│nemulţumesc copiii │ │ │ │
│sunt │ │ │ │
│cunoscute de │ │ │ │
│personalul şi │ │ │ │
│coordonatorul │ │ │ │
│centrului şi, │ │ │ │
│după caz, de │ │ │ │
│conducerea │ │ │ │
│furnizorului de │ │ │ │
│servicii sociale │ │ │ │
│care administrează │ │ │ │
│centrul, astfel │ │ │ │
│încât să poată fi │ │ │ │
│luate măsurile care│ │ │ │
│se impun. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S3.1 Centrul │ │ │ │
│asigură condiţiile │ │ │ │
│necesare pentru │ │ │ │
│colectarea │ │ │ │
│sugestiilor, │3 │ │ │
│sesizărilor şi │ │ │ │
│reclamaţiilor │ │ │ │
│copiilor cu privire│ │ │ │
│la serviciile │ │ │ │
│primite │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Procedura │ │ │ │
│privind sugestiile/│ │ │ │
│sesizările şi │ │ │ │
│reclamaţiile este │ │ │ │
│aprobată prin │ │ │ │
│decizie sau, după │1 │ │ │
│caz, │ │ │ │
│dispoziţie a │ │ │ │
│conducătorului │ │ │ │
│furnizorului de │ │ │ │
│servicii │ │ │ │
│sociale. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Procedura │ │ │ │
│privind sugestiile/│ │ │ │
│sesizările şi │1 │ │ │
│reclamaţiile este │ │ │ │
│disponibilă la │ │ │ │
│sediul centrului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im3: Cutia pentru │ │ │ │
│sugestii/sesizări │ │ │ │
│şi reclamaţii este │1 │ │ │
│situată într-un loc│ │ │ │
│accesibil tuturor │ │ │ │
│beneficiarilor. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S3.2 Centrul │ │ │ │
│asigură │ │ │ │
│înregistrarea şi │ │ │ │
│arhivarea │2 │ │ │
│sugestiilor, │ │ │ │
│sesizărilor şi │ │ │ │
│reclamaţiilor │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Registrul de │ │ │ │
│evidenţă │ │ │ │
│sugestiilor/ │ │ │ │
│sesizărilor/ │1 │ │ │
│reclamaţiilor este │ │ │ │
│disponibil la │ │ │ │
│sediul centrului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Dosarul care │ │ │ │
│cuprinde atât │ │ │ │
│sesizările şi │ │ │ │
│reclamaţiile din │ │ │ │
│ultimii doi ani, │ │ │ │
│cât şi modul de │1 │ │ │
│soluţionare al │ │ │ │
│acestora, este │ │ │ │
│arhivat şi păstrat │ │ │ │
│la │ │ │ │
│sediul centrului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S3.3 Centrul │ │ │ │
│informează copiii │ │ │ │
│asupra modalităţii │ │ │ │
│de │1 │ │ │
│formulare a │ │ │ │
│eventualelor │ │ │ │
│sugestii/sesizări/ │ │ │ │
│reclamaţii │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im: Beneficiarii │ │ │ │
│cunosc modalităţile│ │ │ │
│de a formula şi │ │ │ │
│comunica/transmite │ │ │ │
│sugestii precum şi │ │ │ │
│sesizări/reclamaţii│ │ │ │
│în caz de │ │ │ │
│nemulţumiri cu │1 │ │ │
│privire la │ │ │ │
│activitatea │ │ │ │
│centrului; │ │ │ │
│documentul privind │ │ │ │
│informarea │ │ │ │
│este disponibil la │ │ │ │
│dosarul │ │ │ │
│beneficiarului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│MODULUL VIII │ │ │ │
│PROTECŢIA ÎMPOTRIVA│ │ │ │
│ABUZURILOR ŞI │14 │ │ │
│NEGLIJĂRII │ │ │ │
│(Standarde 1-2) │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│STANDARD 1 │ │ │ │
│PROTECŢIA ÎMPOTRIVA│ │ │ │
│ABUZURILOR ŞI │ │ │ │
│NEGLIJĂRII │ │ │ │
│Centrul │ │ │ │
│rezidenţial, │ │ │ │
│organizat ca centru│ │ │ │
│de primire în │ │ │ │
│regim de urgenţă, │ │ │ │
│ia toate măsurile │ │ │ │
│necesare pentru │ │ │ │
│prevenirea şi │ │ │ │
│combaterea oricăror│ │ │ │
│forme de │ │ │ │
│tratament abuziv, │ │ │ │
│neglijent, │ │ │ │
│degradant asupra │ │ │ │
│beneficiarilor. │ │ │ │
│Rezultat aşteptat: │ │ │ │
│Copiilor li se │10 │ │ │
│asigură un mediu de│ │ │ │
│viaţă protejat, │ │ │ │
│orice suspiciune │ │ │ │
│sau acuzaţie │ │ │ │
│privind │ │ │ │
│comiterea unui │ │ │ │
│abuz, precum şi │ │ │ │
│semnalarea de │ │ │ │
│tratamente │ │ │ │
│neglijenţe sau │ │ │ │
│degradante, fiind │ │ │ │
│soluţionate │ │ │ │
│prompt şi corect de│ │ │ │
│către personalul │ │ │ │
│centrului, în │ │ │ │
│conformitate cu │ │ │ │
│prevederile │ │ │ │
│legislaţiei în │ │ │ │
│vigoare. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.1 Centrul deţine│ │ │ │
│şi aplică o │ │ │ │
│procedură proprie │ │ │ │
│pentru │ │ │ │
│identificarea, │ │ │ │
│semnalarea şi │ │ │ │
│soluţionarea │4 │ │ │
│cazurilor de abuz, │ │ │ │
│neglijare, │ │ │ │
│exploatare sau │ │ │ │
│orice altă │ │ │ │
│formă de violenţă │ │ │ │
│asupra copilului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Procedura │ │ │ │
│privind │ │ │ │
│identificarea, │ │ │ │
│semnalarea şi │ │ │ │
│soluţionarea │ │ │ │
│cazurilor de abuz, │ │ │ │
│neglijare, │ │ │ │
│exploatare │ │ │ │
│sau orice altă │1 │ │ │
│formă de violenţă │ │ │ │
│este prin decizie │ │ │ │
│sau, │ │ │ │
│după caz, │ │ │ │
│dispoziţie a │ │ │ │
│conducătorului │ │ │ │
│furnizorului de │ │ │ │
│servicii sociale. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Procedura │ │ │ │
│privind │ │ │ │
│identificarea, │ │ │ │
│semnalarea şi │ │ │ │
│soluţionarea │ │ │ │
│cazurilor de abuz, │ │ │ │
│neglijare, │1 │ │ │
│exploatare │ │ │ │
│sau orice altă │ │ │ │
│formă de violenţă │ │ │ │
│este disponibilă la│ │ │ │
│sediul centrului, │ │ │ │
│anexă la ROF. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im3: Personalul │ │ │ │
│cunoaşte şi aplică │ │ │ │
│Procedura privind │ │ │ │
│identificarea, │ │ │ │
│semnalarea şi │ │ │ │
│soluţionarea │ │ │ │
│cazurilor de │ │ │ │
│abuz, neglijare, │ │ │ │
│exploatare sau │1 │ │ │
│orice altă formă de│ │ │ │
│violenţă; sesiunile│ │ │ │
│de instruire/ │ │ │ │
│informare sunt │ │ │ │
│consemnate în │ │ │ │
│registrele speciale│ │ │ │
│cu această │ │ │ │
│destinaţie. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im4: Beneficiarii │ │ │ │
│cunosc şi aplică │ │ │ │
│Procedura privind │ │ │ │
│identificarea, │ │ │ │
│semnalarea şi │ │ │ │
│soluţionarea │ │ │ │
│cazurilor de │ │ │ │
│abuz, neglijare, │1 │ │ │
│exploatare sau │ │ │ │
│orice altă formă de│ │ │ │
│violenţă; │ │ │ │
│documentul privind │ │ │ │
│informarea este │ │ │ │
│disponibil │ │ │ │
│la dosarul │ │ │ │
│beneficiarului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.2 Centrul │ │ │ │
│încurajează şi │ │ │ │
│sprijină copii; │ │ │ │
│pentru a │ │ │ │
│sesiza orice formă │ │ │ │
│de abuz, neglijare,│ │ │ │
│exploatare sau │ │ │ │
│orice altă formă de│ │ │ │
│violenţă, inclusiv │2 │ │ │
│tratamente │ │ │ │
│inumane sau │ │ │ │
│degradante la care │ │ │ │
│sunt supuşi de │ │ │ │
│persoanele cu care │ │ │ │
│vin în contact, │ │ │ │
│atât în centru, cât│ │ │ │
│şi în familie sau │ │ │ │
│în comunitate │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Copiii ştiu să│ │ │ │
│recunoască riscul │ │ │ │
│şi situaţiile de │ │ │ │
│abuz, neglijare, │ │ │ │
│exploatare sau │ │ │ │
│orice altă formă de│ │ │ │
│violenţă, │ │ │ │
│tratamente inumane │1 │ │ │
│sau degradante şi │ │ │ │
│au fost │ │ │ │
│informaţi în acest │ │ │ │
│sens; documentul │ │ │ │
│privind informarea │ │ │ │
│este disponibil la │ │ │ │
│dosarul │ │ │ │
│beneficiarului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Copiii care au│ │ │ │
│fost expuşi │ │ │ │
│oricărei forme de │ │ │ │
│abuz, │ │ │ │
│neglijare, │ │ │ │
│exploatare sau │ │ │ │
│orice altă formă de│ │ │ │
│violenţă, │ │ │ │
│inclusiv tratamente│ │ │ │
│inumane sau │1 │ │ │
│degradante au │ │ │ │
│beneficiat de │ │ │ │
│sprijin psihologic │ │ │ │
│şi consiliere. │ │ │ │
│Rapoartele │ │ │ │
│trimestriale conţin│ │ │ │
│informaţii cu │ │ │ │
│privire la │ │ │ │
│sprijinul oferit │ │ │ │
│beneficiarilor. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.3 Centrul │ │ │ │
│organizează sesiuni│ │ │ │
│de instruire a │ │ │ │
│personalului │ │ │ │
│propriu privind │1 │ │ │
│cunoaşterea şi │ │ │ │
│prevenirea formelor│ │ │ │
│de abuz şi │ │ │ │
│neglijare a │ │ │ │
│copiilor. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im: Personalul ştie│ │ │ │
│să recunoască │ │ │ │
│riscul şi │ │ │ │
│situaţiile │ │ │ │
│de abuz, neglijare │ │ │ │
│sau exploatare; │ │ │ │
│sesiunile de │ │ │ │
│informare, │1 │ │ │
│instruire şi │ │ │ │
│consiliere a │ │ │ │
│personalului se │ │ │ │
│înscriu în │ │ │ │
│Registrul privind │ │ │ │
│instruirea │ │ │ │
│personalului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.4 Centrul aplică│ │ │ │
│prevederile legale │ │ │ │
│cu privire la │ │ │ │
│semnalarea, către │ │ │ │
│organismele/ │ │ │ │
│instituţiile │ │ │ │
│competente, a │3 │ │ │
│oricărei situaţii │ │ │ │
│de abuz şi │ │ │ │
│neglijare │ │ │ │
│identificată şi ia │ │ │ │
│toate măsurile de │ │ │ │
│remediere, în │ │ │ │
│regim de urgenţă │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Registrul de │ │ │ │
│evidenţă a │ │ │ │
│cazurilor de abuz │ │ │ │
│sau │1 │ │ │
│neglijare este │ │ │ │
│disponibil la │ │ │ │
│sediul centrului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Registrul de │ │ │ │
│evidenţă a │ │ │ │
│cazurilor de abuz │ │ │ │
│sau │ │ │ │
│neglijare este │1 │ │ │
│completat la zi şi │ │ │ │
│este disponibil, pe│ │ │ │
│suport de hârtie │ │ │ │
│sau electronic, la │ │ │ │
│sediul centrului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im3: Orice caz de │ │ │ │
│abuz sesizat în │ │ │ │
│centru este adus la│ │ │ │
│cunoştinţa │ │ │ │
│furnizorului de │1 │ │ │
│servicii sociale, │ │ │ │
│în termen │ │ │ │
│de maxim 2 ore de │ │ │ │
│la semnalarea │ │ │ │
│acestuia. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│STANDARD 2 │ │ │ │
│CONTROLUL │ │ │ │
│COMPORTAMENTULUI │ │ │ │
│Personalul │ │ │ │
│centrului │ │ │ │
│rezidenţial, │ │ │ │
│organizat ca centru│ │ │ │
│de primire în regim│ │ │ │
│de urgenţă, │ │ │ │
│reacţionează │ │ │ │
│pozitiv │ │ │ │
│la diversele │ │ │ │
│comportamente ale │ │ │ │
│copiilor şi, în │ │ │ │
│cazul │ │ │ │
│unor comportamente │ │ │ │
│inacceptabile │ │ │ │
│repetate ale │ │ │ │
│acestora, hotărăşte│ │ │ │
│şi aplică sancţiuni│4 │ │ │
│constructive, │ │ │ │
│cu scop educativ. │ │ │ │
│Rezultat aşteptat: │ │ │ │
│Copiii sunt │ │ │ │
│încurajaţi şi │ │ │ │
│sprijiniţi │ │ │ │
│să-şi formeze o │ │ │ │
│conduită │ │ │ │
│acceptabilă pentru │ │ │ │
│grup, │ │ │ │
│familie şi │ │ │ │
│societate, iar │ │ │ │
│atunci când ca un │ │ │ │
│comportament │ │ │ │
│inadecvat sunt │ │ │ │
│trataţi de personal│ │ │ │
│în │ │ │ │
│mod constructiv, │ │ │ │
│fără excese sau │ │ │ │
│subiectivism │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S2.1 Centrul deţine│ │ │ │
│şi aplică o │ │ │ │
│procedură privind │2 │ │ │
│controlul │ │ │ │
│comportamentului │ │ │ │
│copiilor │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Procedura │ │ │ │
│privind controlul │ │ │ │
│comportamentului │ │ │ │
│beneficiarilor este│ │ │ │
│aprobată prin │ │ │ │
│decizie sau, după │1 │ │ │
│caz, │ │ │ │
│dispoziţie a │ │ │ │
│conducătorului │ │ │ │
│furnizorului de │ │ │ │
│servicii │ │ │ │
│sociale. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Procedura │ │ │ │
│privind controlul │ │ │ │
│comportamentului │ │ │ │
│beneficiarilor este│1 │ │ │
│disponibil la │ │ │ │
│sediul centrului, │ │ │ │
│anexă la ROF. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S2.2 Centrul │ │ │ │
│instruieşte │ │ │ │
│personalul în │ │ │ │
│vederea │ │ │ │
│aplicării │1 │ │ │
│procedurii privind │ │ │ │
│controlul │ │ │ │
│comportamentului │ │ │ │
│copiilor │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im: Personalul │ │ │ │
│cunoaşte şi aplică │ │ │ │
│Procedura privind │ │ │ │
│controlul │ │ │ │
│comportamentului │ │ │ │
│beneficiarilor; │1 │ │ │
│sesiunile de │ │ │ │
│instruire/informare│ │ │ │
│sunt consemnate în │ │ │ │
│registrele │ │ │ │
│speciale cu această│ │ │ │
│destinaţie │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S2.3 Centrul │ │ │ │
│realizează o │ │ │ │
│evidenţă specială a│ │ │ │
│cazurilor care au │1 │ │ │
│necesitat aplicarea│ │ │ │
│unor măsuri │ │ │ │
│restrictive │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im: Fişa specială │ │ │ │
│de evidenţă a │ │ │ │
│comportamentelor │ │ │ │
│deviante ale │ │ │ │
│beneficiarului este│ │ │ │
│disponibilă în │ │ │ │
│dosarul │1 │ │ │
│personal al │ │ │ │
│beneficiarului, │ │ │ │
│ataşată la │ │ │ │
│programul pentru │ │ │ │
│ocrotirea sănătăţii│ │ │ │
│copilului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│MODUL IX │ │ │ │
│GESTIONAREA ŞI │ │ │ │
│NOTIFICAREA │9 │ │ │
│INCIDENTELOR │ │ │ │
│DEOSEBITE │ │ │ │
│(Standarde 1-2) │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│STANDARDUL 1 │ │ │ │
│GESTIONAREA │ │ │ │
│INCIDENTELOR │ │ │ │
│DEOSEBITE │ │ │ │
│Centrul │ │ │ │
│rezidenţial, │ │ │ │
│organizat ca centru│ │ │ │
│de primire în │ │ │ │
│regim de urgenţă, │ │ │ │
│aplică reguli clare│ │ │ │
│privind │ │ │ │
│gestionarea │ │ │ │
│incidentelor │ │ │ │
│deosebite. │ │ │ │
│Rezultat aşteptat: │ │ │ │
│Posibilele │7 │ │ │
│incidente ce pot │ │ │ │
│apare în │ │ │ │
│perioada de │ │ │ │
│rezidenţă a │ │ │ │
│copiilor în centru,│ │ │ │
│inclusiv │ │ │ │
│absenţa din centru │ │ │ │
│fără permisiune, │ │ │ │
│sunt cunoscute de │ │ │ │
│familiile acestora │ │ │ │
│şi/sau de │ │ │ │
│instituţiile │ │ │ │
│competente, │ │ │ │
│astfel încât să │ │ │ │
│poată fi prevenite │ │ │ │
│sau remediate. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.1 Centrul │ │ │ │
│stabileşte │ │ │ │
│proceduri proprii │3 │ │ │
│de evaluare │ │ │ │
│a riscurilor │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Procedura de │ │ │ │
│evaluare şi │ │ │ │
│prevenire a │ │ │ │
│riscurilor │ │ │ │
│este aprobată prin │1 │ │ │
│decizie sau, după │ │ │ │
│caz, dispoziţie a │ │ │ │
│conducătorului │ │ │ │
│furnizorului de │ │ │ │
│servicii sociale. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Procedura de │ │ │ │
│evaluare şi │ │ │ │
│prevenire a │1 │ │ │
│riscurilor │ │ │ │
│este disponibilă la│ │ │ │
│sediul centrului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im3: Personalul │ │ │ │
│cunoaşte şi aplică │ │ │ │
│Procedura de │ │ │ │
│evaluare şi │ │ │ │
│prevenire a │ │ │ │
│riscurilor; │1 │ │ │
│sesiunile de │ │ │ │
│instruire/informare│ │ │ │
│sunt consemnate în │ │ │ │
│registrele │ │ │ │
│speciale cu această│ │ │ │
│destinaţie. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.2 Centrul │ │ │ │
│asigură evidenţa │ │ │ │
│incidentelor │1 │ │ │
│deosebite │ │ │ │
│care afectează │ │ │ │
│copilul │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im: Registrul de │ │ │ │
│evidenţă a │ │ │ │
│incidentelor │ │ │ │
│deosebite este │1 │ │ │
│disponibil, pe │ │ │ │
│suport de hârtie, │ │ │ │
│la sediul │ │ │ │
│centrului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.3 Centrul │ │ │ │
│asigură măsuri │ │ │ │
│adecvate de │ │ │ │
│prevenire şi │ │ │ │
│intervenţie pentru │3 │ │ │
│copiii care │ │ │ │
│părăsesc centrul │ │ │ │
│fără │ │ │ │
│permisiune │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Procedura │ │ │ │
│privind │ │ │ │
│soluţionarea │ │ │ │
│situaţiilor de │ │ │ │
│absenteism al │ │ │ │
│copilului este │ │ │ │
│probată prin │1 │ │ │
│decizie sau, │ │ │ │
│după caz, │ │ │ │
│dispoziţie a │ │ │ │
│conducătorului │ │ │ │
│furnizorului de │ │ │ │
│servicii sociale. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Procedura │ │ │ │
│privind │ │ │ │
│soluţionarea │ │ │ │
│situaţiilor de │ │ │ │
│absenteism al │ │ │ │
│copilului este │1 │ │ │
│disponibilă la │ │ │ │
│sediul │ │ │ │
│centrului, în │ │ │ │
│dosarul de │ │ │ │
│proceduri. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im3: Registrul de │ │ │ │
│evidenţă a │ │ │ │
│incidentelor │ │ │ │
│deosebite │ │ │ │
│conţine │ │ │ │
│informaţiile │1 │ │ │
│referitoare la │ │ │ │
│situaţiile de │ │ │ │
│absenteism a │ │ │ │
│copilului, fără │ │ │ │
│permisiune. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│STANDARD 2 │ │ │ │
│NOTIFICAREA CU │ │ │ │
│PRIVIRE LA │ │ │ │
│EVENIMENTELE │ │ │ │
│DEOSEBITE │ │ │ │
│Centrul │ │ │ │
│rezidenţial, │ │ │ │
│organizat ca centru│ │ │ │
│de primire în │ │ │ │
│regim de urgenţă, │ │ │ │
│aplică reguli clare│ │ │ │
│privind │ │ │ │
│notificarea │ │ │ │
│incidentelor │ │ │ │
│deosebite în care │2 │ │ │
│sunt │ │ │ │
│implicaţi copiii şi│ │ │ │
│personalul propriu.│ │ │ │
│Rezultat aşteptat: │ │ │ │
│Posibilele │ │ │ │
│incidente ce pot │ │ │ │
│apare în │ │ │ │
│perioada de │ │ │ │
│rezidenţă a │ │ │ │
│copiilor în centru │ │ │ │
│sunt │ │ │ │
│cunoscute de │ │ │ │
│familiile acestora │ │ │ │
│şi de instituţiile │ │ │ │
│competente. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S2.1 Centrul │ │ │ │
│informează familia/│ │ │ │
│reprezentantul │ │ │ │
│legal │ │ │ │
│al copilului cu │1 │ │ │
│privire la │ │ │ │
│incidentele │ │ │ │
│deosebite în care │ │ │ │
│acesta a fost │ │ │ │
│implicat. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im: Notificările se│ │ │ │
│consemnează în │ │ │ │
│Registrul de │1 │ │ │
│evidenţă │ │ │ │
│a incidentelor │ │ │ │
│deosebite. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S2.2 Centrul │ │ │ │
│informează │ │ │ │
│instituţiile │ │ │ │
│competente cu │ │ │ │
│privire la toate │1 │ │ │
│incidentele │ │ │ │
│deosebite petrecute│ │ │ │
│în │ │ │ │
│centru │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im: Centrul deţine │ │ │ │
│un Registru de │ │ │ │
│evidenţă a │ │ │ │
│incidentelor │ │ │ │
│deosebite, în care │ │ │ │
│sunt consemnate │1 │ │ │
│anunţurile │ │ │ │
│telefonice şi │ │ │ │
│notificările │ │ │ │
│transmise către │ │ │ │
│instituţiile │ │ │ │
│publice. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│MODUL X - │ │ │ │
│MANAGEMENT ŞI │19 │ │ │
│RESURSE UMANE │ │ │ │
│(Standardele 1-2) │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│STANDARD 1 │ │ │ │
│ADMINISTRARE, │ │ │ │
│ORGANIZARE ŞI │ │ │ │
│FUNCŢIONARE │ │ │ │
│Organizarea, │ │ │ │
│administrarea şi │ │ │ │
│funcţionarea │ │ │ │
│centrului │ │ │ │
│rezidenţial se │ │ │ │
│realizează în │11 │ │ │
│conformitate cu │ │ │ │
│prevederile legale │ │ │ │
│în vigoare │ │ │ │
│Rezultat aşteptat: │ │ │ │
│Copiii sunt │ │ │ │
│îngrijiţi şi │ │ │ │
│protejaţi │ │ │ │
│într-un centru care│ │ │ │
│funcţionează în │ │ │ │
│condiţiile legii │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.1 Centrul este │ │ │ │
│administrat şi │ │ │ │
│coordonat de │1 │ │ │
│personal │ │ │ │
│de conducere │ │ │ │
│competent │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im: Fişa de post a │ │ │ │
│conducătorului │ │ │ │
│centrului, precum │ │ │ │
│şi │ │ │ │
│rapoartele/fişele │1 │ │ │
│de evaluare a │ │ │ │
│activităţii │ │ │ │
│acestuia │ │ │ │
│sunt disponibile la│ │ │ │
│sediul centrului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.2 Centrul │ │ │ │
│funcţionează │ │ │ │
│conform │ │ │ │
│prevederilor │2 │ │ │
│regulamentului │ │ │ │
│propriu de │ │ │ │
│organizare şi │ │ │ │
│funcţionare │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Regulamentul │ │ │ │
│propriu de │ │ │ │
│organizare şi │ │ │ │
│funcţionare, pe │ │ │ │
│suport de hârtie şi│1 │ │ │
│organigrama │ │ │ │
│centrului sunt │ │ │ │
│disponibile la │ │ │ │
│sediul centrului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Regulamentul │ │ │ │
│propriu de │ │ │ │
│organizare şi │ │ │ │
│funcţionare │ │ │ │
│este aprobat prin │1 │ │ │
│hotărâre/decizie a │ │ │ │
│organului de │ │ │ │
│conducere prevăzut │ │ │ │
│de lege. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.3 Centrul │ │ │ │
│asigură instruirea │ │ │ │
│personalului şi │ │ │ │
│facilitează accesul│ │ │ │
│acestuia la cursuri│2 │ │ │
│de │ │ │ │
│perfecţionare şi │ │ │ │
│formare │ │ │ │
│profesională │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Personalul │ │ │ │
│centrului este │ │ │ │
│calificat, bine │ │ │ │
│pregătit │ │ │ │
│şi interesat în │1 │ │ │
│autoperfecţionare; │ │ │ │
│planurile anuale de│ │ │ │
│formare sunt │ │ │ │
│disponibile la │ │ │ │
│sediul centrului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Sesiunile de │ │ │ │
│instruire, │ │ │ │
│cursurile de │ │ │ │
│perfecţionare │ │ │ │
│şi formare │ │ │ │
│profesională sunt │1 │ │ │
│consemnate în │ │ │ │
│Registrul │ │ │ │
│privind instruirea │ │ │ │
│şi formarea │ │ │ │
│continuă a │ │ │ │
│personalului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.4 Activitatea │ │ │ │
│centrului este │ │ │ │
│supusă unui proces │ │ │ │
│de │ │ │ │
│autoevaluare │2 │ │ │
│permanentă şi este │ │ │ │
│monitorizată de │ │ │ │
│furnizorul de │ │ │ │
│servicii sociale │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Planurile │ │ │ │
│anuale de acţiune │1 │ │ │
│sunt disponibile la│ │ │ │
│sediul centrului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Rapoartele de │ │ │ │
│monitorizare, în │ │ │ │
│copie, sunt │ │ │ │
│disponibile la │ │ │ │
│sediul centrului │ │ │ │
│(numai dacă au fost│ │ │ │
│efectuate vizitele │ │ │ │
│în teren ale │1 │ │ │
│specialiştilor │ │ │ │
│nominalizaţi de │ │ │ │
│furnizorul de │ │ │ │
│servicii sociale │ │ │ │
│care │ │ │ │
│administrează │ │ │ │
│centrul). │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.5 Conducerea │ │ │ │
│centrului cunoaşte │ │ │ │
│şi aplică normele │ │ │ │
│legale privind │ │ │ │
│gestionarea şi │2 │ │ │
│administrarea │ │ │ │
│resurselor │ │ │ │
│financiare, │ │ │ │
│materiale şi umane │ │ │ │
│ale centrului │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Indicatorii şi│ │ │ │
│rapoartele de audit│ │ │ │
│intern/evaluare │ │ │ │
│internă, în copie, │ │ │ │
│(dacă aceste │ │ │ │
│evaluări au fost │ │ │ │
│realizate) sau │1 │ │ │
│notificarea │ │ │ │
│coordonatorului │ │ │ │
│centrului în │ │ │ │
│original sunt │ │ │ │
│disponibile la │ │ │ │
│sediul centrului │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Coordonatorul │ │ │ │
│centrului este │ │ │ │
│evaluat anual de │1 │ │ │
│către furnizorul de│ │ │ │
│servicii sociale. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.6 Centrul se │ │ │ │
│asigură că │ │ │ │
│beneficiarii săi, │ │ │ │
│precum şi │ │ │ │
│instituţiile │ │ │ │
│publice cu │1 │ │ │
│responsabilităţi în│ │ │ │
│domeniul │ │ │ │
│protecţiei sociale,│ │ │ │
│cunosc activitatea │ │ │ │
│şi performanţele │ │ │ │
│sale │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im: Raportul de │ │ │ │
│activitate este │ │ │ │
│disponibil la │1 │ │ │
│sediul │ │ │ │
│centrului şi este │ │ │ │
│un document public.│ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S1.7 Conducerea │ │ │ │
│centrului │ │ │ │
│realizează │ │ │ │
│comunicarea şi │ │ │ │
│colaborarea │ │ │ │
│permanentă cu │ │ │ │
│serviciul public de│ │ │ │
│asistenţă socială │ │ │ │
│de la nivel │1 │ │ │
│judeţean, cu │ │ │ │
│organele de │ │ │ │
│poliţie, precum şi │ │ │ │
│cu alte instituţii │ │ │ │
│publice locale şi │ │ │ │
│organizaţii ale │ │ │ │
│societăţii civile │ │ │ │
│active din │ │ │ │
│comunitate │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im: Centrul │ │ │ │
│consemnează şi │ │ │ │
│păstrează │ │ │ │
│corespondenţa cu │ │ │ │
│orice autoritate/ │ │ │ │
│instituţie publică │ │ │ │
│sau privată, cu │ │ │ │
│organizaţii ale │ │ │ │
│societăţii civile, │1 │ │ │
│culte etc., precum │ │ │ │
│şi │ │ │ │
│orice alte │ │ │ │
│documente care │ │ │ │
│evidenţiază │ │ │ │
│colaborarea sau │ │ │ │
│parteneriatul cu │ │ │ │
│acestea. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│STANDARD 2 RESURSE │ │ │ │
│UMANE │ │ │ │
│Centrul rezidenţial│ │ │ │
│dispune de o │ │ │ │
│structură de │ │ │ │
│personal │ │ │ │
│capabil să asigure │ │ │ │
│activităţile şi │ │ │ │
│serviciile │ │ │ │
│acordate, │ │ │ │
│în concordanţă cu │8 │ │ │
│misiunea, scopul/ │ │ │ │
│funcţiile centrului│ │ │ │
│şi cu nevoile │ │ │ │
│copiilor. │ │ │ │
│Rezultat aşteptat: │ │ │ │
│Copiii sunt │ │ │ │
│îngrijiţi, educaţi │ │ │ │
│şi │ │ │ │
│protejaţi de │ │ │ │
│personal suficient │ │ │ │
│şi competent. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S2.1 Structura de │ │ │ │
│personal a │ │ │ │
│centrului │ │ │ │
│corespunde din │2 │ │ │
│punct de vedere al │ │ │ │
│calificării cu │ │ │ │
│serviciile acordate│ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Statul de │ │ │ │
│funcţii aprobat, în│ │ │ │
│copie, contractele │ │ │ │
│de │ │ │ │
│prestări servicii │ │ │ │
│încheiate cu │ │ │ │
│diverşi │1 │ │ │
│specialişti, │ │ │ │
│contractele de │ │ │ │
│colaborare sunt │ │ │ │
│disponibile, în │ │ │ │
│copie, la │ │ │ │
│sediul centrului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Procesele │ │ │ │
│verbale ale │ │ │ │
│şedinţelor de │ │ │ │
│supervizare a │1 │ │ │
│personalului sunt │ │ │ │
│disponibile, în │ │ │ │
│copie, la sediul │ │ │ │
│centrului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S2.2 Conducerea │ │ │ │
│centrului respectă │ │ │ │
│dispoziţiile legale│1 │ │ │
│privind angajarea │ │ │ │
│personalului │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im: Contractele de │ │ │ │
│muncă, contractele │ │ │ │
│de prestări │ │ │ │
│servicii şi │ │ │ │
│contractele de │1 │ │ │
│voluntariat (în │ │ │ │
│copie) sunt │ │ │ │
│disponibile la │ │ │ │
│sediul centrului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S2.3 Conducerea │ │ │ │
│centrului │ │ │ │
│întocmeşte fişa │1 │ │ │
│postului │ │ │ │
│pentru fiecare │ │ │ │
│persoană angajată │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im: Fişele de post │ │ │ │
│ale personalului │ │ │ │
│(în copie) sunt │1 │ │ │
│disponibile la │ │ │ │
│sediul centrului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S2.4 Conducerea │ │ │ │
│centrului │ │ │ │
│realizează anual │1 │ │ │
│evaluarea │ │ │ │
│personalului │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im: Fişele de │ │ │ │
│evaluare a │ │ │ │
│personalului sunt │1 │ │ │
│disponibile │ │ │ │
│la sediul │ │ │ │
│centrului. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S2.5 Centrul │ │ │ │
│dispune de numărul │ │ │ │
│şi structura de │ │ │ │
│personal necesară │2 │ │ │
│desfăşurării │ │ │ │
│activităţilor │ │ │ │
│proprii în │ │ │ │
│condiţii optime │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im1: Beneficiarilor│ │ │ │
│le sunt oferite │ │ │ │
│servicii de │ │ │ │
│personal │1 │ │ │
│bine pregătit, │ │ │ │
│ataşat şi empatic │ │ │ │
│faţă de aceştia şi │ │ │ │
│problemele lor. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im2: Personalul │ │ │ │
│este suficient │ │ │ │
│pentru asigurarea │1 │ │ │
│continuităţii │ │ │ │
│serviciilor. │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│S2.6 Personalul │ │ │ │
│centrului are │ │ │ │
│controalele │ │ │ │
│medicale │1 │ │ │
│periodice efectuate│ │ │ │
│conform normelor │ │ │ │
│legale în │ │ │ │
│vigoare │ │ │ │
├───────────────────┼───────┼────────┼──────┤
│Im: Documentele │ │ │ │
│emise ca urmare │ │ │ │
│controalelor │ │ │ │
│medicale periodice │1 │ │ │
│se păstrează la │ │ │ │
│dosarele de │ │ │ │
│personal │ │ │ │
│ale angajaţilor. │ │ │ │
└───────────────────┴───────┴────────┴──────┘



                                          -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016