Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   SCHEMĂ DE AJUTOR DE STAT din 18 octombrie 2024  Sprijin în vederea achiziţionării de tractoare şi maşini agricole autopropulsate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 SCHEMĂ DE AJUTOR DE STAT din 18 octombrie 2024 Sprijin în vederea achiziţionării de tractoare şi maşini agricole autopropulsate

EMITENT: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1046 din 18 octombrie 2024
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 2.265 din 18 octombrie 2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.046 din 18 octombrie 2024.
──────────
    ART. 1
    (1) Prezenta anexă instituie o schemă de ajutor de stat, având titlul „Sprijin în vederea achiziţionării de tractoare şi maşini agricole autopropulsate“, denumită în continuare schemă.
    (2) Administraţia Fondului pentru Mediu, denumită în continuare AFM, are calitatea de furnizor de ajutor de stat şi administrator în cadrul prezentei scheme.

    ART. 2
    (1) Prezenta schemă este exceptată de la obligaţia notificării prevăzute la art. 108 alin. (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, cu modificările şi completările ulterioare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 187 din 26 iunie 2014, conform criteriilor prevăzute în Regulamentul (UE) 2022/2.472 al Comisiei din 14 decembrie 2022 de declarare a anumitor categorii de ajutoare în sectoarele agricol şi forestier şi în zonele rurale ca fiind compatibile cu piaţa internă, în aplicarea articolelor 107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene.
    (2) Schema se aplică conform prevederilor art. 14 - Ajutoare pentru investiţii în exploataţii agricole care au legătură cu producţia agricolă primară din Regulamentul (UE) 2022/2.472.
    (3) Schema se aplică pe întreg teritoriul României.
    (4) Comisia Europeană este informată în termen de 20 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei scheme, potrivit anexei II la Regulamentul (UE) 2022/2.472.
    (5) Textul schemei se publică integral pe pagina web a AFM, la adresa www.afm.ro.

    ART. 3
    (1) Scopul prezentei scheme este de a sprijini producătorii agricoli în vederea achiziţionării de tractoare şi maşini agricole autopropulsate, inclusiv de accesorii agricole aferente noi, mai puţin poluante.
    (2) Obiectivul schemei îl reprezintă îmbunătăţirea nivelului global de performanţă şi sustenabilitate al exploataţiei agricole, în special prin reducerea costurilor de producţie sau prin îmbunătăţirea şi reorientarea producţiei.

    ART. 4
    Prezenta schemă se adresează producătorilor agricoli persoane fizice, care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei agricole primare şi care deţin atestat de producător în sensul definiţiei prevăzute la art. 5 lit. b), considerate microîntreprinderi şi întreprinderi mici şi mijlocii prin activitatea economică desfăşurată în propria fermă/gospodărie pentru obţinerea unor produse agricole.

    ART. 5
    În înţelesul prezentei scheme, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
    a) accesorii agricole - echipamente sau ataşamente suplimentare care extind funcţionalitatea şi capacitatea vehiculelor agricole, proiectate pentru a efectua o varietate de sarcini agricole specifice, cum ar fi aratul, semănatul, recoltarea, fertilizarea, irigarea şi altele; cu titlu de exemplu, intră în această categorie: pluguri, semănători, cultivatoare, remorci, echipamente de fertilizare şi irigare, combinate de recoltat etc.;
    b) atestat de producător - documentul care certifică calitatea de producător agricol, astfel cum este definit la art. 2 lit. c) din Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, cu modificările şi completările ulterioare;
    c) autovehicul uzat - orice autoturism, microbuz, autoutilitară uşoară sau autospecială /autospecializată uşoară, care va fi predat/ă spre casare;
    d) cerere de finanţare - documentul prevăzut în ghidul de finanţare, completat şi depus de către solicitant, în cadrul sesiunii de înscriere, în vederea obţinerii finanţării;
    e) data acordării ajutorului - data la care dreptul legal de a primi ajutorul este conferit beneficiarului în conformitate cu regimul juridic aplicabil, respectiv data aprobării finanţării de către AFM;
    f) ghidul de finanţare - setul de informaţii necesare solicitantului/beneficiarului pentru pregătirea, derularea şi implementarea proiectului, aprobat prin ordin al ministrului mediului, apelor şi pădurilor şi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi pe pagina web a AFM;
    g) maşină agricolă autopropulsată - vehicul motorizat, special conceput pentru a îndeplini diverse operaţiuni agricole fără a necesita un alt vehicul pentru tracţiune. Aceste maşini sunt echipate cu propriul motor şi sistem de propulsie, permiţându-le să se deplaseze autonom pe terenurile agricole. Ele sunt proiectate pentru a executa sarcini specifice în agricultură, cum ar fi recoltarea, pulverizarea pesticidelor, cosirea fânului, balotarea şi alte operaţiuni similare; cu titlu de exemplu, intră în această categorie: combine de recoltat, tractoare autopropulsate, pulverizatoare autopropulsate, cositori autopropulsate etc.;
    h) producţia agricolă primară - producţia de produse ale solului şi ale creşterii animalelor, enumerate în anexa I la Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, fără a se efectua nicio altă operaţiune de modificare a naturii produselor respective;
    i) tânăr fermier - persoana cu vârsta până la 40 de ani inclusiv, la momentul depunerii cererii de finanţare, care îndeplineşte cerinţa de a fi „şeful exploataţiei“ prin deţinerea atestatului de producător;
    j) tractor - vehiculul cu motor, pe roţi sau pe şenile, conceput special pentru a trage sau a împinge anumite utilaje sau remorci folosite în exploatările agricole sau pentru alte lucrări, care se deplasează numai ocazional pe drumul public;
    k) tractor uzat - vehiculul cu motor, pe roţi sau pe şenile, conceput special pentru a trage sau a împinge anumite utilaje sau remorci folosite în exploatările agricole ori forestiere sau pentru alte lucrări, care se deplasează numai ocazional pe drumul public, care va fi predat spre casare.


    ART. 6
    Beneficiarii prevăzuţi la art. 4 beneficiază de prevederile prezentei schemei sub condiţia îndeplinirii următoarelor criterii de eligibilitate:
    a) deţin atestat de producător, emis pe numele lor, în termen de valabilitate la momentul depunerii cererii de finanţare;
    b) nu înregistrează obligaţii de plată la bugetul de stat şi bugetul local;
    c) nu au fost condamnaţi pentru infracţiuni împotriva mediului prin hotărâre judecătorească definitivă;
    d) nu fac obiectul unui ordin de recuperare neexecutat în urma unei decizii anterioare a Comisiei Europene prin care un ajutor acordat este declarat ilegal şi incompatibil cu piaţa internă;
    e) nu obţin finanţare prin proiecte ori programe finanţate din alte fonduri publice, inclusiv fonduri comunitare, pentru aceeaşi investiţie care urmează a fi efectuată în baza prezentei scheme;
    f) predau spre casare un autovehicul/tractor sau maşină agricolă autopropulsată uzat/ă;
    g) nu sunt în dificultate, respectiv în reorganizare, în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de finanţare.


    ART. 7
    (1) În cadrul prezentei scheme se acordă un ajutor nerambursabil pentru achiziţionarea de tractoare şi maşini agricole autopropulsate noi, inclusiv accesoriile agricole aferente.
    (2) Nu se acordă ajutor pentru efectuarea de investiţii constând numai în achiziţia accesoriilor agricole aferente tractoarelor şi/sau maşinilor agricole autopropulsate.
    (3) În cadrul prezentei scheme, valoarea de achiziţie a tractorului/maşinii agricole autopropulsate, inclusiv accesoriile agricole aferente, nu trebuie să depăşească echivalentul în lei a valorii de 55.000 euro, cu TVA inclusă.
    (4) TVA nu este eligibilă pentru ajutor, cu excepţia cazului în care nu este recuperabilă în temeiul legislaţiei naţionale privind TVA.

    ART. 8
    (1) Intensitatea ajutorului reprezintă 65% din valoarea de achiziţie a tractorului şi/sau maşinii agricole autopropulsate noi, inclusiv accesoriile agricole aferente, sub incidenţa art. 7 alin. (4).
    (2) În cazul tinerilor fermieri definiţi la art. 5 lit. i), intensitatea prevăzută la alin. (1) este de 80% din valoarea de achiziţie a tractorului şi/sau maşinii agricole autopropulsate noi, inclusiv accesoriile agricole aferente, sub incidenţa art. 7 alin. (4).
    (3) Finanţarea în cadrul prezentei scheme se acordă sub rezerva predării spre casare a unui autovehicul/tractor sau a unei maşini agricole autopropulsate uzat/e.
    (4) Cursul RON/EUR utilizat în cadrul schemei este cursul inforEuro aferent lunii anterioare demarării sesiunii de înscriere.

    ART. 9
    (1) În cadrul prezentei scheme, sprijinul financiar se acordă în baza unei cereri de finanţare însoţite de documentele prevăzute în ghidul de finanţare, depusă în cadrul sesiunii de înscriere, conform dispoziţiei preşedintelui AFM.
    (2) Modalitatea de achiziţionare a tractorului/maşinii agricole autopropulsate şi procesul de decontare a sumelor aprobate în cadrul schemei se stabilesc în ghidul de finanţare.

    ART. 10
    (1) Sprijinul financiar în cadrul acestei scheme se acordă din alocările financiare prevăzute cu această destinaţie în bugetul Fondului pentru mediu, în urma selectării şi notificării beneficiarului privind aprobarea cererii de finanţare.
    (2) AFM nu finanţează cheltuielile prevăzute la art. 7, efectuate anterior aprobării cererii de finanţare.

    ART. 11
    (1) AFM are obligaţia de a verifica îndeplinirea condiţiilor prevăzute în prezenta schemă şi în ghidul de finanţare, publicat pe pagina web a AFM la adresa www.afm.ro.
    (2) Verificarea îndeplinirii criteriilor de eligibilitate se realizează de către AFM înainte de acordarea sprijinului.
    (3) În cazul în care cererea de finanţare este selectată pentru finanţare în cadrul prezentei scheme, AFM comunică în scris beneficiarului cuantumul ajutorului. Suma aprobată pentru finanţare nu poate fi suplimentată.
    (4) În cazul în care beneficiarul nu este eligibil în cadrul prezentei scheme, AFM îi comunică în scris acest lucru.

    ART. 12
    Ajutoarele de stat acordate prin schemă nu se cumulează cu alte ajutoare obţinute prin proiecte şi/sau programe finanţate din alte fonduri publice, inclusiv fonduri comunitare, pentru aceeaşi achiziţie efectuată în baza prezentei scheme.

    ART. 13
    Prezenta schemă se aplică de la data intrării în vigoare a acesteia până la 31 decembrie 2029.

    ART. 14
    (1) Publicarea informaţiilor privind beneficiarii schemei se realizează în conformitate cu prevederile art. 9 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2022/2.472.
    (2) Informaţiile prevăzute în anexa III din Regulamentul (UE) 2022/2.472 privind fiecare ajutor individual acordat care depăşeşte 10.000 euro se publică pe pagina web a AFM la adresa www.afm.ro.
    (3) Informaţiile menţionate în anexa III din Regulamentul (UE) 2022/2.472 se publică pe site în termen de 6 luni de la data la care s-a acordat ajutorul, sunt organizate şi sunt accesibile într-un mod standardizat [conform descrierii din anexa III din Regulamentul (UE) 2022/2.472], astfel încât fac posibilă executarea funcţiilor de căutare şi descărcare în mod eficace şi rămân disponibile pe site timp de cel puţin 10 ani de la data la care s-a acordat ajutorul.
    (4) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, denumit în continuare MADR, prin Direcţia generală afaceri europene şi relaţii internaţionale, denumită în continuare DGAERI, pe baza informaţiilor primite din partea AFM, transmite Comisiei Europene, în format electronic, un raport anual, conform menţiunilor din capitolul III al Regulamentului (CE) nr. 794/2004 al Comisiei din 21 aprilie 2004 de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2015/1.589 al Consiliului din 13 iulie 2015 de stabilire a normelor de aplicare a articolului 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene. MADR, prin DGAERI, în baza informaţiilor primite de la AFM, transmite Comisiei Europene, în termen de 20 de zile lucrătoare sau într-un termen mai îndelungat, care poate fi stabilit în cerere, toate informaţiile şi documentele justificative pe care Comisia le consideră necesare pentru a monitoriza aplicarea schemei.
    (5) AFM ţine evidenţe detaliate privind informaţiile şi documentele justificative necesare pentru a se demonstra că sunt îndeplinite toate condiţiile prevăzute de Regulamentul (UE) 2022/2.472 aplicabile schemei.
    (6) Monitorizarea ajutoarelor de stat acordate prin schemă se realizează de către AFM.
    (7) Beneficiarii au obligaţia să deţină în proprietate, pe durata specificată în ghidul de finanţare, tractorul sau maşina agricolă autopropulsată achiziţionat/ă în baza acestei scheme.

    ART. 15
    (1) Recuperarea ajutorului de stat se realizează de către AFM, conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Furnizorul de ajutor îşi rezervă dreptul de a nu achita/acorda ajutorul de stat sau de a solicita recuperarea ajutorului de stat deja plătit în cazul în care documentele sau informaţiile furnizate de către beneficiar se dovedesc a fi incorecte sau false.


    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016