Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   SCHEMĂ DE AJUTOR DE MINIMIS din 4 octombrie 2024  prevăzută în cadrul Programului Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 SCHEMĂ DE AJUTOR DE MINIMIS din 4 octombrie 2024 prevăzută în cadrul Programului "ELECTRIC UP" privind finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii şi a operatorilor economici care activează în domeniul HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp şi 150 kWp necesară consumului propriu, a unui sistem de stocare a energiei produse pentru creşterea gradului de autoconsum, a cel puţin o staţie de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic, precum şi a sistemului alternativ de încălzire/răcire pentru creşterea gradului de utilizare a energiei produse din surse regenerabile în încălzire şi răcire

EMITENT: Ministerul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1015 bis din 10 octombrie 2024
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 1.440 din 4 octombrie 2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1015 din 10 octombrie 2024.
──────────
 (a se vedea imaginea asociată)
        Schema de ajutor de minimis prevăzute în cadrul Programului "ELECTRIC UP" privind finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii şi a operatorilor economici care activează în domeniul HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp şi 150 kWp necesară consumului propriu, a unui sistem de stocare a energiei produse pentru creşterea gradului de autoconsum, a cel puţin o staţie de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic, precum şi a sistemului alternativ de încălzire/răcire pentru creşterea gradului de utilizare a energiei produse din surse regenerabile în încălzire şi răcire
    I. Dispoziţii generale
    ART. 1
     Prezenta procedură instituie o schemă de ajutor de minimis (denumită, în continuare, Schema de minimis) prevăzută în cadrul Programului de finanţare "ELECTRIC UP", aprobat prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 159/2020 privind finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii şi a operatorilor economici care activează în domeniul HORECA, pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp şi 150 kWp necesară consumului propriu, a staţiilor de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, precum şi a unui sistem alternativ de încălzire/răcire, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 2
    (1) Acordarea ajutorului de minimis în cadrul acestei scheme se va face numai cu respectarea prevederilor privind ajutorul de minimis stipulate în Regulamentul (UE) nr. 2023/2831 al Comisiei din 13 decembrie 2023 privind aplicarea articolelor 107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L din 15.12.2023, precum şi cu respectarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 20/2015, cu modificările şi completările ulterioare (denumită, în continuare, OUG 77/2014).

    ART. 3
     Prezenta schemă de ajutor nu intră sub incidenţa obligaţiei de notificare către Comisia Europeană, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 2023/2831 privind aplicarea art. 107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis.


    II. Scopul şi obiectivul schemei
    ART. 4
        Programul "ELECTRIC UP" reprezintă o măsură de natură economico-financiară adresată întreprinderilor mici şi mijlocii şi a operatorilor economici care activează în domeniul HORECA, prin finanţarea proiectelor de investiţii pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp şi 150 kWp necesară consumului propriu, a sistemului de stocare a energiei produse pentru creşterea gradului de autoconsum, a cel puţin unei staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in de minim 22 kW, precum şi a sistemului electric alternativ de încălzire/răcire.

    ART. 5
    (1) Programul "ELECTRIC UP" este implementat de către Ministerul Energiei în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă nr. 159/2020 privind finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii şi a operatorilor economici care activează în domeniul HORECA, pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp şi 150 kWp necesară consumului propriu, a staţiilor de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug- in, precum şi a unui sistem alternativ de încălzire/răcire, cu modificările şi completările ulterioare. Dat fiind că pentru o funcţionare eficientă a panourilor fotovoltaice, cât şi pentru asigurarea energiei verzi disponibile pentru staţiile de reîncărcare este necesar ca investiţia să fie completată cu un sistem de stocare, având în vedere şi Analiza privind necesitatea instalării de surse de stocare a energiei transmisă de operatorul de transport şi sistem în iulie 2024 cu privire la necesitatea instalării, într-un timp cât mai scurt, de capacităţi de stocare energie electrică, este important ca proiectul prezentat să includă şi un sistem de stocare care să maximizeze utilizarea energiei produse pentru consumul propriu al beneficiarului şi al staţiilor de încărcare vehicule electrice.
    (2) Cadrul specific de implementare al Programului "ELECTRIC UP" se stabileşte prin schema de ajutor de minimis, detaliată prin Ghidul de finanţare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi a operatorilor economici care activează în domeniul HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp şi 150 kWp necesară consumului propriu, a unui sistem de stocare a energiei produse pentru creşterea gradului de autoconsum, a cel puţin unei staţii de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic, precum şi a unui sistem electric alternativ de încălzire/răcire pentru creşterea gradului de utilizare a energiei produse din surse regenerabile în încălzire şi răcire, aprobate prin ordinul ministrului energiei, având rolul de a furniza informaţii specifice referitoare la derularea Programului "ELECTRIC UP".

    ART. 6
    (1) Obiectivul principal al schemei de minimis îl constituie stimularea mediul antreprenorial, în cadrul unui program naţional de interes public, adresat întreprinderilor mici şi mijlocii şi operatorilor economici care activează în domeniul HORECA, pentru a realiza investiţii necesare compensării unor pierderi de capital financiar şi de resurse umane înregistrate în urma situaţiei economice generate de creşterea preţului la energie.
    (2) Obiectivul secundar al schemei de minimis îl reprezintă contribuţia operatorilor economici la atingerea obiectivelor asumate de România privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, dezvoltarea capacităţii de producere şi de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile, dezvoltarea electro-mobilităţii reale la nivel naţional şi creşterea eficienţei energetice, dezvoltarea gradului de utilizare a energiei electrice produse din surse regenerabile în încălzire şi răcire.
    (3) Scopul principal al schemei de minimis îl reprezintă sprijinirea operatorilor economici pentru realizarea proiectelor de investiţii în producerea şi stocarea de energie electrică pentru asigurarea consumului propriu prin instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice şi a sistemelor de stocare, în dezvoltarea electro-mobilităţii prin instalarea staţiilor de reîncărcare a vehiculelor electrice şi electrice plug-in, în creşterea gradului de utilizare a energiei regenerabile în încălzire şi răcire prin instalarea sistemelor electrice de încălzire/răcire.
    (4) Scopul secundar al schemei de minimis este dezvoltarea sectorului energiei din surse regenerabile pentru asigurarea autoconsumului prin producţie şi stocare, dezvoltarea infrastructurii pentru vehicule de transport rutier nepoluant, utilizând energie din surse regenerabile, precum şi creşterea gradului de utilizare a energiei regenerabile în încălzire şi răcire.


    III. Definiţii
    a) Autoritate - Ministerul Energiei, în calitate de administrator şi furnizor al programului de finanţare şi al schemei de minimis;
    b) Aplicaţie informatică - aplicaţie administrată şi pusă la dispoziţie gratuit de către Autoritate, având rolul de a gestiona Programul "ELECTRIC UP, prin înscrierea, depunerea, stocarea şi verificarea informaţiilor generale privind solicitanţii înscrişi şi monitorizarea implementării Programului "ELECTRIC UP";
    c) Ajutor de minimis - măsură de sprijin care îndeplineşte criteriile prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 2023/2831 privind aplicarea articolelor 107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis al Comisiei din 13 decembrie 2023, a cărui valoare, per întreprindere unică, nu trebuie să depăşească 300.000 EUR în nicio perioadă de 3 ani calendaristici (cu evaluare continuă);
    d) Aviz tehnic de racordare (ATR) - document emis de către operatorul de reţea conform reglementărilor tehnice în vigoare emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei şi anume: Ordinul Preşedintelui ANRE nr. 74/2014 pentru aprobarea conţinutului-cadru al avizelor tehnice de racordare, Ordinul Preşedintelui ANRE nr. 19/2022 pentru aprobarea Procedurii privind racordarea la reţelele electrice de interes public a locurilor de consum şi de producere aparţinând prosumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare, Ordinul Preşedintelui ANRE nr. 59/2013 pentru aprobarea Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public, cu modificările şi completările ulterioare;
    e) Beneficiar - solicitantul declarat eligibil pe baza îndeplinirii condiţiilor prevăzute în schema de ajutor de minimis, care a încheiat contractul de finanţare nerambursabilă cu Autoritatea;
    f) Ciclul 2 de finanţare - sesiunea corespunzătoare unui nou apel de finanţare, derulată în perioada 2024-2026, privind primirea solicitărilor de finanţare (înscrierea, depunerea proiectelor conţinând specificaţiile tehnice), evaluarea, semnarea contractului de finanţare şi decontarea cheltuielilor eligibile de către Autoritate în cadrul Programului "ELECTRIC UP"; în cadrul acestuia se face dovada respectării regulii de cumul privind ajutor de minimis de către operatorii economici solicitanţi înscrişi în cadrul programului, prin depunerea cererii de înscriere, până la plafonul de 300 000 EUR, echivalent lei, raportat la cursul BNR valabil la data înscrierii în program;
    g) Cerere de finanţare nerambursabilă - formular completat şi depus de către solicitant prin intermediul aplicaţiei informatice pusă la dispoziţie de către Autoritate;
    h) Cerere de înscriere - formular completat şi depus de către solicitant prin intermediul aplicaţiei informatice pusă la dispoziţie de către Autoritate în cadrul sesiunii de înscriere;
    i) Cerere de decontare - formular completat şi depus de beneficiar prin intermediul aplicaţiei informatice pusă la dispoziţie de către Autoritate, în baza căreia se face decontarea cheltuielilor eligibile;
    j) Comercializarea produselor agricole - deţinerea sau expunerea unui produs agricol în vederea vânzării, a punerii în vânzare, a livrării sau a oricărei alte forme de introducere pe piaţă, cu excepţia primei vânzări de către un producător primar către revânzători sau prelucrători şi a oricărei alte activităţi de pregătire a produsului în vederea primei vânzări; o vânzare efectuată de către un producător primar către consumatori finali este considerată comercializare de produse agricole în cazul în care se desfăşoară în spaţii separate, rezervate acestui scop;
    k) Contract de finanţare - Actul juridic încheiat între Beneficiar şi Autoritate prin care se aprobă condiţiile finanţării unui proiect declarant eligibil în cadrul schemei de minimis, cu scopul atingerii obiectivelor programului şi care stabileşte drepturile şi obligaţiilor părţilor;
    l) Data acordării ajutorului - data la care dreptul legal de a primi ajutorul este conferit beneficiarului, în conformitate cu regimul juridic naţional aplicabil, indiferent de data la care ajutorul se plăteşte întreprinderii respective, în cadrul acestei scheme data acordării ajutorului de minimis se consideră data semnării contractului de finanţare de către ambele părţi;
    m) Data plăţii ajutorului de minimis - data la care beneficiarul intră efectiv în posesia ajutorului;
    n) Ghid de finanţare - suport informativ, având rolul de a furniza informaţii specifice, detaliate referitoare la derularea Programului "ELECTRIC UP";
    o) Intensitatea ajutorului - valoarea brută a ajutorului exprimată ca procent din costurile eligibile, înainte de deducerea impozitelor sau a altor taxe;
    p) întreprindere este orice entitate care desfăşoară o activitate economică, indiferent de statutul său juridic şi de modul de finanţare sau de existenţa unui scop lucrativ;
    q) întreprindere unică include toate întreprinderile între care există cel puţin una dintre relaţiile următoare:
    (i) o întreprindere deţine majoritatea drepturilor de vot ale acţionarilor sau ale asociaţilor unei alte întreprinderi;
    (ii) o întreprindere are dreptul de a numi sau revoca majoritatea membrilor organelor de administrare, de conducere sau de supraveghere ale unei alte întreprinderi;
    (iii) o întreprindere are dreptul de a exercita o influenţă dominantă asupra altei întreprinderi în temeiul unui contract încheiat cu întreprinderea în cauză sau în temeiul unei prevederi din contractul de societate sau din statutul acesteia;
    (iv) o întreprindere care este acţionar sau asociat al unei alte întreprinderi şi care controlează singură, în baza unui acord cu alţi acţionari sau asociaţi ai acelei întreprinderi, majoritatea drepturilor de vot ale acţionarilor sau ale asociaţilor întreprinderii respective.
     Întreprinderile care întreţin, prin intermediul uneia sau mai multor întreprinderi, oricare dintre relaţiile la care se face referire la punctele i)-iv) sunt considerate întreprinderi unice.


    r) întreprinderi mici şi mijlocii ("IMM-uri") - întreprinderi care, conform anexei I din Regulamentul (UE) nr. 651/2014, au mai puţin de 250 de angajaţi şi a căror cifră anuală de afaceri nu depăşeşte 50 de milioane euro şi/sau al căror total al bilanţului anual nu depăşeşte 43 de milioane euro; În cadrul categoriei IMM-urilor, o întreprindere mică este definită ca fiind o întreprindere care are mai puţin de 50 de angajaţi şi a cărei cifră de afaceri anuală şi/sau al cărei bilanţ anual total nu depăşeşte 10 milioane EUR;
    s) întreprindere mică cu capitalizare de piaţă medie - o întreprindere care nu este IMM şi al cărei număr de angajaţi nu depăşeşte 499, calculat în conformitate cu articolele 3-6 din anexa I a Regulamentului (UE) nr. 651/2014, a cărei cifră de afaceri anuală nu depăşeşte 100 de milioane EUR sau al cărei bilanţ anual nu depăşeşte 86 de milioane EUR; mai multe entităţi sunt considerate o singură întreprindere dacă este îndeplinită oricare dintre condiţiile enumerate la articolul 3 alineatul (3) din anexa I;
    t) întreprindere mare înseamnă întreprinderea care nu îndeplineşte criteriile prevăzute în anexa I din Regulamentul (UE) nr. 651/2014;
    u) întreprindere în dificultate - întreprindere care se află în cel puţin una din situaţiile următoare (în conformitate cu prevederile art.2 pct. 18 lit.(a)-(d) din Regulamentul (UE) nr. 651/2014):
    (i) în cazul unei societăţi comerciale cu răspundere limitată (alta decât un IMM care există de mai puţin de 3 ani, atunci când mai mult de jumătate din capitalul său social subscris a dispărut din cauza pierderilor acumulate. Această situaţie survine atunci când deducerea pierderilor acumulate din rezerve (şi din toate celelalte elemente considerate în general ca făcând parte din fondurile proprii ale societăţii) conduce la un rezultat negativ care depăşeşte jumătate din capitalul social subscris. În sensul acestei dispoziţii, "societate cu răspundere limitată" se referă în special la tipurile de societăţi menţionate în anexa I la Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 26 iunie 2013 privind situaţiile financiare anuale, situaţiile financiare consolidate şi rapoartele conexe ale anumitor tipuri de întreprinderi, de modificare a Directivei 2006/43/CE a Parlamentului European şi a Consiliului şi de abrogare a Directivelor 78/660/CEE şi 83/349/CEE ale Consiliului, iar "capital social" include, dacă este cazul, orice capital suplimentar;
    (ii) în cazul unei societăţi comerciale în care cel puţin unii dintre asociaţi au răspundere nelimitată pentru creanţele societăţii, atunci când mai mult de jumătate din capitalul propriu aşa cum reiese din contabilitatea societăţii a dispărut din cauza pierderilor acumulate. În sensul prezentei dispoziţii, "o societate comercială în care cel puţin unii dintre asociaţi au răspundere nelimitată pentru creanţele societăţii" se referă în special la acele tipuri de societăţi menţionate în anexa II la Directiva 2013/34/UE;
    (iii) atunci când întreprinderea face obiectul unei proceduri colective de insolvenţă sau îndeplineşte criteriile prevăzute în dreptul intern pentru ca o procedură colectivă de insolvenţă să fie deschisă la cererea creditorilor săi;
    (iv) atunci când întreprinderea a primit ajutor pentru salvare şi nu a rambursat încă împrumutul sau nu a încetat garanţia sau a primit ajutoare pentru restructurare şi face încă obiectul unui plan de restructurare;

    ţ) Operator economic solicitant - operatorul economic care a depus o cerere de finanţare nerambursabilă, prin reprezentantul legal sau prin reprezentant împuternicit;
    u) Operator economic beneficiar - operatorul economic solicitant care a fost admis la finanţare şi a semnat contractul de finanţare nerambursabilă cu Autoritatea;
    v) Prelucrarea produselor agricole - orice operaţiune efectuată asupra unui produs agricol care are drept rezultat un produs care este tot un produs agricol, cu excepţia activităţilor desfăşurate în exploataţiile agricole, necesare în vederea pregătirii unui produs de origine animală sau vegetală pentru prima vânzare;
    x) Prelucrarea şi comercializarea produselor pescăreşti şi de acvacultură - toate operaţiunile, inclusiv manipularea, tratarea şi transformarea, efectuate după momentul debarcării sau al recoltării, în cazul acvaculturii - care au ca rezultat un produs prelucrat, precum şi distribuţia acestuia;
    (y) Producţia agricolă primară - producţia de produse ale solului şi ale creşterii animalelor enumerate în anexa I la Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, fără a se mai efectua o altă operaţiune de modificare a naturii produselor respective;
    (z) Producţia primară de produse pescăreşti şi de acvacultură - toate operaţiunile legate de pescuitul, creşterea sau cultivarea organismelor acvatice, precum şi activităţile desfăşurate în ferme sau la bord necesare pentru pregătirea unui animal sau a unei plante pentru prima vânzare, inclusiv tranşarea, filetarea sau congelarea, şi prima vânzare către revânzători sau prelucrători;
    w) Produse agricole - produsele enumerate în anexa I la Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene, cu excepţia produselor pescăreşti şi de acvacultură care se încadrează în domeniul de aplicare al în Regulamentului (UE) nr. 1.379/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind organizarea comună a pieţelor în sectorul produselor pescăreşti şi de acvacultură, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.184/2006 şi (CE) nr. 1.224/2009 ale Consiliului şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 104/2000 al Consiliului;
    (aa) Produse pescăreşti şi de acvacultură - produsele definite la articolul 5 literele (a) şi (b) din Regulamentul (UE) nr. 1.379/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind organizarea comună a pieţelor în sectorul produselor pescăreşti şi de acvacultură, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.184/2006 şi (CE) nr. 1.224/2009 ale Consiliului şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 104/2000 al Consiliului;
    ab) Program "ELECTRIC UP" - Programul "ELECTRIC UP" privind finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii şi a operatorilor economici care activează în domeniul HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp şi 150 kWp necesară consumului propriu, a sistemelor de stocare a energiei produse pentru creşterea gradului de autoconsum, a cel puţin unei staţii de reîncărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic, precum şi a unui sistem alternativ de încălzire/răcire pentru creşterea gradului de utilizare a energiei produse din surse regenerabile în încălzire şi răcire;
    ac) Unitate HORECA - persoană juridică română, care desfăşoară activităţi sub codurile CAEN 5510 - Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare, 5520 - Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioadă de scurtă durată, 5530 - Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere, 5590 - Alte servicii de cazare, 5610 - Restaurante şi alte activităţi de servicii de alimentaţie, 5621 - Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente, 5629 - Alte activităţi de alimentaţie, 5630 - Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor
    ad) Unitate HORECA cu activitate sezonieră - prestarea de servicii turistice cu caracter sezonier, pe o durată de cel mult 6 luni în cursul unui an calendaristic, în virtutea recunoaşterii acestei forme de activitate prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

    IV. Beneficiari
    ART. 7
        Prevederile prezentei scheme de minimis se aplică următoarelor categorii de beneficiari, care, la data acordării ajutorului, îndeplinesc cumulativ criteriile de mai jos:
    a) se încadrează în categoria întreprinderi mici şi mijlocii (IMM), categorie definită la art. 6 lit. r) din schemă, este înregistrată fiscal ca întreprindere, conform prevederilor art. 2 din Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii; pentru operatorii economici care activează în domeniul HORECA (sub unul sau mai multe coduri CAEN 5510 - Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare, 5520 - Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioadă de scurtă durată, 5530 - Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere, 5590 - Alte servicii de cazare, 5610 - Restaurante şi alte activităţi de servicii de alimentaţie, 5621 - Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente, 5629 - Alte activităţi de alimentaţie, 5630 - Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor, conform clasificării activităţilor din economia naţională aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 656/1997, cu modificările şi completările ulterioare), încadrarea poate fi în categoria întreprinderilor mici şi mijloci (IMM), definită la art. 6 lit. r) din schemă sau în categoria întreprinderilor mari, definită la art. 6 lit. t) din schema;
    b) îndeplinesc criteriile privind întreprinderea unică, conform prevederilor Regulamentului (UE) nr. 2831/2023 privind aplicarea articolelor 107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis;
    c) prezintă o analiză energetică privind consumul actual şi cel estimat pentru 12 luni consecutive sau perioada corespondentă din activitatea sezonieră; analiza energetică va fi elaborată de către un auditor energetic/manager energetic acreditat de către ME;
    d) operatorul economic are îndeplinite obligaţiile de plată a taxelor, impozitelor, contribuţiilor şi amenzilor către bugetul de stat, bugetele locale conform prevederilor legale în vigoare; cerinţă îndeplinită prin:
    i. prezentarea certificatului de atestare fiscală privind impozitele, taxele, contribuţiile şi alte venituri datorate bugetului general consolidat al statului, administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, emis pe numele solicitantului, de către organul fiscal central competent, în termen de valabilitate la data depunerii proiectului;
    ii. prezentarea certificatului de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului, de către organul fiscal local, în a cărei rază teritorială îşi are sediul social, în termen de valabilitate la data depunerii proiectului;
    iii. prezentarea certificatului de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului, de către organul fiscal local în a cărei rază teritorială se va implementa proiectul, în termen de valabilitate la data depunerii proiectului, în cazul în care solicitantul are sediul în altă localitate decât cea în care se implementează proiectul;

    e) operatorul economic are deschis un cont la Trezoreria Statului alocat programului "ELECTRIC UP", respectiv contul 50.52.03 - disponibil al beneficiarilor de ajutor de minimis; în caz contrar, operatorul economic se angajează ca, în situaţia validării sale, să deschidă acest cont până cel mai târziu la data încheierii contractului de finanţare în vederea decontării cu Autoritatea; cerinţă îndeplinită prin prezentarea unui extras de cont sau a declaraţiei prin care se angajează să deschidă cont;
    f) operatorul economic este înregistrat în registrul comerţului, are sediul social/punct de lucru şi îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României;
    g) operatorul economic nu este sub incidenţa Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare, nu are suspendate/restricţionate activităţile economice sau nu se află în situaţii similare; nu se află în procedură de dizolvare, lichidare, desfiinţare, închidere, radiere, inclusiv închidere operaţională, nu se află sub administrare specială; nu face obiectul unei proceduri legale în justiţie pentru situaţiile mai sus menţionate şi nici pentru orice altă situaţie similară; nu se află în dificultate, conform lit. t) din Capitolul III - Definiţii; cerinţă îndeplinită prin completarea şi asumarea prin semnatură a formularului de depunere;
    h) se angajează că va întocmi toată documentaţia tehnică necesară instalării sistemului de panouri fotovoltaice, a sistemului de stocare a energiei produse, a staţiei/ staţiilor de reîncărcare şi a sistemului alternativ de încălzire/răcire, dacă s-a optat pentru instalarea acestuia, respectând legislaţia în vigoare, cerinţele operatorilor de distribuţie energie electrică şi toate criteriile de eligibilitate solicitate prin Ghidul de finanţare;
    i) se angajează că va instala sistemul de panouri fotovoltaice, sistemul de stocare a energiei produse, staţia/staţiile de reîncărcare şi sistemul electric alternativ de încălzire/răcire, dacă s-a optat pentru instalarea acestuia, prin instalatorul ales, respectând legislaţia în vigoare şi toate criteriile de eligibilitate solicitate prin Ghidul de finanţare; cerinţă îndeplinită prin prezentarea şi asumarea prin semnătură a declaraţiei pe proprie răspundere privind implicarea instalatorului ales în cadrul proiectului;
    j) în situaţia în care solicitantul are calitatea de întreprindere unică, aşa cum este definită la art. 2 alin. 2 din Regulamentul (UE) nr. 2023/2831 al Comisiei din 13 decembrie 2023, valoarea totală a ajutoarelor de minimis per întreprindere unică, per stat membru, se va calcula prin însumarea ajutoarelor de minimis acordate pe o perioadă de 3 ani calculate de la data ultimei acordări, perioadă ce trebuie evaluate în mod continuu întreprinderilor care fac parte din întreprinderea unică respectivă. Suma ajutoarelor de minimis de care se poate beneficia la nivel de întreprindere unică, în statul membru care acordă ajutorul, nu trebuie să depăşească echivalentul în lei a 300.000 euro, calculat la cursul de la momentul semnării contractelor de finanţare, în nicio perioadă de 3 ani. Perioada de 3 ani care trebuie luată în considerare ar trebui evaluată în mod continuu şi este calculată de la momentul ultimei acordări;
    k) nu este subiectul unei decizii emise de către Comisia Europeană/alt furnizor de ajutor de stat/Consiliul Concurenţei, de recuperare a unui ajutor de stat/de minimis sau, în cazul în care au făcut obiectul unei astfel de decizii, aceasta a fost deja executată şi creanţa integral recuperată, cu penalităţi aferente.
    l) au calitatea de proprietar/administrator, concesionar sau locatar/comodatar cu drept de superficie pentru imobilul unde se implementează proiectul; cerinţă îndeplinită prin prezentarea următoarelor documente:
    - contract de concesiune/chirie/comodat, după caz, valabil pe toată durata de implementare şi monitorizare a proiectului.
    – extras de carte funciară nu mai vechi de 30 de zile raportat la data depunerii proiectului.
    – acordul proprietarului/concesionarului/creditorului cu privire la implementarea şi monitorizarea proiectului în cazul în care operatorul economic solicitant nu este proprietarul imobilului pe care se implementează proiectul.

    m) ajutorul de minimis solicitat nu urmează a fi utilizat pentru desfăşurarea de activităţi în unul dintre sectoarele prevăzute în cuprinsul anexei 1 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene sau într-un alt sector exclus din domeniile de aplicare ale Regulamentului (UE) nr. 2831/2023 al Comisiei din 13 decembrie 2023 privind aplicarea articolelor 107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis şi se va acorda cu respectarea tuturor prevederilor acestuia
    n) valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate per stat membru de care solicitantul (întreprindere unică) a beneficiat în orice perioadă de 3 ani calculată de la momentul ultimei alocări şi evaluată în mod continuu cumulată cu valoarea alocării financiare acordate în baza schemei de minimis, nu depăşeşte plafonul stabilit prin Regulamentul (UE) nr. 2831/2023 al Comisiei din 13 decembrie 2023 privind aplicarea articolelor 107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis, respectiv echivalentul min lei a 300.000 euro.
    o) beneficiarii programului Electric-Up, ciclul 1 de finanţare, derulat de Ministerul Energiei în condiţiile OUG 159/2020, (informaţii disponibile la adresa https://energie.gov.ro/category/electricup/page/3/ ) pot beneficia de finanţare în cadrul ciclului 2, pentru proiecte de investiţii noi, cu respectarea criteriilor de finanţare prevăzute în Ghidul de finanţare şi a regulilor de acordare a ajutorului de minimis detaliate în prezenta Schema de minimis;
    p) nu sunt acceptate extinderi sau înlocuiri de capacităţi fotovoltaice deja instalate indiferent de forma de finanţare a acestora (surse proprii sau ajutor de stat/minimis).



    V. Domeniul de aplicare
    ART. 8
        Prezenta măsură de sprijin se realizează pe întreg cuprinsul ţării.

    ART. 9
    (1) Prezenta schemă de minimis se aplică ajutoarelor acordate întreprinderilor mici şi mijlocii şi operatorilor economici care activează în domeniul HORECA, cu excepţia:
    (a) ajutoarelor acordate întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse pescăreşti şi de acvacultură;
    (b) ajutoarelor acordate întreprinderilor care desfăşoară activităţi de prelucrare şi comercializare a produselor pescăreşti şi de acvacultură, în cazul în care cuantumul ajutoarelor este stabilit pe baza preţului sau a cantităţii de produse achiziţionate sau introduse pe piaţă;
    (c) ajutoarelor acordate întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole;
    (d) ajutoarelor acordate întreprinderilor care desfăşoară activităţi de prelucrare şi comercializare a produselor agricole, în unul din următoarele cazuri: (i) atunci când valoarea ajutoarelor este stabilită pe baza preţului sau a cantităţii de produse de acest tip achiziţionate de la producători primari sau introduse pe piaţă de întreprinderile respective; (ii) atunci când ajutoarele sunt condiţionate de transferarea lor parţială sau integrală către producătorii primari;
    (e) ajutoarelor destinate activităţilor legate de export către ţări terţe sau către alte state membre, respectiv ajutoarelor direct legate de cantităţile exportate, ajutoarelor destinate înfiinţării şi funcţionării unei reţele de distribuţie sau destinate altor cheltuieli curente legate de activitatea de export;
    (f) ajutoarelor condiţionate de utilizarea preferenţială a bunurilor şi serviciilor naţionale faţă de bunurile şi serviciile importate.

    (2) Un solicitant care îşi desfăşoară activitatea atât în sectoarele de activitate eligibile, cât şi în domenii de activitate neeligibile sau în sectoarele menţionate la alin. 1 literele (a)- (f), poate beneficia de finanţare doar pentru domeniile de activitate eligibile, cu condiţia prezentării documentelor contabile care atestă separarea evidenţei acestor activităţi sau o distincţie între costuri, astfel ca activităţile desfăşurate în domeniile excluse din domeniul de aplicare al prezentei scheme să nu beneficieze de ajutoare de minimis acordate în conformitate cu prezenta schema;
    (3) Evaluarea aplicabilităţii prevederilor europene în domeniul ajutorului de minimis, în contextul prezentei scheme de minimis, în concordanţă cu obiectul de activitate corespunzător codurilor CAEN declarate, se va analiza de către furnizor, având în vedere impactul economic al activităţii, la nivel naţional şi european, volumul de producţie, operarea activităţii în piaţa naţională sau/şi europeană.
    (4) Pentru a beneficia de prevederile schemei, întreprinderea în cauză trebuie să se asigure, prin mijloace corespunzătoare, precum separarea activităţilor sau o distincţie între costuri, că activităţile desfăşurate în sectoarele excluse din domeniul de aplicare nu beneficiază de ajutoare de minimis acordate în conformitate cu prezenta schemă.


    VI. Bugetul schemei şi instrumente de acordare a ajutorului de minimis pentru finanţarea Programului "ELECTRIC UP"
    ART. 10
     Sumele necesare implementării Programului "ELECTRIC UP" se asigură în limita sumelor virate Ministerului Energiei, potrivit prevederilor art. 10 alin. (1) lit. d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, aprobată prin Legea nr. 163/2012, cu modificările şi completările ulterioare şi în limita creditelor de angajament aprobate în bugetul Ministerului Energiei

    ART. 11
    (1) Schema este valabilă de la data publicării ei în Monitorul Oficial şi până la 31 decembrie 2026, plăţile în cadrul schemei de minimis vor fi efectuate până la 30 decembrie 2027, iar schema acoperă ciclul 2 de finanţare, respectiv perioada 2024-2026, din cadrul Programului "ELECTRIC UP".
    (2) Bugetul total alocat schemei de minimis, pentru ciclul 2 de finanţare, este de maxim 596 milioane lei.
    (3) Suma necontractată, prevăzută la alin. (2) în vederea finanţării Programului, şi rămasă la sfârşitul fiecărui an, se va aloca în bugetul anului următor, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2026, cu acelaşi obiectiv, cu încadrare în bugetul total al schemei. În cazul în care, la finalul anului 2026 vor rămâne sume necontractate, se va prelungi valabilitatea schemei, cu solicitarea prealabilă a avizului Consiliului Concurenţei,
    (4) Măsura de ajutor de minimis are în vedere ciclul 2 de finanţare, corespunzător perioadei 2024 - 2026, pentru un număr maxim estimat de 1800 beneficiari. Numărul de beneficiari va fi în concordanţă cu valoarea maximă a ajutorului aprobată pentru fiecare dintre aceştia, iar la epuizarea bugetului se va închide lista de beneficiari. Lista de beneficiari va fi ordonată corespunzător criteriilor de evaluare/departajare stabilite la art. 19 al prezentei scheme.
    (5) Valoarea maximă a ajutorului de minimis acordat este de 150.000 EUR/beneficiar pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp şi 150 kWp, a unui sistem de stocare a energiei electrice, a cel puţin unei staţii de reîncărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, cu minim două puncte de încărcare (2x11kW), precum şi a unui sistem alternativ de încălzire/răcire, reprezentând un suport financiar de până la 75% din cheltuielile eligibile, în cuantumul total al bugetului alocat şi al plafonului de minimis pentru ciclul de finanţare, cu respectarea regulilor de cumul pentru întreprinderea unică, restul de 25% reprezentând cofinanţare din surse proprii ale beneficiarului.
    (6) Procentul de 25% reprezentând cofinanţare din surse proprii ale beneficiarului se va calcula raportat la fiecare categorie de cheltuieli eligibile în parte conform specificaţiilor din devizul general, prevăzut în Anexa 5 la Ghidul de finanţare.
    (7) Contribuţia menţionată la alin. (6) va fi asigurată din surse proprii ale beneficiarului şi nu provin dintr-o altă măsură de sprijin public (ajutor de stat sau de minimis).
    (8) Ajutorul de minimis se consideră acordat în momentul în care dreptul legal de a beneficia de acesta este conferit întreprinderii, prin dobândirea calităţii de beneficiar, în urma semnării contractului de finanţare între beneficiar şi furnizor, indiferent de data la care ajutorul de minimis este efectiv plătit.
    (9) Ajutorul se acordă întreprinderilor în limita sumei reprezentată de pragul de minimis, astfel încât valoarea brută totală a ajutoarelor de minimis acordate unei întreprinderi unice nu poate depăşi echivalentul în lei a 300.000 EUR, în nicio perioadă de trei ani, calculată de la momentul ultimei acordări şi evaluată în mod continuu, indiferent dacă ajutorul a fost acordat din surse naţionale sau europene.
    (10) Plafoanele se aplică indiferent de forma ajutorului de minimis sau de obiectivul urmărit şi indiferent dacă ajutorul este acordat din fonduri de la bugetul de stat sau din fonduri comunitare. În cazul în care valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate unei întreprinderi unice în orice perioadă de trei calculată de la momentul ultimei acordări şi evaluată în mod continuu, cumulată cu valoarea alocării financiare acordate în conformitate cu prevederile prezentei scheme, depăşeşte plafonul de minimis menţionat, respectiv 300.000 EUR/beneficiar, întreprinderea solicitantă nu poate beneficia de prevederile schemei, nici chiar pentru acea fracţie din ajutor care nu depăşeşte aceste plafoane.
    (11) În cazul fuziunilor sau al achiziţiilor, atunci când se stabileşte dacă un nou ajutor de minimis acordat unei întreprinderi noi sau întreprinderii care face achiziţia depăşeşte plafonul relevant, se iau în considerare toate ajutoarele de minimis anterioare acordate tuturor întreprinderilor care fuzionează. Ajutoarele de minimis acordate legal înainte de fuziune sau achiziţie vor fi luate în considerare la determinarea plafonului total.
    (12) În cazul în care o întreprindere se împarte în două sau mai multe întreprinderi separate, ajutoarele de minimis acordate înainte de separare se alocă întreprinderii care a beneficiat de acestea, şi anume, în principiu, întreprinderii care preia activităţile pentru care au fost utilizate ajutoarele de minimis. În cazul în care o astfel de alocare nu este posibilă, ajutoarele de minimis se alocă proporţional pe baza valorii contabile a capitalului social al noilor întreprinderi la data la care separarea produce efecte.
    (13) Pentru ajutoarele de minimis acordate eşalonat, în mai multe tranşe, acestea se actualizează la valoarea lor în momentul în care sunt acordate, utilizând rata de actualizare aplicabilă la data acordării ajutoarelor.
    (14) Ajutorul de minimis acordat prin prezenta măsură poate fi cumulat cu ajutoarele de minimis acordate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2023/2832 al Comisiei din 13 decembrie 2023 privind aplicarea articolelor 107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene în cazul ajutoarelor de minimis acordate întreprinderilor care prestează servicii de interes economic. Ajutoarele de minimis pot fi cumulate cu ajutoare de minimis acordate în conformitate Ajutoarele de minimis acordate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 2831/2023 pot fi cumulate cu ajutoarele de minimis acordate în conformitate cu Regulamentele (UE) nr. 1408/2013 (22) şi (UE) nr. 717/2014 (23) ale Comisiei în limita plafonului relevant prevăzut de Regulamentul (UE) nr. 2831/2023.
    (15) Prezentul ajutor de minimis nu se cumulează cu ajutoarele de stat acordate pentru aceleaşi costuri eligibile sau cu ajutoarele de stat acordate pentru aceeaşi măsură de finanţare prin capital de risc, dacă un astfel de cumul ar depăşi intensitatea sau valoarea maximă relevantă a ajutorului stabilită pentru condiţiile specific fiecărui caz în parte de un regulament sau de o decizie de exceptare pe categorii, adoptată de Comisia Europeană.
    (16) O întreprindere nu poate avea în acelaşi ciclu de finanţare calitatea de beneficiar şi cea de furnizor pentru alte întreprinderi beneficiare de ajutor financiar nerambursabil, respectiv pentru elemente de cost (bunuri/servicii) achiziţionate şi decontate în cadrul Programului "ELECTRIC UP".
    (17) Plafonul ajutorului de minimis şi regulile europene în domeniul ajutorului de minimis se aplică şi întreprinderilor legate şi/sau partenere exclusiv prin intermediul persoanelor fizice.


    VII. Activităţi eligibile
    ART. 12
    (1) Prin Programul "ELECTRIC UP" se finanţează implementarea proiectului de investiţii supus cererii de finanţare care trebuie să conţină instalarea sistemului de panouri fotovoltaice cu o putere instalată minim de 27 kWp şi maxim150 kWp, necesară consumului propriu, a unui sistem de stocare a energiei produse, a unei staţii de reîncărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, cu minim 2 puncte de încărcare (ex.: 2x11kW), precum şi a unui sistem electric alternativ de încălzire/răcire.
    (2) Proiectul de investiţii se evaluează conform indicatorilor de performanţă şi criteriilor de departajare prevăzuţi în Anexa nr. 1 a schemei de minimis şi a Ghidului de finanţare al Programului ELECTRIC UP, în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute.
    (3) Obiectul finanţării trebuie să se încadreze, în mod obligatoriu, în următoarele categorii de cheltuieli eligibile:
    a) cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere instalată de minim 27 kWp şi maxim 150 kWp, având ca principale părţi componente: panouri fotovoltaice; invertor/invertoare; echipamente conexiuni; structura de montaj a sistemului; modul de comunicaţie; sistem de monitorizare digital care măsoară cantitatea de energie produsă şi consumată de sistemul de panouri fotovoltaice instalat şi care permit colectarea şi transmiterea datelor relevante de la distanţă, în format electronic; tablou electric curent continuu/curent alternativ;
    b) cheltuielile cu achiziţia a cel puţin unei staţii de reîncărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, cu minim două puncte de încărcare (ex.: 2x11kW);
    c) cheltuieli cu achiziţia sistemului de stocare a energiei produse, având o capacitate de stocare de minimum 30% din puterea instalată a sistemului de panouri fotovoltaice (kWh);
    d) cheltuielile cu achiziţia unui sistem electric alternativ de încălzire/răcire, maxim 30% din valoarea totală a cheltuielilor cu achiziţia şi montarea acestuia;
    e) cheltuielile cu proiectarea, obţinerea avizelor necesare, reprezentând maximum 5% din valoarea totală eligibilă a proiectului, stabilită la semnarea contractului;
    f) cheltuieli de consultanţă şi management de proiect de maxim 5% din valoarea totală eligibilă a proiectului, stabilită la semnarea contractului;
    g) cheltuieli cu lucrările de montaj şi punere în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice, a sistemului de stocare a energiei produse, a staţiei/staţiilor de reîncărcare, a sistemului electric alternativ de încălzire/răcire, reprezentând maximum 10% din valoarea totală eligibilă a proiectului, stabilită la semnarea contractului;

    (4) Este considerată eligibilă taxa pe valoarea adăugată, TVA, dacă aceasta este nedeductibilă fiscal.
    (5) Cheltuielile aferente racordării (branşamentul, inclusiv tariful de racordare, contorul din punctul de delimitare - care este obligaţia operatorului de reţea) la reţeaua de energie electrică nu sunt eligibile pentru finanţarea din Program.
    (6) Sunt considerate eligibile doar cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă, cu excepţia cheltuielilor cu proiectarea, cheltuieli pentru consultanţă şi management a proiectului angajate, efectuate ulterior intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 39/2024, dovedite cu înscrisurile aferente.
    (7) Beneficiarului poate solicita un avans de până la 30% din totalul cheltuielilor eligibile aprobate, conform Hotărârii Guvernului nr. 264/2003 privind stabilirea acţiunilor şi categoriilor de cheltuieli, criteriilor, procedurilor şi limitelor pentru efectuarea de plăţi în avans din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare.
    (8) Avansul de până la 30% din totalul cheltuielilor eligibile aprobate se va acorda beneficiarului, în urma prezentării unui instrument de garantare emis în condiţiile legii de o societate bancară sau de o societate de asigurări.
    (9) Orice beneficiar poate depune cererea de avans de maxim 30% din suma solicitată, aprobată prin contractul de finanţare nerambursabilă, în maxim 60 de zile de la semnarea acestuia;


    VIII. Criterii de eligibilitate privind proiectul
    ART. 13
    (1) Este eligibil proiectul care îndeplineşte condiţiile de eligibilitate prevăzute în Ghidul de finanţare şi prezenta Schema de minimis, pentru o suma maximă de 150000 Euro, cu încadrarea în plafonul de minimis şi care are ca scop instalarea sistemului de panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice pentru consum propriu, a unui sistem de stocare pentru creşterea gradului de autoconsum, a cel puţin unei staţii de reîncărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, cu minim două puncte de încărcare (ex: 2x11kW) şi a unui sistem alternativ de încălzire/răcire. Este eligibil pentru finanţare sistemul fotovoltaic cu o putere instalată de până la 200 kWp (inclusiv), în condiţiile precizate în Ghidul de finanţare.
    (2) Proiecte de investiţii trebuie să vizeze instalarea de:
    - sistem de panouri fotovoltaice cu o putere instalată între 27 kWp - 150 kWp;
    – sistem de stocare a energiei produse de sistemul fotovoltaic dimensionat astfel încât să asigure o capacitate de stocare de minim 30% din capacitatea de producţie a sistemului fotovoltaic;
    – staţie/staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice şi electrice plug-in, dimensionate în funcţie de parametri tehnici ai sistemului de panouri fotovoltaice şi ai sistemului de stocare a energiei produse, astfel încât să asigure încărcarea vehiculelor electrice şi electrice plug-in la locul de implementare, în parametri optimi înscrişi în fişa tehnică;
    – sistem electric alternativ de încălzire/răcire.

    (3) Condiţiile tehnice pe care trebuie să le îndeplinească echipamentele şi componentele acestora sunt prevăzute în Ghidul de finanţare.


    IX. Proceduri de înscriere, evaluare, analiză şi aprobare, contractare, implementare şi monitorizare în cadrul Programului "ELECTRIC UP"
    ART. 14
    (1) Ciclul de finanţare în cadrul Programului "ELECTRIC UP" are următoarele etape:
    a) publicarea pe pagina de internet a Autorităţii (www.energie.gov.ro) a informaţiilor necesare demarării programului;
    b) înscrierea solicitanţilor;
    c) depunerea proiectelor;
    d) evaluarea proiectelor: analiza documentelor depuse, solicitarea de informaţii suplimentare, clarificări, dacă este cazul, şi calculul Coeficientului de Performanţă al Proiectului (CPP);
    e) ierarhizarea proiectelor care au îndeplinit cerinţele de eligibilitate şi tehnice, în ordine descrescătoare a coeficientului de performanţă (CPP) obţinut;
    f) publicarea listei proiectelor admise şi respinse pe pagina de internet www.energie.gov.ro;
    g) depunerea contestaţiilor şi soluţionarea acestora de către comisia de soluţionare a contestaţiilor;
    h) publicarea listei finale cu proiectele admise şi respinse ca urmare a rezultatelor contestaţiilor pe pagina de internet www.energie.gov.ro;
    i) încheierea contractelor de finanţare nerambursabilă;
    î) publicarea listei contractelor de finanţare semnate pe pagina de internet www.energie.gov.ro;
    j) acceptarea solicitărilor de avans şi plata acestora;
    k) implementarea proiectelor de către Beneficiari;
    l) decontarea sumelor solicitate de către Beneficiari;
    m) monitorizarea funcţionalităţii şi durabilităţii proiectului la Beneficiari;

    (2) Grafic indicativ de timp privind desfăşurarea etapelor Programului pentru ciclul 2 de finanţare:
    a) Autoritatea va publica toate informaţiile utile cu minim 10 zile anterior deschiderii sesiunii de înscriere în Program;
    b) Sesiunea de înscriere se desfăşoară pe parcursul a 30 de zile;
    c) Sesiunea de depunere a proiectelor se va desfăşura timp de maximum 30 de zile, calculate de la data închiderii sesiunii de înscriere;
    d) Evaluarea proiectelor se desfăşoară pe parcursul a minimum 60 de zile, de la data încheierii sesiunii de depunere a proiectelor.
    e) În etapa de evaluare vor fi transmise solicitări de clarificare din partea autorităţii cu privire la lipsa/neconformitatea documentelor transmise, aplicanţii având obligativitatea de a răspunde solicitărilor de clarificare/completare în termen de 10 zile calendaristice, calculate de la data primirii de către aplicant a notificării în platforma informatică, sub sancţiunea invalidării cererilor/proiectelor de finanţare depuse;
    f) În termen de minim 10 zile calendaristice de la finalizarea etapei de evaluare, Autoritatea întocmeşte şi publică pe pagina de internet https://energie.gov.ro listele proiectelor admise şi a celor respinse;
    g) Contestaţiile se vor depune în termen de 5 zile calendaristice de la data publicării listelor, iar soluţionarea acestora se va realiza în minim 15 zile calendaristice de la depunere, dar nu mai târziu de 45 de zile calendaristice;
    h) Sesiunea pentru încheierea contractelor de finanţare nerambursabilă se va deschide în maximum 30 de zile de la soluţionarea ultimei contestaţii;
    i) În termen de 90 de zile de la semnarea contractelor de finanţare, beneficiarii care sunt racordaţi la reţeaua electrică au obligaţia de a introduce ATR-ul, respectiv CR- ul actualizat în situaţia în care racordarea sistemului fotovoltaic se realizează la un loc de consum existent la care nu este necesară creşterea puterii faţă de puterea aprobată anterior în conformitate cu prevederile ordinului ANRE nr.19/2022 cu modificările şi completările ulterioare, în aplicaţia informatică; nedepunerea ATR/CR atrage rezoluţiunea contractului de finanţare;
    j) Fiecare operator economic poate depune o solicitare de avans de maxim 30% din suma solicitată, aprobată prin contractul de finanţare nerambursabilă, în maxim 60 de zile de la semnarea acestuia;
    k) Perioada de implementare a unui proiect se consideră primele 12 luni de la semnarea contractului de finanţare, termen în care Beneficiarul încarcă în aplicaţia informatică certificatul de racordare şi încheie toate formalităţile privind recepţia şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice,a sistemului de stocare a energiei produse, a staţiei/staţiilor de reîncărcare şi a sistemului electric alternativ de încălzire/răcire, încarcă facturile şi face dovada contractării serviciilor unui auditor energetic/manager energetic pentru întocmirea raportului de monitorizare a funcţionalităţii şi durabilităţii proiectului;
    l) Perioada de monitorizare a funcţionalităţii şi durabilităţii unui proiect se consideră 5 ani de data încheierii perioadei de implementare; Raportul de monitorizare se va transmite anual prin intermediul platformei informatice, de la data încheierii perioadei de implementare.


    ART. 15
        Publicarea pe pagina de internet
    (1) Autoritatea va publica pe pagina de internet https://energie.gov.ro, informaţiile necesare privind demararea programului şi perioada de organizare a sesiunii de înscriere, cu minim 10 zile înainte de deschiderea sesiunii.
    (2) Operatorii economici au obligaţia de a urmări informaţiile referitoare la Program pe pagina de internet https://energie.gov.ro, pe toată perioada de înscriere, până la semnarea contractului de finanţare, precum şi ulterior, pe perioada de implementare şi monitorizare.

    ART. 16
        Înscrierea solicitanţilor şi validarea înscrierii acestora
    (1) Solicitanţii, IMM-uri şi operatori economici care activează în domeniul HORECA se înscriu în Program prin completarea câmpurilor obligatorii generate de platforma informatică cu informaţiile prevăzute în Anexa nr. 2 la Ghidul de finanţare.
    (2) Cererea de înscriere se semnează electronic de către reprezentantul legal sau de către împuternicitul acestuia.
    (3) În cazul în care cererea de înscriere este semnată de către persoana împuternicită de reprezentantul legal, se va ataşa împuternicirea, scanată.
    (4) Datele introduse de solicitant se validează automat de către aplicaţia informatică.
    (5) În urma validării, solicitantului i se generează automat un cont (profil, user şi parolă).
    (6) Ulterior înscrierii, solicitantul va completa cererea de finanţare în aplicaţia informatică, conform formularului prevăzut în Anexa nr. 3 la Ghidul de finanţare.
    (7) Cererea de finanţare va primi o recipisă electronică care confirmă transmiterea acesteia în interiorul perioadei/sesiunii de depunere, pe care va fi specificat numărul de ordine eliberat de aplicaţia informatică;

    ART. 17
        Depunerea proiectelor
    (1) Depunerea proiectelor se efectuează prin intermediul aplicaţiei informatice în sesiunea de depunere.
    (2) Proiectele vor îndeplini criteriile de eligibilitate şi cerinţele tehnice ale sistemului de panouri fotovoltaice şi componentelor sale, a sistemului de stocare a energiei produse, a staţiei/staţiilor de reîncărcare electrice şi a sistemului electric alternativ de încălzire/răcire, din Ghidul de finanţare;
    (3) Procedura de depunere a proiectului constă în:
    a) completarea, de către solicitant, a câmpurilor obligatorii generate de platforma informatică;
    b) prezentarea proiectului conform cerinţelor prevăzute în Ghidul de finanţare şi încărcarea acestuia în platforma informatică;

    (4) Solicitantul prin reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia va semna electronic depunerea proiectului;
    (5) Proiectul depus prin intermediul aplicaţiei informatice, va primi o recipisă electronică care asigură confirmarea recepţionării acestuia de către Autoritate în interiorul perioadei/sesiunii de depunere, pe care va fi specificat numărul de ordine eliberat de aplicaţia informatică;

    ART. 18
    Evaluarea proiectului
    (1) În etapa de evaluare a proiectelor, Autoritatea analizează documentele depuse de către solicitanţi în aplicaţia informatică.
    (2) În cazul în care se constată neclarităţi în documentele depuse, acestea prezintă neconcordanţe sau au fost depuse într-o altă formă decât cea prevăzută de Ghidul de finanţare, Autoritatea solicită operatorilor economici clarificări prin intermediul platformei informatice
    (3) În termen de 10 zile calendaristice, calculate de la data primirii de către aplicant a notificării în platforma informatică, acesta are obligaţia de a răspunde solicitărilor de clarificare/completare, sub sancţiunea invalidării cererilor/proiectelor de finanţare depuse; Documentele şi/sau clarificările trebuie să dovedească eligibilitatea solicitantului la data depunerii.
    (4) Evaluarea documentelor este efectuată de o comisie, denumită în continuare comisia de evaluare.
    (5) Comisia de evaluare se constituie prin ordin al ministrului energiei.
    (6) Comisia de evaluare verifică îndeplinirea criteriilor de eligibilitate, inclusiv a obligaţiilor privind acordarea ajutorului de minimis şi a criteriilor tehnice şi înaintează Preşedintelui comisiei lista cuprinzând proiectele admise spre finanţare şi lista cuprinzând proiectele propuse spre respingere, cu indicarea, în cazul celor din urmă, a motivelor care au stat la baza propunerii de respingere.
    (7) Prin decizie, Preşedintele comisiei, aprobă lista cuprinzând proiectele admise spre finanţare şi lista privind proiectele respinse.
    (8) Lista proiectelor admise şi lista proiectelor respinse, se aduc la cunoştinţa solicitanţilor prin publicarea pe site-ul Autorităţii, https://energie.gov.ro, cu menţionarea coeficientului de performanţă a proiectului (CCP).
    (9) Atrag respingerea dosarului de validare următoarele:
    a) nerespectarea termenelor de depunere a documentelor de eligibilitate, a proiectului, a răspunsului la clarificări şi a oricăror altor documente solicitate de autoritate;
    b) lipsa unui document la data depunerii proiectului, prezentarea de documente cu termen de valabilitate expirat;
    c) neîndeplinirea unui criteriu de eligibilitate sau a unei cerinţe tehnice;
    d) solicitarea pentru instalare doar a sistemului de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, fără sistemul de stocare a energiei produse şi-fără staţia de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in sau fără sistemul alternativ de încălzire/răcire;
    e) solicitarea pentru instalare doar a staţiei/staţiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, fără sistemul de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică şi fără sistemul de stocare a energiei electrice produse sau fără sistemul alternativ de încălzire/răcire;
    f) solicitarea pentru instalare doar a sistemului de stocare a energiei electrice produse, fără sistemul de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică-şi a staţiei de reîncărcare sau fără sistemul alternativ încălzire/răcire;
    g) solicitarea pentru instalare doar a sistemului electric alternativ de încălzire/răcire fără sistemul de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, sistemului de stocare a energiei electrice produse şi a staţiei de reîncărcare;
    h) transmiterea răspunsului la clarificări pe alte canale decât cele configurate în platforma informatică.


    ART. 19
    Criterii de departajare
    (1) Proiectele vor fi ordonate şi acceptate spre finanţare în ordinea descrescătoare a Coeficientului de performanţă al proiectului (CCP) 1.
    (2) În situaţia în care după aplicarea criteriului cu nr. 1, vor rezulta proiecte cu acelaşi punctaj, se va ţine cont de puterea însumată a punctelor de reîncărcare ( AC/DC) solicitate pentru instalare prin program de către fiecare solicitant 2.
    (3) Dacă şi după aplicarea celui de-al doilea criteriu, vor rezulta proiecte cu un punctaj egal, acestea vor fi departajate în funcţie de: capacitatea de stocare a energiei produse 3, fiind avantajate cele cu capacitate de stocare mai mare, instalarea sistemului electric alternativ de încălzire/răcire 4, valoarea proiectului de investiţii prezentat 5.

    ART. 20
        Contestarea rezultatului

    (1) Împotriva deciziei de respingere, solicitanţii pot depune o singură contestaţie, în termen de 5 zile calendaristice de la data publicării pe pagina de internet a Autorităţii a listelor cu proiectele admise şi respinse.

    (2) Contestaţia se depune şi înregistrează în aplicaţia informatică în termen de maxim 5 zile calendaristice de la data publicării pe pagina de internet a Autorităţii a listei proiectelor respinse.

    (3) Contestaţia trebuie să cuprindă:
    a) obiectul contestaţiei;
    b) motivele de fapt şi de drept pe care se întemeiază.


    (4) Soluţionarea contestaţiilor şi comunicarea rezultatelor se va realiza în minimum 15 zile calendaristice de la depunere, dar nu mai târziu de 45 de zile calendaristice şi vor fi publicate pe site-ul Autorităţii https://energie.gov.ro

    (5) Comisia de soluţionare a contestaţiilor se constituie prin ordin al ministrului energiei.

    (6) Împotriva deciziei de respingere a contestaţiei, solicitantul poate sesiza instanţa de contencios administrativ competentă, în conformitate cu prevederile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.


    ART. 21
        Încheierea contractului de finanţare nerambursabilă
    (1) După publicarea listelor finale în urma soluţionării contestaţiilor, Autoritatea pune la dispoziţia solicitanţilor declaraţi admişi, contractele de finanţare nerambursabilă prin intermediul aplicaţiei informatice. Contractele poartă semnătura electronică a Autorităţii.
    (2) Modelul de contract este cel prezentat în Anexa nr. 2 la prezenta Schemă de minimis.
    (3) În termen de 10 zile calendaristice de la primirea contractului, solicitantul eligibil semnează în aplicaţia informatică contractul de finanţare nerambursabilă.
    (4) Nesemnarea contractului de către solicitant în termen de 10 zile calendaristice se consideră renunţare la finanţare, proiectul fiind respins fără nici o altă formalitate din partea Autorităţii.

    ART. 22
        Obţinerea ATR şi prezentarea acestuia
    (1) În termen de 90 de zile de la semnarea contractelor de finanţare, beneficiarii care sunt racordaţi la reţeaua electrică au obligaţia de a introduce ATR-ul, respectiv CR- ul actualizat în situaţia în care racordarea sistemului fotovoltaic se realizează la un loc de consum existent la care nu este necesară creşterea puterii faţă de puterea aprobată anterior în conformitate cu prevederile ordinului ANRE nr.19/2022 cu modificările şi completările ulterioare, în aplicaţia informatică;
    (2) Nedepunerea ATR/CR în aplicaţia informatică în termenul prevăzut la alin. (1) se consideră renunţare la finanţare şi atrage rezoluţiunea contractului de finanţare.

    ART. 23
        Implementarea proiectului
    (1) Implementarea proiectului se realizează de către Beneficiar prin instalarea sistemului de panouri fotovoltaice, a sistemului de stocare a energiei electrice produse, a staţiei/staţiilor de reîncărcare precum şi a sistemului electric alternativ de încălzire/răcire, cu îndeplinirea formalităţilor specifice şi obţinerea tuturor avizelor şi acordurilor necesare funcţionării.
    (2) Implementarea proiectului se realizează în termen de 12 luni de la semnarea contractului de finanţare nerambursabilă, termen în care Beneficiarul depune certificatul de racordare şi încheie toate formalităţile privind instalarea şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice, a sistemului de stocare a energiei electrice produse, a staţiei/staţiilor de reîncărcare precum şi a sistemului electric alternativ de încălzire/răcire, dacă s-a optat pentru acesta din urmă, plata facturilor şi evidenţierea plăţii contribuţiei proprii.
    (3) În maximum 15 zile de la împlinirea termenului prevăzut la alin. (2), beneficiarul scanează şi încarcă în aplicaţia informatică documentele solicitate pentru decont.

    ART. 24
        Mecanismul de decontare
    (1) Decontarea cheltuielilor eligibile efectuate în cadrul programului se realizează prin depunerea cererii de decontare, prevăzută în Anexa nr. 3 la prezenta schema de minimis, însoţită în mod obligatoriu de documentele justificative prevăzute în Ghidul de finanţare.
    (2) Dosarul de decontare se depune prin platforma informatică în condiţiile prevăzute la art. 23 alin. (3);
    (3) Autoritatea analizează dosarele de decontare în ordinea depunerii acestora şi stabileşte cheltuielile eligibile şi sumele ce pot fi finanţate, conform prevederilor Ghidului de finanţare.
    (4) Plata sumelor aferente dosarelor de decontare aprobate se face prin virament în contul de trezorerie 50.52.03 - disponibil al beneficiarilor de ajutor de minimis, în măsura în care cererile de decontare şi documentele anexate acestora sunt complete şi corect întocmite, în limita disponibilului existent în bugetul aferent ciclului de finanţare.
    (5) Perioada pentru validarea dosarelor de decontare şi plata efectivă a acestora este cuprinsă între 60 şi 90 de zile calendaristice, în funcţie de numărul cererilor depuse şi complexitatea acestora.
    (6) În situaţia în care nu se respectă condiţiile impuse prin Ghidul de finanţare şi obligaţiile asumate prin contractul încheiat cu Autoritatea, aceasta din urmă nu va plăti suma solicitată.
    (7) Autoritatea poate deconta în avans până la 30% din valoarea contractului în condiţiile stabilite de art. 20 lit. k) din Ghidul de finanţare, cât şi prin contractul de finanţare.
    (8) În cazul în care nu se poate efectua recepţia sistemului conform art. 23 alin. (2) sumele decontate în avans vor fi restituite integral.

    ART. 25
        Conţinutul dosarului de decontare
        Dosarul de decontare conţine următoarele:

    (1) cererea de decontare semnată electronic conform Anexei nr. 3 la prezenta Schemă de minimis;

    (2) dosarul de decontare al Beneficiarului, care cuprinde următoarele documente:
    a) documentele menţionate la art. 24 şi art.25, în forma solicitată prin Ghidul de finanţare;
    b) contractele aferente facturilor prezentate;
    c) se ataşează cercetarea de piaţă şi se justifică achiziţia fiecărui echipament pe criterii tehnico-economice; se vor prezenta 3 oferte de preţ pentru fiecare echipament şi un centralizator al acestora cu justificarea alegerii făcute.
    d) aviz tehnic de racordare, scanat;
    e) certificat de racordare, scanat.
    f) precum şi toate celelalte documente prevăzute in opis-ul ataşat cererii de decontare.



    ART. 26
        Dispoziţii generale privind monitorizarea
    (1) Monitorizarea finanţării acordate în cadrul programului, a investiţiilor realizate, precum şi a respectării condiţiilor prevăzute în Ghidul de finanţare se face de către Autoritate pe o perioadă de 5 ani de la data obţinerii de către Beneficiar a certificatului de racordare.
    (2) Beneficiarul va păstra 10 ani de la finalizarea proiectului în formă fizică dosarul cu toate documentele încărcate electronic şi transmise prin intermediul aplicaţiei electronice, în original sau în copie conform cu originalul, după cum este cazul.
    (3) Beneficiarii au următoarele obligaţii pe perioada de monitorizare:
    a) să utilizeze şi să conserve bunurile achiziţionate prin program cu diligenţele unui bun proprietar;
    b) să menţină în funcţiune sistemul de panouri fotovoltaice, sistemul de stocare a energiei electrice produse, staţia/staţiile de reîncărcare, precum şi sistemul electric alternativ de încălzire/răcire achiziţionate şi instalate prin program minim 10 ani;
    c) să permită/să ia toate măsurile necesare pentru a se permite reprezentanţilor Autorităţii şi ai instituţiilor abilitate să verifice şi să controleze modul în care sunt îndeplinite obiectivele proiectului, inclusiv prin vizite la faţa locului;
    d) în perioada de monitorizare, Beneficiarul va întocmi şi va transmite anual în format electronic, de la finalizarea proiectului, un raport referitor la funcţionalitatea sistemului de panouri fotovoltaice, a sistemului de stocare a energiei electrice produse, a staţiei/staţiilor de reîncărcare, precum şi a sistemului electric alternativ de încălzire/răcire, derularea activităţilor şi o analiză energetică. Acesta va viza inclusiv raportul de funcţionare a sistemelor, cu obligativitatea menţinerii în funcţiune optimă pe întreaga durată de monitorizare.
    e) să aducă la cunoştinţa organelor de executare, potenţialilor terţi dobânditori sau creditori, după caz, obligaţia menţinerii funcţionalităţii investiţiei finanţate prin program, în situaţia în care intervin cauze care pot conduce la scoaterea din patrimoniu a imobilului unde a fost instalat sistemul de panouri fotovoltaice, a sistemului de stocare a energiei, a staţiei/staţiilor de reîncărcare, precum şi a sistemului electric alternativ de încălzire/răcire achiziţionate în cadrul programului;
    f) să permită accesul persoanelor autorizate în vederea colectării datelor referitoare la energia electrică produsă şi consumată, după caz, livrată în reţeaua naţională de distribuţie a energiei electrice şi să se asigure că modulele de comunicare ale sistemului de panouri, ale sistemului de stocare a energiei electrice produse, ale staţiei/staţiilor de reîncărcare, a sistemului electric alternativ de încălzire/răcire sunt funcţionale;
    g) să furnizeze şi să transmită Autorităţii orice informaţie sau documente relevante pentru prezentul contract, solicitate de către aceasta, în termen de maximum 10 zile calendaristice de la data primirii notificării.

    (4) Autoritatea analizează progresul implementării proiectului, obţinerea rezultatelor, atingerea obiectivelor din Program prin:
    a) Verificare documentară: Rapoarte de monitorizare şi de analiză energetică transmise de beneficiar;
    b) Verificarea datelor introduse în platforma informatică la dispoziţia Autorităţii;
    c) Vizite de monitorizare: vizite pe teren la beneficiarii proiectelor, atât în perioada de implementare a proiectului, cât şi pe perioada de monitorizare a durabilităţii proiectului.

    (5) Rapoartele de monitorizare transmise anual au scopul de a prezenta în mod regulat informaţii tehnice şi financiare referitoare la stadiul derulării proiectului şi probleme întâmpinate pe parcursul derulării.
    (6) Rapoartele de monitorizare vor fi transmise anual, începând cu data punerii în funcţiune şi obţinerea Certificatului de racordare şi vor conţine suplimentar specificaţiilor tehnice prevăzute în Program, următoarele tipuri de date şi informaţii:
    a) modificări ale statutului şi datelor de identificare a beneficiarului,
    b) date privind stadiul activităţilor din Proiect,
    c) modul şi locul de utilizare a infrastructurilor, echipamentelor şi bunurilor realizate sau achiziţionate în cadrul proiectului,
    d) date privind nivelul atins al indicatorilor incluşi în proiect/Program,
    e) date privind atingerea rezultatelor şi obiectivului/obiectivelor proiectului/Programului,
    f) date privind nivelul atins al indicatorilor suplimentari, consideraţi de Autoritate relevanţi pentru monitorizarea şi evaluarea programului operaţional,
    g) informaţii privind problemele întâmpinate în funcţionalitatea proiectului şi acţiunile de remediere întreprinse sau necesar a fi întreprinse.

    (7) Autoritatea verifică şi avizează Raportul de monitorizare transmis de către Beneficiar, în vederea:
    a) colectării, revizuirii şi verificării informaţiilor furnizate de Beneficiar;
    b) analizării gradului de realizare a indicatorilor;
    c) analizării evoluţiei implementării proiectului, raportat la graficul de activităţi stabilit prin contract, bugetul proiectului şi calendarul estimativ al achiziţiilor;
    d) identificării problemelor care apar pe parcursul implementării proiectului, precum şi a cazurilor de succes şi a bunelor practici.

    (8) Vizita Autorităţii pe parcursul monitorizării proiectului:
    a) are în vedere verificarea existenţei fizice a unui proiect sau a unui sistem de management performant al proiectului şi permite verificarea corectitudinii, completitudinii şi acurateţei informaţiei furnizate de beneficiar în Rapoartele de monitorizare şi a gradului de realizare a indicatorilor stabiliţi prin Contractul de finanţare;
    b) Vizează constatarea anumitor deficienţe care pot împiedica funcţionalitatea corespunzătoare a proiectului, în scopul remedierii acestora;
    c) Urmăreşte:
    - să se asigure de faptul că proiectul se derulează conform Contractului de finanţare;
    – să identifice, în timp util, posibilele probleme şi să propună măsuri de rezolvare a acestora, precum şi îmbunătăţirea activităţii de monitorizare;
    – să identifice elementele de succes ale proiectului şi bune practici.


    (9) Analizarea funcţionalităţii şi durabilităţii proiectului se realizează de Autoritate pe baza Rapoartelor de monitorizare întocmite de beneficiar şi a vizitelor de monitorizare, pentru a se asigura de sustenabilitatea proiectelor, precum şi de faptul că toate contribuţiile din fondurile acordate se atribuie numai proiectelor care, în termen de 5 ani de la încheierea implementării acestora, nu au fost afectate de nici o modificare, respectiv:
    a) o schimbare substanţială care să le afecteze natura, obiectivele sau condiţiile de realizare şi care ar determina subminarea obiectivelor iniţiale prevăzute în Program şi asumate prin Contractul de finanţare,
    b) încetarea sau delocalizarea unei activităţi în afara zonei de eligibilitate.

    (10) Vizita de monitorizare a funcţionalităţii şi durabilităţii proiectului se realizează la locul de implementare a proiectului/sediul beneficiarului şi are ca scop verificarea la faţa locului a faptului că beneficiarul a asigurat durabilitatea proiectului.
    (11) Beneficiarul are obligaţia de a participa la vizitele de monitorizare, de a furniza echipei de monitorizare a Autorităţii sau reprezentanţilor cu competenţe delegate, împuterniciţi de către aceasta, toate informaţiile solicitate şi de a permite accesul neîngrădit al acesteia la documentele aferente proiectului şi rezultatele declarate ca obţinute pe parcursul funcţionalităţii/ durabilităţii.


    X. Dispoziţii finale
    ART. 27
     În sensul Programului "ELECTRIC UP" se consideră că valoarea decontată este alcătuită din valoarea totală fără TVA şi TVA nedeductibil. În cazul în care TVA devine deductibil sau furnizorul este neplătitor de TVA, valoarea decontată este valoarea totală fără TVA, conform Codului de procedură fiscală aprobat prin Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 28
        Toate termenele prevăzute în prezenta procedură se calculează astfel:
    a) Termenul de transmitere se calculează începând cu ziua următoare transmiterii documentului;
    b) Termenul care începe într-o zi nelucrătoare/sărbătoare legală se calculează începând cu prima zi lucrătoare;
    c) Termenul care se sfârşeşte într-o zi de sărbătoare legală/zi nelucrătoare se prelungeşte până la prima zi lucrătoare.


    ART. 29
    (1) Recuperarea ajutorului de minimis se realizează de către Autoritate, integral sau parţial, în conformitate cu procedura elaborată la nivelul autorităţii, cu respectarea prevederilor art.25 al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2014, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 20/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Constituie motive de restituire integrală a ajutorului:
    - nerespectarea prevederilor Regulamentului (UE) nr. 2831/2023;
    – nerespectarea criteriilor de eligibilitate impuse prin prezenta schemă, respectiv a condiţiilor de acordare a ajutorului de stat/de minimis, inclusiv în cazul constatării ulterioare;
    – înstrăinarea bunurilor obţinute prin finanţarea prevăzută în prezenta schemă de ajutor în perioada de durabilitate a proiectului. Se are în vedere atât înstrăinarea parţială cât şi totală. În raport de formă, prin înstrăinare se înţelege atât cea oneroasă, cât şi cea gratuită.

    (3) Constituie motive de restituire parţială a ajutorului primit:
    - Situaţia în care cheltuielile aferente operaţiunilor care afectează caracterul durabil al operaţiunilor devin neeligibile, proporţional cu perioada de neconformitate

    (4) Ajutorul de minimis care trebuie recuperat include penalităţi şi dobânda aferentă, datorată de la data plăţii ajutorului până la data recuperării acestuia. Rata dobânzii aplicabile este cea stabilită prin Regulamentul (UE) 2015/1.589 al Consiliului din 13 iulie 2015 de stabilire a normelor de aplicare a articolului 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene şi din Regulamentul (CE) nr. 794/2004 al Comisiei din 21 aprilie 2004 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 659/1999 al Consiliului de stabilire a normelor de aplicare a articolului 93 din Tratatul CE
    (5) Decizia de recuperare a ajutorului se raportează Consiliului Concurenţei şi se recuperează potrivit prevederilor OUG nr. 77/2014, de către Autoritate şi este calculată în conformitate cu Instrucţiunile privind procedura de calculare a dobânzii în cazul ajutorului de minimis care trebuie rambursat sau recuperat, puse în aplicare prin Ordinul Preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 386/2020. Până la 31 martie a anului următor anului de raportare, Autoritatea trebuie să transmită situaţia ajutoarelor acordate Consiliului Concurenţei.
    (6) Beneficiarul finanţării nerambursabile va da o declaraţie pe propria răspundere, conform formularului prezentat în Anexa nr.4 la prezenta schema de minimis, cu privire la ajutoarele de stat şi ajutoarele de minimis, de care a beneficiat în orice perioadă de 3 ani de la data ultimei acordări, evaluată în mod continuu, privind faptul că nu se afla în dificultate, precum şi faptul că nu a mai beneficiat de ajutor de stat pentru aceleaşi costuri eligibile, actualizată la momentul acordării ajutorului.
        Autoritatea finanţatoare îşi rezervă dreptul de a stopa acordarea/ plata ajutorului de minimis sau de a solicita recuperarea ajutorului de minimis deja plătit, în cazul în care documentele şi informaţiile furnizate de către beneficiar în documentele depuse se dovedesc a fi incorecte sau false.

    (5) Raportarea şi monitorizarea ajutoarelor acordate în baza prezentei scheme se face în conformitate cu legislaţia europeană şi cu prevederile art 29 din OUG 77/2014 şi se încarcă în Registrul electronic al ajutoarelor de stat acordate în România (RegAS) datele şi informaţiile referitoare la prezenta schemă de minimis într-un termen de maxim 10 (zece) zile de la data intrării în vigoare a acesteia, precum şi contractele, în termen de 7 (şapte) zile de la încheierea acestora sau a publicării în Monitorul Oficial al României Plăţile se încarcă în termen de 10 zile lucrătoare de la data plăţii. Obligaţiile de recuperare a ajutoarelor şi rambursarea efectivă a respectivelor obligaţii, aferente acestei măsuri, se vor încărca în RegAS în termen de 7 zile lucrătoare de la data instituirii plăţilor, a obligaţiilor de recuperare a ajutoarelor sau a rambursării efective a respectivelor obligaţii.
    (6) Schema de ajutor de minimis va fi publicată integral pe site-ul Ministerului Energiei la adresa https://energie.gov.ro , iar în termen de 10 zile de la data adoptării se transmite spre informare Consiliului Concurenţei, în conformitate cu art. 17 din O.U.G. nr. 77/2014, cu modificările şi completările ulterioare.
    (7) Furnizorul de ajutor de minimis, păstrează evidenţa detaliată a ajutoarelor acordate în baza prezentei scheme pe o durată de 10 ani de la data la care ultima alocare specifică a fost acordată în baza prezentei scheme. Această evidenţă trebuie să conţină toate informaţiile necesare pentru a demonstra respectarea condiţiilor impuse de legislaţia europeană în domeniul ajutorului de minimis.
    (8) Furnizorul de ajutor de minimis are obligaţia de a supraveghea permanent ajutoarele acordate, aflate în derulare, şi de a dispune măsurile care se impun în cazul încălcării condiţiilor impuse prin prezenta schemă sau prin legislaţia naţională sau europeană aplicabilă la momentul respectiv.
    (9) Furnizorul de ajutor de minimis are obligaţia de a transmite Consiliului Concurenţei, în formatul şi în termenul prevăzut de Regulamentul privind procedurile de monitorizare a ajutoarelor de stat, toate datele şi informaţiile necesare pentru monitorizarea ajutoarelor de stat la nivel naţional.
    (10) În cazul în care există îndoieli serioase cu privire la datele transmise de către Furnizorul de ajutor de minimis, Consiliul Concurenţei poate să solicite date şi informaţii suplimentare şi, după caz, să facă verificări la faţa locului.
    (11) Pe baza unei cereri scrise, Furnizorul de ajutor de minimis va transmite Comisiei Europene, prin intermediul Consiliului Concurenţei, în 20 de zile lucrătoare sau în termenul fixat în cerere, toate informaţiile pe care Comisia Europeană le consideră necesare pentru evaluarea respectării condiţiilor acestei scheme de ajutor de minimis.
    (12) Autoritatea va informa în scris beneficiarul prin intermediul notificării de acord de principiu pentru finanţare, cu privire la cuantumul maxim al ajutorului şi caracterul de minimis al acestuia, făcând în mod explicit trimitere la Regulamentul nr. 2831/2023 al Comisiei Europene privind aplicarea articolelor 107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis, menţionând titlul acestuia şi la referinţa de publicare din Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
    (13) Autoritatea competentă va acorda un ajutor de minimis după ce va verifica, pe baza declaraţiei pe propria răspundere a operatorului economic, că este respectată regula cumulului, precum şi faptul că suma totală a ajutoarelor de minimis primite în orice perioadă de 3 ani de la data ultimei acordări, evaluată în mod continuu, fie din surse ale statului sau ale autorităţilor locale, fie din surse europene, însumată cu cuantumul ajutorului de minimis solicitat în cadrul prezentei scheme nu depăşeşte la nivelul întreprinderii unice, pragul de 300000 EUR, echivalentul în lei.
    (14) Monitorizarea acestei scheme de ajutor, conform Regulamentului Consiliului Concurenţei privind procedurile de monitorizare a ajutorului de stat pus în aplicare prin Ordinul Preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 437/2016 pentru punerea în aplicare a Regulamentului privind Registrul ajutoarelor de stat, revine furnizorului de ajutor de minimis, care va transmite Consiliului Concurenţei informaţiile necesare în vederea întocmirii inventarului ajutoarelor de stat şi a registrului ajutoarelor de stat/minimis.


    Anexele 1-4 la Schema de ajutor de minimis
    Anexa 1 Calculul coeficientul de performanţă al proiectului (CPP)
    Anexa 2 Contract de finanţare nerambursabilă - Proiect
    Anexa 3 Cerere de decontare
    Anexa 4 Declaraţie de ajutor de stat/de minimis

    ANEXA 1

        la Schema de minimis
 (a se vedea imaginea asociată)
        Calculul coeficientul de performanţă al proiectului (CPP)
 (a se vedea imaginea asociată)
        *1 PAEPV este estimat pentru un an, pentru capacitatea PV solicitată spre instalare, folosind instrumentul Uniunii Europene disponibil la adresa https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg tools/, utilizând PVGIS SARAH.
        Pentru Unitatea HORECA cu activitate sezonieră, unde n este numărul de luni de activitate, PAEpv(n) este estimat pentru n luni, folosind acelaşi instrument şi metodă menţionată anterior.

        *2 Calcul FM:

┌──────────┬─┬───────────┬─┬───────────┐
│Consum(12)│≥│1,5x PAE_pv│→│FM = 30 │
│ │ │ │ │pct. │
├──────────┼─┼───────────┼─┼───────────┤
│Consum(12)│≥│1,25x │→│FM = 25 │
│ │ │PAE_pv │ │pct. │
├──────────┼─┼───────────┼─┼───────────┤
│Consum(12)│≥│1 x PAE_pv │→│FM = 20 │
│ │ │ │ │pct. │
├──────────┼─┼───────────┼─┼───────────┤
│Consum(12)│≥│0,8 x │→│FM = 10 │
│ │ │PAE_pv │ │pct. │
├──────────┼─┼───────────┼─┼───────────┤
│Consum(12)│≥│0,6 x │→│FM = 5 pct.│
│ │ │PAE_pv │ │ │
├──────────┼─┼───────────┼─┼───────────┤
│Consum(12)│≥│0,4 x │→│FM = 3 pct.│
│ │ │PAE_pv │ │ │
├──────────┼─┼───────────┼─┼───────────┤
│Consum(12)│≥│0,2 x │→│FM = 1 pct.│
│ │ │PAE_pv │ │ │
├──────────┼─┼───────────┼─┼───────────┤
│Consum(12)│≥│0,1 x │→│FM = 0 pct.│
│ │ │PAE_pv │ │ │
└──────────┴─┴───────────┴─┴───────────┘

        unde
        Consum(12) = Consum anual calculat pe baza unei analize energetice privind consumul real şi cel estimat pentru 12 luni consecutive.
        În consumul total anual estimat, evidenţiat în analiza energetică, vor fi cuprinse şi evidenţiate toate categoriile de consumuri estimate:
    - consumul estimat pentru utilizarea optimă a staţiei/staţiilor de reîncărcare montate prin proiect, la capacitate maximă, pentru o medie estimată de 5 ore/zi;
    – consumul estimat pentru funcţionarea optimă a sistemului electric alternativ de încălzire/răcire dacă s-a optat pentru această soluţie;
    – consum propriu aferent desfăşurării activităţii operatorului economic


        Prin excepţie pentru Calcul FM(n) pentru Unitatea HoReCa cu activitate sezonieră, unde n este numărul de luni de activitate - se acceptă doar FM(3), FM(2), FM(1)

┌────────┬─┬──────────────┬─┬──────────┐
│Consum │≥│1,5 x PAE_Pv │→│FM = 30 │
│(n) │ │(n) │ │pct. │
├────────┼─┼──────────────┼─┼──────────┤
│Consum │≥│1,25 x PAE_Pv │→│FM = 25 │
│(n) │ │(n) │ │pct. │
├────────┼─┼──────────────┼─┼──────────┤
│Consum │≥│1 x PAE_Pv(n) │→│FM = 20 │
│(n) │ │ │ │pct. │
├────────┼─┼──────────────┼─┼──────────┤
│Consum │≥│0,8 x PAE_Pv │→│FM = 10 │
│(n) │ │(n) │ │pct. │
├────────┼─┼──────────────┼─┼──────────┤
│Consum │≥│0,6 x PAE_Pv │→│FM = 5 │
│(n) │ │(n) │ │pct. │
├────────┼─┼──────────────┼─┼──────────┤
│Consum │≥│0,4 x PAE_Pv │→│FM = 3 │
│(n) │ │(n) │ │pct. │
├────────┼─┼──────────────┼─┼──────────┤
│Consum │≥│0,2 x PAE_Pv │→│FM = 1 │
│(n) │ │(n) │ │pct. │
├────────┼─┼──────────────┼─┼──────────┤
│Consum │≥│0,1 x PAE_Pv │→│FM = 0 │
│(n) │ │(n) │ │pct. │
└────────┴─┴──────────────┴─┴──────────┘

    TABEL pg 29
        unde
        Consum(n) = Consum de n luni consecutive, calculat pe baza unei analize energetice privind consumul actual/estimat pentru n luni consecutive.


        Nu se acceptă la calculul sezonalităţii lunile de iarnă, având în vedere specificitatea programului.

        *3 Calcul FUSE în funcţie de modul de utilizare:

┌──────────────────────────────┬─┬─────┐
│Pe domeniul public/privat, cu │ │FU_ │
│acces public permanent, pentru│→│(SE) │
│o putere instalata mai mare de│ │= 10 │
│44 kW │ │pct. │
├──────────────────────────────┼─┼─────┤
│Pe domeniul public/privat, cu │ │FU_ │
│acces public permanent, pentru│→│(SE) │
│o putere instalata de minim 22│ │= 5 │
│kW │ │pct. │
├──────────────────────────────┼─┼─────┤
│Pe domeniul privat, fără acces│ │FU_ │
│public, pentru o putere │→│(SE) │
│instalata mai mare sau egala │ │= 3 │
│de 22 kW │ │pct. │
└──────────────────────────────┴─┴─────┘


        *4 Calcul FUIR în funcţie de tipul de sistem propus:

┌──────────────────────────────┬─┬─────┐
│Pentru instalarea unui sistem │ │FU_ │
│electric alternativ de │→│(IR) │
│incalzire /racire care │ │= 10 │
│utilizeaza pompe de caldura │ │pct. │
├──────────────────────────────┼─┼─────┤
│Pentru instalarea unui sistem │ │FU_ │
│electric alternativ de │→│(IR) │
│incalzire /racire, altul decat│ │= 5 │
│pompe de caldura │ │pct. │
├──────────────────────────────┼─┼─────┤
│ │ │FU_ │
│Pentru instalarea de │→│(IR) │
│instalaţii de aer condiţionat │ │= 0 │
│ │ │pct. │
└──────────────────────────────┴─┴─────┘


        *5 Calcul FCSPV în funcţie de modul de utilizare:

┌───────────────────────────────┬─┬────┐
│Pentru instalarea unui sistem │ │FCS_│
│PV cu putere totala egala cu │→│(PV)│
│200 kWp │ │= 5 │
│ │ │pct.│
├───────────────────────────────┼─┼────┤
│Pentru instalarea unui sistem │ │FCS_│
│PV cu putere totala situata in │ │(PV)│
│intervalul 175 kWp - 200 kWp │→│= 3 │
│(intervalul include valoarea - │ │pct.│
│175 kWp) │ │ │
├───────────────────────────────┼─┼────┤
│Pentru instalarea unui sistem │ │FCS_│
│PV cu putere situata in │ │(PV)│
│intervalul 150 kWp - 175 kWp │→│= 2 │
│(intervalul nu include valoarea│ │pct.│
│- 150kWp) │ │ │
└───────────────────────────────┴─┴────┘


        Pentru calculul CPP se va utiliza formularul "Calcul CPP" care va fi pus la dispoziţia solicitaţilor de către Autoritate, prin intermediul secţiunii dedicate programului Electric-Up de pe site-ul ME.
        Solicitantul îşi poate calcula Coeficientul de performanta al proiectului (CPP) cu ajutorul Instalatorului ales, Managerului energetic şi/sau Auditorului energetic.
        Se vor completa numai celulele marcate cu albastru, fără a le altera pe cele marcate cu bej. Instalatorul ales, Managerul energetic şi/sau Auditorul energetic certifica prin semnatura şi răspund de corectitudinea informaţiilor furnizate.
        Câteva precizări privind datele tehnice care se vor completa în formularul de calcul, date care trebuie să fie conforme şi cu Fişa tehnică a proiectului şi cu Formular "Sinteza tehnică":
    - La "suma solicitată" se va completa suma investită în achiziţionarea şi montarea sistemului de panouri fotovoltaice, a sistemului de stocare a energiei, a staţiei/staţiilor de reîncărcare şi a sistemului electric alternativ de încălzire/răcire; suma exprimată în euro şi evidenţiată distinct în Fisa tehnica a proiectului - cap. Deviz proiect
    – La "puterea instalată" se va completa puterea sistemului de panouri fotovoltaice ce va fi instalat, exprimată în kWp
    – La "energia produsă" se va completa valoarea energiei produse, exprimată în kWh, aşa cum rezulta din PVGIS SARAH2 real, adică valoarea Eereal conform Fisa de calcul "Performanta sistemului instalat"
    – La "energia consumată" se va completa consumul total de energie, exprimat în kWh, determinat prin adăugarea la cel existent, pe cel estimat aferent noilor consumatori care vor fi instalaţi, inclusiv staţia/staţiile de reîncărcare şi sistemul electric alternativ încălzire/răcire; aşa cum este detaliat în Fişa tehnică a proiectului şi în Formularul "Sinteza tehnica".
    – La "stocare" se va completa capacitatea totala a sistemului de stocare, exprimată în kWh valoare conforma cu detaliile din Fisa tehnica a proiectului şi în Formularul "Sinteza tehnica"
    – La "staţie/staţii încărcare" se va completa valoarea puterii instalate totale a staţie/staţiilor de încărcare, exprimată în kW; valoare conforma cu detaliile din Fisa tehnica a proiectului şi în Formularul "Sinteza tehnica".
    – La "domeniu de amplasare" se va completa textul aferent uneia dintre cele trei opţiuni marcate sub câmpul ce urmează a fi completat.
    – La "sistem încălzire/răcire" se va completa textul aferent uneia dintre cele două opţiuni marcate sub câmpul ce urmează a fi completat.


    ANEXA 2

        la schema de minimis
 (a se vedea imaginea asociată)
        CONTRACT DE FINANŢARE NERAMBURSABILĂ - PROIECT*1
    Nr. [.....] din [..../..../....] Generate de Aplicaţia Informatică
        *1 Prezentul proiect al contractului de finanţare spre semnare
    1. Părţile
        Ministerul Energiei, cu sediul în municipiul Bucureşti, Str. Academiei nr. 39-41, sector 1, cod poştal [.....], cod de identificare fiscală [.....], cont nr. [.....] deschis la Trezoreria Statului [.....], Bucureşti, reprezentată legal prin [.....] Prenume [.....] Nume - Ministru, în calitate de finanţator/ autoritate competentă în privinţa gestionării şi finanţării Programului ELECTRICUP pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp - 150 kWp necesară consumului propriu, a sistemului de stocare a energiei produse pentru creşterea gradului de autoconsum, a staţiei/staţiilor de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic, precum şi a sistemului alternativ de încălzire/răcire, pentru creşterea gradului de utilizare a energiei produse din surse regenerabile în încălzire şi răcire denumit în continuare Autoritate,
        şi
        [Persoana juridică] ......, cod de identificare fiscală ......, înregistrată la ...... sub nr ..../..../...., cu sediul în localitatea ......, str ...... nr ......, sector/judeţul ......, România, telefon ......, fax ......, poştă electronică ......, reprezentată legal prin ...... (funcţia deţinută ......), identificat prin ......, în calitate de Beneficiar al finanţării,
        Aplicaţia Informatică va autocompleta datele pentru Beneficiar definite anterior.

        au convenit încheierea prezentului Contract de Finanţare, în următoarele condiţii:

    2. Precizări prealabile

    (1) În prezentul Contract de Finanţare, cu excepţia situaţiilor când contextul cere altfel sau a unei prevederi contrare:
    (a) cuvintele care indică singularul includ şi pluralul, iar cuvintele care indică pluralul includ şi singularul;
    (b) cuvintele care indică un gen includ toate genurile;
    (c) termenul "zi" reprezintă zi calendaristică dacă nu se specifică altfel;


    (2) Trimiterile la actele normative includ şi modificările şi completările ulterioare ale acestora, precum şi orice alte acte normative subsecvente.

    (3) În cazul în care oricare dintre prevederile prezentului Contract de Finanţare este sau devine nulă, invalidă sau neexecutabilă conform legii, legalitatea, valabilitatea şi posibilitatea de executare a celorlalte prevederi din prezentul Contract de Finanţare vor rămâne neafectate, iar Părţile vor depune eforturile necesare pentru a realiza acele acte şi/sau modificări care ar conduce la acelaşi rezultat legal şi/sau economic care s-a avut în vedere la data încheierii Contractului de Finanţare.

    (4) Finanţarea nerambursabilă acordată Beneficiarului este stabilită în termenii şi condiţiile prezentului Contract de finanţare şi se completează corespunzător cu prevederile Ghidului de finanţare al Programului, care constituie parte integrantă din Program şi produce aceleaşi efecte juridice.


    CONDIŢII GENERALE
    ART. 1
    Obiectul Contractului de Finanţare
    (1) Obiectul acestui Contract de Finanţare îl reprezintă acordarea finanţării nerambursabile de către Autoritate, pentru implementarea Proiectului nr. ... (Aplicaţia Informatică va prelua cifra din lista de proiecte aprobate), denumit în continuare Proiect, pe durata stabilită şi în conformitate cu obligaţiile asumate prin prezentul Contract de Finanţare, inclusiv anexele care fac parte integrantă din acesta.
    (2) Beneficiarul se angajează să implementeze Proiectul, în conformitate cu prevederile Ghidului de finanţare al Programului ELECTRIC UP şi cele cuprinse în prezentul contract, precum şi legislaţia europeană şi naţională aplicabile acestuia.
    (3) utoritatea se angajează să plătească finanţarea nerambursabilă, la termenele şi în condiţiile prevăzute în prezentul contract şi în conformitate cu legislaţia europeană şi naţională aplicabile acestuia.

    ART. 2
    Durata contractului şi perioada de monitorizare a proiectului
    (1) Contractul de Finanţare intră în vigoare şi produce efecte de la data semnării acestuia de către ambele Părţi.
    (2) Contractul de finanţare produce efecte pe perioada a 6 (şase) ani de la data semnării acestuia, respectiv 12 luni (1 an) corespunzător perioadei de implementare şi 5 ani corespunzător perioadei de monitorizare a durabilităţii proiectului.
    (3) Contractul de Finanţare îşi încetează valabilitatea la data expirării perioadei de monitorizare a funcţionalităţii şi durabilităţii proiectului.

    ART. 3
    Valoarea contractului
    (1) ME acordă Beneficiarului finanţare nerambursabilă în valoare de [.....] lei reprezentând până la 75% din cheltuielile eligibile, în cuantumul total al bugetului alocat pentru ciclul de finanţare, cu respectarea regulilor de cumul pentru întreprinderea unică, restul de 25% reprezentând cofinanţare din surse proprii ale beneficiarului.

┌────────┬────────────┬────────────┬──────────┬──────────┬─────────────┬─────────────┬───────────┬──────────────┐
│ │ │ │ │ │ │Cheltuielile │ │ │
│ │ │ │ │ │Cheltuieli cu│cu │ │ │
│ │ │ │ │ │lucrările de │proiectarea, │ │ │
│ │ │ │ │ │montaj şi │obţinerea │ │ │
│ │ │ │ │Cheltuieli│punere in │avizelor │ │ │
│ │Cheltuielile│ │ │pentru │functiune a │necesare a │ │ │
│ │cu achiziţia│Cheltuielile│Cheltuieli│achiziţia │sistemului de│sistemului de│Cheltuieli │ │
│ │sistemului │cu achiziţia│cu │unui │panouri │panouri │de │ │
│Valoarea│de panouri │unei staţii │achiziţia │sistem │fotovoltaice,│fotovoltaice,│consultanţă│TVA, dacă │
│totală │fotovoltaice│de │unui │alternativ│a sistemului │a sistemului │şi │aceasta este │
│ │cu putere │reîncărcare │sistem de │de │de stocare, a│de stocare, a│management │nedeductibilă.│
│ │instalată │de .... kW │stocare de│încălzire/│staţiei de │staţiilor de │de proiect │ │
│ │de.... │ │.... kW │răcire de │reîncărcare, │reîncărcare │(Maxim 5%) │ │
│ │ │ │ │.... kW │a sistemului │şi a │ │ │
│ │ │ │ │Maxim 30% │alternativ │sistemului │ │ │
│ │ │ │ │ │incalzire/ │alternativ │ │ │
│ │ │ │ │ │răcire │incalzire/ │ │ │
│ │ │ │ │ │Maxim 10% │răcire │ │ │
│ │ │ │ │ │ │(Maxim 5%) │ │ │
├────────┼────────────┼────────────┼──────────┼──────────┼─────────────┼─────────────┼───────────┼──────────────┤
│.... │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────────┴────────────┴────────────┴──────────┴──────────┴─────────────┴─────────────┴───────────┴──────────────┘


    (2) Finanţarea se acordă numai pentru cheltuielile eligibile prevăzute în Programul de finanţare şi numai în limita sumei prevăzute la alin. (1).
    (3) Sunt considerate eligibile doar cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă, cu excepţia cheltuielilor cu proiectarea, cheltuieli pentru consultanţă şi management a proiectului angajate ulterior intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 39/2024, dovedite cu înscrisurile aferente.
    (4) În cadrul Programului se poate acorda, la solicitarea beneficiarului, un avans de până la 30% din totalul cheltuielilor eligibile aprobate, care se încadrează în categoriile de cheltuieli, criteriilor, procedurilor şi limitelor maxime privind acordarea de avans din fonduri publice prevăzute la pct. 1 - Lucrări de investiţii din Anexa nr. 1 la H.G. nr. 264/2003 privind stabilirea acţiunilor şi categoriilor de cheltuieli, criteriilor, procedurilor şi limitelor pentru efectuarea de plăţi în avans din fonduri publice.

    ART. 4
    Eligibilitatea cheltuielilor
    (1) Cheltuielile sunt considerate eligibile dacă sunt în conformitate cu:
    (a) Ghidul de finanţare şi Schema de ajutor de minimis.
    (b) Legislaţia naţională şi europeană aplicabilă;
    (2) Cheltuielile aferente Proiectului prevăzut în prezentul Contract de finanţare sunt eligibile cu condiţia ca acestea să fie cuprinse în Cererea de Finanţare şi să fie efectuate în termenii şi condiţiile prezentului Contract de Finanţare.

    ART. 5
    Decontarea cheltuielilor
    (1) Decontarea cheltuielilor se va realiza de către Autoritate în conformitate cu legislaţia în vigoare, pe baza cererilor Beneficiarului înaintate la Autoritate.
    (2) În termen de maximum 90 de zile calendaristice de la data depunerii de către Beneficiar a cererii de decontare, însoţite de documentele justificative, Autoritatea va autoriza cheltuielile eligibile cuprinse în Cererea de decontare. În cazul în care sunt necesare clarificări, termenul de plată se prelungeşte cu perioada aferentă clarificărilor.
    (3) După autorizarea cheltuielilor, Autoritatea va efectua plata în termen de 5 zile lucrătoare de la momentul în care Autoritatea dispune de resurse în conturile sale, şi va informa Beneficiarul cu privire la plata aferentă cheltuielilor autorizate din Cererea de decontare.
    (4) Autoritatea va efectua transferul fondurilor în limita disponibilităţilor, iar în cazul insuficienţei fondurilor, procesul de plată se va suspenda până când conturile Autorităţii sunt alimentate cu sumele aferente fondurilor necesare. În cazul suspendării procesului de plată, beneficiarul poate să solicite suspendarea sau prelungirea implementării proiectului, pentru aceeaşi perioadă, fără a se depăşi perioada Programului de finanţare.
    (5) În situaţia în care nu se respectă condiţiile impuse de Ghidul de finanţare şi obligaţiile asumate prin contractul încheiat cu Autoritatea, aceasta din urmă nu va plăti suma solicitată, aferentă decontării solicitate.

    ART. 6
    Drepturile şi obligaţiile Beneficiarului
    (1) Beneficiarul are obligaţia şi responsabilitatea să asigure managementul şi implementarea Proiectului în concordanţă cu prevederile ghidului de finanţare al Programului şi ale prezentului contract, ale legislaţiei europene şi naţionale aplicabile.
    (2) Beneficiarul are obligaţia să respecte graficul de implementare şi monitorizare şi termenele prevăzute în Program.
    (3) Beneficiarul are obligaţia să folosească finanţarea numai în scopul şi în condiţiile în care a fost acordată, conform cererii de finanţare aprobată de Autoritate.
    (4) Beneficiarul are obligaţia să asigure contribuţia proprie pentru realizarea proiectului, precum şi orice alte cheltuieli suplimentare, atât în perioada de implementare, precum şi în perioada de monitorizare, în vederea menţinerii funcţionalităţii Proiectului.
    (5) Beneficiarul are următoarele obligaţii specifice perioadei de implementare a Proiectului:
    (a) să deschidă un cont de proiect la Trezoreria Statului,
    (b) să respecte formalităţile Programului, în vederea decontării cheltuielilor, anume să depună, în original, facturile corespunzătoare achiziţiei bunurilor finanţate, certificatele de garanţie, precum şi documentele emise de către producătorul echipamentelor prevăzute de reglementările ANRE, cu modificările ulterioare, care să conţină inclusiv seriile componentelor principale (panou fotovoltaic, invertor, contor, puncte de încărcare) ale sistemului de panouri fotovoltaice, a sistemului de stocare, a staţiilor de reîncărcare de minim 22 KW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in şi a sistemului alternativ de încălzire/răcire, precum şi procesul-verbal de recepţie însoţit de o anexă din care să reiasă îndeplinirea caracteristicilor tehnice ale componentelor sistemului, conform specificaţiilor tehnice din Program;
    (c) să respecte regulile privind întocmirea facturii;
    (d) să depună toate diligenţele pentru a se asigura că bunurile achiziţionate sunt noi, sunt conforme cu specificaţiile tehnice şi beneficiază de condiţii de garanţie conform prevederilor Programului;
    (e) respectarea condiţiilor de decontare a avansului de 30% din valoarea contractului, în cazul solicitării acestuia.

    (6) Beneficiarul are următoarele obligaţii specifice perioadei de monitorizare a Proiectului:
    (a) să păstreze o perioadă de 10 (zece) ani de la finalizarea proiectului, în formă fizică, dosarul cu toate documentele încărcate electronic în dosarul transmis prin intermediul aplicaţiei electronice, în original sau în copie conform cu originalul, după caz,
    (b) să utilizeze şi să conserve bunurile achiziţionate prin program cu diligenţele unui bun proprietar,
    (c) să menţină funcţional sistemul de panouri fotovoltaice, sistemul de stocare, a staţiei/staţiilor de reîncărcare şi a sistemului alternativ încălzire/răcire achiziţionate şi instalate prin Program minim 10 ani,
    (d) să întocmească şi să transmită anual, în format electronic, un raport referitor la funcţionalitatea sistemului de panouri fotovoltaice, a sistemului de stocare, a staţiilor de reîncărcare şi a sistemului alternativ de încălzire/răcire, derularea activităţilor şi un audit energetic. Acesta va viza inclusiv raportul de funcţionare a echipamentelor, cu obligativitatea menţinerii în funcţiune optimă pe întreaga durată de monitorizare,
    (e) să realizeze măsurile de informare şi publicitate, în conformitate cu specificaţiile Programului.

    (7) Beneficiarul are obligaţia de a pune la dispoziţia Autorităţii sau oricărui alt organism abilitat de lege documentele şi/sau informaţiile necesare pentru verificarea modului de utilizare a finanţării nerambursabile, la cerere şi în termen de maximum 5 zile lucrătoare, şi să asigure condiţiile pentru efectuarea verificărilor la faţa locului.
    (8) În vederea efectuării verificărilor prevăzute la alin. (7), Beneficiarul se angajează să acorde dreptul de acces la locurile şi spaţiile unde se implementează Proiectul, inclusiv acces la sistemele informatice care au legătură directă cu proiectul, şi să pună la dispoziţie documentele solicitate privind gestiunea tehnică şi financiară a Proiectului, atât pe suport hârtie, cât şi în format electronic. Documentele trebuie să fie uşor accesibile şi arhivate astfel încât, să permită verificarea lor. Beneficiarul este obligat să informeze organismele şi autorităţile menţionate la alin. (7) cu privire la locul arhivării documentelor, în termen de 3 zile de la transmiterea solicitării de către Autoritate/organismul abilitat şi de a asigura accesul neîngrădit al acestora la documentaţie în locul respectiv.
    (9) Beneficiarul se va asigura că în contractele/acordurile încheiate cu terţe părţi se prevede obligaţia acestora de a asigura disponibilitatea informaţiilor şi documentelor referitoare la Proiect cu ocazia misiunilor de control desfăşurate de Autoritate/organisme abilitate cu competenţe în controlul şi recuperarea debitelor aferente fondurilor publice naţionale.
    (10) Beneficiarul are obligaţia îndosarierii şi păstrării tuturor documentelor proiectului în original, inclusiv documentele contabile, privind activităţile şi cheltuielile eligibile în vederea asigurării unei piste de audit adecvate, în conformitate cu legislaţia naţională. Toate documentele vor fi păstrate până timp de 10 (zece) ani de la data la care a fost acordată suma cu titlu de ajutor, în baza Schemei de ajutor de minimis.
    (11) Beneficiarul trebuie să ţină o evidenţă contabilă a proiectului, utilizând conturi distincte pentru reflectarea tuturor operaţiunilor referitoare la implementarea Proiectului.
    (12) Beneficiarul este obligat să informeze Autoritatea despre orice situaţie care poate determina încetarea sau întârzierea executării Contractului de Finanţare, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data luării la cunoştinţă despre o astfel de situaţie, urmând ca Autoritatea să decidă cu privire la măsurile corespunzătoare.
    (13) Beneficiarul are obligaţia de a informa Autoritatea în termen de maximum 5 zile lucrătoare cu privire la următoarele aspecte, care vor face obiectul confirmării Autorităţii:
    a) schimbarea denumirii, schimbarea adresei sediului principal sau secundar al Beneficiarului, după caz;
    b) schimbarea contului special deschis pentru Proiect;
    c) înlocuirea reprezentantului legal.

    (14) Beneficiarul îşi asumă integral răspunderea pentru prejudiciile cauzate terţilor din culpa sa, pe durata Contractului de finanţare. Autoritatea va fi degrevată de orice responsabilitate pentru prejudiciile cauzate terţilor de către Beneficiar, ca urmare a executării prezentului Contract de Finanţare, cu excepţia celor care pot fi direct imputabile acesteia.
    (15) Prin prezentul Contract de finanţare, Beneficiarul îşi exprimă acordul cu privire la prelucrarea, stocarea şi arhivarea de către Autoritate a datelor obţinute pe parcursul desfăşurării Contractului de Finanţare, în vederea utilizării, pe toată durata, precum şi după încetarea acestuia, în scopul verificării modului de implementare şi/sau a respectării clauzelor contractuale şi a legislaţiei naţionale.
    (16) În cazul nerespectării prevederilor alineatelor (3) - (12), Beneficiarul este obligat să restituie suma aferentă fiecărei acţiuni pentru care nu au fost respectate prevederile Programului, decontată în cadrul Proiectului, conform normelor de recuperare a ajutorului de minimis aprobate prin ordin al ministrului energiei, inclusiv dobânzile/penalizările aferente.
    (17) Beneficiarul are obligaţia de a restitui Autorităţii orice sumă ce constituie plată nedatorată/sume necuvenite plătite în cadrul prezentului contract de finanţare, în termen de 5 zile lucrătoare de la data primirii notificării.
    (18) Beneficiarul are obligaţia să ia toate măsurile necesare pentru a evita conflictele de interese şi va informa imediat Autoritatea despre orice situaţie care cauzează sau ar putea cauza un asemenea conflict.

    ART. 7
    Drepturile şi obligaţiile Autorităţii
    (1) Autoritatea are obligaţia să asigure finanţarea proiectului în condiţiile menţionate în prezentul Contract de finanţare şi în Ghidul de finanţare al Programului, în limita fondurilor disponibile cuprinse în bugetul anual al acesteia.
    (2) Autoritatea are obligaţia de a informa Beneficiarul, în timp util, cu privire la orice decizie luată care poate afecta implementarea Proiectului.
    (3) Autoritatea are obligaţia să transmită prin intermediul site-ului www.energie.gov.ro formatul pentru raportul de monitorizare anual, până în data de 31 decembrie a fiecărui an.
    (4) Autoritatea are obligaţia de a informa Beneficiarul cu privire la rapoartele, concluziile şi recomandările care au impact asupra Proiectului acestuia, formulate de către Comisia Europeană şi orice altă autoritate competentă naţională.
    (5) Autoritatea are obligaţia de a răspunde în scris conform competenţelor stabilite în Program, în termen de 15 zile lucrătoare, oricărei solicitări a beneficiarului privind informaţiile sau clarificările pe care acesta le consideră necesare pentru implementarea Proiectului.
    (6) Autoritatea are obligaţia de a procesa cererile de decontare şi a efectua transferul în conformitate cu prevederile Ghidului de finanţare al Programului şi a prezentului Contract de finanţare.
    (7) Autoritatea are dreptul de a monitoriza din punct de vedere tehnic şi financiar implementarea proiectului în vederea asigurării îndeplinirii obiectivelor Programului şi prevenirii neregulilor, conform legislaţiei naţionale şi comunitare.
    (8) Autoritatea are dreptul de a verifica legalitatea şi realitatea tuturor activităţilor aferente implementării şi monitorizării proiectului care face obiectul prezentului Contract de Finanţare, conform prevederilor Programului.
    (9) În situaţia în care, în urma constatării unor indicii de fraudă sau tentativă la fraudă, organul de urmărire penală transmite cazul spre soluţionare instanţelor de judecată cu competenţe în domeniu.
    (10) Autoritatea are obligaţia de a efectua verificarea la faţa locului a activităţilor aferente implementării Proiectului, în conformitate cu prevederile Contractului de finanţare.
    (11) Autoritatea are obligaţia de a notifica Beneficiarul în maximum 5 zile de la constatarea unui caz de culpă şi, în cazul în care deficienţele menţionate în notificare nu sunt înlăturate în maximum 30 de zile de la data notificării, Autoritatea are dreptul să rezilieze unilateral contractul, fără îndeplinirea nici unei alte formalităţi prealabile şi, dacă au fost efectuate plăţi, să recupereze sumele virate către Beneficiar, în condiţiile art.25 al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2014, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 20/2015, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Codului de procedură fiscală şi Codului de procedură civilă.
    (12) Autoritatea este exonerată de orice răspundere asociată oricărei pretenţii sau acţiuni cauzate de încălcarea regulilor, reglementărilor sau legislaţiei de către beneficiar, angajaţii acestuia, ori de persoanele care răspund de aceşti angajaţi, precum şi urmare a încălcării drepturilor aparţinând terţelor părţi.
    (13) Autoritatea va informa despre data închiderii oficiale/parţiale a Programului prin intermediul platformei informatice a Programului, pe pagina electronică https://energie.gov.ro sau prin intermediul oricăror altor mijloace publice de informare.
    (14) În cazul neconformării, de către beneficiar, a termenelor Ghidului de finanţare, schemei de minimis sau procedurilor interne ale Autorităţii, aduse la cunoştinţă beneficiarului, Autoritatea are dreptul de a considera răspunsul tacit ca acord al acestuia sau, după caz, aplicarea prevederilor normelor de recuperare a ajutorului de minimis.

    ART. 8
        Contractarea, cesiunea şi transmiterea obligaţiilor din Contractul de finanţare către terţi:
    (1) În cazul externalizării/contractării unor activităţi din cadrul Proiectului, responsabilitatea pentru implementarea acelor activităţi revine Beneficiarului, în conformitate cu dispoziţiile legale.
    (2) Prezentul Contract de finanţare, precum şi toate drepturile şi obligaţiile decurgând din implementarea acestuia nu pot face obiectul cesiunii totale sau parţiale, novaţiei, subrogaţiei sau a oricărui alt mecanism de transmisiune şi/sau transformare a obligaţiilor şi drepturilor din contractul de finanţare de către Beneficiar.
    (3) Oricare situaţie care obligă Beneficiarul la transmisiunea şi/sau transformarea obligaţiilor şi drepturilor din contractul de finanţare va fi notificată Autorităţii de către Beneficiar, urmând a se semna un nou Contract de finanţare între Autoritate şi noul Beneficiar, în condiţiile evaluării prealabile a acestuia de către Autoritate cu respectarea prevederilor Ghidului de finanţare.
    (4) Orice acţiune contrară prevederilor alin. (3) nu poate produce efecte juridice între/faţă de părţile prezentului Contract de finanţare sau terţi dobânditori ai unor drepturi/interese în contract, situaţie în care Autoritatea are dreptul de a denunţa unilateral prezentul contract, cu notificarea prealabilă a celeilalte părţi.

    ART. 9
    Modificări şi completări
    (1) Părţile au dreptul, pe durata îndeplinirii prezentului Contract de Finanţare, de a conveni modificarea clauzelor şi/sau Anexelor acestuia, prin act adiţional, cu respectarea prevederilor Programului Electric-up, precum şi normele naţionale şi europene incidente.
    (2) În cazul în care propunerea de modificare a Contractului de finanţare aparţine Beneficiarului, acesta are obligaţia de a o transmite Autorităţii cu cel puţin 60 de zile lucrătoare înainte de termenul la care este intenţionată a intra în vigoare, cu excepţia circumstanţelor acceptate de Autoritate. Beneficiarul va transmite, de asemenea, odată cu solicitarea de modificare, toate documentele justificative necesare analizei.
    (3) Autoritatea răspunde solicitării de modificare a Contractului de finanţare prin act adiţional, în termen de 30 de zile lucrătoare de la înregistrarea solicitării.
    (4) Actul adiţional intră în vigoare la data semnării de către ultima parte.
    (5) Actul adiţional nu poate avea caracter retroactiv şi nu poate avea scopul sau efectul de a produce schimbări în Contractul de finanţare, care ar putea aduce atingere condiţiilor iniţiale de acordare a finanţării sau care ar fi contrare principiului tratamentului egal al solicitanţilor, în cadrul cererilor de propuneri de tip competitiv.

    ART. 10
    Conflictul de interese
    (1) Părţile se obligă să ia toate măsurile pentru respectarea regulilor pentru evitarea conflictului de interese, conform Legea nr 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei şi Codul Penal al României, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Faptele constatate se vor sancţiona conform legislaţiei naţionale în vigoare.

    ART. 11
    Cauze exoneratoare de răspundere între Părţi
    (1) Prin forţă majoră se înţelege orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil şi inevitabil intervenit după data semnării Contractului de finanţare, care împiedică executarea în tot sau în parte a Contractului şi care exonerează de răspundere partea care o invocă.
    (2) Pot constitui cauze de forţă majoră evenimente cum ar fi: calamităţile naturale (cutremure, inundaţii, alunecări de teren), război, revoluţie, embargo.
    (3) Prin caz fortuit se înţelege orice eveniment care nu poate fi prevăzut şi nici împiedicat de către partea care îl invocă şi care ar fi fost chemată să răspundă dacă evenimentul nu s-ar fi produs.
    (4) Partea care invocă forţa majoră sau cazul fortuit are obligaţia de a notifica celeilalte părţi cazul de forţă majoră sau situaţia cazului fortuit, în termen de 5 zile de la data apariţiei şi de a dovedi existenţa situaţiei de forţă majoră în baza unui document eliberat sau emis de către autoritatea competentă, în termen de cel mult 15 zile de la data comunicării acestuia sau de la data constatării sau luării la cunoştinţă despre intervenţia cazului fortuit. De asemenea, are obligaţia de a comunica data încetării situaţiei de forţă majoră, în termen de 5 zile.
    (5) Părţile au obligaţia de a lua orice măsuri care le stau la dispoziţie în vederea limitării consecinţelor acţiunii de forţă majoră.
    (6) Executarea Contractului va fi suspendată de la data apariţiei cazului de forţă majoră pe perioada de acţiune a acesteia, fără a prejudicia drepturile ce se cuvin Părţilor.
    (7) Executarea Contractului va fi suspendată de la data apariţiei cazului fortuit doar prin decizia Autorităţii, fără a prejudicia drepturile ce se cuvin Părţilor.
    (8) În cazul în care forţa majoră sau cazul fortuit şi/sau efectele acestora obligă la suspendarea executării prezentului Contract pe o perioadă mai mare de 3 luni, părţile se vor întâlni într-un termen de cel mult 10 zile de la expirarea acestei perioade, pentru a conveni asupra modului de continuare, modificare sau reziliere a Contractului de Finanţare.

    ART. 12
    Încetarea Contractului de Finanţare şi recuperarea sumelor plătite
    (1) Oricare dintre părţi poate decide rezoluţiunea prezentului contract, cu notificarea prealabilă a celeilalte părţi, în cazul neîndeplinirii culpabile de către cealaltă parte a obligaţiilor asumate prin prezentul contract.
    (2) Autoritatea denunţa unilateral prezentului Contract de finanţare fără îndeplinirea altor formalităţi, cu recuperarea integrală a sumelor plătite, în următoarele cazuri:
        (a) în situaţia în care Beneficiarul nu a început executarea Contractului într-un termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a Contractului de Finanţare în cazul în care Autoritatea şi-a respectat obligaţiile legale/contractuale;
        (b) în situaţia în care, ulterior încheierii prezentului Contract, se constată că Beneficiarul nu a îndeplinit condiţiile de eligibilitate la data depunerii cererii de finanţare;
        (c) Beneficiarul încalcă prevederile art. 8;
        (d) dacă se constată faptul că Proiectul face obiectul unei alte finanţări din fonduri publice naţionale sau comunitare sau faptul că a mai beneficiat de finanţare din alte programe naţionale sau comunitare, pentru aceleaşi activităţi în ultimii 3 ani.
    (3) Prezentul Contract de finanţare poate înceta anterior duratei prevăzute la art. 2 alin. (2) în Contract, prin acordul părţilor cu recuperarea finanţării acordate şi a dobânzilor aferente calculate potrivit normelor în materia recuperării ajutorului de stat, dacă este cazul.
    (4) Prezentul Contract încetează conform dispoziţiilor oricărei autorităţi judiciare/judecătoreşti sau cu competenţe echivalente sau similar în domeniu, în cazul constatării anumitor fapte care contravin legislaţiei naţionale în vigoare.
    (5) Recuperarea ajutorului de minimis se realizează de către Autoritate, integral sau parţial, în conformitate cu procedura elaborată la nivelul autorităţii, cu respectarea prevederilor art.25 al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2014, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 20/2015, cu modificările şi completările ulterioare;
    (6) Constituie motive de restituire integrală a ajutorului, situaţiile de rezoluţiune a contractului şi cele de denunţare unilaterale sau încetare, pe cale amiabilă prevăzute în prezentul contract, precum şi următoarele situaţii:
    - nerespectarea prevederilor Regulamentului (UE) nr. 2831/2023;
    – nerespectarea criteriilor de eligibilitate impuse prin schema de ajutor de minimis specifică, respectiv a condiţiilor de acordare a ajutorului de stat/de minimis, inclusiv în cazul constatării ulterioare;
    – înstrăinarea bunurilor obţinute prin finanţarea prevăzută în schema de ajutor de minimis specifică în perioada de durabilitate a proiectului. Se are în vedere atât înstrăinarea parţială cât şi totală. În raport de formă, prin înstrăinare se înţelege atât cea oneroasă, cât şi cea gratuită.

    (7) Constituie motive de restituire parţială a ajutorului primit:
    - situaţia în care Beneficiarul nu îndeplineşte angajamentele referitoare la producţia de energie electrică şi consum prevăzute în Fişa tehnica, afectând caracterul durabil al investiţiei, sumele fiind determinate proporţional cu perioada de neconformitate

    (8) Ajutorul de minimis care trebuie recuperat include penalităţi şi dobânda aferentă, datorată de la data plăţii ajutorului până la data recuperării acestuia. Rata dobânzii aplicabile este cea stabilită prin Regulamentul (UE) 2015/1.589 al Consiliului din 13 iulie 2015 de stabilire a normelor de aplicare a articolului 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene şi din Regulamentul (CE) nr. 794/2004 al Comisiei din 21 aprilie 2004 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 659/1999 al Consiliului de stabilire a normelor de aplicare a articolului 93 din Tratatul CE.

    ART. 13
    Soluţionarea litigiilor
    (1) Părţile contractante vor depune toate eforturile pentru a rezolva pe cale amiabilă orice neînţelegere sau dispută care poate apărea între ele în cadrul sau în legătură cu îndeplinirea Contractului de Finanţare.
    (2) În cazul în care nu se soluţionează amiabil divergenţele contractuale, litigiul va fi soluţionat de către instanţele româneşti competente.

    ART. 14
    Corespondenţa
    (1) Întreaga corespondenţă legată de prezentul Contract de Finanţare se va face prin platforma informatică la dispoziţia Autorităţii sau prin adresa de email pusă la dispoziţie şi comunicată prin contract beneficiarului de către Autoritate
    (2) În cazul în care acesta devine indisponibilă temporar sau din orice alte motive, corespondenţa se va realiza la adresele de e-mail comunicate de fiecare parte.

    ART. 15
    Confidenţialitate
    (1) Autoritatea şi Beneficiarul se angajează să păstreze confidenţialitatea documentelor, materialelor, datelor şi informaţiilor în legătură cu Proiectul şi care sunt stabilite de către părţi, de comun acord, ca fiind confidenţiale, fără a aduce atingere drepturilor de verificare/control/audit ale tuturor organismelor abilitate în acest sens.
    (2) Nu pot fi declarate confidenţiale documentele, materialele, datele şi informaţiile folosite în scop publicitar pentru informarea şi promovarea în scopul şi condiţiile Programului.
    (3) Prelucrarea, stocarea, colectarea datelor cu caracter personal se va realiza în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE, în scopul implementării/monitorizării prezentului Protocol.

    ART. 16
    Dreptul de proprietate/ utilizare a rezultatelor şi echipamentelor
        Dreptul de proprietate asupra bunurilor, drepturile de proprietate intelectuală, atât industriala (ex. brevetele de invenţie, desenele şi modelele industriale, mărcile), cât şi dreptul de autor asupra creaţiilor rezultate din implementarea Proiectului, sunt drepturi exclusive ale Beneficiarului, cu respectarea legislaţiei în vigoare.

    ART. 17
    DISPOZIŢII FINALE
        Prezentul Contract de Finanţare este semnat electronic, în 2 exemplare, de către toate părţile şi produce efecte juridice egale între părţi de la obţinerea ultimei semnături.


┌──────────────────┬───────────────────┐
│Pentru Autoritate │ │
│Ministerul │Pentru Beneficiar │
│Energiei │ │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Nume: ........... │Nume: ........... │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Funcţie: │Funcţie: │
│(reprezentant │...................│
│legal) ………...... │ │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Semnătura │Semnătura │
│(electronică): │(electronică): │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Data ……………. │Data ……………… │
└──────────────────┴───────────────────┘


    ANEXA 3

        la schema de minimis
 (a se vedea imaginea asociată)
        Cerere de decontare
        Nr. [.....] din [..../..../....]
        Beneficiar: .............
        Adresa beneficiarului: .............
        Contract nr. .............
        Valoarea totală eligibilă a contractului .............
        Suma solicitată .............
        Subsemnatul/a, .......... (numele şi prenumele reprezentantului legal) în calitate de reprezentant legal al beneficiarului finanţării acordate prin Programul de finanţare ELECTRICUP pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp - 150 kWp necesară consumului propriu, a sistemului de stocare a energiei produse, a cel puţin o staţie de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in , precum şi a sistemului electric alternativ de încălzire şi răcire, dacă s-a optat pentru acesta, prin prezenta cerere de plată solicit suma de ..... lei, reprezentând cheltuieli eligibile efectuate în vederea implementării Proiectului, în baza Contractului de finanţare nerambursabilă nr. .... din data de ........
        Plata va fi efectuată în contul: ............. deschis la: ..........................
        În calitate de Beneficiar declar următoarele:
    A. Proiectul pentru care solicit decontarea nu este finanţat prin alte instrumente naţionale sau ale Comisiei Europene
    B. Suma solicitată este în conformitate cu prevederile Contractului de finanţare
    C. Facturile depuse în vederea decontării respectă prevederile Contractului de finanţare şi ale Programului de finanţare, precum şi legislaţia naţională (emise prin sistemul naţional privind factura electronica RO e-Factura, cu anumite excepţii expres prevăzute de lege şi în conformitate cu art. 4 alin. (6) din OUG 120/2021)
    D. Declar că prezenta Cerere de plată a fost completată cunoscând prevederile art. 322, art. 323 şi art. 326 din Codul penal privind falsul în înscrisuri sub semnătură privată, uzul de fals şi falsul în declaraţii.
    E. Cunosc faptul că, în cazul nerespectării prevederilor contractuale sau în cazul fondurilor solicitate nejustificat prin prezenta Cerere de plată este posibil să nu se plătească, să fie corectate sau să se recupereze sumele plătite nejustificat, cu plata dobânzilor şi penalităţilor aferente, conform prevederilor Contractului de finanţare, iar în cazul în care nu sunt prevăzute, conform prevederilor legale în vigoare.

        [nume şi prenume]
        [funcţia][semnătura][ştampila]

    ANEXA 4

    la schema de minimis
 (a se vedea imaginea asociată)
                                       DECLARAŢIE
                              de ajutor de stat/de minimis
        Prezenta declaraţie se completează prin intermediul platformei informatice pentru implementarea Programului ELECTRIC UP, pusă la dispoziţie de către Autoritate.
        Subsemnatul(a), ..........., identificat(ă) cu B.I./C.I. seria ........... nr ..........., eliberat(ă) de ........... la data de ..........., cu domiciliul în localitatea ..........., str. ........... nr ...., bl ..., sc .., ap ..., sectorul/judeţul ....., funcţia ..........., în calitate de reprezentant legal al întreprinderii ..........., declar pe propria răspundere că toate informaţiile furnizate şi consemnate în prezenta declaraţie sunt corecte şi complete.
    I. Declar pe propria răspundere că activităţile pentru care solicit finanţarea nu fac obiectul altui ajutor de minimis/de stat sau oricărui altui tip de subvenţie în cadrul altor programe/subprograme cu finanţare publică nerambursabilă, indiferent dacă ajutorul a fost acordat din surse naţionale sau europene.
        DA [ ]
        NU [ ]
        De asemenea declar pe propria răspundere că în ultimii 3 (trei) ani fiscali, inclusiv anul în curs, că nu am beneficiat de ajutoare de minimis sau de stat, cumulativ cu celelalte întreprinderi împreună cu care constituim o întreprindere unică în conformitate cu definiţia din schemă.
        DA [ ]
        NU [ ]

        În cazul în care aţi beneficiat, completaţi tabelul de mai jos:

┌────┬───────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬──────────┬──────────┐
│ │Beneficiarul │ │ │ │ │ │
│ │ajutorului de │Tipul │ │ │Programul │ │
│ │minimis sau de │ajutorului│ │ │prin care │Cuantumul │
│Nr. │stat (pentru │(de │Anul │Furnizorul│s-a │ajutorului│
│crt.│toate │minimis/ │acordării │de ajutor │beneficiat│acordat │
│ │întreprinderile│ajutor de │ajutorului│ │de │(euro/lei)│
│ │care constituie│stat) │ │ │finanţare │ │
│ │întreprindere │ │ │ │ │ │
│ │unică) │ │ │ │ │ │
├────┼────────┬──────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ │Denumire│C.U.I.│ │ │ │ │euro/lei │
├────┼────────┼──────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│1. │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼──────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│2. │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────────┴──────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────────┘



    II. Declar pe propria răspundere că întreprinderea pe care o reprezint nu se încadrează în categoriile întreprinderilor aflate în dificultate, conform legislaţiei naţionale cadru.
        De asemenea se declară pe propria răspundere următoarele:
    a) nu se află în procedură de executare silită pentru plata unor datorii fiscale şi nefiscale, inclusiv nu au popriri pe conturile bancare.
    b) nu se află în procedură de reorganizare judiciară, faliment, închidere operaţională, dizolvare, lichidare sau administrare specială, nu are activităţile suspendate sau alte situaţii similare reglementate de lege.
    c) nu se află în procedură de insolvenţă şi nici nu îndeplineşte criteriile prevăzute de lege pentru a fi supus unei proceduri de insolvenţă colectivă la cererea creditorilor lor.

    III. Declar pe proprie răspundere că nu există împotriva mea sau a întreprinderii pe care o reprezint decizii de recuperare a unui ajutor de stat/de minimis ce nu au fost executate sau recuperate.
    IV. Înţeleg că orice omisiune sau incorectitudine în prezentarea informaţiilor în scopul de a obţine avantaje pecuniare este pedepsită conform legii. Cunoscând că falsul în declaraţii este pedepsit în conformitate cu Codul penal, declar pe propria răspundere că datele din această declaraţie sunt conforme cu realitatea.
        Numele şi semnătura reprezentantului legal al instituţiei:
        Data:
        Toate declaraţiile depuse pentru această schemă vor fi semnate de aceeaşi persoană autorizată să reprezinte legal întreprinderea.

                                         -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016