Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULI din 4 iunie 2024  privind utilizarea siglei Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULI din 4 iunie 2024 privind utilizarea siglei "ae" specifice produselor ecologice controlate

EMITENT: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 592 din 26 iunie 2024
──────────
    Aprobate prin ORDINUL nr. 225 din 4 iunie 2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 592 din 26 iunie 2024.
──────────
    CAP. I
    Prevederi generale
    ART. 1
    Sigla „ae“ poate fi utilizată de către operatorii/ grupurile de operatori de produse certificate ecologic, preambalate, în scopul identificării şi promovării produselor certificate ecologic, preambalate, şi garantează că produsele care poartă aceste sigle îndeplinesc următoarele condiţii:
    a) provin din agricultura ecologică din România sau conţin ingrediente care provin din agricultura ecologică din România;
    b) sunt certificate de un organism de control acreditat şi aprobat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, denumit în continuare MADR.


    ART. 2
    Reprezentarea grafică şi descrierea siglei „ae“ în scop de identificare a produselor certificate ecologic, preambalate, sunt prezentate în anexa nr. 1 lit. A.

    ART. 3
    Reprezentarea grafică şi descrierea siglei „ae“ în scop informativ-publicitar a produselor certificate ecologic, preambalate, sunt prezentate în anexa nr. 1 lit. B.

    CAP. II
    Titularul siglei „ae“ specifice produselor ecologice controlate
    ART. 4
    (1) Pot utiliza sigla „ae“ în scop de identificare şi/sau sigla „ae“ în scop informativ-publicitar, pe etichetele şi/sau ambalajele produselor certificate ecologic şi, respectiv, pe materialele publicitare, exclusiv operatorii/grupurile de operatori care desfăşoară activitatea de producţie, de pregătire/ prelucrare/distribuţie/introducere pe piaţă/export, care:
    a) sunt supuşi controlului unui organism de control, acreditat şi aprobat de MADR;
    b) sunt înregistraţi la direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti;
    c) au obţinut dreptul de utilizare a acestor sigle.

    (2) Sigla „ae“ în scop de identificare şi sigla „ae“ în scop informativ-publicitar sunt proprietatea exclusivă a MADR, acordată în temeiul prevederilor art. 28 din Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci.
    (3) MADR asigură gestiunea siglei „ae“ în scop de identificare şi a siglei „ae“ în scop informativ-publicitar, prin înregistrarea informaţiilor într-un registru de evidenţă.

    ART. 5
    Drepturile cu privire la sigla „ae“ în scop de identificare şi sigla „ae“ în scop informativ-publicitar nu pot fi transmise decât de către titularul siglei. Acestea nu pot face obiectul unei cesiuni, unui gaj ori unei alte garanţii reale şi nici al unei executări silite.

    CAP. III
    Folosirea siglei „ae“ în scop de identificare
    ART. 6
    (1) Sigla „ae“ în scop de identificare se înscrie/se aplică, după caz, pe etichetele şi/sau ambalajele produselor certificate ecologic, prevăzute la art. 1.
    (2) Dreptul de utilizare a siglei „ae“ în scop de identificare pe etichetele şi/sau ambalajele produselor certificate ecologic îl au operatorii/grupurile de operatori care desfăşoară activitatea de producţie, de pregătire/prelucrare/distribuţie/introducere pe piaţă/export înregistraţi la direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti şi care sunt supuşi controlului unui organism de control acreditat şi aprobat de MADR.
    (3) Produsele aflate în perioada de conversie nu pot fi inscripţionate cu sigla „ae“ în scop de identificare.

    ART. 7
    (1) Pentru a obţine dreptul de utilizare a siglei „ae“ în scop de identificare, operatorii/grupurile de operatori care desfăşoară activitatea de producţie, de pregătire/prelucrare/ distribuţie/introducere pe piaţă/export înregistraţi la direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti trebuie să depună o cerere, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 2 lit. A. Cererea se completează într-un singur exemplar şi se transmite în format electronic la adresa de e-mail: politici.agricole@madr.ro sau în format letric la MADR/structura cu atribuţii în elaborarea politicilor în domeniul agriculturii ecologice.
    (2) Cererea trebuie să fie însoţită de următoarele documente:
    a) declaraţia pe propria răspundere, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 2 lit. B;
    b) forma finală a modelului etichetei/ambalajului produselor, conţinând şi sigla „ae“ în scop de identificare.

    (3) După verificarea documentelor transmise de către structura cu atribuţii în elaborarea politicilor în domeniul agriculturii ecologice, cererea se aprobă sau se respinge, motivat, de către directorul general al acesteia.
    (4) Răspunsul prin care se respinge cererea, potrivit alin. (3), poate fi contestat în conformitate cu prevederile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

    CAP. IV
    Folosirea siglei „ae“ în scop informativ-publicitar
    ART. 8
    (1) În scopul promovării conceptului de agricultură ecologică, operatorii/grupurile de operatori din agricultura ecologică prevăzuţi la art. 1 pot înscrie sigla „ae“ pe materialele publicitare.
    (2) În situaţia prevăzută la alin. (1), operatorul/grupul de operatori va completa o cerere, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 2 lit. A. Cererea se completează într-un singur exemplar şi se transmite în format electronic la adresa de e-mail: politici.agricole@madr.ro sau în format letric la MADR/structura cu atribuţii în elaborarea politicilor în domeniul agriculturii ecologice.
    (3) Cererea trebuie să fie însoţită de declaraţia pe propria răspundere, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 2 lit. B.
    (4) După verificarea documentelor transmise de către structura cu atribuţii în elaborarea politicilor în domeniul agriculturii ecologice, cererea se aprobă sau se respinge, motivat, de către directorul general al acesteia.
    (5) Răspunsul prin care se respinge cererea, potrivit alin. (4), poate fi contestat în conformitate cu prevederile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 9
    (1) În situaţia în care operatorul/grupul de operatori intenţionează să utilizeze sigla „ae“ în scop de identificare şi/sau sigla „ae“ în scop informativ-publicitar pe etichetele şi/sau ambalajele produselor certificate ecologic şi, respectiv, pe materialele publicitare, altele decât cele pentru care a primit aprobarea de către MADR, operatorul/grupul de operatori trebuie să transmită documentaţia, potrivit prevederilor prezentelor reguli, în vederea verificării, către MADR/structura cu atribuţii în elaborarea politicilor în domeniul agriculturii ecologice.
    (2) Orice folosire necorespunzătoare a siglelor „ae“ dă dreptul titularului acestora de a întreprinde, potrivit legii, toate demersurile şi acţiunile judiciare necesare având ca scop încetarea utilizării necorespunzătoare şi recuperarea eventualelor prejudicii produse ca urmare a acestei fapte.

    CAP. V
    Dispoziţii finale
    ART. 10
    MADR, prin direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti, este responsabil să informeze operatorii/grupurile de operatori cu privire la posibilitatea utilizării siglei „ae“ specifice produselor ecologice controlate, potrivit prevederilor prezentelor reguli.

    ART. 11
    Lista produselor certificate ecologic şi a operatorilor/grupurilor de operatori care au obţinut aprobarea utilizării siglelor „ae“ în scop de identificare şi/sau în scop informativ-publicitar potrivit prevederilor prezentelor reguli se publică pe site-ul MADR şi se actualizează ori de câte ori este necesar, pentru a se asigura informarea publică a celor interesaţi.

    ART. 12
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentele reguli.

    ANEXA 1

    la reguli
    A. Harta grafică a siglei „ae“ în scop de identificare

    (1) Introducere
    1. Materializarea menţiunii de agricultură ecologică prin logotipul „ae“ în scop de identificare permite actualizarea imaginii vizuale a unui produs certificat ecologic cu toate garanţiile de conformitate cu legislaţia europeană/naţională în vigoare privind agricultura ecologică.
    Aceasta garantează că produsul agricol şi ingredientele de origine agricolă ce intră în compoziţia unui produs alimentar au fost produse/pregătite/prelucrate de către un operator/grup de operatori supus controlului unui organism de control acreditat şi aprobat de către MADR.



    (2) Câmpul de aplicare
    2. Logotipul „ae“ în scop de identificare este proprietatea exclusivă a MADR şi nu poate fi utilizat decât cu respectarea strictă a prezentelor reguli.


    (3) Elemente componente ale logotipului „ae“
    3. Elementele ce formează acest logotip sunt inseparabile.
    Logotipul este compus dintr-un cerc alb de fundal, cu contur negru, în centrul căruia este aşezată abrevierea „ae“ a denumirii „agricultura ecologică“, litera „a“ (minuscul) de culoare neagră 100% şi litera „e“ (minuscul) de culoare verde, pantone 360 C.
    Aceste două litere au desenată deasupra lor o frunză stilizată de culoare verde. Toate aceste elemente formează un simbol. Originalitatea acestui simbol este dată de litera „e“, care generează litera „a“, creând astfel o imagine modulară, unitară.
    "Agricultura ecologică“ este scris cu majuscule, cu caracterul de literă Futura Bold, dispuse sus, pe circumferinţa cercului, central faţă de axul vertical, având culoarea neagră 100%. Tot pe circumferinţa cercului alb, în interior, pe axul transversal, sunt desenate două grupuri a câte 15 segmente de raze, poziţionate opus, unul în dreapta şi celălalt în stânga, de culoare neagră 100%.
    Logotipul „ae“ cu scop de identificare mai are înscris cuvântul „certificat“ cu majuscule şi cu acelaşi caracter de literă, Futura Bold, ca „agricultura ecologică“, pe circumferinţa cercului alb, diametral opus faţă de înscrisul „agricultura ecologică“, sub grupul de litere „ae“ şi de culoare neagră 100% (fig. 1).
    Logotipul „ae“ se tipăreşte în două culori, negru 100% şi verde pantone 360 C, pentru un tipar cu culori speciale, iar pentru un tipar în policromie, în 3 culori, black = 100% (negru), verde compus din cyan = 71% şi yellow = 87%.



    (4) Dimensiunile logotipului „ae“ pe etichetă
    4. Logotipul trebuie să fie perfect vizibil şi toate menţiunile trebuie să fie lizibile. Diametrul logotipului nu trebuie să fie mai mic de 15 mm (fig. 2).


    (5) Utilizarea pe suporturile colorate
    5. Indiferent de materialul tipărit, logotipul trebuie să conserve aspectul iniţial. În cazul unui tipar alb-negru, elementele de culoare neagră rămân negre 100%, iar cele care sunt de culoare verde se transformă în negru 50% (gri) (fig. 3).
    În cazul în care suportul pe care se tipăreşte este colorat în masă, nefiind alb, cercul alb din logotip necesită a 3-a culoare într-un tipar cu culori speciale (alb) şi a 4-a culoare într-un tipar în policromie (alb) (fig. 4).



    (6) Amplasarea pe ambalaje
    6. Logotipul trebuie să fie uşor reperabil şi trebuie să apară o dată pe faţa principală şi o dată pe faţa secundară a ambalajului. În cazul recipientelor de sticlă/plastic, logotipul se va aplica pe eticheta principală.


    (7) Logotipul (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)


    B. Harta grafică a mărcii de certificare „ae“ în scop informativ-publicitar

    (1) Introducere
    1. Materializarea menţiunii de agricultură ecologică prin logotipul „ae“ în scop informativ-publicitar pe materialele publicitare contribuie la informarea privind agricultura ecologică.


    (2) Câmpul de aplicare
    2. Logotipul „ae“ în scop informativ-publicitar este proprietatea exclusivă a MADR şi nu poate fi utilizat decât cu respectarea strictă a prezentelor reguli.


    (3) Elemente componente ale logotipului „ae“
    3. Elementele ce formează acest logotip sunt inseparabile.
    Logotipul este compus dintr-un cerc alb de fundal, cu contur negru, în centrul căruia este amplasată abrevierea „ae“ a denumirii „agricultura ecologică“, litera „a“ (minuscul) de culoare neagră 100% şi litera „e“ (minuscul) de culoare verde, pantone 360 C.
    Aceste două litere au desenată deasupra lor o frunză stilizată de culoare verde. Toate aceste elemente formează un simbol. Originalitatea acestui simbol este dată de litera „e“, care generează litera „a“, creând astfel o imagine modulară, unitară.
    "Agricultura ecologică“ este scris cu majuscule, cu caracterul de literă Futura Bold, dispuse pe circumferinţa cercului, central faţă de axul vertical, diametral opus, „agricultura“ sus şi „ecologică“ jos, ambele având culoarea neagră 100%. Între aceste două cuvinte, pe circumferinţa cercului alb, în interior, pe axul transversal, sunt desenate două grupuri a câte 15 segmente de raze, poziţionate opus, unul în dreapta şi celălalt în stânga, de culoare neagră 100% (fig. 1).
    Logotipul „ae“ se tipăreşte în două culori, negru 100% şi verde pantone 360 C, pentru un tipar cu culori speciale, iar pentru un tipar în policromie, în 3 culori, black = 100% (negru), verde compus din cyan = 71% şi yellow = 87%.



    (4) Dimensiunile logotipului „ae“ pe etichetă
    4. Logotipul trebuie să fie perfect vizibil şi toate menţiunile trebuie să fie lizibile. Diametrul logotipului nu trebuie să fie mai mic de 15 mm (fig. 2).


    (5) Utilizarea pe suporturile colorate
    5. Indiferent de materialul tipărit, logotipul trebuie să conserve aspectul iniţial.
    În cazul unui tipar alb-negru, elementele de culoare neagră rămân negre 100%, iar cele care sunt de culoare verde se transformă în negru 50% (gri) (fig. 3).
    În cazul în care suportul pe care se tipăreşte este colorat în masă, el nefiind alb, cercul alb din logotip necesită a 3-a culoare într-un tipar cu culori speciale (alb) şi a 4-a culoare într-un tipar în policromie (alb) (fig. 4).



    (6) Amplasarea pe materialele publicitare
    6. Logotipul trebuie să fie uşor reperabil, iar amplasarea sa pe materialele publicitare trebuie să permită a se vizualiza numai materialele pentru agricultura ecologică, fără a crea dubii sau confuzii.


    (7) Logotipul (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)



    ANEXA 2

    la reguli
    A. Cerere de solicitare a utilizării siglelor „ae“ în scop de identificare şi/sau în scop informativ-publicitar

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Operator/Grup de operatori: │
│............................................................................................................ │
│......................................................................................................................................................... │
│Domiciliul/Sediul social: │
│.................................................................................................................. │
│......................................................................................................................................................... │
│CNP/CUI/CIF: │
│................................................................................................................................. │
│Telefon ..........................., e-mail ................................ │
│Tipul activităţii: │
│[ ] producţie o depozitare │
│[ ] pregătire/prelucrare o export │
│[ ] distribuţie/introducere pe piaţă │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│În baza documentelor anexate prezentei cereri, solicit utilizarea: │
│[ ] siglei „ae“ în scop de identificare │
│[ ] siglei „ae“ în scop informativ-publicitar │
│pentru următoarele produse certificate ecologic, preambalate: │
│......................................................................................................................................................... │
│......................................................................................................................................................... │
│......................................................................................................................................................... │
│......................................................................................................................................................... │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Anexez: │
│[ ] forma finală a etichetei/ambalajului/produselor menţionate mai sus, │
│conţinând şi sigla „ae“ în scop de identificare │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Angajamente: │
│[ ] mă angajez să respect dispoziţiile prevăzute de art. 30, 32 şi 33 din │
│Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European şi al Consiliului privind │
│producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice şi de abrogare a │
│Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului, ale Ordinului ministrului │
│agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 312/2021 privind organizarea sistemului │
│de control şi certificare, de aprobare a organismelor de control şi de │
│supraveghere a acestora în agricultura ecologică şi regulile de utilizare a │
│siglei „ae“ în scop de identificare pentru produsele specificate mai sus, │
│prevăzute în anexa la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale │
│nr. 225/2024 pentru aprobarea Regulilor privind utilizarea siglei „ae“ │
│specifice produselor ecologice controlate; │
│[ ] mă oblig să comunic la MADR toate modificările ulterioare aduse pe │
│etichetele şi/sau ambalajele produselor certificate ecologic, preambalate, │
│enumerate mai sus; │
│[ ] mă angajez să respect regulile de folosire a siglei „ae“ în scop │
│informativ-publicitar, prevăzute în anexa la Ordinul ministrului agriculturii │
│şi dezvoltării rurale nr. 225/2024 pentru aprobarea Regulilor privind │
│utilizarea siglei „ae“ specifice produselor ecologice controlate. │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────┤
│Ştampila/Semnătura operatorului: │Data: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────┤
│Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale/Structura cu atribuţii în │
│elaborarea politicilor în domeniul agriculturii ecologice │
│[ ] se aprobă │
│[ ] se respinge │
│Motivul: │
│.............................................................................................................................................................│
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Prenumele şi numele directorului general │
│..................................................... │
│Semnătura ............................................ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    B. Declaraţie pe propria răspundere (model)
    Subscrisa:
    Persoana juridică/Persoana fizică autorizată/Întreprinderea individuală/Întreprinderea familială .........., cu sediul social în localitatea .........., judeţul .........., str. .......... nr. .........., bl. ..., sc. .........., ap. .........., înscrisă la oficiul registrului comerţului cu numărul .........., CUI .........., reprezentată de .........., în calitate de .........., CNP ..............................., cod de exploataţie/ID .........., act de identificare .........., telefon .........., fax. ........., e-mail ............................;
    sau
    Persoana fizică .........., domiciliată în .........., localitatea .........., judeţul .........., str. .......... nr. .........., bl. ..., sc. .........., ap. ..., BI/CI seria .......... nr. .........., eliberat/eliberată la data de .......... de către .........., CNP .........., cod de exploataţie/ID .........., telefon ..........., fax .........., e-mail .............................,
    cunoscând prevederile art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, declar pe propria răspundere că produsele pentru care solicit utilizarea siglelor „ae“ în scop de identificare şi „ae“ în scop informativ-publicitar sunt produse care provin din agricultura ecologică din România sau conţin ingrediente care provin din agricultura ecologică din România.

    Sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare.

┌───────────────────────────┬──────────────────────────────────┐
│Data │Semnătura │
│...........................│..................................│
└───────────────────────────┴──────────────────────────────────┘



    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016