Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ART. 1
(1) Situl de importanţă comunitară ROSCI0193 Peştera Tăuşoare a fost instituit prin Ordinul ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 1.964/2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România, cu modificările ulterioare.
(2) Aria naturală protejată Peştera Tăuşoare, purtând codul nr. 2.206., a fost instituită prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a - zone protejate.
(3) Aria naturală protejată Peştera Tăuşoare este inclusă integral în situl de importanţă comunitară ROSCI0193 - Peştera Tăuşoare.
(4) Situl de importanţă comunitară ROSCI0193 Peştera Tăuşoare şi aria naturală protejată Peştera Tăuşoare, cod nr. 2.206., se supun prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011.
(5) Harta cavernamentului protejat este prevăzută în anexa nr. 1.
ART. 2
Scopul instituirii regimului de protecţie îl constituie protejarea valorilor peisagistice, mineralogice, speleotemelor calcitice şi sulfatice, depozitelor de aluviuni, speciilor de animale, sistemelor biologice din subteran şi morfologiei endocarstului, reducerea spre minim a impactului factorului antropic asupra sistemului endocarstic prin implementarea unor reguli de vizitare, explorare şi documentare.
ART. 3
(1) Limitele sitului de importanţă comunitară ROSCI0193 Peştera Tăuşoare se suprapun peste aria naturală protejată de interes naţional Peştera Tăuşoare şi sunt prevăzute în anexa nr. 2.
(2) Limitele sitului de importanţă comunitară ROSCI0193 - Peştera Tăuşoare au fost stabilite prin Ordinul ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 1.964/2007, cu modificările ulterioare.
ART. 4
(1) Responsabilitatea administrării sitului de importanţă comunitară ROSCI0193 Peştera Tăuşoare revine Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, denumit în continuare custode, în conformitate cu Convenţia de custodie nr. 0012/2010, încheiată între instituţia sus-numită şi Ministerul Mediului şi Pădurilor.
(2) În baza convenţiei de custodie, custodele elaborează regulamentul şi planul de management al sitului şi urmăreşte respectarea acestora, în conformitate cu statutul de arie naturală protejată.
(3) În scopul desfăşurării unei activităţi eficiente, custodele elaborează următoarele documente:
a) registrul de vizitare - care cuprinde date referitoare la vizitele executate în subteran, data, ora intrării şi ieşirii, participanţi, obiectivele şi scopul vizitei, traseu, activităţi;
b) registrul de convenţii - care cuprinde convenţiile de colaborare între administraţia ariei protejate şi instituţiile care desfăşoară activităţi ştiinţifice, de documentare şi de explorare în aria protejată;
c) dosarul fişelor de instructaj - care cuprinde fişele de instructaj. Înainte de fiecare pătrundere în peşteră, custodele efectuează în mod obligatoriu instructajul în legătură cu protecţia în timpul vizitei, normele de comportament speologic, echipament personal, măsuri de prim ajutor, prealertă şi alertă în caz de accident speologic, asumarea răspunderii proprii. Fiecare participant semnează fişa de instructaj, care se păstrează la dosarul întocmit de custode.
ART. 5
(1) Pe suprafaţa ROSCI0193 - Peştera Tăuşoare sunt permise doar lucrările silvice menţionate în amenajamentele silvice.
(2) Se interzice exploatarea forestieră a pădurii cuprinse în cele 71 de hectare de protecţie, aceasta aflându-se în proces de regenerare naturală, pentru a nu fi afectate procesele naturale din aria naturală protejată.
ART. 6
(1) Recoltarea probelor de orice fel - mineralogice, biologice, fosilifere - se face doar în scop ştiinţific, cu aprobarea scrisă a custodelui.
(2) În cazul studiilor/cercetărilor care necesită date/informaţii privind situl ROSCI0193 Peştera Tăuşoare, se încheie între părţi un contract care să asigure accesul custodelui la rezultate în vederea utilizării lor în activitatea de management a sitului. Contractul prevede respectarea drepturilor de autor şi de proprietate intelectuală conform legislaţiei în vigoare. Clauzele contractului se stabilesc de comun acord de către părţi. Dreptul asupra utilizării rezultatelor se stabileşte prin contract.
ART. 7
(1) Participanţii la activităţile speologice vor fi echipaţi cu echipamentul minim individual prevăzut în anexa nr. 3.
(2) Activităţile speologice permise în situl ROSCI0193 - Peştera Tăuşoare sunt următoarele:
a) vizitele ştiinţifice, didactice şi de documentare sunt permise, cu aprobarea custodelui, pe baza unei cereri scrise, în limita unui total de 240 de ore pe lună;
b) activităţile speologice explorative se vor face în limita a două activităţi de câte 24 de ore pe lună, cu echipe formate din maximum 10 speologi, cu aprobarea scrisă a traseului prezumat şi cu participarea obligatorie a custodelui, sau a unei singure activităţi de 48 de ore pe lună, cu bivuac subteran;
c) activităţile ecologice presupun activităţi de ecologizare, eliminare a deşeurilor vegetale rezultate din putrezirea scărilor de lemn folosite în trecut, a şlamului mineralizat şi a urmelor de vandalism de mediu. Echipele de ecologizare vor putea desfăşura activităţi complementare de echipare de trasee şi întreţinere de echipări, în conformitate cu standardele speologice de siguranţă şi cu menţionarea acestor activităţi în caietul de vizită. Echipele de ecologizare nu vor fi mai mari de 20 de membri, în limita a trei activităţi de câte 24 de ore la fiecare semestru;
d) activităţile turistice speologice specializate presupun vizite pe traseul de vizită prevăzut în anexa nr. 4. Aceste vizite nu vor depăşi două vizite pe lună, în echipe de maximum 10 speologi.
(3) Pătrunderea oricărei echipe în peşteră, indiferent de natura vizitei, se va face doar sub supravegherea şi cu participarea custodelui sau a ghizilor numiţi de acesta, cu menţionarea în registrul de vizită a datelor de traseu, precum şi descrierea activităţii ştiinţifice, documentare, ecologice ori explorative desfăşurate.
(4) Custodele are obligaţia ca înaintea fiecărei activităţi speologice să anunţe structurile de salvare din mediul subteran, prin reţeaua de prealertă, în vederea asigurării eficienţei maxime a unei eventuale intervenţii de salvare, în conformitate cu prevederile Legii nr. 402/2006 privind prevenirea accidentelor şi organizarea activităţii de salvare din mediul subteran speologic.
(5) În timpul efectuării activităţilor speologice de orice natură este obligatorie izolarea în interiorul peşterii a echipelor, prin închiderea porţii principale de acces.
(6) Custodele sau ghidul poate întrerupe în orice moment oricare dintre activităţile speologice şi poate solicita echipei părăsirea peşterii, dacă circumstanţele scot în evidenţă că securitatea peşterii sau a echipei e pusă în pericol.
(7) Toate activităţile prevăzute de prezentul regulament trebuie să aibă autorizaţia Comisiei Patrimoniului Speologic obţinută anual de către custode.
(8) Activităţile interzise în situl ROSCI0193 Peştera Tăuşoare sunt următoarele:
a) deranjarea coloniilor de chiroptere aflate în peşteră, fotografierea cu bliţ a coloniilor de hibernare de la o distanţă mai mică de 1,5 m sau atingerea de orice fel a chiropterelor;
b) părăsirea potecii speologice pe traseul de vizită. Traseul de vizită este listat în anexa nr. 4;
c) accesul vizitatorilor, alţii decât cei care desfăşoară activităţi ştiinţifice legate de studiul chiropterelor pe traseul marcat în anexa nr. 5, în perioada septembrie-aprilie inclusiv. Obiectul acestei restricţii îl reprezintă Galeria de înaintare între confluenţa cu Galeria 700 şi cea cu Galeria Alpiniştilor, zona de hibernare a chiropterelor, în vederea protejării coloniilor de hibernare;
d) aplicarea unor metode de echipare permanentă a traseelor speologice, altele decât cele cuprinse în fişele tehnice ale custodelui, precum şi modificarea echipărilor existente, fără acordul custodelui şi al Academiei Române;
e) modificarea peisagistică, geomorfologică sau structurală a cavernamentului.
(9) prin excepţie de la alin. (8) lit. e), sunt permise activităţile de decolmatare în vederea explorării spaţiului cavernicol, precum şi activităţile necesare evacuării victimelor în caz de accident. Aceste activităţi se efectuează doar pe baza aprobării scrise a custodelui şi în limita prevăzută în caietul de vizită.
ART. 8
Custodele poate institui un sistem de tarife, conform prevederilor legale în vigoare. Tarifele se afişează la sediul custodelui.
ART. 9
(1) Deşeurile rezultate în urma activităţii de documentare, ştiinţifice, speologic-explorative sau ecologice, produse în interiorul Peşterii Tăuşoare, se elimină din subteran în timpul aceleiaşi vizite speologice.
(2) În cazul activităţilor de explorare care au o durată mai mare de 24 de ore, se permite acumularea deşeurilor în punctele stabilite de custode, în vederea eliminării acestora. Evacuarea deşeurilor din aceste puncte se face într-un interval de maximum 7 zile de la terminarea vizitei.
ART. 10
Fiecare participant la activităţile speologice organizate în Peştera Tăuşoare, indiferent de natura acestora, este obligat să aibă asupra sa un sac menajer pentru eliminarea deşeurilor din aria protejată.
ART. 11
Custodele supraveghează eliminarea deşeurilor din peşteră şi menţionează acest lucru în registrul de vizită.
ART. 12
(1) Constatarea faptelor ce constituie contravenţii şi aplicarea sancţiunilor se fac de către custode şi de către personalul altor instituţii ale statului, în baza competenţelor legale. Personalul autorizat în acest sens îşi dovedeşte identitatea cu legitimaţii emise conform legii.
(2) Nerespectarea prevederilor prezentului regulament se sancţionează conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011.
ART. 13
Verificarea respectării prezentului regulament se face de custode sau de alte persoane, potrivit legislaţiei în vigoare. Personalul autorizat să verifice respectarea regulamentului îşi dovedeşte identitatea cu legitimaţii emise conform legii.
ART. 14
Custodele pune la dispoziţia publicului interesat şi a autorităţilor publice locale prezentul regulament.
ART. 15
Prezentul regulament poate fi modificat la propunerea custodelui, conform legislaţiei în vigoare.
ART. 16
Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezentul regulament.
ANEXA 1
-------
la regulament
-------------
Harta cavernamentului protejat
-------
NOTĂ(CTCE)
Imaginea reprezentând "Harta cavernamentului protejat" se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 160 din 26 martie 2013, la pagina 26 (a se vedea imaginea asociată).
ANEXA 2
-------
la regulament
-------------
Limitele sitului de importanţă comunitară ROSCI0193 -
Peştera Tăuşoare
-------
NOTĂ(CTCE)
Imaginea reprezentând "Limitele sitului de importanţă comunitară ROSCI0193 - Peştera Tăuşoare" se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 160 din 26 martie 2013, la pagina 27 (a se vedea imaginea asociată).
ANEXA 3
-------
la regulament
-------------
Lista cu echipamentul speologic individual, nivel minim
1. Cască cu jugulară în formă de Y, cu două surse de lumină independente şi funcţionale (electric şi acetilenic sau două frontale electrice separate, din care una va fi folosită ca sistem principal, va avea un nivel de iluminare minim similar cu o frontală de tip Duo Led 14 şi va fi fixată permanent pe cască, prin suporturi neinflamabile). Nu sunt acceptate ca sistem principal de iluminare frontalele fără specificaţii tehnice: rezistenţa la umezeală, şocuri, autonomie.
2. Accesorii (becuri şi acumulatori sau baterii de rezervă)
3. Echipament de protecţie - combinezon speologic şi cizme de cauciuc
4. Lenjerie de corp - subcombinezon cu proprietăţi termice
5. Sac de transport materiale de tip speologic ("banană")
6. Folie de supravieţuire (în cazul folosirii a două sisteme electrice, trebuie prevăzută o sursă de încălzire: lumânări, spirtieră sau primus)
7. Sac menajer pentru igienizare.
ANEXA 4
-------
la regulament
-------------
Traseu de vizită nr. 1
-------
NOTĂ(CTCE)
Imaginea reprezentând "Traseu de vizită nr. 1" se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 160 din 26 martie 2013, la pagina 28 (a se vedea imaginea asociată).
ANEXA 5
-------
la regulament
-------------
Traseu restricţionat în perioada septembrie-aprilie inclusiv
-------
NOTĂ(CTCE)
Imaginea reprezentând "Traseu restricţionat în perioada septembrie-aprilie inclusiv" se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 160 din 26 martie 2013, la pagina 29 (a se vedea imaginea asociată).
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: