Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENTUL din 28 iunie 2016  Geoparcului Platoul Mehedinţi şi al ariilor naturale protejate cu care se suprapune    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENTUL din 28 iunie 2016 Geoparcului Platoul Mehedinţi şi al ariilor naturale protejate cu care se suprapune

EMITENT: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1018 bis din 19 decembrie 2016
──────────
        Aprobat prin ORDINUL nr. 1.198 din 28 iunie 2016, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.018 din 19 decembrie 2016.
──────────

     Abrevieri
        AGPMH - Administraţia Geoparcului Platoul Mehedinţi
        DAGPMH - Direcţia Administrarea Geoparcului Platoul Mehedinţi
        GPMH - Geoparcul Platoul Mehedinţi
        C.Ş. - Consiliul Ştiinţific
        IUCN - uniunea internaţională pentru conservarea naturii
    CAP. I
    ÎNFIINŢAREA, SCOPUL, LIMITELE, ZONAREA ŞI MANAGEMENTUL GEOPARCULUI PLATOUL MEHEDINŢI
    ART. 1
        Geoparcul Platoul Mehedinţi, declarat prin Hotărârea Guvernului nr. 2151/2004 privind instituirea regimului de arie naturală protejată pentru noi zone, este arie naturală protejată de interes internaţional şi este încadrat conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare şi în categoria arii naturale protejate.

    ART. 2
        Geoparcul este un teritoriu ce cuprinde elemente de interes geologic deosebit, alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural.

    ART. 3
        Geoparcul Platoul Mehedinţi are limitele stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 2151/2004 privind instituirea regimului de arie naturală protejată pentru noi zone cu o suprafaţă de 106000 ha şi o strategie de dezvoltare teritorială în folosul comunităţilor locale, a căror existentă este bazată pe valorificarea resurselor naturale şi culturale, pe principiul dezvoltării durabile.

    ART. 4
        Limitele Geoparcului Platoul Mehedinţi şi ale ariilor naturale protejate incluse, în formă actualizată, sunt prezentate pe pagina web a autorităţii centrale pentru protecţia mediului.

    ART. 5
        Managementul Geoparcului şi a ariilor naturale protejate incluse/suprapuse se realizează în conformitate cu Planul de management. Pentru asigurarea managementului siturilor geologice, naturale, istorice, culturale, precum şi pentru valorificarea resurselor naturale disponibile, potrivit cerinţelor de consum ale populaţiilor locale, în cuprinsul Geoparcului sunt delimitate zone cu regim diferenţiat de protecţie, de conservare şi de valorificare a resurselor.

    ART. 6
        Geoparcul Platoul Mehedinţi corespunde categoriei V de clasificare IUCN uniunea internaţională pentru conservarea naturii şi are în protecţie şi conservare următoarele arii naturale protejate:
    a) Cornetul Băii şi Valea Mănăstirii;
    b) Cornetul Bălţii;
    c) Cheile Coşuştei;
    d) Cornetul Babelor şi Cerboanei;
    e) Pereţii calcaroşi de ia izvorul Coşuştei;
    f) Pădurea Borovăţ;
    g) Peştera lui Epuran;
    h) Cheile Topolniţei şi Peştera Topolniţa;
    i) Pădurea de pe Muntele Drăghiceanu;
    j) Tufărişurile mediteraneene de la Izverna;
    k) Cornetul Piatra Încălecată;
    l) Izvorul carstic cu stâncăriile de la Camăna;
    m) Pădurea de liliac de la Ponoarele;
    n) Complexul carstic de la Ponoarele;
    o) Tufărişurile mediteraneene Cornetul Obârşia-Cloşani;
    p) Vârful lui Stan, partajat cu teritoriul PN Domogled - Valea Cernei
    q) Pădurea Gorganu;
    r) Rezervaţia naturală Peştera Isverna
    s) Situl Natura 2000 ROSCI0198 Platoul Mehedinţi
    t) Situl Natura 2000 ROSPA0035 Domogled - Valea Cernei


    ART. 7
        Administrarea Geoparcului Platoul Mehedinţi este asigurată conform Contractului nr. 102 712/SB/22.11.2005 de către Consiliul Judeţean Mehedinţi, prin Direcţia Administrarea Geoparcului Platoul Mehedinţi, creată în baza Hotărârii Consiliului Judeţean Mehedinţi nr. 91/II/2012, instituţie publică cu personalitate juridică.

    ART. 8
        Administrarea Geoparcului Platoul Mehedinţi este îndrumată de Consiliul Ştiinţific, cu rol de autoritate ştiinţifică pe teritoriul ariei naturale protejate şi e numit prin ordinul Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor.

    ART. 9
        Administraţia Geoparcului Platoul Mehedinţi coordonează unitar activităţile de pe raza ariilor naturale protejate administrate, în vederea protejării peisajelor, conservării biodiversităţii şi a utilizării durabile a resurselor naturale, în conformitate cu Planul de management şi zonarea internă a geoparcului.

    ART. 10
        În aplicarea măsurilor de protecţie, conservare şi dezvoltare durabilă a zonei Administraţia Geoparcului este sprijinită de Consiliul Consultativ alcătuit din reprezentanţi ai instituţiilor, organizaţiilor economice, organizaţiilor neguvernamentale, autorităţilor şi comunităţilor locale, consiliu numit prin ordin de ministru.

    CAP. II
    REGLEMENTAREA ACTIVITĂŢILOR ÎN GEOPARCUL PLATOUL MEHEDINŢI
     Agricultură şi păşunat
    ART. 11
        Pe teritoriul GPMH, cu sprijinul autorităţilor locale, se va promova o agricultură ecologică, proprietarii sau utilizatorii de terenuri urmând a folosi metode prietenoase pentru mediu şi a elimina practicile agricole necorespunzătoare: arături perpendiculare pe curba de nivel, folosirea insecticidelor şi pesticidelor şi alte asemenea.

    ART. 12
        Exploatarea păşunilor este permisă doar pentru animalele persoanelor şi comunităţilor din satele care deţin păşuni în arealul GPMH.

    ART. 13
        Pe teritoriul GPMH activitatea pastorală se desfăşoară respectându-se încărcătura de animale conform bonităţii pajiştilor, responsabilitatea în acest sens revenind proprietarului păşunii.

    ART. 14
        Păşunatul se supune următoarelor reglementări:
    a. păşunatul animalelor domestice pe terenurile din fondul forestier al GPMH este reglementat prin Codul Silvic;
    b. pe păşunile situate GPMH, păşunatul animalelor domestice se desfăşoară în conformitate cu prevederile amenajamentelor silvo-pastorale şi a studiilor de păşunat. GPMH are dreptul de a verifica în teren respectarea gradului de încărcare cu animale a păşunilor, conform bonităţii acestora;
    c. amplasarea de stâne şi adăposturi pastorale va urmări încadrarea în peisaj şi este permisă cu aprobarea AGPMH;
    d. este interzisă amplasarea locurilor de târlire la mai puţin de 50 m de cursurile de apă sau izvoare;
    e. păşunatul este o activitate tradiţională care este permisă în geoparc.


    ART. 15
        AGPMH poate solicita deţinătorilor legali ai păşunilor realizarea de studii pentru stabilirea capacităţii de suport a păşunilor, în vederea reglementării corespunzătoare a păşunatului şi a categoriilor de animale.


     Activităţile de silvicultură, de vânătoare şi pescuit
    ART. 16
    (1) Activităţile de silvicultură se desfăşoară în conformitate cu amenajamentele silvice a ocoalelor silvice sau ale altor persoane fizice sau juridice ce deţin sau administrează suprafeţe de pădure în Geoparc şi se supun reglementărilor legale în vigoare.
    (2) AGPMH participă în cadrul conferinţelor de amenajare şi avizarea amenajamentelor silvice, în scopul punerii acestora în concordanţă cu planul de management al parcului.
    (3) La încadrarea funcţională a pădurilor de pe teritoriul GPMH se va ţine cont şi de prevederile ghidului de amenajare şi gospodărire a pădurilor în arii protejate.
    (4) AGPMH are dreptul de a verifica aplicarea în practică a tratamentelor silvice: natura, intensitatea şi volumului tăierilor în fondul forestier naţional de pe raza GPMH.
    (5) Structurile de administrare silvică sunt obligate să înainteze AGPMH planul de amplasare a tăierilor de masă lemnoasă şi borderoul de pe suprafaţa GPMH înainte de începerea noului an forestier pentru avizare. Autorizaţiile de exploatare vor fi obligatoriu vizate de către AGPMH.

    ART. 17
        În vederea aprovizionării cu lemn de foc şi lemn pentru construcţii rurale a comunităţilor locale izolate din zona Geoparcului precum şi a sălaşelor şi stânelor limitrofe zonelor de protecţie integrală, Consiliul Ştiinţific poate aproba anual punerea în valoare şi extragerea cantităţii de masa lemnoasă necesară din zona de protecţie integrală.


     Vânătoare
    ART. 18
        În conformitate cu prevederile legislaţiei privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic, pe teritoriul geoparcului vânătoarea este permisă, cu excepţia rezervaţiilor incluse.

    ART. 19
        Acţiunile de evaluare a faunei de interes cinegetic şi de interpretare a rezultatelor se fac de către gestionarul fondului cinegetic cu participarea AGPMH. Gestionarul fondului cinegetic are obligaţia de a anunţa cu o săptămână înainte AGPMH despre intenţia de organizare a evaluării, urmând să se ajungă la un acord comun în ceea ce priveşte data evaluării.

    ART. 20
        Faptele ilegale din domeniile vânătorii pot fi constatate şi sancţionate de personalul GPMH, împuternicit în acest sens, precum şi de alte persoane abilitate conform prevederilor legale.

    ART. 21
        Pescuitul şi vânătoarea sunt interzise în arealul rezervaţiilor din cadrul GPMH.


     Industrie şi construcţii
    ART. 22
        Pe teritoriul GPMH vor fi monitorizate activităţile economice pentru care au fost emise avize favorabile.

    ART. 23
        Deschiderea sau redeschiderea de şantiere de exploatare a resurselor naturale este reglementată după cum urmează:
    a) este interzisă în rezervaţii şi în imediata vecinătate a altor obiective protejate ale GPMH;
    b) este permisă în restul teritoriului numai cu avizul Consiliului Ştiinţific al GPMH în baza evaluării impactului asupra mediului şi după obţinerea tuturor avizelor şi autorizaţiilor necesare.


    ART. 24
        AGPMH poate institui un sistem de taxe şi tarife pentru realizarea de venituri suplimentare, aprobate conform legii.

    ART. 25
    (1) Activităţile de construcţii şi modificări ale infrastructurii de transport şi comunicaţii, în GPMH se vor desfăşură în baza hotărârii C.Ş.
    (2) Analiza documentaţiilor şi a amplasamentelor în teren în vederea avizării va fi realizată de AGPMH după achitarea de către solicitant a unei taxe stabilite de AGPMH.

    ART. 26
        Modificările în planurile de urbanism existente, vor fi însoţite de studii de impact de mediu şi de avizul Consiliului Ştiinţific al GPMH.

    ART. 27
        Documentaţiile depuse în scopul modificării planurilor generale de urbanism ale localităţilor din interiorul Geoparcului, se analizează de către Consiliul Ştiinţific al GPMH în vederea emiterii unei hotărâri.

    ART. 28
        Pe teritoriul Geoparcului, în intravilan, se va urmări realizarea de construcţii în stil arhitectural local.

    ART. 29
    (1) Regimul construcţiilor este stabilit prin planurile generale de urbanism ale localităţilor şi Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare pentru suprafeţele aflate în geoparc.
    (2) Pe teritoriul geoparcului, realizarea de construcţii permanente sau temporare se face cu respectarea legislaţiei în vigoare pe baza unui studiu de impact de mediu - în extravilan avizat de Consiliul Ştiinţific al AGPMH şi aprobat de AGPMH.

    ART. 30
        Administratorii căilor de comunicaţii rutiere au obligaţia de a solicita administraţiei geoparcului aprobarea pentru executarea lucrărilor de întreţinere.


     Cercetarea ştiinţifică
    ART. 31
        AGPMH promovează şi, în măsura posibilităţilor, sprijină activităţile de cercetare ce au ca scop conservarea patrimoniului natural şi etnocultural din arealul GPMH.

    ART. 32
        Activităţile practice cu studenţii şi elevii, recoltarea de probe şi eşantioane pentru temele de cercetare şi în scop ştiinţific, analize, ca material educativ şi întocmirea de colecţii, se face pe baza protocoalelor stabilite în scris cu AGPMH.

    ART. 33
        Activitatea de cercetare ştiinţifică pe teritoriul GPMH este coordonată de Consiliul Ştiinţific şi se desfăşoară cu avizul AGPMH pe baza unui protocol de colaborare încheiat între aceasta şi persoane fizice sau juridice interesate.

    ART. 34
        AGPMH completează permanent baza de date ştiinţifice, identifică domeniile prioritare de cercetare pe care le supune spre aprobare Consiliului Ştiinţific şi le pune la dispoziţie factorilor interesaţi.

    ART. 35
        AGPMH va iniţia, când este cazul, acţiuni de reconstrucţie ecologică a habitatelor deteriorate, care se va face pe baza unor studii avizate de Consiliul Ştiinţific şi Academia Româna.

    ART. 36
    (1) Introducerea de specii alohtone sau care nu au existat în arealul GPMH este interzisă.
    (2) În cazul apariţiei speciilor invazive care periclitează integritatea ecosistemelor se vor lua măsuri de stopare sau eliminare pe baza unor studii avizate de Consiliul Ştiinţific al GPMH şi Academia Română.

    ART. 37
        Relaţiile AGPMH cu centrele de cercetare, se desfăşoară pe baza protocoalelor de colaborare, iar rezultatele investigaţilor cercetărilor ştiinţifice vor fi furnizate AGPMH pentru completarea bazei de date.

    ART. 38
        Cercetarea ştiinţifică în AGPMH are ca scop cunoaşterea şi conservarea biodiversităţii şi a celorlalte componente ale mediului fizico-geografic şi socio-cultural. Aceasta va fi orientată, pe cât posibil, spre realizarea scopului primordial, cel de conservare a biodiversităţii şi a peisajului zonei.

    ART. 39
        Activitatea de cercetare ştiinţifică pe teritoriul DAGPMH se poate desfăşura:
    a) de către personalul administraţiei geoparcului în baza unui plan propriu aprobat de C.Ş.;
    b) în colaborare cu administraţia geoparcului, pe baza de contract de parteneriat sau voluntariat ştiinţific încheiat de către terţe persoane fizice sau juridice;
    c) independent de către terţe persoane fizice sau juridice cu aprobarea AGPMH.


    ART. 40
        Persoanele şi instituţiile care derulează activităţi de cercetare pe teritoriul GPMH vor pune la dispoziţia administraţiei rezultatele obţinute şi după caz, baza cu datele primare, cu respectarea dreptului de autor.

    ART. 41
        Recoltarea de probe şi eşantioane pentru temele de cercetare ştiinţifică, analize sau ca material educativ se poate face numai cu acordul scris al AGPMH, solicitantul fiind obligat să pună la dispoziţia administraţiei informaţiile privind calitatea, cantitatea şi locul de prelevare a eşantioanelor.

    ART. 42
        Activităţile de cercetare ştiinţifică în GPMH efectuate de colaboratori externi se vor desfăşura pe bază de contracte de cercetare cu AGPMH.

    ART. 43
        Reconstrucţia naturală a habitatelor deteriorate se va face pe baza unui studiu ştiinţific avizat de C.Ş.


     Turism, reguli de vizitare
    ART. 44
        Taxele de vizitare se propun de către AGPMH în vederea avizării de către la Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor.

    ART. 45
        Proprietarii, administratorii de terenuri şi cetăţenii provenind din localităţi care au proprietăţi pe raza GPMH sunt scutiţi de la plata taxei de vizitare în GPMH. Cu avizul AGPMH, societăţile care desfăşoară activităţi pe baze contractuale cu aceştia, angajaţi ai proprietarilor sau administratorilor societăţilor sus menţionate, sunt, de asemenea, exceptate de la plata tarifului de vizitare în parc.

    ART. 46
    (1) Excursiile de grup în GPMH, organizate de agenţii de turism în scopuri comerciale, se desfăşoară cu ghizi autorizaţi, după înştiinţarea cu cel puţin 5 zile înainte a AGPMH.
    (2) Vizitarea GPMH este permisă numai pe traseele marcate în acest scop. Accesul pe trasee nemarcate, precum şi pe cele de căţărare se face cu acordul prealabil al AGPMH.

    ART. 47
        Întreţinerea marcajelor turistice, deschiderea de noi trasee şi amplasarea panourilor indicatoare şi informative se face numai cu aprobarea AGPMH.

    ART. 48
        Camparea pe teritoriul GPMH de reglementează astfel:
    a) Camparea este permisă în zonele amenajate sau în locurile marcate.

        Amplasarea bivuacului este permisă pe teritoriul geoparcului numai de la apusul până la răsăritul soarelui, fără aprinderea focului.
    b) Dreptul de campare poate fi revocat de către administratorul campingului în cazul comiterii următoarelor fapte de către persoanele ce-l utilizează: încălcarea regulilor Geoparcului, conduită agresivă, zgomot, ceartă şi alte asemenea.
    c) săparea de şanţuri în jurul locurilor de campare este interzisă.


    ART. 49
        Regimul deşeurilor pe teritoriul GPMH se reglementează astfel:
    a) este interzisă abandonarea deşeurilor de orice fel, turiştii având obligaţia de a evacua deşeurile în locuri special amenajate pentru colectare;
    b) responsabilitatea depozitării temporare precum şi a evacuării, cel puţin o dată pe lună, a deşeurilor la pensiunile şi casele de vacanţă, cu respectarea condiţiilor legale, astfel încât să nu existe posibilitate de acces pentru câini sau animale sălbatice, revine gestionarilor sau proprietarilor clădirilor sau facilităţilor turistice în cauză.


    ART. 50
    (1) Pe suprafaţa GPMH sunt interzise distrugerea, degradarea sau colectarea speciilor de floră şi faună, distrugerea habitatelor acestora, a mostrelor de roci şi fosilelor, precum şi speleotemelor sau a resurselor peşterilor.
    (2) Se interzice colectarea, menţinerea ilegală în captivitate a animalelor sălbatice şi exploatarea acestora în diverse scopuri.

    ART. 51
        Recoltarea unor resurse regenerabile, precum recoltarea de fructe de pădure, de ciuperci şi de plante medicinale se pot desfăşura numai de către persoanele fizice sau juridice care deţin/administrează terenuri în interiorul Geoparcului sau de comunităţile locale, cu avizul administraţiei ariei naturale protejate.

    ART. 52
        Colectarea de specii de floră şi faună se poate face doar în scop ştiinţific şi numai cu acordul scris al AGPMH - cu excepţia speciilor comune de plante folosite în scop medicinal.

    ART. 53
        Capturarea fără drept a oricăror specii din cadrul faunei sălbatice a Geoparcului Platoul Mehedinţi este interzisă. Nu este permisă distrugerea bârlogurilor, vizuinelor, adăposturilor, cuiburilor păsărilor sau colectarea ouălor acestora în GPMH.

    ART. 54
        Recoltarea humusului şi a solului este interzisă pe întreaga suprafaţă a geoparcului cu excepţia suprafeţelor din intravilan.

    ART. 55
        În cazuri excepţionale, valorificarea resurselor minerale regenerabile cum sunt captările de apă şi alte asemenea se poate face numai în urma obţinerii avizului GPMH şi a hotărârii Consiliului Ştiinţific pe baza unei documentaţii de specialitate.

    ART. 56
        Perturbarea liniştii în GPMH este strict interzisă. Pentru organizarea de festivaluri, jocuri, concursuri sportive, tabere şi alte asemenea, cei interesaţi vor cere aprobarea AGPMH.

    ART. 57
    (1) Circulaţia bicicletelor în scop de agrement este permisă pe traseele amenajate şi semnalizate corespunzător. Circulaţia acestora într-o manieră ce deranjează publicul este interzisă.
    (2) Circulaţia autovehiculelor, motoretelor, motocicletelor şi a altor vehicule cu motor este permisă numai pe drumurile publice şi pe cele forestiere până în dreptul indicatoarelor sau barierelor care le limitează accesul.

    ART. 58
        Este interzisă comercializarea produselor alimentare, amplasarea tonetelor în GPMH, cu excepţia zonelor de intravilan sau a cabanelor sau pensiunilor turistice.

    ART. 59
        Este strict interzisă distrugerea sau degradarea panourilor informative şi indicatoare, precum şi a plăcilor, stâlpilor sau a semnelor de marcaj de pe traseele turistice sau intrarea în incinta oricărui spaţiu atribuit conservării biodiversităţii, loc îngrădit, pieţe de monitoring şi alte asemenea, marcate şi semnalizate corespunzător.

    ART. 60
        Este interzisă degradarea adăposturilor, podeţelor, construcţiilor şi amenajărilor de pe teritoriul GPMH.

    ART. 61
        În GPMH fotografierea sau filmarea în scop comercial fără aprobarea GPMH, respectiv fără plata taxei aferente este interzisă.

    CAP. III
    PROCEDURA DE AVIZARE A ACTIVITĂŢILOR DESFĂŞURATE ÎN PERIMETRUL GEOPARCULUI PLATOUL MEHEDINŢI
    ART. 62
        Activităţile care pot fi desfăşurate în GPMH sunt:
    a) Activităţi de cercetare - toate tipurile de investigaţii ştiinţifice biologice, geologice, paleontologice, arheologice, antropologice, speologice, care se desfăşoară pe teritoriul geoparcului aşa cum este ea definită de lege;
    b) Activităţi de turism şi recreare - prin care se înţelege activităţi de turism pe traseele turistice amenajate cu infrastructura pentru turismul de masă, incluzând toate tipurile de turism: ecoturism, cicloturism, hipoturism, turism ştiinţific.
    c) Activităţi instructive - educative, stagii de practică, aplicaţii tematice având ca obiect educaţia biologică, ecologică;
    d) Realizarea de material audio-vizual cu caracter ştiinţific sau comercial;
    e) Activităţi de exploatare a resurselor natural regenerabile: material lemnos, fructe de pădure, plante medicinale, ciuperci;
    f) Apicultura;
    g) Păşunatul;


    ART. 63
        Avizarea amplasărilor de stupine se va face în baza unor angajamente ferme din partea solicitantului: pentru asigurarea unei securităţi a turiştilor, stupinele vor fi amplasate la o distanţă mai mare de 300 metri de traseele turistice, pentru evitarea degradării cadrului natural nu este permisă aducerea de animale domestice în vatra stupinei, nu este permis focul direct pe sol şi nici compactarea acestuia; toate aceste prevederi urmând a fi specificate într-un contract ce se va încheia între apicultorul solicitant şi DAGPMH.

    ART. 64
        Practicarea escaladei sportive şi a alpinismului în GPMH se face în condiţiile prezentului regulament, în conformitate cu legislaţia ariilor naturale protejate.

    ART. 65
        Practicarea escaladei în GPMH se face în spiritul legii, al respectului faţă de natură, a conservării valorilor pentru care zona a fost declarată arie naturală protejată şi în concordanţă cu "Declaraţia din Tirol privind cele mai bune practici în sporturile montane".

    ART. 66
        Practicarea escaladei sportive şi a alpinismului se face pe proprie răspundere, sportivii fiind în permanenţă conştienţi ca practică sporturi de risc. Practicanţii acestor activităţi au obligaţia să verifice pentru propria siguranţa calitatea punctelor de asigurare indiferent de tipul traseului. În caz de nesiguranţă se va întrerupe ascensiunea.

    ART. 67
        Pentru parcurgerea traseelor de căţărare din GPMH este nevoie de înştiinţarea GPMH şi de aprobarea activităţilor colective organizate - tabere de alpinism sau escalada, concursuri de alpinism sau escalada, activităţi lucrative de genul cursurilor de iniţiere, rapeluri comerciale, team building-uri şi alte asemenea.

    ART. 68
        Deschiderea de trasee în teren de aventură efectuarea de premiere şi echiparea de trasee de escaladă se reglementează prin prezentul regulament.

    ART. 69
        Practicarea căţărării pe stâncă cu ajutorul sculelor de căţărare pe gheaţă tip dry tooling este interzisă în GPMH.

    ART. 70
        Se interzice folosirea echipamentelor din traseele de alpinism şi escalada în alte scopuri decât a celor pentru care au fost amplasate.

    ART. 71
        Organizatorii de activităţi colective vor verifica calitatea punctelor fixe de asigurare din trasee înainte de a desfăşura activităţi pe acestea.

    ART. 72
        Pentru organizarea activităţilor colective cu minim 10 persoane, organizatorul are obligaţia de a obţine avizul AGPMH şi al Serviciului Public Salvamont local.

    ART. 73
        Echiparea de trasee de escaladă sportivă este permisă numai în zonele special desemnate şi marcate corespunzător şi numai cu avizul DAGPMH.

    ART. 74
        În zonele desemnate pentru escaladă sportivă unde este semnalată existenţa unor specii de plante şi animale care necesită măsuri de protecţie speială se vor dezechipa traseele existente.

    ART. 75
        Desemnarea zonelor în care se poate practica escaladă sportivă se face de către AGPMH, conform legislaţiei şi procedurilor, în funcţie de zonarea interioară a GPMH şi de prevederile Planului de Management al geoparcului.

    ART. 76
        Este interzisă practicarea sporturilor extreme de tipul bungee-jumping, Via Ferrata, dacă acestea necesită amenajări speciale.


     Procedura de avizare a activităţilor în zona de dezvoltare durabilă a activităţilor umane:
    ART. 77
        Zone de dezvoltare durabilă a activităţilor umane sunt zonele în care se permit activităţi de investiţii/dezvoltare, cu prioritate cele de interes turistic, dar cu respectarea principiului de utilizare durabilă a resurselor naturale şi de prevenire a oricăror efecte negative semnificative asupra biodiversităţii.

    ART. 78
        În conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare desfăşurarea activităţilor în zone de management durabil este permisă pe baza avizelor emise de către DAGPMH.
        În vederea obţinerii unui aviz pentru desfăşurarea de activităţi în zone de conservare durabilă, solicitarea durabilă, solicitarea în forma scrisă înaintată DAGPMH va cuprinde:
    - Obiectivul sau obiectivele pentru care se solicită avizul;
    – Durata pentru care se solicită avizul;
    – Activităţile pentru care se solicită avizul;
    – Prezentarea organizaţiei sau a persoanei fizice;
    – Metodele şi tehnicile de lucru;
    – Datele de contact ale persoanei care solicită avizul;


    ART. 79
        Orice obiectiv amplasat în aceste zone trebuie să respecte specificul arhitectonic tradiţional local.

    ART. 80
        Planurile şi/sau proiectele publice sau private care se intenţionează a fi implementate în această zonă şi care fie individual, fie împreună cu alte planuri/proiecte, pot avea efecte negative semnificative asupra ariilor naturale protejate în ce priveşte obiectivele de conservare, vor fi analizate în Consiliul Ştiinţific al Administraţiei Geoparcului privind necesitatea evaluării de mediu/evaluării impactului asupra mediului.

    ART. 81
        AGPMH colaborează cu formaţiunile Salvamont şi le sprijină logistic dacă este solicitat.

    CAP. IV
    SANCŢIUNI
    ART. 82
        Nerespectarea prevederilor Regulamentului Geoparcului se sancţionează conform următoarelor acte normative:
    - Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările şi completările ulterioare;
    – Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
    – Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    – Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificările şi completările ulterioare;
    – Legea nr. 407/2006 vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, cu modificările şi completările ulterioare;


    ART. 83
        Încălcarea dispoziţiilor prezentului regulament atrage, după caz, răspunderea disciplinară, contravenţională, penală, materială sau civilă conform legislaţiei în vigoare.

    ART. 84
        Încălcarea prevederilor din prezentul Regulament constituie contravenţie dacă faptele nu au fost săvârşite astfel încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiune.

    ART. 85
        Cuantumul amenzilor se stabileşte şi se reactualizează periodic, la propunerea AGPMH, prin Hotărâre a Consiliului Judeţean Mehedinţi.

    ART. 86
    (1) Încălcarea prevederilor legale, altele decât cele sancţionate conform Hotărârii Consiliului Judeţean Mehedinţi, se sancţionează potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, de către persoanele împuternicite prin alte acte normative specifice.
    (2) Sancţiunile stabilite pentru încălcarea prezentului Regulament se constată de către personalul AGPMH şi alte autorităţi competente şi se aplică atât persoanelor fizice cât şi persoanelor juridice.

    CAP. V
    DISPOZIŢII FINALE
    ART. 87
        Aplicarea prezentului Regulament se face de către personalul AGPMH.

    ART. 88
    (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute prin prezentul Regulament se face de către personalul AGPMH, ocoalelor silvice, Comisariatul Gărzii de Mediu, de persoanele împuternicite de către Consiliul Judeţean Mehedinţi, Consiliile Locale, Ministerul Mediului şi Pădurilor şi de către agenţii de poliţie.
    (2) Personalul împuternicit să aplice Regulamentul îşi va dovedi identitatea cu legitimaţii emise şi vizate anual de către AGPMH, al căror format va fi popularizat în mass-media şi pe panouri informative.

    ART. 89
        Prezentul regulament poate fi modificat la propunerea AGPMH sau a Consiliului Consultativ de Administrare, cu acordul Consiliului Ştiinţific al GPMH şi aprobat de autoritatea centrală pentru protecţia mediului.


                                    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016