Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENTUL din 17 mai 2016  sitului Natura 2000 ROSCI0151 Pădurea Gârboavele şi al Ariei Naturale protejate de interes naţional Pădurea Gârboavele, cod 2.403    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENTUL din 17 mai 2016 sitului Natura 2000 ROSCI0151 Pădurea Gârboavele şi al Ariei Naturale protejate de interes naţional Pădurea Gârboavele, cod 2.403

EMITENT: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 635 bis din 18 august 2016

──────────
        Aprobat de Ordinul nr. 923/2016, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 635 din 18 august 2016.
──────────

    CAP. I
    Temeiul legislativ, scopul, limitele, accesul şi zonarea Ariei Naturale Protejate Pădurea Gârboavele
    ART. 1
        Aria naturală Pădurea Gârboavele este o arie protejată înfiinţată în 1994, cu statut de arie naturală protejată de interes local, pentru conservarea biodiversităţii şi a peisajului, pentru promovarea şi încurajarea turismului durabil în zonele limitrofe, şi pentru conştientizarea şi educarea publicului în spiritul protejării şi conservării valorilor naturale. Aria naturală protejată Pădurea Gârboavele, cod 2403, în suprafaţa totală de 230 ha, conform Legii nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a - zone protejate, face parte integral din fondul forestier proprietate publică a judeţului, administrat de Consiliul Judeţului Galaţi.

    ART. 2
        Conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, aria naturală Pădurea Gârboavele face parte din categoria ariilor naturale protejate, ce au drept scop protecţia şi conservarea unor eşantioane reprezentative pentru spaţiul biogeografic naţional, cuprinzând elemente naturale cu valoare deosebită sub aspect fizico-geografic, floristic, faunistic, oferind posibilitatea vizitării în scopuri ştiinţifice, educative, recreative şi turistice.

    ART. 3
        O suprafaţă de 219 hectare din teritoriul Ariei Naturale Protejate Pădurea Gârboavele a fost declarată Sit de Importanţă Comunitară ROSCI 0151 prin Ordinul ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 1964/2007 privind declararea siturilor de importanţă comunitară ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 4
    Coordonatele geografice de localizare a sitului se află cuprinse între N 45 (grade) 34' 36' latitudine nordică şi E 27°59'56" longitudine estică, ocupând o suprafaţă totală de 219,00 ha.

    ART. 5
    (1) Limitele exterioare ale Ariei protejate Pădurea Gârboavele sunt: limita nordică: teren agricol; limita vestică: teren agricol; limita sudică: drumul comunal Tuluceşti şi unităţile amenajistice 8 şi 9 şi limita estică: pădure - zonă de agrement.
    (2) Accesul se poate face utilizând DN 26 Galaţi - Vaslui - 12 km spre nord de municipiul Galaţi precum şi pe DJ261, la 1,5 km vest de comuna şi staţia de cale ferată Tuluceşti. Amplasamentul Ariei Naturale Protejate se prezintă în Anexa 1.

    CAP. II
    Reglementarea activităţilor în Aria Naturală Protejată Pădurea Gârboavele
    ART. 6
        Conform legislaţiei în vigoare responsabilitatea exercitării custodiei Sitului Natura 2000 ROSCI0151 Pădurea Gârboavele şi a Ariei Naturale Protejate Pădurea Gârboavele, denumite în continuare Arie, revine Consiliului Judeţean Galaţi, denumit în continuare Custode. Custodele este responsabil de elaborarea regulamentului şi a planului de management al ariei, precum şi de implementarea corectă a acestora, conform legislaţiei în vigoare.


    Activităţi desfăşurate în Arie şi în vecinătatea ei
    ART. 7
        Vizitarea Ariei se face solitar sau în grupuri numai cu acordul scris al Custodelui pe baza unei cereri scrise înregistrate la sediul Custodelui cu cel puţin 15 zile înainte de desfăşurarea acţiunii/activităţii.

    ART. 8
    a) Sunt interzise accesul şi circulaţia cu mijloace motorizate pe teritoriul Ariei fără acordul scris al custodelui.
    b) Excepţiile de la restricţia de acces şi circulaţie cu autovehicule vor fi: personalul Custodelui, personalul silvic, personalul organelor statului cu competenţe pe teritoriu - poliţie, poliţia de frontieră, protecţia civilă, autorităţi de mediu, ambulanţa şi alte asemenea, personalul împuternicit pentru patrulări/controale, în cazul în care aceste categorii sunt în exerciţiul funcţiunii, pe bază de delegaţie.

    ART. 9
        Vizitarea Ariei se face după achitarea tarifului stabilit de Custode, în conformitate cu reglementările legale în vigoare. Excepţie de la plata tarifului fac persoanele care vizitează Aria în scop ştiinţific şi care au delegaţie oficială în acest sens.

    ART. 10
    (1) Pe terenurile care fac parte din fondul forestier inclus în Arie se execută numai lucrări silvice prevăzute în amenajamentele silvice. Alte lucrări silvice decât cele prevăzute în amenajamentele silvice se execută doar cu avizul Custodelui.
    (2) Se interzic plantările cu arbori/arborete altele decât cele din specii autohtone specifice arealului, atât în Arie cât şi în zona adiacentă.

    ART. 11
    a) Activităţile de gospodărire a vânatului se vor organiza şi desfăşura în conformitate cu Legea nr. 407/2006 cu modificările şi completările ulterioare, cu avizul Custodelui.
    b) Orice activitate de populare cu specii de faună de interes cinegetic se va face cu aprobarea prealabilă a Custodelui.

    ART. 12
    a) Păşunatul pe teritoriul Ariei se va realiza numai cu acordul Custodelui.
    b) Modificarea categoriei de folosinţă a terenurilor din Arie se va putea face doar cu avizul Custodelui.

    ART. 13
        Construcţiile din Arie şi zonele adiacente Ariei se vor realiza cu avizul Custodelui, şi cu respectarea tuturor condiţiilor legale după caz.

    ART. 14
    a) Activităţile de cercetare ştiinţifică de pe teritoriul Ariei se vor subordona obiectivelor acesteia, definite în Planul de management.
    b) Cercetarea ştiinţifică pe teritoriul Ariei se desfăşoară cu avizul Custodelui pe baza unor parteneriate prestabilite.
    c) La cererea Custodelui, responsabilii activităţilor de cercetare precizaţi în avizul Custodelui vor elabora un raport de cercetare în maximum 45 de zile de la finalizarea activităţilor.
    d) Custodele se poate constitui parte a unor proiecte/contracte de cercetare dezvoltare care au ca obiect menţinerea stării de conservare a Ariei Naturale Protejate.

    ART. 15
    a) În Arie sunt permise activităţi de turism şi de educaţie ecologică, cu respectarea regulilor de vizitare, potrivit prezentului Regulament.
    b) Marcajele traseelor turistice, deschiderea de noi trasee şi amplasarea panourilor indicatoare şi informative se fac numai cu avizul Custodelui.

    ART. 16
        Camparea şi organizarea de activităţi pe teritoriul Ariei se reglementează astfel:
    a) camparea este permisă doar în locurile amenajate în afara Ariei;
    b) camparea în perimetrul Ariei se poate face numai pentru personalul instituţiei Custodelui sau pentru participanţii la activităţi de monitorizare necesare îndeplinirii obiectivelor din Planul de management;
    c) activităţile educative, acţiunile de grup care implică accesul pe teritoriu Ariei sau în ariile învecinate, se desfăşoară numai cu avizul Custodelui;
    d) accesul cu animale de companie pe teritoriul Ariei este interzis pentru evitarea afectării faunei specifice;
    e) focul deschis este interzis pe teritoriul Ariei.



    Regimul deşeurilor
    ART. 17
        Regimul deşeurilor în Arie este stabilit de Custode şi cuprinde un set minim de reguli cum ar fi:
    a) abandonarea şi depozitarea chiar temporară a deşeurilor de orice tip pe teritoriul Ariei este strict interzisă;
    b) structurile private care au activităţi de proximitatea Ariei sunt responsabili de salubrizarea terenurilor ce le au în folosinţă conform obligaţiilor prevăzute în autorizaţia de mediu a acestora. Integritatea biodiversităţii


    ART. 18
    a) Este interzisă degradarea prin orice mijloace a vegetaţiei din Arie şi din zonele limitrofe. Tăierile cu orice scop se fac numai cu avizul Custodelui şi respectarea reglementărilor în vigoare.
    b) Recoltarea/capturarea în orice scop a exemplarelor de floră şi faună din teritoriul Ariei se poate face numai cu avizul Custodelui.


    Întreţinerea şi utilizarea terenurilor şi utilităţilor
    ART. 19
    a) Este interzisă degradarea panourilor informative şi indicatoarelor.
    b) Panourile informative şi indicatoarele aflate în afara Ariei şi pe teritorii date în folosinţa unor persoane fizice sau juridice altele decât Custodele sunt în grija acestor persoane care au şi obligaţia întreţinerii lor.
    c) Parcarea oricărui tip de vehicul şi autovehicul este interzisă pe teritoriul Ariei Protejate.
    d) Este interzisă spălarea şi întreţinerea autovehiculelor, a recipientelor de deşeuri precum şi orice altă activitate de întreţinere care presupune o potenţială poluare cu ape uzate pe teritoriul Ariei.
    e) Este necesar ca utilizatorii terenurilor, construcţiilor şi utilităţilor din Arie sau din vecinătate să transmită Custodelui şi autorităţilor competente orice eveniment care ar putea afecta integritatea Ariei sau biodiversitatea cum ar fi: incendii, poluări accidentale, inundaţii, alunecări de teren, prezenţa în număr neobişnuit de mare a unor insecte şi alte asemenea.


    Sustenabilitatea financiară
    ART. 20
    a) Finanţarea tuturor activităţilor aferente Ariei se va asigura din fonduri asigurate din: bugetul Custodelui sau de la bugetul de stat; activităţi proprii producătoare de venit; tarife; proiecte de finanţare de diferite tipuri; donaţii, subvenţii, sponsorizări, contribuţii diferite şi alte asemenea.
    b) Regimul tarifelor se stabileşte de către Custode conform legislaţiei în vigoare. Decizia Custodelui se constituie ca Anexa II la prezentul Regulament şi va putea fi modificată numai cu aprobarea Custodelui sau ori de câte ori este nevoie pentru respectarea legislaţiei specifice.

    CAP. III
    Sancţiuni
    ART. 21
        Regimul sancţiunilor se stabileşte de către Custode în conformitate cu legislaţia specifică în vigoare. Decizia Custodelui se constituie ca Anexa III la prezentul Regulament şi va putea fi modificată numai cu aprobarea Custodelui sau ori de câte ori este nevoie pentru respectarea legislaţiei specifice.

    CAP. IV
    Dispoziţii finale
    ART. 22
        Custodele este responsabil de verificarea respectării prezentului Regulament. Verificarea poate fi făcută şi de alte persoane îndrituite conform legii, delegate ale unor instituţii cu competenţe în acest sens.

    ART. 23
        În cazul în care nerespectarea prezentului Regulament este legată de aspecte care nu ţin de competenţa Custodelui, acesta este obligat să sesizeze organele abilitate.

    ART. 24
        Prevenirea sau îndepărtarea urmărilor unor accidente sau calamităţi naturale se face de către instituţiile abilitate în colaborare cu structurile desemnate de Custode.

    ART. 25
        Custodele este responsabil pentru informarea publicului şi autorităţilor privind conţinutul acestui Regulament inclusiv modificările ulterioare. Custodele poate lua în considerare propunerile de modificare a acestui Regulament cu condiţia argumentării complete şi corecte de către propunătorul modificării.


                                        --------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016