Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENTUL din 14 februarie 2025  serviciului interior    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENTUL din 14 februarie 2025 serviciului interior

EMITENT: Ministerul Apărării Naţionale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 162 din 24 februarie 2025
──────────
    Aprobat prin ORDINUL nr. M.26 din 14 februarie 2025, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 162 din 24 februarie 2025.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    (1) Regulamentul serviciului interior stabileşte regulile generale, responsabilităţile şi modul de organizare şi executare a serviciului interior în obiectivele militare/unităţile militare.
    (2) Serviciul interior în obiectivele militare/unităţile militare asigură menţinerea capacităţii operaţionale a forţelor, protecţia fizică a personalului şi informaţiilor clasificate, integritatea clădirilor, echipamentelor, muniţiilor şi instalaţiilor, precum şi coordonarea activităţilor desfăşurate, respectarea ordinii interioare şi a disciplinei militare.
    (3) Sensul unor termeni şi expresii utilizate în prezentul regulament este prevăzut în anexa nr. 1.

    ART. 2
    (1) Obiectivul militar, în sensul prezentului regulament, reprezintă cazarma, tabăra de instrucţie sau raionul de dispunere a uneia ori a mai multor unităţi militare, depozitul, portul, aeroportul, aerodromul, poligonul, aflat în proprietatea sau în administrarea ori încredinţat pentru pază şi apărare Ministerului Apărării Naţionale.
    (2) Dacă într-un obiectiv militar îşi desfăşoară activitatea o singură unitate militară, şeful/comandantul acesteia este şi comandant al obiectivului militar.
    (3) Dacă într-un obiectiv militar îşi desfăşoară activitatea mai multe unităţi/structuri militare, comandantul acestuia este desemnat prin ordin al comandantului/şefului eşalonului superior care are în subordine toate unităţile/structurile militare respective. Poate fi desemnat comandant al obiectivului militar unul dintre comandanţii/şefii unităţilor militare din cadrul obiectivului militar sau unul dintre subordonaţii acestora numiţi/împuterniciţi în funcţia de locţiitor, director sau şef de stat major/similar.
    (...)
    (6) Activităţile de pregătire şi evaluare a personalului pentru executarea serviciului interior sunt executate de către structurile/personalul cu atribuţii în domeniu ale/al unităţii/structurii/subunităţii care stabileşte personalul pentru executarea serviciului.
    (7) Activităţile de organizare şi control al serviciului interior sunt executate de către structurile/personalul cu atribuţii în domeniu ale/al unităţii/structurii/subunităţii care organizează serviciul.
    (8) La unităţile militare de nave, serviciul interior se organizează şi se execută potrivit reglementărilor specifice.

    ART. 3
    În obiectivele militare/unităţile militare puse la dispoziţia forţelor altor state, serviciul interior se organizează şi se execută în condiţiile stabilite prin acordurile încheiate între autorităţile române şi cele ale statelor respective.

    ART. 4
    (1) Păstrarea integrităţii imobilelor disponibilizate aflate în evidenţa Direcţiei domenii şi infrastructuri se execută prin serviciul de planton, cu personal aparţinând Societăţii Comerciale „RO-ARMYSECURITY“ - S.A. sau cu personal propriu din compunerea formaţiunilor de administrare cazărmi şi/sau al subunităţilor de pază.
    (2) Durata serviciului, dotarea şi documentele specifice serviciului de planton prevăzut la alin. (1) se stabilesc de şefii centrelor de domenii şi infrastructuri.

    ART. 5
    (1) Executarea serviciului interior este o atribuţie de serviciu a personalului militar şi civil încadrat în Ministerul Apărării Naţionale, cu excepţia personalului militar şi civil, pentru care actele normative specifice ale Ministerului Apărării Naţionale prevăd derogare de la executarea acestuia.
    (2) Atribuţia executării serviciului interior se consemnează în fişele posturilor funcţiilor în care este încadrat personalul selecţionat.

    CAP. II
    Organizarea serviciului interior
    SECŢIUNEA 1
    Tipuri de servicii
    ART. 6
    (1) Serviciul interior cuprinde următoarele tipuri de servicii:
    a) serviciul de permanenţă;
    b) serviciul operativ;
    c) serviciul de continuitate a conducerii;
    d) serviciul tehnic de monitorizare şi avertizare;
    e) serviciul de pază şi intervenţie.

    (2) Serviciul interior este organizat la nivel de obiectiv militar.

    ART. 7
    Serviciul interior în tabere de instrucţie/raioane de dispunere se înfiinţează şi se execută pe baza datelor obţinute pe timpul recunoaşterilor, la ordinul comandantului/şefului unităţii militare organizatoare, respectând prevederile prezentului regulament.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Măsuri de siguranţă opozabile terţilor
    ART. 8
    (1) În zonele militare restricţionate se stabilesc măsuri de siguranţă opozabile terţilor, în conformitate cu prevederile art. 11 alin. (2) din Legea nr. 122/2011 privind regimul armelor, dispozitivelor militare şi muniţiilor deţinute de Ministerul Apărării Naţionale şi de forţele armate străine pe teritoriul României, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) În zonele militare restricţionate se pot stabili următoarele categorii de măsuri de siguranţă opozabile terţilor:
    a) de interzicere, avertizare sau semnalizare, potrivit modelelor orientative prevăzute în anexa nr. 3;
    b) de control, detecţie şi supraveghere;
    c) de interzicere sau de limitare a accesului sau a deplasării persoanelor şi vehiculelor;
    d) de interzicere sau de limitare a utilizării anumitor dispozitive electronice.

    (3) Comandanţii obiectivelor militare pot stabili, după caz, fără a fi limitative, în zonele militare restricţionate, următoarele tipuri de măsuri de siguranţă opozabile terţilor:
    a) utilizarea de mijloace pentru avertizare sau informare, amplasate pe perimetrul zonei militare restricţionate, prin grija structurii de poliţie militară proprie/a eşalonului superior, cu sprijinul organelor în drept;
    b) interzicerea sau bruierea temporară a emisiilor electromagnetice, cu respectarea legislaţiei referitoare la compatibilitatea electromagnetică;
    c) redirecţionarea/restricţionarea traficului pietonal şi/sau rutier, prin structurile Ministerului Afacerilor Interne, cu sprijinul structurilor de poliţie militară, conform planurilor de cooperare încheiate între Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne;
    d) scanarea bagajelor de mână la intrarea/ieşirea în/din zona militară restricţionată;
    e) controlarea cu detectoare mobile a persoanelor care pătrund în zona militară restricţionată, pentru descoperirea armelor sau dispozitivelor explozive improvizate;
    f) supravegherea cu mijloace video a persoanelor participante la activităţile organizate de Ministerul Apărării Naţionale;
    g) interzicerea stocării de bunuri şi mijloace inflamabile în zona militară restricţionată;
    h) utilizarea unor semnale sonore pentru alertarea personalului obiectivului militar/unităţii militare sau pentru conducerea acţiunilor subunităţilor de pază şi intervenţie.

    (4) Zonele militare restricţionate se stabilesc conform algoritmului prevăzut în anexa nr. 4.
    (...)

    SECŢIUNEA a 4-a
    Evidenţa personalului din serviciul interior
    ART. 16
    Numărul zilelor de serviciu interior pentru personalul din obiectivul militar se stabileşte în mod echitabil într-un an calendaristic pe tipuri de servicii executate, în raport cu sarcinile specifice funcţiei încadrate şi/sau cu cele stabilite prin ordin al comandantului/şefului unităţii militare.

    ART. 17
    Evidenţa personalului din serviciul interior pe obiectivul militar se ţine de către modulul operaţii şi instrucţie/similar din statul major sau, dacă unitatea nu are stat major, de către ofiţerul/subofiţerul de stat major desemnat/numit prin ordin de zi pe unitate, iar pe subunitate, de către administratorul acesteia.

    SECŢIUNEA a 5-a
    Examinarea medicală şi asistenţa psihologică
    ART. 18
    (1) Examinarea medicală a personalului care urmează să execute serviciul interior se face lunar, conform unei programări întocmite de către personalul prevăzut la art. 10.
    (2) Rezultatele examinării medicale se consemnează atât în documentele medicale, cât şi în cele specifice serviciilor respective, utilizând, după caz, sintagma „se admite în serviciul …“ sau „nu se admite în serviciul …“.
    (3) Pentru personalul care execută serviciul de continuitate a conducerii, medicul unităţii militare înscrie în documentele de evidenţă medicală şi cele specifice serviciului rezultatele examenului medical obligatoriu anual.
    (4) Examinarea medicală a personalului care intră în serviciul de pază şi intervenţie se execută zilnic, înainte de intrarea în serviciu, şi se consemnează în fişa pazei/fişa pazei şi intervenţiei/fişa intervenţiei.
    (5) Examinarea medicală a personalului destinat pentru paza transporturilor militare se execută cu cel mult 24 de ore înainte de începerea misiunii şi se consemnează în fişa pazei transportului militar.

    ART. 19
    (1) La intrarea în serviciul interior, persoanele examinate medical sunt obligate să raporteze dacă au probleme de natură medicală personalului menţionat la art. 10.
    (2) În situaţia în care personalul prevăzut la art. 10 nu este prezent în obiectivul militar, persoanele examinate medical sunt obligate să raporteze orice problemă de natură medicală care îi afectează în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, ierarhic, ofiţerului de serviciu, care dispune măsurile prevăzute la art. 15 alin. (2).
    (3) Personalul care observă că o persoană nu îşi mai poate îndeplini atribuţiile din cauza problemelor medicale ia măsuri de prim ajutor corespunzătoare tipului de afecţiune şi cu respectarea procedurilor existente la nivelul obiectivului militar/ unităţii militare respective, precum şi măsuri de evacuare către cea mai apropiată formaţiune/structură medicală.

    ART. 20
    Asistenţa psihologică a personalului din serviciul interior se asigură permanent de către psihologul unităţii militare/psihologul din cadrul structurii de asistenţă psihologică pentru unităţile/structurile militare arondate din zona de responsabilitate.

    ART. 21
    Personalul nominalizat pentru executarea serviciului interior este avizat psihologic conform Instrucţiunilor privind asistenţa psihologică în Armata României, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.110/2021 şi în următoarele situaţii, după caz:
    a) la sfârşitul perioadei de pregătire pentru executarea serviciului interior pentru personalul nou-angajat în unitatea/structura militară;
    b) înaintea efectuării primului serviciu, dacă personalul a lipsit din unitate pe o perioadă mai mare de 60 de zile calendaristice;
    c) la sfârşitul perioadei de valabilitate a avizului „apt condiţionat“, „inapt temporar“, „inapt“, pentru personalul astfel evaluat;
    d) la terminarea concediului medical de refacere, pentru personalul care a fost internat pentru tulburări psihice sau psihosomatice;
    e) la solicitarea comandantului/şefului obiectivului militar/ unităţii militare, pentru situaţiile particulare individuale/specifice;
    f) în situaţia în care o persoană numită în serviciu se confruntă cu evenimente traumatice în viaţa profesională sau în familie;
    g) la solicitarea expresă a personalului care execută serviciul interior.


    ART. 22
    Rezultatele obţinute în urma evaluării/reevaluării se consemnează în ordinul de zi pe unitate.

    ART. 23
    (1) În situaţia în care o persoană aflată în serviciul interior se confruntă cu stări emoţionale ce afectează modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, aceasta este înlocuită din serviciul interior, la propunerea ofiţerului de serviciu/şefului turei operative, cu aprobarea comandantului obiectivului militar.
    (2) Reintroducerea persoanei prevăzute la alin. (1) în serviciul interior se execută numai după primirea asistenţei psihologice şi declararea acesteia „apt“.
    (...)

    SECŢIUNEA a 7-a
    Documentele personalului din serviciul interior
    ART. 26
    (1) Documentele personalului din serviciul interior se elaborează atât în scopul pregătirii personalului, cât şi pentru conducerea unitară şi eficientă a acţiunilor specifice fiecărui tip de serviciu.
    (2) Documentele personalului din serviciul interior sunt stabilite de către comandantul obiectivului militar, se întocmesc de către şefii modulelor responsabili de planificarea, pregătirea, verificarea, controlul/coordonarea şi evaluarea fiecărui tip de serviciu şi se aprobă de comandantul obiectivului militar.
    (3) Documentele personalului din serviciul interior trebuie să fie clare şi precise, fără a repeta prevederile actelor normative, evitându-se suprapunerile de activităţi.
    (4) Responsabilităţile şefilor de module/similare privind întocmirea documentelor pentru fiecare categorie a serviciului interior sunt stabilite de comandantul obiectivului militar prin ordin de zi pe unitate, în conformitate cu prevederile actelor normative incidente.

    ART. 27
    (1) Documentele personalului din serviciul interior se redactează în 2 (două) exemplare, cuprind toate problemele specifice, pe capitole şi anexe distincte, şi se păstrează astfel: exemplarul nr. 1 la locul de executare a serviciului şi exemplarul nr. 2 la camera ofiţerului de serviciu/şefului turei operative.
    (2) Documentele personalului din serviciul interior, al căror conţinut trebuie cunoscut de un număr limitat de persoane, se păstrează în plicuri sigilate şi se distribuie acestora când situaţia impune.
    (3) În locurile de executare a serviciului interior, în funcţie de specificul fiecărui tip de serviciu, se asigură regulamente militare generale şi de specialitate, cu respectarea Normelor privind protecţia informaţiilor clasificate în Ministerul Apărării Naţionale, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.172/2021, în situaţia în care nu se pot asigura sisteme informatice şi de comunicaţii, care să fie utilizate pentru studierea acestora.
    (4) Introducerea/Retragerea în/din evidenţă a documentelor personalului din serviciul interior, precum şi verificarea existenţei şi integrităţii acestora la locurile de executare a serviciului interior se execută de persoanele prevăzute la art. 26 alin. (2), cu respectarea prevederilor Ordinului ministrului apărării naţionale nr. M.172/2021 şi a regulilor privind gestionarea şi controlul documentelor clasificate operative în Armata României, stabilite prin dispoziţie a şefului Statului Major al Apărării.
    (5) Introducerea/Retragerea în/din evidenţă a mediilor de stocare a informaţiilor şi a sistemelor informatice şi de comunicaţii, necesare pentru îndeplinirea atribuţiilor de către personalul din serviciul interior, se execută de personalul cu atribuţii în domeniu, din obiectivul militar, cu respectarea prevederilor Ordinului ministrului apărării naţionale nr. M.172/2021.
    (6) Gestionarea documentelor, mediilor de stocare a informaţiilor şi a sistemelor informatice şi de comunicaţii existente la locurile de desfăşurare a serviciului interior de către personalul care execută serviciul se face cu respectarea prevederilor Ordinului ministrului apărării naţionale nr. M.172/2021.
    (...)

    SECŢIUNEA a 8-a
    Armamentul şi muniţia personalului din serviciul interior
    ART. 28
    (1) Personalul din serviciul interior are în dotare armament, muniţie şi dispozitive militare neletale, stabilite de comandantul obiectivului militar în raport cu nivelul de securizare atribuit.
    (2) Armamentul se poartă în poziţia specifică fiecărui tip de armă, cu încărcătorul introdus, asigurat, fără cartuş pe ţeavă.
    (3) Încărcarea/Descărcarea armamentului se execută în zone special destinate, în proximitatea corpului de pază şi/sau a camerei ofiţerului de serviciu, şi este prevăzută în documentele personalului din serviciul interior, în zonele respective montându-se dispozitive de încărcare/descărcare a armamentului individual, care respectă cerinţele prevăzute în anexa nr. 7.

    ART. 29
    La camera ofiţerului de serviciu se păstrează şi muniţia pentru armamentul specific obiectivului militar/unităţii militare, pentru executarea unor misiuni ce presupun participarea militarilor înarmaţi.

    ART. 30
    (1) Personalul din serviciul interior poate face uz de armă şi poate folosi dispozitivele militare din dotare, respectând prevederile art. 14-20 şi 23 din Legea nr. 122/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Pe timpul executării serviciului de pază personalul Societăţii Comerciale „RO-ARMYSECURITY“ - S.A. aplică prevederile alin. (1).

    SECŢIUNEA a 9-a
    Timpul pentru odihnă şi pentru recuperare după executarea serviciului interior
    ART. 31
    Se interzice implicarea personalului numit în serviciul interior în misiuni/activităţi militare cu 12 ore înainte de intrarea în serviciul interior.

    ART. 32
    Personalul din serviciul interior are dreptul la odihnă pe timpul nopţii.

    ART. 33
    (1) Personalul care execută serviciul interior beneficiază de compensarea timpului lucrat peste durata normală a timpului de lucru, în condiţiile legii.
    (2) Durata de muncă stabilită pentru militarii care execută serviciul interior poate fi prelungită conform art. 114 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

    SECŢIUNEA a 10-a
    Echipamentul şi materialele personalului din serviciul interior
    ART. 34
    (1) Uniforma personalului din serviciul interior este uniforma militară de instrucţie/combat/combat FOS/ţinuta de ceremonie pentru militarii din cadrul structurilor de ceremonii şi onoruri militare, iar compunerea acesteia se stabileşte de către comandantul obiectivului militar, prin documentele ce reglementează fiecare tip de serviciu, în funcţie de anotimp, starea vremii şi condiţiile specifice de îndeplinire a serviciului.
    (2) Personalul din serviciul interior care este echipat cu uniforma militară de instrucţie/combat/combat FOS poartă pe mâneca stângă, deasupra cotului, un ecuson combat de culoarea uniformei categoriilor de forţe ale armatei, având dimensiunile 10 cm/10 cm, pe care este aplicat, din material alb, acronimul serviciului respectiv.
    (3) Personalul aflat în serviciul interior are, în locul unde execută serviciul, mască contra gazelor şi echipament de protecţie balistică, pregătite pentru a putea fi folosite la nevoie.

    SECŢIUNEA a 11-a
    Încăperile destinate personalului din serviciul interior
    ART. 35
    Personalul din serviciul interior îşi desfăşoară activitatea în încăperi/spaţii/clădiri special destinate acestui scop.

    ART. 36
    (1) Încăperile/Spaţiile/Clădirile destinate pentru executarea serviciului interior trebuie să fie dotate cu mobilier, instalaţii electrice, instalaţii sanitare, echipamente de comunicaţii şi informatică, mijloace de apărare împotriva incendiilor conform normelor de dotare din Ministerul Apărării Naţionale.
    (2) Sunt dotate cu aparatură de recepţie a emisiunilor radio şi de televiziune locurile de executare a serviciului ale ofiţerului de serviciu/şefului turei operative şi ale subunităţii de pază şi intervenţie, iar la celelalte tipuri de servicii, în baza ordinului comandantului obiectivului militar.
    (...)

    CAP. III
    Serviciul de permanenţă
    ART. 40
    (1) Serviciul de permanenţă se organizează şi se execută pentru asigurarea securităţii obiectivelor militare, protecţiei fizice a informaţiilor clasificate, integrităţii clădirilor, echipamentelor militare, armamentului şi muniţiilor, coordonării şi monitorizării desfăşurării activităţilor, menţinerii capacităţii operaţionale a structurilor militare în orice situaţie, pe timp de zi şi de noapte, precum şi pentru respectarea regulilor de disciplină militară şi de ordine interioară.
    (2) Serviciul de permanenţă este organizat la nivel de obiectiv militar şi, după caz, la nivelul unităţilor militare dislocate în acesta.
    (3) În funcţie de specificul obiectivului militar şi al unităţilor/structurilor militare dislocate în acelaşi obiectiv militar, precum şi de prevederile alin. (2), serviciul de permanenţă cuprinde:
    a) la obiectivul militar: ofiţer de serviciu, ajutor al ofiţerului de serviciu, subofiţer/gradat de serviciu pe punctul de control, subofiţer de serviciu pe parc/incinta tehnică, planton pe parc/incinta tehnică, conducătorul echipamentului de intervenţie, operator centrul de comunicaţii, alte tipuri de servicii necesare la specificul unităţii;
    b) la subunitate: gradat de serviciu şi/sau planton, care se poate executa pentru una sau mai multe subunităţi, cu aprobarea comandantului/şefului unităţii militare şi doar dacă situaţia impune acest lucru şi armamentul subunităţii nu poate fi gestionat de administratorul de subunitate sau ofiţerul de serviciu, în condiţiile prevăzute de prevederile art. 179-194 din „Log. 114, Instrucţiuni privind asigurarea tehnică cu armament şi muniţii în armată pe timp de pace, precum şi pe timpul participării la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român“, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.S.20/2014^2, cu modificările şi completările ulterioare;
    ^2 Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.S.20/2014 nu a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, fiind clasificat potrivit legii.

    c) în sprijinul personalului care execută serviciul de permanenţă, la nivelul obiectivului militar comandantul acestuia poate desemna cifrator de serviciu, sanitar de serviciu, electrician de serviciu, instalator de serviciu, grupa de intervenţie la incendiu, fochist de serviciu şi personal în subunitatea de lucru, care în afara programului de lucru stabilit în Ministerul Apărării Naţionale, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu prevederile art. 133-143 din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu se lucrează, se pot afla la domiciliu, cu aprobarea comandantului obiectivului militar, fiind în măsură să se prezinte, la ordin, în baremul prevăzut în planul înştiinţării şi aducerii personalului.

    (4) În obiectivul militar în care sunt dislocate mai multe unităţi/structuri militare, serviciul de permanenţă se asigură cu personal de la toate unităţile/structurile militare dislocate în obiectivul militar, conform ordinului comandantului obiectivului militar.
    (5) Personalul militar care execută serviciul de permanenţă în obiectivele militare unde sunt dislocate permanent sau temporar forţe aparţinând altor state poate executa serviciul în comun, conform înţelegerilor tehnice încheiate.
    (6) Documentele privind atribuţiile, planificarea, dotarea, pregătirea şi verificarea personalului, organizarea şi executarea controalelor se aprobă de comandantul/şeful unităţii militare sau persoana delegată de către acesta, la propunerea comandanţilor/ şefilor unităţilor/structurilor militare dislocate în obiectivul militar.

    ART. 41
    (1) Serviciul de permanenţă organizat în condiţiile art. 40 alin. (3) lit. a) şi b) are durata de 24 de ore.
    (2) La obiectivele militare situate în localităţi sau zone izolate, serviciul de permanenţă se poate organiza, cu aprobarea comandantului/şefului eşalonului superior, permanent cu durata de până la 7 zile, cu respectarea prevederilor art. 114 alin. (2) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 42
    (1) Personalul din serviciul de permanenţă are dreptul la odihnă pe timpul nopţii.
    (2) Personalul din serviciul de permanenţă se odihneşte cel mult 4 ore, conform precizărilor din atribuţiile serviciului respectiv.

    ART. 43
    Personalul din serviciul de permanenţă îşi poate scoate încălţămintea pe timpul odihnei.
    (...)

    SECŢIUNEA a 2-a
    Ofiţerul de serviciu
    ART. 48
    (1) Ofiţerul de serviciu se numeşte, de regulă, din rândul cadrelor militare.
    (2) Ofiţerul de serviciu se subordonează comandantului obiectivului militar.
    (3) Ofiţerul de serviciu este denumit, după caz, astfel:
    a) la obiectivul militar - ofiţer de serviciu pe obiectiv, care se identifică prin acronimul „O.S.O.“;
    b) la eşalonul de transport - ofiţer de serviciu pe eşalon, care se identifică prin acronimul „O.S.Eş.“;
    c) în tabără de instrucţie/raion de dispunere - ofiţer de serviciu pe tabără, care se identifică prin acronimul „O.S.T.“;
    d) la obiectivul militar la care se execută tură operativă - şef tură operativă, care se identifică prin acronimul „S.T.Op.“;
    e) la unităţile/structurile militare specializate care asigură planificarea, monitorizarea şi urmărirea permanentă a transporturilor militare - ofiţer de serviciu pe dispecerat, care se identifică prin acronimul „O.S.D.“;
    f) la unitatea militară - ofiţer de serviciu pe unitate, care se identifică prin acronimul „O.S.U.“.

    (4) Fac excepţie de la prevederile alin. (3) lit. a) următoarele situaţii:
    a) la obiectivul militar, compus din mai multe unităţi militare care nu sunt în relaţie de subordonare una faţă de cealaltă, unde serviciul este organizat la nivel de unitate militară - ofiţer de serviciu pe unitate, care se identifică prin acronimul „O.S.U.“;
    b) la obiectivul militar, compus din mai multe unităţi militare care sunt în relaţie de subordonare una faţă de cealaltă, unde serviciul este organizat la nivel de unitate militară - ofiţer de serviciu principal, la unitatea care reprezintă eşalonul superior al celorlalte unităţi, care se identifică prin acronimul „O.S.P.“, respectiv ofiţer de serviciu pe unitate, care se identifică prin acronimul „O.S.U.“, la celelalte unităţi militare din obiectivul militar.


    ART. 49
    (1) Ofiţerului de serviciu i se subordonează întreg personalul aflat în serviciul de permanenţă, serviciul tehnic de monitorizare şi avertizare, serviciul de pază şi intervenţie, inclusiv personalul destinat în sprijinul serviciului de permanenţă, răspunde de executarea regulamentară a serviciului interior de către întreg personalul destinat acestui scop, iar în afara programului de lucru stabilit în Ministerul Apărării Naţionale, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu prevederile art. 133-143 din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu se lucrează, de menţinerea ordinii interioare şi respectarea regulilor de disciplină militară în obiectivul militar.
    (2) Ofiţerului de serviciu nu i se subordonează personalul din cadrul serviciului operativ.

    ART. 50
    Ofiţerul de serviciu îl reprezintă pe comandantul obiectivului militar în afara programului de lucru stabilit în Ministerul Apărării Naţionale, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu prevederile art. 133-143 din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu se lucrează.
    (...)

    SECŢIUNEA a 3-a
    Ajutorul ofiţerului de serviciu
    ART. 52
    (1) Ajutorul ofiţerului de serviciu se numeşte, de regulă, din rândul personalului militar, urmărindu-se ca acesta să fie cu grad inferior sau cel mult egal cu cel al ofiţerului de serviciu, precum şi din rândul cursanţilor din cadrul instituţiilor/unităţilor militare de învăţământ.
    (2) Ajutorul ofiţerului de serviciu are următoarele atribuţii principale:
    a) raportează ofiţerului de serviciu constatările făcute pe timpul controalelor;
    b) în lipsa ofiţerului de serviciu, la locul de executare a serviciului, îndeplineşte atribuţiile acestuia;
    c) la obiectivul militar unde efectivul pentru pază este redus şi nu există funcţia de comandant pază, ajutorul ofiţerului de serviciu îndeplineşte şi funcţia de comandant pază, cu excepţia situaţiei în care acesta este numit din rândul personalului civil.

    (3) Ajutorului ofiţerului de serviciu i se subordonează întreg personalul aflat în serviciul de permanenţă, serviciul tehnic de monitorizare şi avertizare şi serviciul de pază şi intervenţie, inclusiv personalul destinat în sprijinul serviciului de permanenţă, care trebuie să fie cel mult egal în grad cu acesta.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Subofiţerul de serviciu pe punctul de control
    ART. 53
    (1) Subofiţerul de serviciu pe punctul de control se numeşte din rândul maiştrilor militari, subofiţerilor sau, după caz, din rândul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti - situaţie în care persoana în cauză este denumită gradat de serviciu pe punctul de control -, precum şi din rândul studenţilor/elevilor/cursanţilor din cadrul instituţiilor/unităţilor militare de învăţământ, mai puţin elevii colegiilor naţionale militare.
    (2) Subofiţerul de serviciu pe punctul de control răspunde de accesul persoanelor şi al vehiculelor în/din obiectivul militar.
    (3) Se stabileşte ajutor al subofiţerului de serviciu pe punctul de control în următoarele situaţii:
    a) când sarcinile subofiţerului de serviciu pe punctul de control depăşesc posibilităţile acestuia;
    b) în cazuri excepţionale, când într-un obiectiv militar sunt mai multe puncte de control, pentru fiecare punct de control, în această situaţie, subofiţerul de serviciu pe punctul de control îşi desfăşoară activitatea în punctul de control principal, stabilit de comandantul obiectivului militar;
    c) când se stabilesc posturi de control acces permanent sau temporar, la intrarea în clădiri, incinte, la scara aeronavelor, precum şi în locurile stabilite de comandantul obiectivului militar, organizate pe 2-3 schimburi, cu câte 1-2 militari pentru fiecare schimb.

    (4) Posturile de control acces se stabilesc permanent sau temporar, în baza ordinului comandantului obiectivului militar, la intrarea în clădiri, incinte, la scara aeronavelor, precum şi în locurile stabilite de comandantul obiectivului militar, pentru controlul accesului persoanelor în anumite zone cu acces limitat.
    (5) În obiectivele militare unde personalul civil predomină, subofiţerul de serviciu pe punctul de control poate fi numit din rândul personalului civil contractual, cu aprobarea comandantului obiectivului militar.

    ART. 54
    (1) La obiectivul militar de tip depozit de armament şi/sau muniţii care are în incintă organizat punct de control tehnic, serviciul pe punctul de control tehnic se stabileşte în timpul orelor de program sau în intervalul de timp când se desfăşoară activităţi în teritoriul tehnic, la ordinul comandantului obiectivului militar/garnizoanei, subofiţer/gradat de serviciu pe punctul de control tehnic.
    (2) La obiectivul militar de tip depozit de armament şi/sau muniţii care nu are în incinta acestuia organizat punct de control tehnic, în afara programului de lucru stabilit în Ministerul Apărării Naţionale, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu prevederile art. 133-143 din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu se lucrează, serviciul pe punctul de control tehnic se asigură prin comandantul pazei.
    (3) Selecţionarea personalului pentru acest tip de serviciu, documentele specifice, dotarea încăperii unde se desfăşoară serviciul, responsabilităţile privind pregătirea şi verificarea, precum şi atribuţiile şi activităţile desfăşurate pe punctul de control tehnic sunt conform prevederilor „Log. 114, Instrucţiuni privind asigurarea tehnică cu armament şi muniţii în armată pe timp de pace, precum şi pe timpul participării la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român“, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.S.20/2014, cu modificările şi completările ulterioare.

    SECŢIUNEA a 5-a
    Alte tipuri de servicii de permanenţă
    1. Subofiţerul de serviciu pe parc/incinta tehnică
    ART. 55
    (1) Subofiţerul de serviciu pe parc/incinta tehnică se numeşte din rândul subofiţerilor, maiştrilor militari, gradaţilor profesionişti - caz în care persoana în cauză este denumită gradat de serviciu pe parc/incinta tehnică şi, la nevoie, din rândul personalului civil contractual dintre conducători ai autovehiculelor militare şi mecanicii de la atelierele de mentenanţă echipamente militare - caz în care persoana în cauză este denumită personal civil de serviciu pe parc/incinta tehnică.
    (2) Subofiţerului de serviciu pe parc/incinta tehnică i se subordonează plantonul pe parc/incinta tehnică şi conducătorul echipamentului de intervenţie.
    (3) Subofiţerul de serviciu pe parc/incinta tehnică îşi desfăşoară activitatea potrivit atribuţiilor întocmite de şeful modulului logistic/similar şi aprobate de către comandantul obiectivului militar, fiind responsabil cu desfăşurarea activităţilor în siguranţă şi de securitatea echipamentelor militare din parc/incinta tehnică.
    (4) Documentele specifice, dotarea încăperilor unde se desfăşoară serviciul, responsabilităţile privind pregătirea şi verificarea, precum şi atribuţiile şi activităţile desfăşurate de subofiţerul de serviciu pe parc/incinta tehnică trebuie să respecte prevederile „Regulamentului managementului echipamentelor pe durata ciclului de viaţă“, aprobat prin Dispoziţia şefului Statului Major General nr. S.M.G.-S-35/2017.


    2. Plantonul pe parc/incinta tehnică
    ART. 56
    (1) Plantonul pe parc/incinta tehnică se numeşte din rândul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, conducătorilor autovehiculelor militare/mecanicilor de la atelierele de mentenanţă echipamente militare. Numărul plantoanelor, precum şi modul de executare a serviciului se stabilesc de către comandantul obiectivului militar, la propunerea şefului modulului logistic/similar, în funcţie de existentul de echipamente militare, de numărul intrărilor/ieşirilor în/din parc/incinta tehnică, precum şi de organizarea acestuia.
    (2) În obiectivele militare unde personalul militar prevăzut la alin. (1) este insuficient, cu aprobarea comandantului obiectivului militar, plantoanele pe parc/incinta tehnică pot fi numite şi din rândul personalului civil contractual încadrat pe funcţii de şoferi.
    (3) Plantonul pe parc/incinta tehnică se subordonează subofiţerului de serviciu pe parc/incinta tehnică şi execută ordinele acestuia.


    3. Conducătorul echipamentului de intervenţie
    ART. 57
    (1) Conducătorul echipamentului de intervenţie pe parc/incinta tehnică se numeşte din rândul personalului care deserveşte echipamentele auto din dotarea unităţii.
    (2) Numărul echipamentelor de intervenţie şi al conducătorilor acestora se poate mări, cu aprobarea comandantului obiectivului militar, în funcţie de condiţiile specifice ale obiectivului militar.
    (3) Conducătorul echipamentului de intervenţie pe parc/incinta tehnică acţionează la ordinele subofiţerului de serviciu pe parc/incinta tehnică, conform atribuţiilor stabilite.


    4. Cifratorul de serviciu
    ART. 58
    (1) Cifratorul de serviciu se numeşte din rândul personalului autorizat.
    (2) Cifratorul de serviciu asigură continuitatea legăturilor cifrate realizate între unităţile/structurile militare la pace, la instituirea stării de asediu sau de urgenţă şi la război şi îşi îndeplineşte atribuţiile potrivit normelor specifice care reglementează activitatea oficială de cifru în Ministerul Apărării Naţionale.
    (3) Pe timpul executării serviciului de permanenţă, cifratorul de serviciu se subordonează ofiţerului de serviciu pe linia ordinii interioare şi disciplinei militare.


    5. Sanitarul de serviciu
    ART. 59
    Sanitarul de serviciu se numeşte din rândul personalului de specialitate instruit în acest sens şi răspunde de:
    a) administrarea tratamentului stabilit de medic;
    b) hrănirea la timp a bolnavilor, conform regimului recomandat;
    c) menţinerea ordinii interioare în infirmerie/punctul medical;
    d) acordarea primului ajutor personalului din serviciul interior, atunci când situaţia o impune.



    6. Grupa de intervenţie la incendiu
    ART. 60
    Grupa de intervenţie la incendiu se constituie conform prevederilor Normelor de apărare împotriva incendiilor în Ministerul Apărării Naţionale, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.87/2021, cu modificările şi completările ulterioare.


    7. Subunitatea de lucru
    ART. 61
    (1) Subunitatea de lucru se constituie din militari din structurile militare din obiectivul militar, în baza unei planificări întocmite de modulul operaţii şi instrucţie/similar şi aprobate de comandantul obiectivului militar, se subordonează ofiţerului de serviciu şi este destinată executării, la ordin, a unor activităţi administrative, având asigurat, când este necesar, autovehicul de transport.
    (2) În subunitatea de lucru nu se folosesc militari din cadrul serviciului interior.


    8. Gradatul de serviciu pe subunitate
    ART. 62
    (1) Gradatul de serviciu pe subunitate se numeşte din rândul gradaţilor profesionişti, studenţilor, cursanţilor şi elevilor militari, se subordonează administratorului de subunitate în timpul orelor de program şi ofiţerului de serviciu în afara programului de lucru stabilit în Ministerul Apărării Naţionale, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu prevederile art. 133-143 din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu se lucrează.
    (2) Gradatului de serviciu pe subunitate i se subordonează plantoanele pe subunitate, acolo unde acestea se constituie.
    (...)


    9. Plantonul pe subunitate
    ART. 63
    (1) Plantonul pe subunitate se numeşte din rândul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, studenţilor, elevilor militari şi cursanţilor şi se subordonează gradatului de serviciu pe subunitate. Schimbarea din serviciu a plantonului pe subunitate se face în prezenţa gradatului de serviciu pe subunitate.
    (2) Serviciul de planton se organizează pe trei schimburi; plantonul se dispune în sectorul subunităţii; în taberele, de instrucţie/raioanele de dispunere plantonul se dispune pe linia din faţă, iar pe timpul transporturilor militare, în vagonul destinat personalului.
    (...)



    10. Fochistul de serviciu
    ART. 64
    (1) Fochistul de serviciu se numeşte din rândul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti sau al personalului civil contractual autorizat responsabil cu supravegherea tehnică a instalaţiilor/echipamentelor, se subordonează ofiţerului de serviciu şi este coordonat pe linie de specialitate de către şeful formaţiunii cazarmare/similar din obiectivul militar.
    (2) Acest serviciu se organizează în funcţie de nevoi, în obiectivele militare în care încălzirea, furnizarea apei calde şi/sau a aburului pentru blocurile alimentare se execută în regim propriu, cu gaz sau combustibil lichid, ori prin puncte termice cu schimbătoare de căldură.
    (...)


    11. Electricianul şi instalatorul de serviciu
    ART. 65
    (1) Electricianul şi instalatorul de serviciu se numesc din rândul personalului autorizat şi îşi desfăşoară activitatea în locurile stabilite pentru formaţiunea proprie de intervenţie la incendiu, iar când situaţia impune, acţionează conform ordinelor ofiţerului de serviciu.
    (2) Electricianul şi instalatorul de serviciu răspund de rezolvarea deranjamentelor la instalaţiile electrice/sanitare/de încălzire.
    (...)


    CAP. VII
    Serviciul de pază şi intervenţie
    SECŢIUNEA 1
    Organizarea pazei
    ART. 85
    (1) Paza se organizează şi se execută pentru asigurarea securităţii personalului, protecţiei fizice a informaţiilor clasificate, integrităţii clădirilor, echipamentelor militare, armamentului şi muniţiilor, a bunurilor şi valorilor materiale existente, deţinute cu orice titlu.
    (2) Paza se execută de către subunitatea de pază.
    (3) La unităţile/structurile militare specializate care asigură planificarea, monitorizarea şi urmărirea permanentă a transporturilor militare, paza se asigură de către ofiţerul de serviciu pe dispecerat.
    (4) Subunitatea de pază este constituită din subunităţi de poliţie militară, special constituite în acest sens, militari proveniţi din structura proprie sau alte structuri, precum şi din efective aparţinând Societăţii Comerciale „RO-ARMYSECURITY“ - S.A., pentru obiectivele militare/unităţile militare cu nivel de securizare 2, 3 sau 4, cu excepţia depozitelor cu nivel de securizare 2 şi 3, unde subunitatea de pază este formată din personal militar.
    (5) Paza la centrele militare zonale/judeţene este asigurată de efective aparţinând societăţilor specializate de pază şi protecţie, acolo unde achiziţia serviciului de pază şi intervenţie este efectuată de către autorităţile publice locale.
    (6) Modul de organizare a pazei şi intervenţiei pe timpul executării taberelor de instrucţie/exerciţiilor în zone militare restricţionate care nu au atribuit nivel de securizare se raportează la nivelul de securizare atribuit structurii participante şi la planul protecţiei forţei, întocmit cu respectarea prevederilor prezentului regulament.
    (7) Nivelurile de securizare atribuite obiectivelor militare aparţinând Ministerului Apărării Naţionale se stabilesc prin dispoziţie comună a şefului Statului Major al Apărării şi a şefului Direcţiei generale pentru armamente.
    (...)

    ART. 88
    (1) Comandantul obiectivului militar stabileşte obligaţiile şi răspunderile fiecărei unităţi/structuri militare dislocate în obiectivul militar privind executarea serviciului de pază şi intervenţie, responsabilităţile privind întocmirea planului de pază şi intervenţie, precum şi responsabilităţile privind pregătirea şi verificarea personalului militar destinat executării serviciului de pază şi intervenţie.
    (2) În situaţia în care pentru executarea serviciului de pază şi intervenţie la un obiectiv militar se foloseşte personalul militar al altei unităţi/structuri militare, desemnate prin ordin al comandantului/ şefului eşalonului superior, comandantul obiectivului militar împreună cu comandantul/şeful unităţii/structurii militare care asigură aceste servicii stabilesc modul de organizare, executare şi responsabilităţile privind executarea controlului.

    ART. 89
    (1) În situaţia în care pentru executarea serviciului de pază la un obiectiv militar se foloseşte personal aparţinând Societăţii Comerciale „RO-ARMYSECURITY“ - S.A., comandantul obiectivului militar împreună cu reprezentantul Societăţii Comerciale „RO-ARMYSECURITY“ - S.A. stabilesc modul de organizare, executare şi responsabilităţile privind executarea controlului.
    (...)

    ART. 92
    (1) În situaţia în care serviciul de pază se execută cu personal aparţinând Societăţii Comerciale „RO-ARMYSECURITY“ - S.A., responsabilitatea privind pregătirea şi verificarea personalului în vederea executării serviciului revine societăţii.
    (2) Controlul modului de executare a serviciului de pază şi intervenţie în obiectivele militare se execută de către comandantul obiectivului militar sau personalul nominalizat de către acesta, precum şi de către personalul structurilor de poliţie militară proprii sau ale eşaloanelor superioare.

    ART. 93
    (1) Personalul din serviciul de pază şi intervenţie este dotat cu aparatură de observare - periscoape, binocluri de detectare a surselor în infraroşu, surse de iluminare şi semnalizare, mască contra gazelor, echipament de protecţie balistică şi mijloace de comunicare radio şi, în funcţie de nivelul de înzestrare a unităţii/structurii militare care desemnează subunitatea de pază, aparatură de observare pe timp de noapte, sisteme de termoviziune şi aparate de ochire pe timp de noapte pentru armamentul din dotare.
    (2) În funcţie de nivelul de securizare a obiectivului militar, precum şi de nivelul de înzestrare a unităţii/structurii militare care asigură subunitatea de pază, comandantul obiectivului militar poate dispune dotarea subunităţii de pază cu drone, arme şi dispozitive militare ce pot fi folosite împotriva dronelor şi/sau autovehiculelor.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Paza obiectivelor militare
    ART. 94
    Comandantul obiectivului militar este obligat să ia măsurile ce se impun pentru asigurarea securităţii obiectivului militar, protecţia personalului propriu, protecţia fizică a informaţiilor clasificate, siguranţa bunurilor şi valorilor pe care le deţine cu orice titlu şi preia conducerea nemijlocită a forţelor destinate pazei şi intervenţiei, în situaţia în care obiectivul militar este confruntat cu o ameninţare sau un atac.

    ART. 95
    Conducerea forţelor destinate pazei la obiectivele militare se execută de ofiţerul de serviciu/şeful turei operative.

    ART. 96
    (1) Comandantul obiectivului militar, în funcţie de nivelul de securizare stabilit pentru obiectivul militar, stabileşte modalităţile de organizare şi asigurare a securităţii, după caz, folosind sisteme tehnice de securitate/subsisteme de securitate şi/sau cu personal militar sau civil pregătit pentru utilizarea/mentenanţa acestora.
    (2) Misiunile de pază şi responsabilităţile privind îndeplinirea acestora se detaliază, pentru fiecare dintre forţele participante, în planul de pază şi intervenţie al obiectivului militar.
    (3) Comandantul obiectivului militar, în funcţie de nivelul de securizare stabilit pentru obiectivul militar, este obligat să implementeze subsisteme de securitate/sistem tehnic de securitate, să dispună amenajarea şi întreţinerea împrejmuirilor, asigurarea iluminatului de securitate, asigurarea grilajelor şi încuietorilor sigure la încăperi, securizarea magaziilor şi depozitelor conform normelor legale, precum şi alte măsuri care să conducă la asigurarea securităţii obiectivului militar.
    (4) Se instalează post de pază în faţa corpului de pază, dacă distanţa dintre corpul de pază şi cel mai apropiat post de pază nu permite supravegherea acestuia sau în situaţia în care corpul de pază nu este supravegheat de un sistem de televiziune cu circuit închis, monitorizat de dispecerat/punctul de monitorizare sau de către personal din interiorul corpului de pază.

    ART. 97
    (1) Paza întărită a obiectivului militar se asigură din iniţiativa comandantului/şefului acestuia sau la ordinul comandantului/şefului eşalonului superior, prin suplimentarea posturilor de pază existente, în următoarele situaţii:
    a) la instituirea stării de urgenţă sau a stării de asediu, la declararea stării de mobilizare sau a stării de război;
    b) când se deţin date sau există indicii despre intenţia unor persoane/grupuri de persoane de a desfăşura acţiuni care pot ameninţa securitatea obiectivului militar;
    c) când situaţia operativă din zona de dispunere a obiectivului militar impune măsuri suplimentare;
    d) pe timpul inspecţiilor, controalelor, alertelor de exerciţiu, la ordinul persoanei care verifică serviciul interior cu aprobarea preşedintelui comisiei de inspecţie/control.

    (2) Forţele necesare pentru paza întărită a obiectivului militar se stabilesc din rândul tuturor categoriilor de personal militar din obiectivul militar, selecţionarea personalului se execută conform precizărilor prezentului regulament, iar nominalizarea personalului pentru trecerea la paza întărită se consemnează în ordinul de zi pe unitate, în ultima zi lucrătoare a săptămânii pentru săptămâna următoare.
    (3) Subunităţile special constituite pentru executarea pazei şi intervenţiei asigură personal militar pentru paza întărită numai la instituirea stării de asediu, declararea stării de mobilizare sau a stării de război.

    ART. 98
    Pentru protecţia personalului care efectuează serviciul de pază şi intervenţie în exterior, atunci când temperatura aerului este de minus 5º C sau mai scăzută, iar pentru paza transporturilor militare de minus 1º C sau mai scăzută, precum şi pe timp nefavorabil, cum ar fi ploaie, viscol, ninsoare, comandantul obiectivului militar sau comandantul eşalonului de transport, după caz, dispune:
    a) asigurarea echipării fiecărei persoane cu echipamente individuale de protecţie termică/împotriva intemperiilor;
    b) reducerea duratei de executare a serviciului în postul de pază cu 1-2 ore, dacă posturile de pază nu au asigurate foişoare/gherete încălzite sau izolate termic;
    c) alte măsuri pe care le consideră necesare pentru protejarea sănătăţii personalului.


    ART. 99
    La temperaturi de plus 37º C la umbră şi mai ridicate şi la depăşirea indicelui de confort termic, comandantul obiectivului militar sau comandantul eşalonului de transport dispune:
    a) instalarea unor copertine/plase de mascare pentru protecţie împotriva razelor solare;
    b) reducerea duratei de executare a serviciului în postul de pază cu 1-2 ore, când nu sunt asigurate alte mijloace de protecţie;
    c) alte măsuri pe care le consideră necesare, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, aprobată prin Legea nr. 436/2001.


    SECŢIUNEA a 3-a
    Subunitatea de pază
    ART. 100
    (1) Serviciul de pază şi intervenţie la obiectivele militare/unităţile militare cu nivel de securizare 0 şi 1 se execută de către subunităţi de poliţie militară special constituite în acest sens, de valoare variabilă, dotate cu arme de foc şi/sau dispozitive militare neletale, şi se organizează pe posturi de pază în schimburi şi patrulă/patrule.
    (...)
    (3) Paza se poate executa cu una sau mai multe subunităţi, fiecare subunitate cu corpul său de pază, în funcţie de dispunerea şi caracteristicile obiectivului militar. Zona de responsabilitate ce revine fiecărei subunităţi, precum şi modul de cooperare şi de recunoaştere reciprocă se stabilesc de către comandantul obiectivului militar.
    (4) Pentru paza obiectivelor militare se adoptă un dispozitiv care constă în dispunerea în teren, într-un mod specific, a elementelor subsistemelor de securitate/sistemului tehnic de securitate şi a posturilor de pază.
    (5) Dispozitivul de pază trebuie să asigure:
    a) continuitatea asigurării pazei în timp şi spaţiu;
    b) supravegherea terenului înconjurător şi a căilor de acces spre obiectivul militar;
    c) realizarea unei densităţi mai mari de forţe şi mijloace pe direcţiile şi punctele vulnerabile;
    d) interzicerea pătrunderii în obiectivul militar a oricăror persoane străine, descoperirea, capturarea sau neutralizarea acestora;
    e) legătura de foc între posturile de pază şi între posturile de pază şi patrule şi, pe cât posibil, legătura din vedere între posturile de pază, în special pe direcţiile probabile de acţiune;
    f) conducerea neîntreruptă şi cooperarea cu alte forţe care participă la paza şi apărarea obiectivului militar/unităţii militare.


    ART. 101
    (1) Structura subunităţii de pază se stabileşte potrivit nivelului de securizare stabilit pentru obiectivul militar şi gradului de implementare a sistemului tehnic de securitate/subsistemelor de securitate, cu un număr variabil de posturi de pază permanente sau temporare:
    a) posturi de pază ce funcţionează în afara orelor de program;
    b) posturi de pază ce funcţionează pe timp de noapte;
    c) posturi de pază ce funcţionează în situaţii precizate în planul de pază şi intervenţie;
    d) una sau mai multe patrule;
    e) unul sau mai multe posturi mobile de pază.

    (2) Subunitatea de pază are următoarea componenţă:
    a) comandantul pazei;
    b) caporal/caporali de schimb;
    c) militar/militari de pază din postul/posturile de pază.

    (3) Subunitatea de pază poate fi completată, după caz, cu conducător al câinilor de pază.
    (4) Numărul caporalilor de schimb se calculează astfel încât timpul de schimbare a militarilor din posturile de pază să nu depăşească 45 de minute.
    (5) La obiectivele militare cu mai puţin de trei posturi de pază nu se numeşte caporal de schimb, schimbarea militarilor în posturile de pază efectuându-se de către comandantul pazei, cu excepţia situaţiei în care intervenţia este asigurată de către personalul pazei.

    ART. 102
    (1) Procedeele prin care personalul din pază execută misiunile sunt: supravegherea, ascultarea, observarea, patrularea şi lupta cu arme şi dispozitive militare neletale.
    (2) Pentru supravegherea anumitor valori, bunuri materiale sau zone din obiectivul militar, cum ar fi drapelul de luptă, parcul/incinta tehnică, punctul de control, porţiuni considerate vulnerabile din zona militară restricţionată, ateliere, depozite, se poate folosi şi personalul din serviciul de permanenţă, precum şi personalul care îşi desfăşoară activitatea în anumite sectoare, pe perioada cât acesta se află la program. Pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în anumite sectoare, îndatoririle acestuia privind protecţia şi paza sunt înscrise în fişa postului.
    (3) În afara programului de lucru stabilit în Ministerul Apărării Naţionale, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu prevederile art. 133-143 din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu se lucrează, în situaţia producerii unor calamităţi, dezastre sau situaţii de urgenţă, subunitatea de pază poate participa cu forţele disponibile la limitarea efectelor acestora, fără a afecta misiunea acesteia, până la sosirea formaţiunii proprii de intervenţie împotriva incendiilor şi/sau a subunităţii de intervenţie, conform planurilor aprobate de comandantul obiectivului militar.

    1. Postul de pază
    ART. 103
    (1) Numărul posturilor de pază se stabileşte astfel încât să asigure condiţiile prevăzute la art. 100 alin. (5).
    (2) Posturile de pază se stabilesc în interiorul obiectivului militar/unităţii militare, în locuri importante sau vulnerabile.


    2. Patrula
    ART. 104
    (1) Patrula este formaţiunea din cadrul subunităţii de pază destinată pentru paza zonelor/sectoarelor/porţiunilor din interiorul obiectivului militar unde nu există posturi de pază sau care, atunci când numărul de posturi de pază nu acoperă în totalitate cerinţele de asigurare a pazei, la ordin, asigură prima intervenţie în caz de necesitate.
    (2) Patrula este constituită din personal militar special destinat acestui scop sau din militarii schimburilor aflate în repaus.

    ART. 105
    (1) Personalul din compunerea patrulei se subordonează comandantului pazei şi caporalului de schimb.
    (2) Patrula se constituie din cel puţin doi militari, dintre care unul este desemnat comandant al patrulei.
    (3) Patrulele se organizează pe schimburi şi li se stabilesc consemne particulare în care se prevăd modalităţi de acţiune în diferite situaţii, itinerare de deplasare, mijloace de comunicaţii şi de semnalizare, durata executării serviciului şi modul de transmitere a rapoartelor. Când situaţia impune, patrulelor li se pun la dispoziţie mijloace de deplasare.
    (4) Compunerea patrulelor, consemnele particulare, cantitatea de muniţie, itinerarele, timpul şi durata serviciului se stabilesc prin planul de pază şi intervenţie.
    (5) Înainte de a pleca în misiune, comandantului patrulei i se comunică secretul.
    (6) Patrulele se trimit în misiune la intervale de timp diferite, menţionându-se în fişa pazei/fişa pazei şi intervenţiei ora plecării şi ora înapoierii de la/la corpul de pază, şi îşi îndeplinesc misiunile patrulând în interior sau în zona militară restricţionată, pe jos sau cu mijloacele auto aflate în dotarea subunităţii de pază. Pe timpul îndeplinirii misiunii de patrulare, comandantul patrulei are permanent asigurată legătura radio cu comandantul pazei/caporalul de schimb.


    3. Postul de pază cu câini
    ART. 106
    (1) În funcţie de zona de dislocare şi nivelul de securizare stabilit al obiectivului militar, pe anumite zone perimetrale ale acestuia se pot instala posturi de pază cu câini. (...)
    (2) Numărul, locurile de dispunere a posturilor de pază cu câini şi modalitatea de folosire a câinilor de pază se stabilesc prin planul de pază şi intervenţie.


    SECŢIUNEA a 4-a
    Documentele pazei
    1. Planul de pază şi intervenţie
    ART. 107
    (1) Documentul pe baza căruia se organizează şi se execută paza şi intervenţia la obiectivul militar este planul de pază şi intervenţie.
    (2) Planul de pază şi intervenţie se întocmeşte de statul major/similar al obiectivului militar, împreună cu reprezentanţii structurii de securitate/similar şi comandanţii/şefii unităţilor/ structurilor militare care execută paza şi/sau intervenţia, se aprobă de comandantul obiectivului militar şi cuprinde, în principal, următoarele:
    a) datele privind delimitarea şi marcarea zonelor de securitate şi a zonei militare restricţionate, dispunerea posturilor de pază şi măsuri de supraveghere a zonelor de securitate şi a zonei militare restricţionate;
    b) măsurile de avertizare şi alertare pentru situaţii de urgenţă;
    c) numărul de posturi de pază şi amplasarea acestora;
    d) numărul de patrule şi itinerarele de deplasare, cuprinzând şi itinerarele de deplasare rapidă, de la corpul de pază spre posturi, în situaţia executării unei intervenţii;
    e) durata serviciului de pază şi intervenţie;
    f) armamentul şi muniţia subunităţii de pază şi subunităţii de intervenţie;
    g) echipamentele militare, vehiculele sau autovehiculele pentru transport;
    h) amenajările genistice;
    i) variantele de intervenţie pentru diferite situaţii, cum ar fi: atac din diferite direcţii, pătrunderea neautorizată în obiectivul militar, alarme emise de senzorii din cadrul subsistemelor de securitate, incendiu, dezastre/calamităţi naturale etc.;
    j) termenele de realizare a dispozitivului de luptă pentru fiecare variantă;
    k) succesiunea activităţilor şi stabilirea responsabilităţilor pentru diferite situaţii;
    l) situaţiile în care se trece la paza întărită a obiectivului militar şi modul de realizare a acesteia;
    m) extras din Planul de evacuare şi modul de acţiune în situaţii de urgenţă;
    n) graficul orar pe schimburi de pază/graficul de înlocuire temporară a personalului din posturile de pază cu personal din compunerea patrulei sau cu personal din schimbul în repaus;
    o) structura subunităţii de pază şi a subunităţii de intervenţie;
    p) efectivele de câini şi cai;
    q) sistemul tehnic de securitate/subsistemele de securitate;
    r) reguli de acces în obiectivul militar, zona militară restricţionată şi/sau în diferite incinte din interiorul acestora;
    s) modul de realizare a legăturii şi cooperarea dintre elementele sistemului propriu de pază şi intervenţie, precum şi cu cele ale instituţiilor cu atribuţii privind protecţia bunurilor şi valorilor din zona de responsabilitate;
    t) situaţiile în care armamentul suplimentar se distribuie/se utilizează de personalul pazei;
    u) situaţiile în care muniţia de rezervă se distribuie de către comandantul pazei sau se scoate din corpul de pază;
    v) atribuţii specifice pentru personalul pazei;
    w) alte elemente considerate necesare.

    (3) Principalele anexe ale planului de pază şi intervenţie sunt:
    a) schema organizării pazei şi intervenţiei;
    b) tabelul cu misiunile personalului pazei şi consemnul particular al fiecărui post de pază;
    c) tabelul cu misiunile subunităţii de intervenţie pe variante de intervenţie;
    d) planul de cooperare cu subunitatea de intervenţie;
    e) tabelul cu persoanele care au dreptul să deschidă depozite, magazii sau hangare, numerele şi modelele sigiliilor acestora şi specimenul de semnătură;
    f) modelele delegaţiilor, permiselor de acces cu semnăturile şi ştampilele originale, ale tabelelor, precum şi ale sigiliilor ce se află la corpul de pază;
    g) numărul, locurile de dispunere şi modalităţile de folosire a câinilor de pază;
    h) tabelul cu codificarea funcţiilor - ofiţerul de serviciu, ajutorul ofiţerului de serviciu, personalul dispeceratului tehnic de securitate/punctului de monitorizare, comandantul pazei, comandantul subunităţii de intervenţie, comandantul patrulei, santinelele, comandantul grupei de intervenţie la incendiu;
    i) tabelul cu frecvenţele radio de lucru, de bază şi de rezervă;
    j) tabelul cu semnalele de cooperare cu subunitatea de intervenţie;
    k) procedurile de acţiune pentru situaţii deosebite - descoperirea de dispozitive explozive, colete suspecte sau vehicule capcană în obiectivul militar sau în apropierea acestuia, înrăutăţirea subită a stării de sănătate a personalului subunităţii de pază/subunităţii de intervenţie, acte de dezordine publică ce pot afecta securitatea obiectivului militar, emanaţii sau scurgeri de gaze, declanşarea sistemului tehnic de securitate/ subsistemelor de securitate, alte situaţii;
    l) măsurile de protecţie fizică a clădirilor, spaţiilor, locurilor unde se gestionează informaţii clasificate ori se desfăşoară activităţi clasificate.

    (4) La obiectivele/unităţile militare la care sunt implementate sisteme tehnice de securitate şi a căror integrare se realizează prin dispecerat tehnic de securitate/punct de monitorizare, planul de pază şi intervenţie cuprinde, în plus, următoarele anexe:
    a) modul de cooperare între elementele sistemului tehnic de securitate - dispecerat tehnic de securitate/punct de monitorizare, subunitate de pază, subunitate de intervenţie şi ofiţerul de serviciu;
    b) modul de acţiune la alertă de efracţie, intruziune, pătrundere neautorizată etc.;
    c) modul de acţiune la declanşarea elementelor componente ale sistemului tehnic de securitate/subsistemelor de securitate.

    (5) Unităţile/Structurile militare dislocate în obiectivul militar primesc de la comandantul obiectivului militar extrase din planul de pază şi intervenţie în părţile ce le privesc.

    ART. 108
    (1) La obiectivele militare unde serviciul de pază este asigurat cu personal aparţinând Societăţii Comerciale „RO-ARMYSECURITY“ - S.A. se întocmeşte şi un plan de pază şi intervenţie de rezervă, aprobat de eşalonul superior, pentru situaţia în care aceasta, din motive neprevăzute, nu îşi mai poate îndeplini atribuţiile prevăzute în contract; în astfel de situaţii, modalităţile şi personalul militar destinat pentru executarea serviciului de pază şi intervenţie se stabilesc de comandantul obiectivului militar şi se aprobă de comandantul eşalonului superior.
    (2) Personalul militar trebuie să fie selecţionat, pregătit şi verificat pentru a prelua serviciul de pază în orice moment în care s-ar putea rezilia contractul de servicii de pază cu Societatea Comercială „RO-ARMYSECURITY“ - S.A.


    2. Fişa pazei/Fişa pazei şi intervenţiei/Fişa intervenţiei
    ART. 109
    (1) Fişa pazei/Fişa pazei şi intervenţiei/Fişa intervenţiei este documentul care atestă executarea serviciului de pază şi intervenţie de către personalul militar.
    (2) Fişa pazei/Fişa pazei şi intervenţiei/Fişa intervenţiei se înregistrează la compartimentul documente clasificate al unităţii militare şi se păstrează conform prevederilor Ordinului ministrului apărării naţionale nr. M.172/2021.
    (3) Fişa pazei/Fişa pazei şi intervenţiei/Fişa intervenţiei se completează de către comandantul subunităţii care asigură personalul pentru executarea serviciului de pază şi intervenţie/ ofiţerul care a pregătit subunitatea de pază/intervenţie, pentru următoarele 24 de ore, în ultima zi lucrătoare care precede zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu prevederile art. 133-143 din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu se lucrează, şi pentru întreaga perioadă de executare a misiunii, în cazul transporturilor militare la care se asigură pază/intervenţie. În fişa pazei, militarii se înscriu pe posturi de pază şi pe schimburi.
    (4) Fişa pazei şi intervenţiei pentru subunităţile care însoţesc şi asigură paza şi intervenţia transporturilor militare are valabilitate pe întreaga perioadă a misiunii.
    (5) Fişa pazei/Fişa pazei şi intervenţiei/Fişa intervenţiei nu poate fi modificată decât cu aprobarea comandantului obiectivului militar sau, în afara orelor de program, cu aprobarea ofiţerului de serviciu, sub semnătură.
    (6) Formatele fişei pazei/fişei pazei şi intervenţiei şi fişei intervenţiei sunt prevăzute în anexele nr. 11-14.

    ART. 110
    (1) La ieşirea din serviciul de pază şi intervenţie, comandantul pazei predă fişa pazei/fişa pazei şi intervenţiei/fişa intervenţiei comandantului subunităţii/ofiţerului care a pregătit subunitatea de pază.
    (2) În afara programului de lucru stabilit în Ministerul Apărării Naţionale, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu prevederile art. 133-143 din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu se lucrează, la ieşirea din serviciul de pază şi intervenţie, comandantul pazei predă fişa pazei/fişa pazei şi intervenţiei/fişa intervenţiei ofiţerului de serviciu.
    (3) Ofiţerul de serviciu, în prima zi lucrătoare, predă fişa pazei comandantului subunităţii/ofiţerului care a pregătit subunitatea de pază, iar după ce acesta a făcut menţiunile necesare, centralizează fişele pazei/fişele pazei şi intervenţiei/fişele intervenţiei şi, săptămânal, le prezintă şefului de stat major/similar pentru analiză şi măsuri.
    (4) Fişa pazei/Fişa pazei şi intervenţiei/Fişa intervenţiei care conţine elemente deosebite, ce prezintă interes pentru securitatea obiectivului militar/unităţii militare, se prezintă şefului de stat major/similar şi comandantului obiectivului militar imediat după ieşirea din serviciu.


    3. Tabelul cu misiunile personalului pazei şi consemnul particular al fiecărui post de pază
    ART. 111
    (1) Misiunile personalului pazei şi consemnul particular al fiecărui post de pază se stabilesc potrivit funcţiilor pe care le deţine personalul pazei pe timpul serviciului; acestea se trec în tabelul cu misiunile personalului pazei şi consemnele posturilor de pază, document ce constituie anexă a planului de pază şi intervenţie.
    (2) Tabelul cu misiunile personalului pazei şi consemnele posturilor de pază conţine:
    a) compunerea numerică pe categorii de funcţii şi posturi de pază;
    b) funcţiile individualizate ale personalului pazei;
    c) locul de dispunere în posturile de pază;
    d) itinerarele de patrulare;
    e) misiunea;
    f) consemnul particular al fiecărui post de pază;
    g) alte elemente strict necesare care conduc la îndeplinirea misiunii.

    (3) Misiunile personalului pazei se însuşesc, în mod obligatoriu, de întregul personal al pazei, indiferent de funcţia ce urmează să fie îndeplinită sau de postul de pază în care este numit.
    (4) Consemnul particular al fiecărui post de pază se însuşeşte, în mod obligatoriu, de comandantul pazei, caporalul de schimb şi de militarii din postul de pază respectiv.


    SECŢIUNEA a 5-a
    Atribuţiile personalului care planifică, organizează şi execută serviciul de pază şi intervenţie
    1. Comandantul obiectivului militar
    ART. 112
    Comandantul obiectivului militar are următoarele îndatoriri pe linia organizării pazei:
    a) analizează nevoile de pază şi stabileşte sistemul de pază în raport cu nivelul de securizare atribuit;
    b) asigură selecţionarea personalului destinat pazei;
    c) ia măsuri de instruire a personalului de pază şi controlează modul cum acesta îşi execută misiunea;
    d) face demersurile necesare pentru executarea amenajărilor genistice şi a instalaţiilor necesare efectuării serviciului de pază şi intervenţie, pentru implementarea, întreţinerea şi menţinerea în stare de funcţionare a sistemului tehnic de securitate/subsistemelor de securitate, precum şi a sistemului de comunicaţii;
    e) asigură dotarea subunităţilor de pază cu armament şi muniţie, în funcţie de misiunile pe care acestea le îndeplinesc;
    f) asigură spaţiile şi amenajările necesare păstrării în siguranţă a armamentului şi a muniţiei destinate serviciului de pază şi intervenţie;
    g) stabileşte regulile privind accesul în obiectivul militar/zona militară restricţionată şi circulaţia personalului şi a autovehiculelor în interiorul obiectivului militar/zonei militare restricţionate;
    h) stabileşte modalităţi concrete de cooperare între personalul dispeceratului tehnic de securitate/punctului de monitorizare, personalul pazei şi personalul subunităţii de intervenţie;
    i) stabileşte responsabilităţi pentru personalul unităţilor militare dislocate în obiectivul militar, şefii de module/similare şi comandanţii de subunităţi privind paza şi siguranţa bunurilor din sectoarele pe care le au în primire.



    2. Personalul pazei
    ART. 113
    (1) Personalul pazei este obligat să cunoască şi să respecte îndatoririle ce îi revin.
    (2) Pe timpul executării serviciului de pază şi intervenţie personalul subunităţii de pază are următoarele îndatoriri:
    a) să păzească obiectivul militar, bunurile şi valorile specificate în consemn şi să asigure integritatea acestora;
    b) să raporteze imediat, ierarhic, despre producerea oricărui eveniment şi despre măsurile luate sau acţiunile întreprinse;
    c) să anunţe imediat, ierarhic, avariile produse la instalaţii, conducte sau rezervoare de apă, combustibili, substanţe periculoase, la reţele electrice sau telefonice şi în orice alte împrejurări care sunt de natură să producă pagube;
    d) să anunţe imediat, ierarhic, despre producerea unui incendiu şi să ia de urgenţă măsuri de limitare a propagării/de stingere a focului, precum şi de salvare a persoanelor, bunurilor şi valorilor în zona stabilită prin consemnul particular;
    e) să ia primele măsuri pentru salvarea persoanelor, bunurilor şi valorilor din zona stabilită prin consemnul particular, în caz de calamităţi naturale/dezastre;
    f) să păstreze secretul misiunii de îndeplinit;
    g) să respecte prevederile art. 14-20 şi ale art. 23 din Legea nr. 122/2011, cu modificările şi completările ulterioare.



    3. Comandantul pazei
    ART. 114
    (1) Comandantul pazei se numeşte din rândul ofiţerilor, maiştrilor militari, subofiţerilor, studenţilor/elevilor/ cursanţilor militari şi al celor mai bine pregătiţi gradaţi profesionişti, urmărindu-se ca acesta să aibă gradul şi funcţia inferioare sau cel mult egale cu cele ale ofiţerului/ajutorului ofiţerului de serviciu.
    (2) În situaţia în care se numeşte comandant de pază din rândul studenţilor sau elevilor, caporalul de schimb, militarii din schimburile de pază şi militarii din cadrul subunităţii/echipei de intervenţie trebuie să fie numiţi din cadrul aceleiaşi categorii de studenţi sau elevi.
    (3) Comandantul pazei este comandant/şef al întregului personal destinat pazei şi intervenţiei şi se subordonează comandantului obiectivului militar pe linia îndeplinirii obligaţiilor ce îi revin şi ofiţerului de serviciu pe linia îndeplinirii atribuţiilor.

    ART. 115
    (1) Comandantul pazei răspunde de:
    a) securitatea obiectivului militar sau a sectoarelor încredinţate din acesta;
    b) acţiunea individuală şi/sau colectivă a personalului pazei;
    c) cooperarea dintre elementele sistemului de pază şi cele ale intervenţiei;
    d) integritatea armamentului, muniţiei şi documentelor care conţin informaţii clasificate aflate în corpul de pază;
    e) menţinerea disciplinei militare, asigurarea ordinii interioare şi respectarea programului ordonat de către personalul subunităţii de pază.

    (2) Comandantul pazei este obligat:
    a) să cunoască conţinutul documentelor pazei, detaliile zonei militare restricţionate, locurile şi punctele vulnerabile ale acesteia, ameninţările şi riscurile care îi pot afecta integritatea;
    b) să nu permită accesul persoanelor care nu au acest drept în corpul de pază şi în sectorul încredinţat pazei;
    c) să asigure schimbarea la timp a militarilor din posturile de pază şi să controleze activitatea personalului pazei;
    d) să supravegheze şi să ia măsurile adecvate pentru respectarea regulilor de încărcare şi descărcare a armamentului;
    e) să predea şi să primească armamentul şi muniţia, pe bază de tichet, la/de la fiecare militar înainte de intrarea şi după ieşirea din postul de pază/patrulă, prin numărare bucată cu bucată şi prin verificarea stării tehnice a acestora;
    f) să predea şi să primească la intrarea/ieşirea din serviciu armamentul şi muniţia, pe bază de semnătură în registrul serviciului interior;
    g) să raporteze ofiţerului de serviciu despre fotografierea sau filmarea neautorizată a obiectivului militar, reţinând, în funcţie de situaţie, semnalmentele persoanei, caracteristicile autovehiculului şi numărul de înmatriculare, traiectul de zbor al dronelor etc.;
    h) să ia măsurile prevăzute în planul de pază şi intervenţie în cazul producerii unor dezastre/calamităţi naturale/incendii sau când obiectivul militar este atacat;
    i) să raporteze ofiţerului de serviciu evenimentele privind activitatea pazei sau când în apropierea obiectivului militar au loc aglomerări de persoane care pot pune în pericol securitatea acestuia;
    j) să mute personalul destinat pazei, dacă securitatea sa este ameninţată, în locurile precizate în planul de pază şi intervenţie sau stabilite în funcţie de situaţie, de unde să poată continua îndeplinirea misiunilor, iar după înlăturarea pericolului să ia măsuri pentru reinstalarea acestuia în locurile anterioare;
    k) să propună măsuri pentru perfecţionarea activităţii de pază şi intervenţie;
    l) să asigure respectarea măsurilor ce se impun pentru protecţia mediului, în funcţie de particularităţile dispunerii obiectivului militar/unităţii militare;
    m) să verifice personalul din posturile de pază, prin toate mijloacele de comunicaţii din dotare - telefon, staţie radio -, la intervale de timp neregulate, dar care să nu depăşească durata de 45 de minute, şi să consemneze rezultatul individual pentru fiecare post de pază în registrul destinat acestui scop;
    n) să verifice ţinuta militarilor înainte de intrarea în post şi să se asigure că aceştia nu deţin telefoane mobile/alte dispozitive electronice sau ţigări/similare;
    o) să verifice portul regulamentar al uniformei militare.


    ART. 116
    Comandantului pazei îi este interzis, în afara cazurilor prevăzute prin atribuţii, să părăsească corpul de pază şi să învoiască personalul aflat în serviciul de pază şi intervenţie.


    4. Caporalul de schimb
    ART. 117
    (1) Caporalul de schimb se numeşte din rândul maiştrilor militari, subofiţerilor, gradaţilor profesionişti sau din rândul studenţilor/elevilor/cursanţilor militari, după caz, urmărindu-se ca acesta să aibă gradul şi funcţia inferioare sau cel mult egale cu cele ale comandantului pazei.
    (2) În situaţia în care se numeşte caporal de schimb din rândul studenţilor sau elevilor, militarii din schimburile de pază şi militarii din cadrul subunităţii/echipei de intervenţie trebuie să fie numiţi din cadrul aceleiaşi categorii de studenţi sau elevi.
    (3) Caporalul de schimb este comandantul nemijlocit al militarilor de la posturile de pază pe care le schimbă şi se subordonează comandantului pazei.

    ART. 118
    (1) Caporalul de schimb este obligat să conducă pregătirea militarilor pentru intrarea în serviciu, încărcarea şi descărcarea armamentului, deplasarea la posturile de pază în ordine şi pe itinerarul stabilit, precum şi predarea-primirea posturilor de pază între santinele.
    (2) Când caporalul de schimb îl înlocuieşte pe comandantul pazei îndeplineşte toate îndatoririle acestuia.


    5. Personalul din postul de pază
    ART. 119
    (1) Santinela este militarul aflat în serviciu în postul de pază, care desfăşoară o misiune de luptă stabilită în baza consemnului general şi particular pentru paza şi apărarea postului de pază în care îşi desfăşoară activitatea sau patrularea.
    (2) Santinela este inviolabilă. În sensul prevederilor prezentului regulament, inviolabilitatea santinelei constă în:
    a) santinela poate fi schimbată din postul de pază, cu un alt militar, doar de comandantul pazei sau de caporalul de schimb, în prezenţa unuia dintre aceştia;
    b) somaţiile şi indicaţiile santinelei sunt obligatorii pentru oricare dintre persoanele care se apropie sau intră în zona de responsabilitate atribuită.


    ART. 120
    Santinela din postul de pază este obligată:
    a) să cunoască şi să execute întocmai consemnul general şi particular;
    b) să nu furnizeze date despre consemnul particular decât în prezenţa şi cu aprobarea persoanelor cărora li se subordonează;
    c) să cheme, prin mijloacele stabilite, una dintre persoanele cărora li se subordonează, când constată încălcarea regulilor stabilite pentru postul de pază propriu ori pentru posturile de pază vecine, inclusiv pentru posturile de pază cu câini.


    ART. 121
    (1) Santinela înarmată are arma încărcată, asigurată, fără cartuş pe ţeavă, având baioneta-pumnal prinsă la centură/pe vesta tactică/de protecţie balistică; când stă pe loc ţine arma în poziţia „la picior“ sau „la umărul drept“, iar când se deplasează, în poziţia „la umărul drept“.
    (2) În funcţie de particularităţile postului de pază şi ale armamentului, santinela poate ţine arma şi în alte poziţii, care sunt prevăzute, în mod obligatoriu, în consemnul particular.

    ART. 122
    Pentru a chema la postul de pază persoanele cărora li se subordonează, santinela le înştiinţează prin mijloacele de comunicaţii sau prin voce: „Caporal de schimb/Comandantul pazei, la postul nr. …!“, iar santinelele dispuse în posturile de pază aflate pe direcţia corpului de pază repetă chemarea.

    ART. 123
    Santinela dă onorul prin acordarea salutului individual cu sau fără armă ofiţerilor în uniformă militară, unităţilor şi subunităţilor în formaţie, cortegiilor funerare însoţite de trupe, iar celorlalţi militari mai mari în grad, prin luarea poziţiei „drepţi“.

    ART. 124
    Personalul din patrulă îndeplineşte următoarele misiuni:
    a) execută supravegherea obiectivului militar în sectoarele, pe itinerarele şi la intervalele de timp stabilite în documentele pazei;
    b) asigură prima reacţie la intervenţie, conform situaţiilor precizate în documentele pazei;
    c) asigură înlocuirea temporară/schimbarea personalului aflat în posturile de pază;
    d) verifică starea împrejmuirilor obiectivului militar păzit şi integritatea subsistemelor de securitate aferente sistemului tehnic de securitate/subsistemelor de securitate independente.



    6. Conducătorul câinilor de pază
    ART. 125
    (1) Conducătorul câinilor de pază se subordonează comandantului pazei.
    (2) Conducătorul câinilor de pază este obligat:
    a) să pregătească câinii pentru paza obiectivului militar;
    b) să se îngrijească de sănătatea şi hrănirea lor, nepermiţând altor persoane să se apropie de aceştia, cu excepţia veterinarilor;
    c) să ia măsuri de liniştire a câinilor pentru a nu fi demascat locul de serviciu;
    d) să prevină atacarea de către câini a persoanelor sau a animalelor din zonă;
    e) să întreţină materialele pentru dresaj şi pentru hrănire.

    (3) Când sunt mai mulţi conducători ai câinilor de pază, unul dintre aceştia este numit şef.


    SECŢIUNEA a 6-a
    Consemne
    1. Consemnul general
    ART. 126
    (1) Consemnul general cuprinde îndatoririle pe care le are militarul aflat în serviciu, indiferent de postul de pază în care s-ar găsi sau în patrulă.
    (2) Pe timpul efectuării serviciului, personalul din posturile de pază şi patrulă are următoarele îndatoriri:
    a) ia în primire postul de pază conform consemnului particular, iar dacă se constată nereguli, le raportează caporalului de schimb sau comandantului pazei;
    b) păzeşte postul de pază încredinţat şi supraveghează spaţiul din raza lui vizuală;
    c) opreşte persoanele şi autovehiculele suspecte intrate în zona militară restricţionată a obiectivului militar, iar în cazul în care acestea nu se supun, le reţine semnalmentele, respectiv caracteristicile, inclusiv numerele de înmatriculare şi raportează imediat comandantului pazei;
    d) cheamă comandantul pazei sau caporalul de schimb ori de câte ori constată încălcarea regulilor stabilite prin consemnul particular;
    e) la izbucnirea unui incendiu alertează personalul pazei şi ia măsuri de limitare a urmărilor acestuia, fără a întrerupe supravegherea postului de pază;
    f) dacă se îmbolnăveşte sau este rănit, cheamă, prin mijloacele de comunicaţii existente la postul de pază, pe una dintre persoanele cărora li se subordonează, continuând să îşi îndeplinească misiunea;
    g) nu permite niciunei persoane apropierea de postul de pază la o distanţă mai mică decât cea fixată prin consemnul particular, cu excepţia personalului patrulei/patrulelor, persoanelor cărora li se subordonează sau a persoanelor însoţite de către acestea;
    h) nu înmânează niciunei persoane armamentul, muniţia şi dispozitivele militare din dotare, nici măcar persoanelor cărora li se subordonează;
    i) cunoaşte comportamentul câinilor de pază, acolo unde paza se execută cu câini;
    j) cunoaşte în detaliu şi execută întocmai consemnul particular.

    (3) Pe timpul executării serviciului, santinelele din posturile de pază au următoarele interdicţii:
    a) nu părăsesc postul de pază, chiar dacă viaţa le este pusă în pericol, până când nu sunt schimbate de către una dintre persoanele cărora li se subordonează;
    b) nu fumează, nu scriu, nu citesc, nu cântă, nu consumă băuturi alcoolice, produse, substanţe stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora şi nu au asupra lor telefoane mobile, alte dispozitive electronice sau ţigări/similare, cu excepţia camerelor video şi a altor dispozitive electronice primite pentru executarea serviciului;
    c) nu primesc şi nu transmit bunuri sau valori;
    d) nu se preocupă de alte activităţi care să le sustragă de la îndeplinirea misiunii;
    e) nu vorbesc cu nicio persoană din afara subunităţii de pază decât în prezenţa comandantului pazei sau a caporalului de schimb.



    2. Consemnul particular
    ART. 127
    (1) Consemnul particular cuprinde îndatoririle specifice pe care le are santinela; acesta se stabileşte în detaliu în planul de pază şi intervenţie de către şeful modulului operaţii şi instrucţie/similar, cu avizul şefilor modulelor/similare din statul major/similar al obiectivului militar.
    (2) Consemnul particular cuprinde următoarele prevederi:
    a) denumirea postului de pază şi locul de dispunere a acestuia;
    b) spaţiul şi elementele de infrastructură pe care le are militarul în pază;
    c) reperele, sectoarele de observare şi de tragere;
    d) procedeele prin care militarul din postul de pază îşi îndeplineşte consemnul;
    e) limitele de patrulare se stabilesc astfel încât santinela să aibă vizibilitate cu postul de pază; pentru posturile de pază care execută serviciul prin patrulare pe latură, pe o distanţă mai mare de 250 m, santinela anunţă telefonic la corpul de pază plecarea şi sosirea din patrulare; comandantul pazei/caporalul de schimb notează ora plecării şi sosirii santinelei, dacă nu există mijloace tehnice de monitorizare a deplasării santinelei;
    f) armamentul şi muniţia cu care execută serviciul;
    g) accesul în raza postului de pază;
    h) dreptul de control al identităţii persoanelor, bunurilor şi autovehiculelor;
    i) modul de identificare şi cooperare cu patrula şi subunitatea de intervenţie;
    j) precizări cu privire la ţinută;
    k) modul în care acţionează militarul când este atacat, în cooperare cu patrula/subunitatea de intervenţie, în caz de incendiu sau de dezastre/calamităţi naturale, alte situaţii;
    l) semnalele şi mijloacele prin care ţine legătura cu corpul de pază şi cu posturile de pază vecine;
    m) posibilele riscuri şi ameninţări specifice postului de pază;
    n) posibilitatea dislocării unui post de pază, acolo unde condiţiile meteorologice şi infrastructura blochează calea de acces.

    (3) Consemnul particular se formulează concis, pentru a putea fi reţinut întocmai de către militarul care intră în postul de pază.


    SECŢIUNEA a 7-a
    Secretul
    ART. 128
    (1) Secretul este mijlocul prin care:
    a) militarii din pază identifică persoanele cu atribuţii de control al serviciului de pază şi intervenţie şi militarii din patrulă;
    b) comandantul pazei/caporalul de schimb/comandantul subunităţii de intervenţie/militarii din patrulă/personalul subunităţii de intervenţie se identifică pe timpul apropierii de postul de pază, până să intre în zona de vizibilitate a postului de pază, în situaţia executării unei intervenţii.

    (...)
    (4) În situaţia executării unei intervenţii, comandantul pazei/caporalul de schimb informează urgent, folosind mijloace de comunicare radio, toate posturile de pază cu privire la deplasarea patrulei/subunităţii de intervenţie.
    (5) În situaţia executării unei intervenţii, patrula sau subunitatea de intervenţie se deplasează de la corpul de pază pe ruta cea mai scurtă către zona/postul unde se intervine.
    (6) În situaţia menţionată la alin. (1) lit. a), secretul se transmite folosind mijloace de comunicaţii radio sau prin voce, iar în situaţia executării unei intervenţii doar prin mijloace radio.
    (...)

    ART. 130
    (1) Secretul trebuie cunoscut numai de comandantul obiectivului militar care a aprobat documentele pazei, locţiitorul acestuia/similar, şeful de stat major/similar, ofiţerul de serviciu, ajutorul ofiţerului de serviciu, personalul subunităţii de pază pentru perioada cât execută serviciul şi, la primirea misiunii, de către personalul subunităţii de intervenţie.
    (2) Se interzice divulgarea secretului altor persoane.
    (...)

    SECŢIUNEA a 8-a
    Schimbarea personalului din serviciul de pază şi intervenţie
    ART. 132
    (1) Comandantul pazei care iese din serviciu adună personalul pazei, mai puţin pe cel aflat în posturile de pază, pe locul destinat schimbării, cu 10 minute înainte de aceasta; la sosirea noului comandant al pazei îl informează despre problemele deosebite rezultate pe timpul serviciului său.
    (2) La terminarea predării corpului de pază şi după înapoierea schimbului de la posturile de pază, comandantul pazei primeşte muniţia şi semnează în fişa pazei, verifică armamentul şi materialele întregului personal din subordine.

    ART. 133
    Comandantul pazei care intră în serviciu execută următoarele activităţi:
    a) distribuie muniţia militarilor care intră în posturile de pază sau pleacă în patrulare şi le comunică secretul;
    b) instalează militarul în postul de pază de la intrarea în corpul de pază, dacă este prevăzut;
    c) ia în primire documentele şi materialele, conform opiselor şi inventarelor existente în corpul de pază;
    d) verifică starea mobilierului şi modul de funcţionare a mijloacelor de comunicaţii, instalaţiilor şi aparatelor din corpul de pază.


    ART. 134
    După luarea în primire a serviciului de către noul comandant al pazei, militarii depun armele în dulapurile-rastel, materialele în locurile stabilite şi primesc tichetele pentru muniţie.

    ART. 135
    Când temperatura aerului este de minus 15 °C sau mai scăzută şi pe timp nefavorabil, cum ar fi ploaie sau ninsoare, activitatea de predare-primire între comandantul pazei care iese din serviciu şi cel care intră în serviciu se desfăşoară în interiorul corpului de pază.

    ART. 136
    (1) Comandanţii pazei înscriu aspectele şi constatările pe timpul activităţii de predare-primire şi semnează în fişa pazei după primirea rapoartelor de la caporalii de schimb, apoi se prezintă la ofiţerul de serviciu şi raportează despre predarea, respectiv luarea în primire a pazei obiectivului militar/unităţii militare.
    (2) Comandanţii pazei de la obiectivele militare situate în localităţi sau zone izolate raportează despre predare-primire prin mijloacele de comunicaţii din dotarea corpului de pază.

    ART. 137
    (1) În timpul programului de lucru, comandantul pazei care a ieşit din serviciu se deplasează la subunitatea care a asigurat efectivele pazei, prezintă administratorului de subunitate efectivul de militari ieşit din serviciul de pază şi intervenţie, îi predă muniţia şi armamentul, apoi raportează comandantului subunităţii/ofiţerului care a pregătit subunitatea de pază despre îndeplinirea misiunii, evenimentele mai importante din timpul serviciului, rezultatele controalelor, măsurile luate şi predă fişa pazei.
    (2) La obiectivele militare situate în localităţi sau zone izolate fişele pazei rămân la corpul de pază până în prima zi lucrătoare, când sunt ridicate de către persoana responsabilă.

    ART. 138
    (1) După terminarea programului de lucru, precum şi în afara programului de lucru stabilit în Ministerul Apărării Naţionale, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu prevederile art. 133-143 din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu se lucrează, comandantul pazei se prezintă la ofiţerul de serviciu şi raportează despre îndeplinirea misiunii.
    (...)

    ART. 139
    Militarii se deplasează spre şi de la posturile de pază în coloană câte unul, în urma caporalului de schimb/comandantului pazei, cu arma „la umărul drept“ sau, după caz, în toc, pe itinerarul stabilit. Pe unele itinerare, prevăzute în planul de pază şi intervenţie, deplasarea se poate executa cu autovehicule, vehicule, autospeciale, cai, schiuri.
    (...)

    SECŢIUNEA a 9-a
    Somaţii şi identificări
    ART. 142
    (1) Orice persoană ori formaţie militară sau civilă care se îndreaptă/se apropie spre/de postul de pază este somată în conformitate cu precizările din consemnul particular şi oprită şi/sau identificată până la sosirea comandantului pazei sau a caporalului de schimb.
    (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), nu sunt somate persoanele prevăzute la art. 128 alin. (1) lit. b) şi nici patrula/subunitatea de intervenţie notificată conform art. 128 alin. (4).

    ART. 143
    (1) Somaţiile sunt conform prevederilor art. 16 alin. (2) din Legea nr. 122/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Somaţia legală se face astfel:
    a) din poziţia pentru luptă, adecvată situaţiei, luată în apropierea locaşului de tragere sau a unei adăpostiri, prin cuvântul „Stai!“;
    b) dacă persoana sau grupul de persoane se opreşte, santinela, cu voce puternică, dă indicaţiile potrivit consemnului: „Înaintaţi!“ sau „Ocoliţi spre dreapta/stânga!“, iar, la nevoie, însoţeşte cuvintele cu gestul care indică direcţia de urmat;
    c) în caz de nesupunere, santinela înarmată somează, din nou, prin cuvintele „Stai că trag!“; militarul neînarmat din postul de control acţionează conform consemnului particular şi, în ambele cazuri, militarii înştiinţează corpul de pază folosind semnalele şi mijloacele de semnalizare/înştiinţare/anunţare prevăzute pentru o asemenea situaţie;
    d) dacă cel/cei în cauză nu se supune/nu se supun nici de această dată, santinela somează prin executarea unui foc de armă în sus, în plan vertical;
    e) dacă persoana/grupul de persoane nu se supune în urma somaţiei legale, santinela poate face uz de armă;
    f) atunci când persoana/grupul de persoane se opreşte după a doua somaţie ori la tragerea focului de armă în sus, santinela îi/le indică cu voce tare să arunce obiectele pe care le are/au în mâini, după care rosteşte: „Stânga-împrejur, mâinile sus“, poziţie în care persoana/grupul de persoane stă imobilizată/stau imobilizate, până la sosirea comandantului pazei sau a caporalului de schimb ori a şefului patrulei pentru identificare.


    ART. 144
    (1) Pentru identificare, se procedează astfel:
    a) după ce persoana somată s-a oprit, santinela o întreabă: „Cine e?“;
    b) dacă i se răspunde de către una dintre persoanele căreia i se subordonează, de către şeful patrulei sau comandantul subunităţii de intervenţie, santinela comandă: „Comandantul pazei/Caporalul de schimb/Şeful patrulei/Comandantul subunităţii de intervenţie la mine, ceilalţi pe loc!“;
    c) pe timp de noapte, santinela cere persoanei să îşi lumineze faţa, prin expresia: „Luminaţi-vă faţa!“;
    d) dacă nu a recunoscut niciuna dintre persoanele prevăzute la lit. b), santinela o opreşte şi îi cere parola, prin comanda: „Stai! Parola!“;
    e) dacă parola primită corespunde, santinela dă „răspunsul“, mânuieşte arma „la picior“, „la umărul drept“ sau în toc şi, după caz, raportează: „Domnule … (gradul), la postul meu nu s-a întâmplat nimic deosebit.“, iar dacă s-a întâmplat ceva, raportează ce anume;
    f) apoi, comandantul pazei/caporalul de schimb/şeful patrulei se adresează persoanelor care îl însoţesc prin comanda: „Înaintaţi!“;
    g) persoanele care îl însoţesc pe comandantul pazei/caporalul de schimb/şeful patrulei se apropie la 4-5 paşi de santinelă.

    (2) Când santinela constată că persoana care s-a prezentat drept comandantul pazei/caporalul de schimb/şeful patrulei îi este necunoscută, somează legal.
    (3) La întrebările persoanelor sosite în control, santinela răspunde scurt, timp în care militarul însoţitor supraveghează postul de pază respectiv.

    ART. 145
    (1) Când la unul dintre posturile de pază este imobilizată o persoană/sunt imobilizate persoane necunoscută/ necunoscute, santinela o/îi ţine sub observaţie şi cheamă una dintre persoanele cărora li se subordonează.
    (2) La chemarea santinelei, comandantul pazei/caporalul de schimb numeşte din schimbul aflat în repaus/patrulă 1-2 militari ca însoţitori, comandă încărcarea armelor, apoi se deplasează pe itinerar, cât mai repede, la postul de pază respectiv.
    (3) Comandantul pazei/Caporalul de schimb preia persoana imobilizată/persoanele imobilizate, îl informează pe ofiţerul de serviciu şi, la ordinul acestuia, o/le predă de îndată reprezentantului structurii teritoriale a Ministerului Afacerilor Interne din zona de dislocare a obiectivului militar.
    (4) Predarea către reprezentantul structurii teritoriale a Ministerului Afacerilor Interne din zona de dislocare a obiectivului militar a persoanei/persoanelor reţinute se face pe bază de proces-verbal, întocmit conform modelului prevăzut în anexa nr. 15.
    (5) La corpul de pază se află în permanenţă procese-verbale înregistrate la compartimentul documente clasificate/similar, în 2 exemplare fiecare.
    (6) Procesul-verbal se întocmeşte în 2 exemplare, se semnează de către comandantul pazei/caporalul de schimb şi reprezentantul structurii teritoriale a Ministerului Afacerilor Interne din zona de dislocare a obiectivului militar şi se avizează de ofiţerul de serviciu.
    (7) Un exemplar al procesului-verbal se păstrează la predător, anexă la fişa pazei, iar cel de-al doilea se înmânează reprezentantului structurii teritoriale a Ministerului Afacerilor Interne din zona de dislocare a obiectivului militar.

    SECŢIUNEA a 10-a
    Amenajări şi dotări
    1. Amenajarea şi dotarea corpului de pază
    ART. 146
    (1) Corpul de pază este o clădire special destinată acestui scop, dispusă în incinta obiectivului militar, iar dacă acest lucru nu este posibil, corpul de pază se poate instala într-o clădire din obiectivul militar, la parter, cu intrare separată.
    (2) Corpul de pază trebuie să asigure condiţii igienico-sanitare şi spaţii pentru păstrarea hranei şi servitul mesei personalului, întreţinerea şi păstrarea în siguranţă a armamentului şi muniţiei, spaţii pentru odihna personalului şi, după caz, spaţiu pentru dispunerea dispeceratului tehnic de securitate/punctului de monitorizare.
    (3) Corpul de pază se asigură cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor, conform prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi normelor de apărare împotriva incendiilor din Ministerul Apărării Naţionale, două mijloace de comunicaţii, independente unul de altul, cu toate posturile de pază, patrulele şi ofiţerul de serviciu, mijloace de interconectare cu sistemul tehnic de securitate în obiectivele militare/unităţile militare unde sistemul este implementat şi dispeceratul tehnic de securitate este în altă încăpere/incintă şi, după caz, aparatură electrocasnică pentru păstrarea şi încălzirea hranei.
    (4) În corpul de pază se asigură permanent apă potabilă de la reţeaua de distribuţie la care este arondat obiectivul militar şi apă minerală, conform normelor existente în Ministerul Apărării Naţionale.
    (5) Ferestrele exterioare ale corpului de pază sunt prevăzute cu gratii şi mijloace de camuflare a luminilor. La ferestrele situate spre străzile cu circulaţie publică, precum şi la cele ale corpurilor de pază din afara cazărmilor se pun gratii şi obloane prin interior. Se asigură o ieşire de rezervă la una dintre ferestrele situate în partea opusă/laterală intrării în corpul de pază, la care se pun încuietori interioare.
    (6) Uşile de acces în corpul de pază sunt prevăzute cu vizor şi se păstrează permanent încuiate atunci când nu se execută accesul personalului care are drept de intrare în corpul de pază.
    (7) În afara corpului de pază se amenajează un platou pentru adunare, iar în apropiere se amenajează zona destinată încărcării/descărcării armamentului, care, pe timpul nopţii, este iluminată în intervalul de timp în care se execută încărcarea/descărcarea armamentului. Întrerupătorul se află în corpul de pază şi este acţionat la ordinul comandantului pazei sau al caporalului de schimb.
    (8) Acolo unde serviciul de pază şi intervenţie se organizează cu câini, se amenajează un spaţiu corespunzător pentru aceştia, în afara corpului de pază.

    ART. 147
    În incinta obiectivului militar, în afară de corpul de pază existent, se stabileşte un/o loc/clădire/incintă care este folosit/folosită, la nevoie, drept corp de pază de rezervă şi este dotat/dotată minimal cu:
    a) mijloace de comunicaţii funcţionale, altele decât staţiile radio aflate asupra personalului pazei;
    b) rastele sau lăzi pentru păstrarea armamentului;
    c) un minim de mobilier care poate asigura desfăşurarea temporară a serviciului de pază şi intervenţie;
    d) mijloace de iluminat alternative/mobile;
    e) mijloace de apărare împotriva incendiilor;
    f) truse de prim ajutor.



    2. Amenajarea şi dotarea posturilor de pază
    ART. 148
    (1) Postul de pază se amenajează astfel încât să asigure santinelei condiţii optime pentru executarea misiunilor, să poată patrula şi observa nestingherită împrejurimile, conform consemnului particular. În posturile de pază se instalează foişoare de observare, umbrele-ciupercă şi/sau gherete amenajate conform modelelor prevăzute în anexa nr. 16 sau cabine modulare.
    (2) Cabinele modulare trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:
    a) să fie certificate tehnic;
    b) să fie izolate termic;
    c) să fie protejate anticoroziv;
    d) să se încadreze în următoarele dimensiuni: lungime 140-160 cm, lăţime 140-160 cm şi înălţime 230-250 cm;
    e) să permită racordarea la sursa exterioară de energie electrică;
    f) să fie prevăzute cu prize pentru energie electrică şi telefon;
    g) să fie dotate cu masă rabatabilă, scaun rotativ fără spătar, agăţători pentru haine şi surse de încălzire care să nu prezinte pericol de incendiu;
    h) ferestrele să asigure câmp vizual maxim, iar una dintre ele să fie prevăzută cu dispozitiv de deschidere pentru a permite aerisirea;
    i) să ofere protecţie balistică.

    (3) La posturile de pază de la intrările în obiectivul militar, acolo unde condiţiile permit, se instalează gherete/cabine care au trasată, în diagonală, o fâşie în culorile drapelului naţional, lată de 27-30 cm, cu culoarea albastră deasupra.
    (4) La obiectivele militare dispuse în afara localităţilor şi la distanţe mari de căile de comunicaţie principale, umbrelele-ciupercă, foişoarele de observare şi gheretele se pot vopsi în culori adecvate mediului înconjurător, potrivit planurilor de mascare.
    (5) Toate posturile de pază se dotează cu două mijloace de comunicaţii, independente unul de altul.
    (6) Pe timp de noapte se asigură iluminatul perimetral, care se realizează astfel încât santinela, stând pe loc sau patrulând, să se găsească întotdeauna în zona întunecată.
    (7) La posturile de pază dotate cu proiectoare, acestea sunt puse în funcţiune de santinelă prin dispozitive de manevrare de la distanţă sau acţionate automat de senzori de mişcare.
    (8) La posturile de pază se amenajează locaş/locaşuri pentru tragere şi se asigură mijloace portabile pentru apărarea împotriva incendiilor. Dacă terenul din jurul postului de pază este betonat sau nu se pot amenaja locaşuri de tragere, acestea se construiesc suprateran din pământ, ciment ori saci cu nisip, astfel încât să asigure protecţia personalului şi mascarea corespunzătoare.


    SECŢIUNEA a 11-a
    Armamentul şi muniţia personalului din serviciul de pază şi intervenţie
    ART. 149
    (1) Personalul militar care execută serviciul de pază şi intervenţie poate fi dotat şi cu alte categorii de armament decât cel individual.
    (2) Personalul din serviciul de pază şi intervenţie propriu, precum şi personalul de pază aparţinând Societăţii Comerciale „RO-ARMYSECURITY“ - S.A. este dotat cu arme de foc şi/sau dispozitive militare neletale.
    (3) Subunităţile care execută paza/intervenţia la obiectivele militare cu nivel 0 şi 1 de securizare, precum şi la obiectivele militare/unităţile militare situate în localităţi sau zone izolate pot fi dotate, potrivit ordinului comandantului obiectivului militar care aprobă planul de pază şi intervenţie, cu armament suplimentar şi muniţia aferentă, cum ar fi puşti-mitraliere, mitraliere, aruncătoare de grenade şi/sau puşti semiautomate cu lunetă.
    (...)

    ART. 152
    Potrivit deciziei comandantului obiectivului militar, în funcţie de situaţiile prevăzute în planul de pază şi intervenţie, personalul care aparţine Societăţii Comerciale „RO-ARMYSECURITY“ - S.A. execută serviciul de pază dotat astfel:
    a) cu arme de foc şi/sau dispozitive militare neletale la obiectivele militare cu nivel 2 de securizare;
    b) cu dispozitive militare neletale şi mijloace de autoapărare, la obiectivele militare cu nivel 3 de securizare;
    c) cu mijloace de autoapărare la obiectivele militare cu nivel 4 de securizare.

    (...)

    SECŢIUNEA a 13-a
    Modul de acţiune al personalului din serviciul de pază şi intervenţie în diferite situaţii
    ART. 161
    Modul de acţiune al personalului din serviciul de pază şi intervenţie se stabileşte separat, pe variante, atât pentru apărarea obiectivului militar, pentru reţinerea persoanelor care au pătruns în acesta fără aprobare, cât şi în situaţia producerii unor calamităţi, dezastre sau situaţii de urgenţă, prevăzându-se cooperarea cu subunitatea/echipa de intervenţie desemnată să acţioneze, precum şi cu formaţiunea proprie de intervenţie la incendiu şi serviciile de urgenţă specializate din zona de dislocare.

    ART. 162
    Modul de acţiune al personalului din serviciul de pază în anumite situaţii se prevede în planul de pază şi intervenţie, care trebuie cunoscut de întregul personal, în părţile ce îl privesc.

    ART. 163
    (1) În planul de pază şi intervenţie se prevăd şi variante de acţiune concomitentă, atât pentru stingerea incendiilor şi evacuarea materialelor, cât şi pentru respingerea atacurilor.
    (2) Atunci când efectele calamităţii, dezastrului sau situaţiei de urgenţă afectează corpul de pază, se evacuează personalul şi bunurile în corpul de pază de rezervă, dinainte stabilit.
    (...)

    SECŢIUNEA a 14-a
    Accesul în diferite zone/incinte păzite din obiectivele militare/unităţile militare
    ART. 164
    (1) Accesul în depozite, magazii şi hangare păzite se face pe baza delegaţiei, a permisului de acces sau a tabelului cu persoanele care au dreptul să le deschidă. Modelele delegaţiilor, permiselor de acces cu semnăturile şi ştampilele originale, ale tabelelor, precum şi ale sigiliilor ce se află la corpul de pază se certifică de către comandantul obiectivului militar/şeful de stat major/similar. Accesul persoanelor în locurile menţionate se face în prezenţa comandantului pazei sau a caporalului de schimb.
    (2) La închiderea depozitului/magaziei, caporalul de schimb sau comandantul pazei verifică dacă măsurile pentru prevenirea şi apărarea împotriva incendiilor au fost respectate şi dacă sigiliul aplicat corespunde modelului existent în documentele subunităţii de pază.
    (3) Delegaţia de acces se eliberează pentru una sau mai multe zile, fără să depăşească o lună/luna în curs. După expirare, aceasta se predă la compartimentul documente clasificate şi se mânuieşte/se păstrează conform prevederilor actelor normative specifice.
    (...)

    ART. 165
    (1) Accesul în zonele/incintele aflate în responsabilitatea pazei este permis numai în prezenţa comandantului pazei sau caporalului de schimb.
    (2) Comandantul pazei sau caporalul de schimb este obligat să completeze datele privind accesul în zonele/incintele păzite din interiorul obiectivului militar, în tabelul din fişa pazei şi intervenţiei.

    SECŢIUNEA a 15-a
    Controlul serviciului de pază şi intervenţie
    ART. 166
    (1) Persoanele din afara obiectivului militar care au dreptul să controleze paza sunt însoţite de ofiţerul de serviciu/ajutorul ofiţerului de serviciu şi de comandantul pazei sau caporalul de schimb.
    (2) Comandantul obiectivului militar stabileşte personalul din subordine care are dreptul de a controla modul de executare a serviciului de pază şi intervenţie, acesta executând controlul doar însoţit de comandantul pazei sau caporalul de schimb.
    (3) Dacă personalul care execută controlul nu este însoţit de către una dintre persoanele cărora comandantul pazei li se subordonează, acesta, după ce se prezintă, le solicită delegaţia de control, cartea de identitate şi legitimaţia militară, pe care le verifică cu atenţie şi raportează ofiţerului de serviciu.
    (...)
    (5) În afară de personalul stabilit conform alin. (2), au dreptul să controleze modul de executare a serviciului de pază şi intervenţie ofiţerii desemnaţi de eşalonul superior în baza planurilor de control sau a delegaţiilor permanente de control.

    ART. 167
    (1) Controlul serviciului de pază şi intervenţie efectuat de către ofiţerul de serviciu, ajutorul ofiţerului de serviciu, comandantul pazei sau caporalul de schimb se execută ziua şi noaptea, la orele stabilite de către comandantul obiectivului militar.
    (2) Se interzice executarea controalelor pe timpul schimbării santinelelor.

    ART. 168
    (1) Deplasarea spre posturile de pază se execută numai pe itinerarul şi sensul stabilit în planul de pază şi intervenţie, mergând direct spre militarul aflat în postul de pază, iar supunerea la somaţiile acestuia trebuie să fie promptă şi necondiţionată.
    (2) Persoanele care execută controlul santinelelor, cu excepţia comandantului pazei şi caporalului de schimb, nu le fac acestora observaţii. Dacă se constată nereguli, se comunică comandantului pazei concluziile şi măsurile ce se impun.
    (3) Persoanele care au controlat modul de executare a serviciului de pază şi intervenţie menţionează constatările în fişa pazei şi intervenţiei.

    SECŢIUNEA a 16-a
    Serviciul de pază prin Societatea Comercială „RO-ARMYSECURITY“ - S.A.
    ART. 169
    (1) Executarea pazei cu Societatea Comercială „RO-ARMYSECURITY“ - S.A. la obiectivele militare de nivel 2, 3 şi 4 de securizare se aprobă de către comandantul/şeful eşalonului superior şi se execută în baza contractului de servicii încheiat între autoritatea contractantă delegată şi Societatea Comercială „RO-ARMYSECURITY“ - S.A., în conformitate cu reglementările din Ministerul Apărării Naţionale.
    (2) Selecţionarea, numirea, planificarea, evidenţa, pregătirea, controlul medical şi asistenţa psihologică a personalului Societăţii Comerciale „RO-ARMYSECURITY“ - S.A. desemnat să execute paza la obiectivele militare, precum şi dotarea cu armament, muniţie, echipament şi materiale se realizează de Societatea Comercială „RO-ARMYSECURITY“- S.A., precizându-se despre acestea în documentele achiziţiei serviciului.

    ART. 170
    Autoritatea contractantă a serviciului de pază evaluează trimestrial, prin intermediul comandantului obiectivului militar beneficiar, nivelul de pregătire a formaţiunii de pază, prin antrenamente şi exerciţii comune.

    ART. 171
    (1) Condiţiile executării serviciului de pază de către Societatea Comercială „RO-ARMYSECURITY“ - S.A. se stabilesc cu respectarea prevederilor prezentului regulament şi se includ în mod expres în contractul de servicii ce se încheie între părţi.
    (2) Societatea Comercială „RO-ARMYSECURITY“ - S.A. asigură compatibilitatea mijloacelor proprii de comunicaţii cu cele ale personalului din serviciul interior al obiectivului militar.

    SECŢIUNEA a 17-a
    Timpul de odihnă al personalului din serviciul de pază şi intervenţie
    ART. 172
    (1) Personalul din serviciul de pază şi intervenţie are dreptul la odihnă pe timpul nopţii.
    (2) Personalul din serviciul de pază şi intervenţie se odihneşte cel mult 6 ore, conform precizărilor din atribuţiile serviciului respectiv.
    (3) Personalul din serviciul de pază şi intervenţie se odihneşte pe etape de cel puţin 2 ore, după graficul întocmit de comandantul pazei şi aprobat de ofiţerul de serviciu.

    ART. 173
    Personalul din serviciul de pază şi intervenţie îşi poate scoate încălţămintea pe timpul odihnei.

    CAP. VIII
    Serviciul de intervenţie
    SECŢIUNEA 1
    Organizarea intervenţiei
    ART. 174
    (1) Subunitatea/Echipa de intervenţie are misiunea de a interveni în timp scurt pentru blocarea, capturarea sau respingerea forţelor/elementelor care pun în pericol securitatea obiectivului militar/unităţii militare, precum şi pentru asigurarea sprijinului în limitarea sau înlăturarea efectelor calamităţilor naturale/dezastrelor, incendiilor şi a altor situaţii critice.
    (...)
    (6) La obiectivele militare care au atribuit nivel de securizare 2, 3 sau 4, unde paza se asigură cu personal aparţinând Societăţii Comerciale „RO-ARMYSECURITY“ - S.A., intervenţia se execută de către o structură proprie, aflată în obiectivul militar sau aflată permanent în garnizoană, pregătită să intervină conform planului de pază şi intervenţie.

    ART. 175
    Subunitatea/Echipa de intervenţie se compune din militarii destinaţi pentru executarea intervenţiei şi conducătorul/conducătorii echipamentului/echipamentelor de intervenţie, dacă este cazul.

    ART. 176
    (1) Conducerea subunităţii/echipei de intervenţie se execută de către comandantul acesteia.
    (...)
    (3) În cazul executării intervenţiei la un obiectiv militar avut în responsabilitate, subunitatea de intervenţie primeşte misiunea de la ofiţerul de serviciu, folosind mijloace de comunicaţii radio, după care execută activităţile precizate în planul de pază şi intervenţie.

    ART. 177
    Subunitatea/Echipa de intervenţie este controlată de către comandantul pazei.

    ART. 178
    Pe perioada în care unitatea militară se află dislocată în tabără de instrucţie/raion de dispunere/poligon, subunitatea de intervenţie constituită conform prevederilor art. 85 alin. (6) este în măsură să asigure intervenţia, conform termenelor prevăzute în planul de pază şi intervenţie.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Subunitatea/Echipa de intervenţie
    ART. 179
    (1) Subunitatea/Echipa de intervenţie este destinată pentru sprijinul subunităţii de pază pentru asigurarea securităţii obiectivului militar la apariţia unor situaţii cum ar fi: atac armat, jaf, descoperirea de dispozitive explozive improvizate, colete suspecte sau vehicule-capcană în proximitatea obiectivului militar, înrăutăţirea subită a stării de sănătate a personalului din serviciul de pază şi intervenţie sau din serviciul de permanenţă, efracţie, dezactivarea sistemului tehnic de securitate/subsistemelor de securitate, calamităţi naturale/dezastre, alte situaţii care ar putea afecta securitatea obiectivului militar.
    (2) Numărul de militari din compunerea subunităţii/echipei de intervenţie se stabileşte în raport cu nivelul de securizare al obiectivului militar şi variantele de acţiune prevăzute în planul de pază şi intervenţie.
    (3) Comandantul structurii care asigură subunitatea/echipa de intervenţie răspunde de pregătirea acesteia pentru îndeplinirea oportună a misiunilor, în acest scop organizând şi verificând:
    a) pregătirea militarilor destinaţi să execute serviciul de pază şi intervenţie;
    b) starea de operativitate a tehnicii şi a armamentului din dotare;
    c) asigurarea cu muniţie de război şi modul de păstrare a acesteia;
    d) cunoaşterea variantelor de acţiune;
    e) modul de cooperare cu subunitatea de pază.


    ART. 180
    (1) Subunitatea/Echipa destinată intervenţiei este dotată cu:
    a) autovehicul/autovehicule echipat/echipate conform prevederilor art. 32 alin. (2) lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu sisteme de avertizare sonoră şi optică, certificate/omologate, la nevoie;
    b) mijloace de comunicaţii portabile compatibile cu mijloacele de comunicaţii utilizate de subunitatea de pază cu care cooperează, aparatură de vedere pe timp de noapte, echipament de protecţie balistic, măşti contra gazelor, echipamente de protecţie individuală, mijloace portabile de apărare împotriva incendiilor, materiale de prim ajutor, lanterne şi alte materiale/mijloace de deplasare considerate necesare pentru îndeplinirea misiunii.

    (2) La unele obiective militare se pot asigura câini dresaţi pentru executarea unor misiuni de intervenţie specifice.
    (3) Autovehiculul/Autovehiculele subunităţii/echipei de intervenţie se parchează, pe cât posibil, în apropierea locului de dispunere al acesteia.

    ART. 181
    (1) Personalul militar care încadrează subunitatea de intervenţie prevăzută la art. 176 alin. (2) se dispune în locaţia stabilită prin planul de pază şi intervenţie.
    (2) Locaţia stabilită pentru subunitatea de intervenţie se asigură cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor, conform prevederilor Legii nr. 307/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale normelor de apărare împotriva incendiilor din Ministerul Apărării Naţionale, două mijloace de comunicaţii, independente unul de altul, precum staţii radio şi RMNC, şi, după caz, aparatură electrocasnică.
    (3) Comandantul subunităţii de intervenţie menţine prin mijloacele de comunicaţii legătura permanentă cu comandantul pazei şi ofiţerul de serviciu.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Documentele subunităţii de intervenţie
    ART. 182
    Documentul pe baza căruia se organizează şi se execută intervenţia la obiectivul militar este planul de pază şi intervenţie.

    ART. 183
    Documentul prin care subunitatea/echipa de intervenţie execută serviciul este Fişa intervenţiei, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 14.

    ART. 184
    (1) Fişa intervenţiei se completează de către comandantul subunităţii/echipei de intervenţie şi se aprobă de către ofiţerul de serviciu.
    (2) La ieşirea din serviciu, comandantul subunităţii/echipei de intervenţie predă fişa intervenţiei comandantului subunităţii/ofiţerului care a pregătit subunitatea/echipa de intervenţie sau, în afara programului de lucru stabilit în Ministerul Apărării Naţionale, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu prevederile art. 133-143 din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu se lucrează, ofiţerului de serviciu; în prima zi lucrătoare, fişa intervenţiei se predă comandantului subunităţii/ofiţerului care a pregătit subunitatea/echipa de intervenţie. După ce acesta a făcut menţiunile necesare, centralizează fişele intervenţiei şi le prezintă săptămânal comandantului obiectivului militar, pentru analiză şi măsuri.
    (3) Pentru obiectivele militare cu nivel de securizare 2, 3 şi 4 nu se întocmeşte fişa intervenţiei, iar acţiunile specifice intervenţiei se consemnează în fişa pazei.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Atribuţiile personalului subunităţii/echipei de intervenţie
    1. Comandantul subunităţii/echipei de intervenţie
    ART. 185
    Comandantul subunităţii/echipei de intervenţie se subordonează comandantului pazei şi conduce nemijlocit acţiunile personalului din subordine.

    ART. 186
    Comandantul subunităţii/echipei de intervenţie are următoarele obligaţii:
    a) cunoaşte în detaliu conţinutul planului de pază şi intervenţie;
    b) execută instruirea militarilor din subordine înainte de intrarea lor în serviciu;
    c) verifică militarii la intrarea/ieşirea în/din serviciu, precum şi pe timpul executării serviciului;
    d) răspunde, pe timpul executării serviciului, de menţinerea în stare de operativitate a tehnicii şi materialelor din dotarea subunităţii/echipei de intervenţie;
    e) conduce acţiunea subunităţii/echipei de intervenţie la ordinul ofiţerului de serviciu;
    f) verifică starea de întreţinere a armamentului şi conduce operaţiunile de încărcare/descărcare în situaţia intrării în procedurile de intervenţie;
    g) menţine permanent legătura cu ofiţerul de serviciu;
    h) raportează ofiţerului de serviciu toate problemele apărute pe timpul serviciului;
    i) propune măsuri pentru eficientizarea executării intervenţiei;
    j) nu părăseşte locul de dispunere al subunităţii/echipei de intervenţie şi este în măsură oricând să îndeplinească misiunile ordonate.



    2. Personalul subunităţii/echipei de intervenţie
    ART. 187
    (1) Subunitatea/Echipa de intervenţie, după caz, are în compunere şi militari instruiţi în a doua specialitate militară, ca şofer şi sanitar.
    (2) Personalul subunităţii/echipei de intervenţie se subordonează comandantului acesteia şi este obligat să cunoască şi să respecte îndatoririle ce îi revin.

    ART. 188
    Personalul subunităţii/echipei de intervenţie este obligat:
    a) să cunoască, în părţile care îl privesc, datele din planul de pază şi intervenţie: punctele de acces în obiectivul militar, itinerarele de deplasare în interiorul acestuia şi locul de dispunere pe timpul executării intervenţiei, modul de recunoaştere şi cooperare cu personalul din pază şi celelalte forţe care intervin în obiectivul militar, variantele de intervenţie, semnalele de conducere/cooperare şi înştiinţare;
    b) să ia primele măsuri pentru salvarea persoanelor şi pentru evacuarea bunurilor şi valorilor în caz de calamităţi naturale/ dezastre;
    c) în cazul în care constată pe timpul intervenţiei avarii produse la instalaţii, conducte sau rezervoare de apă, combustibili ori substanţe chimice, la reţele electrice sau telefonice şi în orice alte împrejurări care sunt de natură să producă pagube, să raporteze comandantului subunităţii/echipei de intervenţie şi să ia măsuri, în funcţie de situaţie, pentru interzicerea accesului în zonă a persoanelor neautorizate şi, la nevoie, să sprijine personalul autorizat în intervenţia pentru limitarea consecinţelor evenimentelor;
    d) în caz de incendiu, să ia imediat măsuri de limitare a propagării focului şi de salvare a persoanelor, bunurilor şi valorilor şi să raporteze comandantului subunităţii/echipei de intervenţie;
    e) să poarte însemnele distinctive stabilite pentru cooperarea cu personalul pazei;
    f) să facă uz de armă numai în condiţiile prevăzute de lege;
    g) să nu părăsească locul de dispunere al subunităţii/echipei, decât cu aprobarea comandantului acesteia;
    h) să nu consume băuturi alcoolice, produse sau substanţe stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora, pe timpul executării serviciului, sau să se prezinte sub influenţa acestora la intrarea în serviciu.
    (...)



    SECŢIUNEA a 6-a
    Executarea intervenţiei în diferite situaţii
    ART. 193
    Intervenţia se execută în următoarea succesiune:
    a) la solicitarea personalului din postul de pază sau la declanşarea alarmei sistemului tehnic de securitate/ subsistemelor de securitate, comandantul pazei ordonă patrulei să intervină, după care raportează despre aceasta ofiţerului de serviciu;
    b) în raport cu amploarea evenimentului/situaţiei/incidentului, la solicitarea comandantului pazei, ofiţerul de serviciu ordonă/solicită acţiunea subunităţii/echipei de intervenţie;
    c) în situaţia în care forţele proprii nu fac faţă evenimentului/incidentului/situaţiei, în timpul orelor de program, comandantul obiectivului militar, iar în afara orelor de program ofiţerul de serviciu solicită sprijinul, prin transmiterea indicativului de alertare la unitatea militară care desemnează subunitatea de intervenţie cu forţe; despre solicitare şi situaţia apărută la obiectivul militar raportează pe cale ierarhică, până la şeful turei/CNMC(N), conform planurilor elaborate în acest sens.


    ART. 194
    Pentru fiecare situaţie în parte se elaborează proceduri specifice de intervenţie, anexe la planul de pază şi intervenţie.

    ART. 195
    (1) Personalul din cadrul subunităţii/echipei de intervenţie are dreptul la odihnă pe timpul nopţii.
    (2) Personalul din cadrul subunităţii/echipei de intervenţie se odihneşte cel mult 6 ore, conform precizărilor din atribuţiile serviciului respectiv.

    ART. 196
    Personalul din cadrul subunităţii/echipei de intervenţie îşi poate scoate încălţămintea pe timpul odihnei.

    CAP. IX
    Dispoziţii finale
    ART. 197
    Comandanţii obiectivelor militare de la toate eşaloanele fac demersurile necesare pentru asigurarea fondurilor financiare necesare punerii în aplicare a prezentului regulament.

    ART. 198
    Anexele nr. 1-18 fac parte integrantă din prezentul regulament.

    ANEXA 1

    la regulament
    GLOSAR
    Ameninţare - factor intern sau extern ce are capacitatea de a exploata vulnerabilitatea sistemului de securitate adoptat la nivelul obiectivului militar/unităţii militare, prin acte, fapte, acţiuni sau inacţiuni ce creează dezechilibre ori instabilităţi şi generează compromiterea informaţiilor clasificate gestionate în interiorul obiectivului militar, stări de pericol asupra vieţii, integrităţii corporale, libertăţii persoanelor şi valorilor deţinute
    Capacitatea de încărcare - cantitatea dintr-un consumabil prevăzută pentru consum/utilizare, care poate fi transportată de un consumator, conform specificaţiilor tehnice ale acestuia. Această cantitate asociată capacităţii de încărcare se păstrează în rezervoarele proprii, încărcătoare, cutii de benzi, containere, în carterele agregatelor ansamblurilor, subansamblurilor şi organelor de maşini şi pe luptător.
    Post de pază - tot ceea ce i se încredinţează unei persoane care execută serviciul de pază, precum şi locul sau porţiunea de teren în care acesta îşi îndeplineşte consemnul
    Risc - element incert, dar posibil, cu incidenţă în procesul activităţilor desfăşurate, ale cărui efecte sunt de natură să afecteze securitatea fizică a informaţiilor clasificate, a patrimoniului, să aducă atingere vieţii, integrităţii corporale ori libertăţii persoanelor
    Santinelă - militarul din pază care execută o misiune în cadrul serviciului de pază, stabilită prin consemn
    Sistem de pază - totalitatea elementelor pentru supraveghere, apărare, intervenţie, împreună cu relaţiile dintre acestea
    Vulnerabilitate - caracteristică a arhitecturii, implementării sau operării activităţii în incinta obiectivului militar/unităţii militare, prin care acesta/aceasta este expus/expusă distrugerii, agresiunii ori disfuncţionalităţii în faţa unei ameninţări
    (...)

    ANEXA 3

    la regulament
    *) Anexa nr. 3 la regulament este reprodusă în facsimil.
    INDICATOARE
    de interzicere/avertizare/semnalizare care pot fi dispuse în zonele militare restricţionate
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
    Dimensiunile, forma şi culorile indicatoarelor de avertizare/semnalizare respectă standardele prevăzute de legislaţia referitoare la publicitatea prin afişaj.
    Instalarea acestora se efectuează de comun acord cu autorităţile publice centrale/locale, după caz.

    ANEXA 4

    la regulament
    ALGORITMUL
    de stabilire a zonelor militare restricţionate
    1. Comandantul obiectivului militar propune limitele zonei militare restricţionate pentru zona din proximitatea obiectivului militar şi măsurile specifice în interiorul acesteia.
    2. Zona militară restricţionată se stabileşte pentru:
    a) zona din proximitatea obiectivului militar;
    b) desfăşurarea unor activităţi pe domeniul public şi/sau privat, activităţi pentru care Ministerul Apărării Naţionale, prin reprezentanţii săi, poartă responsabilitatea organizării şi desfăşurării;
    c) indicative CF, pe timpul executării misiunii.

    3. Stabilirea unei zone militare restricţionate vine în sprijinul asigurării securităţii fizice a obiectivului militar/unităţii militare, a instalaţiilor, tehnicii şi personalului militar participant la activităţi specifice pe teritoriul acesteia.
    4. Limitele geografice ale zonei militare restricţionate, restricţiile ce se aplică în interiorul acesteia, precum şi durata de timp pentru aplicarea acestor restricţii se stabilesc de către reprezentaţii Ministerului Apărării Naţionale, după consultarea cu autorităţile publice centrale sau locale, prin protocol de cooperare, ori cu acordul scris al persoanelor fizice care au în proprietate sau administrare, după caz, suprafeţele de teren vizate.
    5. Marcarea zonei militare restricţionate, prin utilizarea mijloacelor specifice de avertizare şi semnalizare legale, se realizează de către autorităţile publice locale.
    6. Comandantul/Şeful obiectivului militar/unităţii militare solicită eşalonului superior, prin raport scris, aprobarea iniţierii demersurilor în vederea stabilirii zonei militare restricţionate.
    7. Pentru negocierea, redactarea şi semnarea protocoalelor/convenţiilor cu proprietarii/administratorii suprafeţelor de teren vizate se poate solicita sprijinul structurilor de specialitate ale eşalonului superior obiectivului militar/unităţii militare.
    8. Semnarea documentelor prevăzute la pct. 7 se face de către comandantul/şeful obiectivului militar/unităţii militare care organizează activităţi care impun stabilirea unor astfel de zone.
    9. Aspectele referitoare la responsabilitatea informării populaţiei cu privire la zona militară restricţionată, măsurile de siguranţă opozabile terţilor şi durata aplicării acestora se înscriu în mod obligatoriu în protocoalele/convenţiile încheiate cu proprietarii/administratorii suprafeţelor de teren vizate.
    (...)

    ANEXA 7

    la regulament
    Dispozitivul de încărcare/descărcare a armamentului individual
    Dispozitivul de încărcare/descărcare a armamentului individual este un echipament de captare, în condiţii de siguranţă, a gloanţelor rezultate în urma unui foc involuntar sau a descărcării accidentale a armamentului individual în timpul operaţiunii de încărcare sau al celei de descărcare la intrarea/ieşirea din serviciul interior.
    Componenţa dispozitivului de încărcare/descărcare a armamentului individual este redată în imaginea* de mai jos.
    * Imaginea este reprodusă în facsimil.

    Dispozitivul de încărcare/descărcare a armamentului individual este compus din:
    a) ansamblu ţeavă rotundă trasă;
    b) cadru suport dispozitiv;
    c) ansamblu stâlp rezemare. (a se vedea imaginea asociată)
    După fiecare eveniment se impun descărcarea nisipului şi inspectarea suprafeţei interioare a ţevii rotunde trase.

    (...)


    ANEXA 13

    la regulament
    *) Anexa nr. 13 la regulament este reprodusă în facsimil.
    MODEL
    pentru obiectivele militare cu nivel de securizare atribuit 2, 3 şi 4
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
    (...)

    ANEXA 15

    la regulament
    Model
    MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE NECLASIFICAT
    Unitatea Militară ................................... Exemplarul nr.
    Nr. ...... din .............
    - Localitatea -
               Avizat
    Ofiţer de serviciu pe unitate
    Gradul
    Numele şi prenumele
    PROCES-VERBAL
    de predare-primire, către structurile aparţinând MAI, a persoanelor care
    au comis infracţiune sau au intrat fără a avea acest drept în zonele militare restricţionate
    Încheiat astăzi între noi, comandantul pazei din UM ...... ......................................., localitatea ..........................................,
    ........(gradul, numele şi prenumele)..........., şi ..........(gradul, numele şi prenumele)........ din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, circa de poliţie nr. .......
    din localitatea ..............................................,
    procedând primul la predarea, iar secundul la primirea numitului/numiţilor:
    1. ....(numele)...... ......(prenumele)......., CNP ............................, B.I./C.I. seria ....... nr. ........, domiciliat în ...................., str. ............... nr. ...., bl. ....., sc. ......, judeţul/sectorul ........, localitatea ....................................;
    2. .....(numele)..... .......(prenumele)....., CNP ............................, B.I./C.I. seria ....... nr. ........, domiciliat în ...................., str. ................ nr. ...., bl. ....., sc. ......, judeţul/sectorul ........, localitatea ....................., care a/au pătruns neautorizat în incinta UM ........... sau a/au comis o infracţiune în incinta UM ....................

    Asupra numitului .............................................. au fost identificate/descoperite următoarele obiecte/materiale:
    .......................................................................
    .................................................................

    Asupra numitului .............................................. au fost identificate/descoperite următoarele obiecte/materiale:
    ................................................................
    ..................................................................

    Prezentul proces-verbal se încheie în 2 exemplare, respectiv exemplarul nr. 1 la agentul de poliţie, iar exemplarul nr. 2 la comandantul pazei.

┌───────────────────┬───────────────────┐
│Am predat. │Am primit. │
└───────────────────┴───────────────────┘

    NOTĂ:
    La nevoie, se completează pe verso.


    ANEXA 16

    la regulament
    *) Anexa nr. 16 la regulament este reprodusă în facsimil.
 (a se vedea imaginea asociată)
    (...)

    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016