Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT nr. 7 din 5 septembrie 2005  de modificare a   Regulamentului nr. 1/2003 privind atestarea profesionala a operatorilor si specialistilor pentru pietele reglementate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT nr. 7 din 5 septembrie 2005 de modificare a Regulamentului nr. 1/2003 privind atestarea profesionala a operatorilor si specialistilor pentru pietele reglementate

EMITENT: COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 885 din 3 octombrie 2005

ART. I
<>Regulamentul nr. 1/2003 privind atestarea profesionalã a operatorilor şi specialiştilor pentru pieţele reglementate, aprobat prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 3/2003 şi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 128 din 27 februarie 2003, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Titlul <>Regulamentului nr. 1/2003 se modificã astfel:
"<>REGULAMENTUL Nr. 1/2003
privind atestarea organismelor de formare profesionalã,
a operatorilor şi specialiştilor pentru piaţa de capital"
2. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Prezentul regulament stabileşte norme cu privire la atestarea organismelor de formare profesionalã, a operatorilor şi specialiştilor pentru piaţa de capital, în conformitate cu prevederile Statutului Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, aprobat prin <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 25/2002 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 514/2002 , modificatã şi completatã prin <>Legea nr. 297/2004 , şi ale <>Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
3. Literele a)-c) ale alineatului (1) al articolului 2 vor avea urmãtorul cuprins:
"a) organisme de formare profesionalã - entitãţile care pot fi atestate de Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare sã desfãşoare cursuri de pregãtire profesionalã pentru operatorii şi specialiştii pentru piaţa de capital şi care includ, fãrã a se limita la acestea: asociaţii profesionale, instituţii de învãţãmânt superior şi operatori de piaţã;
b) operatori - persoane fizice care au cel puţin studii medii şi care activeazã pe piaţa de capital;
c) specialişti - persoane fizice care au studii superioare şi care activeazã pe piaţa de capital."
4. Alineatul (2) al articolului 2 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Termenii, abrevierile şi expresiile care nu au fost definite la alin. (1) şi care sunt definite în <>Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, au înţelesul prevãzut în cuprinsul acesteia."
5. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Persoanele fizice pot urma cursurile organizate de organismele de formare profesionalã dacã îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) sã fie în vârstã de cel puţin 18 ani şi sã aibã exerciţiul drepturilor civile;
b) sã aibã cel puţin studii medii finalizate cu diplomã de bacalaureat sau echivalentã;
c) sã nu fi fost condamnate pentru gestiune frauduloasã, abuz de încredere, fals, uz de fals, înşelãciune, delapidare, mãrturie mincinoasã, dare sau luare de mitã, precum şi alte infracţiuni de naturã economicã.
(2) Cursurile prevãzute la alin. (1) se vor finaliza cu susţinerea unui examen de cãtre absolvenţii acestora.
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), cursurile organizate de organismele de formare profesionalã pentru operatorii şi specialiştii din piaţa de capital, în vederea prezentãrii reglementãrilor pieţei de capital ce au un caracter tehnic, nu se vor finaliza cu susţinerea unui examen de cãtre absolvenţii acestora."
6. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) În urma absolvirii cursului şi promovãrii examenului cu cel puţin nota 7, persoanele fizice obţin un certificat de absolvire de la organismul de formare profesionalã, întocmit conform anexei nr. 1.
(2) Pe baza certificatului de absolvire se elibereazã atestatul profesional de cãtre Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare, întocmit conform anexei nr. 2."
7. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - Organismele de formare profesionalã pot organiza urmãtoarele tipuri de cursuri pentru:
a) agenţi pentru servicii de investiţii financiare;
b) personal al compartimentului de control intern;
c) consultanţi de investiţii;
d) alte tipuri de cursuri specifice pieţei de capital."
8. Titlul capitolului II "Condiţii de atestare a entitãţilor" se modificã astfel:
"Condiţii de atestare a organismelor de formare profesionalã"
9. Literele b)-g) şi i) ale articolului 6 vor avea urmãtorul cuprins:
"b) actul constitutiv sau dovada înregistrãrii în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor, conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 246/2005 , în copie certificatã de oficiul registrului comerţului;
c) încheierea judecãtorului delegat de pe lângã oficiul registrului comerţului privind constituirea şi înregistrarea societãţii, în copie certificatã de oficiul registrului comerţului;
d) certificatul de înregistrare la oficiul registrului comerţului, în copie certificatã de oficiul registrului comerţului;
e) datele de identificare ale personalului de conducere al entitãţii. Prin date de identificare se înţelege: numele şi prenumele, cetãţenia, data şi locul naşterii, codul numeric personal (CNP) sau echivalentul acestuia pentru persoanele strãine, seria şi numãrul actului de identitate şi, pentru cetãţenii strãini, al paşaportului, domiciliul şi, dupã caz, reşedinţa (adresa completã - stradã, numãr, bloc, scarã, etaj, apartament, oraş, judeţ/sector, cod poştal, ţara, dupã caz);
f) certificatul de cazier judiciar şi certificatul de cazier fiscal, în original, aflate în termenele de valabilitate prevãzute de legislaţia în vigoare, pentru personalul din conducerea entitãţii;
g) declaraţia pe propria rãspundere a reprezentantului legal al entitãţii, sub semnãturã olografã, din care sã rezulte cã nu se aflã în nici una dintre situaţiile prevãzute la art. 13 lit. b);
............................................................................
i) datele de identificare ale lectorilor, însoţite de curriculum vitae, certificatele de cazier judiciar şi certificatele de cazier fiscal, în original, aflate în termenele de valabilitate prevãzute de legislaţia în vigoare, declaraţiile pe propria rãspundere sub semnãturã olografã, din care sã rezulte dacã aceştia au fost sau nu au fost sancţionaţi pentru încãlcarea legislaţiei pieţei de capital, şi declaraţiile cu privire la respectarea confidenţialitãţii subiectelor de examen. Lectorii trebuie sã fie cadre didactice universitare sau specialişti cu experienţã de cel puţin 5 ani în piaţa de capital."
10. Articolul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - Pentru eliberarea atestatului de organism de formare profesionalã entitatea trebuie sã facã dovada achitãrii în contul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare a tarifului prevãzut la pct. 5.4.1 din anexa la Regulamentul nr. 2/2005 privind veniturile Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, aprobat prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 11/2005 ."
11. Articolul 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - (1) Denumirea organismelor de formare profesionalã atestate de Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare va fi afişatã pe web-site-ul acesteia.
(2) Dupã eliberarea atestatului organismele de formare profesionalã au dreptul de a-şi face publicitate."
12. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - Atestatele organismelor de formare profesionalã se afişeazã la loc vizibil, la sediul acestora."
13. Articolul 12 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - (1) Orice modificare a elementelor cuprinse în documentele prevãzute la art. 6 lit. b), h) şi j), precum şi orice modificare intervenitã în componenţa personalului de conducere sau a lectorilor vor fi supuse aprobãrii Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, în termen de maximum 15 zile de la data producerii acestora, cu anexarea documentelor justificative.
(2) Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare va decide cu privire la aceste modificãri în termen de 30 de zile şi va elibera, în cazul aprobãrii acestora, un act individual, iar în cazul respingerii, o decizie motivatã."
14. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare nu va elibera atestatul de organism de formare profesionalã unei entitãţi, dacã:
a) aceasta se aflã în procedurã de reorganizare judiciarã sau faliment, potrivit legii;
b) oricare dintre membrii personalului de conducere are antecedente penale prevãzute de <>art. 6 alin. (2) din Legea nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, şi/sau a fost sancţionat de Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare, Banca Naţionalã a României, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor sau de alte autoritãţi cu interzicerea temporarã a exercitãrii oricãrei activitãţi profesionale reglementate de acestea, pentru perioada în care aceastã interdicţie rãmâne în vigoare."
15. Partea introductivã a alineatului (1) al articolului 14 va avea urmãtorul cuprins, iar dupã litera c) a acestui alineat se introduc literele d) şi e):
"Art. 14. - (1) Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare retrage atestatul acordat unui organism de formare profesionalã în oricare dintre urmãtoarele situaţii:
...........................................................................
d) dacã nu a organizat nici un curs de pregãtire profesionalã pe o perioadã de 12 luni consecutive;
e) dacã împotriva acestuia a fost deschisã procedura reorganizãrii judiciare sau a falimentului."
16. Alineatele (2) şi (3) ale articolului 14 vor avea urmãtorul cuprins, iar dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Cererea de retragere a atestatului transmisã Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare de organismul de formare profesionalã va fi însoţitã de declaraţia pe propria rãspundere a reprezentantului legal al acestuia, în original, din care sã reiasã dacã entitatea are sau nu are datorii financiare faţã de Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare şi cã va onora toate obligaţiile restante, precum şi de dovada achitãrii tarifului pentru retragerea autorizaţiei prevãzut de Regulamentul nr. 2/2005 .
(3) Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare va decide cu privire la retragerea atestatului la cererea organismului de formare profesionalã, în termen de maximum 30 de zile de la data înregistrãrii cererii.
(4) Retragerea de cãtre Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare a atestatului de organizare şi desfãşurare a cursurilor de formare profesionalã nu produce efecte asupra recunoaşterii calitãţii de absolvent pentru persoanele care au urmat, pânã la data retragerii atestatului, cursurile menţionate şi au promovat examenele aferente. Persoanele care nu au susţinut sau nu au promovat examenul aferent cursului urmat pot susţine acest examen la un alt organism de formare profesionalã atestat de Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare."
17. Partea introductivã a alineatului (1) al articolului 15 şi literele e) şi i) ale acestuia vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - (1) Pentru fiecare serie de curs organismul de formare profesionalã va transmite la Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare o documentaţie cuprinzând urmãtoarele informaţii:
..........................................................................
e) datele de identificare a lectorilor care susţin cursul;
..........................................................................
i) cuantumul tarifelor individuale percepute pentru curs şi examen."
18. Alineatele (2) şi (3) ale articolului 15 vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare autorizeazã fiecare serie de curs în termen de 15 zile lucrãtoare de la depunerea documentelor prevãzute la alin. (1).
(3) Publicitatea este permisã numai dupã obţinerea autorizaţiei de la Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare."
19. Articolul 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - Organismele de formare profesionalã au obligaţia sã organizeze şi sã desfãşoare cel puţin un curs anual."
20. Litera a) a articolului 17 va avea urmãtorul cuprins:
"a) la începutul cursului organismul de formare profesionalã distribuie fiecãrui cursant un suport de curs;".
21. Articolul 18 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - În situaţia în care un lector îşi întrerupe activitatea, organismul de formare profesionalã are obligaţia de a-l înlocui în timp util cu un alt lector având cel puţin aceeaşi pregãtire profesionalã şi aceleaşi competenţe, pentru asigurarea continuitãţii cursurilor."
22. Articolul 19 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 19. - În caz de suspendare sau de retragere a atestatului acordat unui organism de formare profesionalã, acesta are obligaţia de a asigura condiţiile pentru finalizarea cursurilor începute, urmând ca organizarea examenului aferent acestor cursuri şi eliberarea certificatului de absolvire sã se efectueze de un alt organism de formare profesionalã atestat de Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare, cu respectarea tuturor prevederilor prezentului regulament."
23. Alineatul (2) al articolului 20 va avea urmãtorul cuprins, iar dupã acest alineat se introduc alineatele (3) şi (4) cu urmãtorul cuprins:
"(2) Orice modificare a locului, datei şi/sau orei de susţinere a examenului final va fi comunicatã cursanţilor şi membrilor comisiei de examinare cu cel puţin 3 zile lucrãtoare înainte de data iniţialã a examenului. Membrii comisiei de examinare vor fi notificaţi în scris de organismul de formare profesionalã.
(3) Înscrierea la examen se poate face:
a) din oficiu, pentru cei care au participat la cursul aferent;
b) la cerere, pentru persoanele care au fost respinse sau au absentat la examenul corespunzãtor cursului urmat şi doresc sã susţinã examenul de absolvire.
(4) Pentru fiecare dintre persoanele înscrise la curs şi examen, organismul de formare profesionalã trebuie sã întocmeascã un dosar, care va cuprinde cel puţin urmãtoarele informaţii:
a) numele şi prenumele persoanei;
b) adresa şi numãrul de telefon;
c) actul de identitate (B.I./C.I./paşaport pentru persoanele fizice strãine), în copie;
d) tipul şi codul cursului pe care îl urmeazã;
e) perioada în care se desfãşoarã cursul;
f) data la care se susţine examenul;
g) dovada atestãrii în cazul cursurilor de reatestare;
h) dovada achitãrii tarifelor pentru curs şi examen."
24. Dupã alineatul (2) al articolului 21 se introduc alineatele (3) şi (4) cu urmãtorul cuprins:
"(3) Organismul de formare profesionalã va desemna 2 membri supleanţi în comisiile de examinare a participanţilor la cursurile de formare profesionalã, aceştia urmând sã îl/îi înlocuiascã pe reprezentantul/reprezentanţii desemnaţi de entitate în cadrul comisiei de examinare, în caz de indisponibilitate a acestuia/acestora.
(4) Preşedintele comisiei de examinare va numi în scris şi sub semnãturã membrii supleanţi care vor înlocui, în caz de indisponibilitate, membrii absenţi din comisia de examinare."
25. Articolul 22 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 22. - Comisia de examinare este numitã de Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare pe baza propunerilor formulate de organismele de formare profesionalã şi transmise la Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare cu cel puţin 5 zile lucrãtoare înainte de data examenului."
26. Articolul 23 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 23. - (1) Examenul va consta dintr-o probã scrisã, tip test-grilã, care va dura cel mult 3 ore.
(2) Organismul de formare profesionalã are obligaţia de a concepe minimum 3 teste-grilã, dintre care se va alege unul prin tragere la sorţi.
(3) Testul-grilã trebuie sã conţinã minimum 50 de întrebãri cu rãspuns corect unic, din care 50% cu caracter teoretic, 25% cu caracter legislativ şi 25% cu caracter aplicativ.
(4) Nici o întrebare din test nu trebuie sã fi fost utilizatã ca exemplu în cadrul cursului.
(5) Pot susţine examene numai persoanele care au urmat un curs de atestare sau de reatestare.
(6) Prin excepţie de la prevederile alin. (5), pot susţine examene şi persoanele menţionate la art. 37^2 alin. (1).
(7) În scopul corectãrii lucrãrilor, organismul de formare profesionalã trebuie sã punã la dispoziţie comisiei de examinare şabloane cu rãspunsuri corecte, corespunzãtoare subiectelor de examen, verificate în prealabil de lectori."
27. Alineatul (1) al articolului 24 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 24. - (1) Grila de examen, conţinând subiectele propuse de lectori, se alege prin tragere la sorţi la sediul organismului de formare profesionalã sau la locul de desfãşurare a examenului, dupã caz, cu o orã înainte de începerea acestuia."
28. Dupã alineatul (2) al articolului 24 se introduc alineatele (3)-(15) cu urmãtorul cuprins:
"(3) Pe perioada desfãşurãrii examenului trebuie respectate urmãtoarele reguli:
a) în sala de examen candidaţii nu vor avea voie sã aibã telefoane mobile sau alte mijloace de comunicare/ transmitere de date;
b) în dreptul candidaţilor sunt admise doar urmãtoarele obiecte: pix sau stilou, calculator simplu de buzunar, ceas, actul de identitate, formularele de examen.
(4) Rãspunsurile la întrebãrile din grila de examen se vor înscrie pe formulare-tip.
(5) Pe grila de examen nu trebuie fãcute nici un fel de adnotãri, aceasta urmând a fi restituitã comisiei de examinare la încheierea examenului.
(6) Candidaţii vor primi hârtie pentru ciorne; ciornele nu vor fi predate la încheierea examenului.
(7) Formularul-tip se completeazã prin marcarea cu "X" a variantei de rãspuns considerate corectã.
(8) În cazul în care un candidat revine asupra variantei de rãspuns, se completeazã un nou formular-grilã. Un candidat nu poate solicita suplimentar decât un singur formular de examen.
(9) Este interzisã comunicarea, pe orice temã, între persoanele care susţin examenul şi între acestea şi supraveghetori.
(10) Nu se acceptã întrebãri referitoare la subiectele de examen.
(11) Este interzisã consultarea, în timpul examenului, a oricãrui tip de material sau document, indiferent de suportul acestuia. Fac excepţie materialele distribuite de comisie ca anexe la grila de examen.
(12) Sunt interzise pãrãsirea sãlii de examen şi revenirea în sala de examen pe perioada desfãşurãrii acestuia.
(13) Candidaţii pot preda formularele cu rãspunsuri şi grilele de examen înainte de ora încheierii acestuia, având obligaţia de a pãrãsi sala de examen. Ultimii 3 candidaţi rãmaşi în salã, dacã s-au prezentat cel puţin 3 candidaţi, vor rãmâne pânã la încheierea examenului.
(14) La ora încheierii examenului, candidaţii vor preda membrilor comisiei de examinare formularele cu rãspunsuri şi grilele de examen.
(15) Încãlcarea prevederilor alin. (3)-(12) se constatã de orice membru al comisiei de examinare şi se sancţioneazã de preşedintele comisiei prin excluderea din examen a candidatului care se face vinovat."
29. Dupã alineatul (2) al articolului 25 se introduc alineatele (3)-(7) cu urmãtorul cuprins:
"(3) Corectarea lucrãrilor se face în mod obligatoriu imediat dupã terminarea examenului şi numai de cãtre membrii comisiei de examinare. Examenele vor fi programate astfel încât sã permitã corectarea testelor dupã finalizarea acestora, fãrã a se depãşi ora 20,00.
(4) În cazul în care se constatã formulãri greşite în grila de examen, respectivele întrebãri nu vor fi luate în calcul pentru stabilirea notei finale.
(5) La verificarea formularelor cu rãspunsuri vor fi considerate greşite rãspunsurile care au marcate cu "X" mai multe variante de rãspuns şi cele care au ştersãturi.
(6) Se considerã corecte doar rãspunsurile în care este marcatã cu "X" varianta corectã.
(7) Anunţarea rezultatelor se va face concomitent cu afişarea rãspunsurilor corecte, la sediul organismului de formare profesionalã."
30. Articolul 26 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 26. - Comisia de examinare are urmãtoarele atribuţii:
a) cu o orã înaintea începerii examenului, sigileazã plicurile cu grilele de examen şi asigurã tragerea la sorţi a subiectului;
b) verificã identitatea persoanelor care se prezintã la examen cu actul de identitate;
c) repartizeazã candidaţii în salã, în ordine alfabeticã, veghind la pãstrarea liniştii şi confidenţialitãţii;
d) preşedintele comisiei de examinare semneazã formularele de rãspuns;
e) distribuie grilele de examen şi formularele-tip;
f) anunţã ora de început şi ora de sfârşit a examenului, cu respectarea prevederilor art. 25 alin. (3), şi prezintã regulile cuprinse la art. 24 alin. (3)-(12);
g) supravegheazã desfãşurarea examenului;
h) colecteazã grilele de examen şi formularele cu rãspunsuri;
i) corecteazã rãspunsurile;
j) analizeazã şi consemneazã în procesul-verbal orice sesizare cu privire la organizarea şi desfãşurarea examenului;
k) comisia de examinare, prin preşedintele acesteia, ia mãsurile necesare pentru prevenirea şi sancţionarea practicilor de fraudare a examenului;
l) întocmeşte un proces-verbal privind condiţiile în care s-a desfãşurat examenul, semnat de toţi membrii, la care se ataşeazã lista participanţilor şi rezultatele obţinute de aceştia."
31. Alineatul (1) al articolului 28 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 28. - (1) Cursanţii care nu s-au prezentat la examen au dreptul la examinare, o singurã datã, fãrã plata unei taxe suplimentare, în baza unei cereri adresate conducerii organismului de formare profesionalã care a organizat cursul, depusã în termen de 15 zile de la data la care s-a desfãşurat examenul."
32. Articolul 29 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 29. - În termen de 30 de zile de la promovarea examenului, organismul de formare profesionalã elibereazã certificatul de absolvire a cursului."
33. Articolul 30 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 30. - Certificatul de absolvire a cursului va menţiona cel puţin urmãtoarele:
a) denumirea organismului de formare profesionalã care a organizat cursul;
b) tipul cursului;
c) durata cursului;
d) datele de identificare a absolventului;
e) nota obţinutã;
f) semnãtura reprezentantului legal al organismului de formare profesionalã;
g) data eliberãrii certificatului şi ştampila organismului de formare profesionalã."
34. Alineatul (1) al articolului 31 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 31. - (1) În termen de maximum 12 luni de la obţinerea certificatului de absolvire persoana care a promovat examenul aferent unui curs de pregãtire profesionalã pentru piaţa de capital trebuie sã transmitã Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare o cerere de eliberare a atestatului profesional, însoţitã de urmãtoarele documente:
a) certificatul de absolvire a cursului, eliberat de organismul de formare profesionalã, în copie;
b) actul de identitate (B.I./C.I./paşaport pentru persoanele fizice strãine), în copie;
c) dovada achitãrii în contul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare a tarifului prevãzut la pct. 5.4.3 din anexa la Regulamentul nr. 2/2005 ."
35. Dupã alineatul (2) al articolului 31 se introduce alineatul (3) cu urmãtorul cuprins:
"(3) Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare nu va elibera atestat profesional persoanei care nu s-a încadrat în termenul prevãzut la alin. (1). În vederea obţinerii atestatului profesional persoana trebuie sã absolve un nou curs de pregãtire profesionalã pentru piaţa de capital."
36. Articolul 32 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 32. - Organismul de formare profesionalã are obligaţia de a transmite la Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare un raport final, care va cuprinde:
a) tipul cursului;
b) codul atribuit seriei de curs;
c) lista nominalã a persoanelor înscrise la curs;
d) lista nominalã a persoanelor înscrise la examen;
e) lista nominalã a persoanelor care au promovat examenul;
f) lista nominalã a persoanelor care nu au promovat examenul;
g) repartizarea statisticã pe intervale de notare a cursanţilor;
h) dovada achitãrii în contul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare a cotei de 30% din veniturile încasate de organismul de formare profesionalã de la beneficiarii serviciilor, conform pct. 6.1.18 din anexa la Regulamentul nr. 2/2005 ."
37. Articolul 33 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 33. - Raportul prevãzut la art. 32, semnat de reprezentantul legal al organismului de formare profesionalã şi purtând ştampila acestuia, va fi transmis Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare în termen de 10 zile lucrãtoare de la data comunicãrii rezultatelor examenului."
38. Articolul 34 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 34. - Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare va dispune cu privire la organizarea cursurilor în vederea reatestãrii operatorilor şi specialiştilor, în cazul unor modificãri semnificative ale legislaţiei în vigoare aferente pieţei de capital."
39. Articolul 35 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 35. - La examenul de reatestare profesionalã pot participa şi persoanele care au obţinut atestat profesional, dar care nu activeazã ca operatori sau specialişti."
40. Articolul 36 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 36. - Cursurile organizate de organismele de formare profesionalã în vederea susţinerii examenului de reatestare profesionalã se vor desfãşura cu respectarea prevederilor privind organizarea şi desfãşurarea cursurilor de formare profesionalã."
41. Articolul 37 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 37. - Nepromovarea examenului de reatestare profesionalã duce la retragerea atestatului profesional şi a autorizaţiei obţinute în baza acestuia."
42. Dupã capitolul V se introduc douã capitole noi, capitolul V^1 şi capitolul V^2, cu urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL V^1
Recunoaşterea cursurilor, a examenelor şi a atestatelor
profesionale din alte state
Art. 37^1. - (1) Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare poate recunoaşte cursurile organizate de entitãţi ale pieţei de capital din alte state.
(2) Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare poate recunoaşte, pe bazã de reciprocitate, examenele de promovare a cursurilor organizate de entitãţi ale pieţei de capital din state membre ale Uniunii Europene, precum şi atestatele profesionale eliberate de autoritãţile de reglementare ale acestor state.
Art. 37^2. - (1) În situaţia recunoaşterii cursurilor de pregãtire profesionalã pentru piaţa de capital absolvite în alt stat, o persoanã fizicã va susţine un examen la una dintre entitãţile atestate de Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare ca organisme de formare profesionalã, în scopul verificãrii cunoştinţelor privind legislaţia şi specificul pieţei de capital româneşti. Ulterior promovãrii examenului, persoanele în cauzã vor solicita obţinerea atestatului profesional.
(2) Prin derogare de la prevederile art. 23 alin. (3), testul-grilã pentru examenul prevãzut la alin. (1) va conţine numai întrebãri cu caracter legislativ.
Art. 37^3. - Pentru situaţia în care se recunoaşte examenul de promovare a cursurilor de pregãtire profesionalã pentru piaţa de capital la care se face referire la art. 37^1 alin. (2), persoanele vor solicita obţinerea atestatului profesional.
Art. 37^4. - În vederea recunoaşterii cursurilor, examenelor sau atestatelor profesionale, o persoanã fizicã trebuie sã depunã la Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare un dosar ce va cuprinde:
a) cerere prin care se solicitã recunoaşterea cursurilor absolvite, a examenelor şi/sau a atestatelor eliberate în alt stat;
b) acte doveditoare eliberate de entitatea unde a absolvit cursul, a promovat examenul şi/sau a obţinut atestatul, în copie legalizatã şi în traducere legalizatã în limba românã;
c) actul de identitate, în copie;
d) dovada achitãrii în contul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare a tarifului de eliberare a atestatului profesional, conform pct. 5.4.3 din anexa la Regulamentul nr. 2/2005 .
Art. 37^5. - Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare va decide cu privire la recunoaşterea cursurilor, a examenelor şi/sau a atestatelor profesionale în termen de 30 de zile de la depunerea tuturor documentelor menţionate la art. 37^4, în formã corespunzãtoare.
CAPITOLUL V^2
Eliberarea de atestate profesionale
pentru unele categorii de persoane fizice
Art. 37^6. - Au dreptul sã primeascã, la cerere, fãrã absolvirea de cursuri şi promovarea de examene, atestate profesionale corespunzãtoare pentru agenţi pentru servicii de investiţii financiare, pentru personalul compartimentului de control intern şi pentru consultanţi de investiţii, urmãtoarele categorii de persoane fizice:
a) persoanele care au ocupat o poziţie de membru al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, de angajat al cabinetului membrului Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare în funcţiile de consilier ori de expert sau funcţia de director general al direcţiilor de specialitate ori o funcţie asimilatã acesteia;
b) persoanele care au fost angajate minimum 3 ani în cadrul direcţiilor de specialitate din Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare sau care au o experienţã profesionalã de minimum 3 ani cumulatã în direcţiile de specialitate din Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare şi în piaţa de capital;
c) operatori şi specialişti care au o experienţã de minimum 3 ani în funcţii de conducere la entitãţi reglementate de Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare;
d) lectorii organismelor de formare profesionalã, aprobaţi de Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare
Art. 37^7. - Pe lângã persoanele fizice menţionate la art. 37^6 au dreptul de a primi, la cerere, fãrã absolvirea de cursuri şi examene, atestate profesionale corespunzãtoare pentru agenţi pentru servicii de investiţii financiare, pentru personalul compartimentului de control intern şi pentru consultanţi de investiţii urmãtoarele categorii de persoane fizice:
a) persoanele care deţin funcţia de profesor universitar la catedre din universitãţi acreditate şi care predau cursuri din domeniul pieţei de capital;
b) persoanele care ocupã/au ocupat poziţii de consultant sau de expert al organismelor internaţionale pentru activitãţi legate de piaţa de capital.
Art. 37^8. - În vederea eliberãrii atestatelor profesionale pentru persoanele prevãzute la art. 37^6 şi 37^7, persoana fizicã va depune un dosar ce va cuprinde:
a) cerere pentru eliberarea atestatului profesional;
b) curriculum vitae cu detalierea experienţei profesionale;
c) declaraţie pe propria rãspundere, sub semnãturã olografã, cã îndeplineşte condiţiile prevãzute la art. 37^6 şi 37^7, dupã caz;
d) actul de identitate, în copie;
e) dovada achitãrii în contul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare a tarifului de eliberare a atestatului profesional, conform pct. 5.4.3 din anexa la Regulamentul nr. 2/2005 , cu excepţia persoanelor prevãzute la art. 37^6 lit. a) şi b).
Art. 37^9. - Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare va decide cu privire la acordarea atestatului profesional în termen de 30 de zile de la data depunerii tuturor documentelor menţionate la art. 37^8, în formã corespunzãtoare.
Art. 37^10. - (1) Cursurile pentru personalul compartimentului de control intern se pot echivala cu cele pentru agenţi pentru servicii de investiţii financiare, cu condiţia susţinerii examenului corespunzãtor cursului de agent pentru servicii de investiţii financiare.
(2) Susţinerea examenului se face la oricare dintre entitãţile atestate de Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare ca organisme de formare profesionalã, în aceleaşi condiţii în care se susţine examenul respectiv de cãtre cursanţii entitãţii.
Art. 37^11. - Atestatele de recunoaştere a pregãtirii profesionale, a cursurilor şi examenelor eliberate de Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare anterior intrãrii în vigoare a prezentului regulament îşi pãstreazã valabilitatea şi dupã intrarea în vigoare a acestuia."
43. Literele a)-c) ale articolului 38 vor avea urmãtorul cuprins:
"a) avertisment;
b) amendã între 500 RON şi 2.000 RON, aplicatã persoanelor fizice;
c) amendã între 500 RON şi 5.000 RON, aplicatã organismului de formare profesionalã;".
44. Partea introductivã a alineatului (1) al articolului 39 şi literele a) şi b) ale acestui alineat vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 39. - (1) Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare va sancţiona organismul de formare profesionalã care se face vinovat de urmãtoarele fapte:
a) nerespectarea prevederilor art. 11 cu privire la afişarea atestatelor de cãtre organismele de formare profesionalã;
b) nerespectarea obligaţiei prevãzute la art. 12 alin. (1) de a supune aprobãrii Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare modificãrile aduse documentelor prevãzute la art. 6 lit. b), h) şi j), precum şi orice modificare intervenitã în componenţa personalului de conducere sau a lectorilor;"
45. Articolul 40 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 40. - Nerespectarea prevederilor art. 17, 18, art. 20 alin. (1), ale art. 29, 32 şi 33 se va sancţiona cu aplicarea de penalitãţi, reprezentând între 50-100%, asupra tarifului de examinare şi de coordonare a activitãţii de formare profesionalã, conform pct. 6.1.18 din anexa la Regulamentul nr. 2/2005 ."
46. Articolul 41 se abrogã.
47. Titlul capitolului VII "Dispoziţii finale" se modificã astfel: "Dispoziţii tranzitorii şi finale".
48. Articolul 42 se abrogã.
49. Dupã articolul 42 se introduce articolul 42^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 42^1. - (1) Atestatele profesionale emise de Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare, în baza prezentului regulament, ca urmare a promovãrii examenelor organizate anterior datei de 1 iulie 2005, îşi pãstreazã valabilitatea pânã la data de 31 decembrie 2005.
(2) Persoanele autorizate de Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare în calitate de agenţi pentru servicii de investiţii financiare, reprezentanţi ai compartimentului de control intern sau consultanţi de investiţii au obligaţia de a urma, pânã la data de 31 decembrie 2005, cursuri de formare profesionalã pentru reatestarea profesionalã a operatorilor şi a specialiştilor pieţei de capital, a cãror tematicã sã includã reglementãrile emise de Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare în aplicarea <>Legii nr. 297/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Prevederile alin. (2) nu se aplicã în situaţia în care persoanele menţionate la acelaşi alineat au urmat cursuri de formare profesionalã pentru reatestarea profesionalã a operatorilor şi a specialiştilor pieţei de capital ulterior datei de 1 iulie 2005."
50. Articolul 43 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 43. - Prezentul regulament intrã în vigoare la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va fi publicat în Buletinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi pe site-ul acesteia (www.cnvmr.ro)."
51. Articolul 44 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 44. - La data intrãrii în vigoare a prezentului regulament se abrogã orice dispoziţii contrare anterioare referitoare la atestarea profesionalã a operatorilor şi specialiştilor pentru piaţa de capital."
ART. II
<>Regulamentul nr. 1/2003 privind atestarea profesionalã a operatorilor şi specialiştilor pentru pieţele reglementate va fi republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare."
ART. III
Prezentul regulament intrã în vigoare la data publicãrii acestuia în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va fi publicat în Buletinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi pe site-ul acesteia (www.cnvmr.ro).


ANEXA 1
la regulament



┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Denumirea şi sigla organismului de formare profesionalã │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ CERTIFICAT DE ABSOLVIRE │
│ │
│ Domnul/doamna ............................, având CNP .................., a │
│absolvit cursul .............................., cu codul .................., │
│organizat de ............................ în perioada ....................., │
│şi a promovat în data de .................... examenul aferent cursului │
│urmat, cu nota ............ . │
│ │
│ │
│ Seria ...... Nr. .............. │
│ │
│ │
│ │
│ Numele, funcţia şi semnãtura persoanei împuternicite. │
│ │
│ │
│ │
│ Data eliberãrii .................. │
│ L.S. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 2
la regulament



┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ COMISIA NAŢIONALĂ A VALORILOR MOBILIARE │
│ │
│ │
│ │
│ ATESTAT │
│ │
│ │
│ D-lui/D-nei .......................................................... │
│ C.N.P. ............................, ca urmare a promovãrii examenului │
│ aferent cursului │
│ │
│ ...................................................................... │
│ │
│ organizat de ......................................................... │
│ │
│ în perioada ......................................., i se recunoaşte │
│ pregãtirea corespunzãtoare cursului urmat. │
│ │
│ │
│ PREŞEDINTE, │
│ │
│ │
│ │
│ Nr. .......... Data ................ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016