Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
REGULAMENT nr. 6 din 10 aprilie 2020 pentru modificarea şi completarea Regulamentului Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 11/2016 privind activitatea de control periodic şi inopinat desfăşurată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară
EMITENT: Autoritatea de Supraveghere Financiară PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 309 din 13 aprilie 2020
În temeiul prevederilor art. 1 alin. (2),art. 2 alin. (1),art. 3,6 şi ale art. 21^2 alin. (8) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările şi completările ulterioare,
în urma deliberărilor Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară din cadrul şedinţei din data 8 aprilie 2020,
Autoritatea de Supraveghere Financiară emite prezentul regulament.
ART. I
Regulamentul Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 11/2016 privind activitatea de control periodic şi inopinat desfăşurată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.070 din 30 decembrie 2016, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 6 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"b) extinderea tematicii controlului şi/sau a perioadei controlate/perioadei controlului la sediul entităţii;"
2. La articolul 8 alineatul (2), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"d) perioada controlului la sediul entităţii, respectiv data de început şi data de finalizare a acţiunii de control la sediul entităţii;"
3. La articolul 9, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Notificarea prevăzută la alin. (1) este transmisă prin e-mail, fax sau scrisoare cu confirmare de primire şi va conţine:
a) data de început şi data de finalizare a acţiunii de control la sediul entităţii, perioada controlată, tematica aferentă, precum şi primul chestionar de solicitare de date/informaţii/documente;
b) menţiunea că eventuale solicitări de informaţii/date/ documente sub formă de chestionare/machete/situaţii centralizatoare de date/informaţii pot fi transmise pe tot parcursul controlului."
4. Articolul 14 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 14
(1) Pe parcursul acţiunii de control la sediul entităţii, în vederea concilierii eventualelor aspecte preliminare identificate, echipa de control solicită reprezentanţilor entităţii controlate clarificări/explicaţii/puncte de vedere cu privire la acestea, prin intermediul unei cereri de informaţii/unui chestionar, iar documentele întocmite primesc număr de înregistrare din partea entităţii controlate.
(2) Clarificările/Explicaţiile/Punctele de vedere scrise ale reprezentanţilor entităţii controlate fac obiectul unor note explicative."
5. La articolul 16 alineatul (2), după litera d) se introduce o nouă literă, litera e), cu următorul cuprins:
"e) menţiunea că, pe parcursul acţiunii de control, precum şi în şedinţa de încheiere a acesteia, membrii echipei de control au adus la cunoştinţa entităţii controlate principalele aspecte preliminare identificate rezultate din documentele examinate de către echipa de control la sediul entităţii şi din discuţiile/ întrevederile edificatoare cu persoanele care au furnizat informaţii relevante pentru aspectele analizate, în acord cu tematica de control."
6. Articolul 17 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 17
(1) Echipa de control poate solicita entităţii controlate, în scris, de regulă prin e-mail, informaţii/ documente/explicaţii sau clarificări suplimentare, după caz, şi după încheierea procedurii de colectare a informaţiilor/ documentelor/explicaţiilor de la sediul entităţii controlate, inclusiv pentru clarificarea anumitor aspecte ce rezultă din analizarea obiecţiunilor la procesul-verbal de control.
(2) Documentele/Informaţiile/Notele explicative solicitate vor fi transmise de către entitatea controlată, prin poştă, fax sau e-mail, după caz, în termenele indicate de echipa de control."
7. La articolul 18 alineatul (2), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"b) descrierea elementelor de neconformitate constatate, respectiv faptele care reprezintă încălcări ale legislaţiei specifice aplicabile entităţii controlate, cu indicarea prevederilor legale reţinute că au fost nerespectate/încălcate;"
8. La articolul 23, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Entitatea controlată şi, după caz, persoanele vizate sunt informate cu privire la rezultatele controlului, prin poştă, cu confirmare de primire, fax, e-mail, prin reprezentantul entităţii controlate, ori personal, cu semnătură de primire, cu excepţia situaţiilor prevăzute la alin. (1) lit. f) şi, după caz, la alin. (1) lit. g)."
9. La articolul 23, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu următorul cuprins:
"(2^1) În situaţia în care, ca urmare a acţiunii de control, sunt dispuse sancţiuni conducerii entităţii controlate sau persoanelor cu funcţii-cheie, o copie a deciziei de sancţionare se transmite spre informare şi entităţii respective."
10. La articolul 28, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(6) Procesul-verbal de audiere este încheiat în două exemplare originale, câte unul pentru fiecare parte semnatară, este semnat de către persoana audiată şi echipa de audiere şi primeşte număr de înregistrare din registratura A.S.F."
ART. II
Activităţile de control aflate în curs de derulare la data intrării în vigoare a prezentului regulament continuă în conformitate cu reglementările în vigoare aplicabile la data începerii acţiunii de control.
ART. III
Prezentul regulament se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data publicării.
p. Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară,
Elena-Doina Dascălu
Bucureşti, 10 aprilie 2020.
Nr. 6.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: