Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT nr. 5 din 3 aprilie 2023  pentru modificarea şi completarea Regulamentului Autorităţii de Supraveghere Financiară şi al Băncii Naţionale a României nr. 14/7/2018 privind prestarea de servicii şi activităţi de investiţii în numele societăţilor de servicii de investiţii financiare şi al instituţiilor de credit    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT nr. 5 din 3 aprilie 2023 pentru modificarea şi completarea Regulamentului Autorităţii de Supraveghere Financiară şi al Băncii Naţionale a României nr. 14/7/2018 privind prestarea de servicii şi activităţi de investiţii în numele societăţilor de servicii de investiţii financiare şi al instituţiilor de credit

EMITENT: Autoritatea de Supraveghere Financiară
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 469 din 29 mai 2023
    În temeiul prevederilor art. 1 alin. (2), art. 2 alin. (1) lit. a) şi d), art. 3 alin. (1) lit. b), art. 6 alin. (1) şi (2) şi ale art. 14 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 2 alin. (2) şi (5) şi art. 5 alin. (1) din Legea nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 2 alin. (6) şi art. 280 alin. (1) din Legea nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României,
    Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Banca Naţională a României emit prezentul regulament.
    ART. I
    Regulamentul Autorităţii de Supraveghere Financiară şi al Băncii Naţionale a României nr. 14/7/2018 privind prestarea de servicii şi activităţi de investiţii în numele societăţilor de servicii de investiţii financiare şi al instituţiilor de credit, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 10 din 4 ianuarie 2019, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 8 alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) un organism de formare profesională atestat de A.S.F., conform Regulamentului Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 28/2020 privind formarea, pregătirea şi perfecţionarea profesională pe piaţa de capital, cu modificările ulterioare, denumit în continuare Regulamentul A.S.F. nr. 28/2020, cu condiţia ca persoana fizică să nu îşi desfăşoare activitatea în numele unei instituţii de credit în legătură cu instrumente financiare prevăzute la art. 2 alin. (3) din Legea nr. 126/2018, cu modificările şi completările ulterioare;"

    2. La articolul 9, partea introductivă a alineatului (1^1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(1^1) În vederea înscrierii în Registrul A.S.F., respectiv a notificării A.S.F., după caz, a persoanei prevăzute la art. 5, respectiv la art. 6, S.S.I.F./instituţia de credit transmite A.S.F., prin Platforma Portal Autorizări de pe site-ul A.S.F., o cerere cu respectarea prevederilor art. 37^1, însoţită de următoarele documente:"

    3. La articolul 9 alineatul (2), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) notifică A.S.F. cu privire la dobândirea calificării corespunzătoare conform prevederilor art. 5 alin. (2) lit. a) sau art. 6 alin. (2) lit. a), după caz, cel târziu la expirarea perioadei de desfăşurare a activităţii sub supravegherea unei alte persoane, prin Platforma Portal Autorizări de pe site-ul A.S.F."

    4. Articolul 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 10
    (1) S.S.I.F./Instituţia de credit notifică A.S.F. informaţii privind persoanele care încep să presteze servicii şi activităţi de investiţii, altele decât cele prevăzute la art. 5 şi 6, precum şi informaţii privind persoanele care au încetat să presteze servicii şi activităţi de investiţii în numele S.S.I.F./instituţiei de credit.
    (2) Notificările prevăzute la alin. (1) se transmit A.S.F., prin Platforma Portal Autorizări de pe site-ul A.S.F., în termen de 5 zile de la data începerii prestării serviciilor şi activităţilor de investiţii, respectiv de la data încetării."

    5. La articolul 11 alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) ca urmare a solicitării transmise A.S.F. de către S.S.I.F./instituţia de credit;"

    6. La articolul 11, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Cererea de radiere din Registrul A.S.F. a persoanelor prevăzute la art. 5, menţionată la alin. (1) lit. a), este transmisă A.S.F., cu respectarea prevederilor art. 37^1, cu precizarea motivului solicitării radierii."

    7. La articolul 12, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Notificarea încetării activităţii de oferire de informaţii privind instrumentele financiare, în conformitate cu prevederile art. 87 alin. (1) din Legea nr. 126/2018, cu modificările şi completările ulterioare, se transmite A.S.F. prin Platforma Portal Autorizări, cu respectarea prevederilor art. 37^1, cu precizarea motivului încetării şi a datei de încetare."

    8. După articolul 12 se introduce un nou articol, articolul 12^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 12^1
    În termen de 30 de zile de la încheierea fiecărui an, S.S.I.F./instituţia de credit trebuie să transmită A.S.F. o certificare a reprezentantului funcţiei de conformitate, în cazul S.S.I.F., respectiv a reprezentantului desemnat, în cazul instituţiilor de credit, din care să rezulte că informaţiile furnizate pentru persoanele prevăzute la art. 4-6 sunt corecte, complete şi actualizate."

    9. Articolul 21 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 21
    Cererea de radiere din Registrul A.S.F. a agentului delegat, persoană fizică, este transmisă A.S.F., cu respectarea prevederilor art. 37^1, împreună cu precizarea motivului solicitării radierii şi a datei de încetare."

    10. La articolul 31 alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) un organism de formare profesională atestat de A.S.F., conform Regulamentului A.S.F. nr. 28/2020, cu condiţia ca persoana fizică să nu îşi desfăşoare activitatea în numele unei instituţii de credit în legătură cu instrumente financiare prevăzute la art. 2 alin. (3) din Legea nr. 126/2018, cu modificările şi completările ulterioare;"

    11. La articolul 37^1, partea introductivă a alineatului (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 37^1
    (1) S.S.I.F./Instituţia de credit are obligaţia de a păstra şi arhiva în format electronic documentele prevăzute la art. 9 alin. (1), respectiv poate păstra şi arhiva în format electronic documentele prevăzute la art. 18 alin. (1), cu respectarea următoarelor condiţii:"

    12. La articolul 37^1 alineatul (1), după litera b) se introduce o nouă literă, litera c), cu următorul cuprins:
    "c) celelalte documente prevăzute de prezentul regulament să fie semnate cu semnătură electronică calificată."

    13. La articolul 37^1, partea introductivă a alineatului (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) S.S.I.F./Instituţia de credit are obligaţia de a transmite către A.S.F., în format electronic, documentele prevăzute la art. 9 alin. (11), respectiv poate transmite către A.S.F., în format electronic, documentele prevăzute la art. 18 alin. (2), cu respectarea următoarelor condiţii:"

    14. La articolul 37^1, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (2^1) şi (2^2), cu următorul cuprins:
    "(2^1) Fără a aduce atingere prevederilor alin. (1) şi (2), documentele la care se face referire la alin. (1) şi (2), emise în format hârtie, trebuie scanate de S.S.I.F./instituţia de credit şi, ulterior, semnate electronic de persoana care îndeplineşte funcţia de conformitate, în cazul S.S.I.F., respectiv de reprezentantul desemnat, în cazul instituţiilor de credit.
(2^2) Documentele în format hârtie prevăzute la alin. (2^1) se păstrează la sediul S.S.I.F./instituţiei de credit."

    15. La articolul 37^1, alineatele (3) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(3) S.S.I.F./Instituţia de credit transmite către A.S.F., în format electronic, certificarea prevăzută la art. 12^1, utilizând marca temporală electronică calificată şi semnătura electronică calificată a reprezentantului funcţiei de conformitate, în cazul S.S.I.F., respectiv a reprezentantului desemnat, în cazul instituţiilor de credit.
(4) S.S.I.F./Instituţia de credit are obligaţia de a transmite către A.S.F., în format electronic, cererile de radiere din Registrul A.S.F., prevăzute la art. 11 alin. (1) lit. a) şi alin. (3), art. 20 alin. (1) lit. a) şi art. 21, precum şi notificarea prevăzută la art. 12 alin. (2), utilizând marca temporală electronică calificată şi semnătura electronică calificată a reprezentantului funcţiei de conformitate."

    16. La articolul 37^1, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(6) Organismele de formare profesională prevăzute de Regulamentul A.S.F. nr. 28/2020 pot transmite către A.S.F., în format electronic, documentele prevăzute la art. 46 alin. (2), cu condiţia ca cererea şi declaraţia prevăzută la art. 46 alin. (2) lit. a) să fie transmise utilizând marca temporală electronică calificată şi semnătura electronică calificată."

    17. La articolul 37^1, după alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (8), cu următorul cuprins:
    "(8) Transmiterea în format electronic către A.S.F. a cererilor şi notificărilor menţionate în prezentul articol se realizează prin Platforma Portal Autorizări de pe site-ul A.S.F."

    18. La articolul 46, alineatul (1) şi partea introductivă a alineatului (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 46
    (1) Prevederile art. 3-6 şi ale capitolelor III-VI din Regulamentul A.S.F. nr. 28/2020 nu se aplică personalului S.S.I.F./instituţiei de credit prevăzut la art. 11 din Legea nr. 126/2018, cu modificările şi completările ulterioare, şi agenţilor delegaţi.
    (2) Organismele de formare profesională prevăzute de Regulamentul A.S.F. nr. 28/2020 care doresc să ofere cursuri pentru formarea şi evaluarea personalului S.S.I.F./instituţiei de credit conform prezentului regulament trebuie să depună la A.S.F. o cerere însoţită de:"

    19. Anexele nr. 3, 4 şi 6-8 se abrogă.


    ART. II
    (1) Societăţile de servicii de investiţii financiare (S.S.I.F.) şi, după caz, instituţiile de credit au obligaţia ca, până la data de 30.06.2023, să încarce în Platforma Portal Autorizări de pe site-ul A.S.F. informaţiile solicitate actualizate pentru următoarele categorii de persoane şi pentru care valabilitatea aprobării A.S.F. nu a încetat/entitatea nu a transmis notificare privind radierea din Registrul A.S.F. sau privind încetarea exercitării funcţiei respective:
    a) membri ai structurii de conducere executive/superioare;
    b) ofiţeri de conformitate/persoane care îndeplinesc funcţia de conformitate;
    c) persoane care îndeplinesc funcţia de administrare a riscului;
    d) persoane care prestează servicii şi activităţi de investiţii, altele decât cele prevăzute la art. 5 şi 6 din Regulamentul Autorităţii de Supraveghere Financiară şi al Băncii Naţionale a României nr. 14/7/2018, cu modificările şi completările ulterioare;
    e) persoane care prestează serviciul de investiţii prevăzut la pct. 5 din secţiunea A din anexa nr. 1 la Legea nr. 126/2018, cu modificările şi completările ulterioare, înscrise în Registrul A.S.F. în conformitate cu prevederile art. 5 şi 9 din Regulamentul Autorităţii de Supraveghere Financiară şi al Băncii Naţionale a României nr. 14/7/2018, modificările şi completările ulterioare;
    f) persoane care oferă informaţii privind instrumentele financiare, serviciile de investiţii sau serviciile auxiliare în numele S.S.I.F. sau al unei instituţii de credit, în conformitate cu prevederile art. 87 alin. (1) din Legea nr. 126/2018, cu modificările şi completările ulterioare, notificate A.S.F. în conformitate cu prevederile art. 6 şi 9 din Regulamentul Autorităţii de Supraveghere Financiară şi al Băncii Naţionale a României nr. 14/7/2018, cu modificările şi completările ulterioare;
    g) agent delegat;
    h) responsabil cu protejarea instrumentelor financiare şi a fondurilor desemnate conform art. 20 din Regulamentul Autorităţii de Supraveghere Financiară şi al Băncii Naţionale a României nr. 10/4/2018 privind protejarea instrumentelor financiare şi a fondurilor care aparţin clienţilor, obligaţiile de guvernanţă a produsului şi normele aplicabile la acordarea sau primirea de onorarii, comisioane sau alte tipuri de beneficii pecuniare sau nepecuniare, cu modificările şi completările ulterioare;
    i) persoane desemnate cu prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului;
    j) persoană desemnată cu aplicarea regimului de sancţiuni internaţionale.

    (2) Nerespectarea dispoziţiilor alin. (1) se sancţionează potrivit prevederilor titlului X din Legea nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. III
    Prezentul regulament se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară,
                    Nicu Marcu
                    Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României,
                    Mugur Constantin Isărescu


    --------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016