Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
----
*) Aprobat de <>Ordinul nr. 22 din 14 decembrie 2006 , publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1035, din 28 decembrie 2006.
CAP. I
Obiectiv
ART. 1
(1) Prezentul regulament stabileste cadrul legal cu privire la cerintele de publicare pentru institutiile de credit.
(2) Prezentul regulament se aplica la nivel individual si dupa caz, la nivel consolidat, institutiilor de credit, persoane juridice romane si sucursalelor din Romania ale institutiilor de credit, persoane juridice straine din state terte, in conformitate cu <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 17/22/2006 privind supravegherea pe baza consolidata a institutiilor de credit si a firmelor de investitii.
(3) Respectarea cerintelor prevazute in Capitolul V din Titlul I, Partea I din <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului se asigura de catre casa centrala pentru activitatea proprie, precum si pentru cea a intregii retele cooperatiste.
(4) Prezentul regulament se aplica in mod corespunzator societatilor de servicii de investitii financiare, precum si societatilor de administrare a investitiilor care au in obiectul de activitate administrarea portofoliilor individuale de investitii.
(5) In acest sens, orice referire la Banca Nationala a Romaniei se considera a fi facuta, dupa caz, la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
CAP. II
Dispozitii generale
ART. 2
(1) Pentru scopul prezentului regulament, o informatie este considerata semnificativa, daca prin omisiune sau eroare, poate modifica sau influenta evaluarea sau decizia unui utilizator care se bazeaza pe informatia respectiva in scopul luarii unei decizii economice.
(2) O informatie este considerata ca proprietate a unei institutii de credit daca publicarea acesteia ar avea consecinte negative asupra pozitiei sale competitive. Astfel de informatii pot include informatii despre produse sau sisteme care, facute cunoscute concurentei, ar genera efecte negative asupra valorii investitiilor institutiei de credit.
(3) O informatie este considerata ca fiind confidentiala daca institutia de credit este tinuta de o clauza de confidentialitate in contextul unei obligatii fata de un client sau unei relatii de orice alta natura cu o contrapartida.
ART. 3
Fara a aduce atingere prevederilor art. 159 si <>art. 160 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, institutiile de credit pot decide sa nu faca publice unul sau mai multe dintre elementele cuprinse in Capitolele III-IV, daca potrivit prevederilor art. 2 alin. (2) si alin. (3), institutia de credit apreciaza ca acea comunicare include informatii considerate ca fiind proprietatea acesteia sau confidentiale.
ART. 4
In situatiile exceptionale prevazute la art. 3, institutia de credit in cauza trebuie sa specifice in comunicarile efectuate faptul ca anumite informatii nu au fost facute publice, motivul pentru care nu au fost dezvaluite si sa publice date cu caracter general despre informatiile respective, cu exceptia cazului in care acestea sunt clasificate ca fiind proprietatea institutiei de credit sau confidentiale, in baza prevederilor art. 2 alin. (2) si alin. (3).
ART. 5
(1) Banca Nationala a Romaniei solicita institutiilor de credit sa publice anual toate informatiile supuse cerintelor de publicare.
(2) Banca Nationala a Romaniei solicita institutiilor de credit sa evalueze necesitatea publicarii unora sau tuturor informatiilor supuse cerintelor de publicare cu o frecventa mai mare decat cea anuala, tinand cont de caracteristicile specifice activitatii desfasurate de acestea, precum dimensiunea activitatii, gama activitatilor desfasurate, prezenta acestora in diferite tari, implicarea in diferite sectoare financiare si participarea pe pietele financiare internationale, precum si in sistemele de plati, de decontare si de compensare. Aceasta evaluare are in vedere posibilitatea publicarii cu o frecventa mai mare decat cea anuala a informatiilor prevazute la art. 8 alin. (2), art. 8 alin. (5) si art. 9 alin. (2)-(5), a informatiilor referitoare la expunerea la riscuri, precum si a altor elemente susceptibile de a fi supuse unor modificari rapide.
CAP. III
Cerinte generale
ART. 6
Obiectivele si politicile unei institutii de credit cu privire la administrarea riscurilor vor fi publicate separat pentru fiecare categorie de risc, inclusiv pentru riscurile mentionate la prezentul articol si la art. 7 - art. 20. Informatiile publicate vor cuprinde:
a) strategiile si procesele de administrare pentru aceste riscuri;
b) structura si organizarea functiei de administrare a fiecarui risc sau orice alte modalitati de organizare pentru acest scop;
c) sfera de cuprindere si tipul sistemelor de raportare si de evaluare a riscurilor; si
d) politicile de acoperire si diminuare a riscului, precum si strategiile si procesele implementate pentru controlul eficacitatii respectivelor politici.
ART. 7
Urmatoarele informatii referitoare la sfera de aplicare a cerintelor prevazute in prezentul regulament vor fi facute publice:
1. denumirea institutiei de credit careia i se aplica prevederile prezentului regulament;
2. o prezentare a diferentelor existente intre perimetrele de consolidare in scopuri contabile si prudentiale, cu o descriere succinta a entitatilor care sunt:
a) consolidate integral
b) consolidate proportional
c) deduse din fondurile proprii; sau
d) nici consolidate si nici deduse;
3. orice impediment semnificativ de ordin practic sau legal, actual sau previzionat in calea transferului rapid al fondurilor proprii sau de rambursare rapida a datoriilor intre societatea-mama si filialele acesteia;
si
4. suma agregata a diferentei negative eventuale intre fondurile proprii minime obligatorii si fondurile proprii efective ale ansamblului filialelor neincluse in consolidare, precum si denumirea filialei/filialelor respective.
ART. 8
Urmatoarele informatii referitoare la fondurile proprii vor fi facute publice de catre institutiile de credit:
1. informatii succinte cu privire la clauzele contractuale referitoare la caracteristicile principale ale fiecarui element al fondurilor proprii precum si ale componentelor aferente;
2. valoarea fondurilor proprii de nivel I cu mentionarea separata a fiecarui element pozitiv si a fiecarei deduceri;
3. valoarea totala a fondurilor proprii de nivel II precum si a fondurilor proprii de nivel III definite in Capitolul III din <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului institutiilor de credit si al firmelor de investitii
4. deducerile din fondurile proprii de nivel I si din fondurile proprii de nivel II, potrivit prevederilor <>art. 22 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 18/23/2006 privind fondurile proprii ale institutiilor de credit si ale firmelor de investitii, cu informatii separate pentru elementele prevazute la art. 22 alin. (1) lit. f) din regulamentul mentionat; si
5. valoarea totala a fondurilor proprii eligibile, dupa deducerile si limitarile prevazute la art. 21 si la <>art. 22 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 18/23/2006 privind fondurile proprii ale institutiilor de credit si ale firmelor de investitii.
ART. 9
Urmatoarele informatii referitoare la respectarea de catre institutiile de credit a cerintelor stipulate in art. 126 (1) si in <>art. 148 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului si in <>art. 2 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 13/18/2006 privind determinarea cerintelor minime de capital pentru institutiile de credit si firmele de investitii vor fi facute publice:
1. un rezumat cu privire la metoda aplicata de institutia de credit in vederea evaluarii adecvarii capitalului intern in scopul sustinerii activitatilor curente si viitoare;
2. pentru institutiile de credit care calculeaza valoarea ponderata la risc a expunerilor potrivit <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/19/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru institutiile de credit si firmele de investitii potrivit abordarii standard, 8% din valoarea ponderata la risc a expunerilor pentru fiecare clasa de expunere prevazuta in art. 4 din regulamentul mentionat;
3. pentru institutiile de credit care calculeaza valoarea ponderata la risc a expunerilor potrivit <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru institutiile de credit si firmele de investitii potrivit abordarii bazate pe modele interne de rating, 8% din valoarea ponderata la risc a expunerilor pentru fiecare clasa de expunere prevazuta in art. 13 - art. 21, din respectivul regulament. Pentru clasa de expuneri de tip retail, aceste cerinte se aplica pentru fiecare categorie de expuneri carora le corespund corelatiile diferite indicate in art. 40 - <>art. 43 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru institutiile de credit si firmele de investitii potrivit abordarii bazate pe modele interne de rating. Pentru clasa de expuneri din titluri de capital, aceste cerinte se aplica:
a) fiecareia dintre abordarile prevazute la art. 47 - <>art. 55 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru institutiile de credit si firmele de investitii potrivit abordarii bazate pe modele interne de rating;
b) expunerilor din titluri de capital tranzactionate la bursa, expunerilor din titluri de capital netranzactionate dintr-un portofoliu suficient de diversificat, precum si altor expuneri;
c) expunerilor care fac obiectul unui regim prudential tranzitoriu in materia cerintelor de capital; si
d) expunerilor care fac obiectul unei prevederi de mentinere a acquis-ului in materia cerintelor de capital;
4. cerintele minime de capital calculate potrivit <>art. 2 lit. b) si lit. c) din Regulamentul BNR-CNVM nr. 13/18/2006 privind determinarea cerintelor minime de capital pentru institutiile de credit si firmele de investitii; si
5. cerintele minime de capital calculate potrivit <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 24/29/2006 privind determinarea cerintelor minime de capital ale institutiilor de credit si ale firmelor de investitii pentru riscul operational, publicate separat.
ART. 10
Urmatoarele informatii referitoare la expunerea unei institutii de credit la riscul de credit al contrapartidei, asa cum este definit la <>art. 2 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 20/25/2006 privind tratamentul riscului de credit al contrapartidei in cazul instrumentelor financiare derivate, al tranzactiilor de rascumparare, al operatiunilor de dare/luare de titluri/marfuri cu imprumut, al tranzactiilor cu termen lung de decontare si al tranzactiilor de creditare in marja vor fi facute publice:
(1) o descriere a metodologiei utilizate pentru alocarea interna a capitalului si pentru stabilirea limitelor de credit aferente expunerilor la riscul de credit al contrapartidei;
(2) o descriere a politicilor de obtinere a garantiilor reale si de constituire a rezervelor de credit;
(3) o descriere a politicilor referitoare la expunerile la riscul de corelare;
(4) o descriere a impactului valorii garantiei reale pe care institutia de credit ar trebui sa o furnizeze in cazul obtinerii unui rating inferior;
(5) valoarea justa pozitiva bruta a contractelor, profiturile din compensare, expunerile din credite curente dupa compensare, garantiile reale detinute si expunerile de credit nete din instrumente financiare derivate. Expunerea de credit neta din instrumente financiare derivate reprezinta expunerea de credit decurgand din tranzactii cu instrumente financiare derivate, dupa ce a fost luat in calcul atat profitul obtinut din acordurile de compensare executorii, cat si din contractele de garantie reala;
(6) valoarea expusa la risc obtinuta prin utilizarea metodelor prevazute in Capitolele III-VI din <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 20/25/2006 privind tratamentul riscului de credit al contrapartidei in cazul instrumentelor financiare derivate, al tranzactiilor de rascumparare, al operatiunilor de dare/luare de titluri/marfuri cu imprumut, al tranzactiilor cu termen lung de decontare si al tranzactiilor de creditare in marja, indiferent de metoda utilizata;
(7) valoarea notionala a acoperirilor cu instrumente financiare derivate de credit, precum si distributia expunerilor de credit curente pe tipuri de expuneri de credit;
(8) tranzactii cu instrumente financiare derivate de credit (valoarea notionala) separate dupa cum urmeaza:
a) tranzactii efectuate pentru portofoliul propriu al institutiei de credit; si
b) tranzactii legate de activitati de intermediere ale institutiei de credit, defalcate in continuare in functie de derivatul de credit utilizat in cadrul fiecarei grupe de produse in tranzactii de cumparare si de vanzare a protectiei; si
(9) valoarea estimata a indicelui alfa in cazul in care institutia de credit a obtinut aprobarea de la Banca Nationala a Romaniei de a estima aceasta valoare.
ART. 11
Urmatoarele informatii referitoare la expunerea unei institutii de credit fata de riscul de credit si riscul de diminuare a valorii creantei vor fi facute publice:
1. definirea in scopuri contabile a termenilor "elemente restante" si "elemente depreciate";
2. o descriere a abordarilor si metodelor aplicate pentru determinarea ajustarilor de valoare si a provizioanelor;
3. valoarea totala a expunerilor dupa compensarea contabila si inainte de aplicarea tehnicilor de diminuare a riscului de credit, precum si valoarea medie a expunerilor aferente perioadei, defalcata pe clase de expunere;
4. repartitia geografica a expunerilor, defalcata pe clasele principale de expuneri, detaliate corespunzator, daca este cazul;
5. repartitia expunerilor pe sectoare de activitate sau pe tipuri de contrapartida, defalcata pe clase de expuneri, detaliate corespunzator, daca este cazul;
6. defalcarea tuturor expunerilor in functie de scadenta reziduala, segmentata pe clase de expuneri, detaliate corespunzator, daca este cazul;
7. pentru fiecare sector de activitate sau tip de contrapartida semnificative, valoarea:
a) expunerilor depreciate si expunerilor restante, prezentate separat;
b) ajustarilor de valoare si provizioanelor; si
c) cheltuielilor cu ajustarile de valoare si cu provizioanele aferente perioadei;
8. valoarea expunerilor depreciate si a expunerilor restante, separate si defalcate pe zone geografice semnificative, insotite, daca este posibil, de sumele reprezentand ajustarile de valoare si provizioanele pentru fiecare zona geografica in parte;
9. reconcilierea variatiilor ajustarilor de valoare si provizioanelor pentru expunerile depreciate, prezentate separat. Informatiile vor cuprinde:
a) o descriere a tipului ajustarilor de valoare si provizioanelor;
b) soldurile initiale;
c) dotarile la provizioanele aferente perioadei;
d) sumele provizionate sau reluate pentru pierderile probabile estimate, aferente expunerilor perioadei, orice alte ajustari, cele determinate in special de diferentele de curs valutar, combinarile de activitati, achizitionarile si vanzarile de filiale, precum si de transferuri intre provizioane; si
e) soldurile finale.
ART. 12
Ajustarile de valoare si provizioanele, precum si reluarile inregistrate direct in contul de profit si pierdere vor fi publicate separat.
ART. 13
Institutiile de credit care calculeaza valoarea ponderata la risc a expunerilor potrivit <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/19/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru institutiile de credit si firmele de investitii potrivit abordarii standard, vor face publice urmatoarele informatii, pentru fiecare clasa de expunere prezentata in art. 4 din regulamentul mentionat:
1. denumirea institutiilor externe de evaluare a creditului nominalizate si a agentiilor de creditare a exporturilor nominalizate, precum si motivele care stau la baza oricaror inlocuiri ale acestora;
2. clasele de expunere pentru care se apeleaza la o anumita institutie externa de evaluare a creditului sau la o anumita agentie de creditare a exporturilor;
3. o descriere a procesului aplicat pentru a transfera evaluarile de credit ale emitentului si ale emisiunii la elemente neincluse in portofoliul de tranzactionare;
4. corespondenta rating-ului extern al fiecarei institutii externe de evaluare a creditului nominalizate sau agentii de creditare a exporturilor nominalizate, cu nivelul scalei de calitate a creditului, conform <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/19/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru institutiile de credit si firmele de investitii potrivit abordarii standard, cu mentiunea ca publicarea acestor informatii nu este obligatorie, in situatia in care institutia de credit respecta corespondentele standard publicate de Banca Nationala a Romaniei; si
5. valorile expuse la risc dupa aplicarea tehnicilor de diminuare a riscului de credit, asociate fiecarui nivel al scalei de calitate a creditului in parte, prevazute de <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 14/19/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru institutiile de credit si firmele de investitii potrivit abordarii standard, precum si cele deduse din fondurile proprii.
ART. 14
Institutiile de credit care calculeaza valoarea ponderata la risc a expunerilor potrivit art. 36 sau art. 48 - <>art. 50 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru institutiile de credit si firmele de investitii potrivit abordarii bazate pe modele interne de rating, vor publica valoarea expunerilor incadrate in fiecare categorie prevazuta in Tabelul 1 din cadrul art. 36, sau pentru fiecare pondere de risc mentionata la art. 48 - art. 50 din respectivul regulament.
ART. 15
Institutiile de credit care calculeaza cerintele de capital conform prevederilor <>art. 2 lit. (b) si lit. (c) din Regulamentul BNR-CNVM nr. 13/18/2006 privind determinarea cerintelor minime de capital pentru institutiile de credit si firmele de investitii vor face publice respectivele cerinte de capital separat, pentru fiecare risc mentionat in prevederile respective.
ART. 16
Urmatoarele informatii vor fi facute publice de catre fiecare institutie de credit care isi calculeaza cerintele de capital in conformitate cu prevederile Anexei V din <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului institutiilor de credit si al firmelor de investitii:
1. pentru fiecare sub-portofoliu acoperit:
a) caracteristicile modelelor utilizate;
b) o descriere a simularii de criza aplicat sub-portofoliului;
c) o descriere a abordarii utilizate pentru testarea ex-post si pentru validarea acuratetei si a coerentei modelelor interne si a proceselor de modelare;
2. gradul de acceptare de catre Banca Nationala a Romaniei; si
3. o descriere a masurii in care sunt respectate cerintele prevazute in Anexa VI partea B din <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului institutiilor de credit si al firmelor de investitii, precum si a metodelor aplicate in acest scop.
ART. 17
Urmatoarele informatii vor fi facute publice de catre institutiile de credit cu privire la riscul operational:
1. abordarile pentru evaluarea cerintelor de capital aferente riscului operational pe care institutia de credit le aplica; si
2. o descriere a metodologiei stabilita in <>art. 17 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 24/29/2006 privind determinarea cerintelor minime de capital ale institutiilor de credit si ale firmelor de investitii pentru riscul operational, daca este utilizata de institutia de credit, inclusiv o analiza a factorilor interni si externi luati in considerare in cadrul acestei abordari de evaluare, in cazul utilizarii partiale, se va face publica sfera de aplicare a diferitelor abordari utilizate.
ART. 18
Urmatoarele informatii referitoare la expunerile din titluri de capital neincluse in portofoliul de tranzactionare vor fi facute publice:
1. o clasificare a expunerilor in functie de obiectivul vizat, inclusiv urmarirea obtinerii de castiguri din detinerea titlurilor de capital sau eventuale consideratii strategice, precum si o prezentare a tehnicilor contabile si a metodelor de evaluare folosite, care sa includa principalele ipoteze si practici care influenteaza evaluarea, precum si orice modificare semnificativa a acestor practici;
2. valoarea bilantiera, valoarea justa si, pentru titlurile de capital tranzactionate la bursa, o comparatie cu pretul pietei atunci cand acesta difera semnificativ fata de valoarea justa;
3. tipul, natura si valoarea expunerilor din titluri de capital tranzactionate la bursa, ale expunerilor din titluri de capital netranzactionate ce apartin unui portofoliu suficient de diversificat, precum si ale altor expuneri;
4. valoarea totala a profiturilor sau a pierderilor realizate din vanzari si lichidari ale perioadei; si
5. valoarea totala a profiturilor sau a pierderilor nerealizate, totalul diferentelor favorabile si nefavorabile latente din reevaluare, precum si fiecare suma de aceasta natura inclusa in fondurile proprii de nivel I sau II.
ART. 19
Urmatoarele informatii referitoare la expunerile institutiei de credit la riscul de rata a dobanzii pentru pozitiile neincluse in portofoliul de tranzactionare vor fi facute publice:
1. natura riscului de rata a dobanzii, principalele ipoteze avute in vedere (cele legate de rambursarea anticipata a creditului si de comportamentul depozitelor la vedere), si frecventa de evaluare a riscului de rata a dobanzii; si
2. variatiile profiturilor, valorii economice sau altor variabile relevante utilizate de conducere pentru a masura socurile provocate de cresterea sau scaderea ratei dobanzii potrivit metodei adoptate de conducere pentru evaluarea riscului de rata a dobanzii, defalcate in functie de moneda utilizata.
ART. 20
Institutiile de credit care calculeaza valoarea ponderata la risc a expunerilor conform <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 21/26/2006 privind tratamentul riscului de credit aferent expunerilor securitizate si al pozitiilor din securitizare vor face publice urmatoarele informatii:
(1) descrierea obiectivelor institutiei de credit in legatura cu activitatea de securitizare;
(2) rolurile institutiei de credit in procesul de securitizare;
(3) gradul de implicare a institutiei de credit in fiecare operatiune de securitizare;
(4) abordarile adoptate in vederea calcularii valorii ponderate la risc a expunerilor aplicate de institutia de credit in activitatile de securitizare;
(5) o prezentare succinta a metodelor contabile aplicate de institutia de credit in activitatea de securitizare, incluzand urmatoarele informatii:
(a) clasificarea operatiunilor la rezultatul din exploatare sau la rezultatul financiar;
(b) contabilizarea veniturilor din cesiuni;
(c) ipotezele principale pe baza carora se face evaluarea intereselor pastrate de institutie; si
(d) tratamentul securitizarii sintetice, daca aceasta nu este acoperita de alte metode contabile;
(6) denumirile institutiilor externe de evaluare creditului utilizate pentru securitizari si tipurile de expuneri pentru care este folosita fiecare agentie;
(7) valoarea totala a expunerilor securitizate de institutia de credit si care sunt acoperite de cadrul de securitizare (defalcat pe securitizare clasica si sintetica), pe tipuri de expunere;
(8) pentru expunerile securitizate de institutia de credit si care sunt acoperite de cadrul de securitizare, o defalcare pe tipuri de expunere a sumelor depreciate si restante aferente expunerilor securitizate, precum si pierderile recunoscute de institutia de credit pe perioada considerata;
(9) valoarea agregata a pozitiilor din securitizare pastrate sau achizitionate, defalcate pe tipuri de expunere;
(10) valoarea agregata a pozitiilor din securitizare pastrate sau achizitionate, defalcate pe un numar relevant de benzi de ponderi de risc.
Pozitiile care au fost ponderate cu 1250% sau deduse vor fi publicate separat;
(11) suma totala a expunerilor reinnoibile securitizate cu defalcare intre interesele initiatorului si cele ale investitorilor; si
(12) o prezentare succinta a activitatii de securitizare pe perioada considerata incluzand valoarea expunerilor securitizate pe tipuri de expunere si profitul sau pierderea recunoscute din cesionarea lor pe tipuri de expunere.
CAP. IV
Cerinte pentru utilizarea anumitor instrumente sau metodologii
ART. 21
Institutiile de credit care calculeaza valoarea ponderata la risc a expunerilor, conform <>Regulamentului nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru institutiile de credit si firmele de investitii potrivit abordarii bazate pe modele interne de rating, vor face publice urmatoarele informatii:
1. aprobarea Bancii Nationale a Romaniei pentru utilizarea abordarii sau aprobarea tranzitiei catre respectiva abordare;
2. o explicitare si o analiza a:
a) structurii sistemului intern de rating si a relatiei intre rating-urile interne si externe;
b) utilizarea estimarilor interne in alte scopuri decat cele pentru calculul valorii ponderate la risc a expunerilor, conform <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru institutiile de credit si firmele de investitii potrivit abordarii bazate pe modele interne de rating;
c) procesul de administrare si recunoastere a tehnicilor de diminuare a riscului de credit; si
d) mecanismele de control pentru sistemele de rating, incluzand o descriere a modului in care se verifica independenta responsabilitatii si revizuirea acestor sisteme;
3. o descriere a procesului intern de rating pentru fiecare din urmatoarele clase de expuneri:
a) administratii centrale si banci centrale;
b) institutii;
c) societati, inclusiv intreprinderi mici si mijlocii, finantare specializata si creante achizitionate fata de societati; si
d) expuneri de tip retail, pentru fiecare dintre categoriile de expuneri pentru care corespund corelatiile diferite prevazute de art. 40 - <>art. 43 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru institutiile de credit si firmele de investitii potrivit abordarii bazate pe modele interne de rating; si
e) titluri de capital;
4. valorile expuse la risc pentru fiecare clasa de expuneri mentionata in art. 13 - <>art. 21 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru institutiile de credit si firmele de investitii potrivit abordarii bazate pe modele interne de rating. Pentru expunerile fata de administratiile centrale si bancile centrale, institutii si societati, institutiile de credit care utilizeaza propriile estimari pentru pierderile in caz de nerambursare sau pentru factorii de conversie in vederea calcularii valorii ponderate la risc a expunerilor vor face distinctie, la publicare, intre acestea si acele expuneri pentru care nu utilizeaza astfel de estimari;
5. in vederea unei diferentieri corespunzatoare a riscului de credit, pentru fiecare dintre clasele de expuneri "administratii centrale si banci centrale", "institutii", "societati" si "titluri de capital", avand in vedere un numar suficient de clase de rating pentru debitori (inclusiv pentru cei aflati in stare de nerambursare), institutiile de credit vor face publice urmatoarele informatii:
a) expunerea totala (pentru clasele de expuneri "administratii centrale si banci centrale", "institutii", "societati comerciale", valoarea ramasa de rambursat si valoarea expusa la risc pentru angajamentele de finantare netrase; pentru titluri de capital, suma in sold);
b) pentru institutiile de credit care folosesc propriile estimari pentru pierderile in caz de nerambursare in vederea calcularii valorii ponderate la risc a expunerilor, valoarea medie a pierderii in caz de nerambursare ponderata in functie de expunere, exprimata in procente;
c) ponderea medie de risc in functie de expuneri; si
d) pentru institutiile de credit care folosesc propriile estimari ale factorilor de conversie in vederea calcularii valorii ponderate la risc a expunerilor, valoarea angajamentelor netrase si valorile medii ale expunerilor ponderate in functie de expunere, pe fiecare clasa de expunere;
6. pentru clasa expunerilor de tip retail si pentru fiecare dintre categoriile definite la pct. 3 lit. d), fie informatiile publicate si mentionate la pct. (5) (daca este cazul, la nivel de grupa de risc), fie o analiza a expunerilor, (credite in sold si valorile expuse la risc pentru angajamentele netrase) avand ca referinta un numar suficient de clase de pierderi asteptate in vederea obtinerii unei diferentieri relevante a riscului de credit (daca este cazul, la nivel de grupa de risc);
7. ajustarile de valoare si provizioanele efective in perioada precedenta pentru fiecare clasa de expunere (la expunerile tip retail, pentru fiecare dintre categoriile definite la pct. 3 lit. (d), precum si variatiile in raport cu perioadele anterioare);
8. o descriere a factorilor care au avut impact asupra pierderilor inregistrate in perioada precedenta (spre exemplu, institutia de credit s-a confruntat cu rate de nerambursare superioare ratei medii, sau cu pierderi in caz de nerambursare sau cu factori de conversie superioare mediei); si
9. o comparatie intre estimarile institutiilor de credit si rezultatele efective pentru o perioada mai indelungata. Acestea vor cuprinde un minimum de informatii referitoare la: pierderile asteptate si pierderile inregistrate pe fiecare clasa de expunere (pentru expuneri de tip retail, pentru fiecare categorie definita la pct. 3 lit. d)) pentru o perioada de timp suficient de indelungata pentru a permite o evaluare pertinenta a performantelor inregistrate de procesul de rating intern aferent fiecarei clase de expunere (pentru expuneri de tip retail, pentru fiecare categorie definita la pct. 3 lit. d)). Daca este cazul, institutiile de credit vor detalia comparatia la valorile probabilitatii de nerambursare si, pentru institutiile de credit care utilizeaza propriile estimari pentru pierderile in caz de nerambursare si/sau pentru factorii de conversie, la valorile efective ale pierderilor in caz de nerambursare si ale factorilor de conversie comparativ cu estimarile furnizate in informatiile referitoare la evaluarea cantitativa a riscurilor.
ART. 22
Pentru scopurile prevederilor de la art. 21 pct. 3, descrierea va include tipurile de expuneri incluse in clasele de expuneri, definitiile, metodele si datele necesare pentru estimarea si validarea probabilitatii de nerambursare si daca este cazul, a pierderilor in caz de nerambursare si a factorilor de conversie, incluzand ipotezele utilizate pentru derivarea acestor variabile, precum si descrierea abaterilor semnificative de la definitia starii de nerambursare prevazuta la art. 160 - <>art. 163 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru institutiile de credit si firmele de investitii potrivit abordarii bazate pe modele interne de rating, precum si segmentele generale influentate de aceste abateri.
ART. 23
Institutiile de credit care aplica tehnicile de diminuare a riscului de credit vor face publice urmatoarele informatii:
1. politicile si procesele aferente compensarii bilantiere si compensarii elementelor din afara bilantului, precum si indicarea masurii in care entitatea utilizeaza aceste compensari;
2. politicile si procesele aplicate in materie de evaluare si administrare a garantiilor reale;
3. o descriere a principalelor tipuri de garantii reale acceptate de o institutie de credit;
4. principalele tipuri de garantii si de contrapartide in tranzactiile cu instrumente financiare derivate de credit precum si calitatea semnaturii acestora (bonitatea);
5. concentrarile de risc de piata sau de risc de credit in cadrul operatiunilor de diminuare a riscului;
6. pentru institutiile de credit care calculeaza valoarea ponderata la risc a expunerilor conform <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/19/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru institutiile de credit si firmele de investitii potrivit abordarii standard, sau <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru institutiile de credit si firmele de investitii potrivit abordarii bazate pe modele interne de rating, dar nu furnizeaza propriile estimari ale pierderilor in caz de nerambursare sau ale factorilor de conversie, corespunzator claselor de expuneri, separat pentru fiecare clasa de expunere in parte, valoarea expusa la risc (dupa compensarea bilantiera sau compensarea elementelor din afara bilantului, daca este cazul) acoperita, dupa aplicarea ajustarilor de volatilitate, de garantii reale financiare eligibile sau de alte garantii reale eligibile; si
7. pentru institutiile de credit care calculeaza valoarea ponderata la risc a expunerilor conform <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/19/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru institutiile de credit si firmele de investitii potrivit abordarii standard, sau <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru institutiile de credit si firmele de investitii potrivit abordarii bazate pe modele interne de rating, separat pentru fiecare clasa de expunere, expunerea totala (dupa compensarea bilantiera sau compensarea elementelor din afara bilantului, daca este cazul) care este acoperita prin garantii personale sau prin instrumente financiare derivate de credit. Pentru clasa de expunere aferenta titlurilor de capital, aceasta cerinta se aplica fiecareia dintre abordarile prevazute la art. 47 - <>art. 55 la Regulamentul BNR-CNVM nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru institutiile de credit si firmele de investitii potrivit abordarii bazate pe modele interne de rating.
ART. 24
Institutiile de credit care utilizeaza abordarea prevazuta la <>art. 17 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 24/29/2006 privind determinarea cerintelor minime de capital ale institutiilor de credit si ale firmelor de investitii pentru riscul operational pentru calcularea cerintelor de capital pentru acoperirea riscului operational vor face publica o descriere a modului de utilizare a asigurarii ca masura de diminuare a riscului.
CAP. V
Sanctiuni si dispozitii finale
ART. 25
Nerespectarea dispozitiilor prezentului regulament atrage aplicarea masurilor si/sau a sanctiunilor prevazute la art. 226, art. 227, art. 229 precum si la <>art. 284 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului.
ART. 26
Fara a aduce atingere prevederilor <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 13/18/2006 privind determinarea cerintelor minime de capital pentru institutiile de credit si firmele de investitii, prezentul regulament intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2007.
*
Prezentul regulament transpune prevederile art. 146 alin. (2) si alin. (3) precum si ale Anexei nr. XII din Directiva nr. 2006/48/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 14 iunie 2006, privind accesul la activitate si desfasurarea activitatii de catre institutiile de credit, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 177/30.06.2006.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: