────────────
*) Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 74/2005 privind aprobarea Reglementãrilor contabile conforme cu Directiva a VII-a a Comunitãţilor Economice Europene aplicabile entitãţilor autorizate, reglementate şi supravegheate de Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.175 din 27 decembrie 2005, a fost abrogat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 12/2011 pentru aprobarea Regulamentului nr. 3/2011 privind Reglementãrile contabile conforme cu Directiva a VII-a a Comunitãţilor Economice Europene aplicabile entitãţilor autorizate, reglementate şi supravegheate de Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 156 din 3 martie 2011.
(5) La determinarea fondurilor proprii la nivel consolidat, din valoarea obţinutã prin aplicarea alin. (1) şi alin. (2) se deduc elementele prevãzute la alin. (3) şi alin. (4), dupã caz, atunci când acestea sunt sume debitoare. De asemenea, se deduce orice fond comercial pozitiv dobândit în contextul unei combinãri de întreprinderi.
ART. 30
(1) Valoarea fondurilor proprii determinatã potrivit art. 29 alin. (1)-(3) şi (5) prin aplicarea IFRS este ajustatã potrivit urmãtoarelor filtre:
a) câştigurile şi pierderile nerealizate, recunoscute în capitalurile proprii potrivit IFRS, ca urmare a unei operaţiuni de acoperire a fluxurilor de trezorerie, trebuie excluse din fondurile proprii de nivel 1.
În cazul în care elementele acoperite sunt active incluse în categoria "activelor financiare disponibile pentru vânzare", asupra câştigurilor şi pierderilor nerealizate, recunoscute în capitalurile proprii potrivit IFRS, ca urmare a unei operaţiuni de acoperire a fluxurilor de trezorerie, se aplicã o ajustare similarã cu cea aplicatã diferenţelor din evaluarea la valoarea justã a activelor respective, înregistrate în capitalurile proprii potrivit IFRS, conform alin. (2);
b) câştigurile şi pierderile aferente evaluãrii datoriilor la valoarea justã determinate de modificarea calitãţii de credit asociatã instituţiei de credit trebuie excluse din fondurile proprii de nivel 1;
c) instrumentele financiare emise sunt incluse în fondurile proprii, indiferent de modul de clasificare stabilit potrivit IFRS, la valoarea care rezultã fãrã separarea componentei de datorie şi cea de capitaluri proprii, în condiţiile în care aceste instrumente respectã condiţiile relevante pentru a fi considerate fonduri proprii de nivel 1 şi 2.
Creşterea capitalurilor proprii determinatã de înregistrarea în cadrul acestora a instrumentelor financiare derivate pe propriile acţiuni trebuie exclusã din fondurile proprii.
Scãderea capitalurilor proprii determinatã de înregistrarea în cadrul acestora a instrumentelor financiare derivate pe propriile acţiuni nu este ajustatã;
d) câştigurile nerealizate, nete de impozit, aferente evaluãrii investiţiilor imobiliare şi imobilizãrilor corporale rezultate din aplicarea modelului valorii juste, trebuie excluse din fondurile proprii de nivel 1, element cu element, la valoarea netã de impozit şi incluse, element cu element, înainte de impozitare, în fondurile proprii de nivel 2 de bazã, în proporţie de 45%. Pierderile nerealizate, nete de impozit, nu sunt ajustate.
(2) Diferenţele rezultate din evaluarea la valoarea justã a activelor financiare din categoria "active financiare disponibile pentru vânzare", înregistrate în capitalurile proprii potrivit IFRS, sunt ajustate astfel:
a) Pentru fiecare instrument de capitaluri proprii, câştigurile nerealizate, nete de impozit, trebuie excluse din fondurile proprii de nivel 1 şi incluse, înainte de impozitare, în fondurile proprii de nivel 2 de bazã, în proporţie de 45%. Pierderile nerealizate, nete de impozit, înregistrate în capitalurile proprii potrivit IFRS, nu sunt ajustate;
b) Câştigurile şi pierderile nerealizate aferente altor instrumente financiare, incluzând instrumentele de datorie sau creditele şi creanţele, trebuie excluse din fondurile proprii de nivel 1, la valoarea netã de impozit;
c) Pierderile de valoare înregistrate în contul de profit şi pierdere, ca urmare a deprecierii aferente "activelor financiare disponibile pentru vânzare", nu sunt ajustate.
ART. 31
Elementele care prin conţinutul economic sau contabil nu respectã principiile generale pe care trebuie sã le îndeplineascã componentele fondurilor proprii, statuate prin prezentul regulament, nu vor fi luate în considerare la determinarea fondurilor proprii la nivel consolidat.
ART. 32
Obligaţia de determinare a fondurilor proprii la nivel consolidat revine instituţiilor de credit, persoane juridice române, care fac obiectul supravegherii pe bazã consolidatã şi sub-consolidatã de cãtre Banca Naţionalã a României, potrivit Regulamentului BNR-CNVM nr. 17/22/2006, cu modificãrile ulterioare.
CAP. IV
Dispoziţii privind raportarea fondurilor proprii
ART. 33
(1) Instituţiile de credit prevãzute la art. 1 alin. (1) raporteazã lunar nivelul şi componenţa fondurilor proprii la nivel individual, potrivit prevederilor prezentului regulament, pe baza datelor înscrise în evidenţa contabilã şi a datelor calculate extracontabil.
(2) Instituţiile de credit prevãzute la art. 1 alin. (1) raporteazã semestrial nivelul şi componenţa fondurilor proprii la nivel consolidat, potrivit prevederilor prezentului regulament, pe baza datelor înscrise în evidenţa contabilã şi a datelor calculate extracontabil.
ART. 34
Pentru toţi indicatorii de prudenţã bancarã a cãror determinare se face în funcţie de fondurile proprii, instituţiile de credit sunt obligate sã utilizeze nivelul fondurilor proprii calculat pentru perioada de raportare a respectivilor indicatori sau pentru perioada de raportare imediat anterioarã perioadei de raportare a respectivilor indicatori (în cazul unor perioade de raportare diferite).
ART. 35
Instituţiile de credit trebuie sã poatã dovedi în orice moment Bãncii Naţionale a României îndeplinirea cerinţelor prevãzute de prezentul regulament.
CAP. V
Sancţiuni, dispoziţii tranzitorii şi finale
ART. 36
Nerespectarea dispoziţiilor prezentului regulament atrage aplicarea mãsurilor şi/sau a sancţiunilor prevãzute la art. 226, 227, 229, precum şi la art. 284 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 227/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 37
Pe perioada cuprinsã între data intrãrii în vigoare a prezentului regulament prevãzutã la art. 40 şi 31 martie 2007 mãsurile şi sancţiunile prevãzute la art. 36 nu se vor aplica în cazul în care indicatorii de prudenţã bancarã determinaţi pe baza fondurilor proprii calculate potrivit prezentului regulament nu se încadreazã în limitele prevãzute de alte reglementãri prudenţiale aplicabile.
ART. 38
(1) Instituţiile de credit care pânã la data de 31 decembrie 2010 nu se conformeazã limitelor stabilite la art. 24 alin. (2) vor elabora strategii şi procese cu privire la mãsurile necesare rezolvãrii acestei situaţii înainte de termenele stabilite la art. 39.
(2) Mãsurile prevãzute la alin. (1) se verificã şi se evalueazã în temeiul art. 166 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 227/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 39
Pentru instrumentele care pânã la data de 31 decembrie 2010 au fost considerate, în conformitate cu reglementãrile naţionale, a fi echivalente cu elementele menţionate la art. 4 lit. a), lit. b) şi la art. 6 alin. (1), însã nu intrã sub incidenţa prevederilor art. 4 lit. a) sau nu întrunesc cerinţele stabilite în cadrul secţiunii 1.2 "Cerinţe privind instrumentele de capital hibride", se va aprecia cã acestea intrã sub incidenţa art. 4 lit. c) pânã la data de 31 decembrie 2040, sub rezerva urmãtoarelor limitãri:
a) pânã la 20 % din fondurile proprii de nivel 1, între 10 şi 20 de ani dupã 31 decembrie 2010;
b) pânã la 10 % din fondurile proprii de nivel 1, între 20 şi 30 de ani dupã 31 decembrie 2010.
ART. 40
Prezentul regulament intrã în vigoare la data de 1 ianuarie 2007.
ART. 41
La data intrãrii în vigoare a prezentului regulament se abrogã Normele Bãncii Naţionale a României nr. 11/2003 privind supravegherea pe bazã individualã şi consolidatã a fondurilor proprii, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 17 din 9 ianuarie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, Normele Bãncii Naţionale a României nr. 13/2002 privind capitalul minim al organizaţiilor cooperatiste de credit şi capitalul agregat minim al reţelelor cooperatiste de credit, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 672 din 10 septembrie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi Normele Bãncii Naţionale a României nr. 14/2002 privind fondurile proprii ale organizaţiilor cooperatiste de credit şi ale reţelelor cooperatiste de credit, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 672 din 10 septembrie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
*
Prezentul regulament transpune prevederile art. 4 (10), art. 9 paragraful 1 teza 2, art. 57 teza (1) lit. a)-b), lit. d), lit. f), lit. h), art. 57 tezele (2)-(4), art. 58-61, art. 63, art. 64 paragrafele (2)-(4), art. 65-67 din Directiva 2006/48/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 iunie 2006 privind accesul la activitate şi desfãşurarea activitãţii de cãtre instituţiile de credit, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 177 din 30 iunie 2006, precum şi prevederile art. 4 paragraful (3) din Directiva 2000/46/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 18 septembrie 2000 privind accesul la activitate, desfãşurarea şi supravegherea prudenţialã a activitãţii instituţiilor emitente de monedã electronicã, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. L 275 din 27 octombrie 2000.
NOTÃ:
Reproducem mai jos art. II din Regulamentul Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 10/12/2007, aprobat prin Ordinul Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 17/146/2007, care nu a fost inclus în prezenta formã republicatã, precum şi menţiunea de transpunere din finalul Regulamentului BNR-CNVM nr. 15/18/2010, aprobat prin Ordinul Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 14/75/2010:
"Art. II. - Pentru împrumuturile subordonate care la data intrãrii în vigoare a prezentului regulament se aflã cu mai puţin de 5 ani înaintea scadenţei, pânã la finele semestrului curent aferent derulãrii respectivului împrumut, în curs la data prezentei modificãri, instituţiile de credit aplicã metodologia prevãzutã de art. 16*) al
in. (2) lit. c) din Regulamentul Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 18/23/2006 privind fondurile proprii ale instituţiilor de credit şi ale firmelor de investiţii, în vigoare înainte de modificarea adusã prin prezentul regulament**).
Sumei rãmase de amortizat la sfârşitul respectivului semestru îi va fi aplicabilã noua metodologie, aşa cum este aceasta stabilitã prin art. I pct. 3***), începând cu prima raportare a urmãtorului semestru."
*
"Prezentul regulament transpune prevederile articolului 1, paragrafele 7-12, paragraful 37, primul şi al doilea subparagraf, din Directiva 2009/111/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 16 septembrie 2009 de modificare a directivelor 2006/48/CE , 2006/49/CE şi 2007/64/CE în ceea ce priveşte bãncile afiliate instituţiilor centrale, anumite elemente ale fondurilor proprii, expunerile mari, reglementãrile privind supravegherea, precum şi gestionarea crizelor, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 302 din 17 noiembrie 2009."
────────────
*) Art. 16 a devenit în forma republicatã art. 19.
**) Potrivit art. III din Regulamentul BNR-CNVM nr. 10/12/2007, acesta a intrat în vigoare la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, respectiv la 19 decembrie 2007, cu excepţia prevederilor art. I pct. 1 care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2008.
***) Art. I pct. 3 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 10/12/2007 a modificat art. 16 alin. (2) lit. c) din Regulamentul BNR-CNVM nr. 18/23/2006, care a devenit prin republicare art. 19 alin. (2) lit. c).
---------