Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
REGULAMENT nr. 16 din 26 noiembrie 2024 pentru modificarea şi completarea Regulamentului Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 5/2019 privind reglementarea unor dispoziţii referitoare la prestarea serviciilor şi activităţilor de investiţii conform Legii nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare
EMITENT: Autoritatea de Supraveghere Financiară PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1241 din 10 decembrie 2024
În temeiul prevederilor art. 1 alin. (2), art. 2 alin. (1) lit. a) şi d), art. 3 alin. (1) lit. b), art. 6 alin. (2) şi ale art. 14 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările şi completările ulterioare,
având în vedere prevederile art. 82^1 şi ale art. 280 alin. (1) din Legea nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare, cu modificările şi completările ulterioare,
potrivit deliberărilor Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară din şedinţa din data de 25.11.2024,
Autoritatea de Supraveghere Financiară emite prezentul regulament.
ART. I
Regulamentul Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 5/2019 privind reglementarea unor dispoziţii referitoare la prestarea serviciilor şi activităţilor de investiţii conform Legii nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 496 şi 496 bis din 19 iunie 2019, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 38 alineatul (1), după litera e) se introduce o nouă literă, litera e^1), cu următorul cuprins:
"e^1) contul bancar al titularului de contract deschis la o instituţie de credit sau contul de plăţi al titularului de contract deschis la o instituţie emitentă de monedă electronică sau instituţie de plată, autorizate de B.N.R. sau înscrise în registrele specifice ale B.N.R. ca având drept de furnizare a serviciilor pe teritoriul României, ce urmează a fi folosit în relaţia cu S.S.I.F.;"
2. La articolul 38 alineatul (1), litera v) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"v) anexa: copia documentului de identitate al clientului sau al persoanei împuternicite să transmită ordine în numele clientului sau a certificatului de înregistrare la oficiul registrului comerţului sau la instituţia similară din statul de origine, după caz, precum şi extrasul de cont pentru contul menţionat la lit. e^1)."
3. La articolul 38, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(3) Clauzele sau, după caz, documentele prevăzute la alin. (1) lit. a), e^1), i), j) pct. (ii)-(iv), l), s), t) şi v) pot fi cuprinse într-o anexă la contract sau într-un document separat, intitulat «cerere de deschidere de cont», sau în alte documente, conform procedurilor interne ale societăţii."
4. După articolul 45 se introduce un nou articol, articolul 45^1, cu următorul cuprins:
"ART. 45^1
(1) În aplicarea prevederilor art. 82^1 alin. (4) din Legea nr. 126/2018, promovarea serviciilor şi activităţilor de investiţii ale S.S.I.F. se poate realiza prin clienţii proprii ai S.S.I.F. în cadrul campaniilor de promovare de tip «recomandă un prieten», cu respectarea următoarelor condiţii:
a) numărul clienţilor atraşi de fiecare client existent să fie de maximum 10 clienţi noi pe durata unui an calendaristic;
b) beneficiul primit de fiecare client existent nu poate consta în sume de bani, iar valoarea beneficiului nu poate depăşi 1.000 lei pe durata unui an calendaristic;
c) beneficiul primit de fiecare client existent nu poate fi afectat de condiţii;
d) durata unei campanii este de cel mult 45 de zile calendaristice;
e) S.S.I.F. poate organiza maximum 3 campanii pe an.
(2) Clienţii existenţi şi potenţialii clienţi recomandaţi primesc termenii campaniei de promovare de tip «recomandă un prieten».
(3) S.S.I.F. publică pe site-ul său termenii şi condiţiile fiecărei campanii de promovare de tip «recomandă un prieten».
(4) Toate informaţiile, inclusiv informaţiile publicitare, despre fiecare campanie de promovare de tip «recomandă un prieten» trebuie să fie conforme cu termenii şi condiţiile campaniei."
5. La articolul 70, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 70
(1) S.S.I.F. care intenţionează să presteze servicii de investiţii în baza unui contract încheiat la distanţă trebuie să verifice prealabil încheierii contractului la distanţă identitatea investitorului sau, în cazul persoanelor juridice, a reprezentantului legal, respectiv împuternicitului, după caz."
6. La articolul 70, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:
"(1^1) În cazul persoanelor fizice, contractele la distanţă nu pot fi încheiate, modificate sau reziliate prin împuterniciţi."
7. La articolul 70 alineatul (2), literele a) şi b) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"a) o fotocopie a documentelor de identificare a investitorilor sau, în cazul persoanelor juridice, a reprezentanţilor legali/împuterniciţilor, după caz;
b) informaţii privind contul bancar, ce urmează a fi folosit în relaţia cu S.S.I.F., deschis la o instituţie de credit, sau contul de plăţi, ce urmează a fi folosit în relaţia cu S.S.I.F., deschis la o instituţie emitentă de monedă electronică sau instituţie de plată, autorizate de B.N.R. sau înscrise în registrele specifice ale B.N.R. ca având drept de furnizare a serviciilor pe teritoriul României, inclusiv extras de cont al titularului de contract;"
ART. II
Societăţile de servicii de investiţii financiare sunt obligate ca, în termen de maximum un an de la intrarea în vigoare a prezentului regulament, să completeze contractele încheiate cu clienţii existenţi cu informaţiile prevăzute la art. 38 alin. (1) lit. e^1) din Regulamentul Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 5/2019 privind reglementarea unor dispoziţii referitoare la prestarea serviciilor şi activităţilor de investiţii conform Legii nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezentul regulament.
ART. III
Prezentul regulament se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data publicării.
Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară,
Alexandru Petrescu
Bucureşti, 26 noiembrie 2024.
Nr. 16.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: