Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
REGULAMENT nr. 12 din 18 mai 2022 pentru modificarea şi completarea Regulamentului Autorităţii de Supraveghere Financiară şi al Băncii Naţionale a României nr. 10/4/2018 privind protejarea instrumentelor financiare şi a fondurilor care aparţin clienţilor, obligaţiile de guvernanţă a produsului şi normele aplicabile la acordarea sau primirea de onorarii, comisioane sau alte tipuri de beneficii pecuniare sau nepecuniare
EMITENT: Autoritatea de Supraveghere Financiară PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 611 din 22 iunie 2022
În temeiul prevederilor art. 1 alin. (2), art. 2 alin. (1) lit. a) şi d), art. 3 alin. (1) lit. b), art. 6 alin. (1) şi (2), precum şi ale art. 14 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 2 alin. (2) şi (5), art. 5 alin (1), art. 51 şi art. 81 din Legea nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul prevederilor art. 2 alin. (6) şi art. 280 din Legea nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 48 alin. (2) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României,
Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Banca Naţională a României emit prezentul regulament.
ART. I
Regulamentul Autorităţii de Supraveghere Financiară şi al Băncii Naţionale a României nr. 10/4/2018 privind protejarea instrumentelor financiare şi a fondurilor care aparţin clienţilor, obligaţiile de guvernanţă a produsului şi normele aplicabile la acordarea sau primirea de onorarii, comisioane sau alte tipuri de beneficii pecuniare sau nepecuniare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 708 din 14 august 2018, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 2 alineatul (2), după litera c) se introduce o nouă literă, litera d), cu următorul cuprins:
"d) factori de durabilitate - factori de durabilitate, astfel cum sunt definiţi la art. 2 pct. 24 din Regulamentul (UE) 2019/2.088 al Parlamentului European şi al Consiliului privind informaţiile privind durabilitatea în sectorul serviciilor financiare."
2. La articolul 28, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"ART. 28
(1) S.S.I.F. identifică, la un nivel suficient de detaliere, potenţiala piaţă-ţintă pentru fiecare instrument financiar şi specifică tipul/tipurile de client cu ale cărui nevoi, caracteristici şi obiective, inclusiv eventuale obiective legate de durabilitate, este compatibil instrumentul financiar.
(2) În aplicarea prevederilor alin. (1), S.S.I.F. identifică grupul/grupurile de clienţi cu ale căror nevoi, caracteristici şi obiective nu este compatibil instrumentul financiar, cu excepţia cazului în care instrumentul financiar ia în considerare factorii de durabilitate."
3. La articolul 30 alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"a) dacă profilul de risc/randament al instrumentului financiar corespunde pieţei-ţintă;"
4. La articolul 30 alineatul (1), după litera b) se introduce o nouă literă, litera c), cu următorul cuprins:
"c) dacă factorii de durabilitate ai instrumentului financiar, atunci când este cazul, corespund pieţei-ţintă."
5. La articolul 31 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu următorul cuprins:
"(2) Factorii de durabilitate ai instrumentului financiar se prezintă în mod transparent şi le furnizează distribuitorilor informaţiile relevante pentru a lua în considerare în mod corespunzător orice obiective legate de durabilitate ale clientului sau ale clientului potenţial."
6. Articolul 32 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 32
(1) S.S.I.F. are obligaţia să revizuiască cu regularitate instrumentele financiare produse, ţinând seama de orice eveniment care ar putea influenţa în mod semnificativ riscul potenţial pentru piaţa-ţintă identificată.
(2) S.S.I.F. analizează dacă instrumentul financiar continuă să corespundă nevoilor, caracteristicilor şi obiectivelor pieţeiţintă, inclusiv eventualelor obiective legate de durabilitate ale acesteia, şi dacă este distribuit pe piaţa-ţintă sau dacă acesta ajunge la clienţi cu ale căror nevoi, caracteristici şi obiective nu este compatibil."
7. La articolul 35, alineatele (1) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"ART. 35
(1) S.S.I.F. dispune de măsuri adecvate de guvernanţă a produsului, pentru a se asigura că produsele şi serviciile pe care intenţionează să le ofere sau să le recomande sunt compatibile cu nevoile, caracteristicile şi obiectivele unei pieţe-ţintă identificate, inclusiv cu eventualele obiective legate de durabilitate ale acesteia, şi că strategia de distribuţie avută în vedere corespunde pieţei-ţintă identificate.
.....................................................................................
(3) În cadrul procesului prevăzut la alin. (2), S.S.I.F. identifică grupurile de clienţi cu ale căror nevoi, caracteristici şi obiective nu este compatibil produsul sau serviciul, cu excepţia cazului în care instrumentele financiare iau în considerare factorii de durabilitate."
8. La articolul 38, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) În aplicarea prevederilor alin. (1), S.S.I.F. verifică cel puţin dacă respectivul produs sau serviciu continuă să corespundă nevoilor, caracteristicilor şi obiectivelor pieţei-ţintă identificate, inclusiv eventualelor obiective legate de durabilitate ale acesteia, şi dacă strategia de distribuţie avută în vedere continuă să fie adecvată."
9. Menţiunea de transpunere a prevederilor directivelor Uniunii Europene se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Prezentul regulament transpune următoarele directive ale Uniunii Europene:
1. Directiva delegată (UE) 2017/593 din 7 aprilie 2016 de completare a Directivei 2014/65/UE a Parlamentului European şi a Consiliului în ceea ce priveşte protejarea instrumentelor financiare şi a fondurilor care aparţin clienţilor, obligaţiile de guvernanţă a produsului şi normele aplicabile la acordarea sau primirea de onorarii, comisioane sau alte tipuri de beneficii pecuniare sau nepecuniare, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 87 din 31 martie 2017;
2. Directiva delegată (UE) 2021/1.269 a Comisiei din 21 aprilie 2021 de modificare a Directivei delegate (UE) 2017/593 în ceea ce priveşte integrarea factorilor de durabilitate în obligaţiile de guvernanţă a produsului, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 277 din 2 august 2021.“"
ART. II
Prezentul regulament se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data de 22 noiembrie 2022.
Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară,
Nicu Marcu
Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României,
Mugur Constantin Isărescu
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: