Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
REGULAMENT nr. 10 din 4 iulie 2012 pentru modificarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 18/2009 privind cadrul de administrare a activitatii institutiilor de credit, procesul intern de evaluare a adecvarii capitalului la riscuri si conditiile de externalizare a activitatilor acestora
EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 471 din 11 iulie 2012
Având în vedere prevederile art. 51 alin. (1) lit. d), art. 77 alin. (1), art. 101, 104, 122, art. 150 alin. (1), art. 289, 320, 382, art. 384 alin. (1), şi ale art. 385 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 227/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul dispoziţiilor art. 25 alin. (2) lit. a) şi ale art. 48 alin. (1) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României şi ale art. 420 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 227/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
Banca Naţionalã a României emite urmãtorul regulament:
ARTICOL UNIC
Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 18/2009 privind cadrul de administrare a activitãţii instituţiilor de credit, procesul intern de evaluare a adecvãrii capitalului la riscuri şi condiţiile de externalizare a activitãţilor acestora, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 630 din 23 septembrie 2009, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 164 alineatul (9), articolul 165 alineatul (3) litera f) şi articolul 168^1 alineatul (6), sintagma "planuri alternative de finanţare" se înlocuieşte cu sintagma "planuri de finanţare pentru situaţii neprevãzute".
2. La articolul 169 alineatul (2), sintagma "planuri alternative" se înlocuieşte cu sintagma "planuri pentru situaţii neprevãzute".
3. Articolul 170 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 170. - (1) Instituţiile de credit trebuie sã dispunã de planuri de finanţare pentru situaţii neprevãzute, formale, care sã stabileascã strategii de soluţionare a deficitelor de lichiditate în situaţii de crizã, înregistrate atât la nivelul instituţiilor de credit, cât şi la nivelul generalizat al pieţelor, pentru monedele în care instituţiile de credit sunt active.
(2) În sensul alin. (1), un plan de finanţare pentru situaţii neprevãzute trebuie sã includã politici de administrare a unei game de situaţii de crizã, sã stabileascã linii clare de responsabilitate şi sã includã proceduri de soluţionare clare.
(3) Planurile de finanţare pentru situaţii neprevãzute trebuie sã corespundã complexitãţii activitãţii instituţiilor de credit, profilului de risc al acestora şi rolului acestora în cadrul sistemului financiar.
(4) Un plan de finanţare pentru situaţii neprevãzute trebuie sã includã o descriere clarã a unui set diversificat de mãsuri potenţiale de finanţare în situaţii neprevãzute care sã conducã la pãstrarea lichiditãţii şi acoperirea deficitelor de fluxuri de numerar în situaţii de crizã, cu prezentarea surselor potenţiale de finanţare în situaţii neprevãzute disponibile şi a sumelor care pot fi obţinute de la aceste surse.
(5) În sensul alin. (4), planurile de finanţare pentru situaţii neprevãzute trebuie sã aibã în vedere cel puţin sursele potenţiale de finanţare în situaţii neprevãzute disponibile în cazul unei reduceri a ofertei din partea unor categorii diferite de contrapartide.
(6) Planurile de finanţare pentru situaţii neprevãzute trebuie sã aibã în vedere o gamã de orizonturi de timp, inclusiv intraday, şi trebuie sã fie integrate cu analizele continue ale riscului de lichiditate şi cu rezultatele scenariilor şi ipotezelor utilizate în simulãrile de crizã.
(7) Planurile de finanţare pentru situaţii neprevãzute trebuie sã fie aprobate de organele cu funcţie de conducere ale instituţiilor de credit.
(8) Instituţiile de credit trebuie sã testeze şi sã actualizeze regulat planurile prevãzute la alin. (1) pentru a asigura cã acestea sunt robuste din punct de vedere operaţional.
(9) În sensul alin. (8), instituţiile de credit trebuie sã aibã în vedere fezabilitatea mãsurilor incluse în planurile de finanţare pentru situaţii neprevãzute pentru cazul în care mai multe instituţii de credit ar încerca sã le aplice în acelaşi timp."
Preşedintele Consiliului de administraţie
al Bãncii Naţionale a României,
Mugur Constantin Isãrescu
Bucureşti, 4 iulie 2012.
Nr. 10.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: