Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT nr. 1 din 9 ianuarie 2012  privind organizarea si functionarea la Banca Nationala a Romaniei a Centralei Incidentelor de Plati    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT nr. 1 din 9 ianuarie 2012 privind organizarea si functionarea la Banca Nationala a Romaniei a Centralei Incidentelor de Plati

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 49 din 20 ianuarie 2012
    Având în vedere prevederile art. 2 alin. (2) lit. b), ale art. 22 alin (1), ale art. 24 şi 49 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României,
    în conformitate cu prevederile Legii nr. 58/1934 asupra cambie şi biletului la ordin, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale Legii nr. 59/1934 asupra cecului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
    în temeiul art. 48 din Legea nr. 312/2004,

    Banca Naţionalã a României emite prezentul regulament.

    CAP. I
    Dispoziţii generale

    SECŢIUNEA 1
    Domeniul de aplicare şi definiţii

    ART. 1
    (1) Obiectul prezentului regulament îl constituie organizarea şi funcţionarea la Banca Naţionalã a României a Centralei Incidentelor de Plãţi, denumitã în continuare CIP.
    (2) CIP gestioneazã informaţia specificã incidentelor de plãţi, pentru interesul public, inclusiv pentru scopurile specifice utilizatorilor.
    ART. 2
    Pentru scopurile prezentului regulament:
    1. Incidentul de platã este neîndeplinirea întocmai şi la timp a obligaţiilor titularilor de cont în timpul procesului de decontare a instrumentului de platã, obligaţii rezultate prin efectul legii, a cãror neîndeplinire este adusã la cunoştinţa CIP de cãtre persoanele declarante.
    2. Incidentul de platã major este incidentul de platã determinat de înregistrarea uneia din urmãtoarele situaţii:
    a) în cazul cecului:
    a^1) cec refuzat la platã pentru cã a fost emis fãrã autorizarea trasului;
    a^2) cec refuzat la platã din lipsã totalã de disponibil, în cazul prezentãrii la platã înainte de expirarea termenului de prezentare;
    a^3) cec refuzat la platã din lipsã parţialã de disponibil, în cazul prezentãrii la platã înainte de expirarea termenului de prezentare;
    a^4) cec refuzat la platã pentru cã a fost emis cu datã falsã;
    a^5) cec refuzat la platã pentru cã a fost emis de un trãgãtor aflat în interdicţie bancarã;
    b) în cazul biletului la ordin şi al cambiei:
    b^1) bilet la ordin/cambie cu scadenţã la vedere refuzat(ã) la platã din lipsã totalã de disponibil, în cazul prezentãrii la platã în termen;
    b^2) bilet la ordin/cambie cu scadenţã la vedere refuzat(ã) la platã din lipsã parţialã de disponibil, în cazul prezentãrii la platã în termen;
    b^3) bilet la ordin/cambie cu scadenţã la un anume timp de la vedere, la un anume timp de la data emiterii sau la o datã fixã refuzat(ã) la platã din lipsã totalã de disponibil, în cazul prezentãrii la platã la termen;
    b^4) bilet la ordin/cambie cu scadenţã la un anume timp de la vedere, la un anume timp de la data emiterii sau la o datã fixã refuzat(ã) la platã din lipsã parţialã de disponibil, în cazul prezentãrii la platã la termen.
    3. Instrumentul de platã este oricare din urmãtoarele mijloace de platã: cec, cambie, bilet la ordin.
    4. Interdicţia bancarã este regimul impus de cãtre o instituţie de credit trasã unui titular de cont prin care se interzice acestuia emiterea de cecuri pe o perioadã de un an, ca urmare a unui incident de platã major produs cu cec.
    5. Obligatul la platã este persoana fizicã sau juridicã, rezidentã ori nerezidentã, care prin emiterea/acceptarea unui instrument de platã este ţinut sã onoreze obligaţia asumatã; obligatul la platã pentru cec este trãgãtorul, pentru cambie este trasul acceptant, iar pentru bilet la ordin este subscriitorul.
    6. Persoanele declarante la CIP sunt:
    - instituţiile de credit - persoane juridice române, pentru toate informaţiile privind incidentele de plãţi produse de cãtre proprii titulari de cont sau de cei din unitãţile lor teritoriale;
    - sucursalele din România ale instituţiilor de credit strãine, pentru toate informaţiile privind incidentele de plãţi produse de cãtre proprii titulari de cont.
    7. Persoana acreditatã este angajatul autorizat de conducerea persoanei declarante sã transmitã la şi sã recepţioneze de la CIP informaţii privind incidentele de plãţi.
    8. Persoanele cu risc sunt persoanele fizice sau juridice, rezidente ori nerezidente, care au fost înscrise în Fişierul Naţional al Persoanelor cu Risc, ca urmare a înregistrãrii pe numele lor a unuia sau mai multor incidente de platã majore.
    9. Utilizatori sunt persoanele declarante, Banca Naţionalã a României, Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Ministerul Administraţiei şi Internelor cu unitãţile lor teritoriale, instanţele judecãtoreşti, alte instituţii ale statului cu atribuţii de supraveghere şi control; persoanele fizice şi alte persoane juridice, rezidente sau nerezidente, prin intermediul instituţiilor de credit, în condiţiile legii.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Structura bazei de date a CIP şi accesarea acesteia

    ART. 3
    CIP organizeazã şi gestioneazã baza de date care cuprinde:
    a) Fişierul Naţional de Incidente de Plãţi, denumit în continuare FNIP, este un fişier de interes general ce conţine incidente de plãţi cu cecuri, cambii, bilete la ordin şi care este structurat astfel:
    a^1) Fişierul Naţional de Cecuri (FNC);
    a^2) Fişierul Naţional de Cambii (FNCb);
    a^3) Fişierul Naţional de Bilete la Ordin (FNBO);
    b) Fişierul Naţional al Persoanelor cu Risc, denumit în continuare FNPR, conţine incidentele de plãţi majore înregistrate pe numele unei persoane fizice sau juridice, rezidente ori nerezidente, şi este alimentat automat de FNIP.
    ART. 4
    (1) În vederea accesãrii bazei de date, persoanele declarante au obligaţia sã desemneze maximum 5 persoane acreditate la CIP. În acest scop, trebuie sã completeze şi sã actualizeze formularul "Fişa de acreditare la CIP a persoanelor autorizate sã transmitã şi sã recepţioneze informaţii privind incidentele de plãţi" conform anexei nr. 1. Aceastã fişã va fi întocmitã în douã exemplare, având acelaşi conţinut, cu urmãtoarele destinaţii:
    a) exemplarul 1 - se transmite în regim confidenţial direcţiei din Banca Naţionalã a României care coordoneazã activitatea CIP;
    b) exemplarul 2 - se pãstreazã pentru evidenţele proprii.
    (2) Accesarea sistemului informatic al CIP de cãtre persoanele acreditate la CIP se face pe bazã de nume atribuit de Banca Naţionalã a României.
    (3) Accesarea bazei de date a CIP de cãtre persoanele declarante se poate face zilnic.

    CAP. II
    Regimul informaţiei privind incidentele de plãţi

    SECŢIUNEA 1
    Transmiterea şi înregistrarea informaţiei privind incidentele de plãţi

    ART. 5
    Persoanele declarante sunt obligate sã raporteze la CIP, la termenele şi în condiţiile prevãzute de prezentul regulament, informaţiile privind incidentele de plãţi.
    ART. 6
    Fluxul informaţional privind transmiterea, înregistrarea, organizarea şi difuzarea informaţiei privind incidentele de plãţi este prezentat în anexa nr. 2 "Fluxul informaţional al Centralei Incidentelor de Plãţi".
    ART. 7
    (1) În scopul îndeplinirii obligaţiei prevãzute la art. 5, persoana declarantã trebuie sã transmitã la CIP, în format electronic prin Reţeaua de comunicaţii interbancarã, informaţia privind incidentele de plãţi.
    (2) În cazul în care instituţia de credit trasã, a trasului acceptant sau a subscriitorului a decis refuzul la platã al cecului, cambiei ori biletului la ordin, persoana declarantã are obligaţia ca, cel târziu în ziua bancarã urmãtoare zilei refuzului, sã transmitã la CIP refuzurile la platã pentru cecuri, cambii şi bilete la ordin. Transmiterea acestor informaţii se realizeazã prin utilizarea "Formularului de raportare a refuzurilor bancare cu cecuri" (F3A), a "Formularului de raportare a refuzurilor bancare cu cambii" (F3B) sau a "Formularului de raportare a refuzurilor bancare cu bilete la ordin" (F3C), dupã caz. Conţinutul acestor formulare şi modul de completare sunt prezentate în anexa nr. 3.
    ART. 8
    Banca Naţionalã a României va asigura, la sediul sãu central, condiţiile tehnice care sã permitã înregistrarea, gestionarea şi difuzarea, cu operativitate, fãrã alterãri, pe suport electronic, a informaţiilor privind incidentele de plãţi.
    ART. 9
    (1) Înregistrarea informaţiei în baza de date a CIP poate fi efectuatã dacã informaţia transmisã de cãtre o persoanã declarantã respectã standardele de conţinut şi modul de completare a formularelor prevãzute în prezentul regulament.
    (2) Dupã înregistrarea informaţiei în baza de date a CIP, persoana declarantã poate prelua, prin intermediul aplicaţiei CIP, "Cererea de înscriere a refuzului bancar privind cecul" (3A), "Cererea de înscriere a refuzului bancar privind cambia" (3B) sau "Cererea de înscriere a refuzului bancar privind biletul la ordin" (3C), dupã caz. Instituţia de credit are obligaţia sã punã la dispoziţia fiecãrui client cererile care conţin informaţiile înscrise pe numele/denumirea sa, cel târziu în ziua urmãtoarea înscrierii la CIP a refuzului. Conţinutul acestor formulare este prezentat în anexa nr. 3.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Interdicţia bancarã

    ART. 10
    În cazul înregistrãrii în baza de date a CIP a unui incident de platã major cu cec care genereazã interdicţie bancarã, instituţia de credit este obligatã sã notifice titularului de cont declararea acestuia în interdicţie bancarã cu scopul de a preveni producerea unor noi incidente de plãţi şi pentru a sancţiona titularul de cont care a generat incidentul în circuitul bancar. Pentru notificarea clientului cu privire la declararea interdicţiei bancare, instituţia de credit va adresa titularului de cont o "Somaţie", conform anexei nr. 4. Aceasta va cuprinde interdicţia de a emite cecuri pe o perioadã de un an începând cu data înregistrãrii la CIP a incidentului de platã major, precum şi obligaţia de a restitui, de îndatã, instituţiei de credit (instituţiilor de credit) al cãrei (cãror) client este formularele de cec aflate în posesia sa şi/sau a mandatarilor sãi. Somaţia va putea fi transmisã titularului de cont cel târziu în ziua bancarã urmãtoare zilei înscrierii la CIP a refuzului.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Suspendarea/Reluarea/Anularea înregistrãrilor privind incidentele de plãţi din baza de date a CIP

    ART. 11
    (1) Suspendarea interdicţiei bancare înregistratã în baza de date a CIP se face de cãtre persoanele declarante, în baza unei hotãrâri judecãtoreşti executorii, prin care se dispune suspendarea interdicţiei.
    (2) Înregistrarea suspendãrii interdicţiei bancare se realizeazã pentru fiecare incident de platã major cu cec prin utilizarea "Formularului de suspendare/reluare a interdicţiei bancare" (F5). Conţinutul acestui formular şi modul de completare sunt prezentate în anexa nr. 5.
    (3) Înregistrarea suspendãrii interdicţiei bancare se face de cãtre persoana declarantã cel târziu în ziua urmãtoare datei prezentãrii de cãtre client a unei hotãrâri judecãtoreşti prin care se dispune suspendarea acesteia. Persoana declarantã nu este ţinutã responsabilã pentru nepunerea în executare a hotãrârilor judecãtoreşti care nu i-au fost comunicate.
    ART. 12
    (1) În momentul în care persoana declarantã a luat cunoştinţã de încetarea suspendãrii ca urmare a respingerii cererii de anulare a interdicţiei bancare, printr-o hotãrâre judecãtoreascã executorie, interdicţia îşi reia cursul pânã la împlinirea perioadei de un an, socotindu-se şi timpul scurs înainte de suspendare.
    (2) Reluarea interdicţiei bancare se realizeazã pentru fiecare incident de platã major cu cec a cãrei perioadã de interdicţie bancarã a fost suspendatã anterior prin utilizarea formularului F5.
    (3) Înregistrarea reluãrii interdicţiei bancare se face de cãtre persoana declarantã cel târziu în ziua urmãtoare datei prezentãrii de cãtre client a unei hotãrâri judecãtoreşti prin care se dispune respingerea cererii de anulare a interdicţiei bancare. Persoana declarantã nu este ţinutã responsabilã pentru nepunerea în executare a hotãrârilor judecãtoreşti care nu i-au fost comunicate.
    ART. 13
    (1) Anularea înregistrãrilor privind incidentele de plãţi din baza de date a CIP se poate face de cãtre persoanele declarante, în baza unei hotãrâri judecãtoreşti executorii, prin care se dispune anularea acestora.
    (2) Anularea incidentelor de plãţi cu cecuri, cambii sau bilete la ordin din baza de date a CIP se realizeazã prin utilizarea "Formularului de anulare a înregistrãrilor din baza de date a CIP" (F6).
    (3) Anularea înregistrãrilor privind incidentele de plãţi din baza de date a CIP se efectueazã de cãtre persoana declarantã cel târziu în ziua urmãtoare datei prezentãrii de cãtre client a hotãrârii judecãtoreşti executorii, prin care se dispune anularea acestora. Conţinutul acestui formular şi modul de completare sunt prezentate în anexa nr. 6. Persoana declarantã nu este ţinutã responsabilã pentru nepunerea în executare a hotãrârilor judecãtoreşti care nu i-au fost comunicate.
    ART. 14
    Dupã înregistrarea informaţiei în baza de date a CIP, persoana declarantã poate prelua, prin intermediul aplicaţiei CIP, "Cererea de suspendare/reluare a interdicţiei bancare" (5),
"Cererea de anulare a incidentului de platã privind cecul" (6A), "Cererea de anulare a incidentului de platã privind cambia" (6B) sau "Cererea de anulare a incidentului de platã privind biletul la ordin" (6C), dupã caz. Instituţia de credit are obligaţia sã punã la dispoziţia fiecãrui client cererile care conţin informaţii înscrise pe numele/denumirea sa, cel târziu în ziua urmãtoare înscrierii la CIP a cererii de suspendare/reluare a interdicţiei bancare sau a cererii de anulare a incidentului de platã cu cec, cambie ori bilet la ordin. Conţinutul acestor formulare este prezentat în anexele nr. 5 şi 6.
    ART. 15
    CIP nu poate anula, suspenda/relua sau modifica înregistrãrile privind incidentele de plãţi transmise de cãtre persoanele declarante.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Organizarea şi gestionarea informaţiei privind incidentele de plãţi înregistrate în baza de date a CIP

    ART. 16
    (1) CIP asigurã înregistrarea informaţiilor privind incidentele de plãţi raportate de cãtre persoanele declarante şi prelucrarea acestor informaţii în scopul obţinerii de date agregate necesare utilizatorilor.
    (2) FNIP este gestionat conform necesitãţilor proprii ale CIP, astfel încât sã poatã evidenţia operativ informaţiile privind:
    a) identificarea titularilor de cont;
    b) refuzul la platã al cecurilor, cambiilor sau biletelor la ordin.
    (3) FNPR este gestionat conform necesitãţilor proprii ale CIP, astfel încât sã poatã evidenţia operativ informaţiile privind:
    a) incidentele de plãţi majore;
    b) persoanele fizice sau juridice, rezidente ori nerezidente, aflate în interdicţie bancarã de a emite cecuri.
    ART. 17
    Informaţiile privind incidentele de plãţi sunt menţinute în baza de date a CIP pe o perioadã de 7 ani de la data înscrierii.

    SECŢIUNEA a 5-a
    Difuzarea de cãtre CIP a informaţiei privind incidentele de plãţi

    ART. 18
    Fluxul difuzãrii informaţiei privind incidentele de plãţi deţinute de CIP cãtre utilizatori este prezentat în anexa nr. 2 "Fluxul informaţional al Centralei Incidentelor de Plãţi."
    ART. 19
    CIP poate difuza informaţia conţinutã în baza sa de date din proprie iniţiativã sau la cererea utilizatorilor.
    ART. 20
    (1) CIP difuzeazã din proprie iniţiativã persoanelor declarante informaţii despre incidentele de plãţi înregistrate în baza de date, în conformitate cu prevederile prezentului regulament.
    (2) În situaţia prevãzutã la art. 11, CIP va pune la dispoziţie, pe suport electronic, în aceeaşi zi bancarã, tuturor persoanelor declarante "Notificarea CIP privind interdicţia bancarã" (F7) prin care li se comunicã acestora declararea de cãtre o persoanã declarantã a titularului de cont în interdicţie bancarã de a emite cecuri. Conţinutul acestui formular este prezentat în anexa nr. 7.
    (3) Persoanele declarante au obligaţia ca, cel târziu în ziua urmãtoare primirii notificãrii CIP, sã distribuie informaţia privind interdicţia bancarã de a emite cecuri în propriul sistem intrabancar, în scopul evitãrii producerii riscului ca respectivul client sã genereze un nou incident de platã asupra unui cont al sãu.
    (4) Instituţia de credit sau unitatea teritorialã a instituţiei de credit unde respectiva persoanã fizicã ori juridicã, rezidentã sau nerezidentã, are cont deschis va face demersuri pentru recuperarea în cel mai scurt timp a tuturor formularelor de cec eliberate acesteia, în scopul evitãrii riscului ca respectiva persoanã sã nu mai producã noi incidente de plãţi prin utilizarea acestora.
    (5) În situaţiile prevãzute la art. 12 şi 13, CIP va pune la dispoziţie pe suport electronic, în aceeaşi zi bancarã, tuturor persoanelor declarante "Notificarea CIP privind suspendarea/reluarea interdicţiei bancare" (F8) prin care li se comunicã suspendarea/reluarea interdicţiei respective pentru titularul de cont din notificarea CIP. Conţinutul acestui formular este prezentat în anexa nr. 8. Persoanele declarante au obligaţia ca, cel târziu în ziua urmãtoare primirii notificãrii CIP, sã distribuie aceastã informaţie în propriul sistem intrabancar.
    (6) În situaţiile prevãzute la art. 14 şi 26, pentru anularea înregistrãrilor privind incidentele majore de platã cu cec care genereazã interdicţie bancarã, CIP va pune la dispoziţie, pe suport electronic, în aceeaşi zi bancarã tuturor persoanelor declarante formularul F7. Persoanele declarante au obligaţia ca, cel târziu în ziua urmãtoare primirii notificãrii CIP, sã distribuie aceastã informaţie în propriul sistem intrabancar.
    ART. 21
    (1) CIP difuzeazã la cerere persoanelor declarante informaţii despre incidentele de plãţi înregistrate în baza de date.
    (2) Persoanele declarante pot solicita CIP, pentru propriile sucursale, acordarea dreptului de consultare a bazei de date. Conectarea sucursalelor se realizeazã prin intermediul sediului lor central, pe bazã de nume atribuit de Banca Naţionalã a României.
    (3) În situaţia în care persoanele declarante nu au sucursale, acestea pot solicita acordarea dreptului de consultare a bazei de date a CIP pentru o unitate teritorialã din fiecare judeţ. Conectarea unitãţilor teritoriale se realizeazã prin intermediul sediului lor central, pe bazã de nume atribuit de Banca Naţionalã a României.
    (4) În situaţia în care o sucursalã a persoanei declarante sau o unitate teritorialã pierde aceastã calitate, persoana declarantã are obligaţia sã solicite CIP retragerea dreptului de consultare a bazei de date pentru aceste entitãţi.
    (5) Persoanele declarante şi entitãţile lor prevãzute la alin. (2) şi (3) pot solicita informaţii din baza de date a CIP, în nume propriu sau în numele clientului, prin "Formularul de consultare" (F9) şi "Cererea de consultare" (9). Conţinutul acestor formulare şi modul de completare sunt prezentate în anexa nr. 9.
    (6) Cererea de consultare aferentã solicitãrii de informaţii se pune la dispoziţia clientului, respectiv persoanei împuternicite de acesta, dupã caz, de cãtre instituţia de credit cãreia i se adreseazã.
    ART. 22
    (1) Instituţiile de credit vor acorda clienţilor dreptul de a emite cecuri în care ele figureazã ca instituţie de credit trasã, pe baza unei analize a riscurilor pe care le implicã aceastã operaţiune. În acest sens, instituţia de credit are obligaţia sã consulte baza de date şi informaţia obţinutã astfel încât aceasta sã fie utilizatã pentru diminuarea riscurilor.
    (2) Pentru diminuarea riscului în utilizarea instrumentelor de platã, instituţiile de credit vor pune la dispoziţia clienţilor informaţiile cu privire la utilizarea acestora, în conformitate cu legile şi reglementãrile aplicabile.
    ART. 23
    Directorul direcţiei care coordoneazã activitatea CIP poate dispune sistarea difuzãrii informaţiei privind incidentele de platã deţinute de CIP, în cazul în care accesul la aceasta s-a fãcut de cãtre persoane neautorizate.

    CAP. III
    Corectarea erorilor

    SECŢIUNEA 1
    Corectarea informaţiilor eronate care nu au fost înregistrate în baza de date a CIP

    ART. 24
    (1) CIP transmite persoanelor declarante, pe suport electronic, în aceeaşi zi bancarã, pentru informaţiile care nu au respectat prevederile art. 9 alin. (1), în scopul înregistrãrii în baza de date a CIP "Formularul lista erorilor privind raportarea informaţiei referitoare la incidentele de plãţi" (F10). Conţinutul acestui formular şi modul de completare sunt prezentate în anexa nr. 10.
    (2) Corectarea acestor erori se realizeazã prin utilizarea formularelor F3A, F3B, F3C, F5, F6, F9 şi F11.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Corectarea erorilor pentru informaţiile înregistrate în baza de date a CIP

    ART. 25
    (1) În cazul în care persoana declarantã sesizeazã erori în privinţa informaţiilor transmise şi care au fost înscrise în baza de date a CIP, poate solicita corectarea acestora prin utilizarea "Formularului de rectificare a informaţiilor înregistrate în baza de date a CIP" (F11). Conţinutul acestui formular şi modul de completare sunt prezentate în anexa nr. 11.
    (2) Informaţiile ce pot fi rectificate sunt prezentate în anexa nr. 12 "Lista informaţiilor înregistrate în baza de date a CIP ce pot fi rectificate".
    (3) Persoana declarantã poate prelua prin intermediul aplicaţiei CIP cererile 3A, 3B, 3C, corectate. Instituţia de credit are obligaţia sã punã la dispoziţia fiecãrui client cererile ce îl vizeazã, cel târziu în ziua urmãtoare transmiterii la CIP a formularului F11.
    ART. 26
    Anularea înregistrãrilor privind incidentele de plãţi din baza de date a CIP se poate face de cãtre persoanele declarante, din proprie iniţiativã, ca urmare a unei erori a instituţiei de credit, prin utilizarea formularului F6. Persoana declarantã poate prelua, prin intermediul aplicaţiei CIP, cererea 6A, 6B sau 6C, dupã caz. Instituţia de credit are obligaţia sã punã la dispoziţia fiecãrui client cererile care îl vizeazã, cel târziu în ziua urmãtoare transmiterii la CIP a cererilor de anulare a incidentului de platã cu cec, cambie sau bilet la ordin. Conţinutul acestor formulare este prezentat în anexa nr. 6.

    CAP. IV
    Rãspundere şi sancţiuni

    ART. 27
    Persoanele declarante rãspund pentru veridicitatea şi integritatea informaţiei privind incidentele de plãţi, transmisã la CIP.
    ART. 28
    CIP actualizeazã baza de date proprie cu cecurile autorizate de Banca Naţionalã a României pentru a fi puse în circulaţie.
    ART. 29
    În cazul în care persoana declarantã anuleazã într-o lunã calendaristicã între 1 şi 5 incidente de platã transmise anterior la CIP, ca urmare a unei erori, aceasta va suporta o amendã de 500 lei. Pentru fiecare nou interval cuprins între 1 şi 5 incidente de platã anulate în aceeaşi lunã calendaristicã, ca urmare a unei erori, se va aplica o amendã de 500 lei.
    ART. 30
    (1) Instituţiile de credit care au declarat cu întârziere sau nu au declarat incidentele de plãţi cãtre CIP, în condiţiile prevãzute la art. 7 şi/sau nu le-au notificat cãtre client, în condiţiile prevãzute la art. 9 alin. (2), art. 10, 14, 25 şi 26, se sancţioneazã cu amendã cuprinsã între 500 lei şi 2.000 lei pentru fiecare caz, dupã cum urmeazã:
    a) pânã la 10 zile lucrãtoare bancare inclusiv - 500 lei;
    b) între 11 zile lucrãtoare bancare şi 30 zile lucrãtoare bancare, inclusiv - 1.000 lei;
    c) peste 30 zile lucrãtoare bancare - 2.000 lei.
    (2) Sancţiunea prevãzutã la alin. (1) se aplicã, în aceleaşi condiţii, şi instituţiilor de credit care distribuie cu întârziere sau nu distribuie în propriul sistem intrabancar notificarea CIP privind interdicţia bancarã ori notificarea CIP privind suspendarea/reluarea interdicţiei bancare prevãzute la art. 20 alin. (3).
    (3) Instituţiile de credit care nu au pus în executare hotãrârile judecãtoreşti executorii care le-au fost comunicate şi prevãzute la art. 11-13 se sancţioneazã cu amendã de 500 lei pentru fiecare hotãrâre judecãtoreascã executorie care nu a fost pusã în executare.
    ART. 31
    Instituţiile de credit care au eliberat formulare de cec titularilor de cont aflaţi în interdicţie bancarã vor fi sancţionate cu amendã de 2.500 lei.
    ART. 32
    În cazul în care instituţiile de credit nu au notificat CIP anularea unui incident de platã declarat anterior la Banca Naţionalã a României din vina lor exclusivã, sustrãgându-se astfel de la plata amenzii prevãzute la art. 29, vor fi sancţionate cu amendã de 500 lei.
    ART. 33
    Banca Naţionalã a României poate modifica cuantumul amenzilor prevãzute în prezenta secţiune.
    ART. 34
    (1) Încãlcãrile prevederilor art. 29 se constatã lunar de cãtre direcţia din cadrul Bãncii Naţionale a României care coordoneazã activitatea CIP, în conformitate cu informaţiile înregistrate în baza de date a acestuia.
    (2) Încãlcãrile prevederilor art. 30-32 se constatã de cãtre persoanele din cadrul Direcţiei supraveghere, anume împuternicite de Consiliul de administraţie al Bãncii Naţionale a României.
    (3) Sancţiunile se aplicã prin ordin emis de cãtre guvernator, prim-viceguvernator sau viceguvernatori. Amenzile se fac venit la bugetul de stat.

    CAP. V
    Alte dispoziţii

    ART. 35
    Documentele care conţin informaţii privind incidentele de plãţi raportate la şi primite de la CIP se arhiveazã de cãtre persoanele declarante pe o perioadã de 7 ani.
    ART. 36
    (1) Pentru serviciile de informare prestate de CIP se percepe fiecãrei instituţii de credit conectate la Reţeaua de comunicaţii interbancarã un comision lunar în sumã de 1.800 lei.
    (2) Comisionul perceput va fi proporţional cu numãrul de zile lucrãtoare de la care instituţia de credit a avut accesul la informaţiile CIP, în luna pentru care se percepe comisionul.
    (3) În situaţia în care unei instituţii de credit i se retrage autorizaţia de funcţionare de cãtre Banca Naţionalã a României, comisionul perceput va fi proporţional cu numãrul de zile lucrãtoare din ultima lunã în care a funcţionat ca instituţie de credit.
    (4) Comisionul prevãzut la alin. (1) va fi încasat de Banca Naţionalã a României în ultima zi bancarã a lunii.
    ART. 37
    Banca Naţionalã a României poate modifica nivelul comisionului prevãzut la art. 36.
    ART. 38
    Sumele provenite din comisioane sunt folosite de Banca Naţionalã a României pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare şi dezvoltare a CIP.
    ART. 39
    Persoanele declarante au obligaţia sã furnizeze CIP orice informaţie solicitatã de aceasta în scopul desfãşurãrii propriei activitãţi.

    CAP. VI
    Dispoziţii finale

    ART. 40
    Anexele nr. 1-12*) fac parte integrantã din prezentul regulament.

---------
    *) Anexele nr. 1-12 se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 bis, care se poate achiziţiona de la Centrul pentru relaţii cu publicul al Regiei Autonome "Monitorul Oficial", Bucureşti, şos. Panduri nr. 1.

    ART. 41
    (1) Prezentul regulament se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intrã în vigoare la data de 6 februarie 2012.
    (2) La data intrãrii în vigoare a prezentului regulament se abrogã Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 1/2001 privind organizarea şi funcţionarea la Banca Naţionalã a României a Centralei Incidentelor de Plãţi, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 120 din 9 martie 2001, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

                   Preşedintele Consiliului de administraţie
                        al Bãncii Naţionale a României,
                           Mugur Constantin Isãrescu


    Bucureşti, 9 ianuarie 2012.
    Nr. 1.





    ANEXA 1

      FIŞA DE ACREDITARE*) LA CENTRALA INCIDENŢELOR DE PLĂŢI A PERSOANELOR
                         AUTORIZATE SĂ TRANSMITĂ ŞI SĂ
              RECEPŢIONEZE INFORMAŢII PRIVIND INCIDENŢELE DE PLĂŢI
___________
   *) Se transmite cu scrisoare oficialã direcţiei din cadrul Bãncii Naţionale a României care coordoneazã activitatea CIP.




    1. PERSOANA DECLARANTĂ
 ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ │
 │ Denumire ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... Cod ... ... ... ... ... ... ... │
 │ Adresa ... ... ... ... ... ... Telefon ... ... ... ... ... . Fax ... ... ... ... ... ... ... │
 │ │
 └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    2. PERSOANE ACREDITATE
 ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ Nume ... ... ... ... ... ... ... ... . ┌───────────────────┬─────────────────────────────┐ │
 │ │ │ │ │
 │ Prenume ... ... ... ... ... ... ... .. │ │ │ │
 │ │ │ │ │
 │ Funcţia ... ... ... ... .. ... ... ... │ │ │ │
 │ │ │ │ │
 │ Telefon ... .. ... ... Fax ... ... ... │ │ │ │
 │ │ │ │ │
 │ E-mail ... ... . ... ... ... ... ... . ├───────────────────┼─────────────────────────────┤ │
 │ │Specimen semnaturã │Specimen ştampila însoţitoare│ │
 │ Drepturi: depline [ ] de consultare [ ] └───────────────────┴─────────────────────────────┘ │
 └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
 ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ Nume ... ... ... ... ... ... ... ... . ┌───────────────────┬─────────────────────────────┐ │
 │ │ │ │ │
 │ Prenume ... ... ... ... ... ... ... .. │ │ │ │
 │ │ │ │ │
 │ Funcţia ... ... ... ... .. ... ... ... │ │ │ │
 │ │ │ │ │
 │ Telefon ... .. ... ... Fax ... ... ... │ │ │ │
 │ │ │ │ │
 │ E-mail ... ... . ... ... ... ... ... . ├───────────────────┼─────────────────────────────┤ │
 │ │Specimen semnaturã │Specimen ştampila însoţitoare│ │
 │ Drepturi: depline [ ] de consultare [ ] └───────────────────┴─────────────────────────────┘ │
 └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
 ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ Nume ... ... ... ... ... ... ... ... . ┌───────────────────┬─────────────────────────────┐ │
 │ │ │ │ │
 │ Prenume ... ... ... ... ... ... ... .. │ │ │ │
 │ │ │ │ │
 │ Funcţia ... ... ... ... .. ... ... ... │ │ │ │
 │ │ │ │ │
 │ Telefon ... .. ... ... Fax ... ... ... │ │ │ │
 │ │ │ │ │
 │ E-mail ... ... . ... ... ... ... ... . ├───────────────────┼─────────────────────────────┤ │
 │ │Specimen semnaturã │Specimen ştampila însoţitoare│ │
 │ Drepturi: depline [ ] de consultare [ ] └───────────────────┴─────────────────────────────┘ │
 └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
 ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ Nume ... ... ... ... ... ... ... ... . ┌───────────────────┬─────────────────────────────┐ │
 │ │ │ │ │
 │ Prenume ... ... ... ... ... ... ... .. │ │ │ │
 │ │ │ │ │
 │ Funcţia ... ... ... ... .. ... ... ... │ │ │ │
 │ │ │ │ │
 │ Telefon ... .. ... ... Fax ... ... ... │ │ │ │
 │ │ │ │ │
 │ E-mail ... ... . ... ... ... ... ... . ├───────────────────┼─────────────────────────────┤ │
 │ │Specimen semnaturã │Specimen ştampila însoţitoare│ │
 │ Drepturi: depline [ ] de consultare [ ] └───────────────────┴─────────────────────────────┘ │
 └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
 ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ Nume ... ... ... ... ... ... ... ... . ┌───────────────────┬─────────────────────────────┐ │
 │ │ │ │ │
 │ Prenume ... ... ... ... ... ... ... .. │ │ │ │
 │ │ │ │ │
 │ Funcţia ... ... ... ... .. ... ... ... │ │ │ │
 │ │ │ │ │
 │ Telefon ... .. ... ... Fax ... ... ... │ │ │ │
 │ │ │ │ │
 │ E-mail ... ... . ... ... ... ... ... . ├───────────────────┼─────────────────────────────┤ │
 │ │Specimen semnaturã │Specimen ştampila însoţitoare│ │
 │ Drepturi: depline [ ] de consultare [ ] └───────────────────┴─────────────────────────────┘ │
 └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

   3. ADMINISTRATOR
 ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ │
 │ Nume ... ... ... ... ... ... ... ... Prenume ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... │
 │ Telefon ... ... ... ... ... ... Fax ... ... ... ... ... . E-mail ... ... ... ... ... ... ... │
 │ │
 └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

                                                       Conducerea per soanei declarante
                                                                    S.S./L.S.



    *) Se transmite cu scrisoare oficialã direcţiei din cadrul Bãncii Naţionale a României care coordoneazã activitatea CIP.

                              MODUL DE COMPLETARE

    Zona 1 - PERSOANA DECLARANTĂ

    Rubrica "Denumire"
    Se completeazã cu denumirea completã a persoanei declarante care acordã acreditarea.
    Rubrica "Cod"
    Se completeazã cu codul bancar atribuit de Banca Naţionalã a României persoanei declarante care acordã acreditarea.

    Rubrica "Adresa"
    Se completeazã cu adresa persoanei declarante.

    Rubrica "Telefon"
    Se completeazã cu numãrul de telefon al persoanei declarante.

    Rubrica "Fax"
    Se completeazã cu numãrul de fax al persoanei declarante.

    Zona 2 - PERSOANE ACREDITATE

    Rubricile "Nume" şi "Prenume"
    Se completeazã cu numele şi prenumele persoanei acreditate.

    Rubrica "Funcţia"
    Se completeazã cu funcţia deţinutã de persoana acreditatã în cadrul persoanei declarante.

    Rubricile "Telefon/Fax/E-mail"
    Se completeazã cu numãrul de telefon, fax şi adresa de e-mail, de serviciu, ale persoanei acreditate.

    Rubrica "Drepturi"
    Se completeazã prin marcarea câmpului:
    a. "depline" - pentru persoanele acreditate care au dreptul sã transmitã şi sã recepţioneze informaţii privind incidentele de plãţi;
    b. "de consultare" - pentru persoanele care au numai drepturi de consultare a bazei de date a CIP.

    Rubrica "Specimen semnãturã"
    Se completeazã cu semnãtura uzualã a persoanei acreditate.

    Rubrica "Specimen ştampilã însoţitoare"
    Se completeazã cu amprenta ştampilei ce însoţeşte semnãtura persoanei acreditate.

    Zona 3 - ADMINISTRATOR

    Rubricile "Nume" şi "Prenume"
    Se completeazã cu numele şi prenumele persoanei desemnate sã administreze utilizatorii persoanei declarante.

    Rubricile "Telefon/Fax/E-mail"
    Se completeazã cu numãrul de telefon, fax şi adresa de e-mail, de serviciu, ale administratorului.

    Rubrica "Conducerea persoanei declarante"
    Se completeazã cu semnãtura unei persoane din conducerea persoanei declarante şi cu amprenta ştampilei ce însoţeşte semnãtura.


    ANEXA 2

            Fluxul informaţional al Centralei Incidentelor de Plãţi



                       ┌───────────────────────────────────────────┐
                       │ │
                       │ │ ┌────────────────┐ ┌─────────────┐
                       │ │ │ │ │ │
                       │ │ │ UNITĂŢILE │ │ PERSOANE │
                       │ │ │ TERITORIALE │←→│ FIZICE/ │
                       │ │ │ ALE PERSOANELOR│ │ JURIDICE │
                       │ │ │ DECLARANTE │ │REZIDENTE SAU│
                       │┌─────────────────────────────────────────┐│ │ │ │ NEREZIDENTE │
  ┌────────────────┐ ││ ││ └────────────────┘ └─────────────┘
  │ │ ││ ││ ↑ ↑
  │ SEDIUL CENTRAL │ ││ ┌───────────────────────┐ ││ ↓ ↓
  │ AL PERSOANELOR │←─→││ │ CENTRALA │ ││ ┌────────────────────────────┐
  │ DECLARANTE │ ││ │ INCIDENŢELOR DE PLĂŢI │ ││←────→│ SEDIUL CENTRAL AL │
  │ │ ││ └───────────────────────┘ ││ │ PERSOANELOR DECLARANTE │
  └────────────────┘ ││ ││ └────────────────────────────┘
          ↑ ││ FIŞIERUL NAŢIONAL DE INCIDENŢE DE PLĂŢI ││ ┌────────────────────────────┐
          ↓ ││ ││ │ CENTRALA BĂNCII NAŢIONALE │
  ┌────────────────┐ ││ ││←────→│ A ROMÂNIEI │
  │ │ ││ FIŞIERUL NAŢIONAL AL PERSOANELOR CU RISC││ │ │
  │ UNITATILE │ ││ ││ └────────────────────────────┘
  │ TERITORIALE │ ││ ││ ┌────────────────────────────┐
  │ ALE │ │└─────────────────────────────────────────┘│ │ INSTITUŢII ALE STATULUI │
  │ PERSOANELOR │ │ │←────→│CU ATRIBUŢII DE SUPRAVEGHERE│
  │ DECLARANTE │ │ │ │ ŞI CONTROL │
  │ │ │ │ └────────────────────────────┘
  └────────────────┘ │ │
                       │ │
                       │ │
                       │ │
                       └───────────────────────────────────────────┘

     Transmiterea informaţiei Înregistrarea, organizarea şi Difuzarea informaţiei
                                           gestionarea informaţiei




    ANEXA 3



   ┌─────┐
   │ F3A │ FORMULAR DE RAPORTARE A REFUZURILOR BANCARE CU CECURI
   └─────┘

    Cod persoana declarantã ...........

 ┌────┬──────┬────────┬────────┬────────────────────────────────────────────────┬────────┬───────┬────────┬───────┬────────┐
 │Nr. │ Nr. │ Data │ Cod │ Informaţii despre cec │Denumire│ Cod │Denumire│ Cod │Motiv(e)│
 │crt.│cerere│emiterii│instit. ├───────┬─────────┬─────┬───┬────────┬─────┬─────┤obligat │identi-│benefi- │identi-│refuz la│
 │ │ │cererii │credit a│Tip cec│ Tip cec │Serie│Nr.│ Data │Suma │Suma │la platã│ficare │ciar/ │ficare │ platã │
 │ │ │ │obliga- │ la │ la │ cec │cec│emiterii│ de │refu-│ │obligat│ultimul │benefi-│ │
 │ │ │ │tului la│origine│momentul │ │ │cecului │platã│zatã │ │ la │giratar │ciar/ │ │
 │ │ │ │ platã │ │refuzului│ │ │ │(lei)│(lei)│ │ platã │ │ultimul│ │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │giratar│ │
 ├────┼──────┼────────┼────────┼───────┼─────────┼─────┼───┼────────┼─────┼─────┼────────┼───────┼────────┼───────┼────────┤
 │(0) │ (1) │ (2) │ (3) │ (4) │ (5) │ (6) │(7)│ (8) │ (9) │(10) │ (11) │ (12) │ (13) │ (14) │ (15) │
 └────┴──────┴────────┴────────┴───────┴─────────┴─────┴───┴────────┴─────┴─────┴────────┴───────┴────────┴───────┴────────┘



                               MOD DE COMPLETARE
                                 Formularul F3A

    Rubrica "Cod persoanã declarantã" se completeazã cu codul bancar atribuit de Banca Naţionalã a României persoanei declarante care transmite la CIP "Formularul de raportare a refuzurilor bancare cu cecuri".
    Rubrica 0 - "Nr. crt." se completeazã cu numãrul de ordine al liniei din formular.
    Rubrica 1 - "Nr. cerere" se completeazã cu numãrul de înregistrare din evidenţele persoanei declarante.
    Rubrica 2 - "Data emiterii cererii" se completeazã cu data la care se emite formularul.
    Rubrica 3 - "Cod instituţie de credit a obligatului la platã" se completeazã cu codul bancar atribuit de Banca Naţionalã a României instituţiei de credit trase.
    Rubrica 4 - "Informaţii despre cec - tip cec la origine" se completeazã cu tipul cecului la momentul tipãririi acestuia.
    Rubrica 5 - "Informaţii despre cec - tip cec la momentul refuzului" se completeazã tipul cecului la momentul declarãrii acestuia ca refuz bancar.
    Rubrica 6 - "Informaţii despre cec - serie cec" se completeazã cu seria cecului.
    Rubrica 7 - "Informaţii despre cec - nr. cec" se completeazã cu numãrul cecului.
    Rubrica 8 - "Informaţii despre cec - data emiterii cecului" se completeazã cu data înscrisã pe cec la rubrica "la data".
    Rubrica 9 - "Informaţii despre cec - suma de platã" se completeazã cu suma de platã, exprimatã în cifre.
    Rubrica 10 - "Informaţii despre cec - suma refuzatã" se completeazã cu suma refuzatã, exprimatã în cifre.
    Rubrica 11 - "Denumire obligat la platã" se completeazã cu numele sau denumirea completã a obligatului la platã - trãgãtorul.
    Rubrica 12 - "Cod identificare obligat la platã" se completeazã astfel:
    a) în cazul persoanelor juridice rezidente, cu codul unic de înregistrare
    b) în cazul persoanelor fizice rezidente, cu codul numeric personal
    c) în cazul persoanelor juridice nerezidente, cu codul ţãrii, urmat de informaţia solicitatã de instituţia de credit la deschiderea contului curent
    d) în cazul persoanelor fizice nerezidente, cu codul ţãrii, urmat de informaţia solicitatã de instituţia de credit la deschiderea contului curent.
    Rubrica 13 - "Denumire beneficiar/ultimul giratar" se completeazã cu numele sau denumirea completã a beneficiarului/ultimului giratar al cecului care este refuzat la platã.
    Rubrica 14 - "Cod identificare beneficiar/ultimul giratar" se completeazã astfel:
    a) în cazul persoanelor juridice rezidente, cu codul unic de înregistrare
    b) în cazul persoanelor fizice rezidente, cu codul numeric personal
    c) în cazul persoanelor juridice nerezidente, cu codul ţãrii, urmat de informaţia solicitatã de instituţia de credit la deschiderea contului curent
    d) în cazul persoanelor fizice nerezidente, cu codul ţãrii, urmat de informaţia solicitatã de instituţia de credit la deschiderea contului curent.
    Rubrica 15 - "Motiv(e) de refuz" se completeazã unul sau mai multe dintre codurile de motive de refuz la platã al cecului respectiv. Completarea codului motivului de refuz la platã "cec refuzat la platã din lipsã totalã de disponibil, în cazul prezentãrii la platã înainte de expirarea termenului de prezentare", sau "cec refuzat la platã din lipsã parţialã de disponibil, în cazul prezentãrii la platã înainte de expirarea termenului de prezentare" sau "cec refuzat la platã din lipsã totalã sau parţialã de disponibil, în cazul prezentãrii la platã dupã expirarea termenului de prezentare" se face în funcţie de data prezentãrii la platã a cecului.




   ┌─────┐
   │ F3B │ FORMULAR DE RAPORTARE A REFUZURILOR BANCARE CU CAMBII
   └─────┘

    Cod persoana declarantã ...........

 ┌────┬──────┬────────┬────────┬─────────────────────────────────────────┬────────┬───────┬────────┬────────┬────────┬───────┬────────┐
 │Nr. │ Nr. │ Data │ Cod │ Informaţii despre cambie │Denumire│ Cod │Denumire│ Cod │Denumire│ Cod │Motiv(e)│
 │crt.│cerere│emiterii│instit. ├──────┬──────┬────────┬──────┬─────┬─────┤obligat │identi-│trãgãtor│identi- │benefi- │identi-│ refuz │
 │ │ │cererii │credit a│Serie │ Nr. │ Data │Data │Suma │Suma │la platã│ficare │ │ficare │ciar/ │ficare │la platã│
 │ │ │ │obliga- │cambie│cambie│emiterii│sca- │ de │refu-│ │obligat│ │trãgãtor│ultimul │benefi-│ │
 │ │ │ │tului la│ │ │cambiei │denţei│platã│zatã │ │ la │ │ │giratar │ciar/ │ │
 │ │ │ │ platã │ │ │ │ │(lei)│(lei)│ │ platã │ │ │ │ultimul│ │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │giratar│ │
 ├────┼──────┼────────┼────────┼──────┼──────┼────────┼──────┼─────┼─────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┼───────┼────────┤
 │(0) │ (1) │ (2) │ (3) │ (4) │ (5) │ (6) │ (7) │ (8) │ (9) │ (10) │ (11) │ (12) │ (13) │ (14) │ (15) │ (16) │
 ├────┼──────┼────────┼────────┼──────┼──────┼────────┼──────┼─────┼─────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┼───────┼────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 └────┴──────┴────────┴────────┴──────┴──────┴────────┴──────┴─────┴─────┴────────┴───────┴────────┴────────┴────────┴───────┴────────┘



                               MOD DE COMPLETARE
                                 Formularul F3B

    Rubrica "Cod persoanã declarantã" se completeazã cu codul bancar atribuit de Banca Naţionalã a României persoanei declarante care transmite la CIP "Formularul de raportare a refuzurilor bancare cu cambii".
    Rubrica 0 - "Nr. crt." se completeazã cu numãrul de ordine al liniei din formular.
    Rubrica 1 - "Nr. cerere" se completeazã cu numãrul de înregistrare din evidenţele persoanei declarante.
    Rubrica 2 - "Data emiterii cererii" se completeazã cu data la care se emite formularul.
    Rubrica 3 - "Cod instituţie de credit a obligatului la platã" se completeazã cu codul bancar atribuit de Banca Naţionalã a României instituţiei de credit a trasului acceptant.
    Rubrica 4 - "Informaţii despre cambie - serie cambie" se completeazã cu seria cambiei, dacã existã.
    Rubrica 5 - "Informaţii despre cambie - nr. cambie" se completeazã cu numãrul cambiei, dacã existã.
    Rubrica 6 - "Informaţii despre cambie - data emiterii" se completeazã cu data la care a fost emisã cambia.
    Rubrica 7 - "Informaţii despre cambie - data scadenţei" se completeazã cu data la care cambia este scadentã.
    Rubrica 8 - "Informaţii despre cambie - suma de platã" se completeazã cu suma de platã, exprimatã în cifre.
    Rubrica 9 - "Informaţii despre cambie - suma refuzatã" se completeazã cu suma refuzatã, exprimatã în cifre.
    Rubrica 10 - "Denumire obligat la platã" se completeazã cu numele sau denumirea completã a obligatului la platã - trasul acceptant.
    Rubrica 11 - "Cod identificare obligat la platã" se completeazã astfel:
    a) în cazul persoanelor juridice rezidente, cu codul unic de înregistrare
    b) în cazul persoanelor fizice rezidente, cu codul numeric personal
    c) în cazul persoanelor juridice nerezidente, cu codul ţãrii, urmat de informaţia solicitatã de instituţia de credit la deschiderea contului curent
    d) în cazul persoanelor fizice nerezidente, cu codul ţãrii, urmat de informaţia solicitatã de instituţia de credit la deschiderea contului curent.
    Rubrica 12 - "Denumire trãgãtor" se completeazã cu numele sau denumirea completã a trãgãtorului.
    Rubrica 13 - "Cod identificare trãgãtor" se completeazã astfel:
    a) în cazul persoanelor juridice rezidente, cu codul unic de înregistrare
    b) în cazul persoanelor fizice rezidente, cu codul numeric personal
    c) în cazul persoanelor juridice nerezidente, cu codul ţãrii, urmat de informaţia solicitatã de instituţia de credit la deschiderea contului curent
    d) în cazul persoanelor fizice nerezidente, cu codul ţãrii, de informaţia solicitatã de instituţia de credit la deschiderea contului curent.
    Rubrica 14 - "Denumire beneficiar/ultimul giratar" se completeazã cu numele sau denumirea completã a beneficiarului/ultimului giratar al cambiei care este refuzatã la platã.
    Rubrica 15 - "Cod identificare beneficiar/ultimul giratar" se completeazã astfel:
    a) în cazul persoanelor juridice rezidente, cu codul unic de înregistrare
    b) în cazul persoanelor fizice rezidente, cu codul numeric personal
    c) în cazul persoanelor juridice nerezidente, cu codul ţãrii, urmat de informaţia solicitatã de instituţia de credit la deschiderea contului curent
    d) în cazul persoanelor fizice nerezidente, cu codul ţãrii, urmat de informaţia solicitatã de instituţia de credit la deschiderea contului curent.
    Rubrica 16 - "Motiv(e) de refuz" se completeazã unul sau mai multe dintre codurile de motive de refuz la platã a cambiei respective. Completarea codului motivului de refuz la platã "cambie cu scadenţa la vedere, refuzatã la platã din lipsã totalã de disponibil, în cazul prezentãrii la platã în termen" sau "cambie cu scadenţã la vedere, refuzatã la platã din lipsã parţialã de disponibil, în cazul prezentãrii la platã în termen" sau "cambie cu scadenţã la un anume timp de la vedere, la un anume timp de la data emiterii sau la o datã fixã, refuzatã la platã din lipsã totalã de disponibil, în cazul prezentãrii la platã la termen" sau "cambie cu scadenţã la un anume timp de la vedere, la un anume timp de la data emiterii sau la o datã fixã, refuzatã la platã din lipsã parţialã de disponibil, în cazul prezentãrii la platã la termen" sau "cambie refuzatã la platã din lipsã totalã sau parţialã de disponibil, în cazul prezentãrii la platã dupã expirarea termenului de prezentare"se face în funcţie de data prezentãrii la platã a cambiei.




   ┌─────┐
   │ F3C │ FORMULAR DE RAPORTARE A REFUZURILOR BANCARE CU BILETE LA ORDIN
   └─────┘

    Cod persoana declarantã ...........

 ┌────┬──────┬────────┬────────┬───────────────────────────────────────────┬────────┬───────┬────────┬───────┬────────┐
 │Nr. │ Nr. │ Data │ Cod │ Informaţii despre bilet la ordin │Denumire│ Cod │Denumire│ Cod │Motiv(e)│
 │crt.│cerere│emiterii│instit. ├─────┬─────┬─────────┬─────────┬─────┬─────┤obligat │identi-│benefi- │identi-│refuz la│
 │ │ │cererii │credit a│Serie│ Nr. │ Data │ Data │Suma │Suma │la platã│ficare │ciar/ │ficare │ platã │
 │ │ │ │obliga- │bilet│bilet│emiterii │scadenţei│ de │refu-│ │obligat│ultimul │benefi-│ │
 │ │ │ │tului la│ la │ la │biletului│ │platã│zatã │ │ la │giratar │ciar/ │ │
 │ │ │ │ platã │ordin│ordin│la ordin │ │(lei)│(lei)│ │ platã │ │ultimul│ │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │giratar│ │
 ├────┼──────┼────────┼────────┼─────┼─────┼─────────┼─────────┼─────┼─────┼────────┼───────┼────────┼───────┼────────┤
 │(0) │ (1) │ (2) │ (3) │ (4) │ (5) │ (6) │ (7) │ (8) │ (9) │ (10) │ (11) │ (12) │ (13) │ (14) │
 ├────┼──────┼────────┼────────┼─────┼─────┼─────────┼─────────┼─────┼─────┼────────┼───────┼────────┼───────┼────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 └────┴──────┴────────┴────────┴─────┴─────┴─────────┴─────────┴─────┴─────┴────────┴───────┴────────┴───────┴────────┘



                               MOD DE COMPLETARE
                                 Formularul F3C

    Rubrica "Cod persoanã declarantã" se completeazã cu codul bancar atribuit de Banca Naţionalã a României persoanei declarante care transmite la CIP "Formularul de raportare a refuzurilor bancare cu bilete la ordin".
    Rubrica 0 - "Nr. crt." se completeazã cu numãrul de ordine al liniei din formular.
    Rubrica 1 - "Nr. cerere" se completeazã cu numãrul de înregistrare din evidenţele persoanei declarante.
    Rubrica 2 - "Data emiterii cererii" se completeazã cu data la care se emite formularul.
    Rubrica 3 - "Cod instituţie de credit a obligatului la platã" se completeazã cu codul bancar atribuit de Banca Naţionalã a României instituţiei de credit a subscriitorului.
    Rubrica 4 - "Informaţii despre bilet la ordin - serie bilet la ordin" se completeazã cu seria biletului la ordin, dacã existã.
    Rubrica 5 - "Informaţii despre bilet la ordin - nr. bilet la ordin" se completeazã cu numãrul biletului la ordin, dacã existã.
    Rubrica 6 - "Informaţii despre bilet la ordin - data emiterii" se completeazã cu data la care a fost emis biletul la ordin.
    Rubrica 7 - "Informaţii despre bilet la ordin - data scadenţei" se completeazã cu data la care biletul la ordin este scadent.
    Rubrica 8 - "Informaţii despre bilet la ordin - suma de platã" se completeazã cu suma de platã, exprimatã în cifre.
    Rubrica 9 - "Informaţii despre bilet la ordin - suma refuzatã" se completeazã cu suma refuzatã, exprimatã în cifre.
    Rubrica 10 - "Denumire obligat la platã" se completeazã cu numele sau denumirea completã a obligatului la platã - subscriitorul.
    Rubrica 11 - "Cod identificare obligat la platã" se completeazã astfel:
    a) în cazul persoanelor juridice rezidente, cu codul unic de înregistrare
    b) în cazul persoanelor fizice rezidente, cu codul numeric personal
    c) în cazul persoanelor juridice nerezidente, cu codul ţãrii, urmat de informaţia solicitatã de instituţia de credit la deschiderea contului curent
    d) în cazul persoanelor fizice nerezidente, cu codul ţãrii, urmat de informaţia solicitatã de instituţia de credit la deschiderea contului curent.
    Rubrica 12 - "Denumire beneficiar/ultimul giratar" se completeazã cu numele sau denumirea completã a beneficiarului/ultimului giratar al biletului la ordin care este refuzat la platã.
    Rubrica 13 - "Cod identificare beneficiar/ultimul giratar" se completeazã astfel:
    a) în cazul persoanelor juridice rezidente, cu codul unic de înregistrare
    b) în cazul persoanelor fizice rezidente, cu codul numeric personal
    c) în cazul persoanelor juridice nerezidente, cu codul ţãrii, urmat de informaţia solicitatã de instituţia de credit la deschiderea contului curent
    d) în cazul persoanelor fizice nerezidente, cu codul ţãrii, urmat de informaţia solicitatã de instituţia de credit la deschiderea contului curent.
    Rubrica 14 - "Motiv(e) de refuz" se completeazã unul sau mai multe dintre codurile de motive de refuz la platã al biletului la ordin respectiv. Completarea codului motivului de refuz la platã "bilet la ordin cu scadenţã la vedere, refuzat la platã din lipsã totalã de disponibil, în cazul prezentãrii la platã în termen" sau "bilet la ordin cu scadenţã la vedere, refuzat la platã din lipsã parţialã de disponibil, în cazul prezentãrii la platã în termen" sau "bilet la ordin cu scadenţã la un anume timp de la vedere, la un anume timp de la data emiterii sau la o datã fixã, refuzat la platã din lipsã totalã de disponibil, în cazul prezentãrii la platã la termen" sau "bilet la ordin cu scadenţã la un anume timp de la vedere, la un anume timp de la data emiterii sau la o datã fixã, refuzat la platã din lipsã parţialã de disponibil, în cazul prezentãrii la platã la termen" sau "bilet la ordin refuzat la platã din lipsã totalã sau parţialã de disponibil, în cazul prezentãrii la platã dupã expirarea termenului de prezentare" se face în funcţie de data prezentãrii la platã al biletului la ordin.


              CERERE DE ÎNSCRIERE A REFUZULUI BANCAR PRIVIND CECUL

                                   │ │ │ │
                     Nr. ..........└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
                                (data emiterii cererii)



   ┌─────┐ ┌────────────────────────────────────────────────┐
   │ 3A │ │ Loc rezervat luãrii în evidenţã la CIP │
   └─────┘ │ │
                                                       │ Nr. CIP ......................... │
                                                       └────────────────────────────────────────────────┘

 ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ 1. PERS DECLARANTĂ ............................................. Cod ............................. │
 └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

 ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ 2. INSTITUŢIA DE CREDIT TRASĂ ............................ Cod ................................... │
 │ │ │
 │ Tip cec la │ │
 │ origine: │ [] Cec simplu [] Cec barat │
 │ ───────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ [] cec simplu [] cec barat │
 │ Tip cec la │ │
 │ momentul │ [] cec barat │
 │ refuzului │ │
 │ │ │
 │ │
 │ CEC Seria ........ Nr. .............. Suma de ┌────────────────────────────────────────┐ │
 │ platã (lei) │ │ │
 │ └────────────────────────────────────────┘ │
 │ │
 │ Data emiterii │ │ │ │ Suma ┌────────────────────────────────────────┐ │
 │ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ refuzatã (lei)│ │ │
 │ └────────────────────────────────────────┘ │
 ├────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ │
 │ TRĂGĂTOR ............................. │ BENEFICIAR/ │
 │ │ Ultimul GIRATAR ........................... │
 │ │ │
 │ CUI/CNP/Cod nerezident ............... │ CUI/CNP/Cod nerezident .................... │
 │ │ │
 │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 3. MOTIVUL REFUZULUI LA PLATĂ: │
 │ │
 │ [] cec refuzat la platã pentru cã a fost emis [] la data emiterii cecului semnãtura nu corespunde │
 │ fãrã autorizarea trasului*) cu specimenul │
 │ [] cec refuzat la platã din lipsã totalã de [] interzicerea plãţii de cãtre trãgãtor, în cazul │
 │ disponibil, în cazul prezentãrii la platã prezentãrii la platã dupã expirarea termenului │
 │ înainte de expirarea termenului de de prezentare │
 │ prezentare*) [] cec refuzat la platã din lipsã totalã sau │
 │ [] cec refuzat la platã din lipsã parţialã de parţialã de disponibil, în cazul prezentãrii la │
 │ disponibil, în cazul prezentãrii la platã platã dupã expirarea termenului de prezentare │
 │ înainte de expirarea termenului de [] insolvenţa trãgãtorului │
 │ prezentare*) [] poprire sau alte mãsuri de indisponibilizare │
 │ [] cec refuzat la platã pentru cã a fost emis instituite pe cont de cãtre o autoritate a │
 │ cu datã falsã*) statului │
 │ [] cec refuzat la platã pentru ca a fost emis [] cecul aparţine unui tiraj de instrumente │
 │ de un trãgãtor aflat în interdicţie bancarã*) neautorizat de BNR │
 │ [] falimentul trãgãtorului │
 │ │
 ├───────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────┤
 │ 4. (Zona 1) INTERDICŢIA BANCARĂ DE A EMITE CECURI │ (ZONA 2) │
 │ Trãgãtorul este declarat de instituţia noastrã │ Interdicţie bancarã suspendatã în data de ..... │
 │ de credit │ │
 │ în interdicţie bancarã │ │
 │ în perioada │ │ │ │ │ │ │ ││ Interdicţie bancarã reluatã în data de ..... │
 │ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ - └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘│ │
 └───────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────┘
__________
    *) Se completeazã şi paragraful 4. Aceste incidente de plãţi majore apãrute în comerţul cu cecuri
       determinã înscrierea automatã a obligatului la platã în Fişierul Naţional al Persoanelor cu Risc.

                                                                   -----------------
                                                   Persoana desemnatã din cadrul instituţiei de credit
                                                                       S.S./L.S.



                               MOD DE COMPLETARE
                                      (3A)

    La rubrica "Nr." şi "data emiterii cererii" se vor prelua informaţiile raportate de persoana declarantã prin "Formularul de raportare a refuzurilor bancare cu cecuri" (F3A).
    Paragraful "Loc rezervat luãrii în evidenţã la CIP" este destinat înscrierii automate de cãtre aplicaţia informaticã a CIP a informaţiilor privind data, ora şi nr. de înregistrare a cererii în baza de date a CIP.
    În paragrafele "1." - "3." se vor prelua informaţiile raportate de persoana declarantã prin "Formularul de raportare a refuzurilor bancare cu cecuri" (F3A).
    Pentru completarea motivelor de refuz la platã "insolvenţa trãgãtorului", respectiv "falimentul trãgãtorului" se vor avea în vedere prevederile Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    Paragraful "4." (ZONA 1) se completeazã numai dacã unul din motivele refuzului la platã este: "cec refuzat la platã pentru cã a fost emis fãrã autorizarea trasului", "cec refuzat la platã din lipsã totalã de disponibil, în cazul prezentãrii la platã înainte de expirarea termenului de prezentare", "cec refuzat la platã din lipsã parţialã de disponibil, în cazul prezentãrii la platã înainte de expirarea termenului de prezentare", "cec refuzat la platã pentru cã a fost emis cu datã falsã" sau "cec refuzat la platã pentru cã a fost emis de un trãgãtor aflat în interdicţie bancarã", caz în care se va completa şi perioada de interdicţie bancarã de un an, începând cu data înregistrãrii la CIP a incidentului de platã major.
    Paragraful "4." (ZONA 2) se completeazã în situaţia în care interdicţia bancarã a fost suspendatã sau reluatã în baza unor hotãrâri judecãtoreşti executorii.
    La rubrica "S.S./L.S." se aplicã semnãtura şi ştampila persoanei desemnate din cadrul instituţiei de credit care a întocmit respectiva cerere.


             CERERE DE ÎNSCRIERE A REFUZULUI BANCAR PRIVIND CAMBIA

                                   │ │ │ │
                     Nr. ..........└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
                                (data emiterii cererii)



   ┌─────┐ ┌────────────────────────────────────────────────┐
   │ 3B │ │ Loc rezervat luãrii în evidenţã la CIP │
   └─────┘ │ │
                                                       │ Nr. CIP ......................... │
                                                       └────────────────────────────────────────────────┘

 ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ 1. PERS. DECLARANTĂ ............................................. Cod ............................. │
 └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

 ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ 2. Cambia seria ... .... nr. ..... emisã la data │ │ │ │ cu data scadenţei│ │ │ ││
 │ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘│
 │ │
 │ Suma de ┌────────────────────────────────────────┐ │
 │ platã (lei) │ │ │
 │ └────────────────────────────────────────┘ │
 │ │
 │ Suma ┌────────────────────────────────────────┐ │
 │ refuzatã (lei)│ │ │
 │ └────────────────────────────────────────┘ │
 ├────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ │
 │ TRĂGĂTOR ACCEPTANT ................... │ TRĂGĂTOR .................................. │
 │ │ │
 │ │ │
 │ CUI/CNP/Cod nerezident ............... │ CUI/CNP/Cod nerezident .................... │
 │ ├─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ Cu cont deschis la ................... │ BENEFICIAR/ │
 │ │ Ultimul GIRATAR ........................... │
 │ Cod .................................. │ │
 │ │ CUI/CNP/Cod nerezident .................... │
 │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 3. MOTIVUL REFUZULUI LA PLATĂ: │
 │ │
 │ [] cambie cu scadenţa la vedere refuzatã la [] cambie refuzatã la platã pentru cã a fost emisã │
 │ platã din lipsã totalã de disponibil, în cu datã falsã │
 │ cazul prezentãrii la platã în termen*) [] falimentul plãtitorului │
 │ [] cambie cu scadenţã la vedere refuzatã la [] la data emiterii cambiei semnãtura nu corespunde │
 │ platã din lipsã parţialã de disponibil, cu specimenul │
 │ în cazul prezentãrii la platã în termen*) [] cambie refuzatã la platã din lipsã totalã sau │
 │ [] cambie cu scadenţã la un anume timp de la parţialã de disponibil, în cazul prezentãrii la │
 │ vedere, la un anume timp de la data platã dupã expirarea termenului de prezentare │
 │ emiterii sau la o datã fixã refuzatã la [] insolvenţa plãtitorului │
 │ platã din lipsã totalã de disponibil, în [] poprire sau alte mãsuri de indisponibilizare │
 │ cazul prezentãrii la platã la termen*) instituite pe cont de cãtre o autoritate a │
 │ [] cambie cu scadenţã la un anume timp de la statului │
 │ vedere, la un anume timp de la data │
 │ emiterii sau la o datã fixã refuzatã la │
 │ platã din lipsã parţialã de disponibil, │
 │ în cazul prezentãrii la platã la termen*) │
 └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
__________
    *) Aceste incidente de plãţi majore apãrute în comerţul cu cambii determinã înscrierea automatã a
       obligatului la platã în Fişierul Naţional al Persoanelor cu Risc.

                                                                   -----------------
                                                   Persoana desemnatã din cadrul instituţiei de credit
                                                                       S.S./L.S.




                               MOD DE COMPLETARE
                                      (3B)

    La rubrica "Nr." şi "data emiterii cererii" se vor prelua informaţiile raportate de persoana declarantã prin "Formularul de raportare a refuzurilor bancare cu cambii" (F3B).
    Paragraful "Loc rezervat luãrii în evidenţã la CIP" este destinat înscrierii automate de cãtre aplicaţia informaticã a CIP a informaţiilor privind data, ora şi nr. de înregistrare a cererii în baza de date a CIP.
    În paragrafele "1." - "3." se vor prelua informaţiile raportate de persoana declarantã prin "Formularul de raportare a refuzurilor bancare cu cambii" (F3B).
    Pentru completarea motivelor de refuz la platã "insolvenţa plãtitorului", respectiv "falimentul plãtitorului" se vor avea în vedere prevederile Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    La rubrica "S.S./L.S." se aplicã semnãtura şi ştampila persoanei desemnate din cadrul instituţiei de credit care a întocmit respectiva cerere.


        CERERE DE ÎNSCRIERE A REFUZULUI BANCAR PRIVIND BILETUL LA ORDIN

                                   │ │ │ │
                     Nr. ..........└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
                                (data emiterii cererii)



   ┌─────┐ ┌────────────────────────────────────────────────┐
   │ 3C │ │ Loc rezervat luãrii în evidenţã la CIP │
   └─────┘ │ │
                                                       │ Nr. CIP ......................... │
                                                       └────────────────────────────────────────────────┘

 ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ 1. PERS. DECLARANTĂ ............................................. Cod ............................. │
 └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

 ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ 2. Bilet la ordin seria .. nr. ... emisã la data │ │ │ │ cu data scadenţei│ │ │ ││
 │ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘│
 │ │
 │ Suma de ┌────────────────────────────────────────┐ │
 │ platã (lei) │ │ │
 │ └────────────────────────────────────────┘ │
 │ │
 │ Suma ┌────────────────────────────────────────┐ │
 │ refuzatã (lei)│ │ │
 │ └────────────────────────────────────────┘ │
 ├────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ │
 │ SUBSCRIITOR .......................... │ BENEFICIAR/ │
 │ │ Ultimul GIRATAR ........................... │
 │ │ │
 │ CUI/CNP/Cod nerezident ............... │ CUI/CNP/Cod nerezident .................... │
 │ │ │
 │ Cu cont deschis la ................... │ │
 │ │ │
 │ Cod .................................. │ │
 │ │ │
 │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 3. MOTIVUL REFUZULUI LA PLATĂ: │
 │ │
 │ [] bilet la ordin cu scadenţã la vedere [] bilet la ordin refuzat la platã pentru cã a fost │
 │ refuzat la platã din lipsã totalã de emis cu datã falsã │
 │ disponibil, în cazul prezentãrii la platã │
 │ în termen*) [] falimentul plãtitorului │
 │ [] bilet la ordin cu scadenţã la vedere [] la data emiterii biletului la ordin semnãtura nu │
 │ refuzat la platã din lipsã parţialã de corespunde cu specimenul │
 │ disponibil, în cazul prezentãrii la platã [] bilet la ordin refuzat la platã din lipsã totalã │
 │ în termen*) sau parţialã de disponibil, în cazul prezentãrii │
 │ [] bilet la ordin cu scadenţã la un anume la platã dupã expirarea termenului de prezentare │
 │ timp de la vedere, la un anume timp de la │
 │ data emiterii sau la o datã fixã refuzat la [] insolvenţa plãtitorului │
 │ platã din lipsã totalã de disponibil, în [] poprire sau alte mãsuri de indisponibilizare │
 │ cazul prezentãrii la platã la termen*) instituite pe cont de cãtre o autoritate a │
 │ [] bilet la ordin cu scadenţã la un anume timp statului │
 │ de la vedere, la un anume timp de la data │
 │ emiterii sau la o datã fixã refuzatã la │
 │ platã din lipsã parţialã de disponibil, │
 │ în cazul prezentãrii la platã la termen*) │
 └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
__________
    *) Aceste incidente de plãţi majore apãrute în comerţul cu bilete la ordin determinã înscrierea
       automatã a obligatului la platã în Fişierul Naţional al Persoanelor cu Risc.

                                                                   -----------------
                                                   Persoana desemnatã din cadrul instituţiei de credit
                                                                       S.S./L.S.




                               MOD DE COMPLETARE
                                      (3C)

    La rubrica "Nr." şi "data emiterii cererii" se vor prelua informaţiile raportate de persoana declarantã prin "Formularul de raportare a refuzurilor bancare cu bilete la ordin" (F3C).
    Paragraful " Loc rezervat luãrii în evidenţã la CIP" este destinat înscrierii automate de cãtre aplicaţia informaticã a CIP a informaţiilor privind data, ora şi nr. de înregistrare a cererii în baza de date a CIP.
    În paragrafele "1." - "3." se vor prelua informaţiile raportate de persoana declarantã prin "Formularul de raportare a refuzurilor bancare cu bilete la ordin" (F3C).
    Pentru completarea motivelor de refuz la platã "insolvenţa plãtitorului", respectiv "falimentul plãtitorului" se vor avea în vedere prevederile Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    La rubrica "S.S./L.S." se aplicã semnãtura şi ştampila persoanei desemnate din cadrul instituţiei de credit care a întocmit respectiva cerere.


    ANEXA 4

    Sigla persoanei declarante

                                    SOMAŢIE

                                   │ │ │ │
                     Nr. ..........└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
                                (data emiterii cererii)



    De la ......................................... cod .................................................
               (unitate instituţie de credit)
    Cãtre ...............................................................................................
             (titular de cont)

               │ │ │ │
    În data de └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘aţi emis un cec ...................., ...................................
                                                 (tip cec la origine) (tip cec la momentul refuzului)
    seria ...., nr. .............., pentru suma de ...................... │_____________│
                                                     (în litere) lei
    în beneficiul lui ................................... prezentat la platã de .........................
                    (numele sau denumirea beneficiarului) (numele/denumirea ultimului posesor)
    refuzat pe motiv(e) .................................................................................
                                  │ │ │ │ │ │ │ │
    În consecinţã, în perioada de └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ - └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ vã aflaţi în INTERDICŢIE BANCARĂ

    În aceastã perioadã vã este interzis sã emiteţi cecuri şi aveţi obligaţia sã restituiţi fãrã
    întârziere tuturor instituţiilor de credit formularele de cecuri, ridicate de la acestea.
    ● Precizãri asupra modalitãţilor de aplicare a legilor şi a reglementãrilor BNR în vigoare!
    - În conformitate cu art. 84 din Legea nr. 59/1934 asupra cecului, cu modificãrile şi completãrile
      ulterioare, pentru cecurile emise fãrã autorizarea trasului, cecurile refuzate la platã din lipsã
      totalã sau parţialã de disponibil, cecurile emise cu datã falsã, sunteţi pasibil de pedeapsã cu
      amendã de la 5.000 la 100.000 lei şi închisoare de la 6 luni la un an, afarã de cazul când fapta
      constituie un delict sancţionat cu o pedeapsã mai mare.
    - Interdicţia bancarã de a emite cecuri s-a pronunţat prin aplicarea art. 2 pct. 4 şi art. 11 din
      Regulamentul BNR privind organizarea şi funcţionarea la Banca Naţionalã a României a Centralei
      Incidentelor de Plãţi.
                                                                   -----------------
                                                   Persoana desemnatã din cadrul instituţiei de credit
                                                                       S.S./L.S.




    ANEXA 5



   ┌────┐
   │ F5 │ FORMULAR DE SUSPENDARE/RELUARE A INTERDICŢIEI BANCARE
   └────┘

    Cod persoana declarantã ................

 ┌────┬──────┬────────┬───────┬───────┬──────────┐
 │Nr. │ Nr. │ Data │ Nr. │ Tip │Comentariu│
 │crt.│cerere│emiterii│ CIP │acţiune│ │
 │ │ │cererii │ │ │ │
 ├────┼──────┼────────┼───────┼───────┼──────────┤
 │(0) │ (1) │ (2) │ (3) │ (4) │ (5) │
 ├────┼──────┼────────┼───────┼───────┼──────────┤
 │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼──────┼────────┼───────┼───────┼──────────┤
 │ │ │ │ │ │ │
 └────┴──────┴────────┴───────┴───────┴──────────┘



                               MOD DE COMPLETARE
                                 Formularul F5

    Rubrica "Cod persoanã declarantã" se completeazã cu codul bancar atribuit de Banca Naţionalã a României persoanei declarante care transmite la CIP "Formularul de suspendare/reluare a interdicţiei bancare".
    Rubrica 0 - "Nr. crt." se completeazã cu numãrul de ordine al liniei din formular.
    Rubrica 1 - "Nr. cerere" se completeazã cu numãrul de înregistrare din evidenţele persoanei declarante.
    Rubrica 2 - "Data emiterii cererii" se completeazã cu data la care se emite formularul.
    Rubrica 3 - "Nr. CIP" se completeazã cu Nr. CIP alocat de aplicaţia informaticã a Centralei Incidentelor de Plãţi la înscrierea refuzului bancar cu cec, a cãrei interdicţie bancarã se doreşte a se suspenda sau relua.
    Rubrica 4 - "Tip acţiune" se completeazã cu unul din codurile prevãzute pentru suspendarea sau reluarea interdicţiei bancare.
    Rubrica 5 - "Comentariu" se completeazã cu detalii referitoare la hotãrârea judecãtoreascã executorie în baza cãreia s-a efectuat operaţiunea de suspendare sau reluarea a interdicţiei bancare.


              CERERE DE SUSPENDARE/RELUARE A INTERDICŢIEI BANCARE
                                   │ │ │ │
                     Nr. ..........└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
                                (data emiterii cererii)



   ┌────┐ ┌────────────────────────────────────────────────┐
   │ 5 │ │ Loc rezervat luãrii în evidenţã la CIP │
   └────┘ │ │
                                                       │ Nr. CIP ......................... │
                                                       └────────────────────────────────────────────────┘

 ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ 1. PERS. DECLARANTĂ ............................................. Cod ............................. │
 └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

 ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ 2. Solicitãm: │
 │ [] Suspendarea interdicţiei bancare ca urmare a unei hotãrâri judecãtoreşti executorii; │
 │ │
 │ [] Reluarea interdicţie bancare ca urmare a unei hotãrâri judecãtoreşti executorii. │
 │ │
 │ Hotãrâre judecãtoreascã executorie comunicatã persoanei declarante şi anume: │
 │ ...................................................................................... │
 │ │
 │ │
 └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

 ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ 3. INSTITUŢIA DE CREDIT TRASĂ ............................ Cod ................................... │
 │ │ │
 │ Tip cec la │ │
 │ origine: │ [] Cec simplu [] Cec barat │
 │ ───────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ [] cec simplu [] cec barat │
 │ Tip cec la │ │
 │ momentul │ [] cec barat │
 │ refuzului: │ │
 │ │ │
 │ │
 │ CEC Seria ........ Nr. .............. Suma de ┌────────────────────────────────────────┐ │
 │ platã (lei) │ │ │
 │ └────────────────────────────────────────┘ │
 │ │
 │ Suma ┌────────────────────────────────────────┐ │
 │ refuzatã (lei)│ │ │
 │ └────────────────────────────────────────┘ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 4. Pentru titularul de cont .......................................... │
 │ │
 │ se suspendã interdicţia bancarã cu cec înregistratã la CIP prin Cererea noastrã de înscriere a │
 │ refuzului bancar în FNC │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ Nr. ..........└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ şi Nr. CIP ..........└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ │
 │ (data emiterii cererii) (data emiterii) │
 │ │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ Trãgãtorul a fost declarat în interdicţie bancarã în perioada └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ - └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ │
 │ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 5. Pentru titularul de cont ......................................... │
 │ │
 │ se reia interdicţia bancarã înregistratã la CIP prin Cererea noastrã de înscriere a refuzului bancar │
 │ în FNC │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ Nr. ..........└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ şi Nr. CIP ..........└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ │
 │ (data emiterii cererii) (data emiterii) │
 │ │
 │ │
 │ Trãgãtorul este declarat în interdicţie bancarã în urmãtoarele perioade: │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │; │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ - └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ - └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ │
 │ │
 └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

                                                                   -----------------
                                                   Persoana desemnatã din cadrul instituţiei de credit
                                                                       S.S./L.S.




                               MOD DE COMPLETARE
                                      (5)

    La rubrica "Nr..." şi "data emiterii cererii" se vor prelua informaţiile raportate de persoana declarantã prin "Formularul de suspendare/reluare a interdicţiei bancare" (F5).
    Paragraful " Loc rezervat luãrii în evidenţã la CIP" este destinat înscrierii automate de cãtre aplicaţia informaticã a CIP a informaţiilor privind data, ora şi nr. de înregistrare a cererii în baza de date a CIP.
    În paragraful "1."şi paragraful "2." se vor prelua informaţiile raportate de persoana declarantã prin "Formularul de suspendare/reluare a interdicţiei bancare" (F5).
    În paragraful "3." se vor prelua informaţiile raportate de persoana declarantã prin "Formularul de raportare a refuzurilor bancare cu cecuri" (F3A).
    Paragraful "4." se completeazã dacã persoana declarantã solicitã suspendarea unei interdicţii bancare. Modalitatea de determinare a perioadei de interdicţie bancarã va fi urmãtoarea: prima zi de interdicţie bancarã va fi ziua înregistrãrii la CIP a acelui refuz iar ultima zi de interdicţie bancarã va fi ziua anterioarã înregistrãrii la CIP a suspendãrii acelei interdicţii bancare.
    Paragraful "5." se completeazã dacã persoana declarantã solicitã reluarea unei interdicţii bancare. Modalitatea de determinare a perioadelor de interdicţie bancarã va fi urmãtoarea: primul interval de interdicţie bancarã va fi alcãtuit din intervalul de timp scurs de la introducerea la CIP a acelui incident de platã pânã în ziua anterioarã înregistrãrii la CIP a suspendãrii acelei interdicţii bancare, iar al doilea interval de interdicţie bancarã va fi alcãtuit din intervalul de timp scurs de la momentul înregistrãrii la CIP a reluãrii acelei interdicţii bancare pânã la împlinirea unui an de interdicţie bancarã.
    La rubrica "S.S./L.S." se aplicã semnãtura şi ştampila persoanei desemnate din cadrul instituţiei de credit care a întocmit respectiva cerere.


    ANEXA 6
                   FORMULAR DE ANULARE A ÎNREGISTRĂRILOR DIN
                 BAZA DE DATE A CENTRALEI INCIDENTELOR DE PLĂŢI


   ┌────┐
   │ F6 │ FORMULAR DE SUSPENDARE/RELUARE A INTERDICŢIEI BANCARE
   └────┘

    Cod persoana declarantã ................

 ┌────┬──────┬────────┬───────┬────────┬──────────┐
 │Nr. │ Nr. │ Data │ Nr. │Motivul │Comentariu│
 │crt.│cerere│emiterii│ CIP │anulãrii│ │
 │ │ │cererii │ │ │ │
 ├────┼──────┼────────┼───────┼────────┼──────────┤
 │(0) │ (1) │ (2) │ (3) │ (4) │ (5) │
 ├────┼──────┼────────┼───────┼────────┼──────────┤
 │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼──────┼────────┼───────┼────────┼──────────┤
 │ │ │ │ │ │ │
 └────┴──────┴────────┴───────┴────────┴──────────┘




                               MOD DE COMPLETARE
                                 Formularul F6

    Rubrica "Cod persoanã declarantã" se completeazã cu codul bancar atribuit de Banca Naţionalã a României persoanei declarante care transmite la CIP "Formularul de anulare a înregistrãrilor din baza de date a Centralei Incidentelor de Plãţi".
    Rubrica 0 - "Nr. crt." se completeazã cu numãrul de ordine al liniei din formular.
    Rubrica 1 - "Nr. cerere" se completeazã cu numãrul de înregistrare din evidenţele persoanei declarante.
    Rubrica 2 - "Data emiterii cererii" se completeazã cu data la care se emite formularul.
    Rubrica 3 - "Nr. CIP" se completeazã cu Nr. CIP alocat de aplicaţia informaticã a Centralei Incidentelor de Plãţi la înscrierea refuzului bancar cu cec, cambie sau bilet la ordin, care se doreşte a se anula.
    Rubrica 4 - "Motivul anulãrii" se completeazã cu unul din codurile prevãzute pentru eroarea persoanei declarante, pentru hotãrârea judecãtoreascã executorie, respectiv pentru "mesaj de alertã".
    Rubrica 5 - "Comentariu" se completeazã doar în cazul anulãrii ca urmare a unei hotãrâri judecãtoreşti executorii, cu detalii referitoare la aceasta.


            CERERE DE ANULARE A INCIDENTULUI DE PLATĂ PRIVIND CECUL
                                   │ │ │ │
                     Nr. ..........└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
                                (data emiterii cererii)



   ┌────┐ ┌────────────────────────────────────────────────┐
   │ 6A │ │ Loc rezervat luãrii în evidenţã la CIP │
   └────┘ │ │
                                                       │ Nr. CIP ......................... │
                                                       └────────────────────────────────────────────────┘

 ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ 1. PERS. DECLARANTĂ ............................................. Cod ............................. │
 └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

 ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ 2. MOTIVUL ANULĂRII INCIDENTULUI DE PLATĂ înregistrat la CIP prin Cererea de înscriere a refuzului │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ bancar în FNC Nr. .... din └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ şi Nr. CIP ....... din └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ │
 │ (data emiterii cererii) (data emiterii) │
 │ │
 │ [] eroarea persoanei declarante; │
 │ [] hotãrâre judecãtoreascã executorie comunicatã persoanei declarante, şi anume: ................. │
 │ │
 │ .................................................................................................. │
 │ [] "mesaj de alertã" │
 │ │
 └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

 ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ 3. INSTITUŢIA DE CREDIT TRASĂ ............................ Cod ................................... │
 │ │ │
 │ Tip cec la │ │
 │ origine: │ [] Cec simplu [] Cec barat │
 │ ───────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ [] cec simplu [] cec barat │
 │ Tip cec la │ │
 │ momentul │ [] cec barat │
 │ refuzului: │ │
 │ │ │
 │ │
 │ CEC Seria ........ Nr. .............. Suma de ┌────────────────────────────────────────┐ │
 │ platã (lei) │ │ │
 │ Data emiterii │ │ │ │ └────────────────────────────────────────┘ │
 │ └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ │
 │ Suma ┌────────────────────────────────────────┐ │
 │ refuzatã (lei)│ │ │
 │ └────────────────────────────────────────┘ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 ├────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ │
 │ TRĂGĂTOR ............................. │ BENEFICIAR/ │
 │ │ Ultimul GIRATAR │
 │ CUI/CNP/Cod nerezident ............... │ ................................... │
 │ │ │
 │ │ CUI/CNP/Cod nerezident .................... │
 │ │ │
 │ │ │
 │ │ │
 │ │ │
 │ │ │
 │ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 4. Din aceastã zi └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ titularul de cont ...................................... │
 │ │
 │ nu mai face obiectul INTERDICŢIEI BANCARE înregistrate la CIP prin Cererea noastrã de înscriere a │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ refuzului bancar în FNC Nr. .......... └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ şi Nr. CIP .......... din └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ │
 │ (data emiterii cererii) (data emiterii) │
 │ │
 └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

                                                                   -----------------
                                                   Persoana desemnatã din cadrul instituţiei de credit
                                                                       S.S./L.S.




                               MOD DE COMPLETARE
                                      (6A)

    La rubrica "Nr..." şi "data emiterii cererii" se vor prelua informaţiile raportate de persoana declarantã prin "Formularul de anulare a înregistrãrilor din baza de date a CIP" (F6).
    Paragraful "Loc rezervat luãrii în evidenţã la CIP" este destinat înscrierii automate de cãtre aplicaţia informaticã a CIP a informaţiilor privind data, ora şi nr. de înregistrare a cererii în baza de date a CIP.
    În paragraful "1."şi paragraful "2." se vor prelua informaţiile raportate de persoana declarantã prin "Formularul de anulare a înregistrãrilor din baza de date a CIP" (F6).
    În paragraful "3." se vor prelua informaţiile raportate de persoana declarantã prin "Formularul de raportare a refuzurilor bancare cu cecuri" (F3A).
    Paragraful "4." se completeazã numai dacã persoana declarantã solicitã anularea unui incident de platã major.
    La rubrica "S.S./L.S." se aplicã semnãtura şi ştampila persoanei desemnate din cadrul instituţiei de credit care a întocmit respectiva cerere.


            CERERE DE ANULARE A INCIDENTULUI DE PLATĂ PRIVIND CAMBIA
                                   │ │ │ │
                     Nr. ..........└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
                                (data emiterii cererii)



   ┌────┐ ┌────────────────────────────────────────────────┐
   │ 6B │ │ Loc rezervat luãrii în evidenţã la CIP │
   └────┘ │ │
                                                       │ Nr. CIP ......................... │
                                                       └────────────────────────────────────────────────┘

 ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ 1. PERS. DECLARANTĂ ............................................. Cod ............................. │
 └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

 ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ 2. MOTIVUL ANULĂRII INCIDENTULUI DE PLATĂ înregistrat la CIP prin Cererea de înscriere a refuzului │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ bancar în FNCb nr. .... din └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ şi Nr. CIP ....... din └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ │
 │ (data emiterii cererii) (data emiterii) │
 │ │
 │ [] eroarea persoanei declarante; │
 │ [] hotãrâre judecãtoreascã executorie comunicatã persoanei declarante, şi anume: ................. │
 │ │
 │ .................................................................................................. │
 │ [] "mesaj de alertã" │
 │ │
 └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
 ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ │ │ │ │ │ │ │ ││
 │ 3. Cambia seria ... nr. ... emisã la data ..... └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ cu data scadenţei └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘│
 │ │
 │ │
 │ Suma de ┌────────────────────────────────────────┐ │
 │ platã (lei) │ │ │
 │ └────────────────────────────────────────┘ │
 │ │
 │ Suma ┌────────────────────────────────────────┐ │
 │ refuzatã (lei)│ │ │
 │ └────────────────────────────────────────┘ │
 ├────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ │
 │ TRĂGĂTOR ACCEPTANT.................... │ TRĂGĂTOR .......................... │
 │ │ │
 │ CUI/CNP/Cod nerezident ............... │ CUI/CNP/Cod nerezident .................... │
 │ │ │
 │ Cu cont deschis la ................... ├─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ BENEFICIAR/ │
 │ Cod .................................. │ Ultimul GIRATAR ............................ │
 │ │ │
 │ │ CUI/CNP/Cod nerezident .................... │
 │ │ │
 │ │ │
 └────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┘

                                                                   -----------------
                                                   Persoana desemnatã din cadrul instituţiei de credit
                                                                       S.S./L.S.



                               MOD DE COMPLETARE
                                      (6B)

    La rubrica "Nr..." şi "data emiterii cererii" se vor prelua informaţiile raportate de persoana declarantã prin "Formularul de anulare a înregistrãrilor din baza de date a CIP" (F6).
    Paragraful "Loc rezervat luãrii în evidenţã la CIP" este destinat înscrierii automate de cãtre aplicaţia informaticã a CIP a informaţiilor privind data, ora şi nr. de înregistrare a cererii în baza de date a CIP.
    În paragraful "1." şi paragraful "2." se vor prelua informaţiile raportate de persoana declarantã prin "Formularul de anulare a înregistrãrilor din baza de date a CIP" (F6).
    În paragraful "3." se vor prelua informaţiile raportate de persoana declarantã prin "Formularul de raportare a refuzurilor bancare cu cambii" (F3B).
    La rubrica "S.S./L.S." se aplicã semnãtura şi ştampila persoanei desemnate din cadrul instituţiei de credit care a întocmit respectiva cerere.


       CERERE DE ANULARE A INCIDENTULUI DE PLATĂ PRIVIND BILETUL LA ORDIN
                                   │ │ │ │
                     Nr. ..........└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
                                (data emiterii cererii)



   ┌────┐ ┌────────────────────────────────────────────────┐
   │ 6C │ │ Loc rezervat luãrii în evidenţã la CIP │
   └────┘ │ │
                                                       │ Nr. CIP ......................... │
                                                       └────────────────────────────────────────────────┘

 ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ 1. PERS. DECLARANTĂ ............................................. Cod ............................. │
 └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

 ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ 2. MOTIVUL ANULĂRII INCIDENTULUI DE PLATĂ înregistrat la CIP prin Cererea de înscriere a refuzului │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ bancar în FNBO nr. .... din └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ şi Nr. CIP ....... din └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ │
 │ (data emiterii cererii) (data emiterii) │
 │ │
 │ [] eroarea persoanei declarante; │
 │ [] hotãrâre judecãtoreascã executorie comunicatã persoanei declarante, şi anume: ................. │
 │ │
 │ .................................................................................................. │
 │ [] "mesaj de alertã" │
 │ │
 └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
 ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ │ │ │ │ │ │ │ ││
 │ 3. Bilet la ordin seria .. nr... emisã la data .. └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘cu data scadenţei└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘│
 │ │
 │ │
 │ Suma de ┌────────────────────────────────────────┐ │
 │ platã (lei) │ │ │
 │ └────────────────────────────────────────┘ │
 │ │
 │ Suma ┌────────────────────────────────────────┐ │
 │ refuzatã (lei)│ │ │
 │ └────────────────────────────────────────┘ │
 ├────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ │
 │ SUBSCRIITOR .......................... │ BENEFICIAR/ │
 │ │ Ultimul GIRATAR ........................... │
 │ CUI/CNP/Cod nerezident ............... │ │
 │ │ CUI/CNP/Cod nerezident .................... │
 │ │ │
 │ Cu cont deschis la ................... │ │
 │ │ │
 │ Cod .................................. │ │
 │ │ │
 │ │ │
 │ │ │
 │ │ │
 └────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┘

                                                                   -----------------
                                                   Persoana desemnatã din cadrul instituţiei de credit
                                                                       S.S./L.S.




                               MOD DE COMPLETARE
                                      (6C)

    La rubrica "Nr..." şi "data emiterii cererii" se vor prelua informaţiile raportate de persoana declarantã prin "Formularul de anulare a înregistrãrilor din baza de date a CIP" (F6).
    Paragraful " Loc rezervat luãrii în evidenţã la CIP" este destinat înscrierii automate de cãtre aplicaţia informaticã a CIP a informaţiilor privind data, ora şi nr. de înregistrare a cererii în baza de date a CIP.
    În paragraful "1."şi paragraful "2." se vor prelua informaţiile raportate de persoana declarantã prin "Formularul de anulare a înregistrãrilor din baza de date a CIP" (F6).
    În paragraful "3." se vor prelua informaţiile raportate de persoana declarantã prin "Formularul de raportare a refuzurilor bancare cu bilete la ordin" (F3C).
    La rubrica "S.S./L.S." se aplicã semnãtura şi ştampila persoanei desemnate din cadrul instituţiei de credit care a întocmit respectiva cerere.


    ANEXA 7

    BNR - CIP

    FIŞIERUL NAŢIONAL DE CECURI




   ┌────┐
   │ F7 │
   └────┘

    NOTIFICAREA CENTRALEI INCIDENTELOR DE PLĂŢI PRIVIND INTERDICŢIA BANCARĂ

    Denumirea centralei instituţiei de credit ............
    Codul centralei instituţiei de credit ............

 ┌────┬──────────┬────────┬──────────┬─────────┬───────────┬────────┬─────────┬─────────────────┬───────┬───────┐
 │Nr. │ Nr. │ Data │ Tip │Denumirea│ Codul │Denumire│ Cod │ Informaţii │ Data │ Data │
 │crt.│notificare│emiterii│operaţiune│ insti- │instituţiei│obligat │identifi-│ despre cec │început│sfârşit│
 │ │ │notifi- │ │tuţiei de│de credit a│la platã│ care ├─────┬───┬───────┤ de │ de │
 │ │ │ cãrii │ │credit a │obligatului│ │ obligat │Serie│Nr.│Tip cec│inter- │inter- │
 │ │ │ │ │ obliga- │ la platã │ │la platã │ cec │cec│cec la │dicţie │dicţie │
 │ │ │ │ │tului la │ │ │ │ │ │origine│bancarã│bancarã│
 │ │ │ │ │ platã │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼──────────┼────────┼──────────┼─────────┼───────────┼────────┼─────────┼─────┼───┼───────┼───────┼───────┤
 │(0) │ (1) │ (2) │ (3) │ (4) │ (5) │ (6) │ (7) │ (8) │(9)│ (10) │ (11) │ (12) │
 └────┴──────────┴────────┴──────────┴─────────┴───────────┴────────┴─────────┴─────┴───┴───────┴───────┴───────┘



                               MOD DE COMPLETARE
                                 Formularul F7

    Rubrica "Denumirea centralei instituţiei de credit" se completeazã cu denumirea atribuitã de Banca Naţionalã a României instituţiei de credit care primeşte de la CIP "Notificarea Centralei Incidentelor de Plãţi privind interdicţia bancarã" (F7).
    Rubrica "Codul centralei instituţiei de credit" se completeazã cu codul bancar atribuit de Banca Naţionalã a României instituţiei de credit care primeşte de la CIP "Notificarea Centralei Incidentelor de Plãţi privind interdicţia bancarã".
    Rubrica 0 - "Nr. crt." se completeazã cu numãrul de ordine al liniei din formular.
    Rubrica 1 - "Nr. notificare" se completeazã de cãtre CIP cu numãrul de înregistrare din evidenţele CIP.
    Rubrica 2 - "Data emiterii notificãrii" se completeazã de cãtre CIP cu data la care a fost emis formularul F7.
    Rubrica 3 - "Tip operaţiune" se completeazã cu "I - Inserare" pentru cazul în care este transmisã notificarea privind interdicţia bancarã pentru un incident de platã cu cec refuzat pe motiv major şi cu "A - Anulare" pentru cazul în care este transmisã notificarea privind interdicţia bancarã în cazul în care se anuleazã un incident de platã cu cec refuzat pe motiv major/numai motivul privind interdicţia bancarã.
    Dacã tipul operaţiunii este "I - Inserare", se vor completa rubricile 11 şi 12. Instituţia de credit care primeşte aceastã notificare privind interdicţia bancarã are obligaţia distribuirii acestei informaţii în propriul sistem intrabancar în scopul evitãrii producerii riscului ca respectivul client sã genereze un nou incident de platã asupra unui alt cont al sãu. În eventualitatea în care o unitate teritorialã din propriul sistem intrabancar a distribuit formulare de cecuri respectivului titular de cont, are obligaţia sã le recupereze de la acesta.
    Dacã tipul operaţiunii este "A - Anulare", nu se vor completa rubricile 11 şi 12. Instituţia de credit care primeşte aceastã notificare privind interdicţia bancarã în cazul în care se anuleazã un incident de platã cu cec refuzat pe motiv major/numai motivul privind interdicţia bancarã are obligaţia distribuirii acestei informaţii în propriul sistem intrabancar.
    Rubrica 4 - "Denumirea instituţiei de credit a obligatului la platã" se completeazã cu denumirea atribuitã de Banca Naţionalã a României instituţiei de credit a obligatului la platã.
    Rubrica 5 - "Cod instituţie de credit a obligatului la platã" se completeazã cu codul bancar atribuit de Banca Naţionalã a României instituţiei de credit a obligatului la platã.
    Rubrica 6 - "Denumire obligat la platã" se completeazã cu numele sau denumirea completã a obligatului la platã - trãgãtorul.
    Rubrica 7 - "Cod identificare obligat la platã" se completeazã astfel:
    a) în cazul persoanelor juridice rezidente, cu codul unic de înregistrare
    b) în cazul persoanelor fizice rezidente, cu codul numeric personal
    c) în cazul persoanelor juridice nerezidente, cu codul ţãrii, urmat de informaţia solicitatã de instituţia de credit la deschiderea contului curent
    d) în cazul persoanelor fizice nerezidente, cu codul ţãrii, urmat de informaţia solicitatã de instituţia de credit la deschiderea contului curent.
    Rubrica 8 - "Informaţii despre cec - serie cec" se completeazã cu seria cecului pentru care se transmite notificarea privind interdicţia bancarã.
    Rubrica 9 - "Informaţii despre cec - nr. cec" se completeazã cu numãrul cecului pentru care se transmite notificarea privind interdicţia bancarã.
    Rubrica 10 - "Informaţii despre cec - tip cec la origine" se completeazã cu tipul cecului la momentul tipãririi acestuia pentru care se transmite notificarea privind interdicţia bancarã.
    Rubrica 11 - "Data de început de interdicţie bancarã" se completeazã cu data de la care începe interdicţia bancarã în cazul raportãrii unui cec refuzat la platã cu motiv major.
    Rubrica 12 - "Data de sfârşit de interdicţie bancarã" se completeazã cu data de la care se încheie
interdicţia bancarã în cazul raportãrii unui cec refuzat la platã cu motiv major.


    ANEXA 8

    BNR - CIP
    FIŞIERUL NAŢIONAL DE CECURI




   ┌────┐
   │ F8 │
   └────┘
                  NOTIFICAREA CENTRALEI INCIDENTELOR DE PLĂŢI
               PRIVIND SUSPENDAREA/RELUAREA INTERDICŢIEI BANCARE

    Denumirea centralei instituţiei de credit ............
    Codul centralei instituţiei de credit ............

 ┌────┬──────────┬────────┬──────────┬─────────┬───────────┬────────┬─────────┬─────────────────┬───────┬───────┬───────┬───────┐
 │Nr. │ Nr. │ Data │ Tip │Denumirea│ Codul │Denumire│ Cod │ Informaţii │ Data │ Data │ Data │ Data │
 │crt.│notificare│emiterii│operaţiune│ insti- │instituţiei│obligat │identifi-│ despre cec │început│sfârşit│început│sfârşit│
 │ │ │notifi- │ │tuţiei de│de credit a│la platã│ care ├─────┬───┬───────┤ de │ de │ de │ de │
 │ │ │ cãrii │ │credit a │obligatului│ │ obligat │Serie│Nr.│Tip cec│inter- │inter- │inter- │inter- │
 │ │ │ │ │ obliga- │ la platã │ │la platã │ cec │cec│cec la │dicţie │dicţie │dicţie │dicţie │
 │ │ │ │ │tului la │ │ │ │ │ │origine│bancarã│bancarã│bancarã│bancarã│
 │ │ │ │ │ platã │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼──────────┼────────┼──────────┼─────────┼───────────┼────────┼─────────┼─────┼───┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
 │(0) │ (1) │ (2) │ (3) │ (4) │ (5) │ (6) │ (7) │ (8) │(9)│ (10) │ (11) │ (12) │ (13) │ (14) │
 └────┴──────────┴────────┴──────────┴─────────┴───────────┴────────┴─────────┴─────┴───┴───────┴───────┴───────┴───────┴───────┘




                               MOD DE COMPLETARE
                                 Formularul F8

    Rubrica "Denumirea centralei instituţiei de credit" se completeazã cu denumirea atribuitã de Banca Naţionalã a României instituţiei de credit care primeşte de la CIP "Notificarea Centralei Incidentelor de Plãţi privind suspendarea/reluarea interdicţiei bancare" (F8).
    Rubrica "Codul centralei instituţiei de credit" se completeazã cu codul bancar atribuit de Banca Naţionalã a României instituţiei de credit care primeşte de la CIP "Notificarea Centralei Incidentelor de Plãţi privind suspendarea/reluarea interdicţiei bancare".
    Rubrica 0 - "Nr. crt." se completeazã cu numãrul de ordine al liniei din formular.
    Rubrica 1 - "Nr. notificare" se completeazã de cãtre CIP cu numãrul de înregistrare din evidenţele CIP.
    Rubrica 2 - "Data emiterii notificãrii" se completeazã de cãtre CIP cu data la care a fost emis formularul F8.
    Rubrica 3 - "Tip acţiune" se completeazã cu "S - Suspendare" pentru cazul în care este transmisã notificarea privind suspendarea interdicţiei bancare pentru un incident de platã cu cec refuzat pe motiv major şi cu "R - Reluare" pentru cazul în care este transmisã notificarea privind reluarea interdicţiei bancare pentru un cec a cãrui perioadã de interdicţie bancarã a fost suspendatã anterior.
    Dacã tipul acţiunii este "S - Suspendare", se vor completa rubricile 11 şi 12. Instituţia de credit care primeşte aceastã notificare privind suspendarea interdicţiei bancare are obligaţia distribuirii acestei informaţii în propriul sistem intrabancar.
    Dacã tipul acţiunii este "R - Reluare", se vor completa rubricile 11-14. Instituţia de credit care primeşte aceastã notificare privind reluarea interdicţiei bancare pentru un cec a cãrui perioadã de interdicţie bancarã a fost suspendatã anterior are obligaţia distribuirii acestei informaţii în propriul sistem intrabancar.
    Rubrica 4 - "Denumirea instituţiei de credit a obligatului la platã" se completeazã cu denumirea atribuitã de Banca Naţionalã a României instituţiei de credit a obligatului la platã.
    Rubrica 5 - "Cod instituţie de credit a obligatului la platã" se completeazã cu codul bancar atribuit de Banca Naţionalã a României instituţiei de credit a obligatului la platã.
    Rubrica 6 - "Denumire obligat la platã" se completeazã cu numele sau denumirea completã a obligatului la platã - trãgãtorul.
    Rubrica 7 - "Cod identificare obligat la platã" se completeazã astfel:
    a) în cazul persoanelor juridice rezidente, cu codul unic de înregistrare
    b) în cazul persoanelor fizice rezidente, cu codul numeric personal
    c) în cazul persoanelor juridice nerezidente, cu codul ţãrii, urmat de informaţia solicitatã de instituţia de credit la deschiderea contului curent
    d) în cazul persoanelor fizice nerezidente, cu codul ţãrii, urmat de informaţia solicitatã de instituţia de credit la deschiderea contului curent.
    Rubrica 8 - "Informaţii despre cec - serie cec" se completeazã cu seria cecului pentru care se transmite notificarea privind interdicţia bancarã.
    Rubrica 9 - "Informaţii despre cec - nr. cec" se completeazã cu numãrul cecului pentru care se transmite notificarea privind interdicţia bancarã.
    Rubrica 10 - "Informaţii despre cec - tip cec la origine" se completeazã cu tipul cecului la momentul tipãririi acestuia pentru care se transmite notificarea privind interdicţia bancarã.
    Rubrica 11 - "Data de început de interdicţie bancarã" se completeazã cu data de la care începe interdicţia bancarã în cazul raportãrii unui cec refuzat la platã cu motiv major.
    Rubrica 12 - "Data de sfârşit de interdicţie bancarã" se completeazã cu data de la care se încheie interdicţia bancarã în cazul suspendãrii interdicţiei bancare pentru un cec refuzat la platã cu motiv major.
    Rubrica 13 - "Data de început de interdicţie bancarã" se completeazã cu data de la care începe interdicţia bancarã în cazul reluãrii interdicţiei bancare pentru un cec a cãrui perioadã de interdicţie bancarã a fost suspendatã anterior.
    Rubrica 14 - "Data de sfârşit de interdicţie bancarã" se completeazã cu data de la care se încheie interdicţia bancarã în cazul reluãrii interdicţiei bancare pentru un cec a cãrui perioadã de interdicţie bancarã a fost suspendatã anterior.


    ANEXA 9



   ┌────┐
   │ F8 │ FORMULAR DE CONSULTARE
   └────┘

    Cod instituţie de credit ...............

 ┌────┬───────┬───────┬────────┬─────────┬───────┬───────────┬───────────┬───────┬───────┐
 │Nr. │ Tip │ Numãr │ Data │ Tip │ Cod │ Serie │ Nr. │Data de│Data de│
 │crt.│consul-│cerere │emiterii│întrebare│identi-│cec/cambie/│cec/cambie/│început│sfârşit│
 │ │ tare │ │cererii │ │ficare │ bilet la │ bilet la │consul-│consul-│
 │ │ │ │ │ │titular│ ordin │ ordin │ tare │ tare │
 │ │ │ │ │ │de cont│ │ │ │ │
 ├────┼───────┼───────┼────────┼─────────┼───────┼───────────┼───────────┼───────┼───────┤
 │(0) │ (1) │ (2) │ (3) │ (4) │ (5) │ (6) │ (7) │ (8) │ (9) │
 ├────┼───────┼───────┼────────┼─────────┼───────┼───────────┼───────────┼───────┼───────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼───────┼───────┼────────┼─────────┼───────┼───────────┼───────────┼───────┼───────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 └────┴───────┴───────┴────────┴─────────┴───────┴───────────┴───────────┴───────┴───────┘




                               MOD DE COMPLETARE
                                 Formularul F9

    Rubrica "Rubrica "Cod instituţie de credit" se completeazã cu codul bancar atribuit de Banca Naţionalã a României centralelor instituţiilor de credit - persoane juridice române/sucursalelor din România ale instituţiilor de credit strãine/unitãţii teritoriale a instituţiilor de credit care transmit formularul de consultare a informaţiilor existente în baza de date a CIP, respectând prevederile art. 2 pct. 6 şi art. 21 din regulament.
    Rubrica 0 - "Nr. crt." se completeazã cu numãrul de ordine al liniei din formular.
    Rubrica 1 - "Tip consultare" se completeazã cu una din valorile care indicã faptul cã o anumitã consultare are loc în numele instituţiei de credit sau în numele clientului.
    Rubrica 2 - "Nr. cerere" se completeazã cu numãrul de înregistrare din evidenţele instituţiei de credit
    Rubrica 3 - "Data emiterii cererii" se completeazã cu data la care se emite formularul.
    Rubrica 4 - "Tip întrebare" se completeazã cu una din valorile care indicã tipul de întrebare solicitat (FNIP, FNPR, Istoric sintetic), dacã se doreşte consultare pentru un titular de cont
    Rubrica 5 - "Cod identificare titular de cont" se completeazã astfel:
    a) în cazul persoanelor juridice rezidente, cu codul unic de înregistrare
    b) în cazul persoanelor fizice rezidente, cu codul numeric personal
    c) în cazul persoanelor juridice nerezidente, cu codul ţãrii, urmat de informaţia solicitatã de instituţia de credit la deschiderea contului curent
    d) în cazul persoanelor fizice nerezidente, cu codul ţãrii, urmat de informaţia solicitatã de instituţia de credit la deschiderea contului curent
    Rubrica 6 - "Serie cec/cambie/bilet la ordin" se completeazã cu seria cecului, cambiei sau biletului la ordin, dacã se doreşte consultarea pentru un anumit instrument de platã
    Rubrica 7 - "Nr. cec/cambie/bilet la ordin" se completeazã cu nr. cecului, cambiei sau biletului la ordin, dacã se doreşte consultarea pentru un anumit instrument de platã
    Rubrica 8 - "Data de început consultare" se completeazã cu data calendaristicã de la care se doreşte a se consulta baza de date a CIP, cu respectarea art.17 din prezentul regulament.
    Rubrica 9 - "Data de sfârşit consultare" se completeazã cu data calendaristicã pânã la care se doreşte a se consulta baza de date a CIP, cu respectarea art. 17 din prezentul regulament.


                                CERERE DE CONSULTARE
                                   │ │ │ │
                     Nr. ..........└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
                                (data emiterii cererii)



                                                       ┌────────────────────────────────────────────────┐
                                                       │ Loc rezervat luãrii în evidenţã la CIP │
                                                       │ │
                                                       │ Nr. ........................ │
                                                       └────────────────────────────────────────────────┘

 ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ 1. [] consultare în numele instituţiei de credit │
 │ │
 │ [] consultare în numele clientului │
 └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
 ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ │
 │ 2. SUBSEMNATUL ................................, adresa ....................... │
 │ ┌────────────────────┐ │
 │ .......... posesor al BI/BI seria .... nr. ........, cod numeric personal└────────────────────┘, │
 │ │ │ │ │ │
 │ emis de ............, la data de └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘, reprezentatnt al .................., cod unic │
 │ ┌────────────────────┐ │
 │ de înregistrare/cod persoanã juridicã nerezidentã└────────────────────┘ │
 │ │
 └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
 ┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ │
 │ 3. Vã rog sã-mi furnizaţi urmãtoarele informaţii: │
 │ │
 │ ● Cecul/cambia/biletul la ordin cu seria .. şi numãrul ....... face obiectul unui incident de platã?│
 │ │
 │ ● Care este istoricul incidentelor de platã înregistrate pe numele titularului de cont cu cod unic │
 │ de înregistrare/cod numeric personal/cod persoanã juridicã nerezidentã/cod persoanã fizicã │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ nerezidentã ........ în perioada └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ - └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ │
 │ │
 │ [] Fişierul Naţional de Incidente de Plãţi (Fişierul Naţional de Cecuri, Fişierul Naţional de │
 │ Cambii, Fişierul Naţional de Bilete la ordin) │
 │ [] Fişierul Naţional al Persoanelor cu Risc │
 │ │
 │ [] Istoricul incidentelor de platã în forma sinteticã │
 │ │
 ├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │
 │ Rãspunsul se va anexa de cãtre persoana acreditatã la prezenta cerere de consultare. │
 │ │
 └──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

                                                                   -----------------
                                                   Persoana desemnatã din cadrul instituţiei de credit
                                                                       S.S./L.S.




                               MOD DE COMPLETARE

    La rubrica "Nr..."şi "data emiterii cererii" se înscriu umãrul de înregistrare şi data emiterii cererii din evidenţele persoanei declarante.
    Paragraful "Loc rezervat luãrii în evidenţã la CIP" este destinat înscrierii automate de cãtre aplicaţia informaticã a CIP a informaţiilor privind data, ora şi nr. de înregistrare a cererii în baza de date a CIP.
    În Paragraful "1." se va selecta tipul de consultare: în numele instituţiei de credit sau în numele clientului.
    Paragraful "2." se completeazã cu datele personale ale persoanei fizice care solicitã informaţii din Fişierul Naţional de Incidente de Plãţi (FNIP) sau Fişierul Naţional al Persoanelor cu Risc (FNPR) în nume propriu sau în numele unei persoane juridice rezidente sau nerezidente.
    În paragraful "3." solicitantul stabileşte întrebarea/întrebãrile care vor fi adresate CIP, apoi va completa datele obligatorii pe baza cãrora se va face consultarea.
    Rãspunsul CIP, în funcţie de întrebarea conţinutã de cererea de consultare, cuprinde urmãtoarele informaţii:
    ● pentru consultarea dupã instrumentul de platã: "cecul/cambia/biletul la ordin cu seria ... nr... . face obiectul unui incident de platã?": data înregistrãrii la CIP, descrierea motivelor de refuz la platã;
    ● pentru consultarea titularului de cont în "FNIP": data înregistrãrii la CIP, denumire titular de cont, seria şi numãrul instrumentului de platã, descrierea motivelor de refuz la platã, perioada interdicţiei bancare (pentru fiecare incident de platã major cu cec), dacã este incident de platã major, perioada totalã de interdicţie bancarã (în cazul cecului) şi denumirea unitãţii bancare a obligatului la platã care a declarat la CIP incidentul de platã;
    ● pentru consultarea titularului de cont în "FNPR": data înregistrãrii la CIP, denumire titular de cont, seria şi numãrul instrumentului de platã, descrierea motivelor de refuz la platã, perioada de interdicţie bancarã (pentru fiecare incident de platã major cu cec), perioada totalã de interdicţie bancarã (în cazul cecului) şi denumirea unitãţii bancare a obligatului la platã care a declarat la CIP incidentul de platã;
    ● pentru consultarea "Istoricul refuzurilor la platã pe titular de cont, în formã sinteticã": nr. total de refuzuri, suma de platã şi suma refuzatã totalã, defalcate dupã tipul instrumentului şi dupã tipul motivului de refuz (major/minor).
    La rubrica "S.S./L.S." se aplicã semnãtura şi ştampila persoanei desemnate din cadrul instituţiei de credit care a întocmit respectiva cerere sau a persoanei fizice sau juridice, rezidentã sau nerezidentã care a solicitat informaţiile.


    ANEXA 10



   ┌────┐
   │F10 │
   └────┘
                 FORMULARUL LISTA ERORILOR PRIVIND RAPORTAREA
                INFORMAŢIEI REFERITOARE LA INCIDENTELE DE PLĂŢI

    Cod persoana declarantã ................

 ┌──────┬────────┬──────┬──────────┐
 │Numãr │ Tip │ Cod │Descrierea│
 │curent│formular│eroare│ erorii │
 ├──────┼────────┼──────┼──────────┤
 │ (0) │ (1) │ (2) │ (3) │
 ├──────┼────────┼──────┼──────────┤
 │ │ │ │ │
 ├──────┼────────┼──────┼──────────┤
 │ │ │ │ │
 └──────┴────────┴──────┴──────────┘




                               MOD DE COMPLETARE
                                 Formularul F10

    Rubrica "Cod persoanã declarantã" se completeazã cu codul bancar atribuit de Banca Naţionalã a României persoanei declarante cãreia i se transmite lista erorilor privind raportarea informaţiei referitoare la incidentele de plãţi.
    Rubrica 0 - "Numãr curent" se completeazã cu numãrul liniei în care se semnaleazã eroarea, corespunzãtor numãrului curent din formularul transmis de persoana declarantã.
    Rubrica 1 - "Tip formular" se completeazã cu numãrul de formular (F3A, F3B, F3C, F5, F6, F9 şi F11).
    Rubrica 2 - "Cod eroare" se completeazã cu un cod stabilit de Centrala Incidentelor de Plãţi.
    Rubrica 3 - "Descrierea erorii" se completeazã descrierea erorii constatate.


    ANEXA 11



   ┌────┐
   │F11 │
   └────┘
                   FORMULARUL DE RECTIFICARE A INFORMAŢIILOR
         ÎNREGISTRATE ÎN BAZA DE DATE A CENTRALEI INCIDENTELOR DE PLĂŢI

    Cod persoana declarantã ................

 ┌──────┬──────┬──────┬───────┐
 │Numãr │ Nr. │ Câmp │Valoare│
 │curent│ CIP │eronat│corectã│
 ├──────┼──────┼──────┼───────┤
 │ (0) │ (1) │ (2) │ (3) │
 ├──────┼──────┼──────┼───────┤
 │ │ │ │ │
 ├──────┼──────┼──────┼───────┤
 │ │ │ │ │
 └──────┴──────┴──────┴───────┘




                               MOD DE COMPLETARE
                                 Formularul F11

    Rubrica "Cod persoanã declarantã" se completeazã cu codul bancar atribuit de Banca Naţionalã a României persoanei declarante care transmite "Formularul de rectificare a informaţiilor înregistrate în baza de date a Centralei Incidentelor de Plãţi."
    Rubrica 0 - "Numãr curent" se completeazã cu numãrul de ordine al liniei din formular.
    Rubrica 1 - "Nr. CIP" se completeazã cu Nr. CIP alocat de aplicaţia informaticã a Centralei Incidentelor de Plãţi la înscrierea refuzului bancar cu cec, cambie sau bilet la ordin ce se doreşte a se rectifica.
    Rubrica 2 - "Câmp eronat" se va completa denumirea câmpului din formularele de raportare a refuzurilor bancare cu cecuri, cambii sau bilete la ordin ce se doreşte a se rectifica.
    Rubrica 3 - "Valoare corectã" se va completa valoarea corectã asociatã câmpului.


    ANEXA 12

               LISTA INFORMAŢIILOR ÎNREGISTRATE ÎN BAZA DE DATE A
             CENTRALEI INCIDENTELOR DE PLĂŢI CE POT FI RECTIFICATE

    Pentru Cererea de înscriere a refuzului bancar în FNC/FNCb/FNBO:
    1. Nr. şi/sau data emiterii cererii din evidenţele persoanei declarante
    2. Codul bancar al instituţiei de credit a obligatului la platã
    3. Tip cec la origine şi/sau la momentul refuzului (nu pentru cecurile cu interdicţie bancarã suspendatã sau reluatã)
    4. Seria şi/sau numãrul cecului/cambiei/biletului la ordin (nu pentru cecurile cu interdicţie bancarã suspendatã sau reluatã)
    5. Data emiterii cecului/cambiei/biletului la ordin (fãrã schimbarea tipului incidentului de platã major/minor)
    6. Suma de platã/refuzatã
       ● fãrã modificarea motivului corespunzãtor
       ● cu modificarea motivului, însã fãrã a schimba tipul acestuia (major/minor)
    7. Denumire trãgãtor (pentru incident de platã minor) şi/sau denumire beneficiar/ultimul giratar, în cazul cecului
    8. Denumire tras/trãgãtor/subscriitor/beneficiar/ultimul giratar, în cazul cambiei sau biletului la ordin
    9. Adãugarea de alte motive (fãrã schimbarea tipului incidentului de platã major/minor)
    10. Radiere motive (fãrã schimbarea tipului incidentului de platã major/minor)
    11. Înlocuire motive (fãrã schimbarea tipului incidentului de platã major/minor)
    12. Codul unic de înregistrare/codul numeric personal/cod nerezident pentru tras/trãgãtor/subscriitor/beneficiar/ultimul giratar al cambiei/biletului la ordin
    13. Codul unic de înregistrare/codul numeric personal/cod nerezident pentru trãgãtor pentru un incident de platã minor în cazul cecului
    14. Codul unic de înregistrare/codul numeric personal/cod nerezident pentru beneficiar în cazul cecului
    15. Data scadenţei cambiei/biletului la ordin, fãrã modificarea tipului motivului (major/minor).

                                      ----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016