Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
REGULAMENT nr. 1 din 10 noiembrie 2005 pentru modificarea si completarea Statutului Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar si a unor reglementari emise de acesta
EMITENT: FONDUL DE GARANTARE A DEPOZITELOR BANCARE PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 120 din 8 februarie 2006
În temeiul <>art. 46^1 din Ordonanţa Guvernului nr. 39/1996 privind înfiinţarea şi funcţionarea Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 141 din 25 februarie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar emite prezentul regulament.
ART. I
Statutul Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, aprobat prin Ordinul preşedintelui Consiliului de administraţie al Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar nr. 1/2004, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 844 din 15 septembrie 2004, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 4 se adaugã o nouã liniuţã cu urmãtorul cuprins:
"- strategia anualã privind expunerea Fondului, care are ca obiective principale minimizarea riscului şi lichiditatea plasamentelor, iar ca obiectiv complementar, randamentul acestora; criteriile de selectare a plasamentelor vor fi cuantificate şi ierarhizate în funcţie de cele trei obiective."
2. Punctul 2 al literei b) a articolului 8 va avea urmãtorul cuprins:
"2. modalitãţile, plafoanele maxime, termenele şi condiţiile de plasare, stabilite conform strategiei anuale privind expunerea Fondului, precum şi rapoartele referitoare la operaţiunile de investire a resurselor financiare ale acestuia;"
3. Dupã punctul 10 al literei b) a articolului 8 se introduce un nou punct, punctul 11, cu urmãtorul cuprins:
"11. modalitatea de repartizare a profitului anual al Fondului;"
4. Litera j) a alineatului (1) al articolului 9 va avea urmãtorul cuprins:
"j) asigurã ducerea la îndeplinire a hotãrârilor Consiliului de administraţie al Bãncii Naţionale a României. De asemenea, asigurã ducerea la îndeplinire a hotãrârilor Consiliului de administraţie al Fondului şi informarea acestuia asupra modului de realizare a hotãrârilor;"
5. Dupã litera b) a articolului 10 se introduc literele b^1) şi b^2) cu urmãtorul cuprins:
"b^1) asigurã plasarea resurselor financiare ale Fondului urmãrind minimizarea riscului şi lichiditatea plasamentelor, ca obiective principale, precum şi randamentul plasamentului, ca obiectiv complementar, potrivit strategiei anuale aprobate de Consiliul de administraţie al Bãncii Naţionale a României, şi informeazã lunar Consiliul de administraţie al Fondului asupra plasamentelor efectuate;"
"b^2) asigurã efectuarea investiţiilor prevãzute în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat, cu respectarea reglementãrilor în vigoare şi în limita plafoanelor aprobate;"
6. Literele d), e) şi g) ale articolului 10 vor avea urmãtorul cuprins:
"d) asigurã luarea mãsurilor şi îndeplinirea tuturor procedurilor necesare pentru efectuarea plãţilor prevãzute de lege, în cazul indisponibilizãrii depozitelor;
e) supravegheazã şi monitorizeazã activitatea Fondului de administrare şi lichidare la instituţii de credit, precum şi cea de platã a compensaţiilor deponenţilor garantaţi; dispune asupra mãsurilor de luat în activitatea Fondului în situaţiile enumerate; monitorizeazã activitatea lichidatorilor la instituţiile de credit în faliment în cazurile în care Fondul are numai calitatea de creditor; prezintã Consiliului de administraţie al Fondului şi preşedintelui acestuia problemele relevante decurgând din situaţiile enumerate;
.............................................................................
g) angajeazã cheltuielile legate de funcţionarea Fondului în limita prevederilor bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat;"
7. Alineatul (3) al articolului 17 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Sumele rãmase disponibile dupã acoperirea obligaţiilor de platã se plaseazã în condiţiile respectãrii strategiei anuale privind expunerea Fondului."
8. Litera b) a alineatului (4) al articolului 17 va avea urmãtorul cuprins:
"b) depozite la termen, certificate de depozit şi alte instrumente financiare ale instituţiilor de credit;"
9. Alineatele (5) şi (6) ale articolului 17 vor avea urmãtorul cuprins:
"(5) Investirea resurselor financiare ale Fondului va avea în vedere respectarea strategiei anuale privind expunerea acestuia, aprobatã de Consiliul de administraţie al Bãncii Naţionale a României, în conformitate cu care se vor urmãri ca obiective principale minimizarea riscului şi lichiditatea plasamentelor, precum şi randamentul acestora, ca obiectiv complementar. Plasamentele Fondului se vor realiza prin bãncile cu cea mai bunã stabilitate financiarã. Banca Naţionalã a României va comunica informaţiile necesare atât pentru efectuarea plasamentelor în conformitate cu cerinţele strategiei privind expunerea Fondului, cât şi în vederea desfãşurãrii corespunzãtoare a activitãţii acestuia.
(6) Conducerea executivã a Fondului informeazã lunar Consiliul de administraţie cu privire la investirea resurselor financiare disponibile ale Fondului, stabilite luând în considerare atât încasãrile de contribuţii de la instituţiile de credit, plasamentele care ajung la scadenţã, dobânzile aferente acestor plasamente, recuperãrile din creanţele Fondului la instituţiile de credit în faliment, remuneraţia ca lichidator, disponibilitãţile din contul curent, cât şi plãţile de compensaţii, rambursarea de credite (dacã este cazul), efectuarea investiţiilor aprobate, acoperirea cheltuielilor curente ale Fondului."
10. Articolul 18 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - Profitul Fondului, obţinut ca diferenţã între veniturile prevãzute la art. 7 alin. (1) lit. e) din ordonanţã şi cheltuielile curente ale acestuia, este neimpozabil şi este repartizat pentru constituirea unui fond anual de participare la profit, în limita unei cote de pânã la 1% din profit, cu aprobarea Consiliului de administraţie al Fondului, iar diferenţa va fi utilizatã pentru reîntregirea resurselor Fondului, destinate plãţii depozitelor garantate, precum şi pentru finanţarea investiţiilor corporale şi necorporale ale acestuia, conform bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat de Consiliul de administraţie al Bãncii Naţionale a României."
11. Sintagma administrator interimar din textul Statutului Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar va fi înlocuitã cu sintagma administrator special şi interimar.
ART. II
<>Normele Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar nr. 1/2004 privind stabilirea contribuţiei anuale majorate a instituţiilor de credit, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 844 din 15 septembrie 2004, se modificã dupã cum urmeazã:
1. Partea introductivã a articolului 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - Determinarea nivelului indicatorilor prevãzuţi mai sus se face pe baza datelor din raportãrile pentru 30 iunie din anul precedent celui pentru care se stabileşte contribuţia majoratã, efectuate de instituţiile de credit persoane juridice române la Banca Naţionalã a României, astfel:"
2. Articolul 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - Pentru instituţiile de credit care, în cursul anului de referinţã, se aflã în regim special de decontare, supraveghere specialã, administrare specialã sau pentru care a fost introdusã la instanţa judecãtoreascã cererea de deschidere a procedurii falimentului, Consiliul de administraţie al Fondului stabileşte o contribuţie majoratã cu o cotã maximã de pânã la 1,0% în anul 2005, respectiv de pânã la 0,8% în anul 2006 şi de pânã la 0,6% începând cu anul 2007."
3. Rândurile 4-9 ale coloanei a III-a "Scara gradualã de realizare" de la punctul 3 "Rata generalã de risc" din anexã vor avea urmãtorul cuprins:
"(-16,6%) - (media)
Media pe instituţii
de credit din
schema de
garantare a Fondului
(media) - (+16,6%)"
ART. III
<>Regulamentul Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar nr. 2/2004 privind stabilirea, declararea şi plata de cãtre instituţiile de credit a contribuţiilor anuale, anuale majorate şi speciale la Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 844 din 15 septembrie 2004, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Alineatele (4)-(7) ale articolului 4 vor avea urmãtorul cuprins:
"(4) Potrivit art. 4 alin. (3) din ordonanţã, la deschiderea conturilor, microîntreprinderile, întreprinderile mici şi mijlocii, definite ca atare potrivit legii, precum şi celelalte categorii de persoane juridice ale cãror depozite nu figureazã în Lista depozitelor negarantate cuprinsã în anexa nr. 1 vor declara pe propria rãspundere încadrarea depozitelor, conform legii, în categoria garantate sau negarantate. În acest scop, titularii de conturi menţionaţi vor depune la ghişeul instituţiei de credit o declaraţie pe propria rãspundere, conform modelului din anexa nr. 2 «Declaraţie a deponentului privind încadrarea depozitelor».
(5) Pentru persoanele fizice, obligaţia declarãrii existã numai pentru cele aflate în relaţii speciale cu instituţia de credit, prevãzute la pct. 1 din Lista depozitelor negarantate cuprinsã în anexa nr. 1, pentru care obligaţia de încadrare a depozitelor acestora revine instituţiei de credit respective, care va face încadrarea în funcţie de informaţiile din baza de date cu privire la cunoaşterea clientelei; similar se va proceda şi pentru societãţile din acelaşi grup prevãzute la pct. 1 din anexa nr. 1.
(6) În vederea determinãrii, în conformitate cu cerinţele prevederilor legale, a bazei de calcul a contribuţiei, persoanele fizice menţionate la pct. 1 din anexa nr. 1, respectiv administratorii, conducãtorii, directorii din centralã, cenzorii, auditorii financiari, acţionarii semnificativi ai instituţiei de credit, precum şi persoanele cu statut similar în cadrul altor societãţi din acelaşi grup vor completa declaraţia prevãzutã în anexa nr. 4; în situaţia în care au apãrut modificãri în elementele cuprinse în declaraţie, persoanele respective au obligaţia ca, în termen de 30 de zile de la data modificãrii, sã completeze o nouã declaraţie, cu actualizarea datelor respective, care o va înlocui pe cea anterioarã.
(7) Titularii de conturi din evidenţa instituţiilor de credit, menţionaţi la alin. (4), la care au apãrut modificãri ce au dus la schimbarea încadrãrii în categoria garantat/ negarantat, au obligaţia ca, în termen de 30 de zile de la modificare, sã prezinte instituţiei de credit o declaraţie rectificativã potrivit modelului prezentat în anexa nr. 2, în care sã menţioneze noua încadrare."
2. Alineatul (2) al articolului 5 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Declaraţia menţionatã la alin. (1) va fi remisã Fondului pânã la data de 15 februarie a fiecãrui an, cu toate rubricile completate, mai puţin pct. 7 şi 8."
3. Articolul 12 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - Instituţiile de credit, plãtitoare de contribuţii anuale, inclusiv anuale majorate şi contribuţii speciale, completeazã şi transmit Fondului în ziua efectuãrii plãţii, prin fax ori e-mail, documentul menţionat la art. 5 alin. (1), care va avea completate şi rubricile de la pct. 7 şi 8, urmând ca originalul sã fie remis Fondului în termen de maximum 5 zile de la data efectuãrii plãţii."
4. Alineatele (1) şi (2) ale articolului 13 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - (1) Fondul verificã, la sediul instituţiei de credit, modul de calcul al contribuţiei anuale, anuale majorate şi speciale, prin confruntarea datelor înscrise în «Declaraţia privind calculul şi plata contribuţiei anuale, anuale majorate sau speciale la Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar pe anul .....», în celelalte declaraţii prevãzute de regulament, precum şi în situaţia depozitelor la data de 31 decembrie a anului precedent anului de platã a contribuţiei, cu cele din evidenţele contabile ale instituţiilor de credit, precum şi plata acestora la termenele stabilite în prezentul regulament. În acest scop, potrivit prevederilor art. 41 din ordonanţã, Fondul poate sã încheie contracte cu auditori financiari, persoane juridice membre ale Camerei Auditorilor Financiari din România. În cursul procesului de verificare, instituţiile de credit şi auditorii acestora au obligaţia de a prezenta sau de a transmite reprezentanţilor Fondului sau persoanelor mandatate orice informaţii necesare activitãţii de verificare.
(2) În situaţia în care, în procesul-verbal încheiat ca urmare a controlului efectuat de cãtre reprezentanţii Fondului se înscriu constatãri potrivit cãrora contribuţia efectiv datoratã este diferitã de cea menţionatã în «Declaraţia privind calculul şi plata contribuţiei anuale, anuale majorate sau speciale la Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar pe anul ...............», instituţia de credit în cauzã va transmite Fondului, în termen de 10 zile de la data semnãrii procesului-verbal, «Declaraţia rectificativã privind calculul şi plata contribuţiei anuale, anuale majorate sau speciale la Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar pe anul ......., conform constatãrilor din Procesul-verbal nr. ...../data .........», potrivit modelului prezentat în anexa nr. 3^1, cu înscrierea datelor corecte, împreunã cu situaţia depozitelor la data de 31 decembrie a anului precedent anului de platã a contribuţiei, refãcutã corespunzãtor."
5. Alineatul 3 al anexei nr. 2 "Declaraţie a deponentului privind încadrarea depozitelor", precum şi notele de subsol vor avea urmãtorul cuprins:
"Declar pe propria rãspundere, cunoscând dispoziţiile legale în vigoare în ceea ce priveşte Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, cã depozitele/certificatele menţionate mai sus deschise/achiziţionate pe numele persoanei juridice *1) .......................,
----------
*1) Se va completa cu denumirea persoanei juridice.
● sunt garantate
● nu sunt garantate - potrivit pct. *2) ................. din Lista depozitelor negarantate - anexa nr. 1 la <>Regulamentul nr. 2/2004 privind stabilirea, declararea şi plata de cãtre instituţiile de credit a contribuţiilor anuale, anuale majorate şi speciale la Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar.
-------------
*2) Se va completa punctul corespunzãtor din Lista depozitelor negarantate."
6. Punctul 6 al anexei nr. 3 "Declaraţia privind calculul şi plata contribuţiei anuale, anuale majorate sau speciale la Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar pe anul ......" va avea urmãtorul cuprins:
"6. Contribuţia datoratã *2) ..............., suma .................. lei, cota ............. (%)"
------------
*2) Precizarea felului contribuţiei - anualã, anualã majoratã ori specialã."
7. Dupã anexa nr. 3 se introduce o nouã anexã, anexa nr. 3^1, cu urmãtorul cuprins:
"ANEXA 3^1
DECLARAŢIA RECTIFICATIVĂ
privind calculul şi plata contribuţiei anuale, anuale majorate sau speciale
la Fondul de garantare a depozitelor în sistemul
bancar pe anul .........., conform constatãrilor
din Procesul-verbal nr. ........../data ..........
1. Denumirea instituţiei de credit ......................................
2. Sediul social ........................................................
3. Data declaraţiei (zz/ll/) ........................................
4. Numãrul şi data autorizaţiei de funcţionare emise de B.N.R. ..........
5. Baza de calcul a contribuţiei la data de 31 decembrie a anului precedent.
Soldul depozitelor garantate:
Total în lei ..........
din care:
- în lei ...........................................................
- în valutã (în echivalent lei)*1) ....................
a) Depozite persoane fizice, în lei ................................
din care:
- în lei ...........................................................
- în valutã (în echivalent lei)*1) ....................
b) Depozite persoane juridice, în lei ..............................
din care:
- în lei ....................................................
- în valutã (în echivalent lei)*1) ....................
6. Contribuţia datoratã*2) ....................., suma ................ lei, cota ..... (%)
7. Contribuţia plãtitã ....................... lei
8. Diferenţã de plãtit ....................... lei
9. Felul documentului privind achitarea diferenţei de platã ............................
Nr. ......., Data plãţii .......... (zz/ll/)
Conducãtorul instituţiei de credit, Conducãtorul compartimentului
financiar-contabil,
(Numele, prenumele, funcţia, (Numele, prenumele, funcţia,
semnãtura şi ştampila) semnãtura)
---------
*1) Se vor utiliza cursurile de schimb comunicate de Banca Naţionalã a României pentru 31 decembrie.
*2) Precizarea felului contribuţiei - anualã, anualã majoratã ori specialã."
ART. IV
<>Regulamentul Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar nr. 4/2004 privind informaţiile care trebuie furnizate de instituţiile de credit deponenţilor cu privire la schema de garantare a depozitelor în sistemul bancar, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 844 din 15 septembrie 2004, se modificã dupã cum urmeazã:
- Punctul II al anexei nr. 1 "Informaţii pentru deponenţi" va avea urmãtorul cuprins:
"II. Obligaţia deponenţilor de a declara pe propria rãspundere
La deschiderea conturilor, microîntreprinderile, întreprinderile mici şi mijlocii, definite ca atare potrivit legii, precum şi celelalte categorii de persoane juridice ale cãror depozite nu figureazã în Lista depozitelor negarantate vor declara pe propria rãspundere încadrarea depozitelor, conform legii, în categoria garantate sau negarantate.
Persoanele juridice menţionate mai sus, în situaţia cãrora intervin modificãri faţã de cele declarate iniţial, de naturã a schimba încadrarea depozitelor în categoria garantate sau negarantate, au obligaţia ca, în termen de 30 de zile de la modificare, sã prezinte instituţiei de credit o declaraţie rectificativã în care sã menţioneze noua încadrare."
ART. V
Statutul Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, aprobat prin Ordinul preşedintelui Consiliului de administraţie al Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar nr. 1/2004, <>Normele Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar nr. 1/2004 privind stabilirea contribuţiei anuale majorate a instituţiilor de credit, <>Regulamentul Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar nr. 2/2004 privind stabilirea, declararea şi plata de cãtre instituţiile de credit a contribuţiilor anuale, anuale majorate şi speciale la Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar şi <>Regulamentul Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar nr. 4/2004 privind informaţiile care trebuie furnizate de instituţiile de credit deponenţilor cu privire la schema de garantare a depozitelor în sistemul bancar, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezentul regulament, vor fi republicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.
Preşedintele Consiliului de administraţie al
Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar,
Niculae Vulpescu
Bucureşti, 10 noiembrie 2005.
Nr. 1.
----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: