Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 9 ianuarie 2003  privind descrierea şi acordarea Ordinului Meritul Sportiv    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT din 9 ianuarie 2003 privind descrierea şi acordarea Ordinului Meritul Sportiv

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 74 din 5 februarie 2003
──────────
        Conţinut de LEGEA nr. 9 din 9 ianuarie 2003, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 74 din 5 februarie 2003.
──────────
    ART. 1
        Ordinul Meritul Sportiv se acordă pe viaţă.

    ART. 2
        Ordinul Meritul Sportiv se acordă nelimitat şi este împărţit în clase, astfel:
    a) clasa a III-a;
    b) clasa a II-a;
    c) clasa I.


    ART. 3
    (1) Însemnul clasei a III-a a Ordinului Meritul Sportiv se prezintă sub forma unei plăci rotunde cu diametrul de 45 mm şi grosimea de 4 mm şi este confecţionat din argint cu titlul de 800 la mie, având central un decupaj circular cu diametrul de 27 mm.
    (2) Pe avers, în decupajul central, este fixată replica miniaturală a statuii antice a discobolului, înaltă de 27 mm şi groasă de 6 mm. Pe marginea plăcii, sub formă inelară, este redată în basorelief o cunună din frunze de laur emailate verde şi cu fructele emailate roşu, lată de 7 mm, care este legată de patru ori, încrucişat, cu o panglică lată de 6 mm şi emailată în culorile tricolorului: albastru, galben, roşu.
    (3) Pe revers, în decupajul central, este redată faţa opusă a replicii miniaturale a statuii antice a discobolului. În partea superioară a plăcii, sub formă circulară, este înscris: "1966 MERITUL SPORTIV 2000", reprezentând date istorice privind Ordinul Meritul Sportiv. În partea inferioară a plăcii este înscris, cu litere italice: "MENS SANA IN CORPORE SANO". Literele şi cifrele sunt emailate albastru; cele din partea superioară a plăcii sunt înalte de 5 mm, iar cele italice din partea inferioară sunt înalte de 4 mm; înscrisul din partea superioară este separat de înscrisul din partea inferioară printr-o steluţă albastră.
    (4) Însemnul este surmontat de o sferă perforată cu diametrul de 6 mm, la care se ataşează un inel cu diametrul de 20 mm prin care se petrece panglica. Pe reversul sferei este poansonat titlul argintului.
    (5) Panglica din rips moarat albastru deschis este lată de 40 mm şi înaltă de 50 mm şi are pe centru o bandă de culoare galbenă, lată de 10 mm, iar la margine, trei dungi de 1 mm fiecare, în culorile tricolorului: albastru, galben, roşu.
    (6) Pentru persoanele de sex feminin, panglica este pliată sub formă de fundă şi are lungimea de 120 mm.
    (7) Rozeta se prezintă sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips, lungă de 16 mm şi lată de 6 mm, având dimensiunile benzilor colorate ale panglicii reduse la 40%. Pe spate are un sistem de prindere.

    ART. 4
        Însemnul clasei a II-a a Ordinului Meritul Sportiv are caracteristicile generale ale însemnului clasei a III-a a Ordinului Meritul Sportiv, cu următoarele particularităţi:
    a) diametrul însemnului este de 56 mm şi are grosimea de 5 mm; este confecţionat din argint cu titlul de 800 la mie, aurit;
    b) replica miniaturală a statuii antice a discobolului are înălţimea de 34 mm şi grosimea de 7 mm;
    c) pe revers, literele şi cifrele din partea superioară a plăcii sunt înalte de 6 mm, iar cele din partea inferioară sunt înalte de 5 mm;
    d) însemnul este surmontat de un cilindru cu diametrul de 6 mm şi lungimea de 7 mm, prin care trece un inel circular cu diametrul de 10 mm, de care se prinde un inel oval înalt de 30 mm şi lat de 4 mm; pe reversul cilindrului este poansonat titlul argintului;
    e) panglica este lată de 45 mm şi are lungimea reglabilă pentru a fi adaptată la circumferinţa gâtului; lăţimea benzii galbene este de 12 mm, iar firele albastru, galben şi roşu au fiecare lăţimea de 1 mm;
    f) rozeta este formată din rozeta clasei a III-a, peste care se aplică un tambur din rips cu diametrul de 10 mm şi înălţimea de 6 mm, având dimensiunile benzilor colorate ale panglicii reduse la 40%; pe spate are un sistem de prindere.


    ART. 5
        Însemnul clasei I a Ordinului Meritul Sportiv este compus din: însemnul propriu-zis şi placa clasei I.

    ART. 6
    (1) Însemnul propriu-zis al clasei I a Ordinului Meritul Sportiv este identic cu însemnul clasei a II-a a Ordinului Meritul Sportiv şi este confecţionat din argint cu titlul de 925 la mie, aurit.
    (2) Rozeta clasei I este formată prin suprapunerea tamburului rozetei clasei a II-a peste o panglică dreptunghiulară lungă de 16 mm şi lată de 6 mm, din fir argintiu.

    ART. 7
        Placa însemnului clasei I a Ordinului Meritul Sportiv are forma unei stele romboidale cu raze reliefate, cu înălţimea de 80 mm şi lăţimea de 72 mm, şi este confecţionată din argint cu titlul de 925 la mie. Pe placă, central, este aplicat însemnul propriu-zis avers al clasei I. Pe revers, într-un medalion central, sunt poansonate numele firmei producătoare şi titlul argintului. Pe spate placa are un sistem de prindere.

    ART. 8
    (1) Cutia care conţine decoraţia este îmbrăcată în piele mată albastru deschis şi în interior este căptuşită cu pluş galben.
    (2) Pe capacul cutiei sunt imprimate auriu stema României, denumirea şi clasa ordinului.

    ART. 9
    (1) Ordinul Meritul Sportiv se poartă, de regulă, cu prilejul Zilei Naţionale a României şi al celorlalte sărbători naţionale sau religioase, cu ocazia Zilei Ordinului şi la diferite manifestări sportive la care cei decoraţi iau parte ca invitaţi de onoare.
    (2) Clasa a III-a a Ordinului Meritul Sportiv se poartă pe partea stângă a pieptului.
    (3) Însemnul clasei a II-a şi însemnul propriu-zis al clasei I a Ordinului Meritul Sportiv se poartă la gât, cu panglica prinsă sub cravată, însemnul fiind vizibil la 50 mm în partea stângă, sub nodul cravatei.
    (4) Placa clasei I se poartă pe partea stânga a pieptului.
    (5) Se poartă întotdeauna numai însemnul clasei celei mai înalte a Ordinului Meritul Sportiv care a fost conferită.
    (6) Rozeta Ordinului Meritul Sportiv se poate purta zilnic, dar numai rozeta clasei celei mai înalte. Rozeta se poartă la butoniera de la reverul stâng al hainei sau al taiorului.
    (7) La clasa a III-a bareta se prinde pe panglica decoraţiei, iar la clasa a II-a bareta se prinde imediat deasupra inelului însemnului.

    ART. 10
    (1) Conferirea Ordinului Meritul Sportiv se face începând cu clasa a III-a, cu excepţia primei promoţii a Ordinului Meritul Sportiv şi a sportivilor care câştiga o medalie olimpică.
    (2) Rezultate identice sau apropiate celor care au dus la decorarea cu clasele a III-a sau a II-a pot fi răsplătite prin acordarea încă a uneia sau a două decoraţii în aceeaşi clasă, în acest caz conferindu-se numai bareta corespunzătoare însemnului clasei primite anterior, care se ataşează pe panglică.
    (3) Decorarea anterioară cu Medalia Meritul Sportiv este un factor pozitiv de care se va tine seama la propunerile de acordare a Ordinului Meritul Sportiv, dar nu este obligatorie obţinerea unei medalii sau parcurgerea ierarhiei medaliei pentru conferirea ordinului.
    (4) Propunerile de conferire trebuie să ţină seama de criteriile stabilite în prezentul regulament, inclusiv pentru prima promoţie de decorare.
    (5) Conferirea directă a claselor superioare şi a baretelor la prima promoţie se face ca urmare a unei însumări de merite deosebite, care ar fi putut conduce la acordarea de clase succesive.

    ART. 11
    (1) Bareta pentru clasa a III-a şi a II-a ale ordinului Meritul Sportiv, acordată la cea de-a doua şi a treia decorare, se prezintă sub forma unei ramuri de palmier, lungă de 33 mm şi lată de 7 mm, şi este confecţionată din argint cu titlul de 925 la mie.
    (2) Clasa a III-a şi a II-a ale Ordinului Meritul Sportiv se pot acorda de cel mult trei ori, respectiv o dată ordinul propriu-zis şi de două ori câte o baretă.

    ART. 12
    (1) Cutia în care se păstrează bareta este îmbrăcată în piele mată albastru deschis şi în interior este căptuşită cu pluş galben.
    (2) Pe capacul cutiei este imprimat auriu cuvântul "BARETĂ".

    ART. 13
        Sportivii câştigători ai unei medalii olimpice vor fi decoraţi astfel:
    a) pentru o medalie olimpică de bronz - cu clasa a III-a şi două barete;
    b) pentru o medalie olimpică de argint - cu clasa a II-a şi o baretă;
    c) pentru o medalie olimpică de aur - cu clasa I.


    ART. 14
    (1) Conferirea unei clase superioare duce automat la radierea numelui persoanei respective din evidenţa clasei inferioare, locul devenind vacant.
    (2) Însemnul clasei inferioare rămâne în posesia celui decorat.

    ART. 15
    (1) Ordinul Meritul Sportiv este o decoraţie ce se acordă cetăţenilor români, sportivi amatori sau profesionişti, antrenori, manageri ai unor cluburi sportive sau organizatori de întreceri sportive, precum şi alţi specialişti, care au merite sportive deosebite în diferite discipline sportive, în promovarea sportului sau în asigurarea unor condiţii optime de desfăşurare a întrecerilor sportive de nivel internaţional şi naţional.
    (2) Prin merite sportive deosebite, în sensul prezentului regulament, se înţelege:
    a) câştigarea, individual sau în cadrul unor echipe reprezentative româneşti, de club sau naţionale, a unor concursuri cu participare internaţională - regională, continentală, mondială sau olimpică;
    b) obţinerea, individual sau în cadrul unor echipe, a unor rezultate cu totul deosebite la nivel naţional;
    c) pregătirea sportivilor care au câştigat concursuri internaţionale sau au obţinut rezultate de excepţie în concursuri naţionale;
    d) promovarea diverselor discipline sportive cu atragerea unui număr cât mai mare de tineri;
    e) organizarea în România a unor concursuri sportive de prestigiu;
    f) afirmarea pe plan intern şi internaţional prin măsurile de prevenire a dopajului şi a altor practici neregulamentare;
    g) promovarea unor măsuri deosebite în prevenirea şi combaterea violenţei din domeniul sportului şi exercitarea autorităţii disciplinare.

    (3) Ordinul Meritul Sportiv se poate acorda şi unor persoane fizice sau persoane juridice constituite în structuri sportive, respectiv: asociaţii sportive, cluburi sportive de drept public şi privat, inclusiv cele organizate ca societăţi comerciale, federaţiile sportive naţionale şi Comitetul Olimpic Român, care au obţinut rezultate sportive de excepţie.
    (4) Ordinul Meritul Sportiv se poate acorda şi unor cetăţeni străini sau cluburi sportive din străinătate, care au avut rezultate sportive cu totul deosebite şi au contribuit la dezvoltarea activităţilor sportive în România.

    ART. 16
     În termen de 30 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial al României, Partea I, ministerul de resort, în colaborare cu celelalte autorităţi ale administraţiei publice locale, cu instituţiile de cercetare şi cu unităţile de învăţământ şi sanitare de specialitate, precum şi cu organismele neguvernamentale de profil, va elabora, în baza art. 13 şi 15, reglementări specifice, aprobate prin ordin al ministrului de resort, în care se vor detalia condiţiile în care se conferă Ordinul Meritul Sportiv.


                                      ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016