Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 5 septembrie 2024  privind acordarea premiului naţional Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT din 5 septembrie 2024 privind acordarea premiului naţional "Ambasador Mihnea Constantinescu" pentru merite deosebite în combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură

EMITENT: Ministerul Afacerilor Externe
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 969 din 26 septembrie 2024
──────────
    Aprobat prin ORDINUL nr. 1.767 din 5 septembrie 2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 969 din 26 septembrie 2024.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    Prezentul regulament stabileşte procedurile şi criteriile de selecţie pentru acordarea premiului naţional „Ambasador Mihnea Constantinescu“ pentru merite deosebite în combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură.

    ART. 2
    Ministerul Afacerilor Externe (MAE), în parteneriat cu Asociaţia Ambasador „Mihnea Constantinescu“, lansează, anual, procedura de selecţie a proiectelor pentru acordarea premiului naţional în bani „Ambasador Mihnea Constantinescu“ pentru contribuţia la demersurile de combatere a antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură.

    ART. 3
    Valoarea premiului naţional „Ambasador Mihnea Constantinescu“ este echivalentul în lei a 10.000 euro.

    CAP. II
    Candidaţi eligibili
    ART. 4
    Conform prezentului regulament, pot depune proiecte în vederea câştigării premiului naţional „Ambasador Mihnea Constantinescu“:
    a) organizaţii naţionale, regionale şi internaţionale;
    b) organizaţii nonguvernamentale române şi internaţionale;
    c) institute de cercetare din România şi din străinătate;
    d) instituţii de învăţământ superior din România şi din străinătate.


    CAP. III
    Procedura de selecţie
    ART. 5
    Ministerul Afacerilor Externe lansează, în fiecare an, la data de 1 octombrie, procedura de selecţie pentru premiul naţional „Ambasador Mihnea Constantinescu“ printr-un anunţ publicat pe site-ul MAE, însoţit de formularul de candidatură.

    ART. 6
    Propunerile de proiecte pentru acordarea premiului vor fi făcute pe baza completării formularului de candidatură, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul regulament, şi vor conţine detalii cu privire la rezultatele concrete ale proiectelor derulate în anul precedent acordării premiului de organizaţia sau de personalitatea din România sau din străinătate nominalizată, argumentând motivele pentru care acestea pot fi luate în considerare pentru evaluare. De asemenea, va fi furnizată întreaga documentaţie justificativă ca suport al candidaturii.

    ART. 7
    Formularele de candidatură pentru premiu pot fi depuse în limba română sau în limba engleză, până la data-limită de 1 noiembrie.

    CAP. IV
    Criterii generale de eligibilitate
    ART. 8
    Premiul va fi acordat organizaţiilor sau personalităţilor care au realizat proiecte ce au produs rezultate concrete, recunoscute de către comunitatea ştiinţifică sau la nivelul organizaţiilor naţionale şi internaţionale de profil, în domeniile educaţiei şi cercetării privind combaterea xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură şi/sau în domeniul comemorării Holocaustului şi combaterii antisemitismului, derulate în anul precedent.

    ART. 9
    Proiectele eligibile trebuie să se încadreze în una dintre următoarele categorii:
    a) proiecte documentare, volume de carte, manuale şcolare, activităţi editoriale specializate;
    b) creaţii artistice, evenimente expoziţionale, producţii media;
    c) proiecte inovatoare în domeniu, cu impact semnificativ la nivel naţional şi internaţional, care au ca obiect instrumente/ tehnologii noi de cercetare, monitorizare, educaţie, iniţiative legislative etc.


    ART. 10
    Premiul va fi acordat organizaţiilor sau personalităţilor care au realizat proiectele eligibile prevăzute la art. 9, axate pe dimensiunile de cercetare şi educaţie privind prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi a discursului instigator la ură şi/sau pe comemorarea Holocaustului şi combaterea antisemitismului, cu condiţia ca acestea să se încadreze în una dintre următoarele două categorii:
    a) categoria I - proiecte eligibile care vizează cele trei domenii principale de referinţă, respectiv cercetare, educaţie, comemorare;
    b) categoria II - proiecte eligibile care acoperă un singur domeniu de referinţă dintre cele trei domenii menţionate, cercetare, educaţie sau comemorare, în condiţiile în care nu sunt identificate proiecte care să întrunească elementele prevăzute în categoria I.


    CAP. V
    Criterii de evaluare
    ART. 11
    Premiul va fi acordat proiectului care îndeplineşte următoarele criterii de evaluare:
    a) impactul pe termen lung la nivelul societăţii cu privire la conştientizarea pericolelor antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură în prezent;
    b) angajamentul civic de substanţă prin generarea unor soluţii şi măsuri de contracarare a antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi a discursului instigator la ură sau prin contribuţii la o cultură a comemorării durabilă şi inovatoare;
    c) contribuţia remarcabilă în scopul educării publicului prin promovarea activă, consolidarea şi transmiterea cunoştinţelor despre acest subiect, prin înţelegerea mecanismelor şi consecinţelor antisemitismului şi prin întărirea culturii democratice şi a conştientizării comune în lupta împotriva antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi a discursului instigator la ură.


    CAP. VI
    Componenţa juriului şi jurizarea
    ART. 12
    La încheierea termenului-limită de depunere, formularele de candidatură vor fi transmise la adresa de e-mail premiumc@mae.ro (adresă dedicată) sau în format fizic la adresa Ministerului Afacerilor Externe, aleea Alexandru nr. 31, cod poştal 011822, Bucureşti, cu menţiunea expresă „Premiul Naţional Ambasador Mihnea Constantinescu“. Nu vor fi admise formularele transmise după expirarea datei-limită de depunere sau care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 6.

    ART. 13
    (1) Componenţa nominală a juriului va fi desemnată prin ordin al ministrului afacerilor externe, pe o perioadă de 3 ani.
    (2) Componenţa instituţională a juriului pentru desemnarea câştigătorului premiului naţional „Ambasador Mihnea Constantinescu“ este următoarea:
    a) un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe, la nivel de secretar de stat, având calitatea de preşedinte;
    b) un reprezentant al Asociaţiei Ambasador „Mihnea Constantinescu“, având calitatea de vicepreşedinte;
    c) 5 experţi din domeniile de referinţă, personalităţi publice sau culturale recunoscute în ţară şi în străinătate sau persoane cu reputaţie academică relevantă, respectiv câte un expert desemnat de Ministerul Culturii, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România - „Elie Wiesel“, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, de Centrul de Studii Ebraice „Goldstein-Goren“ al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti şi Agenţia Naţională pentru Romi.

    (3) Membrii juriului nu au dreptul să depună proiecte.

    ART. 14
    Ministerul Afacerilor Externe va transmite solicitările de desemnare a membrilor juriului în termen de maximum 30 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentului regulament.

    ART. 15
    Ministerul Afacerilor Externe asigură secretariatul juriului şi organizează întrunirea acestuia, care va fi găzduită în format fizic la sediul ministerului.

    ART. 16
    Juriul se întruneşte, în vederea evaluării proiectelor, în termen de 7 zile lucrătoare de la data împlinirii termenului-limită de depunere a formularelor de candidatură, însoţite de documentaţia justificativă.

    ART. 17
    (1) Secretariatul juriului va transmite membrilor juriului proiectele primite.
    (2) Evaluarea acestora va consta în:
    a) evaluarea eligibilităţii conform art. 4, 8, 9, şi 10; neîndeplinirea unui singur criteriu de eligibilitate duce la neeligibilitatea propunerii de proiect primite;
    b) evaluarea în funcţie de criteriile stipulate la art. 11.


    ART. 18
    Fiecare membru al juriului evaluează proiectele din perspectiva eligibilităţii stipulate la art. 9 şi 10. Proiectele eligibile sunt evaluate şi în funcţie de criteriile stipulate la art. 11, fiecare evaluator justificând în scris punctul de vedere. Câştigătorul va fi desemnat prin consens, decizia fiind consemnată printr-un proces-verbal.

    ART. 19
    În cazul în care nu se ajunge la consens, decizia va fi luată prin majoritatea voturilor exprimate.

    CAP. VII
    Comunicarea rezultatelor
    ART. 20
    Câştigătorul premiului naţional „Ambasador Mihnea Constantinescu“ şi organizaţiile şi instituţiile care au depus proiecte sunt notificate de către Ministerul Afacerilor Externe cu privire la rezultatul procedurilor de selecţie şi jurizare.

    ART. 21
    Câştigătorul premiului este comunicat public de către MAE la data de 13 decembrie a fiecărui an, data naşterii regretatului ambasador Mihnea Constantinescu.

    ART. 22
    Plata premiului va avea loc în maximum 10 zile lucrătoare de la data anunţării câştigătorului.

    CAP. VIII
    Dispoziţii finale
    ART. 23
    Ministerul Afacerilor Externe, în parteneriat cu Asociaţia Ambasador „Mihnea Constantinescu“, organizează ceremonia de decernare a premiului naţional „Ambasador Mihnea Constantinescu“, care va avea caracter public şi va fi promovată prin intermediul unor acţiuni de comunicare adresate atât publicului intern, cât şi celui extern.

    ANEXA 1

    la regulament
    Formularul-tip de candidatură
    MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
    PREMIUL NAŢIONAL „AMBASADOR MIHNEA CONSTANTINESCU“
    PENTRU REALIZĂRI EXCEPŢIONALE ÎN COMBATEREA ANTISEMITISMULUI,
    XENOFOBIEI, RADICALIZĂRII ŞI A DISCURSULUI INSTIGATOR LA URĂ
    FORMULAR DE CANDIDATURĂ
    Termen-limită: 1 noiembrie 2024
    Vă rugăm să citiţi cu atenţie informaţiile de mai jos!
    Propunerile de nominalizare trebuie să fie transmise Ministerului Afacerilor Externe prin completarea prezentului formular electronic. Toate informaţiile solicitate în formular trebuie să fie completate în mod corespunzător, în format electronic. Orice întrebare referitoare la completarea formularului poate fi transmisă la adresa de e-mail premiumc@mae.ro.
    Formularul şi documentele justificative trebuie transmise în limba engleză sau română.
    Dosarul de nominalizare pentru Premiul Naţional „Ambasador Mihnea Constantinescu“ 2024 trebuie să fie transmis cel târziu până la data de 1 noiembrie 2024, prin e-mail la adresa: premiumc@mae.ro sau prin poştă, la următoarea adresă, cu menţiunea Premiul Naţional „Ambasador Mihnea Constantinescu“:
    Ministerul Afacerilor Externe
    Aleea Alexandru nr. 31, sectorul 1,
    Bucureşti, cod poştal 011822
    România

    Veţi primi confirmarea primirii propunerii dumneavoastră printr-o notificare scrisă.

┌──────────────────────────────────────┐
│I. Numele instituţiei/organizaţiei │
│care propune proiectul sau desemnează │
│personalitatea │
└──────────────────────────────────────┘

    Numele şi detaliile de contact (adresă, telefon, e-mail) ale reprezentantului legal al instituţiei/organizaţiei care propune candidatura

┌──────────────────────────────────────┐
│II. Proiectul vizează domeniul: │
└──────────────────────────────────────┘

    [ ] Cercetare [ ] Educaţie [ ] Comemorare

┌──────────────────────────────────────┐
│III. Proiectul corespunde următoarei │
│categorii: │
└──────────────────────────────────────┘

    [ ] proiecte documentare, volum de carte, cărţi şcolare, activităţi editoriale specifice;
    [ ] creaţii artistice, evenimente expoziţionale, producţii media;
    [ ] proiecte inovatoare în domeniu, cu impact naţional sau internaţional semnificativ, care au ca obiect noi instrumente de cercetare/noi tehnologii, monitorizarea, educaţia, iniţiative legislative etc.

┌──────────────────────────────────────┐
│IV. Descrierea proiectului ce vizează │
│combaterea antisemitismului, │
│xenofobiei, radicalizării şi a │
│discursului instigator la ură │
└──────────────────────────────────────┘

    Vă rugăm să prezentaţi pe scurt principalele activităţi şi rezultate ale proiectului.

┌──────────────────────────────────────┐
│V. Descrierea impactului specific al │
│proiectului │
└──────────────────────────────────────┘

    Vă rugăm să descrieţi contribuţia excepţională a proiectului în combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi a discursului instigator la ură, ţinând cont de următoarele criterii:
    • impactul pe termen lung la nivelul societăţii în ceea ce priveşte conştientizarea pericolelor antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură;
    • angajamentul civic substanţial prin generarea de soluţii şi măsuri în vederea combaterii antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură;
    • contribuţia remarcabilă în educarea publicului prin promovarea activă, prin consolidarea şi transmiterea cunoştinţelor despre acest subiect, prin înţelegerea mecanismelor şi consecinţelor antisemitismului şi prin consolidarea culturii democratice şi a conştientizării comune în lupta împotriva antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură.


┌──────────────────────────────────────┐
│VI. Documente justificative │
└──────────────────────────────────────┘

    Vă rugăm să inseraţi linkuri către documentele justificative.
    Dacă documentele justificative nu sunt disponibile online, vă rugăm să le ataşaţi acestui formular (de preferat, în varianta electronică) sau să le trimiteţi prin poştă la adresa:
    Ministerul Afacerilor Externe
    Aleea Alexandru nr. 31, sectorul 1,
    Bucureşti, cod poştal 011822
    România


┌──────────────────────────────────────┐
│VII. Data şi semnătura │
│reprezentantului legal al instituţiei/│
│organizaţiei care propune proiectul │
└──────────────────────────────────────┘


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016