Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 4 iulie 1996  privind inregistrarea topografiilor circuitelor integrate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 4 iulie 1996 privind inregistrarea topografiilor circuitelor integrate

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 172 din 1 august 1996

REGULA 1
Dispozitii generale

(1) Topografiile circuitelor integrate sint protejate pe teritoriul Romaniei, in conditiile prevazute de <>Legea nr. 16/1995 , privind protectia topografiilor circuitelor integrate, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 45 din 9 martie 1995, cu respectarea conventiilor, tratatelor si acordurilor la care Romania este parte.
(2) Prezentul regulament stabileste conditiile si procedura privind inregistrarea topografiilor circuitelor integrate.

REGULA 2
Definitii

In prezentul regulament:
- prin lege se intelege <>Legea nr. 16/1995 privind protectia topografiilor circuitelor integrate;
- prin O.S.I.M. se intelege Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci;
- prin topografie se intelege o topografie de circuit integrat, in sensul in care este definita la art. 2 din lege;
- prin cerere se intelege cererea de inregistrare a unei topografii;
- prin solicitant se intelege persoana care cere inregistrarea unei topografii si care figureaza ca atare in cerere;
- prin titular se intelege persoana pe numele careia este inregistrata o topografie la O.S.I.M. si careia ii apartin drepturile conferite prin inregistrarea topografiei;
- prin data oficiala de inregistrare a topografiei se intelege data oficiala a depozitului reglementar.

REGULA 3
Conditiile necesare inregistrarii topografiilor

O.S.I.M. inregistreaza topografiile in Registrul national al topografiilor, daca sint indeplinite urmatoarele conditii:
a) obiectul cererii indeplineste conditiile legale pentru a fi protejat in conformitate cu art. 2 si 3 din lege;
b) solicitantul are dreptul la obtinerea protectiei pentru topografia care face obiectul cererii, in conformitate cu art. 6, 8 si 9 din lege;
c) este constituit depozitul reglementar al cererii, in conformitate cu art. 13 din lege;
d) topografia nu a mai fost inregistrata la O.S.I.M.;
e) cererea a fost depusa la O.S.I.M. in termen de 2 ani de la data primei exploatari comerciale a topografiei sau, dupa caz, daca topografia nu a fost exploatata comercial, cererea a fost depusa la O.S.I.M. inainte de implinirea a 15 ani de la data la care topografia a fost creata sau codata pentru prima oara.
In cazul neindeplinirii uneia sau a mai multora dintre conditiile prevazute la lit. a)-e), topografia nu poate fi inregistrata si O.S.I.M. respinge cererea.

REGULA 4
Obiectul cererii

(1) Cererile de inregistrare trebuie sa aiba ca obiect numai topografii, in intelesul definit la art. 2 din lege.
Nu pot face obiectul cererii:
- proiectele, procedeele si mijloacele tehnologice utilizate pentru realizarea topografiilor sau a circuitelor integrate;
- informatiile stocate in circuitele integrate;
- circuitele integrate realizabile pe baza topografiilor;
- alte creatii care pot fi denumite topografii, dar care nu corespund intelesului definit in art. 2 din lege.
Cererile care au ca obiect creatii din categoria celor mentionate la alin. (2) sint respinse.
(2) Solicitantul poate revendica originalitatea topografiei in ansamblul ei sau numai a unei parti din aceasta.
In cazul in care numai o parte a topografiei este originala, protectia conferita prin inregistrare se refera numai la aceasta parte revendicata, partea neoriginala a topografiei neconstituind obiect al protectiei.
O topografie care este constituita dintr-o combinatie de elemente si interconexiuni uzuale este originala, daca combinatia, luata in ansamblul ei, este originala; o combinatie originala poate fi constituita si din elemente si interconexiuni uzuale, asociate cu elemente si interconexiuni originale.
(3) O cerere trebuie sa fie unitara, adica sa aiba ca obiect o singura topografie.
Cererea care are ca obiect doua sau mai multe topografii este neunitara si solicitantul are posibilitatea sa o divizeze in atitea cereri unitare cite topografii fac obiectul acestei cereri.
In cazul unei cereri neunitare, constituie obiectul cererii o singura topografie, si anume aceea care este indicata de solicitant, in termen de doua luni de la data la care O.S.I.M. i-a notificat ca cererea este neunitara; in cazul in care solicitantul nu comunica in termenul mentionat care dintre topografii ramine ca obiect al cererii, obiectul acesteia este prima dintre topografiile mentionate in cerere.
Cererile depuse ulterior de solicitant, avind ca obiect celelalte topografii ale cererii neunitare, sint considerate cereri divizionare din depozitul acestei cereri, daca sint depuse la O.S.I.M. in termen de 3 luni de la data notificarii lipsei de unitate si primesc ca data de depunere data la care a fost depusa cererea initiala, neunitara; daca sint depuse la O.S.I.M. dupa expirarea termenului de 3 luni mentionat, ele nu mai sint recunoscute ca cereri divizionare si primesc ca data de depunere data la care au intrat in registratura generala O.S.I.M.
Lipsa de unitate a unei cereri nu poate constitui un motiv pentru respingerea acesteia.

REGULA 5
Depozitul reglementar al cererii

(1) Depozitul cererii este reglementar constituit, daca sint depuse la O.S.I.M., in doua exemplare, urmatoarele piese:
a) cererea privind inregistrarea topografiei, redactata in conformitate cu prevederile Regulii 7 si semnata;
b) documentatia tehnica necesara pentru identificarea topografiei si pentru evidentierea functiunii electronice a circuitului integrat realizabil pe baza topografiei, intocmita in conformitate cu prevederile Regulii 8;
c) circuitul integrat realizat pe baza topografiei, daca topografia a fost exploatata comercial;
d) imputernicirea de reprezentare a mandatarului (procura), in cazul in care este numit un mandatar;
e) dovada de plata a taxelor pentru: depunerea cererii, examinarea cererii, inregistrarea topografiei, publicarea inregistrarii topografiei si eliberarea certificatului de inregistrare a topografiei.
Data oficiala a depozitului reglementar este data prevazuta la art. 14 alin. 2 sau, dupa caz, art. 15 alin. 3 din lege.
(2) La depozitul reglementar se anexeaza toate documentele depuse ulterior de solicitant sau de mandatarul acestuia in legatura cu cererea, documentele redactate de examinare in legatura cu rezolvarea cererii, precum si corespondenta purtata de O.S.I.M. cu solicitantul sau mandatarul acestuia.

REGULA 6
Limba oficiala

Toate documentele care se depun la O.S.I.M. in legatura cu protectia topografiilor, precum si corespondenta purtata de O.S.I.M. cu solicitantii si cu mandatarii acestora se redacteaza in limba romana.
Este admisa utilizarea in documentatia tehnica din depozitul cererii a unor termeni tehnici de specialitate exprimati in limba engleza, daca acesti termeni au fost deja preluati si utilizati ca atare in limba romana de catre specialistii domeniului. In caz contrar, acesti termeni pot fi utilizati numai daca sint insotiti de echivalentii lor in limba romana.

REGULA 7
Cererea de inregistrare a topografiei

(1) Cererea de inregistrare a unei topografii se dactilografiaza pe un formular, conform modelului stabilit de O.S.I.M. si pus la dispozitia publicului.
(2) Cererea trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu:
a) datele de identificare a solicitantului, care constau in:
- numele si prenumele sau, dupa caz, denumirea solicitantului;
- adresa completa a solicitantului, inclusiv nr. de telefon, fax, telex.
Daca sint mai multi solicitanti, datele de identificare vor fi prezentate separat pentru fiecare dintre acestia.
In cazul persoanelor juridice straine care au filiale sau sucursale in Romania, se vor preciza denumirile si sediile acestor filiale sau sucursale;
b) declararea creatorului topografiei, in cazul in care aceasta este alta persoana decit solicitantul. Se mentioneaza numele, prenumele si domiciliul creatorului.
Daca sint mai multi creatori, coautori, se fac aceleasi mentiuni pentru fiecare dintre acestia.
In cazul in care creatorii topografiei nu doresc sa li se mentioneze numele si calitatea de creatori ai topografiei in certificatul de inregistrare si/sau in publicatiile efectuate de O.S.I.M. in legatura cu topografia inregistrata, solicitantul va face o declaratie, in acest sens, in cerere se va inscrie numele creatorilor numai pe un exemplar al cererii;
c) indicarea dreptului in baza caruia solicitantul are dreptul la protectia topografiei; solicitantul este creatorul topografiei (art. 8), topografia a fost creata in cadrul sarcinilor de serviciu (art. 9 alin. 1 din lege) sau pe baza unui contract de cercetare/proiectare (art. 9 alin. 2 din lege), se aplica dispozitiile unui contract (art. 9 alin. 3 din lege), solicitantul a dobindit dreptul de a inregistra topografia prin cesiune sau succesiune (legala sau testamentara);
d) denumirea si destinatia circuitului integrat realizabil pe baza topografiei. Denumirea circuitului va fi formulata succint, de preferinta in maximum 15 cuvinte;
e) declaratia solicitantului ca topografia nu a mai fost inregistrata la O.S.I.M.;
f) declaratia solicitantului privind originalitatea topografiei. Se va preciza daca topografia este originala in ansamblu sau originalitatea priveste numai o parte a topografiei, caz in care se va preciza modul in care partea originala este evidentiata in documentatia tehnica anexata cererii;
g) declararea datei primei exploatari comerciale, in cazul in care topografia a fost exploatata comercial;
h) declararea datei crearii sau a primei codari a topografiei;
i) datele de identificare a mandatarului, in cazul in care este numit un mandatar. Datele de identificare vor fi similare celor mentionate la lit. a), pentru solicitant.
Daca sint doi sau mai multi solicitanti si nu a fost numit un mandatar, se va mentiona care dintre acestia va fi reprezentantul solicitantilor in procedurile in fata O.S.I.M.; in lipsa acestei mentiuni, O.S.I.M. va considera ca reprezentant al solicitantilor pe primul dintre acestia inscris in cerere;
j) lista pieselor anexate cererii;
k) semnatura solicitantului/solicitantilor. Cind solicitantul este o persoana juridica, cererea va fi semnata de conducatorul unitatii si stampilata.
Daca este numit un mandatar, acesta poate semna cererea in numele solicitantului, cu conditia ca procura (imputernicirea de reprezentare a mandatarului) sa fie depusa la O.S.I.M. o data cu cererea sau cel mai tirziu in termen de doua luni de la data depunerii cererii; nerespectarea acestei conditii are ca urmare respingerea cererii.

REGULA 8
Documentatia tehnica de identificare a topografiei

(1) Documentatia tehnica de identificare a topografiei este constituita din materiale grafice si un text explicativ.
(2) Materialele grafice vor fi prezentate sub una sau mai multe dintre urmatoarele forme:
a) desenul sau fotografia reprezentind configuratia setului de straturi ale circuitului integrat;
b) desene sau fotografii ale straturilor individuale ale circuitului integrat;
c) desene sau fotografii ale mastilor utilizate pentru fabricarea circuitului integrat.
(3) Desenele si fotografiile trebuie sa fie clare si realizate la o scara suficient de mare, incit sa permita identificarea topografiei.
Se va utiliza formatul A4 sau un alt format care, prin pliere, este adus la formatul A4.
(4) In cazul in care numai o parte a topografiei este originala, aceasta parte va fi evidentiata in mod distinct in materialele grafice.
(5) In cazul in care solicitantul declara ca o parte a materialelor grafice de identificare a topografiei contine secrete comerciale, partea respectiva va fi acoperita, prin hasurare sau prin alt procedeu, pe unul dintre exemplarele acestor materiale grafice; cel de-al doilea exemplar al materialelor grafice respective nu va fi acoperit, pentru a exista in depozitul cererii toate informatiile necesare identificarii topografiei.
(6) Textul explicativ va avea o redactare succinta si va cuprinde prezentarea unui minimum de informatii, strict necesar pentru identificarea topografiei, evidentierea partii originale a topografiei (cind este cazul), evidentierea functiei electronice a circuitului integrat si precizarea destinatiei acestui circuit.
(7) Pe toate documentele de identificare a topografiei va fi inscrisa denumirea circuitului integrat, asa cum a fost mentionata in cerere.
(8) In afara materialelor mentionate la pct. (2) si (6) de mai sus, solicitantul mai poate depune la O.S.I.M. suporturi de date pe care topografia este inregistrata sub forma codata.

REGULA 9
Plata taxelor

(1) Taxele datorate pentru inregistrarea unei topografii sau pentru efectuarea de catre O.S.I.M. a unor servicii, in conformitate cu prevederile art. 44 din lege, sint considerate platite, daca au fost varsate in contul O.S.I.M. sumele respective, in cuantumurile prevazute de lege, si s-a depus la O.S.I.M. o copie de pe documentul(ele) de plata.
(2) Sumele platite in valori mai mici decit cuantumurile legale nu sint luate in considerare ca plata a taxelor; daca, ulterior, aceste sume au fost completate la nivelul cuantumului prevazut de lege, taxele respective se considera platite la data la care a fost intregita suma corespunzatoare cuantumului legal.
(3) Solicitantii care beneficiaza de reducerea cuantumului taxelor sau de scutire de plata taxelor, conform prevederilor art. 44 alin. 2, 3 sau 4 din lege, trebuie sa depuna la O.S.I.M. actele doveditoare din care sa rezulte ca se incadreaza in unul dintre alineatele mentionate. In cazul in care o cerere are mai multi solicitanti, fiecare dintre acestia trebuie sa dovedeasca, cu documente relevante, ca se incadreaza in alineatul respectiv, care prevede reducerea sau scutirea de taxe.
Daca nu sint depuse documentele care dovedesc drepturile solicitantului la reducerea cuantumului taxelor sau, dupa caz, la scutirea de plata taxelor, solicitantul datoreaza plata integrala a taxelor.

REGULA 10
Reprezentarea prin mandatar

(1) Orice solicitant poate fi reprezentat in procedurile in fata O.S.I.M. printr-un mandatar autorizat, cu domiciliul sau sediul in Romania.
(2) Poate fi mandatar autorizat numai un consilier in proprietate industriala, atestat de O.S.I.M. pentru domeniul protectiei topografiilor de circuite integrate, si inregistrat in Registrul national al consilierilor in proprietate industriala.
(3) Mandatarul poate fi numit, de catre solicitant, la depunerea cererii sau ulterior.
In cazul in care solicitantul este o persoana straina, cu domiciliul in strainatate, reprezentarea prin mandatar este obligatorie inca de la depunerea cererii.
(4) In toate cazurile in care este numit un mandatar, este necesara depunerea la O.S.I.M. a procurii, care constituie imputernicirea de reprezentare a mandatarului. In lipsa procurii, O.S.I.M. nu ia in considerare reprezentarea prin mandatar mentionata in cerere sau in alte documente.

REGULA 11
Depunerea cererilor

Cererile de inregistrare a topografiilor pot fi depuse direct la Registratura generala a O.S.I.M., deschisa publicului in zilele lucratoare, sau pot fi transmise la O.S.I.M. prin posta, recomandat, cu confirmare de primire.
Registratura generala inscrie pe fiecare cerere primita, direct sau prin posta, numarul de intrare si data intrarii in O.S.I.M. a cererii, dupa care transmite cererea la Biroul de examinare a topografiilor.

REGULA 12
Examinarea cererilor

(1) Biroul de examinare a topografiilor organizeaza o evidenta a cererilor de inregistrare a topografiilor, in care sint inscrise toate cererile care au documentul de plata cel putin a taxelor de depunere si de examinare.
Cererile la care nu sint platite taxele de depunere si de examinare se returneaza solicitantului, insotite de o notificare prin care se comunica motivul returnarii. O.S.I.M. retine, ca martor, un exemplar al cererii.
(2) Cererile inscrise in evidenta Biroului de examinare a topografiilor sint examinate din punct de vedere al indeplinirii conditiilor necesare pentru inregistrarea topografiilor mentionate in Regula 3.
(3) Daca, in urma examinarii cererii, se constata indeplinirea conditiilor pentru constituirea depozitului reglementar si a celorlalte conditii legale pentru acordarea protectiei, topografia este inregistrata in Registrul national al topografiilor; data oficiala a depozitului reglementar este data depunerii la O.S.I.M. a cererii.
(4) In cazul in care, din examinarea cererii, rezulta lipsuri sau deficiente ale pieselor necesare pentru constituirea depozitului reglementar, examinatorul cererii notifica solicitantului cele constatate, in termen de 15 zile de la data depunerii cererii, acordindu-i un termen de doua luni pentru remedierea acestor lipsuri sau deficiente.
Daca solicitantul depune la O.S.I.M., in termenul acordat, toate completarile si rectificarile cerute, depozitul cererii este reglementar si topografia este inregistrata in Registrul national al topografiilor; in acest caz, data oficiala a depozitului reglementar este data la care s-au primit la O.S.I.M. toate completarile si rectificarile necesare.
Daca, in termenul acordat, solicitantul nu depune la O.S.I.M. completarile si rectificarile cerute, cererea este respinsa.
(5) In cazul in care, la examinarea cererii, rezulta ca:
- obiectul cererii nu constituie o topografie, in sensul definit la art. 2 din lege;
- solicitantul nu este indreptatit la obtinerea protectiei pentru topografia care face obiectul cererii;
- topografia a mai fost inregistrata la O.S.I.M.;
- cererea a fost depusa dupa expirarea termenului de 2 ani de la data primei exploatari comerciale a topografiei;
- topografia nu a fost exploatata comercial si cererea de inregistrare a fost depusa dupa expirarea termenului de 15 ani de la crearea sau prima codare a topografiei, examinatorul cererii notifica solicitantului cele constatate si faptul ca nu sint indeplinite conditiile legale pentru inregistrarea topografiei, acordindu-i un termen de doua luni pentru raspuns.
Daca, in termenul acordat, solicitantul nu depune la O.S.I.M. argumente si, dupa caz, documente relevante, prin care sa demonstreze ca sint indeplinite conditiile legale pentru inregistrarea topografiei, cererea este respinsa.
(6) In cazul in care, din examinarea cererii, rezulta ca aceasta este neunitara, examinatorul cererii notifica solicitantului cele constatate, in conformitate cu prevederile Regulii 4 pct. (3) privind modul de solutionare a cererilor neunitare.

REGULA 13
Hotarirea privind rezolvarea cererii

(1) Hotarirea privind rezolvarea cererii se ia pe baza unui raport de examinare si este motivata.
(2) Hotarirea se ia in termenele si in conformitate cu procedurile prevazute de art. 14 si 15 din lege si poate fi:
- hotarire de inregistrare a topografiei in Registrul national al topografiilor;
- hotarire de respingere a cererii de inregistrare a topografiei.
(3) Hotarirea de inregistrare a topografiei se transmite solicitantului impreuna cu certificatul de inregistrare a topografiei.
(4) Hotarirea de respingere a cererii este comunicata solicitantului in termen de 15 zile de la luarea ei.
(5) In cazul in care, pe parcursul examinarii cererii, solicitantul comunica la O.S.I.M. ca solicita retragerea cererii, abandoneaza cererea sau orice alta solicitare care semnifica renuntarea la inregistrarea topografiei, examinarea cererii se sisteaza si se intocmeste un proces-verbal prin care O.S.I.M. ia act de solicitarea facuta. Procesul-verbal se comunica solicitantului, respectiv mandatarului, in termen de 15 zile de la data incheierii.

REGULA 14
Inregistrarea topografiilor

(1) Hotarirea de inregistrare a unei topografii se inscrie in Registrul national al topografiilor.
(2) Data oficiala a inregistrarii topografiei este data la care s-a constituit depozitul reglementar al cererii de inregistrare.
(3) In Registrul national al topografiilor se inscriu toate datele care privesc statutul juridic al topografiei inregistrate, precum si toate modificarile care survin in timpul perioadei de protectie.
(4) Registrul national al topografiilor contine cel putin urmatoarele rubrici:
- numarul de inregistrare a topografiei;
- numarul si data depunerii cererii;
- denumirea circuitului integral realizabil pe baza topografiei;
- data oficiala a depozitului reglementar al cererii;
- data primei exploatari comerciale a topografiei;
- data crearii sau a primei codari a topografiei;
- datele de identificare a titularului;
- numele, prenumele, localitatea si tara de domiciliu ale creatorului/creatorilor topografiei;
- datele de identificare a mandatarului;
- cesiuni;
- licente;
- modificari privind titularul;
- modificari privind creatorul(ii);
- incetarea protectiei.

REGULA 15
Eliberarea certificatului de inregistrare

Certificatul de inregistrare a unei topografii este redactat pe baza hotaririi de inregistrare a topografiei.
Certificatul de inregistrare a topografiei, semnat de catre directorul general al O.S.I.M., se elibereaza titularului in termen de 3 luni de la data oficiala a depozitului reglementar al cererii.

REGULA 16
Publicarea inregistrarii topografiilor

(1) O.S.I.M. publica inregistrarea topografiilor in Buletinul oficial al proprietatii industriale (B.O.P.I.) - Sectiunea "Brevete de inventie" - Subsectiunea "Topografii de circuite integrate".
(2) Publicarea se face in termen de doua luni de la data eliberarii certificatului de inregistrare si contine urmatoarele date:
- numarul de inregistrare a topografiei;
- data oficiala a depozitului reglementar;
- denumirea circuitului integral realizabil pe baza topografiei inregistrate;
- numele/denumirea titularului;
- numele si prenumele creatorului/creatorilor topografiei;
- data primei exploatari comerciale a topografiei;
- data crearii sau a primei codari a topografiei;
- perioada de protectie.
(3) O.S.I.M. publica in B.O.P.I. toate modificarile deosebite survenite cu privire la topografiile inregistrate, in conformitate cu dispozitiile art. 17 alin. 2, art. 36 alin. 2, art. 37, 38 si 42 din lege.

REGULA 17
Consultarea materialelor din depozitul cererii

(1) Dupa publicarea inregistrarii unei topografii, O.S.I.M. pune la dispozitia publicului, pentru consultare, documentatia si depozitul reglementar al cererii. In acest scop, se intocmeste un dosar, continind cite un exemplar al pieselor care constituie depozitul reglementar.
(2) In cazul topografiilor la care solicitantul a declarat ca o anumita parte a documentatiei tehnice contine secrete comerciale, in dosarul destinat consultarii publice se vor introduce numai documentele care nu dezvaluie secrete comerciale.
De asemenea, in cazul in care, conform declaratiei solicitantului, creatorii, mentionati ca atare in cerere, nu doresc ca numele lor sa fie facute publice, in dosarul destinat consultarii publice va fi introdus exemplarul cererii in care nu sint mentionate numele creatorilor.
(3) Dosarele cererilor respinse sau retrase (abandonate) nu sint supuse consultarii publice.
(4) La cererea oricarei persoane interesate, O.S.I.M. poate elibera copii certificate de pe documentele publice din depozitul reglementar al topografiilor inregistrate sau de pe file ale Registrului national al topografiilor. Cererea trebuie insotita de dovada de plata a taxelor legale pentru eliberarea copiilor solicitate.

--------------------


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016