Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 31 decembrie 2004  privind forma, continutul si alte detalii ale notificarii unui ajutor de stat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 31 decembrie 2004 privind forma, continutul si alte detalii ale notificarii unui ajutor de stat

EMITENT: CONSILIUL CONCURENTEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 82 din 25 ianuarie 2005

În temeiul <>art. 28 alin. (1) din Legea concurenţei nr. 21/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi al <>art. 22 alin. (1) din Legea nr. 143/1999 privind ajutorul de stat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Consiliul Concurenţei adoptã prezentul regulament.

Introducere

Elaborarea unui cadru juridic care reglementeazã materia ajutorului de stat se înscrie pe linia exigenţelor impuse de armonizarea legislaţiei româneşti cu cea europeanã, parte a procesului de aderare a României la Uniunea Europeanã.
Scopul controlului ajutoarelor de stat acordate de cãtre autoritãţile publice sau de organismele care administreazã surse ale statului este acela de a evalua mãsura în care un ajutor de stat este compatibil cu un mediu concurenţial normal, într-o economie de piaţã în care preţurile produselor şi tarifele serviciilor sunt reglate de cerere şi ofertã.
Orice intenţie de a acorda un ajutor de stat sau de a modifica un ajutor existent trebuie sã fie notificatã Consiliului Concurenţei. Fãrã autorizarea Consiliului Concurenţei nu poate fi acordat nici un ajutor de stat. Consiliul Concurenţei poate interzice un ajutor de stat care denatureazã în mod nejustificat mediul concurenţial normal şi afecteazã aplicarea corespunzãtoare a acordurilor internaţionale la care România este parte.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Obiectul şi scopul notificãrii ajutorului de stat
(1) Autoritãţile publice sau alte organisme care administreazã surse de stat au obligaţia, în calitate de furnizor şi iniţiator de ajutor de stat, sã notifice Consiliului Concurenţei orice intenţie de a acorda un ajutor de stat nou ori de a modifica un ajutor de stat existent. Beneficiarii ajutorului de stat nu se pot adresa direct Consiliului Concurenţei.
(2) În situaţia în care acelaşi furnizor şi iniţiator intenţioneazã sã acorde mai multe ajutoare de stat, fiecare dintre acestea trebuie sã fie notificat la Consiliul Concurenţei, pentru a obţine autorizarea lor.
(3) Notificarea unui ajutor de stat permite Consiliului Concurenţei sã analizeze compatibilitatea acestuia cu un mediu concurenţial normal, prin evaluarea acestuia în conformitate cu dispoziţiile <>Legii nr. 143/1999 privind ajutorul de stat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale reglementãrilor emise în aplicarea acesteia.
ART. 2
Excepţii
(1) Sunt exceptate de la obligaţia notificãrii ajutoarele de stat care se situeazã sub pragul valoric prevãzut la <>art. 20 din Legea nr. 143/1999 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare lege, sau se încadreazã în una dintre categoriile exceptate înscrise în regulamentele adoptate în baza art. 22 alin. (1) din lege.
(2) În cazul în care o schemã de ajutor de stat a fost deja autorizatã de cãtre Consiliul Concurenţei, alocãrile specifice de ajutoare, parte a acesteia, vor fi considerate ca autorizate, în mãsura în care corespund schemei autorizate, cu excepţia celor pentru care Consiliul Concurenţei a impus obligaţia notificãrii prin decizia privind schema de ajutor de stat.

CAP. II
Notificarea ajutorului de stat

ART. 3
Ajutoarele de stat supuse notificãrii
(1) Indiferent de beneficiar, ajutoarele de stat, sub oricare dintre formele menţionate de lege, trebuie sã fie notificate Consiliului Concurenţei în vederea autorizãrii.
(2) În cazul în care furnizorul şi iniţiatorul ajutorului de stat intenţioneazã sã modifice un ajutor de stat existent, notificarea, în vederea obţinerii unei decizii de autorizare, se face ca şi pentru un ajutor nou, menţionându-se în notificare cã este vorba de modificarea unui ajutor de stat existent.
(3) Sunt supuse, de asemenea, autorizãrii şi trebuie sã fie notificate Consiliului Concurenţei atât ajutoarele de stat prevãzute la art. 2 alin. (2), cât şi ajutoarele de stat care, în condiţiile art. 3 alin. (2) din lege, nu sunt considerate ajutoare existente. Acestea sunt alocãrile specifice de ajutoare de stat în cadrul unei scheme de ajutor de stat autorizate, pentru care Consiliul Concurenţei, prin decizia sa privind autorizarea schemei de ajutor, a solicitat în mod expres notificarea. În acest caz notificarea se va face la fel ca şi pentru un ajutor de stat individual.
(4) Notificarea unui ajutor de stat se depune la Consiliul Concurenţei de cãtre furnizor cu un timp suficient înainte de data avutã în vedere pentru acordarea acestuia, ţinându-se seama de termenele legale în care Consiliul Concurenţei are obligaţia sã se pronunţe.
ART. 4
Forma notificãrii ajutorului de stat
(1) Notificarea ajutoarelor de stat menţionate mai sus se face prin completarea formularului de notificare a ajutorului de stat, prevãzut în anexa nr. 1, şi, dupã caz, prin furnizarea informaţiilor specifice pentru ajutoarele de stat acordate în condiţiile prevederilor art. 14 alin. (1) lit. a)-j) din lege, prevãzute în anexele nr. 1-12.
(2) Formularul de notificare trebuie sã fie completat cu date şi informaţii exacte, corecte şi complete, pentru a permite Consiliului Concurenţei sã evalueze compatibilitatea ajutorului de stat pentru care se solicitã autorizarea cu dispoziţiile legii. Formularul de notificare se semneazã de cãtre reprezentanţii legali ai furnizorului şi ai iniţiatorului ajutorului de stat şi va cuprinde în anexã documentele justificative menţionate în textul acestuia.
(3) Pentru completarea formularului de notificare furnizorul şi iniţiatorul ajutorului de stat vor colabora cu beneficiarul acestora.
(4) Dacã acelaşi furnizor şi/sau iniţiator acordã mai multe ajutoare de stat, pentru fiecare se va depune un formular de notificare distinct.
ART. 5
Transmiterea notificãrii ajutorului de stat
(1) Notificarea ajutorului de stat se face prin înaintarea cãtre Consiliul Concurenţei, în 3 exemplare, a formularului de notificare însoţit de documentele justificative. Transmiterea notificãrii cãtre Consiliul Concurenţei poate fi efectuatã prin una dintre urmãtoarele modalitãţi:
a) personal, cu semnãturã de primire (numãr de înregistrare);
b) prin poştã, cu confirmare de primire;
c) pe format electronic.
(2) Informaţiile necesare pentru o eventualã completare a notificãrii pot fi transmise şi prin fax. În acest caz se considerã cã informaţiile au fost primite de cãtre Consiliul Concurenţei în ziua în care au fost transmise.
ART. 6
Notificarea efectivã a ajutorului de stat
(1) Dupã primirea formularului de notificare a ajutorului de stat, Consiliul Concurenţei va analiza informaţiile furnizate. În cazul în care constatã cã informaţiile cuprinse în notificare sunt inexacte sau incomplete, în termen de 20 de zile de la primirea notificãrii Consiliul Concurenţei va cere completarea acestora.
(2) Notificarea va deveni efectivã la data când informaţiile cuprinse în formularul de notificare sunt exacte şi complete. Consiliul Concurenţei va comunica în scris furnizorului şi/sau iniţiatorului data la care notificarea a devenit efectivã. De la aceastã datã încep sã curgã termenele prevãzute la art. 9 din lege, în care Consiliul Concurenţei trebuie sã emitã o decizie motivatã.
(3) Ori de câte ori va considera necesar, Consiliul Concurenţei va solicita informaţii de la potenţialii beneficiari sau de la alte persoane, în vederea luãrii unei decizii motivate.
(4) În cazul în care în termen de 20 de zile de la primirea notificãrii Consiliul Concurenţei nu solicitã completarea informaţiilor, data la care notificarea devine efectivã este cea de înregistrare la Consiliul Concurenţei.
(5) Decizia de autorizare a unui ajutor de stat va fi anulatã de Consiliul Concurenţei, dacã ulterior autorizãrii se constatã cã aceasta a fost emisã pe baza unor informaţii incorecte transmise de cãtre furnizor şi/sau iniţiator. Anularea deciziei de autorizare se va face dupã ascultarea argumentelor furnizorului şi/sau ale iniţiatorului ajutorului de stat.
ART. 7
Modificãri
(1) Dacã ulterior notificãrii, dar înainte de luarea unei decizii de cãtre Consiliul Concurenţei, furnizorul şi/sau iniţiatorul modificã termenii în care va acorda ajutorul de stat, respectivele modificãri vor fi comunicate în scris Consiliului Concurenţei. Dacã modificãrile afecteazã ajutorul de stat, astfel încât acesta prezintã trãsãturile unui nou ajutor, diferit de cel notificat iniţial, Consiliul Concurenţei va informa furnizorul şi/sau iniţiatorul asupra acestui aspect, solicitându-i fie sã modifice formularul de notificare, fie sã depunã o nouã notificare.
(2) Dispoziţiile alin. (1) sunt aplicabile în mod similar şi în cazul modificãrii unui ajutor de stat existent.
ART. 8
Retragerea notificãrii ajutorului de stat
(1) Atunci când renunţã la acordarea ajutorului de stat notificat, furnizorul şi/sau iniţiatorul ajutorului de stat îşi pot retrage notificarea înaintatã la Consiliul Concurenţei. Retragerea poate surveni oricând, dar nu mai târziu de momentul în care Consiliul Concurenţei emite una dintre deciziile prevãzute la art. 12 alin. (2) din lege.
(2) În situaţia prevãzutã la alin. (1) Consiliul Concurenţei va lua act de manifestarea de voinţã a furnizorului şi va închide cazul, chiar şi atunci când s-a declanşat o investigaţie, prin ordin al preşedintelui Consiliului Concurenţei.
ART. 9
Notificarea ajutorului de stat ilegal
(1) Furnizorul şi iniţiatorul unui ajutor de stat ilegal, acordat fãrã sã fi fost notificat la Consiliul Concurenţei, pot sã îl notifice pentru a fi autorizat.
(2) Consiliul Concurenţei va primi şi va analiza notificarea unui ajutor de stat ilegal, fãrã ca aceasta sã împiedice aplicarea dispoziţiilor art. 17, ale art. 19 alin. (1) lit. b) şi alin. (2) din lege sau continuarea unei proceduri iniţiate în baza acestor dispoziţii.
ART. 10
Drepturile terţilor
(1) Orice persoanã interesatã de acordarea unui ajutor de stat nou sau de modificarea unui ajutor existent, la solicitarea Consiliului Concurenţei sau din proprie iniţiativã poate prezenta punctul sãu de vedere.
(2) Ori de câte ori Consiliul Concurenţei considerã necesar, va face publicã existenţa notificãrii intenţiei de a acorda un ajutor de stat nou sau de a modifica un ajutor de stat existent.

CAP. III

ART. 11
Dispoziţii finale
(1) Luarea în considerare a termenelor se va face în conformitate cu dispoziţiile Codului de procedurã civilã.
(2) În ceea ce priveşte procedura de analizã şi de luare a deciziilor, în cazul notificãrii unui ajutor de stat sunt aplicabile, în mod corespunzãtor, dispoziţiile Regulamentului de organizare, funcţionare şi procedurã al Consiliului Concurenţei, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 288 din 1 aprilie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Anexele nr. 1-18 fac parte integrantã din prezentul regulament.
(4) La data intrãrii în vigoare a prezentului regulament, se abrogã integral Regulamentul privind forma, conţinutul şi alte detalii ale notificãrii unui ajutor de stat, pus în aplicare prin <>Ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 27/2000 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 125 din 24 martie 2000, cu modificãrile ulterioare.
(5) Prezentul regulament transpune anexa nr. I la Regulamentul CE nr. 794 din 21 aprilie 2004 pentru implementarea Regulamentului CE nr. 659/1999 privind regulile de aplicare a art. 87 din Tratatul CE, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L nr. 140 din 30 aprilie 2004.

ANEXA 1


────────
la regulament
──────────────



Formular
de notificare a ajutorului de stat





CAPITOLUL I
Date şi informaţii cu caracter general

1. Identificarea furnizorului/iniţiatorului ajutorului de stat.

- denumire .....................................................
- adresa .......................................................
- persoana de contact:

● numele şi prenumele .........................................
● funcţia .....................................................
● telefon .....................................................
● fax .........................................................
● e-mail ......................................................

2. Identificarea ajutorului de stat
- denumirea beneficiarului de ajutor de stat (în cazul ajutorului
de stat individual) ....................................
- o scurtã descriere a obiectivului în vederea cãruia se acorda
ajutorul de stat (obiective primare şi, dupã caz, secundare)
...............................................................

*** Obiectiv secundar este de exemplu în cazul în care o schemã
de ajutor de stat care are ca obiectiv primar cercetarea şi dezvoltarea
poate avea ca obiectiv secundar întreprinderile mici şi mijlocii.

3. Forma sub care se acorda ajutorul de stat
3.1. schemã de ajutor de stat
Se referã notificarea la o schemã de ajutor de stat care modificã o
schema existentã ?
[] da [] nu
Dacã da, schema existentã care este modificatã a fost notificatã la
Consiliul Concurenţei ?
[] da [] nu
Dacã da, sã se precizeze:
- numãrul deciziei prin care a fost autorizatã schema ce se
modificã .............................................................
- data deciziei ......................................................
- durata schemei .....................................................
- condiţiile care sunt modificate faţã de schemã iniţialã şi motivaţia
acestora .............................................................

3.2. Ajutor individual
Este acest ajutor acordat în baza unei scheme şi trebuie notificat sub
formã de alocare specificã?
[] da [] nu
Dacã da, daţi referinţe cu privire la schema autorizatã:
- titlul schemei ......................................................
- numãrul deciziei Consiliului Concurenţei prin care s-a autorizat
schema. ...............................................................

4. Baza legalã

4.1. Specificaţi baza legalã pentru acordarea ajutorului de stat,
cu menţionarea specificã a prevederilor care se aplicã, ataşând o copie
a acestei baze legale.
.......................................................................
(Hotãrâre a Guvernului, Ordonanţã de Urgenţã a Guvernului, Ordonanţã a
Guvernului, ordin, etc);
4.2. Precizaţi documentele ataşate notificãrii:
- copii ale actelor normative;
- copii ale proiectelor de acte normative.

5. Beneficiarii ajutorului de stat

5.1. locaţia beneficiarului(lor): ......................................
5.2. sectorul în care activeazã beneficiarul ajutorului de
stat: ..................................................................
5.3. în cazul ajutorului de stat individual:
- denumirea beneficiarului .............................................
- tipul beneficiarului:
[] întreprinderi mici şi mijlocii
- numãrul de angajaţi
- cifra de afaceri
- îndeplinirea criteriului independenţei
- situaţia financiarã anualã
[] întreprinderi mari
[] întreprinderi în dificultate
5.4. în cazul schemelor de ajutor de stat indicaţi:
Tipul beneficiarilor de ajutor de stat:
[] toate tipurile de întreprinderi (întreprinderi mari cât şi
întreprinderi mici şi mijlocii)
[] numai întreprinderi mari
[] întreprinderi mici şi mijlocii
[] întreprinderi mici
[] întreprinderi mijlocii
[] microîntreprinderi
[] urmãtorii beneficiari:.....................
Estimarea numãrului acestora:
[] sub 10
[] de la 11 la 50
[] de la 51 la 100
[] de la 101 la 500
[] de la 501 la 1000
[] peste 1000

6. Cuantumul ajutorului de stat

În cazul ajutorului de stat individual se va preciza suma ajutorului
pentru fiecare mãsura în parte:
.......................................................................
In cazul schemei de ajutor de stat, se va indica suma anualã planificatã
a se aloca din bugetul de stat:
........................................................................
Cu privire la mãsurile fiscale, vã rugãm sã indicaţi veniturile pierdute
previzionate, anual şi total, datorate facilitãţilor fiscale acordate:
........................................................................
Dacã notificarea se referã la modificarea unei scheme de ajutor de stat
existente, precizaţi care sunt efectele bugetare ale modificãrii schemei:
........................................................................

7. Formele ajutorului

[] subvenţie cu precizarea sumei, a perioadei de acordare şi a sursei de
finanţare;
[] subvenţie pentru export, cu precizarea sumei, a perioadei de acordare
şi a sursei de finanţare;
[] anularea de datorii (forma concretã a datoriei, perioada în care a
fost înregistratã şi cuantumul acesteia);
[] preluarea pierderilor (suma şi perioada în care s-au înregistrat);
[] exceptãri de la plata taxelor şi impozitelor, cu precizarea fiecãrei
taxe şi/sau a fiecãrui impozit, a perioadei de exceptare şi a sumei
estimate pe fiecare an şi pe total perioadã;
[] amânãri de la plata taxelor şi impozitelor, cu precizarea fiecãrei
taxe şi/sau a fiecãrui impozit, a duratei şi perioadei de acordare a
amânãrii şi a sumei estimate pe fiecare an şi pe total perioadã;
[] renunţarea la obţinerea unor venituri normale de pe urma fondurilor
publice administrate preferenţial, precizându-se: cuantumul fondurilor
utilizate; natura veniturilor; valoarea venitului normal care s-ar
realiza anual şi pe întreaga perioadã; diferenţa-venit la care se
renunţã-anual şi pe întreaga perioadã;
[] acordarea unor împrumuturi cu dobânzi preferenţiale: valoarea
împrumutului
acordat şi durata pentru care este acordat; venitul normal care s-ar
realiza din dobânda în cota procentualã de .... practicatã la nivelul
pieţei, anual şi pe întreaga perioadã; venitul care se va realiza din
dobânda preferenţialã în cotã procentualã de ....... anual şi pe întreaga
perioadã; venitul la care s-a renunţat (diferenţa de dobândã) anual
şi pe întreaga perioadã;
[] participãri cu capital la investiţii în condiţii preferenţiale:
justificarea investiţiei la care se participã; capitalul investit;
rata profitului care s-ar obţine dintr-o investiţie în condiţii
normale de cãtre un investitor privat prudent; rata profitului din
investiţia la care se participã; diferenţa dintre ratele profitului;
suma profitului la care se renunţã, anual şi pe întreaga perioadã;
[] garanţii acordate de stat sau de alte autoritãţi publice (avantajele
obţinute pe aceastã cale);
[] reduceri de preţ la bunurile furnizate şi/sau serviciile prestate:
cu specificarea produselor furnizate şi/sau serviciilor prestate;
precizarea furnizorului produselor, respectiv serviciile prestate;
menţionarea valorii la preţul de piaţã al produselor, respectiv la
tariful de platã al serviciilor respective; valoarea acestora la
preţurile, respectiv la tarifele efective, la care au fost livrate/
prestate; diferenţa dintre cele douã valori, respectiv venitul la
care se renunţã, anual şi pe întreaga perioadã;
[] venituri la care se renunţã din vânzarea sub preţul pieţei a unor
terenuri aparţinând domeniului privat al statului: cu descrierea
terenului supus vânzãrii - suprafaţa, amplasare, amenajãri, drumuri
de acces, etc; valoarea la preţul pieţei; diferenţa dintre cele douã
valori, respectiv venitul la care se renunţã.

8. Acorduri internaţionale la care România este parte şi care sunt
relevante pentru domeniul în care se acordã ajutorul de stat.

9. Metodele de monitorizare şi de control prin intermediul cãrora
furnizorul se asigurã cã ajutorul de stat va respecta condiţiile
şi obiectivele stabilite.

CAPITOLUL II
Date şi informaţii privind ajutorul de stat individual

10. Date de identificare a beneficiarului ajutorului de stat individual:
- denumire .............................................................
- adresa ...............................................................
- persoana de contact; numele şi prenumele; funcţia;
........................................................................
- telefon ..............................................................
- fax ..................................................................
- e-mail ...............................................................
- structura acţionariatului/deţinãtorul de pãrţi sociale cu indicarea
acţionarilor semnificativi
........................................................................

11. Rezultatele economico-financiare pe baza datelor din situaţia
financiarã anualã, pe ultimii 3 ani:

- cifra de afaceri totalã: .............................................
- cifra de afaceri realizatã pe piaţa României:
........................................................................
- profitul/pierderi înregistrat/înregistrate pe piaţa României:
........................................................................
Se va ataşa o copie de pe situaţia financiarã a beneficiarului din
ultimul an.
Dacã nu este finalizata situaţia financiarã a ultimului an, se va anexa
balanţa la 31 decembrie.

12. Activitatea desfãşuratã şi informaţii despre piaţã:
a) descrieţi succint activitatea de bazã desfãşuratã:
........................................................................
b) descrieţi pe scurt activitãţile secundare (auxiliare)
desfãşurate:
........................................................................
c) specificaţi produsele fabricate/serviciile prestate:
........................................................................
d) precizaţi aria geograficã în care sunt comercializate/
prestate produsele/serviciile:
........................................................................
e) principalii concurenţi ai beneficiarului de ajutor de stat:
........................................................................
f) cota pe piaţã a beneficiarului de ajutor de stat:
........................................................................
g) orice alte informaţii care ar putea ajuta la definirea
pieţei produsului şi a pieţei geografice:
........................................................................

13. Ajutoare de stat primite în ultmii 3 ani:
Se vor menţiona modalitãţile concrete de acordare a ajutorului de stat
de care s-a beneficiat, dintre modalitãţile concrete prevãzute la
pct. 7 cu precizarea sumei ajutorului de stat primit anual şi a sumei
totale a ajutorului de stat.

14. Scopul ajutorului de stat individual şi justificarea acestuia:

a) ajutor de stat pentru cercetare şi dezvoltare;
b) ajutor de stat pentru întreprinderi mici şi mijlocii;
c) ajutor de stat pentru protecţia mediului înconjurãtor;
d) ajutor de stat pentru instruirea angajaţilor şi pentru crearea de
noi locuri de muncã;
e) ajutor de stat acordat sectoarelor în care existã probleme de
supracapacitate, pentru raţionalizarea structurii ramurii, în condiţiile
art. 14 alin. (1) lit. e din Lege;
f) ajutor de stat pentru dezvoltare regionalã, în condiţiile art. 14
alin. (1) lit. f din Lege;
g) ajutor de stat pentru promovarea exporturilor, în condiţiile art. 14
alin (1) lit. g din Lege;
h) ajutor de stat pentru promovarea culturii şi conservarea patrimoniului
cultural;
i) ajutor de stat pentru promovarea sãnãtãţii şi învãţãmântului;
j) combinaţii ale celor de mai sus.
Pentru toate ajutoarele de stat prevãzute mai sus, formularul de
notificare a ajutorului de stat va fi completat cu informaţiile
specifice prevãzute în anexe.

15. Precizaţi dacã ajutorul de stat, în oricare dintre cazurile prevãzute
la pct. 13 se acordã unui agent economic în cadrul unei acţiuni de
privatizare cu un investitor strategic strãin sau român. Descrieţi pe
scurt operaţiunea.

16. Pentru ajutorul de stat acordat agentului economic în scopul şi cu
justificarea prevãzutã la punctul 14:

a) prezentaţi schematic modul în care este organizatã
activitatea agentului economic şi a grupului de care acesta
aparţine:
........................................................................
b) precizaţi dacã beneficiarul se aflã sau nu se aflã într-o
situaţie dificilã; detaliaţi:
........................................................................
c) dacã furnizorul ajutorului de stat leagã acordarea acestuia
de existenţa unui plan de redresare/restructurare prevãzut
pentru sectoarele în care existã probleme de supracapacitate,
prezentaţi-l; planul trebuie sã se refere, în principal, la:
- mãsurile de restructurare, durata realizãrii şi costul total;
- graficul de implementare a acţiunilor de restructurare şi
eşalonarea costurilor aferente;
- proiectul contului de profit şi pierderi pe fiecare an, de la
începutul pânã la terminarea restructurãrii;
- proiectul situaţiei de încasãri şi plãţi (cash-flow) pe
fiecare an, de la începutul pânã la terminarea restructurãrii;
- date privind capacitatea de producţie maximã a agentului
economic înainte şi dupã realizarea programului de investiţii
pentru restructurare, cu menţionarea numãrului de schimburi;
- numãrul total de persoane planificate a fi disponibilizate,
eşalonarea disponibilizãrilor şi mãsurile sociale care le
însoţesc, baza legalã a acestor mãsuri şi modalitatea de
suportare a costurilor;
- mãsurile prevãzute pentru domeniul ecologic, eşalonarea
realizãrii acestora, a costurilor aferente şi modalitatea de
suportare a costurilor;
d) dacã primirea ajutorului de stat va duce şi la crearea de
cãtre beneficiar, a unor locuri de munca permanente sau
temporare, indicaţi numãrul lor şi perioada pentru care vor fi
create. Explicaţi.
........................................................................
e) dacã primirea ajutorului de stat va avea ca efect şi pãstrarea
numãrului de locuri de muncã permanente existente, indicaţi numãrul lor
şi perioada pentru care vor fi pãstrate. Explicaţi.
........................................................................
f) dacã furnizorul de ajutor de stat condiţioneazã acordarea ajutorului
de stat de orice alte elemente, prezentaţi-le:

CAPITOLUL III
Evaluarea ajutorului de stat individual

17. Prezentaţi date referitoare la modalitãţile concrete prevãzute la
pct. 7, în cazul acordãrii ajutorului de stat în mai multe tranşe,
precum şi valoarea totalã a ajutorului de stat acordat pe întreaga
perioadã, cu eşalonarea anualã a acestuia.

18. Descrierea detaliatã a regulilor şi condiţiilor de aplicare pentru
fiecare modalitate concretã. Descrierea va include şi intensitatea
ajutorului de stat, (exprimatã ca procent din costuri) regimul de
impozitare pentru ajutorul respectiv, precum şi precizãri cu privire la
acordarea automatã/neautomatã a ajutorului o datã cu îndeplinirea anumitor
criterii. Explicaţi.
........................................................................

19. Pentru fiecare modalitate concretã de acordare a ajutorului de stat
trebuie sã fie specificate costurile pe baza cãrora se calculeazã ajutorul
de stat (terenuri, clãdiri, utilaje, personal, pregãtire profesionalã,
cheltuieli pentru consultanţã şi altele asemenea).

20. Menţionaţi dacã fondurile necesare în vederea acordãrii ajutorului
de stat sunt asigurate şi în ce proporţie, în baza unui acord extern de
finanţare (inclusiv denumirea acordului, data încheierii, organismul
finanţator):
........................................................................

21. In cazul modificãrii unui ajutor de stat individual existent:
- data notificãrii ajutorului de stat existent la Consiliul Concurenţei
(dacã acesta a fost notificat dupã data de 1 ianuarie 2000):
........................................................................
- data autorizãrii de cãtre Consiliul Concurenţei (dacã acesta a fost
autorizat dupã data de 1 ianuarie 2000):................................
- condiţiile care s-au modificat şi motivele care au determinat
modificarea
........................................................................
Notificarea ajutorului de stat trebuie sã fie însoţitã de cea mai
recentã evaluare privind aplicarea ajutorului de stat existent.

CAPITOLUL IV
Date şi informaţii privind schema de ajutor de stat, astfel cum este
definitã la art. 2 alin. (4) din Lege.

22. Durata aplicãrii schemei de ajutor de stat. în cazul unei
scheme cu duratã nedefinitã, se va estima perioada de aplicare
a schemei ajutorului de stat.
.......................................................................

23. Scopul schemei de ajutor de stat şi justificarea acestuia:
a) ajutor de stat pentru cercetare şi dezvoltare;
b) ajutor de stat pentru întreprinderi mici şi mijlocii;
c) ajutor de stat pentru protecţia mediului înconjurãtor;
d) ajutor de stat pentru instruirea angajaţilor şi pentru
crearea de noi locuri de muncã;
e) ajutor de stat acordat sectoarelor în care existã probleme
de supracapacitate pentru raţionalizarea structurii ramurii, în
condiţiile art. 14 alin. (1) lit. e din Lege;
f) ajutor de stat pentru dezvoltare regionalã, în condiţiile
art. 14 alin. (1) lit. f din Lege;
g) ajutor de stat pentru promovarea exporturilor, în condiţiile
art. 14 alin. (1) lit. g din Lege;
h) ajutor de stat pentru promovarea culturii şi conservarea
patrimoniului cultural;
i) ajutor de stat pentru promovarea sãnãtãţii şi
învãţãmântului;
j) combinaţii ale celor de mai sus.
Pentru toate ajutoarele de stat prevãzute mai sus, formularul
de notificare a ajutorului de stat va fi completat cu
informaţiile specifice prevãzute în anexe.

24. Pentru domeniu (domeniile) prevãzut (prevãzute) la pct. 23,
în care se aplicã schema de ajutor de stat, se vor prezenta
urmãtoarele informaţii:
a) definirea genericã, abstractã, a agenţilor economici care
beneficiazã în cadrul schemei de alocãri specifice de ajutoare
de stat;
........................................................................
b) criteriile de calificare a agenţilor economici pentru a fi
incluşi în schema de ajutor de stat;
........................................................................
c) definirea bunurilor sau a serviciilor şi precizarea
criteriilor de calificare a acestora pentru includerea în
schema de ajutor de stat;
........................................................................
d) definirea regiunii sau a regiunilor şi precizarea
criteriilor de calificare pentru includerea în scheme de ajutor
de stat.
........................................................................

25. Se va menţiona dacã fondurile necesare în vederea aplicãrii
schemei de ajutor de stat sunt asigurate şi în ce proporţie, în
baza unui acord extern de finanţare. Se vor preciza denumirea
acordului, data încheierii acestuia şi organismul finanţator.
........................................................................

CAPITOLUL V
Evaluarea ajutorului de stat sub forma schemelor de ajutor de
stat

26. Suma totalã estimatã a ajutorului de stat care va fi acordat sub
forma schemei de ajutor de stat pe întreaga perioadã de aplicare a
acesteia, cu defalcarea pe fiecare an.
........................................................................

27. Numãrul total estimat al agenţilor economici care beneficiazã de
alocãri specifice în cadrul schemei de ajutor de stat.
........................................................................

28. Estimaţi suma medie prevãzutã a se acorda anual pentru un agent
economic în cadrul schemei de ajutor de stat.
........................................................................

29. Estimaţi care sunt pieţele afectate de acordarea ajutorului sub
forma de schema şi prezentaţi, dacã existã studii, analize sau strategii
privind pieţele.
........................................................................

30. In cazul modificãrii unei scheme de ajutor de stat existente:
- data notificãrii ajutorului de stat existent la Consiliul Concurenţei
(dacã acesta a fost notificat dupã data de 1 ianuarie 2000):
........................................................................
- data autorizãrii de cãtre Consiliul Concurenţei (dacã acesta a fost
autorizat dupã data de 1 ianuarie 2000):................................
- condiţiile care s-au modificat şi motivele care au determinat
modificarea;
Notificarea trebuie sã fie însoţitã de cea mai recentã evaluare privind
aplicarea ajutorului existent.

CAPITOLUL VI

31. Durata ajutorului de stat
a) În cazul ajutorului de stat individual, sã se precizeze data la care
ajutorul de stat va intra în vigoare (dacã ajutorul de stat este acordat
în tranşe, sã se precizeze data pentru fiecare tranşã în parte);
........................................................................
b) sã se precizeze durata mãsurii pentru care se acordã ajutorul de stat;
........................................................................
c) In cazul schemelor de ajutor de stat: indicaţi data de la care ajutorul
de stat va fi acordat; indicaţi ultima data pânã la care ajutorul de stat
va fi acordat;
.........................................................................
d) Dacã perioada este mai mare de 6 ani, trebuie sã se demonstreze cã o
perioadã lungã de timp este indinspensabilã pentru atingerea obiectivelor
schemei de ajutor de stat.
........................................................................

32. Cumularea diferitelor tipuri de ajutoare de stat

a) ajutorul de stat poate fi cumulat cu alt ajutor de stat acordat din
surse locale, regionale, naţionale sau scheme de ajutor de stat şi care
acoperã aceleaşi costuri eligibile ?
.......................................................................
b) dacã existã un astfel de cumul, trebuie sã se descrie mecanismele
prin care se asigurã respectarea regulilor de cumul.
........................................................................

33. Confidenţialitate

- dacã notificarea conţine date confidenţiale, se vor indica aspectele
care nu trebuie cunoscute de terţe pãrţi;
........................................................................

34. Compatibilitatea ajutorului de stat

- se va indica regulamentul sau instrucţiunile ce se aplicã în cazul
ajutorului de stat notificat şi toate informaţiile şi documentele
necesare analizei:
● Regulamentul privind ajutorul de stat pentru întreprinderi mici şi
mijlocii, denumite în continuare IMM-uri;
● Regulamentul privind ajutorul de stat pentru instruirea angajaţilor;
● Regulamentul privind ajutorul de stat pentru ocuparea forţei de muncã;
● Regulamentul privind ajutorul de stat regional;
● Regulamentul privind ajutorul de stat pentru cercetare şi dezvoltare;
● Regulamentul privind ajutorul de stat pentru protecţia mediului
înconjurãtor;
● Regulamentul privind ajutorul de stat pentru construcţiile de nave;
● Regulamentul privind ajutorul de stat şi capitalul de risc;
● etc;
- în situaţia în care nu existã bazã legalã pentru autorizarea ajutorului
de stat, se vor aduce argumente întemeiate din care sã rezulte cã ajutorul
de stat în cauzã este compatibil cu mediul concurenţial normal.

CAPITOLUL VII

35. Precizãri finale

36. Efectele şi beneficiile care se aşteaptã sã fie obţinute în urma
acordãrii ajutorului de stat (în detaliu).

37. Orice alte informaţii relevante, necesare pentru luarea unei decizii
motivate de cãtre Consiliul Concurenţei.

38. Informaţii suplimentare

- se vor prezenta şi alte informaţii considerate de cãtre furnizor şi/sau
iniţiator, relevante, în vederea analizãrii notificãrii de cãtre Consiliul
Concurenţei.
- se vor anexa totodatã şi toate documentele, informaţiile necesare
notificãrii.

39. Declaraţie
- se va certifica de cãtre persoana care a întocmit formularul de
notificare, cã atât informaţiile cât şi documentele ataşate
notificãrii, sunt complete şi corecte.

Data şi semnãtura





ANEXA 2


────────
la regulament
──────────────

Formular de informaţii suplimentare
privind ajutorul de stat pentru IMM-uri





Acest formular de informaţii suplimentare trebuie folosit pentru
notificarea oricãrui ajutor de stat în conformitate cu art. 2 din
Lege. Acest formular trebuie folosit de asemenea în cazul oricãrui
ajutor individual sau scheme notificate Consiliului Concurentei din
motive de interpretare legalã.

1. Tipul de ajutor de stat individual sau schemã

Ajutorul de stat individual sau schema se referã la:

[] ajutor pentru investiţii;
[] consultanţã şi alte servicii şi activitãţi inclusiv participarea
la târguri;
[] cheltuieli de cercetare şi dezvoltare:
[] da:
- pentru notificãri ale ajutorului de stat pentru cercetare şi
dezvoltare acordat pentru IMM-uri vã rugãm completaţi:
- formularul de informaţii suplimentare pentru ajutorul de stat
sub forma de schemã de ajutor de stat (cuprins în prezentul
regulament) având ca obiect cercetarea şi dezvoltarea;
- formularul de informaţii suplimentare pentru ajutor de stat
individual (cuprins de prezentul regulament) având ca obiectiv
cercetarea şi dezvoltarea.

2. Ajutor de stat pentru investiţie iniţialã

2.1. Se referã ajutorul de stat la investiţii în capital fix aferente:
[] înfiinţãrii unei unitãţi noi ?
[] extinderii unei unitãţi existente ?
[] începerii unei activitãţi noi care implicã o schimbare
fundamentalã a produsului sau a procesului de producţie a unei
unitãţi existente (prin raţionalizare, diversificare sau
modernizare) ?
[] achiziţionãrii unei unitãţi care s-a închis sau care s-ar fi
închis dacã nu ar fi fost cumpãratã ?

Este exclusã investiţia de înlocuire ?
[] da [] nu

2.2. Ajutorul este calculat ca procent din:
[] costurile eligibile ale investiţiei
[] costurile salariale ale locurilor de muncã create prin
investiţie (ajutor pentru crearea de locuri de muncã)

2.3. a) [] investiţii în active corporale
.......................................................................

Este valoarea investiţiei stabilitã ca procent pe baza:
[] terenurilor ?
[] clãdirilor ?
[] fabricilor/instalaţiilor (echipamentelor)?

Vã rugãm sã faceţi o scurtã descriere:
........................................................................
Dacã întreprinderea are domeniul principal de activitate în sectorul
transporturilor, sunt mijloacele de transport şi echipamentele de
transport excluse de la costurile eligibile (cu excepţia materialului
rulant feroviar) ?
[] da [] nu
Dacã nu, vã rugãm menţionaţi mijloacele de transport sau echipamentele
care sunt eligibile:
........................................................................
........................................................................
b) [] preţul de achiziţie pentru preluarea unei unitãţi care s-a
închis sau care s-ar fi închis dacã nu ar fi fost cumpãratã
c) [] investiţie în imobilizãri necorporale

Costurile eligibile ale investiţiei în imobilizãri necorporale vor fi
costurile achiziţiei de tehnologie:
[] drepturi de brevet
[] licenţe know-how operaţionale sau brevetate
[] know-how (cunoştinţe tehnice) nebrevetat

Vã rugãm sã faceţi o scurtã descriere:
.......................................................................
d) [] costuri salariale
Se referã valoarea ajutorului de stat exprimatã ca procent din costurile
salariale pe o perioadã de doi ani la locurile de muncã create ?
[] da [] nu

2.4. Intensitatea ajutorului
2.4.1. Proiecte de investiţii situate în regiunile asistate pentru:
întreprinderi mici [] întreprinderi mijlocii []

2.4.2. Care sunt intensitãţile ajutorului pentru proiecte de investiţii
exprimate în cifre brute?
Vã rugãm specificaţi:
........................................................................
........................................................................
Proiecte de investiţii situate în interiorul regiunilor eligibile pentru
ajutor regional
întreprinderi mici [] întreprinderi mijlocii []

Care sunt intensitãţile ajutorului pentru proiecte de investiţii
exprimate în cifre brute?
Vã rugãm specificaţi:
........................................................................
........................................................................

3. Cumularea de ajutor

Care este plafonul maxim pentru cumularea ajutorului ?
Vã rugãm specificaţi:
........................................................................
........................................................................

4. Condiţii specifice pentru ajutorul pentru crearea de locuri de muncã

4.1. Oferã ajutorul garanţii privind faptul cã ajutorul pentru crearea
de locuri de muncã este aferent desfãşurãrii unui proiect de investiţie
iniţialã în active corporale sau necorporale ?
[] da [] nu
4.2. Prevede ajutorul garanţii privind faptul cã ajutorul pentru crearea
de locuri de muncã este creat într-un interval de trei ani de la
finalizarea investiţiei ?
[] da [] nu
Dacã la oricare din ultimele douã întrebãri aţi rãspuns negativ, vã
rugãm explicaţi în ce fel intenţioneazã autoritãţile sã respecte aceste
cerinţe:
........................................................................
4.3. Reprezintã locurile de muncã create o creştere netã a numãrului de
angajaţi în unitatea în cauzã, comparativ cu media din ultimele 12 luni?
[] da [] nu

4.4. Oferã ajutorul garanţii privind faptul cã locurile de muncã vor fi
menţinute în regiune pe o perioadã de minimum 5 ani ?
[] da [] nu
Dacã da, ce garanţii existã pentru aceasta ?
........................................................................

4.5. Oferã ajutorul garanţii privind faptul cã locurile de muncã pierdute
pe perioada de referinţã se scad din numãrul aparent de locuri de muncã
create în aceeaşi perioadã?
[] da [] nu

5. Condiţii specifice pentru proiecte de investiţii în regiunile asistate
cu ajutor regional mai ridicat

5.1. Include ajutorul o clauzã care stipuleazã cã beneficiarul are o
contribuţie de cel puţin 25% din investiţia totalã şi cã aceastã
contribuţie va fi exceptatã de la orice ajutor ?
[] da [] nu
5.2. Care sunt garanţiile cã ajutorul pentru investiţie iniţialã (atât
investiţii în imobilizãri corporale, cât şi investiţiile în imobilizãri
necorporale) este supus condiţiei ca investiţia sã fie menţinutã pe o
perioadã minimã de cinci ani?
[] da [] nu

6. Ajutor pentru consultanţã şi alte servicii

6. 1. Sunt costurile eligibile limitate la:
[] costuri pentru serviciile oferite de consultanţi externi şi alţi
furnizori de servicii ?
Vã rugãm specificaţi dacã aceste servicii nu sunt o activitate continuã
sau periodicã, şi nici nu sunt aferente cheltuielilor obişnuite de
operare ale întreprinderii, cum ar fi serviciile de consultanţã fiscalã
obişnuite, serviciile juridice frecvente sau de publicitate.
........................................................................
........................................................................
[] costurile firmelor pentru participarea la târguri şi expoziţii ?
Vã rugãm specificaţi dacã ajutorul este aferent costurilor suplimentare
suportate pentru închirierea, înfiinţarea şi funcţionarea standului:
Este participarea limitatã la o primã participare într-un târg sau o
expoziţie ?
[] da [] nu
[] alte costuri (mai ales în cazul în care ajutorul este acordat
direct furnizorului serviciului (serviciilor) sau consultantului
(consultanţilor)). Vã rugãm menţionaţi în ce condiţii:
........................................................................
6.2. Vã rugãm indicaţi intensitatea maximã de ajutor exprimatã în cifre
brute:
Dacã intensitatea ajutorului depãşeşte 50% brut, vã rugãm indicaţi în
detaliu de ce ar fi necesarã aceastã intensitate a ajutorului:
........................................................................
6.3. Vã rugãm indicaţi plafonul maxim pentru ajutorul cumulat:
........................................................................

7. Necesitatea ajutorului

Ajutorul prevede faptul ca orice cerere pentru ajutor sã fie trimisã
înainte de începerea activitãţii privind proiectul?
[] da [] nu

8. Alte informaţii

Vã rugãm menţionaţi orice alte informaţii pe care le consideraţi relevante
evaluãrii mãsurii (mãsurilor) în cauzã conform Regulamentului privind
ajutorul de stat regional, publicat în Monitorul Oficial al României,
Partea I, nr. 340 din 19 aprilie 2004, cu modificãrile ulterioare.




ANEXA 3


────────
la regulament
──────────────


Formular de informaţii suplimentare privind
ajutorul de stat pentru instruirea angajaţilor





Acest formular de informaţii suplimentare trebuie folosit pentru
notificarea ajutorului individual sau schema de ajutor de stat în
conformitate cu art. 2 din Lege. El trebuie folosit de asemenea în
cazul oricãrui ajutor individual sau scheme notificate Consiliului
Concurentei din motive de interpretare legalã.

1. Domeniul de aplicare al ajutorului individual sau al schemei

1.1. Este ajutorul de stat prevãzut pentru sectorul transportului
maritim ?
[] da [] nu
Dacã da, vã rugãm rãspundeţi la urmãtoarele întrebãri: Cursantul nu este
membru activ al echipajului, ci angajat temporar la bord ?
[] da [] nu
Va avea loc instruirea la bordul unor nave înscrise în registrele maritime
ale Comunitãţii ?
[] da [] nu
1.2. Care sunt intensitãţile ajutorului exprimate în cifre brute?
Vã rugãm specificaţi:
.......................................................................
.......................................................................
.......................................................................

2. Tipul de schemã sau de ajutor individual

Este schema sau ajutorul individual legatã de:
2.1. Instruire specificã:
[] da [] nu
Dacã da, vã rugãm descrieţi mãsura aferentã instruirii specifice:
.......................................................................
.......................................................................

2.2. Instruire generalã:
[] da [] nu
Dacã da, vã rugãm descrieţi mãsura aferentã instruirii generale:
.......................................................................
.......................................................................

2.3. Ajutor de instruire acordat muncitorilor dezavantajaţi:
[] da [] nu
Dacã da, vã rugãm descrieţi mãsura legatã de muncitorii dezavantajaţi:
.......................................................................
.......................................................................

2.4. Intensitatea ajutorului
2.4.1. Ajutor pentru instruire generalã
2.4.1.1. Vã rugãm specificaţi care sunt intensitãţile exprimate în cifre
brute pentru:
- întreprinderile mari: ..........................................
- întreprinderile mici sau mijlocii: .............................
Vã rugãm specificaţi care sunt intensitãţile în cazul în care instruirea
este acordatã muncitorilor dezavantajaţi:
2.4.2. Ajutor pentru instruire specificã
2.4.2.1. Vã rugãm specificaţi care sunt intensitãţile exprimate în cifre
brute pentru:
- întreprinderile mari: .........................................
- întreprinderile mici sau mijlocii: ............................
Vã rugãm specificaţi care sunt intensitãţile în cazul în care instruirea
este destinatã muncitorilor dezavantajaţi:
.......................................................................

3. Costuri eligibile

Care sunt costurile eligibile prevãzute conform schemei sau potrivit
ajutorului individual?
[] costuri de personal aferente experţilor care asigurã instruirea
[] cheltuieli cu deplasarea experţilor şi a personalului care este
instruit
[] alte cheltuieli curente precum rechizite şi alte materiale
[] cheltuieli cu amortizarea instrumentelor şi echipamentului, în mãsura
în care acestea sunt utilizate exclusiv în scopul instruirii angajaţilor
[] cheltuielile aferente serviciilor de consultanţã şi îndrumare legate de
proiectul de instruire
[] cheltuieli aferente cursanţilor
[] costuri indirecte (administrative, de închiriere, cheltuieli generale,
costuri de transport şi şcolarizare pentru participanţi)
În cazul unui ajutor ad hoc în cadrul unei scheme, vã rugãm sã oferiţi
pentru fiecare cost eligibil probe materiale, care vor fi transparente
şi detaliate
........................................................................

4. Cumularea

Pot ajutoarele prevãzute în schemã sau în cazul ajutorului individual sã
fie cumulate ?
[] da [] nu
Dacã da, pot intensitãţile ajutorului sã fie depãşite prin aceastã
cumulare ?
[] da [] nu

5. Alte informaţii

Vã rugãm sã indicaţi aici orice altã informaţie pe care o consideraţi
relevantã pentru evaluarea mãsurilor în cauzã conform Regulamentului
privind ajutorul de stat pentru instruirea angajaţilor, publicat în
Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 470 din 2 iulie 2002,
cu modificãrile ulterioare.





ANEXA 4


────────
la regulament
──────────────

Formular de informaţii suplimentare privind
ajutorul de ocuparea a forţei de muncã





Acest formular de informaţii suplimentare trebuie folosit pentru
notificarea ajutorului individual sau a schemei de ajutor de stat în
conformitate articolul 2 din Lege. El trebuie folosit de asemenea în
cazul unui ajutor individual sau scheme notificate Consiliului
Concurentei din motive de interpretare legalã.

1. Domeniul de aplicare al ajutorului individual sau al schemei

2. Crearea de locuri de muncã

2.1. Sunt intensitãţile calculate ca procentaj din costurile salariale
aferente numãrului de locuri de muncã create pe o perioadã de doi ani ?
[] da [] nu
2.2. Este crearea de locuri de muncã destinatã IMM-urilor din zonele
eligibile pentru ajutor regional sau din anumite sectoare ?
[] da [] nu
Dacã da, vã rugãm specificaţi care sunt intensitãţile în cifre brute
........................................................................
2.3. Este ajutorul definit din punct de vedere al intensitãţii calculatã
ca procentaj din costurile de referinţã standard ?
[] da [] nu
Este ajutorul supus impozitãrii?
[] da [] nu
Care sunt intensitãţile exprimate în cifre nete ?
........................................................................
Va fi plafonul mãrit datoritã schemei sau ajutorul se aplicã şi
IMM-urilor ?
[] da [] nu
Dacã da, vã rugãm specificaţi care sunt creşterile prevãzute, exprimate
în cifre brute
........................................................................
........................................................................
2.4. Trebuie beneficiarul sã aibã o contribuţie minimã, exceptatã de
orice fel de ajutor, de cel puţin 25% din costurile eligibile ?
[] da [] nu
2.5. Prevede ajutorul ca locurile de muncã sã fie menţinute pentru o
perioadã minimã de trei ani în cazul întreprinderilor mari ?
[] da [] nu
2.6. Prevede ajutorul ca locurile de muncã din regiuni sau sectoare care
sunt eligibile pentru ajutorul regional sã fie menţinute pentru o
perioadã minimã de doi ani în cazul IMM-urilor?
[] da [] nu
Dacã da, care sunt garanţiile cã ajutorul legat sau nu de investiţia
iniţialã este supus condiţiei de a menţine locurile de muncã pentru o
perioadã de minimum doi sau trei ani?
2.7. Reprezintã locurile de muncã create o creştere netã a numãrului
de angajaţi, atât în unitate, cât şi în întreprinderea în cauza,
comparativ cu media din ultimele 12 luni?
[] da [] nu
2.8. Noii angajaţi nu au mai avut niciodatã serviciu sau şi l-au pierdut
sau sunt pe cale de a-şi pierde fostul serviciu ?
[] da [] nu
2.9. Prevede schema ca orice cerere de ajutor sã fie trimisã înainte ca
locurile de muncã în cauzã sã fie create ?
[] da [] nu
2.10. Prevede ajutorul de stat ca în cazurile în care locurile de muncã
create sunt legate de desfãşurarea unui proiect de investiţii în active
corporale şi necorporale şi locurile de muncã sunt create în decurs de
trei ani de la finalizarea investiţiei pentru o perioadã minimã de trei
ani în cazul IMM-urilor, cererea pentru ajutor sã fie trimisã înainte de
începerea activitãţii privind proiectele de investiţii ?
[] da [] nu

3. Recrutarea persoanelor dezavantajate sau cu handicap

3.1. Sunt intensitãţile ajutorului calculate ca procentaj din costurile
salariale pe o perioadã de un an aferente locurilor de muncã create ?
[] da [] nu
Depãşesc intensitãţile brute ale ajutorului aferent locurilor de muncã
pentru persoanele dezavantajate sau cu handicap 50%, respectiv 60% ?
[] da [] nu
3.2. Reprezintã recrutarea o creştere netã a numãrului de angajaţi în
unitatea în cauzã ?
[] da [] nu
Dacã nu, postul sau posturile au devenit vacante ca urmare a plecãrii
voluntare, a pensionãrii pe caz de vârstã, a reducerii voluntare a
timpului de lucru sau a concedierii legale pentru conduitã
necorespunzatoare şi nu ca rezultat al disponibilizãrii ?
[] da [] nu
3.3. Este ajutorul limitat la persoanele dezavantajate în sensul art. 2
alin. 5 din Regulamentul privind ajutorul de stat pentru ocuparea forţei
de muncã ?
[] da [] nu
3.4. Este ajutorul limitat la persoanele cu handicap în sensul art. 2
alin. 6 din Regulamentul privind ajutorul de stat pentru ocuparea forţei
de muncã ?
[] da [] nu
Dacã ajutorul nu este limitat la persoanele dezavantajate sau persoanele
cu handicap vã rugãm sã explicaţi în detaliu de ce consideraţi cã acele
categorii-ţintã de persoane ar trebui considerate ca dezavantajate

4. Costuri suplimentare cu angajarea persoanelor cu handicap

4.1. Se referã ajutorul la recrutarea persoanelor individuale cu
handicap şi la costurile auxiliare ?
[] da [] nu
Dacã da, vã rugãm demonstraţi cã sunt îndeplinite condiţiile art. 2
alin. 6.
4.2. Se referã ajutorul la angajare protejatã ?
[] da [] nu
Dacã da, vã rugãm demonstraţi cã ajutorul nu depãşeşte costurile de
construcţie, instalare sau extindere a unitãţii în cauzã şi orice
costuri de administrare şi transport rezultând din angajarea persoanelor
cu handicap: ..........................................................

5. Cumularea

5.1. Se aplicã plafonul ajutorului stabilit în regulament dacã sprijinul
este finanţat în întregime din resurse de stat sau finanţat parţial de
Comunitate ?
[] da [] nu
5.2. Poate ajutorul notificat pentru crearea de noi locuri de muncã sã
fie cumulat cu alte ajutoare de stat cu alte fonduri comunitare aferente
aceloraşi costuri salariale ?
[] da [] nu
Dacã da, poate cumularea sã ducã la un rezultat în care intensitatea
ajutorului sã fie depãşitã ?
[] da [] nu
5.3. Poate ajutorul notificat pentru crearea de noi locuri de muncã sã
fie cumulat cu orice alt ajutor de stat referitor la costurile oricãrei
investiţii legate de locurile de muncã create şi care nu fusese
finalizatã la momentul creãrii locurilor de muncã sau care a fost
finalizatã în cei trei ani dinaintea creãrii locurilor de muncã ?
[] da [] nu
Dacã da, poate ajutorul cumulat sã rezulte într-o intensitate a ajutorului
care sã depãşeascã plafonul corespunzãtor ajutorului regional pentru
investiţii stabilit în Harta regionalã aprobatã de Comisia Europeana
sau cel prevãzut în Regulamentul privind ajutorul de stat pentru
ocuparea forţei de muncã?
5.4. Poate ajutorul pentru recrutarea persoanelor dezavantajate sau cu
handicap sã fie cumulat cu ajutorul şi/sau fondurile comunitare pentru
crearea de locuri de muncã în baza aceloraşi costuri salariale ?
[] da [] nu
Dacã da, se asigurã cã aceastã cumulare nu conduce la o intensitate
brutã a ajutorului care depãşeşte 100% din costurile salariale în
oricare perioadã de-a lungul cãreia persoana sau persoanele sunt
angajate ?
[] da [] nu
5.5. Poate fi ajutorul de stat pentru recrutarea persoanelor
dezavantajate sau cu handicap cumulat cu alte ajutoare de stat şi/sau
alte fonduri comunitare destinate altor scopuri decât crearea de locuri
de muncã corespunzãtoare aceloraşi costuri salariale ?
[] da [] nu
Dacã da, vã rugãm explicaţi "alte scopuri":
.......................................................................
Dacã da, se asigurã cã aceastã cumulare nu conduce la o intensitate
brutã a ajutorului care depãşeşte 100% din costurile salariale în
oricare perioadã de-a lungul cãreia persoana sau persoanele sunt
angajate ?
[] da [] nu

6. Alte informaţii

Vã rugãm indicaţi aici orice alte informaţii pe care le consideraţi
relevante pentru evaluarea mãsurii/mãsurilor în cauzã conform
Regulamentului privind ajutorul de stat pentru ocuparea forţei de muncã,
publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 738 din
22 octombrie 2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.



ANEXA 5


────────
la regulament
──────────────


Formular de informaţii suplimentare privind
ajutorul de stat regional





Acest formular de informaţii suplimentare trebuie folosit pentru
notificarea oricãrei scheme de ajutor sau ajutor individual care cade
sub incidenţa Regulamentului privind ajutorul de stat regional.
Cu toate acestea, prezenta anexã nu poate fi folositã în scopul de a
notifica noile hãrţi regionale. Dupã cum este prevãzut în instrucţiuni,
ajutorul regional este o formã specificã de ajutor întrucât este
destinat anumitor regiuni. El este destinat sã acopere regiunile mai
puţin favorizate prin susţinerea investiţiilor şi creãrii de locuri de
muncã într-un context viabil.

1. Tipul de schemã sau ajutor individual

Schema sau ajutorul individual sunt legate de:

1.1. [] investiţie iniţialã
[] ajutorul este calculat ca procent din valoarea investiţiei
[] ajutorul este calculat ca procent din costurile salariale
aferente persoanelor angajate
1.2. [] ajutor de operare
1.3. [] ambele
1.4. [] Ajutorul este garantat:
[] în mod automat, dacã condiţiile din schemã sunt îndeplinite
[] în mod discreţionar, în urma unei decizii a autoritãţilor
Dacã ajutorul este acordat în urma unei analize de la caz la caz,
vã rugãm descrieţi pe scurt criteriile aplicate şi sã anexaţi o copie
a prevederilor administrative aplicabile în vederea acordãrii
ajutorului:
.......................................................................
.......................................................................
1.5. Respectã ajutorul plafoanele regionale ale hãrţii ajutorului
regional aplicabil la data acordãrii ?
[] da [] nu
Include schema vreo referinţã la hãrţile ajutorului regional aplicabile ?
[] da [] nu
Dacã da, vã rugãm specificaţi: .........................................
........................................................................

2. Ajutor pentru investiţie iniţialã

2.1. Schema acoperã investiţii în capital fix sau creare de locuri de
muncã legate de:
[] înfiinţarea unei noi unitãţi ?
[] extinderea unei unitãţi existente ?
[] începerea unei noi activitãţi care implicã o schimbare
fundamentalã a produsului sau a procesului de producţie a unei unitãţi
existente (prin raţionalizare, diversificare sau modernizare) ?
[] achiziţionarea unei unitãţi care s-a închis sau care ar fi fost
închisã dacã nu ar fi fost cumpãratã ?
2.2. Include ajutorul o clauzã care stipuleazã cã beneficiarul are o
contribuţie minimã de cel puţin 25% din investiţiile totale şi cã
aceastã contribuţie va fi exceptatã de la orice ajutor ?
[] da [] nu
2.3. Prevede ajutorul de stat ca orice cerere de ajutor sã fie trimisã
înainte ca activitatea privind proiectul sã înceapã ?
[] da [] nu
Dacã oricare din punctele de mai sus nu este îndeplinit, vã rugãm sã
explicaţi de ce şi în ce mod intenţioneazã autoritãţile sã respecte
aceste cerinţe:
........................................................................
2.4. Defineşte schema ajutorul din punct de vedere al intensitãţii
calculatã ca procentaj din costul de referinţã standard ?
[] da [] nu
Este ajutorul supus impozitãrii ?
[] da [] nu
Care sunt intensitãţile exprimate în cifre brute?
........................................................................

Care sunt parametrii care permit calcularea intensitãţilor ajutorului?
2.5. Împrumuturi nerambursabile
Existã dispoziţii de amortizare în vigoare ?
........................................................................
Reducerea ratei impozitului pe profit al firmei:
........................................................................
2.6. Împrumuturi cu dobânzi mici şi reduceri de dobândã:
Suma maximã a reduceriii:
........................................................................
Perioada maximã a împrumutului:
........................................................................
Cota maximã:
........................................................................
Perioada maximã a perioadei de graţie:
........................................................................
În cazul împrumuturilor cu dobânzi mici, vã rugãm specificaţi rata
minimã a dobânzii:
În cazul împrumuturilor de la stat:
- este acoperit de acţiuni ordinare ?
........................................................................
........................................................................
- care este rata de deficit estimatã ?
........................................................................
- este rata de referinţã mãritã în situaţiile în care existã un anumit
risc ?
........................................................................
2.7. Scheme de garanţii:

Vã rugãm indicaţi tipurile de împrumuturi pentru care se pot acorda
garanţii şi specificaţi taxele (a se vedea punctul precedent):
........................................................................
........................................................................
Care este rata de deficit estimatã ?
........................................................................
Vã rugãm furnizaţi informaţii care sã permitã calcularea intensitãţilor
ajutorului de stat pentru garanţii, inclusiv durata, procentul şi suma:
........................................................................
........................................................................
........................................................................
2.8. Este investiţia de înlocuire exclusã din schemã ?
[] da [] nu
În cazul în care nu este, autoritãţile sunt obligate sã completeze
capitolul corespunzãtor ajutorului de operare.
2.9. Este asistenta pentru firme în dificultate şi/sau pentru
restructurare financiarã a firmelor în dificultate exclusã din schemã ?
[] da [] nu
Dacã rãspunsul la aceastã întrebare este negativ, va fi ajutorul pentru
investiţii acordat unei întreprinderi mari pe perioada de restructurare
notificat în mod individual ?
[] da [] nu
2.10. Se referã cheltuielile eligibile din cadrul schemei la:
[] Investiţii materiale:
Valoarea invetiţiei este stabilitã ca procent pe baza:
[] terenului
[] clãdirilor
[] fabricii/instalaţiilor (echipamentelor)?
Vã rugãm sã faceţi o scurtã descriere:
........................................................................
........................................................................
........................................................................
În situaţia achiziţionãrii unei unitãţi de orice tip, pentru care este
intenţionat ajutorul de investiţii, existã garanţii cã unitatea în cauzã
nu aparţine unei firme în dificultate?
[] da [] nu
2.11. Existã suficiente garanţii cã orice ajutor acordat în trecut pentru
achiziţionarea de active a fost luat în considerare/scãzut înainte de
cumpãrare ?
[] da [] nu
2.12. Existã suficiente garanţii cã tranzacţiile vor avea loc în
condiţii de piaţã?
[] da [] nu
Dacã la una din ultimele trei întrebãri rãspunsul a fost negativ,
vã rugãm sã explicaţi în ce mod intenţioneazã autoritãţile sã respecte
condiţiile necesare:
[] Invesiţii în imobilizãri necorporale:
Valoarea investiţiei se stabileşte pe baza cheltuielilor antrenate de
transferul de tehnologie prin achiziţia de:
[] brevete
[] licenţe know-how operaţionale sau brevetate
[] know-how (cunoştinţe tehnice) nebrevetat
Vã rugãm sã faceţi o scurtã descriere:
........................................................................
........................................................................
........................................................................
Include schema o clauzã care stipuleazã cã cheltuielile cu investiţiile
în imobilizãri necorporale nu trebuie sã depãşeascã 25% din baza
standard în cazul întreprinderilor mari?
[] da [] nu
Dacã nu, explicaţi de ce şi în ce mod intenţioneazã autoritãţile sã
respecte aceastã condiţie:
........................................................................
........................................................................
În cazul întreprinderilor mari, sunt prevãzute în schemã garanţii pentru
active eligibile?
2.13. [] vor fi folosite exclusiv în unitatea care primeşte ajutorul?
2.14. [] trebuie considerate ca active amortizabile?
2.15. [] sunt achiziţionate de la terţi în condiţii de piaţã?
Dacã vreauna din aceste condiţii nu se regãseşte în mod explicit în
schemã, vã rugãm sã explicaţi motivele, precum şi modul în care
intenţioneazã autoritãţile sã se asigure cã activele necorporale
eligibile vor rãmîne în continuare aferente regiunii beneficiare şi nu
vor face obiectul unui transfer în beneficiul altor regiuni:
........................................................................
........................................................................
........................................................................
Ce garanţii existã cã ajutorul pentru investiţia iniţiala (atât
investiţiile în imobilizãri corporale, cât şi necorporale) este supus
condiţiei menţinerii investiţiei pentru o perioadã minimã de cinci ani ?
........................................................................
........................................................................
........................................................................

2.16. În cazul în care ajutorul pentru investiţia iniţialã este legat de
ajutorul pentru ocuparea forţei de muncã, pot autoritãţile sã ofere
garanţii cã regulile de cumulare vor fi respectate ?
........................................................................
2.17. Ajutorul pentru crearea de locuri de muncã aferent investiţiei
iniţiale
2.18. Prevede mãsura garanţii cã ajutorul de stat pentru crearea de
locuri de muncã este legat de desfãşurarea unui proiect de investiţie
iniţialã ?
[] da [] nu
Prevede mãsura garanţii privind faptul cã locurile de muncã vor fi
create într-un interval de trei ani de la finalizarea investiţiei ?
[] da [] nu
Dacã la unul din punctele de mai sus se rãspunde negativ, vã rugãm sã
explicaţi în ce mod intenţioneazã autoritãţile sã respecte aceste
condiţii:
........................................................................
........................................................................
........................................................................
În cazul în care investiţia nu este legatã de înfiinţarea unei unitãţi
noi, vã rugãm explicaţi perioada de referinţã pentru calcularea numãrului
de locuri de muncã create:
........................................................................
........................................................................
........................................................................
2.19. Prevede mãsura garanţii potrivit cãrora crearea de locuri de muncã
reprezintã o creştere netã a numãrului de locuri de muncã într-o anumitã
unitate comparativ cu media pe o anumitã perioadã de timp ?
[] da [] nu
Prevede mãsura garanţii cã locurile de muncã pierdute pe perioada de
referinţã sunt scãzute din numãrul aparent de locuri de muncã create
pe aceeaşi perioadã ?
[] da [] nu
Dacã la oricare din punctele de mai sus aţi rãspuns negativ, vã rugãm
explicaţi în ce fel intenţioneazã autoritãţile sã respecte aceste
cerinţe:
........................................................................
........................................................................
........................................................................
2.20. Este ajutorul de stat calculat pe baza:
[] unui procent din costurile salariale ?
[] unui tarif fix pentru fiecare loc de muncã creat ?
[] altele (de exemplu o ratã crescãtoare pentru fiecare loc de muncã
creat).
Vã rugãm specificaţi:
........................................................................
Vã rugãm sã explicaţi parametrii folosiţi la calculul intensitãţii
ajutorului:
........................................................................
........................................................................
........................................................................
2.21. Prevede mãsura garanţii potrivit cãrora locurile de muncã create
vor fi menţinute pe o perioadã minimã de cinci ani ?
........................................................................
........................................................................

3. Ajutorul de operare

3.1. Care este legãtura directã dintre acordarea ajutorului de operare
şi contribuţia la dezvoltarea regionalã ?
........................................................................
........................................................................
........................................................................
3.2. Care sunt handicapurile structurale pe care ajutorul de operare
urmãreşte sã le redreseze ?
........................................................................
........................................................................
........................................................................
3.3. Care sunt garanţiile cã natura şi nivelul ajutorului sunt
proporţionale cu handicapurile pe care urmãreşte sã le redreseze ?
........................................................................
........................................................................
........................................................................
3.4. Ce mãsuri au fost prevãzute pentru a se asigurã cã ajutorul este
regresiv şi limitat în timp ?
........................................................................
........................................................................
........................................................................

4. Întrebãri specifice legate de regiunile ultraperiferice sau de regiunile
cu densitate scãzutã a populaţiei

4.1. Dacã ajutorul nu este regresiv şi nici limitat în timp, vã rugãm
specificaţi dacã sunt îndeplinite urmãtoarele condiţii:
4.1.1. Este ajutorul acordat unei regiuni ultraperiferice sau cu
densitate scãzutã a populaţiei ?
[] da [] nu
4.1.2. Este ajutorul destinat acoperirii parţiale a costurilor
suplimentare de transport ?
[] da [] nu
Vã rugãm sã furnizaţi dovada existenţei acestor costuri suplimentare
şi metoda de calcul folositã pentru stabilirea valorii lor:
........................................................................
Indicaţi care va fi valoarea maximã a ajutorului (pe baza unei rate
ajutor/kilometru sau pe baza unei rate ajutor/kilometru şi ajutor/
unitate), precum şi procentul costurilor suplimentare acoperite de
ajutor:
........................................................................
4.1.3. Este ajutorul destinat sã compenseze costurile suplimentare care
rezultã, în cursul desfãşurãrii activitãţii economice ?
[] da [] nu
Vã rugãm stabiliţi valoarea costurilor suplimentare şi metoda de calcul:
........................................................................

5. Domeniul de aplicare al schemei

5.1. Se aplicã schema în sectorul transporturilor?
[] da [] nu
Dacã rãspunsul la aceastã întrebare este afirmativ, existã vreo prevedere
în schemã prin care echipamentul de transport (activ mobil) este exclus
din cheltuielile eligibile de investiţii ?
[] da [] nu

6. Respectarea prevederilor în vigoare din Cadrele Sectoriale şi
Multisectoriale

6.1. Respectã schema prevederile specifice, cum ar fi interzicerea
acordãrii ajutorului în sectorul siderurgic şi/sau al fibrelor sintetice?
[] da [] nu
6.2. Referitor la ajutorul acordat dupã 1 ianuarie 2003: prevede schema
respectarea obligaţiilor de notificare individuale prevãzute în
Regulamentul multisectorial privind ajutorul de stat regional pentru
proiecte mari de investiţii ?
[] da [] nu
6.3. Referitor la ajutorul acordat înainte de 1 ianuarie 2004:
include schema o prevedere prin care ajutorul pentru proiecte mari de
investiţii va fi notificat în mod individual ?
[] da [] nu
Dacã la oricare din aceste întrebãri aţi rãspuns negativ, vã rugãm
explicaţi în ce fel intenţioneazã autoritãţile sã respecte condiţiile
necesare:
........................................................................

7. Alte informaţii

Vã rugãm sã menţionaţi aici orice alte informaţii pe care le consideraţi
relevante evaluãrii mãsurii (mãsurilor) în cauzã conform Regulamentului
privind ajutorul de stat regional, publicat în Monitorul Oficial al
României, Partea I, nr. 340 din 19 aprilie 2004, cu modificãrile şi
completãrile ulterioare.



ANEXA 6
-------
la regulament
--------------

Formular de cerere de informaţii suplimentare privind ajutorul
care intrã sub incidenţa Regulamentului multisectorial privind ajutorul
de stat regional pentru proiecte mari de investiţii


Acest formular de informaţii suplimentare trebuie folosit pentru
notificarea oricãrui ajutor de stat în conformitate cu art. 2 din Lege.
El trebuie folosit de asemenea în cazul oricãrui ajutor individual sau
scheme notificate Consiliului Concurentei din motive de interpretare
legalã.

1. Informaţii suplimentare referitoare la beneficiarii ajutorului de stat
1.1. Structura companiei sau companiilor care investeşte/investesc în
proiect
1.1.1 Identitatea beneficiarului de ajutor de stat
1.1.2. Dacã forma juridicã a beneficiarului ajutorului de stat este
diferitã de forma juridicã a companiei/companiilor care finanţeazã
proiectul, detaliaţi care sunt aceste diferenţe;
1.1.3. Identificaţi grupul de companii din care face parte beneficiarul
ajutorului de stat, descrieţi structura grupului şi structura
acţionariatului fiecãrei companii-mamã:
....................................................................
....................................................................
....................................................................
1.2. Pentru compania/companiile care investeşte/investesc în proiect
furnizaţi urmãtoarele date pentru ultimii trei ani financiari
1.2.1. Cifra de afaceri, la nivel naţional, la nivel mondial, cifra de
afaceri din Spaţiul Economic European;
....................................................................
1.2.2. Profitul net şi fluxul de numerar (pe o bazã consolidatã):
....................................................................
1.2.3. Numãrul de locuri de muncã la nivel naţional, mondial, în Spaţiul
Economic European;
....................................................................
1.2.4. Defalcarea vânzãrilor la nivel naţional, în restul Spaţiului
Economic European şi în afara Spaţiului Economic European
....................................................................
1.2.5. Declaraţiile de audit financiar şi raportul anual pe ultimii
trei ani:
....................................................................
1.3. Dacã investiţia se realizeazã într-o companie industrialã existentã,
furnizaţi urmãtoarele date pentru ultimii trei ani financiari ai companiei:
1.3.1. Cifra de afaceri totalã:
....................................................................
1.3.2. Profitul net şi fluxul de numerar:
....................................................................
1.3.3. Numãrul de locuri de muncã:
....................................................................
1.3.4. Defalcarea pe piaţã a vânzãrilor: la nivel naţional, în restul
Spaţiului Economic European şi în afara Spaţiului Economic European:
....................................................................
2. Ajutorul de stat
Pentru fiecare mãsurã de ajutor, furnizaţi urmãtoarele informaţii:
2.1. Cuantumul ajutorului de stat
2.1.1. Suma nominalã a ajutorului şi echivalentul subvenţiei nete şi brute:
....................................................................
2.1.2. Este mãsura de ajutor subiect al impozitului pe societate (sau al
altor impozite directe)? Dacã este numai parţial, în ce mãsurã?
....................................................................
2.1.3. Furnizaţi un plan al plãţilor mãsurii de ajutor de stat propuse.
Pentru partea de ajutor din fonduri publice propuse, furnizaţi urmãtoarele
informaţii:
....................................................................
2.2. Caracteristicile mãsurilor de ajutor de stat:
2.2.1. Este vreuna din mãsurile de ajutor din totalul acestora încã
nedefinitã?
[] da [] nu
Dacã da, vã rugãm specificaţi:
....................................................................
2.2.2. Indicaţi care din mãsurile anterior menţionate nu constituie
ajutor de stat şi din ce considerent(e):
....................................................................
....................................................................
2.3. Finanţarea din surse comunitare (Banca Europeanã de Investiţii,
instrumente ale Comunitãţii Europene a Cãrbunelui şi Oţelului, Fondul
Social, Fondul Regional, altele):
2.3.1. Vor fi unele dintre mãsurile anterior menţionate co-finanţate din
fonduri comunitare? Vã rugãm explicaţi.
....................................................................
....................................................................
2.3.2. Se are în vedere solicitarea de sprijin financiar adiţional pentru
acelaşi proiect de la vreo altã instituţie europeanã sau organism de
finanţare internaţionalã?
[] da [] nu
Dacã da, pentru ce sume?
....................................................................
....................................................................
3. Proiectul finanţat
3.1. Durata proiectului: (specificaţi data planificatã pentru începerea
noului proces de producţie şi anul pânã la care poate fi realizatã
întreaga producţie):
....................................................................
3.2. Descrierea proiectului:
3.2.1. Specificaţi tipul proiectului şi dacã este o unitate nouã sau o
extindere a capacitãţii existente sau altceva:
....................................................................
....................................................................
3.2.2. Prezentaţi o scurtã descriere generalã a proiectului:
....................................................................
....................................................................
3.3. Defalcarea costurilor proiectului:
3.3.1. Specificaţi costul total al cheltuielilor de capital ce urmeazã
a fi investit şi amortizat pe durata desfãşurãrii proiectului:
....................................................................
....................................................................
3.3.2. Prezentaţi o defalcare detaliatã a cheltuielilor asociate
proiectului de investiţii - cheltuielile de capital şi cheltuielile de
investiţii care nu pot fi amortizate dupã încetarea perioadei proiectului
de investiţii:
....................................................................
....................................................................
3.4. Finanţarea costurilor totale ale proiectului:
....................................................................
....................................................................
4. Caracteristicile produsului şi ale pieţei
4.1. Caracterizarea produsului (produselor) cuprins în proiect:
4.1.1. Specificaţi produsul (produsele) care se va/vor produce ca urmare
a acordãrii ajutorului pânã la terminarea investiţiei şi sectorul
(subsectorul) relevant cãruia îi aparţine/aparţin produsul (produsele)
respectiv(e) (indicaţi codul CAEN):
....................................................................
....................................................................
4.1.2. Ce produs (produse) va înlocui? Dacã aceste produse înlocuite nu
sunt fabricate în acelaşi loc, indicaţi unde sunt produse în mod prezent.
....................................................................
....................................................................
4.1.3. Ce alte produse pot fi fabricate cu noile facilitãţi obţinute cu
costuri adiţionale mici sau chiar fãrã costuri adiţionale?
....................................................................
....................................................................
4.2. Consideraţii privind capacitatea de producţie
4.2.1. Cuantificaţi impactul proiectului asupra capacitãţii maxime de
producţie a beneficiarului ajutorului de stat, la nivel naţional cat şi
în Spaţiul Economic European (inclusiv la nivelul grupului) pentru fiecare
produs (produse) (în unitãţi pe an în anul precedent anului de începere
şi de terminare a proiectului).
....................................................................
....................................................................
4.2.2. Furnizaţi o estimare a capacitãţii totale de producţie a tuturor
producãtorilor la nivel naţional pentru fiecare produs vizat.
....................................................................
....................................................................
4.3. Informaţii privind piaţa
4.3.1. Furnizaţi pentru fiecare din ultimii şase ani financiari informaţii
privind consumul aparent pentru produsul (produsele) vizat/e. Dacã sunt
disponibile, se vor furniza date statistice furnizate de surse independente
pentru a argumenta rãspunsul
....................................................................
....................................................................
4.3.2. Furnizaţi pentru urmãtorii trei ani o prognozã a evoluţiei
consumului aparent al produsului (produselor) respectiv. Dacã sunt
disponibile, se vor furniza date statistice care sã ilustreze rãspunsul,
provenite din surse independente.
....................................................................
....................................................................
4.3.3. Este piaţa relevantã în declin şi pentru ce motive?
....................................................................
....................................................................
4.3.4. O estimare a cotei de piaţã (valoricã) a beneficiarului ajutorului
ori a grupului din care face parte beneficiarul în anul care precedã anul
de început şi la finalizarea proiectului.
....................................................................
....................................................................
5. Alte informaţii
Vã rugãm indicaţi aici orice altã informaţie pe care o consideraţi
relevantã pentru evaluarea mãsurii (mãsurilor) în cauzã prin prisma
Regulamentului multisectorial privind ajutorul de stat regional pentru
proiecte mari de investiţii, publicat în Monitorul Oficial al României,
Partea I, nr. 165 din 17 martie 2003, cu modificãrile ulterioare.



ANEXA 7
--------
la regulament
-------------

Formular de cerere de informaţii suplimentare privind ajutorul
pentru cercetare şi dezvoltare: scheme de ajutor


Acest formular de cerere de informaţii suplimentare trebuie utilizat
pentru notificarea oricãrei scheme care intra sub incidenţa Regulamentului
privind ajutorul de stat pentru cercetare şi dezvoltare.

1. Activitatea de cercetare
Activitãţile de cercetare şi dezvoltare eligibile pentru ajutor
1.1. Studii de fezabilitate:
[] da [] nu
Dacã da, la ce tip de activitate de cercetare se referã?

[] cercetare fundamentalã
[] cercetare aplicativã
[] cercetare precompetitivã

Dacã da, daţi exemple de proiecte mari:
....................................................................
1.2. Cercetare fundamentalã:
[] da [] nu
Dacã da, daţi exemple de proiecte mari:
....................................................................
1.3. Cercetare aplicativã:
[] da [] nu
Dacã da, daţi exemple de proiecte mari:
....................................................................
1.4. Cercetare precompetitivã:
[] da [] nu
Dacã da, daţi exemple de proiecte mari:
....................................................................
1.5. Cereri de brevete şi reînnoiri ale acestora de cãtre întreprinderi
mici şi mijlocii:
[] da [] nu
Dacã da, ce etapã de cercetare privesc?

[] cercetare fundamentalã
[] cercetare aplicativã
[] cercetare precompetitivã

2. Informaţii suplimentare asupra beneficiarului ajutorului de stat

2.1. Instituţii de învãţãmânt superior sau de cercetare
[] da [] nu
Dacã da, faceţi o estimare a numãrului de instituţii implicate:
....................................................................
Dacã da, declaraţi dacã celelalte firme primesc ajutor:
[] da [] nu
Sunt aceste instituţii de învãţãmânt superior sau de cercetare în
sectorul public?
[] da [] nu
2.2. Altele (vã rugãm specificaţi)
....................................................................

3. Cercetarea prin cooperare

Pentru a permite Consiliului Concurenţei sã verifice dacã contribuţiile
organismelor publice de cercetare într-un proiect de cercetare-dezvoltare
constituie ajutor, vã rugãm sã rãspundeţi la urmãtoarele întrebãri:
3.1. Prevãd proiectele cã organisme publice, de cercetare non-profit sau
de învãţãmânt superior desfãşoarã activitãţi de cercetare în numele sau
în colaborare cu agenţi economici?
[] da [] nu
Dacã da, vã rugãm clarificaţi:
- Primesc organismele publice, de cercetare non-profit sau de învãţãmânt
superior preţul pieţei pentru serviciile pe care le presteazã?
[] da [] nu

sau

- Suportã agenţii economici participanţi întregul cost al proiectului?
[] da [] nu
Din rezultatele ce nu dau naştere unor drepturi de proprietate
intelectualã ce pot fi diseminate pe scarã largã, este oricare dintre
acestea alocat integral unui organism public, de cercetare non-profit?

[] da [] nu
sau

- Primesc organismele publice, de cercetare non-profit de la agenţii
economici participanţi (deţinãtori de drepturi de proprietate intelectualã
rezultând din proiectul de cercetare) o compensare echivalentã cu preţul
pieţei pentru acele drepturi şi pentru rezultatele ce nu dau naştere unor
drepturi de proprietate intelectualã, dar care pot fi diseminate pe scarã
largã terţilor interesaţi?
[] da [] nu
3.2. Sunt proiectele desfãşurate în colaborare cu mai multe firme?
[] da [] nu
Dacã da, care sunt condiţiile acestei colaborãri?

4. Cercetarea ale cãrei rezultate sunt obţinute de stat

4.1. Este prevãzut în proiecte cã autoritãţile publice pot comisiona
activitãţi de cercetare-dezvoltare de la firme?
[] da [] nu
Dacã da, are loc o procedurã de licitaţie deschisã?
[] da [] nu
4.2. Este prevãzut în proiecte cã autoritãţile publice pot cumpãra
rezultatele activitãţii de cercetare-dezvoltare de la firme?
[] da [] nu
Dacã da, are loc o procedurã de licitaţie deschisã?
[] da [] nu

5. Tipul ajutorului de stat

[] Ajutorul de stat legat de un contract de cercetare-dezvoltare semnat
cu agenţii economici (vã rugãm precizaţi):
....................................................................
[] Avans rambursabil, dacã obiectivele proiectului sunt atinse (vã rugãm
sã precizaţi cuantumul şi procedurile de rambursare; în special, sã
specificaţi criteriile pentru cuantificarea atingerii obiectivelor
proiectului):

[] Altele (vã rugãm sã precizaţi):
....................................................................

6. Cheltuielile eligibile

[] Costurile cu personalul angajat exclusiv pentru activitatea de cercetare:
....................................................................
[] Costurile cu bunurile de folosinţã îndelungatã utilizate exclusiv şi
continuu pentru activitatea de cercetare (echipamente şi instrumente):
....................................................................
[] Costurile cu terenul şi sediul utilizate exclusiv şi continuu (cu
excepţia transferului pe cale comercialã) pentru activitatea de cercetare:
....................................................................
[] Costurile cu consultanţa şi serviciile echivalente utilizate exclusiv
pentru activitatea de cercetare, inclusiv cercetarea, cunoştinţele tehnice
şi brevetele, şi altele asemenea, achiziţionate din surse externe:
....................................................................
[] Costurile suplimentare survenite ca rezultat direct al activitãţii
de cercetare:
....................................................................
....................................................................
Dacã este cazul, faceţi o defalcare a costurilor de cercetare pe
activitãţi de cercetare care beneficiazã de ajutor, respectiv care nu
beneficiazã de ajutor:
....................................................................
Faceţi o defalcare a bugetului pe firme, centre de cercetare şi
universitãţi:
....................................................................
[] Alte cheltuieli de operare (costuri cu materiale, echipamente şi
produse similare survenite ca rezultat direct al activitãţii de cercetare)

7. Intensitatea ajutorului

7.1. Intensitatea brutã:
Etapa explicativã sau studii de fezabilitate: ........................
Cercetare fundamentalã: ..............................................
Cercetare aplicativã: ................................................
Cercetare precompetitivã: ............................................
7.2. Pentru ajutorul de stat în sprijinul cererilor de brevet şi
reînnoirilor de cãtre întreprinderi mici şi mijlocii, precizaţi
activitãţile de cercetare care au condus iniţial la obţinerea brevetelor
respective:
....................................................................
Intensitatea planificatã: ..........................................
7.3. Acoperã aceeaşi activitate de cercetare şi dezvoltare mai multe
etape de cercetare?
[] da [] nu
Dacã da, care? .....................................................
Specificaţi intensitatea ajutorului aplicatã: ......................
7.4. Bonusuri aplicabile, dacã este cazul:
7.4.1. Pentru ajutorul de stat acordat întreprinderilor mici şi mijlocii,
precizaţi bonusul aplicabil, dacã este cazul:
....................................................................
7.4.2. Sunt activitãţile de cercetare în conformitate cu un anumit proiect
sau program asumat ca parte a programului naţional cadru de cercetare
şi dezvoltare?
[] da [] nu
Dacã da, care este bonusul aplicabil?

Vã rugãm precizaţi şi titlul exact al respectivului proiect sau program
asumat ca parte a programului naţional cadru de cercetare şi dezvoltare,
dacã este posibil utilizând şi "codul de identificare" .
Implicã proiectul în conformitate cu un anume proiect sau program asumat
ca parte a programului comunitar cadru de cercetare şi dezvoltare cooperare
transfrontalierã între firme şi organisme publice de cercetare sau între
cel puţin doi parteneri independenţi din douã state membre, în care
rezultatele sunt diseminate pe scarã largã şi publicate?
[] da [] nu
Dacã da, care este bonusul aplicabil? .............................
[] da [] nu
7.4.3. Sunt activitãţile de cercetare dezvoltare pentru care se acordã
ajutor localizate într-o regiune eligibilã la momentul acordãrii
ajutorului?
[] da [] nu
Precizaţi bonusul aplicabil: ......................................
7.4.4. Dacã activitãţile de cercetare nu sunt în conformitate cu un anumit
proiect sau program asumat ca parte a programului cadru comunitar de
cercetare şi dezvoltare, clarificaţi dacã cel puţin una din condiţiile
urmãtoare este îndeplinitã:
- proiectul implicã cooperare transfrontalierã efectivã între cel puţin
doi parteneri independenţi din douã state membre, în special în contextul
coordonãrii politicilor naţionale de cercetare dezvoltare
[] da [] nu
- proiectul implicã cooperare efectivã între firme şi organisme publice
de cercetare, în special în contextul coordonãrii politicilor naţionale de
cercetare dezvoltare
[] da [] nu
- rezultatele proiectului sunt diseminate pe scarã largã şi publicate, se
acordã brevete sau se fac alţi paşi în condiţii similare celor pentru
diseminarea rezultatelor programului cadru comunitar de cercetare şi
dezvoltare
[] da [] nu
Dacã cel puţin una din condiţiile anterioare este întrunitã, precizaţi
bonusul aplicabil:
....................................................................
7.5. Dacã apare o combinaţie de bonusuri şi intensitãţi ale ajutorului,
precizaţi intensitatea maximã aplicabilã pentru fiecare etapã a cercetãrii:
....................................................................

8. Efectul stimulativ al ajutorului

8.1. Furnizaţi informaţii care ne vor permite sã evaluãm efectul stimulativ
pentru firme mari
....................................................................
8.2. Prevede schema cã raportul anual privind implementarea proiectului
trebuie sã conţinã, în cazul firmelor mari, o descriere a efectului
stimulativ pentru fiecare din cererile individuale în cadrul schemei?
[] da [] nu

9. Aspecte multinaţionale

9.1. Au proiectele (schema/programul) vreun caracter multinaţional (de
exemplu proiectele Esprit sau Eureka)?
[] da [] nu
Dacã da, precizaţi: ................................................
9.2. Implicã proiectele de cercetare dezvoltare cooperare cu parteneri
din alte ţãri?
Dacã da, precizaţi:
1. din ce stat membru (state membre) ..............................
2. din ce ţarã/ţãri terţe .........................................
3. ce fimã (firme) din alte ţãri ..................................

9.3. Faceţi o defalcare a costurilor totale pe parteneri:
....................................................................
....................................................................

10. Accesul la rezultate

10.1. Cine va fi proprietarul rezultatelor activitãţii de cercetare
dezvoltare respective?
10.2. Este acordarea licenţelor condiţionatã de rezultate?
....................................................................
10.3. Existã reguli care guverneazã publicarea/diseminarea rezultatelor
activitãţii de cercetare dezvoltare?
[] da [] nu
10.4. Indicaţi mãsurile planificate pentru utilizarea/dezvoltarea
subsecventã a rezultatelor cercetãrii dezvoltãrii.
....................................................................
10.5. Existã vreo prevedere privind aducerea la cunoştinţã agenţilor
economici comunitari, pe bazã nediscriminatorie, a rezultatelor proiectelor
de cercetare dezvoltare finanţate din fonduri publice?
[] da [] nu

11. Mãsuri de informare şi control

11.1. Precizaţi mãsurile de informare şi control utilizate pentru
verificarea conformitãţii proiectelor pentru care se acordã ajutor de stat
cu obiectivele prevãzute de legislaţia relevantã:
....................................................................
11.2. Precizaţi modul în care urmeazã sã fie informat Consiliul Concurenţei
asupra implementãrii schemei de ajutor de stat:
....................................................................
11.3. Alte informaţii utile, inclusiv o estimare a numãrului de locuri de
muncã create sau menţinute:

12. Alte informaţii

Vã rugãm sã furnizaţi orice alte informaţii pe care le consideraţi necesare
pentru evaluarea mãsurii (mãsurilor) în cauzã prin prisma Regulamentului
privind ajutorul de stat pentru cercetare şi dezvoltare, publicat în
Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.850 din 16 septembrie 2004.



ANEXA 8
-------
la regulament
-------------
Formular de cerere de informaţii suplimentare privind ajutorul
pentru cercetare şi dezvoltare: ajutor individual


Acest formular de cerere de informaţii suplimentare trebuie utilizat
pentru notificarea oricãrui ajutor de stat individual care intra sub
incidenţa Regulamentului privind ajutorul de stat pentru cercetare şi
dezvoltare

1. Activitatea de cercetare

Activitãţile de cercetare şi dezvoltare eligibile pentru ajutor.
1.1. Studii de fezabilitate:
[] da [] nu
Dacã da, la ce tip de activitate de cercetare se referã ?
[] cercetare fundamentalã
[] cercetare aplicativã
[] cercetare precompetitivã
Dacã da, daţi exemple de proiecte mari:
1.2. Cercetare fundamentalã:
[] da [] nu
Dacã da, daţi exemple de proiecte mari:
1.3. Cercetare aplicativã:
[] da [] nu
Dacã da, daţi exemple de proiecte mari:
1.4. Cercetare precompetitivã:
[] da [] nu
Dacã da, daţi exemple de proiecte mari:
1.5. Cereri de brevete şi reînnoiri ale acestora de cãtre întreprinderi
mici şi mijlocii:
[] da [] nu
Dacã da, ce etapã de cercetare privesc?
[] cercetare fundamentalã
[] cercetare aplicativã
[] cercetare precompetitivã

2. Informaţii suplimentare asupra beneficiarului ajutorului de stat

2.1. Instituţii de învãţãmânt superior sau de cercetare
[] da [] nu
Dacã da, faceţi o estimare a numãrului de instituţii implicate.
Dacã da, declaraţi dacã alte firme primesc ajutor:
[] da [] nu
Sunt aceste instituţii de învãţãmânt superior sau de cercetare în
sectorul public?
[] da [] nu
2.2. Altele (vã rugãm specificaţi)

3. Cercetarea prin cooperare

Pentru a permite Consiliului Concurenţei sã verifice dacã contribuţiile
organismelor publice de cercetare într-un proiect de cercetare-dezvoltare
constituie ajutor, vã rugãm sã rãspundeţi la urmãtoarele întrebãri:

3.1. Prevãd proiectele cã organismele publice, de cercetare non-profit
sau de învãţãmânt superior desfãşoarã activitãţi de cercetare în numele
sau în colaborare cu agenţi economici?
[] da [] nu
Dacã da, vã rugãm clarificaţi:
- Primesc organismele publice, de cercetare non-profit sau de învãţãmânt
superior preţul pieţei pentru serviciile pe care le presteazã?
[] da [] nu
sau

- Suportã agenţii economici participanţi întregul cost al proiectului?
[] da [] nu
sau

- Din rezultatele ce nu dau naştere unor drepturi de proprietate
intelectualã ce pot fi diseminate pe scarã largã, este oricare dintre
acestea alocat integral unui organism public, de cercetare non-profit?
[] da [] nu
sau
Primesc organismele publice, de cercetare non-profit de la agenţii
economici participanţi (deţinãtori de drepturi de proprietate intelectualã
rezultând din proiectul de cercetare) o compensare echivalentã cu preţul
pieţei pentru acele drepturi şi pentru rezultatele ce nu dau naştere unor
drepturi de proprietate intelectualã, dar care pot fi diseminate pe scarã
largã terţilor interesaţi?
[] da [] nu
3.2. Sunt proiectele desfãşurate în colaborare cu mai multe firme?
[] da [] nu
Dacã da, care sunt condiţiile acestei colaborãri?

4. Cercetarea ale cãrei rezultate sunt obţinute de stat

4.1. Este prevãzut în proiecte cã autoritãţile publice pot achiziţiona
activitãţi de cercetare-dezvoltare de la firme?
[] da [] nu
Dacã da, are loc o procedurã de licitaţie deschisã?
[] da [] nu
4.2. Este prevãzut în proiecte cã autoritãţile publice pot cumpãra
rezultatele activitãţii de cercetare-dezvoltare de la firme?
[] da [] nu
Dacã da, are loc o procedurã de licitaţie deschisã?
[] da [] nu

5. Tipul ajutorului

[] Ajutorul de stat legat de un contract de cercetare-dezvoltare semnat
cu agenţi economici (vã rugãm precizaţi).
....................................................................
[] Avans rambursabil dacã proiectul reuşeşte (vã rugãm precizaţi cuantumul
şi procedurile de rambursare; în special, specificaţi criteriile pentru
cuantificarea reuşitei)
....................................................................
[] Altele (vã rugãm precizaţi):
....................................................................

6. Cheltuielile eligibile

[] Costurile cu personalul angajat exclusiv pentru activitatea de cercetare:
....................................................................
[] Costurile cu bunurile de folosinţã îndelungatã folosite exclusiv şi
continuu pentru activitatea de cercetare (echipamente şi instrumente):
....................................................................
[] Costurile cu terenul şi sediul utilizate exclusiv şi continuu (cu
excepţia transferului pe cale comercialã) pentru activitatea de cercetare:
....................................................................
[] Costurile cu consultanţa şi serviciile echivalente utilizate exclusiv
pentru activitatea de cercetare, inclusiv cercetarea, cunoştinţele tehnice
şi brevetele, şi altele asemenea, achiziţionate din surse externe:
....................................................................
[] Costuri suplimentare survenite ca rezultat direct al activitãţii
de cercetare:
....................................................................
Dacã este cazul, faceţi o defalcare a costurilor de cercetare pe
activitãţi de cercetare care beneficiazã de ajutor de stat, respectiv
care nu beneficiazã de ajutor de stat:
....................................................................

Faceţi o defalcare a bugetului pe firme, centre de cercetare şi
universitãţi:
....................................................................

7. Intensitatea ajutorului de stat

7.1. Intensitatea brutã:

Etapa explicativã sau studii de fezabilitate: ..................
Cercetare fundamentalã: ........................................
Cercetare aplicativã: ..........................................
Cercetare precompetitivã: ......................................

7.2. Pentru ajutorul de stat în sprijinul cererilor de brevet şi
reînnoirilor de cãtre întreprinderi mici şi mijlocii, precizaţi
activitãţile de cercetare care au condus iniţial la obţinerea brevetelor
respective:
....................................................................
Intensitatea planificatã: ..........................................
7.3. Acoperã aceeaşi activitate de cercetare şi dezvoltare mai multe etape
de cercetare?
[] da [] nu
Dacã da, care? .....................................................
Specificaţi intensitatea ajutorului aplicatã: ......................
7.4. Bonusuri aplicabile, dacã este cazul:
7.4.1. Pentru ajutorul acordat întreprinderilor mici şi mijlocii,
precizaţi bonusul aplicabil, dacã este cazul:
....................................................................
7.4.2. Sunt activitãţile de cercetare în conformitate cu un anumit proiect
sau program asumat ca parte a programului naţional cadru de cercetare
şi dezvoltare?
[] da [] nu
Dacã da, care este bonusul aplicabil? ..............................

Vã rugãm precizaţi şi titlul exact al respectivului proiect sau program
asumat ca parte a programului naţional cadru de cercetare şi dezvoltare,
dacã este posibil utilizând şi "codul de identificare".

Implicã proiectul, în conformitate cu un anume proiect sau program asumat
ca parte a programului naţional cadru de cercetare şi dezvoltare cooperare
transfrontalierã între firme şi organisme publice de cercetare sau între
cel puţin doi parteneri independenţi din douã state membre, în care
rezultatele sunt diseminate pe scarã largã şi publicate?
[] da [] nu
Dacã da, care este bonusul aplicabil? .............................
[] da [] nu
7.4.3. Sunt activitãţile de cercetare dezvoltare pentru care se acordã
ajutor localizate într-o regiune eligibilã la momentul acordãrii
ajutorului?
[] da [] nu
Precizaţi bonusul aplicabil: .....................................
7.4.4. Dacã activitãţile de cercetare nu sunt în conformitate cu un
anumit proiect sau program asumat ca parte a programului cadru comunitar
de cercetare şi dezvoltare, clarificaţi dacã cel puţin una din condiţiile
urmãtoare este îndeplinitã:
- proiectul implicã cooperare transfrontalierã efectivã între cel puţin
doi parteneri independenţi din douã state membre, în special în contextul
coordonãrii politicilor naţionale de cercetare dezvoltare
[] da [] nu
- proiectul implicã cooperare efectivã între firme şi organisme publice
de cercetare, în special în contextul coordonãrii politicilor naţionale
de cercetare dezvoltare
[] da [] nu
- rezultatele proiectului sunt diseminate pe scarã largã şi publicate,
se acordã brevete sau se fac alţi paşi în condiţii similare celor pentru
diseminarea rezultatelor programului cadru comunitar de cercetare şi
dezvoltare
[] da [] nu
Dacã cel puţin una din condiţiile anterioare este întrunitã, precizaţi
bonusul aplicabil:
....................................................................
Dacã apare o combinaţie de bonusuri şi intensitãţi ale ajutorului,
precizaţi intensitatea maximã aplicabilã pentru fiecare etapã a cercetãrii:
....................................................................

8. Efectul stimulativ al ajutorului

8.1. În ce mod au crescut sau s-au diminuat cheltuielile pentru cercetare
dezvoltare?
8.2. Este ajutorul folosit pentru activitãţi de cercetare dezvoltare în
afara şi peste activitãţile tradiţionale ale beneficiarului?
[] da [] nu
8.3. Se creeazã activitãţi ştiinţifice şi/sau tehnologice care au legãtura
cu cercetarea dezvoltarea?
[] da [] nu
8.4. Cum a evoluat numãrul persoanelor implicate în activitãţi de cercetare
dezvoltare?
....................................................................
8.5. S-au creat locuri de muncã legate de activitãţile de cercetare
dezvoltare?
[] da [] nu
Dacã da, estimaţi numãrul de locuri de muncã create: ................
8.6. Exista locuri de munca care au fost menţinute ca urmare a
activitãţilor de cercetare dezvoltare?
[] da [] nu
8.7. Care este cifra de afaceri a firmei? ..........................
8.8. Se înregistreazã costuri suplimentare ca urmare a cooperãrii
transfrontaliere?
[] da [] nu
8.9. Indicaţi mãsurile planificate pentru exploatarea parţiala sau
integrala a rezultatelor cercetãrii
....................................................................
8.10. Exista mãsuri planificate pentru a sprijini participarea
întreprinderilor mici şi mijlocii?
[] da [] nu
Dacã da, indicaţi care sunt acestea: ...............................
8.11. Alţi factori stimulatori, precum riscul comercial şi tehnologic:
....................................................................
8.12. În cazul proiectelor de cercetare precompetitiva, apropiate de piaţã
asumate de firme mari, ce factori au fost luaţi în considerare pentru
asigurarea efectului stimulativ asupra cercetãrii dezvoltãrii?
....................................................................
8.13. Demonstraţi cã cererea pentru obţinerea ajutorului a fost fãcutã
înaintea începerii activitãţilor de cercetare dezvoltare:
....................................................................
....................................................................
9. Aspecte multinaţionale
9.1. Implica proiectele (schema/programul) şi aspecte multinaţionale (de
exemplu proiectele Esprit sau Eureka)?
[] da [] nu
Dacã da, precizaţi: ................................................
9.2. Implicã proiectele de cercetare dezvoltare cooperare cu parteneri
din alte ţãri?
Dacã da, precizaţi:

1. din ce alt stat membru (state membre) ...........................
2. din ce ţarã/ţãri terţe ..........................................
3. ce fimã (firme) din alte ţãri ...................................

9.3. Faceţi o defalcare a costurilor totale pe parteneri:
....................................................................
....................................................................
....................................................................
10. Accesul la rezultate

10.1. Cine va fi proprietarul rezultatelor respectivei activitãţi de
cercetare dezvoltare?
10.2. Este acordarea licenţelor condiţionatã în vreun mod de rezultate?
....................................................................
10.3. Existã reguli care guverneazã publicarea/diseminarea rezultatelor
activitãţii de cercetare dezvoltare?
[] da [] nu
10.4. Indicaţi mãsurile planificate pentru utilizarea/dezvoltarea
rezultatelor cercetãrii dezvoltãrii în viitor
....................................................................
10.5. Existã vreo prevedere privind aducerea la cunoştinţa agenţilor
economici, intr-o maniera nediscriminatorie, a rezultatelor proiectelor
de cercetare dezvoltare finanţate din fonduri publice?
[] da [] nu

11. Mãsuri de informare şi control

11.1. Precizaţi mãsurile de informare /control utilizate pentru
verificarea conformitãţii proiectelor pentru care se acordã ajutor de
stat cu obiectivele prevãzute de legislaţia relevantã:
....................................................................
11.2. Precizaţi modul în care urmeazã sã fie informat Consiliul Concurenţei
asupra implementãrii schemei:
....................................................................
11.3. Alte informaţii utile, inclusiv o estimare a numãrului de locuri de
muncã create sau menţinute:
....................................................................
12. Alte informaţii

Vã rugãm sã furnizaţi orice alte informaţii pe care le consideraţi
necesare pentru evaluarea mãsurii (mãsurilor) în cauzã prin prisma
Regulamentului privind ajutorul de stat pentru cercetare şi dezvoltare,
publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 850 din
16 septembrie 2004.



ANEXA 9
-------
la regulament
-------------

Formular pentru informaţii suplimentare privind ajutorul de stat
pentru salvarea firmelor în dificultate: scheme de ajutor de stat


Acest formular de informaţii suplimentare trebuie folosit pentru
notificarea oricãrui ajutor de stat în conformitate cu art. 2 din Lege.
El trebuie folosit de asemenea în cazul oricãrui ajutor individual sau
scheme notificate Consiliului Concurentei din motive de interpretare
legalã.

1. ELIGIBILITATE

1.1. Schema este limitatã la firmele care îndeplinesc cel puţin una din
criteriile de eligibilitate de mai jos:
1.1.1. Este schema limitatã la firme la care mai mult de jumãtate din
capitalul social a dispãrut şi mai mult de un sfert din acest capital a
fost pierdut în ultimele 12 luni?
[] Da [] Nu
1.1.2. Sunt firmele beneficiare companii cu rãspundere nelimitatã, la care
mai mult de jumãtate din capital, aşa cum reiese din contabilitatea
companiei, a dispãrut şi mai mult de un sfert din capital a fost pierdut
în ultimele luni?
[] Da [] Nu
1.1.3. Îndeplinesc firmele criteriile din legislaţia naţionala pentru a
fii subiect al procedurilor de insolvabilitate colectivã?
[] Da [] Nu
1.2. Este schema limitatã la restructurarea întreprinderilor mici sau
mijlocii aflate în dificultate, care corespund definiţiei IMM-urilor?
[] Da [] Nu

2. Forma ajutorului

2.1. Va fi ajutorul acordat în cadrul schemei garantat în baza unor
dificultãţi sociale severe? Vã rugãm justificaţi.
2.2. Este sigur ca ajutorul din cadrul schemei nu va avea efecte adverse
nedorite asupra altor STATE MEMBRE ale UE? Vã rugãm sã justificaţi.
2.3. Va rugam sã explicaţi de ce credeţi ca schema de ajutor de stat
este limitata la minimum necesar (spre exemplu este ea limitata la o suma
necesara pentru ca firma sã nu dea faliment pentru perioada pentru care
este autorizat ajutorul. Aceasta nu ar trebui sã fie mai mare de 6 luni).
2.4. Va angajaţi ca la 6 luni dupã acordarea ajutorului fie sã aprobaţi
un plan de restructurare sau lichidare, fie sã dispuneţi recuperarea
împrumutului şi a ajutorului care corespunde premiului de risc pentru
beneficiar?
[] Da [] Nu
Va rugam sã specificaţi valoarea maxima de ajutor care poate fi acordata
unei firme în cadrul operaţiunii de salvare: ......................
....................................................................
2.5. Furnizaţi toate informaţiile relevante privind ajutorul de orice tip
care ar putea fi acordate firmelor eligibile pentru a primi ajutor de
salvare în aceeaşi perioada de timp.

3. Raportarea anuala

3.1. Va angajaţi sã furnizaţi rapoarte cel puţin o data pe an, privind
modul de operare al schemei?
[] Da [] Nu
3.2. Va angajaţi ca în cadrul unui asemenea raport sã includeţi o lista
a firmelor beneficiare cuprinzând cel puţin urmãtoarele informaţii:
a) numele companiei;
b) codul CAEN;
c) numãrul de angajaţi;
Cifra de afaceri anualã şi valoarea bilanţului contabil;
Valoarea ajutorului acordat;
Când este cazul, orice ajutor de restructurare sau alt sprijin considerat
ca atare, care a fost primit în trecut;
Dacã compania beneficiarã a fost sau nu subiect al procedurilor de
insolvabilitate colectiva înainte de sfârşitul perioadei de restructurare.
[] Da [] Nu

4. Alte informaţii

Vã rugãm indicaţi aici orice altã informaţie pe care o consideraţi relevantã
pentru analiza mãsurii(lor) avute în vedere în baza Regulamentului privind
ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea întreprinderilor în
dificultate, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1215
din 17 decembrie 2004.



ANEXA 10
--------
la regulament
-------------

Formular pentru informaţii suplimentare pentru salvarea firmelor
în dificultate: ajutor individual


Acest formular de informaţii suplimentare trebuie folosit pentru notificarea
unui ajutor individual de restructurare, subiect al Regulamentului privind
ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea firmelor în dificultate.

1. Eligibilitate

1.1. Este firma o companie cu rãspundere limitatã, care a rãmas fãrã mai
mult de jumãtate din capitalul social, şi mai mult de un sfert din acesta
a fost pierdut în ultimele 12 luni?
[] Da [] Nu
1.2. Este firma o companie cu rãspundere nelimitatã, care a rãmas fãrã mai
mult de jumãtate din capital, aşa cum apare în contabilitatea companiei,
şi mai mult de un sfert din acesta pierdut în ultimele 12 luni?
[] Da [] Nu
1.3. Îndeplineşte întreprinderea criteriile legislaţiei naţionale pentru
a fi subiect al procedurilor de insolvabilitate colectivã?
[] Da [] Nu
Dacã aţi rãspuns da la oricare din întrebãrile de mai sus, vã rugãm sã
ataşaţi documentele relevante (ultimul cont de pierdere/profit cu bilanţul
contabil, sau decizia tribunalului/curţii pentru deschiderea unei
investigaţii privind compania, în baza legislaţiei naţionale).
Dacã aţi rãspuns nu la toate întrebãrile de mai sus, vã rugãm sã înaintaţi
probe care sã dovedeascã cã firma se aflã în dificultate, pentru a fi
eligibilã pentru ajutor de salvare.
1.4. Când a fost firma creatã? ...................................
1.5. De când a început firma sã opereze? .........................
1.6. Aparţine firma unui grup mai mare?
[] Da [] Nu
Dacã aţi rãspuns da, vã rugãm sã furnizaţi toate detaliile ţinând de grup
(planul de organizare, arãtând legãturile dintre membrii grupului cu
detalii privind capitalul şi drepturile de vot) şi ataşaţi dovezi conform
cãrora dificultãţile firmei îi aparţin şi nu sunt rezultatul unei alocãri
arbitrare a costurilor în cadrul grupului şi cã aceste dificultãţi sunt
prea mari pentru a putea fi rezolvate de cãtre grup.
1.7. A mai primit firma (sau grupul din care face parte) vreun ajutor de
salvare în trecut?
[] Da [] Nu
Dacã da, vã rugãm sã furnizaţi detalii (data, valoarea, referire la decizii
anterioare ale Consiliului Concurenţei dacã sunt aplicabile, etc)

2. Forma ajutorului

2.1. Ajutorul imbraca forma unor împrumuturi sau garanţii la împrumuturi?
Trebuie furnizate copii ale documentelor relevante.
[] Da [] Nu
2.2. Daca da, are împrumutul acordat o rata a dobânzii cel puţin
comparabila cu cea observata a se percepe pentru împrumuturile date unor
firme sãnãtoase, şi în special rata de referinţa adoptata de
Comisia Europeana?
[] Da [] Nu
Frunizati informaţiile detaliate.
2.3. Este ajutorul legat de împrumuturi care trebuie rambursate intr-o
perioada nu mai mare de 12 luni dupã rambursarea ultimei rate data firmei?
[] Da [] Nu
3. Alte elemente
3.1. Este ajutorul acordat în cadrul schemei garantat în baza unor
dificultãţi sociale severe? Vã rugãm justificaţi.
3.2. Este sigur ca ajutorul din cadrul schemei nu va avea efecte adverse
nejustificate asupra comerţului României cu Statele Membre ale Uniunii
Europene? Vã rugãm sã justificaţi.
3.3. Va rugam sã explicaţi de ce credeţi ca schema de ajutor de stat este
limitata la minimum necesar (spre exemplu este ea limitata la o suma
necesara pentru ca firma sã nu dea faliment pentru perioada pentru care
este autorizat ajutorul.) Aceasta ar trebui sã fie bazata pe un plan de
lichiditate planificat pentru 6 luni în avans şi în baza unei comparaţii
cu costurile de operare şi cu cheltuielile financiare pe ultimele 12 luni.
3.4. Va angajaţi ca nu mai târziu de 6 luni de la autorizarea mãsurii de
salvare, sã comunicaţi Consiliului Concurenţei un plan de restructurare
sau de lichidare sau dovada faptului ca împrumutul a fost rambursat în
totalitate si/sau ca garanţia si-a terminat efectele?
[] Da [] Nu
4. Alte informaţii
Indicaţi aici orice alte informaţii pe care le consideraţi a fi relevante
pentru analiza mãsurii(lor) de restructurare avute în vedere, în
conformitate cu Regulamentul privind ajutorul de stat pentru salvarea şi
restructurarea întreprinderilor în dificultate, publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I, nr. 1215 din 17 decembrie 2004.



ANEXA 11
la regulament

Formular pentru informaţii suplimentare privind ajutorul de stat pentru
restructurarea firmelor în dificultate: scheme de ajutor de stat

Acest formular de informaţii suplimentare trebuie folosit pentru notificarea
oricãrui ajutor de stat în conformitate cu art. 2 din Lege. El trebuie
folosit de asemenea în cazul oricãrui ajutor individual sau scheme
notificate Consiliului Concurentei din motive de interpretare legalã.


1. ELIGIBILITATE
1.1.Schema este limitatã la firmele care îndeplinesc cel puţin una din
criteriile de eligibilitate de mai jos:
1.1.1. Este schema limitatã la firme la care mai mult de jumãtate din
capitalul social a dispãrut şi mai mult de un sfert din acest capital a fost
pierdut în ultimele 12 luni?
[] Da [] Nu
1.1.2. Sunt firmele beneficiare companii cu rãspundere nelimitatã, la care
mai mult de jumãtate din capital, aşa cum reiese din contabilitatea
companiei, a dispãrut şi mai mult de un sfert din capital a fost pierdut în
ultimele luni?
[] Da [] Nu
1.1.3. îndeplinesc firmele criteriile din legislaţia naţionala pentru a fii
subiect al procedurilor de insolvabilitate colectivã?
[] Da [] Nu
1.1.4. Este schema limitatã la restructurarea întreprinderilor mici sau
mijlocii aflate în dificultate, care corespund definiţiei IMM-urilor?
[] Da [] Nu
2. Restaurarea viabilitãţii
Trebuie implementat un plan de restructurare care sã asigure restaurarea
viabilitãţii. Urmãtoarele informaţii ar trebui incluse:
2.1. Prezentarea diferitelor evoluţii previzionate ale pieţei bazate pe
studiul pieţei.
2.2. Analiza motivelor pentru care firma a intrat în dificultate.
2.3. Prezentarea propunerilor privind strategia de viitor a firmei şi modul
în care se va ajunge la viabilitatea acesteia.
2.4. Descrierea completa şi privirea de ansamblu a diferitelor masuri de
restructurare planificate şi a costurilor acestora.
2.5. Graficul pentru implementarea diferitelor mãsuri şi termenul limitã
pentru implementarea în totalitate a planului de restructurare.
2.6. Informaţii privind capacitatea de producţie a companiei, şi în special
a utilizãrii acesteia, reduceri de capacitãţi.
2.7. Descrierea completã a aranjamentelor financiare în vederea
restructurãrii, inclusiv:
- utilizarea capitalului care este încã disponibil;
- vânzãri de active sau filiale pentru a sprijini restructurarea financiarã;
- angajamente financiare asumate de diferiţi acţionari şi pãrţi terţe (cum
ar fi creditori, bãnci);
- valoarea sprijinului public şi demonstrarea necesitaţii acelei valori;
2.8. Profitul previzionat şi contabilitatea pierderilor pentru urmãtorii
5 ani cu estimarea capitalul recuperat şi studiu de sensibilitate, bazate pe
mai multe scenarii.
2.9. Numele autorului/autorilor planului de restructurare şi data la care a
fost conceput.
3. Evitarea distorsionãrii nedorite a concurenţei
Schema prevede cã firmele beneficiare nu trebuie sã îşi mãreascã
capacitatea pe perioada planului de restructurare?
[] Da [] Nu
4. Ajutorul de stat limitat la minimul necesar
Descrieţi cum se va asigura faptul cã ajutorul acordat în cadrul acestei
scheme va fi limitat la minimum necesar.
5. Principiul prima şi ultima datã
Este exclus ca firmele beneficiare sã primeascã ajutor de restructurare mai
mult decât o singurã datã pe o perioadã de 10 ani?
[] Da [] Nu
Toate cazurile în care acest principiu nu este respectat trebuie notificate
individual.
6. Valoarea ajutorului
6.1. Specificaţi valoarea maximã a ajutorului care poate fi acordat oricãrei
firme ca parte din operaţiunea de restructurare.
6.2. Furnizaţi toate informaţiile relevante privind ajutorul de orice tip
care poate fi acordat firmelor eligibile de a primi ajutor de restructurare.
7. Raportul anual
7.1. Vã angajaţi sã furnizaţi rapoarte, cel puţin o datã pe an, privind
operaţiunile schemelor?
[] Da [] Nu
7.2. Vã angajaţi în asemenea rapoarte sã includeţi o listã a firmelor
beneficiare cu cel puţin urmãtoarele informaţii:
a) Numele companiei;
b) Codul corespunzãtor clasificãrii CAEN;
c) numãrul de angajaţi;
d) Cifra de afaceri anualã şi valoarea bilanţului contabil;
e) Valoarea ajutorului acordat;
f) Când este cazul, orice ajutor de restructurare sau alt sprijin considerat
ca atare, care a fost primit în trecut;
g) Dacã compania beneficiarã a fost sau nu subiect al procedurilor de
insolvabilitate colectiva înainte de sfârşitul perioadei de restructurare.
[] Da [] Nu
8. Alte informaţii
Vã rugãm indicaţi aici orice altã informaţie pe care o consideraţi
relevantã pentru analiza mãsurii(lor) avute în vedere în baza Regulamentul
privind ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea întreprinderilor
în dificultate, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.
1215 din 17 decembrie 2004.




ANEXA 12
la regulament

Formular pentru informaţii suplimentare pentru restructurarea firmelor în
dificultate: ajutor individual

Acest formular de informaţii suplimentare trebuie folosit pentru notificarea
unui ajutor individual de restructurare, subiect al Regulamentului privind
ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea firmelor în dificultate.



1. Eligibilitate
1.1. Este firma o companie cu rãspundere limitatã, care a rãmas fãrã mai
mult de jumãtate din capitalul social, şi mai mult de un sfert din acesta a
fost pierdut în ultimele 12 luni?
[] Da [] Nu
1.2. Este firma o companie cu rãspundere nelimitatã, care a rãmas fãrã mai
mult de jumãtate din capital, aşa cum apare în contabilitatea companiei, şi
mai mult de un sfert din acesta pierdut în ultimele 12 luni?
[] Da [] Nu
1.3. îndeplineşte întreprinderea criteriile legislaţiei naţionale pentru a
fi subiect al procedurilor de insolvabilitate colectivã?
[] Da [] Nu
Dacã aţi rãspuns da la oricare din întrebãrile de mai sus, vã rugãm sã
ataşaţi documentele relevante (cea mai recenta situaţie financiara anuala
întocmita, sau decizia tribunalului/curţii pentru deschiderea unei
investigaţii privind compania, în baza legislaţiei naţionale).
Dacã aţi rãspuns nu la toate întrebãrile de mai sus, vã rugãm sã înaintaţi
probe care sã dovedeascã faptul cã firma se aflã în dificultate, pentru a fi
eligibilã pentru ajutor de restructurare.
1.4. Când a fost firma creatã?............................................
1.5. De când a început firma sã opereze?...............................
1.6. Aparţine firma unui grup mai mare?
[] Da [] Nu
Dacã aţi rãspuns da, vã rugãm sã furnizaţi toate detaliile ţinând de grup
(planul de organizare, arãtând legãturile dintre membrii grupului cu detalii
privind capitalul şi drepturile de vot) şi ataşaţi dovezi conform cãrora
dificultãţile firmei îi aparţin şi nu sunt rezultatul unei alocãri arbitrare
a costurilor în cadrul grupului şi cã aceste dificultãţi sunt prea mari
pentru a putea fi rezolvate de cãtre grup.
1.7. A mai primit firma (sau grupul din care face parte) vreun ajutor de
restructurare în trecut?
[] Da [] Nu
Dacã da, vã rugãm sã furnizaţi detalii (data, valoarea, referire la decizii
anterioare ale Consiliului Concurenţei dacã sunt aplicabile, etc)
2. Plannul de restructurare
2.1. Furnizaţi o copie a studiului de piaţã/pieţe înaintat de firma în
dificultate, cu numele organizaţiei care 1-a efectuat. Acesta trebuie sã
cuprindã în special:
2.1.1. O definire precisã a produsului şi a pieţei/pieţelor geografice.
2.1.2. Numele principalilor concurenţi ai companiei cu cota lor de piaţã la
nivel mondial, comunitar sau naţional, dupã cum este cazul.
2.1.3. Evoluţia cotei de piaţã a companiei în ultimii ani.
2.1.4. O evaluare a capacitãţii şi cererii totale de producţie la nivel
comunitar, concluzionând dacã este sau nu un exces de capacitate pe piaţã.
2.1.5. Previziuni la nivel comunitar privind tendinţa cererii, capacitãţii
agregate şi preţurilor pe piaţã pentru urmãtorii 5 ani.
2.2. Ataşaţi planul de restructurare. Cel puţin urmãtoarele informaţii ar
trebui incluse:
2.2.1. Prezentarea diferitelor previzionãri ale pieţei rezultate de pe urma
urmãririi tendinţelor pieţei.
2.2.2. Analiza motivelor pentru care firma a intrat în dificultate.
2.2.3. Prezentarea viitoarei strategii propuse pentru firmã şi modul în care
aceasta va duce la viabilitatea firmei.
2.2.4. Descrierea completã şi privirea de ansamblu a diferitelor mãsuri de
restructurare planificate şi a costurilor lor.
2.2.5. Graficul de implementare a diferitelor mãsuri şi termenul limitã
pentru implementarea planului de restructurare în totalitate.
2.2.6. Informaţiile privind capacitatea de producţie a companiei şi în
special a utilizãrii capacitãţilor, reduceri de capacitãţi.
2.2.7. Descrierea completã a aranjamentelor financiare pentru restructurare,
inclusiv:
- utilizarea capitalului rãmas disponibil,
- vânzarea de active sau filiale pentru a sprijini finanţarea
restructurãrii;
- angajamente financiare asumate de diferiţi acţionari şi alte pãrţi terţe
(cum ar fi creditori, bãnci);
- valoarea sprijinului public şi demonstrarea necesitãţii acelei valori;
2.2.8. Previzionarea contului de profit şi pierdere pentru urmãtorii 5 ani
cu estimarea capitalului recuperat şi studiu de sensibilitate bazat pe mai
multe scenarii.
2.2.9. Numele autorului/autorilor planului de restructurare şi data la care
a fost fãcut;
2.3. Descrierea mãsurilor compensatorii propuse, având în vedere combaterea
efectelor de distorsionare a concurenţei la nivel comunitar.
2.4. Furnizaţi toate informaţiile relevante privind ajutorul de orice tip
care a fost acordat firmei care primeşte ajutorul de restructurare, dacã a
fost sau nu în baza unei scheme de ajutor, pânã la sfârşitul perioadei de
restructurare.
3. Costuri eligibile
3.1. Specificaţi care costuri pot fi avute în vedere pentru calculul valorii
ajutorului.
4. Intensitatea ajutorului de stat
4.1. Indicaţi dacã ajutorul de stat poate sau nu sã fie cumulat cu alte
scheme de ajutor de stat ("cumul de ajutoare") sau alte prevederi privind
ajutorul de stat şi dacã da, ce aranjamente sunt fãcute pentru a limita o
asemenea cumulare sau a asigura ca în caz de cumul, sã nu se depãşeascã
intensitatea maximã pentru respectiva lucrare.
5. Compatibilitate
5.1. Furnizaţi o justificare rezonabilã în sprijinul compatibilitãţii
ajutorului în conformitate cu principiile Regulamentului privind ajutorul de
stat pentru salvarea şi restructurarea firmelor aflate în dificultate.
6. Alte informaţii
Indicaţi aici orice alte informaţii pe care le consideraţi a fi relevante
pentru analiza mãsurii(lor) de restructurare avute în vedere,în conformitate
cu Regulamentul privind ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea
întreprinderilor în dificultate, publicat în Monitorul Oficial al României,
Partea I, nr. 1215 din 17 decembrie 2004.




ANEXA 13
la regulament

Formular conţinând informaţii suplimentare privind ajutorul pentru protecţia
mediului

Acest formular de informaţii suplimentare trebuie folosit pentru notificarea
unui ajutor ce cade sub incidenţa Regulamentului privind ajutorul de stat
pentru protecţia mediului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.



1. Obiectivul ajutorului de stat
1.1. Care sunt obiectivele urmãrite, pentru protecţia mediului? Prezentaţi
o descriere detaliatã a fiecãrei pãrţi a schemei de ajutor de stat.
Dacã mãsura în discuţie a fost deja aplicatã în trecut, care au fost
rezultatele obţinute?.
1.2. Dacã mãsura este nouã, ce rezultate de mediu se anticipeazã, şi
pentru ce perioadã?
2. Ajutorul de investiţii în vederea adaptãrii la noile standarde sau
pentru depãşirea standardelor existente.
2.1. Ajutorul de stat pentru adaptarea la noile standarde comunitare.
2.1.1. Ajutorul de stat va fi acordat pentru atingerea standardelor
comunitare deja adoptate la momentul notificãrii?
[] Da [] Nu
Dacã da, care sunt standardele comunitare în chestiune?
La ce datã au fost adoptate în mod formal de cãtre instituţiile comunitare
competente?
Vã rugãm sã confirmaţi cã nici un ajutor nu va fi acordat întreprinderilor
mari pentru atingerea standardelor comunitare deja adoptate.
[] Da [] Nu
2.l.2. Care sunt costurile eligibile?
................................................................
Explicaţi cum se va asigura cã, costurile eligibile sunt numai costurile
suplimentare necesare în vederea atingerii obiectivelor de mediu şi cum
orice economie realizatã în ultimii 5 ani de viaţã ai inventiţiei va fi
luatã în considerare?
În ce mãsurã sunt luate în calcul avantajele rezultate dintr-o posibilã
creştere a capacitãţii şi din producţia suplimentarã accesorie?
2.1.3. Care este intensitatea maximã a ajutorului, exprimatã ca valoare
brutã din ajutorul planificat?
2.2. Ajutoarele de stat destinate depãşirii standardelor comunitare sau
planificate, în cazul în care nu existã standarde comunitare.
2.2.1. Daca existã standarde comunitare, vã rugãm sã le descrieţi
................................................................
Dacã nu existã standarde comunitare, existã standarde naţionale?
[] Da [] Nu
Dacã da, vã rugãm sã ataşaţi o copie a textelor relevante.
Vã rugãm sã confirmaţi dacã întreprinderii i se va acorda ajutor doar
pentru a atinge standardele naţionale care sunt mai restrictive decât cele
comunitare, sau dacã acolo unde nu existã standarde comunitare, îndeplineşte
standardele relevante existente la data finalã stipulatã în mãsura
naţionalã:
Vã rugãm daţi exemple de investiţii eligibile.
În cazul standardelor naţionale, sunt acestea mai stricte decât cele
comunitare?
[] Da [] Nu
Dacã da, vã rugãm sã specificaţi.
2.2.2. Care sunt costurile eligibile?
Vã rugãm sã explicaţi în ce mod se va asigura cã aceste costuri eligibile
sunt doar costurile suplimentare necesare pentru îndeplinirea obiectivelor
de mediu, şi în ce mod vor fi luate în considerare orice economii fãcute în
termeni de costuri implicate pentru primii 5 ani de viaţã ai investiţiei.
În ce mãsurã sunt luate în calcul avantajele rezultate dintr-o posibilã
creştere a capacitãţii şi din producţia suplimentarã accesorie?
2.2.3. Precizaţi care este intensitatea maximã brutã a mãsurii planificate?
Care este intensitatea maximã brutã a mãsurii planificate?
Prevede schema de ajutor de stat un bonus pentru întreprinderile situate în
regiuni eligibile pentru ajutor de stat regional?
[] Da [] Nu
Dacã da, care sunt bonusurile prevãzute?
Prevede schema de ajutor de stat un bonus pentru IMM-uri?
[] Da [] Nu
Dacã da, vã rugãm detaliaţi.
Poate fi acest bonus cumulat pentru întreprinderile situate în regiunile
asistate?
[] Da [] Nu
Dacã da, vã rugãm sã descrieţi modalitatea.
3. Ajutorul pentru investiţii în sectorul energetic
3.1. Ajutoarele de stat pentru investiţii destinate economiilor de energie.
3.1.1. Care sunt economiile de energie care se aşteaptã ca rezultat al
ajutorului ad hoc sau al schemei de ajutor?
Suma preconizatã a se obţine din economii este evaluatã de un expert
independent?
Daţi exemple de investiţii eligibile.
3.1.2. Care sunt economiile de CO(2) preconizate ca rezultat al ajutorului
de stat ad hoc sau al schemei de ajutor?
3.1.3. Care sunt costurile eligibile?
Explicaţi în ce mod se va asigura cã aceste costuri eligibile sunt doar
cheltuieli suplimentare necesare pentru îndeplinirea obiectivelor de mediu,
şi în ce mod vor fi luate în considerare orice economii fãcute în termeni
de costuri implicate pentru primii 5 ani de viaţã ai investiţiei.
În ce mãsurã sunt luate în calcul avantajele rezultate dintr-o posibilã
creştere a capacitãţii şi din producţia suplimentarã accesorie?
Care este intensitatea maximã brutã a mãsurii planificate?
Prevede schema de ajutor de stat un bonus pentru întreprinderile situate în
regiuni eligibile pentru ajutor de stat regional?
[] Da [] Nu
Dacã da, care sunt bonusurile prevãzute?
Prevede schema de ajutor de stat un bonus pentru IMM-uri?
[] Da [] Nu
Dacã da, vã rugãm daţi detalii.
Poate fi acest bonus cumulat cu bonusul acordat întreprinderilor din zonele
asistate?
[] Da [] Nu
Dacã da, care sunt condiţiile?
3.2. Ajutoarele de stat în favoarea producţiei combinate de electricitate şi
cãldurã.
3.2.1. Care sunt sursele primare de energie utilizate în procesul de
producţie?
3.2.2. Care vor fi beneficiile de mediu rezultate din mãsura respectivã?
Dacã eficienţa conversiei este foarte mare, daţi şi media comparativã.
Care va fi eficienţa de conversie minimã pentru uzinele eligibile
producãtoare de cãldura combinata?
Dacã mãsura permite scãderea consumului de energie, în ce proporţie?
A fost aceastã prevedere evaluatã de un expert independent?
În ce mod şi în ce mãsurã este procesul de producţie mai puţin dãunãtor
pentru mediu?
3.2.3. Care sunt costurile eligibile?
Care ar fi costurile de investiţii pentru instalarea unei noi entitãţi de
producţie de electricitate (sau cãldurã) pentru aceeaşi capacitate, în
termenii producţiei energiei efective?
În ce mãsurã vânzarea de cãldurã (dacã instalaţia este destinatã în primul
rând pentru producţia de energie) sau vânzarea de electricitate (în cazul
opus) este luatã în considerare pentru a descreşte cele mai mari costuri de
investiţii?
În cazul înlocuirii unei instalaţii existente, existã vreun avantaj care
apare din cauza creşterii de capacitate sau a economiilor la costuri?
Cum sunt calculate aceste avantaje?
3.2.4. Care este intensitatea maxima bruta pentru ajutorul planificat?
Care este intensitatea maximã brutã pentru ajutorul de stat?
Care este intensitatea maxima bruta standard pentru ajutorul de stat?
Prevede schema respectivã un bonus pentru întreprinderile aflate în zonele
asistate?
[] Da [] Nu
Dacã da, care sunt bonusurile prevãzute?..................................
Existã vreun bonus prevãzut pentru IMM-uri?
[] Da [] Nu
Dacã da, vã rugãm sã daţi detalii.
Poate acest bonus sã fie cumulat cu bonusul acordat întreprinderilor din
zonele asistate?
Dacã da, în ce condiţii?
3.3. Ajutoare de stat pentru investiţii în energie regenerabilã.
3.3.1. Care sunt tipurile de energie în chestiune? Aceste tipuri de energie
intrã sub incidenţa definiţiei energiilor regenerabile?
Dacã investiţiile sunt destinate furnizãrii de energie pentru întreaga
regiune, descrieţi limitele acestei regiuni şi tipurile de energie utilizatã
înainte în acest scop.
3.3.2. Care sunt costurile eligibile?
Care ar fi costurile de investiţie pentru instalaţia unei unitãţi de
producţie, pentru aceeaşi capacitate, în termenii producţiei energiei
efective?
3.3.3. Care este intensitatea brutã maximã pentru ajutorul de stat
planificat?
Dacã ajutorul de stat poate acoperi costurile eligibile totale, de ce este
indispensabilã o asemenea ratã a ajutorului de stat?
În circumstanţe similare, cum ar fi comercializatã energia produsã, prin ce
distributori şi la ce tarife?..............................................
Prevede schema de ajutor de stat planificatã un bonus pentru întreprinderile
situate în regiuni eligibile pentru ajutor de stat regional?
[] Da [] Nu
Dacã da, care este mãrimea bonusurilor prevãzute?
............................................................................
Prevede schema de ajutor de stat un bonus pentru IMM-uri?
[] Da [] Nu
Dacã da, vã rugãm daţi detalii.
Poate fi acest bonus cumulat cu bonusul acordat întreprinderilor din
regiunile asistate?
[] Da [] Nu
Dacã da, care sunt condiţiile?
Poate fi ajutorul de stat pentru investiţii notificat cumulat cu alt ajutor
de stat în înţelesul art.2 din Lege, sau cu alte forme de finanţare ?
[] Da [] Nu
Dacã da, vã rugãm sã vã angajaţi sã respectaţi intensitatea maximã a
ajutorului stipulatã în Regulamentul privind ajutorul de stat pentru
protecţia mediului sau, în cazul în care se acordã un ajutor de stat care
serveşte altor scopuri dar implicã aceleaşi costuri eligibile, cel mai
favorabil plafon al ajutorului de stat.
4. Ajutorul de stat în favoarea reabilitãrii zonelor industriale poluate
4.1. Care este locaţia în discuţie (descrierea zonei) şi care este natura
poluãrii?
Natura poluãrii, mãrimea şi riscul pe care îl reprezintã pentru sãnãtatea
umanã şi pentru mediu au fost analizate de cãtre un expert independent?
[] Da [] Nu
Care anume? Ataşaţi o copie a rapoartelor.
4.2. In cazul unor ajutoare ad hoc, vã rugãm sã rãspundeţi la urmãtoarele
întrebãri: Proprietatea actuala a zonei este privata sau publica?
Daca proprietea actuala a zonei este publica, a fost acest teren
achiziţionat de cãtre administraţia publica pentru a duce la îndeplinire
acţiuni de reabilitare/ remediere?
[] Da [] Nu
A fost identificata persoana responsabila pentru poluarea terenului?
[] Da [] Nu
Daca nu, vã rugãm sã descrieţi pe scurt circumstanţele exceptãrii, care
arata ca poluatorul nu trebuie fãcut rãspunzãtor.
A fost evaluata valoarea terenului poluat (înainte de reabilitare) de cãtre
un expert independent?
[] Da [] Nu
Care este valoarea de piaţa a terenului, înainte de reabilitarea acestuia?
Care sunt costurile calculate pentru acţiunile de reabilitare?
Care sunt costurile principale, în sensul Instrucţiunilor privind vânzarea
de terenuri si/sau clãdiri de cãtre autoritãţile publice ?
A fost evaluata valoarea terenului poluat dupã reabilitare de cãtre un
expert independent?
[] Da [] Nu
Care este valoarea de piaţa a terenului reabilitat?
Administraţia publica are intenţia de a vinde terenul în termen de trei ani
dupã data achiziţionãrii?
Ce utilizare va fi data terenului poluat dupã reabilitarea sa?
Care este scopul ajutorului preconizat?
Care este intensitatea bruta maxima a ajutorului planificat?
4.3. In cazul unei scheme de ajutor de stat, vã rugãm sã explicaţi:
Care este scopul ajutorului de stat prevãzut?
Care este intensitatea bruta maxima a ajutorului de stat planificat?
Au fost acordate scheme de ajutoare de stat similare pentru finanţarea
reabilitãrii altor terenuri poluate? Vã rugãm sã explicaţi cate terenuri au
fost remediate în cadrul unor scheme similare şi care au fost valorile
alocate unor asemenea scheme?
5. Ajutorul de stat în favoarea relocalizarii unei întreprinderi
5.1. Unde este situata întreprinderea care ar trebui sã beneficieze de
ajutor pentru relocare?
5.2. De ce are loc relocarea?
Vã rugãm sã furnizaţi o descriere amãnunţita a circumstanţelor de mediu,
sociale sau de sãnãtate publica care au fãcut necesara relocarea. Este
proprietarul întreprinderii rãspunzãtor (in baza legislaţiei naţionale sau
comunitare) de poluarea/ problema de mediu?
5.3. Exista vreo decizie administrativa sau judiciara care sã ordone
relocarea întreprinderii?
[] Da [] Nu
Daca da, vã rugãm sã ataşaţi o copie a deciziei relevante.
Va rugam sã confirmaţi ca beneficiarul va îndeplini cele mai stricte
standarde de mediu aplicabile în noua regiune în care va fi relocat.
5.4. Ce profit poate obţine întreprinderea de pe urma vânzãrii,
exproprierii sau închirierii teritoriilor sau instalaţiilor abandonate?
5.5. Care costuri vor trebui asumate în relaţie cu noile instalaţii cu
capacitate de producţie echivalenta cu cele abandonate?
Va cauza relocarea penalitãţi pentru terminarea anticipata a contractului
privind închirierea de terenuri sau clãdiri?
Vor fi beneficii de pe urma noilor tehnologii utilizate în urma relocãrii?
Exista unele câştiguri contabile de pe urma unei utilizãri mai bune a
instalaţiilor, în urma relocalizarii?
Care este intensitatea bruta maxima a ajutorului de stat planficat?
6. Ajutorul pentru IMM-uri pentru servicii de consultanta în domeniul
protecţiei mediului
6.1. Care sunt potenţialii beneficiari ai ajutorului de stat?
6.2. Serviciile de consultanta vor fi furnizate de companii externe?
[] Da [] Nu
Companiile externe au legaturi financiare cu întreprinderile beneficiare
de ajutor de stat?
[] Da [] Nu
Va rugam sã detaliaţi natura exacta a serviciilor de consultanta.
7. Ajutorul de stat de operare pentru promovarea managementului reziduurilor
şi economisirii de energie
7.1. Care sunt costurile de producţie suplimentare şi ce parte este
acoperita de ajutor? Daca ajutorul este degresiv, vã rugãm sã enumeraţi
modalitãţile?
7.2. Care este durata prevãzuta pentru aplicarea schemei de ajutor de stat
notificata?
7.3. Întrebãri specifice în cazul ajutorului de stat pentru promovarea
managementului reziduurilor:
Cum se asigurã faptul ca un beneficiar finanţeazã serviciile furnizate
proporţional cu valoarea reziduurilor produse si/sau a costurilor de
tratament?
In cazul unui ajutor pentru managementul reziduurilor industriale, sunt
aplicabile regulile comunitare?
Daca da, vã rugãm sã descrieţi.
7.4. În lipsa regulilor comunitare, exista reguli naţionale?
[] Da [] Nu
Daca da, vã rugãm sã descrieţi.
8. Ajutoare de operare sub forma de reduceri sau scutiri de taxe
8.1. Introducerea unei noi taxe ca rezultat al obligaţiilor comunitare
8.1.1. Statul acorda exceptãri care duc la o rata mai mica decât rata
comunitara.
De la ce taxa se acorda reducerea sau scutirea?
Cum contribuie uşurarea taxei la protecţia mediului?
Ce rezultate au fost obţinute sau sunt aşteptate a se obţine ca şi
consecinţa directa a taxelor?
Aceste exceptãri au fost autorizate de cãtre Consiliul Concurenţei prin
aplicarea regulilor fiscale naţionale?
De ce este necesar sã se aplice rate mai mici decât ratele minime din
comunitate?
Sectoarele care beneficiazã de reduceri de taxe sunt subiect al unei
puternice concurente la nivel comunitar sau internaţional?
Cate întreprinderi pot beneficia de aceasta mãsura?
Sunt aceste întreprinderi subiecte ale altor sarcini privind protecţia
mediului?
8.1.2. Statul acorda reduceri de taxe mai mici decât rata minima comunitara.
De la ce taxa se face reducerea sau scutirea?
Cum contribuie reducerea taxei la protecţia mediului?
Ce rezultate au fost obţinute sau se aşteaptã a se obţine ca şi consecinţa
directa a taxelor?
Sunt derogãrile condiţionate de încheierea de acorduri intre firmele
beneficiare şi Stat pentru a îmbunãtãţi protecţia mediului?
[] Da [] Nu
Care este natura acestor acorduri?
Sunt aceste acorduri deschise tuturor sectoarelor economiei care pot
beneficia de mãsura fiscala?
Daca înscrierea la un acord este voluntara şi nu o condiţie pentru primirea
beneficiilor fiscale, care este rata (previzionata) accesului la acorduri
printre beneficiarii masurilor fiscale?
Cine asigurã monitorizarea unui acord încheiat intre firme?
Ce sancţiuni sunt prevãzute în cazul nerespectarii obligaţiilor asumate în
acorduri?
Ataşaţi o copie a unui astfel de acord sau descrieţi în detaliu conţinutul
acestuia.
In absenta unui astfel de acord intre firme şi stat, care va fi rata
efectiva plãtitã de cãtre firma, dupã aplicarea unei reduceri şi care va fi
diferenţa dintre cuantumul total şi rata minima comunitara?
Este aceasta impunere specificã pentru România sau exista în toate Statele
Membre?
Ce creştere de impuneri se datoreazã schimbãrii condiţiilor economice?
Care este durata de aplicare a proiectului de schema de ajutor de stat
notificat?
8.1.3. Derogãri de la aplicarea introducerii unei noi taxe, impuse în
absenta unei obligaţii comunitare
Sunt derogãrile condiţionate de caracterul voluntar sau obligatoriu al
încheierii acordurilor intre firme şi furnizor care au ca scop creşterea
protecţiei mediului ?
Care este natura acestor acorduri ?
Se adreseazã aceste acorduri tuturor sectoarelor din economie care pot
beneficia de aceasta mãsura?
Daca încheierea unui accord este voluntara şi nu este o condiţie impusa
pentru a beneficia de aceste avantaje, care este taxa perceputa pentru a lua
parte la aceste acorduri alãturi de ceilalţi beneficiari ?
Cine asigurã respectarea angajamentelor introduse de cãtre firme ?
Care sunt sancţiunile pentru nerespectarea angajamentelor asumate în cadrul
acordurilor?
Ataşaţi o copie a proiectelor de acord dacã este posibil sau descrieţi
conţinutul acestora.
Daca exista reguli la nivel naţional cu acelaşi efect ca şi acordurile
menţionate mai-sus, ataşaţi o copie a acestor reguli naţionale.
In absenta acordurilor dintre firme şi furnizor, care taxa va fi efectiv
plãtitã de cãtre firme dupã aplicarea reducerii şi care va fi diferenţa fata
de rata naţionala normala?
Furnizaţi cifre pe baza cãrora Consiliul Concurenţei va evalua procentul
din taxa plãtit efectiv.
Ce perioada se prevede pentru aplicarea schemei de ajutor notificate ?
8.1.4. Derogãri aplicabile taxelor existente
Care este efectul asupra mediului a aplicãrii taxelor vizate de mãsura ?
Când a fost introdusã taxa ?
Care sunt beneficiarii ?
Decizia de a acorda o reducere a taxei pentru beneficiarii vizaţi de aceastã
notificare a fost luatã ţinând cont de o creştere semnificativã a taxei ?
Dacã da, arãtaţi evoluţia în timp a taxei relevante în termeni absoluţi.
Au devenit aceste derogãri necesare ca urmare a unei schimbãri
semnificative a condiţiilor economice?
Descrieţi aceastã schimbare.
Este aceastã schimbare specificã unui singur furnizor sau este specificã
tuturor furnizorilor?
Care creştere a taxelor percepute se datoreazã schimbãrii condiţiilor
economice?
Care este perioada de aplicare a schemei de ajutor notificate?
8.1.5. Scutiri de taxe necesare pentru modernizarea producţiei de energie
pentru a se obţine o mai mare eficienţã energeticã.
Ce surse de energie tradiţionalã vor fi utilizate pentru producţia de
energie?
Care va fi diferenţa între eficienţa energeticã în comparaţie cu metodele
tradiţionale de producţie?
Ce costuri adiţionale vor fi cauzate de producţia previzionatã ?
9. Ajutor de operare în favoarea energiilor regenerabile
9.1. Care sunt categoriile de energie în cauzã?
Sunt aceste tipuri de energie conforme cu definiţia energiilor regenerabile?
9.2. Ajutoarele pentru compensarea diferenţei dintre costurile de producţie
pentru energiile regenerabile şi preţurile de piaţã pentru aceste tipuri de
energie.
Sunt acestea noi fabrici?
[] Da [] Nu
Care sunt costurile medii de producţie şi diferenţa pânã la preţul de piaţã
mediu pentru fiecare sursã de energie regenerabilã?
Vã rugãm sã descrieţi mecanismul de sprijin exact şi în special metoda
pentru calculul valorii ajutorului.
Care este durata prevãzutã pentru amortizarea centralei?
Vã rugãm sã arãtaţi cã valoarea netã prezentã a ajutorului de stat nu va
depãşi valoarea netã prezentã a costurilor totale de investiţii pentru
centralele de electricitate care beneficiazã de ajutor de stat.
Dacã ajutorul de stat este prevãzut pentru mai mulţi ani, care sunt
modalitãţile pentru revizuirea costurilor de producţie şi a preturilor de
piaţa?
Sunt centralele de producere a surselor de energie regenerabila eligibile şi
pentru ajutoare de investiţii?
[] Da [] Nu
Daca da, în ce mãsura ?
Cum va fi luat în calcul ajutorul de stat pentru investiţii la determinarea
necesitaţii unui ajutor de operare?
Include ajutorul de stat şi elemente de reinvestire a capitalului?
[] Da [] Nu
Daca da, în ce mãsura? Vã rugãm sã explicaţi de ce este considerat necesar.
Pentru sectorul biomasei, poate sã depãşeascã ajutorul pentru acoperirea
investiţiilor?
9.3. Ajutoare sub forma de mecanisme ale pieţei. Sunt acestea noi fabrici?
[] Da [] Nu
Care sunt costurile medii pentru producerea energiei regenerabile în
chestiune şi diferenţa pana la preţul mediu al pieţei pentru energie?
Cum vor funcţiona mecanismele?
Cum se asigurã ca mecanismele nu descurajeazã producãtorii de energie
regenerabila de a deveni mai competitivi?
Cum ia în calcul acest mecanism importurile şi exporturile de electricitate?
In cazul certificatelor verzi (de mediu) statul va interveni direct sau
indirect în fixarea preturilor?
Poate statul, dacã doreşte, sã aducã pe piaţa noi certificate sau sã le
cumpere?
[] Da [] Nu
Va include sistemul o obligaţie platibila în caz de neindeplinire a
obligaţiilor?
[] Da [] Nu
Daca da, cum vor fi colectaţi, administraţi şi utilizaţi aceşti bani?
Cum se va asigurã controlul pentru a se evita o supracompensare a firmelor
participante?
9.4. Ajutorul de operare în vederea evitãrii costurilor externe
Reprezintã aceastea, noi fabrici?
[] Da [] Nu
In ce fel şi de cãtre cine sunt calculate costurile externe evitate? Vã
rugãm sã înaintaţi o analiza comparativã, rezonabilã şi calificatã, a
costurilor, împreunã cu o evaluare a costurilor externe cauzate de
producãtorii concurenţi de energie.
Care este valoarea maximã de ajutor/ Kwh?
Cum se asigurã controlul faptului cã sumele de ajutor care depãşesc valoarea
rezultatã de la opţiunea 1 sunt de fapt reinvestite în acest sector sau în
energii regenerabile?
10. Ajutorul de operare pentru producerea combinata de cãldura şi
electricitate
10.1. Ce sursa de energie primara va fi utilizatã în procesul de producţie?
Care este beneficiul mãsurii planificate adus mediului înconjurãtor?
Daca eficienta de conversie este foarte ridicata, care este media
comparativa?
Care va fi eficienta de conversie minima pentru centralele producãtoare de
cãldura combinata, eligibile?
In ce proporţie, dacã exista acest efect, permite mãsura reducerea
consumului de energie?
A fost evaluata mãsura de cãtre un expert independent?
In ce mod şi în ce mãsura, procesul de producţie afecteazã intr-o mãsura mai
redusa mediul înconjurãtor?
Care sunt modalitãţile ajutorului de stat planificat?
Care sunt costurile medii de producţie şi preturile medii de piaţa ale
energiei produse?
Care sunt preturile medii de piaţa ale unei unitãţi de energie tradiţionale?
In cazul utilizãrii industriale a producţiei combinate de energie şi
cãldura, care sunt beneficiile posibile de pe urma producerii de cãldura?
Daca ajutorul este prevãzut pentru mai mulţi ani, care sunt condiţiile
pentru ajustarea costurilor de producţie şi a preturilor de piaţa?
11. Alte informaţii
Va rugam sã indicaţi aici orice alte informaţii pe care le consideraţi
relevante pentru evaluarea masurii(lor) avute în vedere, în baza
Regulamentului privind ajutorul de stat pentru protecţia mediului, publicat
în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.470 din 2 iulie 2002, cu
modificãrile ulterioare.




ANEXA 14
la regulament

Formular de informaţii suplimentare privind ajutorul de stat pentru capitalul
de risc

Acest formular de informaţii suplimentare trebuie utilizat pentru notifi-
carea oricãrei scheme de ajutor de stat acoperita de Instrucţiunile privind
ajutorul de stat şi capitalul de risc. Vã rugãm sã specificaţi, dacã schema
este acoperita de un alt regulament sau instrucţiuni, formularul de
notificare corespondent din regulamentul sau instrucţiunile relevante
folosite.



1. Beneficiarul ajutorului de stat
Cine este/sunt beneficiarul/beneficiarii schemei (va rugam sã bifaţi una
sau mai multe cãsuţe, dupã caz):
● investitori care înfiinţeazã un fond sau aduc capital intr-o companie
sau mai multe. Vã rugãm sã specificaţi criteriile de selecţie:
● fond de investiţii sau alte mijloace intermediare. Vã rugãm sã
specificaţi criteriile de selecţie:
● întreprinderile în care s-a investit. Vã rugãm sã specificaţi
criteriile de selecţie:
2. Forma ajutorului
Schema prevede urmãtoarele masuri si/sau instrumente (vã rugãm sã bifaţi
una sau mai multe cãsuţe, dupã caz):
● constituirea unui fond de investiţii (i.e. fond de capital de risc) în
care autoritãţile publice sunt partenere, investitori sau participanţi. Vã
rugãm specificaţi:
● garanţiile la un fond de investiţii (fond de capital de risc care sã
acopere o parte a costurilor sale de administrare şi management). Vã rugãm
sã specificaţi.
● garanţii pentru investitorii de capital de risc sau pentru fondurile de
capital de risc împotriva unui procent din pierderile de investiţii,
garanţii în legãtura cu împrumuturi pentru investitori sau fonduri pentru
investiii în capitalul de risc. Vã rugãm sã specificaţi.
● alte instrumente financiare în favoarea investitorilor în capitalul de
risc sau fondurilor de capital de risc pentru a furniza capital suplimentar
pentru investiţii. Vã rugãm sã specificaţi.
● stimulente fiscale pentru investitori pentru investiţii de capital de
risc. Vã rugãm sã specificaţi.
Combinarea masurilor si/sau instrumentelor de mai sus nu duce la furnizarea
de capital pentru o/mai multe întreprinderi în care s-a investit doar sub
forma de împrumuturi (inclusiv împrumuturi subordonate şi împrumuturi sub
forma de capital) sau alte instrumente care furnizeazã investitorului/
împrumutatorului o rata fixa de recuperare. Vã rugãm sã specificaţi.
3. Existenta unei cãderi a pieţei
3.1. Transa maxima de finanţare pentru întreprinderea finanţata în baza
schemei de ajutor de stat nu depãşeşte:
- echivalentul în lei a sumei de 1 milion EURO aşa cum este intreg
teritoriul României, conform Harţei regionale aprobata)
3.2. Daca transa maxima de finanţare pentru întreprinderea finanţata în baza
schemei de ajutor de stat depãşeşte pragul de mai sus, schema trebuie
justificata de prezenta unei "caderi/brese a pieţei" în zonele relevante de
investiţii. Vã rugãm sã specificaţi aducând în sprijinul hotãrârii dovezi.
4. Principalele caracteristici ale ajutorului
4.1. Fondurile de stat sunt limitate exclusiv sau în marea majoritate pentru
efectuarea de investiţii de capital in:
● Întreprinderi localizate în zone asistate;
● Întreprinderi micro sau mici;
● Întreprinderi de mãrime medie la începerea activitãţii sau alte stadii
de început, sau localizate în zonele asistate.
● Pentru întreprinderi medii dupã stadiul de început, sau care nu sunt
localizate în zone asistate, în cazul în care este o limita pentru fiecare
întreprindere privind finanţarea totala în baza mãsurii. Vã rugãm sã
specificaţi dacã este necesar.
4.2. Schema este axata pe eşecul pieţei de capital de risc şi prevede
furnizarea finanţãrii întreprinderii în principal sub forma de participãri
cu capital. Vã rugãm sã specificaţi dacã este necesar.
4.3. Deciziile de a investi sunt conduse de dorinţa de a obţine profit şi
exista o legãtura intre performanta investiţiilor şi cei responsabili pentru
luarea deciziei de investire, demonstrata de urmãtoarele:
● tot capitalul investit în întreprinderile ţinta este furnizat de
investitori din economia de piaţa
sau
● exista o implicare semnificativa a investitorilor din economia de piaţa
în întreprinderile ţinta. Vã rugãm sã specificaţi.
4.3.l. In cazul fondurilor de investiţii caracterul de a avea profitul ca
finalitate a investiţiei este demonstrat de urmãtoarele (va rugam sã bifaţi
una sau mai multe cãsuţe dupã caz):
● Cel puţin 50% din capitalul fondurilor este furnizat de investitorii
privaţi;
● Cel puţin 30% din capitalul fondurilor este furnizat de
investitorii privaţi în cazul masurilor care opereazã în regiunile asistate;
● Alţi factori justificând un nivel diferit al capitalului privat. Vã
rugãm sã detaliaţi.
● Exista un acord intre managerul fondurilor profesionale şi partici-
panţii la finanţare, cu condiţia ca remuneraţia managerului sã fie în
legãtura cu performanta finanţãrii şi ca se indica clar obiectivele
finanţãrii şi momentul investiţiilor;
● Investitorii privaţi sunt reprezentaţi în luarea deciziilor;
● Se aplica cea mai buna practica şi supravegherea regulata a
managementului fondului.
● distorsionarea Concurenţei intre investitori şi fondurile de investiţii
este minimizata, aşa cum se demonstreazã prin:
- o strigare pentru o licitaţie care include orice termeni preferenţiali
acordaţi investitorilor privaţi;
- în cazul unui fond de investiţii, se lanseazã o invitaţie publica cãtre
investitori;
- în cazul unei scheme (de exemplu o schema de garantare) va rãmâne
deschisa tuturor noilor intraţi.
● fiecare investiţie va fi bazata pe existenta unui plan de afaceri
detaliat care sã stabileascã viabilitatea fiecãrui proiect.
● în baza schemei se furnizeazã un "mecanism de ieşire". Vã rugãm sã
detaliaţi.
● este posibil sã se recicleze fondurile în cadrul unei scheme
prevãzute?
● axarea pe sector, întreprinderile ţinta sunt active doar în anumite
sectoare ale economiei. Vã rugãm sã specificaţi sectorul şi sã subliniaţi
logica comerciala ca şi pe cea a politicii publice.
5. Cumulul ajutorului de stat
● 5.1. Dacã schema prevede ajutoare pentru întreprinderile în care se
investeşte, exista deja beneficiari de ajutoare în baza altui cadru normativ
inclusiv în baza altor scheme autorizate? Vã rugãm sã detaliaţi.
● 5.2. Dacã participarea cu capital prevãzuta în schemele de capital de
risc pentru întreprinderi este folosita pentru a finanţa investiile
iniţiale, costurile de cercetare-dezvoltare sau alte costuri eligibile în
baza altor cadre de lucru, este respectat pragul pentru ajutorul de stat,
luând în calcul şi elementele de ajutor de stat al schemei de capital de
risc? Vã rugãm sã detaliaţi.
6. Alte informaţii
Va rugam sã indicaţi aici orice alte informaţii pe care le consideraţi
relevante la evaluarea masurii(lor) avute în vedere în conformitate cu
Instrucţiunile privind ajutorul de stat şi capitalul de risc, publicate în
Monitorul Oficial al României, partea I, nr.156 din 11 martie 2003, cu
modificãrile şi completãrile ulterioare.




ANEXA 15
la regulament

Formular pentru informaţii suplimentare privind ajutorul de stat pentru
restructurarea firmelor în dificultate din sectorul aerian

Acest formular de informaţii suplimentare trebuie folosit pentru notificarea
unui ajutor individual de restructurare pentru liniile aeriene, subiect al
Regulamentului privind ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea
firmelor în dificultate şi al Instrucţiunilor privind autorizarea ajutorul
de stat în domeniul transportului aerian*1)
---------
*1) <>Ordinul Preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 176/24.10.2003 ,
publicat în Monitorul Oficial nr.806/17.11.2003



Eligibilitate
1.1. Este firma o companie cu rãspundere limitatã, care a rãmas fãrã mai
mult de jumãtate din capitalul social, şi mai mult de un sfert din acesta a
fost pierdut în ultimele 12 luni?
[] Da [] Nu
1.2. Este firma o companie cu rãspundere nelimitatã, care a rãmas fãrã mai
mult de jumãtate din capital, aşa cum apare în contabilitatea companiei, şi
mai mult de un sfert din acesta pierdut în ultimele 12 luni?
[] Da [] Nu
1.3. Îndeplineşte întreprinderea criteriile legislaţiei naţionale pentru a
fi subiect al procedurilor de insolvabilitate colectivã?
[] Da [] Nu
Dacã aţi rãspuns da la oricare din întrebãrile de mai sus, vã rugãm sã
ataşaţi documentele relevante (ultimul cont de pierdere/profit cu bilanţul
contabil, sau decizia tribunalului/curţii pentru deschiderea unei
investigaţii privind compania, în baza legislaţiei naţionale).
Dacã aţi rãspuns nu la toate întrebãrile de mai sus, vã rugãm sã înaintaţi
probe care sã dovedeascã cã firma se aflã în dificultate, pentru a fi
eligibilã pentru ajutor de salvare.
1.4. Când a fost firma creatã?.........................................
1.5. De când a început firma sã opereze?...............................
Aparţine firma unui grup mai mare?
[] Da [] Nu
Dacã aţi rãspuns da, vã rugãm sã furnizaţi toate detaliile ţinând de grup
(planul de organizare, arãtând legãturile dintre membrii grupului cu detalii
privind capitalul şi drepturile de vot) şi ataşaţi dovezi conform cãrora
dificultãţile firmei îi aparţin şi nu sunt rezultatul unei alocãri arbitrare
a costurilor în cadrul grupului şi cã aceste dificultãţi sunt prea mari
pentru a putea fi rezolvate de cãtre grup.
A mai primit firma (sau grupul din care face parte) vreun ajutor de
restructurare în trecut?
[] Da [] Nu
Dacã da, vã rugãm sã furnizaţi detalii (data, valoarea, referire la decizii
anterioare ale Consiliului Concurenţei dacã sunt aplicabile, etc)
Planul de restructurare
Furnizaţi o copie a studiului de piaţã/pieţe înaintat de firma în
dificultate, cu numele organizaţiei care 1-a efectuat. Acesta trebuie sã
cuprindã în special:
2.1.1. O definire precisã a produsului şi a pieţei/pieţelor geografice.
2.1.2. Numele principalilor concurenţi ai companiei cu cota lor de piaţã la
nivel mondial, comunitar sau naţional, dupã cum este cazul.
Evoluţia cotei de piaţã a companiei în ultimii ani.
O evaluare a capacitãţii şi cererii totale de producţie la nivel comunitar,
concluzionând dacã exista sau nu un exces de capacitate pe piaţã.
Previziuni la nivel naţional privind tendinţa cererii, capacitãţii agregate
şi preţurilor pe piaţã pentru urmãtorii 5 ani.
2.2. Ataşaţi planul de restructurare. Având în vedere ca acesta trebuie sã
facã parte dintr-un program de restrucutrare complet, cel puţin urmãtoarele
informaţii ar trebui incluse:
Prezentarea diferitelor previzionãri ale pieţei rezultate în urma analizei
tendinţelor pieţei.
Analiza motivelor pentru care firma a intrat în dificultate.
Prezentarea viitoarei strategii propuse pentru firmã şi modul în care
aceasta va duce la viabilitatea firmei.
Descrierea completã şi privirea de ansamblu a diferitelor mãsuri de
restructurare planificate şi a costurilor lor.
Graficul de implementare a diferitelor mãsuri şi termenul limitã pentru
implementarea planului de restructurare în totalitate.
Informaţiile privind capacitatea de producţie a companiei şi în special a
utilizãrii capacitãţilor, reduceri de capacitãţi.
Descrierea completã a aranjamentelor financiare pentru restructurare,
inclusiv:
- utilizarea capitalului rãmas disponibil,
- vânzarea de active sau filiale pentru a sprijini finanţarea
restructurãrii;
- angajamente financiare asumate de diferiţi acţionari şi alte pãrţi terţe
(cum ar fi creditori, bãnci);
- valoarea sprijinului public şi demonstrarea necesitãţii acelei valori;
Previzionarea contului de profit şi pierdere pentru urmãtorii 5 ani cu
estimarea capitalului recuperat şi studiu de sensibilitate bazat pe mai
multe scenarii. Angajamentul autoritãţilor române de a nu acorda un alt
ajutor firmei.
2.2.l. Angajamentul autoritãţilor române de a nu interveni în managementul
companiei în alt mod decât potrivit drepturilor de proprietate şi de a
permite companiei sã fie condusa în conformitate cu principiile comerciale.
2.2.2. Angajamentul autoritãţilor române de a limita ajutorul la scopul
programului de restructurare şi de a împiedica firma sã achiziţioneze
acţiuni ale altor cãrãuşi aerieni în timpul perioadei de restructurare.
Numele autorului/autorilor planului de restructurare şi data la care a fost
fãcut;
Descrierea mãsurilor compensatorii propuse, având în vedere combaterea
efectelor de distorsionare a concurenţei la nivel comunitar şi în special
impactul pe care reducerile de capacitate şi de oferta incluse în planul de
restrucutrare al firmei ii vor avea asupra competitorilor sãi.
Furnizaţi toate informaţiile relevante privind ajutorul de orice tip care a
fost acordat firmei care primeşte ajutorul de restructurare, dacã a fost sau
nu în baza unei scheme de ajutor, pânã la sfârşitul perioadei de
restructurare.
Furnizaţi toate informaţiile relevante pentru a descrie modalitãţile de
asigurare a transparentei şi programarea controlului masurilor notificate.




ANEXA 16
la regulament

Formular de informaţii suplimentare privind ajutorul de stat pentru
infrastructura de transport

Aceste informaţii trebuie sã aparã în orice notificare a unui ajutor
individual sau a unei scheme de ajutor acordata pentru infrastructura de
transport. De asemenea ar trebui sã fie folosita în cazul unei scheme sau
ajutor individual care este notificat Consiliului Concurenţei pe motive de
incertitudine legislative.



1. Tipul de infrastructura
Specificaţi tipul de infrastructura eligibil în cadrul mãsurii
Este infrastructura în discuţie deschisa şi accesibila tuturor
utilizatorilor potenţiali în termeni ne-discriminatorii sau este destinata
unuia sau mai multor agenţi economici anume?
Este infrastructura parte a domeniului public şi administrata ca atare, sau
este administrata/ manageriata de cãtre o entitate distincta de
administraţia publica?
1.1. Va rugam sã specificaţi condiţiile în baza cãrora va fi administrata
infrastructura.
Este legata schema sau ajutorul individual de o noua infrastructura sau cu
extinderea/ înnoirea infrastructurii existente?
2. Costuri eligibile şi intensitatea ajutorului
Este legata schema sau ajutorul individual cu:
Costuri de investiţie
Costuri de operare
● Altele (va rugam sã specificaţi)
Care sunt costurile totale pentru proiectul în discuţie şi în ce mãsura va
contribui beneficiarul la aceste costuri.
In ce maniera a fost stabilita valoarea ajutorului, aşa cum este procedura
de licitaţie, studii de piaţa, şi altele asemenea?
2.1. Va rugam sã justificaţi necesitatea contribuţiilor publice şi sã
explicaţi cum a fost asigurat faptul ca participarea din fonduri publice
este menţinutã la minimum necesar.

Beneficiar
Prin ce mijloace a fost ales beneficiarul?
Va opera beneficiarul şi în infrastructura?
[] Da [] Nu
Daca nu, vã rugãm sã explicaţi cum a fost selectat operatorul.




ANEXA 17
la regulament

Formular de informaţii suplimentare asupra ajutorului pentru transportul
maritim

Aceste informaţii trebuie sã aparã în orice notificare a unei scheme de
ajutor acordata în baza Instrucţiunilor Comunitãţii asupra Ajutorului de
Stat pentru Transport Maritim OJ C 205 din 05.07.1997



l. Tipul schemei
Schema conţine sau include:
a) taxa pe tonaj
b) reducerea contribuţiilor sociale
c) reducerea taxelor pe venit aplicabile navigatorilor
d) reducerea taxelor locale
e) reducerea taxelor de înregistrare
f) ajutor pentru instruire
g) ajutor pentru transferarea camioanelor de pe caile terestre pe caile
maritime
h) un contract de servicii publice sau procedura de acordare a acestuia
i) ajutor cu caracter social
j) altele;
descrieti:
2. Eligibilitate
Pentru literele a), b), c), d), e), f), g).
2.1. Care sunt criteriile de eligibilitate pentru companii?
2.2. Care sunt criteriile de eligibilitate pentru vase,exista în special o
taxa pentru pavilion(steag) ?
2.3. Unde este cazul,care sunt criteriile de eligibilitate pentru biletele
de cãlãtorie pe mare
2.4. Descrieti activitãţile eligibile.In special, se refera la:
activitãţi de remorcare
activitãţi de dragare
2.5. Care sunt masurile de evitare a amestecului în activitãţile ulterioare
ale aceleiaşi companii?
2.6. Pentru cei care au ales varianta h): Care sunt obligaţiile serviciilor
publice, metoda de calcul a compensaţiilor, diferitele oferte propuse de
ofertanţi şi motivul alegerii respectivei companii ?
2.7. Pentru cei care au ales varianta i): Care sunt caile în discuţie,
categoriile de utilizatori în cauza şi condiţiile în care se acorda
ajutorul individual
3. Intensitatea ajutorului
Pentru a) :
3.1. Care este rata în funcţie de care se calculeazã taxele pe venit pentru
100 tone net?
Pana la 1000 tone net
Intre 1001 şi 10.000 tone net
Mai mult de 10.001 tone net
3.2. Ar trebui companiile sã tina registre separate atunci când au atât
activitãţi eligibile cat şi activitãţi neeligibile?
3.3. Cum ar trebui tratate firmele dintr-o companie şi tranzacţiile dintre
acestea?
Pentru b), c), d) şi e):
3.4. Care este intensitatea ajutorului, în procente din contribuţiile
sociale/fiscale sau din taxele şi costurile pe care le plãtesc în mod normal
navigatorii sau armatorii ?
3.5. Sau pana la ce nivel, în suma absoluta, au fost stabilite aceste
contributii, taxe şi costuri?
3.6. Pentru cei care au ales varianta f): Care este intensitatea ajutorului
în ceea ce priveşte instruirea sau salariul celui care face instruirea?
3.7. Pentru cei care au ales varianta g): Care este valoarea ajutorului
pentru tona/kilometru transferata?
3.8. Pentru cei care au ales varianta i): Care este valoarea ajutorului
pentru ajutorul individual?




ANEXA 18
la regulament

Formular de informaţii suplimentare privind ajutorul pentru transportul
mixt

Aceste informaţii trebuie sã aparã în orice notificare a unui ajutor
individual sau schema de ajutor în domeniul transportului mixt. Trebuie,
de asemenea, sã aparã în cazul schemelor sau ajutoarelor individuale,
care sunt trimise Comisiei pentru certificarea legalitãţii.



1. Tipul schemei sau mãsurii:
Ajutorul individual sau schema se refera la :
Achiziţionarea echipamentului necesar pentru transportul mixt ?
Da Nu
Daca Da, vã rugãm prezentaţi o scurta descriere a bunurilor eligibile:
.....................................................................
.....................................................................
Construcţia infrastructurii necesara transportului mixt
Da Nu
Daca Da, vã rugãm prezentaţi o scurta descriere a masurilor:
....................................................................
....................................................................
Acordarea de fonduri nerambursabile pentru reducerea costurilor de acces
la serviciile de transport mixte:
Da Nu
Daca Da, vã rugãm furnizaţi un studiu care sã justifice o asemenea
mãsura..................................................................
........................................................................
Altele:
....................................................................
....................................................................
....................................................................
2.Costurile eligibile
Sunt containerele maritime (ISO1) eligibile pentru a fi cuprinse în o schema
de ajutor?
[] da [] nu
Sunt vagoanele şi locomotivele eligibile conform schemei?
[] da [] nu
Daca da, vã rugãm specificaţi beneficiarii:
....................................................................
....................................................................
Elementele eligibile vor fi utilizate exclusiv pentru operaţiuni de
transport mixt ?
[] da [] nu
....................................................................
Alte costuri eligibile conform ajutorului individual sau schemei:
....................................................................
3. Intensitatea ajutorului
Este intensitatea ajutorului pentru echipament necesar transportului mixt
mai mare de 30% din costurile eligibile?
[] da [] nu
Este intensitatea ajutorului pentru infrastructura necesara transportului
mixt mai mare de 50% din costurile eligibile?
[] da [] nu
Daca da, vã rugãm sã ne furnizaţi documente pentru a justifica aceasta
situaţie:
....................................................................
....................................................................
Pentru subvenţiile acordate în vederea reducerii costurilor de acces la
serviciile de transport mixt, vã rugãm sã ne furnizaţi un studiu care sã
justifice intensitatea planificata a ajutorului.



--------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016