Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 30 mai 2007  privind activitatea de asigurare a creditelor de export desfasurata de Banca de Export-Import a Romaniei EXIMBANK - S.A., in numele si in contul statului, pentru operatiunile pe termen mediu si lung legate de exporturi de bunuri si/sau servicii destinate statelor care nu sunt membre ale Uniunii Europene    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 30 mai 2007 privind activitatea de asigurare a creditelor de export desfasurata de Banca de Export-Import a Romaniei EXIMBANK - S.A., in numele si in contul statului, pentru operatiunile pe termen mediu si lung legate de exporturi de bunuri si/sau servicii destinate statelor care nu sunt membre ale Uniunii Europene

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 417 din 22 iunie 2007
REGULAMENT din 30 mai 2007
privind activitatea de asigurare a creditelor de export desfãşuratã de Banca de Export-Import a României EXIMBANK - S.A., în numele şi în contul statului, pentru operaţiunile pe termen mediu şi lung legate de exporturi de bunuri şi/sau servicii destinate statelor care nu sunt membre ale Uniunii Europene
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 417 din 22 iunie 2007


CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentul regulament transpune Directiva 98/29/CE a Consiliului Uniunii Europene din 7 mai 1998 privind armonizarea principalelor dispoziţii aplicabile asigurãrii creditelor de export pentru operaţiunile care beneficiazã de acoperire pe termen mediu şi lung.
ART. 2
(1) În baza hotãrârilor Comitetului Interministerial de Finanţãri, Garanţii şi Asigurãri, Banca de Export-Import a României EXIMBANK - S.A. (denumitã în continuare EXIMBANK - S.A.) asigurã şi reasigurã în numele şi contul statului creditele de export aferente exportului de bunuri şi/sau servicii, pe termen mediu şi lung, pe o duratã totalã de asumare a riscului egalã cu sau mai mare de 2 ani (care include durata de rambursare şi durata de fabricaţie), cu respectarea principiilor comune prezentate în continuare.
(2) În exercitarea activitãţilor menţionate la alin. (1), EXIMBANK - S.A. acoperã operaţiunile legate de exportul de bunuri şi/sau servicii destinate ţãrilor care nu aparţin Uniunii Europene şi finanţate de un credit-cumpãrãtor sau un credit-furnizor sau plãtite în numerar, în limitele competenţelor ce i-au fost stabilite, potrivit reglementãrilor în vigoare şi celor ale prezentului regulament.

CAP. II
Elementele constitutive ale acoperirii

SECŢIUNEA 1
Principii generale şi definiţii

ART. 3
Domeniul de aplicare a principiilor comune
(1) Principiile comune definite în prezentul regulament se aplicã asigurãrii/reasigurãrii tranzacţiilor de export efectuate pe credit-furnizor cu cumpãrãtori publici sau privaţi, precum şi asigurãrii/reasigurãrii tranzacţiilor de export efectuate pe credit-cumpãrãtor cu împrumutaţi publici sau privaţi.
(2) Principiile comune nu se aplicã acoperirii riscurilor legate de utilizarea echipamentelor şi materialelor de construcţie folosite pe plan local, pentru executarea contractului comercial.
(3) Principiile comune se aplicã acoperirii tuturor riscurilor enunţate la art. 6. Totuşi, EXIMBANK - S.A., în baza hotãrârii Comitetului Interministerial de Finanţãri, Garanţii şi Asigurãri, poate limita, de la caz la caz, riscurile acoperite prin asigurare/reasigurare.
(4) Atunci când toate obligaţiile unui debitor privat sunt integral şi în mod necondiţionat garantate de cãtre un organism care este considerat public în conformitate cu art. 7, se aplicã principiile comune cu privire la debitorii publici.
(5) Termenul debitor folosit în prezentul regulament desemneazã fie cumpãrãtorul, fie împrumutatul menţionat la alin. (1), fie garantul lor pentru operaţiunea asiguratã.
ART. 4
Caracteristicile creditului-furnizor
(1) Termenul credit-furnizor se aplicã unui contract comercial care prevede exportul de bunuri şi/sau servicii originare din România, încheiat între unul sau mai mulţi furnizori şi unul sau mai mulţi cumpãrãtori şi în virtutea cãruia cumpãrãtorul (cumpãrãtorii) se angajeazã sã plãteascã furnizorului (furnizorilor) în numerar sau pe credit.
(2) Regulile de asigurare/reasigurare a creditului-furnizor prevãzute în prezentul regulament se aplicã în cazul în care beneficiarul asigurãrii este o întreprindere stabilitã în România în conformitate cu art. 48 din Tratatul de înfiinţare a Comunitãţii Europene.
(3) În cazul în care un contract comercial este finanţat printr-un credit-cumpãrãtor sau prin orice altã formulã financiarã, pentru asigurarea acordatã exportatorului pentru contractul comercial propriu-zis se aplicã regulile de asigurare a creditelor-furnizor stabilite în prezentul regulament.
ART. 5
Caracteristicile creditului-cumpãrãtor
(1) Termenul credit-cumpãrãtor desemneazã un acord de împrumut încheiat între una sau mai multe instituţii financiare şi unul ori mai mulţi împrumutaţi, pentru finanţarea unui contract comercial de export de bunuri şi/sau servicii originare din România, în temeiul cãruia instituţia (instituţiile) de credit se angajeazã sã plãteascã în numerar, în numele cumpãrãtorului (cumpãrãtorilor)/ împrumutatului (împrumutaţilor), furnizorului (furnizorilor) în cadrul operaţiunii respective, în timp ce cumpãrãtorul (cumpãrãtorii)/împrumutatul (împrumutaţii) ramburseazã suma instituţiilor creditoare la termenul stabilit.
(2) Regulile de asigurare/reasigurare a creditului-cumpãrãtor stabilite în prezentul regulament se aplicã atunci când EXIMBANK - S.A. acordã asigurare în numele şi contul statului unor instituţii financiare, indiferent de locul unde acestea au fost înfiinţate sau înregistrate, cu condiţia ca acest credit-cumpãrãtor sã constituie un angajament necondiţionat al împrumutatului de a-şi rambursa datoria, independent de executarea contractului comercial care urmeazã sã fie finanţat.
(3) Regulile de asigurare/reasigurare a creditului-cumpãrãtor stabilite în prezentul regulament se aplicã asigurãrii acordate de EXIMBANK - S.A. în numele şi în contul statului unei instituţii financiare în legãturã cu titlurile negociabile deţinute în mod corespunzãtor de cãtre aceastã instituţie financiarã şi plãtibile de cãtre un cumpãrãtor în conformitate cu orice formulã de finanţare a unui contract comercial.
ART. 6
Definirea riscurilor acoperite
(1) Riscul comercial aferent debitorilor privaţi este definit la art. 16-18.
(2) Riscul politic aferent debitorilor privaţi este definit la art. 19-24, iar cel aferent debitorilor publici este definit la art. 17-24.
(3) Riscul de prelivrare este definit la art. 8 alin. (2).
(4) Riscul de postlivrare este definit la art. 8 alin. (3).
ART. 7
Statutul debitorului
(1) Orice entitate care reprezintã, sub orice formã, însãşi autoritatea publicã şi care nu poate fi declaratã insolvabilã din punct de vedere juridic sau administrativ este consideratã debitor public. Aceasta poate fi fie un debitor suveran, adicã o entitate care acţioneazã în numele şi cu garanţia statului, cum ar fi, de exemplu, ministerul de finanţe sau banca centralã, fie orice altã entitate publicã subordonatã, cum ar fi autoritãţile regionale, locale sau parastatale ori alte instituţii publice.
(2) Pentru a aprecia statutul unui debitor, EXIMBANK - S.A. poate lua în considerare urmãtoarele elemente:
- statutul juridic al debitorului;
- posibilitatea realã de iniţiere a unei acţiuni juridice împotriva debitorului;
- sursele de finanţare şi de venituri ale debitorului; trebuie sã se ia în considerare faptul cã un debitor public poate, de asemenea, sã-şi achite datoriile apelând la resurse care nu provin din fonduri guvernamentale, ci, de exemplu, din venituri provenite din impozitele şi taxele locale sau din furnizarea de servicii publice;
- gradul de influenţã sau de control pe care îl poate exercita asupra debitorului guvernul ţãrii în care activeazã debitorul.
(3) Orice debitor care nu este public în conformitate cu criteriile menţionate anterior este, în principiu, considerat privat.

SECŢIUNEA a 2-a
Obiectul asigurãrii/reasigurãrii

ART. 8
Riscurile acoperite
(1) Riscurile acoperite sunt riscurile de apariţie a pierderii care rezultã din riscul de prelivrare şi riscul de postlivrare.
(2) Pierderea care rezultã din riscul de prelivrare se produce atunci când executarea obligaţiilor contractuale de cãtre titularul poliţei sau fabricarea bunurilor/executarea serviciilor sau obiectivelor comandate a fost întreruptã pe o perioadã de 6 luni consecutive, cu condiţia ca aceastã întrerupere sã fi fost în mod direct şi exclusiv cauzatã de unul sau mai mulţi dintre factorii generatori de pierdere menţionaţi la art. 16-24.
(3) Pierderea care rezultã din riscul de postlivrare se produce atunci când titularul poliţei se gãseşte în imposibilitatea de a recupera orice sumã care îi este datoratã în baza contractului comercial sau acordului de împrumut în cauzã, într-o perioadã de 3 luni de la data scadenţei, cu condiţia ca neplata sã fie rezultatul direct şi exclusiv al producerii unuia sau mai multor factori generatori de pierdere menţionaţi la art. 16-24.
(4) Atunci când riscul aferent unui credit-cumpãrãtor este acoperit printr-o garanţie necondiţionatã, EXIMBANK - S.A. poate aplica principiile şi procedurile stipulate la art. 34-35 şi la art. 49 alin. (1).
ART. 9
Valoarea asiguratã
(1) Acoperirea riscului de prelivrare se aplicã, în limita valorii contractului, cheltuielilor efectuate de titularul poliţei pentru executarea obligaţiilor sale contractuale sau pentru fabricarea bunurilor care fac obiectul contractului, cu condiţia ca aceste cheltuieli sã fie strict legate de executarea contractului.
Acoperirea riscului de prelivrare nu se aplicã:
- cheltuielilor privind bunurile şi/sau serviciile pentru care cad sub incidenţa unei alte poliţe de asigurare a riscului de postlivrare;
- sumelor achitate de cãtre titularul poliţei ca urmare a executãrii unor garanţii de export emise conform prevederilor contractului acoperit. Aceastã dispoziţie nu împiedicã totuşi EXIMBANK - S.A. sã acopere acest risc în afara domeniului de aplicare al prezentului regulament;
- sumelor corespunzãtoare penalitãţilor şi daunelor-interese plãtite debitorului de cãtre titularul poliţei.
(2) Acoperirea riscului de postlivrare se poate aplica sumelor (principal şi dobânzi) datorate de cãtre cumpãrãtor în temeiul contractului comercial sau de cãtre împrumutat în temeiul acordului de împrumut, inclusiv, dupã caz, dobânzilor exigibile dupã data scadenţei (dobânzi aferente principalului nerambursat la termen).
Acoperirea riscului de postlivrare nu se aplicã sumelor corespunzãtoare penalitãţilor şi daunelor-interese plãtite debitorului de cãtre titularul poliţei.
ART. 10
Procentul asigurat
(1) Procentul asigurat şi modalitatea de determinare a valorii maxime a despãgubirii pe care EXIMBANK - S.A. le stabileşte în numele şi contul statului sunt precizate în mod expres în poliţa de asigurare.
(2) Dacã procentul asigurat este mai mare de 95%, EXIMBANK - S.A. se va conforma principiilor şi procedurilor stipulate la art. 34-35 şi la art. 49 alin. (1).
ART. 11
Procentul neasigurat
Fãrã a aduce atingere dispoziţiilor art. 10 alin. (2), titularul poliţei va suporta orice procent neasigurat. EXIMBANK - S.A., în baza hotãrârii Comitetului Interministerial de Finanţãri, Garanţii şi Asigurãri, îl poate autoriza pe titularul poliţei sã transfere în totalitate sau parţial acest procent neasigurat.
ART. 12
Asigurarea/Reasigurarea tranzacţiilor efectuate în monede strãine
În cazul tranzacţiilor care prevãd ca plata sau finanţarea sã fie efectuatã în una sau mai multe monede strãine, EXIMBANK - S.A. poate acorda, în numele şi contul statului, asigurare/reasigurare în oricare dintre aceste monede.
ART. 13
Livrãri din state terţe
Subcontractele încheiate cu parteneri care provin din unul sau mai multe state membre ale Uniunii Europene sunt incluse în mod automat în asigurare, în conformitate cu Decizia 82/854/CEE a Consiliului European din 10 decembrie 1982 privind regulile din domeniul garanţiilor de export şi al finanţãrii exportului, aplicabile anumitor subcontracte încheiate cu parteneri care provin din alte state membre sau din ţãri care nu sunt membre ale Uniunii Europene.
ART. 14
Intrarea în vigoare a asigurãrii/reasigurãrii
(1) În cazul unui credit-cumpãrãtor, asigurarea/ reasigurarea intrã în vigoare la data intrãrii în vigoare a acordului de împrumut, cu condiţia îndeplinirii tuturor condiţiilor prealabile prevãzute în poliţa de asigurare a creditului de export şi în acordul de împrumut.
(2) În cazul unui credit-furnizor, asigurarea/reasigurarea riscului de prelivrare intrã în vigoare la data intrãrii în vigoare a contractului comercial, cu condiţia îndeplinirii tuturor condiţiilor prealabile prevãzute în poliţa de asigurare a creditului de export şi în contractul comercial.
(3) Acoperirea riscului de postlivrare intrã în vigoare la data la care executarea integralã a obligaţiilor contractuale ale titularului poliţei îi dã acestuia dreptul de a primi plata, cu condiţia sã fi fost îndeplinite toate condiţiile prealabile prevãzute în poliţa de asigurare a creditului de export şi în contractul comercial. Totuşi, acoperirea riscului de postlivrare poate intra în vigoare la data fiecãrei livrãri sau expedieri parţiale, cu condiţia ca, în conformitate cu termenii contractuali, sã se acorde titularului poliţei dreptul la primirea unei sume fixe şi definitive, corespunzând valorii bunurilor şi/sau serviciilor livrate sau expediate.

SECŢIUNEA a 3-a
Factorii generatori de pierdere şi exonerarea de rãspundere

ART. 15
Obligaţia EXIMBANK - S.A. în calitate de asigurãtor în numele şi contul statului
EXIMBANK - S.A. va plãti, în numele şi în contul statului, despãgubiri pentru pierderile datorate în mod direct şi exclusiv producerii unuia sau mai multora dintre factorii generatori de pierdere definiţi la art. 16-24.
ART. 16
Insolvenţa
Insolvenţa - insolvenţa de jure sau de facto a debitorului privat şi, dupã caz, a garantului acestuia.
ART. 17
Neplata
Neplata - neefectuarea plãţii de cãtre debitor şi, dupã caz, de cãtre garantul acestuia.
ART. 18
Denunţarea unilateralã sau refuzul arbitrar
Denunţarea unilateralã sau refuzul arbitrar - decizia cumpãrãtorului, beneficiar al unui credit-furnizor, de a suspenda sau de a denunţa contractul comercial ori de a refuza preluarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, fãrã a fi îndreptãţit sã o facã.
ART. 19
Decizia unei ţãri terţe
Decizia unei ţãri terţe - orice act sau decizie luatã de cãtre guvernul unei ţãri, alta decât România sau ţara titularului poliţei, inclusiv orice act sau decizie a autoritãţilor publice, asimilate unei intervenţii a guvernului, care împiedicã executarea acordului de împrumut sau a contractului comercial, dupã caz.
ART. 20
Moratoriul
Moratoriul - moratoriul general declarat de guvernul ţãrii debitorului sau de cel al unei terţe ţãri, prin intermediul cãreia trebuie efectuatã plata datoratã în temeiul acordului de împrumut sau al contractului comercial.
ART. 21
Blocarea sau întârzierea transferului de fonduri
Blocarea sau întârzierea transferului de fonduri - evenimente politice, dificultãţi economice sau mãsuri legislative ori administrative care survin sau sunt luate în afara României şi care blocheazã ori întârzie transferul fondurilor virate în temeiul acordului de împrumut sau al contractului comercial.
ART. 22
Dispoziţii legale adoptate în ţara debitorului
Dispoziţii legale adoptate în ţara debitorului - dispoziţii legale adoptate în ţara debitorului, prin care se stipuleazã cã plãţile efectuate de debitor trebuie sã fie fãcute în moneda localã, fãrã a ţine cont de faptul cã, urmare a fluctuaţiilor cursului de schimb, aceste plãţi, convertite în moneda contractului comercial sau a acordului de împrumut, nu mai acoperã valoarea creanţei în momentul transferului de fonduri.
ART. 23
Decizii ale Guvernului României
Decizii ale Guvernului României - orice act sau decizie luatã de Guvernul României, inclusiv orice acte sau decizii ale Uniunii Europene, care vizeazã comerţul între un stat membru şi ţãri terţe, cum ar fi o interdicţie de a exporta, cu condiţia ca efectele sale sã nu fie acoperite pe alte cãi de guvernul respectiv.
ART. 24
Forţa majorã
Forţa majorã - cazuri de forţã majorã care survin în afara României şi care ar putea include rãzboaie, inclusiv rãzboaie civile, revoluţii, revolte, tulburãri sociale, cicloane, inundaţii, seisme, erupţii vulcanice, tsunami şi accidente nucleare, cu condiţia ca efectele acestora sã nu fie acoperite în alt mod.
ART. 25
Exonerarea de rãspundere
EXIMBANK - S.A., în numele şi în contul statului, va fi exoneratã de rãspundere pentru orice pierdere care se datoreazã direct sau indirect urmãtoarelor cauze:
- orice acţiune sau omisiune a titularului poliţei sau a oricãrei alte persoane care acţioneazã în numele acestuia;
- orice prevedere care limiteazã drepturile titularului poliţei, inclusã în acordul de împrumut, în contractul comercial sau în orice alt document accesoriu la acestea prin care se materializeazã sau se constituie garanţiile colaterale;
- orice acord încheiat între titularul poliţei şi debitor dupã încheierea acordului de împrumut sau a contractului comercial şi care împiedicã ori întârzie plata creanţei;
- în cazul creditului-furnizor, orice neexecutare a obligaţiilor care revin subcontractanţilor, cocontractanţilor sau altor furnizori, cu condiţia ca aceastã neexecutare sã nu se datoreze evenimentelor politice descrise printre factorii generatori de pierdere enumeraţi la art. 19-24.

SECŢIUNEA a 4-a
Dispoziţii aplicabile plãţii despãgubirii

ART. 26
Perioada de aşteptare pentru plata despãgubirii
(1) Perioada de aşteptare pentru plata despãgubirii corespunde duratei stabilite pentru ca riscul acoperit sã se materializeze, conform prevederilor art. 8 alin. (2) şi (3).
(2) Nu se aplicã nicio perioadã de aşteptare pentru plata despãgubirii în urmãtoarele situaţii:
- atunci când, în cazul unui debitor privat, neplata se datoreazã insolvenţei de jure sau de facto a acestuia;
- în cazul unui acord bilateral interguvernamental de restructurare a datoriei.
ART. 27
Plata despãgubirii şi subrogarea în drepturile titularului poliţei de asigurare
(1) Titularul poliţei este îndreptãţit sã primeascã despãgubirea la expirarea perioadei de aşteptare definite la art. 26, cu condiţia ca termenii şi condiţiile prealabile asigurãrii şi plãţii despãgubirii sã fi fost îndeplinite, creanţa pentru care urmeazã sã se plãteascã despãgubirea sã fie valabilã din punct de vedere juridic şi titularul poliţei sã fi administrat riscul cu responsabilitatea necesarã.
(2) Odatã cu plata despãgubirii, EXIMBANK - S.A. se subrogã în drepturile care revin titularului poliţei în temeiul acordului de împrumut sau al contractului comercial, dupã caz.
ART. 28
Garanţii
În cazul în care obligaţiile debitorului faţã de titularul poliţei sunt acoperite de o garanţie sau de alt colateral, titularul poliţei trebuie sã îşi fi luat toate mãsurile necesare, aşa cum sunt ele prevãzute în cadrul poliţei, nu numai pentru a se asigura cã aceastã garanţie sau colateral sunt în vigoare şi pot fi executate, dar şi pentru a le executa efectiv.
ART. 29
Calcularea despãgubirii
Fãrã a aduce atingere dispoziţiilor art. 33, la calcularea despãgubirii EXIMBANK - S.A. va urmãri sã nu plãteascã titularului poliţei o sumã mai mare decât valoarea efectivã a pierderilor totale înregistrate de acesta şi/sau mai mare decât valoarea pe care titularul poliţei era efectiv îndreptãţit sã o primeascã, fie de la împrumutat în temeiul acordului de împrumut, fie de la cumpãrãtor în temeiul contractului comercial, dupã caz.
ART. 30
Plata despãgubirii
(1) Despãgubirea se plãteşte fãrã întârziere în termen de o lunã de la data expirãrii perioadei de aşteptare, cu condiţia ca EXIMBANK - S.A. sã fi fost informatã imediat despre producerea riscului asigurat şi sã fi primit în timp util toate informaţiile, documentele şi dovezile cu ajutorul cãrora va atesta valabilitatea creanţei.
(2) În cazul riscului de prelivrare, despãgubirea se plãteşte în termen de o lunã fie de la data expirãrii perioadei de aşteptare, fie de la data predãrii raportului întocmit, dupã caz, de cãtre un expert, fie de la data la care titularul poliţei şi EXIMBANK - S.A. se pun de acord asupra valorii despãgubirii, data finalã a plãţii fiind cea mai târzie dintre cele 3.
ART. 31
Pierderi disputate
În baza hotãrârii Comitetului Interministerial de Finanţãri, Garanţii şi Asigurãri, în cazul în care pierderile care fac obiectul cererii de despãgubire prezentate de cãtre titularul poliţei sunt aferente unor drepturi care sunt în disputã, EXIMBANK - S.A. poate amâna plata despãgubirii pânã când disputa se rezolvã în favoarea titularului poliţei de cãtre instanţa judecãtoreascã sau organismul de arbitraj desemnat în acordul de împrumut sau în contractul comercial, dupã caz.
ART. 32
Acordul bilateral interguvernamental de restructurare a datoriei
(1) În cazul în care acordul de împrumut sau contractul comercial face obiectul unui acord bilateral interguvernamental de restructurare a datoriei, titularul poliţei va respecta termenii şi condiţiile acestui acord atât în ceea ce priveşte partea acoperitã, cât şi partea neacoperitã ale acordului de împrumut sau contractului comercial. Titularul poliţei îi acordã EXIMBANK - S.A. toatã asistenţa necesarã pentru a permite executarea acestui acord de restructurare a datoriei.
(2) În cazul în care suma asiguratã este inclusã într-un acord bilateral interguvernamental de restructurare a datoriei, EXIMBANK - S.A., în baza hotãrârii Comitetului Interministerial de Finanţãri, Garanţii şi Asigurãri, poate renunţa la termenul de o lunã prevãzut la art. 30, dupã intrarea în vigoare a acestui acord bilateral.
ART. 33
Cheltuielile suplimentare
(1) Cheltuielile suplimentare care rezultã din acţiunile întreprinse pentru a limita sau a evita pierderea pot fi acoperite de EXIMBANK - S.A. în numele şi în contul statului, proporţional cu procentul acoperit prevãzut de poliţa de asigurare a creditului, cu condiţia aprobãrii lor de cãtre Comitetul Interministerial de Finanţãri, Garanţii şi Asigurãri. Aceste cheltuieli suplimentare includ costurile de acţionare în justiţie şi alte cheltuieli judiciare efectuate în vederea limitãrii sau evitãrii pierderii, dar exclud cheltuielile efectuate pentru atestarea valabilitãţii unei creanţe.
(2) În cazul în care totuşi aceste cheltuieli sunt aferente sumelor sau scadenţelor neacoperite de EXIMBANK - S.A. în numele şi în contul statului, ele vor fi distribuite în mod proporţional asupra sumelor ori scadenţelor acoperite şi neacoperite.

CAP. III
Prima de asigurare

ART. 34
Principii generale de determinare a primei de asigurare
Primele de asigurare trebuie sã conveargã. În acest scop, prima perceputã pentru asigurarea creditelor de export trebuie:
- sã corespundã riscului acoperit (risc de ţarã, suveran, public şi/sau privat);
- sã reflecte într-un mod corespunzãtor scopul şi calitatea asigurãrii acordate;
- sã fie stabilitã la un nivel suficient pentru a acoperi, pe termen lung, costurile administrative şi pierderile.
ART. 35
Calitatea asigurãrii
La evaluarea calitãţii asigurãrii, aşa cum se menţioneazã la art. 34, EXIMBANK - S.A. poate lua în considerare în mod corespunzãtor procentul asigurat, termenii şi condiţiile asigurãrii şi orice alt element care afecteazã calitatea asigurãrii.
ART. 36
Evaluarea riscului de ţarã
Nivelul primei de asigurare care urmeazã sã fie perceputã pentru fiecare ţarã sau categorie de ţãri se va stabili pe baza unei evaluãri adecvate a riscului de ţarã.
ART. 37
Bonitatea debitorului
La stabilirea cotelor de primã, EXIMBANK - S.A. va lua în considerare, în mod corespunzãtor, bonitatea debitorului, inclusiv statutul acestuia, în conformitate cu prevederile art. 7.
ART. 38
Durata de risc
La calcularea primei de asigurare, EXIMBANK - S.A. va lua în considerare durata totalã a riscului, precum şi termenii şi condiţiile de rambursare a principalului şi de platã a dobânzii.
ART. 39
Baza de calcul a primei de asigurare
(1) Prima este plãtitã în funcţie de valoarea asiguratã şi este determinatã, pe cât posibil, pe baza nivelurilor minime de referinţã ale primei. Nivelurile minime de referinţã sunt exprimate ca procente dintr-o valoare de referinţã, ca şi cum prima se va achita integral la data intrãrii în vigoare a poliţei; în cazul riscului de postlivrare, aceastã valoare de referinţã reprezintã cel puţin echivalentul valorii principalului la credit sau al valorii porţiunii (re) finanţate din contractul comercial, iar în cazul riscului de prelivrare, valoarea de referinţã reprezintã diferenţa dintre valoarea contractului şi avansul plãtit.
(2) În cazul riscului de prelivrare, valoarea asiguratã pote fi diminuatã pânã la nivelul pierderii maxime previzionate.
ART. 40
Plata primei
(1) Valoarea totalã a primei de asigurare se poate achita integral la data intrãrii în vigoare a poliţei de asigurare a creditului sau la data intrãrii în vigoare a contractului comercial ori a acordului de împrumut.
(2) Prima de asigurare poate fi plãtitã în rate sau ca marjã adãugatã la dobândã, cu condiţia ca acestea sã corespundã, în termeni de valoare actualizatã netã, valorii primei prevãzute la alin. (1).

CAP. IV
Politica de acoperire a riscului de ţarã

ART. 41
Stabilirea politicii de acoperire a riscului de ţarã
(1) EXIMBANK - S.A., ţinând cont de mãrimea fondurilor statului puse la dispoziţia sa şi de constrângerile economice structurale, va propune spre aprobare Comitetului Interministerial de Finanţãri, Garanţii şi Asigurãri politica de acoperire a riscului de ţarã, pe baza propriei metodologii de evaluare a riscului de ţarã, a expunerii existente pentru fiecare ţarã şi a structurii portofoliului de risc pe ţãri.
(2) În scopul stabilirii politicii de acoperire a riscului de ţarã, EXIMBANK - S.A. va lua în considerare clasificarea ţãrii fiecãrui debitor.
(3) În baza aprobãrii Comitetului Interministerial de Finanţãri, Garanţii şi Asigurãri, EXIMBANK - S.A. are dreptul de a suspenda sau limita acoperirea operaţiunilor efectuate cãtre o anumitã ţarã, indiferent de clasa de risc a acesteia.
ART. 42
Stabilirea volumului total al expunerilor existente
Volumul total al expunerilor existente se stabileşte, în limitele procentului acoperit, în funcţie de volumul operaţiunilor efectuate pe termen mediu şi lung.
ART. 43
Riscul de ţarã
(1) În cadrul politicii de acoperire a riscului de ţarã aprobate de Comitetul Interministerial de Finanţãri, Garanţii şi Asigurãri, EXIMBANK - S.A. nu va aplica, în principiu, nicio restricţie ţãrilor care aparţin grupului încadrat în categoria cu riscul cel mai mic.
(2) În ceea ce priveşte alte ţãri, în baza aprobãrii Comitetului Interministerial de Finanţãri, Garanţii şi Asigurãri, EXIMBANK - S.A. poate aplica anumite restricţii în politica de acoperire.
(3) În baza aprobãrii Comitetului Interministerial de Finanţãri, Garanţii şi Asigurãri, chiar dacã politica de acoperire nu se aplicã unei ţãri sau unui grup de ţãri, EXIMBANK - S.A. poate totuşi acoperi în mod excepţional anumite operaţiuni pe considerente de politicã bilateralã sau de interes naţional ori în cazul în care schimbul de valutã liber convertibilã este disponibil pentru operaţiunea respectivã.
(4) În cazul ţãrilor menţionate la alin. (2), EXIMBANK - S.A. poate supune spre aprobare Comitetului Interministerial de Finanţãri, Garanţii şi Asigurãri limite de expunere, cum ar fi:
- totalul expunerii existente pe acea ţarã;
- volumul total al ofertelor de asigurare;
- valoarea noilor contracte care urmeazã sã fie asigurate;
- suma maximã asiguratã pentru fiecare operaţiune.
Aceste limite de expunere pot fi stabilite la nivel agregat pe ţarã sau pe criterii alternative.
(5) În baza aprobãrii Comitetului Interministerial de Finanţãri, Garanţii şi Asigurãri, EXIMBANK - S.A. poate, de asemenea, sã majoreze prima aplicabilã.
(6) De regulã nu se aplicã nicio restricţie în politica de acoperire pentru o anumitã ţarã atât timp cât limita de expunere stabilitã nu este depãşitã.
ART. 44
Condiţii specifice de acoperire a riscului de ţarã
În baza aprobãrii Comitetului Interministerial de Finanţãri, Garanţii şi Asigurãri, EXIMBANK - S.A. poate aplica în mod sistematic unei anumite ţãri, independent de categoria de risc din care aceasta face parte, anumite condiţii de acoperire, cum ar fi:
- garanţie de platã şi/sau transfer emisã de banca centralã sau de ministerul de finanţe din ţara respectivã;
- acreditiv irevocabil sau garanţie bancarã;
- prelungirea perioadei de aşteptare;
- reducerea procentului asigurat;
- restricţionarea acoperirii pentru anumite sectoare de activitate sau anumite tipuri de proiecte.

CAP. V
Proceduri de notificare

ART. 45
Scopul procedurilor de notificare
(1) EXIMBANK - S.A. va pune în aplicare procedurile expuse în continuare, în completarea principiilor comune enunţate în cap. I, II şi III.
(2) Prezentele proceduri le completeazã pe cele definite în Decizia Consiliului 73/391/CEE din 3 decembrie 1973 privind procedurile de consultare şi de informare în domeniul asigurãrii de credite, al garanţiilor la credite şi al finanţãrii, cu amendamentele ulterioare.
ART. 46
Tipuri de proceduri de notificare
(1) EXIMBANK - S.A. poate efectua 4 tipuri de proceduri de notificare destinate Comisiei şi altor asigurãtori:
- notificarea anualã pentru informare;
- notificarea pentru decizie;
- notificarea ex ante pentru informare; şi
- notificarea ex post pentru informare.
(2) Datele furnizate în cadrul acestor proceduri de notificare vor avea caracter confidenţial.
ART. 47
Notificarea anualã pentru informare
(1) La sfârşitul fiecãrui an, dar nu mai târziu de data de 30 aprilie a anului urmãtor, EXIMBANK - S.A. va transmite celorlalţi asigurãtori şi Comisiei un raport retrospectiv al activitãţii derulate în cursul anului precedent. Raportul respectiv va viza toate ţãrile debitoare şi va preciza, pentru fiecare dintre aceste ţãri, urmãtoarele:
- valoarea totalã a asigurãrii acordate de EXIMBANK - S.A. în numele şi în contul statului;
- valoarea expunerii existente, conform modalitãţii de stabilire a acesteia, menţionatã la art. 42;
- valoarea primelor încasate;
- valoarea recuperãrilor; şi
- valoarea despãgubirilor plãtite.
(2) La începutul fiecãrui an, cel mai târziu pânã la data de 31 ianuarie, EXIMBANK - S.A. va transmite celorlalţi asigurãtori şi Comisiei raportul cu privire la politica de acoperire, inclusiv tipul şi nivelul limitelor de expunere, precum şi condiţiile pe care intenţioneazã sã le impunã în activitatea sa, politica pe care o are în vedere sau pe care o va practica în cursul anului viitor, dupã aprobarea de cãtre Comitetul Interministerial de Finanţãri, Garanţii şi Asigurãri.
ART. 48
Notificarea pentru decizie
(1) În cazul ofertelor concurente ale unor exportatori sau bãnci din Uniunea Europeanã, EXIMBANK - S.A. va rãspunde prompt oricãrei solicitãri de informaţii transmise de un alt asigurãtor implicat cu privire la statutul debitorului în cadrul tranzacţiei respective, aşa cum este definit la art. 7.
(2) În eventualitatea unor divergenţe asupra statutului debitorului, asigurãtorii implicaţi vor pune la dispoziţia celorlalţi asigurãtori informaţia respectivã şi pentru a ajunge la o înţelegere asupra acestui statut.
(3) În cazul în care asigurãtorii nu se pot înţelege asupra statutului debitorului în termen de 10 zile lucrãtoare de la primirea cererii de informaţii, asigurãtorii implicaţi vor aduce la cunoştinţã Comisiei tema respectivã, împreunã cu informaţiile relevante, iar Comisia va lua o decizie în conformitate cu procedura de notificare în vigoare.
ART. 49
Notificarea ex ante pentru informare
(1) În cazul în care EXIMBANK - S.A., cu aprobarea Comitetului Interministerial de Finanţãri, Garanţii şi Asigurãri, intenţioneazã sã acorde o derogare de la dispoziţiile prezentului regulament prin acordarea de condiţii de asigurare mai avantajoase în cadrul unei singure sau mai multor tranzacţii ori în unul sau mai multe sectoare ori uneia sau mai multor ţãri ori chiar la nivelul mecanismului sãu general, EXIMBANK - S.A. este obligatã sã notifice intenţia sa celorlalţi asigurãtori şi Comisiei cu cel puţin 7 zile lucrãtoare înainte ca aceastã decizie sã producã efecte, precizând motivele derogãrii respective - de exemplu, necesitatea de a se alinia la condiţiile celorlalţi competitori, precum şi nivelul primei pe care intenţioneazã sã o perceapã.
(2) În cazul în care EXIMBANK - S.A., cu aprobarea Comitetului Interministerial de Finanţãri, Garanţii şi Asigurãri, intenţioneazã sã aplice un nivel de primã de asigurare mai mic decât cel pe care îl notificã anual în conformitate cu prevederile art. 47 alin. (2), EXIMBANK - S.A. este obligatã sã notifice intenţia sa celorlalţi asigurãtori şi Comisiei cu cel puţin 7 zile lucrãtoare înainte ca decizia sa sã intre în vigoare.
(3) În cazul în care EXIMBANK - S.A., cu aprobarea Comitetului Interministerial de Finanţãri, Garanţii şi Asigurãri, în urma notificãrii efectuate de un alt asigurãtor, conform modalitãţii prezentate la alin. (1) sau (2), intenţioneazã sã acorde condiţii mai favorabile decât asigurãtorul care a fãcut aceastã primã notificare, EXIMBANK - S.A. trebuie sã notifice intenţia sa celorlalţi asigurãtori şi Comisiei cu cel puţin 7 zile lucrãtoare înainte ca aceastã decizie sã intre în vigoare, precizând procentul de primã pe care intenţioneazã sã îl aplice.
(4) În cazul în care EXIMBANK - S.A., cu aprobarea Comitetului Interministerial de Finanţãri, Garanţii şi Asigurãri, intenţioneazã sã asigure anumite operaţiuni cu debitori din ţãri pentru care în mod normal nu acordã asigurare, în conformitate cu art. 43 alin. (3), EXIMBANK - S.A. va notifica intenţia sa celorlalţi asigurãtori şi Comisiei cu cel puţin 7 zile lucrãtoare înainte ca aceastã decizie sã intre în vigoare, precizând procentul de primã pe care intenţioneazã sã îl aplice.
ART. 50
Notificarea ex post pentru informare
(1) În cazul în care EXIMBANK - S.A., cu aprobarea Comitetului Interministerial de Finanţãri, Garanţii şi Asigurãri, decide sã acorde o derogare de la dispoziţiile prezentului regulament prin acordarea de condiţii de asigurare mai puţin avantajoase în cadrul uneia sau mai multor tranzacţii, în unul ori mai multe sectoare, uneia sau mai multor ţãri ori chiar la nivelul mecanismului sãu general, EXIMBANK - S.A. va notifica celorlalţi asigurãtori şi Comisiei decizia luatã, cel mai târziu la data de 31 ianuarie, pentru anul calendaristic precedent.
(2) În cazul în care EXIMBANK - S.A., cu aprobarea Comitetului Interministerial de Finanţãri, Garanţii şi Asigurãri, decide sã ajusteze unul sau mai multe elemente ale politicii de acoperire a riscului de ţarã aprobate, comunicatã prin notificãrile anuale transmise în conformitate cu prevederile art. 47 alin. (2), EXIMBANK - S.A. va notifica imediat decizia luatã celorlalţi asigurãtori şi Comisiei.
(3) În cazul în care EXIMBANK - S.A., cu aprobarea Comitetului Interministerial de Finanţãri, Garanţii şi Asigurãri, în urma primirii unei notificãri de la alt asigurãtor, efectuatã în conformitate cu prevederile art. 49 alin. (1) şi/sau (2), decide sã acorde aceleaşi condiţii de asigurare ca şi asigurãtorul care a fãcut aceastã primã notificare, EXIMBANK - S.A. va notifica imediat ceilalţi asigurãtori şi Comisia.
(4) EXIMBANK - S.A. poate rãspunde fãrã întârziere şi în mod detaliat oricãrei cereri de clarificare sau de transmitere de informaţii cu privire la activitatea sa, transmisã de alţi asigurãtori sau de Comisie.
ART. 51
Utilizarea unui sistem de poştã electronicã
Toate notificãrile vor fi transmise de EXIMBANK - S.A. conform procedurii în vigoare. Acestea se vor transmite în mod normal prin sistemul de poştã electronicã sau, dupã caz, prin orice alt mijloc adecvat de comunicare scrisã.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016