Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 30 ianuarie 2025  privind selectarea, promovarea şi evaluarea personalului Curţii Constituţionale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT din 30 ianuarie 2025 privind selectarea, promovarea şi evaluarea personalului Curţii Constituţionale

EMITENT: Curtea Constituţională
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 124 din 11 februarie 2025
──────────
    Aprobat prin HOTĂRÂREA nr. 7 din 30 ianuarie 2025, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 124 din 11 februarie 2025.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    Prezentul regulament stabileşte modul de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea posturilor vacante de magistrat-asistent, de personal de specialitate juridică asimilat magistraţilor-asistenţi, de personal auxiliar de specialitate şi de personal contractual, evaluarea personalului Curţii, precum şi modul de organizare şi desfăşurare a concursului pentru promovarea în funcţiile de prim-magistrat-asistent, magistrat-asistent-şef, grefier-şef şi în funcţiile de conducere corespunzătoare personalului contractual la Curtea Constituţională.

    ART. 2
    (1) Posturile vacante din cadrul Curţii Constituţionale se ocupă în condiţiile Legii nr. 361/2023 privind personalul Curţii Constituţionale.
    (2) Concursul se organizează şi se desfăşoară în cazul în care, pentru ocuparea unui post vacant, se înscriu cel puţin două persoane. Examenul are loc în cazul în care, pentru ocuparea unui post vacant, la concursul organizat s-a înscris o singură persoană sau numărul celor înscrişi este egal ori mai mic decât numărul posturilor vacante de acelaşi nivel scoase la concurs.
    (3) Membrii comisiilor de concurs, ai comisiilor de soluţionare a contestaţiilor, precum şi persoanele care asigură secretariatul acestor comisii au obligaţia de a respecta confidenţialitatea activităţii desfăşurate şi a datelor cu caracter personal, potrivit legii.

    ART. 3
    (1) Evaluarea profesională individuală a personalului din structurile de specialitate ale Curţii Constituţionale se face anual, în condiţiile legii.
    (2) Evaluatorul este persoana aflată într-o funcţie de conducere care are în subordine compartimentul în cadrul căruia îşi desfăşoară activitatea o persoană care ocupă o funcţie de execuţie sau care coordonează activitatea acestuia.
    (3) Pentru structurile de specialitate ale Curţii Constituţionale, au calitatea de evaluator:
    a) preşedintele Curţii Constituţionale, pentru personalul din Compartimentul audit public intern;
    b) judecătorii Curţii Constituţionale, pentru personalul din compartimentele aflate în subordinea acestora;
    c) prim-magistratul-asistent, pentru salariaţii aflaţi în subordinea sa directă;
    d) directorul Cancelariei preşedintelui Curţii Constituţionale, pentru compartimentele aflate în coordonarea sa;
    e) secretarul general, pentru personalul de conducere şi de execuţie aflat în subordinea sa, cu excepţia Compartimentului grefă, arhivă şi registratură jurisdicţională, precum şi pentru personalul din cadrul Compartimentului resurse umane şi salarizare, Compartimentului registratură şi arhivă generală şi Compartimentului juridic, contencios şi relaţii publice;
    f) directorul Direcţiei economice şi administrative, pentru personalul de conducere aflat în subordinea directă, precum şi pentru Compartimentul achiziţii publice şi Compartimentul sănătate şi securitate în muncă;
    g) şefii de servicii, pentru personalul de execuţie aflat în subordinea directă;
    h) şeful de birou, pentru personalul de execuţie aflat în subordinea directă.

    (4) Pentru întregul personal al Curţii, perioada evaluată este cuprinsă între 1 ianuarie şi 31 decembrie din anul pentru care se face evaluarea, dar nu mai puţin de 6 luni de activitate pe funcţia respectivă. Evaluarea se finalizează cel târziu la data de 28 februarie a anului următor perioadei evaluate.
    (5) Prin excepţie de la prevederile alin. (4), evaluarea personalului se realizează pentru o altă perioadă în oricare dintre următoarele situaţii:
    a) la suspendarea, modificarea locului de muncă, modificarea felului muncii sau încetarea raporturilor de muncă ale personalului în condiţiile legii, dacă perioada efectiv lucrată este de cel puţin 30 de zile consecutive;
    b) la suspendarea, modificarea locului de muncă, modificarea felului muncii sau încetarea contractului de muncă sau, după caz, a raportului de muncă/mandatului evaluatorului, în condiţiile legii, dacă perioada efectiv coordonată este de cel puţin 30 de zile consecutive. În cazul în care evaluatorul se află în imposibilitatea de drept sau de fapt constatată prin act administrativ de a realiza efectiv evaluarea, calitatea de evaluator revine persoanei care are calitatea de contrasemnatar al raportului de evaluare la data încetării, suspendării sau modificării, în condiţiile legii, a raportului de muncă al evaluatorului, cu aplicarea corespunzătoare a dispoziţiilor legale în ceea ce priveşte desemnarea unui alt contrasemnatar, atunci când este posibil, potrivit structurii organizatorice;
    c) atunci când pe parcursul perioadei evaluate persoana este promovată.

    (6) Evaluarea realizată în situaţiile prevăzute la alin. (5) se numeşte evaluare parţială şi se realizează la data sau în termen de 10 zile lucrătoare de la data intervenirii acestor situaţii, fiind luată în considerare la evaluarea anuală.

    CAP. II
    Selectarea, promovarea şi evaluarea magistraţilor-asistenţi ai Curţii Constituţionale
    SECŢIUNEA 1
    Concursul pentru ocuparea posturilor vacante de magistrat-asistent gradul III
    ART. 4
    (1) La concursul pentru ocuparea posturilor vacante de magistrat-asistent gradul III se pot înscrie persoanele care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 12 alin. (2) din Legea nr. 361/2023 privind personalul Curţii Constituţionale. Condiţiile de vechime trebuie să fie îndeplinite la data expirării perioadei de depunere a cererilor de înscriere, inclusiv.
    (2) Posturile vacante de personal de specialitate juridică asimilat magistraţilor-asistenţi din cadrul Curţii Constituţionale se ocupă prin concurs de persoanele care îndeplinesc condiţiile prevăzute la alin. (1), fiindu-le aplicabile în mod corespunzător prevederile prezentului regulament, inclusiv cele privind evaluarea.

    ART. 5
    (1) Concursul pentru ocuparea posturilor vacante de magistrat-asistent gradul III constă în următoarele etape succesive:
    a) depunerea şi verificarea dosarelor de concurs;
    b) probă scrisă de verificare a cunoştinţelor;
    c) probă orală, sub formă de interviu pe teme de specialitate.

    (2) Data, locul, modul de desfăşurare a concursului de ocupare a posturilor de magistrat-asistent gradul III, calendarul de desfăşurare, cererea tipizată de înscriere, precum şi lista posturilor scoase la concurs, tematica şi bibliografia de concurs se stabilesc de către Plenul Curţii Constituţionale, la propunerea preşedintelui Curţii Constituţionale.
    (3) Numărul locurilor scoase la concurs se stabileşte în funcţie de numărul de posturi vacante, precum şi de cele care vor fi înfiinţate, previzionate în vederea bugetării.
    (4) Datele prevăzute la alin. (2) se publică, printr-un anunţ, în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, şi pe pagina de internet a Curţii Constituţionale cu cel puţin 60 de zile înainte de data stabilită pentru concurs, respectiv data până la care se pot depune cererile de înscriere la concurs.
    (5) Anunţul de scoatere la concurs va cuprinde:
    a) numărul de posturi vacante pentru care se organizează concursul;
    b) locul, data şi ora desfăşurării probelor de concurs;
    c) informaţii cu privire la desfăşurarea etapelor concursului;
    d) condiţiile de participare;
    e) documentele solicitate candidaţilor pentru întocmirea dosarului de concurs;
    f) data până la care se pot depune dosarele de concurs;
    g) tematica şi bibliografia concursului;
    h) numărul de telefon şi adresa de poştă electronică la care se pot obţine informaţii suplimentare.


    ART. 6
    (1) Pentru înscrierea la concurs, candidaţii vor prezenta un dosar de concurs, care va conţine următoarele documente:
    a) cerere tipizată pentru înscrierea la concurs, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1;
    b) copia actului de identitate sau a oricărui alt document care atestă identitatea, potrivit legii, după caz;
    c) copie de pe certificatul de naştere şi certificatul de căsătorie, după caz;
    d) copie de pe diploma de licenţă;
    e) copia carnetului de muncă şi/sau, după caz, o adeverinţă care să ateste vechimea de 5 ani în funcţii de specialitate juridică sau în funcţii didactice din învăţământul juridic superior, din care să rezulte şi eventualele întreruperi în activitate;
    f) declaraţia pe propria răspundere privind existenţa unor eventuale întreruperi în activitate;
    g) adeverinţă medicală care să ateste starea de sănătate corespunzătoare, emisă de unităţi sanitare acreditate potrivit legii, cu cel mult 3 luni anterior momentului depunerii dosarului de concurs;
    h) aviz psihologic emis de cabinete psihologice acreditate potrivit legii;
    i) certificatul de cazier judiciar;
    j) certificatul de cazier fiscal;
    k) curriculum vitae care să cuprindă datele de identificare, datele de stare civilă, datele cu privire la studiile absolvite şi locurile de muncă anterioare.

    (2) La depunerea dosarului de concurs, candidaţii trebuie să prezinte şi în original actele depuse în copie, în vederea verificării conformităţii copiilor cu acestea. Diploma de licenţă se depune în copie legalizată.
    (3) Dosarul de concurs se depune personal sau prin mandatar, cu procură autentificată, în termen de 30 de zile de la data publicării anunţului prevăzut la art. 5 alin. (4).
    (4) După expirarea termenului prevăzut la alin. (3) nu se mai pot depune acte în completare la dosarul de concurs astfel constituit, cu excepţia situaţiei în care se aduc lămuriri cu privire la un act deja depus sau a celei în care comisia de concurs solicită astfel de lămuriri.
    (5) Fiecărui candidat îi este atribuit un cod alcătuit dintr-o literă şi 4 cifre.

    ART. 7
    (1) Plenul Curţii Constituţionale, la propunerea preşedintelui, numeşte, prin hotărâre, comisia de concurs şi comisia de soluţionare a contestaţiilor. Prevederile art. 15 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 361/2023 se aplică în mod corespunzător.
    (2) Comisia de concurs şi comisia de soluţionare a contestaţiilor sunt compuse din 3 judecători. O persoană poate face parte dintr-o singură comisie.
    (3) Comisiile sunt conduse de câte un preşedinte ales prin vot dintre membrii comisiei.
    (4) Prin ordin al preşedintelui Curţii Constituţionale, secretar al comisiei de concurs, precum şi al comisiei de soluţionare a contestaţiilor va fi desemnat unul sau mai mulţi magistraţi-asistenţi, după caz.

    ART. 8
    (1) Comisia de concurs are următoarele atribuţii principale:
    a) verifică dosarele candidaţilor şi stabileşte candidaţii ale căror dosare au fost admise;
    b) elaborează subiectele de concurs şi baremele de evaluare şi de notare, cu obligaţia păstrării confidenţialităţii acestora;
    c) evaluează şi notează pentru fiecare candidat proba scrisă pentru verificarea cunoştinţelor juridice şi proba interviului;
    d) transmite secretarului comisiei rezultatele concursului în vederea comunicării acestora;
    e) semnează procesele-verbale întocmite de secretarul comisiei, raportul referitor la îndeplinirea condiţiilor de bună reputaţie, precum şi raportul final cu privire la desfăşurarea concursului;
    f) prezintă Plenului Curţii Constituţionale raportul final cu privire la desfăşurarea concursului.

    (2) Elaborarea subiectelor de concurs şi a baremelor de evaluare şi de notare se realizează cu respectarea următoarelor reguli:
    a) să fie în concordanţă cu tematica şi bibliografia aprobate de Plenul Curţii Constituţionale;
    b) să asigure o cuprindere echilibrată a materiei studiate, să aibă grad de complexitate corespunzător conţinutului tematicii şi bibliografiei, pentru a putea fi tratate în timpul de lucru stabilit;
    c) în cazul probei scrise de verificare a cunoştinţelor:
    (i) să fie formulate astfel încât tratarea subiectelor să angajeze cât mai multe posibilităţi de analiză, de sinteză şi de generalizare din partea candidaţilor;
    (ii) să indice pentru fiecare subiect atât punctajul prevăzut în barem, cât şi timpul recomandat pentru rezolvare;
    (iii) să pună accent în notarea lucrărilor pe motivarea soluţiei alese de candidat, în barem putând să fie punctate modalităţi alternative de motivare a soluţiei alese de candidat;
    (iv) baremul stabilit să puncteze coerenţa în exprimare şi respectarea regulilor de gramatică şi ortografie;

    d) în cazul probei orale:
    (i) să se elaboreze grila de evaluare în baza căreia se face evaluarea interviului;
    (ii) să se elaboreze subiectele pe baza cărora vor fi examinaţi candidaţii;
    (iii) intervievarea candidaţilor se va face în scopul identificării aptitudinilor, motivaţiilor şi elementelor de etică specifice profesiei;

    e) timpul necesar rezolvării subiectelor să nu depăşească timpul alocat desfăşurării probelor de concurs;
    f) subiectele nu pot conţine probleme controversate în doctrină sau în practică.


    ART. 9
    Comisia de soluţionare a contestaţiilor are următoarele atribuţii principale:
    a) soluţionează contestaţiile depuse de candidaţi cu privire la selecţia dosarelor;
    b) soluţionează contestaţiile formulate împotriva baremului stabilit pentru proba scrisă, motivează soluţiile şi adoptă baremul definitiv;
    c) soluţionează contestaţiile depuse de candidaţi cu privire la evaluarea şi notarea probei scrise pentru verificarea cunoştinţelor;
    d) soluţionează contestaţiile depuse de candidaţi cu privire la evaluarea şi notarea probei orale şi reevaluează proba, pe baza înregistrării audiovideo şi a analizei scrise depuse de candidat;
    e) transmite secretarului comisiei rezultatele contestaţiilor, în vederea comunicării acestora;
    f) semnează procesele-verbale întocmite de secretarul comisiei în legătură cu contestaţiile soluţionate.


    ART. 10
    (1) Secretarul comisiei de concurs are următoarele atribuţii principale:
    a) întocmeşte, redactează şi semnează alături de membrii comisiei de concurs întreaga documentaţie privind activitatea specifică a acesteia, respectiv procesele-verbale prevăzute în prezentul regulament, raportul referitor la îndeplinirea condiţiilor de bună reputaţie, precum şi raportul final cu privire la desfăşurarea concursului;
    b) asigură comunicarea rezultatelor obţinute de candidaţi la probele concursului;
    c) îndeplineşte orice sarcini specifice necesare pentru buna desfăşurare a concursului.

    (2) Secretarul comisiei de soluţionare a contestaţiilor are următoarele atribuţii principale:
    a) întocmeşte, redactează şi semnează alături de membrii comisiei de soluţionare a contestaţiilor întreaga documentaţie privind activitatea specifică acesteia;
    b) asigură comunicarea rezultatelor obţinute de candidaţi în urma contestaţiilor formulate;
    c) îndeplineşte orice sarcini specifice necesare pentru buna desfăşurare a concursului.


    ART. 11
    (1) După expirarea termenului prevăzut la art. 6 alin. (3), comisia de concurs verifică toate dosarele candidaţilor sub aspectul îndeplinirii condiţiilor prevăzute la art. 6 alin. (1).
    (2) Rezultatele verificării dosarelor de concurs se afişează cu menţiunea „admis“ sau „respins“, însoţită de motivul respingerii dosarului, la sediul Curţii Constituţionale, precum şi pe pagina de internet a Curţii Constituţionale, cu 20 de zile înainte de data stabilită pentru proba scrisă pentru verificarea cunoştinţelor.
    (3) Candidaţii respinşi în urma verificării pot formula contestaţii în termen de 48 de ore de la publicarea listei pe pagina de internet a Curţii Constituţionale. Contestaţiile se depun fie la sediul Curţii Constituţionale - Compartimentul resurse umane şi salarizare, fie prin fax sau e-mail şi sunt înaintate, de îndată, comisiei de soluţionare a contestaţiilor.
    (4) Contestaţiile se soluţionează de comisia de soluţionare a contestaţiilor în termen de 3 zile de la expirarea termenului de depunere.
    (5) Listele finale ale candidaţilor se afişează la sediul Curţii Constituţionale şi se publică pe pagina de internet a Curţii Constituţionale.

    ART. 12
    (1) Candidaţii declaraţi admişi la etapa verificării dosarelor de concurs susţin proba scrisă pentru verificarea cunoştinţelor necesare ocupării postului de magistrat-asistent la Curtea Constituţională, care are în vedere jurisprudenţa Curţii Constituţionale, precum şi pe cea a Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, după caz.
    (2) Pentru proba scrisă comisia de concurs va pregăti, în ziua desfăşurării acesteia, un număr de 3 seturi de subiecte. La stabilirea subiectelor, comisia de concurs va ţine seama de tematica şi bibliografia stabilite pentru concurs.
    (3) Comisia de concurs stabileşte baremul de evaluare şi notare.
    (4) Seturile de subiecte şi baremele aferente acestora se semnează de toţi membrii comisiei de concurs, aplicându-se ştampila Curţii Constituţionale. Acestea se introduc în plicuri, care se sigilează, se semnează şi se ştampilează.
    (5) Durata probei scrise se stabileşte de comisia de concurs în funcţie de gradul de dificultate şi de complexitate a subiectelor şi nu poate depăşi 4 ore, socotite din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor către toţi candidaţii.

    ART. 13
    (1) Înainte de începerea probei scrise se face apelul nominal al candidaţilor, în vederea îndeplinirii formalităţilor prealabile. Verificarea identităţii candidaţilor se face pe baza actului de identitate prevăzut de lege. Candidaţii care nu sunt prezenţi la efectuarea apelului nominal ori care nu pot face dovada identităţii sunt consideraţi absenţi.
    (2) După îndeplinirea formalităţilor prealabile prevăzute la alin. (1), comisia de concurs prezintă candidaţilor plicurile cuprinzând seturile de subiecte şi invită un candidat să extragă un plic cu subiectele de concurs. Plicul extras va fi desfăcut de acelaşi candidat, care va semna procesul-verbal încheiat cu această ocazie.
    (3) Din momentul deschiderii plicului în care se află subiectele de concurs niciun candidat nu mai poate intra în sală şi niciun candidat nu poate părăsi sala decât dacă predă lucrarea scrisă şi semnează de predarea acesteia. Candidaţii care nu se află în sală în momentul deschiderii plicului pierd dreptul de a mai susţine proba respectivă.
    (4) Pe toată durata desfăşurării probei este interzisă părăsirea sălii de concurs de către candidaţi. În cazuri excepţionale, dacă un candidat solicită părăsirea temporară a sălii, el trebuie să fie însoţit de una dintre persoanele care supraveghează, până la înapoierea în sala de concurs.
    (5) Membrii comisiei de concurs şi persoanele care asigură secretariatul acesteia nu pot comunica în exterior conţinutul subiectelor de concurs până la încheierea probei scrise.

    ART. 14
    (1) În sala de concurs, pe toată perioada desfăşurării acestuia, inclusiv a formalităţilor prealabile şi a celor ulterioare finalizării probei, se interzice candidaţilor accesul cu orice surse de informare care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu orice mijloace de comunicare sau de transmitere de date, inclusiv telefoane mobile.
    (2) Nerespectarea dispoziţiilor prevăzute la alin. (1) atrage eliminarea candidatului din proba de concurs. Comisia de concurs, constatând încălcarea acestor dispoziţii, elimină candidatul din sală, înscrie menţiunea „anulat“ pe lucrare şi consemnează cele întâmplate într-un proces-verbal.
    (3) Lucrările se redactează, sub sancţiunea anulării, doar cu cerneală sau pix de culoare albastră, pe coli de hârtie asigurate de Curtea Constituţională, filele fiind numerotate şi ştampilate.
    (4) După înscrierea numelui şi a prenumelui în colţul din dreapta sus, prima filă se lipeşte în prezenţa secretarului comisiei de concurs, astfel încât datele înscrise să nu poată fi identificate, apoi se semnează de către secretarul comisiei de concurs, aplicându-se, totodată, ştampila Curţii Constituţionale.
    (5) La expirarea timpului acordat, candidaţii predau lucrările secretarului comisiei de concurs, sub semnătură, în faza în care se află, fiind interzisă depăşirea timpului stabilit potrivit art. 12 alin. (5). Ultimii 3 candidaţi rămân în sală până la predarea ultimei lucrări.
    (6) Toţi candidaţii semnează, la momentul predării lucrărilor, borderoul special întocmit în acest sens.
    (7) După încheierea probei scrise, secretarul comisiei de concurs predă lucrările sigilate preşedintelui comisiei de concurs, întocmind un proces-verbal în acest sens.

    ART. 15
    (1) Baremul de evaluare şi notare a subiectelor la proba scrisă pentru verificarea cunoştinţelor din plicul extras se afişează după încheierea probei, la sediul Curţii Constituţionale, precum şi pe pagina de internet a Curţii Constituţionale.
    (2) În termen de 24 de ore de la afişare, candidaţii pot formula contestaţii la barem, care se depun fie la sediul Curţii Constituţionale - Compartimentul resurse umane şi salarizare, fie prin fax sau e-mail. Contestaţiile se soluţionează motivat de comisia de soluţionare a contestaţiilor, în cel mult 3 zile de la expirarea termenului de contestare. Baremul stabilit în urma soluţionării contestaţiilor se publică pe pagina de internet a Curţii Constituţionale.
    (3) În situaţia în care, în urma soluţionării contestaţiilor, se anulează una sau mai multe cerinţe, punctajul corespunzător acestora se acordă tuturor candidaţilor.
    (4) În ipoteza în care, în urma soluţionării contestaţiilor la barem, se apreciază că răspunsul indicat ca fiind corect în baremul iniţial nu este singurul răspuns corect, baremul definitiv va cuprinde atât punctajul corespunzător variantei de răspuns stabilite de comisia de elaborare a subiectelor în baremul iniţial, cât şi punctajul corespunzător variantei de răspuns stabilite de comisia de soluţionare a contestaţiilor.
    (5) În situaţia în care, în urma soluţionării contestaţiilor la barem, se apreciază că răspunsul corect este în mod evident altul decât cel indicat în barem, fără a fi incidente dispoziţiile alin. (3), se corectează baremul şi se va acorda punctajul corespunzător întrebării respective numai candidaţilor care au indicat răspunsul corect stabilit prin baremul definitiv.

    ART. 16
    (1) Anterior începerii corectării lucrărilor la proba scrisă pentru verificarea cunoştinţelor, lucrările sigilate în condiţiile art. 14 alin. (4) vor fi numerotate.
    (2) Corectarea lucrărilor se face de către comisia de concurs pe baza baremului definitiv de evaluare şi de notare. Fiecare lucrare se notează prin note de la 1 la 10 de către fiecare membru al comisiei de concurs în parte. Notarea se înregistrează în borderoul de notare, separat, de către fiecare corector, semnat de aceştia pe fiecare pagină.
    (3) Pentru centralizarea notelor, comisia de concurs se întruneşte sub conducerea preşedintelui. Nota finală a lucrării o reprezintă media aritmetică a notelor acordate de fiecare membru al comisiei de concurs, calculată cu două zecimale, fără rotunjire, şi se trece în borderoul centralizator.
    (4) În situaţia în care pentru o lucrare se înregistrează diferenţe mai mari de un punct între notele acordate, lucrarea se recorectează de către toţi membrii comisiei de concurs. Procedura recorectării se reia ori de câte ori se constată că există diferenţe mai mari de un punct între notele acordate.
    (5) Lucrările care prezintă însemnări de natură să conducă la identificarea candidaţilor se anulează şi nu se mai corectează. Menţiunea „anulat“ se înscrie atât pe lucrare, cât şi pe borderoul de notare şi în borderoul centralizator al probei scrise, consemnându-se într-un proces-verbal.
    (6) Colţul lucrării nu se desigilează pe durata corectării. Notele acordate se înscriu în borderou sub semnătura celor care le-au acordat şi apoi pe lucrare, în rubrica specială a foii de concurs, cu cerneală sau pix de culoare neagră, sub semnătură. După ce toate lucrările scrise au fost corectate şi notate, iar notele înscrise pe lucrări, acestea se deschid, iar notele se înregistrează într-un borderou de concurs, cu indicarea codului şi numelui candidatului.
    (7) Sunt declaraţi admişi la proba scrisă pentru verificarea cunoştinţelor candidaţii care au obţinut cel puţin nota 7,00.
    (8) Nota obţinută de fiecare dintre candidaţi şi menţiunea „admis“ ori „respins“ se afişează la sediul Curţii Constituţionale, precum şi pe pagina de internet a Curţii Constituţionale.
    (9) Notarea lucrărilor, centralizarea notelor şi afişarea lor se realizează în termen de maximum 7 zile de la finalizarea probei scrise pentru verificarea cunoştinţelor juridice.

    ART. 17
    (1) Candidaţii pot contesta punctajul obţinut la proba scrisă. Contestaţia se depune la sediul Curţii Constituţionale - Compartimentul resurse umane şi salarizare sau se transmite prin fax sau e-mail, în termen de 48 de ore de la data publicării rezultatelor pe pagina de internet a Curţii Constituţionale.
    (2) În vederea soluţionării contestaţiilor, colţul lucrării se va sigila din nou.
    (3) Contestaţiile se soluţionează de către comisia de soluţionare a contestaţiilor în termen de 3 zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (1).
    (4) Nota acordată în urma soluţionării contestaţiei este definitivă şi nu poate fi mai mică decât nota contestată.
    (5) Rezultatele finale ale probei se afişează şi se publică în condiţiile art. 16 alin. (8).

    ART. 18
    (1) Candidaţii declaraţi „admişi“ la proba scrisă pot susţine proba orală, în termen de cel mult 15 zile de la afişarea rezultatelor finale la proba scrisă.
    (2) Proba orală nu poate depăşi 60 de minute.
    (3) Comisia de concurs stabileşte subiectele de interviu în ziua desfăşurării probei, într-un număr cel puţin egal cu numărul candidaţilor. Acestea se înscriu pe bilete separate, se semnează de toţi membrii comisiei de concurs, aplicându-se ştampila Curţii Constituţionale, şi se introduc în plicuri, care se sigilează, se semnează, se ştampilează şi se păstrează de secretarul comisiei de concurs.
    (4) Se interzice candidaţilor accesul în sala de concurs cu orice surse de informare care ar putea fi utilizate la proba orală, precum şi cu orice mijloace de comunicare sau de transmitere de date, inclusiv telefoane mobile. Încălcarea acestor dispoziţii constituie fraudă şi atrage eliminarea din concurs.

    ART. 19
    (1) Cu cel puţin 24 de ore înainte de desfăşurarea probei orale, comisia de concurs întocmeşte lista candidaţilor, cu precizarea orei la care trebuie să se prezinte, şi dispune publicarea acesteia pe pagina de internet a Curţii Constituţionale.
    (2) Accesul candidaţilor în sala de concurs este permis pe baza unui act de identitate, în ordinea afişată.
    (3) Candidaţii au dreptul să extragă câte un singur plic cu subiectele prevăzute la art. 18 alin. (3).
    (4) Pentru pregătirea răspunsurilor, fiecare candidat va beneficia de un timp de gândire de 30 de minute.
    (5) Înregistrarea interviului prin mijloace tehnice audio-video este obligatorie.
    (6) Înregistrările se păstrează timp de un an, după care se distrug.

    ART. 20
    (1) În cadrul probei orale, evaluarea candidatului se face prin notare, cu respectarea punctajului maxim indicat.
    (2) Evaluarea probei orale se face în baza baremului de evaluare elaborat de comisia de concurs, care se publică pe pagina de internet a Curţii Constituţionale, imediat după finalizarea probei de către toţi candidaţii.
    (3) Pe baza baremului de evaluare, fiecare membru al comisiei de concurs acordă candidatului punctaje. Pe baza punctajelor acordate, evaluarea probei orale se face cu note de la 1 la 10, cu două zecimale, fără rotunjire.
    (4) Pentru centralizarea notelor, în termen de 5 zile de la data încheierii probei interviului, comisia de concurs se întruneşte sub conducerea preşedintelui acesteia, fiecare membru procedând, sub semnătură proprie, la trecerea notei acordate pe borderoul centralizator.
    (5) Nota obţinută la această probă reprezintă media aritmetică a notelor acordate de membrii comisiei de concurs. Preşedintele comisiei de concurs va trece, sub semnătură proprie, nota obţinută pe borderoul centralizator al probei interviului.
    (6) În funcţie de nota obţinută de candidat la interviu se acordă unul dintre calificativele „admis“ sau „respins“. Sunt declaraţi admişi la această probă candidaţii care au obţinut nota minimă 7,00.
    (7) Rezultatele de la proba orală se afişează la sediul Curţii Constituţionale şi se publică pe pagina de internet a Curţii Constituţionale.
    (8) Notarea, centralizarea notelor şi afişarea lor se realizează în termen de maximum 7 zile de la finalizarea probei interviului.

    ART. 21
    (1) Candidaţii pot contesta nota acordată la proba orală în termen de 48 de ore de la publicarea rezultatelor potrivit art. 20 alin. (7).
    (2) Soluţionarea contestaţiei la proba orală se face în termen de 3 zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (1) şi se realizează prin reevaluarea probei, pe baza înregistrării audio-video şi a analizei scrise depuse de candidat, având în vedere baremul de evaluare elaborat de comisia de concurs.
    (3) Nota obţinută în urma contestaţiei este definitivă şi nu poate fi mai mică decât nota contestată.
    (4) Rezultatele finale ale probei se afişează şi se publică în condiţiile art. 20 alin. (7).

    ART. 22
    (1) În termen de 5 zile de la data publicării rezultatelor finale de la proba orală, comisia de concurs va proceda la stabilirea notelor finale ale concursului.
    (2) Nota finală se determină ca medie aritmetică între notele obţinute la proba scrisă pentru verificarea cunoştinţelor şi la proba orală.
    (3) Preşedintele comisiei de concurs va trece nota finală în borderoul centralizator al concursului, care va fi semnat de membrii şi de secretarul comisiei de concurs.
    (4) Pe baza notelor finale se întocmeşte tabelul de clasificare a candidaţilor, care se afişează la sediul Curţii Constituţionale şi se publică pe pagina de internet a Curţii Constituţionale. Nota finală nu poate fi mai mică de 7,00.
    (5) Candidaţii vor fi declaraţi „admişi“ în ordinea descrescătoare a notelor finale obţinute, în limita posturilor pentru care s-a organizat concursul. La note finale egale are prioritate candidatul care a obţinut nota cea mai mare la proba scrisă pentru verificarea cunoştinţelor, iar dacă egalitatea se menţine, departajarea candidaţilor se face în funcţie de vechimea cea mai mare în funcţiile prevăzute de art. 12 alin. (2) lit. g) din Legea nr. 361/2023.

    ART. 23
    (1) Secretarul comisiei de concurs, sub îndrumarea membrilor acesteia, întocmeşte raportul final cu privire la desfăşurarea concursului în termen de cel mult 5 zile de la data publicării notelor finale potrivit art. 22 alin. (5). Raportul va cuprinde, după caz, următoarele menţiuni:
    a) prezentarea pe scurt a cadrului legal şi regulamentar al organizării şi desfăşurării concursului;
    b) prezentarea activităţii comisiei de concurs şi a comisiei de soluţionare a contestaţiilor, după caz, cu privire la desfăşurarea etapelor concursului;
    c) prezentarea pe scurt a proceselor-verbale întocmite;
    d) rezultatele obţinute de către candidaţi pe fiecare etapă a concursului;
    e) tabelul cu rezultatele finale ale concursului;
    f) propunerea comisiei de concurs de validare sau invalidare, după caz, a concursului.

    (2) Raportul prevăzut la alin. (1) se semnează de membrii comisiei de concurs şi de secretarul acesteia şi se înaintează Plenului Curţii Constituţionale.

    ART. 24
    (1) În maximum 30 de zile de la data înaintării raportului potrivit art. 3 alin. (2), Plenul Curţii Constituţionale, analizând respectarea condiţiilor prevăzute de Legea nr. 361/2023, Regulamentul de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale şi de prezentul regulament, validează rezultatele concursului pentru ocuparea posturilor vacante de magistrat-asistent gradul III.
    (2) Plenul Curţii Constituţionale poate invalida, în tot sau în parte, concursul, în cazurile în care constată că nu au fost respectate condiţiile prevăzute de lege ori de regulament ori că există dovada săvârşirii unei fraude.
    (3) Rezultatele validate se afişează, în aceeaşi zi, la sediul Curţii Constituţionale şi se publică pe pagina de internet a Curţii Constituţionale.
    (4) Persoanele nemulţumite de rezultatul validării îl pot contesta la instanţa de contencios administrativ şi fiscal competentă, potrivit legii.

    ART. 25
    (1) După validarea concursului pentru ocuparea posturilor vacante de magistrat-asistent gradul III, preşedintele Curţii Constituţionale numeşte, prin ordin, în funcţia de magistrat-asistent gradul III candidaţii declaraţi „admişi“ la concurs, în termen de 25 de zile lucrătoare de la data publicării rezultatelor validate ale concursului.
    (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în urma formulării unei cereri scrise şi temeinic motivate, candidatul declarat „admis“ la concurs poate solicita, în termen de 5 zile de la data publicării rezultatelor validate ale concursului, un termen ulterior pentru numirea în funcţie, care nu poate depăşi 50 de zile lucrătoare de la aceeaşi dată.
    (3) În cazul neprezentării în termenul prevăzut la alin. (1) sau (2), după caz, postul neocupat este declarat vacant, urmând să se comunice candidatului care a obţinut nota imediat inferioară şi care respectă condiţiile pentru a fi declarat „admis“ la concursul pentru ocuparea posturilor vacante de magistrat-asistent la Curtea Constituţională.

    ART. 26
    (1) La dosarul de personal al candidatului care a fost numit în funcţia de magistrat-asistent gradul III vor fi anexate:
    a) dosarul de concurs al candidatului, în original;
    b) lucrările redactate de acesta, în original;
    c) biletele extrase la proba interviului, în copie conformă cu originalul;
    d) raportul final cu privire la desfăşurarea concursului, în copie conformă cu originalul;
    e) hotărârea Plenului Curţii Constituţionale de validare a rezultatelor concursului, în copie conformă cu originalul;
    f) ordinul preşedintelui Curţii de numire în funcţie, în copie conformă cu originalul.

    (2) Toate actele întocmite cu ocazia concursului, înregistrările realizate, precum şi lucrările redactate se păstrează în original, într-un dosar al concursului, creat şi ţinut în acest sens de Compartimentul resurse umane şi salarizare. Predarea actelor se face de către secretarul comisiei de concurs pe bază de proces-verbal.
    (3) Repartizarea pe secţii a magistraţilor-asistenţi se face prin ordin al preşedintelui Curţii Constituţionale.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Promovarea magistraţilor-asistenţi
    ART. 27
    (1) Promovarea magistraţilor-asistenţi în gradul imediat următor se face de către preşedintele Curţii Constituţionale.
    (2) Poate fi promovat în gradul imediat următor magistratul-asistent care:
    a) îndeplineşte condiţiile de vechime prevăzute la art. 11 lit. b) şi c) din Legea nr. 361/2023, după caz;
    b) a obţinut cel puţin calificativul „bine“ la ultima evaluare;
    c) nu a fost sancţionat disciplinar în ultimii 3 ani de activitate, cu excepţia cazului în care a intervenit radierea sancţiunii disciplinare.


    ART. 28
    (1) Promovarea magistraţilor-asistenţi în funcţiile de conducere de prim-magistrat-asistent sau magistrat-asistent-şef se face prin concurs, la care pot participa magistraţii-asistenţi ai Curţii Constituţionale care îndeplinesc următoarele condiţii:
    a) au o vechime în funcţia de magistrat-asistent de cel puţin 5 ani;
    b) au obţinut calificativul „foarte bine“ la ultima evaluare;
    c) nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani, cu excepţia cazului în care a intervenit radierea sancţiunii disciplinare.

    (2) Condiţiile de vechime prevăzute la alin. (1) trebuie să fie îndeplinite la data expirării perioadei de depunere a cererilor de înscriere, inclusiv.
    (3) Concursul prevăzut la alin. (1) se organizează cu maximum 3 luni înainte de vacantarea posturilor de prim-magistrat-asistent sau magistrat-asistent-şef.

    ART. 29
    (1) Concursul pentru ocuparea funcţiei de prim-magistrat-asistent, respectiv pentru ocuparea funcţiei de magistrat-asistent-şef presupune parcurgerea următoarelor etape succesive:
    a) depunerea şi verificarea dosarelor de concurs;
    b) proba orală.

    (2) Data, locul, modul de desfăşurare a concursului de ocupare a posturilor de prim-magistrat-asistent şi/sau magistrat-asistent-şef, calendarul de desfăşurare, cererea tipizată de înscriere, lista posturilor scoase la concurs, tematica şi bibliografia de concurs se stabilesc de către Plenul Curţii Constituţionale, la propunerea preşedintelui Curţii Constituţionale.
    (3) Datele prevăzute la alin. (2) se publică, printr-un anunţ pe pagina de internet a Curţii Constituţionale, cu cel puţin 45 de zile înainte de data stabilită pentru concurs, respectiv data probei orale.
    (4) Anunţul de scoatere la concurs va cuprinde menţiunile prevăzute la art. 5 alin. (5).

    ART. 30
    (1) Pentru înscrierea la concurs, candidaţii vor prezenta un dosar de concurs, care va conţine următoarele documente:
    a) cerere tipizată pentru înscrierea la concurs, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1;
    b) proiect referitor la exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care candidează în vederea verificării aptitudinilor manageriale, de relaţionare şi de comunicare ale acestora;
    c) curriculum vitae.

    (2) Dosarul de concurs se depune personal sau prin mandatar, cu procură autentificată, în termen de 10 zile de la data publicării anunţului prevăzut la art. 29 alin. (3).
    (3) În ziua depunerii dosarului de concurs, Compartimentul resurse umane şi salarizare eliberează, din oficiu, o adeverinţă care să ateste îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 28.
    (4) Dispoziţiile art. 6 alin. (4) şi (5) se aplică în mod corespunzător.

    ART. 31
    (1) Plenul Curţii Constituţionale, la propunerea preşedintelui, numeşte, prin hotărâre, comisia de concurs.
    (2) Comisia de concurs este compusă din 3 judecători şi este condusă de un preşedinte ales prin vot dintre membrii acesteia.
    (3) Secretar al comisiei de concurs va fi desemnat un magistrat-asistent, prin ordin al preşedintelui Curţii Constituţionale emis după expirarea termenului prevăzut la art. 30 alin. (2).
    (4) Prevederile art. 8, art. 9 lit. a), e) şi f), precum şi art. 10 se aplică în mod corespunzător.

    ART. 32
    (1) După expirarea termenului prevăzut la art. 30 alin. (2), comisia de concurs verifică toate dosarele candidaţilor sub aspectul îndeplinirii condiţiilor prevăzute la art. 28.
    (2) După expirarea termenului prevăzut la art. 30 alin. (2) nu se mai pot depune acte în completare la dosarul de concurs astfel constituit, cu excepţia situaţiei în care se aduc lămuriri cu privire la un act deja depus sau a celei în care comisia de concurs solicită astfel de lămuriri.
    (3) Rezultatele verificării dosarelor de concurs se afişează cu menţiunea „admis“ sau „respins“, însoţită de motivul respingerii dosarului, la sediul Curţii Constituţionale, precum şi pe pagina de internet a Curţii Constituţionale, cu 30 de zile înainte de data stabilită pentru proba orală.
    (4) Candidaţii respinşi în urma verificării pot formula contestaţii în termen de 48 de ore de la publicarea listei pe pagina de internet a Curţii Constituţionale. Contestaţiile se depun fie la sediul Curţii Constituţionale - Compartimentul resurse umane şi salarizare, fie prin fax sau e-mail şi sunt înaintate, de îndată, comisiei de soluţionare a contestaţiilor.
    (5) Contestaţiile se soluţionează de comisia de soluţionare a contestaţiilor în termen de 3 zile de la expirarea termenului de depunere.
    (6) Listele finale ale candidaţilor se afişează la sediul Curţii Constituţionale şi se publică pe pagina de internet a Curţii Constituţionale.

    ART. 33
    (1) Candidaţii declaraţi admişi la etapa verificării dosarelor de concurs susţin proba orală, care nu poate depăşi 60 de minute şi care constă în prezentarea de către candidaţi a unui proiect referitor la exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care candidează în vederea verificării aptitudinilor manageriale, de relaţionare şi de comunicare ale acestora, interpretarea unui text juridic la prima vedere, precum şi analizarea argumentativă a unei speţe vizând o sesizare de neconstituţionalitate.
    (2) Pentru proba orală, comisia de concurs va pregăti, în ziua desfăşurării acesteia, un număr de 3 seturi de subiecte. La stabilirea subiectelor, comisia de concurs va ţine seama de tematica şi bibliografia stabilite pentru concurs.
    (3) Comisia de concurs stabileşte baremul de evaluare şi notare pentru fiecare subiect.
    (4) Seturile de subiecte şi baremele aferente acestora se semnează de toţi membrii comisiei de concurs, aplicându-se ştampila Curţii Constituţionale. Acestea se introduc în plicuri, care se sigilează, se semnează, se ştampilează şi se păstrează de secretarul comisiei de concurs.

    ART. 34
    (1) Cu cel puţin 24 de ore înainte de desfăşurarea probei orale, comisia de concurs întocmeşte lista candidaţilor, cu precizarea orei la care trebuie să se prezinte, şi dispune publicarea acesteia pe pagina de internet a Curţii Constituţionale.
    (2) Accesul candidaţilor în sala de concurs este permis pe baza unui act de identitate, în ordinea afişată.
    (3) Se interzice candidaţilor accesul în sala de concurs cu orice surse de informare care ar putea fi utilizate la interviu, precum şi cu orice mijloace de comunicare sau de transmitere de date, inclusiv telefoane mobile. Încălcarea acestor dispoziţii constituie fraudă şi atrage eliminarea din concurs.
    (4) Candidaţii au dreptul să extragă câte un singur plic cu subiecte.
    (5) Pentru pregătirea răspunsurilor, fiecare candidat va beneficia de un timp de gândire de 30 de minute.
    (6) Înregistrarea interviului prin mijloace tehnice audio-video este obligatorie.
    (7) Înregistrările se păstrează timp de un an, după care se distrug.

    ART. 35
    (1) Evaluarea interviului se face în baza baremului de evaluare elaborat de comisia de concurs, care se publică pe pagina de internet a Curţii Constituţionale, imediat după finalizarea probei de către toţi candidaţii.
    (2) Analizele prevăzute la art. 33 alin. (1) se predau comisiei după susţinere şi vor fi avute în vedere pentru evaluarea probei orale. Fiecare dintre membrii comisiei poate adresa întrebări candidaţilor.
    (3) Pe baza baremului de evaluare, fiecare membru al comisiei de concurs acordă candidatului punctaje pentru fiecare dintre componentele prevăzute la art. 33 alin. (1). Pe baza punctajelor acordate, evaluarea probei orale se face cu note de la 1 la 10, cu două zecimale, fără rotunjire.
    (4) Pentru centralizarea notelor, în termen de 5 zile de la data încheierii probei orale, comisia de concurs se întruneşte sub conducerea preşedintelui acesteia, fiecare membru procedând, sub semnătură proprie, la trecerea notei acordate pe borderoul centralizator.
    (5) În funcţie de nota obţinută de candidat la interviu se acordă unul dintre calificativele „admis“ sau „respins“. Sunt declaraţi „admişi“ la această probă candidaţii care au obţinut nota minimă 7,00.
    (6) Rezultatele de la proba orală se afişează la sediul Curţii Constituţionale şi se publică pe pagina de internet a Curţii Constituţionale.
    (7) Notarea, centralizarea notelor şi afişarea lor se realizează în termen de maximum 7 zile de la finalizarea probei interviului.

    ART. 36
    (1) Candidaţii pot contesta baremul şi/sau nota acordată la proba orală în termen de 48 de ore de la publicarea rezultatelor potrivit art. 35 alin. (6).
    (2) Soluţionarea contestaţiilor se face de Plenul Curţii Constituţionale în termen de 3 zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (1) şi se realizează prin reevaluarea probei, pe baza înregistrării audio-video şi a analizei scrise depuse de candidat, având în vedere baremul de evaluare elaborat de comisia de concurs.
    (3) Nota obţinută în urma contestaţiei este definitivă şi nu poate fi mai mică decât nota contestată.
    (4) Rezultatele finale ale probei se afişează şi se publică în condiţiile art. 35 alin. (6).
    (5) Prevederile art. 24 se aplică în mod corespunzător.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Evaluarea magistraţilor-asistenţi
    ART. 37
    (1) Evaluarea profesională individuală a magistraţilor-asistenţi presupune analiza şi notarea criteriilor şi indicatorilor de evaluare a performanţelor profesionale ale acestora care privesc, în principal, calitatea activităţii, eficienţa, integritatea şi conduita în relaţiile de muncă, iar, în cazul magistraţilor-asistenţi numiţi în funcţii de conducere, şi modul de îndeplinire a atribuţiilor manageriale.
    (2) Criteriile, indicatorii şi punctajul de evaluare a activităţii profesionale a magistraţilor-asistenţi, precum şi a magistraţilor-asistenţi numiţi în funcţii de conducere sunt prevăzuţi la anexele nr. 2 şi 3 la prezentul regulament. Pentru magistraţii-asistenţi care în perioada supusă evaluării au desfăşurat atât activitate specifică funcţiei de execuţie, cât şi activitate specifică funcţiei de conducere, punctajul aferent criteriilor privind modul de îndeplinire a atribuţiilor manageriale se înjumătăţeşte, diferenţa urmând a se redistribui, în mod egal, la criteriile privind eficienţa activităţii jurisdicţionale şi integritatea şi conduita în relaţiile de muncă.
    (3) Calificativul se acordă în funcţie de punctajul final, astfel:
    a) de la 90 de puncte (inclusiv) la 100 de puncte - calificativul „Foarte bine“;
    b) de la 70 de puncte (inclusiv) la 90 de puncte - calificativul „Bine“;
    c) de la 50 de puncte (inclusiv) la 70 de puncte - calificativul „Satisfăcător“;
    d) sub 50 de puncte - calificativul „Nesatisfăcător“.

    (4) În raport cu vechimea în funcţia de magistrat-asistent, evaluarea se realizează după cum urmează:
    a) în fiecare an, pentru magistraţii-asistenţi cu vechime de până la 3 ani inclusiv;
    b) o dată la 2 ani, pentru magistraţii-asistenţi cu vechime de peste 3 ani.

    (5) Prin excepţie de la prevederile alin. (4), evaluarea profesională individuală a magistraţilor-asistenţi numiţi în funcţii de conducere, cu excepţia celor de la Cancelaria preşedintelui Curţii Constituţionale, se face anual.

    ART. 38
    (1) Evaluarea profesională individuală a magistraţilor-asistenţi, precum şi a celor numiţi în funcţii de conducere se face de o comisie de evaluare alcătuită din preşedintele Curţii Constituţionale şi prim-magistratul-asistent.
    (2) În cazul prim-magistratului-asistent, evaluarea profesională individuală se realizează de preşedintele Curţii Constituţionale şi un judecător, desemnat de Plenul Curţii Constituţionale.

    ART. 39
    (1) Procesul de evaluare a magistraţilor-asistenţi implică analiza documentelor care conţin rezultatele activităţii profesionale a magistratului-asistent evaluat şi întocmirea unui raport de evaluare, cu acordarea calificativului.
    (2) Documentele avute în vedere pentru evaluarea activităţii profesionale a magistratului-asistent sunt: situaţia dosarelor repartizate magistratului-asistent de la ultima evaluare, situaţia dosarelor soluţionate şi a actelor redactate de la ultima evaluare, situaţia dosarelor în lucru la data evaluării, precum şi alte înscrisuri relevante.
    (3) Judecătorii Curţii Constituţionale pot întocmi anual un raport preliminar referitor la activitatea magistratului-asistent care le este repartizat prin ordin al preşedintelui Curţii, pe baza criteriilor prevăzute în anexa nr. 2. La încetarea mandatului, judecătorul depune raportul preliminar cu privire la magistraţii-asistenţi care îi sunt repartizaţi. La elaborarea raportului preliminar, magistratul-asistent-şef al respectivei secţii poate fi consultat. Raportul preliminar se înregistrează şi se depune la Cancelaria preşedintelui Curţii Constituţionale. Ulterior întocmirii raportului preliminar, judecătorul va discuta cu magistratul-asistent cu privire la conţinutul acestuia şi eventualele căi de îmbunătăţire a activităţii acestuia.
    (4) Sancţiunile disciplinare aplicate, cu excepţia celor radiate de drept, diminuează cu maximum 30% punctajul obţinut la criteriile prevăzute în anexele nr. 2 şi 3, după cum urmează:
    a) pentru criteriul „Calitatea activităţii“, abaterile disciplinare prevăzute de art. 40 lit. b), d), g), i) şi l) din Legea nr. 361/2023;
    b) pentru criteriul ‚Eficienţa activităţii“, abaterile disciplinare prevăzute de art. 40 lit. e) şi k) din Legea nr. 361/2023;
    c) pentru criteriul „Integritate şi conduită în relaţiile de muncă“, abaterile disciplinare prevăzute de art. 40 lit. a), c), f), h) şi j) din Legea nr. 361/2023.

    (5) În situaţia în care magistratul-asistent a fost sancţionat disciplinar, judecătorul pe lângă care a fost repartizat are obligaţia de a întocmi şi depune raportul prevăzut la alin. (3).
    (6) Procesul de evaluare a magistraţilor-asistenţi poate cuprinde şi un interviu de evaluare, atunci când sunt aspecte care nu au putut fi clarificate ca urmare a culegerii datelor şi informaţiilor necesare evaluării, precum şi atunci când magistratul-asistent a formulat observaţii şi obiecţii la evaluare.
    (7) Magistratul-asistent a cărui activitate, cu ocazia evaluării profesionale individuale, a fost notată cu calificativul „nesatisfăcător“ sau „satisfăcător“ nu poate fi promovat în grad sau într-o funcţie de conducere în anul imediat următor. În situaţia în care magistratul-asistent cu funcţie de conducere sau magistratul-asistent a fost notat la două evaluări consecutive cu calificativul „nesatisfăcător“, preşedintele Curţii Constituţionale îi propune trecerea într-o funcţie de execuţie, respectiv într-un grad inferior, după caz, în limita posturilor vacante. Dacă nu există posturi vacante ori propunerea nu este acceptată, se procedează la eliberarea din funcţie a acestuia pe motivul necorespunderii profesionale.
    (8) Magistraţii-asistenţi nemulţumiţi de evaluare o pot contesta la Plenul Curţii Constituţionale şi, ulterior, la instanţa de contencios administrativ şi fiscal competentă, potrivit legii.

    CAP. III
    Personalul auxiliar de specialitate al Curţii Constituţionale
    SECŢIUNEA 1
    Concursul pentru ocuparea posturilor vacante de personal auxiliar de specialitate
    ART. 40
    (1) Poate fi numită în funcţia de grefier, grefier statistician, grefier documentarist, grefier arhivar şi grefier registrator persoana care îndeplineşte următoarele condiţii:
    a) are cetăţenia română, domiciliul în România şi capacitate deplină de exerciţiu;
    b) cunoaşte limba română;
    c) nu are antecedente penale şi nu are cazier fiscal;
    d) nu a fost destituită sau eliberată din motive imputabile dintr-o funcţie în ultimii 5 ani;
    e) este aptă din punct de vedere medical şi psihologic pentru exercitarea funcţiei;
    f) are cunoştinţe de operare pe calculator;
    g) are studii liceale atestate cu diplomă de bacalaureat, respectiv studii superioare absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă;
    h) are o vechime în muncă de minimum 5 ani sau minimum 3 ani în specialitatea studiilor superioare absolvite ori este absolvent al Şcolii Naţionale de Grefieri.

    (2) Condiţiile de vechime prevăzute la alin. (1) trebuie să fie îndeplinite la data expirării perioadei de depunere a cererilor de înscriere, inclusiv.

    ART. 41
    (1) Plenul Curţii Constituţionale, la propunerea preşedintelui Curţii, stabileşte data, locul, modul de desfăşurare a concursului, precum şi calendarul de desfăşurare şi cererea tipizată de înscriere. Lista posturilor scoase la concurs se stabileşte de către preşedintele Curţii Constituţionale, iar tematica şi bibliografia de concurs se stabilesc de comisia de concurs.
    (2) Datele menţionate la alin. (1) se publică pe pagina de internet a Curţii Constituţionale cu cel puţin 60 de zile înainte de data stabilită pentru concurs. În acelaşi termen, concursul va fi anunţat într-un ziar de largă răspândire, precum şi, după caz, pe pagina de internet a Şcolii Naţionale de Grefieri.
    (3) În vederea desfăşurării concursului pentru ocuparea posturilor vacante corespunzătoare personalului auxiliar de specialitate se constituie o comisie de concurs şi o comisie de soluţionare a contestaţiilor, numite prin hotărâre a Plenului Curţii Constituţionale, la propunerea preşedintelui Curţii Constituţionale. Fiecare comisie este prezidată de câte un preşedinte, ales prin vot dintre membrii comisiei.
    (4) Comisia de concurs este compusă din trei membri numiţi dintre magistraţii-asistenţi şi personalul auxiliar de specialitate.
    (5) Din comisia de soluţionare a contestaţiilor fac parte trei magistraţi-asistenţi. Aceştia nu pot face parte din comisia de examinare.
    (6) Secretar al celor două comisii se desemnează o persoană din cadrul Compartimentului resurse umane şi salarizare.
    (7) Dispoziţiile art. 8-10 se aplică în mod corespunzător.

    ART. 42
    (1) Pentru înscrierea la concurs, candidaţii vor prezenta un dosar de concurs, care va conţine următoarele documente:
    a) cerere tipizată pentru înscrierea la concurs, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1;
    b) copia actului de identitate sau a oricărui alt document care atestă identitatea, potrivit legii, după caz;
    c) copie de pe certificatul de naştere şi certificatul de căsătorie, după caz;
    d) copie de pe diploma de absolvire a studiilor medii sau, după caz, de pe diploma de licenţă;
    e) copia carnetului de muncă şi/sau, după caz, o adeverinţă care să ateste vechimea în muncă şi în specialitatea studiilor absolvite, după caz;
    f) declaraţia pe propria răspundere privind existenţa unor eventuale întreruperi în activitate;
    g) adeverinţă medicală care să ateste starea de sănătate corespunzătoare, emisă de unităţi sanitare acreditate potrivit legii, cu cel mult 3 luni anterior momentului depunerii dosarului de concurs;
    h) aviz psihologic emis de cabinete psihologice acreditate potrivit legii;
    i) certificatul de cazier judiciar;
    j) certificatul de cazier fiscal;
    k) curriculum vitae care să cuprindă datele de identificare, datele de stare civilă, datele cu privire la studiile absolvite şi locurile de muncă anterioare.

    (2) Condiţiile de vechime trebuie să fie îndeplinite la data expirării perioadei de depunere a cererilor de înscriere, inclusiv.
    (3) Pentru ocuparea posturilor vacante de grefier cu studii superioare este necesară absolvirea de studii superioare juridice cu diplomă de licenţă sau echivalentă, iar pentru cele de grefieri registratori şi grefieri arhivari cu studii superioare este necesară absolvirea de studii superioare juridice, de administraţie publică sau, după caz, de arhivistică.
    (4) Dispoziţiile art. 6 alin. (2)-(5) se aplică în mod corespunzător.

    ART. 43
    (1) Concursul pentru ocuparea posturilor vacante de personal auxiliar de specialitate constă în următoarele etape succesive:
    a) depunerea şi verificarea dosarelor de concurs;
    b) verificarea cunoştinţelor de operare pe calculator;
    c) proba scrisă;
    d) proba practică.

    (2) Candidaţii pot formula contestaţii la barem şi contestaţii cu privire la rezultatele fiecărei etape.

    ART. 44
    (1) După expirarea termenului prevăzut la art. 6 alin. (3), comisia de concurs verifică toate dosarele candidaţilor sub aspectul îndeplinirii condiţiilor prevăzute la art. 42 alin. (1).
    (2) Rezultatele verificării dosarelor de concurs se afişează cu menţiunea „admis“ sau „respins“, însoţită de motivul respingerii dosarului, la sediul Curţii Constituţionale, precum şi pe pagina de internet a Curţii Constituţionale, cu 25 de zile înainte de data stabilită pentru proba de verificare a cunoştinţelor de operare pe calculator.
    (3) Dispoziţiile art. 11 alin. (3)-(5) se aplică în mod corespunzător.

    ART. 45
    (1) Verificarea cunoştinţelor de operare pe calculator constă în tehnoredactarea unor acte specifice postului scos la concurs. Comisia de concurs stabileşte subiectele în ziua desfăşurării probei, într-un număr cel puţin egal cu numărul candidaţilor. Acestea se înscriu pe bilete separate, se semnează de toţi membrii comisiei de concurs, aplicându-se ştampila Curţii Constituţionale, şi se introduc în plicuri, care se sigilează, se semnează, se ştampilează şi se păstrează de secretarul comisiei de concurs. Dispoziţiile art. 13-17 se aplică în mod corespunzător.
    (2) Proba scrisă constă în verificarea cunoştinţelor din domeniul procedurii civile şi a procedurii specifice Curţii Constituţionale, al dreptului constituţional, precum şi cu privire la atribuţiile personalului auxiliar de specialitate. Dispoziţiile art. 12 alin. (2)-(5) şi art. 13-17 se aplică în mod corespunzător.
    (3) Proba practică constă în evaluarea orală a candidatului cu referire la soluţionarea unei speţe care vizează aspecte specifice postului scos la concurs. Dispoziţiile art. 18-21 se aplică în mod corespunzător.

    ART. 46
    (1) În termen de 5 zile de la data publicării rezultatelor finale de la proba practică, comisia de concurs va proceda la stabilirea notelor finale ale concursului.
    (2) Nota finală se determină ca medie aritmetică între notele obţinute la proba de verificare a cunoştinţelor de operare pe calculator, proba scrisă şi proba practică.
    (3) Dispoziţiile art. 22 alin. (3) şi (4) se aplică în mod corespunzător.
    (4) Candidaţii vor fi declaraţi „admişi“ în ordinea descrescătoare a notelor finale obţinute, în limita posturilor pentru care s-a organizat concursul. La note finale egale are prioritate candidatul care a obţinut nota cea mai mare la proba practică, iar dacă egalitatea se menţine, departajarea candidaţilor se realizează prin organizarea unei noi probe practice.

    ART. 47
    (1) Plenul Curţii Constituţionale validează rezultatele concursului pentru ocuparea posturilor vacante corespunzătoare personalului auxiliar de specialitate.
    (2) Dispoziţiile art. 23-26 se aplică în mod corespunzător.

    ART. 48
    Rezultatele concursului organizat în condiţiile prezentei secţiuni pot fi valorificate pentru ocuparea posturilor ce se vacantează în termen de 6 luni de la data afişării şi publicării acestora, potrivit prezentei secţiuni.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Promovarea personalului auxiliar de specialitate
    ART. 49
    (1) Definitivarea în funcţie a personalului auxiliar de specialitate al Curţii Constituţionale, încadrat în funcţia de debutant, se face pe bază de examen.
    (2) Poate participa la examenul pentru definitivare în funcţie personalul auxiliar de specialitate al Curţii Constituţionale, încadrat pentru prima dată în funcţia de debutant, la sfârşitul perioadei de 6 luni de la data încadrării.
    (3) Data examenului pentru definitivare în funcţie se stabileşte cu 30 de zile înainte de împlinirea termenului de 6 luni, prin afişare pe pagina de internet a Curţii Constituţionale.
    (4) Tematica pentru examen se stabileşte de preşedintele Curţii Constituţionale, prin ordin, la propunerea prim-magistratului-asistent, şi se aduce la cunoştinţă prin afişare la sediul Curţii şi pe pagina de internet a acesteia.

    ART. 50
    (1) Promovarea în grade sau trepte profesionale superioare a personalului auxiliar de specialitate al Curţii Constituţionale se face de către preşedintele Curţii Constituţionale.
    (2) Poate fi promovată în gradul sau treapta profesională imediat superioară persoana care:
    a) are vechimea minimă prevăzută de lege pentru gradul sau treapta în care urmează să fie promovată;
    b) a obţinut cel puţin calificativul „bine“ la ultima evaluare;
    c) nu a fost sancţionată disciplinar în ultimii 3 ani de activitate, cu excepţia cazului în care a intervenit radierea sancţiunii disciplinare.

    (3) Îndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin. (1) se constată printr-un raport întocmit de Compartimentul resurse umane şi salarizare al Curţii Constituţionale. Condiţiile de vechime trebuie să fie îndeplinite la data expirării perioadei de depunere a cererilor de înscriere la examenul de promovare, inclusiv. Modelul cererii este prevăzut în anexa nr. 1.

    ART. 51
    (1) Promovarea personalului auxiliar de specialitate al Curţii Constituţionale din funcţiile cu studii medii în cele cu studii superioare se face prin examen.
    (2) Poate participa la examenul de promovare în funcţia de grefier cu studii superioare de specialitate grefierul cu studii medii care a absolvit studii superioare juridice.
    (3) Poate participa la examenul de promovare în funcţia de grefier statistician cu studii superioare de specialitate grefierul statistician cu studii medii care a absolvit studii superioare economice sau juridice.
    (4) Poate participa la examenul de promovare în funcţia de grefier registrator cu studii superioare de specialitate grefierul registrator cu studii medii care a absolvit studii superioare juridice, de administraţie publică sau de filologie.
    (5) Poate participa la examenul de promovare în funcţia de grefier arhivar cu studii superioare de specialitate grefierul arhivar cu studii medii care a absolvit studii superioare juridice, de administraţie publică sau de arhivistică.
    (6) Pentru promovarea prevăzută la alin. (1)-(5), personalul auxiliar de specialitate al Curţii Constituţionale trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
    a) are vechimea minimă prevăzută de lege pentru gradul sau treapta în care urmează să fie promovat;
    b) a obţinut cel puţin calificativul „bine“ la ultima evaluare;
    c) nu a fost sancţionat disciplinar în ultimii 3 ani de activitate, cu excepţia cazului în care a intervenit radierea sancţiunii disciplinare.

    (7) Examenul se organizează anual, în măsura în care există solicitări în acest sens ale personalului auxiliar de specialitate încadrat care a absolvit studii superioare juridice.
    (8) Data examenului se stabileşte cu 30 de zile înainte de proba scrisă, prin afişare pe pagina de internet a Curţii Constituţionale.
    (9) Dispoziţiile art. 6 alin. (5), art. 49 alin. (4) şi art. 50 alin. (3) se aplică în mod corespunzător.

    ART. 52
    (1) Comisia de examen şi cea de contestaţii sunt alcătuite din câte 3 membri şi un secretar numiţi de preşedintele Curţii Constituţionale, prin ordin.
    (2) Secretarul celor două comisii desemnează o persoană din cadrul Compartimentului resurse umane şi salarizare.
    (3) Dispoziţiile art. 41 alin. (7) se aplică în mod corespunzător.
    (4) Concursul prevăzut la art. 49 şi 51 constă în următoarele etape succesive:
    a) depunerea şi verificarea dosarelor de concurs;
    b) proba scrisă;
    c) proba practică.

    (5) Candidaţii pot formula contestaţii la barem şi contestaţii cu privire la rezultatele fiecărei etape.

    ART. 53
    (1) Dosarul de concurs se depune personal sau prin mandatar, cu procură autentificată, în termen de 5 de zile de la data publicării anunţului prevăzut la art. 49 alin. (3) şi art. 51 alin. (8).
    (2) Rezultatele verificării dosarelor de concurs se afişează cu menţiunea „admis“ sau „respins“, însoţită de motivul respingerii dosarului, la sediul Curţii Constituţionale, precum şi pe pagina de internet a Curţii Constituţionale, cu 20 de zile înainte de data stabilită pentru proba scrisă.
    (3) Art. 44 alin. (3), art. 45 alin. (2) şi (3) şi art. 46 alin. (1)-(3) se aplică în mod corespunzător.

    ART. 54
    (1) În cazul nepromovării examenului pentru definitivare în funcţie, perioada în care personalul auxiliar de specialitate are calitatea de debutant poate fi prelungită cu încă 6 luni.
    (2) Nepromovarea pentru a doua oară a examenului pentru definitivare în funcţie atrage eliberarea din funcţie pentru incapacitate profesională.
    (3) În cazul neprezentării la examenul pentru definitivare în funcţie din motive neimputabile, candidatul poate participa la următoarea sesiune organizată de către Curtea Constituţională.

    ART. 55
    (1) La dosarul de personal al candidatului care a fost definitivat sau promovat în funcţie, după caz, vor fi anexate:
    a) dosarul de concurs al candidatului, în original;
    b) lucrările redactate de acesta, în original;
    c) biletul extras la proba interviului, în copie conformă cu originalul;
    d) ordinul preşedintelui Curţii de definitivare/promovare în funcţie, în copie conformă cu originalul.

    (2) Toate actele întocmite cu ocazia concursului, înregistrările realizate, precum şi lucrările redactate se păstrează în original, într-un dosar al concursului, creat şi ţinut în acest sens de Compartimentul resurse umane şi salarizare. Predarea actelor se face de către secretarul comisiei de concurs pe bază de proces-verbal.

    ART. 56
    (1) Promovarea în funcţia de grefier-şef se face prin concurs, din rândul grefierilor Curţii Constituţionale care:
    a) au o vechime în funcţia de grefier de cel puţin 3 ani;
    b) au obţinut calificativul „foarte bine“ la ultima evaluare;
    c) nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani de activitate, cu excepţia cazului în care a intervenit radierea sancţiunii disciplinare.

    (2) Condiţiile de vechime prevăzute la alin. (1) trebuie să fie îndeplinite la data expirării perioadei de depunere a cererilor de înscriere, inclusiv. Modelul cererii de înscriere la concurs este prevăzut în anexa nr. 1.
    (3) Numirea în funcţia de grefier-şef se face de către preşedintele Curţii Constituţionale. Concursul prevăzut la alin. (1) se organizează cu maximum 3 luni înainte de vacantarea postului de grefier-şef.
    (4) Dispoziţiile art. 24, ale art. 28 alin. (3), ale art. 51 alin. (8) şi (9) şi ale art. 52-55 se aplică în mod corespunzător.
    (5) Numirea în funcţia de grefier-şef se face pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii, în condiţiile prezentului articol.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Evaluarea personalului auxiliar de specialitate
    ART. 57
    (1) Evaluarea profesională individuală a personalului auxiliar de specialitate se face prin întocmirea unui raport de către prim-magistratul-asistent, cu consultarea grefierului-şef.
    (2) În raport cu vechimea în funcţie, evaluarea se realizează după cum urmează:
    a) în fiecare an, pentru personalul auxiliar de specialitate cu vechime de până la 3 ani inclusiv;
    b) o dată la 2 ani, pentru personalul auxiliar de specialitate cu vechime de peste 3 ani.

    (3) Grefierul-şef întocmeşte anual un raport preliminar referitor la activitatea personalului prevăzut la alin. (2), care se înregistrează şi se depune la prim-magistratul-asistent. Nota preliminară se va avea în vedere la evaluarea profesională individuală a personalului auxiliar de specialitate.
    (4) Evaluarea activităţii grefierului-şef se realizează anual de prim-magistratul-asistent, prin întocmirea unui raport care va avea în vedere şi modul de îndeplinire de către acesta a atribuţiilor manageriale.
    (5) Criteriile, indicatorii de evaluare şi notele aferente activităţii profesionale a personalului auxiliar de specialitate, precum şi a grefierului-şef sunt prevăzuţi la anexele nr. 4 şi 5 la prezentul regulament. Notarea personalului auxiliar de specialitate care, în perioada supusă evaluării, a desfăşurat atât activitate specifică funcţiei de execuţie, cât şi activitate specifică funcţiei de conducere, se realizează potrivit anexei nr. 7.
    (6) Absolvirea oricărei forme de pregătire continuă, organizată de Şcoala Naţională de Grefieri sau, după caz, de alte entităţi, se notează distinct şi se are în vedere la evaluarea anuală a personalului auxiliar de specialitate.
    (7) Fiecare criteriu de competenţă profesională şi de performanţă se notează cu note de la 1 la 5.
    (8) Calificativul se acordă în funcţie de nota finală obţinută, astfel:
    a) între 4,01 şi 5,00 - calificativul „Foarte bine“;
    b) între 3,01 şi 4,00 - calificativul „Bine“;
    c) între 2,01 şi 3,00 - calificativul „Satisfăcător“;
    d) între 1,00 şi 2,00 - calificativul „Nesatisfăcător“.

    (9) Persoana nemulţumită de evaluarea realizată o poate contesta la Plenul Curţii Constituţionale şi, ulterior, la instanţa de contencios administrativ şi fiscal competentă, potrivit legii.
    (10) Evaluările şi calificativele se păstrează la dosarul profesional personal.
    (11) Persoana căreia i s-a acordat calificativul „nesatisfăcător“ sau „satisfăcător“ nu poate fi promovată în grad sau într-o funcţie de conducere în anul imediat următor. În situaţia în care la două evaluări consecutive a fost acordat grefierului-şef sau persoanei care ocupă un post de execuţie calificativul „nesatisfăcător“, preşedintele Curţii Constituţionale îi propune trecerea într-o funcţie de execuţie, respectiv într-un grad inferior, după caz, în limita posturilor vacante. Dacă nu există posturi vacante ori propunerea nu este acceptată, se procedează la eliberarea din funcţie a acestuia pe motivul necorespunderii profesionale.

    CAP. IV
    Secretarul general al Curţii Constituţionale
    ART. 58
    (1) Secretarul general al Curţii Constituţionale îndeplineşte atribuţiile prevăzute de lege şi de Regulamentul de organizare şi funcţionare al Curţii Constituţionale. Secretarul general îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea preşedintelui Curţii Constituţionale şi este asimilat, ca rang, salarizare şi condiţii de pensionare, secretarilor generali ai Camerei Deputaţilor şi Senatului, beneficiind în mod corespunzător de toate drepturile acestora.
    (2) Secretarul general este numit şi eliberat din funcţie de Plenul Curţii Constituţionale, la propunerea preşedintelui acesteia.
    (3) Poate fi numită în funcţia de secretar general persoana care îndeplineşte condiţiile prevăzute de art. 8 alin. (2) din Legea nr. 361/2023.

    ART. 59
    (1) Evaluarea secretarului general al Curţii Constituţionale se face anual, de către preşedintele Curţii, în luna ianuarie a fiecărui an calendaristic, pentru anul anterior. În vederea evaluării, preşedintele Curţii poate solicita întocmirea unui raport de activitate de către persoana evaluată.
    (2) Evaluarea secretarului general are în vedere următoarele criterii:
    a) modul şi gradul de îndeplinire a obiectivelor stabilite de către preşedintele Curţii prin fişa de evaluare anuală;
    b) modul de îndeplinire a obiectivelor performanţelor obţinute de structurile conduse;
    c) propunerile privind eficientizarea activităţii structurilor conduse, prin identificarea deficienţelor în activitate şi a modului de eliminare a acestora.

    (3) Evaluarea performanţelor individuale ale secretarului general parcurge următoarele etape:
    a) fiecare componentă a raportului de activitate prevăzută la alin. (2) se apreciază cu note de la 1 la 5, nota exprimând aprecierea din punct de vedere cantitativ, calitativ şi al termenului în care a fost realizat obiectivul;
    b) pentru a obţine nota acordată pentru evaluarea activităţii se face media aritmetică a notelor acordate pentru îndeplinirea celor prevăzute la alin. (2).

    (4) Nota finală se calculează ca medie aritmetică între notele obţinute pentru îndeplinirea obiectivelor şi îndeplinirea criteriilor de performanţă.
    (5) Calificativul final al evaluării se stabileşte pe baza notei finale, după cum urmează:
    a) între 4,00-5,00 - calificativul „Foarte bine“;
    b) între 3,00-3,99 - calificativul „Bine“;
    c) între 2,00-2,99 - calificativul „Satisfăcător“;
    d) între 1,00-1,99 - calificativul „Nesatisfăcător“.

    (6) Secretarul general nemulţumit de calificativul obţinut la evaluarea performanţelor profesionale individuale se poate adresa instanţei de contencios administrativ, în condiţiile legii.

    CAP. V
    Personalul contractual şi personalul de specialitate juridică asimilat magistraţilor-asistenţi din structurile de specialitate ale Curţii Constituţionale
    SECŢIUNEA 1
    Dispoziţii generale
    ART. 60
    (1) Selectarea personalului contractual al Curţii Constituţionale se face în limita posturilor vacante, prin concurs sau examen, la care poate participa orice persoană care îndeplineşte condiţiile generale şi condiţiile specifice stabilite prin fişa postului pentru ocuparea respectivei funcţii contractuale.
    (2) Concursul se organizează şi se desfăşoară în cazul în care, pentru ocuparea unui post vacant, se înscriu cel puţin două persoane şi are la bază principiul competiţiei deschise, al transparenţei, al competenţei, precum şi cel al egalităţii accesului pentru fiecare persoană care îndeplineşte condiţiile legale de participare la concurs.
    (3) Examenul are loc în cazul în care, pentru ocuparea unui post vacant, la concursul organizat s-a înscris o singură persoană sau numărul celor înscrişi este egal ori mai mic decât numărul posturilor vacante de acelaşi nivel scoase la concurs, dispoziţiile prevăzute în prezentul capitol fiind aplicabile, în mod corespunzător.

    ART. 61
    (1) Promovarea personalului contractual al Curţii Constituţionale se face, de regulă, pe un post vacant, iar, în situaţia în care nu există un asemenea post, se face prin transformarea postului din statul de funcţii în care acesta este încadrat într-unul de nivel imediat superior.
    (2) Promovarea personalului contractual se face prin examen, în baza unui referat de evaluare întocmit de şeful ierarhic, avizat de secretarul general, în calitate de ordonator de credite, şi aprobat de preşedintele Curţii Constituţionale.
    (3) Încadrarea în noua funcţie ca urmare a promovării examenului de promovare se face începând cu prima zi a lunii următoare celei în care a avut loc promovarea, prin ordin al preşedintelui Curţii Constituţionale.

    ART. 62
    (1) Fişa postului aferentă unei funcţii contractuale stabileşte şi delimitează, în principal, următoarele elemente:
    a) limitele de competenţă aferente exercitării funcţiei;
    b) cerinţele şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a ocupa postul respectiv;
    c) atribuţiile postului.

    (2) Principalele elemente care trebuie avute în vedere la întocmirea fişei postului sunt cuprinse în modelul prevăzut în anexa nr. 6.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Concursul pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante ale personalului contractual din cadrul structurilor de specialitate ale Curţii Constituţionale
    ART. 63
    (1) Personalul contractual din cadrul structurilor de specialitate ale Curţii Constituţionale poate fi încadrat în funcţii de execuţie, cu studii superioare sau studii medii, şi funcţii de conducere.
    (2) Personalul cu studii medii este încadrat în funcţia de referent sau şofer.
    (3) Personalul contractual poate fi încadrat în următoarele funcţii de execuţie cu studii superioare: consultant, expert sau consilier.
    (4) Personalul contractual poate fi încadrat, de regulă, în următoarele funcţii de conducere: director, şef serviciu şi şef birou. Alte funcţii de conducere se stabilesc prin hotărâre a plenului Curţii.

    ART. 64
    (1) În funcţiile de execuţie din structurile de specialitate ale Curţii Constituţionale pot fi încadrate persoane care au studii medii, absolvite cu diplomă de bacalaureat sau echivalentă, respectiv studii superioare, absolvite cu diplomă de licenţă ori echivalente.
    (2) În funcţiile de conducere din structurile de specialitate ale Curţii Constituţionale pot fi încadrate persoane care au studii superioare, absolvite cu diplomă de licenţă ori echivalente.

    ART. 65
    Condiţiile generale, cumulative, pe care trebuie să le îndeplinească persoana care participă la concursul pentru ocuparea unui post vacant sau temporar vacant sunt:
    a) are cetăţenia română, domiciliul în România şi capacitate deplină de exerciţiu;
    b) a împlinit vârsta de 18 ani;
    c) are o stare de sănătate corespunzătoare postului pentru care candidează, atestată pe baza adeverinţei medicale eliberate de medicul de familie sau de unităţile sanitare abilitate;
    d) îndeplineşte condiţiile de studii şi vechime în muncă stabilite potrivit legii şi prezentului regulament;
    e) nu are antecedente penale şi nu are cazier fiscal.


    ART. 66
    (1) Condiţiile specifice pe care trebuie să le îndeplinească persoana care participă la concursul pentru ocuparea unui post vacant sau temporar vacant, inclusiv condiţiile privind vechimea în specialitatea studiilor, se stabilesc, pe baza fişei postului, la propunerea conducătorilor structurilor în care se află funcţia vacantă sau temporar vacantă, după caz, conform statului de funcţii.
    (2) Condiţiile de vechime trebuie să fie îndeplinite la data expirării perioadei de depunere a cererilor de înscriere, inclusiv.

    ART. 67
    Prevederile referitoare la persoanele cu dizabilităţi cuprinse în Hotărârea Guvernului pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind organizarea şi dezvoltarea carierei personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice nr. 1.336/2022, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător.

    ART. 68
    (1) În vederea ocupării unui post vacant sau temporar vacant, conducătorul structurilor din cadrul Curţii Constituţionale propune organizarea concursului de ocupare a postului vacant sau temporar vacant.
    (2) Propunerea prevăzută la alin. (1), avizată de secretarul general, în calitate de ordonator de credite, aprobată de preşedintele Curţii Constituţionale, prin ordin, însoţită de fişa de post corespunzătoare funcţiei contractuale vacante sau temporar vacante, întocmită şi aprobată în condiţiile legii, este transmisă Compartimentului resurse umane şi salarizare, care asigură organizarea şi desfăşurarea concursului în vederea demarării acestuia, şi trebuie să cuprindă următoarele:
    a) denumirea postului, funcţiei contractuale vacante sau temporar vacante, identificată prin nivel şi grad/treaptă profesional(ă);
    b) bibliografia şi tematica;
    c) propuneri privind componenţa comisiei de concurs, precum şi a comisiei de soluţionare a contestaţiilor;
    d) tipul probelor de concurs: proba scrisă şi/sau proba practică şi interviu, proba suplimentară, după caz;
    e) alte menţiuni referitoare la organizarea concursului sau la condiţiile de participare.

    (3) Bibliografia poate cuprinde acte normative, lucrări, articole de specialitate sau surse de informare şi documente expres indicate, cu relevanţă pentru funcţia contractuală vacantă sau temporar vacantă pentru care se organizează concursul. Bibliografia întocmită de către structura de specialitate în cadrul căreia se află postul vacant sau temporar vacant este aprobată de preşedintele Curţii Constituţionale, prin ordin, şi transmisă Compartimentului resurse umane şi salarizare.
    (4) Tematica concursului se stabileşte pe baza bibliografiei.

    ART. 69
    (1) Curtea Constituţională are obligaţia să publice anunţul privind concursul, cu cel puţin 15 zile lucrătoare înainte de data stabilită pentru prima probă a concursului pentru ocuparea unui post vacant, respectiv cu cel puţin 10 zile lucrătoare înainte de data stabilită pentru prima probă a concursului pentru ocuparea unui post temporar vacant, la sediul acesteia şi pe pagina proprie de internet, la secţiunea special creată în acest scop, după caz. În cazul în care se consideră necesar, publicarea anunţului se poate face şi prin alte forme de publicitate suplimentare.
    (2) Anunţul afişat pe pagina proprie de internet a Curţii Constituţionale cuprinde în mod obligatoriu următoarele elemente:
    a) numărul, denumirea şi nivelul posturilor scoase la concurs, structurile în cadrul cărora se află acestea, precum şi dacă se încheie pe durată determinată sau nedeterminată pentru fiecare post în parte;
    b) documentele solicitate candidaţilor pentru întocmirea dosarului de concurs, locul de depunere a dosarului de concurs şi datele de contact ale Compartimentului resurse umane şi salarizare;
    c) condiţiile generale şi condiţiile specifice prevăzute în fişa de post;
    d) bibliografia şi tematica;
    e) calendarul de desfăşurare a concursului, respectiv data-limită şi ora până la care se pot depune dosarele de concurs, data, probele de concurs, ora şi locul de desfăşurare a probelor de concurs, termenele în care se afişează rezultatele pentru fiecare probă, termenele în care se pot depune şi în care se afişează rezultatele contestaţiilor, precum şi termenul în care se afişează rezultatele finale.

    (3) Publicitatea în cazul modificării unor aspecte referitoare la organizarea sau desfăşurarea concursului se realizează în cel mai scurt timp prin mijloacele prevăzute la alin. (1).
    (4) Nerespectarea prevederilor cu privire la publicitatea concursului constituie motiv de anulare a concursului pentru ocuparea unui post vacant sau pentru ocuparea unui post temporar vacant.

    ART. 70
    (1) Prin ordin al preşedintelui Curţii Constituţionale se constituie comisia de concurs, respectiv comisia de soluţionare a contestaţiilor, până cel mai târziu la data publicării anunţului de concurs.
    (2) Persoanele nominalizate în comisia de concurs şi în comisia de soluţionare a contestaţiilor, cu excepţia secretarului, sunt, de regulă, salariaţi cu funcţii de conducere sau funcţii de execuţie de cel puţin acelaşi nivel cu postul scos la concurs.
    (3) Atât comisia de concurs, cât şi comisia de soluţionare a contestaţiilor au fiecare în componenţa lor un secretar şi 3 membri, din care un membru are calitatea de preşedinte.
    (4) Secretariatul comisiei de concurs şi secretariatul comisiei de soluţionare a contestaţiilor se asigură de către o persoană din cadrul Compartimentului resurse umane şi salarizare al Curţii Constituţionale.
    (5) Secretarul comisiei de concurs este şi secretar al comisiei de soluţionare a contestaţiilor şi este numit prin ordinul prevăzut la alin. (1), însă nu are calitatea de membru.

    ART. 71
    (1) Curtea Constituţională poate desemna ca membri în comisia de concurs, respectiv în comisia de soluţionare a contestaţiilor salariaţi din cadrul altor autorităţi sau instituţii publice, la solicitarea sa, în următoarele cazuri:
    a) dacă există un număr insuficient de salariaţi;
    b) dacă salariaţii din cadrul Curţii Constituţionale nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a fi desemnaţi în comisia de concurs, respectiv în comisia de soluţionare a contestaţiilor;
    c) dacă salariaţii din cadrul Curţii Constituţionale s-ar putea afla sau se află în conflict de interese şi/sau incompatibilitate.

    (2) În situaţia prevăzută la alin. (1), preşedintele Curţii Constituţionale se adresează conducătorului autorităţii sau instituţiei publice în cadrul căreia consideră că îşi desfăşoară activitatea salariaţii care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a fi desemnaţi membri în comisia de concurs/comisia de soluţionare a contestaţiilor şi solicită nominalizarea unui/unor salariat/salariaţi pentru a fi desemnat/desemnaţi ca membru/membri în cadrul comisiei de concurs/comisiei de soluţionare a contestaţiilor.

    ART. 72
    (1) Membrii comisiilor de concurs sau de soluţionare a contestaţiilor trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
    a) condiţiile prevăzute la art. 70 alin. (2);
    b) să aibă cunoştinţe în unul dintre domeniile funcţiei pentru care se organizează concursul;
    c) să nu se afle în cazurile de incompatibilitate sau conflict de interese.

    (2) Pentru concursurile organizate în vederea ocupării funcţiilor de conducere, cel puţin doi dintre membrii comisiei de concurs, respectiv ai comisiei de soluţionare a contestaţiilor trebuie să deţină funcţii de conducere.

    ART. 73
    (1) Nu poate fi desemnată în calitatea de membru în comisia de concurs sau în comisia de soluţionare a contestaţiilor persoana care a fost sancţionată disciplinar, iar sancţiunea aplicată nu a fost radiată, conform legii.
    (2) Calitatea de membru în comisia de concurs este incompatibilă cu calitatea de membru în comisia de soluţionare a contestaţiilor.

    ART. 74
    Nu poate fi desemnată în calitatea de membru în comisia de concurs sau în comisia de soluţionare a contestaţiilor persoana care se află în următoarele situaţii:
    a) are relaţii cu caracter patrimonial cu oricare dintre candidaţi sau interesele patrimoniale ale sale ori ale soţului sau soţiei pot afecta imparţialitatea şi obiectivitatea evaluării;
    b) este soţ, soţie, rudă sau afin până la gradul al IV-lea inclusiv cu oricare dintre candidaţi ori cu un alt membru al comisiei de concurs sau al comisiei de soluţionare a contestaţiilor;
    c) este sau urmează să fie, în situaţia ocupării funcţiei de conducere pentru care se organizează concursul, direct subordonat ierarhic al oricăruia dintre candidaţi.


    ART. 75
    (1) Situaţiile prevăzute la art. 71 şi art. 72 se sesizează în scris de persoana în cauză, de preşedintele Curţii Constituţionale, de oricare dintre candidaţi ori de orice altă persoană interesată, în orice moment al organizării şi desfăşurării concursului.
    (2) Membrii comisiei de concurs sau ai comisiei de soluţionare a contestaţiilor au obligaţia să informeze, în scris, cu celeritate, persoanele care i-au desemnat despre orice conflict de interese care a intervenit sau ar putea interveni. În aceste cazuri, membrii comisiei de concurs sau ai comisiei de soluţionare a contestaţiilor au obligaţia să se abţină de la participarea ori luarea vreunei decizii cu privire la concursul în cadrul căruia a intervenit conflictul de interese.
    (3) În cazul constatării existenţei unei situaţii de incompatibilitate sau conflict de interese, ordinul de numire a comisiei de concurs, respectiv de soluţionare a contestaţiilor se modifică în mod corespunzător, în termen de cel mult două zile lucrătoare de la data constatării, prin înlocuirea persoanei aflate în respectiva situaţie.
    (4) În cazul în care situaţia de incompatibilitate sau conflict de interese se constată ulterior desfăşurării uneia dintre probele concursului, rezultatul probei ori al probelor desfăşurate se recalculează prin eliminarea evaluării membrului aflat în situaţie de incompatibilitate sau conflict de interese, sub rezerva asigurării validităţii evaluării a cel puţin doi dintre membri comisiei de concurs. În situaţia în care nu este asigurată validitatea evaluării a cel puţin doi dintre membri comisiei de concurs, procedura de organizare şi desfăşurare a concursului se reia.

    ART. 76
    Neîndeplinirea de către membrii comisiilor de concurs şi de soluţionare a contestaţiilor a obligaţiei prevăzute la art. 73 alin. (2), precum şi neprezentarea la probele de concurs fără motive obiective constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit legii.

    ART. 77
    În situaţia în care Curtea Constituţională organizează în aceeaşi perioadă concurs pentru ocuparea mai multor funcţii similare din punctul de vedere al atribuţiilor, se poate constitui o singură comisie de concurs, respectiv de soluţionare a contestaţiilor.

    ART. 78
    (1) Membrii comisiei de concurs au următoarele atribuţii principale:
    a) selectează dosarele de concurs ale candidaţilor;
    b) stabilesc subiectele pentru proba scrisă;
    c) stabilesc planul probei practice şi realizează proba practică, după caz;
    d) elaborează baremul de corectare/notare pentru proba scrisă şi/sau proba practică, după caz;
    e) stabilesc planul interviului şi realizează interviul;
    f) notează pentru fiecare candidat, în borderoul individual, proba scrisă şi/sau proba practică şi interviul, după caz;
    g) semnează procesele-verbale întocmite de secretarul comisiei, respectiv procesul-verbal al selecţiei dosarelor, precum şi procesele-verbale ale fiecărei probe de concurs.

    (2) Membrii comisiei de soluţionare a contestaţiilor au următoarele atribuţii principale:
    a) verifică cu celeritate sesizările primite de la candidaţi cu privire la nerespectarea prevederilor legale privind organizarea şi desfăşurarea concursului;
    b) soluţionează contestaţiile depuse de candidaţi cu privire la selecţia dosarelor şi cu privire la notarea probei scrise, probei practice şi a interviului, după caz, respectiv: reselectează dosarele de concurs, renotează proba scrisă şi/sau proba practică şi interviul, după caz;
    c) semnează procesele-verbale întocmite de secretarul comisiei după fiecare etapă de contestaţii.

    (3) Preşedintele comisiei de concurs, pe lângă atribuţiile prevăzute la alin. (1), îndeplineşte şi următoarele atribuţii:
    a) solicită secretarului convocarea membrilor, după caz;
    b) transmite secretarului comisiei rezultatele concursului pentru a fi comunicate candidaţilor pentru fiecare etapă a concursului.

    (4) Preşedintele comisiei de soluţionare a contestaţiilor, pe lângă atribuţiile prevăzute la alin. (2), îndeplineşte şi următoarele atribuţii:
    a) solicită secretarului convocarea membrilor, după caz;
    b) transmite secretarului comisiei rezultatele contestaţiilor pentru a fi comunicate candidaţilor pentru fiecare etapă a concursului, după caz.


    ART. 79
    Secretarul comisiilor de concurs şi de soluţionare a contestaţiilor are următoarele atribuţii principale:
    a) primeşte dosarele de concurs ale candidaţilor şi le atribuie acestora un cod numeric pentru identificare, care corespunde cu numărul de înregistrare al dosarului de concurs;
    b) primeşte şi înregistrează contestaţiile depuse de candidaţi;
    c) convoacă membrii comisiei de concurs, respectiv membrii comisiei de soluţionare a contestaţiilor, la solicitarea preşedintelui comisiei;
    d) întocmeşte şi semnează alături de comisia de concurs, respectiv comisia de soluţionare a contestaţiilor întreaga documentaţie privind activitatea specifică a acesteia, respectiv procesul-verbal al selecţiei dosarelor, precum şi procesele-verbale ale fiecărei probe de concurs;
    e) asigură afişarea rezultatelor obţinute de candidaţi la probele concursului, respectiv a rezultatelor eventualelor contestaţii, folosind codul numeric pentru identificare atribuit acestora;
    f) îndeplineşte orice sarcini specifice necesare pentru buna desfăşurare a concursului.


    ART. 80
    (1) Concursul pentru ocuparea unui post vacant sau temporar vacant constă, în funcţie de complexitatea postului, în următoarele etape:
    a) selecţia dosarelor de înscriere;
    b) proba scrisă şi/sau proba practică, în situaţia în care este necesară verificarea abilităţilor practice;
    c) interviul.

    (2) În situaţia în care în fişa de post sunt prevăzute competenţe lingvistice sau în domeniul tehnologiei informaţiei se poate organiza o probă suplimentară, care se desfăşoară ulterior afişării rezultatelor la selecţia dosarelor, dar nu mai târziu de data prevăzută în anunţul de concurs pentru proba scrisă şi/sau proba practică, după caz, sau proba interviu.
    (3) În aplicarea prevederilor alin. (2), prin ordin al preşedintelui Curţii Constituţionale, se aprobă procedura de organizare şi desfăşurare a probei suplimentare.
    (4) Se pot prezenta la următoarea etapă numai candidaţii declaraţi admişi la etapa precedentă.

    ART. 81
    Probele concursului se evaluează independent de fiecare membru al comisiei de concurs, respectiv de fiecare membru al comisiei de soluţionare a contestaţiilor, după caz.

    ART. 82
    În vederea participării la concurs, candidaţii depun dosarul de concurs în termen de 10 zile lucrătoare de la data afişării anunţului pentru ocuparea unui post vacant, respectiv de 5 zile lucrătoare pentru ocuparea unui post temporar vacant.

    ART. 83
    (1) Pentru înscrierea la concurs candidaţii vor prezenta un dosar care va conţine următoarele documente:
    a) formular de înscriere la concurs, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1;
    b) copia actului de identitate sau orice alt document care atestă identitatea, potrivit legii, aflate în termen de valabilitate;
    c) copia certificatului de căsătorie sau a altui document prin care s-a realizat schimbarea de nume, după caz;
    d) copiile documentelor care atestă nivelul studiilor şi ale altor acte care atestă efectuarea unor specializări, precum şi copiile documentelor care atestă îndeplinirea condiţiilor specifice ale postului;
    e) copia carnetului de muncă, a adeverinţei eliberate de angajator pentru perioada lucrată, care să ateste vechimea în muncă şi în specialitatea studiilor solicitate pentru ocuparea postului;
    f) certificat de cazier judiciar sau, după caz, extrasul de pe cazierul judiciar;
    g) certificat de cazier fiscal;
    h) adeverinţă medicală care să ateste starea de sănătate corespunzătoare, eliberată de către medicul de familie al candidatului sau de către unităţile sanitare abilitate cu cel mult 6 luni anterior derulării concursului;
    i) curriculum vitae, model comun european, semnat şi datat pe fiecare pagină de candidat.

    (2) Modelul orientativ al adeverinţei menţionate la alin. (1) lit. e) este prevăzut în anexa nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.336/2022, cu modificările şi completările ulterioare.
    (3) Adeverinţa care atestă starea de sănătate conţine, în clar, numărul, data, numele emitentului şi calitatea acestuia, în formatul standard stabilit prin ordin al ministrului sănătăţii. Pentru candidaţii cu dizabilităţi, în situaţia solicitării de adaptare rezonabilă, adeverinţa care atestă starea de sănătate trebuie însoţită de copia certificatului de încadrare într-un grad de handicap, emis în condiţiile legii.
    (4) Copiile de pe actele prevăzute la alin. (1) lit. b)-e), precum şi copia certificatului de încadrare într-un grad de handicap prevăzut la alin. (3) se prezintă însoţite de documentele originale, care se certifică cu menţiunea „conform cu originalul“ de către secretarul comisiei de concurs.
    (5) Dosarele de concurs se depun la Compartimentul resurse umane şi salarizare sau pot fi transmise de candidaţi prin Poşta Română, serviciul de curierat rapid, poşta electronică sau platformele informatice ale autorităţilor sau instituţiilor publice înăuntrul termenului prevăzut la art. 82. Prevederile art. 6 alin. (4) şi (5) se aplică în mod corespunzător.
    (6) În situaţia în care candidaţii transmit dosarele de concurs prin Poşta Română, serviciul de curierat rapid, poşta electronică a Curţii Constituţionale, candidaţii primesc codul unic de identificare la o adresă de e-mail comunicată de către aceştia şi au obligaţia de a se prezenta la secretarul comisiei de concurs cu documentele prevăzute la alin. (1) lit. b)-e) în original, pentru certificarea acestora, nu mai târziu de data şi ora susţinerii probei scrise/practice, după caz, sub sancţiunea eliminării din concurs.
    (7) Transmiterea documentelor prin poşta electronică a Curţii Constituţionale se realizează în format .pdf cu volum maxim de 1 MB, documentele fiind acceptate doar în formă lizibilă.
    (8) Nerespectarea prevederilor alin. (1)-(7), după caz, conduce la respingerea candidatului.

    ART. 84
    (1) În termen de două zile lucrătoare de la data expirării termenului de depunere a dosarelor în cazul concursului pentru ocuparea unui post vacant, respectiv în termen de o zi lucrătoare pentru ocuparea unui post temporar vacant, comisia de concurs are obligaţia de a selecta dosarele de concurs pe baza îndeplinirii condiţiilor de participare şi de a consemna în borderoul individual rezultatul selecţiei.
    (2) După finalizarea selecţiei dosarelor se va încheia un proces-verbal, care va fi semnat de către toţi membrii comisiei.

    ART. 85
    (1) Rezultatele selecţiei dosarelor de concurs se afişează de către secretarul comisiei de concurs, cu menţiunea „admis“ sau „respins“, însoţită, după caz, de motivul respingerii, la sediul Curţii Constituţionale, precum şi pe pagina de internet a acesteia, în termen de o zi lucrătoare de la expirarea termenului prevăzut la art. 84 alin. (1).
    (2) În situaţia în care între membrii comisiei de concurs există diferenţe de opinie care nu au putut fi soluţionate de comun acord, dosarul va fi declarat admis sau respins în funcţie de opinia majoritară, consemnată conform borderourilor individuale ale acestora. Membrul comisiei de concurs care nu este de acord cu opinia majoritară formulează opinie separată, motivată, şi o consemnează în borderoul individual.
    (3) Până în ultima zi prevăzută pentru selecţia dosarelor, membrii comisiei de concurs pot solicita candidaţilor documente relevante, din categoria celor prevăzute la art. 83 alin. (1), pentru desfăşurarea concursului.

    ART. 86
    (1) Proba scrisă constă în redactarea unei lucrări şi/sau în rezolvarea unor teste-grilă.
    (2) Prin proba scrisă se testează cunoştinţele teoretice necesare ocupării postului pentru care se organizează concursul.
    (3) Subiectele pentru proba scrisă se stabilesc pe baza bibliografiei şi a tematicii de concurs, astfel încât să reflecte capacitatea de analiză şi sinteză a candidaţilor, în concordanţă cu nivelul şi specificul postului pentru care se organizează concursul.
    (4) În cazul unui număr mare de candidaţi înscrişi, concursul pentru ocuparea unui post vacant sau temporar vacant se desfăşoară în mai multe sesiuni, pe baza bibliografiei şi a tematicii de concurs.
    (5) Pe baza propunerilor fiecărui membru al comisiei de concurs, în ziua în care se desfăşoară proba scrisă, comisia întocmeşte două variante de subiecte care constau ulterior în redactarea unei lucrări.
    (6) În cazul în care proba scrisă constă în rezolvarea unor teste-grilă, cu cel mult două zile înainte de proba scrisă, fiecare membru al comisiei de concurs propune un număr de întrebări de două ori mai mare decât numărul întrebărilor din fiecare variantă de test-grilă propusă candidaţilor. Întrebările pentru fiecare variantă de test-grilă se stabilesc în ziua în care se desfăşoară proba scrisă, înainte de începerea acestei probe.
    (7) Membrii comisiei de concurs răspund individual pentru asigurarea confidenţialităţii subiectelor propuse doar până la momentul prezentării variantelor în comisia de concurs.
    (8) Variantele de subiecte se semnează de toţi membrii comisiei de concurs şi se închid în plicuri sigilate purtând ştampila Curţii Constituţionale.
    (9) Comisia de concurs stabileşte punctajul maxim pentru fiecare subiect, care se comunică odată cu subiectele şi se afişează la locul desfăşurării concursului.
    (10) Înainte de începerea probei scrise se face apelul nominal al candidaţilor, în vederea îndeplinirii formalităţilor prealabile, respectiv verificarea identităţii. Verificarea identităţii candidaţilor se face pe baza cărţii de identitate sau a oricărui alt document care atestă identitatea, potrivit legii, aflate în termen de valabilitate. Candidaţii care nu sunt prezenţi la efectuarea apelului nominal ori care nu fac dovada identităţii prin prezentarea cărţii de identitate sau a oricărui alt document care atestă identitatea, potrivit legii, aflate în termen de valabilitate, se consideră absenţi, respectiv respinşi.
    (11) În situaţia în care un candidat a depus dosar de concurs pentru mai multe posturi şi este admis la selecţia dosarelor pentru două sau mai multe posturi pentru care instituţia sau autoritatea publică a organizat concurs în aceeaşi zi şi la aceeaşi oră, acesta se prezintă la proba scrisă pentru un singur post.
    (12) După verificarea identităţii candidaţilor, ieşirea din sală a acestora atrage eliminarea din concurs, cu excepţia situaţiilor de urgenţă în care aceştia sunt însoţiţi de unul dintre membrii comisiei de concurs sau de către secretarul comisiei de concurs.
    (13) Durata probei scrise se stabileşte de comisia de concurs în funcţie de gradul de dificultate şi complexitate al subiectelor, dar nu poate depăşi 3 ore.
    (14) După ora stabilită pentru începerea probei scrise este interzis accesul candidaţilor care întârzie sau al oricărei alte persoane, în afara membrilor comisiei de concurs, precum şi a secretarului de concurs.
    (15) În sala în care are loc concursul, pe toată perioada derulării acestuia, inclusiv a formalităţilor prealabile şi a celor ulterioare finalizării probei, candidaţilor nu le este permisă deţinerea sau folosirea vreunei surse de informare sau a telefoanelor mobile ori a altor mijloace de comunicare la distanţă.
    (16) Nerespectarea dispoziţiilor prevăzute la alin. (15) atrage eliminarea candidatului din proba de concurs, situaţie în care comisia de concurs elimină candidatul din sală, înscrie menţiunea „anulat“ pe lucrare şi consemnează cele întâmplate în procesul-verbal.
    (17) Lucrările se redactează, sub sancţiunea anulării, doar pe hârtia asigurată de Curtea Constituţională, purtând ştampila acesteia pe fiecare filă. Prima filă, după înscrierea numelui şi a prenumelui în colţul din dreapta sus, se lipeşte astfel încât datele înscrise să nu poată fi identificate şi se aplică ştampila Curţii Constituţionale, cu excepţia situaţiei în care există un singur candidat pentru postul vacant/temporar vacant, caz în care nu mai există obligaţia sigilării lucrării.
    (18) Candidatul are obligaţia de a preda comisiei de concurs lucrarea scrisă, respectiv testul-grilă, la finalizarea acestora ori la expirarea timpului alocat probei scrise, şi să semneze borderoul întocmit în acest sens potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 4 la Hotărârea Guvernului nr. 1.336/2022, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 87
    Proba practică constă în testarea abilităţilor şi aptitudinilor practice ale candidatului în vederea ocupării postului vacant sau temporar vacant pentru care candidează.

    ART. 88
    (1) Proba practică se desfăşoară pe baza unui plan stabilit de comisia de concurs, care va include următoarele criterii de evaluare:
    a) capacitatea de adaptare;
    b) capacitatea de gestionare a situaţiilor dificile;
    c) îndemânare şi abilitate în realizarea cerinţelor practice;
    d) capacitatea de comunicare;
    e) capacitatea de gestionare a resurselor alocate pentru desfăşurarea probei practice.

    (2) În vederea testării pentru proba practică, prin ordin al preşedintelui Curţii Constituţionale, se pot stabili şi alte criterii de evaluare specifice domeniului de activitate.
    (3) Pe baza propunerilor fiecărui membru al comisiei de concurs, în ziua în care se desfăşoară proba practică, comisia de concurs stabileşte sarcina/sarcinile practică/practice pentru testarea abilităţilor şi aptitudinilor practice ale candidaţilor şi metodologia de măsurare, precum şi punctajele maxime care se acordă fiecărui criteriu de evaluare.
    (4) Aspectele constatate în timpul derulării probei practice vor fi consemnate în scris într-un proces-verbal, întocmit de secretarul comisiei de concurs, care se semnează de membrii acestei comisii şi de candidat.

    ART. 89
    (1) În cadrul interviului se testează abilităţile, aptitudinile şi motivaţia candidaţilor.
    (2) Interviul se realizează conform planului de interviu întocmit de comisia de concurs în ziua desfăşurării acestei probe, pe baza criteriilor de evaluare. Criteriile de evaluare pentru stabilirea interviului sunt:
    a) abilităţi şi cunoştinţe impuse de funcţie;
    b) capacitatea de analiză şi sinteză;
    c) motivaţia candidatului;
    d) comportamentul în situaţiile de criză;
    e) abilităţi de comunicare;
    f) iniţiativă şi creativitate.

    (3) În funcţie de cerinţele de studii sau profesionale specifice postului, criteriile de evaluare prevăzute la alin. (2) lit. d) şi e) sunt stabilite opţional de către comisia de concurs.
    (4) Pentru posturile de conducere, planul de interviu include şi criterii referitoare la:
    a) capacitatea de a lua decizii şi de a evalua impactul acestora;
    b) exercitarea controlului decizional;
    c) capacitatea managerială.

    (5) Interviul se susţine în termen de 4 zile lucrătoare de la data susţinerii probei scrise şi/sau a probei practice, după caz.
    (6) Data şi ora susţinerii interviului se afişează obligatoriu odată cu rezultatele la proba scrisă şi/sau practică, după caz.
    (7) La proba de interviu, fiecare membru al comisiei de concurs poate adresa întrebări candidatului. Nu se pot adresa întrebări referitoare la opiniile politice ale candidatului, activitatea sindicală, religie, etnie, starea materială, originea socială sau care pot constitui discriminare pe criterii de sex.
    (8) Interviul se înregistrează audio/video la solicitarea membrilor comisiei de concurs, cu aprobarea preşedintelui comisiei. Înregistrarea video este permisă numai cu acordul scris al candidaţilor, obţinut în prealabil, cu respectarea datelor cu caracter personal.
    (9) Înregistrarea interviului se păstrează atât la dosarul de concurs constituit de secretarul comisiei de concurs/soluţionare a contestaţiilor, cât şi la dosarul candidatului declarat admis.

    ART. 90
    Pentru fiecare probă a concursului se stabileşte un punctaj de maximum 100 de puncte.

    ART. 91
    (1) Anterior începerii corectării lucrărilor la proba scrisă, fiecare lucrare va fi numerotată, cu excepţia cazului în care există un singur candidat pentru ocuparea postului vacant/temporar vacant.
    (2) Notarea probei scrise şi/sau a probei practice, după caz, se realizează potrivit baremului de corectare/notare şi se consemnează în borderoul individual de notare, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 5 la Hotărârea Guvernului nr. 1.336/2022, cu modificările şi completările ulterioare, realizându-se în termen de o zi lucrătoare de la finalizarea fiecărei probe.
    (3) Lucrările de la proba scrisă, cu excepţia cazului în care există un singur candidat pentru ocuparea postului vacant/temporar vacant, se corectează sigilate.
    (4) Punctajele se acordă de către fiecare membru al comisiei de concurs în parte, pentru fiecare lucrare scrisă, şi se notează în borderoul individual de notare. Acordarea punctajului pentru proba scrisă se face pe baza mediei aritmetice a punctajelor acordate de fiecare membru al comisiei de concurs.
    (5) Este interzis membrilor comisiei de concurs sau membrilor comisiei de soluţionare a contestaţiilor de a face corecturi, însemnări sau notări direct pe lucrările candidaţilor.
    (6) Lucrările care prezintă însemnări de natură să conducă la identificarea candidaţilor se anulează şi nu se mai corectează. Menţiunea „anulat“ se înscrie atât pe lucrare, cât şi pe borderoul individual de notare şi pe centralizatorul nominal, acest aspect consemnându-se în procesul-verbal.

    ART. 92
    (1) În situaţia în care pentru o lucrare se înregistrează diferenţe mai mari de 10 puncte între punctajele acordate de membrii comisiei de concurs, lucrarea se recorectează de către toţi membrii acesteia. Procedura recorectării se reia ori de câte ori se constată că există diferenţe mai mari de 10 puncte între punctajele acordate de membrii comisiei de concurs.
    (2) Se interzice desigilarea lucrărilor anterior recorectării.

    ART. 93
    (1) Lucrările scrise, după acordarea punctajelor finale, se desigilează.
    (2) Sunt declaraţi admişi la proba scrisă candidaţii care au obţinut:
    a) minimum 50 de puncte, în cazul concursurilor organizate pentru ocuparea funcţiilor contractuale de execuţie;
    b) minimum 70 de puncte, în cazul concursurilor organizate pentru ocuparea funcţiilor contractuale de conducere.


    ART. 94
    (1) Interviul şi proba practică, după caz, se notează pe baza criteriilor de evaluare şi a punctajelor maxime stabilite de comisia de concurs prin planul de interviu, respectiv planul probei practice.
    (2) Membrii comisiei de concurs acordă, individual, punctaje pentru fiecare dintre criteriile de evaluare stabilite. Punctajele se acordă de către fiecare membru al comisiei de concurs în parte, pentru fiecare candidat, şi se notează în borderoul individual de notare.
    (3) Sunt declaraţi admişi la interviu şi/sau la proba practică candidaţii care au obţinut:
    a) minimum 50 de puncte, în cazul concursurilor organizate pentru ocuparea funcţiilor contractuale de execuţie;
    b) minimum 70 de puncte, în cazul concursurilor organizate pentru ocuparea funcţiilor contractuale de conducere.


    ART. 95
    (1) Punctajul final se calculează ca medie aritmetică a punctajelor obţinute la proba scrisă şi/sau la proba practică şi interviu, după caz.
    (2) Punctajele finale ale concursului, în ordine descrescătoare, vor fi înscrise într-un centralizator nominal, în care se va menţiona pentru fiecare candidat punctajul obţinut la fiecare dintre probele concursului, după caz. Centralizatorul nominal se semnează pe fiecare pagină de fiecare dintre membrii comisiei de concurs.
    (3) Comunicarea rezultatelor la fiecare probă a concursului se realizează prin afişare la sediul şi pe pagina de internet ale Curţii Constituţionale, după caz, în termen de o zi lucrătoare de la data finalizării probei şi conţine atât punctajul obţinut, cât şi menţiunea „admis“ sau „respins“, după caz.
    (4) Se consideră admis la concursul pentru ocuparea unui post vacant/temporar vacant candidatul care a obţinut cel mai mare punctaj dintre candidaţii care au concurat pentru acelaşi post, cu condiţia ca aceştia să fi obţinut punctajul minim necesar la fiecare probă de concurs. Nota finală trebuie să fie de minimum 60 de puncte în cazul concursurilor organizate pentru ocuparea funcţiilor contractuale de execuţie, respectiv de minimum 80 de puncte în cazul concursurilor organizate pentru ocuparea funcţiilor contractuale de conducere.
    (5) La punctaje egale are prioritate candidatul care a obţinut punctajul cel mai mare la proba scrisă, iar, dacă egalitatea se menţine, candidaţii aflaţi în această situaţie vor fi invitaţi la un nou interviu, în urma căruia comisia de concurs va decide asupra candidatului câştigător.
    (6) În situaţia în care nu s-a organizat proba scrisă, la punctaje egale are prioritate candidatul care a obţinut punctajul cel mai mare la proba practică, iar, dacă egalitatea se menţine, candidaţii aflaţi în această situaţie vor fi invitaţi la un nou interviu, în urma căruia comisia de concurs va decide asupra candidatului câştigător, cu respectarea termenului prevăzut la alin. (3).
    (7) Rezultatele finale ale concursului de ocupare a unei funcţii contractuale vacante sau temporar vacante se consemnează într-un proces-verbal.

    ART. 96
    După afişarea rezultatelor obţinute la selecţia dosarelor de înscriere, proba scrisă şi/sau proba practică şi interviu, după caz, candidaţii nemulţumiţi pot depune contestaţie la Compartimentul resurse umane şi salarizare, în termen de cel mult o zi lucrătoare de la data afişării rezultatului selecţiei dosarelor, respectiv de la data afişării rezultatului probei scrise şi/sau al probei practice şi al interviului, sub sancţiunea decăderii din acest drept.

    ART. 97
    (1) În situaţia contestaţiilor formulate faţă de rezultatul selecţiei dosarelor, comisia de soluţionare a contestaţiilor verifică îndeplinirea de către candidatul contestatar a condiţiilor pentru participare la concurs în termen de o zi lucrătoare de la expirarea termenului de depunere a contestaţiilor.
    (2) În situaţia în care între membrii comisiei de soluţionare a contestaţiilor există diferenţe de opinie care nu au putut fi soluţionate de comun acord, dosarul va fi declarat „admis“ ori „respins“ în funcţie de opinia majoritară, consemnată conform borderoului individual al acestora. Membrul comisiei de soluţionare a contestaţiilor care nu este de acord cu opinia majoritară formulează opinie separată, motivată, şi o consemnează în borderoul individual.
    (3) În situaţia contestaţiilor formulate faţă de rezultatul probei scrise, al probei practice sau al interviului, comisia de soluţionare a contestaţiilor analizează lucrarea sau consemnarea răspunsurilor la interviu doar pentru candidatul contestatar în termen de o zi lucrătoare de la expirarea termenului de depunere a contestaţiilor.

    ART. 98
    Comisia de soluţionare a contestaţiilor admite contestaţia, modificând rezultatul selecţiei dosarelor, respectiv punctajul final acordat de comisia de concurs, în situaţia în care:
    a) candidatul îndeplineşte condiţiile pentru a participa la concurs, în situaţia contestaţiilor formulate faţă de rezultatul selecţiei dosarelor;
    b) constată că punctajele nu au fost acordate potrivit baremului şi răspunsurilor din lucrarea scrisă sau punctajele de la interviu nu au fost acordate potrivit planului de interviu, întrebărilor formulate şi răspunsurilor candidaţilor în cadrul interviului;
    c) constată că punctajele nu au fost acordate potrivit baremului probei practice;
    d) ca urmare a recorectării lucrării de la proba scrisă, respectiv a analizării consemnării răspunsurilor la interviu, candidatul declarat iniţial „respins“ obţine cel puţin punctajul minim pentru promovarea probei scrise sau a interviului.


    ART. 99
    (1) Contestaţia este respinsă în următoarele situaţii:
    a) candidatul nu îndeplineşte condiţiile specificate în anunţul de concurs, în situaţia contestaţiilor formulate faţă de rezultatul selecţiei dosarelor;
    b) punctajele au fost acordate potrivit baremului şi răspunsurilor din lucrarea scrisă sau punctajele de la interviu au fost acordate potrivit planului de interviu, întrebărilor formulate şi răspunsurilor candidaţilor în cadrul interviului;
    c) punctajele au fost acordate potrivit baremului probei practice;
    d) se constată că punctajul acordat de comisia de soluţionare a contestaţiilor la proba scrisă, respectiv la interviu este mai mic sau egal cu cel acordat de comisia de concurs.

    (2) Comunicarea rezultatelor la contestaţiile depuse se realizează prin afişare la sediul Curţii Constituţionale şi pe pagina de internet a acesteia, la secţiunea special creată în acest scop, imediat după soluţionarea contestaţiilor.
    (3) Rezultatele finale se afişează la sediul Curţii Constituţionale şi pe pagina de internet a acesteia, la secţiunea special creată în acest scop, în termen de o zi lucrătoare de la data afişării rezultatelor soluţionării contestaţiilor pentru ultima probă, prin specificarea menţiunii „admis“ sau „respins“.

    ART. 100
    Afişarea rezultatelor obţinute de candidaţi la probele concursului, precum şi afişarea rezultatelor soluţionării contestaţiilor şi a rezultatelor finale ale concursului se realizează folosindu-se codul numeric pentru identificare atribuit fiecărui candidat.

    ART. 101
    Candidatul nemulţumit de modul de soluţionare a contestaţiei se poate adresa instanţei de contencios administrativ, în condiţiile legii.

    ART. 102
    La finalizarea concursului se întocmeşte un raport final al concursului, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 6 la Hotărârea Guvernului nr. 1.336/2022, cu modificările şi completările ulterioare, care conţine modul de desfăşurare a concursului şi rezultatele obţinute de candidaţi, semnat de membrii comisiei de concurs şi de secretarul acesteia, la care se anexează borderourile individuale ale tuturor membrilor comisiei.

    ART. 103
    Orice candidat poate consulta, la solicitarea sa, doar lucrarea sa scrisă redactată în cadrul probei scrise a concursului, după corectarea şi notarea acesteia, în prezenţa secretarului comisiei de concurs.

    ART. 104
    (1) În cazul în care, de la data anunţării concursului şi până la afişarea rezultatelor finale ale acestuia, preşedintele Curţii Constituţionale este sesizat cu privire la nerespectarea prevederilor privind organizarea şi desfăşurarea concursului, se procedează la verificarea celor sesizate, cu celeritate, de către o comisie ai cărei membri sunt desemnaţi prin ordin al preşedintelui Curţii Constituţionale.
    (2) Sesizarea poate fi făcută de către membrii comisiei de concurs ori ai comisiei de soluţionare a contestaţiilor, de către oricare dintre candidaţi sau de către orice persoană interesată.
    (3) În situaţia în care verificările prevăzute la alin. (1) se realizează cu încadrarea în termenele procedurale prevăzute de prezentul regulament şi se constată că sunt respectate prevederile privind organizarea şi desfăşurarea concursului, acesta se desfăşoară în continuare.
    (4) În cazul în care aspectele sesizate nu pot fi cercetate cu încadrarea în termenele procedurale prevăzute de prezentul regulament, desfăşurarea concursului va fi suspendată prin ordin al preşedintelui Curţii Constituţionale pe o perioadă de 15 zile lucrătoare.
    (5) Suspendarea concursului prevăzută la alin. (4) se finalizează astfel:
    a) dacă comisia constată existenţa unor deficienţe în respectarea prevederilor legale, concursul se anulează prin ordin al preşedintelui Curţii Constituţionale;
    b) dacă se constată că prevederile legale au fost respectate, concursul se reia de la momentul suspendării.


    ART. 105
    În cazul în care, din motive obiective, nu se pot respecta data, ora şi locul desfăşurării concursului:
    a) concursul se amână pentru o perioadă de 15 zile lucrătoare, cu respectarea termenelor prevăzute de prezentul regulament;
    b) concursul se anulează dacă termenul prevăzut la lit. a) nu poate fi respectat.


    ART. 106
    În situaţia constatării necesităţii suspendării/ anulării/amânării/reluării concursului, Curtea Constituţională are următoarele obligaţii:
    a) să publice un anunţ în acest sens prin aceleaşi mijloace de informare folosite la publicarea anunţului de concurs;
    b) să informeze candidaţii ale căror dosare de concurs au fost înregistrate, după caz, prin orice mijloc de informare care poate fi dovedit, respectiv publicarea pe site-ul Curţii şi/sau prin poşta electronică.


    ART. 107
    (1) În situaţia reluării procedurii de concurs, candidaţii au posibilitatea de a înlocui, până la data stabilită pentru prima probă, documentele depuse iniţial la dosarul de concurs a căror valabilitate a încetat.
    (2) În situaţia în care concursul se anulează, candidaţii pot retrage documentele depuse la dosarul de concurs în original, în baza unei solicitări adresate în scris preşedintelui comisiei de concurs.
    (3) Documentele depuse la dosarul de concurs în original se înapoiază candidaţilor declaraţi „respins“, la solicitarea scrisă a acestora.

    ART. 108
    (1) Candidatul declarat „admis“ la concursul de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător unei funcţii contractuale este obligat să se prezinte la sediul Curţii în vederea ocupării postului în termen de 15 zile calendaristice de la data afişării rezultatelor finale.
    (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în urma formulării unei cereri scrise şi temeinic motivate, candidatul declarat „admis“ la concurs poate solicita, în termen de 3 zile lucrătoare de la afişarea rezultatului final al concursului, un alt termen de prezentare la sediul Curţii în vederea ocupării postului, care nu poate depăşi termenul de preaviz prevăzut pentru demisie în Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de la data afişării rezultatelor finale ale concursului.
    (3) În cazul admiterii la concursul pentru ocuparea unui post temporar vacant, contractul individual de muncă se încheie pe perioadă determinată, potrivit termenului prevăzut în anunţul de concurs.
    (4) În cazul neprezentării la post la termenul stabilit la alin. (1) şi (2), după caz, postul este declarat vacant, caz în care se comunică candidatului care a obţinut nota finală imediat inferioară posibilitatea de a ocupa postul respectiv.
    (5) Candidatul căruia i se comunică posibilitatea de a ocupa postul respectiv, în condiţiile alin. (4), are obligaţia de a se prezenta la post în termenele stabilite la alin. (1) şi (2).
    (6) În vederea îndeplinirii condiţiilor prevăzute la art. 67 alin. (4) lit. c) din Legea nr. 361/2023, prevederile art. 8 alin. (3) din Legea nr. 361/2023 se aplică în mod corespunzător. Pentru a ocupa funcţia pentru care a participat la concursul organizat de Curtea Constituţională, candidatul declarat „admis“ se va prezenta în data şi la ora indicate de Curtea Constituţională la unităţile sanitare şi cabinetele psihologice acreditate şi cu care Curtea Constituţională are încheiate contracte de colaborare şi servicii, în vederea obţinerii unui certificat medical şi a unui aviz psihologic. Dacă în urma testării medicale candidatul „admis“ este declarat „inapt“ pentru ocuparea funcţiei pentru care a susţinut concursul, acesta nu poate ocupa respectiva funcţie, prevederile alin. (4) aplicându-se în mod corespunzător.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Promovarea personalului contractual
    ART. 109
    Promovarea personalului contractual în funcţii de execuţie se poate face numai o dată pe an şi numai în funcţia de execuţie imediat superioară, cu menţinerea gradaţiei avute la data promovării, ca urmare a promovării examenului organizat în acest sens, după cum urmează:
    a) promovarea din funcţia de referent în funcţia de consultant;
    b) promovarea din funcţia de consultant în funcţia de expert;
    c) promovarea din funcţia de expert în funcţia de consilier;
    d) promovarea din funcţia de referent în funcţia de consultant la absolvirea de studii superioare.


    ART. 110
    (1) Formele de promovare pot fi:
    a) promovarea prin transformarea postului la absolvirea de studii superioare;
    b) promovarea pe un post vacant;
    c) promovarea prin transformarea propriului post;
    d) promovarea temporară pe un post temporar vacant.

    (2) Aceeaşi persoană nu poate fi promovată doi ani consecutivi, cu excepţia situaţiei prevăzute la alin. (1) lit. d).
    (3) La propunerea secretarului general şi cu aprobarea preşedintelui Curţii, se poate organiza o singură sesiune de promovare pe an, la care să participe toate persoanele care îndeplinesc condiţiile de promovare în anul respectiv.

    ART. 111
    (1) Pentru a participa la examenul de promovare din funcţia de referent în funcţia de consultant candidatul trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
    a) să aibă o vechime în funcţia de referent la Curtea Constituţională de cel puţin 3 ani;
    b) să aibă studii superioare absolvite cu diplomă de licenţă;
    c) să fi obţinut la evaluarea anuală a activităţii profesionale din ultimii 2 ani în care acesta s-a aflat în activitate cel puţin calificativul „bine“;
    d) să nu aibă o sancţiune disciplinară neradiată în condiţiile legii;
    e) să nu aibă nicio absenţă nemotivată în ultimele 12 luni înaintea depunerii cererii de înscriere la examenul de promovare;
    f) să nu aibă contractul de muncă suspendat;
    g) să îndeplinească cerinţele specifice postului de nivel superior evidenţiate în fişa de post a acestuia.

    (2) Persoana încadrată în funcţia de referent care, la data încadrării, avea studii superioare absolvite cu diplomă de licenţă poate participa la examenul de promovare din funcţia de referent în funcţia de consultant dacă are o vechime în funcţia de referent la Curtea Constituţională de cel puţin 3 ani.

    ART. 112
    Pentru a participa la examenul de promovare din funcţia de consultant în funcţia de expert, respectiv din funcţia de expert în funcţia de consilier, candidatul trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
    a) să fi obţinut la evaluarea anuală a activităţii profesionale din ultimii 2 ani în care acesta s-a aflat în activitate la Curtea Constituţională în funcţia de consultant, respectiv de expert cel puţin calificativul „bine“;
    b) să nu aibă o sancţiune disciplinară neradiată în condiţiile legii;
    c) să nu aibă nicio absenţă nemotivată în ultimele 12 luni înaintea depunerii cererii de înscriere la examenul de promovare;
    d) să nu aibă contractul de muncă suspendat;
    e) să îndeplinească cerinţele specifice postului de nivel superior evidenţiate în fişa de post a acestuia.


    ART. 113
    (1) Promovarea temporară se poate face numai pe un post temporar vacant.
    (2) Promovarea temporară se face prin examen.
    (3) Pentru a participa la examen, candidatul trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
    a) să fi obţinut la evaluarea anuală a activităţii profesionale din ultimii 2 ani în care acesta s-a aflat în activitate la Curtea Constituţională cel puţin calificativul „bine“;
    b) să nu aibă o sancţiune disciplinară neradiată în condiţiile legii;
    c) să nu aibă nicio absenţă nemotivată în ultimele 12 luni înaintea depunerii cererii de înscriere la examenul de promovare;
    d) să nu aibă contractul de muncă suspendat;
    e) să îndeplinească cerinţele specifice postului de nivel superior evidenţiate în fişa de post a acestuia.

    (4) În perioada de exercitare a funcţiei temporar vacante, persoana încadrată beneficiază de drepturile salariale aferente funcţiei pe care o ocupă temporar.

    ART. 114
    (1) Cererea de înscriere la examenul de promovare, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1, înregistrată la Registratura generală, se înaintează de candidat şefului ierarhic, care în termen de 2 zile lucrătoare de la primire solicită Compartimentului resurse umane şi salarizare verificarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute de prezentul regulament.
    (2) Compartimentul resurse umane şi salarizare, în termen de 5 zile lucrătoare de la primirea solicitării, întocmeşte o notă cu privire la îndeplinirea condiţiilor de promovare de către candidat, precum şi cu privire la încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetul Curţii Constituţionale generate de promovare. Nota va fi avizată de secretarul general al Curţii Constituţionale şi înaintată şefului ierarhic al compartimentului din care face parte candidatul.
    (3) Pe baza notei menţionate la alin. (2) şeful ierarhic aprobă cererea candidatului şi întocmeşte referatul de evaluare, care va cuprinde următoarele elemente:
    a) descrierea activităţii desfăşurate de candidat;
    b) aptitudinile pe care le-a dovedit candidatul în modul de îndeplinire a atribuţiilor;
    c) conduita candidatului în timpul serviciului;
    d) propunerea de promovare;
    e) bibliografia şi tematica examenului de promovare;
    f) propuneri privind componenţa comisiei de examinare şi a celei de soluţionare a contestaţiilor.

    (4) Referatul de evaluare avizat de secretarul general, însoţit de cererea candidatului, de nota întocmită de Compartimentul de resurse umane şi salarizare şi de fişa postului pentru funcţia de nivel superior, va fi supus aprobării preşedintelui Curţii Constituţionale, în termen de 5 zile lucrătoare de la primirea notei întocmite de Compartimentul resurse umane şi salarizare.

    ART. 115
    (1) Anunţul privind examenul de promovare se afişează la sediul şi pe site-ul Curţii Constituţionale cu cel puţin 10 zile lucrătoare înainte de data stabilită pentru susţinerea probei scrise.
    (2) Anunţul va conţine în mod obligatoriu:
    a) data, ora şi locul desfăşurării examenului;
    b) bibliografia şi tematica de examen;
    c) modalitatea de desfăşurare a examenului;
    d) postul pentru care se organizează examenul de promovare, precum şi structura în cadrul căreia se află acest post.

    (3) În cazul în care, din motive obiective, nu se pot respecta data şi ora desfăşurării examenului, comisia de examinare, prin secretarul acesteia, are obligaţia de a aduce la cunoştinţă participanţilor modificarea intervenită.

    ART. 116
    (1) Cu cel puţin 20 de zile lucrătoare înaintea desfăşurării examenului de promovare, prin ordin al preşedintelui Curţii Constituţionale, se stabileşte calendarul desfăşurării examenului de promovare, iar pe baza propunerilor din referatul de evaluare se constituie comisia de examinare şi comisia de soluţionare a contestaţiilor.
    (2) Persoanele nominalizate în comisia de examinare şi în comisia de soluţionare a contestaţiilor, cu excepţia secretarului, sunt persoane cu pregătire şi experienţă profesională în domeniul postului în care se face promovarea, care pot fi şi specialişti din cadrul altor instituţii. Din comisia de examinare face parte, în mod obligatoriu, şeful compartimentului/ biroului/serviciului din cadrul Curţii Constituţionale în cadrul căruia se află postul în care se face promovarea.
    (3) Atât comisia de examinare, cât şi comisia de soluţionare a contestaţiilor au fiecare în componenţa lor un preşedinte, 2 membri şi un secretar.
    (4) Preşedintele comisiei de examinare, respectiv al comisiei de soluţionare a contestaţiilor se desemnează din rândul membrilor acestora, prin ordinul preşedintelui Curţii Constituţionale menţionat la alin. (1).
    (5) Secretariatul comisiei de examinare şi secretariatul comisiei de soluţionare a contestaţiilor se asigură, de regulă, de către o persoană din cadrul Compartimentului resurse umane şi salarizare, aceasta neavând calitatea de membru. Secretarul comisiei de examinare este şi secretar al comisiei de soluţionare a contestaţiilor şi este numit prin ordinul preşedintelui Curţii Constituţionale menţionat la alin. (1).
    (6) Persoanele desemnate în comisiile de examinare sau de soluţionare a contestaţiilor trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
    a) să deţină o funcţie cel puţin egală sau echivalentă cu funcţia contractuală pentru care se organizează examenul pentru promovare;
    b) să nu se afle în cazurile de incompatibilitate sau conflict de interese prevăzute de lege şi de prezentul regulament.

    (7) Nu poate fi desemnată în calitatea de membru în comisia de examinare sau în comisia de soluţionare a contestaţiilor persoana care a fost sancţionată disciplinar, iar sancţiunea aplicată nu a fost radiată, conform legii.
    (8) Calitatea de membru în comisia de examinare este incompatibilă cu calitatea de membru în comisia de soluţionare a contestaţiilor.
    (9) Nu poate fi desemnată în calitatea de membru în comisia de examinare sau în comisia de soluţionare a contestaţiilor persoana care se află în următoarele situaţii:
    a) are relaţii cu caracter patrimonial cu oricare dintre candidaţi sau interesele patrimoniale ale sale ori ale soţului sau soţiei pot afecta imparţialitatea şi obiectivitatea evaluării;
    b) este soţ, soţie, rudă sau afin până la gradul al IV-lea inclusiv cu oricare dintre candidaţi ori cu un alt membru al comisiei de examinare sau al comisiei de soluţionare a contestaţiilor.

    (10) Situaţiile de incompatibilitate se sesizează în scris preşedintelui Curţii Constituţionale de către persoana în cauză, de oricare dintre candidaţi ori de orice altă persoană interesată, în orice moment al organizării şi desfăşurării examenului de promovare.
    (11) Membrii comisiei de examinare sau ai comisiei de soluţionare a contestaţiilor au obligaţia să informeze, în scris, cu celeritate, persoanele care i-au desemnat despre apariţia oricărei situaţii de incompatibilitate. În aceste cazuri, membrii comisiei de examinare sau ai comisiei de soluţionare a contestaţiilor au obligaţia să se abţină de la participarea ori luarea vreunei decizii cu privire la examenul de promovare.
    (12) În cazul constatării existenţei unei situaţii de incompatibilitate, ordinul preşedintelui Curţii Constituţionale prin care a fost numită comisia de examinare, respectiv de soluţionare a contestaţiilor se modifică în mod corespunzător, în termen de cel mult două zile lucrătoare de la data constatării, prin înlocuirea persoanei aflate în respectiva situaţie cu o altă persoană care să îndeplinească condiţiile prevăzute mai sus.
    (13) În cazul în care situaţia de conflict de interese se constată ulterior desfăşurării uneia dintre etapele examenului, procedura de desfăşurare a examenului se reia, fiind constituită în acest scop o nouă comisie, cu o nouă componenţă.

    ART. 117
    (1) Examenul de promovare cuprinde următoarele etape:
    a) verificarea dosarelor candidaţilor;
    b) susţinerea unei probe scrise cu durata de maximum 3 ore.

    (2) Prin proba scrisă se testează cunoştinţele teoretice necesare ocupării postului pentru care se organizează examenul de promovare.

    ART. 118
    Comisia de examinare are următoarele atribuţii principale:
    a) verifică dosarele candidaţilor în ceea ce priveşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezentul regulament;
    b) stabileşte subiectele pentru proba scrisă;
    c) stabileşte ponderea din nota finală a fiecărui criteriu de evaluare a candidatului;
    d) notează proba scrisă în borderourile de notare;
    e) verifică şi semnează procesele-verbale redactate de secretarul comisiei;
    f) stabileşte dacă respectivul candidat este declarat „admis“ sau „respins“ la examenul de promovare;
    g) transmite secretarului comisiei rezultatele selecţiei dosarelor şi ale examenului, cu menţiunea „admis“/„respins“, pentru a fi comunicate candidaţilor.


    ART. 119
    Comisia de soluţionare a contestaţiilor are următoarele atribuţii principale:
    a) soluţionează contestaţiile depuse de candidaţi cu privire la selecţia dosarelor;
    b) soluţionează contestaţiile depuse de candidaţi cu privire la rezultatul final al examenului de promovare;
    c) transmite secretarului comisiei rezultatele contestaţiilor pentru a fi comunicate candidaţilor.


    ART. 120
    Secretarul comisiei de examinare are următoarele atribuţii principale:
    a) realizează publicitatea examenului de promovare;
    b) centralizează dosarele de înscriere a candidaţilor şi le prezintă spre analiză comisiei de examinare;
    c) convoacă membrii comisiei de examinare la data programată a se desfăşura examenul de promovare sau ori de câte ori este necesar, la solicitarea preşedintelui comisiei;
    d) întocmeşte procesul-verbal al selecţiei dosarelor şi cel de desfăşurare a examenului de promovare;
    e) întocmeşte tabelele de prezenţă pentru proba scrisă şi consemnează prezenţa în sală a candidaţilor;
    f) asigură îndeplinirea condiţiilor pentru desfăşurarea optimă a examenului - spaţii corespunzătoare, birotică, papetărie (seturi ştampilate cu ştampila Curţii Constituţionale, în vederea redactării lucrării scrise, ciorne ştampilate, pixuri cu pastă de culoare albastră), multiplicarea subiectelor, supravegherea candidaţilor;
    g) întocmeşte, redactează şi semnează alături de comisia de examinare întreaga documentaţie privind activitatea specifică a acesteia;
    h) asigură afişarea rezultatelor selecţiei dosarelor şi ale examenului de promovare, la sediul şi pe site-ul Curţii Constituţionale, cu respectarea reglementărilor legale cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal [GDPR - Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE], indicând numai numărul de înregistrare a cererii de înscriere la examenul de promovare.


    ART. 121
    Secretarul comisiei de soluţionare a contestaţiilor are următoarele atribuţii principale:
    a) înregistrează la Compartimentul registratură şi arhivă generală contestaţiile depuse de candidaţi şi le prezintă spre analiză comisiei de soluţionare a contestaţiilor;
    b) convoacă membrii comisiei de soluţionare a contestaţiilor, la solicitarea preşedintelui comisiei, prezentându-le spre analiză contestaţiile depuse, împreună cu documentele necesare soluţionării acestora;
    c) întocmeşte procesul-verbal privind soluţionarea contestaţiilor;
    d) asigură afişarea rezultatelor contestaţiilor candidaţilor la sediul şi pe site-ul Curţii Constituţionale, cu respectarea reglementărilor legale cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal [GDPR - Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE], indicând numai numărul de înregistrare a cererii de înscriere la examenul de promovare.


    ART. 122
    (1) În termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la publicarea anunţului, comisia de examinare verifică dosarele de înscriere în ceea ce priveşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezentul regulament şi afişează rezultatul cu menţiunea „admis“ sau „respins“.
    (2) Împotriva soluţiei comisiei de examinare cu privire la rezultatul selectării dosarelor de înscriere candidaţii pot depune contestaţii la secretarul comisiei de soluţionare a contestaţiilor în termen de cel mult o zi lucrătoare de la afişarea rezultatelor, care se soluţionează de către comisia de soluţionare a contestaţiilor în termen de cel mult o zi lucrătoare de la înregistrarea acestora.

    ART. 123
    (1) Personalul contractual în privinţa căruia comisia de examinare a decis că îndeplineşte condiţiile pentru promovare poate participa la proba scrisă.
    (2) Subiectele pentru proba scrisă se stabilesc pe baza bibliografiei şi a tematicii de examen, astfel încât să reflecte capacitatea de analiză şi sinteză a candidaţilor, în concordanţă cu nivelul şi specificul postului pentru care se organizează examenul de promovare.
    (3) Pentru desfăşurarea probei scrise, fiecare membru al comisiei de examinare propune, pe baza bibliografiei şi, după caz, a tematicii, maximum 3 subiecte, dintre care comisia de examinare stabileşte 3 până la 9 subiecte, cu cel mult două ore înainte de ora stabilită pentru examenul de promovare. Lista cu subiecte stabilite se semnează de toţi membrii comisiei de examinare.
    (4) Înainte de începerea probei scrise, secretarul comisiei de examinare face apelul nominal al candidaţilor.
    (5) În timpul desfăşurării probei scrise, ieşirea din sală a candidaţilor la promovare atrage eliminarea din examen. Excepţie fac situaţiile de urgenţă, pe care secretarul comisiei de examinare le va aduce la cunoştinţa preşedintelui comisiei, care va stabili persoana, dintre membrii comisiei de examinare sau, după caz, secretarul comisiei de examinare, ce îi va însoţi pe candidaţi.
    (6) La ora stabilită pentru începerea probei scrise, comisia de examinare pune la dispoziţia fiecărui candidat lista subiectelor stabilite conform alin. (3).
    (7) Fiecare candidat redactează o lucrare pe un subiect ales dintre cele stabilite de către comisia de examinare.
    (8) După intrarea în sală a comisiei de examinare este interzis accesul candidaţilor la promovare care întârzie sau al oricărei persoane în afara membrilor comisiei şi a persoanei care asigură secretariatul comisiei.
    (9) Pe toată durata de desfăşurare a probei scrise, inclusiv a formalităţilor prealabile sau ulterioare finalizării probei, participanţilor la examen nu le este permisă deţinerea sau folosirea vreunei surse de consultare sau a telefoanelor mobile ori a altor mijloace de comunicare la distanţă.
    (10) Constatarea de către comisia de examinare a încălcării de către un candidat la promovare a dispoziţiilor prevăzute la alin. (9) conduce la eliminarea din sală a candidatului respectiv. În acest caz, comisia va face menţiunea „anulat“ pe lucrare şi va consemna cele întâmplate în procesul-verbal.
    (11) Lucrările se redactează, sub sancţiunea anulării, doar pe seturile de hârtie asigurate de Curtea Constituţională, purtând ştampila acesteia pe fiecare filă. Fiecare candidat la promovare înscrie pe prima filă în colţul din dreapta numele, prenumele, iar în chenarul din mijloc funcţia şi compartimentul din care face parte.
    (12) Candidaţii vor folosi ca ciorne numai colile ce poartă ştampila Curţii Constituţionale, iar lucrările se vor redacta cu pixuri de culoare albastră, puse la dispoziţia candidaţilor de secretarul comisiei de examinare.
    (13) La expirarea timpului alocat probei scrise, fiecare candidat la promovare va preda comisiei lucrarea scrisă, semnând borderoul special întocmit în acest sens.
    (14) După încheierea probei scrise, secretarul comisiei de examinare afişează la sediul şi pe site-ul Curţii Constituţionale punctajul pentru fiecare criteriu de notare.

    ART. 124
    (1) În cadrul examenului de promovare, fiecare membru al comisiei de examinare notează lucrarea elaborată de candidat cu un punctaj maxim de 100 de puncte, pe baza următoarelor criterii:
    a) cunoştinţe teoretice necesare funcţiei evaluate;
    b) abilităţi de comunicare;
    c) capacitate de sinteză;
    d) complexitate, iniţiativă, creativitate.

    (2) Comisia de examinare stabileşte ponderea din nota finală a fiecărui criteriu prevăzut la alin. (1).
    (3) Punctajele se acordă de fiecare membru al comisiei de examinare în parte şi se notează în borderoul de notare.
    (4) Punctajul examenului de promovare se calculează ca medie aritmetică a punctajelor acordate de fiecare membru al comisiei de examinare.
    (5) Punctajul minim de promovare este de 50 de puncte.
    (6) Rezultatul examenului se aduce la cunoştinţă candidatului, prin afişare pe pagina de internet a Curţii Constituţionale, în termen de 5 zile de la susţinerea probei scrise.

    ART. 125
    (1) Candidaţii nemulţumiţi de rezultatul obţinut pot depune contestaţie la secretarul comisiei de soluţionare a contestaţiilor în termen de o zi lucrătoare de la data afişării rezultatelor, sub sancţiunea decăderii din acest drept.
    (2) Comisia de soluţionare a contestaţiilor va reevalua lucrările scrise în termen de cel mult o zi lucrătoare de la înregistrarea contestaţiilor, rezultatele contestaţiilor fiind afişate în aceeaşi zi la sediul şi pe site-ul Curţii Constituţionale.
    (3) Rezultatele finale ale examenului de promovare se afişează la sediul şi pe site-ul Curţii Constituţionale în cel mult o zi lucrătoare de la data afişării rezultatelor contestaţiilor.

    ART. 126
    (1) Promovarea prin transformarea postului din referent în consultant la absolvirea de studii superioare se face în situaţia în care salariatul a absolvit o formă de învăţământ superior ulterior încadrării la Curtea Constituţională, iar la data absolvirii era încadrat pe o funcţie cu nivel de studii inferior.
    (2) Propunerea de promovare într-o funcţie cu un nivel de studii superior, ca urmare a absolvirii de către salariat a unor forme de învăţământ superior în specialitatea în care îşi desfăşoară activitatea sau considerată ca fiind utilă pentru desfăşurarea activităţii compartimentului din care face parte, justificată de necesitatea modificării fişei de post, se face de către şeful ierarhic la cererea salariatului, însoţită de copia legalizată a diplomei de licenţă sau, după caz, de adeverinţa care să ateste absolvirea studiilor, eliberată de o instituţie de învăţământ superior acreditată, propunere ce va fi avizată de secretarul general în calitate de ordonator de credite şi aprobată de către preşedintele Curţii Constituţionale.
    (3) Promovarea într-o funcţie pentru care este prevăzut un nivel de studii superior se face numai în măsura în care preşedintele Curţii Constituţionale decide ca atribuţiile din fişa postului să fie modificate în mod corespunzător.

    ART. 127
    (1) Cererea de înscriere la examenul de promovare, înregistrată la Registratura generală, însoţită de copia legalizată a diplomei de licenţă sau, după caz, de adeverinţa care să ateste absolvirea studiilor, eliberată de o instituţie de învăţământ superior acreditată, se înaintează de candidat şefului ierarhic.
    (2) În termen de 10 zile lucrătoare de la primirea solicitării, şeful ierarhic întocmeşte propunerea de promovare, care va cuprinde următoarele elemente:
    a) domeniul în care persoana a absolvit studiile este inclus în domeniul de activitate în care aceasta îşi desfăşoară activitatea sau este necesar îmbunătăţirii activităţii compartimentului;
    b) atribuţiile noi pe care le va primi candidatul, după transformarea postului într-unul de nivel superior;
    c) bibliografia şi tematica examenului de promovare;
    d) propuneri privind componenţa comisiei de examinare şi cea de soluţionare a contestaţiilor.

    (3) Propunerea de promovare, însoţită de documentele menţionate la alin. (1), de fişa postului modificată pentru funcţia pentru care este prevăzut un nivel de studii superior, precum şi de nota de la Compartimentul resurse umane şi salarizare, va fi înaintată spre avizare secretarului general în calitate de ordonator de credite şi va fi supusă aprobării preşedintelui Curţii Constituţionale.
    (4) Prevederile art. 111, art. 113-124 se aplică în mod corespunzător.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Evaluarea personalului contractual, precum şi a personalului de specialitate juridică asimilat magistraţilor-asistenţi încadrat în structurile de specialitate ale Curţii Constituţionale
    ART. 128
    (1) Evaluarea profesională individuală a personalului contractual încadrat în structurile de specialitate ale Curţii Constituţionale, precum şi a personalului de specialitate juridică asimilat magistraţilor-asistenţi încadrat în structurile de specialitate ale Curţii Constituţionale se face anual, în condiţiile legii, potrivit prezentei secţiuni.
    (2) Evaluatorul este persoana prevăzută la art. 3. Prevederile art. 3 alin. (4)-(6) se aplică în mod corespunzător. Evaluatorul sau contrasemnatarul poate solicita întocmirea unui raport de activitate de către persoana evaluată cu privire la perioada supusă evaluării.
    (3) Pentru personalul prevăzut la alin. (1), evaluările se contrasemnează de persoana aflată într-o funcţie superioară faţă de evaluator, potrivit structurii organizatorice a Curţii Constituţionale.
    (4) În vederea realizării componentei evaluării performanţelor profesionale individuale ale salariaţilor, la începutul perioadei evaluate, persoana care are calitatea de evaluator stabileşte obiectivele individuale pentru salariaţii a căror activitate o coordonează şi indicatorii de performanţă utilizaţi în evaluarea gradului şi modului de atingere a acestora. Obiectivele se stabilesc în conformitate cu atribuţiile din fişa postului, prin raportare la funcţia deţinută, gradul profesional al funcţiei, cunoştinţele teoretice şi practice şi abilităţile necesare exercitării funcţiei deţinute de salariat.
    (5) Obiectivele individuale trebuie să corespundă următoarelor cerinţe:
    a) să fie conforme cu atribuţiilor din fişa postului;
    b) să fie cuantificabile - să aibă o formă concretă de realizare şi măsurare;
    c) să fie prevăzute cu termene de realizare;
    d) să fie realiste - să poată fi aduse la îndeplinire în termenele de realizare prevăzute şi cu resursele alocate;
    e) să fie flexibile - să poată fi revizuite în funcţie de modificările intervenite în priorităţile instituţiei.

    (6) Indicatorii de performanţă se stabilesc pentru fiecare obiectiv individual, în conformitate cu nivelul atribuţiilor titularului funcţiei publice, prin raportare la cerinţele privind cantitatea şi calitatea muncii prestate.
    (7) Obiectivele individuale şi indicatorii de performanţă se aduc la cunoştinţa salariatului la începutul perioadei evaluate. Obiectivele individuale şi indicatorii de performanţă pot fi revizuiţi trimestrial sau ori de câte ori intervin modificări în activitatea ori în structura organizatorică a Curţii Constituţionale. Obiectivele şi indicatorii de performanţă revizuiţi se consemnează într-un document datat şi semnat de evaluator, de angajat, precum şi de persoana care are calitatea de contrasemnatar. Obiectivele şi indicatorii de performanţă revizuiţi se menţionează în raportul de evaluare a performanţelor profesionale individuale ale angajatului.
    (8) Criteriile de performanţă pentru personalul din structurile de specialitate ale Curţii Constituţionale sunt prevăzute în anexa nr. 7.
    (9) Procedura de evaluare se realizează în următoarele 3 etape:
    a) completarea raportului de evaluare de către evaluator;
    b) interviul;
    c) contrasemnarea raportului de evaluare.

    (10) Raportul de evaluare a performanţelor profesionale individuale este un document distinct, denumit în continuare raport de evaluare, în care evaluatorul:
    a) acordă note pentru fiecare componentă a evaluării obiectivelor individuale;
    b) consemnează rezultatele deosebite ale salariatului, dificultăţile obiective întâmpinate de acesta în perioada evaluată şi orice alte observaţii pe care le consideră relevante;
    c) notează criteriile de performanţă în funcţie de importanţa acestora;
    d) stabileşte punctajul final şi calificativul acordat;
    e) stabileşte necesităţile de formare profesională pentru anul următor perioadei evaluate;
    f) stabileşte obiectivele individuale şi indicatorii de performanţă utilizaţi în evaluarea gradului şi modului de atingere a acestora, pentru anul următor perioadei evaluate.

    (11) Fiecare obiectiv se apreciază cu note de la 1 la 5, nota exprimând gradul de îndeplinire a obiectivului respectiv, din punct de vedere cantitativ, calitativ şi al termenului în care a fost realizat, în raport cu indicatorii de performanţă. Pentru a obţine nota finală acordată pentru îndeplinirea obiectivelor se face media aritmetică a notelor acordate pentru îndeplinirea fiecărui obiectiv, inclusiv a obiectivelor individuale revizuite, dacă s-a impus revizuirea acestora pe parcursul perioadei evaluate. Fiecare criteriu de evaluare se notează de la 1 la 5, nota exprimând aprecierea îndeplinirii criteriului de performanţă în realizarea obiectivelor individuale stabilite. Pentru a obţine nota finală acordată pentru îndeplinirea criteriilor de performanţă se face media aritmetică a notelor acordate pentru îndeplinirea fiecărui criteriu.
    (12) Punctajul final al evaluării performanţelor profesionale individuale este media aritmetică a notelor obţinute pentru obiectivele individuale şi criteriile de performanţă. Semnificaţia notelor este următoarea: nota 1 - nivel minim şi nota 5 - nivel maxim. În urma evaluării performanţelor profesionale individuale, salariatului i se acordă unul dintre următoarele calificative: foarte bine, bine, satisfăcător, nesatisfăcător. Acordarea calificativelor se face pe baza punctajului final al evaluării performanţelor profesionale individuale, după cum urmează:
    a) pentru un punctaj între 4,01 şi 5,00 se acordă calificativul „foarte bine“.
    b) pentru un punctaj între 3,01 şi 4,00 se acordă calificativul „bine“;
    c) pentru un punctaj între 2,01 şi 3,00 se acordă calificativul „satisfăcător“;
    d) pentru un punctaj între 1,00 şi 2,00 se acordă calificativul „nesatisfăcător“.

    (13) Personalul încadrat în structurile de specialitate a cărui activitate, cu ocazia evaluării profesionale anuale, a fost notată cu calificativul „nesatisfăcător“ sau „satisfăcător“ nu poate fi promovat în anul imediat următor. În situaţia în care, în ultimii 2 ani consecutivi, persoana încadrată în structurile de specialitate a fost notată cu calificativul „nesatisfăcător“, secretarul general îi propune trecerea într-o funcţie inferioară, în limita posturilor vacante. Dacă nu există posturi vacante ori propunerea nu este acceptată, se procedează la eliberarea din funcţie a acesteia ca necorespunzătoare.
    (14) Interviul este o discuţie între evaluator şi salariatul evaluat în cadrul căreia se aduce la cunoştinţa salariatului evaluat conţinutul raportului de evaluare, se discută aspectele cuprinse în acesta, având ca finalitate semnarea şi datarea raportului de către evaluator şi de către salariatul evaluat. În cazul în care între salariatul evaluat şi evaluator există diferenţe de opinie asupra conţinutului raportului de evaluare se procedează astfel:
    a) în situaţia în care se ajunge la un punct de vedere comun, evaluatorul poate modifica raportul de evaluare;
    b) în situaţia în care nu se ajunge la un punct de vedere comun, salariatul consemnează comentariile sale în raportul de evaluare, în secţiunea dedicată.

    (15) În situaţia în care salariatul evaluat refuză să semneze raportul de evaluare, acest aspect se consemnează într-un proces-verbal întocmit de către evaluator şi semnat de către acesta şi un martor. Refuzul salariatului evaluat de a semna raportul de evaluare nu împiedică producerea efectelor juridice ale acestuia.
    (16) Raportul de evaluare rezultat în urma interviului se înaintează, în termen de maximum 2 zile lucrătoare, contrasemnatarului. Contrasemnatarul examinează raportul de evaluare în termen de maximum 3 zile lucrătoare, timp în care semnează raportul aşa cum a fost completat de evaluator sau, după caz, îl modifică, cu obligaţia de motivare şi de înştiinţare a salariatului evaluat. În acest caz, salariatul evaluat semnează raportul de evaluare modificat de contrasemnatar, cu posibilitatea consemnării observaţiilor sale, dacă este cazul. În situaţia în care preşedintele Curţii Constituţionale are calitatea de evaluator, raportul de evaluare nu se contrasemnează.
    (17) Raportul de evaluare poate fi modificat conform deciziei contrasemnatarului în următoarele cazuri:
    a) aprecierile consemnate nu corespund realităţii;
    b) între evaluator şi angajatul evaluat există diferenţe de opinie care nu au putut fi soluţionate de comun acord.

    (18) Raportul de evaluare modificat se aduce la cunoştinţă angajatului.
    (19) Modelul rapoartelor de evaluare este prevăzut în anexa nr. 8.
    (20) Persoana nemulţumită de calificativul acordat îl poate contesta la preşedintele Curţii Constituţionale şi, ulterior, la instanţa de contencios administrativ şi fiscal competentă, potrivit legii.
    (21) Evaluările şi calificativele se păstrează la dosarul profesional personal.

    CAP. VI
    Dispoziţii tranzitorii şi finale
    ART. 129
    Termenele prevăzute de prezentul regulament se calculează potrivit regulilor prevăzute în Codul de procedură civilă, cu excepţia termenelor calculate pe zile lucrătoare, care se prevăd expres.

    ART. 130
    Anexele nr. 1-8 la prezentul regulament fac parte integrantă din acesta.

    ANEXA 1

    la regulament
    A. Cerere de înscriere la concursul pentru ocuparea postului vacant/temporar vacant de ...... din cadrul ...... la Curtea Constituţională
    Subsemnatul/a, ...................., CNP ..............., C.I. seria ...., nr. ....., eliberată de .........., la data de ............, cu domiciliul în .............., depun prezenta cerere de înscriere la concursul pentru ocuparea unui post vacant/temporar vacant de .................. din cadrul ............ la Curtea Constituţională, organizat în perioada .......... .
    Date de contact: telefon ............., e-mail .......................
    Data:
    Numele şi prenumele
    Semnătura

    B. Cerere de înscriere la concursul pentru promovarea în funcţia de ...... la Curtea Constituţională
    Subsemnatul/a, ............, CNP ....................., C.I. seria ...., nr. .........., eliberată de .........., la data de ............, cu domiciliul în .................., depun prezenta cerere de înscriere la concursul pentru promovarea în funcţia de ............. la Curtea Constituţională, organizat în perioada ............ .
    Date de contact: telefon ................., e-mail ...............
    Data:
    Numele şi prenumele
    Semnătura


    ANEXA 2

    la regulament
    Criteriile, indicatorii şi punctajul de evaluare a activităţii
    profesionale a magistraţilor-asistenţi

┌────┬────────────┬──────────────────────┬───────┐
│Nr. │Criteriul │Indicatorii pentru │Punctaj│
│crt.│ │notarea criteriului │ │
├────┼────────────┼──────────────────────┼───────┤
│ │ │a) calitatea │ │
│ │ │redactării actelor │ │
│ │ │Curţii │ │
│ │ │Constituţionale: │ │
│ │ │structură coerentă, │ │
│ │ │argumentaţie clară, │ │
│ │ │logică juridică, │ │
│ │ │exprimare corectă şi │ │
│ │ │precisă, capacitate de│ │
│ │ │interpretare şi │ │
│ │ │aplicare a legii, │ │
│ │ │capacitate de sinteză,│ │
│ │ │stil clar şi concis, │ │
│ │ │gândire independentă/ │ │
│ │ │critică; │ │
│ │ ├──────────────────────┤ │
│ │ │b) raportarea la │ │
│ │ │soluţiile şi │ │
│ │ │considerentele de │ │
│ │ │principiu rezultate │ │
│ │ │din jurisprudenţa │ │
│ │ │Curţii Europene a │ │
│ │ │Drepturilor Omului, a │ │
│ │Calitatea │Curţii de Justiţie a │30 de │
│1. │activităţii │Uniunii Europene, a │puncte │
│ │ │curţilor │ │
│ │ │constituţionale sau a │ │
│ │ │instanţelor │ │
│ │ │judecătoreşti, după │ │
│ │ │caz; │ │
│ │ ├──────────────────────┤ │
│ │ │c) luarea măsurilor │ │
│ │ │necesare pentru buna │ │
│ │ │desfăşurare a şedinţei│ │
│ │ │de judecată; │ │
│ │ ├──────────────────────┤ │
│ │ │d) conduita în timpul │ │
│ │ │şedinţei de judecată │ │
│ │ │şi în exercitarea │ │
│ │ │altor îndatoriri │ │
│ │ │profesionale; │ │
│ │ ├──────────────────────┤ │
│ │ │e) capacitatea de │ │
│ │ │îndrumare şi │ │
│ │ │consiliere în │ │
│ │ │activităţile pentru │ │
│ │ │care │ │
│ │ │magistratul-asistent │ │
│ │ │este solicitat. │ │
├────┼────────────┼──────────────────────┼───────┤
│ │ │a) numărul de acte │ │
│ │ │redactate (decizii, │ │
│ │ │hotărâri, avize │ │
│ │ │consultative) în │ │
│ │ │raport cu media anuală│ │
│ │ │a actelor redactate de│ │
│ │ │magistraţii-asistenţi;│ │
│ │ ├──────────────────────┤ │
│ │ │b) respectarea │ │
│ │ │termenelor legale de │ │
│ │ │redactare a actelor │ │
│ │ │Curţii │ │
│ │ │Constituţionale; │ │
│ │ ├──────────────────────┤ │
│ │ │c) numărul de dosare │ │
│ │ │soluţionate; │ │
│ │ ├──────────────────────┤ │
│ │ │d) reunirea şi │ │
│ │ │asigurarea celerităţii│ │
│ │ │soluţionării dosarelor│ │
│ │ │cu obiect similar sau │ │
│ │ │faţă de care sunt │ │
│ │ │aplicabile prevederile│ │
│ │ │art. 29 alin. (3) din │ │
│ │ │Legea nr. 47/1992 │ │
│ │ │privind organizarea şi│ │
│ │ │funcţionarea Curţii │ │
│ │Eficienţa │Constituţionale, │30 de │
│2. │activităţii │republicată, cu │puncte │
│ │ │modificările şi │ │
│ │ │completările │ │
│ │ │ulterioare; │ │
│ │ ├──────────────────────┤ │
│ │ │e) planificarea │ │
│ │ │lucrărilor şi │ │
│ │ │adaptabilitatea în │ │
│ │ │realizarea │ │
│ │ │atribuţiilor; │ │
│ │ ├──────────────────────┤ │
│ │ │f) completarea datelor│ │
│ │ │în aplicaţia SIGADOC; │ │
│ │ ├──────────────────────┤ │
│ │ │g) operativitatea şi │ │
│ │ │celeritatea în │ │
│ │ │soluţionarea │ │
│ │ │lucrărilor │ │
│ │ │repartizate, în raport│ │
│ │ │cu numărul şi │ │
│ │ │complexitatea │ │
│ │ │acestora; │ │
│ │ ├──────────────────────┤ │
│ │ │h) rezolvarea │ │
│ │ │lucrărilor stabilite │ │
│ │ │de preşedintele Curţii│ │
│ │ │Constituţionale în │ │
│ │ │raport cu atribuţiile │ │
│ │ │postului. │ │
├────┼────────────┼──────────────────────┼───────┤
│ │ │a) respect faţă de │ │
│ │ │lege şi instituţie; │ │
│ │ ├──────────────────────┤ │
│ │ │b) respectarea │ │
│ │ │deontologiei │ │
│ │ │profesionale; │ │
│ │ ├──────────────────────┤ │
│ │ │c) existenţa sau │ │
│ │ │inexistenţa unor │ │
│ │ │sancţiuni disciplinare│ │
│ │ │care privesc aspecte │ │
│ │ │de integritate, rămase│ │
│ │ │definitive în perioada│ │
│ │ │supusă evaluării, cu │ │
│ │ │excepţia cazurilor în │ │
│ │ │care a intervenit │ │
│ │ │radierea sancţiunii │ │
│ │ │disciplinare; │ │
│ │ ├──────────────────────┤ │
│ │Integritate │d) pronunţarea faţă de│ │
│ │şi conduită │magistratul-asistent │30 de │
│3. │în relaţiile│evaluat a unor soluţii│puncte │
│ │de muncă │de amânare a aplicării│ │
│ │ │pedepsei, de renunţare│ │
│ │ │la aplicarea pedepsei,│ │
│ │ │dispuse printr-o │ │
│ │ │hotărâre │ │
│ │ │judecătorească │ │
│ │ │definitivă, precum şi │ │
│ │ │de renunţare la │ │
│ │ │urmărirea penală, │ │
│ │ │confirmată de │ │
│ │ │judecătorul de cameră │ │
│ │ │preliminară, pentru │ │
│ │ │care nu s-a propus │ │
│ │ │eliberarea din │ │
│ │ │funcţie, în condiţiile│ │
│ │ │legii; │ │
│ │ ├──────────────────────┤ │
│ │ │e) atitudine │ │
│ │ │respectuoasă faţă de │ │
│ │ │persoanele cu care │ │
│ │ │interacţionează. │ │
├────┼────────────┼──────────────────────┼───────┤
│ │ │a) participarea anuală│ │
│ │ │la cel puţin o acţiune│ │
│ │ │de perfecţionare │ │
│ │ │profesională; │ │
│ │ ├──────────────────────┤ │
│ │ │b) studiul individual │ │
│ │ │al legislaţiei, │ │
│4. │Formarea │jurisprudenţei şi al │10 │
│ │profesională│literaturii juridice │puncte │
│ │ │la nivel naţional şi │ │
│ │ │internaţional; │ │
│ │ ├──────────────────────┤ │
│ │ │c) perfecţionarea │ │
│ │ │nivelului de │ │
│ │ │cunoaştere a unei │ │
│ │ │limbi străine. │ │
└────┴────────────┴──────────────────────┴───────┘


    ANEXA 3

    la regulament
    Criteriile, indicatorii şi punctajul de evaluare a activităţii profesionale
    a prim-magistratului-asistent şi a magistraţilor-asistenţi-şefi

┌────┬───────────────┬────────────────────────┬───────┐
│Nr. │Criteriul │Indicatorii pentru │Punctaj│
│crt.│ │notarea criteriului │ │
├────┼───────────────┼────────────────────────┼───────┤
│ │ │a) repartizarea │ │
│ │ │echilibrată şi │ │
│ │ │echitabilă a sarcinilor │ │
│ │ │de serviciu, ţinând │ │
│ │ │seama şi de │ │
│ │ │specializarea persoanei;│ │
│ │ ├────────────────────────┤ │
│ │ │b) capacitatea de │ │
│ │ │planificare a │ │
│ │ │activităţilor; │ │
│ │Capacitatea de ├────────────────────────┤ │
│1. │organizare a │c) iniţiativa, │10 │
│ │activităţilor │promptitudinea şi │puncte │
│ │specifice │rapiditatea în luarea │ │
│ │ │deciziilor şi asumarea │ │
│ │ │răspunderii; │ │
│ │ ├────────────────────────┤ │
│ │ │d) Dezvoltarea │ │
│ │ │aplicaţiei SIGADOC; │ │
│ │ ├────────────────────────┤ │
│ │ │e) modul de îndeplinire │ │
│ │ │a atribuţiilor │ │
│ │ │specifice, prevăzute de │ │
│ │ │legi şi regulamente. │ │
├────┼───────────────┼────────────────────────┼───────┤
│ │ │a) rezolvarea cu │ │
│ │ │celeritate a lucrărilor │ │
│ │ │specifice activităţii de│ │
│ │ │conducere; │ │
│ │ ├────────────────────────┤ │
│ │ │b) abilităţi de │ │
│ │Autoritatea şi │comunicare; │ │
│ │capacitatea de ├────────────────────────┤ │
│ │decizie în │c) motivarea │10 │
│2. │organizarea │magistraţilor-asistenţi │puncte │
│ │activităţilor │şi a personalului aflat │ │
│ │specifice │în subordine; │ │
│ │ ├────────────────────────┤ │
│ │ │d) obiectivitate şi │ │
│ │ │imparţialitate în │ │
│ │ │aprecierea activităţii │ │
│ │ │subordonaţilor; │ │
│ │ ├────────────────────────┤ │
│ │ │e) rezistenţa la stres. │ │
├────┼───────────────┼────────────────────────┼───────┤
│ │ │a) coordonarea şi │ │
│ │ │urmărirea activităţii │ │
│ │ │magistraţilor-asistenţi,│ │
│ │ │precum şi, după caz, │ │
│ │ │verificarea activităţii │ │
│ │Capacitatea de │de grefă; │ │
│ │monitorizare şi├────────────────────────┤10 │
│3. │de evaluare a │b) preocuparea pentru │puncte │
│ │activităţii │pregătirea profesională │ │
│ │ │a │ │
│ │ │magistraţilor-asistenţi,│ │
│ │ │a personalului auxiliar │ │
│ │ │de specialitate şi a │ │
│ │ │personalului din │ │
│ │ │subordine, după caz. │ │
├────┼───────────────┼────────────────────────┼───────┤
│ │Atitudinea în │a) comportamentul şi │ │
│ │relaţiile cu │comunicarea; │5 │
│4. │judecătorii, ├────────────────────────┤puncte │
│ │subordonaţii, │b) transparenţa actului │ │
│ │colegii │de conducere. │ │
├────┼───────────────┼────────────────────────┼───────┤
│ │ │a) asigurarea unui │ │
│ │ │climat optim de muncă; │ │
│ │Abilităţi de ├────────────────────────┤ │
│ │mediere, │b) capacitatea de │ │
│5. │negociere şi │sesizare şi soluţionare │5 │
│ │soluţionare a │a deficienţelor de orice│puncte │
│ │conflictelor │fel; │ │
│ │ ├────────────────────────┤ │
│ │ │c) managementul │ │
│ │ │situaţiilor de criză. │ │
├────┼───────────────┼────────────────────────┼───────┤
│ │ │a) calitatea redactării │ │
│ │ │actelor Curţii │ │
│ │ │Constituţionale: │ │
│ │ │structură coerentă, │ │
│ │ │argumentaţie clară, │ │
│ │ │logică juridică, │ │
│ │ │exprimare corectă şi │ │
│ │ │precisă, capacitate de │ │
│ │ │interpretare şi aplicare│ │
│ │ │a legii, capacitate de │ │
│ │ │sinteză, stil clar şi │ │
│ │ │concis, gândire │ │
│ │ │independentă/critică; │ │
│ │ ├────────────────────────┤ │
│ │ │b) raportarea la │ │
│ │ │soluţiile şi │ │
│ │ │considerentele de │ │
│ │ │principiu rezultate din │ │
│ │ │jurisprudenţa Curţii │ │
│ │Calitatea │Europene a Drepturilor │30 │
│6. │activităţii │Omului, a Curţii de │puncte │
│ │jurisdicţionale│Justiţie a Uniunii │ │
│ │ │Europene, a curţilor │ │
│ │ │constituţionale sau a │ │
│ │ │instanţelor │ │
│ │ │judecătoreşti, după caz;│ │
│ │ ├────────────────────────┤ │
│ │ │c) luarea măsurilor │ │
│ │ │necesare pentru buna │ │
│ │ │desfăşurare a şedinţei │ │
│ │ │de judecată; │ │
│ │ ├────────────────────────┤ │
│ │ │d) conduita în timpul │ │
│ │ │şedinţei de judecată şi │ │
│ │ │în exercitarea altor │ │
│ │ │îndatoriri profesionale;│ │
│ │ ├────────────────────────┤ │
│ │ │e) capacitatea de │ │
│ │ │îndrumare şi consiliere │ │
│ │ │în activităţile pentru │ │
│ │ │care este solicitat. │ │
├────┼───────────────┼────────────────────────┼───────┤
│ │ │a) numărul de acte │ │
│ │ │redactate (decizii, │ │
│ │ │hotărâri, avize │ │
│ │ │consultative) în raport │ │
│ │ │cu media anuală a │ │
│ │ │actelor redactate de │ │
│ │ │magistraţii-asistenţi; │ │
│ │ ├────────────────────────┤ │
│ │ │b) respectarea │ │
│ │ │termenelor legale de │ │
│ │ │redactare a actelor │ │
│ │ │Curţii Constituţionale; │ │
│ │ ├────────────────────────┤ │
│ │ │c) numărul de dosare │ │
│ │ │soluţionate; │ │
│ │ ├────────────────────────┤ │
│ │ │d) reunirea şi │ │
│ │ │asigurarea celerităţii │ │
│ │ │soluţionării dosarelor │ │
│ │ │cu obiect similar sau │ │
│ │ │faţă de care sunt │ │
│ │ │aplicabile prevederile │ │
│ │ │art. 29 alin. (3) din │ │
│ │ │Legea nr. 47/1992 │ │
│ │Eficienţa │privind organizarea şi │ │
│7. │activităţii │funcţionarea Curţii │10 │
│ │jurisdicţionale│Constituţionale, │puncte │
│ │ │republicată, cu │ │
│ │ │modificările şi │ │
│ │ │completările ulterioare;│ │
│ │ ├────────────────────────┤ │
│ │ │e) planificarea │ │
│ │ │lucrărilor şi │ │
│ │ │adaptabilitatea în │ │
│ │ │realizarea atribuţiilor;│ │
│ │ ├────────────────────────┤ │
│ │ │f) completarea datelor │ │
│ │ │în aplicaţia SIGADOC; │ │
│ │ ├────────────────────────┤ │
│ │ │g) operativitatea şi │ │
│ │ │celeritatea în │ │
│ │ │soluţionarea lucrărilor │ │
│ │ │repartizate, în raport │ │
│ │ │cu numărul şi │ │
│ │ │complexitatea acestora; │ │
│ │ ├────────────────────────┤ │
│ │ │h) rezolvarea lucrărilor│ │
│ │ │stabilite de │ │
│ │ │preşedintele Curţii │ │
│ │ │Constituţionale în │ │
│ │ │raport cu atribuţiile │ │
│ │ │postului. │ │
├────┼───────────────┼────────────────────────┼───────┤
│ │ │a) respect faţă de lege │ │
│ │ │şi instituţie; │ │
│ │ ├────────────────────────┤ │
│ │ │b) respectarea │ │
│ │ │deontologiei │ │
│ │ │profesionale; │ │
│ │ ├────────────────────────┤ │
│ │ │c) existenţa sau │ │
│ │ │inexistenţa unor │ │
│ │ │sancţiuni disciplinare │ │
│ │ │care privesc aspecte de │ │
│ │ │integritate, rămase │ │
│ │ │definitive în perioada │ │
│ │ │supusă evaluării, cu │ │
│ │ │excepţia cazurilor în │ │
│ │ │care a intervenit │ │
│ │ │radierea sancţiunii │ │
│ │ │disciplinare; │ │
│ │Integritate şi ├────────────────────────┤ │
│8. │conduită în │d) pronunţarea faţă de │10 │
│ │relaţiile de │magistratul-asistent │puncte │
│ │muncă │evaluat a unor soluţii │ │
│ │ │de amânare a aplicării │ │
│ │ │pedepsei, de renunţare │ │
│ │ │la aplicarea pedepsei, │ │
│ │ │dispuse printr-o │ │
│ │ │hotărâre judecătorească │ │
│ │ │definitivă, precum şi de│ │
│ │ │renunţare la urmărirea │ │
│ │ │penală, confirmată de │ │
│ │ │judecătorul de cameră │ │
│ │ │preliminară, pentru care│ │
│ │ │nu s-a propus eliberarea│ │
│ │ │din funcţie, în │ │
│ │ │condiţiile legii; │ │
│ │ ├────────────────────────┤ │
│ │ │e) atitudine │ │
│ │ │respectuoasă faţă de │ │
│ │ │persoanele cu care │ │
│ │ │interacţionează. │ │
├────┼───────────────┼────────────────────────┼───────┤
│ │ │a) participarea anuală │ │
│ │ │la cel puţin o acţiune │ │
│ │ │de perfecţionare │ │
│ │ │profesională; │ │
│ │ ├────────────────────────┤ │
│ │ │b) studiul individual al│ │
│ │Formarea │legislaţiei, │10 │
│9. │profesională │jurisprudenţei şi al │puncte │
│ │ │literaturii juridice la │ │
│ │ │nivel naţional şi │ │
│ │ │internaţional; │ │
│ │ ├────────────────────────┤ │
│ │ │c) perfecţionarea │ │
│ │ │nivelului de cunoaştere │ │
│ │ │a unei limbi străine. │ │
└────┴───────────────┴────────────────────────┴───────┘


    ANEXA 4

    la regulament
    Criteriile, indicatorii şi notarea activităţii profesionale a
    personalului auxiliar de specialitate - funcţii de execuţie
    Numele şi prenumele persoanei evaluate

┌────┬─────────────────┬────────────┬─────────────┐
│ │ │Nota │ │
│Nr. │Denumirea │acordată │Observaţiile │
│crt.│criteriilor şi │pentru │evaluatorului│
│ │indicatorilor │îndeplinirea│ │
│ │ │criteriului │ │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────┤
│1. │Cunoştinţe şi │ │ │
│ │experienţă │ │ │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────┤
│ │Complexitatea, │ │ │
│2. │creativitatea şi │ │ │
│ │diversitatea │ │ │
│ │activităţilor │ │ │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────┤
│ │Judecata şi │ │ │
│3. │impactul │ │ │
│ │deciziilor │ │ │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────┤
│4. │Contacte şi │ │ │
│ │comunicare │ │ │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────┤
│ │Gradul de │ │ │
│5. │realizare a │ │ │
│ │atribuţiilor │ │ │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────┤
│ │Completarea │ │ │
│ │datelor şi │ │ │
│6. │utilizarea │ │ │
│ │aplicaţiei │ │ │
│ │SIGADOC │ │ │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────┤
│ │Incompatibilităţi│ │ │
│7. │şi regimuri │ │ │
│ │speciale │ │ │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────┤
│ │Absolvirea │ │ │
│ │oricărei forme de│ │ │
│8. │pregătire │ │ │
│ │profesională │ │ │
│ │continuă │ │ │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────┤
│9. │Adaptabilitatea │ │ │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────┤
│10. │Asumarea │ │ │
│ │responsabilităţii│ │ │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────┤
│ │Conduita în │ │ │
│11. │timpul │ │ │
│ │serviciului │ │ │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────┤
│12. │Receptivitate │ │ │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────┤
│ │Respect faţă de │ │ │
│13. │lege şi │ │ │
│ │loialitatea faţă │ │ │
│ │de instituţie │ │ │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────┤
│14. │Alte criterii │ │ │
│ │specifice │ │ │
└────┴─────────────────┴────────────┴─────────────┘

    Nota pentru îndeplinirea criteriilor de evaluare: .......................
    Calificativul acordat: ....................
    Obiective pentru următoarea perioadă pentru care se va face evaluarea: ......................
    Programe de instruire recomandate a fi urmate în următoarea perioadă pentru care se face evaluarea:
    ..............................................

    Evaluator .................................

    ANEXA 5

    la regulament
    Criteriile, indicatorii şi notarea activităţii profesionale a grefierului-şef
    Numele şi prenumele persoanei evaluate

┌────┬─────────────────┬────────────┬─────────────┐
│ │ │Nota │ │
│Nr. │Denumirea │acordată │Observaţiile │
│crt.│criteriilor şi │pentru │evaluatorului│
│ │indicatorilor │îndeplinirea│ │
│ │ │criteriului │ │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────┤
│1. │Cunoştinţe şi │ │ │
│ │experienţă │ │ │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────┤
│ │Complexitatea, │ │ │
│2. │creativitatea şi │ │ │
│ │diversitatea │ │ │
│ │activităţilor │ │ │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────┤
│ │Judecata şi │ │ │
│3. │impactul │ │ │
│ │deciziilor │ │ │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────┤
│4. │Contacte şi │ │ │
│ │comunicare │ │ │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────┤
│ │Gradul de │ │ │
│5. │realizare a │ │ │
│ │atribuţiilor │ │ │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────┤
│ │Completarea │ │ │
│ │datelor şi │ │ │
│6. │utilizarea │ │ │
│ │aplicaţiei │ │ │
│ │SIGADOC │ │ │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────┤
│ │Incompatibilităţi│ │ │
│7. │şi regimuri │ │ │
│ │speciale │ │ │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────┤
│ │Influenţa, │ │ │
│ │coordonarea, │ │ │
│8. │organizarea, │ │ │
│ │planificarea şi │ │ │
│ │supervizarea │ │ │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────┤
│ │Absolvirea │ │ │
│ │oricărei forme de│ │ │
│9. │pregătire │ │ │
│ │profesională │ │ │
│ │continuă │ │ │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────┤
│10. │Adaptabilitatea │ │ │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────┤
│11. │Asumarea │ │ │
│ │responsabilităţii│ │ │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────┤
│ │Conduita în │ │ │
│12. │timpul │ │ │
│ │serviciului │ │ │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────┤
│ │Capacitatea de a │ │ │
│ │delega şi de a │ │ │
│13. │dezvolta │ │ │
│ │abilităţile │ │ │
│ │personalului │ │ │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────┤
│14. │Obiectivitate în │ │ │
│ │apreciere │ │ │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────┤
│ │Abilităţi de │ │ │
│15. │mediere şi │ │ │
│ │negociere │ │ │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────┤
│ │Respect faţă de │ │ │
│16. │lege şi │ │ │
│ │loialitatea faţă │ │ │
│ │de instituţie │ │ │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────┤
│17. │Alte criterii │ │ │
│ │specifice │ │ │
└────┴─────────────────┴────────────┴─────────────┘

    Nota pentru îndeplinirea criteriilor de evaluare: .......................
    Calificativul acordat: ....................
    Obiective pentru următoarea perioadă pentru care se va face evaluarea: ......................
    Programe de instruire recomandate a fi urmate în următoarea perioadă pentru care se face evaluarea:
    ..............................................

    Evaluator ...........................

    ANEXA 6

    la regulament
    Curtea Constituţională
    Compartimentul ..................
    Aprob
    Preşedintele Curţii Constituţionale/Secretarul general
    FIŞA POSTULUI
    Nr. ...........
    Versiunea ....
    A. Informaţii generale privind postul
    1. Nivelul postului: funcţie de execuţie sau de conducere.
    2. Denumirea postului:
    3. Gradul/Treapta profesional/profesională:
    4. Scopul principal al postului:

    B. Condiţii specifice pentru ocuparea postului
    1. Studii de specialitate - în cazul studiilor medii se va preciza modalitatea de atestare a acestora (atestate cu diplomă de absolvire sau diplomă de bacalaureat.):
    2. Perfecţionări (specializări):
    3. Cunoştinţe de operare/programare pe calculator (necesitate şi nivel):
    4. Limbi străine (necesitate şi nivel cunoscute):
    5. Abilităţi, calităţi şi aptitudini necesare:
    6. Cerinţe specifice: - se va specifica obţinerea unui/unei aviz/autorizaţii prevăzut/prevăzute de lege, după caz:
    7. Competenţa managerială (cunoştinţe de management, calităţi şi aptitudini manageriale - doar în cazul funcţiilor de conducere:

    C. Atribuţiile postului:
    D. Sfera relaţională a titularului postului
    1. Sfera relaţională internă:
    a) relaţii ierarhice:
    - subordonat faţă de:
    – superior pentru:

    b) relaţii funcţionale:
    c) relaţii de control:
    d) relaţii de reprezentare:

    2. Sfera relaţională externă:
    a) cu autorităţi şi instituţii publice:
    b) cu organizaţii internaţionale:
    c) cu persoane juridice private:

    3. Delegarea de atribuţii şi competenţă: (Se vor trece atribuţiile care vor fi delegate către o altă persoană în situaţia în care salariatul se află in imposibilitatea de a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu (concediu de odihnă, concediu pentru incapacitate de muncă, delegaţii, concediu fără plată, suspendare, detaşare etc. Se vor specifica atribuţiile, precum şi numele persoanei/persoanelor, după caz, care le va/le vor prelua prin delegare.)

    E. Întocmit de:
    1. Numele şi prenumele:
    2. Funcţia de conducere:
    3. Semnătura ......................................
    4. Data întocmirii .................................

    F. Luat la cunoştinţă de către ocupantul postului
    1. Numele şi prenumele:
    2. Semnătura .................................
    3. Data ...........................................

    G. Contrasemnează:
    1. Numele şi prenumele:
    2. Funcţia:
    3. Semnătura .................................
    4. Data ...........................................


    ANEXA 7

    la regulament
    CRITERII DE PERFORMANŢĂ
    A. Criterii de performanţă pentru funcţia de director al Direcţiei economice şi administrative

┌────┬───────────────────┬─────────────────┐
│Nr. │Criteriul de │Definirea │
│crt.│evaluare │criteriului │
├────┼───────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │
│ │ │identifica │
│ │ │activităţile care│
│ │ │trebuie │
│ │ │desfăşurate de │
│ │ │structura │
│ │ │condusă, │
│ │ │delimitarea lor │
│ │ │în atribuţii, │
│ │ │stabilirea pe │
│ │ │baza acestora a │
│1. │Capacitatea de a │obiectivelor; │
│ │organiza │repartizarea │
│ │ │echilibrată şi │
│ │ │echitabilă a │
│ │ │atribuţiilor şi a│
│ │ │obiectivelor în │
│ │ │funcţie de │
│ │ │nivelul, │
│ │ │categoria, clasa │
│ │ │şi gradul │
│ │ │profesional ale │
│ │ │personalului din │
│ │ │subordine │
├────┼───────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Abilitatea de a │
│ │ │crea o viziune │
│ │ │realistă, de a o │
│ │ │transpune în │
│ │ │practică şi de a │
│ │ │o susţine; │
│ │ │abilitatea de a │
│ │ │planifica şi de a│
│ │ │administra │
│ │ │activitatea unei │
│ │ │echipe formate │
│ │ │din personalităţi│
│ │ │diferite, cu │
│2. │Capacitatea de a │nivel diferit al │
│ │conduce │capacităţii de a │
│ │ │colabora la │
│ │ │îndeplinirea unei│
│ │ │atribuţii; │
│ │ │capacitatea de a │
│ │ │adapta stilul de │
│ │ │conducere la │
│ │ │situaţii │
│ │ │diferite, precum │
│ │ │şi de a acţiona │
│ │ │pentru │
│ │ │gestionarea şi │
│ │ │rezolvarea │
│ │ │conflictelor │
├────┼───────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Armonizarea │
│ │ │deciziilor şi │
│ │ │acţiunilor │
│ │ │personalului, │
│ │ │precum şi a │
│3. │Capacitatea de │activităţilor din│
│ │coordonare │cadrul unui │
│ │ │compartiment, în │
│ │ │vederea │
│ │ │realizării │
│ │ │obiectivelor │
│ │ │acestuia │
├────┼───────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de │
│ │ │supraveghere a │
│ │ │modului de │
│ │ │transformare a │
│ │ │deciziilor în │
│4. │Capacitatea de │soluţii realiste,│
│ │control │depistarea │
│ │ │deficienţelor şi │
│ │ │luarea măsurilor │
│ │ │necesare pentru │
│ │ │corectarea la │
│ │ │timp a acestora │
├────┼───────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │
│ │ │motiva şi de a │
│ │ │încuraja │
│ │ │dezvoltarea │
│ │ │performanţelor │
│ │ │personalului │
│ │ │prin: cunoaşterea│
│ │ │aspiraţiilor │
│ │ │colectivului, │
│ │ │asigurarea unei │
│ │ │perspective de │
│ │ │dezvoltare şi a │
│ │Capacitatea de a │unei atitudini de│
│ │obţine cele mai │încredere; │
│5. │bune rezultate de │aptitudinea de a │
│ │la structura │asculta şi de a │
│ │condusă │lua în │
│ │ │considerare │
│ │ │diferite opinii, │
│ │ │precum şi de a │
│ │ │oferi sprijin │
│ │ │pentru obţinerea │
│ │ │unor rezultate │
│ │ │pozitive pentru │
│ │ │colectiv; │
│ │ │recunoaşterea │
│ │ │meritelor şi │
│ │ │cultivarea │
│ │ │performanţelor │
├────┼───────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │
│ │ │lua hotărâri │
│ │ │rapid, cu simţ de│
│ │ │răspundere şi │
│ │ │conform │
│6. │Competenţa │competenţei │
│ │decizională │legale, cu │
│ │ │privire la │
│ │ │desfăşurarea │
│ │ │activităţii │
│ │ │structurii │
│ │ │conduse │
├────┼───────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │
│ │ │transfera │
│ │ │atribuţii │
│ │ │personalului din │
│ │ │subordine care │
│ │ │corespunde din │
│ │ │punct de vedere │
│7. │Capacitatea de a │legal şi al │
│ │delega │competenţelor │
│ │ │proprii, în │
│ │ │scopul realizării│
│ │ │la timp şi în mod│
│ │ │corespunzător a │
│ │ │obiectivelor │
│ │ │structurii │
│ │ │conduse │
├────┼───────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │
│ │ │planifica şi de a│
│ │ │administra │
│ │ │eficient │
│ │Abilităţi în │activitatea │
│8. │gestionarea │personalului │
│ │resurselor umane │subordonat, │
│ │ │asigurând │
│ │ │sprijinul şi │
│ │ │motivarea │
│ │ │corespunzătoare │
├────┼───────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Cunoaşterea │
│ │ │aptitudinilor │
│ │ │personalului din │
│ │ │subordine, │
│ │ │inclusiv prin │
│ │ │capacitatea de a │
│ │ │crea, de a │
│ │ │implementa şi de │
│ │ │a menţine │
│ │ │politici de │
│ │ │personal │
│ │Capacitatea de a │eficiente, în │
│9. │dezvolta │scopul motivării │
│ │abilităţile │acestuia; │
│ │personalului │capacitatea de a │
│ │ │identifica │
│ │ │nevoile de │
│ │ │instruire ale │
│ │ │personalului din │
│ │ │subordine şi de a│
│ │ │formula propuneri│
│ │ │privind tematica │
│ │ │şi formele │
│ │ │concrete de │
│ │ │realizare a │
│ │ │instruirii │
├────┼───────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │
│ │ │organiza şi de a │
│ │ │conduce o │
│ │ │întâlnire, precum│
│ │ │şi de a o orienta│
│ │ │către o soluţie │
│ │Abilităţi de │comun acceptată, │
│10. │mediere şi │ţinând seama de │
│ │negociere │poziţiile │
│ │ │diferite ale │
│ │ │părţilor; │
│ │ │capacitatea de a │
│ │ │planifica şi de a│
│ │ │desfăşura │
│ │ │interviuri │
├────┼───────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Corectitudine în │
│ │ │luarea │
│ │ │deciziilor; │
│ │ │imparţialitate în│
│ │ │evaluarea │
│ │Obiectivitate în │personalului din │
│11. │apreciere │subordine şi în │
│ │ │modul de acordare│
│ │ │a recompenselor │
│ │ │pentru │
│ │ │rezultatele │
│ │ │deosebite în │
│ │ │activitate │
├────┼───────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │
│ │ │pune eficient în │
│ │ │practică │
│ │ │soluţiile proprii│
│ │ │şi pe cele │
│12. │Capacitate de │dispuse pentru │
│ │implementare │desfăşurarea în │
│ │ │mod corespunzător│
│ │ │a activităţilor, │
│ │ │în scopul │
│ │ │realizării │
│ │ │obiectivelor │
├────┼───────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │
│ │ │depăşi │
│ │ │obstacolele sau │
│ │ │dificultăţile │
│ │ │intervenite în │
│ │Capacitatea de a │activitatea │
│13. │rezolva eficient │curentă, prin │
│ │problemele │identificarea │
│ │ │soluţiilor │
│ │ │adecvate de │
│ │ │rezolvare şi │
│ │ │asumarea │
│ │ │riscurilor │
│ │ │identificate │
├────┼───────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │
│ │ │desfăşura în mod │
│ │ │curent, la │
│ │ │solicitarea │
│ │ │superiorilor │
│ │ │ierarhici, │
│ │ │activităţi care │
│ │ │depăşesc cadrul │
│ │ │de │
│ │ │responsabilitate │
│ │Capacitatea de │definit conform │
│14. │asumare a │fişei postului; │
│ │responsabilităţilor│capacitatea de a │
│ │ │accepta erorile │
│ │ │sau, după caz, │
│ │ │deficienţele │
│ │ │propriei │
│ │ │activităţi şi de │
│ │ │a răspunde pentru│
│ │ │acestea; │
│ │ │capacitatea de a │
│ │ │învăţa din │
│ │ │propriile greşeli│
├────┼───────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de │
│ │ │creştere │
│ │ │permanentă a │
│ │ │performanţelor │
│ │Capacitatea de │profesionale, de │
│ │autoperfecţionare │îmbunătăţire a │
│15. │şi de valorificare │rezultatelor │
│ │a experienţei │activităţii │
│ │dobândite │curente prin │
│ │ │punerea în │
│ │ │practică a │
│ │ │cunoştinţelor şi │
│ │ │abilităţilor │
│ │ │dobândite │
├────┼───────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │
│ │ │interpreta un │
│ │ │volum mare de │
│ │ │informaţii, de a │
│ │ │identifica şi de │
│ │Capacitatea de │a valorifica │
│16. │analiză şi sinteză │elementele │
│ │ │comune, precum şi│
│ │ │pe cele noi şi de│
│ │ │a selecta │
│ │ │aspectele │
│ │ │esenţiale pentru │
│ │ │domeniul analizat│
├────┼───────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Atitudine activă │
│ │ │în soluţionarea │
│ │ │problemelor şi │
│ │ │realizarea │
│ │ │obiectivelor prin│
│ │ │identificarea │
│ │ │unor moduri │
│ │Creativitate şi │alternative de │
│17. │spirit de │rezolvare a │
│ │iniţiativă │acestor probleme;│
│ │ │inventivitate în │
│ │ │găsirea unor căi │
│ │ │de optimizare a │
│ │ │activităţii; │
│ │ │atitudine │
│ │ │pozitivă faţă de │
│ │ │idei noi │
├────┼───────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │
│ │ │previziona │
│ │ │cerinţele, │
│ │ │oportunităţile şi│
│ │ │posibilele │
│ │ │riscuri şi │
│ │ │consecinţele │
│ │ │acestora; │
│ │ │capacitatea de a │
│ │Capacitatea de │anticipa soluţii │
│ │planificare şi de │şi de a-şi │
│18. │organizare a │organiza timpul │
│ │timpului de lucru │propriu sau, după│
│ │ │caz, al │
│ │ │celorlalţi (în │
│ │ │funcţie de │
│ │ │nivelul de │
│ │ │competenţă), │
│ │ │pentru │
│ │ │îndeplinirea │
│ │ │eficientă a │
│ │ │sarcinilor de │
│ │ │serviciu │
├────┼───────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │
│ │ │utiliza raţional │
│ │ │şi eficient │
│ │Competenţa în │resursele │
│19. │gestionarea │materiale şi │
│ │eficientă a │financiare │
│ │resurselor alocate │alocate, fără a │
│ │ │prejudicia │
│ │ │activitatea │
│ │ │instituţiei │
├────┼───────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Înţelegerea şi │
│ │Integritate morală │respectarea │
│20. │şi etică │principiilor de │
│ │profesională │moralitate şi │
│ │ │etică │
│ │ │socioprofesională│
└────┴───────────────────┴─────────────────┘


    B. Criterii de performanţă pentru funcţiile de şef birou şi şef serviciu

┌────┬─────────────────┬─────────────────┐
│Nr. │Criteriul de │Definirea │
│crt.│evaluare │criteriului │
├────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │
│ │ │aplica şi de a │
│ │ │utiliza │
│ │ │cunoştinţele │
│ │ │dobândite pentru │
│ │ │a duce la │
│ │Cunoştinţe │îndeplinire │
│1. │profesionale şi │sarcinile de │
│ │abilităţi │serviciu în mod │
│ │ │corespunzător: │
│ │ │capacitatea de a │
│ │ │pune în practică │
│ │ │soluţii proprii │
│ │ │şi de a rezolva │
│ │ │probleme │
├────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │
│ │ │îndeplini │
│ │ │sarcinile de │
│ │ │serviciu într-un │
│ │ │timp rezonabil, │
│ │ │de a depăşi │
│ │Calitatea, │obstacolele sau │
│ │operativitatea şi│dificultăţile │
│2. │eficienţa │intervenite în │
│ │activităţilor │activitatea │
│ │desfăşurate │curentă, prin │
│ │ │identificarea │
│ │ │soluţiilor │
│ │ │adecvate de │
│ │ │rezolvare şi │
│ │ │asumarea │
│ │ │riscurilor │
│ │ │identificate │
├────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de │
│ │ │creştere │
│ │ │permanentă a │
│ │ │performanţelor │
│ │ │profesionale şi │
│ │ │de îmbunătăţire a│
│ │ │rezultatelor │
│ │Perfecţionarea │activităţii │
│3. │pregătirii │curente prin │
│ │profesionale │punerea în │
│ │ │practică a │
│ │ │cunoştinţelor şi │
│ │ │abilităţilor │
│ │ │dobândite pe │
│ │ │parcursul │
│ │ │desfăşurării │
│ │ │activităţii │
├────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │
│ │ │se integra într-o│
│ │ │echipă, de a-şi │
│ │ │aduce contribuţia│
│ │ │prin participare │
│ │Capacitatea de a │efectivă, de a │
│4. │lucra în echipă │transmite │
│ │ │eficient idei şi │
│ │ │de a dezvolta │
│ │ │idei noi pentru │
│ │ │realizarea │
│ │ │obiectivelor │
│ │ │echipei │
├────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Abilitatea de a │
│ │ │transmite │
│ │ │informaţii sub │
│ │ │formă de mesaje │
│ │ │verbale, texte │
│ │ │scrise clare, │
│ │ │astfel încât │
│5. │Comunicare │mesajele │
│ │ │transmise (auzite│
│ │ │sau scrise) să │
│ │ │fie receptate, │
│ │ │înţelese, │
│ │ │acceptate de │
│ │ │către persoana │
│ │ │căreia i se │
│ │ │adresează │
├────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Respectarea │
│ │ │normelor de │
│6. │Disciplină │conduită │
│ │ │instituite la │
│ │ │nivelul │
│ │ │instituţiei │
├────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │
│ │ │depăşi │
│ │ │obstacolele sau │
│ │ │dificultăţile │
│ │ │intervenite în │
│ │Rezistenţă la │activitatea │
│7. │stres şi │curentă, prin │
│ │adaptabilitate │identificarea │
│ │ │soluţiilor │
│ │ │adecvate de │
│ │ │rezolvare şi │
│ │ │asumarea │
│ │ │riscurilor │
│ │ │identificate │
├────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │
│ │ │desfăşura în mod │
│ │ │curent, la │
│ │ │solicitarea │
│ │ │superiorilor │
│ │ │ierarhici, │
│ │ │activităţi care │
│ │ │depăşesc cadrul │
│ │ │de │
│ │ │responsabilitate │
│ │Capacitatea de │definit conform │
│8. │asumare a │fişei postului; │
│ │responsabilităţii│capacitatea de a │
│ │ │accepta erorile │
│ │ │sau, după caz, │
│ │ │deficienţele │
│ │ │propriei │
│ │ │activităţi şi de │
│ │ │a răspunde pentru│
│ │ │acestea; │
│ │ │capacitatea de a │
│ │ │învăţa din │
│ │ │propriile greşeli│
├────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Înţelegerea şi │
│ │Integritate şi │respectarea │
│9. │etică │principiilor de │
│ │profesională │moralitate şi │
│ │ │etică │
│ │ │socioprofesională│
├────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │
│ │ │interpreta un │
│ │ │volum mare de │
│ │ │informaţii, de a │
│ │ │identifica şi de │
│ │Capacitatea de │a valorifica │
│10. │analiză şi │elementele │
│ │sinteză │comune, precum şi│
│ │ │pe cele noi şi de│
│ │ │a selecta │
│ │ │aspectele │
│ │ │esenţiale pentru │
│ │ │domeniul analizat│
├────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │
│ │ │identifica │
│ │ │activităţile care│
│ │ │trebuie │
│ │ │desfăşurate de │
│ │ │structura │
│ │ │condusă, │
│ │ │delimitarea lor │
│ │ │în atribuţii, │
│ │ │stabilirea pe │
│ │ │baza acestora a │
│11. │Capacitatea de a │obiectivelor; │
│ │organiza │repartizarea │
│ │ │echilibrată şi │
│ │ │echitabilă a │
│ │ │atribuţiilor şi a│
│ │ │obiectivelor în │
│ │ │funcţie de │
│ │ │nivelul, │
│ │ │categoria, clasa │
│ │ │şi gradul │
│ │ │profesional ale │
│ │ │personalului din │
│ │ │subordine │
├────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Abilitatea de a │
│ │ │crea o viziune │
│ │ │realistă, de a o │
│ │ │transpune în │
│ │ │practică şi de a │
│ │ │o susţine; │
│ │ │abilitatea de a │
│ │ │planifica şi de a│
│ │ │administra │
│ │ │activitatea unei │
│ │ │echipe formate │
│ │ │din personalităţi│
│ │ │diferite, cu │
│12. │Capacitatea de a │nivel diferit al │
│ │conduce │capacităţii de a │
│ │ │colabora la │
│ │ │îndeplinirea unei│
│ │ │atribuţii; │
│ │ │capacitatea de a │
│ │ │adapta stilul de │
│ │ │conducere la │
│ │ │situaţii │
│ │ │diferite, precum │
│ │ │şi de a acţiona │
│ │ │pentru │
│ │ │gestionarea şi │
│ │ │rezolvarea │
│ │ │conflictelor │
├────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Armonizarea │
│ │ │deciziilor şi │
│ │ │acţiunilor │
│ │ │personalului, │
│ │ │precum şi a │
│13. │Capacitatea de │activităţilor din│
│ │coordonare │cadrul unui │
│ │ │compartiment, în │
│ │ │vederea │
│ │ │realizării │
│ │ │obiectivelor │
│ │ │acestuia │
├────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de │
│ │ │supraveghere a │
│ │ │modului de │
│ │ │transformare a │
│ │ │deciziilor în │
│14. │Capacitatea de │soluţii realiste,│
│ │control │depistarea │
│ │ │deficienţelor şi │
│ │ │luarea măsurilor │
│ │ │necesare pentru │
│ │ │corectarea la │
│ │ │timp a acestora │
├────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │
│ │ │lua hotărâri │
│ │ │rapid, cu simţ de│
│ │ │răspundere şi │
│ │ │conform │
│15. │Competenţa │competenţei │
│ │decizională │legale, cu │
│ │ │privire la │
│ │ │desfăşurarea │
│ │ │activităţii │
│ │ │structurii │
│ │ │conduse │
├────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │
│ │ │transfera │
│ │ │atribuţii │
│ │ │personalului din │
│ │ │subordine care │
│ │ │corespunde din │
│ │ │punct de vedere │
│16. │Capacitatea de a │legal şi al │
│ │delega │competenţelor │
│ │ │proprii, în │
│ │ │scopul realizării│
│ │ │la timp şi în mod│
│ │ │corespunzător a │
│ │ │obiectivelor │
│ │ │structurii │
│ │ │conduse │
├────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Cunoaşterea │
│ │ │aptitudinilor │
│ │ │personalului din │
│ │ │subordine, │
│ │ │inclusiv prin │
│ │ │capacitatea de a │
│ │ │crea, de a │
│ │ │implementa şi de │
│ │ │a menţine │
│ │ │politici de │
│ │ │personal │
│ │Capacitatea de a │eficiente, în │
│17. │dezvolta │scopul motivării │
│ │abilităţile │acestuia; │
│ │personalului │capacitatea de a │
│ │ │identifica │
│ │ │nevoile de │
│ │ │instruire ale │
│ │ │personalului din │
│ │ │subordine şi de a│
│ │ │formula propuneri│
│ │ │privind tematica │
│ │ │şi formele │
│ │ │concrete de │
│ │ │realizare a │
│ │ │instruirii │
├────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │
│ │ │pune eficient în │
│ │ │practică │
│ │ │soluţiile proprii│
│ │ │şi pe cele │
│18. │Capacitatea de │dispuse pentru │
│ │implementare │desfăşurarea în │
│ │ │mod corespunzător│
│ │ │a activităţilor, │
│ │ │în scopul │
│ │ │realizării │
│ │ │obiectivelor │
├────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Atitudine activă │
│ │ │în soluţionarea │
│ │ │problemelor şi │
│ │ │realizarea │
│ │ │obiectivelor prin│
│ │ │identificarea │
│ │ │unor moduri │
│ │Creativitate şi │alternative de │
│19. │spirit de │rezolvare a │
│ │iniţiativă │acestor probleme;│
│ │ │inventivitate în │
│ │ │găsirea unor căi │
│ │ │de optimizare a │
│ │ │activităţii; │
│ │ │atitudine │
│ │ │pozitivă faţă de │
│ │ │idei noi │
├────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │
│ │ │previziona │
│ │ │cerinţele, │
│ │ │oportunităţile şi│
│ │ │posibilele │
│ │ │riscuri şi │
│ │ │consecinţele │
│ │ │acestora; │
│ │ │capacitatea de a │
│ │Capacitatea de │anticipa soluţii │
│ │planificare şi de│şi de a-şi │
│20. │organizare a │organiza timpul │
│ │timpului de lucru│propriu sau, după│
│ │ │caz, al │
│ │ │celorlalţi (în │
│ │ │funcţie de │
│ │ │nivelul de │
│ │ │competenţă), │
│ │ │pentru │
│ │ │îndeplinirea │
│ │ │eficientă a │
│ │ │sarcinilor de │
│ │ │serviciu │
├────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │
│ │ │utiliza raţional │
│ │Competenţa în │şi eficient │
│ │gestionarea │resursele │
│21. │eficientă a │materiale şi │
│ │resurselor │financiare │
│ │alocate │alocate, fără a │
│ │ │prejudicia │
│ │ │activitatea │
│ │ │instituţiei │
└────┴─────────────────┴─────────────────┘


    C. Criterii de performanţă pentru personalul de execuţie, cu excepţia şoferilor, inclusiv personalul de specialitate juridică asimilat magistraţilor-asistenţi

┌────┬─────────────────┬─────────────────┬─────────────────┐
│ │ │Definirea │Definirea │
│ │ │criteriului │criteriului │
│Nr. │Criteriul de │pentru personalul│pentru personalul│
│crt.│evaluare │cu studii │cu studii liceale│
│ │ │superioare │(M), postliceale │
│ │ │ │(PL), alte studii│
├────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │Capacitatea de a │
│ │ │aplica şi de a │aplica şi de a │
│ │ │utiliza │utiliza │
│ │ │cunoştinţele │cunoştinţele │
│ │ │dobândite pentru │dobândite pentru │
│ │ │a duce la │a duce la │
│ │Cunoştinţe │îndeplinire │îndeplinire │
│1. │profesionale şi │sarcinile de │sarcinile de │
│ │abilităţi │serviciu în mod │serviciu în mod │
│ │ │corespunzător; │corespunzător; │
│ │ │capacitatea de a │capacitatea de a │
│ │ │pune în practică │pune în practică │
│ │ │soluţii proprii │soluţii proprii │
│ │ │şi de a rezolva │şi de a rezolva │
│ │ │probleme │probleme │
├────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │Capacitatea de a │
│ │ │îndeplini │îndeplini │
│ │ │sarcinile de │sarcinile de │
│ │ │serviciu într-un │serviciu într-un │
│ │ │timp rezonabil, │timp rezonabil, │
│ │ │de a depăşi │de a depăşi │
│ │Calitatea, │obstacolele sau │obstacolele sau │
│ │operativitatea şi│dificultăţile │dificultăţile │
│2. │eficienţa │intervenite în │intervenite în │
│ │activităţilor │activitatea │activitatea │
│ │desfăşurate │curentă, prin │curentă, prin │
│ │ │identificarea │identificarea │
│ │ │soluţiilor │soluţiilor │
│ │ │adecvate de │adecvate de │
│ │ │rezolvare şi │rezolvare şi │
│ │ │asumarea │asumarea │
│ │ │riscurilor │riscurilor │
│ │ │identificate │identificate │
├────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de │Capacitatea de │
│ │ │creştere │creştere │
│ │ │permanentă a │permanentă a │
│ │ │performanţelor │performanţelor │
│ │ │profesionale şi │profesionale şi │
│ │ │de îmbunătăţire a│de îmbunătăţire a│
│ │ │rezultatelor │rezultatelor │
│ │Perfecţionarea │activităţii │activităţii │
│3. │pregătirii │curente prin │curente prin │
│ │profesionale │punerea în │punerea în │
│ │ │practică a │practică a │
│ │ │cunoştinţelor şi │cunoştinţelor şi │
│ │ │abilităţilor │abilităţilor │
│ │ │dobândite pe │dobândite pe │
│ │ │parcursul │parcursul │
│ │ │desfăşurării │desfăşurării │
│ │ │activităţii │activităţii │
├────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │Capacitatea de a │
│ │ │se integra într-o│se integra într-o│
│ │ │echipă, de a-şi │echipă, de a-şi │
│ │ │aduce contribuţia│aduce contribuţia│
│ │ │prin participare │prin participare │
│ │Capacitatea de a │efectivă, de a │efectivă, de a │
│4. │lucra în echipă │transmite │transmite │
│ │ │eficient idei şi │eficient idei şi │
│ │ │de a dezvolta │de a dezvolta │
│ │ │idei noi pentru │idei noi pentru │
│ │ │realizarea │realizarea │
│ │ │obiectivelor │obiectivelor │
│ │ │echipei │echipei │
├────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Abilitatea de a │Abilitatea de a │
│ │ │transmite │transmite │
│ │ │informaţii sub │informaţii sub │
│ │ │formă de mesaje │formă de mesaje │
│ │ │verbale, texte │verbale, texte │
│ │ │scrise clare, │scrise clare, │
│ │ │astfel încât │astfel încât │
│5. │Comunicare │mesajele │mesajele │
│ │ │transmise (auzite│transmise (auzite│
│ │ │sau scrise) să │sau scrise) să │
│ │ │fie receptate, │fie receptate, │
│ │ │înţelese, │înţelese, │
│ │ │acceptate de │acceptate de │
│ │ │către persoana │către persoana │
│ │ │căreia i se │căreia i se │
│ │ │adresează │adresează │
├────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Respectarea │Respectarea │
│ │ │normelor de │normelor de │
│6. │Disciplină │conduită │conduită │
│ │ │instituite la │instituite la │
│ │ │nivelul │nivelul │
│ │ │instituţiei │instituţiei │
├────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │Capacitatea de a │
│ │ │depăşi │depăşi │
│ │ │obstacolele sau │obstacolele sau │
│ │ │dificultăţile │dificultăţile │
│ │ │intervenite în │intervenite în │
│ │ │activitatea │activitatea │
│ │ │curentă, prin │curentă, prin │
│ │ │identificarea │identificarea │
│ │ │soluţiilor │soluţiilor │
│ │ │adecvate de │adecvate de │
│ │ │rezolvare şi │rezolvare şi │
│ │Rezistenţă la │capacitatea de a │capacitatea de a │
│7. │stres şi │îndeplini │îndeplini │
│ │adaptabilitate │activităţile pe │activităţile pe │
│ │ │care le presupune│care le presupune│
│ │ │realizarea │realizarea │
│ │ │atribuţiilor │atribuţiilor │
│ │ │corespunzătoare │corespunzătoare │
│ │ │funcţiei, a │funcţiei, a │
│ │ │atribuţiilor │atribuţiilor │
│ │ │delegate, precum │delegate, precum │
│ │ │şi a │şi a │
│ │ │activităţilor sau│activităţilor sau│
│ │ │lucrărilor cu │lucrărilor cu │
│ │ │caracter │caracter │
│ │ │neplanificat │neplanificat │
├────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │Capacitatea de a │
│ │ │desfăşura în mod │desfăşura în mod │
│ │ │curent, la │curent, la │
│ │ │solicitarea │solicitarea │
│ │ │superiorilor │superiorilor │
│ │ │ierarhici, │ierarhici, │
│ │ │activităţi care │activităţi care │
│ │ │depăşesc cadrul │depăşesc cadrul │
│ │ │de │de │
│ │ │responsabilitate │responsabilitate │
│ │Capacitatea de │definit conform │definit conform │
│8. │asumare a │fişei postului; │fişei postului; │
│ │responsabilităţii│capacitatea de a │capacitatea de a │
│ │ │accepta erorile │accepta erorile │
│ │ │sau, după caz, │sau, după caz, │
│ │ │deficienţele │deficienţele │
│ │ │propriei │propriei │
│ │ │activităţi şi de │activităţi şi de │
│ │ │a răspunde pentru│a răspunde pentru│
│ │ │acestea; │acestea; │
│ │ │capacitatea de a │capacitatea de a │
│ │ │învăţa din │învăţa din │
│ │ │propriile greşeli│propriile greşeli│
├────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Înţelegerea şi │Înţelegerea şi │
│ │Integritate şi │respectarea │respectarea │
│9. │etică │principiilor de │principiilor de │
│ │profesională │moralitate şi │moralitate şi │
│ │ │etică │etică │
│ │ │socioprofesională│socioprofesională│
├────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │Obiectivitate în │ │ │
│ │exercitarea │ │ │
│ │activităţii de │Exercitarea cu │ │
│ │control financiar│obiectivitate a │ │
│10. │preventiv propriu│atribuţiilor de │- │
│ │(Se aplică doar │control financiar│ │
│ │personalului cu │preventiv propriu│ │
│ │atribuţii de │ │ │
│ │CFP.) │ │ │
├────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │Capacitatea de a │
│ │ │pune eficient în │pune eficient în │
│ │ │practică │practică │
│ │ │soluţiile proprii│soluţiile proprii│
│ │ │şi pe cele │şi pe cele │
│11. │Capacitatea de │dispuse pentru │dispuse pentru │
│ │implementare │desfăşurarea în │desfăşurarea în │
│ │ │mod corespunzător│mod corespunzător│
│ │ │a activităţilor, │a activităţilor, │
│ │ │în scopul │în scopul │
│ │ │realizării │realizării │
│ │ │obiectivelor │obiectivelor │
├────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │Capacitatea de a │
│ │ │interpreta un │interpreta un │
│ │ │volum mare de │volum mare de │
│ │ │informaţii, de a │informaţii, de a │
│ │ │identifica şi de │identifica şi de │
│ │Capacitatea de │a valorifica │a valorifica │
│12. │analiză şi │elementele │elementele │
│ │sinteză │comune, precum şi│comune, precum şi│
│ │ │pe cele noi şi de│pe cele noi şi de│
│ │ │a selecta │a selecta │
│ │ │aspectele │aspectele │
│ │ │esenţiale pentru │esenţiale pentru │
│ │ │domeniul analizat│domeniul analizat│
├────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Atitudine activă │Atitudine activă │
│ │ │în soluţionarea │în soluţionarea │
│ │ │problemelor şi │problemelor şi │
│ │ │realizarea │realizarea │
│ │ │obiectivelor prin│obiectivelor prin│
│ │Creativitate şi │identificarea │identificarea │
│13. │spirit de │unor moduri │unor moduri │
│ │iniţiativă │alternative │alternative │
│ │ │eficiente de │eficiente de │
│ │ │rezolvare a │rezolvare a │
│ │ │acestor probleme;│acestor probleme;│
│ │ │atitudine │atitudine │
│ │ │pozitivă faţă de │pozitivă faţă de │
│ │ │idei noi │idei noi │
├────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │ │
│ │ │previziona │ │
│ │ │cerinţele, │ │
│ │ │oportunităţile şi│Capacitatea de a │
│ │ │posibilele │previziona │
│ │ │riscuri şi │cerinţele, │
│ │ │consecinţele │oportunităţile şi│
│ │ │acestora; │posibilele │
│ │ │capacitatea de a │riscuri şi │
│ │Capacitatea de │anticipa soluţii │consecinţele │
│ │planificare şi de│şi de a-şi │acestora; │
│14. │organizare a │organiza timpul │capacitatea de a │
│ │timpului de lucru│propriu sau, după│anticipa soluţii │
│ │ │caz, al │şi de a-şi │
│ │ │celorlalţi (în │organiza timpul │
│ │ │funcţie de │propriu pentru │
│ │ │nivelul de │îndeplinirea │
│ │ │competenţă), │eficientă a │
│ │ │pentru │sarcinilor de │
│ │ │îndeplinirea │serviciu │
│ │ │eficientă a │ │
│ │ │sarcinilor de │ │
│ │ │serviciu │ │
├────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │Capacitatea de a │
│ │ │utiliza eficient │utiliza eficient │
│ │Competenţă în │resursele │resursele │
│ │gestionarea │materiale şi │materiale şi │
│15. │eficientă a │financiare │financiare │
│ │resurselor │alocate, fără a │alocate, fără a │
│ │alocate │prejudicia │prejudicia │
│ │ │activitatea │activitatea │
│ │ │instituţiei │instituţiei │
├────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │Capacitatea de a │
│ │ │oferi sprijin │oferi sprijin │
│ │ │informaţional, cu│informaţional, cu│
│ │ │argumentare │argumentare │
│ │Capacitatea de │solidă, │solidă, │
│16. │consiliere │justificată │justificată │
│ │ │corespunzător şi │corespunzător şi │
│ │ │prezentată │prezentată │
│ │ │adecvat, atunci │adecvat, atunci │
│ │ │când este │când este │
│ │ │solicitat │solicitat │
├────┼─────────────────┼─────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │Capacitatea de a │
│ │ │se exprima în │se exprima în │
│ │ │scris fluent, │scris fluent, │
│ │ │clar şi concis, │clar şi concis, │
│ │ │de a utiliza │de a utiliza │
│ │ │corect │corect │
│17. │Competenţa în │vocabularul şi de│vocabularul şi de│
│ │redactare │a folosi limbajul│a folosi limbajul│
│ │ │corespunzător │corespunzător │
│ │ │exigenţelor care │exigenţelor care │
│ │ │trebuie să │trebuie să │
│ │ │caracterizeze │caracterizeze │
│ │ │documentele │documentele │
│ │ │elaborate │elaborate │
└────┴─────────────────┴─────────────────┴─────────────────┘


    D. Criterii de performanţă pentru personalul de execuţie - şoferi

┌────┬───────────────────┬─────────────────┐
│ │ │Definirea │
│ │ │criteriului │
│ │ │pentru personalul│
│Nr. │Criteriul de │încadrat cu │
│crt.│evaluare │studii liceale │
│ │ │(M), postliceale │
│ │ │(PL) şi │
│ │ │gimnaziale/alte │
│ │ │studii │
├────┼───────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │
│ │ │depăşi │
│ │ │obstacolele sau │
│ │ │dificultăţile │
│ │ │intervenite în │
│ │ │activitatea │
│ │ │curentă, prin │
│ │ │identificarea │
│ │ │soluţiilor │
│ │ │adecvate de │
│ │ │rezolvare şi │
│ │ │capacitatea de a │
│1. │Rezistenţă la stres│îndeplini │
│ │şi adaptabilitate │activităţile pe │
│ │ │care le presupune│
│ │ │realizarea │
│ │ │atribuţiilor │
│ │ │corespunzătoare │
│ │ │funcţiei, a │
│ │ │atribuţiilor │
│ │ │delegate, precum │
│ │ │şi a │
│ │ │activităţilor sau│
│ │ │lucrărilor cu │
│ │ │caracter │
│ │ │neplanificat │
├────┼───────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │
│ │ │depăşi │
│ │ │obstacolele sau │
│ │ │dificultăţile │
│ │Capacitatea de a │intervenite în │
│2. │rezolva eficient │activitatea │
│ │problemele │curentă, prin │
│ │ │identificarea │
│ │ │soluţiilor │
│ │ │adecvate de │
│ │ │rezolvare │
├────┼───────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │
│ │ │accepta erorile │
│ │ │sau, după caz, │
│ │ │deficienţele │
│ │ │propriei │
│ │Capacitatea de │activităţi şi de │
│3. │asumare a │a răspunde pentru│
│ │responsabilităţilor│acestea; │
│ │ │capacitatea de a │
│ │ │învăţa din │
│ │ │propriile greşeli│
│ │ │şi de a nu le mai│
│ │ │repeta │
├────┼───────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de │
│ │ │creştere │
│ │ │permanentă a │
│ │ │performanţelor │
│ │Capacitatea de │profesionale, de │
│ │autoperfecţionare │îmbunătăţire a │
│4. │şi de valorificare │rezultatelor │
│ │a experienţei │activităţii │
│ │dobândite │curente prin │
│ │ │punerea în │
│ │ │practică a │
│ │ │cunoştinţelor şi │
│ │ │abilităţilor │
│ │ │dobândite │
├────┼───────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Atitudine activă │
│ │ │în soluţionarea │
│ │ │problemelor şi │
│ │ │realizarea │
│ │ │obiectivelor prin│
│ │Creativitate şi │identificarea │
│5. │spirit de │unor moduri │
│ │iniţiativă │alternative │
│ │ │eficiente de │
│ │ │rezolvare a │
│ │ │acestor probleme;│
│ │ │atitudine │
│ │ │pozitivă faţă de │
│ │ │idei noi │
├────┼───────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Aptitudinea de a │
│ │ │transmite şi │
│6. │Capacitatea de a │recepta cu │
│ │comunica │uşurinţă │
│ │ │informaţiile, în │
│ │ │scris şi verbal │
├────┼───────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │
│ │ │desfăşura │
│ │ │activităţi pentru│
│ │ │îndeplinirea │
│ │ │atribuţiilor de │
│ │ │serviciu fără a │
│ │Capacitatea de a │solicita │
│7. │lucra independent │coordonare, cu │
│ │ │excepţia │
│ │ │cazurilor în care│
│ │ │activităţile │
│ │ │implică luarea │
│ │ │unor decizii care│
│ │ │depăşesc limitele│
│ │ │de competenţă │
├────┼───────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │
│ │ │utiliza eficient │
│ │Capacitatea de │resursele │
│ │gestionare │materiale şi │
│8. │eficientă a │financiare │
│ │resurselor alocate │alocate, fără a │
│ │ │prejudicia │
│ │ │activitatea │
│ │ │instituţiei │
├────┼───────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Înţelegerea şi │
│ │Integritate morală │respectarea │
│9. │şi etică │principiilor de │
│ │profesională │moralitate şi │
│ │ │etică │
│ │ │socioprofesională│
├────┼───────────────────┼─────────────────┤
│ │Abilităţi în │Aptitudinea de │
│ │conducerea │conducere a │
│10. │autoturismelor şi │autoturismelor şi│
│ │folosirea │de folosire a │
│ │echipamentelor │echipamentelor │
│ │specifice │specifice etc. │
└────┴───────────────────┴─────────────────┘



    ANEXA 8

    la regulament
    RAPOARTE DE EVALUARE
    A. Raport de evaluare a performanţelor profesionale individuale pentru funcţia de director al Direcţiei economice şi administrative

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Autoritatea sau instituţia publică: Curtea Constituţională │
│Compartimentul: ........................................ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Numele şi prenumele persoanei evaluate: ...................................... │
│Funcţia: ............................ │
│Data ultimei promovări: .................... │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Numele şi prenumele evaluatorului: ..................... │
│Funcţia: ............................... │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Perioada evaluată: de la ................... la .......................... │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Programe de formare la care persoana evaluată a participat în perioada │
│evaluată: │
│1. ........................................... │
├───────────────────────────────────────┬───────────┬──────────────┬──────────────────┬────┤
│Obiective în perioada evaluată │% din timp │Indicatori de │Realizat (pondere)│Nota│
│ │ │performanţă │% │ │
├───────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┼──────────────────┼────┤
│1. │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┼──────────────────┼────┤
│2. │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┼──────────────────┼────┤
│..... │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┼──────────────────┼────┤
│Obiective revizuite în perioada │% din timp │Indicatori de │Realizat (pondere)│Nota│
│evaluată │ │performanţă │% │ │
├───────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┼──────────────────┼────┤
│1. ....... │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┼──────────────────┼────┤
│2......... │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────┴───────────┴──────────────┴──────────────────┴────┤
│Nota finală pentru îndeplinirea obiectivelor (media aritmetică a notelor │
│acordate): ............... │
├───────────────────────────────────────┬────────────────┬─────────────────────────────────┤
│Criteriile de performanţă utilizate în │Nota │Comentarii │
│evaluare │ │ │
├───────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────┤
│1. Capacitatea de a organiza │ │ │
├───────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────┤
│2. Capacitatea de a conduce │ │ │
├───────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────┤
│3. Capacitatea de coordonare │ │ │
├───────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────┤
│4. Capacitatea de control │ │ │
├───────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────┤
│5. Capacitatea de a obţine cele mai │ │ │
│bune rezultate de la structura condusă │ │ │
├───────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────┤
│6. Competenţa decizională │ │ │
├───────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────┤
│7. Capacitatea de a delega │ │ │
├───────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────┤
│8. Abilităţi în gestionarea resurselor │ │ │
│umane │ │ │
├───────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────┤
│9. Capacitatea de a dezvolta │ │ │
│abilităţile personalului │ │ │
├───────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────┤
│10. Abilităţi de mediere şi negociere │ │ │
├───────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────┤
│11. Obiectivitate în apreciere │ │ │
├───────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────┤
│12. Capacitate de implementare │ │ │
├───────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────┤
│13. Capacitatea de a rezolva eficient │ │ │
│problemele │ │ │
├───────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────┤
│14. Capacitatea de asumare a │ │ │
│responsabilităţilor │ │ │
├───────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────┤
│15. Capacitatea de autoperfecţionare şi│ │ │
│de valorificare a experienţei dobândite│ │ │
├───────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────┤
│16. Capacitatea de analiză şi sinteză │ │ │
├───────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────┤
│17. Creativitate şi spirit de │ │ │
│iniţiativă │ │ │
├───────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────┤
│18. Capacitatea de planificare şi de │ │ │
│organizare a timpului de lucru │ │ │
├───────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────┤
│19. Competenţa în gestionarea │ │ │
│resurselor alocate │ │ │
├───────────────────────────────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────┤
│20. Integritate morală şi etică │ │ │
│profesională │ │ │
├───────────────────────────────────────┴────────────────┴─────────────────────────────────┤
│Nota pentru îndeplinirea criteriilor de performanţă (media aritmetică a notelor │
│acordate): ............................ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nota finală a evaluării: │
│(Nota finală pentru îndeplinirea obiectivelor + Nota pentru îndeplinirea │
│criteriilor de performanţă)/2 │
│Calificativul evaluării: .......................... │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Rezultate deosebite: │
│1. ............................. │
│2. ............................. │
│3. ............................. │
│Dificultăţi obiective întâmpinate în perioada evaluată: │
│1. ............................. │
│2. ............................. │
│3. ............................. │
│Alte observaţii: │
│1. ............................. │
│2. ............................. │
│3. ............................. │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiective pentru următoarea perioadă pentru care se va face evaluarea │
├───────────────────┬───────────────────┬─────────────────────┬────────────────────────────┤
│Obiectivul │% din timp │Indicatori de │Termen de realizare │
│ │ │performanţă │ │
├───────────────────┼───────────────────┼─────────────────────┼────────────────────────────┤
│1. │ │ │ │
├───────────────────┼───────────────────┼─────────────────────┼────────────────────────────┤
│2. │ │ │ │
├───────────────────┼───────────────────┼─────────────────────┼────────────────────────────┤
│...... │ │ │ │
├───────────────────┴───────────────────┴─────────────────────┴────────────────────────────┤
│Programe de instruire recomandate a fi urmărite în următoarea perioadă pentru │
│care se va face evaluarea: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│1. ............................. │
│2. ............................. │
│3. ............................. │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Comentariile persoanei evaluate:*1) │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Numele şi prenumele persoanei evaluate: .................................... │
│Funcţia: ....................................... │
│Semnătura persoanei evaluate: │
│.................................................... │
│Data: ...................................... │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Numele şi prenumele evaluatorului: │
│.............................................. │
│Funcţia: │
│..........................................................................................│
│Semnătura evaluatorului: │
│.............................................................. │
│Data: ....................................... │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Menţiuni privind modificarea raportului de evaluare de către contrasemnatar şi │
│motivarea modificării:*2) │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Numele şi prenumele persoanei care contrasemnează: │
│........................................ │
│Funcţia: │
│......................................................................................... │
│Semnătura persoanei care contrasemnează: │
│........................................................ │
│Data: ............................................. │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Comentariile persoanei evaluate:*3) │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Numele şi prenumele persoanei evaluate:*4) ................................. │
│Semnătura: │
│................................................................................... │
│Data: ............................................ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Comentariile persoanei evaluate:*5) │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Menţiuni privind modificarea raportului de evaluare în urma admiterii │
│contestaţiei*6) │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Numele şi prenumele conducătorului autorităţii sau instituţiei publice:*7) │
│............................................. │
│Semnătura: .......................... │
│Data: ................................... │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    *1) Dacă este cazul.
    *2) Se completează în situaţia modificării raportului de evaluare de către contrasemnatar.
    *3) Dacă este cazul.
    *4) Se completează în situaţia modificării raportului de evaluare de către contrasemnatar.
    *5) Dacă este cazul.
    *6) Se completează de către conducătorul autorităţii sau instituţiei publice în situaţia modificării raportului de evaluare în urma admiterii contestaţiei.
    *7) Se completează dacă raportul de evaluare a fost modificat în urma admiterii contestaţiei.

    B. Raport de evaluare a performanţelor profesionale individuale pentru funcţiile de şef birou şi şef serviciu

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Autoritatea sau instituţia publică: Curtea Constituţională │
│Compartimentul: ........................................ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Numele şi prenumele persoanei evaluate: ...................................... │
│Funcţia: ............................ │
│Data ultimei promovări: .................... │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Numele şi prenumele evaluatorului: ..................... │
│Funcţia: ............................... │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Perioada evaluată: de la ................... la .......................... │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Programe de formare la care persoana evaluată a participat în perioada │
│evaluată: │
│1. ............................................... │
├─────────────────────────────────────┬────────────┬──────────────┬──────────────────┬─────┤
│Obiective în perioada evaluată │% din timp │Indicatori de │Realizat (pondere)│Nota │
│ │ │performanţă │% │ │
├─────────────────────────────────────┼────────────┼──────────────┼──────────────────┼─────┤
│1. │ │ │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────────────┼──────────────┼──────────────────┼─────┤
│2. │ │ │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────────────┼──────────────┼──────────────────┼─────┤
│..... │ │ │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────────────┼──────────────┼──────────────────┼─────┤
│Obiective revizuite în perioada │% din timp │Indicatori de │Realizat (pondere)│Nota │
│evaluată │ │performanţă │% │ │
├─────────────────────────────────────┼────────────┼──────────────┼──────────────────┼─────┤
│1. ....... │ │ │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────────────┼──────────────┼──────────────────┼─────┤
│2. ........ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────────────┴────────────┴──────────────┴──────────────────┴─────┤
│Nota finală pentru îndeplinirea obiectivelor (media aritmetică a notelor │
│acordate): ............... │
├─────────────────────────────────────┬─────────────────┬──────────────────────────────────┤
│Criteriile de performanţă utilizate │Nota │Comentarii │
│în evaluare │ │ │
├─────────────────────────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────────────┤
│1. Cunoştinţe profesionale şi │ │ │
│abilităţi │ │ │
├─────────────────────────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────────────┤
│2. Calitatea, operativitatea şi │ │ │
│eficienţa activităţilor desfăşurate │ │ │
├─────────────────────────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────────────┤
│3. Perfecţionarea pregătirii │ │ │
│profesionale │ │ │
├─────────────────────────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────────────┤
│4. Capacitatea de a lucra în echipă │ │ │
├─────────────────────────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────────────┤
│5. Comunicare │ │ │
├─────────────────────────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────────────┤
│6. Disciplină │ │ │
├─────────────────────────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────────────┤
│7. Rezistenţă la stres şi │ │ │
│adaptabilitate │ │ │
├─────────────────────────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────────────┤
│8. Capacitatea de asumare a │ │ │
│responsabilităţii │ │ │
├─────────────────────────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────────────┤
│9. Integritate şi etică profesională │ │ │
├─────────────────────────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────────────┤
│10. Capacitatea de analiză şi sinteză│ │ │
├─────────────────────────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────────────┤
│11. Capacitatea de a organiza │ │ │
├─────────────────────────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────────────┤
│12. Capacitatea de a conduce │ │ │
├─────────────────────────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────────────┤
│13. Capacitatea de coordonare │ │ │
├─────────────────────────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────────────┤
│14. Capacitatea de control │ │ │
├─────────────────────────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────────────┤
│15. Competenţa decizională │ │ │
├─────────────────────────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────────────┤
│16. Capacitatea de a delega │ │ │
├─────────────────────────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────────────┤
│17. Capacitatea de a dezvolta │ │ │
│abilităţile personalului │ │ │
├─────────────────────────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────────────┤
│18. Capacitate de implementare │ │ │
├─────────────────────────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────────────┤
│19. Creativitate şi spirit de │ │ │
│iniţiativă │ │ │
├─────────────────────────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────────────┤
│20. Capacitatea de planificare şi de │ │ │
│organizare a timpului de lucru │ │ │
├─────────────────────────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────────────┤
│21. Competenţa în gestionarea │ │ │
│eficientă a resurselor alocate │ │ │
├─────────────────────────────────────┴─────────────────┴──────────────────────────────────┤
│Nota pentru îndeplinirea criteriilor de performanţă (media aritmetică a notelor │
│acordate): .................. │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nota finală a evaluării: │
│(Nota finală pentru îndeplinirea obiectivelor + Nota pentru îndeplinirea │
│criteriilor de performanţă)/2 │
│Calificativul evaluării: .......................... │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Rezultate deosebite: │
│1. ....................................................................... │
│2. ....................................................................... │
│3. ....................................................................... │
│Dificultăţi obiective întâmpinate în perioada evaluată: │
│1. ....................................................................... │
│2. ....................................................................... │
│3. ....................................................................... │
│Alte observaţii: │
│1. ....................................................................... │
│2. ....................................................................... │
│3. ....................................................................... │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiective pentru următoarea perioadă pentru care se va face evaluarea │
├──────────────────┬──────────────────┬──────────────────────┬─────────────────────────────┤
│Obiectivul │% din timp │Indicatori de │Termen de realizare │
│ │ │performanţă │ │
├──────────────────┼──────────────────┼──────────────────────┼─────────────────────────────┤
│1. │ │ │ │
├──────────────────┼──────────────────┼──────────────────────┼─────────────────────────────┤
│2. │ │ │ │
├──────────────────┼──────────────────┼──────────────────────┼─────────────────────────────┤
│...... │ │ │ │
├──────────────────┴──────────────────┴──────────────────────┴─────────────────────────────┤
│Programe de instruire recomandate a fi urmărite în următoarea perioadă pentru │
│care se va face evaluarea: │
│1. ....................................................................... │
│2. ....................................................................... │
│3. ....................................................................... │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Comentariile persoanei evaluate:*1) │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Numele şi prenumele persoanei evaluate: .................................... │
│Funcţia: │
│......................................................................................... │
│Semnătura persoanei evaluate: │
│.................................................... │
│Data: ...................................... │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Numele şi prenumele evaluatorului: │
│.............................................. │
│Funcţia: │
│..........................................................................................│
│Semnătura evaluatorului: │
│.............................................................. │
│Data: ....................................... │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Menţiuni privind modificarea raportului de evaluare de către contrasemnatar şi │
│motivarea modificării:*2) │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Numele şi prenumele persoanei care contrasemnează: │
│........................................ │
│Funcţia: │
│......................................................................................... │
│Semnătura persoanei care contrasemnează: │
│........................................................ │
│Data: ............................................. │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Comentariile persoanei evaluate:*3) │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Numele şi prenumele persoanei evaluate:*4) ................................. │
│Semnătura: ................................. │
│Data: ........................................... │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Comentariile persoanei evaluate:*5) │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Menţiuni privind modificarea raportului de evaluare în urma admiterii │
│contestaţiei*6) │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Numele şi prenumele conducătorului autorităţii sau instituţiei publice:*7) │
│.............................. │
│Semnătura: ................................. │
│Data: ........................................... │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    *1) Dacă este cazul.
    *2) Se completează în situaţia modificării raportului de evaluare de către contrasemnatar.
    *3) Dacă este cazul.
    *4) Se completează în situaţia modificării raportului de evaluare de către contrasemnatar.
    *5) Dacă este cazul.
    *6) Se completează de către conducătorul autorităţii sau instituţiei publice în situaţia modificării raportului de evaluare în urma admiterii contestaţiei.
    *7) Se completează dacă raportul de evaluare a fost modificat în urma admiterii contestaţiei.

    C. Raport de evaluare a performanţelor profesionale individuale pentru personalul contractual de execuţie (cu excepţia şoferilor), precum şi pentru personalul de specialitate juridică asimilat magistraţilor-asistenţi

┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Autoritatea sau instituţia publică: Curtea Constituţională │
│Compartimentul: ........................................ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Numele şi prenumele persoanei evaluate: │
│............................................. │
│Funcţia: ............................ │
│Data ultimei promovări: .................... │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Numele şi prenumele evaluatorului: ..................... │
│Funcţia: ............................... │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Perioada evaluată: de la ................... la .......................... │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Programe de formare la care persoana evaluată a participat în perioada │
│evaluată: │
│1. ....................................................... │
├───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┬───────────┬───────────────┬────┤
│ │ │Indicatori │Realizat │ │
│Obiective în perioada evaluată │% din timp│de │(pondere) │Nota│
│ │ │performanţă│% │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────┼───────────────┼────┤
│1. │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────┼───────────────┼────┤
│2. │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────┼───────────────┼────┤
│..... │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────┼───────────────┼────┤
│ │ │Indicatori │Realizat │ │
│Obiective revizuite în perioada evaluată │% din timp│de │(pondere) │Nota│
│ │ │performanţă│% │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────┼───────────────┼────┤
│1. ....... │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┼───────────┼───────────────┼────┤
│2......... │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┴───────────┴───────────────┴────┤
│Nota finală pentru îndeplinirea obiectivelor (media aritmetică a notelor │
│acordate): ............... │
├───────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────┬─────────────────────┤
│Criteriile de performanţă utilizate în evaluare │Nota │Comentarii │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┤
│1. Cunoştinţe profesionale şi abilităţi │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┤
│2. Calitatea, operativitatea şi eficienţa activităţilor │ │ │
│desfăşurate │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┤
│3. Perfecţionarea pregătirii profesionale │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┤
│4. Capacitatea de a lucra în echipă │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┤
│5. Comunicare │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┤
│6. Disciplină │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┤
│7. Rezistenţă la stres şi adaptabilitate │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┤
│8. Capacitatea de asumare a responsabilităţii │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┤
│9. Integritate şi etică profesională │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┤
│10. Obiectivitate în exercitarea activităţii de control │ │ │
│financiar preventiv propriu (se aplică doar personalului cu│ │ │
│atribuţii de CFP) │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┤
│11. Capacitate de implementare │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┤
│12. Capacitatea de analiză şi sinteză │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┤
│13. Creativitate şi spirit de iniţiativă │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┤
│14. Capacitatea de planificare şi de organizare a timpului │ │ │
│de lucru │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┤
│15. Competenţa în gestionarea eficientă a resurselor │ │ │
│alocate │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┤
│16. Capacitatea de consiliere │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┤
│17. Competenţa în redactare │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────┴─────────────────────┤
│Nota pentru îndeplinirea criteriilor de performanţă (media aritmetică a notelor │
│acordate): .................. │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nota finală a evaluării: │
│(Nota finală pentru îndeplinirea obiectivelor + Nota pentru îndeplinirea │
│criteriilor de performanţă)/2 │
│Calificativul evaluării: .......................... │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Rezultate deosebite: │
│1. ....................................................................... │
│2. ....................................................................... │
│3. ....................................................................... │
│Dificultăţi obiective întâmpinate în perioada evaluată: │
│1. ....................................................................... │
│2. ....................................................................... │
│3. ....................................................................... │
│Alte observaţii: │
│1. ....................................................................... │
│2. ....................................................................... │
│3. ....................................................................... │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiective pentru următoarea perioadă pentru care se va face evaluarea │
├─────────────────────────────┬─────────────────────────────┬────────────────────┬──────────────────────┤
│Obiectivul │% din timp │Indicatori de │Termen de realizare │
│ │ │performanţă │ │
├─────────────────────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┼──────────────────────┤
│1. │ │ │ │
├─────────────────────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┼──────────────────────┤
│2. │ │ │ │
├─────────────────────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┼──────────────────────┤
│...... │ │ │ │
├─────────────────────────────┴─────────────────────────────┴────────────────────┴──────────────────────┤
│Programe de instruire recomandate a fi urmărite în următoarea perioadă pentru │
│care se va face evaluarea: │
│1. ....................................................................... │
│2. ....................................................................... │
│3. ....................................................................... │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Comentariile persoanei evaluate:*1) │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Numele şi prenumele persoanei evaluate: .................................... │
│Funcţia: │
│......................................................................................... │
│Semnătura persoanei evaluate: │
│.................................................... │
│Data: ...................................... │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Numele şi prenumele evaluatorului: │
│.............................................. │
│Funcţia: │
│.......................................................................................... │
│Semnătura evaluatorului: │
│.............................................................. │
│Data: ....................................... │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Menţiuni privind modificarea raportului de evaluare de către contrasemnatar şi │
│motivarea modificării:*2) │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Numele şi prenumele persoanei care contrasemnează: │
│........................................ │
│Funcţia: │
│......................................................................................... │
│Semnătura persoanei care contrasemnează: │
│........................................................ │
│Data: ............................................. │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Comentariile persoanei evaluate:*3) │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Numele şi prenumele persoanei evaluate:*4) ................................. │
│Semnătura: │
│................................................................................... │
│Data: ............................................ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Comentariile persoanei evaluate:*5) │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Menţiuni privind modificarea raportului de evaluare în urma admiterii │
│contestaţiei*6) │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Numele şi prenumele conducătorului autorităţii sau instituţiei publice:*7) │
│.......................................................................................................│
│Semnătura: │
│................................................................................... │
│Data: ........................................... │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    *1) Dacă este cazul.
    *2) Se completează în situaţia modificării raportului de evaluare de către contrasemnatar.
    *3) Dacă este cazul.
    *4) Se completează în situaţia modificării raportului de evaluare de către contrasemnatar.
    *5) Dacă este cazul.
    *6) Se completează de către conducătorul autorităţii sau instituţiei publice în situaţia modificării raportului de evaluare în urma admiterii contestaţiei.
    *7) Se completează dacă raportul de evaluare a fost modificat în urma admiterii contestaţiei.

    D. Raport de evaluare a performanţelor profesionale individuale pentru funcţii de execuţie - şoferi

┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Autoritatea sau instituţia publică: Curtea Constituţională │
│Compartimentul: ........................................ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Numele şi prenumele persoanei evaluate: .................................... │
│Funcţia: ............................ │
│Data ultimei promovări: .................... │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Numele şi prenumele evaluatorului: ..................... │
│Funcţia: ............................... │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Perioada evaluată: de la ................... la .......................... │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Programe de formare la care persoana evaluată a participat în perioada │
│evaluată: │
│1. ................................ │
├───────────────────────────────────────────────┬─────────────┬────────────────┬──────────────────┬─────┤
│Obiective în perioada evaluată │% din timp │Indicatori de │Realizat (pondere)│Nota │
│ │ │performanţă │% │ │
├───────────────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────┼──────────────────┼─────┤
│1. │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────┼──────────────────┼─────┤
│2. │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────┼──────────────────┼─────┤
│..... │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────┼──────────────────┼─────┤
│Obiective revizuite în perioada evaluată │% din timp │Indicatori de │Realizat (pondere)│Nota │
│ │ │performanţă │% │ │
├───────────────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────┼──────────────────┼─────┤
│1. ....... │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────┼──────────────────┼─────┤
│2. ........ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────┴─────────────┴────────────────┴──────────────────┴─────┤
│Nota finală pentru îndeplinirea obiectivelor (media aritmetică a notelor │
│acordate): ............... │
├───────────────────────────────────────────────┬──────────────────┬────────────────────────────────────┤
│Criteriile de performanţă utilizate în evaluare│Nota │Comentarii │
├───────────────────────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────────────────┤
│1. Rezistenţă la stres şi adaptabilitate │ │ │
├───────────────────────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────────────────┤
│2. Capacitatea de a rezolva eficient problemele│ │ │
├───────────────────────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────────────────┤
│3. Capacitatea de asumare a responsabilităţilor│ │ │
├───────────────────────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────────────────┤
│4. Capacitatea de autoperfecţionare şi de │ │ │
│valorificare a experienţei dobândite │ │ │
├───────────────────────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────────────────┤
│5. Creativitate şi spirit de iniţiativă │ │ │
├───────────────────────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────────────────┤
│6. Capacitatea de a comunica │ │ │
├───────────────────────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────────────────┤
│7. Capacitatea de a lucra independent │ │ │
├───────────────────────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────────────────┤
│8. Capacitatea de gestionare eficientă a │ │ │
│resurselor alocate │ │ │
├───────────────────────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────────────────┤
│9. Integritate morală şi etică profesională │ │ │
├───────────────────────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────────────────┤
│10. Abilităţi în conducerea autoturismelor şi │ │ │
│folosirea echipamentelor specifice │ │ │
├───────────────────────────────────────────────┴──────────────────┴────────────────────────────────────┤
│Nota pentru îndeplinirea criteriilor de performanţă (media aritmetică a notelor │
│acordate): .................. │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nota finală a evaluării: │
│(Nota finală pentru îndeplinirea obiectivelor + Nota pentru îndeplinirea │
│criteriilor de performanţă)/2 │
│Calificativul evaluării: .......................... │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Rezultate deosebite: │
│1. ....................................................................... │
│2. ....................................................................... │
│3. ....................................................................... │
│Dificultăţi obiective întâmpinate în perioada evaluată: │
│1. ....................................................................... │
│2. ....................................................................... │
│3. ....................................................................... │
│Alte observaţii: │
│1. ....................................................................... │
│2. ....................................................................... │
│3. ....................................................................... │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obiective pentru următoarea perioadă pentru care se va face evaluarea │
├───────────────────────┬───────────────────────┬───────────────────────┬───────────────────────────────┤
│Obiectivul │% din timp │Indicatori de │Termen de realizare │
│ │ │performanţă │ │
├───────────────────────┼───────────────────────┼───────────────────────┼───────────────────────────────┤
│1. │ │ │ │
├───────────────────────┼───────────────────────┼───────────────────────┼───────────────────────────────┤
│2. │ │ │ │
├───────────────────────┼───────────────────────┼───────────────────────┼───────────────────────────────┤
│...... │ │ │ │
├───────────────────────┴───────────────────────┴───────────────────────┴───────────────────────────────┤
│Programe de instruire recomandate a fi urmărite în următoarea perioadă pentru │
│care se va face evaluarea: │
│1. ....................................................................... │
│2. ....................................................................... │
│3. ....................................................................... │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Comentariile persoanei evaluate:*1) │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Numele şi prenumele persoanei evaluate: .................................... │
│Funcţia: │
│......................................................................................... │
│Semnătura persoanei evaluate: │
│.................................................... │
│Data: ...................................... │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Numele şi prenumele evaluatorului: │
│.............................................. │
│Funcţia: │
│.......................................................................................... │
│Semnătura evaluatorului: │
│.............................................................. │
│Data: ....................................... │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Menţiuni privind modificarea raportului de evaluare de către contrasemnatar şi │
│motivarea modificării:*2) │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Numele şi prenumele persoanei care contrasemnează: │
│........................................ │
│Funcţia: │
│......................................................................................... │
│Semnătura persoanei care contrasemnează: │
│........................................................ │
│Data: ............................................. │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Comentariile persoanei evaluate:*3) │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Numele şi prenumele persoanei evaluate:*4) ................................. │
│Semnătura: │
│................................................................................... │
│Data: ............................................ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Comentariile persoanei evaluate:*5) │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Menţiuni privind modificarea raportului de evaluare în urma admiterii │
│contestaţiei*6) │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Numele şi prenumele conducătorului autorităţii sau instituţiei publice:*7) │
│.......................................................................................................│
│Semnătura: │
│................................................................................... │
│Data: ........................................... │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    *1) Dacă este cazul.
    *2) Se completează în situaţia modificării raportului de evaluare de către contrasemnatar.
    *3) Dacă este cazul.
    *4) Se completează în situaţia modificării raportului de evaluare de către contrasemnatar.
    *5) Dacă este cazul.
    *6) Se completează de către conducătorul autorităţii sau instituţiei publice în situaţia modificării raportului de evaluare în urma admiterii contestaţiei.
    *7) Se completează dacă raportul de evaluare a fost modificat în urma admiterii contestaţiei.


    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016