Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 3 decembrie 2024  de navigaţie pe lacul de acumulare Călimăneşti, judeţul Vâlcea    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT din 3 decembrie 2024 de navigaţie pe lacul de acumulare Călimăneşti, judeţul Vâlcea

EMITENT: Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1266 din 16 decembrie 2024
──────────
    Aprobat prin ORDINUL nr. 3.949 din 3 decembrie 2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1266 din 16 decembrie 2024.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    (1) Prezentul regulament s-a adoptat în temeiul atribuţiilor conferite Consiliului Judeţean Vâlcea de prevederile art. 19 din Ordonanţa Guvernului nr. 42/1997 privind transportul maritim şi pe căile navigabile interioare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ţinându-se cont de prevederile Hotărârii Guvernului nr. 665/2008 pentru stabilirea nominală şi pe porţiuni a căilor navigabile interioare ale României, cu modificările ulterioare, potrivit cărora lacul de acumulare Călimăneşti, judeţul Vâlcea, nu face parte din categoria căilor navigabile interioare ale României.
    (2) Regulamentul conţine un sistem unitar de norme care reglementează navigaţia ambarcaţiunilor de agrement şi a celor având ca scop deservirea populaţiei, precum şi supravegherea şi controlul acesteia.
    (3) Prezentul regulament nu exonerează conducătorii ambarcaţiunilor de agrement de respectarea regulilor speciale de navigaţie stabilite de autorităţile competente.

    ART. 2
    (1) Lacul de acumulare Călimăneşti este un lac artificial realizat în scop de producere de energie electrică în hidrocentrale, iar activitatea se supune legislaţiei în vigoare în domeniul gospodăririi apelor.
    (2) Pe lacul de acumulare Călimăneşti se poate realiza navigaţie de agrement, condiţionată de obţinerea avizelor şi acordurilor potrivit legislaţiei în vigoare.
    (3) Zona de desfăşurare a activităţilor de agrement, precum şi a celor care au ca scop deservirea populaţiei este cea care rezultă din Planul de situaţie prezentat în anexa la prezentul regulament, păstrându-se o distanţă de minimum 200 m amonte faţă de frontul de barare al lacului de acumulare Călimăneşti, de minimum 300 m în aval faţă de frontul Centralei hidroelectrice Turnu şi de 40 m de la nivelul coronamentului digurilor spre interiorul incintei (ambele maluri).

    ART. 3
    (1) Se va ţine cont de şi se vor respecta condiţiile de exploatare ale lacului de acumulare Călimăneşti, din care sunt precizate următoarele:
    a) în condiţii de exploatare normală a lacului de acumulare Călimăneşti, viteza de variaţie a nivelului în lac poate fi de până la 1 m/24 de ore;
    b) în cazul în care tranzitează (deversează) debite mai mari de 400 mc/s, activitatea de agrement pe lacul de acumulare se va suspenda până la scăderea debitului afluent sub această valoare;
    c) pe timp de iarnă, pe luciul acumulării se formează pod de gheaţă;
    d) există situaţii, evidenţiate în regulamentul de exploatare, în care se impune golirea parţială sau chiar totală a lacului.

    (2) Exploatarea în condiţii de siguranţă a acumulării Călimăneşti nu va fi afectată în niciun fel de activitatea de navigaţie de agrement desfăşurată de persoanele terţe.
    (3) Pentru a nu periclita siguranţa construcţiilor hidrotehnice din zonă care fac parte din patrimoniul concesionarului acumulării, se interzice:
    a) manipularea ambarcaţiunilor de agrement direct pe pereurile betonate şi/sau talazurile înierbate ale digurilor;
    b) deteriorarea rosturilor de etanşare şi a plăcilor pereului digului sau a dispozitivelor de măsură şi control aferente construcţiilor hidrotehnice (extragere de bituum, batere, spargere, aprindere de focuri etc.);
    c) deteriorarea grinzii sparge-val a digului;
    d) accesul mijloacelor de transport/utilajelor pe coronamentul, berma, pereul digurilor;
    e) aruncarea, introducerea sau depozitarea în zona acumulării şi a construcţiilor hidrotehnice adiacente acesteia a deşeurilor de orice natură;
    f) extragerea de pământ sau alte materiale din diguri sau alte uvraje;
    g) depozitarea materialelor proprii şi executarea de construcţii pe diguri sau în zona amenajării;
    h) traversarea/străpungerea digurilor cu conducte, stâlpi, piloni, linii sau cabluri electrice.

    (4) Este interzisă în zona acumulărilor amintite mai sus înfiinţarea de plaje sau locuri de înot sportiv sau de recreere.

    ART. 4
    Pe malul lacului de acumulare Călimăneşti, judeţul Vâlcea, se regăsesc o serie de proprietăţi particulare şi o serie de persoane juridice/agenţi economici, unele dintre ele cu obiect de activitate economică (piscicultură, irigaţii cu apă, hoteluri etc.).

    CAP. II
    Reguli de navigaţie
    ART. 5
    (1) Pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a navigaţiei, evitarea accidentelor, păstrarea liniştii pentru populaţia din zonă, se interzice navigarea în imediata apropiere a barajului.
    (2) Este permisă plecarea/acostarea ambarcaţiunilor de la/la pontoane sau direct de la/la mal în zonele special amenajate, însă aceasta se va face cu viteză redusă, pentru a nu pune în pericol integritatea persoanelor aflate în apă şi pentru a nu produce valuri ce pot afecta celelalte ambarcaţiuni.
    (3) Fac excepţie de la prevederile alin. (2) persoanele care conduc ambarcaţiuni mici destinate competiţiilor sportive (schif, caiac, canoe, windsurfer), hidrobiciclete, alte ambarcaţiuni propulsate cu vâsle.

    ART. 6
    Desfăşurarea activităţilor de agrement, precum şi a celor care au ca scop deservirea populaţiei se realizează în conformitate cu reglementarea specifică stabilită de către concesionarul acumulării - Hidroelectrica - S.A. - S.H. Râmnicu Vâlcea, precum şi cu luarea tuturor măsurilor care se impun de a nu obstrucţiona activitatea celorlalţi utilizatori.

    ART. 7
    Accesul la luciul de apă pe lacul de acumulare Călimăneşti în vederea desfăşurării activităţii de navigaţie, precum şi a celor care au ca scop deservirea populaţiei se realizează numai pe bază de aviz eliberat de către Hidroelectrica - S.A. - S.H. Râmnicu Vâlcea, iar accesul efectiv se realizează numai în condiţiile stabilite prin acest aviz.

    ART. 8
    Pe suprafaţa lacului de acumulare Călimăneşti este permisă navigaţia ambarcaţiunilor de agrement, ambarcaţiunilor sportive, precum şi a celor având ca scop deservirea populaţiei, propulsate cu vâsle, vele, pedale şi motoare electrice, care respectă caracteristicile tehnice de funcţionare şi prevenirea poluării mediului şi sunt conduse de personal calificat şi brevetat pentru a presta această activitate, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

    ART. 9
    (1) Se interzice desfăşurarea activităţilor de întreţinere a ambarcaţiunilor, deţinerea oricăror materiale şi echipamente, precum şi desfăşurarea oricăror alte activităţi direct pe suprafaţa lacului de acumulare Călimăneşti şi/sau în imediata vecinătate a acestuia, dacă există riscul de scurgeri de uleiuri, combustibili, lubrifianţi, detergenţi şi alte substanţe poluante.
    (2) Este interzis să se arunce, să se deverseze, să se lase să cadă sau să se scurgă în lacul de acumulare Călimăneşti obiecte sau substanţe de natură a crea o piedică sau un pericol pentru navigaţie sau o sursă de poluare.
    (3) Este interzisă conducerea unei ambarcaţiuni de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanţe interzise.

    ART. 10
    Pentru desfăşurarea navigaţiei în condiţii de siguranţă se stabilesc următoarele reguli:
    a) pe tot cuprinsul navigabil al lacului de acumulare Călimăneşti ambarcaţiunile de orice fel au obligaţia să reducă viteza până la limita evitării oricărui accident;
    b) fiecare ambarcaţiune va avea în dotare mijloace de salvare individuale (colaci, veste şi centuri de salvare);
    c) mijloacele de salvare individuale se distribuie de către conducătorul de ambarcaţiune fiecărei persoane care urcă la bordul unei ambarcaţiuni;
    d) persoanele aflate la bordul ambarcaţiunilor de orice tip au obligaţia de a purta vesta/centura de salvare pe timpul navigaţiei;
    e) schimbarea sensului de deplasare se face numai în condiţii de siguranţă a navigaţiei şi fără a perturba buna desfăşurare a altor activităţi;
    f) este interzis să se lase a ieşi în afara bordurilor ambarcaţiunilor obiecte care ar putea să reprezinte un pericol pentru siguranţa acestora, a materialelor sau instalaţiilor plutitoare sau a instalaţiilor aflate pe calea navigabilă sau în vecinătatea ei;
    g) este interzisă amplasarea pe suprafaţa lacului a oricăror obiecte sau instalaţii plutitoare, inclusiv de tip ponton mobil şi ambarcaţiuni neconforme care ar putea să reprezinte un pericol pentru siguranţa navigaţiei;
    h) este interzisă staţionarea ambarcaţiunilor pe oglinda apei lacului, fără persoane la bord, la distanţe mai mari de 10 metri faţă de mal, indiferent dacă sunt amarate direct la mal sau la o amenajare de tip debarcader, fixat pe mal sau plutitor;
    i) acostarea ambarcaţiunilor este permisă doar în locuri special amenajate în acest sens, precum şi în dreptul imobilului deţinut în temeiul unui drept real;
    j) pe timpul nopţii navigaţia ambarcaţiunilor este interzisă.


    ART. 11
    (1) În caz de accident care pune în pericol persoanele aflate la bord, conducătorul ambarcaţiunii trebuie să facă uz de toate mijloacele aflate la dispoziţia sa pentru a salva aceste persoane, chiar dacă se îndepărtează de la dispoziţiile prezentului regulament.
    (2) Orice conducător al unei ambarcaţiuni aflate în apropierea unei alte ambarcaţiuni, victimă a unui accident care pune în pericol persoane sau ameninţă să producă o obstrucţionare a navigaţiei, este obligat, în măsura în care nu pune în pericol siguranţa propriei sale nave, să acorde asistenţă imediată.

    CAP. III
    Contravenţii şi sancţiuni stabilite
    ART. 12
    (1) Constituie contravenţie, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât potrivit legii penale să fie considerate infracţiuni, următoarele fapte:
    a) nerespectarea regulilor de acces prevăzute la art. 6;
    b) încălcarea interdicţiilor prevăzute la art. 7;
    c) încălcarea regulilor de navigaţie prevăzute la art. 8;
    d) încălcarea interdicţiilor prevăzute la art. 9;
    e) încălcarea regulilor de navigaţie prevăzute la art. 10;
    f) încălcarea regulilor de navigaţie prevăzute la art. 11.

    (2) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) lit. a), b), c), e) şi f) se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei.
    (3) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) lit. d) se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei.

    ART. 13
    (1) Controlul modului de aplicare a prevederilor prezentului regulament, precum şi constatarea contravenţiilor prevăzute de legislaţia în vigoare şi de prezentul regulament se fac de către agenţii constatatori - persoane împuternicite din cadrul Consiliului Judeţean Vâlcea, stabiliţi prin dispoziţie de către preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.
    (2) Procesul-verbal de constatare a contravenţiilor se înaintează preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea sau persoanei desemnate de către acesta, în termen de cel mult 5 zile de la întocmire.
    (3) Constatarea şi aplicarea sancţiunilor se vor face cu respectarea Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
    (4) Comunicarea procesului-verbal se face prin poştă, cu aviz de primire, sau prin afişare la domiciliul sau la sediul contravenientului, în termen de cel mult 30 de zile de la întocmirea acestuia. Operaţiunea de afişare se consemnează într-un proces-verbal semnat de cel puţin un martor.

    CAP. IV
    Dispoziţii finale
    ART. 14
    Dispoziţiile prezentului regulament nu se aplică activităţilor de navigaţie desfăşurate de autorităţile şi instituţiile publice aflate în exercitarea atribuţiilor legale.

    ART. 15
    (1) Prezentul regulament se aduce la cunoştinţa Primăriei Oraşului Călimăneşti, Hidroelectrica - S.A. - S.H. Râmnicu Vâlcea, precum şi a tuturor operatorilor şi utilizatorilor de ambarcaţiuni din zona lacului de acumulare Călimăneşti, prin grija responsabilului Consiliului Judeţean Vâlcea.
    (2) Prezentul regulament se completează cu dispoziţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 452/2003 privind desfăşurarea activităţii de agrement nautic, cu modificările ulterioare, ale Ordinului ministrului transportului, construcţiilor şi turismului nr. 292/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice privind desfăşurarea activităţii de agrement nautic, cu modificările şi completările ulterioare, ale prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu celelalte prevederi ale legislaţiei în vigoare aplicabile.
    (3) Regulamentul se modifică şi completează ori de câte ori intervin modificări în legislaţia specifică la o dată ulterioară aprobării acestuia.

    ART. 16
    Anexa care conţine Planul de situaţie face parte integrantă din prezentul regulament.

    ANEXA 1

    la regulament
    *) Anexa este reprodusă în facsimil.
 (a se vedea imaginea asociată)

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016