Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
──────────
Aprobat prin ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 105 din 29 iunie 2000, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 319 din 10 iulie 2000
──────────
ART. 1
Crucea şi Medalia Naţionala Serviciul Credincios sunt decoraţii minore care se pot acorda cetăţenilor români şi străini fără studii superioare, pentru a recompensa serviciile de excepţie, civile şi militare, aduse statului român pe timp de pace sau pe timp de război. Crucea este echivalenta ca importanţa şi se acordă pentru aceleaşi merite de excepţie pentru care se acordă persoanelor cu studii superioare Ordinul Serviciul Credincios.
ART. 2
Crucea Serviciul Credincios are 3 clase; acestea sunt, în ordine crescatoare:
- clasa a III-a;
– clasa a II-a;
– clasa I.
ART. 3
(1) Crucea se conferă pe viaţa. Crucea are însemne pentru civili, pentru militari şi de război. Numărul posesorilor însemnelor pentru civili şi militari este limitat la 8.400, din care pentru:
- clasa a III-a - 4.800, din care 4.000 pentru civili şi 800 pentru militari;
– clasa a II-a - 2.400, din care 2.000 pentru civili şi 400 pentru militari;
– clasa I - 1.200, din care 1.000 pentru civili şi 200 pentru militari.
(2) Depăşirea numărului prevăzut constituie o încălcare a prezentului regulament. Decoratiile conferite peste numărul limita sunt nule de drept, iar însemnele vor fi restituite.
ART. 4
(1) Cetăţenii străini decorati cu Crucea Serviciul Credincios nu sunt cuprinşi în numărul menţionat la art. 3 din prezentul regulament.
(2) Crucea se conferă cetăţenilor străini numai cu avizul favorabil al guvernelor ţărilor respective.
ART. 5
Crucea Serviciul Credincios conferita militarilor români şi străini cu însemne de război nu intră în numărul prevăzut la art. 3 din prezentul regulament.
ART. 6
(1) Însemnul Crucii Serviciul Credincios este identic cu cel al ordinului cu acest nume în grad de Cavaler, cu deosebirea ca este din metal, fără email. Deosebirea dintre clase este următoarea:
- crucea clasei a III-a este din tombac, de culoarea bronzului;
– crucea clasei a II-a este din argint cu titlul de 800 la mie şi are culoarea naturala a metalului;
– crucea clasei I este din argint cu titlul de 800 la mie şi este placata cu aur.
(2) Panglica crucii, lata de 35 mm şi cu înălţimea aparenta de 50 mm, este din rips moarat de culoare bleu, având pe margini şi la centru câte o dunga alba, lata de 4 mm.
ART. 7
Modelul pentru militari are între însemn şi cununa doua spade incrucisate, lungi de 28 mm.
ART. 8
Modelul de război are între bratele crucii doua spade incrucisate, lungi de 43 mm, şi panglica are marginal câte o bandă aurie lata de 2 mm.
ART. 9
(1) La toate clasele, o dată cu însemnul se acordă rozeta şi baretele decoratiei.
(2) Rozeta, care se poarta de civili la reverul stang al hainei/taiorului, are forma unui triunghi echilateral cu laturile de 16 mm, confectionat din rips bleu, având pe centru şi la colturi câte o bandă alba de 2 mm. Pe spate exista un sistem de prindere.
(3) Bareta este lungă de 18 mm şi înaltă de 10 mm, din rips, şi are culorile de baza ale panglicii reduse cu 50%; panglica este prinsă pe un suport metalic care are pe spate o agrafa de prindere.
(4) Bareta se poarta la uniforma - ţinuta zilnica, pe pieptul stang.
(5) În cazul în care un militar a fost decorat cu doua sau trei clase ale crucii, baretele acestora se poarta alăturat.
(6) Bareta insemnului de război primeşte şi doua spade incrucisate, lungi de câte 15 mm, brodate cu mătase galbena.
(7) Pentru doamne panglica se pliaza sub forma de funda (papion), având o lungime de 120 mm.
ART. 10
Cutia (ecranul) care conţine decoratia este imbracata la exterior cu piele mata de culoare albastru deschis, iar în interior este captusita cu mătase alba. Pe capacul cutiei sunt imprimate aurit stema României, denumirea şi clasa crucii.
ART. 11
Decorarea cu Crucea Serviciul Credincios se poate face numai după îndeplinirea cu rezultate de excepţie a unor funcţii civile sau militare timp de 7 ani.
ART. 12
(1) Nimeni nu poate fi distins cu Crucea Serviciul Credincios decât începând cu clasa a III-a, exceptându-se prima promotie de decorare.
(2) La instituirea crucii Preşedintele României poate să confere din proprie iniţiativă un număr de 20 de cruci, în orice clasa. Acesta nu face parte din numărul prevăzut la art. 3 din prezentul regulament.
(3) Pentru a fi înaintat într-o clasa superioară este necesară efectuarea unui stagiu în clasa imediat inferioară, astfel:
- de la clasa a III-a la clasa a II-a - 3 ani;
– de la clasa a II-a la clasa I - 5 ani.
(4) Inclusiv pentru prima promotie de decorare, până la maximum 15% din numărul fiecărei clase, propunerile de conferire trebuie să ţină seama de criteriile de admitere şi promovare stabilite în prezentul regulament. Acordarea claselor superioare se face ca urmare a unei insumari de merite de excepţie, care ar fi putut conduce la decorari succesive.
ART. 13
Pentru merite cu totul de excepţie vechimea şi stagiile prevăzute la art. 11 şi 12 din prezentul regulament pot fi reduse cu maximum o treime.
ART. 14
(1) Promovarea într-o clasa superioară conduce automat la radierea persoanei respective din evidenta clasei inferioare, locul devenind vacant.
(2) Însemnul clasei inferioare rămâne în posesia persoanei decorate.
(3) Civilii poarta însemnul clasei cele mai mari; militarii poarta, la ocazii festive, toate clasele ataşate pe o bareta, conform ierarhiei stabilite prin art. 32 din Legea nr. 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României.
ART. 15
Brevetele pentru Crucea Serviciul Credincios sunt validate astfel: pentru clasa I prin semnatura autografa a Preşedintelui României şi contrasemnatura autografa a cancelarului ordinelor, pentru clasa II-a prin parafa Preşedintelui României şi contrasemnatura autografa a cancelarului ordinelor, iar pentru clasa a III-a prin parafele Preşedintelui României şi a cancelarului ordinelor.
ART. 16
Medalia Naţionala Serviciul Credincios este, ierarhic, cea de-a doua distincţie minora care se poate acorda cetăţenilor români şi străini fără studii superioare, pentru a le recompensa serviciile deosebite, civile sau militare, aduse statului român pe timp de pace sau pe timp de război. Medalia este echivalenta ca importanţa şi se acordă pentru aceleaşi merite pentru care se acordă persoanelor cu studii superioare Ordinul Serviciul Credincios.
ART. 17
Medalia Serviciul Credincios are trei clase; aceste sunt, în ordine crescatoare:
- clasa a III-a;
– clasa a II-a;
– clasa I.
ART. 18
(1) Medalia se conferă pe viaţa. Medalia are însemne pentru civili, militari şi de război.
(2) Numărul posesorilor clasei a III-a este nelimitat.
(3) Numărul posesorilor celorlalte doua clase este limitat la 5.400, astfel:
- pentru clasa a II-a - 3.600, din care 3.000 pentru civili şi 600 pentru militari;
– pentru clasa I - 1.800, din care 1.500 pentru civili şi 300 pentru militari.
ART. 19
(1) Cetăţenii străini decorati cu Medalia Serviciul Credincios nu sunt cuprinşi în numărul prevăzut la art. 18 din prezentul regulament.
(2) Medalia se conferă cetăţenilor străini numai cu avizul favorabil al guvernelor ţărilor respective.
ART. 20
Medalia Serviciul Credincios conferita militarilor români cu însemne de război nu intră în numărul prevăzut la art. 18 din prezentul regulament.
ART. 21
(1) Însemnul Medaliei Serviciul Credincios este o piesa circulara cu diametrul de 35 mm şi grosimea de 2 mm, cu bordura suprainaltata, groasa de 3,5 mm.
(2) Pe avers este stantata în centru stema României, cu înălţimea de 25 mm, şi la margini o cununa din frunze de laur, lata de 2 mm.
(3) Pe revers, într-o cununa formată din două ramuri, laur (la stanga) şi stejar (la dreapta), este scris "SERVICIUL/CREDINCIOS" cu litere înalte de 1,5 mm.
(4) Medalia este surmontata de o cununa ovala din frunze de stejar şi de un inel prin care se prinde panglica.
(5) Panglica este din rips moarat bleu, lata de 35 mm, cu câte o dunga alba marginal şi pe mijloc, late de 2 mm fiecare.
ART. 22
Deosebirea dintre clase este următoarea:
- însemnul clasei a III-a este din tombac de culoarea bronzului;
– însemnul clasei a II-a este din tombac argintat;
– însemnul clasei I este din argint cu titlul de 800 la mie, placat cu aur.
ART. 23
Modelul pentru militari are între însemne şi cununa doua spade incrucisate, cu lungimea de 32 mm.
ART. 24
Modelul de război este identic cu cel pentru militari, dar panglica are marginal câte o dunga aurie lata de 2 mm şi pe ea sunt aplicate doua spade incrucisate, lungi de 25 mm.
ART. 25
Însemnul pentru doamne este identic, dar panglica se pliaza sub forma de funda (papion), având lungimea de 100 mm.
ART. 26
(1) La toate clasele, o dată cu însemnul se acordă rozeta şi baretele decoratiei.
(2) Rozeta, care se poarta de către civili la reverul stang al hainei/taiorului, are forma unui triunghi echilateral cu laturile de 16 mm, confectionat din rips bleu, având pe centru şi la colturi câte o bandă alba de 1 mm. Pe spate exista un sistem de prindere.
(3) Bareta este lungă de 18 mm şi înaltă de 10 mm, are culorile de baza ale panglicii reduse cu 50%; panglica este prinsă pe un suport metalic care are pe spate o agrafa de prindere.
(4) Bareta se poarta la uniforma - ţinuta zilnica, pe pieptul stang.
(5) În cazul în care un militar a fost decorat cu doua sau trei clase ale medaliei, baretele acestora se poarta alăturat.
(6) Bareta insemnului de război primeşte şi doua spade incrucisate, lungi de câte 15 mm, brodate cu mătase galbena.
ART. 27
(1) Cutia (ecranul) care conţine decoratia este din lemn, imbracata la exterior cu piele mata de culoare albastru deschis, iar în interior cu mătase alba.
(2) Pe capacul cutiei sunt imprimate, aurit, stema României, denumirea şi clasa medaliei.
ART. 28
Decorarea cu Medalia Serviciul Credincios se poate face numai după îndeplinirea cu rezultate deosebite a unor funcţii civile sau militare timp de 5 ani.
ART. 29
(1) Nimeni nu poate fi distins cu Medalia Serviciul Credincios decât începând cu clasa a III-a.
(2) La instituirea medaliei Preşedintele României poate să confere din proprie iniţiativă un număr de 15 medalii, în clasele a II-a şi I. Acesta nu face parte din numărul prevăzut la art. 18 din prezentul regulament. Pentru clasa a III-a numărul nu este limitat.
(3) Pentru a fi înaintat într-o clasa superioară este necesară efectuarea unui stagiu în clasa imediat inferioară, astfel:
- de la clasa a III-a la clasa a II-a - 3 ani;
– de la clasa a II-a la clasa I - 4 ani.
(4) Inclusiv pentru prima promotie de decorare propunerile de conferire trebuie să ţină seama de criteriile de admitere şi de promovare stabilite în prezentul regulament.
(5) Acordarea claselor superioare se face ca urmare a unei insumari de merite deosebite, care ar fi putut conduce la decorari succesive.
ART. 30
Pentru merite cu totul deosebite vechimea şi stagiile prevăzute la art. 28 şi 29 din prezentul regulament pot fi reduse cu maximum o treime.
ART. 31
(1) Promovarea într-o clasa superioară conduce automat la radierea persoanei respective din evidenta clasei inferioare, locul devenind vacant.
(2) Însemnul clasei inferioare rămâne în posesia persoanei decorate.
(3) Civilii poarta numai însemnul clasei cele mai mari; militarii poarta, la ocazii festive, toate clasele ataşate pe o bareta, conform ierarhiei stabilite prin art. 31 şi 32 din Legea nr. 29/2000.
ART. 32
Brevetele pentru Medalia Serviciul Credincios sunt validate astfel: pentru clasa a III-a prin parafele Preşedintelui României şi a cancelarului ordinelor, pentru clasa a II-a prin parafa Preşedintelui României şi contrasemnatura autografa a cancelarului ordinelor, iar pentru clasa I prin semnatura autografa a Preşedintelui României, cu contrasemnatura autografa a cancelarului ordinelor.
ART. 33
Persoanele decorate cu Crucea şi Medalia Serviciul Credincios clasa I, în cazul în care decernarea insemnului nu a fost facuta direct de şeful statului, pot solicita, prin Cancelaria Ordinelor, dreptul de a fi primite în audienta de Preşedintele României pentru a-i multumi personal. În funcţie de programul Preşedintelui României, Cancelaria Ordinelor va organiza audiente personale sau în grup pentru cei decorati.
ART. 34
(1) În termen de 6 luni de la data publicării prezentului regulament în Monitorul Oficial al României, persoanele decorate până în anul 1947 cu Crucea şi Medalia Serviciul Credincios pentru civili pot depune la Cancelaria Ordinelor o solicitare şi copii de pe înscrisuri brevete sau extrase din Monitorul Oficial, cuprinzând decretul de conferire -, care să ateste calitatea şi clasa avute.
(2) În termen de 60 de zile de la primirea solicitărilor Cancelaria Ordinelor, după verificarea autenticităţii datelor primite, va inainta Preşedintelui României propunerea de decret privind numirea persoanelor respective în clasa imediat superioară.
Crucea Serviciul Credincios
Clasa I (a se vedea imaginea asociată)
Clasa a II-a (a se vedea imaginea asociată)
Clasa a III-a (a se vedea imaginea asociată)
Medalia
Serviciul Credincios
Civili (a se vedea imaginea asociată)
Militari (a se vedea imaginea asociată)
Război (a se vedea imaginea asociată)
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: