Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
──────────
Conţinut de PLANUL de management din 28 decembrie 2022, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 29 din 10 ianuarie 2023.
──────────
CAP. I
Dispoziţii generale
ART. 1
Scopul prezentului regulament este de a reglementa activităţile antropice care se desfăşoară pe suprafaţa ariei naturale protejate R0SCI0312 Castanii comestibili de la Buia, în vederea asigurării punerii în aplicare a măsurilor din Planul de management, în acord cu prevederile legislaţiei de mediu în vigoare, în contextul conservării şi utilizării durabile a resurselor naturale din aria protejată menţionată anterior.
CAP. II
Reglementarea activităţilor din interiorul si vecinătatea ariei naturale protejate
ART. 2
Autorităţile cu competenţe şi responsabilităţi în reglementarea activităţilor din sit instituie de comun acord cu ANANP măsuri speciale pentru conservarea sau utilizarea durabilă a resurselor naturale.
ART. 3
Pentru planurile/proiectele/activităţile din interiorul sitului sau vecinătatea acestuia, emiterea actelor de reglementare se va face cu respectarea procedurilor aflate în vigoare, pe baza documentaţiilor de mediu specifice, ţinându-se seama de avizul ANANP.
ART. 4
(1) Terenurile agricole din perimetrul sitului R0SCI0312 evidenţiate ca pajişti, păşuni sau păşuni împădurite, indiferent de forma de proprietate, se folosesc în exclusivitate pentru păşunat, fâneaţă, cultivarea plantelor de nutreţ, în vederea obţinerii de masă verde, fân sau seminţe. Pe aceste suprafeţe se pot amplasa perdele de protecţie a pajiştilor.
(2) Păşunatul pe teritoriul sitului de importanţă comunitară R0SCI0312 se desfăşoară cu respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare. Utilizarea raţională a pajiştilor şi păşunilor pentru cosit şi/sau păşunat, se face numai cu animalele domestice proprietate a membrilor comunităţilor ce deţin aceste păşuni sau care deţin dreptul de utilizare a acestora în orice formă recunoscută prin legislaţia naţională în vigoare, pe suprafeţele, în perioadele şi cu speciile şi efectivele avizate de ANANP, astfel încât să nu fie afectate habitatele naturale.
ART. 5
Amplasarea locurilor pentru stâne se va face în afara zonelor unde a fost identificată vegetaţia caracteristică habitatului determinant pentru R0SCI0312.
ART. 6
În cazul producerii de fenomene de forţă majoră - incendii, calamităţi naturale, epizootii, focare de infecţie, sau altele asemenea, instituţiile abilitate intervin conform competenţelor legale.
ART. 7
Activităţile de cercetare ştiinţifică pe teritoriul ariei naturale protejate se desfăşoară cu avizul ANANP, care le sprijină logistic şi financiar, în limita posibilităţilor.
ART. 8
Pe teritoriul R0SCI0312 Castanii comestibili de la Buia este interzisă realizarea focului deschis, în afara vetrelor special amenajate.
CAP. III
Alte reglementări
ART. 9
Circulaţia autovehiculelor, motocicletelor, bicicletelor şi a altor vehicule în site este permisă numai pe drumurile existente.
ART. 10
Fotografierea sau filmarea în scopuri comerciale se poate realiza numai cu acordul ANANP.
ART. 11
Recoltarea de ciuperci comestibile, plante medicinale, activităţi desfăşurate în scopuri comerciale, sunt permise doar cu respectarea legislaţiei specifice în vigoare şi avizul ANANP.
ART. 12
Următoarele activităţi/acţiuni necesită obţinerea în prealabil a aprobării ANANP:
a) activităţi de cercetare, toate tipurile de investigaţii ştiinţifice
b) activităţi instructiv - educative desfăşurate de şcoli, licee, facultăţi, stagii de practică, aplicaţii tematice având ca obiect educaţia biologică, ecologică, şi altele asemenea,
c) acţiunile de prevenire şi /sau combatere a înmulţirii în masă a dăunătorilor,
d) acţiunile specifice Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Administraţiei şi Internelor,
e) acţiunile de înlăturare a efectelor unor fenomene naturale,
f) altele activităţi/acţiuni care pot genera impact negativ asupra habitatului determinant. Cap IV. Sancţiuni
ART. 13
Încălcarea prevederilor prezentului regulament atrage, după caz, răspunderea contravenţională, penală, materială sau civilă conform legislaţiei în vigoare. Sancţiunile pentru încălcarea prezentului regulament se pot aplica atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice.
ART. 14
Pentru încălcarea prevederilor prezentului regulament se aplică sancţiunea contravenţională prevăzută la art. 53, alin. 3.1, (a), din O.U.G. nr. 57/2007 aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul în care fapta nu este sancţionată prin alte acte normative;
ART. 15
Aplicarea prezentului regulament se face de către personalul ANANP şi de către personalul cu atribuţii de control al altor structuri abilitate din punct de vedere legal. Personalul împuternicit să aplice regulamentul îşi dovedeşte identitatea cu legitimaţii de serviciu.
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: