Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
REGULAMENT din 26 aprilie 2023 de acordare a voucherelor de vacanţă pentru unităţile/instituţiile de învăţământ de stat, în Ministerul Educaţiei şi în alte instituţii publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii 2023-2026
EMITENT: Ministerul Educaţiei PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 374 din 3 mai 2023
──────────
Aprobat prin ORDINUL nr. 4.072 din 26 aprilie 2023, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 374 din 3 mai 2023.
──────────
CAP. I
Prevederi cu caracter general
ART. 1
Prezentul regulament stabileşte modalitatea de acordare anuală a voucherelor de vacanţă pentru anii 2023-2026 în unităţile/instituţiile de învăţământ de stat, în Ministerul Educaţiei şi în alte instituţii publice din subordinea/coordonarea acestuia, denumite în continuare unităţi/instituţii.
ART. 2
(1) Voucherele de vacanţă se acordă anual şi se emit doar pe suport electronic, în limita sumelor prevăzute în bugetul anual şi distinct cu această destinaţie în bugetul Ministerului Educaţiei, aprobat prin legea bugetului de stat pentru anul financiar pentru care se acordă.
(2) Valoarea voucherelor de vacanţă este de 1.450 de lei pentru un salariat/an.
(3) Valoarea nominală a voucherelor de vacanţă nu poate fi diminuată în niciun mod şi este multiplu de 50 lei.
ART. 3
(1) Beneficiază de vouchere de vacanţă persoanele care au desfăşurat efectiv activitate în anul pentru care se acordă, în unităţile/instituţiile prevăzute la art. 1.
(2) Voucherele de vacanţă se acordă tuturor persoanelor care au sau au avut calitatea de salariat în unităţile/instituţiile prevăzute la art. 1 în anul pentru care se acordă. Valoarea voucherelor de vacanţă este proporţională cu perioada lucrată.
(3) Beneficiază de vouchere de vacanţă doar personalul încadrat în unităţile/instituţiile prevăzute la art. 1, pe posturile aprobate prin organigramele acestora.
(4) Beneficiază de vouchere de vacanţă şi personalul încadrat în unităţile/instituţiile prevăzute la art. 1, care se află în situaţiile prevăzute la art. 145 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(5) În cazul în care salariatul al cărui contract individual de muncă/raport de serviciu la data acordării voucherelor de vacanţă este suspendat sau a încetat în cursul anului calendaristic pentru care se acordă vouchere, acesta beneficiază de vouchere de vacanţă numai dacă, în termen de maximum 30 de zile de la data suspendării/încetării contractului individual de muncă/raportului de serviciu, depune la unitate/instituţie o cerere în acest sens, precum şi dovada achitării impozitului aferent prin virament bancar în contul unităţii/instituţiei.
(6) Prin excepţie de la prevederile alin. (5), pentru anul 2023 cererea se depune în maximum 30 de zile de la data publicării prezentului regulament în Monitorul Oficial al României, Partea I.
CAP. II
Modalitatea de acordare a voucherelor de vacanţă
ART. 4
(1) În cazul încadrării în sistem de cumul/plata cu ora, voucherele de vacanţă sunt acordate de către angajatorii unde beneficiarii în cauză îşi au funcţia de bază, potrivit legii. Beneficiarii au obligaţia de a depune la unitate/instituţie o declaraţie, în scris, în care să precizeze angajatorul unde au funcţia de bază.
(2) În cazul salariaţilor din cadrul unităţilor/instituţiilor prevăzute la art. 1, care în cursul anului au desfăşurat activitatea la mai mulţi angajatori, se acordă o singură indemnizaţie de vacanţă, sub formă de vouchere, conform art. 3, de către angajatorul unde beneficiarul în cauză îşi are funcţia de bază, potrivit legii.
(3) În cazul salariaţilor din cadrul unităţilor/instituţiilor prevăzute la art. 1, care în cursul anului au desfăşurat activitatea succesiv la mai mulţi angajatori, se acordă o singură indemnizaţie de vacanţă, sub formă de vouchere, conform art. 3, de către angajatorul unde beneficiarul îşi desfăşoară activitatea în momentul acordării voucherelor de vacanţă, avându-se în vedere activitatea desfăşurată şi la angajatorii anteriori.
(4) Angajatul care beneficiază de vouchere de vacanţă nu mai beneficiază în cursul anului de bilete de odihnă, acordate potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.
(5) Personalul angajat cu mai mult de o normă/post beneficiază de vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 de lei/an, în condiţiile prezentului articol.
ART. 5
(1) Pentru personalul angajat cu contract individual de muncă cu timp parţial, voucherele de vacanţă se acordă proporţional cu durata timpului de muncă, raportat la valoarea maximă a voucherelor de vacanţă stabilită pentru programul normal de lucru.
(2) În cazul personalului transferat sau detaşat din unităţile/instituţiile prevăzute la art. 1 se acordă vouchere de vacanţă cu condiţia prezentării de către salariat a unei adeverinţe din care să rezulte că angajatorul de la care s-a transferat/detaşat nu i-a acordat voucherele de vacanţă pentru anul în curs până la data realizării transferului/detaşării. În situaţia în care depunerea adeverinţei nu este posibilă, salariatul depune la unitate/instituţie o declaraţie pe propria răspundere din care rezultă că nu a beneficiat de vouchere de vacanţă aferente anului în curs la unitatea/instituţia de la care s-a transferat/detaşat.
(3) Pentru personalul detaşat de la alţi angajatori la unităţile/instituţiile prevăzute la art. 1 care au calitatea de angajator, voucherele de vacanţă se acordă în condiţiile art. 3.
ART. 6
Beneficiarii care nu doresc să primească vouchere de vacanţă, anual, depun o solicitare scrisă în acest sens la unitatea/instituţia angajatoare, astfel:
a) pentru anul 2023, în termen de 30 de zile de la data publicării prezentului regulament în Monitorul Oficial al României, Partea I;
b) pentru anii 2024-2026, până la data de 31 martie a fiecărui an.
CAP. III
Evidenţa şi plata voucherelor de vacanţă
ART. 7
(1) Beneficiarul poate utiliza voucherele de vacanţă pe suport electronic pe baza actului de identitate, numai pentru achiziţionarea de servicii turistice de la unităţile afiliate.
(2) În cazul voucherelor de vacanţă alimentate pe suport electronic şi necuvenite, angajatorul are obligaţia de a comunica în timp util informaţiile relevante unităţii emitente, pentru ca aceasta să poată face restituirea valorilor către angajator.
(3) Voucherul de vacanţă are perioadă de valabilitate de un an de la data alimentării suportului electronic, fără a se înţelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului.
(4) Angajatorii sunt obligaţi să înştiinţeze beneficiarii cu privire la data alimentării suportului electronic şi valoarea voucherelor de vacanţă transferate pe acesta.
(5) Beneficiarii voucherelor de vacanţă au dreptul să îşi aleagă unitatea afiliată pentru achiziţionarea serviciilor turistice.
ART. 8
(1) La primirea voucherelor de vacanţă, personalul beneficiar semnează o declaraţie pe propria răspundere privind restituirea voucherelor de vacanţă rămase neutilizate la data încheierii perioadei de valabilitate a acestora şi/sau a sumelor necuvenite la data încetării contractului individual de muncă/ raportului de serviciu.
(2) La sfârşitul perioadei de valabilitate a suportului electronic pe care au fost alimentate voucherele de vacanţă sau la data încetării raporturilor de muncă, beneficiarul are obligaţia de a restitui angajatorului suportul electronic, iar acesta, la rândul lui, va restitui suportul electronic unităţii emitente.
(3) În cazul în care beneficiarul a utilizat în totalitate sau în parte voucherele de vacanţă alimentate electronic, iar ulterior intervine o cauză de restituire, acesta va restitui angajatorului contravaloarea voucherelor de vacanţă necuvenite utilizate, în termen de 60 de zile de la producerea cauzei care determină restituirea.
ART. 9
Se interzice beneficiarului:
a) utilizarea voucherelor de vacanţă pentru achiziţionarea altor servicii decât cele prevăzute la art. 23 din Normele metodologice privind acordarea voucherelor de vacanţă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 215/2009, cu modificările şi completările ulterioare;
b) comercializarea voucherelor de vacanţă în schimbul unor sume de bani şi/sau al altor bunuri şi/sau servicii.
CAP. IV
Dispoziţii finale
ART. 10
(1) Ordonatorii de credite răspund de modul de acordare a voucherelor de vacanţă şi au obligaţia de a angaja şi de a utiliza creditele bugetare necesare aplicării prezentului regulament numai în limita prevederilor şi destinaţiilor aprobate, cu respectarea dispoziţiilor Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv ale Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, după caz.
(2) Ordonatorii de credite au obligaţia de a demara procedura de achiziţie a voucherelor de vacanţă din momentul în care creditele bugetare cu această destinaţie sunt cuprinse în bugetul unităţii/instituţiei prevăzute la art. 1.
(3) În vederea stabilirii valorii estimate a contractului de achiziţie a voucherelor de vacanţă se iau în considerare numai costurile necesare serviciilor de emitere şi transport ale suporturilor electronice, fără a fi luată în calcul şi valoarea nominală a voucherelor de vacanţă.
(4) Ordonatorii de credite ţin evidenţa voucherelor de vacanţă conform situaţiilor cuprinse în anexele la Normele metodologice privind acordarea voucherelor de vacanţă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 215/2009, cu modificările şi completările ulterioare.
(5) Potrivit clasificaţiei economice a cheltuielilor bugetare, voucherele de vacanţă se cuprind la titlul „Cheltuieli de personal“, articolul „Cheltuieli salariale în natură“, cod 10.02.06. „Vouchere de vacanţă“.
(6) Sumele reprezentând vouchere de vacanţă sunt supuse impozitării în luna în care au fost acordate beneficiarului.
(7) Pentru voucherele de vacanţă alimentate pe suport electronic şi neutilizate în perioada de valabilitate, unitatea emitentă restituie valorile nominale către angajator. Valoarea restituită de către unităţile emitente va fi virată la bugetul de stat la titlul 85 „Plăţi efectuate în anii precedenţi şi recuperate în anul curent“.
(8) În situaţia în care se restituie contravaloarea voucherului de vacanţă, persoana beneficiază de recalcularea impozitului în luna următoare restituirii.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: