Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 22 aprilie 1993  privind subscriptia publica si oferta publica de vinzare de titluri de valoare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 22 aprilie 1993 privind subscriptia publica si oferta publica de vinzare de titluri de valoare

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 103 din 21 mai 1993

Agentia Nationala pentru Titluri de Valoare, abreviata pentru scopurile prezentului regulament A.N.T.V., in conformitate cu prevederile <>Hotaririi Guvernului nr. 552/1992 privind circulatia titlurilor de valoare, denumita in continuare hotarirea Guvernului, ale <>Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, denumita in continuare lege, si ale Regulamentului-cadru privind organizarea si functionarea A.N.T.V., emite prezentul Regulament privind subscriptia publica si oferta publica de vinzare de titluri de valoare.

CAP. 1
Prevederi generale

ART. 1
In sensul prezentului regulament:
Emitentul de titluri de valoare este o persoana juridica care a emis, emite sau intentioneaza sa emita titluri de valoare si care isi asuma obligatia de a recunoaste si onora drepturile conferite de acestea, in conditiile legii.
Investitorul este o persoana fizica sau juridica care cumpara titluri de valoare exclusiv pentru scopul de a investi si nu pentru a le tranzactiona sau a le redistribui.
Titlurile de valoare reprezinta actiuni, obligatiuni si alte instrumente financiare calificate de A.N.T.V. drept titluri de valoare.
Intermedierea de titluri de valoare reprezinta activitatea desfasurata de o persoana juridica, denumita agentie de negociere, autorizata de A.N.T.V.
Oferta publica de titluri de valoare reprezinta oferta facuta, in conformitate cu prevederile art. 70, 119 si 158 din lege, de catre un emitent, prin subscriptie publica, sau de catre un detinator de titluri de valoare, printr-un prospect de emisiune sau prospect de vinzare, denumite in continuare prospect de oferta publica.
Ofertantul reprezinta persoana juridica ce procedeaza la emisiunea sau vinzarea de titluri de valoare prin oferta publica.
Informatiile confidentiale reprezinta informatii de orice natura referitoare la oferta publica de titluri de valoare, cit si la activitatea de intermediere a agentiilor si agentilor de negociere, care nu au fost inca dezvaluite publicului si a caror dezvaluire ar putea influenta asupra activitatii ofertantului sau a tranzactiilor cu titluri de valoare.
ART. 2
Orice ofertant trebuie sa respecte prevederile legii, ale hotaririi Guvernului si ale prezentului regulament.
ART. 3
Oferta publica de titluri de valoare se va derula prin agentiile de negociere a titlurilor de valoare, autorizate de A.N.T.V.

CAP. 2
Autorizarea ofertei publice

ART. 4
Persoanele juridice care procedeaza la emisiunea sau vinzarea de titluri de valoare prin oferta publica sint obligate sa se inregistreze si sa obtina autorizatia de emisiune sau de vinzare de la A.N.T.V., pe baza prospectului de oferta publica.
In cazul in care ofertantul a procedat anterior cererii de autorizare inregistrata la A.N.T.V. la o oferta publica de titluri de valoare care nu a fost inchisa, autorizarea noii oferte publice va fi conditionata de inchiderea celei precedente si de prezentarea cererii de mentiuni suplimentare eliberate de Oficiul Registrului comertului, prin care sa se ateste aceasta.
ART. 5
Ofertantul, in momentul depunerii cererii de inregistrare a ofertei publice la A.N.T.V., trebuie sa faca dovada ca este titularul titlurilor de valoare si ca are deplina disponibilitate asupra acestora.
ART. 6
Prospectul de oferta publica va cuprinde datele de identificare a emitentului, organizarea, situatia economico-financiara si evolutia activitatii acestuia, informatii privind caracteristicile titlurilor de valoare ce urmeaza a fi oferite, precum si alte elemente, in conformitate cu prevederile legii si ale hotaririi Guvernului. Continutul-cadru al prospectului de oferta publica este prezentat in anexa nr. 1.
Informatiile cuprinse in prospectul de oferta publica vor fi prezentate pe raspunderea emitentului si vor purta semnaturile a doua persoane, in conformitate cu prevederile legii.
ART. 7
A.N.T.V. va autoriza oferta publica de titluri de valoare in termen de 20 de zile de la data primirii cererii de autorizare si a prospectului de oferta publica.
Orice solicitare de informatii suplimentare sau de modificare a celor prezentate anterior, din initiativa A.N.T.V. sau a ofertantului, va influenta termenul de 20 de zile, care va incepe sa curga de la data depunerii respectivelor informatii sau modificari.
Autorizatia certifica faptul ca, la data emiterii acesteia, oferta publica de titluri de valoare indeplineste conditiile legale privind continutul prospectului de oferta publica, precum si publicitatea si transparenta procedurilor utilizate de ofertant.
Autorizatia nu constituie, nu implica si nu poate fi interpretata ca o opinie sau o aprobare din partea A.N.T.V. referitoare la eficienta plasamentului in respectivele titluri de valoare sau la conditiile de pret prin care acestea sint oferite prin intermediul prospectului de oferta publica.
Continutul alineatului anterior va figura obligatoriu pe coperta prospectului de oferta publica.
Dupa autorizarea ofertei publice de titluri de valoare de catre A.N.T.V., conform legii, un exemplar al prospectului de oferta publica va fi depus la Oficiul Registrului comertului.
ART. 8
Orice oferta publica de titluri de valoare initiata fara o astfel de autorizatie va face obiectul unui anunt public al A.N.T.V.. De asemenea, A.N.T.V. va face publica orice alta incalcare a prevederilor legale privind oferta publica de titluri de valoare, imediat ce a luat cunostinta de aceasta.

CAP. 3
Desfasurarea ofertei publice

ART. 9
Oferta publica de titluri de valoare legal autorizata poate fi initiata incepind cu a 7-a zi dupa data publicarii anuntului continind informatii generale despre oferta cuprinse in prospectul de oferta publica. Perioada de ofertare poate fi prelungita, la cererea ofertantului titlurilor de valoare, o singura data si fara a depasi un an de la data hotaririi adunarii generale a actionarilor, cu conditia ca motivele invocate sa fie acceptate de A.N.T.V., iar prospectul de oferta publica sa contina o prevedere care sa stipuleze aceasta posibilitate.
Daca in perioada desfasurarii ofertei publice de titluri de valoare se constata ca prospectul de oferta publica include o afirmatie neadevarata sau ca omite un fapt material relevant, ofertantul titlurilor de valoare va corecta imediat prospectul de oferta publica si va comunica aceste fapte A.N.T.V., agentiei de negociere, precum si fiecarei persoane care a primit sau urmeaza sa primeasca prospectul de oferta publica.
ART. 10
Pe baza prospectului de oferta publica autorizat de A.N.T.V. si dupa inregistrarea lui la Oficiul Registrului comertului, agentia de negociere va publica, in beneficiul ofertantului, un anunt intr-un ziar de larga circulatie cu cel putin 7 zile inainte de data deschiderii ofertei, in conformitate cu prevederile art. 7 din hotarirea Guvernului. Continutul acestui anunt va fi avizat de A.N.T.V.
Copii ale prospectului de oferta publica vor fi puse la dispozitia publicului, pe toata perioada ofertei publice, la sediul inregistrat al ofertantului si al agentiei de negociere care intermediaza oferta, precum si in alte locuri, accesibile publicului.
ART. 11
Pe durata ofertei publice de titluri de valoare, ofertantul poate sa emita comunicari referitoare la oferta numai cu aprobarea A.N.T.V.
ART. 12
Ofertantii de titluri de valoare pot inchide oferta publica inainte de data stabilita, daca oferta a fost in intregime subscrisa sau achizitionata si daca in prospectul de oferta publica este prevazuta acesta posibilitate.
Inchiderea anticipata a ofertei nu este permisa in primele 7 zile de la inceperea perioadei de ofertare.
ART. 13
Daca, in cazul majorarii capitalului social prin emisiune de actiuni, subscrierile publice de titluri de valoare depasesc capitalul social prevazut in prospectul de oferta publica sau sint mai mici decit acesta, ofertantii sint obligati sa supuna aprobarii adunarii generale a actionarilor marirea sau, dupa caz, micsorarea capitalului social la nivelul subscriptiei, cu conditia ca aceste posibilitati sa fi fost prevazute in prospectul de oferta publica si sa se obtina avizul A.N.T.V.
Alocarea titlurilor de valoare catre toti investitorii in situatia in care subscrierile publice de titluri de valoare depasesc capitalul social prevazut in prospectul de oferta publica se va face pe principiul proportionalitatii, in functie de ponderea cererii fiecarui investitor in cererea totala.
ART. 14
Titlurile de valoare vor fi puse la dispozitia investitorului dupa inchiderea ofertei.
ART. 15
Pretul unitar al titlurilor de valoare oferite este unic si nu este modificabil pe perioada ofertei.
ART. 16
Acceptarile ofertei de catre investitori sint irevocabile si neconditionate.
ART. 17
Orice persoana sau grup de persoane care, ca rezultat al subscriptiei sau achizitionarii directe sau indirecte a drepturilor de proprietate asupra oricarui titlu de valoare, este direct sau indirect proprietarul a mai mult de 10% din totalul general al drepturilor de vot corespunzator tuturor categoriilor de actiuni cu drept de vot ale emitentului, va trimite acestuia la sediul sau principal, precum si la A.N.T.V., in termen de 10 zile de la achizitionare, declaratia de intentie. Continutul acestei declaratii este prezentat in anexa nr. 2 la prezentul regulament.
Persoana sau grupul de persoane de la alin. 1 va notifica imediat la A.N.T.V incetarea situatiei care a necesitat transmiterea declaratiei de intentie.
In sensul acestui articol, grup de persoane semnifica doua sau mai multe persoane intre care exista un acord de exercitare in comun a drepturilor de vot aferente actiunilor detinute.
ART. 18
Se interzice oricarui ofertant, cit si agentiilor de negociere sa ofere public titluri de valoare inainte de data stabilita pentru deschiderea ofertei sau dupa data inchiderii acesteia.
ART. 19
Agentia de negociere va intocmi un raport al rezultatelor ofertei publice de titluri de valoare, care va fi inaintat A.N.T.V. si ofertantului in cel mult 7 zile de la data inchiderii ofertei publice.

CAP. 4
Informatii confidentiale

ART. 20
Potrivit prezentului regulament, se considera persoane detinatoare de informatii confidentiale membrii consiliului de coordonare si angajatii A.N.T.V., ai emitentului si ai agentiilor de negociere a titlurilor de valoare, precum si consultantii sau colaboratorii acestora.
ART. 21
Membrii consiliului de coordonare, angajatii, precum si consultantii si colaboratorii A.N.T.V. au obligatia de a pastra confidentialitatea informatiilor dobindite in cursul indeplinirii sarcinilor lor.
ART. 22
Informatiile continute in documentele inaintate la A.N.T.V. pentru atestarea agentiilor si agentilor de negociere a titlurilor de valoare, precum si cele referitoare la autorizarea ofertei publice de titluri de valoare au caracter confidential pina in momentul in care sint dezvaluite publicului.
ART. 23
Orice persoana care detine informatii confidentiale este obligata sa nu le valorifice in avantajul propriu sau al unor terti.
ART. 24
Agentiile de negociere sint obligate sa asigure confidentialitatea datelor referitoare la conturile clientilor lor.
ART. 25
Informatiile publice referitoare la ofertant si agentiile de negociere, furnizate A.N.T.V., sint preluate in Sistemul de evidenta a titlurilor de valoare si vor fi accesibile publicului. Totusi, daca un emitent, datorita unei rezolutii adoptate de cel putin 3/4 din numarul membrilor consiliului de administratie, considera ca o anumita informatie este de natura confidentiala si ca dezvaluirea ei ar avea un efect material contrar intereselor sale, actionarilor sai sau detinatorilor altor titluri de valoare ale acestuia, va solicita in scris A.N.T.V. permisiunea sa considere acesta informatie drept confidentiala pentru motivele si perioada specificata in respectiva cerere.

CAP. 5
Sistemul de evidenta a titlurilor de valoare

ART. 26
In scopul asigurarii de informatii publice adecvate privind societatile comerciale care au procedat la emisiunea sau vinzarea de titluri de valoare prin oferta publica, A.N.T.V. va organiza Sistemul de evidenta a titlurilor de valoare.
Inregistrarea in Sistemul de evidenta a titlurilor de valoare se face pe baza informatiilor din prospectul de oferta publica, din raportul continind rezultatele ofertei publice inaintat A.N.T.V. de catre agentia de negociere la inchidere, precum si din raportul anual asupra activitatii societatii comerciale, in conformitate cu prevederile art. 10 din hotarirea Guvernului.
Fiecare societate comerciala inregistrata in Sistemul de evidenta a titlurilor de valoare va furniza A.N.T.V. informatii continue referitoare la modificarile survenite in pozitia sa economica si financiara.
ART. 27
Inregistrarea informatiilor referitoare la un emitent de titluri de valoare aflate in Sistemul de evidenta a titlurilor de valoare poate fi radiata in urmatoarele cazuri:
a) la incetarea activitatii emitentului titlurilor de valoare;
b) la amortizarea sau rascumpararea integrala a obligatiunilor;
c) la cererea justificata a emitentului de titluri de valoare.
ART. 28
Emisiunile de titluri de valoare ale organelor administratiei publice, precum si ale Bancii Nationale a Romaniei in contul statului nu se supun prevederilor prezentului regulament. Totusi, informatiile privind emisiunea de titluri de valoare vor fi incluse in Sistemul de evidenta a titlurilor de valoare prin grija emitentului si a A.N.T.V.

CAP. 6
Dispozitii finale

ART. 29
A.N.T.V. poate suspenda derularea unei oferte publice de titluri de valoare autorizate daca:
a) conditiile pietei nu permit un plasament normal al titlurilor de valoare;
b) oferta publica de titluri de valoare este condusa fara respectarea prevederilor legii, hotaririi Guvernului, ale prezentului regulament sau ale prevederilor din prospectul de oferta publica referitoare la conditiile specifice de derulare a ofertei publice.
ART. 30
A.N.T.V. poate retrage autorizatia de derulare a unei oferte publice de titluri de valoare daca:
a) autorizatia a fost obtinuta pe baza unor informatii false sau de natura sa induca in eroare investitorii;
b) cauzele suspendarii de la art. 29 lit. b) nu au fost inlaturate in termen de 30 de zile de la data suspendarii sau inlaturate fiind, reaparitia lor ar necesita o alta suspendare;
c) ofertantul a informat A.N.T.V. ca nu mai intentioneaza sa procedeze la oferta publica de titluri de valoare respectiva.
In caz de retragere a autorizarii ofertei publice de titluri de valoare, ofertantul se va supune fara intirziere obligatiilor ce decurg din aceasta privind incetarea oricaror activitati legate de oferta publica de titluri de valoare si restituirea sumelor subscrise in cadrul acesteia catre investitori.


ANEXA 1

CONTINUTUL-CADRU al prospectului de oferta publica

1. Informatii generale
1.1. Denumirea si sediul inregistrat al societatii comerciale
1.2. Data si numarul inmatricularii societatii comerciale in Registrul comertului; data modificarii contractului sau a statutului acesteia, cit si a publicarii acestora in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a
1.3. Forma si obiectul de activitate al societatii comerciale; filialele si sucursalele acesteia
1.4. Durata societatii comerciale
1.5. Capitalul social subscris si varsat; rezervele; valoarea bunurilor aduse ca aport in natura in societatea comerciala, modul de evaluare si numarul de actiuni acordate pentru acestea
1.6. Numele si prenumele administratorilor si cenzorilor, domiciliul, cetatenia, virsta, calificarea, experienta profesionala, functia si vechimea in functie a acestora, curriculum vitae pentru directori (virsta, calificarea, experienta profesionala)
1.7. Numele si prenumele sau denumirea actionarilor, domiciliul ori sediul si cetatenia sau nationalitatea acestora; conditiile pentru valabilitatea deliberarilor adunarii generale a actionarilor si modul de exercitare a dreptului de vot; actiunile comanditarilor in societatea in comandita pe actiuni
1.8. Numarul salariatilor si structura acestora pe activitati in cadrul societatii comerciale
1.9. Informatii privind modalitatile de a obtine copii ale prospectului de oferta publica.
2. Activitatea emitentului
2.1. Informatii referitoare la activitatea emitentului, precum si natura rezultatelor inregistrate pe ultimii 3 ani, necesare pentru o evaluare generala de catre viitorul detinator al titlurilor de valoare
2.2. Sarcinile ce greveaza imobilele societatii comerciale
2.3. Bilantul contabil, contul de profit si pierderi pentru anul fiscal trecut sau, in cazul primului an de activitate, evidenta sintetica a perioadei respective, confirmate de organele financiare teritoriale ale Ministerului Finantelor; raportul cenzorilor; dividendele acordate in ultimii 5 ani sau de la constituire
2.4. Principalii factori care fac oferta publica de titluri de valoare speculativa sau de mare risc.
3. Informatii privind emisiunea
3.1. Hotarirea adunarii generale a actionarilor societatii comerciale privind noua emisiune de titluri de valoare si data publicarii acesteia
3.2. Tipul si clasa titlurilor de valoare ce urmeaza a fi emise; numerele de lot si seriile acestora
3.3. Marimea fondurilor scontate a fi obtinute ca urmare a emisiunii de titluri de valoare; numarul si valoarea nominala si/sau valoarea de subscriptie a titlurilor de valoare; pretul propus al emisiunii
3.4. Destinatiile principale ale incasarilor obtinute din vinzarea titlurilor de valoare
3.5. Locul si datele de deschidere si inchidere ale ofertei publice de titluri de valoare; dreptul de anticipare a datei inchiderii
3.6. Procedurile de adoptat in caz de exces de subscriptie, cit si in caz de cerere insuficienta
3.7. Numele si adresa agentiei de negociere care intermediaza oferta publica de titluri de valoare
3.8. Numele si adresa fiecarui autor si/sau agent insarcinat cu plata, executia si mentinerea registrului actionarilor
3.9. Lista cu titlul, suma si procentul voturilor titlurilor de valoare emise de catre emitent si destinate fiecarei persoane sau grup de persoane care au completat o cerere de negociere, lista care va nominaliza fiecare asemenea proprietar.
4. Cerinte informationale privind emisiunea de actiuni
4.1. Titlul clasei de titluri de valoare; specificarea categoriei (nominative sau la purtator), numarul lor pe categorii si valoarea nominala a actiunilor
4.2. Prevederi referitoare la drepturile de dividende, conversie, rascumparare, drepturi de vot, drepturi de lichidare, drepturi de preemtiune si restrictii in ceea ce priveste instrainarea
4.3. Prevederi referitoare la modificarea drepturilor detinatorilor de titluri de valoare
4.4. Orice alte conditii materiale
5. Cerinte informationale privind emisiunea de obligatiuni
5.1. Titlul acestor titluri de valoare, suma oferita si, in caz de inscriere, cantitatea totala autorizata si cantitatea totala la vedere, la cea mai recenta data posibila
5.2. Suma totala a obligatiunilor ce urmeaza sa fie emise si a celor care au mai fost emise, modul de rambursare, valoarea nominala a obligatiunilor, dobinda lor, indicarea daca sint nominative sau la purtator
5.3. Prevederi referitoare la subordonarea drepturilor detinatorilor de obligatiuni in raport cu alti detinatori de titluri de valoare sau creditori ai emitentului
5.4. Prevederi referitoare la termenul de scadenta, dobinda, conversiunea, rascumpararea, amortizarea sau retragerea
5.5. Contractele financiare ale emitentului
5.6. Tipurile de evenimente care conduc la incapacitate de plata
5.7. Prevederi referitoare la modificarea caracteristicilor titlurilor de valoare, a drepturilor detinatorilor, a termenelor si conditiilor de emisiune a obligatiunilor care urmeaza a fi oferite public
5.8. Procedura necesara sa impuna actiuni din partea mandatarului
5.9. Categoriile de actiuni emise de societatea comerciala
5.10. Orice alte conditii materiale
6. Informatii privind emisiunea altor titluri de valoare (garantii, alte drepturi etc.)
6.1. Volumul titlurilor de valoare ce sustin aceste garantii sau drepturi
6.2. Perioada in care si pretul la care garantiile pot fi exercitate
6.3. Volumul si drepturile garantiilor la vedere
6.4. Prevederi referitoare la schimbari sau ajustari in pret
6.5. Orice alte conditii considerate oportune

ANEXA 2

CONTINUTUL MINIM al declaratiei de intentie

Declaratia de intentie va include urmatoarele informatii:
a) numele persoanei raportoare;
b) cetatenia sau sediul persoanei raportoare si - daca este cazul - al fiecarui membru al grupului;
c) numele emitentului de titluri de valoare;
d) titlul clasei de titluri de valoare;
e) data evenimentului care reclama completarea unei astfel de declaratii;
f) numarul de titluri de valoare detinute de catre persoana raportoare si, daca este cazul, de catre oricare membru din grup;
g) procentajul din totalul drepturilor de vot corespunzatoare tuturor categoriilor de actiuni ale emitentului si identificarea procentajului pe care are dreptul sa-l achizitioneze.

ANEXA 3


MINISTERUL FINANTELOR Nr. ......../.......
Agentia Nationala pentru Titluri
de Valoare



AUTORIZATIE

Societatea Comerciala.........., str. ....... nr. .., municipiul/orasul...
................., judetul ...........
Referitor la cererea dvs. nr. .../... privind autorizarea ofertei publice de titluri de valoare (subscriptie publica pentru majorarea capitalului social/vinzare), Agentia Nationala pentru Titluri de Valoare a constatat ca prospectul de oferta publica a fost intocmit in conformitate cu prevederile <>Legii nr. 31/1990 , <>Hotaririi Guvernului nr. 552/1992 si ale Regulamentului privind subscriptia publica si oferta publica de vinzare de titluri de valoare.
In consecinta, Agentia Nationala pentru Titluri de Valoare autorizeaza oferta publica de titluri de valoare, pe baza prospectului de oferta publica de titluri de valoare.
Autorizatia ofertei publice de titluri de valoare de catre Agentia Nationala pentru Titluri de Valoare nu constituie, nu implica si nu poate fi interpretata ca o opinie sau o aprobare din partea agentiei referitoare la eficienta plasamentului, la meritele investitionale ale respectivelor titluri de valoare sau la conditiile de pret prin care acestea sint oferite prin intermediul prospectului de oferta publica.
Activitatile privind initierea, desfasurarea, inchiderea si raportarea rezultatelor ofertei publice de titluri de valoare se supun prevederilor Regulamentului privind subscriptia publica si oferta publica de vinzare de titluri de valoare.

Director,

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016