Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Agentia Nationala pentru Titluri de Valoare, abreviata pentru scopurile prezentului regulament A.N.T.V., in conformitate cu prevederile <>art. 3 si 6 din Hotarirea Guvernului nr. 552/1992 privind circulatia titlurilor de valoare, denumita in continuare hotarirea Guvernului, ale <>Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, denumita in continuare lege, si ale Regulamentului-cadru privind organizarea si functionarea A.N.T.V., aprobat prin <>Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 1309/1992 , emite prezentul Regulament privind autorizarea agentiilor si a agentilor de negociere a titlurilor de valoare.
CAP. 1
Prevederi generale
ART. 1
Intermedierea de titluri de valoare reprezinta activitatea desfasurata de persoane juridice legal autorizate de catre A.N.T.V., denumite in continuare agentii de negociere a titlurilor de valoare, cu scopul de a cumpara sau vinde titluri de valoare sau drepturi derivind din acestea, precum si de a exercita alte activitati conexe autorizate.
Persoanele fizice sau juridice care cumpara titluri de valoare exclusiv pentru scopul de a investi si nu pentru a le tranzactiona sau a le redistribui, pentru o perioada de minimum 12 luni, nu intra sub incidenta prevederilor prezentului regulament.
ART. 2
Efectuarea intermedierii de titluri de valoare constituie activitatea exclusiva a agentiilor de negociere a titlurilor de valoare.
ART. 3
Intermedierea de titluri de valoare constituie obiect al autorizarii A.N.T.V. si va cuprinde urmatoarele activitati:
a) vinzarea si cumpararea de titluri de valoare in calitate de intermediar, actionind pe baza de comision, in contul clientilor;
b) vinzarea si cumpararea de titluri de valoare in calitate de intermediar, actionind pe cont propriu;
c) alte activitati conexe intermedierii de titluri de valoare, autorizate de A.N.T.V.
Exercitarea oricarei activitati neautorizate de intermediere de titluri de valoare, precum si folosirea neautorizata a expresiilor "intermediere de titluri de valoare", "agentie de negociere a titlurilor de valoare", "agent de negociere a titlurilor de valoare" sau a oricarei formulari similare vor atrage raspunderea juridica in conformitate cu prevederile legale.
CAP. 2
Autorizarea agentiilor de negociere a titlurilor de valoare
A. Conditii de autorizare
ART. 4
Intermedierea de titluri de valoare va fi efectuata de agentiile de negociere a titlurilor de valoare, persoane juridice infiintate ca societati comerciale, in conformitate cu prevederile legii si ale prezentului regulament.
ART. 5
Agentiile de negociere a titlurilor de valoare isi vor desfasura activitatea prin intermediul persoanelor fizice, denumite agenti de negociere a titlurilor de valoare, potrivit prevederilor art. 10 alin. 1 si 2 din prezentul regulament, care, in calitate de angajati ai acestora, efectueaza tranzactii pentru respectiva agentie de negociere, precum si alte activitati conexe intermedierii de titluri de valoare, autorizate de A.N.T.V.
Nici o persoana fizica sau juridica nu se va putea angaja in intermedierea de titluri de valoare fara a fi obtinut o autorizatie prealabila din partea A.N.T.V.
ART. 6
Autorizatia de a desfasura intermedierea de titluri de valoare va fi acordata de A.N.T.V. oricarei persoane juridice solicitante, care indeplineste urmatoarele conditii:
a) sa fie constituita ca societate comerciala in conformitate cu prevederile legii;
b) intermedierea de titluri de valoare sa constituie obiectul ei de activitate exclusiv;
c) sa nu detina titluri de participare intr-o alta agentie de negociere a titlurilor de valoare. Personalul de conducere si agentii de negociere a titlurilor de valoare pot detine titluri de participare ale unei alte agentii de negociere a titlurilor de valoare cu conditia ca detinerile lor individuale si cumulate sa nu depaseasca 5% si, respectiv, 20% din capitalul acesteia si sa nu fie alesi ca membri ai conducerii respectivei agentii de negociere;
d) alte conditii ce pot fi stabilite de catre A.N.T.V., in conformitate cu prevederile legale.
ART. 7
A.N.T.V. poate autoriza persoanele juridice straine cu sediul in strainatate sa desfasoare intermedierea de titluri de valoare, daca sint indeplinite urmatoarele conditii:
a) detin autorizatia institutiei competente din tara de origine si exista acorduri prealabile cu aceasta pentru a desfasura intermedierea de titluri de valoare in Romania;
b) activitatea de intermediere se desfasoara prin filiale infiintate in Romania cu respectarea prevederilor legale in vigoare;
c) contribuie la utilizarea de instrumente si tehnici specifice care ar sprijini dezvoltarea in Romania a pietei titlurilor de valoare.
B. Impedimente in autorizare
ART. 8
A.N.T.V. nu va acorda sau extinde autorizatia pentru intermedierea de titluri de valoare unei agentii de negociere aflata in urmatoarele situatii:
a) agentia de negociere a intrat anterior si inca se afla intr-una din fazele procesului de faliment sau impotriva predecesorului sau legal a fost initiata o astfel de procedura;
b) oricare din principalii detinatori ai titlurilor de participare, membri ai consiliului de administratie, cadre de conducere sau agenti de negociere ai titlurilor de valoare:
- a detinut sau detine pozitia respectiva in agentii de negociere care se incadreaza in prevederile lit. a);
- are antecedente penale care pot constitui impedimente in desfasurarea activitatii;
- a fost sanctionat de A.N.T.V. prin interzicerea exercitarii oricarei activitati privind intermedierea de titluri de valoare, conform prevederilor prezentului regulament, pentru perioada in care aceasta interdictie ramine in vigoare;
- este functionar public.
C. Procedura autorizarii
ART. 9
Pentru a obtine autorizatia de a efectua intermedierea de titluri de valoare, agentia de negociere a titlurilor de valoare va completa o cerere adresata A.N.T.V., semnata de reprezentantii sai legali.
Cererea va fi fundamentata pe urmatoarele documente :
a) contractul de societate si statutul, autentificate, precum si certificatul de inmatriculare la Oficiul Registrului comertului;
b) specificarea categoriilor de intermediere de titluri de valoare pentru care se solicita autorizatia;
c) structura (distributia) proprietatii agentiei de negociere la data completarii cererii;
d) identitatea membrilor consiliului de administratie si ai comitetului de directie, curriculum vitae cu accent pe experienta profesionala, certificat de cazier judiciar si o declaratie din care sa rezulte ca acestia nu se afla in vreuna din situatiile de incompatibilitate prevazute de lege;
e) in cazul solicitantilor care au desfasurat anterior alte activitati economice, un raport rezumativ asupra acelor activitati si bilantul contabil pe ultimii 3 ani;
f) identitatea cenzorilor propusi, curriculum vitae, certificat de cazier judiciar si o declaratie din care sa rezulte ca acestia nu se afla in vreuna din situatiile de incompatibilitate prevazute de lege.
D. Reguli de conduita
ART. 10
Agentiile de negociere a titlurilor de valoare isi vor desfasura activitatile de plasament pe piata primara si de tranzactionare pe piata secundara.
Orice oferta publica de titluri de valoare se va derula printr-o agentie de negociere a titlurilor de valoare autorizata, in baza unui contract care va fi inaintat A.N.T.V., pentru a fi aprobat anterior autorizarii respectivei oferte.
Partile intr-o oferta publica de titluri de valoare intermediata vor fi libere sa negocieze si sa determine intre ele comisionul perceput si alte conditii ale plasamentului.
Agentiile de negociere a titlurilor de valoare, prin activitatea pe care o desfasoara, vor actiona pentru afirmarea caracterului lichid al titlurilor de valoare, dezvoltarea si asigurarea transparentei operatiunilor cu titluri de valoare si stabilitatea pietei de capital.
Agentiile de negociere nu isi vor desfasura activitatile intr-un mod sau in conditii care ar da nastere unui conflict intre interesele lor ca intermediari si cele ale clientilor ca investitori.
ART. 11
Agentiile de negociere a titlurilor de valoare nu vor recurge la nici o practica contrara urmatoarelor reguli de conduita:
a) nu vor lua nici o initiativa sau nu vor facilita ca astfel de initiative sa fie luate de altii, care ar afecta libera interactiune dintre cererea si oferta de titluri de valoare pe piata de capital;
b) nu vor utiliza serviciile altor agentii de negociere a titlurilor de valoare in scopul eludarii prevederilor referitoare la titluri de valoare;
c) nu vor raspindi informatii false, inexacte sau care ar determina aparitia unor oscilatii artificiale in ceea ce priveste cererea, oferta sau preturile titlurilor de valoare;
d) nu vor transmite informatii confidentiale sau nu se vor folosi de aceste informatii in beneficiul propriu, al unor persoane implicate sau al unor terti clienti;
e) nu vor desfasura nici o tranzactie sau alta activitate care sa contravina reglementarilor A.N.T.V. cu privire la protectia intereselor clientului sau care sa impiedice luarea de masuri care ar evita sau preveni aparitia unor astfel de contraventii.
E. Supraveghere si control
ART. 12
A.N.T.V. isi va exercita atributiile de supraveghere si control asupra activitatii agentiilor de negociere a titlurilor de valoare prin inspectii la fata locului, in scopul verificarii evidentelor, conturilor si raportarilor financiar-contabile.
ART. 13
Agentiile de negociere a titlurilor de valoare, in conditiile respectarii prevederilor legii, vor comunica A.N.T.V. urmatoarele:
a) schimbari semnificative in structura proprietatii; marirea sau reducerea capitalului social;
b) modificarea contractului sau a statutului societatii comerciale;
c) deschiderea sau inchiderea de sucursale;
d) fuziunea cu alte agentii de negociere a titlurilor de valoare;
e) modificari in componenta consiliului de administratie sau a comitetului de directie;
f) numirea, suspendarea sau demiterea oricarui agent de negociere a titlurilor de valoare;
g) alte modificari intervenite in activitatea agentiilor de negociere.
CAP. 3
Autorizarea agentilor de negociere a titlurilor de valoare
A. Conditii de autorizare
ART. 14
Agentiile de negociere a titlurilor de valoare vor efectua intermedierea de titluri de valoare prin persoanele fizice care au fost autorizate de A.N.T.V. ca agenti de negociere a titlurilor de valoare.
Agentii de negociere isi vor desfasura activitatea in numele si in contul agentiei de negociere ai carei salariati sint, fiindu-le interzis sa efectueze servicii de intermediere de titluri de valoare in cont propriu sau in contul oricarei alte persoane fizice sau juridice.
Pentru a fi autorizati de catre A.N.T.V., in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 2 si 3 din hotarirea Guvernului, agentii de negociere a titlurilor de valoare trebuie sa prezinte curriculum vitae, precum si un certificat de cazier judiciar si sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) experienta profesionala in activitatea financiar-bancara;
b) intentia exprimata in scris a unei agentii de negociere a titlurilor de valoare, legal autorizata, de a-l angaja pe candidat ca agent de negociere a titlurilor de valoare;
c) alte referinte personale pe care le poate hotari A.N.T.V., in conformitate cu prevederile Constitutiei Romaniei.
B. Impedimente in autorizare
ART. 15
A.N.T.V. nu autorizeaza si nici o agentie de negociere a titlurilor de valoare nu poate angaja ca agent de negociere a titlurilor de valoare o persoana care:
a) a suferit condamnari penale care pot constitui impedimente in desfasurarea activitatii;
b) i-a fost retrasa autorizatia de agent de negociere a titluri de valoare;
c) a fost sanctionat de catre A.N.T.V. cu interdictia de a desfasura orice activitate profesionala reglementata de prezentul regulament, atit timp cit astfel de interdictie ramine valabila;
d) este functionar public sau salariat permanent al oricarei agentii sau institutii guvernamentale.
Nici o persoana fizica nu poate fi autorizata pentru a exercita atributiile agentului de negociere de titluri de valoare pentru mai mult de o agentie de negociere a titlurilor de valoare.
CAP. 4
Sistemul de evidenta si contabilitate
ART. 16
Agentiile de negociere a titlurilor de valoare sint obligate sa-si intocmeasca si sa tina evidenta stricta a operatiunilor si sa-si organizeze contabilitatea in conformitate cu prevederile <>Legii contabilitatii nr. 82/1991 si normelor metodologice elaborate de A.N.T.V.
ART. 17
Agentiile de negociere a titlurilor de valoare au obligatia sa inregistreze cronologic toate operatiunile de intermediere efectuate in scopul verificarii ulterioare a ordinii in care acestea au fost executate de catre agentii sai de negociere.
ART. 18
Agentiile de negociere a titlurilor de valoare vor raporta A.N.T.V.:
- bilantul contabil;
- rezultatele financiare si obligatiile fiscale;
- situatia patrimoniului;
- situatiile trimestriale privind tranzactiile efectuate si soldurile conturilor ce reflecta diferite categorii de detineri de titluri de valoare.
ART. 19
Elaborarea, prezentarea, verificarea si publicarea raportarilor financiar-contabile se vor face potrivit prevederilor Legii contabilitatii, fiind obligatorii pentru toate persoanele juridice autorizate de catre A.N.T.V. ca agentii de negociere a titlurilor de valoare in conditiile prezentului regulament.
Un exemplar din raportarile financiar-contabile certificate de catre cenzori si purtind viza directiilor generale a finantelor publice si controlului financiar de stat judetene sau a municipiului Bucuresti se va depune la A.N.T.V., impreuna cu celelalte raportari specifice.
CAP. 5
Raspunderea juridica
ART. 20
A.N.T.V poate aplica urmatoarele sanctiuni:
a) avertismentul scris;
b) suspendarea autorizatiei;
c) retragerea autorizatiei.
In caz de repetare a unor fapte identice sau similare, va fi aplicata sanctiunea urmatoare din cele mai sus enumerate.
ART. 21
A.N.T.V. poate sanctiona cu avertisment scris abaterile datorate neglijentei, care nu au cauzat pagube materiale semnificative sau de alta natura persoanelor fizice sau juridice aflate sub incidenta prezentului regulament sau publicului in general.
Sanctiunile ce presupun suspendarea autorizatiilor vor fi aplicate pentru perioade intre 5 si 90 de zile, in afara cazurilor cind A.N.T.V. nu decide altfel, inclusiv retragerea autorizatiei.
Autorizatia va fi retrasa ca urmare a faptelor care au cauzat sau care ar fi putut cauza pagube materiale serioase ori de alta natura persoanelor fizice sau juridice ori publicului in general. Autorizatia va fi retrasa si in caz de reaparitie a faptelor sanctionate cu suspendare conform prevederilor prezentului regulament.
A.N.T.V. va face publica orice incalcare a prevederilor prezentului regulament, precum si sanctiunea aplicata.
CAP. 6
Dispozitii finale
ART. 22
Fac exceptie de la prevederile prezentului regulament, pina la aparitia Legii valorilor mobiliare si a burselor de valori, societatile bancare potrivit prevederilor <>art. 24 din Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancara, precum si Fondurile Proprietatii Private potrivit prevederilor <>art. 7 lit. d) din Legea nr. 58/1991 .
ART. 23
Operatiunile de negociere, vinzare-cumparare si toate celelalte tranzactii realizate de Fondurile Proprietatii Private, care intra sub incidenta hotaririi Guvernului, vor fi supuse avizului prealabil al A.N.T.V. in conformitate cu prevederile art. 3 pct. 3.4 din Statutul-cadru al Fondului Proprietatii Private, aprobat prin <>Ordonanta Guvernului nr. 10/1992 , aprobata prin <>Legea nr. 114/1992 .
ART. 24
A.N.T.V., in exercitarea atributiilor sale de supraveghere si control, poate solicita informatii privind intermedierea de titluri de valoare desfasurata de societatile bancare si Fondurile Proprietatii Private.
-------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: