Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 21 iunie 2023  privind avizarea tehnică a expertizelor judiciare efectuate de experţii judiciari în specialitatea topografie, cadastru şi geodezie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT din 21 iunie 2023 privind avizarea tehnică a expertizelor judiciare efectuate de experţii judiciari în specialitatea topografie, cadastru şi geodezie

EMITENT: Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 586 din 28 iunie 2023
──────────
    Aprobat prin ORDINUL nr. 1.218 din 21 iunie 2023, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 586 din 28 iunie 2023.
──────────
    ART. 1
    (1) Prezentul regulament stabileşte modalitatea de avizare tehnică a expertizelor judiciare efectuate de experţii judiciari în specialitatea topografie, cadastru şi geodezie şi este elaborat în aplicarea dispoziţiilor art. 4 lit. l) din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) În sensul prezentului regulament, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
    a) zonă de interes - suprafaţă de teren, definită spaţial prin intermediul unui poligon, în limitele căreia se desfăşoară activităţi specifice expertizelor tehnice judiciare în specialitatea topografie, cadastru şi geodezie;
    b) cerere aviz expertiză judiciară - mecanism oficial prin intermediul căruia se stabileşte un canal de comunicare, prin mijloace preponderent digitale, între experţii tehnici judiciari desemnaţi de organele judiciare şi Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară;
    c) secţiune de plan - complex structurat de date spaţiale şi informaţii de context prin care sunt prezentate caracteristicile elementelor de cadastru şi relaţiile dintre ele, aferente unei zone geografice;
    d) PAD expertiză judiciară (plan de amplasament şi delimitare specific expertizei judiciare) - documentul tehnic care conţine informaţiile şi datele necesare actualizării planului cadastral de carte funciară, realizat pe baza măsurătorilor la teren şi a altor informaţii relevante, generat de sistemul informatic pe baza datelor introduse de expertul tehnic judiciar;
    e) aviz tehnic (raport de verificare) - document formal emis de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, denumită în continuare Agenţia Naţională, care confirmă sau infirmă respectarea unor reguli şi condiţii reglementate cu privire la o intenţie sau un demers oficial;
    f) erori topologice - situaţii în care sunt încălcate relaţiile admise între obiectele spaţiale, aflate în cadrul aceleiaşi teme spaţiale (feature class) sau în teme diferite, proiectate în acelaşi sistem de referinţă. În cazul în care nu este permis ca două obiecte spaţiale să ocupe total sau parţial aceeaşi suprafaţă de teren, se spune că este definită regula „Must Not Overlap“ (Nu trebuie să se suprapună). Această regulă presupune ca interiorul poligoanelor din aceeaşi clasă de obiecte spaţiale (feature class) să nu se suprapună. Poligoanele care definesc aceste obiecte spaţiale pot avea în comun noduri şi margini, dar nu pot împărţi aceeaşi suprafaţă. Încălcarea acestei reguli este cunoscută sub denumirea de „eroare topologică de suprapunere“.


    ART. 2
    (1) Agenţia Naţională avizează tehnic expertizele efectuate de experţii judiciari în specialitatea topografie, cadastru şi geodezie, cu privire la informaţiile grafice şi/sau textuale preluate din evidenţele de cadastru şi carte funciară, administrate de Agenţia Naţională şi oficiile teritoriale, în temeiul art. 4 lit. l) din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Agenţia Naţională avizează tehnic expertizele judiciare în conformitate cu prevederile art. 336 alin. (3) din Codul de procedură civilă, ale art. 172 din Codul de procedură penală, respectiv ale art. 57 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 3
    (1) Avizul tehnic constă în emiterea unui raport de verificare generat de sistemul informatic de cadastru şi carte funciară, ce cuprinde:
    a) secţiunea de plan cadastral aferentă zonei de interes;
    b) planurile de amplasament şi delimitare aferente fiecărei variante înregistrate de expertul tehnic judiciar.

    (2) Planul de amplasament şi delimitare cuprinde elementele spaţiale ale planului cadastral şi ale tuturor temelor spaţiale existente în zona de interes, evidenţierea şi descrierea erorilor topologice relevante scopului între obiecte din aceeaşi clasă sau clase diferite.
    (3) Avizul tehnic se furnizează în format digital, prin aplicaţia informatică de cadastru şi carte funciară, sub forma unor fişiere semnate digital cu certificat calificat de tip SEAL:
    a) forma descriptivă, în format pdf (Portable Document Format);
    b) forma spaţială, în format vector geospaţial (shapefile).


    ART. 4
    (1) Furnizarea datelor şi informaţiilor necesare întocmirii raportului de expertiză, precum şi avizarea tehnică a expertizelor judiciare sunt scutite de la plata tarifelor datorate Agenţiei Naţionale sau oficiilor teritoriale.
    (2) În baza documentelor din care rezultă numirea acestora, experţii tehnici judiciari în specialitatea topografie, cadastru şi geodezie pot solicita oficiului teritorial orice informaţii şi înscrisuri necesare pentru întocmirea raportului de expertiză, prin intermediul cererilor privind avizarea expertizei tehnice judiciare.
    (3) În vederea furnizării informaţiilor, cererea privind avizarea expertizei tehnice judiciare se înregistrează exclusiv online şi cuprinde, fără a se limita la acestea, următoarele:
    a) informaţii privind expertul tehnic judiciar şi organul judiciar care a dispus avizarea expertizei;
    b) conturul zonei de interes;
    c) solicitări privind documente existente în arhivă.

    (4) Conturul zonei de interes şi metadatele aferente se vor afişa public prin mijloace digitale.
    (5) Cererii prevăzute la alin. (3) i se ataşează mandatul din care rezultă numirea expertului tehnic judiciar şi identificarea zonei/imobilului care face obiectul expertizei.
    (6) Persoana desemnată cu procesarea cererii va furniza toate informaţiile suplimentare relevante, existente în evidenţele de cadastru şi carte funciară, care nu sunt disponibile în sistemul informatic la momentul înregistrării cererii. În funcţie de natura lor, informaţiile suplimentare vor fi actualizate în cadrul sistemului informatic, ataşate cererii privind avizarea expertizei tehnice judiciare sau vor fi furnizate expertului judiciar prin alte metode precizate de acesta, în condiţiile art. 56 alin. (1) şi (4) din Regulamentul de recepţie şi înscriere în evidenţele de cadastru şi carte funciară, aprobat prin Ordinul directorului general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară nr. 600/2023.

    ART. 5
    (1) În vederea avizării tehnice a expertizei judiciare, expertul ataşează cererii prevăzute la art. 4 alin. (3) şi încarcă în sistem următoarele informaţii:
    a) memoriul tehnic;
    b) datele spaţiale cu privire la imobilele care fac obiectul expertizei, rezultate din măsurătorile efectuate la teren, prin raportare la obiectivele stabilite de organele judiciare, pe baza cărora sistemul informatic generează PAD-urile variantei/ variantelor încărcate.

    (2) Toate documentele ataşate cererii vor fi semnate electronic cu certificat calificat de către deponent.
    (3) Răspunderea pentru corectitudinea datelor şi informaţiilor încărcate în sistemul informatic, prin raportare la obiectivele stabilite de organele judiciare, revine expertului tehnic judiciar.

    ART. 6
    Raportul de verificare generat de sistem cuprinde, fără a se limita la acestea, informaţii privind:
    a) numărul de înregistrare al cererii în registrul general de intrare;
    b) numărul dosarului în care a fost dispusă efectuarea expertizei judiciare şi denumirea instanţei pe rolul căreia se află dosarul;
    c) numele şi prenumele expertului tehnic judiciar;
    d) identificatorii imobilelor înregistrate în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară;
    e) prezentarea şi descrierea erorilor topologice.


    ART. 7
    (1) Ulterior înregistrării raportului de expertiză la instanţa de judecată şi până la momentul înscrierii/notării hotărârii judecătoreşti definitive, expertul tehnic judiciar are acces la cererea privind avizarea expertizei tehnice judiciare pentru solicitarea de informaţii suplimentare, modificarea zonei de interes, modificarea variantelor încărcate, ca urmare a solicitărilor suplimentare ale instanţei sau schimbării, extinderii obiectivelor.
    (2) În toată perioada prevăzută la alin. (1), sistemul informatic va transmite notificări pentru orice schimbare survenită în zona de interes, expertul tehnic judiciar având obligaţia transmiterii acestora către instanţa de judecată, în cel mai scurt timp.
    (3) Accesul expertului tehnic judiciar la sistemul informatic, în ceea ce priveşte modificarea informaţiilor aferente cererii privind avizarea expertizei tehnice judiciare, se restrânge odată cu înscrierea/notarea hotărârii judecătoreşti definitive în cartea funciară, ocazie cu care zona de interes nu va mai fi afişată public.

    ART. 8
    (1) Agenţia Naţională îşi rezervă dreptul de a adopta sau de a schimba regulile de autentificare, cu scopul creşterii nivelului de securitate şi protecţie a sistemului informatic, ori de câte ori consideră necesar, cu condiţia unui anunţ prealabil şi fără introducerea unor costuri suplimentare semnificative.
    (2) Sub sancţiunea suspendării, limitării sau anulării accesului la sistemul informatic, expertul judiciar are obligaţia de a utiliza funcţionalităţile sistemului informatic corespunzător manualelor şi instrucţiunilor de utilizare şi de a notifica administratorii de sistem imediat ce observă vulnerabilităţi sau inadvertenţe în modul de funcţionare.

    ART. 9
    Arhivarea documentelor care stau la baza emiterii raportului de verificare se realizează în condiţiile art. 28^1 alin. (6) din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 10
    Direcţia informatică va asigura funcţionalitatea sistemului informatic în vederea punerii în aplicare a prevederilor prezentului regulament.


    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016