Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 2 decembrie 2008  de organizare si functionare a Oficiului National al Registrului Comertului si a oficiilor registrului comertului de pe langa tribunale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 2 decembrie 2008 de organizare si functionare a Oficiului National al Registrului Comertului si a oficiilor registrului comertului de pe langa tribunale

EMITENT: MINISTERUL JUSTITIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 837 din 12 decembrie 2008

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Organizarea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi a oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale
(1) Oficiul Naţional al Registrului Comerţului este organizat în subordinea Ministerului Justiţiei ca instituţie publicã cu personalitate juridicã, finanţatã integral din venituri proprii.
(2) Oficiul Naţional al Registrului Comerţului are patrimoniu propriu, autonomie funcţionalã şi de decizie.
(3) Oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale sunt organizate în fiecare judeţ, funcţioneazã în subordinea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi nu au personalitate juridicã.
(4) Oficiul Naţional al Registrului Comerţului are atribuţiile care îi revin potrivit dispoziţiilor <>Legii nr. 26/1990 privind Registrul comerţului, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Legii nr. 359/2004 privind simplificarea formalitãţilor la înregistrarea în registrul comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscalã a acestora, precum şi la autorizarea funcţionãrii persoanelor juridice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 44/2008 privind desfãşurarea activitãţilor economice de cãtre persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, ale <>Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, cu modificãrile ulterioare, şi ale <>Ordinului ministrului justiţiei nr. 2.594/C/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modul de ţinere a registrelor comerţului, de efectuare a înregistrãrilor şi de eliberare a informaţiilor, precum şi cele stabilite prin alte acte normative cu incidenţã în domeniul sãu de activitate.
ART. 2
Organizarea teritorialã a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului
(1) Oficiul Naţional al Registrului Comerţului are sediul în municipiul Bucureşti şi ţine, potrivit legii, registrul central al comerţului.
(2) La nivel teritorial registrul comerţului se ţine de fiecare oficiu al registrului comerţului de pe lângã tribunal.
(3) Registrul central al comerţului se ţine în baza înregistrãrilor operate în registrul comerţului de oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale şi comunicate Oficiului Naţional al Registrului Comerţului pe cale electronicã.

CAP. II
Principalele funcţii ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi ale oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale

ART. 3
Funcţiile registrului comerţului, Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi ale oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale
(1) Principala funcţie a registrului comerţului ţinut de oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale este aceea de înregistrare a tuturor persoanelor juridice supuse obligaţiei de înregistrare, precum şi a persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale care desfãşoarã activitãţi economice, cu sediul social/sediul profesional pe raza teritorialã a tribunalului.
(2) Ca efect al înregistrãrii persoanelor juridice, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale care desfãşoarã activitãţi economice cu sediul social/sediul profesional pe raza tribunalului, prin registrul comerţului se realizeazã evidenţa datelor din documentele de înregistrare ale persoanelor supuse înregistrãrii, precum şi arhiva oficialã a documentelor cu caracter constitutiv sau modificator ale acestora şi a situaţiilor financiare anuale.
(3) Prin registrul comerţului se realizeazã publicitatea legalã, înregistrãrile, datele şi actele înregistrate fiind opozabile faţã de terţi de la data efectuãrii lor ori de la publicarea lor în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a şi Partea a VII-a, sau, dupã caz, pe site-ul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în condiţiile legii. În acest scop, dacã legea nu prevede altfel, oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale intermediazã transmiterea spre publicare a înregistrãrilor şi actelor, la cererea şi pe cheltuiala solicitantului. Oficiul Naţional al Registrului Comerţului încheie cu Regia Autonoma "Monitorul Oficial" protocol de colaborare în vederea asigurãrii de cãtre oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale a intermedierii transmiterii spre publicare a înregistrãrilor şi actelor pentru care legea prevede publicarea lor în Monitorul Oficial al României.
(4) Pe baza documentelor depuse de persoanele juridice şi fizice supuse înregistrãrii în registrul comerţului, oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale au obligaţia de a elibera, potrivit <>art. 4 din Legea nr. 26/1990 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, la cererea persoanelor interesate şi pe cheltuiala acestora, certificate constatatoare cã un anumit act sau fapt este sau nu este înregistrat în registrul comerţului şi copii certificate de pe înregistrãrile efectuate şi/sau de pe documentele depuse, de pe actele înregistrate sau în baza cãrora s-au efectuat înregistrãri, precum şi informaţii privind datele înregistrate în registrul comerţului, certificate constatatoare ale drepturilor de proprietate asupra activelor distribuite ca urmare a lichidãrii societãţilor comerciale în nume colectiv, societãţilor comerciale în comanditã simplã şi societãţilor comerciale cu rãspundere limitatã, cu respectarea dispoziţiilor <>Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(5) Oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale emit, în conformitate cu dispoziţiile <>Legii nr. 359/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, extras de registru privind starea persoanei juridice referitoare la funcţionare, dizolvare, reorganizare, lichidare, insolvenţã, reorganizare judiciarã, faliment sau suspendare temporarã a activitãţii.
(6) Pentru a veni în sprijinul persoanelor fizice şi juridice supuse înregistrãrii în registrul comerţului, în cadrul oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale funcţioneazã serviciile de asistenţã pentru comercianţi, care au rolul de a asigura prestarea serviciilor de asistenţã prevãzute la <>art. 35 din Legea nr. 359/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, anterior depunerii cererilor de înregistrare.
(7) Oficiul Naţional al Registrului Comerţului publicã Buletinul procedurilor de insolvenţã, în format electronic şi/sau hârtie, în condiţiile legii.
(8) În scopul favorizãrii unui mediu de afaceri transparent, sigur şi predictibil, al asigurãrii celeritãţii soluţionãrii cererilor persoanelor supuse obligaţiei de înregistrare în registrul comerţului potrivit legii, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului va publica ghiduri de informare cu privire la formalitãţile necesare în vederea efectuãrii înregistrãrilor în registrul comerţului şi a celorlalte funcţii ale sale, culegeri privind practica judecãtorilor delegaţi la oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale şi, dupã caz, a directorilor oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, culegeri de practicã judiciarã a instanţelor în domeniul insolvenţei, ca urmare a publicãrii hotãrârilor judecãtoreşti în Buletinul procedurilor de insolvenţã, precum şi altele asemenea. Acestea pot fi publicate pe suport hârtie şi/sau în format electronic. De asemenea, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului publicã în format electronic şi/sau hârtie date şi informaţii privind anumite înregistrãri efectuate în registrul comerţului, pe diverse criterii, şi asigurã, la cerere, informarea permanentã asupra cererilor de înregistrare depuse la oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale spre soluţionare pentru persoanele înregistrate.
(9) Oficiul Naţional al Registrului Comerţului poate înfiinţa birouri teritoriale în strãinãtate în vederea îndeplinirii funcţiilor arãtate la alin. (1)-(7). Aceste birouri sunt înfiinţate în subordinea Oficiului Registrului Comerţului de pe lângã Tribunalul Bucureşti. În cadrul acestora îşi desfãşoarã activitatea specialişti în consultanţã şi asistenţã în constituirea şi funcţionarea comercianţilor şi sunt conduse de un coordonator. Statutul personalului şi obligaţiile acestuia se stabilesc prin regulament aprobat prin decizie a directorului general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
ART. 4
Alte funcţii ale oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale
(1) Oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale asigurã transmiterea datelor în vederea înregistrãrii fiscale a contribuabililor şi obţinerii codului unic de înregistrare de la Ministerul Economiei şi Finanţelor, precum şi a informaţiilor din cazierul fiscal, în condiţiile legii.
(2) Oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale elibereazã certificate constatatoare anexã la certificatul de înregistrare şi certificatul de înscriere de menţiuni, dupã caz, în baza declaraţiilor-tip pe propria rãspundere, conform <>Legii nr. 359/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi asigurã transmiterea acestora cãtre autoritãţile publice competente.
ART. 5
Atribuţiile Oficiului Naţional al Registrului Comerţului
(1) În calitate de persoanã juridicã ce are în subordine oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului are, potrivit legii, urmãtoarele atribuţii:
a) ţine registrul central al comerţului pentru persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale care desfãşoarã activitãţi economice, prin centralizarea tuturor datelor înregistrate în evidenţele registrelor comerţului ţinute la nivel teritorial şi validate de oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale;
b) ţine cataloagele firmelor şi emblemelor;
c) obţine şi ţine evidenţa acordurilor Secretariatului General al Guvernului sau, dupã caz, al prefectului judeţului, respectiv al municipiului Bucureşti, în circumscripţia teritorialã în care solicitantul şi-a stabilit sediul social, privind folosirea firmei în conformitate cu prevederile <>art. 39 din Legea nr. 26/1990 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
d) asigurã organizarea în cadrul oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale a activitãţii de asistenţã acordatã persoanelor juridice şi persoanelor fizice supuse înregistrãrii;
e) asigurã îndrumarea metodologicã unitarã la nivel naţional;
f) asigurã eliberarea de certificate constatatoare, extrase de registru, informaţii din registrul comerţului şi certificate constatatoare ale drepturilor de proprietate asupra activelor distribuite ca urmare a lichidãrii societãţilor comerciale în nume colectiv, societãţilor comerciale în comanditã simplã şi societãţilor comerciale cu rãspundere limitatã, conform Normelor metodologice privind modul de ţinere a registrelor comerţului, de efectuare a înregistrãrilor şi de eliberare a informaţiilor inclusiv, prin servicii on-line permanente; asigurã, la cerere, informarea permanentã asupra cererilor de înregistrare depuse la oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale spre soluţionare pentru persoanele înregistrate;
g) asigurã coordonarea activitãţii de îndrumare şi reprezentare legalã prin Direcţia contencios;
h) asigurã proiectarea, realizarea, implementarea şi întreţinerea sistemului informatic unitar la nivel naţional;
i) asigurã proiectarea formularelor tipizate utilizate în activitatea registrului comerţului;
j) editeazã Buletinul procedurilor de insolvenţã în care se publicã citaţiile, comunicãrile instanţelor de judecatã, hotãrârile judecãtoreşti, convocãrile şi notificãrile actelor de procedurã efectuate de instanţele judecãtoreşti şi cele ale practicienilor în insolvenţã, dupã deschiderea procedurii de insolvenţã, conform dispoziţiilor legale în vigoare;
k) furnizeazã Buletinul procedurilor de insolvenţã pe bazã de abonament şi individual, informaţii din Buletinul procedurilor de insolvenţã, copii ale Buletinului procedurilor de insolvenţã şi copii certificate de pe actele publicate;
l) asigurã informarea statisticã;
m) asigurã administrarea hard şi soft a reţelelor locale de calculatoare şi a comunicaţiilor cu oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale;
n) colaboreazã cu autoritãţile şi instituţiile publice responsabile pentru elaborarea, actualizarea şi utilizarea unor nomenclatoare unitare pe plan naţional;
o) colaboreazã cu autoritãţile şi instituţiile publice implicate în emiterea avizelor prealabile necesare în vederea constituirii şi autorizãrii funcţionãrii comercianţilor, pentru simplificarea procedurilor specifice;
p) asigurã accesul solicitanţilor la formularele-tip utilizate în activitate;
q) coordoneazã activitatea în domeniul bugetar şi financiarcontabil;
r) coordoneazã activitatea de administrare şi gestionare a patrimoniului oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale şi a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
s) coordoneazã activitatea de resurse umane, formare profesionalã şi evaluare a salariaţilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi a oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale;
ş) supravegheazã şi asigurã persoanelor interesate liberul acces la informaţiile de interes public conform legislaţiei în vigoare;
t) coordoneazã activitãţile de management al calitãţii;
ţ) coordoneazã activitãţile de securitate şi sãnãtate în muncã, P.S.I., medicina muncii;
u) propune organelor abilitate spre aprobare taxele şi tarifele ce pot fi percepute de oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale şi de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului pentru operaţiunile şi serviciile prestate;
v) asigurã continuitatea aprovizionãrii cu mijloace fixe, obiecte de inventar şi materiale consumabile specifice activitãţii oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale şi a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
w) asigurã şi realizeazã auditul activitãţii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale;
x) coordoneazã şi controleazã activitatea desfãşuratã de oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale;
y) publicã pe suport hârtie şi/sau electronic ghiduri de informare cu privire la formalitãţile necesare în vederea efectuãrii înregistrãrilor în registrul comerţului, culegeri privind practica judecãtorilor delegaţi la oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale şi, dupã caz, a directorilor oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, culegeri de practicã judiciarã ale instanţelor în domeniul insolvenţei ca urmare a publicãrii hotãrârilor judecãtoreşti în Buletinul procedurilor de insolvenţã, precum şi altele asemenea;
z) asigurã informarea permanentã a solicitanţilor cu privire la stadiul cererilor de înregistrare prin menţinerea în acest scop pe pagina de internet proprie a unui serviciu on-line;
) elaboreazã procedurile de înregistrare şi comunicare la nivelul oficiilor registrelor comerţului de pe lângã tribunale în vederea soluţionãrii cererilor de înregistrare, realizeazã aplicaţii informatice specifice (program registraturã, condicã electronicã) şi asigurã depunerea şi prelucrarea cererilor depuse la oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale şi la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului pe cale electronicã (e-forms);
bb) în scopul exercitãrii atribuţiilor şi îndeplinirii funcţiilor sale, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului poate apela la consultanţi interni şi externi, în condiţiile legii, şi poate colabora cu instituţii, autoritãţi, organizaţii etc. din ţarã şi strãinãtate;
cc) asigurã protecţia şi securitatea sistemului informatic, precum şi a datelor şi informaţiilor înregistrate în bazele de date menţinute şi administrate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.
(2) Oficiul Naţional al Registrului Comerţului exercitã competenţe şi îndeplineşte orice alte funcţii şi atribuţii stabilite prin lege.

CAP. III
Organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului

ART. 6
Personalul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului
(1) Oficiul Naţional al Registrului Comerţului funcţioneazã potrivit organigramei aprobate prin ordin al ministrului justiţiei şi are structura organizatoricã şi numãrul maxim de posturi menţionate în anexele nr. 1, 1a)-1j).
(2) Numãrul maxim al posturilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului este de 2.235, exclusiv posturile aferente birourilor teritoriale ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului organizate în subordinea oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, care sunt în numãr de 65.
(3) În subordinea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului sunt organizate 42 de oficii ale registrului comerţului care funcţioneazã pe lângã tribunale, a cãror organigramã este prevãzutã în anexele nr. 2 şi 3.
(4) Structura Oficiului Registrului Comerţului de pe lângã Tribunalul Bucureşti este prevãzutã în organigrama inclusã în anexa nr. 3.
(5) În cadrul oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, structurile interne (servicii, birouri, birouri teritoriale) şi personalul acestora sunt subordonate directorului fiecãrui oficiu şi conducerii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, care coordoneazã şi controleazã întreaga activitate a acestora.
(6) Structura organizatoricã, numãrul de personal şi coordonatorul biroului teritorial se aprobã de directorul general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, cu avizul Consiliului de conducere, la propunerea fundamentatã a directorului oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal. Coordonatorii birourilor teritoriale sunt numiţi prin decizie a directorului general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, pe o perioadã de 4 ani, mandatul lor putând fi prelungit pentru aceeaşi perioadã.
(7) Oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale asigurã, anterior depunerii cererilor de înregistrare, servicii de asistenţã pentru persoanele supuse obligaţiei de înregistrare în registrul comerţului.
(8) Salarizarea personalului se asigurã, potrivit legii, din venituri proprii şi se stabileşte prin negociere, conform contractelor individuale de muncã-anexã la contractul colectiv de muncã al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, dispoziţiilor <>Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi altor acte normative incidente în materie.
(9) Directorul general, directorii generali adjuncţi, directorii, directorii adjuncţi, şefii de servicii, şefii de birouri şi coordonatorii birourilor teritoriale înfiinţate în strãinãtate beneficiazã, dupã caz, de indemnizaţia de conducere negociatã şi stabilitã prin contractul colectiv de muncã aprobat anual la nivelul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
ART. 7
Comunicarea internã
(1) Toate comunicãrile între structurile interne ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, precum şi între Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale se fac în scris, cu indicarea termenelor de rãspuns şi soluţionare, dupã caz, precum şi a oricãror altor elemente necesare conform specificului comunicãrii.
(2) Personalul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale are obligaţia respectãrii secretului de serviciu, astfel cum este definit prin lege.

SECŢIUNEA 1
Conducerea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului

ART. 8
Directorul general
(1) Oficiul Naţional al Registrului Comerţului este condus de un director general selecţionat prin concurs, organizat de Ministerul Justiţiei, conform regulamentului aprobat prin ordin al ministrului justiţiei, şi care este numit prin ordin al ministrului justiţiei, în condiţiile legii.
(2) Directorul general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului este ordonator secundar de credite şi reprezintã Oficiul Naţional al Registrului Comerţului în relaţiile cu terţii, fiind conducãtorul şi coordonatorul activitãţii specifice prevãzute de lege, iar în aceastã calitate:
a) aprobã bugetul anual de venituri şi cheltuieli şi rectificãrile acestuia;
b) aprobã şi asigurã angajarea, lichidarea şi ordonanţarea cheltuielilor aprobate prin bugetul de venituri şi cheltuieli întocmit de Direcţia economicã;
c) asigurã efectuarea cheltuielilor în limitele stabilite prin bugetul anual;
d) aprobã planul de organizare pentru asigurarea integritãţii bunurilor ce fac parte din patrimoniul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale;
e) aprobã planul de organizare a activitãţii pentru ţinerea la zi a contabilitãţii şi prezentarea la termen a situaţiilor financiare;
f) aprobã planul de organizare şi monitorizare a sistemului de achiziţii publice şi a programului de lucrãri şi investiţii necesare;
g) aprobã planul de organizare a activitãţii de ţinere la zi a evidenţei patrimoniului;
h) aprobã planul de organizare a controlului financiar preventiv şi a auditului intern;
i) asigurã coordonarea şi controlul activitãţii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, precum şi a directorilor oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale;
j) numeşte personalul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, conform <>art. 10 alin. (6) din Legea nr. 26/1990 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în limita bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat anual;
k) aprobã înfiinţarea şi desfiinţarea birourilor teritoriale ale oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale în baza avizului Consiliului de conducere, ţinând cont de condiţiile financiare ale desfãşurãrii activitãţii acestora;
l) stabileşte politica referitoare la calitate şi modul de implementare şi menţinere a sistemului de management al calitãţii în cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale.
(3) În realizarea atribuţiilor sale directorul general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului poate delega prin decizie competenţele ce îi revin, precum şi dreptul de semnãturã directorilor generali adjuncţi, directorilor de direcţii, în funcţie de specificul activitãţii acestora.
(4) Directorul general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului aprobã prin decizie:
a) regulamentul intern, cu avizul Consiliului de conducere şi dupã consultarea reprezentanţilor salariaţilor;
b) instrucţiuni, proceduri de lucru, alte regulamente în baza propunerilor direcţiilor din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi ale directorilor oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale.
(5) Directorul general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului desemneazã prin decizie, pe baza propunerilor fãcute de directorii de direcţii din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului sau ale directorilor oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, dupã caz, grupurile de lucru constituite la nivelul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în scopul elaborãrii documentelor necesare în vederea desfãşurãrii activitãţii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi a oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale.
(6) Directorul general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului poate dispune, prin decizie, ca din comisiile de analizã, comisiile de lucru, comisiile de verificare, comisiile de cercetare disciplinarã şi altele asemenea sã facã parte directorii generali adjuncţi, directorii oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, directorii adjuncţi ai oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, directorii de direcţii din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, şefii de servicii şi şefii de birouri din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului ori al oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, dupã caz.
ART. 9
Directorii generali adjuncţi
(1) În activitatea sa, directorul general conduce împreunã cu 2 directori generali adjuncţi, potrivit organigramei aprobate prin ordin al ministrului justiţiei.
(2) Directorii generali adjuncţi sunt selecţionaţi prin concurs, organizat de Ministerul Justiţiei, conform regulamentului aprobat prin ordin al ministrului justiţiei şi sunt numiţi prin ordin al ministrului justiţiei în condiţiile legii.
(3) Directorii generali adjuncţi organizeazã, coordoneazã şi controleazã activitatea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi a oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, pe baza delegãrilor de competenţã date de directorul general.
(4) Directorii generali adjuncţi reprezintã Oficiul Naţional al Registrului Comerţului în raporturile cu alte instituţii publice, pe baza delegãrilor de competenţã şi de drept de semnãturã date de cãtre directorul general.
(5) Directorii generali adjuncţi îndeplinesc orice alte atribuţii rezultate din lege sau din dispoziţiile directorului general, specifice domeniului de activitate.
ART. 10
Consiliul de conducere
(1) Pentru activitatea de îndrumare metodologicã, organizare şi funcţionare, ce revine Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, directorul general numeşte prin decizie Consiliul de conducere.
(2) Consiliul de conducere este organ consultativ şi este format din directorul general, directorii generali adjuncţi, directorul Direcţiei îndrumare metodologicã, directorul Direcţiei contencios, directorul Direcţiei economice, directorul Direcţiei analizã-programare din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, directorul Oficiului Registrului Comerţului de pe lângã Tribunalul Bucureşti şi 3 directori dintre directorii oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, desemnaţi prin decizie a directorului general la propunerea directorilor oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, aleşi în ordinea descrescãtoare a numãrului de nominalizãri primite. În caz de egalitate, va fi desemnat directorul oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal cu cel mai mare numãr de solicitãri înregistrate, în registrul comerţului, în ultimele 6 luni. În funcţie de problemele înscrise pe ordinea de zi, vor putea fi consultaţi şi ceilalţi directori de direcţii din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi/sau alţi directori ai oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale. Lucrãrile de secretariat sunt asigurate de Direcţia contencios, directorul direcţiei desemnând o persoanã în acest sens.
(3) Consiliul de conducere se întruneşte ori de câte ori este nevoie, la convocarea şi sub conducerea directorului general, care este preşedintele de drept, iar în lipsa acestuia, a unuia dintre directorii generali adjuncţi. Consiliul de conducere poate lua hotãrâri în prezenţa a cel puţin 7 dintre membrii sãi. Consiliul de conducere poate fi consultat şi prin corespondenţã.
(4) Hotãrârile adoptate de Consiliul de conducere în exercitarea atribuţiilor sale se iau cu majoritatea voturilor exprimate de membrii prezenţi. În caz de paritate, votul directorului general este decisiv. Hotãrârile adoptate se supun aprobãrii, prin decizie, directorului general.
(5) Dezbaterile Consiliului de conducere sunt consemnate în procesul-verbal de şedinţã, care cuprinde discuţiile purtate, opiniile exprimate şi hotãrârile adoptate.
(6) Consiliul de conducere are urmãtoarele atribuţii:
a) propune şi dezbate obiectivele, strategiile şi politicile Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
b) avizeazã spre aprobare înfiinţarea/desfiinţarea birourilor teritoriale;
c) dezbate proiectele de acte normative înaintate Ministerului Justiţiei spre iniţiativã legislativã şi înainteazã punctul sãu de vedere directorului general;
d) dezbate proiectul contractului colectiv de muncã ce urmeazã a fi negociat cu reprezentanţii salariaţilor şi înainteazã punctul sãu de vedere directorului general;
e) avizeazã spre aprobare propunerile privind numãrul salariilor de merit ale personalului Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, formulate de directorii direcţiilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi directorii oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale;
f) dezbate problemele care se ridicã în activitatea de ţinere a registrelor comerţului şi stabileşte prioritãţile de soluţionare a acestora, pe care le supune spre aprobare directorului general;
g) propune şi avizeazã spre aprobare de cãtre directorul general planul de mãsuri, modul de prevenire şi combatere a corupţiei;
h) avizeazã şi supune spre aprobare directorului general proiectul de organigramã a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, a Oficiului Registrului Comerţului de pe lângã Tribunalul Bucureşti şi a oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, pe baza propunerilor primite de la directorii structurilor implicate şi directorii oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale;
i) avizeazã şi supune spre aprobare directorului general proiectul Regulamentului de organizare şi funcţionare al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale şi propune transmiterea acestuia Ministerului Justiţiei pentru aprobare prin ordin;
j) avizeazã şi supune spre aprobare directorului general modelul statelor de funcţii, iar dupã aprobare de cãtre Ministerul Justiţiei îl transmite Direcţiei management resurse umane în vederea actualizãrii;
k) avizeazã şi supune spre aprobare directorului general fişele-cadru ale postului pentru personalul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
l) aprobã raportul anual de activitate al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
m) avizeazã spre aprobare de cãtre conducerea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului sistemul de evaluare a performanţelor salariaţilor;
n) dezbate probleme ce intrã în competenţa directorului general, la cererea acestuia.
ART. 11
Comitetul de securitate şi sãnãtate în muncã
(1) În conformitate cu <>Legea securitãţii şi sãnãtãţii în muncã nr. 319/2006 şi cu <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.425/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a <>Legii nr. 319/2006 , la nivelul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului funcţioneazã Comitetul de securitate şi sãnãtate în muncã.
(2) Comitetul de securitate şi sãnãtate în muncã are urmãtoarea componenţã:
a) reprezentantul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, numit prin decizie a directorului general - preşedinte;
b) şeful Biroului securitate şi sãnãtate în muncã, P.S.I. şi protecţie civilã/referent de specialitate pe linie de securitate şi sãnãtate în muncã;
c) un reprezentant al Direcţiei contencios din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
d) un reprezentant al Direcţiei economice din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
e) 5 reprezentanţi ai lucrãtorilor cu rãspunderi specifice în domeniul securitãţii şi sãnãtãţii lucrãtorilor, aleşi pe o perioadã de 2 ani;
f) reprezentantul cabinetului medical de medicina muncii.
(3) Comitetul de securitate şi sãnãtate în muncã are atribuţii ce decurg din actele normative în vigoare.
ART. 12
Directorii oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale
(1) Directorii oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale sunt selecţionaţi prin concurs, organizat de Ministerul Justiţiei, conform regulamentului aprobat prin ordin al ministrului justiţiei, şi sunt numiţi prin ordin al ministrului justiţiei, în condiţiile legii. Directorii oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, în calitate de angajaţi, încheie contract individual de muncã cu Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în calitate de angajator. În calitatea lor de angajaţi, aceştia sunt subordonaţi conducerii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi rãspund pentru îndeplinirea atribuţiilor ce le revin în condiţiile prevãzute la <>art. 257-275 din Legea nr. 53/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale clauzelor Contractului colectiv de muncã, ale prevederilor prezentului regulament şi ale Regulamentului intern.
(2) Directorul Oficiului Registrului Comerţului de pe lângã Tribunalul Bucureşti organizeazã, coordoneazã şi controleazã activitãţile, împreunã cu unul sau mai mulţi directori adjuncţi, fiind selecţionaţi prin examen sau concurs şi numiţi prin ordin al ministrului justiţiei, în condiţiile legii, potrivit organigramei aprobate.
(3) Directorii adjuncţi ai Oficiului Registrului Comerţului de pe lângã Tribunalul Bucureşti organizeazã, coordoneazã şi controleazã activitãţile pe baza delegãrilor de competenţã şi de drept de semnãturã date de directorul Oficiului Registrului Comerţului de pe lângã Tribunalul Bucureşti.
(4) Directorii oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale au atribuţii şi competenţe de conducere la nivel teritorial, revenindu-le obligaţia organizãrii, coordonãrii şi controlului activitãţii desfãşurate în cadrul oficiului registrului comerţului şi a personalului din subordine.
(5) Directorii oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale colaboreazã cu directorii direcţiilor din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi au urmãtoarele atribuţii şi obligaţii:
a) urmãresc şi rãspund de aplicarea unitarã de cãtre personalul din subordine a legislaţiei în vigoare în materia înregistrãrii în registrul comerţului a înmatriculãrii şi constituirii privind modificarea actelor constitutive ale tuturor persoanelor juridice şi fizice înregistrate în registrul comerţului;
b) asigurã şi rãspund pentru existenţa condiţiilor necesare în vederea preluãrii automate, în mod continuu, în format electronic, de cãtre Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, a tuturor înregistrãrilor efectuate în registrul teritorial al comerţului;
c) asigurã şi rãspund pentru existenţa condiţiilor necesare în vederea utilizãrii la nivel teritorial a aplicaţiilor informatice realizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi a tuturor programelor realizate de acesta, precum registratura, condica judecãtorului delegat şi orice alte evidenţe;
d) urmãresc şi rãspund de întocmirea, conform legii, a notelor de calcul şi încasarea taxelor, tarifelor de cãtre personalul din subordine, precum şi de colectarea altor sume date de lege în competenţa oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale;
e) dispun şi urmãresc efectuarea lucrãrilor prevãzute de legislaţia în vigoare privind acţiunile de dizolvare judiciarã a persoanelor juridice, în baza împuternicirii date în acest sens de directorul general;
f) soluţioneazã sesizãrile şi reclamaţiile formulate privind personalul din subordine şi în legãturã cu activitatea specificã oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal şi comunicã în scris, în termen de 24 de ore, Oficiului Naţional al Registrului Comerţului despre acestea şi, dupã caz, mãsurile dispuse. În acest scop, rãspund pentru organizarea şi rezolvarea în termen legal a cererilor cu care sunt sesizaţi din partea terţilor şi de personalul din subordine şi de ţinerea registrului de petiţii şi reclamaţii pentru oficiul registrului comerţului de pe lângã tribunalul pe care îl conduc;
g) asigurã, prin structura de specialitate, evidenţa financiar contabilã la nivel de balanţã lunarã;
h) întocmesc propuneri pentru elaborarea bugetului de venituri şi cheltuieli, iar dupã aprobarea acestuia, executã şi urmãresc încadrarea sumelor aprobate;
i) propun anual în mod fundamentat tematica programelor de perfecţionare şi evaluare a pregãtirii profesionale a personalului oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, precum şi calendarul acestora;
j) asigurã îndeplinirea atribuţiilor dispuse de conducerea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului în legãturã cu toate structurile funcţionale pe care le coordoneazã;
k) administreazã şi gestioneazã bunurile mobile şi imobile din patrimoniul afectat oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale şi rãspund de integritatea acestora;
l) propun şi asigurã încadrarea salariaţilor, potrivit organigramei şi statului de funcţii aprobate prin ordin al ministrului justiţiei, în limita bugetului de venituri şi cheltuieli;
m) negociazã, în baza delegãrilor de competenţã date de directorul general, anual, salariile cu personalul din subordine, cu respectarea contractului colectiv de muncã şi a prevederilor aprobate prin ordin al ministrului justiţiei, în limita bugetului de venituri şi cheltuieli;
n) întocmesc fişa postului pentru fiecare salariat, conform dispoziţiilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
o) controleazã şi rãspund de conduita personalului din subordine în relaţia cu publicul, în relaţiile cu alte autoritãţi sau instituţii publice, în relaţia cu ceilalţi salariaţi şi comunicã în termen de 24 de ore conducerii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului orice fapte si acte ale personalului din subordine, de naturã a atrage aplicarea unor sancţiuni specifice încãlcãrii raporturilor de muncã;
p) transmit lunar, sub semnãturã, balanţele de verificare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în termenul legal, şi rãspund pentru aceasta;
q) respectã, asigurã şi rãspund de respectarea normelor de ordine şi disciplinã de cãtre salariaţii din subordine, precum şi a Regulamentului intern;
r) informeazã în scris, în termen de 24 de ore, despre orice date şi fapte de naturã a afecta în orice mod imaginea instituţiei;
s) comunicã în scris Oficiului Naţional al Registrului Comerţului orice incidente sau disfuncţionalitãţi apãrute în activitatea oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal, în termen de 24 de ore de la apariţia acestora, propunând şi soluţiile de remediere, şi rãspund pentru aceasta;
ş) asigurã efectuarea activitãţilor specifice de asistenţã, înainte de depunerea cererilor de înregistrare, acordate solicitanţilor în condiţiile legii;
t) comunicã în scris Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în termenul stabilit, orice informaţii solicitate de acesta despre activitatea proprie;
ţ) asigurã, prin colaborare cu preşedintele tribunalului pe lângã care funcţioneazã, prezenţa judecãtorului delegat la sediul oficiilor registrelor comerţului de pe lângã tribunale, în vederea soluţionãrii cererilor de înregistrare, şi rãspund de asigurarea condiţiilor necesare pentru desfãşurarea şedinţelor acestuia, conform instrucţiunilor primite;
u) rãspund de aplicarea şi respectarea normelor privind sãnãtatea şi securitatea în muncã;
v) colaboreazã cu instituţiile şi autoritãţile publice în condiţiile legii;
w) emit deciziile necesare desfãşurãrii activitãţii proprii, conform competenţelor proprii;
x) întocmesc şi înainteazã la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului propuneri fundamentate privind activitatea desfãşuratã de birourile teritoriale, personalul şi spaţiul necesar funcţionãrii birourilor teritoriale, dotarea materialã şi tehnicã de calcul, cu încadrarea obligatorie în bugetul de venituri şi cheltuieli al oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal, conform procedurilor/instrucţiunilor de lucru aprobate;
y) organizeazã, coordoneazã şi controleazã activitatea birourilor teritoriale şi respectarea prevederilor Regulamentului intern, a normelor de securitate şi sãnãtate în muncã şi P.S.I.;
z) implementeazã şi aplicã sistemul de management al calitãţii în cadrul oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunalul pe care îl coordoneazã;
) îndeplinesc orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general, specifice activitãţii oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal pe care îl conduc.
ART. 13
Directorii de direcţii din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului
Directorii de direcţii organizate în cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului sunt numiţi prin decizie a directorului general, fiind selecţionaţi prin concurs, organizat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, conform regulamentului aprobat prin ordin al ministrului justiţiei, şi au urmãtoarele atribuţii şi obligaţii:
a) organizeazã, coordoneazã şi controleazã activitatea direcţiei pe care o conduc şi a personalului din subordine, potrivit actelor normative aplicabile, prin emiterea de dispoziţii scrise;
b) asigurã şi rãspund de aplicarea şi punerea în practicã a deciziilor emise de directorul general, ce le sunt aplicabile;
c) îndeplinesc la termen obligaţiile prevãzute de lege sau sarcinile pe care le primesc;
d) asigurã îndrumarea metodologicã a structurilor interne organizate la nivelul oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale şi a personalului acestora, prin emiterea de dispoziţii, instrucţiuni de lucru, proceduri şi altele asemenea;
e) întocmesc fişa postului pentru fiecare salariat subordonat, la propunerea şefilor de servicii, dupã caz;
f) informeazã în scris directorul general sau directorii generali adjuncţi cu privire la problemele specifice şi la eventualele disfuncţionalitãţi constatate în cadrul direcţiei pe care o conduc;
g) informeazã în scris celelalte direcţii şi structuri din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, al oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale cu privire la activitatea proprie şi la implicaţiile acesteia asupra întregii activitãţi, prin emiterea de note de informare care vor fi afişate pe pagina de intranet a instituţiei;
h) propune iniţierea acţiunilor de instruire şi evaluare a personalului din subordine, precum şi a personalului oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, conform activitãţii direcţiei pe care o coordoneazã;
i) asigurã implementarea şi aplicarea sistemului de management al calitãţii în cadrul direcţiei pe care o coordoneazã;
j) soluţioneazã sesizãrile şi reclamaţiile formulate privind personalul din subordine şi în legãturã cu activitatea specificã direcţiei pe care o coordoneazã şi comunicã în scris, în termen de 24 de ore, conducerii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului despre acestea şi, dupã caz, mãsurile dispuse. În acest scop rãspund pentru organizarea şi rezolvarea în termen legal a cererilor cu care sunt sesizaţi din partea terţilor şi de personalul din subordine;
k) comunicã în scris conducerii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în termenul stabilit, orice informaţii solicitate de acesta despre activitatea proprie;
l) controleazã şi rãspund de conduita personalului din subordine în relaţia cu publicul, în relaţiile cu alte autoritãţi sau instituţii publice, precum şi în relaţiile dintre personalul din subordine şi comunicã în termen de 24 de ore conducerii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului orice fapte şi acte ale personalului din subordine care contravin acestuia, fapte şi acte de naturã a atrage aplicarea unor sancţiuni specifice încãlcãrii raporturilor de muncã;
m) comunicã în scris conducerii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului orice incidente sau disfuncţionalitãţi apãrute în activitatea direcţiei pe care o coordoneazã, în termen de 24 de ore de la apariţia acestora, propunând şi soluţiile de remediere, şi rãspund pentru aceasta;
n) comunicã în scris, în termen de 24 de ore, toate articolele din mass-media în legãturã cu activitatea direcţiei pe care o coordoneazã şi a personalului din subordine, precum şi orice alte date şi fapte de naturã a afecta în orice mod imaginea instituţiei;
o) emit dispoziţiile necesare desfãşurãrii activitãţii conform competenţelor proprii;
p) rãspund de aplicarea şi respectarea normelor privind sãnãtatea şi securitatea în muncã;
q) îndeplinesc orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general, specifice domeniului de activitate al direcţiei pe care o coordoneazã.
ART. 14
Şefii de serviciu
Şefii de serviciu din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi din cadrul oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale sunt numiţi prin decizie a directorului general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, fiind selecţionaţi prin concurs, organizat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, conform regulamentului aprobat prin ordin al ministrului justiţiei, şi au urmãtoarele atribuţii şi obligaţii:
a) organizeazã, coordoneazã şi controleazã activitatea serviciului pe care îl conduc, stabilesc responsabilitãţile şi atribuţiile personalului din subordine şi le repartizeazã lucrãrile, prin emiterea de dispoziţii scrise;
b) asigurã şi rãspund de realizarea la termenele stabilite a lucrãrilor repartizate structurilor pe care le coordoneazã;
c) realizeazã efectiv o parte din lucrãrile repartizate serviciului;
d) prezintã şi susţin, sub semnãturã, la conducerea direcţiei sau, dupã caz, a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, respectiv a oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal, lucrãrile şi corespondenţa elaborate în cadrul serviciului, în vederea avizãrii;
e) implementeazã şi aplicã sistemul de management al calitãţii în cadrul serviciului pe care îl coordoneazã;
f) emit dispoziţiile necesare desfãşurãrii activitãţii conform competenţelor proprii;
g) rãspund de aplicarea şi respectarea normelor privind sãnãtatea şi securitatea în muncã;
h) comunicã în scris conducerii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în termenul stabilit, orice informaţii solicitate de acesta despre activitatea proprie;
i) îi sesizeazã de urgenţã directorului direcţiei sau, dupã caz, directorului oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal ori conducerii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului orice incidente sau disfuncţionalitãţi apãrute în activitatea serviciului pe care îl coordoneazã, în termen de 24 de ore de la apariţia acestora, propunând şi soluţiile de remediere, şi rãspund pentru aceasta;
j) îndeplinesc orice alte sarcini primite pe linie ierarhicã în legãturã cu activitatea serviciului pe care îl coordoneazã.
ART. 15
Şefii de birouri
Şefii de birouri din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale sunt numiţi prin decizie a directorului general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, fiind selecţionaţi prin concurs, organizat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, conform regulamentului aprobat prin ordin al ministrului justiţiei, şi au urmãtoarele atribuţii şi obligaţii:
a) organizeazã, coordoneazã şi controleazã activitatea biroului pe care îl conduc, stabilesc responsabilitãţile şi atribuţiile personalului din subordine şi le repartizeazã lucrãrile prin emiterea de dispoziţii scrise;
b) rãspund de realizarea la termenele stabilite a lucrãrilor repartizate;
c) semneazã toate documentele elaborate, care angajeazã activitatea biroului, pentru a fi prezentate şefului de serviciu în vederea avizãrii;
d) realizeazã efectiv o parte din lucrãrile repartizate biroului;
e) implementeazã şi aplicã sistemul de management al calitãţii în cadrul biroului pe care îl coordoneazã;
f) emit dispoziţiile necesare desfãşurãrii activitãţii, conform competenţelor proprii;
g) rãspund de aplicarea şi respectarea normelor privind sãnãtatea şi securitatea în muncã;
h) comunicã în scris conducerii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în termenul stabilit, orice informaţii solicitate de acesta despre activitatea proprie;
i) îi sesizeazã de urgenţã şefului serviciului sau, dupã caz, directorului direcţiei, directorului oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal ori conducerii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului orice incidente sau disfuncţionalitãţi apãrute în activitatea biroului pe care îl coordoneazã, în termen de 24 de ore de la apariţia acestora, propunând şi soluţiile de remediere, şi rãspund pentru aceasta;
j) îndeplinesc orice alte sarcini primite pe linie ierarhicã în legãturã cu activitatea biroului pe care îl coordoneazã.
ART. 16
Colectivele
Colectivele sunt structuri organizatorice în cadrul cãrora se desfãşoarã acelaşi tip de activitãţi şi sunt formate din douã sau mai multe persoane cu atribuţii specifice activitãţii desfãşurate din cadrul mai multor structuri ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Acestea se regãsesc în statul de funcţii aprobat prin ordin al ministrului justiţiei.

SECŢIUNEA a 2-a
Atribuţiile direcţiilor (departamentelor) din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului

ART. 17
Secretariatul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului

Secretariatul funcţioneazã în subordinea directorului general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi are urmãtoarele atribuţii:
a) asigurã lucrãrile de secretariat ale conducerii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
b) organizeazã spaţiul de lucru pentru a asigura desfãşurarea eficientã a activitãţii de secretariat;
c) desfãşoarã urmãtoarele activitãţi specifice de secretariat:
c.1. primirea şi înregistrarea corespondenţei, cronologic, în ordinea primirii, prin atribuirea unui numãr unic de înregistrare fiecãrui document, precum şi clasarea acesteia;
c.2. ţinerea evidenţei tuturor documentelor intrate, a celor întocmite pentru uz intern, precum şi a celor ieşite, potrivit prevederilor legale în vigoare;
c.3. prezentarea corespondenţei/documentelor conducerii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în vederea înscrierii rezoluţiei de cãtre aceasta;
c.4. repartizarea/distribuirea documentelor, dupã rezoluţionare, pe direcţii şi structuri ale acestora, în vederea soluţionãrii;
c.5. prezentarea la conducerea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului a lucrãrilor elaborate de cãtre direcţiile şi structurile din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în vederea aprobãrii/avizãrii;
c.6. verificarea termenelor de corespondenţã (termen de soluţionare, destinatar, clasificare, modalitate de transmitere/expediere);
c.7. expedierea/transmiterea corespondenţei, prin fax, e-mail, poştã, curier;
d) furnizarea cãtre conducerea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului a tuturor informaţiilor primite de instituţie;
e) colaborarea cu toate structurile din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale;
f) ţinerea evidenţei deciziilor şi altor documente emise de conducerea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
g) asigurarea relaţiei instituţiei cu mass-media prin:
g.1. realizarea zilnicã a revistei presei prin monitorizarea apariţiilor media la nivel central şi local;
g.2. întocmirea, lunar, a unui raport de analizã a imaginii instituţiei, în care se consemneazã toate comunicatele de presã, articolele apãrute în mass-media, analizând datele apãrute din punct de vedere calitativ şi cantitativ, în baza cãrora se va realiza analiza de imagine anualã;
g.3. asigurarea comunicãrii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale cu mass-media;
g.4. elaborarea comunicatelor de presã şi punctelor de vedere ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi depunerea diligenţelor în vederea apariţiei acestora în massmedia;
g.5. iniţierea realizãrii de parteneriate media în baza prevederilor legale;
g.6. propunerea şi implementarea strategiei de imagine a instituţiei, având drept coordonate principale creşterea gradului de notorietate al serviciilor oferite de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale şi creşterea vizibilitãţii instituţiei;
g.7. asigurarea unei comunicãri optime cu mass-media localã prin pãstrarea legãturii în mod continuu cu persoanele desemnate din cadrul oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale;
g.8. asigurarea suportului de comunicare pentru conducerea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului cu prilejul participãrii la diverse evenimente;
g.9. formularea de propuneri referitoare la modalitãţile de comunicare şi la calitatea comunicãrii cu mass-media;
g.10. identificarea temelor de interes public major pe care Oficiul Naţional al Registrului Comerţului sã le promoveze conform atribuţiilor sale legale;
g.11. urmãrirea actualizãrii informaţiilor de interes public destinate mass-mediei pe website-ul instituţiei, prin colaborarea cu direcţiile implicate;
g.12. propunerea strategiei de îmbunãtãţire a website-ului Oficiului Naţional al Registrului Comerţului în vederea informãrii corespunzãtoare a publicului-ţintã;
g.13. propunerea de noi servicii care pot fi oferite persoanelor interesate de cãtre Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, conform atribuţiilor sale, în condiţiile legii;
g.14. propunerea şi organizarea de întâlniri, conferinţe de presã şi interviuri ale conducerii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
g.15. furnizarea în mod prompt şi complet a informaţiilor de interes public, în urma solicitãrii verbale sau scrise, adresatã de mass-media, potrivit prevederilor <>Legii nr. 544/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
g.16. întocmirea de fişiere de presã;
g.17. efectuarea de traduceri din/în limba românã în/din limba englezã, francezã sau alte limbi ale Uniunii Europene, conform dispoziţiilor conducerii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
g.18. orice alte atribuţii, conform competenţelor sale, în baza dispoziţiilor conducerii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
h) îndeplinirea oricãror alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general, specifice domeniului de activitate.
ART. 18
Direcţia îndrumare metodologicã
(1) Direcţia îndrumare metodologicã asigurã şi rãspunde, în principal, de:
a) îndrumarea metodologicã a activitãţii de ţinere a registrului central al comerţului şi a registrelor comerţului la nivel teritorial;
b) participarea instituţiei la elaborarea unor proiecte de acte normative în colaborare cu direcţiile din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
(2) În cadrul Direcţiei îndrumare metodologicã funcţioneazã Serviciul îndrumare registrul comerţului, cu urmãtoarele atribuţii:
a) elaboreazã şi înainteazã directorului general şi Consiliului de conducere propuneri pentru modificarea normelor metodologice privind modul de ţinere a registrelor comerţului, de efectuare a înregistrãrilor şi de eliberare a informaţiilor, care urmeazã a fi aprobate prin ordin al ministrului justiţiei;
b) elaboreazã procedura pentru efectuarea unitarã a înregistrãrilor, în baza actelor normative noi cu incidenţã în activitatea specificã;
c) elaboreazã precizãri punctuale pentru aplicarea unitarã a dispoziţiilor legale în vigoare, la solicitarea scrisã expresã a oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale;
d) sesizeazã în scris conducerea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului în legãturã cu aspectele de naturã juridicã ridicate de aplicarea actelor normative şi propune soluţii unitare de efectuare a înregistrãrilor şi de autorizare a funcţionãrii comercianţilor;
e) elaboreazã şi înainteazã conducerii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului propuneri de simplificare a procedurilor de autorizare a funcţionãrii comercianţilor;
f) asigurã stabilirea unitarã a modului de efectuare a înregistrãrilor, în vederea elaborãrii aplicaţiilor informatice, precum şi actualizarea acestora în cazul apariţiei unor acte normative noi;
g) colaboreazã cu structurile din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi le acordã asistenţã de specialitate cu privire la activitãţile specifice acestora, conform competenţei proprii;
h) aduce periodic la cunoştinţa structurilor din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrelor comerţului de pe lângã tribunale actele normative cu implicaţii în activitatea acestora, în acest sens editând Buletinul legislativ de uz intern;
i) întocmeşte note de informare, note cu observaţii, precum şi puncte de vedere, dupã caz, în legãturã cu unele probleme de drept ce au legãturã cu activitãţile desfãşurate de acestea, conform legii, din dispoziţia conducerii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului sau la solicitarea structurilor din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale şi ori de câte ori este necesar;
j) asigurã controlul activitãţii oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, potrivit competenţei sale;
k) asigurã colaborarea cu instituţiile iniţiatoare ale unor acte normative cu implicaţii în activitatea oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, la solicitarea acestora, din dispoziţia conducerii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în acest sens formulând şi comunicându-le acestora punctul de vedere al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în colaborare cu celelalte direcţii din cadrul instituţiei;
l) participã la elaborarea modificãrilor aduse legislaţiei române în vigoare potrivit solicitãrilor Comisiei Europene, Bãncii Mondiale şi altor organizaţii internaţionale, la solicitarea Ministerului Justiţiei, în colaborare cu celelalte direcţii din cadrul instituţiei, din dispoziţia conducerii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
m) elaboreazã sau, dupã caz, participã la elaborarea raportãrilor solicitate de Ministerul Justiţiei pentru îndeplinirea Planului de mãsuri adoptat în vederea integrãrii în Uniunea Europeanã sau în cadrul altor proiecte, în colaborare cu celelalte direcţii din cadrul instituţiei, din dispoziţia conducerii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
n) participã la proiecte iniţiate de Ministerul Justiţiei pentru îndeplinirea Planului de mãsuri adoptat în vederea integrãrii în Uniunea Europeanã sau în colaborare cu alte organizaţii internaţionale, în care este desemnat Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în colaborare cu celelalte direcţii din cadrul instituţiei, din dispoziţia conducerii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
o) avizeazã împreunã cu Direcţia contencios aplicaţiile informatice utilizate de oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului;
p) întocmeşte împreunã cu Direcţia contencios proiectul Regulamentului de organizare şi funcţionare al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, pe care îl transmite Consiliului de conducere spre avizare;
q) întocmeşte împreunã cu Direcţia contencios proiectul planului de mãsuri, modul de prevenire şi combatere a corupţiei, pe care îl transmite Consiliului de conducere spre avizare;
r) îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general, specifice domeniului de activitate.
ART. 19
Direcţia contencios
(1) Direcţia contencios asigurã şi rãspunde, în principal, de:
a) reprezentarea şi apãrarea drepturilor şi intereselor instituţiei în instanţã şi în raporturile cu alte persoane fizice sau juridice în toate fazele procesuale, inclusiv în caz de conciliere;
b) avizarea pentru legalitate şi contrasemnarea tuturor proiectelor de contracte care urmeazã sã fie încheiate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi/sau oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale, în baza întregii documentaţii care stã la baza acestora, precum şi a altor acte care produc efecte juridice;
c) avizarea pentru legalitate a deciziilor emise de directorul general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi a oricãror altor documente care angajeazã instituţia în relaţiile cu terţi.
(2) În cadrul Direcţiei contencios funcţioneazã Serviciul contencios, care are urmãtoarele atribuţii:
a) redacteazã şi depune la termen cererile de chemare în judecatã, întâmpinãrile, notele de şedinţã, probele şi concluziile scrise, precum şi motivele care stau la baza exercitãrii cãilor de atac împotriva hotãrârilor judecãtoreşti, atunci când este cazul, în dosarele în care Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi/sau oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale sunt parte;
b) reprezintã Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi/sau oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale, în faţa instanţelor judecãtoreşti, în toate cauzele în care sunt parte, precum şi în faţa altor organe jurisdicţionale şi/sau propune delegarea dreptului de reprezentare;
c) monitorizeazã şi controleazã activitatea oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, potrivit competenţelor sale, precum şi în legãturã cu litigiile în care au calitatea de parte;
d) elaboreazã acte de procedurã-cadru, în vederea unei reprezentãri unitare;
e) ţine evidenţele litigiilor în care Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi/sau oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale sunt parte, în baza comunicãrilor fãcute de acestea conform deciziei directorului general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
f) elaboreazã şi prezintã directorului general, ori de câte ori apreciazã cã este necesar, propuneri argumentate privind promovarea cãilor de atac împotriva hotãrârilor judecãtoreşti în care sunt parte Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi/sau oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale;
g) elaboreazã şi prezintã conducerii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, ori de câte ori apreciazã cã este necesar, propuneri motivate de soluţionare pe cale amiabilã a litigiilor aflate pe rol;
h) elaboreazã precizãri punctuale pentru aplicarea reglementãrilor legale în vigoare, la solicitarea expresã a oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale;
i) elaboreazã şi prezintã conducerii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului informãri referitoare la cazuistica în care Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi/sau oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale sunt parte;
j) propune, împreunã cu Direcţia îndrumare metodologicã şi direcţiile de specialitate implicate, proiectul de hotãrâre a Guvernului specific aprobãrii taxelor şi tarifelor;
k) sesizeazã conducerea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului în legãturã cu aspectele de naturã juridicã ridicate de aplicarea actelor normative şi propune soluţii unitare potrivit competenţei sale;
l) participã la cercetãrile administrative, respectiv cercetarea disciplinarã în cazul sãvârşirii de abateri de la Regulamentul intern;
m) întocmeşte orice alte acte procedurale în legãturã cu reprezentarea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi a oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale;
n) participã şi asigurã consultanţã juridicã în cursul procedurii de atribuire a contractelor ce urmeazã a fi încheiate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului;
o) asigurã consultanţã juridicã la derularea procedurilor de achiziţie publicã, la întocmirea documentaţiei aferente, la soluţionarea contestaţiilor;
p) avizeazã sub aspectul legalitãţii şi contrasemneazã toate contractele care urmeazã sã fie încheiate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi/sau oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale în baza documentaţiei care stã la baza acestora;
q) avizeazã din punctul de vedere al legalitãţii orice mãsurã de naturã sã angajeze rãspunderea patrimonialã a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului în calitate de ordonator secundar de credite;
r) avizeazã din punctul de vedere al legalitãţii orice mãsurã care ar putea aduce atingere drepturilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi ale oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale sau ale personalului acestora;
s) avizeazã din punctul de vedere al legalitãţii deciziile emise de directorul general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi orice alte documente care angajeazã instituţia în relaţiile cu terţi;
ş) avizeazã pentru legalitate rãspunsurile direcţiilor de specialitate cu privire la solicitãrile, reclamaţiile, sesizãrile şi contestaţiile în legãturã cu relaţiile de muncã înaintate de salariaţii instituţiei;
t) asigurã analiza reclamaţiilor şi sesizãrilor primite şi formuleazã rãspunsuri în condiţiile legii. În acest sens: formuleazã rãspuns la reclamaţiile, sesizãrile, memoriile etc. adresate Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi/sau oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale de cãtre autoritãţile publice şi alte persoane fizice şi juridice, comunicã structurilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale puncte de vedere în acest domeniu şi ţine registrul unic de petiţii şi reclamaţii;
ţ) înregistreazã şi soluţioneazã reclamaţiile telefonice privind activitatea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi a oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, primite din partea comercianţilor sau a reprezentanţilor acestora la numãrul de telefon înfiinţat la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului în cadrul Direcţiei contencios, ca urmare a Memorandumului iniţiat de Secretariatul General al Guvernului;
u) colaboreazã cu Direcţia îndrumare metodologicã şi cu celelalte direcţii din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului cu privire la proiectele legislative şi modificãrile legislative cu impact asupra activitãţii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi a oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale;
v) aduce la cunoştinţa structurilor din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale actele normative cu implicaţii în activitatea acestora şi acordã asistenţã juridicã de specialitate, întocmind puncte de vedere referitoare la modalitatea de interpretare şi aplicare a legilor, la solicitarea scrisã a structurilor din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, potrivit competenţei sale;
w) ţine registrul unic de control;
x) avizeazã împreunã cu Direcţia îndrumare metodologicã aplicaţiile informatice utilizate de oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului;
y) întocmeşte împreunã cu Direcţia îndrumare metodologicã proiectul Regulamentului de organizare şi funcţionare al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, pe care îl transmite Consiliului de conducere spre avizare;
z) întocmeşte împreunã cu Direcţia îndrumare metodologicã proiectul planului de mãsuri, modul de prevenire şi combatere a corupţiei, pe care îl transmite Consiliului de conducere spre avizare;
) îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general, specifice domeniului de activitate.
ART. 20
Serviciul audit public intern
Serviciul audit public intern funcţioneazã la nivelul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului în subordinea directorului general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi are urmãtoarele atribuţii:
a) elaboreazã norme metodologice specifice activitãţii de audit public intern, conform <>Legii nr. 672/2002 privind auditul public intern, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale, cu avizul organului ierarhic superior, respectiv Ministerul Justiţiei sau, dupã caz, U.C.A.A.P.I.;
b) elaboreazã proiectul planului anual de audit public intern;
c) efectueazã activitãţi de audit public intern pentru a evalua dacã sistemele de management financiar şi control ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale sunt transparente şi sunt conforme cu normele de legalitate, regularitate, economicitate, eficienţã şi eficacitate;
d) informeazã organul ierarhic superior, respectiv Ministerul Justiţiei sau, dupã caz, U.C.A.A.P.I. despre recomandãrile neînsuşite de cãtre conducerea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, precum şi despre consecinţele neimplementãrii acestora;
e) întocmeşte lunar şi ori de câte ori este necesar raportul privind constatãrile, concluziile şi recomandãrile rezultate din activitãţile sale de audit, în vederea afişãrii acestuia pe pagina de intranet a instituţiei, dupã avizarea acestora de cãtre conducerea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
f) elaboreazã raportul anual al activitãţii de audit public intern;
g) în cazul identificãrii unor iregularitãţi sau posibile prejudicii, raporteazã imediat conducerii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi structurii de control intern abilitate;
h) desfãşoarã misiuni ad-hoc, respectiv misiuni de audit public intern cu caracter excepţional, necuprinse în planul anual de audit public intern;
i) desfãşoarã misiuni de consiliere formalizate, cuprinse într-o secţiune distinctã a planului anual de audit intern, efectuate prin abordãri sistematice şi metodice, conform unor proceduri prestabilite având un caracter formalizat;
j) desfãşoarã misiuni de consiliere cu caracter informal, realizate prin participarea în cadrul diferitelor comitete permanente sau la proiecte cu duratã determinatã, la reuniuni punctuale, schimburi curente de informaţii, urmând a se desfãşura dupã procedurile specifice acestora;
k) îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general, specifice domeniului de activitate.
ART. 21
Corpul de inspecţie generalã
(1) Corpul de inspecţie generalã funcţioneazã la nivelul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului în subordinea directorului general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi are urmãtoarele atribuţii principale:
a) exercitã controlul intern privind respectarea prevederilor legale în cadrul oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale şi verificã eficienţa şi transparenţa activitãţii din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale;
b) exercitã controlul, în condiţiile stabilite de regulamentul propriu de exercitare a atribuţiilor sale, aprobat prin decizie a directorului general, asupra activitãţii oficiilor registrului de pe lângã tribunale, aşa cum este stabilitã prin lege, prezentul regulament ori prin decizie a directorului general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
c) urmãreşte implementarea politicilor şi strategiilor în domeniul controlului la nivelul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale;
d) face propuneri de îmbunãtãţire privind controlul specific, potrivit competenţei sale, conform reglementãrilor legale în vigoare;
e) colaboreazã cu entitãţi care au atribuţii de control al activitãţii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi a oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, conform prevederilor actelor normative care reglementeazã acest control;
f) propune mãsuri de corectare a disfuncţionalitãţilor sesizate în activitatea de control, pe care le înainteazã conducerii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
g) îndeplineşte orice alte atribuţii stabilite de actele normative în vigoare, cu excepţia <>Legii nr. 477/2004 privind Codul de conduitã a personalului contractual din autoritãţile şi instituţiile publice.
(2) În realizarea atribuţiilor de control, directorii oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale şi întregul personal al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului au obligaţia sã punã la dispoziţia reprezentanţilor Corpului de inspecţie generalã documentele şi informaţiile solicitate în termenul stabilit de aceştia.
(3) Pentru realizarea atribuţiilor sale, personalul Corpului de inspecţie generalã efectueazã controale directe, întocmind acte de control, respectiv rapoarte de control, procese-verbale, informãri sau sinteze şi mãsurile propuse, care sunt prezentate spre aprobare directorului general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Dupã caz, actele de control aprobate de directorul general se transmit instituţiilor statului competente sã soluţioneze aspectele sesizate prin acestea, conform legii.
ART. 22
Direcţia economicã
(1) Direcţia economicã asigurã şi rãspunde de îndeplinirea atribuţiilor ce revin Oficiului Naţional al Registrului Comerţului în urmãtoarele domenii:
a) elaborarea, fundamentarea şi urmãrirea obţinerii acordului ordonatorului principal de credite pe proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul urmãtor şi, în perspectivã, pentru un numãr de 3 ani, precum şi pe propunerile de rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul în curs;
b) financiar-contabil;
c) administrarea şi gestionarea patrimoniului propriu constituit la nivel central şi teritorial;
d) achiziţionarea bunurilor, serviciilor şi lucrãrilor necesare realizãrii rolului sãu, gestionând cu eficienţã resursele financiare, în limitele prevederilor bugetare aprobate şi ale programului anual aprobat al achiziţiilor publice;
e) îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general, conform domeniului sãu de activitate.
(2) Direcţia economicã are urmãtoarele atribuţii la nivel central:
a) fundamenteazã şi elaboreazã proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, având ca sursã de finanţare veniturile proprii, ca urmare a analizei propunerilor direcţiilor acestuia şi propunerilor oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale;
b) întocmeşte situaţiile financiare anuale şi trimestriale pe baza datelor centralizate din balanţa lunarã de verificare proprie şi a celor din teritoriu;
c) efectueazã periodic inventarierea patrimoniului, potrivit dispoziţiilor legale;
d) centralizeazã şi analizeazã propunerile primite de la oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale privind veniturile şi cheltuielile acestora, în vederea elaborãrii proiectului de buget de venituri şi cheltuieli, iar varianta adoptatã o transmite spre executare atât pentru nivelul veniturilor, care reprezintã valori minime, cât şi pentru cel al cheltuielilor, care reprezintã valori maximale;
e) întocmeşte documentele necesare angajãrii, lichidãrii, ordonanţãrii şi plãţii cheltuielilor, în limita prevederilor bugetare, valori care reprezintã limite maximale aprobate;
f) asigurã evidenţa resurselor financiare necesare activitãţii proprii conform planului aprobat de directorul general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
g) urmãreşte angajarea şi utilizarea resurselor financiare potrivit necesitãţilor proprii, în condiţiile unei bune gestiuni financiare, cu respectarea dispoziţiilor legale;
h) ţine registrele contabile prevãzute de lege;
i) asigurã condiţii pentru organizarea şi ţinerea la zi a evidenţei patrimoniului, conform dispoziţiilor legale;
j) ţine evidenţa tuturor operaţiunilor financiare;
k) urmãreşte modul în care se gestioneazã patrimoniul în condiţii de eficienţã maximã;
l) urmãreşte realizarea ultimei faze a procesului execuţiei bugetare a cheltuielilor bugetare, respectiv plata, cu respectarea prevederilor legale;
m) verificã şi avizeazã pentru controlul financiar preventiv operaţiunile prevãzute în <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 522/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice generale referitoare la exercitarea controlului financiar preventiv, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
n) asigurã achiziţionarea bunurilor, serviciilor şi lucrãrilor necesare realizãrii rolului sãu, gestionând cu eficienţã resursele financiare, în limitele prevederilor bugetare aprobate şi ale programului anual aprobat al achiziţiilor publice;
o) elaboreazã şi supune spre aprobare directorului general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului planurile prevãzute la art. 8 alin. (2) lit. d)-h).
(3) Direcţia economicã are urmãtoarele atribuţii la nivel teritorial:
a) asigurã îndrumarea metodologicã a activitãţii financiar-contabile pe linie de achiziţii publice şi administrare a patrimoniului, desfãşuratã de personalul de specialitate economicã din teritoriu, conform planului aprobat de directorul general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
b) asigurã supravegherea şi controlul activitãţii desfãşurate pe linie financiar-contabilã şi de achiziţii publice desfãşurate de oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale.
(4) În cadrul Direcţiei economice funcţioneazã urmãtoarele structuri:
a) Serviciul financiar, format din:
- Biroul financiar, buget;
- Biroul salarii;
b) Serviciul contabilitate, format din:
- Biroul evidenţã contabilã, metodologie, analizã;
c) Serviciul achiziţii publice, format din:
- Biroul plan achiziţii;
- Biroul achiziţii;
d) Serviciul administrativ investiţii.
(5) Serviciul financiar este organizat în birouri grupate pe activitãţi, astfel:
a) Biroul financiar, buget are urmãtoarele atribuţii:
a.1. în ceea ce priveşte operaţiunile de trezorerie, deruleazã operaţiunile cu Trezoreria Statului, având urmãtoarele atribuţii:
a.1.1. întocmeşte documentele de platã pentru operaţiunile financiare, potrivit reglementãrilor în vigoare;
a.1.2. întocmeşte documentele necesare angajãrii, lichidãrii, ordonanţãrii şi plãţii cheltuielilor, în limita prevederilor bugetare, valori care reprezintã limite maximale aprobate;
a.1.3. efectueazã ridicãrile şi depunerile de numerar din şi în conturile proprii;
a.1.4. efectueazã plata drepturilor bãneşti ale salariaţilor şi/sau terţilor şi rãspunde pentru întocmirea corectã a formelor de platã;
a.2. în ceea ce priveşte obligaţiile fiscale:
a.2.1. rãspunde de îndeplinirea obligaţiilor fiscale atât pentru Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, cât şi pentru oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale, referitoare la impozitele şi taxele cuvenite bugetului de stat şi bugetelor locale, impozitele şi contribuţiile la fondurile speciale aferente drepturilor salariale şi altor beneficiari, stipulate în actele normative aprobate;
a.2.2. întocmeşte şi depune lunar declaraţiile privind îndeplinirea obligaţiilor de naturã fiscalã, cu respectarea dispoziţiilor legale, şi rãspunde pentru corecta întocmire a acestora;
a.3. în ceea ce priveşte bugetul:
a.3.1. în baza analizelor economice, face propuneri în vederea fundamentãrii şi elaborãrii proiectului bugetului de venituri şi cheltuieli al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, pe baza propunerilor direcţiilor acestuia şi a propunerilor oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale;
a.3.2. centralizeazã şi analizeazã propunerile primite de la oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale privind veniturile şi cheltuielile acestora, în vederea elaborãrii proiectului de buget de venituri şi cheltuieli, iar varianta adoptatã o transmite acestora, reprezentând pentru venituri valori minime, iar pentru cheltuieli valori maximale;
a.3.3. ţine evidenţa angajamentelor legale şi bugetare, potrivit legii, şi urmãreşte execuţia bugetului;
a.3.4. întocmeşte lista de dotãri independente, în baza solicitãrilor fundamentate de direcţiile Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, pe care o supune aprobãrii, potrivit competenţelor;
a.4. în ceea ce priveşte alte activitãţi financiare:
a.4.1. întocmeşte şi verificã decontarea cheltuielilor privind cazarea, diurna şi transportul salariaţilor aflaţi în delegaţie în ţarã şi în strãinãtate;
a.4.2. verificã deconturile privind cheltuielile materiale efectuate cu numerar;
a.4.3. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general, specifice domeniului de activitate.
b) Biroul salarii are urmãtoarele atribuţii:
b.1. în ceea ce priveşte relaţia cu salariaţii:
b.1.1. calculeazã drepturile bãneşti cuvenite salariaţilor pe baza contractelor individuale, actelor adiţionale, deciziilor şi fişelor de prezenţã primite de la Direcţia management resurse umane-calitate şi serviciile/birourile economice ale oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, în vederea achitãrii acestora la datele stabilite prin contractul colectiv de muncã;
b.1.2. opereazã, ori de câte ori este necesar, în statul de personal modificãrile privind drepturile de naturã salarialã;
b.1.3. ţine evidenţa concediilor de odihnã, a concediilor medicale şi de maternitate şi asigurã efectuarea integralã şi la timp a drepturilor bãneşti cuvenite;
b.1.4. întocmeşte documentele de platã cãtre unitãţile bancare, respectiv borderourile cu drepturile bãneşti ale salariaţilor care posedã carduri;
b.1.5. depune la unitãţile bancare cererile privind emiterea de carduri pentru nou-angajaţi, distribuie salariaţilor cardurile emise de unitãţile bancare, depune lunar situaţia persoanelor cãrora le-a încetat contractul individual de muncã şi a documentaţiilor privind acordarea facilitãţilor de trezorerie (overdraft), ori de câte ori este cazul;
b.1.6. întocmeşte fişele fiscale, pe baza calculului deducerilor personale cuvenite, şi le transmite, în termen legal, atât unitãţii fiscale, cât şi personalului;
b.1.7. ţine evidenţa individualã a drepturilor salariale şi de personal acordate în cursul anului şi urmãreşte reflectarea în contabilitate a debitelor create şi provenite din drepturi de personal, ocupându-se de lichidarea acestora;
b.1.8. elibereazã adeverinţele ce cuprind câştigurile salariale realizate de salariaţi;
b.1.9. întocmeşte şi depune lunar declaraţiile privind îndeplinirea obligaţiilor de platã la bugetul general consolidat, cu respectarea dispoziţiilor legale, şi rãspunde pentru corecta întocmire a acestora;
b.1.10. ţine evidenţa individualã a drepturilor salariale şi de personal acordate în cursul anului;
b.1.11. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general, specifice domeniului de activitate.
(6) La nivelul Serviciului contabilitate este constituit Biroul evidenţã contabilã, metodologie, analizã, cu urmãtoarele atribuţii:
a.1. în ceea ce priveşte înregistrãrile în contabilitate pentru Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale:
a.1.1. organizeazã, coordoneazã şi controleazã activitatea contabilã, în conformitate cu prevederile Legii contabilitãţii nr. 82/1991, republicatã; rãspunde de efectuarea corectã şi la timp a înregistrãrilor contabile;
a.1.2. întocmeşte notele contabile pentru orice operaţiune care afecteazã patrimoniul instituţiei. Documentele justificative care stau la baza înregistrãrilor în contabilitate angajeazã rãspunderea persoanelor care le-au întocmit, vizat şi aprobat ori înregistrat în contabilitate;
a.1.3. întocmeşte fişele de conturi, analizeazã şi urmãreşte soldurile conturilor;
a.1.4. înregistreazã în contabilitate operaţiunile patrimoniale în mod cronologic, cu respectarea succesiunii documentelor justificative, dupã data de întocmire sau de intrare în instituţie, şi sistematic în conturi sintetice şi analitice, cu ajutorul registrului-jurnal;
a.1.5. verificã înregistrarea în contabilitate a drepturilor de naturã salarialã, a decontãrilor cu personalul şi a celorlalte decontãri care intrã în categoria cheltuielilor de personal, prin analiza fişelor de cont;
a.1.6. întocmeşte facturile fiscale pentru operaţiunile financiare, potrivit reglementãrilor în vigoare;
a.1.7. urmãreşte procesul de decontare a sumelor încasate de oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale;
a.1.8. verificã toate operaţiunile consemnate de Trezoreria Statului în extrasele de cont;
a.1.9. verificã şi înregistreazã în contabilitate documentele care stau la baza operaţiunilor de încasãri şi plãţi cuprinse în registrul de casã;
a.2. în ceea ce priveşte inventarierea patrimoniului şi evaluarea elementelor patrimoniale pentru Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale:
a.2.1. organizeazã şi implementeazã evidenţa cantitativ-valoricã a bunurilor materiale, a obiectelor de inventar şi a mijloacelor fixe aflate în patrimoniu;
a.2.2. evidenţiazã rezultatele inventarierii anuale a patrimoniului, consemnate în procesele-verbale de inventariere, care se înregistreazã atât în evidenţa tehnico-operativã, cât şi în contabilitate; toate elementele de activ şi de pasiv inventariate şi grupate dupã natura lor, conform posturilor din bilanţul contabil, se înregistreazã în registrul-inventar; datele înregistrate în contabilitate şi în bilanţul contabil sunt puse de acord cu situaţia realã a elementelor patrimoniale stabilite pe baza inventarierii anuale;
a.2.3. urmãreşte reflectarea în contabilitate a rezultatelor casãrii bunurilor, potrivit reglementãrilor legale;
a.2.4. elaboreazã indicaţii metodologice pentru evaluarea la valoarea contabilã a bunurilor de natura imobilizãrilor, stocurilor şi a celorlalte bunuri, la preţurile la care acestea au fost înregistrate în contabilitate la intrarea în patrimoniu;
a.2.5. întocmeşte situaţia bunurilor depreciate şi fãrã mişcare şi înainteazã propuneri pentru valorificarea lor;
a.2.6. stabileşte creanţele şi obligaţiile incerte şi în litigiu şi propune mãsurile corespunzãtoare pentru lichidarea lor;
a.2.7. evalueazã la valoarea lor nominalã creanţele şi obligaţiile faţã de terţi, ocupându-se de lichidarea acestora;
a.2.8. evalueazã la valoarea de utilitate fiecare element din bunurile depreciate, în funcţie de utilitatea bunului în instituţie şi de preţul pieţei;
a.2.9. evalueazã la valoarea de utilitate creanţele şi obligaţiile incerte şi în litigiu, stabilitã în funcţie de valoarea lor posibil de încasat, respectiv de platã;
a.2.10. evalueazã la cursul în vigoare creanţele, obligaţiile, precum şi disponibilitãţile în devize;
a.3. în ceea ce priveşte situaţiile lunare, trimestriale şi anuale:
a.3.1. stabileşte totalul sumelor debitoare şi creditoare, precum şi soldul final al fiecãrui cont;
a.3.2. întocmeşte balanţa de verificare (sinteticã şi analiticã) centralizatã pe total Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi pe oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale, asigurând egalitatea dintre totalul sumelor debitoare şi creditoare şi totalul soldurilor debitoare şi creditoare ale conturilor;
a.3.3. verificã şi centralizeazã balanţele lunare ale oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale;
a.3.4. întocmeşte situaţiile financiare trimestriale şi anuale, ce se compun din bilanţ, cont de execuţie bugetarã şi anexe, acestea incluzând situaţia patrimoniului şi a rezultatelor obţinute, respectiv a activelor şi pasivelor, precum şi a cheltuielilor, veniturilor şi a excedentului sau deficitului;
a.3.5. întocmeşte raportãrile statistice cãtre Institutul Naţional de Statisticã privind fondurile salariale şi alte fonduri datorate cãtre bugetul de stat;
a.4. în ceea ce priveşte activitatea de analizã economicã:
a.4.1. întocmeşte pentru directorul general informãri şi analize privind situaţia principalilor indicatori economico-financiari şi de eficienţã (lunar şi anual);
a.4.2. întocmeşte situaţia operativã a încasãrilor din extrasele conturilor de trezorerie şi din registrul de casã şi ia mãsuri pentru urgentarea încasãrii facturilor şi îmbunãtãţirea sistemului de plãţi on-line sau în orice altã modalitate;
a.4.3. întocmeşte note, informãri şi analize dispuse de conducerea instituţiei;
a.4.4. colaboreazã cu direcţiile din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi cu directorii oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale în vederea implementãrii sistemului de management strategic al instituţiei conform standardelor în materie;
a.4.5. asigurã aplicarea legislaţiei în acest domeniu şi aduce la cunoştinţa conducerii apariţia unor situaţii financiare neprevãzute;
a.5. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general, specifice domeniului de activitate.
(7) Serviciul achiziţii publice, în vederea realizãrii atribuţiilor ce rezultã din aplicarea prevederilor legale în vigoare în domeniul achiziţiilor publice, are obligaţia de a solicita sprijinul celorlalte structuri organizatorice ale instituţiei, în funcţie de specificul documentaţiei de atribuire şi de complexitatea problemelor care urmeazã sã fie rezolvate în contextul procedurii de atribuire. De asemenea, poate solicita organelor cu drept de decizie, atunci când situaţia o impune, achiziţionarea de servicii de consultanţã, cu respectarea prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publicã, a contractelor de concesiune de lucrãri publice şi a contractelor de concesiune de servicii, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 337/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în scopul elaborãrii documentaţiei de atribuire şi/sau aplicãrii procedurii de atribuire. Serviciul achiziţii publice este organizat în birouri grupate pe activitãţi, astfel:
a) Biroul plan achiziţii are urmãtoarele atribuţii:
a.1. întocmeşte proiectul programului anual al achiziţiilor publice, în baza solicitãrilor fundamentate ale direcţiilor şi ale oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, ce au stat la baza proiectului de buget, pe care îl supune aprobãrii, potrivit competenţelor;
a.2. propune modificarea programului anual al achiziţiilor publice ori de câte ori respectivele necesitãţi nu au fost cuprinse în varianta iniţialã, iar introducerea acestora în program este permisã de asigurarea surselor de finanţare;
a.3. asigurã repartizarea trimestrialã a informaţiilor cuprinse în programul anual de achiziţii, în funcţie de oportunitate, de gradul de prioritate, de contractele de achiziţie publicã aflate în derulare şi de anticipãrile cu privire la fondurile ce urmeazã a fi alocate;
a.4. efectueazã studiul de piaţã şi realizeazã baza proprie de date cu privire la furnizorii şi prestatorii de bunuri, servicii şi lucrãri privind achiziţiile ce fac obiectul programului de achiziţii;
a.5. solicitã şi analizeazã situaţia stocurilor finale lunare pentru stabilirea obiectivã a necesarului de produse;
a.6. participã, dupã caz, ca membru în comisia de elaborare a documentaţiei de atribuire, în special la întocmirea fişei de date a achiziţiei;
a.7. atunci când situaţia o impune, întocmeşte dosarul achiziţiei publice pentru contractul în cauzã, urmãrind cuprinderea tuturor documentelor şi actelor care au stat la baza atribuirii;
a.8. atunci când situaţia o impune, îndeplineşte obligaţiile referitoare la publicitate, astfel cum sunt acestea prevãzute de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 34/2006 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 337/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, respectiv anunţurile de intenţie, anunţurile de participare, anunţurile de atribuire, invitaţiile de participare, precum şi comunicãrile cãtre participanţi cu privire la rezultatele procedurilor de achiziţie;
a.9. atunci când situaţia o impune, notificã Ministerul Economiei şi Finanţelor cu privire la verificarea proceduralã;
a.10. în cazul în care participã ca membru în comisia de evaluare a ofertelor, asigurã participarea personalului desemnat în comisia de evaluare, verificã eligibilitatea ofertanţilor, înregistrarea acestora şi îndeplinirea criteriilor referitoare la capacitatea tehnicã şi economico-financiarã;
a.11. în cazul în care participã ca membru în comisii, colaboreazã la elaborarea de note justificative pe care le supune aprobãrii conducerii instituţiei, cu avizul direcţiilor de specialitate implicate, note ce conţin motivarea îndeplinirii unor cerinţe minime de cãtre ofertanţi, cu referire la situaţia economicã şi financiarã sau la capacitatea tehnicã şi/sau profesionalã;
a.12. în cazul în care participã ca membru în comisii, colaboreazã la elaborarea de note justificative pe care le supune aprobãrii conducerii instituţiei, cu avizul direcţiilor de specialitate implicate, note ce conţin criteriile de atribuire ce urmeazã a fi aplicate;
a.13. când este membru în comisia de evaluare şi se înregistreazã contestaţii privind aplicarea procedurii de atribuire, aduce la cunoştinţa celor implicaţi faptul cã procedura este suspendatã de drept, conţinutul deciziei Consiliului de soluţionare a contestaţiilor, data la care se va relua procedura, inclusiv perioada cu care aceasta va fi prelungitã, sau, dupã caz, decizia de anulare a procedurii;
a.14. atunci când este nominalizat ca responsabil cu derularea contractului, urmãreşte ca bunurile, serviciile sau lucrãrile ce urmeazã a fi facturate şi plãtite sã fie în concordanţã din punctul de vedere al cantitãţii, calitãţii şi valorii cu prevederile contractuale sau cu comenzile emise, dupã caz;
a.15. urmãreşte derularea şi executarea întocmai a obligaţiilor contractuale asumate de pãrţi;
a.16. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general, specifice domeniului de activitate.
b) Biroul achiziţii are urmãtoarele atribuţii:
b.1. efectueazã achiziţiile de bunuri, servicii şi lucrãri prevãzute în programul anual, aprobat potrivit competenţelor, prin procedurile prevãzute de lege;
b.2. asigurã întocmirea documentaţiei de atribuire a contractelor, în baza caietelor de sarcini elaborate de structurile utilizatoare, în concordanţã cu prevederile legislaţiei în vigoare;
b.3. participã, dupã caz, ca membru în comisia de elaborare a documentaţiei de atribuire, în special la întocmirea fişei de date a achiziţiei;
b.4. întocmeşte dosarul achiziţiei publice pentru fiecare contract, urmãrind cuprinderea tuturor documentelor şi actelor care au stat la baza atribuirii;
b.5. dupã caz, întocmeşte proiectele-cadru şi proiectele de contracte de achiziţii de bunuri, servicii şi lucrãri, pe care le comunicã spre avizare pentru legalitate Direcţiei contencios; deruleazã contractele, urmãrind executarea lor, sesizeazã partenerii contractuali asupra nerespectãrii termenelor sau altor obligaţii contractuale şi informeazã direcţiile de specialitate pentru propunerea mãsurilor necesare recuperãrii eventualelor prejudicii;
b.6. aduce la cunoştinţa direcţiilor/oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale contractele de achiziţie publicã încheiate;
b.7. înştiinţeazã responsabilul cu derularea contractului cã bunurile, serviciile sau lucrãrile ce urmeazã a fi facturate şi plãtite trebuie sã fie în concordanţã din punctul de vedere al cantitãţii, calitãţii şi valorii cu prevederile contractuale sau cu comenzile emise, dupã caz;
b.8. asigurã aplicarea procedurilor pentru atribuirea contractelor de achiziţie publicã; alegerea procedurii de atribuire a contractelor de achiziţie publicã se realizeazã în funcţie de valoarea estimatã de produse, servicii sau lucrãri, conform sistemului de grupare şi codificare, cumulatã pe parcursul anului bugetar; la estimarea valorii se vor lua în considerare toate costurile aferente, modalitatea de dobândire din opţiunile posibile, eventualele majorãri ca urmare a acceptãrii ajustãrii preţului contractului, precum şi orice eventuale suplimentãri faţã de obiectul iniţial;
b.9. îndeplineşte obligaţiile referitoare la publicitate, astfel cum sunt acestea prevãzute de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 34/2006 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 337/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, respectiv anunţurile de intenţie, anunţurile de participare, anunţurile de atribuire, invitaţiile de participare, precum şi comunicãrile cãtre participanţi cu privire la rezultatele procedurilor de achiziţie;
b.10. notificã Ministerul Economiei şi Finanţelor cu privire la verificarea proceduralã;
b.11. în cazul în care participã ca membru în comisia de evaluare, asigurã participarea personalului desemnat în comisia de evaluare, verificã eligibilitatea ofertanţilor, înregistrarea acestora şi îndeplinirea criteriilor referitoare la capacitatea tehnicã şi economico-financiarã;
b.12. participã la elaborarea de note justificative pe care le supune aprobãrii conducerii instituţiei, cu avizul direcţiilor de specialitate implicate, note ce conţin motivarea îndeplinirii unor cerinţe minime de cãtre ofertanţi, cu referire la situaţia economicã şi financiarã sau la capacitatea tehnicã şi/sau profesionalã;
b.13. participã la elaborarea de note justificative pe care le supune aprobãrii conducerii instituţiei, cu avizul direcţiilor de specialitate implicate, note ce conţin criteriile de atribuire ce urmeazã a fi aplicate;
b.14. colaboreazã la elaborarea propunerilor privind punctul de vedere asupra contestaţiilor referitoare la atribuirea contractelor de achiziţie publicã;
b.15. în cazul înregistrãrii unor contestaţii privind aplicarea procedurii de atribuire, aduce la cunoştinţa celor implicaţi faptul cã procedura este suspendatã de drept, conţinutul deciziei Consiliului de soluţionare a contestaţiilor, data la care se va relua procedura, inclusiv perioada cu care aceasta va fi prelungitã, sau, dupã caz, decizia de anulare a procedurii;
b.16. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general, specifice domeniului de activitate.
(8) Serviciul administrativ investiţii are urmãtoarele atribuţii:
a) administreazã şi gestioneazã bunurile mobile şi imobile din patrimoniul propriu, indiferent de titlul cu care sunt deţinute, şi urmãreşte folosirea sau exploatarea bunurilor din dotare pentru satisfacerea nevoilor instituţiei, potrivit destinaţiei acestora şi cu respectarea normativelor în vigoare, conform planului aprobat de directorul general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
b) organizeazã gestionarea mijloacelor fixe, a obiectelor de inventar, a materialelor şi pieselor de schimb, a carburanţilor, lubrifianţilor şi a altor valori materiale aflate în dotare şi asigurã înscrierea numãrului de inventar pe mijloacele fixe;
c) organizeazã şi controleazã modul de ţinere a evidenţei operative de cãtre gestionari şi ia mãsurile necesare pentru asigurarea condiţiilor legale de gestionare (magazii, arhive proprii activitãţii);
d) elaboreazã propuneri de investiţii şi reparaţii capitale ale mijloacelor fixe şi obiectelor de inventar; ia mãsuri în vederea întreţinerii şi efectuãrii de reparaţii pentru clãdiri, dotãri şi alte active din patrimoniul instituţiei, în regie proprie sau cu terţi;
e) colaboreazã la acţiunile de inventariere a bunurilor şi valorilor pe care le gestioneazã, fãcând propuneri de noi dotãri (mijloace fixe şi obiecte de inventar);
f) fundamenteazã şi înainteazã propuneri de casare a bunurilor din dotare la comisiile de inventariere, cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare, şi asigurã valorificarea materialelor rezultate prin dezmembrarea bunurilor pentru care se obţine aprobarea;
g) organizeazã activitãţile pentru care are dotãri şi personal, iar pentru alte activitãţi necesare propune încheierea de contracte de prestãri de servicii cu terţii şi urmãreşte realizarea acestora, confirmând plata;
h) fundamenteazã şi înainteazã propuneri în vederea asigurãrii necesarului de produse, servicii şi lucrãri pentru buna desfãşurare a activitãţii;
i) acordã viza "bun de platã" şi "viza compartiment" pe facturi şi pe alte documente de platã, confirmând astfel livrarea de produse, prestarea de servicii sau executarea de lucrãri;
j) asigurã distribuirea produselor achiziţionate şi urmãreşte utilizarea eficientã a acestora, cu încadrarea în normativele aprobate;
k) urmãreşte încadrarea în plafoanele stabilite privind consumurile legate de utilizarea sistemului de telefonie fixã şi mobilã şi stabileşte sumele ce urmeazã a fi recuperate;
l) întocmeşte şi depune, sub semnãtura persoanelor autorizate, la autoritãţile fiscale competente, declaraţiile anuale privind clãdirile, mijloacele auto şi firmele de reprezentare aflate în patrimoniul instituţiei; urmãreşte achitarea obligaţiilor cãtre bugetul local, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
m) referitor la acordarea tichetelor de masã, asigurã parcurgerea tuturor etapelor necesare pentru distribuirea acestora cãtre salariaţi, cu respectarea prevederilor contractului colectiv de muncã;
n) administreazã şi gestioneazã parcul auto din patrimoniul propriu, indiferent de titlul cu care sunt deţinute;
o) organizeazã gestionarea pieselor de schimb, a carburanţilor şi a lubrifianţilor şi urmãreşte folosirea sau exploatarea parcului auto pentru satisfacerea nevoilor instituţiei, potrivit destinaţiei acestora şi cu respectarea normativelor în vigoare;
p) organizeazã întreţinerea şi efectuarea reparaţiilor parcului auto, în regie proprie sau cu terţi, fundamenteazã şi înainteazã propuneri privind aprovizionarea cu materiale, piese de schimb, carburanţi, precum şi de încheiere a poliţelor de asigurare obligatorie de rãspundere civilã auto şi CASCO pentru toate autovehiculele din dotare;
q) urmãreşte derularea contractelor încheiate având ca obiect serviciile de întreţinere şi reparaţii pentru autoturisme, confirmând îndeplinirea obligaţiilor în vederea efectuãrii plãţii;
r) organizeazã şi supravegheazã activitatea de exploatare a parcului auto propriu, urmãreşte şi îndrumã metodologic aplicarea dispoziţiilor legale privind condiţiile ce trebuie întrunite pentru circulaţia pe drumurile publice, care intrã în competenţa sa;
s) ţine evidenţa trimiterilor poştale pentru Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi pentru oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale şi întocmeşte notele de aprobare pentru propunerile de ordonanţare poştale, cu încadrarea în bugetul de venituri şi cheltuieli;
ş) îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general, specifice domeniului de activitate.
(9) Controlul financiar preventiv (C.F.P.) se exercitã de persoanele propuse de directorul general spre a fi aprobate de ordonatorul principal de credite, respectiv Ministerul Justiţiei, pe baza dosarelor complete ale acestor persoane, întocmite în conformitate cu prevederile legale, respectiv dispoziţiile cap. III pct. 6 din Codul specific de norme profesionale.
ART. 23
Direcţia registrul comerţului central computerizat
(1) Direcţia registrul comerţului central computerizat asigurã şi rãspunde de administrarea registrelor comerţului computerizate la nivel central, nomenclatoarelor interne şi naţionale utilizate în cadrul sistemului informatic unitar, cataloagelor de firme şi embleme, arhiva de documente pe suport hârtie şi în format electronic, coordonarea întreţinerii şi administrãrii acestora la nivel teritorial, asigurarea publicitãţii datelor din registrul central al comerţului prin eliberarea de certificate constatatoare, extrase de registru, informaţii, statistici în termenele prevãzute de lege. Participã la elaborarea de specificaţii tehnice şi funcţionale pentru achiziţia de sisteme informatice specializate, servicii de consultanţã pentru proiectarea/realizarea şi implementarea sistemelor informatice, achiziţia de servicii de dezvoltare de software adaptat, servicii de mentenanţã şi suport pentru produsele software şi aplicaţii implementate. În colaborare cu Direcţia îndrumare metodologicã şi Direcţia contencios asigurã proiectarea formularisticii utilizate în activitatea oficiilor registrului comerţului.
(2) În cadrul direcţiei funcţioneazã urmãtoarele structuri:
a) Serviciul registrul comerţului central computerizat;
b) Serviciul valorificare date, format din:
- Biroul certificate constatatoare, eliberare informaţii;
- Biroul prelucrãri statistice;
c) Serviciul arhiva electronicã.
(3) Serviciul registrul comerţului central computerizat asigurã administrarea registrelor comerţului computerizate la nivel central, nomenclatoarelor interne şi naţionale utilizate în cadrul sistemului informatic unitar, cataloagelor de firme şi embleme, bazelor de date cu indicatorii din situaţiile financiare anuale şi are urmãtoarele atribuţii:
a) preia informaţiile transmise de oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale, aşa cum au fost validate de acestea;
b) asigurã auditul prin verificarea coerenţei şi consistenţei informaţiilor transmise de oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale;
c) actualizeazã informaţiile din registrul central computerizat al comerţului; asigurã permanent actualizarea şi salvarea bazelor de date, iar în cazul unor incidente majore, restaurarea acestora;
d) monitorizeazã transmisiile oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale - Ministerul Economiei şi Finanţelor în procesul de înregistrare fiscalã şi obţinerea codului unic de înregistrare de la Ministerul Economiei şi Finanţelor, precum şi a informaţiilor din cazierul fiscal;
e) proceseazã informaţiile cuprinse în bazele de date accesate prin serviciile de furnizare de informaţii pe internet;
f) proceseazã informaţiile transmise de oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale în vederea asigurãrii publicitãţii pe internet a informaţiilor şi/sau a actelor conform legii;
g) transmite şi recepţioneazã înştiinţãrile la şi de la oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale pe probleme de registru computerizat;
h) întreţine nomenclatoarele proprii cu informaţii necesare pentru activitatea curentã de ţinere a registrului comerţului;
i) preia, verificã, adapteazã nomenclatoarele preluate de la alte instituţii în vederea utilizãrii în activitatea curentã;
j) elaboreazã noi nomenclatoare, potrivit cerinţelor activitãţii proprii;
k) întreţine şi actualizeazã catalogul cu denumirile de firme şi emblemele rezervate;
l) administreazã bazele de date cu indicatorii din situaţiile financiare anuale depuse de comercianţi la oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale;
m) transmite cãtre diverse instituţii, în format electronic, datele prevãzute de actele normative în vigoare;
n) asigurã urmãrirea derulãrii protocoalelor încheiate cu alte instituţii prin selecţia, validarea şi transmiterea datelor cãtre acestea;
o) acordã asistenţã de specialitate personalului oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, implicat în procesarea datelor care se înregistreazã în registrul comerţului computerizat;
p) primeşte de la oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale, înregistreazã şi transmite la Secretariatul General al Guvernului documentaţia depusã de societãţile comerciale în vederea obţinerii acordului privind folosirea firmei, în conformitate cu prevederile <>art. 39 din Legea nr. 26/1990 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
q) înştiinţeazã în scris oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale despre acordul eliberat de Secretariatul General al Guvernului sau, dupã caz, refuzul eliberãrii acordului ori despre necesitatea completãrii documentaţiei înaintate acestuia şi transmite înştiinţãrile cãtre oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale cu confirmare de primire;
r) asigurã controlul activitãţii oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, conform competenţelor proprii;
s) îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general, specifice domeniului de activitate.
(4) Serviciul valorificare date asigurã publicitatea datelor din registrul comerţului central computerizat în conformitate cu prevederile legale; este organizat în birouri grupate pe activitãţi astfel:
a) Biroul certificate constatatoare, eliberare informaţii asigurã eliberarea de certificate constatatoare cã un anumit act sau fapt este ori nu este înregistrat, extrase de registru, precum şi informaţii din datele înregistrate în registrul comerţului computerizat, în termenele prevãzute de lege, şi are urmãtoarele atribuţii:
a.1. asigurã informarea iniţialã a persoanelor solicitante privind categoriile de informaţii existente în registrul central computerizat şi îndrumare în completarea cererilor de eliberare de certificate sau informaţii;
a.2. elaboreazã şi emite certificate constatatoare cã un anumit act sau fapt este ori nu este înregistrat;
a.3. elaboreazã şi emite extrase de registru;
a.4. elaboreazã rapoarte şi elibereazã informaţii din registrul comerţului computerizat sau din bazele de date cuprinzând indicatorii financiari, pentru satisfacerea cerinţelor de informare ale autoritãţilor şi instituţiilor publice şi persoanelor solicitante;
a.5. asigurã derularea contractelor de furnizare informaţii din registrul comerţului central computerizat;
a.6. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general, specifice domeniului de activitate.
b) Biroul prelucrãri statistice asigurã prelucrarea informaţiilor din registrul comerţului central computerizat în scopul elaborãrii de situaţii statistice care sã ofere o privire de ansamblu asupra comunitãţii de afaceri româneşti; statistici pe tematici, criterii pentru soluţionarea cererilor formulate de autoritãţile şi instituţiile publice şi persoanele solicitante din ţarã şi din strãinãtate; are urmãtoarele atribuţii:
b.1. elaboreazã publicaţiile statistice lunare;
b.2. elaboreazã statistici periodice (lunare, anuale etc.) pentru informarea conducerii, a autoritãţilor şi instituţiilor publice;
b.3. elaboreazã statistici pentru soluţionarea solicitãrilor formulate de terţi;
b.4. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general, specifice domeniului de activitate.
(5) Serviciul arhiva electronicã asigurã funcţionarea şi administrarea sistemului de arhivare electronicã (SAE), acordã asistenţã tehnicã oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale privind metodologia de transpunere în format electronic a documentelor din arhiva comercianţilor; are urmãtoarele atribuţii:
a) configureazã, îmbunãtãţeşte şi menţine în funcţiune sistemul de arhivare (echipamente şi software);
b) asigurã securitatea funcţionãrii sistemului de arhivare electronicã, inclusiv drepturi de acces;
c) monitorizeazã informaţiile preluate de la oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale, actualizarea informaţiilor din bazele de date aferente şi salvarea permanentã a bazelor de date, care constituie registrul central al comerţului;
d) acordã asistenţã tehnicã oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale în implementarea, întreţinerea şi exploatarea sistemului informatic de arhivare electronicã a documentelor;
e) asigurã auditul sistemului central prin exploatarea software-ului implementat în SAE;
f) controleazã respectarea de cãtre personalul implicat în operaţiunile de arhivare (selectare şi pregãtire documente, scanare, verificare şi indexare) a instrucţiunilor privind procesarea documentelor;
g) analizeazã sistemul în funcţiune în vederea optimizãrii/dezvoltãrii arhivei electronice şi elaboreazã specificaţii pentru aplicaţiile informatice;
h) îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general, specifice domeniului de activitate.
ART. 24
Direcţia analizã programare
(1) Direcţia analizã programare asigurã şi rãspunde de analiza, designul, realizarea (programarea), implementarea, testarea, furnizarea şi evidenţa aplicaţiilor informatice utilizate de oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. În vederea realizãrii atribuţiilor sale, Direcţia analizã programare solicitã în scris punctul de vedere al direcţiilor din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale şi procedeazã în conformitate cu avizul Direcţiei de îndrumare metodologicã şi Direcţiei contencios. Direcţia analizã programare participã la elaborarea de specificaţii tehnice şi funcţionale pentru achiziţia de sisteme informatice specializate, asigurã proiectarea/realizarea şi implementarea aplicaţiilor informatice, de servicii de dezvoltare de software adaptat, de servicii de mentenanţã şi suport pentru produsele software şi aplicaţiile informatice implementate, administrarea sistemelor de gestiune a bazelor de date.
(2) În cadrul direcţiei funcţioneazã urmãtoarele structuri:
a) Serviciul de analizã şi proiectare a sistemului informatic unitar al registrului comerţului;
b) Serviciul de programare a sistemului informatic unitar al registrului comerţului.
(3) Serviciul de analizã şi proiectare a sistemului informatic unitar al registrului comerţului are urmãtoarele atribuţii:
a) proiecteazã aplicaţiile informatice necesare în activitatea oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale şi a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
b) proiecteazã aplicaţiile informatice necesare pentru informatizarea activitãţii curente;
c) proiecteazã aplicaţiile informatice necesare, pentru furnizarea de informaţii, de cãtre Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale;
d) proiecteazã aplicaţiile informatice pentru schimbul de informaţii şi colaborare cu alte instituţii;
e) proiecteazã aplicaţiile/serviciile necesare furnizãrii pe internet a informaţiilor din registrul comerţului computerizat şi privitoare la activitatea specificã;
f) proiecteazã sisteme şi algoritmi de validare automatã a informaţiilor înscrise în registrul central al comerţului;
g) proiecteazã şi optimizeazã sistemele de gestiune a bazelor de date;
h) participã la elaborarea caietelor de sarcini privind dezvoltarea sistemului informatic unitar al registrului comerţului;
i) îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general, specifice domeniului de activitate.
(4) Serviciul de programare a sistemului informatic unitar al registrului comerţului are urmãtoarele atribuţii:
a) realizeazã/actualizeazã aplicaţiile pe baza specificaţiilor concepute de Serviciul de analizã şi proiectare a sistemului informatic unitar al registrului comerţului;
b) întreţine sistemul informatic unitar al oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale şi al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
c) participã la elaborarea caietelor de sarcini privind dezvoltarea sistemului informatic unitar al registrului comerţului;
d) realizeazã şi implementeazã sisteme şi algoritmi de validare automatã a informaţiilor înscrise în registrul central al comerţului;
e) elaboreazã documentaţia de prezentare şi de utilizare a aplicaţiilor informatice realizate, asigurã suportul tehnic şi le comunicã utilizatorilor;
f) verificã, testeazã şi implementeazã aplicaţiile informatice realizate;
g) administreazã sistemele de gestiune a bazelor de date;
h) acordã asistenţã tehnicã oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale în implementarea, întreţinerea şi exploatarea aplicaţiilor informatice şi structurilor din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
i) controleazã activitatea oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale conform competenţelor proprii;
j) îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general, specifice domeniului de activitate.
ART. 25
Direcţia tehnologia informaţiei
(1) Direcţia tehnologia informaţiei asigurã şi rãspunde de întreţinerea infrastructurii hardware şi software, precum şi a serviciilor de comunicaţii de date necesare funcţionãrii sistemului informatic al registrului comerţului, proiectarea, realizarea şi întreţinerea site-urilor web ale instituţiei. Participã la elaborarea de specificaţii tehnice şi funcţionale pentru achiziţia de echipamente, produse software, servicii informatice şi sisteme informatice specializate, servicii de consultanţã pentru proiectarea/realizarea şi implementarea sistemelor informatice, achiziţia de servicii de dezvoltare de software adaptat, servicii de mentenanţã şi suport pentru produsele software şi aplicaţiile implementate.
(2) Direcţia tehnologia informaţiei are în structurã:
a) Serviciul tehnologia informaţiei, format din:
- Biroul administrare sistem informatic şi servicii internet;
b) Biroul cablare şi testare reţele.
(3) Serviciul tehnologia informaţiei are urmãtoarele atribuţii:
a) culege informaţii privind configuraţia reţelei de calculatoare, nivelul de dotare cu echipamente şi produse software, precum şi necesarul de servicii de comunicaţii de la oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale;
b) propune necesarul de echipamente, produse software şi servicii (comunicaţii de date, servicii de întreţinere postgaranţie, servicii de mentenanţã şi suport etc.) pentru Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale;
c) asigurã securitatea funcţionãrii sistemului informatic la nivelul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale;
d) asigurã instalarea, configurarea şi administrarea echipamentelor şi pachetelor software din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, precum şi a reţelelor interne;
e) asigurã instalarea, configurarea şi administrarea serviciilor de internet proprii (e-mail, DNS, servere web etc.);
f) asigurã întreţinerea unor sisteme cu scop special;
g) proiecteazã, realizeazã şi întreţine site-urile şi aplicaţiile web proprii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
h) acordã asistenţã tehnicã şi suport utilizatorilor din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale pe probleme informatice, precum şi clienţilor pentru accesul la servicii;
i) asigurã colaborarea cu Direcţia tehnologia informaţiei din cadrul Ministerului Justiţiei, în vederea implementãrii strategiei de informatizare a instituţiei şi a strategiei de informatizare a sistemului judiciar;
j) asigurã legãtura cu firmele furnizoare de echipamente, software şi servicii informatice;
k) îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general, specifice domeniului de activitate.
(4) La nivelul Serviciului tehnologia informaţiei este constituit Biroul administrare sistem informatic şi servicii internet, cu urmãtoarele atribuţii:
a) asigurã instalarea şi configurarea echipamentelor din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului - servere de baze de date, servere cu scop special (de exemplu, servere de aplicaţii), staţii de lucru, notebookuri, imprimante, scanere, echipamente de reţea şi de comunicaţie (switch-uri, routere) etc.;
b) asigurã administrarea serverelor de baze de date şi a celor cu scop special;
c) asigurã administrarea reţelelor interne din punctul de vedere al hardware-ului şi software-ului;
d) asigurã întreţinerea echipamentelor (servere, staţii de lucru, imprimante etc.);
e) asigurã integrarea în sistem a unor echipamente şi configuraţii noi;
f) asigurã salvarea periodicã a datelor de pe servere;
g) monitorizeazã funcţionarea echipamentelor şi activitatea în reţea;
h) asigurã instalarea, configurarea şi administrarea echipamentelor de comunicaţii;
i) monitorizeazã funcţionarea serviciilor de comunicaţii de date;
j) asigurã gestionarea optimã a resurselor hardware, software şi a reţelei interne;
k) asigurã legãtura cu furnizorii de echipamente, pachete software şi servicii informatice;
l) participã la elaborarea specificaţiilor tehnice şi funcţionale pentru achiziţiile de echipamente, produse software şi servicii informatice;
m) asigurã instalarea şi configurarea serverelor ce asigurã serviciile de internet din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
n) asigurã instalarea, configurarea şi administrarea pachetelor software pentru servicii de internet;
o) asigurã administrarea serverelor internet;
p) proiecteazã şi realizeazã site-urile şi aplicaţiile web proprii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
q) întreţine şi actualizeazã site-urile Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (site-ul oficial al instituţiei, intranet, RECOM);
r) stabileşte şi implementeazã politicile de securitate la nivelul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, cu consultarea Direcţiei contencios şi a celorlalte direcţii;
s) asigurã instalarea, configurarea şi administrarea pachetelor software şi a echipamentelor care implementeazã politicile de securitate (firewall, routere, produse antivirus);
ş) propune şi implementeazã soluţii pentru asigurarea funcţionãrii continue a echipamentelor critice;
t) rezolvã incidentele de securitate la nivelul întregului sistem informatic;
ţ) acordã asistenţã tehnicã pentru personalul instituţiei din toate structurile şi asigurã rezolvarea problemelor tehnice apãrute în funcţionarea echipamentelor şi pachetelor software;
u) acordã asistenţã tehnicã oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale la instalarea şi configurarea echipamentelor şi a software-ului, precum şi la soluţionarea problemelor tehnice apãrute în funcţionarea sistemului informatic;
v) acordã consultanţã şi asistenţã tehnicã pentru utilizatorii din reţeaua registrului comerţului pe orice probleme hardware, software de sistem şi utilitar, comunicaţii şi securitate;
w) asigurã intervenţii în oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale - de la distanţã sau prin deplasare la sediul acestora, dupã caz, - în situaţii de funcţionare necorespunzãtoare sau de întrerupere a funcţionãrii echipamentelor, produselor software şi serviciilor;
x) acordã asistenţã tehnicã şi suport oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, precum şi clienţilor pentru accesul la servicii (site-ul oficial al instituţiei, RECOM online, intranet, mail etc.);
y) îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general, specifice domeniului de activitate.
(5) Biroul cablare şi testare reţele asigurã proiectarea, realizarea şi întreţinerea lucrãrilor de cablare, modificare şi extindere a reţelelor de transmisii de date şi voce la nivelul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale; are urmãtoarele atribuţii:
a) elaboreazã proiectele pentru execuţia lucrãrilor de cablare structuratã şi stabilirea necesarului de materiale;
b) realizeazã lucrãri de cablare, modificare şi extindere a reţelelor de transmisii de date şi voce la nivelul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale;
c) verificã periodic reţelele structurate din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale;
d) elaboreazã cãrţile de reţea pentru lucrãrile realizate;
e) elaboreazã specificaţiile tehnice pentru achiziţiile de echipamente, scule şi materiale necesare executãrii lucrãrilor de cablare şi verificare a reţelelor;
f) asigurã instalarea, configurarea şi funcţionarea corespunzãtoare a reţelelor de transmisii de date şi voce;
g) întreţine sisteme cu scop special ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (sistemul de sonorizare, sistemul de televiziune cu circuit închis);
h) participã la elaborarea specificaţiilor tehnice şi funcţionale pentru achiziţia unor sisteme/servicii/lucrãri cu scop special (sisteme antiefracţie, lucrãri electrice etc.);
i) opereazã sistemul de control-acces în incinta Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
j) opereazã sistemul electronic de antiefracţie;
k) îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general, specifice domeniului de activitate.
ART. 26
Direcţia management resurse umane
(1) Direcţia management resurse umane reprezintã structura instituţiei, cadrul organizatoric şi funcţional, abilitatã sã punã în valoare toate celelalte resurse de care dispune instituţia, în vederea atingerii obiectivelor strategice şi imediate, şi rãspunde pentru aceasta.
(2) Direcţia management resurse umane colaboreazã cu directorii de direcţii din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi cu directorii oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, asigurând îndrumarea metodologicã, coordonând activitatea de resurse umane desfãşuratã în cadrul acestora, urmãrind respectarea procedurilor de desfãşurare a concursurilor de formare profesionalã, a negocierilor individuale, aplicarea legislaţiei muncii, şi controleazã modul în care sunt duse la îndeplinire solicitãrile conducerii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului privind problemele de personal.
(3) Direcţia management resurse umane organizeazã, coordoneazã, controleazã şi rãspunde de activitatea de selecţie, administrare şi evidenţã a resurselor umane, precum şi de activitatea de formare continuã şi evaluare a personalului instituţiei şi este structuratã în Serviciul gestionarea resurselor umane la nivelul cãruia funcţioneazã Biroul recrutare, administrare şi evidenţa resurselor umane.
(4) Direcţia management resurse umane:
a) întocmeşte proiectul de organigramã a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, a Oficiului Registrului Comerţului de pe lângã Tribunalul Bucureşti şi a oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, pe baza propunerilor primite de la directorii structurilor implicate şi directorii oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, şi îl transmite Consiliului de conducere spre avizare;
b) întocmeşte modelul statelor de funcţii şi îl transmite Consiliului de conducere, iar dupã aprobare de Ministerul Justiţiei îl actualizeazã;
c) întocmeşte fişele-cadru ale postului pentru personalul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului în colaborare cu celelalte direcţii ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi îl transmite Consiliului de conducere spre avizare;
d) întocmeşte proiectul contractului colectiv de muncã ce urmeazã a fi negociat cu reprezentanţii salariaţilor şi îl transmite Consiliului de conducere spre dezbatere.
(5) Biroul recrutare, administrare şi evidenţa resurselor umane are urmãtoarele atribuţii:
a) analizeazã şi avizeazã notele de fundamentare primite de la direcţiile din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi de la oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale privind necesitatea organizãrii concursurilor de angajare şi a examenelor de promovare, cu excepţia posturilor de conducere, în condiţiile în care personalul salariat încadrat a absolvit ulterior studii corespunzãtoare ocupãrii posturilor vacante;
b) în funcţie de structura organizatoricã şi de propunerile directorilor oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, întocmeşte statele de funcţii pentru oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale, Oficiul Registrului Comerţului de pe lângã Tribunalul Bucureşti şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, pe care le prezintã spre avizare conducerii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, urmând apoi a fi înaintate spre aprobare Ministerului Justiţiei;
c) actualizeazã, în funcţie de felul modificãrii intervenite, statele de funcţii pentru Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi pentru oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale;
d) prezintã conducerii instituţiei rapoarte privind activitatea de resurse umane;
e) organizeazã şi coordoneazã activitatea de recrutare a personalului şi de angajare a acestuia;
f) propune spre aprobare anunţurile de recrutare;
g) elaboreazã şi urmãreşte implementarea strategiei şi a procedurilor de lucru privind resursele umane din instituţie;
h) asigurã organizarea concursurilor de ocupare a posturilor vacante şi de promovare a personalului din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, conform regulamentului aprobat prin ordin al ministrului justiţiei;
i) colaboreazã şi asigurã consultanţã tuturor oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, la solicitarea acestora, pentru organizarea concursurilor de ocupare a posturilor vacante;
j) colaboreazã cu instituţiile abilitate, informând asupra posturilor scoase la concurs;
k) urmãreşte angajarea şi repartizarea pe posturi a noilor salariaţi;
l) încheie contractul individual de muncã şi completeazã dosarul de angajare pentru candidaţii declaraţi admişi la concursurile organizate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi verificã dosarele de angajare ale candidaţilor declaraţi admişi la concursurile organizate la oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale;
m) ţine registrul de evidenţã a personalului, mişcarea acestuia în cadrul instituţiei, precum şi dosarele personale ale salariaţilor;
n) întocmeşte şi completeazã la zi, în ordine cronologicã, registrele generale de evidenţã a salariaţilor, în format electronic, pentru fiecare oficiu al registrului comerţului de pe lângã tribunal şi pentru Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, transmiţând orice modificare la inspectoratul teritorial de muncã;
o) verificã valabilitatea actelor prezentate de angajaţi în vederea înscrierii lor în carnetul de muncã;
p) asigurã pãstrarea, evidenţa şi securitatea carnetelor de muncã şi inventarierea periodicã a acestora, în prezenţa unei comisii stabilite prin decizie a directorului general;
q) asigurã necesarul de carnete de muncã şi opereazã în ele înregistrãrile necesare;
r) asigurã transmiterea cãtre oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale a tuturor documentelor aprobate cu ocazia angajãrilor, negocierilor sau modificãrii unui element din contractul de muncã (acte adiţionale, contracte de muncã, legitimaţii, decizii);
s) elibereazã documentele solicitate de salariaţii care îşi depun dosarele de pensie în vederea pensionãrii anticipate sau pentru limitã de vârstã;
ş) elibereazã, la cererea salariaţilor, adeverinţele care atestã calitatea de salariat;
t) întocmeşte, pe baza cererilor primite şi aprobate de conducere, decizii de suspendare a contractului individual de muncã al salariatelor care solicitã concediu de creştere a copilului, precum şi cele de reluare a activitãţii;
ţ) actualizeazã în baza de personal orice modificare intervenitã cu privire la schimbarea funcţiei, modificarea locurilor de muncã, încetarea raporturilor de muncã;
u) înregistreazã în baza de date modificãrile intervenite în situaţia personalului (angajãri, suspendãri contracte de muncã, promovãri, schimbãri locuri de muncã, modificãri date personale);
v) ţine evidenţa concediilor de odihnã, pentru fiecare direcţie, şi întocmeşte pontajele pe baza situaţiei existente în condicile de prezenţã;
w) întocmeşte şi actualizeazã listele cu salariaţii care beneficiazã de tichete de masã, conform legii;
x) ţine evidenţa concediilor de odihnã, concediilor medicale şi a orelor suplimentare, pentru salariaţii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
y) întocmeşte notele de lichidare pentru salariaţii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului care îşi înceteazã activitatea;
z) prezintã conducerii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului situaţia drepturilor salariale (sporuri etc.) ce decurg din lege şi din contractul colectiv de muncã, în vederea dimensionãrii cheltuielilor cu salariile;
) participã la elaborarea şi negocierea contractului colectiv de muncã anual al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi asigurã înregistrarea acestuia în timp util la Direcţia Generalã de Muncã şi Protecţie Socialã a Municipiului Bucureşti;
bb) redacteazã contractul colectiv de muncã, cu ocazia negocierilor anuale;
cc) verificã corectitudinea încadrãrii în grila salarialã a drepturilor bãneşti stabilite pentru noii angajaţi sau pentru cei care îşi reiau activitatea;
dd) ţine la zi şi opereazã în programul de personal tranşele de vechime în muncã a salariaţilor, pe baza cãrora se acordã sporul de vechime;
ee) ţine evidenţa deducerilor suplimentare ale salariaţilor în baza reglementãrilor legale în vigoare;
ff) vizeazã cererile salariaţilor privind acordarea ajutoarelor prevãzute în contractul colectiv de muncã pe anul în curs;
gg) întocmeşte raportãrile statistice cãtre Institutul Naţional de Statisticã privind categoriile de salariaţi, numãrul şi natura posturilor vacante;
hh) primeşte şi analizeazã temeinicia reclamaţiilor, sesizãrilor şi contestaţiilor în legãturã cu relaţiile de muncã, înaintate de salariaţi, fãcând propuneri pentru soluţionarea lor, în condiţiile legii, şi urmãreşte comunicarea rãspunsurilor;
ii) întocmeşte lucrãrile necesare numirii, delegãrii, detaşãrii, suspendãrii şi încetãrii raporturilor de muncã pentru salariaţi;
jj) ţine evidenţa salariilor de merit, pentru toţi salariaţii, prin încadrarea în procentele prevãzute de lege;
kk) îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general, specifice domeniului de activitate;
ll) elaboreazã şi actualizeazã ori de câte ori se impune procedura privind realizarea planului anual sau pe termen mediu de formare profesionalã;
mm) iniţiazã consultãri cu direcţiile Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale, în vederea identificãrii persoanelor şi a tipurilor de cursuri pe care le include în proiectul planului de formare profesionalã, pe care îl supune negocierii cu reprezentanţii salariaţilor, şi urmãreşte îndeplinirea acestuia, dupã aprobare;
nn) organizeazã şi coordoneazã, în condiţiile legii, activitatea de formare profesionalã şi perfecţionare a personalului propriu;
oo) întocmeşte şi transmite la oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale şi la direcţiile din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului adresele cu notele de informare privind formarea profesionalã, redactate în baza deciziei conducerii privind cursurile de formare profesionalã;
pp) primeşte şi centralizeazã referatele privind cursurile de formare profesionalã trimise de oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale la direcţiile din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
qq) ţine o permanentã legãturã cu furnizorii de programe în vederea identificãrii celor mai avantajoase oferte de curs, care sã corespundã cerinţelor solicitate;
rr) ţine evidenţa şi informeazã conducerea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale asupra ofertelor şi a invitaţiilor venite de la furnizorii de formare profesionalã, a cererilor înaintate de structurile Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi ale oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale privitoare la cursurile de formare profesionalã;
ss) participã, împreunã cu reprezentanţii din Direcţia economicã şi conducerea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, la analiza propunerilor din notele de fundamentare trimise de oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale şi de cãtre direcţiile din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului privind cursurile de formare profesionalã;
şş) întocmeşte şi transmite la oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale şi la direcţiile din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului adresele cu notele de informare privind formarea profesionalã, redactate în baza deciziei conducerii privind cursurile de formare profesionalã;
tt) întocmeşte actele adiţionale la contractele individuale de muncã privind cursurile de formare profesionalã şi urmãreşte semnarea acestora de cãtre cele douã pãrţi (angajat şi angajator);
ţţ) ţine evidenţa salariaţilor prin centralizatorul cursurilor de formare profesionalã, în scopul respectãrii legislaţiei în vigoare (Codul muncii, <>Ordonanţa Guvernului nr. 129/2000 , privind formarea profesionalã a adulţilor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, <>Hotãrârea Guvernului nr. 522/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionalã a adulţilor, cu modificãrile ulterioare, etc.) şi a contractului colectiv de muncã;
uu) elaboreazã şi redacteazã certificatele sau diplomele de absolvire a cursurilor proprii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi le transmite în teritoriu;
vv) vizeazã notele de lichidare şi cererile privind încetarea contractelor de muncã ale salariaţilor, confirmând dacã aceştia au beneficiat de cursuri de formare profesionalã şi dacã au de restituit contravaloarea cursului;
ww) primeşte cereri, îndrumã şi acordã informaţiile necesare elevilor, studenţilor care solicitã efectuarea stagiului de practicã profesionalã în cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
xx) urmãreşte respectarea prevederilor Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru completarea, actualizarea şi depunerea de cãtre toţi salariaţii cu funcţii de conducere şi control din cadrul instituţiei a declaraţiilor de avere şi de interese;
yy) propune proiectele fişelor-cadru ale postului pentru personalul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi le comunicã Consiliului de conducere;
zz) elaboreazã şi propune spre aprobare conducerii sistemul de evaluare a performanţelor salariaţilor şi centralizeazã calificativele obţinute, în baza fişelor de evaluare a performanţelor.
(6) Direcţia management resurse umane întocmeşte, pãstreazã şi arhiveazã, potrivit Nomenclatorului de documente aprobat, registrele, opisele, documentele proprii, precum şi dosarele profesionale ale salariaţilor.
ART. 27
Direcţia managementul calitãţii-organizare
(1) Direcţia managementul calitãţii-organizare organizeazã, coordoneazã, controleazã, desfãşoarã şi rãspunde de activitãţile privind implementarea, menţinerea şi îmbunãtãţirea continuã a sistemului de management al calitãţii, coordonarea activitãţii de securitate şi sãnãtate în muncã, situaţii de urgenţã, arhiva generalã a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi de alte activitãţi organizatorice.
(2) Direcţia managementul calitãţii-organizare funcţioneazã în urmãtoarea structurã:
a) Biroul implementare sistem de management al calitãţii;
b) Biroul securitate şi sãnãtate în muncã, situaţii de urgenţã.
(3) Biroul implementare sistem de management al calitãţii are urmãtoarele atribuţii:
a.1. asigurã proiectarea sistemului de management al calitãţii:
- identificã activitãţile şi procesele care se desfãşoarã în Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în colaborare cu persoanele desemnate din structurile instituţiei;
- stabileşte interacţiunea dintre procese la nivelul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi la nivelul oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, în colaborare cu persoanele desemnate din structurile instituţiei;
- identificã şi descrie responsabilitãţile responsabililor de procese din punctul de vedere al sistemului de management al calitãţii;
- elaboreazã procedurile obligatorii cerute de standardul SR EN ISO 9001: 2001, în colaborare cu persoanele desemnate din structurile instituţiei;
- identificã şi descrie documentele care circulã în sistem;
- elaboreazã matricea documentelor;
a.2. asigurã implementarea, menţinerea şi îmbunãtãţirea continuã a sistemului de management al calitãţii:
- difuzeazã şi gestioneazã documentele sistemului de management al calitãţii;
- implementeazã sistemul de management al calitãţii;
- verificã periodic respectarea cerinţelor standardului implementat;
- participã la auditul intern al sistemului de management al calitãţii;
- participã la analiza efectuatã de management;
- controleazã sistematic trasabilitatea şi identificarea proceselor din instituţie;
a.3. monitorizeazã derularea contractului de prestãri servicii de consultanţã încheiat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului privind proiectarea şi implementarea sistemului de management al calitãţii şi certificarea acestuia conform standardului SR EN ISO 9001: 2001;
a.4. elaboreazã nomenclatorul de operaţiuni ce se efectueazã în registrul comerţului;
a.5. elaboreazã fluxul operaţional al activitãţilor desfãşurate în cadrul oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale;
a.6. centralizeazã rapoartele de activitate ale direcţiilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, întocmeşte proiectul anual al raportului de activitate şi îl înainteazã spre aprobare Consiliului de conducere;
a.7. asigurã controlul activitãţii oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, conform competenţelor sale;
a.8. asigurã desfãşurarea procedurii de înfiinţare a birourilor teritoriale şi urmãreşte activitatea desfãşuratã de acestea;
a.9. întocmeşte situaţia zilnicã/lunarã a înregistrãrilor şi încasãrilor oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale şi ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
a.10. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general, specifice domeniului de activitate.
(4) Biroul securitate şi sãnãtate în muncã, situaţii de urgenţã are urmãtoarele atribuţii:
a) organizeazã, îndrumã şi coordoneazã activitãţile de securitate şi sãnãtate în muncã şi apãrare împotriva incendiilor;
b) realizeazã fundamentarea deciziilor privind activitatea de securitate şi sãnãtate în muncã, având atribuţii specifice în realizarea acesteia;
c) colaboreazã cu cabinetul medical ce asigurã serviciile de medicina muncii la nivel de instituţie, pentru fundamentarea programului de mãsuri pe linie de securitate şi sãnãtate în muncã;
d) stabileşte mãsurile tehnice şi organizatorice de protecţie a muncii, corespunzãtoare condiţiilor de muncã şi factorilor de risc evaluaţi la locurile de muncã;
e) întocmeşte anual programul de mãsuri pe linie de securitate şi sãnãtate în muncã şi prevenire şi stingere a incendiilor şi prevede fondurile necesare realizãrii acestora;
f) asigurã organizarea şi desfãşurarea activitãţii de securitate şi sãnãtate în muncã şi apãrare împotriva incendiilor pentru personalul din sediul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
g) verificã modul de întreţinere şi funcţionare a instalaţiilor, utilajelor, aparatelor şi mijloacelor de prevenire şi stingere a incendiilor, precum şi cunoaşterea de cãtre personalul încadrat a utilizãrii acestora;
h) identificã şi evalueazã factorii de risc şi îmbolnãvire profesionalã specifici activitãţilor desfãşurate pentru fiecare componentã a sistemului de muncã;
i) elaboreazã instrucţiuni de apãrare împotriva incendiilor şi stabileşte sarcinile ce revin salariaţilor, pentru fiecare loc de muncã;
j) participã la acţiuni de stingere a incendiilor şi la cercetarea cauzelor care le-au determinat;
k) întocmeşte necesarul de formulare tipizate (permise de lucru cu foc, fişe de instruire) şi documentaţia de specialitate pe linie de securitate şi sãnãtate în muncã şi apãrare împotriva incendiilor;
l) întocmeşte şi înainteazã spre aprobare documente, cum ar fi: decizii, dispoziţii pe linie de securitate şi sãnãtate în muncã şi apãrare împotriva incendiilor şi le actualizeazã ori de câte ori apar modificãri, dupã vizarea pentru legalitate de cãtre Direcţia contencios;
m) analizeazã anual, cu prilejul controalelor sau dupã producerea incendiilor ori accidentelor de muncã, activitatea de securitate şi sãnãtate în muncã şi apãrare împotriva incendiilor şi înainteazã conducerii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului raportul de analizã;
n) evalueazã estimativ nivelul de risc de incendiu al fiecãrei locaţii în care îşi desfãşoarã activitatea oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale;
o) efectueazã instructajul pentru persoanele nou-angajate;
p) asigurã instruirea reprezentanţilor desemnaţi pentru activitatea de securitate şi sãnãtate în muncã şi apãrare împotriva incendiilor;
q) participã la cercetarea accidentelor de muncã şi ţine evidenţa acestora;
r) supravegheazã condiţiile de sãnãtate în muncã;
s) stabileşte şi urmãreşte îndeplinirea mãsurilor şi a acţiunilor de prevenire şi de pregãtire a intervenţiei, în funcţie de încadrarea în clasificarea de protecţie civilã;
ş) participã la exerciţii şi aplicaţii de protecţie civilã şi conduce nemijlocit acţiunile de alarmare, evacuare, intervenţie, limitare şi înlãturare a urmãrilor situaţiilor de urgenţã, desfãşurate de unitãţile proprii;
t) asigurã sistematic instruirea reprezentanţilor desemnaţi privind protecţia civilã, împreunã cu instructajele de prevenire şi stingere a incendiilor;
ţ) înştiinţeazã persoanele şi organismele competente asupra factorilor de risc şi le semnaleazã de îndatã iminenţa producerii sau producerea unei situaţii de urgenţã civilã la nivelul instituţiei;
u) întocmeşte planul de evacuare pentru situaţii de urgenţã şi îl înainteazã Ministerului Justiţiei pentru integrarea în planul local pentru situaţii de urgenţã;
v) actualizeazã planul de evacuare pentru situaţii de urgenţã ori de câte ori este necesar;
w) propune fondurile necesare realizãrii mãsurilor de protecţie civilã în programul anual de mãsuri;
x) îndeplineşte orice alte obligaţii potrivit legii sau dispoziţiilor emise de organele abilitate;
y) organizeazã şi gestioneazã evidenţa personalului Oficiului Naţional al Registrului Comerţului pentru activitatea de medicinã a muncii;
z) întocmeşte solicitãrile pentru examenul medical de angajare, precum şi solicitãrile pentru examenul medical periodic;
) întocmeşte fişele de expunere la riscuri profesionale;
bb) organizeazã efectuarea examenelor medicale la angajare şi a celor periodice;
cc) întocmeşte evidenţa examenelor medicale efectuate angajaţilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
dd) ţine evidenţa şi transmite medicului de medicinã a muncii situaţia angajatelor însãrcinate, iar pentru angajatele aflate în aceastã situaţie, din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, transmite documentaţia aferentã la Inspectoratul Teritorial de Muncã Bucureşti;
ee) asigurã controlul activitãţii oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale în domeniul de activitate specific;
ff) participã la evaluarea din punctul de vedere al securitãţii muncii şi P.S.I. a noilor locaţii în care îşi desfãşoarã activitatea Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale, dupã caz;
gg) îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general, specifice domeniului de activitate.
(5) În cadrul Direcţiei managementul calitãţii-organizare este constituitã Arhiva generalã a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, având urmãtoarele atribuţii:
a) organizeazã depozitul de arhivã conform prevederilor din <>Legea Arhivelor Naţionale nr. 16/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) ia mãsuri pentru depozitarea documentelor în spaţii şi condiţii corespunzãtoare, avizate de Arhivele Naţionale;
c) asigurã evidenţa, inventarierea, selecţionarea, pãstrarea şi folosirea documentelor pe care le deţine;
d) înregistreazã şi ţine evidenţa tuturor documentelor intrate, a celor întocmite pentru uz intern, precum şi a celor ieşite, potrivit prevederilor legale în vigoare;
e) urmãreşte predarea de cãtre structurile Oficiului Naţional al Registrului Comerţului la depozitul arhivei proprii a documentelor create, pe bazã de inventar şi proces-verbal de predare-primire, conform <>art. 9 din Legea nr. 16/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
f) elibereazã, potrivit legii, la cererea persoanelor fizice şi a persoanelor juridice, certificate, copii şi extrase de pe documentele pe care le creeazã, dacã acestea se referã la drepturi care îl privesc pe solicitant;
g) pune la dispoziţie, în anumite situaţii, pe bazã de semnãturã, şi ţine evidenţa documentelor împrumutate structurilor creatoare, pe baza registrului de evidenţã a intrãrilor-ieşirilor unitãţilor arhivistice; la restituire, verificã integritatea documentelor împrumutate;
h) sprijinã comisia de selecţionare în activitatea de selecţionare a documentelor create şi deţinute, cu respectarea termenelor de pãstrare prevãzute în Nomenclatorul arhivistic al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
i) prin conducãtorul structurii (care este şi secretarul comisiei de selecţionare), convoacã comisia în vederea analizãrii dosarelor cu termene de pãstrare expirate, care pot fi propuse pentru distrugere;
j) pune la dispoziţia delegatului Arhivelor Naţionale toate documentele solicitate cu prilejul efectuãrii activitãţii de control;
k) comunicã în scris Arhivelor Naţionale orice fel de modificãri survenite în activitatea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, cu implicaţii asupra structurii de arhivã;
l) asigurã aplicarea prevederilor <>Legii nr. 16/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, privind pãstrarea în condiţii corespunzãtoare a documentelor create sau deţinute, protejându-le împotriva distrugerii, degradãrii, sustragerii ori comercializãrii în alte condiţii decât cele prevãzute de lege;
m) îndeplineşte atribuţiile prevãzute în declaraţiile managementului Oficiului Naţional al Registrului Comerţului privind politica şi obiectivele în domeniul calitãţii şi în documentaţia sistemului de management al calitãţii (Manualul calitãţii, proceduri şi instrucţiuni de lucru);
n) îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general, specifice domeniului de activitate.
ART. 28
Direcţia Buletinul procedurilor de insolvenţã
(1) Direcţia Buletinul procedurilor de insolvenţã publicã Buletinul procedurilor de insolvenţã şi desfãşoarã activitãţi specifice <>Legii nr. 85/2006 , cu modificãrile ulterioare, precum şi alte activitãţi conexe, asigurã şi rãspunde de îndrumarea metodologicã a oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale. Participã la elaborarea specificaţiilor tehnice şi funcţionale pentru achiziţii publice în domeniul de activitate al direcţiei. Direcţia Buletinul procedurilor de insolvenţã funcţioneazã în urmãtoarea structurã:
a) Serviciul publicare Buletinul procedurilor de insolvenţã;
b) Serviciul asistenţã juridicã Buletinul procedurilor de insolvenţã;
c) Serviciul furnizare Buletinul procedurilor de insolvenţã.
(2) Serviciul publicare Buletinul procedurilor de insolvenţã are urmãtoarele atribuţii:
a.1. recepţioneazã şi confirmã electronic transmiterea actelor de procedurã şi a informaţiilor de la oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale/instanţe judecãtoreşti şi practicieni în insolvenţã, în format electronic şi hârtie;
a.2. înregistreazã şi valideazã actele de procedurã ce urmeazã a fi publicate în Buletin;
a.3. transmite actele de procedurã grupate spre verificare la Serviciul asistenţã juridicã Buletinul procedurilor de insolvenţã;
a.4. proceseazã şi încarcã actele de procedurã şi informaţiile în baza de date a Buletinului, verificã informaţiile încãrcate, le valideazã, le salveazã şi actualizeazã baza de date;
a.5. arhiveazã actele de procedurã manual sau prin arhiva electronicã, salveazã şi actualizeazã baza de documente;
a.6. monitorizeazã actele de procedurã în vederea stabilirii tirajului şi a periodicitãţii, precum şi a numãrului de buletine care se publicã într-o singurã zi;
a.7. pregãteşte formatul Buletinului, pune în paginã actele de procedurã, tehnoredacteazã şi realizeazã verificarea preliminarã a acestuia;
a.8. transmite Buletinul spre verificare la Serviciul asistenţã juridicã Buletinul procedurilor de insolvenţã;
a.9. genereazã numerele Buletinului şi dovezile de îndeplinire a procedurii de citare/comunicare/notificare/ convocare, salveazã şi actualizeazã baza Buletinului;
a.10. transmite Buletinul în vederea tipãririi, dupã caz;
a.11. comunicã pe cale electronicã la oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale dovezile de îndeplinire a procedurii de citare/comunicare/notificare/convocare;
a.12. afişeazã pe internet Buletinul, prin organizarea şi actualizarea serviciului Buletinul procedurilor de insolvenţã online;
a.13. editeazã şi transmite spre verificare la Serviciul asistenţã juridicã Buletinul procedurilor de insolvenţã dovezile de îndeplinire a procedurii de citare/comunicare/notificare/ convocare;
a.14. actualizeazã dovezile de îndeplinire a procedurii de citare/comunicare/notificare/convocare, le valideazã şi le transmite pe cale electronicã la oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale, în vederea comunicãrii acestora instanţelor judecãtoreşti şi practicienilor în insolvenţã şi, dupã caz, asigurã comunicarea directã a acestora şi actualizeazã baza de date;
a.15. transmite Buletinul şi actele de procedurã în format hârtie, în vederea arhivãrii de cãtre personalul cu atribuţii de furnizare a Buletinului;
a.16. organizeazã şi actualizeazã serviciul de furnizare electronicã a informaţiilor cu titlu gratuit;
a.17. urmãreşte transmiterea electronicã a Buletinului cãtre beneficiari;
a.18. actualizeazã site-ul Buletinului;
a.19. identificã structurile şi operaţiunile specifice publicãrii Buletinului;
a.20. asigurã realizarea, întreţinerea, administrarea şi dezvoltarea bazei de date a Buletinului şi de clienţi, precum şi a arhivei electronice a documentelor şi a aplicaţiilor informatice necesare direcţiei;
a.21. efectueazã interogãri ale bazei de date şi situaţii statistice;
a.22. asigurã transmiterea şi recepţia de date de la/cãtre diverse baze de date;
a.23. asigurã asistenţã tehnicã oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale şi celorlalte structuri din cadrul direcţiei;
a.24. rezolvã incidentele pe linie informaticã apãrute în procesul de publicare a Buletinului;
a.25. arhiveazã actele de procedurã publicate şi alte documente;
a.26. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de conducerea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, specifice domeniului de activitate.
(3) Serviciul asistenţã juridicã Buletinul procedurilor de insolvenţã desfãşoarã activitãţi în relaţia cu publicul şi are urmãtoarele atribuţii:
b.1. primeşte actele de procedurã transmise de instanţele judecãtoreşti şi practicienii în insolvenţã direct la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului;
b.2. verificã şi avizeazã actele care se publicã în Buletin, precum şi îndeplinirea formalitãţilor legale;
b.3. stabileşte tirajul şi periodicitatea Buletinului;
b.4. verificã şi avizeazã numerele de Buletin ce urmeazã a fi publicate, precum şi dupã publicare, în vederea efectuãrii rectificãrilor necesare;
b.5. verificã şi urmãreşte transmiterea dovezilor de îndeplinire a procedurii de citare, comunicare, convocare, notificare;
b.6. elaboreazã conţinutul-cadru al actelor care se publicã în Buletin şi realizeazã actualizarea acestora;
b.7. elaboreazã conţinutul-cadru al Buletinului şi realizeazã actualizarea acestuia;
b.8. elaboreazã procedura de comunicare a actelor şi informaţiilor între instanţele judecãtoreşti, administratorii şi lichidatorii judiciari şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi realizeazã actualizarea acesteia;
b.9. elaboreazã norme metodologice şi instrucţiuni de lucru privind Buletinul procedurilor de insolvenţã;
b.10. elaboreazã norme metodologice şi instrucţiuni de lucru privind procedura de înregistrare în registrul comerţului a menţiunilor dispuse în cadrul procedurii de insolvenţã, împreunã cu structurile implicate şi cu Direcţia îndrumare metodologicã şi Direcţia contencios;
b.11. elaboreazã studii şi documentare privind procedura insolvenţei;
b.12. formuleazã şi comunicã opinia Oficiului Naţional al Registrului Comerţului cu privire la modificãrile actelor normative ce reglementeazã procedura de insolvenţã ori de câte ori se impune, împreunã cu Direcţia îndrumare metodologicã şi Direcţia contencios;
b.13. soluţioneazã erorile materiale existente în cuprinsul actelor care se publicã în Buletin, în colaborare cu Direcţia contencios, dupã caz;
b.14. transmite actele de procedurã primite direct la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, pentru înregistrarea menţiunilor în registrul comerţului, dacã este cazul, şi urmãreşte efectuarea tuturor menţiunilor în registrul comerţului în baza <>Legii nr. 85/2006 , cu modificãrile ulterioare, indiferent de modalitatea de comunicare a actelor de procedurã;
b.15. colaboreazã cu instanţele judecãtoreşti şi cu practicienii în insolvenţã în vederea publicãrii Buletinului şi înregistrãrii în registrul comerţului a menţiunilor dispuse în cadrul procedurii de insolvenţã, în colaborare cu Direcţia îndrumare metodologicã şi Direcţia contencios;
b.16. soluţioneazã sesizãrile şi reclamaţiile cu privire la Buletinul procedurilor de insolvenţã, în colaborare cu Direcţia contencios;
b.17. comunicã punctul sãu de vedere Direcţiei contencios cu privire la sesizãrile şi reclamaţiile referitoare la înregistrarea în registrul comerţului a menţiunilor dispuse în cadrul procedurii de insolvenţã, scop în care colaboreazã cu structurile Oficiului Naţional al Registrului Comerţului implicate;
b.18. contrasemneazã contractele dintre Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi terţi privind furnizarea şi difuzarea Buletinului şi furnizarea de informaţii din acesta;
b.19. exercitã controlul asupra activitãţii de publicare a Buletinului şi asigurã aplicarea unitarã a actelor normative incidente, a normelor metodologice şi a instrucţiunilor de lucru emise în colaborare cu Direcţia îndrumare metodologicã şi Direcţia contencios, dupã caz;
b.20. exercitã controlul asupra activitãţii de înregistrare în registrul comerţului a menţiunilor dispuse în cadrul procedurii de insolvenţã şi asigurã aplicarea unitarã a actelor normative incidente, a normelor metodologice şi a instrucţiunilor de lucru emise, pentru care colaboreazã cu structurile implicate, împreunã cu Direcţia îndrumare metodologicã şi Direcţia contencios;
b.21. acordã asistenţã de specialitate juridicã oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale şi celorlalte structuri din cadrul direcţiei, conform competenţelor sale;
b.22. rezolvã incidentele pe linie juridicã apãrute în procesul de publicare a Buletinului şi cele apãrute cu ocazia înregistrãrii menţiunilor dispuse de instanţele judecãtoreşti în cadrul procedurii insolvenţei, în colaborare cu Direcţia îndrumare metodologicã şi Direcţia contencios, dupã caz;
b.23. arhiveazã documentele gestionate în cadrul serviciului;
b.24. îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de conducerea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, specifice domeniului de activitate.
(4) Serviciul furnizare Buletinul procedurilor de insolvenţã desfãşoarã activitãţi în relaţia cu publicul şi are urmãtoarele atribuţii:
a) furnizeazã şi difuzeazã Buletinul, punctual sau pe bazã de abonamente, în format electronic sau format hârtie;
b) asigurã cadrul contractual dintre Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi terţi pentru furnizarea şi difuzarea Buletinului, a informaţiilor din acesta şi a copiilor certificate de pe actele publicate în Buletin, în colaborare cu Direcţia contencios;
c) urmãreşte realizarea obligaţiilor asumate prin contractele încheiate în vederea furnizãrii şi difuzãrii Buletinului şi a informaţiilor din acesta, în colaborare cu Direcţia contencios;
d) comunicã directorului Buletinului procedurilor de insolvenţã orice nerespectare a contractelor încheiate ca urmare a furnizãrii şi difuzãrii Buletinului şi a informaţiilor cuprinse în acesta, precum şi situaţiile de încetare a contractelor în cauzã, care îl va înştiinţa despre aceasta pe directorul Direcţiei contencios;
e) furnizeazã şi difuzeazã informaţii din Buletin, punctual/statistic, individual ori pe bazã de abonament, în format electronic sau format hârtie, precum şi copii de pe Buletin;
f) elibereazã copii certificate de pe actele de procedurã publicate în Buletin;
g) sprijinã oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale în activitatea de furnizare şi difuzare a Buletinului, a informaţiilor din acesta şi a copiilor certificate de pe actele publicate în Buletin;
h) arhiveazã Buletinul, documentele care au fost publicate, precum şi alte documente;
i) îndeplineşte orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de directorul general, specifice domeniului de activitate.

CAP. IV

SECŢIUNEA I
Organizarea şi funcţionarea oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale

ART. 29
Organizarea şi funcţiile oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale
(1) Oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale sunt organizate în subordinea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
(2) Funcţiile principale ale oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale sunt ţinerea registrului comerţului pentru persoanele juridice şi persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi familiale supuse înregistrãrii, cu sediul social sau profesional în raza teritorialã a tribunalului pe lângã care funcţioneazã, asigurarea publicitãţii legale a actelor şi faptelor acestora, precum şi transmiterea actelor de procedurã emise în cadrul procedurii insolvenţei, în vederea publicãrii în Buletinul procedurilor de insolvenţã.
(3) Oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale sunt conduse de un director care reprezintã Oficiul Naţional al Registrului Comerţului în raporturile cu terţii pe raza teritorialã a tribunalului pe lângã care funcţioneazã, în limita competenţelor delegate prin decizie a directorului general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
ART. 30
Statul de funcţii şi numãrul personalului Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale
(1) Numãrul de posturi şi categoriile de structuri interne care funcţioneazã în cadrul oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale sunt stabilite prin statul de funcţii aprobat prin ordin al ministrului justiţiei.
(2) Oficiul Naţional al Registrului Comerţului stabileşte, în funcţie de Regulamentul de organizare şi funcţionare şi de atribuţiile conferite de lege, structurile funcţionale necesare pentru fiecare oficiu al registrului comerţului de pe lângã tribunal, precum şi numãrul de personal.
(3) Numãrul de personal va putea fi majorat prin ordin al ministrului justiţiei în funcţie de reglementãrile nou-apãrute, care prevãd noi atribuţii în sarcina oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale.
(4) În cadrul oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale se pot organiza birouri teritoriale pentru prestarea serviciilor de asistenţã anterior depunerii cererilor de înregistrare a serviciilor specifice activitãţii de ţinere a registrelor comerţului, precum şi activitãţi economico-administrative.

SECŢIUNEA a 2-a
Atribuţiile oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale

ART. 31
Atribuţiile oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale
(1) Oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale îndeplinesc atribuţiile biroului unic prevãzute de <>Legea nr. 359/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ţin, gestioneazã şi administreazã registrele comerţului pentru toate categoriile de persoane fizice şi juridice prevãzute de <>Legea nr. 26/1990 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, conform <>art. 3 alin. (1) din Ordinul ministrului justiţiei nr. 2.594/C/2008 , şi cele stabilite prin alte acte normative cu incidenţã în domeniul sãu de activitate, precum şi dosarele conţinând toate documentele depuse pe baza cãrora s-au fãcut înregistrãri în registrul comerţului computerizat. Înregistrãrile efectuate în registru vor fi evidenţiate şi în dosarele respective. Înregistrãrile efectuate în registru, documentele depuse şi cele în baza cãrora s-au efectuat înregistrãri sunt arhivate şi pe suport electronic.
(2) Oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale mai au urmãtoarele atribuţii prevãzute de lege:
a) asigurarea informãrii iniţiale a persoanelor solicitante, privind înregistrarea în registrul comerţului;
b) distribuirea la cerere, în mod gratuit a imprimatelor care conţin informaţii pentru înregistrarea comercianţilor şi/sau înregistrarea modificãrii actelor constitutive;
c) distribuirea în mod gratuit a formularelor-tip de eliberare de acte, cerere de furnizare informaţii, cerere de verificare/rezervare disponibilitate firmã şi emblemã, cerere depunere situaţii financiare etc;
d) ţinerea registrului de petiţii şi reclamaţii;
e) ţinerea registrului de intrare-ieşire, pentru fiecare an calendaristic, în format electronic şi pe suport hârtie;
f) primirea şi înregistrarea în registrul de intrare-ieşire, în ordinea cronologicã a intrãrilor, a tuturor cererilor-tip;
g) înscrierea numãrului şi datei înregistrãrii atât pe cerere şi pe anexe, cât şi pe fiecare dintre paginile actelor doveditoare depuse la dosar;
h) eliberarea pe bazã de semnãturã de primire în registrul de intrare-ieşire a documentelor finale care atestã efectuarea operaţiunilor în registrul comerţului, verificând identitatea şi calitatea persoanei care se prezintã la eliberare (operarea acestor date, precum şi a datei eliberãrii în evidenţa informatizatã sau manualã);
i) comunicarea, în scris, cãtre oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale, a datei eliberãrii documentelor emise de acestea pentru schimbarea de sediu în alt judeţ;
j) gestionarea tuturor documentelor care urmeazã sã fie eliberate solicitanţilor şi neridicate de aceştia;
k) prelucrarea arhivisticã a lucrãrilor şi predarea acestora pe bazã de borderou de predare-primire la arhivã;
l) primirea şi înregistrarea cererilor de verificare disponibilitate firmã şi rezervare;
m) motivarea refuzului eliberãrii dovezilor de disponibilitate a emblemelor, în cazurile în care acestea nu îndeplinesc cerinţele legale;
n) redactarea şi listarea dovezilor privind disponibilitatea emblemei şi eliberarea lor solicitanţilor, pe bazã de semnãturã de primire;
o) întocmirea fişelor de prezentare a emblemelor şi clasarea acestora în catalogul emblemelor, în funcţie de descrierea fãcutã şi de codul de clasificare;
p) ţinerea catalogului emblemelor rezervate pentru persoanele înregistrate cu sediul social/profesional pe raza oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale;
q) verificarea disponibilitãţii firmelor şi/sau rezervarea acestora prin înregistrarea lor în registrul comerţului;
r) rezervarea şi redactarea dovezii privind disponibilitatea firmei şi eliberarea acestora solicitantului, pe bazã de semnãturã de primire;
s) motivarea refuzului eliberãrii dovezilor de disponibilitate, când firma nu îndeplineşte cerinţele legale;
ş) înregistrarea firmelor rezervate;
t) primirea cererilor de înregistrare pentru persoanele fizice autorizate/întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, transmise de birourile de asistenţã şi reprezentare din cadrul primãriilor;
ţ) primirea, înregistrarea şi transmiterea la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, sau, dupã caz, la Prefecturã, a documentaţiei depuse de comercianţi în vederea obţinerii acordului Secretariatului General al Guvernului/Prefecturii privind folosirea denumirii firmei;
u) ţinerea evidenţei acordurilor Secretariatului General al Guvernului/Prefecturii sau a refuzurilor acestora;
v) clasarea în ordine cronologicã a cererilor şi a actelor doveditoare, opisarea acestora şi predarea lor periodicã la arhivã pe bazã de semnãturã de predare;
w) verificarea cererilor depuse şi a actelor doveditoare, sub aspectele privind completarea corectã a rubricilor, identitatea şi calitatea solicitantului, existenţa machetelor în numãrul de exemplare prevãzut de lege, existenţa documentelor, semnarea cererii şi completarea opisului acesteia, precum şi a dovezii privind plata taxelor şi tarifelor, inclusiv a cuantumului acestora;
x) primirea, direct sau prin corespondenţã, inclusiv în format electronic, a cererilor de înregistrare însoţite de actele doveditoare prevãzute de lege:
x.1. verificarea modului de întocmire a cererii conform lit. w);
x.2. verificarea condiţiilor de formã a actelor însoţitoare, dacã sub aspectul regularitãţilor sunt prevãzute de lege şi dacã acestea sunt efectiv depuse la dosar şi menţionate în opisul cererii, conform <>Ordinului ministrului justiţiei nr. 2.594/C/2008 , şi urmãrind orientãrile conţinute în ghidul general de informare a comercianţilor, inclusiv existenţa chitanţelor care atestã achitarea taxelor pentru efectuarea înregistrãrilor;
x.3. întocmirea şi semnarea fişei fluxului;
x.4. verificarea condiţiilor prevãzute de lege pentru stabilirea sediului social;
x.5. verificarea deţinerii calitãţii de asociat unic într-o singurã societate comercialã cu rãspundere limitatã, listarea dovezii şi ataşarea acesteia la cererea de înregistrare;
x.6. obţinerea informaţiilor din cazierul fiscal;
x.7. verificarea existenţei, în original, a declaraţiei-tip cu privire la îndeplinirea condiţiilor de autorizare a funcţionãrii;
x.8. întocmirea şi verificarea notei de calcul, precum şi încasarea corectã a taxelor şi tarifelor;
x.9. predarea la registraturã a cererii în vederea alocãrii numãrului de înregistrare;
x.10. introducerea în aplicaţia informaticã a datelor provizorii privind autorizarea/înregistrarea;
x.11. listarea şi verificarea listei de control;
x.12. listarea şi verificarea încheierii şi a extrasului încheierii judecãtorului-delegat şi a rezoluţiei directorului oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal, dupã caz;
x.13. organizarea lucrãrilor de grefã prin:
x.13.1. întocmirea listei de şedinţã cuprinzând dosarele cu termen de judecatã şi afişarea acestora la uşa judecãtorului-delegat şi a listei dosarelor supuse soluţionãrii directorului oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal;
x.13.2. pregãtirea dosarelor pentru şedinţa de judecatã sau pentru şedinţa de soluţionare a cererilor de cãtre directorul oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal;
x.13.3. asistarea judecãtorului delegat sau a directorului oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal, dupã caz;
x.13.4. tehnoredactarea minutei conform soluţiilor pronunţate de judecãtorul-delegat şi dispoziţiilor acestuia;
x.13.5. întocmirea încheierilor de şedinţã, în situaţiile în care judecãtorul-delegat acordã termen pentru prezentarea altor acte doveditoare în susţinerea cererii sau dispune suspendarea soluţionãrii cererii ori a rezoluţiilor corespunzãtoare ale directorului oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal;
x.13.6. ţinerea în format electronic a condicilor de şedinţã ale judecãtorului-delegat şi a directorului oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal, precum şi completarea condicii de şedinţã cu soluţiile dispuse de judecãtorul-delegat, respectiv a condicii de şedinţã cu soluţiile directorului oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal;
x.13.7. întocmirea comunicãrilor cãtre pãrţi privind termenele acordate;
x.13.8. înregistrarea actelor depuse, în completarea dosarelor, la solicitarea judecãtorului-delegat, respectiv a directorului oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal;
x.13.9. ţinerea mapei cu încheierile pronunţate de judecãtorul-delegat în soluţionarea cererilor, respectiv a mapei cu rezoluţiile directorului oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal;
x.13.10. primirea şi înregistrarea cererilor adresate judecãtorului-delegat sau directorului oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal, având ca obiect preschimbarea termenelor de soluţionare, repunere pe rol a dosarelor suspendate sau renunţarea la judecatã ori soluţionare, dupã caz;
y) înscrierea informaţiilor în registrul comerţului computerizat dupã soluţionarea cererilor de înregistrare:
y.1. asigurarea atribuirii automate, în mod informatizat, a numerelor de încheiere sau de rezoluţie şi/sau de ordine în registrul comerţului pentru toate categoriile de persoane juridice şi persoane fizice supuse înregistrãrii;
y.2. asigurarea tehnoredactãrii şi editãrii documentelor emise în soluţionarea cererilor depuse de reprezentanţii comercianţilor (încheieri, extrase ale încheierilor, rezoluţii, certificate de înregistrare, certificate constatatoare, certificate de înregistrare menţiuni, extrase de registru etc.);
y.3. eliberarea certificatului de înregistrare însoţit de certificatul constatator, conform <>Legii nr. 359/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi, dupã caz, a celorlalte documente prevãzute de lege cãtre solicitant;
z) asigurarea colaborãrii şi/sau comunicãrii pe cale electronicã cu autoritãţile şi instituţiile publice implicate în procedurile de înregistrare şi de autorizare a funcţionãrii persoanelor juridice sau fizice şi obţinerea informaţiilor din cazierul fiscal, înregistrarea fiscalã a acestora;
) organizarea şi executarea operaţiunilor necesare asigurãrii transmiterii în vederea publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a şi Partea a VII-a, a actelor care, potrivit legii, se publicã, precum şi ţinerea evidenţei şi contabilitãţii specifice acestei activitãţi;
bb) asigurarea comunicãrii pe cale electronicã cu celelalte oficii ale registrului comerţului de pe lângã tribunale în vederea efectuãrii operaţiunilor comune, când este cazul;
cc) arhivarea electronicã a cererilor de înregistrare şi a documentelor depuse în susţinerea acestora;
dd) ţinerea, gestionarea şi administrarea tuturor informaţiilor în format electronic şi/sau a documentelor prevãzute de lege;
ee) asigurarea condiţiilor pentru preluarea de cãtre Oficiul Naţional al Registrului Comerţului a informaţiilor necesare ţinerii registrului comerţului computerizat la nivel central şi a documentelor arhivate electronic, dupã validarea acestora;
ff) eliberarea, la cerere şi cu achitarea taxelor şi tarifelor legale, de copii certificate de pe actele aflate în dosarul tuturor categoriilor de persoane înregistrate, de certificate constatatoare cã un anumit act sau fapt este sau nu este înregistrat în registrul comerţului, de informaţii punctuale şi/sau agregate, potrivit dispoziţiilor <>Legii nr. 26/1990 republicatã, cu modificãrile ulterioare, a extraselor de registru şi a celorlaltor documente, conform <>Ordinului ministrului justiţiei nr. 2.594/C/2008 , precum şi de certificate constatatoare ale drepturilor de proprietate asupra activelor distribuite ca urmare a lichidãrii societãţilor comerciale în nume colectiv, societãţilor comerciale în comanditã simplã şi societãţilor comerciale cu rãspundere limitatã;
gg) eliberarea, la cererea şi pe cheltuiala solicitanţilor, de copii de pe încheierile judecãtorului-delegat şi, dupã caz, de pe rezoluţiile directorului oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal, precum şi dovezi privind stadiul dosarului; eliberarea, la cerere, de copii certificate ale documentelor aflate în dosarele în curs de soluţionare, conform dispoziţiei judecãtorului-delegat ori a directorului oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal, dupã caz;
hh) executarea lucrãrilor necesare pentru înregistrarea acţiunilor de dizolvare, radiere, a recursurilor şi a opoziţiilor, plângerilor, precum şi evidenţa acestora;
ii) pãstrarea, gestionarea, ţinerea evidenţei arhivelor de documente şi asigurarea integritãţii şi securitãţii acestora;
jj) întocmirea şi comunicarea cãtre tribunalul pe lângã care funcţioneazã a situaţiei privind cererile depuse şi soluţionate de judecãtorii-delegaţi;
kk) eliberarea, la cerere şi pe cheltuiala solicitanţilor, a duplicatelor de pe certificatele de înregistrare, certificatele constatatoare, eliberate conform <>Legii nr. 359/2004 , şi/sau a anexelor la certificatele de înregistrare aflate în arhiva lor;
ll) eliberarea din registrul comerţului a informaţiilor care atestã înregistrarea îndreptãrii erorilor materiale;
mm) aplicarea, atunci când este cazul, a procedurii îndreptãrii erorilor materiale, conform dispoziţiilor legale;
nn) primirea documentelor transmise de birourile de asistenţã şi reprezentare din cadrul primãriilor pentru înfiinţarea/înregistrarea modificãrilor persoanelor fizice autorizate/întreprinderilor individuale sau familiale, împreunã cu dovada privind achitarea taxelor aferente operaţiunilor solicitate;
nn.1. preluarea cererilor conform dispoziţiilor Codului de procedurã civilã, <>Ordinului ministrului justiţiei nr. 2.594/C/2008 şi legislaţiei în vigoare, precum şi verificarea documentelor primite;
nn.2. înregistrarea şi încãrcarea datelor provizorii în registrul comerţului computerizat;
nn.3. alocarea numãrului de ordine în registrul comerţului;
nn.4. efectuarea transmisiei cãtre Ministerul Economiei şi Finanţelor pentru obţinerea codului unic de înregistrare şi, dupã caz, a informaţiilor din cazierul fiscal;
nn.5. listarea certificatului de înregistrare şi/sau, dupã caz, a certificatului de înregistrare de menţiuni;
nn.6. întocmirea adreselor de înaintare şi a borderourilor de predare-primire, precum şi predarea acestora cãtre birourile de asistenţã şi reprezentare din cadrul primãriilor;
oo) primirea şi înregistrarea cererilor de depunere a situaţiilor financiare anuale, în format hârtie şi electronic;
oo.1. verificarea cererilor de depunere a situaţiilor financiare anuale primite sub aspectele privind completarea corectã a tuturor rubricilor incluse în formularul-tip, identitatea şi calitatea deponentului, existenţa actelor doveditoare prevãzute de lege, inclusiv a suportului electronic şi a documentelor necesare, în vederea publicãrii în Monitorul Oficial al României;
oo.2. validarea datelor de pe suportul electronic;
oo.3. operarea în registrul computerizat a datelor privind firmele care au depus situaţia financiarã anualã;
oo.4. transmiterea la Ministerul Economiei şi Finanţelor a datelor înscrise pe suportul electronic;
oo.5. primirea, înregistrarea şi verificarea cererilor care au ca obiect declaraţiile comercianţilor care nu au desfãşurat activitãţi economice, potrivit precizãrilor Ministerului Economiei şi Finanţelor, cu respectarea prevederilor prevãzute la pct. pp.1;
oo.6. emiterea confirmãrii depunerii şi înregistrãrii situaţiilor financiare anuale;
oo.7. asigurarea relaţiei cu Regia Autonomã "Monitorul Oficial" în condiţiile art. 3 alin. (3);
oo.8. urmãrirea încasãrilor mandatelor poştale şi a ordinelor de platã, prin colaborare directã cu structura economicã a instituţiei şi înregistrarea facturilor emise de aceasta;
pp) efectuarea radierii din registrul comerţului computerizat a firmelor persoanelor juridice, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale radiate;
qq) înregistrarea notificãrilor emise de instituţiile implicate în procesul de autorizare;
rr) transmiterea prin corespondenţã, dupã caz, a documentelor emise de registrul comerţului;
ss) asigurarea, pe bazã de protocol, a eliberãrii de informaţii din baza de date a registrului comerţului şi/sau punerea la dispoziţia organelor de cercetare/urmãrire penalã a documentelor, pe suport fizic sau electronic, aflate în arhivã;
şş) executarea procedurilor prevãzute de lege pentru refacerea înscrisurilor pierdute, dispãrute sau degradate;
tt) asigurarea creãrii şi administrãrii informaţiilor care se înscriu în registrul comerţului computerizat, utilizând exclusiv aplicaţiile informatice şi instrucţiunile de operare elaborate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului;
ţţ) asigurarea securitãţii sistemului informatic şi a informaţiilor înregistrate;
uu) asigurarea pentru solicitanţi a informaţiilor de interes public, cu respectarea termenelor legale pentru rãspuns, şi comunicarea lunar Oficiului Naţional al Registrului Comerţului a situaţiilor statistice privind solicitãrile de informaţii de interes public;
vv) gestionarea, la nivelul oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, a activitãţilor de securitate şi sãnãtate în muncã, P.S.I. şi protecţie civilã;
ww) colaborarea pe plan local cu instituţiile implicate în activitãţile de securitate şi sãnãtate în muncã, P.S.I. şi protecţie civilã;
xx) asigurarea transparenţei activitãţii registrului comerţului;
yy) implicarea în dezvoltarea şi implementarea sistemului de management al calitãţii, prin contribuţie la realizarea obiectivelor calitãţii;
zz) aplicarea cerinţelor referitoare la sistemul de management al calitãţii, în sensul cã sunt implementate şi menţinute conform standardului ISO 9001:2001;
a) organizarea concursurilor de angajare pentru ocuparea posturilor vacante, cu respectarea regulamentului de concurs şi a procedurii pentru desfãşurarea concursurilor;
bbb) organizarea examinãrilor în vederea promovãrilor pe posturi cu studii superioare şi de conducere a propriilor salariaţi;
ccc) întocmirea notelor de lichidare pentru salariaţii care îşi înceteazã activitatea;
ddd) întocmirea şi transmiterea lunarã la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului a foilor colective de prezenţã şi urmãrirea corelãrii cu actele justificative ataşate;
eee) ţinerea evidenţei efectuãrii concediului de odihnã;
fff) colectarea şi constituirea dosarului de angajare pentru candidaţii declaraţi admişi şi transmiterea acestuia la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului în vederea întocmirii şi aprobãrii documentelor de angajare;
ggg) înaintarea la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului a propunerilor privind necesitatea organizãrii de cursuri de formare profesionalã;
hhh) negocierea anualã, în baza fondurilor de salarii transmise la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, a drepturilor salariale ale angajaţilor oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale;
iii) înaintarea la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului a propunerilor de pensionare sau de continuare a activitãţii, în cazul salariaţilor care îndeplinesc vârsta de pensionare pentru limitã de vârstã;
jjj) fundamentarea necesitãţii angajãrii de personal în vederea aprobãrii;
kkk) încadrarea corespunzãtoare a personalului în statul de funcţiuni aprobat prin ordin al ministrului justiţiei, în raport cu pregãtirea profesionalã, în funcţie de bugetul de venituri şi cheltuieli şi de posturile corespunzãtoare vacante;
lll) actualizarea fişelor de post ale salariaţilor ori de câte ori se modificã locul de muncã sau li se atribuie noi sarcini;
mmm) efectuarea evaluãrii personalului şi acordarea calificativelor conform dispoziţiilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
nnn) îndeplinirea altor atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de conducerea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi, dupã caz, de cãtre directorul oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal şi altele asemenea.
ART. 32
Serviciile de asistenţã
Oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale asigurã organizarea şi coordonarea activitãţii de prestare a serviciilor de asistenţã anterior depunerii cererilor de înregistrare în condiţiile prevãzute de lege şi conform dispoziţiilor <>Ordinului ministrului justiţiei nr. 2.594/C/2008 , precum şi ale celor stabilite prin alte acte normative cu incidenţã în domeniul sãu de activitate şi dispoziţiilor conducerii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
ART. 33
Activitãţi aferente procedurii insolvenţei
Oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale asigurã organizarea şi desfãşurarea activitãţii de transmitere a actelor de procedurã emise în cadrul procedurii insolvenţei în vederea publicãrii în Buletinul procedurilor de insolvenţã, în relaţia cu instanţele judecãtoreşti, practicienii în insolvenţã ori alţi solicitanţi. De asemenea, toate oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale asigurã organizarea şi desfãşurarea activitãţilor de furnizare a copiilor de pe Buletinul procedurilor de insolvenţã şi a informaţiilor din acesta, în relaţia cu publicul. Astfel, structurile teritoriale au urmãtoarele atribuţii:
a) primesc, recepţioneazã, verificã, efectueazã indexarea primarã, scaneazã şi transmit la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului - Direcţia Buletinul procedurilor de insolvenţã actele de procedurã şi informaţiile comunicate de instanţele judecãtoreşti şi practicienii în insolvenţã, în format electronic şi hârtie;
b) efectueazã înregistrãrile în registrul comerţului ale menţiunilor dispuse în cadrul procedurii de insolvenţã;
c) recepţioneazã şi comunicã dovezile privind îndeplinirea procedurii de citare, comunicare, convocare şi notificare a actelor de procedurã;
d) transmit actele de procedurã în format hârtie la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului;
e) furnizeazã copii de pe Buletinul procedurilor de insolvenţã şi informaţii din acesta;
f) duc la îndeplinire îndrumãrile metodologice elaborate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului pentru aplicarea unitarã a dispoziţiilor legale privind procedura de insolvenţã, precum şi cele elaborate ca urmare a modificãrii cadrului legal şi informatic;
g) comunicã Direcţiei Buletinul procedurilor de insolvenţã situaţiile privind interpretarea juridicã a dispoziţiilor legale privind procedura de insolvenţã, care ar conduce la modificarea sistemului informatic, pe care le comunicã Direcţiei îndrumare metodologicã şi Direcţiei contencios din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
h) îndeplinesc orice alte atribuţii prevãzute de lege sau stabilite de conducerea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi directorul oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal, specifice domeniului de activitate.
ART. 34
Alte activitãţi desfãşurate de oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale
Oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale desfãşoarã activitãţi financiar-contabile, pe linie de achiziţii publice şi administrarea patrimoniului, în condiţiile legii.
ART. 35
Atribuţiile birourilor teritoriale
(1) Oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale, prin intermediul birourilor teritoriale, desfãşoarã serviciile de asistenţã prevãzute de <>Legea nr. 359/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, o parte din serviciile specifice activitãţii de ţinere a registrelor comerţului şi activitãţi economico-administrative.
(2) Activitãţile de asistenţã se desfãşoarã în funcţie de dotarea birourilor teritoriale şi de nivelul comunicaţiei.
(3) Activitãţile specifice registrului comerţului, care pot fi desfãşurate la birourile teritoriale, în funcţie de dotarea acestora şi de nivelul comunicaţiei, sunt:
a) verificarea şi rezervarea denumirii şi/sau emblemei;
b) verificarea calitãţii de asociat unic şi a unicitãţii sediului;
c) certificarea specimenului de semnãturã a persoanelor care, potrivit legii, au obligaţia sã depunã semnãtura în registrul comerţului;
d) calcularea şi încasarea taxelor şi tarifelor pentru serviciile solicitate, precum şi a celor privind înregistrarea documentelor în registrul comerţului, a celor necesare asigurãrii transmiterii în vederea publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a şi Partea a VII-a, dupã caz, a actelor care, potrivit legii, se publicã, precum şi a celor cuvenite altor instituţii şi autoritãţi publice, conform legii şi protocoalelor încheiate;
e) încasarea taxei judiciare de timbru, precum şi verificarea aplicãrii timbrului judiciar;
f) primirea şi verificarea dosarelor pentru depunerea acestora la oficiul registrului comerţului de pe lângã tribunal, împreunã cu declaraţiile-tip pentru autorizarea activitãţii;
g) transmiterea/depunerea spre înregistrare a dosarelor la oficiul registrului comerţului de pe lângã tribunal şi urmãrirea acestora;
h) preluarea şi transmiterea/depunerea spre înregistrare la oficiul registrului comerţului de pe lângã tribunal a cererilor pentru eliberarea extraselor de registru şi a certificatelor constatatoare din care rezultã cã un act sau fapt este sau nu este înregistrat în registrul comerţului ori a celorlaltor certificate şi informaţii care se elibereazã de oficiul registrului comerţului de pe lângã tribunal, conform Normelor metodologice privind modul de ţinere a registrelor comerţului, de efectuare a înregistrãrilor şi de eliberare a informaţiilor;
i) preluarea şi transmiterea/depunerea spre înregistrare la oficiul registrului comerţului de pe lângã tribunal a situaţiilor financiare ale persoanelor juridice;
j) preluarea şi transmiterea/depunerea spre înregistrare a cererilor privind eliberarea de copii certificate de pe actele existente în dosarul comerciantului;
k) eliberarea:
k.1. în cazul înmatriculãrii - a certificatelor de înregistrare conţinând numãrul de ordine din registrul comerţului şi codul unic de înregistrare atribuit de Ministerul Economiei şi Finanţelor, însoţit de încheierea judecãtorului-delegat sau, dupã caz, rezoluţia directorului oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal, precum şi de alte acte prevãzute de lege;
k.2. în cazul modificãrilor - a certificatului de înscriere de menţiuni, însoţit de încheierea judecãtorului-delegat sau, dupã caz, rezoluţia directorului oficiului registrului comerţului de pe lângã tribunal, precum şi a altor acte prevãzute de lege;
k.3. certificatelor constatatoare, extraselor de registru, copiilor certificate şi a altor documente;
l) activitãţi de multiplicare;
m) orice alte atribuţii stabilite de directorul general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în condiţiile legii.
(4) Dispoziţiile alin. (1)-(3) se aplicã în mod corespunzãtor birourilor teritoriale înfiinţate în strãinãtate. Alte atribuţii se stabilesc prin regulament, în condiţiile art. 3 alin. (9).

CAP. V
Responsabilitãţile personalului Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale

ART. 36
Obligaţiile personalului Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale
(1) Personalul salariat din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale are obligaţia sã îndeplineascã cu profesionalism, corectitudine şi în mod conştiincios toate îndatoririle de serviciu stabilite prin fişa postului şi trebuie sã se abţinã de la orice faptã care ar putea aduce prejudicii instituţiei din care face parte.
(2) Personalul salariat este obligat sã se conformeze dispoziţiilor date de personalul cu funcţii de conducere şi cãruia îi este subordonat ierarhic, administrativ şi profesional, conform organigramei aprobate prin ordin al ministrului justiţiei, dupã caz.
(3) Fac excepţie de la prevederile stabilite la alin. (2) situaţiile în care salariatul este obligat de conducãtorul ierarhic sã dea curs unor dispoziţii ilegale. În asemenea cazuri salariatul are obligaţia sã motiveze în scris refuzul îndeplinirii dispoziţiei primite şi temeiul legal al susţinerilor sale.
(4) Personalul are obligaţia de a îndeplini şi alte sarcini de serviciu, dacã acestea sunt stabilite de conducãtorul ierarhic, dacã sunt compatibile cu pregãtirea sa profesionalã şi dacã au legãturã cu interesele instituţiei.
(5) Conducãtorii tuturor structurilor din cadrul instituţiei sunt obligaţi sã implementeze planul de mãsuri pentru prevenirea şi combaterea corupţiei şi sã asigure cunoaşterea şi respectarea de cãtre întregul personal din subordine a dispoziţiilor prezentului regulament.
ART. 37
Rãspunderea personalului Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale
(1) Personalul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale rãspunde disciplinar, patrimonial şi penal, în condiţiile prezentului regulament, conform normelor legale aplicabile fiecãrui tip de rãspundere.
(2) Rãspunderea disciplinarã. Constituie abateri disciplinare şi atrag aplicarea sancţiunilor disciplinare prevãzute de Codul muncii acele fapte în legãturã cu munca şi care constau într-o acţiune sau inacţiune sãvârşitã cu vinovãţie de cãtre salariat, prin care acesta a încãlcat normele legale privind disciplina muncii, atribuţiile de serviciu, normele de conduitã şi oricare alte prevederi din regulamentul intern, contractul individual sau contractul colectiv de muncã şi ordinele şi dispoziţiile legale ale conducãtorilor ierarhici. Abaterile disciplinare se sancţioneazã în funcţie de gravitatea faptei.
(3) Sancţiunile disciplinare sunt:
a) avertismentul scris;
b) suspendarea contractului individual de muncã pentru o perioadã ce nu poate depãşi 10 zile lucrãtoare;
c) retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzãtor funcţiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o duratã ce nu poate depãşi 60 de zile;
d) reducerea salariului de bazã pe o duratã de 1-3 luni cu 5-10%;
e) reducerea salariului de bazã şi/sau, dupã caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadã de 1-3 luni cu 5-10%;
f) desfacerea disciplinarã a contractului individual de muncã.
(4) a) Sancţiunea prevãzutã la alin. (3) lit. a) se aplicã, de la prima abatere, pentru fapte precum: nerespectarea orelor de începere şi terminare a programului de lucru, pãrãsirea instituţiei fãrã aprobare sau bilet de voie semnat, utilizarea unui vocabular neadecvat în relaţiile cu colegii de serviciu.
b) Sancţiunea prevãzutã la alin. (3) lit. f) se aplicã, de la prima abatere, pentru fapte precum: furt, prezenţa la serviciu în stare de ebrietate, lipsa nemotivatã mai mult de 3 zile lucrãtoare consecutive, distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de inutilizare a bunurilor din patrimoniul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, crearea şi întreţinerea unei atmosfere de conflict, improprie desfãşurãrii în condiţii optime a activitãţii instituţiei, comportament neadecvat în relaţiile cu publicul, solicitarea şi primirea de foloase necuvenite pentru servicii care constituie sarcini de serviciu.
c) Sancţiunea prevãzutã la alin. (3) lit. f) se aplicã, de asemenea, pentru abateri precum: refuzul repetat al îndeplinirii atribuţiilor de serviciu, a deciziilor conducerii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului sau a dispoziţiilor directorilor oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale.
d) Abaterile enumerate la lit. a)-c ) nu au caracter limitativ, alte fapte putând fi prevãzute prin regulamentul intern.
(5) Pentru aceeaşi abatere poate fi aplicatã numai o singurã sancţiune disciplinarã.
(6) Propunerea de sancţionare a salariaţilor se face în scris de cãtre directorii oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, în baza referatului întocmit de şeful ierarhic sau, dupã caz, de conducãtorii structurilor funcţionale din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, şi se aprobã de directorul general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
(7) La stabilirea sancţiunii se va ţine seama de gravitatea şi consecinţele faptei, de împrejurãrile în care a fost sãvârşitã şi de existenţa unor abateri şi sancţiuni anterioare.
(8) a) Nicio sancţiune, cu excepţia celor prevãzute la alin. (3) lit. a), nu poate fi dispusã mai înainte de efectuarea în prealabil a unei cercetãri disciplinare, în condiţiile prevãzute de Codul muncii şi cu respectarea Procedurii privind cercetarea disciplinarã, aprobatã prin decizie a directorului general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
b) Cercetarea disciplinarã prealabilã se efectueazã de comisia desemnatã în acest scop prin decizie a directorului general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
(9) a) Cercetarea disciplinarã prealabilã se va efectua prin convocarea scrisã a salariatului, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii.
b) La întrevedere se vor solicita explicaţii scrise referitoare la abaterea cercetatã şi, dacã este necesar, vor fi ascultate şi alte persoane.
c) Salariatul are dreptul sã formuleze şi sã susţinã toate apãrãrile în favoarea sa şi sã depunã probele pe care le considerã necesare.
d) Cercetarea se efectueazã în termen util, pentru a permite emiterea deciziei de sancţionare în termen de 30 de zile de la luarea la cunoştinţã, de cãtre directorul general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, despre sãvârşirea abaterii disciplinare.
e) Neprezentarea salariatului la convocarea fãcutã potrivit lit. a), fãrã un motiv obiectiv, dã dreptul conducerii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului sã dispunã sancţionarea fãrã efectuarea cercetãrii disciplinare prealabile.
(10) a) Decizia de sancţionare se emite în formã scrisã de cãtre directorul general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în termen de 30 de zile de la data luãrii la cunoştinţã despre sãvârşirea abaterii disciplinare, şi se comunicã salariatului în termen de cel mult 5 zile de la data emiterii. Decizia de sancţionare produce efecte de la data comunicãrii. Comunicarea se predã personal salariatului, cu semnãturã de primire, ori, în caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandatã, la domiciliul sau reşedinţa comunicat(ã) de acesta.
b) Decizia va arãta motivele sancţionãrii, descrierea faptei ce constituie abatere disciplinarã, temeiul legal, termenul şi instanţa la care decizia de sancţionare poate fi contestatã.
c) Decizia de sancţionare poate fi contestatã de salariat la instanţele judecãtoreşti competente în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicãrii, respectiv tribunalul din judeţul în raza teritorialã în care acesta îşi are domiciliul.
(11) a) Rãspunderea patrimonialã. Orice pagubã materialã produsã Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, cu sau fãrã intenţie, din vina şi în legãturã cu munca sa, este suportatã de salariatul care a provocat-o.
b) Salariaţii care au încasat sume nedatorate sunt obligaţi sã le restituie.
c) Salariaţii care au primit bunuri care nu li se cuveneau şi care nu mai pot fi restituite în naturã sau cãrora li s-au plãtit servicii care nu li se cuveneau şi care nu mai pot fi restituite în naturã sunt obligaţi sã suporte contravaloarea lor, stabilitã la valoarea de la data plãţii.
d) Salariaţii nu rãspund de pagubele provocate de forţa majorã, definitã conform legii, sau de alte cauze neprevãzute şi care nu puteau fi înlãturate şi nici de pagubele care se încadreazã în riscul normal al serviciului.
e) Când paguba a fost produsã de mai mulţi salariaţi, cuantumul rãspunderii se stabileşte în raport cu mãsura în care fiecare a contribuit la producerea ei.
f) Dacã mãsura în care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinatã, rãspunderea fiecãrui salariat se stabileşte proporţional cu salariul sãu net de la data constatãrii pagubei şi/sau în funcţie de timpul efectiv lucrat de la ultimul inventar.
g) Suma stabilitã pentru recuperarea prejudiciului se reţine în rate lunare de maximum o treime din salariul lunar net, fãrã a putea depãşi împreunã cu celelalte reţineri ale salariatului în cauzã jumãtate din salariul respectiv.
h) Angajarea rãspunderii patrimoniale nu exclude rãspunderea disciplinarã a salariatului, în cazul în care fapta prin care a fost produs prejudiciul constituie abatere disciplinarã.
(12) a) Rãspunderea penalã sau contravenţionalã a unui salariat, constatatã de organele îndreptãţite potrivit legii, nu exclude rãspunderea disciplinarã pentru fapta sãvârşitã, dacã prin aceasta s-au încãlcat şi obligaţii de serviciu, şi nici rãspunderea patrimonialã, dacã prin aceasta a fost produs un prejudiciu Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
b) În situaţia în care Oficiul Naţional al Registrului Comerţului a fãcut plângere penalã împotriva unui salariat sau acesta a fost trimis în judecatã pentru fapte penale, incompatibile cu funcţia sa, respectivul salariat poate fi suspendat din funcţie. Pe timpul suspendãrii din funcţie nu se plãtesc drepturi salariale.
c) În cazul constatãrii nevinovãţiei salariatului suspendat din funcţie, acesta îşi reia funcţia avutã anterior şi i se va plãti o despãgubire egalã cu salariul şi celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendãrii.
d) Dacã, în perioada suspendãrii, salariatul sancţionat a prestat o muncã salarizatã, despãgubirea cuvenitã se va diminua cu salariul primit în aceastã perioadã.

CAP. VI
Dispoziţii finale

ART. 38
Dispoziţii finale
Prevederile prezentului regulament se completeazã cu dispoziţiile legale care privesc organizarea, funcţionarea şi atribuţiile Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale, cu dispoziţiile legale referitoare la raporturile de muncã, la disciplina financiarcontabilã, precum şi cu orice alte dispoziţii legale aplicabile în activitatea desfãşuratã.
ART. 39
Sigla Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi a oficiilor registrului comerţului de pe lângã tribunale
(1) Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale au siglã proprie, înregistratã ca marcã de servicii la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci.
(2) În corespondenţa purtatã cu autoritãţi şi instituţii publice, cu persoane fizice sau juridice, precum şi între oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale sau între acestea şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, folosirea siglei proprii este obligatorie.
(3) În toate documentele emanând de la instituţie, precum şi în contractele încheiate de aceasta, în care se face referire concomitent atât la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, cât şi la oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului va fi desemnat prin sintagma "sediul central".
ART. 40
Arhivarea documentelor
Direcţiile Oficiului Naţional al Registrului Comerţului pregãtesc şi predau la Arhiva generalã a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului documentele structurii, cu respectarea Nomenclatorului arhivistic al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
ART. 41
Anexe
Anexele nr. 1, 1a)-1j), 2 şi 3 fac parte integrantã din prezentul regulament.


ANEXA 1



MINISTERUL JUSTIŢIEI Numãrul maxim de posturi ONRC, ORC de pe lângã
OFICIUL NAŢIONAL AL tribunale = 2.235,
AL REGISTRULUI exclusiv numãrul de posturi aferente birourilor
COMERŢULUI teritoriale = 65
Din care posturi de conducere = 335
Numãrul maxim de posturi ONRC = 295
Numãrul maxim de posturi birouri teritoriale
din strãinãtate 30

┌──────────────────────┐ ┌─────────────────────┐ ┌────────────────────┐
│ Corpul ├┐ │ │ ┌┤ Secretariat │
│de Inspecţie Generalã │├─┤ DIRECTOR GENERAL ├───┘└────────────────────┘
│ ││ │ │
└──────────────────────┘│ └─────────┬───────────┘
┌──────────────────────┐│ │
│ Serviciul ││ │
│ Audit Public Intern ├┘ │
└──────────────────────┘ │
┌─────────────────────────┼────────────────────────────┐
│ │ │
┌─────────┴─────────┐ │ ┌───────┴────────┐
│ DIRECTOR GENERAL │ │ │DIRECTOR GENERAL│
│ ADJUNCT │ │ │ ADJUNCT │
└─────────┬─────────┘ │ └───────┬────────┘
│ │ │
┌─────┬┴────┬───────┬───────┬────┼───────────┬────────┬──────┬┴──────┐
┌────┴──┐┌─┴──┐┌─┴──┐ ┌─┴──┐ ┌─┴──┐ │ ┌─┴──┐ ┌─┴──┐ ┌─┴──┐ ┌──┴─┐
│Direc- ││Di- ││Di- │ │Di- │ │Di- │ │ │Di- │ │Di- │ │Di- │ │Di- │
│ţia ││rec-││rec-│ │rec-│ │rec-│ │ │rec-│ │rec-│ │rec-│ │rec-│
│Regis- ││ţia ││ţia │ │ţia │ │ţia │ │ │ţia │ │ţia │ │ţia │ │ţia │
│trul ││Ana-││Teh-│ │În- │ │Con-│ │ │Eco-│ │Ma- │ │Ma- │ │Bu- │
│Comer- ││lizã││no- │ │dru-│ │ten-│ │ │no- │ │na- │ │na- │ │le- │
│ţului ││Pro-││lo- │ │mare│ │cios│ │ │micã│ │ge- │ │ge- │ │ti- │
│Central││gra-││gia │ │meto│ │ │ │ │ │ │ment│ │men-│ │nul │
│Compu- ││mare││In- │ │dolo│ │ │ │ │ │ │Re- │ │tul │ │Pro-│
│terizat││ ││for-│ │gicã│ │ │ │ │ │ │sur-│ │Ca- │ │ce- │
│ ││ ││ma- │ │ │ │ │ │ │ │ │se │ │li- │ │du- │
│ ││ ││ţiei│ │ │ │ │ │ │ │ │Uma-│ │tã- │ │ri- │
└───────┘└────┘└────┘ └────┘ └────┘ │ └────┘ │ne │ │ţii-│ │lor │
│ │ │ │Or- │ │de │
│ │ │ │ga- │ │In- │
│ │ │ │ni- │ │sol-│
│ │ │ │zare│ │ven-│
│ │ │ │ │ │ţã │
│ └────┘ └────┘ └────┘

┌───────────────────┴──────────────────┬──┐
│ Oficiile Registrului Comerţului de pe│42│
│ lângã Tribunale │ │
└──────────────────────────────────────┴──┘




ANEXA 1a)


┌───────────────────┐
│ DIRECTOR GENERAL │
└─────────┬─────────┘

│ ┌─────────────┐
├────────┤ Secretariat │
│ └─────────────┘

┌─────────────────┴───────────────┐
│ │
│ │
┌────┴─────┐ ┌────┴─────┐
│ Corpul │ │ Serviciul│
│ de │ │ Audit │
│Inspecţie │ │ Public │
│ Generalã │ │ Intern │
└──────────┘ └──────────┘




ANEXA 1b)


┌─────────────────────────────┐
│ DIRECŢIA │
│ ÎNDRUMARE METODOLOGICĂ │
└───────────────┬─────────────┘


┌──────────────┴───────────────┐
│ Serviciul │
│Îndrumare Registrul Comerţului│
└──────────────────────────────┘



ANEXA 1c)


┌─────────────────────────────┐
│ DIRECŢIA │
│ CONTENCIOS │
└───────────────┬─────────────┘


┌───────────────┴─────────────┐
│ Serviciul │
│ Contencios │
└─────────────────────────────┘



ANEXA 1d)


┌──────────────────────┐
│ DIRECŢIA │
│ ECONOMICĂ │
└──────────┬───────────┘

┌───────────────────┬─────────┴─────────┬────────────────────┐
│ │ │ │
┌──────┴───────┐ ┌───────┴──────┐ ┌───┴─────┐ ┌──────┴──────┐
│ Serviciul │ │ Serviciul │ │Serviciul│ │ Serviciul │
│ Financiar, │ │ Contabilitate│ │Achiziţii│ │Administrativ│
│Buget, Salarii│ └───────┬──────┘ │ Publice │ │ Investiţii │
└──────┬───────┘ │ └───┬─────┘ └─────────────┘
│ │ │
┌──┴──────┐ │ ┌────┴───────┐
│ │ │ │ │
┌─────┴────┐┌───┴───┐┌───────┴───────┐ ┌────┴─────┐ ┌────┴────┐
│ Biroul ││ Biroul││ Biroul │ │ Biroul │ │ Biroul │
│Financiar ││Salarii││ Contabilitate,│ │ Plan │ │Achiziţii│
│ Buget ││ ││ Metodologie, │ │ Achiziţii│ │ │
└──────────┘└───────┘│ Analizã │ └──────────┘ └─────────┘
└───────────────┘




ANEXA 1e)


┌──────────────────────────────────────────────┐
│ DIRECŢIA │
│ REGISTRUL COMERŢULUI CENTRAL COMPUTERIZAT │
└───────────────────────┬──────────────────────┘


┌─────────────────────────┼─────────────────────────┐
│ │ │
┌─────────┴───────────┐ ┌────────┴──────────┐ ┌────────┴─────────┐
│ Serviciul │ │ Serviciul │ │ Serviciul │
│Rregistrul Comerţului│ │ Valorificare Date │ │Arhiva Electronicã│
│Central Computerizat │ │ │ │ │
└─────────────────────┘ └────────┬──────────┘ └──────────────────┘

┌──────────┴───────────┐
│ │
┌──────┴───────┐ ┌─────┴─────┐
│ Biroul │ │ Biroul │
│ Certificate │ │Prelucrãri │
│Constatatoare,│ │Statistice │
│ Eliberare │ │ │
│ Informaţii │ │ │
└──────────────┘ └───────────┘




ANEXA 1f)


┌─────────────────────────┐
│ DIRECŢIA │
│ ANALIZĂ PROGRAMARE │
└──────────┬──────────────┘

┌─────────────────┴────────────────────┐
│ │
┌────────────────┴────────────────────┐┌────────────────┴────────────────────┐
│ Serviciul ││ Serviciul │
│de Analizã şi Proiectare a Sistemului││de Programare a Sistemului Informatic│
│Informatic Unitar al Registrului ││Unitar al Registrului Comerţului │
│ Comerţului ││ │
└─────────────────────────────────────┘└─────────────────────────────────────┘




ANEXA 1g)


┌────────────────────────┐
│ DIRECŢIA │
│ TEHNOLOGIA INFORMAŢIEI │
└────────────┬───────────┘

┌────────────────────────┴────────────────────┐
│ │
┌──────────┴───────────┐ │
│ Serviciul │ │
│Tehnologia Informaţiei│ │
└──────────┬───────────┘ │
│ │
│ │
┌──────────┴───────────┐ ┌──────┴───────┐
│ Biroul │ │ Biroul │
│ Administrare Sistem │ │ Cablare şi │
│ Informatic şi │ │Testare Reţele│
│ Servicii Internet │ │ │
└──────────────────────┘ └──────────────┘




ANEXA 1h)


┌──────────────────────────────────────────┐
│ DIRECŢIA │
│ MANAGEMENT RESURSE UMANE │
└────────────────────┬─────────────────────┘


┌──────────────┴──────────────┐
│ Serviciul │
│Gestionarea Resurselor Umane │
└──────────────┬──────────────┘


┌──────────────┴──────────────┐
│ Biroul │
│ Recrutare, Administrare │
│şi Evidenţa Resurselor Umane │
└─────────────────────────────┘




ANEXA 1i)


┌──────────────────────────────────────────┐
│ DIRECŢIA │
│ MANAGEMENTUL CALITĂŢII - ORGANIZARE │
└────────────────────┬─────────────────────┘

┌───────────────┴────────┬──────────────┐
│ │ │
┌────────┴───────┐ │ │
│ Serviciul │ │ │
│ Managementul │ │ │
│ Calitãţii │ │ │
└────┬───────────┘ │ │
│ │ │
│ │ │
┌─────┴──────┐ ┌─────┴────────┐ ┌───┴──────┐
│ Biroul │ │ Biroul │ │ Arhiva │
│Implementare│ │ Securitatea │ │Generalã │
│ Sistem de │ │Muncii, P.S.I.│ │ O.N.R.C. │
│Management │ │şi Protecţie │ │ │
│al Calitãţii│ │ Civilã │ │ │
└────────────┘ └──────────────┘ └──────────┘




ANEXA 1j)


┌───────────────────────────────────────────┐
│ DIRECŢIA │
│ BULETINUL PROCEDURILOR DE INSOLVENŢĂ │
└───────────────────┬───────────────────────┘


┌──────────────────────────┴──┬──────────────────────────┐
│ │ │
┌────────┴──────────┐ ┌───────────────┴─────────────┐ ┌─────────┴─────────┐
│ Serviciul │ │ Serviciul │ │ Serviciul │
│Publicare Buletinul│ │ Asistenţã Juridicã Buletinul│ │Furnizare Buletinul│
│ Procedurilor de │ │ Procedurilor de Insolvenţã │ │ Procedurilor de │
│ Insolvenţã │ │ │ │ Insolvenţã │
└───────────────────┘ └─────────────────────────────┘ └───────────────────┘




ANEXA 2






MINISTERUL JUSTIŢIEI
OFICIUL NAŢIONAL AL REGISTRULUI ORGANIGRAMA
COMERŢULUI oficiilor registrului comerţului
de pe lângã tribunale
Numãrul maxim de posturi = 1585


┌──────────────────────────────────────────┐
│OFICIUL NAŢIONAL AL REGISTRULUI COMERŢULUI│
└───────────────────┬──────────────────────┘
┌────────────────────────┴──────────────────────────┐
│OFICIUL REGISTRULUI COMERŢULUI DE PE LÂNGĂ TRIBUNAL│
└────────────────────────┬──────────────────────────┘
┌─────┴───────┐
│ DIRECTOR │
└─────┬───────┘
┌────────────────────┬─────────┴──────────┬───────────┬─────┬───────────┐─ ─ ─ ─ ┐
┌──────┴─────────┐ ┌───────┴────────┐ ┌───────┴────────┐ │ │ ┌───────┴──────┐ |
│Compartimentul*)│ │ Compartimentul │ │ Compartimentul │ │ │ │Compartimentul│ |
│ Biroul Unic │ │ Registrul │ │ Tehnologia │ │ │ │ Economic │ |
└──────┬─────────┘ │ Comerţului │ │ Informaţiei, │ │ │ └──────────────┘ |
│ └───────┬────────┘ │ Baze de Date │ │ │ |
│ │ │şi Valorificarea│ │ │ |
│ │ │ Informaţiei │ │ │ |
│ │ └───────┬────────┘ │ │ |
┌───┴──┐ ┌─────┬──┴──┬─────┐ ┌─────┴┬────┐ │ │ |
┌─┴──┐ ┌─┴──┐ ┌──┴─┐┌──┴──┐┌─┴──┐┌─┴──┐┌─┴──┐┌──┴─┐┌─┴──┐┌─┴──┐┌─┴──┐ ┌──┴─┐
│Com-│ │Com │ │Com-││Com- ││Com-││Com-││Com-││Com-││Com-││Com-││Com-│ │Com-│
│par-│ │par-│ │par-││par- ││par-││par-││par-││par-││par-││par-││par-│ │par-│
│ti- │ │ti- │ │ti- ││ti- ││ti- ││ti- ││ti- ││ti- ││ti- ││ti- ││ti- │ │ti- │
│men-│ │men-│ │men-││men- ││men-││men-││men-││men-││men-││men-││men-│ │men-│
│tul │ │tul │ │tul ││tul ││tul ││tul ││tul ││tul ││tul ││tul ││tul │ │tul │
│În- │ │Ve- │ │În- ││Lu- ││Re- ││Ar- ││Ve- ││Teh-││Va- ││Ju- ││Bu- │ │Te- │
│re- │ │ri- │ │re- ││crãri││la- ││hiva││ri- ││no- ││lo- ││ri- ││le- │ │ri- │
│gis-│ │fi- │ │gis-││de ││ţii ││de ││fi- ││lo- ││ri- ││dic ││ti- │ │to- │
│tra-│ │care│ │tra-││Grefã││In- ││Do- ││care││gia ││fi- ││ ││nul │ │rial│
│re/ │ │Ce- │ │re ││ ││te- ││cu- ││Dis-││In- ││care││ ││Pro-│ │ │
│E- │ │reri│ │în ││ ││rin-││men-││po- ││for-││Date││ ││ce- │ │ │
│li- │ │ │ │Re- ││ ││sti-││te ││ni- ││ma- ││din ││ ││du- │ │ │
│be- │ │ │ │gis-││ ││tu- ││ ││bi- ││ţi- ││Re- ││ ││ri- │ │ │
│rare│ │ │ │trul││ ││ţio-││ ││li- ││ei, ││gis-││ ││lor │ │ │
│Do- │ │ │ │Co- ││ ││nale││ ││tate││Baze││trul││ ││de │ │ │
│cu- │ │ │ │mer-││ ││(MF,││ ││Fir-││de ││Co- ││ ││In- │ │ │
│men-│ │ │ │ţu- ││ ││Pri-││ ││mã ││Date││mer-││ ││sol-│ │ │
│te │ │ │ │lui ││ ││mã- ││ ││şi ││ ││ţu- ││ ││ven-│ │ │
│ │ │ │ │Com-││ ││rii,││ ││Em- ││ ││lui ││ ││ţã │ │ │
│ │ │ │ │pu- ││ ││MO, ││ ││ble-││ ││ ││ ││ │ │ │
│ │ │ │ │te- ││ ││In- ││ ││mã, ││ ││ ││ ││ │ │ │
│ │ │ │ │ri- ││ ││sti-││ ││Uni-││ ││ ││ ││ │ │ │
│ │ │ │ │zat ││ ││tu- ││ ││ci- ││ ││ ││ ││ │ │ │
│ │ │ │ │şi ││ ││ţii ││ ││tate││ ││ ││ ││ │ │ │
│ │ │ │ │Ve- ││ ││Avi-││ ││Se- ││ ││ ││ ││ │ │ │
│ │ │ │ │ri- ││ ││za- ││ ││diu,││ ││ ││ ││ │ │ │
│ │ │ │ │fi- ││ ││toa-││ ││Aso-││ ││ ││ ││ │ │ │
│ │ │ │ │care││ ││re) ││ ││ciat││ ││ ││ ││ │ │ │
│ │ │ │ │Date││ ││ ││ ││Unic││ ││ ││ ││ │ │ │
└────┘ └────┘ └────┘└─────┘└────┘└────┘└────┘└────┘└────┘└────┘└────┘ └────┘



____________
*) "Compartimentul" se organizeazã corespunzãtor urmãtoarelor structuri: serviciu, birou, colectiv şi se aprobã conform statelor de funcţiuni prin ordin al ministrului justiţiei.




ANEXA 3

MINISTERUL JUSTIŢIEI
OFICIUL NAŢIONAL AL REGISTRULUI COMERŢULUI Numãrul maxim de posturi: 355





┌──────────────────────────────────────────┐
│OFICIUL NAŢIONAL AL REGISTRULUI COMERŢULUI│
└───────────────────┬──────────────────────┘

┌───────────────────────────┴───────────────────────────────────┐
│OFICIUL REGISTRULUI COMERŢULUI DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL BUCUREŞTI│
└───────────────────────────┬───────────────────────────────────┘

┌─────┴───────┐
│ DIRECTOR │
└─────┬───────┘

│ ┌───────────┐
├──────┤Secretariat│
│ └───────────┘
┌────────────────────┐ │ ┌──────────────────┐
│ DIRECTOR ADJUNCT ├──────────────┼────────────────────┤ DIRECTOR ADJUNCT │
└──────────┬─────────┘ │ └──────────┬───────┘
│ │ │
┌─────┬─────────┬───────────┬──┴─────┬────────────┬─────┴─────┬──────────┬────────┬─────┴──┬──────────┐
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
┌─────┴┐┌───┴──┐┌─────┴──────┐┌───┴───┐┌───┴─────┐┌─────┴────┐┌─────┴──────┐┌──┴───┐┌───┴───┐┌───┴─────┐┌───┴─────┐
│Servi-││Servi-││ Serviciul ││Servi- ││Serviciul││Serviciul ││Serviciul ││Servi-││Servi- ││Serviciul││Serviciul│
│ciul ││ ciul ││ Procesare ││ciul ││ Editare ││Analizã ││Administrare││ciul ││ciul ││ Economic││Buletinul│
│Regis-││Vali- ││ Date în ││Lucrãri││şi Înre- ││Programare││Infrastruc- ││Arhivã││Juridic││Adminis- ││Procedu- │
│tra- ││ dare ││ Registrul ││de ││gistrãri ││şi Valori-││turã Reţele ││ ││ ││trativ şi││rilor │
│turã ││Cereri││ Comerţului ││Grefã ││PFA, II, ││ficare ││şi Arhivã ││ ││ ││Personal ││Insol- │
│ ││ ││Computerizat││ ││IF ││Date ││Electronicã ││ ││ ││ ││venţei │
└───┬──┘└───┬──┘└─────┬──────┘└───┬───┘└─────┬───┘└──────┬───┘└─────┬──────┘└──┬───┘└────┬──┘└─────┬───┘└─────┬───┘
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
┌─┴┐ ┌──┼──┐ ┌─┴┐ ┌─┴┐ ┌──┬─┴┬──┐ ┌──┼──┐ ┌─┴─┐ ┌─┴─┐ ┌──┼──┐ ┌──┼──┐ ┌─┴─┐
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
┌┴┐┌┴┐ ┌┴┐┌┴┐┌┴┐ ┌┴┐┌┴┐ ┌┴┐┌┴┐ ┌┴┐┌┴┐┌┴┐┌┴┐ ┌┴┐┌┴┐┌┴┐ ┌┴┐ ┌┴┐ ┌┴┐ ┌┴┐ ┌┴┐┌┴┐┌┴┐ ┌┴┐┌┴┐┌┴┐ ┌┴┐ ┌┴┐
│ ││ │ │ ││ ││ │ │ ││ │ │ ││ │ │ ││ ││ ││ │ │ ││ ││ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ││ ││ │ │ ││ ││ │ │ │ │ │
│a││b│ │c││d││e│ │f││g│ │h││i│ │j││k││l││m│ │n││o││p│ │q│ │r│ │s│ │ş│ │t││ţ││u│ │v││w││x│ │y│ │z│
│ ││ │ │ ││ ││ │ │ ││ │ │ ││ │ │ ││ ││ ││ │ │ ││ ││ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ││ ││ │ │ ││ ││ │ │ │ │ │
└─┘└─┘ └─┘└─┘└─┘ └─┘└─┘ └─┘└─┘ └─┘└─┘└─┘└─┘ └─┘└─┘└─┘ └─┘ └─┘ └─┘ └─┘ └─┘└─┘└─┘ └─┘└─┘└─┘ └─┘ └─┘



Legendã:
--------
a - Biroul Registraturã Generalã
b - Biroul Evidenţã Situaţii Financiare Anuale
c - Biroul Verificare Disponibilitate Denumire şi Emblemã
d - Biroul Validare Cereri Înmatriculãri/Menţiuni
e - Biroul Validare Alte Tipuri de Cereri
f - Biroul Procesare Date Cereri Înmatriculãri/Menţiuni
g - Biroul Procesare Date Alte Cereri
h - Biroul Constituiri
i - Biroul Menţiuni şi Alte Tipuri de Cereri
j - Biroul Pregãtire Documente pentru Eliberare
k - Biroul Soluţionare Erori Materiale
l - Biroul Înregistrãri PFA, II, şi IF
m - Biroul Relaţii Interinstituţionale
n - Biroul Analizã Programare
o - Biroul Administrare Baze de Date
p - Biroul Valorificare Date
q - Biroul Administrare Reţele Informatice şi Suport Infrastructurã
r - Biroul Arhivã Electronicã
s - Biroul Arhivã Documente
ş - Biroul Copii Certificate
t - Biroul Îndrumare Metodologicã
ţ - Biroul Contencios
u - Biroul Asistenţã
v - Biroul Financiar Contabil
w - Biroul Administrativ, Protecţia Muncii şi PSI
x - Biroul Personal
y - Biroul Juridic BPI
z - Biroul Operare Date BPI

___________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016