Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 17 martie 2011  de autorizare a pietelor, targurilor, oboarelor si a burselor de marfuri pentru comercializarea materialelor lemnoase    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 17 martie 2011 de autorizare a pietelor, targurilor, oboarelor si a burselor de marfuri pentru comercializarea materialelor lemnoase

EMITENT: MINISTERUL MEDIULUI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 316 din 9 mai 2011


    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    Prezentul regulament se aplicã în cazurile în care pieţele, târgurile, oboarele şi bursele de mãrfuri solicitã sã fie autorizate pentru comercializarea materialelor lemnoase, astfel cum sunt definite în Normele referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 996/2008, cu completãrile ulterioare.
    ART. 2
    Scopul autorizãrii pieţelor, târgurilor, oboarelor şi a burselor de mãrfuri este crearea premiselor necesare pentru asigurarea condiţiilor de comercializare, a controlului modului în care se face comercializarea şi pentru asigurarea documentelor necesare pentru dovedirea provenienţei şi pentru însoţirea transportului materialelor lemnoase vândute cu amãnuntul de cãtre producãtor.
    ART. 3
    Prin autorizare se impune ca administraţiile pieţelor, târgurilor, oboarelor şi burselor de mãrfuri sã cunoascã ansamblul reglementãrilor privind circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase.
    ART. 4
    Autorizarea se realizeazã în vederea îndeplinirii cu continuitate a condiţiilor şi posibilitãţilor tehnice de îndeplinire a acestor condiţii de cãtre pieţe, târguri, oboare şi bursele de mãrfuri care solicitã autorizarea, în conformitate cu prevederile prezentului regulament.

    CAP. II
    Condiţii de autorizare

    ART. 5
    Pieţele, târgurile, oboarele şi bursele de mãrfuri care solicitã autorizarea pentru comercializarea materialelor lemnoase trebuie sã îndeplineascã cu continuitate urmãtoarele condiţii:
    a) sã fie constituite în condiţiile legii;
    b) sã deţinã spaţii pentru desfãşurarea comerţului cu materiale lemnoase;
    c) spaţiile deţinute sã fie autorizate pentru funcţionare, ca spaţiu fizic, de cãtre autoritatea publicã localã;
    d) sã aibã angajat cu contract individual de muncã cel puţin o persoanã din categoria personal tehnic cu pregãtire medie sau superioarã în silviculturã şi/sau exploatãri forestiere şi/sau prelucrarea lemnului ori în industrializarea lemnului sau sã aibã contracte de prestãri servicii cu o persoanã fizicã autorizatã, în condiţiile legii, pentru realizarea de lucrãri specifice silviculturii ori cu persoane fizice sau juridice atestate în activitatea de exploatare forestierã;
    e) sã deţinã ca instrumente specifice de mãsurare o clupã şi un metru sau o ruletã pentru determinarea dimensiunilor şi volumului materialelor lemnoase care fac obiectul actului de comerţ.
    ART. 6
    (1) În vederea autorizãrii, solicitanţii vor depune un dosar care trebuie sã cuprindã urmãtoarele documente:
    a) cererea pieţei, târgului, oborului sau a bursei de mãrfuri, semnatã de persoana competentã, care va purta în colţul din dreapta sus viza primarului localitãţii unde funcţioneazã piaţa, târgul, oborul sau bursa de mãrfuri respectivã, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 1;
    b) actul de înfiinţare şi funcţionare a pieţei, târgului, oborului sau a bursei de mãrfuri;
    c) actul doveditor al deţinerii spaţiului prevãzut la art. 5 lit. b);
    d) autorizaţia de funcţionare eliberatã de autoritatea publicã localã;
    e) contractul individual de muncã pentru personalul de specialitate angajat sau, dupã caz, contractul de prestãri servicii, potrivit prevederilor art. 5 lit. d);
    f) extras din lista de inventar din care sã rezulte îndeplinirea condiţiei prevãzute la art. 5 lit. e), confirmatã prin semnãtura proprie de reprezentantul legal al pieţei, târgului, oborului sau al bursei de mãrfuri.
    (2) Actele prevãzute la alin. (1) lit. b)-e) se prezintã în copie certificatã pentru conformitate cu originalul de reprezentantul legal al pieţei, târgului, oborului sau al bursei de mãrfuri, prin semnãturã pe propria rãspundere a acestuia.

    CAP. III
    Procedura de autorizare a pieţelor, târgurilor, oboarelor şi a burselor de mãrfuri pentru comercializarea materialelor lemnoase

    ART. 7
    Dosarele cuprinzând documentele prevãzute la art. 6 se depun de cãtre solicitanţi la sediul inspectoratului teritorial de regim silvic şi de vânãtoare în raza cãruia aceştia îşi desfãşoarã activitatea, fiind înregistrate în registrul de corespondenţã.
    ART. 8
    (1) Analiza documentaţiei de solicitare a autorizãrii se realizeazã de cãtre o comisie formatã din:
    a) conducãtorul inspectoratului teritorial de regim silvic şi de vânãtoare - preşedinte;
    b) consilierul juridic al inspectoratului teritorial de regim silvic şi de vânãtoare sau, dupã caz, avocatul cu care inspectoratul are contract de asistenţã juridicã - membru;
    c) un reprezentant al prefecturii judeţului în care îşi desfãşoarã activitatea piaţa, târgul, oborul sau bursa de mãrfuri care solicitã autorizarea, nominalizat de cãtre prefectul judeţului respectiv - membru;
    d) un reprezentant al inspectoratului teritorial de regim silvic şi de vânãtoare - secretar.
    (2) Comisia prevãzutã la alin. (1) se întruneşte la convocarea scrisã a preşedintelui înãuntrul termenului de 30 de zile de la data depunerii solicitãrii de autorizare.
    ART. 9
    (1) Comisia întrunitã în şedinţã de lucru verificã îndeplinirea de cãtre solicitant a condiţiilor prevãzute la art. 5, prin analiza documentelor prevãzute la art. 6.
    (2) Analiza documentaţiei se face în prezenţa reprezentantului legal al solicitantului convocat prin grija inspectoratului teritorial de regim silvic şi de vânãtoare.
    (3) Constatãrile comisiei se consemneazã într-un proces-verbal de şedinţã, care se întocmeşte prin grija inspectoratului teritorial de regim silvic şi de vânãtoare.
    (4) În situaţia în care comisia constatã cã solicitantul îndeplineşte condiţiile, acestuia i se elibereazã autorizaţia de comercializare a materialelor lemnoase, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 2.
    ART. 10
    Autorizaţiile eliberate în condiţiile prezentului regulament se înscriu într-un registru special de evidenţã, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 3.
    ART. 11
    (1) Autorizaţiile eliberate în condiţiile prezentului regulament sunt valabile pentru o perioadã de 5 ani.
    (2) Piaţa, târgul, oborul sau bursa de mãrfuri, autorizatã potrivit prezentului regulament, în cadrul cãreia au intervenit schimbãri în urma cãrora condiţiile de autorizare nu mai sunt îndeplinite este obligatã sã îl informeze despre aceasta pe conducãtorul inspectoratului teritorial de regim silvic şi de vânãtoare emitent al autorizaţiei, în termen de 30 de zile de la data schimbãrii.
    (3) Agenţii constatatori prevãzuţi la art. 24 din Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice care constatã cã o anume piaţã, târg, obor sau bursã de mãrfuri, care a fost autorizatã, nu mai îndeplineşte condiţiile în baza cãrora a fost autorizatã încheie proces-verbal de control în prezenţa reprezentantului pieţei, târgului, oborului, sau al bursei de mãrfuri respective, în care sunt consemnate condiţiile care nu mai sunt îndeplinite.
    (4) Procesele-verbale de control întocmite potrivit alin. (3) se transmit inspectoratului teritorial de regim silvic şi de vânãtoare care a emis autorizaţia.
    (5) În situaţia în care procesul-verbal de control este semnat fãrã obiecţiuni de cãtre reprezentantul pieţei, târgului, oborului sau al bursei de mãrfuri, conducãtorul inspectoratului teritorial de regim silvic şi de vânãtoare retrage autorizaţia respectivã.
    (6) Anunţul de retragere a autorizaţiei se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, prin grija inspectoratului teritorial de regim silvic şi de vânãtoare care a emis autorizaţia.
    (7) În situaţia în care procesul-verbal de control încheiat în condiţiile alin. (3) este semnat cu obiecţiuni de cãtre reprezentantul pieţei, târgului, oborului sau al bursei de mãrfuri, conducãtorul inspectoratului teritorial de regim silvic şi de vânãtoare dispune verificarea celor consemnate în termen de cel mult 5 zile de la data primirii actului de control, de cãtre o echipã de control formatã din minimum douã cadre tehnice din cadrul inspectoratului.
    (8) Echipa de control face verificãrile care se impun, cu participarea reprezentantului pieţei, târgului, oborului sau al bursei de mãrfuri sau, dacã acesta refuzã, în prezenţa unui reprezentant al autoritãţii publice locale.
    (9) Constatãrile echipei de control privitoare la modul în care sunt îndeplinite condiţiile de autorizare sunt consemnate într-un proces-verbal de constatare, cu propunerea de retragere a autorizaţiei sau, dupã caz, de menţinere a autorizãrii. Procesul-verbal de constatare se depune la inspectoratul teritorial de regim silvic şi de vânãtoare în cel mult douã zile lucrãtoare de la data controlului.
    (10) Conducãtorul inspectoratului teritorial de regim silvic şi de vânãtoare analizeazã propunerea echipei de control şi decide asupra menţinerii sau retragerii autorizaţiei. În cazul propunerii de retragere a autorizaţiei, se procedeazã în conformitate cu prevederile alin. (5) şi (6).

    CAP. IV
    Dispoziţii tranzitorii şi finale

    ART. 12
    Autorizaţiile eliberate anterior intrãrii în vigoare a prezentului regulament rãmân valabile.
    ART. 13
    Nerespectarea prevederilor prezentului regulament atrage rãspunderea contravenţionalã sau, dupã caz, penalã, în condiţiile legii.
    ART. 14
    Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentul regulament.


    ANEXA 1
    la regulament

    Nr. de înregistrare ............ Vizat primar localitatea
                                                   .........................
                                    CERERE
                                   - model -

    Subscrisa, ......................, cu sediul în ....................., localitatea ..............., judeţul ..............., reprezentatã de ......................, în calitate de ...................., solicit autorizarea pieţei/oborului/târgului/bursei de mãrfuri pentru comercializarea materialelor lemnoase, în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului mediului şi pãdurilor şi al ministrului administraţiei şi internelor nr.1.073/79/2011 pentru aprobarea Regulamentului de autorizare a pieţelor, târgurilor, oboarelor şi a burselor de mãrfuri pentru comercializarea materialelor lemnoase.
    În susţinerea cererii anexez urmãtoarele:
    1. actul de înfiinţare şi funcţionare a pieţei, târgului, oborului sau a bursei de mãrfuri, în copie;
    2. actul doveditor al deţinerii spaţiului prevãzut la art. 5 lit. b) din regulamentul aprobat prin Ordinul ministrului mediului şi pãdurilor şi al ministrului administraţiei şi internelor nr. 1.073/79/2011, în copie;
    3. autorizaţia de funcţionare eliberatã de autoritatea publicã localã, în copie;
    4. contractul individual de muncã pentru personalul de specialitate angajat sau, dupã caz, contractul de prestãri servicii, potrivit prevederilor art. 5 lit. d) din regulamentul aprobat prin Ordinul ministrului mediului şi pãdurilor şi al ministrului administraţiei şi internelor nr. 1.073/79/2011;
    5. extras din lista de inventar din care sã rezulte îndeplinirea condiţiei prevãzute la art. 5 lit. e) din regulamentul aprobat prin Ordinul ministrului mediului şi pãdurilor şi al ministrului administraţiei şi internelor nr. 1.073/79/2011, confirmatã prin semnãtura proprie de reprezentantul legal al pieţei, târgului, oborului sau al bursei de mãrfuri.

    Data ................
                              Numele şi prenumele ...............
                              Funcţia ...........................
                              Semnãtura .........................
                              LS/SS


    ANEXA 2
    la regulament


                                (STEMA ROMÂNIEI)

                        MINISTERUL MEDIULUI ŞI PĂDURILOR
             Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânãtoare
               ..................................................


                                  AUTORIZAŢIE
                        Nr. ........ din ...............

    În baza prevederilor art. 9 alin. (4) din Regulamentul de autorizare a pieţelor, târgurilor, oboarelor şi a burselor de mãrfuri pentru comercializarea materialelor lemnoase, aprobat prin Ordinul ministrului mediului şi pãdurilor şi al ministrului administraţiei şi internelor nr. 1.073/79/2011,
    se autorizeazã ........(piaţa, târgul, oborul sau bursa de mãrfuri).... .
    pentru comercializarea materialelor lemnoase prevãzute în Hotãrârea Guvernului nr. 996/2008 pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, cu completãrile ulterioare,
    în interiorul ..........(denumirea pieţei, târgului, oborului sau a bursei de mãrfuri)..... .
    Domnul/Doamna*) .................. are dreptul sã ridice formularele de documente cu regim special prevãzute în Hotãrârea Guvernului nr. 996/2008, cu completãrile ulterioare, necesare în baza acordului de distribuire prevãzut de Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale nr. 584/2008 pentru aprobarea condiţiilor şi a procedurii de emitere, suspendare sau retragere a acordului de distribuire şi utilizare a formularelor cu regim special şi a sigiliilor-crotalii pentru identificarea pomilor de Crãciun, sã întocmeascã documentele corespunzãtoare la vânzarea materialelor lemnoase şi sã le introducã în SUMAL**), în calitate de emitent,
    în ......(denumirea pieţei, târgului, oborului sau a bursei de mãrfuri)...... .

    Conducãtorul inspectoratului teritorial de regim silvic şi de vânãtoare
    Numele şi prenumele .............................
    Funcţia .........................................
    Semnãtura .....................................
    LS/SS

----------
    *) Numele şi prenumele persoanei angajate în condiţiile art. 5 lit. d) din regulamentul aprobat prin Ordinul ministrului mediului şi pãdurilor şi al ministrului administraţiei şi internelor nr. 1.073/79/2011.
    **) SUMAL - sistem informaţional integrat de urmãrire a materialelor lemnoase, astfel cum este definit la art. 1 din Metodologia privind organizarea şi funcţionarea sistemului informaţional integrat de urmãrire a materialelor lemnoase (SUMAL) şi obligaţiile operatorilor economici legate de acesta, aprobatã prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale nr. 583/2008.


    ANEXA 3
    la regulament

                                    REGISTRU
              de evidenţã a autorizaţiilor pentru comercializarea
      materialelor lemnoase în pieţe, târguri, oboare şi burse de mãrfuri



┌────┬────────┬─────────┬───────────┬────────┬────────────┬────────┬────────────┬───────────┐
│Nr. │ Nr. │ │ Denumirea │ │ │ │ Date de │ Numele şi │
│crt.│ autori-│ Data │ pieţei, │Judeţul │ Localitatea│ Adresa/│identificare│ semnãtura │
│ │ zaţiei │emiterii │ târgului, │ │ │ Sediul │ a pieţei, │ persoanei │
│ │ │ │oborului şi│ │ │ │ târgului, │care ridicã│
│ │ │ │a bursei de│ │ │ │oborului şi │autorizaţia│
│ │ │ │ mãrfuri │ │ │ │ a bursei │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ de mãrfuri │ │
├────┼────────┼─────────┼───────────┼────────┼────────────┼────────┼────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼─────────┼───────────┼────────┼────────────┼────────┼────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────────┴─────────┴───────────┴────────┴────────────┴────────┴────────────┴───────────┘



                                   --------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016