Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
REGULAMENT din 11 mai 2011 de organizare si functionare a Comisiei hidrotehnice interguvernamentale pentru aplicarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea pentru protectia si utilizarea durabila a apelor Prutului si Dunarii
EMITENT: ACT INTERNATIONAL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 648 din 12 septembrie 2011
Comisia hidrotehnicã interguvernamentalã (denumitã în continuare Comisia hidrotehnicã) a fost înfiinţatã în baza art. 15 din Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilã a apelor Prutului şi Dunãrii (denumit în continuare Acord), semnat la Chişinãu la 28 iunie 2010 şi intrat în vigoare la 18 noiembrie 2010.
CAP. I
Competenţele şi sarcinile Comisiei hidrotehnice
ART. 1
Comisia hidrotehnicã are urmãtoarele competenţe şi sarcini:
a) îndeplineşte prevederile Acordului, constatã eventualele dificultãţi de aplicare şi adoptã mãsurile necesare în vedere eliminãrii acestora;
b) promoveazã dezvoltarea colaborãrii bilaterale în domeniul gospodãririi apelor din punct de vedere juridic, tehnic şi organizatoric, conform prevederilor Acordului;
c) coordoneazã armonizarea planurilor de management elaborate de statele pãrţilor contractante în conformitate cu Directiva-cadru privind apa pentru cursurile de apã, precum şi aplicarea mãsurilor stabilite în acest sens, care au impact transfrontalier semnificativ;
d) coordoneazã activitatea privind implementarea Directivei europene de inundaţii şi armonizarea planurilor de management al riscului la inundaţii;
e) asigurã, evalueazã sistematic rezultatele şi coordoneazã activitatea Subcomisiei pentru exploatarea şi întreţinerea nodului hidrotehnic Stânca-Costeşti (denumitã în continuare Subcomisia Stânca-Costeşti) şi rezolvã problemele pentru care aceasta nu a gãsit soluţii comune;
f) în situaţii deosebite care impun abateri de la aplicarea Regulamentului de exploatare şi întreţinere a nodului hidrotehnic Stânca-Costeşti, Comisia hidrotehnicã analizeazã şi stabileşte modul de exploatare şi întreţinere a nodului hidrotehnic;
g) asigurã, evalueazã sistematic rezultatele şi coordoneazã activitatea subcomisiilor permanente şi ad-hoc;
h) aprobã regulamentele necesare pentru îndeplinirea prevederilor Acordului;
i) elaboreazã propuneri pentru modificarea prezentului acord şi pentru rezolvarea problemelor ce necesitã reglementãri speciale;
j) propune pãrţilor contractante modificãri la Acord pentru îmbunãtãţirea activitãţii comune;
k) rezolvã şi alte sarcini care decurg din aplicarea Acordului.
CAP. II
Componenţa Comisiei hidrotehnice
ART. 2
a) Comisia hidrotehnicã se compune din câte 5 membri pentru fiecare parte contractantã, din care un copreşedinte, un supleant şi un secretar.
b) Supleanţii copreşedinţilor Comisiei hidrotehnice sunt şefii Subcomisiei Stânca-Costeşti.
c) Copreşedintele, supleantul acestuia şi membrii Comisiei hidrotehnice sunt numiţi în conformitate cu legislaţia naţionalã a statelor pãrţilor contractante.
d) În cazul indisponibilitãţii copreşedintelui, supleantul are toate prerogativele acestuia.
e) Pãrţile contractante se informeazã reciproc, în timp util, asupra numirilor, precum şi despre schimbãrile fãcute în cadrul Comisiei hidrotehnice.
f) Copreşedinţii şi supleanţii acestora ţin legãtura directã între ei şi, în perioada dintre sesiuni, asigurã soluţionarea problemelor legate de îndeplinirea prevederilor Acordului şi a hotãrârilor Comisiei hidrotehnice.
ART. 3
a) Pentru îndeplinirea sarcinilor prevãzute în cuprinsul Acordului, inclusiv a aplicãrii regulamentelor tehnice de colaborare, Comisia hidrotehnicã înfiinţeazã urmãtoarele subcomisii permanente:
- Subcomisia Stânca-Costeşti;
- Subcomisia pentru apãrare împotriva inundaţiilor şi gheţurilor;
- Subcomisia pentru gospodãrirea cantitativã a apelor şi hidrometeorologie;
- Subcomisia pentru protecţia calitãţii apelor şi a biodiversitãţii corpurilor de apã.
b) Pentru rezolvarea problematicilor ce pot apãrea în implementarea Acordului, altele decât cele prevãzute în principalele domenii de colaborare, precum şi pentru urmãrirea modului de implementare a regulamentelor tehnice de colaborare, Comisia hidrotehnicã înfiinţeazã Subcomisia ad-hoc, condusã de cãtre supleanţi.
c) Atribuţiile şi modul de funcţionare al subcomisiilor permanente şi ad-hoc sunt aprobate de cãtre Comisia hidrotehnicã.
d) Subcomisiile duc la îndeplinire hotãrârile Comisiei hidrotehnice, sarcinile consemnate în regulamente şi acţioneazã independent, conform prevederilor regulamentelor, pentru mãsurile ce trebuie luate imediat.
e) Subcomisiile se întâlnesc în baza concluziilor/hotãrârilor adoptate în cadrul sesiunilor Comisiei hidrotehnice, alternativ pe teritoriile statelor-pãrţilor contractante.
f) Comisia hidrotehnicã stabileşte atribuţiile şi modul de funcţionare a subcomisiilor, urmãreşte modul de realizare a sarcinilor şi aprobã procesele-verbale ale întâlnirilor acestora.
g) Pentru finalizarea sarcinilor concrete, Comisia hidrotehnicã poate înfiinţa şi alte subcomisii permanente şi adhoc, precum şi grupuri de lucru. Şefii subcomisiilor propun copreşedinţilor, pentru aprobare, membrii/experţii participanţi la activitatea subcomisiilor permanente.
h) Şefii subcomisiilor permanente sunt numiţi de cãtre copreşedinţii Comisiei hidrotehnice. Copreşedinţii Comisiei hidrotehnice se anunţã reciproc, prin scrisori, despre numirea şi schimbarea şefilor subcomisiilor permanente şi ad-hoc.
i) Şefii subcomisiilor permanente şi ad-hoc participã la sesiunile Comisiei hidrotehnice. La sesiuni, şefii subcomisiilor permanente şi ad-hoc prezintã, pentru examinare şi aprobare, activitãţile desfãşurate pe baza prevederilor proceselor-verbale ale întâlnirilor subcomisiilor.
j) În conformitate cu hotãrârile copreşedinţilor Comisiei hidrotehnice, şefii subcomisiilor permanente şi ad-hoc participã şi la alte întâlniri pentru aplicarea Acordului.
k) Secretarii Comisiei hidrotehnice urmãresc activitatea tuturor subcomisiilor permanente şi ad-hoc şi a grupurilor de lucru în scopul asigurãrii realizãrii concluziilor/hotãrârilor Comisiei hidrotehnice. În eventualitatea în care apar probleme în activitatea subcomisiilor permanente şi ad-hoc, secretarii se întâlnesc pentru a rezolva aceste probleme, cu acordul prealabil al copreşedinţilor Comisiei hidrotehnice.
ART. 4
a) Atribuţiile şi modul de funcţionare ale Subcomisiei Stânca-Costeşti sunt precizate în Regulamentul de exploatare şi întreţinere a nodului hidrotehnic Stânca-Costeşti.
b) Componenţa Subcomisiei Stânca-Costeşti este aprobatã de cãtre copreşedinţii Comisiei hidrotehnice. Copreşedinţii Comisiei hidrotehnice se anunţã reciproc, prin scrisori, despre numirea şi schimbarea componenţei Subcomisiei Stânca-Costeşti.
c) Copreşedinţii Comisiei hidrotehnice rezolvã divergenţele care pot sã aparã în cadrul Subcomisiei Stânca-Costeşti.
d) La sesiuni, supleantul prezintã, pentru examinare şi aprobare, raportul anual al Subcomisiei Stânca-Costeşti, întocmit pe baza prevederilor proceselor-verbale ale întâlnirilor Subcomisiei Stânca-Costeşti.
CAP. III
Funcţionarea Comisiei hidrotehnice
ART. 5
a) Comisia hidrotehnicã ţine o sesiune ordinarã în fiecare an, alternativ, pe teritoriul României şi teritoriul Republicii Moldova.
b) Sesiunea ordinarã este convocatã de copreşedintele sau, în cazul indisponibilitãţii acestuia, de supleant şi se desfãşoarã pe teritoriul statului pãrţii care a convocat-o. Partea care a convocat sesiunea ordinarã transmite invitaţia, face propuneri pentru ordinea de zi şi perioada desfãşurãrii sesiunii, pe care pãrţile, de comun acord, le convin cu cel puţin 30 de zile înaintea sesiunii prin intermediul secretarilor Comisiei hidrotehnice.
c) În caz de necesitate, la iniţiativa oricãruia dintre copreşedinţi sau în cazul indisponibilitãţii acestora de supleanţi, Comisia hidrotehnicã se poate întruni în sesiune extraordinarã. Sesiunea extraordinarã se desfãşoarã pe teritoriul statului pãrţii solicitante. Ordinea de zi a sesiunii extraordinare se propune de cãtre copreşedintele la cererea cãruia este convocatã sesiunea şi se transmite concomitent cu înştiinţarea privind convocarea ei.
d) Copreşedinţii Comisiei hidrotehnice, în baza unei înţelegeri anterioare, pot invita la şedinţele sale reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai Secretariatului permanent al Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunãrea (ICPDR), autoritãţile de gospodãrire a apelor din statele pãrţi la Convenţia privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilã a fluviului Dunãrea (Sofia, 1994) şi reprezentanţii organizaţiilor internaţionale de credit şi/sau donatoare care îşi exprimã interesul în finanţarea realizãrii unor mãsuri în legãturã cu domeniul de aplicare a Acordului.
e) Între sesiunile Comisiei hidrotehnice, subcomisiile permanente şi ad-hoc şi grupurile de lucru ţin întâlniri. Pentru desfãşurarea întâlnirilor, secretarii întocmesc programe de lucru comune care, dupã aprobarea de copreşedinţi, se transmit şefilor subcomisiilor permanente şi ad-hoc.
ART. 6
a) Şedinţa fiecãrei sesiuni a Comisiei hidrotehnice este prezidatã de copreşedintele pãrţii pe teritoriul unde are loc sesiunea.
b) Atât la sesiunea ordinarã, cât şi la cea extraordinarã, pe baza înţelegerii dintre copreşedinţii Comisiei hidrotehnice, ordinea de zi poate fi modificatã în momentul începerii sesiunii.
c) Comisia hidrotehnicã poate sã discute la punctul "Diverse" din ordinea de zi, pe baza celor convenite între copreşedinţi, orice alte probleme care se pot ivi şi care se încadreazã în prevederile Acordului.
d) În situaţia în care pãrţile nu ajung la un punct de vedere comun, acestea vor consemna punctele de vedere în protocolul sesiunii şi vor proceda conform cap. IV art. 18 din Acord. Rezultatul punerii de acord în legãturã cu divergenţele se va face cunoscut la urmãtoarea sesiune a Comisiei hidrotehnice, dacã nu se va stabili un alt mod.
e) Între sesiuni, Comisia hidrotehnicã îşi desfãşoarã activitatea prin comunicãri scrise ale copreşedinţilor sau, dupã caz, ale secretarilor Comisiei hidrotehnice. În situaţii excepţionale, copreşedinţii iau legãtura prin telefon, urmând ca cele stabilite sã fie transmise şi prin comunicãri scrise.
f) Între sesiuni, pentru aspectele privind exploatarea şi întreţinerea nodului hidrotehnic Stânca-Costeşti pe râul Prut, supleanţii îşi desfãşoarã activitatea prin comunicãri scrise şi verbale. Copreşedinţii vor fi informaţi despre aceasta în cel mai scurt timp.
ART. 7
a) La fiecare întâlnire a Comisiei hidrotehnice se întocmeşte un protocol care va fi semnat de cãtre copreşedinţi.
b) Protocoalele sesiunilor Comisiei hidrotehnice se aprobã de cãtre cele douã pãrţi contractante în conformitate cu legislaţia statelor lor şi intrã în vigoare la data primirii ultimei comunicãri privind aprobarea lor.
c) Pentru urmãrirea aplicãrii celor stabilite de cãtre copreşedinţi, între douã sesiuni, sunt responsabili secretarii Comisiei hidrotehnice.
d) Înaintea fiecãrei sesiuni, supleanţii copreşedinţilor, secretarii Comisiei hidrotehnice şi, dupã caz, şefii subcomisiilor permanente şi ad-hoc şi ai grupurilor de lucru se întâlnesc pentru a pregãti întâlnirea Comisiei hidrotehnice.
e) La întâlnirile subcomisiilor permanente şi ad-hoc şi ale grupurilor de lucru se întocmesc procese-verbale care se semneazã de cãtre şefii subcomisiilor şi care se prezintã copreşedinţilor, pentru aprobare, la urmãtoarea întâlnire a Comisiei hidrotehnice.
CAP. IV
Asigurarea condiţiilor de lucru ale Comisiei hidrotehnice
ART. 8
a) Partea pe teritoriul cãreia au loc sesiunile Comisiei hidrotehnice, întâlnirile subcomisiilor permanente şi ad-hoc şi ale grupurilor de lucru suportã cheltuielile de organizare şi asigurã condiţiile necesare de lucru.
b) Cheltuielile aferente organizãrii sesiunilor Comisiei hidrotehnice, respectiv întâlnirilor copreşedinţilor, supleanţilor, secretarilor, subcomisiilor şi experţilor sunt suportate de partea contractantã pe teritoriul statului unde are loc întâlnirea. Fiecare parte contractantã îşi suportã cheltuielile de deplasare şi cazare ale delegaţiei proprii.
c) Dacã sunt necesare verificãri pe teren în limitele de competenţã ale Acordului, echipamentele şi mijloacele de deplasare necesare sunt puse la dispoziţie de partea pe al cãrei teritoriu se fac verificãrile.
d) Pentru cheltuielile ocazionate de îndeplinirea sarcinilor din domeniul de competenţã al Comisiei hidrotehnice (de exemplu, ediţii comune de documente, proiecte, planuri, organizarea diferitelor evenimente etc.), pãrţile pot conveni separat în legãturã cu suportarea acestora.
CAP. V
Dispoziţii finale
ART. 9
a) Prezentul regulament poate fi modificat sau completat pe baza hotãrârilor Comisiei hidrotehnice, la cererea oricãruia dintre copreşedinţi. Intrarea în vigoare a modificãrilor sau completãrilor se face în conformitate cu legislaţia naţionalã a statelor pãrţilor contractante.
b) Prezentul regulament intrã în vigoare dupã aprobarea în conformitate cu legislaţia naţionalã a statelor pãrţilor contractante.
Semnat la ...... la ..... 2011, în douã exemplare originale.
Din partea Guvernului României,
Dan Cârlan,
copreşedinte al Comisiei hidrotehnice interguvernamentale
Din partea Guvernului Republicii Moldova,
Lazãr Chiricã,
copreşedinte al Comisiei hidrotehnice interguvernamentale
----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: