Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT-CADRU din 27 iunie 2024  privind organizarea şi desfăşurarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante prevăzute pentru funcţii de execuţie specifice Ministerului Afacerilor Externe    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGULAMENT-CADRU din 27 iunie 2024 privind organizarea şi desfăşurarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante prevăzute pentru funcţii de execuţie specifice Ministerului Afacerilor Externe

EMITENT: Ministerul Afacerilor Externe
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 654 din 9 iulie 2024
──────────
    Aprobat prin ORDINUL nr. 1.150 din 27 iunie 2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 654 din 9 iulie 2024.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    Prezentul regulament stabileşte condiţiile de organizare şi desfăşurare a concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante prevăzute pentru funcţii de execuţie specifice Ministerului Afacerilor Externe, denumit în continuare MAE.

    ART. 2
    (1) Ocuparea posturilor pentru funcţii de execuţie specifice MAE se face prin concurs, în limita posturilor vacante prevăzute în statul de funcţii, în conformitate cu prevederile Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale actului normativ privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Externe, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Personalul angajat în condiţiile alin. (1) derulează cu MAE raporturi de muncă.

    ART. 3
    (1) La concursul pentru ocuparea posturilor prevăzute pentru funcţii de execuţie specifice MAE, denumit în continuare concurs, fiecare candidat trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
    a) se bucură de toate drepturile politice şi civile prevăzute în Constituţia României, republicată, şi în legile în vigoare;
    b) are cetăţenia română sau cetăţenia unui alt stat membru al Uniunii Europene, a unui stat parte la Acordul privind Spaţiul Economic European (SEE) sau cetăţenia Confederaţiei Elveţiene;
    c) cunoaşte limba română, scris şi vorbit;
    d) are vârsta minimă reglementată de prevederile legale;
    e) are capacitate deplină de exerciţiu;
    f) îndeplineşte condiţiile de studii şi, după caz, de vechime sau alte condiţii specifice potrivit cerinţelor posturilor scoase la concurs;
    g) are o stare de sănătate corespunzătoare postului pentru care candidează, atestată pe baza adeverinţei medicale eliberate de medicul de familie sau de unităţile sanitare abilitate;
    h) nu a fost condamnat definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni contra securităţii naţionale, contra autorităţii, contra umanităţii, de corupţie sau de serviciu, de fals ori contra înfăptuirii justiţiei sau a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie care ar face o persoană candidată la post incompatibilă cu exercitarea funcţiei contractuale pentru care candidează, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea.

    (2) Numărul posturilor, gradele profesionale ale funcţiilor de încadrare, criteriile şi condiţiile de ocupare a posturilor vacante scoase la concurs se aprobă de către ministrul afacerilor externe.

    ART. 4
    (1) Concursul constă în parcurgerea următoarelor probe, după cum urmează:
    a) selecţia dosarelor de înscriere;
    b) proba suplimentară, după caz;
    c) proba scrisă şi/sau proba practică, în situaţia în care este necesară verificarea abilităţilor practice;
    d) interviul;
    e) verificarea conformităţii dosarului de concurs cu documentele în original [confruntarea documentelor în original, prezentate în format fizic, cu cele depuse electronic în etapa prevăzută la lit. a)];
    f) testarea medicală şi psihologică;
    g) obţinerea avizului Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS) pentru accesul la informaţiile clasificate.

    (2) Probele de concurs prevăzute la alin. (1) lit. b), c) şi d) se notează cu puncte de la 0 la 10.
    (3) După fiecare probă, fiecare candidat primeşte calificativul „admis“ sau „respins“. Se pot prezenta la următoarea probă a concursului numai candidaţii declaraţi „admis“ la proba precedentă.
    (4) La momentul înscrierii, fiecare candidat primeşte un cod unic de utilizator.
    (5) Pe parcursul concursului, listele candidaţilor declaraţi „admis“/“respins“ după fiecare probă se publică, pe baza codurilor de utilizator, pe pagina de internet a MAE.
    (6) După probele prevăzute la alin. (1) lit. a) şi c)-g), lista finală a candidaţilor declaraţi „admis“ se publică pe pagina de internet a MAE folosindu-se codul unic de utilizator atribuit fiecărui candidat conform alin. (4).

    ART. 5
    (1) Organizarea concursului, constituirea şi componenţa comisiilor de concurs, respectiv de soluţionare a contestaţiilor, stabilirea secretarului comisiilor, modalitatea de desfăşurare a probelor şi bibliografia de concurs (generală şi specifică, după caz) se aprobă de către ministrul afacerilor externe.
    (2) În funcţie de specificul posturilor ce trebuie ocupate un concurs poate fi organizat pentru unul sau mai multe profiluri.
    (3) În cazul în care un concurs este organizat pentru mai multe profiluri, iar un candidat a depus dosar de concurs pentru mai multe profiluri şi este declarat „admis“ la selecţia dosarelor pentru două sau mai multe profiluri pentru care MAE organizează concurs în aceeaşi zi şi la aceeaşi oră, acesta se prezintă la proba scrisă pentru un singur profil.

    CAP. II
    Organizarea concursurilor
    SECŢIUNEA 1
    Publicitatea concursurilor
    ART. 6
    Anunţul privind posturile pentru care se organizează concurs, condiţiile generale, condiţiile şi cerinţele specifice de ocupare a posturilor, bibliografia şi tematica de concurs, prezentul regulament, documentele solicitate candidaţilor pentru întocmirea dosarului de înscriere la concurs, calendarul de desfăşurare a concursului şi instrucţiunile privind încărcarea documentelor în platforma electronică se publică pe pagina de internet www.mae.ro şi vor fi transmise spre publicare către portalul posturi.gov.ro cu cel puţin 15 zile lucrătoare înainte de data stabilită pentru depunerea dosarelor de înscriere la concurs. Organizarea concursului poate fi adusă la cunoştinţa celor interesaţi şi prin alte mijloace de comunicare în masă.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Comisiile de concurs şi secretarul acestora
    ART. 7
    (1) În vederea organizării şi desfăşurării concursurilor se constituie, prin ordin al ministrului afacerilor externe, comisia de concurs, comisia de soluţionare a contestaţiilor din cadrul concursului şi se stabileşte secretarul acestora.
    (2) Prin ordinul prevăzut la alin. (1) se stabilesc componenţa comisiilor, atribuţiile membrilor acestora, atribuţiile secretarului, precum şi situaţiile de incompatibilitate şi de conflict de interese ale membrilor comisiilor şi secretarului.
    (3) Membrii comisiilor prevăzute la alin. (1) şi secretarul sunt angajaţi ai MAE. O persoană poate face parte numai dintr-o singură comisie.
    (4) Membrii comisiilor prevăzute la alin. (1) şi secretarul, înainte de exercitarea acestei calităţi, dau o declaraţie despre luarea la cunoştinţă a situaţiilor de incompatibilitate sau de conflict de interese prevăzute de lege, precum şi o declaraţie de confidenţialitate.

    CAP. III
    Desfăşurarea concursurilor
    SECŢIUNEA 1
    Înscrierea şi dosarul de concurs
    ART. 8
    (1) Candidaţii au la dispoziţie 10 zile lucrătoare pentru înscriere, conform anunţului de organizare a concursurilor.
    (2) Înscrierea la concurs se realizează prin intermediul formularului electronic disponibil pe pagina de internet a MAE, secţiunea Carieră - „Oportunităţi de angajare“.
    (3) Pentru a putea participa la concurs, candidaţii îşi exprimă acordul pentru prelucrarea de către MAE a datelor cu caracter personal. Datele de identitate furnizate de candidaţi vor fi verificate cu înregistrările din Registrul naţional de evidenţă a persoanelor. Neconformitatea completării datelor de identitate atrage imposibilitatea participării la concurs.

    ART. 9
    (1) Candidaţii încarcă în formularul electronic următoarele documente personale, scanate după original, în format pdf:
    a) actul de identitate sau orice alt document care atestă identitatea, potrivit legii, aflat în termen de valabilitate;
    b) certificatul de căsătorie sau alt document prin care s-a realizat schimbarea de nume, după caz;
    c) diploma de licenţă sau, după caz, diploma de bacalaureat sau adeverinţa de absolvire (pentru absolvenţii cărora nu li s-a eliberat încă diploma de licenţă, respectiv diploma de bacalaureat) aflată în termen de valabilitate, conform prevederilor legale; diplomele de absolvire eliberate de instituţii de învăţământ din afara ţării vor fi însoţite de atestatele de recunoaştere sau echivalare emise de ministerul român de resort pentru domeniul educaţiei sau de dovada depunerii solicitării de recunoaştere sau de echivalare a acestora;
    d) certificatul de cazier judiciar sau, după caz, extrasul de pe cazierul judiciar;
    e) formularul de înscriere la concurs (document pus la dispoziţie de MAE odată cu instrucţiunile de înscriere la concurs) semnat de candidat, în care fiecare candidat va preciza, după caz, şi limba străină care va fi testată în timpul concursului;
    f) curriculum vitae, model comun european, tehnoredactat în limba română şi semnat de candidat;
    g) adeverinţa medicală care să ateste starea de sănătate corespunzătoare, eliberată de către medicul de familie al candidatului sau de către unităţile sanitare abilitate cu cel mult 6 luni anterior derulării concursului;
    h) alte diplome şi certificate care atestă pregătirea candidaţilor (dacă este cazul);
    i) documente care să ateste experienţa sau vechimea în muncă şi în specialitatea studiilor, în cazul în care condiţiile specifice de ocupare a postului solicită acest lucru.

    (2) Documentele redactate în limbi străine prevăzute la alin. (1) lit. c), g) şi i) trebuie să fie însoţite de traducerea autorizată în limba română.

    ART. 10
    (1) Pentru a fi declaraţi „admis“ ca urmare a selecţiei dosarelor de înscriere la concurs, candidaţii trebuie să îndeplinească întocmai condiţiile de participare la concurs, iar forma documentelor depuse trebuie să respecte prevederile prezentului regulament, precum şi instrucţiunile de înscriere.
    (2) Rezultatul selecţiei dosarelor se publică pe pagina de internet a MAE, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (5), în termen de maximum 2 zile lucrătoare de la finalizarea perioadei de înscriere.
    (3) Candidaţii care au depus dosare pentru concurs pot transmite la adresa de e-mail a concursului, în termen de 1 zi lucrătoare de la publicarea listei candidaţilor declaraţi „admis“, respectiv „respins“ la această probă, contestaţii cu privire la rezultatul selecţiei dosarelor de înscriere.
    (4) Comisia de soluţionare a contestaţiilor are la dispoziţie 1 zi lucrătoare pentru verificarea şi soluţionarea contestaţiilor. Rezultatele soluţionării contestaţiilor se publică pe pagina de internet a MAE, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (5), în termenul menţionat anterior.
    (5) Lista finală a candidaţilor declaraţi „admis“ şi „respins“ după proba selecţiei dosarelor de înscriere la concurs se publică pe pagina de internet a MAE, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (5), în termen de 1 zi lucrătoare de la data afişării rezultatelor soluţionării contestaţiilor.
    (6) Candidaţii declaraţi „admis“ după proba selecţiei dosarelor de înscriere la concurs au obligaţia de a se prezenta la secretarul comisiei de concurs cu documentele prevăzute la art. 9 alin. (1), în original, pentru certificarea acestora, la data şi ora anunţate de Ministerul Afacerilor Externe pe pagina de internet, în secţiunea alocată concursului.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Proba suplimentară
    ART. 11
    În situaţia în care în condiţiile şi cerinţele specifice posturilor scoase la concurs sunt prevăzute competenţe lingvistice şi/sau în domeniul tehnologiei informaţiei, se organizează o probă suplimentară, care se desfăşoară ulterior afişării rezultatelor finale la selecţia dosarelor de înscriere la concurs, dar nu mai târziu de data prevăzută în anunţul de concurs pentru proba scrisă şi/sau proba practică, după caz, sau proba interviului.

    ART. 12
    Proba suplimentară va fi notată cu note de la 1 la 10, iar rezultatele obţinute vor fi luate în considerare la stabilirea punctajului final din cadrul probei interviului.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Proba scrisă
    ART. 13
    (1) Proba scrisă se organizează în termen de maximum 20 de zile lucrătoare de la publicarea listei candidaţilor declaraţi „admis“, respectiv „respins“ în urma probei de selecţie a dosarelor de înscriere la concurs. Informaţiile cu privire la programarea candidaţilor se publică pe pagina de internet a MAE, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (5).
    (2) Proba scrisă evaluează cunoştinţele teoretice necesare ocupării posturilor pentru care se organizează concursul, în conformitate cu bibliografia şi tematica de concurs, astfel încât să reflecte capacitatea de analiză şi sinteză a candidaţilor.
    (3) Proba scrisă se susţine în limba română.

    ART. 14
    Timpul destinat elaborării lucrării scrise nu poate depăşi 3 ore din momentul comunicării subiectelor şi este anunţat la începutul probei scrise.

    ART. 15
    Desfăşurarea probei scrise are loc astfel:
    1. Repartizarea candidaţilor în sala de concurs se face conform listei întocmite pentru fiecare sală, în ordine alfabetică, iar accesul candidaţilor în sală se face pe baza actului de identitate sau a oricărui alt document care atestă identitatea, potrivit legii, aflat în termen de valabilitate. După verificarea identităţii, fiecare candidat păstrează, la vedere, documentul care atestă identitatea, până la predarea lucrării.
    2. Accesul candidaţilor în sala de concurs este permis până la ora anunţată, dar nu mai târziu de momentul deschiderii subiectelor de concurs.
    3. Candidaţii care nu se află în sală în momentul deschiderii subiectelor sunt declaraţi „absent“, respectiv „respins“.
    4. Candidaţilor le este interzis accesul în sala de concurs cu telefoane mobile sau cu orice alte mijloace de comunicare/informare/consultare. În timpul participării la proba scrisă sunt interzise deţinerea şi/sau folosirea oricăror surse de comunicare/informare/consultare care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor, precum şi marcarea lucrării astfel încât să fie posibilă identificarea autorului anterior stabilirii punctajului acordat pentru lucrare.
    5. Nerespectarea dispoziţiilor pct. 4 se sancţionează cu eliminarea candidatului din concurs.
    6. Din momentul deschiderii subiectelor de concurs, ieşirea din sală a candidaţilor atrage eliminarea din concurs, cu excepţia situaţiilor de urgenţă în care aceştia sunt însoţiţi de unul dintre membrii comisiei de concurs sau de către secretar.
    7. În elaborarea răspunsurilor, candidaţii utilizează numai coli de hârtie ştampilate de către MAE şi pixuri puse la dispoziţie de secretarul comisiei de concurs. La cerere, se pot pune la dispoziţie, în mod suplimentar, coli de hârtie şi pixuri.
    8. La expirarea timpului prevăzut la art. 14, candidaţii predau lucrările de concurs şi subiectele sub semnătură, în faza de elaborare a răspunsurilor în care se află, fiind interzisă depăşirea timpului stabilit la art. 14. Ultimii 4 candidaţi rămân în sală până la predarea ultimei lucrări.
    9. Nerespectarea timpului prevăzut la art. 14 se sancţionează cu eliminarea candidatului din concurs.
    10. Candidatul are obligaţia de a preda comisiei de concurs lucrarea scrisă, la finalizarea acesteia ori la expirarea timpului alocat probei scrise. Comisia verifică lucrarea, o sigilează prin aplicarea unui autocolant pe colţul îndoit al foii unde este înscris numele şi prin aplicarea ştampilei de concurs, notează numărul de pagini scrise, iar fiecare candidat are obligaţia să semneze pentru conformitate într-un proces-verbal.
    11. Comisia de concurs consemnează în procesul-verbal menţionat la pct. 10 şi informaţii cu privire la numărul total de candidaţi prevăzut, numărul de candidaţi prezenţi, numărul şi numele candidaţilor absenţi, numărul lucrărilor, precum şi, după caz, descrierea situaţiilor prevăzute la pct. 1-6. Procesul-verbal se semnează de către membrii comisiei de concurs şi de către secretar.


    ART. 16
    (1) Subiectele de concurs şi baremul de corectare se afişează pe pagina de internet a MAE şi la locul desfăşurării concursului la finalul timpului alocat pentru susţinerea probei.
    (2) Punctajul maxim pentru fiecare subiect din cadrul probei scrise se anunţă candidaţilor în momentul comunicării subiectelor.
    (3) Lucrarea scrisă se notează de la 0 la 10 puncte.
    (4) Pentru a fi declaraţi „admis“ în urma probei scrise, candidaţii trebuie să obţină cel puţin punctajul final egal cu 5,00 şi să obţină, la fiecare subiect, minimum jumătate din baremul aferent acestuia.
    (5) Comisia de concurs finalizează evaluarea probei scrise în termen de 1 zi lucrătoare de la data susţinerii probei. Rezultatele probei scrise, respectiv lista candidaţilor declaraţi „admis“ şi „respins“ în urma acesteia, se publică pe pagina de internet a MAE, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (5), în termen de 1 zi lucrătoare de la data finalizării evaluării.
    (6) Candidaţii pot transmite pe adresa de e-mail a concursului contestaţii la rezultatele probei scrise, în termen de 1 zi lucrătoare din momentul afişării acestora.
    (7) Contestaţiile se soluţionează de către comisia de soluţionare a contestaţiilor din cadrul concursului în termen de 1 zi lucrătoare de la finalizarea perioadei prevăzute la alin. (6), iar rezultatele se publică în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (5), pe pagina de internet a MAE, imediat după soluţionarea contestaţiilor.
    (8) Lista finală a candidaţilor declaraţi „admis“ şi „respins“ după proba scrisă se publică pe pagina de internet a MAE, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (5), în termen de 1 zi lucrătoare de la data afişării rezultatelor soluţionării contestaţiilor.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Proba practică
    ART. 17
    (1) Proba practică se desfăşoară pe baza unui plan stabilit de comisia de concurs, care include următoarele criterii de evaluare:
    a) capacitatea de adaptare;
    b) capacitatea de gestionare a situaţiilor dificile;
    c) îndemânare şi abilitate în realizarea cerinţelor practice;
    d) capacitatea de comunicare;
    e) capacitatea de gestionare a resurselor alocate pentru desfăşurarea probei practice.

    (2) Pentru a fi declaraţi „admis“ în urma probei practice, candidaţii trebuie să obţină cel puţin punctajul final egal cu 5,00.
    (3) Comisia de concurs finalizează evaluarea probei practice în termen de 1 zi lucrătoare de la data susţinerii probei. Rezultatele probei practice, respectiv lista candidaţilor declaraţi „admis“ şi „respins“ în urma acesteia, se publică pe pagina de internet a MAE, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (5), în termen de 1 zi lucrătoare de la data finalizării evaluării.
    (4) Candidaţii pot transmite pe adresa de e-mail a concursului contestaţii la rezultatele probei practice, în termen de 1 zi lucrătoare din momentul afişării acestora.
    (5) Contestaţiile se soluţionează de către comisia de soluţionare a contestaţiilor din cadrul concursului în termen de 1 zi lucrătoare de la finalizarea perioadei prevăzute la alin. (4), iar rezultatele se publică în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (5), pe pagina de internet a MAE, imediat după soluţionarea contestaţiilor.
    (6) Lista finală a candidaţilor declaraţi „admis“ şi „respins“ după proba practică se publică pe pagina de internet a MAE, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (5), în termen de 1 zi lucrătoare de la data afişării rezultatelor soluţionării contestaţiilor.

    SECŢIUNEA a 5-a
    Interviul
    ART. 18
    (1) Interviul are loc în maximum 4 zile lucrătoare de la data susţinerii probei scrise şi/sau a probei practice. Informaţiile cu privire la ora şi locul desfăşurării interviului se publică pe pagina de internet a MAE în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (5), odată cu listele prevăzute la art. 17 alin. (6).
    (2) Interviul se realizează conform planului de interviu întocmit de comisia de concurs în ziua desfăşurării probei, pe baza criteriilor de evaluare, cu respectarea bibliografiei şi tematicii de concurs şi a nevoilor de personal ale Ministerului Afacerilor Externe. Criteriile de evaluare pentru interviu sunt:
    a) abilităţi şi cunoştinţe impuse de post/funcţie;
    b) capacitatea de analiză şi sinteză;
    c) motivaţia candidatului;
    d) comportamentul în situaţii de criză;
    e) iniţiativă şi creativitate;
    f) abilităţi de comunicare.

    (3) Interviul va fi înregistrat pe suport audio-video.

    ART. 19
    În urma interviului, pe baza criteriilor prevăzute la art. 18 alin. (2), fiecare candidat primeşte calificativul „admis“ sau „respins“.

    ART. 20
    Pentru a fi declaraţi „admis“ în urma interviului, candidaţii trebuie să obţină cel puţin punctajul final egal cu 5,00. Punctajul final se calculează ca medie aritmetică între nota obţinută la proba suplimentară şi nota obţinută ca urmare a susţinerii interviului.

    ART. 21
    Lista candidaţilor declaraţi „admis“, respectiv „respins“ după proba interviului se publică pe pagina de internet a MAE, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (5), în termen de 1 zi lucrătoare de la data susţinerii interviului.

    ART. 22
    Candidaţii pot transmite pe adresa de e-mail a concursului contestaţii la rezultatele interviului în termen de 1 zi lucrătoare de la momentul afişării acestora.

    ART. 23
    Contestaţiile se soluţionează de către comisia de soluţionare a contestaţiilor din cadrul concursului în termen de 1 zi lucrătoare de la finalizarea termenului de depunere a contestaţiilor la proba interviului, iar rezultatele se publică în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (5), pe pagina de internet a MAE, imediat după soluţionarea contestaţiilor.

    ART. 24
    Lista finală a candidaţilor declaraţi „admis“ şi „respins“ după proba interviului se publică pe pagina de internet a MAE, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (5), în termen de 1 zi lucrătoare de la data afişării rezultatelor soluţionării contestaţiilor.

    ART. 25
    (1) Punctajul final al fiecărui candidat se calculează ca medie aritmetică a punctajelor obţinute la proba scrisă şi/sau la proba practică şi interviu.
    (2) Punctajele finale ale concursului, în ordine descrescătoare, sunt înscrise într-un centralizator întocmit conform art. 4 alin. (5), în care se menţionează pentru fiecare candidat punctajul obţinut la fiecare dintre probele concursului, după caz, şi care se publică pe pagina de internet a MAE în termen de 1 zi lucrătoare de la afişarea rezultatelor finale la proba interviului.
    (3) Se consideră „admis“ la concursul pentru ocuparea unui post vacant candidatul care a obţinut cel mai mare punctaj dintre candidaţii care au concurat pentru acelaşi post, cu condiţia ca aceştia să fi obţinut punctajul minim necesar.
    (4) La punctaje egale are prioritate candidatul care a obţinut punctajul cel mai mare la proba scrisă şi/sau proba practică, iar dacă egalitatea se menţine, candidaţii aflaţi în această situaţie vor fi invitaţi la un nou interviu, în urma căruia comisia de concurs va decide asupra candidatului câştigător.

    CAP. IV
    Dispoziţii finale
    ART. 26
    (1) Candidaţii declaraţi „admis“ la finalul probelor de concurs menţionate la art. 4 alin. (1) lit. a)-e) sunt supuşi unor testări medicale şi psihologice la centrul de medicină care deserveşte MAE şi completează formularele pentru solicitarea avizului ORNISS pentru accesul la informaţii clasificate. Candidaţii se prezintă în vederea efectuării testărilor medicale şi psihologice, respectiv în vederea completării formularelor pentru solicitarea avizului ORNISS, la datele anunţate de MAE cu cel puţin 5 zile calendaristice înaintea desfăşurării lor.
    (2) Candidaţii declaraţi „inapt“ în urma testelor medicale şi psihologice, candidaţii care primesc avizul negativ al ORNISS pentru accesul la informaţii clasificate, precum şi cei care nu se prezintă la datele anunţate pentru testările medicale şi psihologice şi pentru completarea formularelor necesare solicitării avizului ORNISS pentru accesul la informaţii clasificate sunt declaraţi „respins“ în cadrul concursului.
    (3) Candidaţii declaraţi „apt“ ca urmare a testărilor medicale şi psihologice, care primesc avizul pozitiv al ORNISS pentru accesul la informaţiile clasificate, sunt declaraţi „admis“. Lista finală a candidaţilor declaraţi „admis“ în cadrul concursului se publică pe pagina de internet a MAE în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (5).

    ART. 27
    (1) Candidaţii declaraţi „admis“ au obligaţia de a se prezenta la MAE în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data afişării rezultatelor finale.
    (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în urma formulării unei cereri scrise şi temeinic motivate, candidatul declarat „admis“ la concurs poate solicita, în termen de 3 zile lucrătoare de la afişarea rezultatului final al concursului, un alt termen de prezentare la post care nu poate depăşi termenul de preaviz prevăzut pentru demisie în Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de la data afişării rezultatelor finale ale concursului.
    (3) În cazul neprezentării la post la termenul stabilit la alin. (1) şi (2), după caz, postul este declarat vacant, caz în care se comunică candidatului care a obţinut nota finală imediat inferioară posibilitatea de a ocupa postul respectiv.
    (4) Candidatul căruia i se comunică posibilitatea de a ocupa postul respectiv, în condiţiile alin. (3), va parcurge paşii prevăzuţi la art. 26.
    (5) Candidaţii prevăzuţi la alin. (1) vor fi informaţi cu privire la condiţiile de încadrare, în condiţiile legii, în vederea angajării. Cu această ocazie, candidaţilor li se pot cere documente suplimentare prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare stabilirii condiţiilor de încadrare. De asemenea, candidaţilor li se va comunica termenul-limită de finalizare a procedurii de angajare, în funcţie de succesiunea aspectelor implicate de aceasta.
    (6) Pot fi angajaţi pe posturi prevăzute cu funcţii de execuţie specifice MAE numai candidaţii declaraţi „admis“ în cadrul concursului pentru ocuparea posturilor prevăzute pentru funcţii de execuţie specifice MAE care se prezintă la MAE la data anunţată ca fiind cea de începere a activităţii şi care acceptă postul repartizat.
    (7) Candidaţii care nu se prezintă la sediul MAE la data anunţată ca fiind cea de începere a activităţii sau care refuză semnarea contractului de muncă sau care nu respectă termenul-limită de finalizare a procedurii de angajare pierd calitatea de candidaţi declaraţi „admis“ în cadrul concursului.
    (8) Încadrarea candidaţilor declaraţi „admis“ pe funcţii de execuţie şi grade profesionale se face conform condiţiilor de studii şi vechime stabilite prin Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 426/2019 privind criteriile şi condiţiile de ocupare a posturilor vacante, precum şi de încadrare şi promovare a personalului din administraţia centrală a Ministerului Afacerilor Externe şi misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale româneşti din străinătate în funcţiile de execuţie specifice Ministerului Afacerilor Externe.

    ART. 28
    (1) În cazul în care, de la data anunţării concursului şi până la afişarea rezultatelor finale ale acestuia, ministrul afacerilor externe este sesizat cu privire la nerespectarea prevederilor legale privind organizarea şi desfăşurarea concursului, se procedează la verificarea celor sesizate, cu celeritate, de către o comisie ai cărei membri sunt desemnaţi prin ordin al ministrului afacerilor externe.
    (2) Sesizarea poate fi făcută de către membrii comisiei de concurs ori ai comisiei de soluţionare a contestaţiilor, de către oricare dintre candidaţi sau de către orice persoană interesată.
    (3) În situaţia în care verificările prevăzute la alin. (1) se realizează cu încadrarea în termenele procedurale prevăzute de prezentul regulament şi se constată că sunt respectate prevederile legale privind organizarea şi desfăşurarea concursului, acesta se desfăşoară în continuare.
    (4) În cazul în care aspectele sesizate nu pot fi cercetate cu încadrarea în termenele procedurale prevăzute de prezentul regulament, desfăşurarea concursului va fi suspendată prin ordin al ministrului afacerilor externe, pe o perioadă de 15 zile lucrătoare.
    (5) Suspendarea concursului prevăzută la alin. (4) se finalizează astfel:
    a) dacă comisia desemnată potrivit alin. (1) constată existenţa unor deficienţe în respectarea prevederilor legale, concursul se anulează prin ordin al ministrului afacerilor externe;
    b) dacă se constată că prevederile legale au fost respectate, concursul se reia de la momentul suspendării.


    ART. 29
    În cazul în care, din motive obiective, nu se pot respecta data, ora şi locul desfăşurării concursului:
    a) concursul se amână pentru o perioadă de 15 zile lucrătoare, cu respectarea termenelor prevăzute de prezentul regulament;
    b) concursul se anulează dacă termenul prevăzut la lit. a) nu poate fi respectat.


    ART. 30
    În situaţia constatării necesităţii suspendării/ anulării/amânării/reluării concursului, Ministerul Afacerilor Externe are următoarele obligaţii:
    a) să publice un anunţ în acest sens prin aceleaşi mijloace de informare folosite la publicarea anunţului de concurs;
    b) să informeze candidaţii ale căror dosare de concurs au fost înregistrate, după caz, prin orice mijloc de informare care poate fi dovedit, respectiv publicarea pe site-ul instituţiei/autorităţii publice şi/sau prin poşta electronică.


    ART. 31
    (1) În situaţia reluării procedurii de concurs prevăzute la art. 28 alin. (5) lit. b), candidaţii au posibilitatea de a înlocui, până la data stabilită pentru prima probă, documentele depuse iniţial la dosarul de concurs a căror valabilitate a încetat.
    (2) În situaţia în care concursul se anulează potrivit art. 28 alin. (5) lit. a) şi art. 29 lit. b), candidaţii pot retrage documentele depuse la dosarul de concurs în original, în baza unei solicitări adresate în scris preşedintelui comisiei de concurs.
    (3) Documentele depuse la dosarul de concurs în original se înapoiază candidaţilor declaraţi „respins“, la solicitarea scrisă a acestora. În absenţa unei astfel de solicitări, dosarele depuse de candidaţi se arhivează de către MAE după finalizarea concursului, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016