Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGLEMENTARI CONTABILE din 8 octombrie 2001  armonizate cu Directiva Comunitatilor Economice Europene nr.   86/635/CEE si cu Standardele Internationale de Contabilitate aplicabile institutiilor de credit    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGLEMENTARI CONTABILE din 8 octombrie 2001 armonizate cu Directiva Comunitatilor Economice Europene nr. 86/635/CEE si cu Standardele Internationale de Contabilitate aplicabile institutiilor de credit

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 694 din 1 noiembrie 2001
REGLEMENTĂ?RI CONTABILE din 8 octombrie 2001
armonizate cu Directiva Comunitãţilor Economice Europene nr. 86/635/CEE şi cu Standardele Internaţionale de Contabilitate aplicabile instituţiilor de credit
EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMÂNIEI
MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 694 din 1 noiembrie 2001


DISPOZIŢII GENERALE

Prezentele reglementãri stabilesc principiile şi regulile contabile de baza, forma şi conţinutul situaţiilor financiare anuale, având ca scop general asimilarea deplina a Directivei nr. 86/635/CEE şi continuarea armonizarii cu Standardele Internaţionale de Contabilitate.

Aria de aplicabilitate
1. Prezentele reglementãri privesc întocmirea, prezentarea, aprobarea şi publicarea situaţiilor financiare anuale ale bãncilor, persoane juridice romane, sucursalelor din România ale bãncilor strãine şi ale organizaţiilor cooperatiste de credit, denumite în continuare "instituţii de credit".
În cazul organizaţiilor cooperatiste de credit, situaţiile financiare anuale se întocmesc la nivelul fiecãrei cooperative de credit şi casei centrale a cooperativelor de credit, precum şi la nivelul fiecãrei reţele cooperatiste de credit.
2. Instituţiile de credit vor fi integrate în aria de aplicabilitate a acestor reglementãri dupã urmãtorul program:

A. Începând cu situaţiile financiare ale exerciţiului financiar al anului 2001, prezentele reglementãri se aplica bãncilor, persoane juridice romane, cotate la Bursa de Valori Bucureşti şi unui esantion reprezentativ de bãnci, persoane juridice romane, şi sucursale din România ale bãncilor strãine, conform listei aprobate prin ordin al ministrului finanţelor publice şi al guvernatorului Bãncii Naţionale a României.
B. Începând cu situaţiile financiare ale exerciţiului financiar al anului 2002 prezentele reglementãri se aplica tuturor bãncilor, persoane juridice romane, şi sucursalelor din România ale bãncilor strãine;
C. Începând cu situaţiile financiare ale exerciţiului financiar al anului 2003, prezentele reglementãri se aplica tuturor instituţiilor de credit;
D. În primul an de aplicare a prezentelor reglementãri, instituţiile de credit vor prezenta atât situaţiile financiare anuale întocmite în conformitate cu prezentele reglementãri cat şi pe cele întocmite în conformitate cu prevederile cap. II din Modelele situaţiilor financiar-contabile pentru bãnci şi normele metodologice privind întocmirea şi utilizarea acestora, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor şi al guvernatorului Bãncii Naţionale a României nr. 1524/362/1998, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Din al doilea an de aplicare, instituţiile de credit vor prezenta numai situaţiile financiare anuale întocmite în conformitate cu prezentele reglementãri.

CAP. 1
REGLEMENTÃRI PRIVIND CONTABILITATEA ŞI SITUAŢIILE FINANCIARE ANUALE ALE INSTITUŢIILOR DE CREDIT

SECŢIUNEA 1
CONTABILITATEA INSTITUŢIILOR DE CREDIT

Moneda
1.1. Contabilitatea se tine în limba romana şi în moneda nationala. Contabilitatea operaţiunilor efectuate în valuta se tine atât în moneda nationala, cat şi în valuta. Pentru necesitãţile proprii de informare, instituţiile de credit pot opta pentru întocmirea situaţiilor anuale şi într-o moneda stabilã (EURO, USD) etc.

Obligativitatea organizãrii şi ţinerii contabilitãţii
1.2. Rãspunderea pentru organizarea şi ţinerea contabilitãţii, în conformitate cu prevederile <>Legii contabilitãţii nr. 82/1991 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, revine administratorului sau altei persoane care are obligaţia gestionãrii instituţiei de credit.
În acest scop, persoanele prevãzute la alineatul precedent trebuie sa asigure, potrivit legii, condiţiile necesare pentru: întocmirea documentelor justificative privind operaţiile economice, organizarea şi ţinerea corecta şi la zi a contabilitãţii; organizarea şi efectuarea inventarierii elementelor de activ şi de pasiv, precum şi valorificarea rezultatelor acesteia; respectarea regulilor de întocmire a situaţiilor financiare, publicarea şi depunerea la termen a acestora la organele în drept; pãstrarea documentelor justificative, a registrelor şi situaţiilor financiare şi organizarea contabilitãţii de gestiune adaptatã la specificul instituţiei de credit.
1.3. Potrivit prevederilor <>art. 6 alin. (1) din Legea nr. 82/1991 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi celorlalte prevederi legale referitoare la întocmirea şi utilizarea formularelor privind activitatea financiarã şi contabila*), orice operaţiune economicã efectuatã se consemneazã într-un document care sta la baza înregistrãrilor în contabilitate, dobândind astfel calitatea de document justificativ.
Documentele justificative cuprind, de regula, urmãtoarele elemente principale:
a) denumirea documentului;
b) denumirea şi sediul instituţiei de credit care întocmeşte documentul;
c) numãrul şi data întocmirii acestuia;
d) menţionarea pãrţilor care participa la efectuarea operaţiunii economice (când este cazul);
e) conţinutul operaţiunii economice şi, dacã este cazul, temeiul legal al efectuãrii acesteia;
f) datele cantitative şi valorice aferente operaţiunii efectuate;
g) numele şi prenumele, precum şi semnãturile persoanelor care le-au întocmit, vizat şi aprobat, dupã caz;
h) alte elemente menite sa asigure consemnarea completa a operaţiilor efectuate.

Pãstrarea registrelor şi a documentelor justificative
1.4. Potrivit prevederilor <>art. 25 din Legea nr. 82/1991 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, registrele de contabilitate, precum şi documentele justificative, care stau la baza înregistrãrilor în contabilitate, se pãstreazã, timp de 10 ani, în arhiva instituţiilor de credit, cu începere de la data încheierii exerciţiului în cursul cãruia au fost întocmite, cu excepţia statelor de salarii care se pãstreazã timp de 50 de ani.
Registrele de contabilitate, precum şi documentele justificative se pãstreazã în arhiva, de regula, în forma lor originala, grupate în funcţie de natura operaţiunilor şi în ordine cronologicã, în cadrul exerciţiului financiar la care acestea se referã.
Arhivarea documentelor contabile trebuie sa asigure pãstrarea şi consultarea acestora în termenele prevãzute de lege.
Potrivit prevederilor <>art. 26 din Legea nr. 82/1991 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în caz de pierdere, sustragere sau distrugere a unor documente contabile, se vor lua mãsuri de reconstituire a acestora în termen de maximum 30 de zile de la constatare, potrivit reglementãrilor emise în acest scop.
Responsabilitatea de a reconstitui documentele contabile, în cazurile prevãzute la alineatul precedent, revine administratorilor instituţiei de credit sau altei persoane care are obligaţia gestionãrii instituţiei de credit.
Documentele contabile reconstituite vor purta menţiunea "Reconstituit".

------------
*) Aceste prevederi sunt cuprinse în <>Hotãrârea Guvernului nr. 831/1997 pentru aprobarea modelelor formularelor comune privind activitatea financiarã şi contabila şi a normelor metodologice privind întocmirea şi utlilizarea acestora, în ordinele ministrului finanţelor date în aplicarea acesteia, precum şi în Normele metodologice de întocmire şi utilizare a formularelor tipizate, comune pe economie, care nu au regim special, privind activitatea financiarã şi contabila, precum şi a modelelor acestora, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor nr. 425/1998 .

SECŢIUNEA a 2-a
EXERCIŢIUL FINANCIAR

Exerciţiul financiar începe la 1 ianuarie şi se încheie la 31 decembrie, cu excepţia primului an de activitate, când acesta începe la data infiintarii, respectiv înmatriculãrii, potrivit legii, la registrul comerţului.

SECŢIUNEA a 3-a
SITUAŢIILE FINANCIARE ANUALE ALE INSTITUŢIILOR DE CREDIT

3.1. Fiecare instituţie de credit are obligaţia sa întocmeascã situaţii financiare anuale.
3.2. Situaţiile financiare anuale ale unei instituţii de credit trebuie sa cuprindã:
a) bilanţul;
b) contul de profit şi pierdere;
c) situaţia modificãrilor capitalului propriu;
d) situaţia fluxurilor de trezorerie;
e) politici contabile şi note explicative.
3.3. Situaţiile financiare anuale trebuie sa ofere o imagine fidela a poziţiei financiare, performantei, modificãrilor capitalului propriu şi fluxurilor de trezorerie ale instituţiei de credit pentru respectivul exerciţiu financiar.
3.4. Situaţiile financiare anuale trebuie sa respecte prevederile <>Legii nr. 82/1991 , republicatã, cu modificãrile şi competarile ulterioare, ale prezentelor reglementãri, ale Cadrului general de întocmire şi prezentare a situaţiilor financiare, elaborat de Comitetul pentru Standardele Internaţionale de Contabilitate, şi ale Standardelor Internaţionale de Contabilitate.
În cazul în care situaţiile financiare anuale respecta în totalitate prevederile prezentelor reglementãri, dar nu respecta în totalitate prevederile Standardelor Internaţionale de Contabilitate (de exemplu: prevederi referitoare la inflaţie şi/sau consolidare), raportul de audit trebuie sa facã referiri concrete la aceste aspecte.
3.5. Dacã nu exista nici un Standard Internaţional de Contabilitate relevant, administratorii instituţiei de credit vor elabora politici contabile în acord cu "Cadrul general de întocmire şi prezentare a situaţiilor financiare", prevãzut de Standardele de Contabilitate Internaţionale, şi se vor asigura ca situaţiile financiare anuale furnizeazã informaţii care sa fie:
a) relevante pentru nevoile utilizatorilor de luare a deciziilor; şi
b) credibile în sensul ca:

i) reprezintã fidel rezultatele şi poziţia financiarã a instituţiei de credit;
ii) reflecta substanta economicã a evenimentelor şi tranzacţiilor şi nu doar forma juridicã;
iii) sunt neutre, adicã nepartinitoare;
iv) sunt prudente;
v) sunt complete sub toate aspectele semnificative.

3.6. <>Legea nr. 82/1991 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, va fi aplicatã împreunã cu:
- Reglementãrile contabile armonizate cu Directiva Comunitãţilor Economice Europene nr. 86/635/CEE şi cu Standardele Internaţionale de Contabilitate aplicabile instituţiilor de credit;
- Cadrul general de întocmire şi prezentare a situaţiilor financiare prevãzut de Standardele Internaţionale de Contabilitate;
- Standardele Internaţionale de Contabilitate.
3.7. La elaborarea prezentelor reglementãri contabile aplicabile instituţiilor de credit s-a avut în vedere asigurarea conformitatii cu prevederile Directivei Comunitãţilor Economice Europene nr. 86/635/CEE , cu cele ale Cadrului general de întocmire şi prezentare a situaţiilor financiare, elaborat de Comitetul pentru Standardele Internaţionale de Contabilitate, şi cu cele ale Standardelor Internaţionale de Contabilitate.
În situaţiile în care tratamentul contabil prevãzut de Directiva Comunitãţilor Economice Europene nr.86/635/CEE este diferit de cel cuprins în Standardele Internaţionale de Contabilitate, pe perioada de implementare a programului de dezvoltare a sistemului de contabilitate, instituţiile de credit vor aplica prevederile Directivei Comunitãţilor Economice Europene nr.86/635/CEE .
3.8. Dacã în împrejurãri speciale ce privesc o instituţie de credit, respectarea uneia din prevederile prezentelor reglementãri, ale Cadrului general de întocmire şi prezentare a situaţiilor financiare, prevãzut de Standardele Internaţionale de Contabilitate, şi ale Standardelor Internaţionale de Contabilitate nu rãspunde cerintei de a prezenta o imagine fidela, administratorii instituţiei de credit se pot abate de la cerinţele acestora atât cat este necesar pentru a prezenta o imagine fidela. În acest caz, instituţia de credit trebuie sa prezinte în notele explicative urmãtoarele aspecte:
a) faptul ca administratorii au ajuns la concluzia ca situaţiile financiare anuale prezintã o imagine fidela a poziţiei financiare, perfomantei, fluxurilor de trezorerie şi a modificãrilor capitalului propriu;
b) menţiunea ca instituţia de credit a respectat sub toate aspectele semnificative prevederile prezentelor reglementãri contabile, ale Cadrului general de întocmire şi prezentare a situaţiilor financiare, prevãzut de Standardele Internaţionale de Contabililate, şi ale Standardelor Internaţionale de Contabilitate, cu excepţia abaterilor de la o anumitã cerinta a acestora, în vederea obţinerii unei imagini fidele;
c) prevederea sau standardul de la care s-a fãcut abatere, natura acesteia, tratamentul contabil solicitat de reglementãri sau de standarde şi motivul pentru care tratamentul prevãzut de reglementãri sau de standarde a fost considerat necorespunzãtor în împrejurãrile respective, precum şi tratamentul adoptat;
d) impactul financiar al abaterilor asupra capitalurilor proprii, profitului net sau pierderii nete a instituţiei de credit, activelor, datoriilor şi asupra fluxurilor de trezorerie ale instituţiei de credit, pentru fiecare dintre exerciţiile financiare prezentate.

SECŢIUNEA a 4-a
FORMA ŞI CONŢINUTUL SITUAŢIILOR FINANCIARE ANUALE ALE INSTITUŢIILOR DE CREDIT

Aspecte generale
4.1. Potrivit prevederilor acestor reglementãri:
a) Bilanţul trebuie sa prezinte cel puţin posturile enumerate în formatul de bilanţ prezentat la pct. 4.10;
b) Contul de profit şi pierdere trebuie sa prezinte cel puţin elementele enumerate în formatul de cont de profit şi pierdere prezentat la pct. 4.58;
c) Situaţia fluxurilor de trezorerie va prezenta informaţiile cerute de IAS 7;
d) Situaţia modificãrilor capitalului propriu va prezenta informaţiile cerute de Standardele Internaţionale de Contabilitate.
4.2. Fiecare element obligatoriu prezentat în situaţiile financiare anuale ale unei instituţii de credit conform pct. 4.1 poate fi prezentat mai detaliat decât se cere în formatul adoptat, dacã aceasta detaliere concura la prezentarea unei informaţii mai elocvente pentru utilizatorii de informaţii.
4.3. Bilanţul unei instituţii de credit şi contul de profit şi pierdere al acesteia pot fi dezvoltate cu orice element de activ sau pasiv, venit sau cheltuiala, care nu este prevãzut în formatul adoptat.
4.4. Structura bilanţului şi a contului de profit şi pierdere, în special în ceea ce priveşte formatul obligatoriu, nu poate fi modificatã de la un exerciţiu financiar la altul. În cazuri excepţionale se admit derogãri de la aceasta regula. Orice derogare trebuie prezentatã în notele explicative, împreunã cu motivele care au determinat-o.
4.5. Elementele din bilanţ şi contul de profit şi pierdere indicate cu litere mici pot fi combinate într-un singur element în situaţiile financiare anuale ale unei instituţii de credit dacã:
a) valorile individuale nu sunt semnificative pentru evaluarea poziţiei financiare şi a performantei instituţiei de credit pentru exerciţiul financiar respectiv.
Sau
b) cumularea imbunatateste claritatea prezentãrii; valorile individuale ale oricãror elemente combinate în acest fel vor fi prezentate în notele explicative.
4.6. În notele explicative trebuie sa se prezinte separat repartizarea profitului net pe destinaţii, respectiv:
a) dividendele propuse spre a fi plãtite. În conformitate cu prevederile IAS 10, dacã aceste dividende sunt propuse sau declarate dupã data bilanţului, instituţia de credit nu trebuie sa le recunoascã ca datorie la data bilanţului;
b) sumele repartizate la rezerve;
c) sumele repartizate pentru acoperirea pierderilor contabile din anii precedenti;
d) alte repartizari.
4.7. Pentru fiecare post, respectiv element, prezentat în bilanţul sau în contul de profit şi pierdere al unei instituţii de credit, valoarea corespunzãtoare pentru exerciţiul financiar precedent trebuie prezentatã într-o coloana separatã.
4.8. În situaţia în care valorile corespunzãtoare exerciţiului financiar curent şi precedent înscrise în bilanţ şi în contul de profit şi pierdere nu sunt comparabile, cele aferente exerciţiului precedent trebuie retratate corespunzãtor, astfel încât sa se asigure comparabilitatea. Rezultatele retratarii, motivele pentru care a fost facuta şi modalitatea de efectuare a acesteia trebuie prezentate în notele explicative.
4.9. Nu se vor menţine în bilanţ şi în contul de profit şi pierdere acele elemente (posturi) pentru care nu exista valori atât în exerciţiul financiar curent, cat şi în cel precedent.

Formatul cerut pentru bilanţ şi contul de profit şi pierdere
4.10. Formatul cerut pentru bilanţ este urmãtorul:

Bilanţ

Activ
1. Casa, disponibilitati la bãnci centrale
2. Efecte publice şi alte titluri acceptate pentru refinantare la bãncile centrale
(a) Efecte publice şi valori asimilate
(b) Alte titluri acceptate pentru refinantare la bãncile centrale
3. Creanţe asupra instituţiilor de credit
(a) la vedere
(b) alte creanţe
4. Creanţe asupra clientelei
5. Obligaţiuni şi alte titluri cu venit fix
(a) emise de organisme publice
(b) emise de alţi emitenti, din care:
- obligaţiuni proprii
6. Acţiuni şi alte titluri cu venit variabil
7. Participatii, din care:
- participatii la instituţii de credit
8. Pãrţi în cadrul societãţilor comerciale legate, din care:
- pãrţi în cadrul instituţiilor de credit
9. Imobilizari necorporale, din care:
- cheltuieli de constituire
- fondul comercial, în mãsura în care a fost achiziţionat cu titlu oneros
10. Imobilizari corporale, din care:
- terenuri şi clãdiri utilizate în scopul desfãşurãrii activitãţilor proprii
11. Capital subscris nevarsat
12. Acţiuni şi pãrţi proprii
13. Alte active
14. Cheltuieli înregistrate în avans şi venituri angajate
Total activ

Pasiv
1. Datorii privind instituţiile de credit
(a) la vedere
(b) la termen
2. Datorii privind clientela
(a) depozite, din care:
- la vedere
- la termen
(b) alte datorii, din care:
- la vedere
- la termen
3. Datorii constituite prin titluri
(a) titluri de piata interbancara, obligaţiuni, titluri de creanta negociabile în circulaţie
(b) alte titluri
4. Alte pasive
5. Venituri înregistrate în avans şi datorii angajate
6. Provizioane pentru riscuri şi cheltuieli, din care:
(a) provizioane pentru pensii şi obligaţii similare
(b) alte provizioane
7. Datorii subordonate
8. Capital social subscris
9. Prime legate de capital
10. Rezerve
11. Rezerve din reevaluare
12. Rezultatul reportat
13. Rezultatul exerciţiului financiar
Total pasiv

Elemente în afarã bilanţului
1. Datorii contingente, din care:
- acceptãri şi andosari
- garanţii şi active gajate
2. Angajamente, din care:
- angajamente aferente tranzacţiilor de vânzare cu posibilitate de rãscumpãrare

Reglementãri referitoare la bilanţ
4.11. Bilanţul este documentul contabil de sinteza prin care se prezintã elementele de activ şi de pasiv ale instituţiei de credit la încheierea exerciţiului financiar, precum şi în celelalte situaţii prevãzute de lege.
Bilanţul cuprinde toate elementele de activ şi de pasiv grupate dupã natura, destinaţie şi lichiditate, respectiv, natura, provenienta şi exigibilitate.
4. 12. În cazul în care un element de activ sau o datorie este în relatie cu mai mult de un alt element bilantier, relaţia sa cu celelalte elemente trebuie prezentatã fie sub elementul la care apare, fie în notele explicative, dacã prezentarea este esenţialã pentru înţelegerea situaţiilor financiare anuale.
4.13. Acţiunile şi pãrţile proprii, precum şi acţiunile deţinute în filiale vor fi prezentate distinct la posturile prevãzute pentru acestea.
4.14. Toate angajamentele sub forma garanţiilor, girurilor şi ipotecilor de orice fel, în cazul în care nu îndeplinesc condiţiile pentru a fi recunoscute în bilanţ ca active sau datorii, trebuie sa fie prezentate în mod clar în notele explicative. Pentru orice garanţie semnificativã care a fost constituitã trebuie facuta o prezentare detaliatã, fãcându-se totodatã distincţie atât între diferitele tipuri de garanţii recunoscute de legislaţia romana, cat şi între acestea şi tipurile de garanţii pe care legislaţia romana nu le recunoaşte. Dacã angajamentele menţionate mai sus exista fata de societãţi din cadrul grupului, se va face o prezentare separatã.
4.15. Cu excepţia situaţiilor menţionate la pct. 4.5, pentru fiecare element de activ reprezentând active imobilizate care se prezintã în cadrul posturilor 5, 6, 7, 8, 9 şi 10 trebuie furnizate urmãtoarele informaţii în notele explicative:
a) valorile corespunzãtoare care privesc acest element, la începutul şi la încheierea exerciţiului financiar;
b) miscarile privind acest element ocazionate de:
(i) modificarea valorii (inclusiv reevaluari) în cursul exerciţiului, conform regulilor şi metodelor menţionate la pct. 5.37 şi respectiv la pct. 5.39;
(ii) intrari de active în timpul exerciţiului financiar;
(iii) iesiri de active în timpul exerciţiului respectiv; şi
(iv) transferurile de active cãtre şi din acel post bilantier, efectuate în timpul exerciţiului.
4.16. Valorile prezentate conform pct. 4.15 lit. a) se vor determina pe baza:
a) costului de achiziţie sau costului de producţie; sau
b) regulilor şi metodelor menţionate la pct. 5.37 şi 5.39 fãrã a se tine seama de amortizare şi de provizioanele pentru depreciere, dupã caz.
4.17. Pentru fiecare element de activ imobilizat se va prezenta, în condiţiile pct. 4.15:
a) valoarea amortizarii cumulate şi a provizioanelor pentru depreciere la începutul şi la sfârşitul exerciţiului;
b) valoarea amortizarii şi a provizioanelor pentru depreciere care privesc exerciţiul financiar respectiv;
c) valoarea ajustarilor efectuate cu privire la amortizari şi provizioane pentru depreciere în cursul exerciţiului, ca urmare a iesirii de active imobilizate;
d) valoarea ajustarilor efectuate asupra amortizarii şi provizioanelor pentru depreciere care privesc exerciţiile anterioare.
4.18. În cazul în care în primul exerciţiu financiar de aplicare a acestor reglementãri, costul de achiziţie sau costul de producţie al unui activ nu este cunoscut şi nu exista informaţii privind preţurile sau cheltuielile necesare pentru determinarea lui sau în cazul în care astfel de informaţii nu pot fi obţinute fãrã cheltuieli sau întârzieri nejustificate, costul de achiziţie sau costul de producţie va fi reprezentat, pentru respectarea pct. 5.16 - 5.27, de valoarea justa atribuitã activului. Aceasta situaţie va fi prezentatã la începutul exerciţiului financiar.
4.19. În cazul în care se aplica prevederile pct. 5.39 miscarile elementelor reprezentând active imobilizate la care se referã pct. 4.15 lit. b) se vor prezenta, ţinându-se seama de valoarea rezultatã din reevaluare.
4.20. Drepturile asupra imobilizarilor şi alte drepturi similare, asa cum sunt ele definite prin lege, vor fi prezentate la elementele bilantiere corespunzãtoare.
4.21. Cheltuielile efectuate în cursul exerciţiului financiar, dar care se referã la un exerciţiu ulterior, precum şi veniturile care se înregistreazã în exerciţiul financiar în care au apãrut, fãrã a se tine seama de momentul efectiv al încasãrii acestora, se vor prezenta la "Cheltuieli înregistrate în avans şi venituri angajate". Acest element se va prezenta în bilanţ la elementul de Activ 14.
Atunci când orice valoare prezentatã în cadrul elementului de Activ 14 - Cheltuieli înregistrate în avans şi venituri angajate este semnificativã, în notele explicative trebuie prezentate particularitãţile fiecãrei categorii de cheltuieli înregistrate în avans şi venituri angajate, precum şi explicaţii privind natura şi valoarea acestora.
4.22. Veniturile recunoscute înainte de data încheierii exerciţiului, dar care se referã la un exerciţiu financiar ulterior, precum şi cheltuielile care se înregistreazã în exerciţiul financiar în care au apãrut, fãrã a se tine seama de momentul efectiv al plãţii acestora, se vor prezenta la "Venituri înregistrate în avans şi datorii angajate". Acest element se va prezenta în bilanţ la elementul de Pasiv 5.
Atunci când orice valoare prezentatã în cadrul elementului de Pasiv 5 - Venituri înregistrate în avans şi datorii angajate este semnificativã, în notele explicative trebuie prezentate particularitãţile fiecãrei categorii de venituri înregistrate în avans şi datorii angajate, precum şi explicaţii privind natura şi valoarea acestora.
4.23. Un provizion va fi recunoscut numai în momentul în care:
a) o instituţie de credit are o obligaţie curenta (legalã sau implicita) generata de un eveniment anterior,
b) este probabil ca o ieşire de resurse care sa afecteze beneficiile economice sa fie necesarã pentru a onora obligaţia respectiva; şi
c) poate fi realizatã o buna estimare a valorii obligaţiei.
Dacã aceste condiţii nu sunt îndeplinite, nu trebuie recunoscut un provizion.
4.24. Provizioanele pentru riscuri şi cheltuieli nu pot avea drept scop corectarea valorilor elementelor de activ, iar suma lor trebuie corelata strict cu riscurile şi cheltuielile previzibile.
4.25. Provizioanele care figureazã în bilanţ la postul 6 (b) "alte provizioane" trebuie prezentate în notele explicative în mãsura în care acestea sunt semnificative.

Activ: Elementul 1 - Casa, disponibilitati la bãnci centrale
4.26. Acest element cuprinde:
- numerarul aflat în casieria bãncii, bancnote şi monede româneşti şi strãine care au curs legal;
- cecuri de cãlãtorie cumpãrate şi neremise spre încasare emitentilor;
- soldurile conturilor de disponibilitati la bãncile centrale şi instituţiile de emisiune din România şi/sau din ţãrile unde instituţia de credit este implantata. Aceste solduri trebuie sa fie disponibile cu promptitudine în orice moment.
Celelalte creanţe privind aceste instituţii trebuie prezentate la "Creanţe asupra instituţiilor de credit" (elementul de Activ 3).

Activ: Elementul 2 - Efecte publice şi alte titluri acceptate pentru refinantare la bãncile centrale
4.27. Acest element trebuie sa cuprindã, la lit.(a), certificatele de trezorerie şi titlurile de creanta asupra organismelor publice, emise în România, precum şi instrumente de aceeaşi natura emise în strãinãtate, în situaţiile în care sunt acceptate pentru refinantare de banca centrala a tarii sau ţãrilor în care este implantata instituţia de credit. Acele titluri de creanta emise de organismele publice care nu îndeplinesc condiţiile de mai sus trebuie prezentate la subelementul 5 (a) de Activ.
4.28. Acest element trebuie sa cuprindã, la lit.(b), titluri acceptate pentru refinantare de banca centrala a tarii sau ţãrilor în care este implantata instituţia de credit, cum ar fi titlurile deţinute în portofoliu, care au fost achiziţionate de la instituţii de credit sau de la clientela, în cazul în care sunt acceptate, conform legislaţiei naţionale, pentru refinantare de banca centrala a tarii sau ţãrilor în care este implantata instituţia de credit.

Activ: Elementul 3 - Creanţe usupra instituţiilor de credit
4.29. Acest element cuprinde ansamblul creanţelor, inclusiv creanţele subordonate generate de operaţiunile bancare cu instituţiile de credit naţionale şi strãine ale instituţiei de credit care întocmeşte situaţiile fianciar-contabile anuale, indiferent de destinatiile lor actuale, cu excepţia creanţelor materializate printr-un titlu care trebuie prezentate la elementul 5 din Activ.

Activ: Elementul 4 - Creanţe asupra clientelei
4.30. Acest element cuprinde ansamblul creanţelor, inclusiv creanţele subordonate şi creanţele aferente operaţiunilor de factoring, pentru instituţiile de credit care efectueazã acest gen de operaţiuni cu caracter accesoriu, deţinute asupra clienţilor nationali şi strãini, alţii decât instituţiile de credit, indiferent de destinatiile lor actuale. Singura excepţie o reprezintã creanţele materializate printr-un titlu care trebuie prezentate la elementul 5 din Activ.

Activ: Elementul 5 - Obligaţiuni şi alte titluri cu venit fix
4.31. Acest element cuprinde obligaţiunile şi alte titluri cu venit fix, inclusiv titlurile subordonate, emise de instituţiile de credit, de alte societãţi sau de organisme publice; asemenea titluri emise de organismele publice trebuie incluse numai în cazul în care nu trebuie prezentate la elementul 2 din Activ.
4.32. Sunt asimilate obligaţiunilor şi altor titluri cu venit fix titlurile cu dobanda care variaza în funcţie de anumiti factori specifici, ca de exemplu rata dobânzii pe piata interbancara sau pe piata europeanã.
4.33. Doar obligaţiunile proprii rãscumpãrate şi negociabile pot fi incluse în subelementul 5 (b).

Pasiv: Elementul 1 - Datorii privind instituţiile de credit
4.34. Acest element cuprinde ansamblul datoriilor, cu titlu de operaţiuni bancare, fata de alte instituţii de credit naţionale sau strãine, ale instituţiei de credit care întocmeşte situaţiile financiare anuale, indiferent de destinatiile lor actuale, cu excepţia datoriilor subordonate, care trebuie prezentate la elementul 7 din Pasiv şi a datoriilor constituite prin titluri, care trebuie prezentate la elementul 3 sau la elementul 7 din Pasiv.

Pasiv: Elementul 2 - Datorii privind clientela
4.35. Acest element cuprinde ansamblul datoriilor fata de clientela, alta decât instituţiile de credit, cu excepţia datoriilor subordonate, care trebuie prezentate la elementul 7 din Pasiv şi a datoriilor materializate prin titluri care trebuie prezentate la elementul 3 sau la elementul 7 din Pasiv.
4.36. În acest element nu se includ certificatele de depozit care sunt titluri negociabile.

Pasiv: Elementul 3 - Datorii constituite prin titluri
4.37. Acest element cuprinde datoriile constituite prin titluri cesionabile, emise de instituţia de credit în România şi în strãinãtate, cu excepţia titlurilor subordonate care sunt înscrise la elementul 7 din Pasiv. De asemenea, se înscriu certificatele de depozit, titlurile de piata interbancara şi titlurile de creanţe negociabile emise în România, titlurile de aceeaşi natura emise în strãinãtate, precum şi obligaţiile şi alte titluri cu venit fix.

Pasiv: Elementul 7 - Datorii subordonate
4.38. În aceasta poziţie se înregistreazã fondurile provenind din emisiunea de titluri sau din împrumuturi subordonate, a cãror rambursare, în caz de lichidare a bãncii, nu este posibila, decât dupã plata celorlalţi creantieri.

Pasiv: Elementul 8 - Capital social subscris
4.39. Acest element cuprinde toate sumele, indiferent de destinaţia lor actuala, care, în funcţie de natura juridicã a instituţiei respective, sunt privite, în conformitate cu legislaţia nationala, ca fiind pãrţi subscrise de cãtre acţionari sau alţi investitori.

Pasiv: Elementul 10 - Rezerve
4.40. Acest element cuprinde rezervele legale, rezerva generalã pentru riscul de credit, rezervele statutare sau contractuale, rezervele pentru acţiuni şi pãrţi proprii şi alte rezerve.

Elemente în afarã bilanţului: 1 - Datorii contingente
4.41. Acest element cuprinde toate tranzacţiile prin care o instituţie de credit a garantat obligaţiile unei terţe pãrţi.
4.42. În notele explicative trebuie prezentate natura şi valoarea oricãrui tip de angajament de garanţie, care este semnificativ în raport cu ansamblul activitãţii instituţiei de credit.
4.43. Angajamentele reprezentând andosari de efecte rescontate, precum şi acceptarile se includ la acest element.
4.44. Garanţiile şi activele gajate cuprind toate garanţiile asumate şi activele date în garanţie în contul unei terţe pãrţi, în special cautiunile şi acreditivele irevocabile.

Elemente în afarã bilanţului: 2 - Angajamente
4.45. Acest element cuprinde toate angajamentele irevocabile care ar putea da naştere unui risc.
4.46. În notele explicative trebuie prezentate natura şi valoarea oricãrui tip de angajament de finanţe, care este semnificativ în raport cu ansamblul activitãţii instituţiei de credit.
4.47. Angajamentele rezultate din tranzacţii de vânzare cu posibilitate de rãscumpãrare cuprind angajamentele asumate de cãtre o instituţie de credit în cadrul tranzacţiilor de vânzare cu posibilitate de rãscumpãrare, pe baza unor contracte ferme de vânzare cu optiuni de rãscumpãrare, în înţelesul pct. 4.57.

Creanţele şi datoriile cãtre anumite societãţi
4.48. Urmãtoarele informaţii trebuie sa fie prezentate în notele explicative.
Valorile urmãtoarelor elemente trebuie sa fie prezentate pentru fiecare din elementele de Activ de la 2 - 5:
a) creanţele (reprezentate sau nu prin titluri) asupra societãţilor legate;
b) creanţe (reprezentate sau nu prin titluri) asupra societãţilor în care instituţia de credit are un interes de participare.
Valorile urmãtoarelor elemente trebuie sa fie prezentate pentru fiecare din elementele de Pasiv 1, 2, 3 şi 7:
a) datoriile (reprezentate sau nu prin titluri) fata de societãţile legate;
b) datoriile (reprezentate sau nu prin titluri) asupra societãţilor în care instituţia de credit are un interes de participare.

Active subordonate
4.49. Activele subordonate trebuie prezentate cu detalierea celor semnificative în notele explicative.
4.50. În acest scop, activele (reprezentate sau nu prin titluri) sunt subordonate dacã, în cazul lichidãrii sau al falimentului, vor fi rambursate numai dupã satisfacerea celorlalţi creditori.

Active gajate
4.51. Activele gajate sau date în garanţie, cu excepţia numerarului sunt menţinute în toate cazurile în bilanţul instituţiei de credit, iar activele primite în gaj sau garanţie, cu excepţia numerarului, nu figureazã în bilanţul instituţiei de credit, chiar dacã se referã la angajamente proprii sau în contul terţilor.

Credite consortiale de finanţare
4.52. În cazul acestor credite, fiecare instituţie de credit care face parte din consortiu sau sindicat prezintã doar acea parte din credit pe care aceasta a finanţat-o.
4.53. În cazul unui credit consortial, dacã valoarea fondurilor garantate de o instituţie de credit depãşeşte suma pe care aceasta a finanţat-o, garanţia suplimentarã trebuie prezentatã ca datorie contingenta (la elementul 1 în afarã bilanţului, rândul 2).

Fonduri administrate
4.54. Fondurile pe care o instituţie de credit le administreazã în nume propriu dar în contul unei terţe pãrţi trebuie sa fie prezentate în bilanţ dacã instituţia de credit achiziţioneazã titlul legal pentru activele respective. Valoarea totalã a unor asemenea active şi datorii trebuie sa fie prezentatã separat, sau în notele explicative, detaliate conform diferitelor elemente de Activ şi Pasiv.
4.55. Activele achiziţionate în numele şi în contul unei terţe pãrţi nu trebuie sa fie prezentate în bilanţ.

Pensiuni şi tranzacţii de vânzare cu posibilitate de rãscumpãrare
4.56. În cazul pensiunilor, activele cedate continua sa figureze în bilanţul cedentului; preţul de achiziţie primit de cedent trebuie prezentat ca o suma datoratã celui la care a fost transferat activul (cesionarului). Acesta nu are dreptul sa prezinte activele transferate în bilanţul sau; preţul de cesiune trebuie sa fie prezentat ca o datorie a cesionarului. Valoarea activelor transferate trebuie sa fie prezentatã într-o nota explicativa de cãtre transferator.
4.57. În cazul unei tranzacţii consideratã vânzare cu posibilitate de rãscumpãrare, cedentul nu are dreptul sa prezinte în bilanţul sau activele transferate; aceste elemente trebuie sa fie prezentate ca active în bilanţul celui la care au fost transferate (cesionarului). Cedentul trebuie sa includã la elementul 2 în afarã bilanţului o suma egala cu preţul convenit la care acesta îşi poate exercita opţiunea de rãscumpãrare.

Contul de profit şi pierdere
4.58. Formatul cerut pentru contul de profit şi pierdere este urmãtorul:

Contul de profit şi pierdere
----------------------------
1. Dobânzi de primit şi venituri asimilate, din care:
- aferente obligaţiunilor şi altor titluri cu venit fix
2. Dobânzi de plãtit şi cheltuieli asimilate
3. Venituri privind titlurile
(a) Venituri din acţiuni şi alte titluri cu venit variabil
(b) Venituri de participatii
(c) Venituri din pãrţi în cadrul societãţilor comerciale legate
4. Venituri din comisioane
5. Cheltuieli cu comisioane
6. Profit sau pierdere neta din operaţiuni financiare
7. Alte venituri din exploatare
8. Cheltuieli administrative generale
(a) Cheltuieli cu personalul, din care:
- Salarii
- Cheltuieli cu asigurãrile sociale, din care:
- cheltuieli aferente pensiilor
(b) Alte cheltuieli administrative
9. Corectii asupra valorii imobilizarilor necorporale şi corporale
10. Alte cheltuieli de exploatare
11. Corectii asupra valorii creanţelor şi provizioanelor pentru datorii contingente şi angajamente
12. Reluari din corectii asupra valorii creanţelor şi provizioanelor pentru datorii contingente şi angajamente
13. Corectii asupra valorii titlurilor transferabile care au caracter de imobilizari financiare, a participatiilor şi a pãrţilor în cadrul societãţilor comerciale legate
14. Reluari din corectii asupra valorii titlurilor transferabile care au caracter de imobilizari financiare, a participatiilor şi a pãrţilor în cadrul societãţilor comerciale legate
15. Impozitul pe rezultatul activitãţii curente
16. Rezultatul activitãţii curente dupã impozitare
17. Venituri extraordinare
18. Cheltuieli extraordinare
19. Rezultatul activitãţii extraordinare
20. Impozitul pe rezultatul activitãţii extraordinare
21. Rezultatul activitãţii extraordinare dupã impozitare
22. Alte impozite ce nu apar în elementele de mai sus
23. Rezultatul exerciţiului financiar
24. Rezultatul pe acţiune
- de baza
- diluat

Reglementãri referitoare la contul de profit şi pierdere
4.59. Contul de profit şi pierdere cuprinde: veniturile şi cheltuielile exerciţiului, grupate dupã natura lor, precum şi rezultatul exerciţiului financiar (profit sau pierdere).
Rezultatul pe acţiune se prezintã atât pentru exerciţiul curent, cat şi pentru cel precedent, indiferent ca este pozitiv sau negativ, în conformitate cu prevederile IAS 33.
4.60. În notele explicative se vor prezenta informaţii privind valoarea şi natura veniturilor şi cheltuielilor extraordinare (prezentate la poz. 17 şi 18), cu excepţia cazului în care aceste valori sunt nesemnificative pentru aprecierea rezultatelor. În mod similar, vor fi prezentate veniturile şi cheltuielile care se referã la exerciţiul financiar precedent.

Elementul 1 - Dobânzi de primit şi venituri asimilate
4.61. Acest element cuprinde veniturile generate de activitatea bancarã, incluzând:
a) veniturile realizate provenind din elementele înscrise la poz. 1 - 5 şi 13 din activul bilanţului, oricum ar fi calculate.
Asemenea venituri trebuie sa includã şi veniturile generate de eşalonarea discountului pentru activele achiziţionate la o valoare mai mica şi datoriile contractate la o valoare mai mare şi suma de plãtit la scadenta;
b) veniturile rezultate din operaţiunile de schimb la termen încheiate cu scop de acoperire, eşalonate pe durata efectivã a operaţiunii şi care au caracter de dobanda;
c) taxe şi comisioane de primit, cu caracter de dobanda şi calculate în funcţie de durata sau la valoarea creanţei sau a angajamentului dat.

Elementul 2 - Dobânzi de plãtit şi cheltuieli asimilate
4.62. Acest element cuprinde cheltuielile generate de activitatea bancarã, incluzând:
a) cheltuieli provenind din elementele înscrise la poz. 1 - 4 şi 7 din pasivul bilanţului, oricum ar fi calculate.
Asemenea cheltuieli trebuie sa includã şi cheltuielile generate de eşalonarea primei pentru activele achiziţionate la o valoare mai mica şi datoriile contractate la o valoarea mai mare şi suma de plãtit la scadenta;
b) cheltuieli rezultate din operaţiunile de schimb la termen încheiate cu scop de acoperire, eşalonate pe durata efectivã a operaţiunii şi care au caracter de dobanda;
c) taxe şi comisioane de plãtit, cu caracter de dobanda şi calculate în funcţie de durata sau valoarea datoriei sau a angajamentului primit.

Elementul 3 - Venituri privind titlurile
4.63. Acest element cuprinde dividendele şi alte venituri aferente acţiunilor şi altor titluri cu venit variabil (titluri de participare, titluri ale activitãţii de portofoliu şi pãrţi în societãţile comerciale legate). Venitul din acţiuni în societãţi de investiţii trebuie, de asemenea, inclus la acest element.

Elementul 4 - Venituri din comisioane şi elementul 5 - Cheltuieli cu comisioane
4.64. Fãrã a incalca prevederile pct. 4.61 şi 4.62, veniturile din comisioane includ veniturile aferente serviciilor acordate terţelor pãrţi, iar cheltuielile cu comisioanele includ cheltuielile aferente serviciilor primite de la terţe pãrţi, în special:
- comisioane pentru garanţii, administrarea creditelor în contul altor creditori şi pentru tranzacţiile cu titluri în contul unor terţe pãrţi;
- comisioane pentru plata operaţiunilor comerciale şi alte cheltuieli sau venituri aferente acestora, cheltuieli de administrare a conturilor şi comisioane pentru pãstrarea în custodie şi administrarea titlurilor;
- comisioane percepute pentru operaţiunile de schimb şi pentru vânzarea şi cumpãrarea de monede sau metale preţioase în contul unor terţe pãrţi;
- comisioane percepute în calitate de intermediar pentru operaţiuni de credit sau de plasament a contractelor de economii sau a celor de asigurãri.

Elementul 6 - Profit sau pierdere neta din operaţiuni financiare
4.65. Acest element cuprinde:
a) rezultatul net din tranzacţii cu titluri care nu au caracter de imobilizari financiare şi corectiile şi reluarile din corectii asupra valorilor acestor titluri;
b) rezultatul net din operaţiunile de schimb, fãrã a incalca prevederile pct. 4.61. lit. b) şi 4.62 lit. b);
c) rezultatul net din alte operaţiuni de vânzare-cumpãrare care implica instrumente financiare, inclusiv metale preţioase.

Elementul 11 - Corectii asupra valorii creanţelor şi provizioanelor pentru datorii contingente şi angajamente şi elementul 12 - Reluari din corectii asupra valorii creanţelor şi provizioanelor pentru datorii contingente şi angajamente
4.66. Aceste elemente cuprind:
- cheltuieli pentru corectii asupra valorii creanţelor prezentate la elementele 3 şi 4 din Activul bilanţului şi venituri din recuperari de creanţe trecute anterior pe pierderi;
- cheltuieli pentru corectii asupra elementelor din afarã bilanţului prezentate la elementele în afarã bilanţului 1 şi 2 şi reluari din corectii asupra valorii provizioanelor constituite anterior.

Elementul 13 - Corectii asupra valorii titlurilor transferabile care au caracter de imobilizari financiare, a participatiilor şi a pãrţilor în cadrul societãţilor comerciale legate şi elementul 14 - Reluari din corectii asupra valorii titlurilor transferabile care au caracter de imobilizari financiare, a participatiilor şi a pãrţilor în cadrul societãţilor comerciale legate
4.67. Aceste elemente cuprind:
- cheltuieli pentru corectiile asupra valorilor elementelor de Activ de la 5 - 8;
- reluari din corectii efectuate anterior asupra elementelor respective, în mãsura în care şi veniturile se referã la titluri înregistrate ca imobilizari financiare.

Situaţia fluxurilor de trezorerie
4.68. Situaţia fluxurilor de trezorerie se întocmeşte potrivit prevederilor IAS 7. În cap. 3 "Formatul bilanţului, contului de profit şi pierdere, situaţiei fluxurilor de trezorerie, situaţiei modificãrii capitalului propriu şi exemple de prezentare a notelor explicative" sunt prezentate exemple ale modelelor fluxurilor de trezorerie folosind metoda directa şi metoda indirecta.

Situaţia modificãrilor capitalului propriu
4.69. Situaţia modificãrilor capitalului propriu este prezentatã ca o componenta a situaţiilor financiare anuale, care sa evidentieze:
a) profitul net sau pierderea neta a perioadei;
b) fiecare element de venit şi cheltuiala, câştig sau pierdere care, asa cum este cerut de un Standard, este recunoscut direct în capitalul propriu, şi totalul acestor elemente; şi
c) efectul cumulativ al modificãrilor politicilor contabile şi corecţia erorilor fundamentale.
În plus, instituţiile de credit trebuie sa prezinte, fie în situaţia modificãrilor capitalului propriu, fie în notele explicative:
- tranzacţiile de capital cu proprietarii şi distributiile cãtre aceştia;
- soldul profitului cumulat sau al pierderii cumulate la începutul perioadei şi la data bilanţului şi modificãrile pe parcursul perioadei;
şi
- o reconciliere între valoarea contabila a fiecãrei categorii de capital propriu la începutul şi la sfârşitul perioadei, prezentând distinct fiecare modificare.

SECŢIUNEA a 5-a
PRINCIPII ŞI REGULI CONTABILE

PRINCIPIILE CONTABILE
5.1. Evaluarea posturilor cuprinse în situaţiile financiare anuale ale unei instituţii de credit trebuie sa fie efectuatã în acord cu principiile prezentate la pct. 5.2. - 5.10.
5.2. Principiul continuitãţii activitãţii. Aceasta presupune ca instituţia de credit îşi continua în mod normal funcţionarea într-un viitor previzibil, fãrã a intra în posibilitatea continuãrii activitãţii sau fãrã reducerea semnificativã a acesteia. Dacã administratorii instituţiei de credit au luat cunostinta de unele elemente de nesiguranta legate de anumite evenimente care pot duce la incapacitatea acesteia de a-şi continua activitatea, aceste elemente trebuie prezentate în notele explicative. În cazul în care situaţiile financiare anuale nu sunt întocmite pe baza principiului continuitãţii activitãţii, aceasta informaţie trebuie prezentatã, împreunã cu explicaţii privind modul de întocmire a raportarii financiare respective şi motivele ce au stat la baza deciziei conform cãreia instituţia de credit nu îşi mai poate continua activitatea.
5.3. Principiul permanentei metodelor. Acesta presupune continuitatea aplicãrii aceloraşi reguli şi norme privind evaluarea, înregistrarea în contabilitate şi prezentarea elementelor de activ şi de pasiv, precum şi a rezultatelor, asigurând comparabilitatea în timp a informaţiilor contabile.
Modificãrile politicii contabile sunt permise doar dacã sunt cerute de lege, de un standard contabil sau au ca rezultat informaţii mai relevante sau mai credibile referitoare la operaţiunile instituţiilor de credit.
Este foarte importanta menţionarea în notele explicative a oricãror modificãri ale politicilor contabile, pentru ca utilizatorii sa poatã aprecia: dacã noua politica contabila a fost aleasã în mod adecvat, efectul modificãrii asupra rezultatelor raportate ale perioadei şi tendinta realã a rezultatelor activitãţii instituţiei de credit.
5.4. Principiul prudentei. Valoarea oricãrui element trebuie sa fie determinata pe baza principiului prudentei. În mod special, se vor avea în vedere urmãtoarele aspecte:
a) se vor lua în considerare numai profiturile recunoscute pana la data încheierii exerciţiului financiar;
b) se va tine seama de toate obligaţiile previzibile şi de pierderile potenţiale care au luat naştere în cursul exerciţiului financiar încheiat sau pe parcursul unui exerciţiu anterior, chiar dacã asemenea obligaţii sau pierderi apar între data încheierii exerciţiului şi data întocmirii bilanţului;
c) se va tine seama de toate ajustarile de valoare datorate deprecierilor, chiar dacã rezultatul exerciţiului financiar este profit sau pierdere.
5.5. Principiul independentei exerciţiului. Se vor lua în considerare toate veniturile şi cheltuielile corespunzãtoare exerciţiului financiar pentru care se face raportarea, fãrã a se tine seama de data încasãrii sumelor sau a efectuãrii plãţilor.
5.6. Principiul evaluãrii separate a elementelor de activ şi de pasiv. În vederea stabilirii valorii totale corespunzãtoare a unei poziţii din bilanţ, se va determina separat valoarea aferentã fiecãrui element individual de activ sau de pasiv.
5.7. Principiul intangibilitatii. Bilanţul de deschidere al unui exerciţiu trebuie sa corespundã cu bilanţul de închidere al exerciţiului precedent, cu excepţia corectiilor impuse de aplicarea IAS 8.
5.8. Principiul necompensarii. Valorile elementelor ce reprezintã active nu pot fi compensate cu valorile elementelor ce reprezintã pasive, respectiv veniturile cu cheltuielile, cu excepţia compensãrilor între active şi pasive, admise de Standardele Internaţionale de Contabilitate.
5.9. Principiul prevalentei economicului asupra juridicului. Informaţiile prezentate în situaţiile financiare anuale trebuie sa reflecte realitatea economicã a evenimentelor şi tranzacţiilor, nu numai forma lor juridicã.
5.10. Principiul pragului de semnificatie. Orice element care are o valoare semnificativã trebuie prezentat distinct în cadrul situaţiilor financiare anuale. Elementele cu valori nesemnificative care au aceeaşi natura sau funcţii similare trebuie insumate, nefiind necesarã prezentarea lor separatã.
5.11. Pentru acele elemente a cãror valoare este nesigura şi care trebuie incluse în situaţiile financiare anuale, în contabilitate trebuie fãcute cele mai bune estimari. În acest scop, este necesarã uneori revizuirea valorilor lor pentru a reflecta evenimentele ulterioare datei de închidere a exerciţiului financiar, schimbãrile de circumstanţe sau dobândirea unor noi informaţii, ori de câte ori acele valori sunt semnificative. Efectul unei asemenea modificãri trebuie inclus în cadrul aceleiaşi poziţii din bilanţ, respectiv din contul de profit şi pierdere, unde a fost reflectatã şi estimarea contabila iniţialã. Evenimentele care apar dupã data bilanţului pot furniza, de asemenea, informaţii suplimentare cu privire la estimarile fãcute de management la data bilanţului. Dacã aceste informaţii ar fi fost cunoscute la data bilanţului, managementul ar fi putut face estimari mai bune. Prin urmare, dacã situaţiile financiare anuale nu au fost aprobate, ele trebuie ajustate pentru a reflecta şi informaţiile suplimentare.

Abateri de la principiile contabile
5.12. Abaterile de la aceste principii generale vor fi permise numai în cazuri excepţionale. Asemenea abateri se vor prezenta în notele explicative. De asemenea, se vor prezenta motivele pentru care au avut loc aceste abateri şi o evaluare a efectului acestora asupra activelor, datoriilor, poziţiei financiare şi profitului sau pierderii instituţiei de credit.

TRATAMENTE CONTABILE

Aspecte generale
5.13. Un activ, respectiv o datorie, se recunoaşte numai atunci când:
- este posibil ca acesta sa aducã instituţiei de credit beneficii economice viitoare, respectiv sa genereze ieşirea acestora,
şi
- costul sau poate fi evaluat în mod credibil.
Fiecare instituţie de credit va utiliza rationamentul profesional pentru a evalua nivelul sub care un element nu trebuie sa fie prezentat în bilanţ, ci trecut în contul de profit şi pierdere. De asemenea, rationamentul profesional trebuie utilizat şi la luarea deciziei referitoare la necesitatea înregistrãrii activelor în categorii separate sau într-o singura categorie comuna.
În conformitate cu prevederile <>art. 7 şi 9 din Legea nr. 82/1991 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru evaluarea elementelor din bilanţ, se stabilesc urmãtoarele reguli:
a) la data intrãrii, bunurile se evalueaza şi se înregistreazã în contabilitate la valoarea de intrare, denumita valoare contabila, care se stabileşte astfel:
- bunurile reprezentând aport la capital social, la valoarea de aport stabilitã în urma evaluãrii efectuate potrivit legii, în funcţie de preţul pieţei, utilitatea, starea şi amplasarea acestora;
- bunurile obţinute cu titlu gratuit, la valoarea de utilitate stabilitã în funcţie de preţul pieţei, starea şi amplasarea acestora;
Valoarea de aport şi, respectiv, de utilitate se substituie costului de achiziţie;
- bunurile procurate cu titlu oneros, la valoarea de achiziţie denumita cost de achiziţie;
- bunuri produse în instituţia de credit, la costul de producţie.
Activele dobândite prin schimb cu alte active se înregistreazã la valoarea justa a activelor primite în schimb.
Costul de achiziţie al unui bun este egal cu preţul de cumpãrare, taxele nerecuperabile, cheltuielile de transport-aprovizionare şi alte cheltuieli accesorii necesare pentru punerea în stare de utilitate sau intrarea în gestiune a bunului respectiv.
În cazul mijloacelor fixe, costul iniţial include şi costurile estimate pentru demontarea şi mutarea activului, respectiv costurile de restaurare a amplasamentului la sfârşitul duratei de viata a acestuia. Aceste costuri se reflecta prin constituirea unui provizion corespunzãtor. Costul de demontare şi mutare va fi înregistrat în contul de profit şi pierdere de-a lungul vieţii mijlocului fix, prin includerea în cheltuiala anuala cu amortizarea.
Provizionul constituit trebuie utilizat numai pentru scopul pentru care a fost iniţial recunoscut.
Costul de producţie al unui bun cuprinde: costul de achiziţie al materiilor prime şi consumabilelor, celelalte cheltuieli directe de producţie, precum şi cota cheltuielilor indirecte de producţie alocate în mod raţional ca fiind legate de fabricatia acestuia.
Cheltuielile generale de administraţie şi cele financiare nu se includ în costurile de producţie, cu excepţia situaţiilor descrise în Standardele Internaţionale de Contabilitate.
Costurile indatorarii, respectiv cheltuielile financiare cu dobânzile şi diferenţele de curs aferente dobânzii privind împrumuturile, care sunt direct atribuibile achiziţiei, construcţiei sau producţiei unui activ pe termen lung pot fi capitalizate ca parte din costul acelui activ dacã sunt îndeplinite toate condiţiile prevãzute de IAS 23 şi Interpretarea SIC - 2, dacã se aplica tratamentul alternativ prevãzut de acestea.
Cheltuielile de desfacere nu se includ în costul de producţie al unui bun.
Tratamentul alternativ permis de IAS 21 privind includerea diferenţelor nefavorabile de curs valutar în valoarea contabila a activelor aferente, nu poate fi aplicat întrucât nu sunt îndeplinite condiţiile prevãzute de Interpretarea SIC - 11.
Diferenţele de schimb valutar provenind dintr-un împrumut de finanţare care, în esenta, este legat de investiţia neta a unei instituţii de credit de grup româneşti într-o entitate externa trebuie clasificate drept capital propriu în situaţiile financiare ale instituţiei de credit, pana la cedarea investiţiei nete, data la care ele trebuie recunoscute ca venituri sau cheltuieli, în conformitate cu prevederile IAS 21;
b) evaluarea elementelor deţinute cu ocazia inventarierii se face la valoarea actuala a fiecãrui element, denumita şi valoare de inventar, stabilitã în funcţie de utilitatea bunului, starea acestuia şi preţul pieţei.
În cazul creanţelor şi datoriilor, aceasta valoare se stabileşte în funcţie de valoarea lor probabila de încasat, respectiv de plata.
c) la încheierea exerciţiului, elementele deţinute se evalueaza şi se reflecta în bilanţul contabil la valoarea de intrare, respectiv valoarea contabila pusã de acord cu rezultatele inventarierii.
În acest scop, valoarea de intrare sau contabila se compara cu valoarea stabilitã pe baza inventarierii, astfel:
- pentru elementele de activ, diferenţele constatate în plus între valoarea de inventar şi valoarea de intrare nu se înregistreazã în contabilitate, aceste elemente mentinandu-se la valoarea lor de intrare. Diferenţele constatate în minus între valoarea de inventar stabilitã la inventariere şi valoarea de intrare a elementelor de activ se înregistreazã în contabilitate pe seama amortizarii, în cazul când deprecierea este ireversibila sau se constituie un provizion pentru depreciere, atunci când deprecierea este reversibila, aceste elemente mentinandu-se, de asemenea, la valoarea lor de intrare;
- pentru elementele de pasiv de natura datoriilor, diferenţele constatate în minus între valoarea de inventar şi valoarea de intrare nu se înregistreazã în contabilitate, aceste elemente mentinandu-se la valoarea lor de intrare. Diferenţele constatate în plus între valoarea stabilitã la inventariere şi valoarea de intrare a elementelor de pasiv de natura datoriilor se înregistreazã în contabilitate prin constituirea unui provizion, aceste elemente mentinandu-se, de asemenea, la valoarea lor de intrare.
La fiecare data a bilanţului.
- elementele monetare exprimate în valuta trebuie raportate utilizându-se cursul de închidere. Diferenţele de curs valutar, favorabile sau nefavorabile, se înregistreazã la venituri sau cheltuieli, dupã caz;
- elementele nemonetare trebuie raportate utilizându-se cursul de schimb de la data efectuãrii tranzacţiei; şi
- elementele nemonetare înregistrate la valoarea justa şi exprimate în valuta trebuie raportate utilizându-se cursul de schimb existent în momentul determinãrii valorilor respective;
d) la data iesirii sau la darea în consum, bunurile se evalueaza şi se scad din gestiune la valoarea lor de intrare.
5.14. În cazul activelor imobilizate, dacã costul de producţie include dobanda la capitalul împrumutat pentru finanţarea producerii activului, acest aspect trebuie prezentat în notele explicative, cu menţionarea valorii dobânzilor aferente exerciţiului financiar.
5.15. Pentru respectarea prevederilor pct. 5.37, elementele prezentate în situaţiile financiare anuale se vor evalua în conformitate cu pct. 5.16 - 5.36. Ajustarile la inflaţie şi tratamentele contabile alternative se vor prezenta în situaţiile financiare conform prevederilor pct. 5.39 - 5.44.

Imobilizari
5.16. Cu excepţia cazurilor în care s-a înregistrat un provizion pentru depreciere sau o reducere a valorii în conformitate cu prevederile pct. 5.17-5.20, valoarea ce urmeazã sa fie înscrisã în bilanţ pentru fiecare element al imobilizarilor este reprezentatã de costul de achiziţie sau de costul de producţie.
5.17. În cazul activelor cu durata normalã de funcţionare limitatã, costul de achiziţie sau costul de producţie din care s-a dedus valoarea reziduala estimatã se va diminua în mod sistematic pe perioada duratei de funcţionare a activului prin calcularea amortismentelor corespunzãtoare.
5.18. În cazul diminuãrii valorii unei imobilizari financiare ce a fost înregistratã la poziţiile de activ 5 (Obligaţiuni şi alte titluri cu venit fix), 6 (Acţiuni şi alte titluri cu venit variabil), 7 (Participatii) şi 8 (Pãrţi în cadrul societãţilor comerciale legate) în formatul de bilanţ, se va constitui un provizion pentru depreciere corespunzãtor acestei diminuari, stabilit ca diferenţa între costul de achiziţie şi valoarea realizabila neta. Valoarea înscrisã trebuie sa fie cea diminuata, iar provizioanele astfel constituite, trebuie sa fie prezentate separat în notele explicative.
5.19. Este obligatorie constituirea de provizioane pentru depreciere pentru fiecare activ imobilizat a cãrui valoare s-a diminuat, indiferent de durata de utilizare a acelei imobilizari. Valoarea care trebuie înscrisã în situaţiile financiare anuale va fi diminuata corespunzãtor, iar provizioanele astfel constituite se vor prezenta, separat, în notele explicative.
5.20. Dacã motivele ce au dus la constituirea provizionului pentru depreciere, conform pct. 5.18 sau 5.19, au încetat sa mai existe într-o anumitã mãsura, atunci acel provizion se va relua corespunzãtor la venituri. Aceste reluari se vor prezenta separat în notele explicative. În situaţia în care deprecierea este superioarã provizionului constituit, se constituie un provizion suplimentar.

Reguli speciale adiţionale privind imobilizarile

Cheltuieli de constituire
5.21. O instituţie de credit poate imobiliza cheltuielile de constituire. În aceasta situaţie, suma reflectatã în contul de imobilizari necorporale se va amortiza sistematic pe parcursul unei perioade de maximum cinci ani. Elementele înscrise la postul "Cheltuieli de constituire" se vor prezenta detaliat în notele explicative.

Cheltuieli de dezvoltare, concesiuni, brevete, licenţe, mãrci comerciale şi alte drepturi şi valori similare
5.22. a) Aceste imobilizari necorporale vor fi înscrise în bilanţ numai în anumite situaţii descrise în Standardele Internaţionale de Contabilitate, unde se indica şi perioada în care acestea se amortizeaza, respectiv durata utila de viata.
b) Dacã în bilanţ figureazã o valoare la postul "Cheltuieli de dezvoltare", atunci în notele explicative trebuie prezentate urmãtoarele informaţii:
(i) perioada pe parcursul cãreia valoarea cheltuielilor imobilizate este sau urmeazã sa fie amortizata;
(ii) motivele care au determinat imobilizarea respectivelor cheltuieli.

Fondul comercial
5.23. În cazurile în care fondul comercial este tratat ca un activ, de regula în situaţiile financiare consolidate, ca urmare a achiziţiei de cãtre o instituţie de credit a acţiunilor altei societãţi comerciale, aplicarea pct. 5.16 - 5.20 cu privire la fondul comercial se face pe baza urmãtoarelor prevederi:
a) valoarea fondului comercial achiziţionat trebuie amortizata sistematic în limita prevederilor lit.b);
b) perioada de amortizare nu trebuie sa depãşeascã durata de utilizare a fondului comercial respectiv şi în nici un caz nu poate depãşi 20 de ani de la data achiziţiei;
c) în situaţia în care fondul comercial achiziţionat este prezentat în bilanţ ca activ, se vor prezenta, în notele explicative, perioada aleasã pentru amortizare şi motivele care au dus la determinarea acelei perioade.

Imobilizari corporale şi necorporale
5.24. Activele incluse la elementele de Activ 9 şi 10 în formatul de bilanţ trebuie sa fie evaluate întotdeauna ca imobilizari.

Imobilizari financiare
5.25. Activele incluse în alte elemente (posturi) din bilanţ trebuie sa fie evaluate ca imobilizari atunci când sunt destinate sa fie folosite în mod durabil în activitatea instituţiei de credit.
5.26. Obligaţiunile şi alte titluri cu venit fix care au caracter de imobilizari financiare sunt prezentate în bilanţ la preţul de achiziţie.
Atunci când preţul de achizie al acestor titluri este mai mare decât preţul de rambursare, diferenţa trebuie trecutã în contul de profit şi pierdere. Valoarea acestei diferenţe poate fi amortizata în mod eşalonat, în asa fel încât sa fie complet trecutã pe cheltuieli pana în momentul în care se rascumpara titlul. Diferenţa trebuie prezentatã separat în bilanţ sau în notele explicative.
Atunci când preţul de achiziţie al acestor titluri este mai mic decât preţul de rambursare, diferenţa trebuie trecutã la venituri, în mod eşalonat, pe parcursul perioadei rãmase de scurs pana la rãscumpãrare. Diferenţa trebuie prezentatã separat în bilanţ sau în notele explicative.

Prime privind rambursarea obligaţiunilor
5.27. Atunci când suma de rambursat pentru datorii este mai mare decât suma primitã, diferenţa se înregistreazã într-un cont de activ. Aceasta se prezintã în bilanţ ca o corectie a împrumutului din emisiunea de obligaţiuni, iar în notele explicative va fi prezentatã distinct. Aceasta diferenţa trebuie amortizata prin sume anuale rezonabile, cel mai târziu pana în momentul rambursarii datoriei.

Investiţii
5.28. Participatiile şi pãrţile în societãţile comerciale legate în cadrul instituţiilor de credit se vor prezenta, distinct, în bilanţ la poziţia de Activ 7 şi, respectiv, 8.

Activele circulante
5.29. Valoarea activelor circulante, a creanţelor, precum şi a obligaţiunilor şi a altor titluri cu venit fix, a acţiunilor şi a altor titluri cu venit variabil ce nu sunt deţinute ca imobilizari financiare, înregistrate în contabilitate, va fi egala cu costul de achiziţie sau costul de producţie al acestor elemente în limita prevederilor pct. 5.13 şi 5.32.
5.30. Dacã valoarea realizabila neta a unui activ circulant este mai mica decât costul de achiziţie sau costul de producţie, atunci acea valoare realizabila neta corespunzãtoare activului circulant este cea care trebuie prezentatã în situaţiile financiare anuale, respectiv valoarea activului, mai puţin provizionul constituit.
5.31. În situaţia în care provizionul constituit devine total sau parţial fãrã obiect, întrucât motivele care au dus la constituirea acestuia, în vederea respectãrii prevederilor pct. 5.30, au încetat sa mai existe într-o anumitã mãsura, atunci acel provizion trebuie reluat corespunzãtor la venituri.

Titluri transferabile care nu au caracter de imobilizari financiare
5.32. Titlurile transferabile care nu au caracter de imobilizari financiare sunt titlurile de tranzacţie şi de plasament. Titlurile de tranzacţie sunt înscrise în bilanţ la valoarea de piata, iar titlurile de plasament la valoarea de achiziţie sau la valoarea cea mai mica dintre valoarea de piata şi cea de achiziţie. Diferenţa pozitiva dintre valoarea de piata şi valoarea de achiziţie se va prezenta în notele explicative.

Reguli privind stocurile şi activele fungibile
5.33. Valoarea ce trebuie înscrisã în bilanţ pentru activele din categoria "stocuri" şi a activelor fungibile, inclusiv activele financiare, poate fi determinata prin utilizarea oricãrei metode menţionate la pct. 5.34 asupra activelor aparţinând aceleiaşi clase.
5.34. Metoda aplicatã trebuie sa fie consideratã de cãtre administratori ca fiind cea mai adecvatã situaţiei respective. Aceste metode sunt:
a) metoda FIFO;
b) metoda LIFO;
c) metoda costului mediu ponderat;
d) alta metoda similarã, recunoscuta de reglementãrile legale în vigoare.
Metoda aleasã trebuie aplicatã cu consecventa pentru elemente similare stocurilor şi de la un exerciţiu financiar la altul. Dacã, în situaţii excepţionale, administratorii decid sa schimbe metoda pentru un anumit element de stocuri sau active fungibile, trebuie sa se prezinte urmãtoarele informaţii:
(i) motivul schimbãrii metodei;
(ii) efectele sale asupra rezultatului exerciţiului.
5.35. Dacã valoarea prezentatã în bilanţ, la închiderea exerciţiului, diferã semnificativ de valoarea realizabila neta (în cazul în care instituţia de credit intenţioneazã sa nu utilizeze activele în procesul de producţie), respectiv de valoarea de recuperare (în situaţia în care intenţioneazã sa utilizeze activele respective), aceasta diferenţa se va prezenta, pe total şi pe categorii, în notele explicative.

Ajustari pentru diminuarea valorii activelor
5.36. Imobilizarile corporale, materiile prime şi materialele consumabile care sunt reînnoite în mod constant şi a cãror valoare globalã este de importanta secundarã pentru instituţia de credit pot fi trecute în activ la o cantitate şi o valoare nemodificata, atunci când acestea nu se modifica semnificativ.
Ajustarea pentru diminuarea valorii activelor se efectueazã în funcţie de intenţia instituţiei de credit de a pãstra activul în scopul utilizãrii sau neutilizarii în activitatea de exploatare. Dacã instituţia de credit intenţioneazã sa utilizeze activul în activitatea de exploatare, ajustarea pentru diminuarea valorii activelor este calculatã prin compararea valorii de recuperare prin utilizare, cu valoarea contabila. Dacã instituţia de credit nu intenţioneazã sa utilizeze activul în activitatea de exploatare, ajustarea pentru diminuarea valorii activelor se calculeazã prin compararea valorii realizabile nete cu valoarea contabila, în conformitate cu prevederile IAS 36.

TRATAMENTE CONTABILE ALTERNATIVE

Aspecte generale
5.37. Regulile stabilite la pct. 5.16 - 5.36 se vor numi în continuare reguli ale costului istoric. Aceste reguli, cu excepţia celor stabilite la pct. 5.16 şi 5.21 - 5.35 se vor numi în continuare reguli privind amortizarea şi provizioanele pentru depreciere.
Referintele cu privire la regulile costului istoric nu includ regulile privind amortizarea şi provizioanele pentru depreciere, asa cum se aplica ele în virtutea pct. 5.17 - 5.20.

Tratamente contabile alternative
5.38. În conformitate cu prevederile pct. 5.40 - 5.44, valorile atribuite activelor bilantiere menţionate la pct. 5.39 pot fi prezentate la o alta valoare decât costul lor istoric, în conformitate cu prevederile pct. 5.41 şi prin derogare de la pct. 5.37.
5.39. Pe toatã perioada de implementare a programului de dezvoltare a sistemului de contabilitate, instituţiile de credit pot opta pentru una din urmãtoarele metode:
a) reevaluarea imobilizarilor corporale, în conformitate cu reglementãrile legale emise în acest scop, care tine seama de inflaţie, utilitatea bunului, starea acestuia şi preţul pieţei;
b) evaluarea prin metode care sunt destinate sa ţinã seama de inflaţie, pentru elementele prezentate în bilanţ, inclusiv capitalurile proprii, şi contul de profit şi pierdere.
Instituţiile de credit care vor opta pentru ajustarea la inflaţie potrivit IAS 29 întocmeşte şi prezintã un set distinct de situaţii financiare anuale cuprinzând bilanţul şi contul de profit şi pierdere, ajustate la inflaţie.
Procesul retratarii situaţiilor financiare anuale potrivit IAS 29 este precedat de întocmirea unei balante de verificare intermediare. Aceasta balanţa constituie sursa de informaţii pentru întocmirea declaraţiei fiscale, dupã efectuarea corectiilor prevãzute de legislaţia fiscalã.
5.40. În cazul în care valoarea unui activ al instituţiei de credit este determinata potrivit uneia din cele doua metode prezentate mai sus, acea valoare va fi atribuitã activului la înregistrarea în contabilitate, în locul costului de achiziţie sau costului de producţie sau a oricãrei alte valori atribuitã înainte acelui activ. În astfel de cazuri, regulile privind amortizarea se vor aplica activului prin substituirea costului de producţie sau a celui de achiziţie cu valoarea atribuitã cel mai recent acelui activ.

Informaţii adiţionale ce trebuie prezentate în cazul abaterii de la regulile privind costul istoric
5.41. În cazul aplicãrii tratamentelor contabile alternative, elementele influentate de acestea, precum şi baza de evaluare adoptatã pentru determinarea valorilor rezultate în urma reevaluarii efectuate ca urmare a aplicãrii tratamentului alternativ prevãzut la pct. 5.39 lit a) trebuie prezentate, pentru fiecare element semnificativ, în notele explicative.
5.42. În cazul elementelor bilantiere influentate ca urmare a aplicãrii tratamentului alternativ prevãzut la pct. 5.39 lit. b), valorile rezultate în urma ajustarii la inflaţie trebuie prezentate într-un set distinct cuprinzând bilanţul şi contul de profit şi pierdere, însoţite de note explicative.

Rezerva din reevaluare
5.43. Plusul sau minusul rezultat din reevaluarea imobilizarilor corporale, în conformitate cu prevederile IAS 16, trebuie reflectate în debitul sau creditul contului "Rezerve din reevaluare", dupã caz.
Cu toate acestea, majorarea constatatã din reevaluare trebuie recunoscuta ca venit în mãsura în care aceasta compenseazã o descrestere din reevaluarea aceluiaşi activ, recunoscuta anterior ca o cheltuiala.
În cazul în care valoarea contabila a unui activ este diminuata ca rezultat al unei reevaluari, aceasta diminuare trebuie recunoscuta ca o cheltuiala. Cu toate acestea, o diminuare rezultatã din reevaluare trebuie scãzutã direct din orice surplus din reevaluare corespunzãtor, în mãsura în care diminuarea nu depãşeşte valoarea înregistratã anterior ca surplus din reevaluare pentru acelaşi activ.
5.44. Rezerva din reevaluare trebuie prezentatã în bilanţ la un subpost separat în cadrul postului de capital şi rezerve.
Surplusul din reevaluare inclus în capitalul propriu poate fi transferat direct în rezultatul reportat, atunci când acest surplus este realizat. Se considera ca întregul surplus este realizat la casarea sau la cedarea activului. Cu toate acestea, o parte din surplus poate fi realizat pe mãsura ce activul este folosit de instituţia de credit, în acest caz, valoarea surplusului realizat este diferenţa dintre amortizarea calculatã pe baza valorii contabile reevaluate şi valoarea amortizarii calculate pe baza costului iniţial al activului. Transferul din surplusul din reevaluare în rezultatul reportat nu se efectueazã prin contul de profit şi pierdere.

MODIFICÃRILE CAPTALULUI PROPRIU
5.45. Modificãrile capitalului propriu se vor prezenta ca o componenta distinctã a situaţiilor financiare anuale. Aceasta trebuie sa cuprindã o prezentare a soldurilor de deschidere şi de închidere pentru capitalul social, primele de capital, fiecare rezerva, rezultatul reportat şi rezultatul exerciţiului, precum şi modificãrile acestora, indicandu-se:
a) suma la începutul exerciţiului financiar;
b) sumele transferate în sau din cont în timpul exerciţiului financiar;
c) natura, sursa sau destinaţia oricãror asemenea transferuri;
d) suma rãmasã la sfârşitul exerciţiului financiar.

Elemente de activ şi de pasiv exprimate în devize
5.46. Elementele de activ şi de pasiv exprimate în devize trebuie sa fie convertite în lei la cursul de schimb la vedere în vigoare la data întocmirii bilanţului cu excepţia activelor în devize înregistrate ca imobilizari financiare care sunt convertite în lei la cursul de schimb în vigoare la data achiziţionãrii acestora.
5.47. Operaţiunile de schimb la vedere şi la termen de acoperire neajunse la scadenta trebuie sa fie convertite la cursul de schimb la vedere în vigoare la data întocmirii bilanţului.
Tranzacţiile la termen speculative trebuie convertite la cursul la termen rãmas de scurs de la data întocmirii bilanţului.
5.48. Diferenţele dintre valoarea de intrare (contabila) a elementelor de activ şi de pasiv, a operaţiunilor la vedere şi la termen înregistrate în afarã bilanţului şi sumele rezultate în urma conversiei respectivelor elemente, efectuate în conformitate cu pct. 5.46 şi 5.47, vor fi evidentiate în contul de profit şi pierderi.

NOTELE EXPLICATIVE LA SITUAŢIILE FINANCIARE ANUALE

Aspecte generale
5.49. Notele explicative conţin informaţii suplimentare, relevante pentru necesitãţile utilizatorilor în ceea ce priveşte poziţia financiarã şi rezultatele obţinute. Notele explicative trebuie prezentate într-o maniera sistematica. Fiecare element semnificativ al bilanţului, contului de profit şi pierdere, situaţiei fluxurilor de trezorerie şi a situaţiei modificãrilor capitalului propriu trebuie sa fie însoţit de o trimitere la nota care cuprinde informaţii legate de acel element semnificativ. Pe lângã informaţiile ce trebuie prezentate conform acestor reglementãri şi a celor cuprinse în Standardele Internaţionale de Contabilitate, notele explicative trebuie sa includã, de asemenea, cel puţin informaţiile prevãzute la pct. 5.50 - 5.97.
5.50. Urmãtoarele informaţii trebuie prezentate cu claritate şi repetate ori de câte ori este necesar, pentru buna lor înţelegere:
a) numele instituţiei de credit care face raportarea;
b) faptul ca situaţiile financiare anuale sunt proprii instituţiei de credit şi nu grupului;
c) data la care s-au încheiat sau perioada la care se referã situaţiile financiare anuale;
d) moneda în care sunt întocmite situaţiile financiare anuale;
e) exprimarea cifrelor incluse în raportare (de exemplu mii lei).
5.51. Pentru elementele menţionate în notele explicative, se va prezenta, de regula, şi suma corespunzãtoare anului precedent celui la care se referã acesta.
În situaţia în care suma corespunzãtoare nu este comparabila, aceasta trebuie ajustata, prezentându-se rezultatul ajustarii, modul de efectuare şi motivele pentru care aceasta a fost efectuatã.
5.52. Pct. 5.51 nu se aplica sumelor reprezentând:
a) modificãri ale activelor imobilizate (pct. 4.15);
b) modificãri ale amortizarii şi provizioanelor pentru deprecierea activelor imobilizate (pct. 4.17);
c) modificãri ale provizioanelor pentru riscuri şi cheltuieli (pct. 5.61).

Prezentarea politicilor contabile
5.53. Notele explicative trebuie sa prezinte politicile contabile adoptate de cãtre instituţia de credit pentru a determina valorile elementelor din bilanţ, ale profitului sau pierderii aferente fiecãrui exerciţiu, ale fluxurilor de trezorerie şi modificãrilor capilalului propriu. În acest sens, se vor mentiona urmãtoarele:
a) dacã imobilizarile sunt incluse în situaţiile financiare anuale la costul istoric, la valoarea reevaluata sau la valoarea ajustata la inflaţie, determinata potrivit IAS 29;
b) politicile contabile specifice adoptate, adecvate pentru a permite o corecta înţelegere a situaţiilor financiare.
Se va mentiona, totodatã, dacã situaţiile financiare au fost întocmite în conformitate cu <>Legea nr. 82/1991 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi cu prevederile cuprinse în prezentele reglementãri, Cadrul general de întocmire şi prezentare a situaţiilor financiare, elaborat de Comitetul pentru Standardele Internaţionale de Contabilitate, precum şi cele prevãzute în Standardele Internaţionale de Contabilitate.

Informaţii care vin în completarea bilanţului

Capitalul social
5.54. În legatura cu capitalul social al instituţiei de credit se vor furniza urmãtoarele informaţii:
a) capitalul social subscris;
b) numãrul şi valoarea totalã a fiecãrui tip de acţiuni sau pãrţi emise în cazul în care exista mai multe tipuri de acţiuni sau pãrţi emise.
5.55. În cazul în care capitalul social cuprinde şi acţiuni sau pãrţi rascumparabile, se vor furniza urmãtoarele informaţii:
a) data cea mai apropiatã şi data limita la care instituţia de credit poate rascumpara respectivele acţiuni sau pãrţi;
b) dacã acele acţiuni sau pãrţi trebuie rãscumpãrate în mod obligatoriu sau dacã rãscumpãrarea este la alegerea instituţiei de credit sau a actionarilor;
c) dacã trebuie plãtitã o prima de rãscumpãrare şi, în caz afirmativ care este valoarea acesteia.
5.56. În situaţia în care instituţia de credit a emis acţiuni sau pãrţi în timpul exerciţiului financiar, în notele explicative se vor prezenta urmãtoarele informaţii:
a) tipul de acţiuni sau pãrţi emise;
b) pentru fiecare tip de acţiune sau parte socialã, numãrul de acţiuni sau pãrţi emise, valoarea lor nominalã totalã şi valoarea încasatã de cãtre instituţia de credit la distribuirea lor.
5.57. În ceea ce priveşte eventualele drepturi legate de distribuirea acţiunilor sau pãrţilor, se vor furniza urmãtoarele informaţii:
a) numãrul, descrierea şi valoarea acţiunilor sau pãrţilor care fac obiectul exercitãrii acestor drepturi;
b) perioada pe parcursul cãreia drepturile pot fi exercitate;
c) preţul care trebuie plãtit pentru acţiunile sau pãrţile distribuite.

Alte instrumente de capital
5.58. În cazul în care instituţia de credit a emis alte instrumente de capital pe parcursul exerciţiului financiar, se vor prezenta urmãtoarele informaţii:
a) tipul instrumentelor de capital emise;
b) pentru fiecare tip de instrument de capital emis: valoarea emisã şi suma primitã la emitere de cãtre instituţia de credit.
5.59. În cazul în care obligaţiunile emise de o instituţie de credit sunt deţinute de cãtre o persoana nominalizatã sau imputernicita de cãtre acea instituţie de credit, în notele explicative se vor mentiona valoarea nominalã a obligaţiunilor respective şi valoarea contabila a acestora.

Rezerve
5.60. Pentru fiecare rezerva inclusã în capitalurile proprii, se va descrie natura sa şi scopul pentru care a fost constituitã.

Provizioane pentru riscuri şi cheltuieli
5.61. Dacã în timpul exerciţiului financiar o suma este transferata la sau de la provizioane pentru riscuri şi cheltuieli, urmãtoarele informaţii vor fi prezentate în notele explicative:
a) valoarea provizioanelor la începutul exerciţiului financiar;
b) sumele transferate la sau de la provizioane în timpul exerciţiului financiar;
c) natura, sursa sau destinaţia oricãror astfel de transferuri;
d) valoarea provizioanelor la sfârşitul exerciţiului financiar.

Analiza în funcţie de scadenta
5.62. Pentru fiecare din elementele de Activ 3 (b) - Creanţe asupra instituţiilor de credit alte creanţe şi 4 - Creanţe asupra clientelei şi cele de Pasiv 1 (b) - Datorii privind instituţiile de credit - la termen, 2 (a) - Datorii privind clientela - depozite, 2 (b) - Datorii privind clientela - alte datorii şi 3 (b) - Datorii constituite prin titluri - alte titluri, valorile acestor creanţe şi datorii trebuie sa fie prezentate în funcţie de perioada rãmasã pana la scadenta, dupã cum urmeazã:
a) pana la 3 luni;
b) între 3 luni şi 1 an;
c) peste 1 an şi pana la 5 ani;
d) peste 5 ani.
În acest scop, dacã o creanta sau o datorie implica încasãri/plati în rate, perioada rãmasã pana la scadenta va fi perioada dintre data întocmirii bilanţului şi data la care fiecare rata devine scadenta.
5.63. Pentru elementul de Activ 4 - Creanţe asupra clientelei, instituţiile de credit trebuie sa prezinte creanţele la vedere privind clientela.

Obligaţiuni şi alte titluri cu venit fix, datorii constituite prin titluri
5.64. Instituţiile de credit trebuie sa indice, pentru elementul de Activ 5 - Obligaţiuni şi alte titluri cu venit fix şi de Pasiv 3 - Datorii constituite prin titluri, valoarea creanţelor şi datoriilor care vor deveni scadente în termen de un an de la data întocmirii bilanţului.

Detalii privind activele gajate
5.65. Instituţiile de credit trebuie sa prezinte infomatiile privind activele pe care le-au gajat pentru propriile datorii sau pentru cele ale unor terţe pãrţi (inclusiv datorii contingente); aceste informaţii trebuie sa fie suficient de detaliate pentru a indica suma totalã a activelor gajate pentru fiecare element de Pasiv şi pentru fiecare element în afarã bilanţului.

Garanţii şi alte obligaţii contractuale financiare
5.66. Pentru orice obligaţie eventuala pentru care nu s-a constituit provizion, se vor prezenta urmãtoarele informaţii:
a) valoarea precisa sau estimatã a acelei obligaţii;
b) aspectul juridic al obligaţiei şi efectul acesteia;
c) dacã instituţia de credit a depus vreo garanţie semnificativã cu privire la acea obligaţie şi, în caz afirmativ, natura acelei garanţii.
5.67. Totodatã, se vor prezenta detalii privind:
a) obligaţiile contractuale viitoare privind plata pensiilor, pentru care s-au constituit provizioane incluse în bilanţul instituţiei de credit;
b) orice obligaţii privind grupurile;
c) orice astfel de obligaţii viitoare pentru care nu s-au constituit provizioane.
5.68. De asemenea, trebuie prezentate natura şi valoarea oricãrui tip de angajament sau datorie contingenta inclusã sau nu în elementele din afarã bilanţului 1 - Datorii contingente şi 2 - Angajamente, care sunt semnificative pentru activitatea instituţiei de credit.

Datorii subordonate
5.69. Pentru orice împrumut inclus în elementul de Pasiv 7 - Datorii subordonate care depãşeşte 10% din valoarea totalã a datoriilor subordonate, trebuie sa fie prezentate urmãtoarele informaţii:
a) valoarea împrumutului;
b) moneda în care este exprimat;
c) rata dobânzii şi data scadentei (sau dacã împrumutul este primit pe o perioada nedeterminatã);
d) situaţiile în care ar putea fi cerute plati anticipate;
e) condiţiile subordonarii;
f) existenta oricãror prevederi pentru convertirea datoriei subordonate în capital sau în alte forme de datorie, cat şi condiţiile unor astfel de prevederi.
5.70. Condiţiile generale ale oricãror alte împrumuturi incluse în elementul 7 de Pasiv - Datorii subordonate trebuie sa fie, de asemenea, prezentate.

Titluri transferabile
5.71. Pentru fiecare din elementele de Activ înscrise la poziţiile 5 Obligaţiuni şi alte titluri cu venit fix şi 6 Acţiuni şi alte titluri cu venit variabil, trebuie sa se prezinte urmãtoarele:
a) valoarea titlurilor transferabile deţinute ca imobilizari financiare;
b) valoarea titlurilor transferabile care nu sunt deţinute ca imobilizari financiare;
c) criteriile utilizate pentru a face distincţia între cele doua categorii de titluri transferabile.
5.72. Titlurile transferabile care nu sunt deţinute ca imobilizari financiare şi sunt clasificate în categoria titlurilor de plasament sunt prezentate în bilanţ la preţul de achiziţie. În notele explicative, instituţiile de credit trebuie sa prezinte diferenţa dintre preţul de achiziţie şi valoarea de piata, mai mare, la data întocmirii bilanţului.
Titlurile transferabile care nu sunt deţinute ca imobilizari financiare şi sunt clasificate în categoria titlurilor de tranzacţie vor fi prezentate în bilanţ la valoarea de piata de la data întocmirii bilanţului. În notele explicative instituţiile de credit trebuie sa prezinte diferenţa dintre preţul de achiziţie şi valoarea de piata respectiva.

Active şi pasive exprimate în devize
5.73. Valoarea globalã a activelor şi pasivelor exprimate în devize, convertite în moneda în care este întocmit bilanţul, trebuie sa fie prezentatã în notele explicative.

Operaţiuni la termen în devize neajunse la scadenta
5.74. Pentru tranzacţiile la termen neajunse la scadenta şi nedecontate la data întocmirii bilanţului trebuie prezentate urmãtoarele informaţii:
a) categoriile de operaţiuni în devize neajunse la scadenta;
b) pentru fiecare tip de operaţiune trebuie sa se menţioneze dacã acestea au fost efectuate (într-o mãsura semnificativã) în scopul acoperirii efectelor fluctuatiei ratei dobânzii, cursului de schimb sau preţului pieţei, sau dacã acestea au fost efectuate (într-o mãsura semnificativã) în scopul tranzactionarii.
5.75. Aceste tipuri de operaţiuni trebuie sa includã toate acele operaţiuni pentru care veniturile sau cheltuielile sunt incluse în:
a) elementul 6 din contul de profit şi pierdere (Profit sau pierdere neta din operaţiuni financiare) sau
b) elementele 1 (Dobânzi de primit şi venituri asimilate) şi 2 (Dobânzi de plãtit şi cheltuieli asimilate) din contul de profit şi pierdere, conform cerintei pct. 4.61 lit. b) şi 4.62 lit. b), reprezentând veniturile şi cheltuielile rezultate din operaţiunile la termen de acoperire, eşalonate pe durata efectivã a operaţiunii şi care au caracter de dobanda.

Alte active şi alte pasive
5.76. Atunci când orice valoare prezentatã în cadrul elementului de Activ 13 - Alte active şi de Pasiv 4 - Alte pasive este semnificativã, trebuie prezentate în notele explicative particularitãţile fiecãrui tip de activ sau pasiv inclus în acestea, precum şi explicaţii privind natura şi valoarea acestuia.

Informaţii privind anumite elemente de cheltuieli
5.77. Valorile privind urmãtoarele elemente de cheltuieli, care au fost înregistrate în contul de profit şi pierdere pe parcursul exerciţiului financiar, se vor prezenta separat, în notele explicative:
a) cheltuielile cu chiriile şi ratele achitate în cadrul unui contract de leasing operational;
b) onorariile plãtite auditorilor financiari;
c) profitul sau pierderea aferentã iesirilor de mijloace fixe (vânzare, casare etc.) reprezentând diferenţa dintre veniturile din cedare, pe de o parte, şi valoarea contabila neta a activului şi cheltuielile aferente cedarii, pe de alta parte.

Detalii privind impozitul pe profit
5.78. Valoarea diferenţei dintre cheltuiala cu impozitul pe profit pentru exerciţiul financiar curent şi pentru exerciţiile financiare anterioare, pe de o parte, şi valoarea impozitului rãmas de plata aferent acelor ani, pe de alta parte, se va prezenta, în notele explicative, dacã aceasta diferenţa este semnificativã pentru scopul calculãrii impozitelor viitoare.
Dacã elementele bilantiere de natura activelor imobilizate şi activelor circulante constituie obiectul unor corectii valorice semnificative doar pentru aplicarea legislaţiei fiscale, suma lor trebuie prezentatã în notele explicative, cu o buna argumentare a acestor corectii.
De asemenea, în cazul în care calculul rezultatului exerciţiului a fost afectat de o evaluare a elementelor bilantiere, efectuatã în exerciţiul de raportare sau într-un exerciţiu anterior în vederea obţinerii unei reduceri de impozit, influenta respectiva se prezintã în notele explicative ori de câte ori clientul unei astfel de evaluãri asupra cheltuielii fiscale viitoare este semnificativ.
5.79. Se vor prezenta în acelaşi timp şi informaţii cu privire la proporţia în care impozitul pe profit revine rezultatului activitãţii ordinare, respectiv rezultatului activitãţii extraordinare. De asemenea, se va include reconcilierea dintre rezultatul contabil al exerciţiului financiar şi rezultatul fiscal, asa cum este prezentat în declaraţia de impozit.

Detalii privind cifra de afaceri
5.80. O instituţie de credit trebuie sa prezinte, în notele explicative, proporţia din acele venituri atribuibile fiecãrei pieţe geografice (în mãsura în care, din punct de vedere al organizãrii instituţiei de credit, aceste pieţe diferã între ele considerabil) în care instituţia a activat de-a lungul exerciţiului financiar, care sunt incluse în urmãtoarele elemente din contul de profit şi pierdere:
a) elementul 1 (Dobânzi de primit şi venituri asimilate);
b) elementul 3 (Venituri privind titlurile);
c) elementul 4 (Venituri din comisioane);
d) elementul 6 (Profit sau pierdere neta din operaţiuni financiare);
e) elementul 7 (Alte venituri din exploatare).

Detalii privind salarizarea administratorilor şi directorilor
5.81. În notele explicative se vor cuprinde detalii legate de salariile plãtite sau care urmeazã a fi plãtite administratorilor şi directorilor care deţin aceste funcţii pe parcursul exerciţiului financiar. De asemenea, se vor mentiona distinct obligaţiile contractuale în care instituţia de credit este implicata, cu privire la plata pensiilor cãtre foştii directori şi administratori, indicandu-se valoarea totalã a obligaţiei pentru fiecare categorie de mai sus.
5.82. Se va mentiona, totodatã, valoarea avansurilor şi creditelor acordate de cãtre instituţia de credit directorilor şi administratorilor sãi în timpul exerciţiului financiar, indicandu-se rata dobânzii aplicate, principalele clauze ale creditului, suma rambursata pana la acea data, existenta oricãror obligaţii viitoare de genul garanţiilor, pe care instituţia de credit şi le-a asumat în numele acestora, precum şi valoarea totalã pentru fiecare categorie.
5.83. Orice persoana care este sau a fost administrator ori director al instituţiei de credit pe o perioada de cinci ani anteriori perioadei de raportare are obligaţia de a anunta instituţia de credit cu privire la orice elemente legate de ea însãşi, care ar putea fi necesare în scopul respectãrii prevederilor pct. 5.81 şi 5.82.

Detalii privind salariaţii
5.84. În notele explicative se vor mentiona urmãtoarele informaţii cu privire la salariaţii instituţiei de credit:
a) numãrul mediu de salariaţi angajaţi în cursul exerciţiului financiar;
b) numãrul mediu de salariaţi pentru fiecare categorie de personal.
5.85. Numãrul mediu de salariaţi cu contract de munca se determina ca medie aritmetica simpla a numãrului zilnic al salariaţilor, corespunzãtoare zilelor calendaristice din luna respectiva, inclusiv zilele de repaus sãptãmânal sau sãrbãtorile legale pentru care se ia în calcul numãrul salariaţilor din ziua precedenta, împãrţitã la numãrul total al zilelor calendaristice.
5.86. Numãrul mediu de salariaţi va fi, pentru fiecare luna a exerciţiului, urmãtorul:
a) pentru aplicarea pct. 5.84 lit. a), numãrul persoanelor angajate de instituţia de credit cu contract de munca, în luna respectiva, indiferent dacã aceştia au lucrat pe toatã durata lunii sau doar o parte din ea;
b) pentru aplicarea pct. 5.84 lit. b), numãrul persoanelor, calculat potrivit pct. 5.85, pentru fiecare categorie de salariaţi insumandu-se, în fiecare caz, numãrul de salariaţi din fiecare luna.
5.87. Pentru toţi salariaţii care sunt luati în considerare la determinarea numãrului mediu anual cerut de pct. 5.84 lit. a), trebuie prezentate valorile totale ale:
a) salariilor plãtite sau de plãtit aferente acelui exerciţiu financiar;
b) cheltuielilor cu asigurãrile sociale suportate de instituţia de credit pentru salariaţii respectivi;
c) altor cheltuieli reprezentând contribuţiile instituţiei de credit pentru pensiile salariaţilor cu excepţia cazurilor în care aceste valori sunt deja prezentate în cadrul contului de profit şi pierdere.
5.88. Categoriile de salariaţi pentru care se cere numãrul mediu anual de la pct. 5.84 lit. b) se vor determina în funcţie de decizia directorilor şi administratorilor instituţiei de credit, ţinându-se cont de modul în care este organizatã activitatea acesteia.

Datorii subordonate
5.89. Cheltuielile plãtite în cursul exerciţiului financiar pentru datoriile subordonate de cãtre instituţia de credit trebuie prezentate în notele explicative.

Servicii de asistenta şi consultanţa
5.90. Dacã valoarea serviciilor de asistenta şi consultanţa prestate unor terţe pãrţi este semnificativã în ansamblul activitãţilor instituţiei de credit, aceasta trebuie prezentatã în notele explicative.

Venituri şi cheltuieli diverse
5.91. Atunci când orice valoare prezentatã în cadrul elementelor din contul de profit şi pierderi 7 - Alte venituri din exploatare, 10 - Alte cheltuieli de exploatare, 17 - Venituri extraordinare şi 18 - Cheltuieli extraordinare este semnificativã, în notele explicative trebuie prezentate particularitãţile fiecãrei categorii de venituri sau cheltuieli, precum şi explicaţii privind natura şi valoarea acestora.

Corectiile valorice privind creanţele
5.92. Corectiile asupra valorii creanţelor privind instituţiile de credit şi clientela, cu care o instituţie de credit este legatã prin intermediul intereselor de participare şi societãţilor afiliate, vor fi prezentate distinct în notele explicative, în cazul în care acestea sunt semnificative.

Corectiile valorice privind imobilizarile financiare
5.93. Corectiile asupra valorii titlurilor transferabile deţinute ca imobilizari financiare, intereselor de participare şi acţiunilor în societãţi afiliate trebuie sa fie prezentate distinct în notele explicative, în cazul în care acestea sunt semnificative.

Alte aspecte
5.94. În cazul în care anumite elemente exprimate iniţial într-o moneda strãinã au fost înregistrate în contabilitatea instituţiei de credit, reflectate în bilanţ sau în contul de profit şi pierdere, se va mentiona baza folositã pentru exprimarea acelor elemente în raport cu moneda nationala.
5.95. Instituţia de credit va prezenta urmãtoarele date, în cazul în care ele nu au fost prezentate în situaţiile financiare anuale:
a) sediul şi forma juridicã a instituţiei de credit, ţara unde s-a înfiinţat şi adresa sediului oficial (sau a principalului loc unde îşi desfãşoarã activitatea, dacã este diferit de sediul oficial);
b) o descriere a naturii activitãţii desfãşurate de instituţia de credit şi a principalelor domenii de activitate;
c) numele societãţii-mama şi cel al deţinãtorului final în cadrul grupului;
d) totalul activelor, respectiv al pasivelor bilantiere;
e) orice alta informaţie care, în opinia directorilor şi administratorilor, ajuta la furnizarea unei imagini fidele asupra instituţiei de credit respective.
5.96. Atunci când evenimente ulterioare datei bilanţului au o asemenea importanta încât neprezentarea lor ar afecta capacitatea utilizatorilor situaţiilor financiare anuale de a face evaluãri şi de a lua decizii corecte, o instituţie de credit trebuie sa prezinte urmãtoarele informaţii pentru fiecare categorie semnificativã de evenimente neajustate, ulterioare datei bilanţului:
a) natura evenimentului; şi
b) o estimare a efectului financiar sau o declaraţie conform cãreia o astfel de estimare nu poate fi facuta.
5.97. Pentru fiecare filiala, societate asociata sau alte societãţi în care se deţin titluri de participare strategice (titluri de participare care sunt deţinute într-un procent de pana la 20% şi care nu asigura posibilitatea exercitãrii unei influente semnificative) pe care directorii şi administratorii le considera semnificative pentru activitatea instituţiei de credit în cauza, trebuie prezentate urmãtoarele informaţii:
a) numele filialei, al societãţii asociate sau al altor societãţi în care se deţin titluri de participare strategice;
b) adresa sediului şi ţara unde a fost înfiinţatã;
c) natura activitãţii desfãşurate;
d) tipul de acţiuni şi procentul pe care instituţia de credit raportoare îl deţine în cadrul respectivei societãţi;
e) data închiderii ultimului exerciţiu financiar al societãţii în care se deţin titluri;
f) profitul sau pierderea acesteia pentru acel exerciţiu;
g) totalul capitalului social şi al rezervelor acesteia la sfârşitul acelui exerciţiu financiar.
Aceste societãţi vor face obiectul consolidãrii, în conformitate cu prevederile Normelor Bãncii Naţionale a României privind consolidarea conturilor pentru bãnci.

SECŢIUNEA a 6-a
APROBAREA ŞI SEMNAREA SITUAŢIILOR FINANCIARE ANUALE ALE INSTITUŢIEI DE CREDIT; APROBAREA DISTRIBUIRII PROFITULUI

6.1. Situaţiile financiare anuale ale unei instituţii de credit se vor semna de persoana responsabilã cu elaborarea acestora.
6.2 Situaţiile financiare anuale ale unei instituţii de credit vor fi însuşite de consiliul de administraţie, vor fi semnate în numele consiliului de preşedintele acestuia şi vor fi aprobate de adunarea generalã a actionarilor sau asociaţilor.
6.3. Conform <>Legii societãţilor comerciale nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, actionarii vor aproba distribuirea profitului în adunarea generalã anuala.

SECŢIUNEA a 7-a
RAPORTUL ADMINISTRATORILOR

7.1. Consiliul de administraţie va elabora pentru fiecare exerciţiu financiar un raport care va conţine:
a) o analiza fidela a evoluţiei activitãţii instituţiei de credit pe durata exerciţiului financiar şi a situaţiei sale la încheierea acestuia;
b) valoarea dividendelor propuse, care a fost recomandatã de consiliul de administraţie şi aprobatã de asociaţi/acţionari;
c) informaţii privind evenimente importante survenite de la încheierea exerciţiului financiar, care au afectat instituţia de credit;
d) informaţii asupra evoluţiei probabile a activitãţii instituţiei de credit;
e) informaţii asupra activitãţilor din domeniul cercetãrii şi dezvoltãrii;
f) urmãtoarele informaţii în ceea ce priveşte acţiunile sau pãrţile proprii ale instituţiei de credit care au fost achiziţionate sau deţinute la orice moment în cursul exerciţiului financiar:
(i) motivele oricãror achiziţii efectuate în cursul exerciţiului financiar;
(ii) numãrul şi valoarea nominalã a acţiunilor sau pãrţilor achiziţionate şi vândute în cursul exerciţiului financiar şi ponderea pe care o reprezintã în capitalul social;
(iii) în cazul achiziţiilor sau vânzãrilor, valoarea plãţilor sau încasãrilor pentru acţiunile sau pãrţile respective;
(iv) numãrul şi valoarea nominalã a tuturor acţiunilor sau pãrţilor achiziţionate şi deţinute de instituţia de credit, precum şi ponderea pe care o reprezintã acestea în capitalul social;
(v) numãrul şi valoarea acţiunilor sau pãrţilor anulate;
g) numele şi pregãtirea profesionalã a fiecãrui administrator;
h) politica privind protecţia mediului.
7.2. Raportul administratorilor se va aproba de consiliul de administraţie şi se va semna în numele acestuia de preşedintele consiliului.

SECŢIUNEA a 8-a
AUDITUL FINANCIAR
(Prevederi referitoare la auditarea situaţiilor financiare anuale)

8.1. Situaţiile financiare anuale ale instituţiei de credit care fac obiectul acestor reglementãri vor fi auditate de auditori financiari, în conformitate cu reglementãrile naţionale privind auditul financiar.
8.2. Auditorul financiar se va asigura ca situaţiile financiare anuale întocmite sunt în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 82/1991 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale prezentelor reglementãri, ale Cadrului general de întocmire şi prezentare a situaţiilor financiare, elaborat de Comitetul pentru Standardele Internaţionale de Contabilitate, ale Standardelor Internaţionale de Contabilitate, precum şi dacã informaţiile din raportul administratorilor corespund cu cele din situaţiile financiare anuale întocmite pentru acelaşi exerciţiu, pe baza procedurilor de audit prevãzute de Standardul Internaţional de Audit nr. 720.
8.3. Instituţiile de credit care nu vor opta pentru aplicarca IAS 29, a oricãrui alt Standard Internaţional de Contabilitate sau a Normelor Bãncii Naţionale a României privind consolidarea conturilor pentru bãnci vor avea opinii de audit cu rezerve.

SECŢIUNEA a 9-a
APROBAREA ŞI DEPUNEREA SITUAŢIILOR FINANCIARE ANUALE ŞI A RAPORTULUI ANUAL AL INSTITUŢIEI DE CREDIT

9.1. Cu minimum 15 zile înaintea adunãrii generale a asociaţilor sau actionarilor la care se discuta şi se aproba situaţiile financiare anuale instituţia de credit are obligaţia:
a) sa trimitã o copie de pe situaţiile financiare anuale ale instituţiei de credit, aprobate de consiliul de administraţie, împreunã cu raportul administratorilor şi raportul auditorilor asupra situaţiilor financiare anuale respective, denumite generic "raport anual", tuturor asociaţilor sau actionarilor;
sau
b) sa notifice tuturor asociaţilor sau actionarilor ca raportul anual este disponibil la instituţia de credit, gratuit, la cerere.
9.2. Situaţiile financiare anuale ale instituţiei de credit, aprobate de consiliul de administraţie, însoţite de raportul administratorilor pentru exerciţiul financiar respectiv, precum şi raportul auditorilor vor fi supuse spre aprobare de cãtre adunarea generalã a asociaţilor sau actionarilor.
9.3. O copie de pe situaţiile financiare anuale ale instituţiei de credit, aprobate de consiliul de administraţie, o copie de pe raportul administratorilor pentru exerciţiul financiar respectiv, precum şi de pe raportul auditorilor asupra situaţiilor financiare anuale vor fi trimise de consiliul de administraţie în termenul prevãzut de lege la Banca Nationala a României şi la direcţia teritorialã a Ministerului Finanţelor Publice la care instituţia de credit este înregistratã.
9.4. În conformitale cu prevederile legii societãţilor comerciale, o copie de pe situaţiile financiare anuale ale instituţiei de credit, aprobate de consiliul de administraţie şi de asociaţi sau acţionari, o copie de pe raportul administratorilor pentru exerciţiul financiar respectiv, precum şi de pe raportul auditorilor asupra situaţiilor financiare anuale vor fi trimise de consiliul de administraţie, în termenul prevãzut de lege, la registrul comerţului.
9.5. Potrivit legii societãţilor comerciale, consiliul de administraţie se va asigura ca situaţiile financiare anuale ale instituţiei de credit, raportul administratorilor şi raportul auditorilor sunt publicate în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, în termenul prevãzut de lege.

SECŢIUNEA a 10-a
PUBLICAREA RAPORTULUI ANUAL AL INSTITUŢIEI DE CREDIT

10.1. Raportul anual va fi disponibil tuturor asociaţilor sau actionarilor, la cerere. În termen de doua zile de la primirea cererii, o copie de pe raportul anual va fi disponibilã pentru consultare la sediul social al instituţiei de credit.
Rapoartele anuale vor fi distribuite gratuit pentru asociaţi sau acţionari, iar pentru alte persoane decât aceştia preţul raportului anual nu trebuie sa depãşeascã costul administrativ al acestuia.
Raportul anual trebuie sa fie publicat în fiecare stat al Uniunii Europene în care instituţia de credit are sucursale.
10.2. De fiecare data când situaţiile financiare anuale şi raportul administratorilor sunt publicate integral, ele trebuie sa fie reproduse în forma şi conţinutul pe baza cãrora auditorul şi-a formulat opinia de audit. Acestea vor fi însoţite de textul integral al raportului auditorilor. Dacã auditorul a fãcut anumite obiecţii sau a refuzat sa întocmeascã un raport asupra situaţiilor financiare anuale, acest fapt trebuie prezentat împreunã cu motivele respective.
10.3. În cazul în care situaţiile financiare anuale nu se publica integral sau sunt diferite de cele întocmite conform legislaţiei, se va preciza dacã este vorba de o versiune prescurtata sau diferita şi se va face o referire la locul unde acestea au fost depuse conform pct. 9.3 şi 9.4. Dacã situaţiile financiare anuale nu au fost depuse încã, acest lucru trebuie menţionat. Opinia persoanei care a auditat situaţiile financiare anuale nu poate însoţi aceasta publicare, dar trebuie menţionat dacã opinia a fost data cu sau fãrã rezerve sau dacã certificarea a fost refuzatã.




CAPITOLUL 2

PLANUL DE CONTURI APLICABIL INSTITUŢIILOR DE CREDIT

CLASA 1 - OPERAŢIUNI DE TREZORERIE ŞI OPERAŢIUNI INTERBANCARE

Grupa 10 - CASA ŞI ALTE VALORI
A 101 - Casa
A 109 - Alte valori

Grupa 11 - DECONTÃRI CU BANCA NATIONALA A ROMÂNIEI
A 111 - Cont curent la Banca Nationala a României
A 1111 - Cont curent la Banca Nationala a României
A 1112 - Depozite la vedere la Banca Nationala a României
A 1113 - Depozite la termen la Banca Nationala a României
A 1114 - Depozite colaterale la Banca Nationala a României
P 112 - Împrumuturi de refinantare de la Banca Nationala a
României
P 1121 - Împrumuturi colateralizate cu active eligibile
pentru garantare
P 1122 - Împrumuturi lombard
P 1123 - Alte împrumuturi
B 117 - Creanţe şi datorii ataşate
A 1171 - Creanţe ataşate
P 1172 - Datorii ataşate

Grupa 12 - CONTURI DE CORESPONDENT
A 121 - Conturi de corespondent la bãnci (nostro)
P 122 - Conturi de corespondent ale bãncilor (loro)
B 127 - Creanţe şi datorii ataşate
A 1271 - Creanţe ataşate
P 1272 - Datorii ataşate

Grupa 13 - DEPOZITE INTERBANCARE
A 131 - Depozite la bãnci
A 1311 - Depozite la vedere la bãnci
A 1312 - Depozite la termen la bãnci
A 1313 - Depozite colaterale la bãnci
A 1317 - Creanţe ataşate
P 132 - Depozite ale bãncilor
P 1321 - Depozite la vedere ale bãncilor
P 1322 - Depozite la termen ale bãncilor
P 1323 - Depozite colaterale ale bãncilor
P 1327 - Datorii ataşate

Grupa 14 - CREDITE ŞI ÎMPRUMUTURI INTERBANCARE
A 141 - Credite acordate bãncilor
A 1411 - Credite de pe o zi pe alta acordate bãncilor
A 1412 - Credite la termen acordate bãncilor
A 1413 - Credite financiare acordate bãncilor
A 1417 - Creanţe ataşate
P 142 - Împrumuturi primite de la bãnci
P 1421 - Împrumuturi de pe o zi pe alta primite de la bãnci
P 1422 - Împrumuturi la termen primite de la bãnci
P 1423 - Împrumuturi financiare primite de la bãnci
P 1427 - Datorii ataşate

Grupa 15 - VALORI PRIMITE SAU DATE ÎN PENSIUNE
A 151 - Valori primite în pensiune
A 1511 - Valori primite în pensiune de pe o zi pe alta
A 1512 - Valori primite în pensiune la termen
A 1517 - Creanţe ataşate
P 152 - Valori date în pensiune
P 1521 - Valori date în pensiune de pe o zi pe alta
P 1522 - Valori date în pensiune la termen
P 1527 - Datorii ataşate

Grupa 16 - VALORI DE RECUPERAT ŞI ALTE SUME DATORATE
A 161 - Valori de recuperat
A 1611 - Valori de recuperat
A 1617 - Creanţe ataşate
P 162 - Alte sume datorate
P 1621 - Alte sume datorate
P 1627 - Datorii ataşate

Grupa 18 - CREANŢE RESTANTE ŞI INDOIELNICE
A 181 - Creanţe restante
A 1811 - Creanţe restante
A 1812 - Dobânzi restante
A 1817 - Creanţe ataşate
A 182 - Creanţe indoielnice
A 1821 - Creanţe indoielnice
A 1822 - Dobânzi indoielnice
A 1827 - Creanţe ataşate

Grupa 19 - PROVIZIOANE PENTRU CREANŢE DIN OPERAŢIUNI INTERBANCARE
P 191 - Provizioane pentru creanţe din operaţiuni interbancare
P 1911 - Provizioane specifice de risc de credit
P 1912 - Provizioane specifice de risc de dobanda

CLASA 2 - OPERAŢIUNI CU CLIENTELA

Grupa 20 - CREDITE ACORDATE CLIENTELEI
A 201 - Creanţe comerciale
A 2011 - Creanţe comerciale
A 20111 - Scont şi operaţiuni asimilate
A 20112 - Factoring
A 20119 - Alte creanţe comerciale
A 2017 - Creanţe ataşate
A 202 - Credite de trezorerie
A 2021 - Credite de trezorerie
A 20211 - Vânzãri în rate
A 20212 - Credite acordate persoanelor fizice
A 20213 - Diferenţe de rambursat legate de utilizarea
cãrţilor de plata
A 20214 - Utilizãri din deschideri de credite permanente
A 20215 - Credit global de exploatare
A 20216 - Credite pentru finanţarea stocurilor
A 20217 - Credite garantate cu valori financiare
A 20218 - Credite acordate importatorilor
A 20219 - Alte credite de trezorerie
A 2027 - Creanţe ataşate
A 203 - Credite pentru export
A 2031 - Credite pentru export
A 20311 - Credite garantate cu creanţe asupra
strainatatii
A 20312 - Credite furnizori
A 20313 - Credite comerciale acordate nerezidentilor
A 20319 - Alte credite pentru export
A 2037 - Creanţe ataşate
A 204 - Credite pentru eehipament
A 2041 - Credite pentru echipament
A 2047 - Creanţe ataşate
A 205 - Credite pentru bunuri imobiliare
A 2051 - Credite investitori
A 2052 - Credite promotori
A 2057 - Creanţe ataşate
A 206 - Alte credite acordate clientelei
A 2061 - Alte credite acordate clientelei
A 2067 - Creanţe ataşate

Grupa 23 - CREDITE ŞI ÎMPRUMUTURI PRIVIND CLIENTELA FINANCIARÃ
A 231 - Credite acordate clientelei financiare
A 2311 - Credite de pe o zi pe alta acordate clientelei
financiare
A 2312 - Credite la termen acordate clientelei financiare
A 2317 - Creanţe ataşate
P 232 - Împrumuturi primite de la clientela financiarã
P 2321 - Împrumuturi de pe o zi pe alta de la clientela
financiarã
P 2322 - Împrumuturi la termen de la clientela financiarã
P 2327 - Datorii ataşate

Grupa 24 - VALORI PRIMITE SAU DATE ÎN PENSIUNE
A 241 - Valori primite în pensiune
A 2411 - Valori primite în pensiune de pe o zi pe alta
A 2412 - Valori primite în pensiune la termen
A 2417 - Creanţe ataşate
P 243 - Valori date în pensiune
P 2431 - Valori date în pensiune de pe o zi pe alta
P 2432 - Valori date în pensiune la termen
P 2437 - Datorii ataşate

Grupa 25 - CONTURILE CLIENTELEI
B 251 - Conturi curente
B 2511 - Conturi curente
B 2517 - Creanţe şi datorii ataşate
A 25171 - Creanţe ataşate
P 25172 - Datorii ataşate
P 252 - Conturi de factoring
P 2521 - Conturi de factoring
P 25211 - Conturi de factoring disponibile
P 25212 - Conturi de factoring indisponibile
P 2527 - Datorii ataşate
P 253 - Conturi de depozite
P 2531 - Depozite la vedere
P 2532 - Depozite la termen
P 2533 - Depozite colaterale
P 25331 - Depozite pentru deschiderea de acreditive
P 25332 - Depozite pentru emiterea de scrisori de
garanţie
P 25333 - Depozite pentru cecuri certificate
P 25334 - Depozite pentru ordine de plata cu scadenta
P 25335 - Depozite pentru garanţii gestionari
P 25336 - Alte depozite colaterale
P 2537 - Datorii ataşate
P 254 - Certificate de depozit, carnete şi librete de economii
P 2541 - Certificate de depozit
P 2542 - Carnete şi librete de economii
P 2547 - Datorii ataşate
P 255 - Disponibil din contribuţia financiarã a Comunitãţii
Europene la dispoziţia Fondului Naţional
P 2551 - Disponibil aferent Memorandumului de Finanţare
privind Programul Naţional PHARE 1998, la dispoziţia
Fondului Naţional (RO98FN1)
P 25510 - Disponibil aferent subprogramului Întãrirea
democraţiei, a statului de drept şi a
drepturilor omului, din cadrul Memorandumului
de Finanţare privind Programul Naţional PHARE
1998, la dispoziţia Oficiului de Plati şi
Contractare PHARE (RO9803)
P 25511 - Disponibil aferent subprogramului Întãrirea
capacitãţii instituţionale şi administrative
de adoptare a acquisului comunitar, din cadrul
Memorandumului de Finanţare privind Programul
Naţional PHARE 1998, la dispoziţia Oficiului
de Plati şi Contractare PHARE (RO9804)
P 25512 - Disponibil aferent subprogramului Viitoarea
integrare a României în piata interna, din
cadrul Memorandumului de Finanţare privind
Programul Naţional PHARE 1998, la dispoziţia
Oficiului de Plati şi Contractare PHARE
(RO9805)
P 25513 - Disponibil aferent subprogramului Sprijinirea
României în vederea îndeplinirii obligaţiilor
pilonului al treilea, din cadrul
Memorandumului de Finanţare privind Programul
Naţional PHARE 1998, la dispoziţia Oficiului
de Plati şi Contractare PHARE (RO9806)
P 25514 - Disponibil aferent componentelor de twinning
ale proiectului Politica regionala şi de
coeziune, din cadrul Memorandumului de
Finanţare privind Programul Naţional PHARE
1998, la dispoziţia Oficiului de Plati şi
Contractare PHARE (RO9807.01)
P 25515 - Disponibil aferent Memorandumului de Finanţare
privind Programul Naţional PHARE 1998, la
dispoziţia Agenţiei Naţionale pentru
Dezvoltare Regionala (RO9807.01)
P 25516 - Disponibil aferent Memorandumului de Finanţare
privind Programul Naţional PHARE 1998, la
dispoziţia Administraţiei Naţionale a
Drumurilor (RO9807.02)
P 2552 - Disponibil aferent Memorandumului de Finanţare
privind Facilitatea pentru infrastructuri de mari
dimensiuni pe anul 1998, la dispoziţia Fondului
Naţional (RO98FN2)
P 25520 - Disponibil aferent proiectului «România -
Proiecte de reabilitare a drumurilor
naţionale» din cadrul Memorandumului de
Finanţare privind Facilitatea pentru
infrastructuri de mari dimensiuni pe anul
1998, la dispoziţia Administraţiei Naţionale
a Drumurilor (RO9808)
P 2553 - Disponibil aferent Memorandumului de Finanţare
privind Facilitatea de recuperare (Pre-Ins Facility)
pentru anul 1998, la dispoziţia Fondului Naţional
(RO98FN3)
P 25530 - Disponibil aferent proiectului «Privatizarea
bãncilor de stat şi privatizarea şi
supravegherea societãţilor de asigurare» la
dispoziţia Oficiului de Plati şi Contractare
PHARE (RO9809.01)
P 25531 - Disponibil aferent proiectului «Fond pentru
reconstructia zonelor miniere» la dispoziţia
Oficiului de Plati şi Contractare PHARE
(RO9809.02)
P 2554 - Disponibil aferent Memorandumului de Finanţare
privind Programul Restructurarea Întreprinderilor şi
Reconversie Profesionalã (RICOP), la dispoziţia
Fondului Naţional (RO99FN2)
P 25540 - Disponibil aferent subprogramului
Restructurarea Întreprinderilor şi Reconversie
Profesionalã (RICOP), din cadrul
Memorandumului de Finanţare privind Programul
Restructurarea Întreprinderilor şi Reconversie
Profesionalã (RICOP), la dispoziţia Oficiului
de Plati şi Contractare PHARE (RO9904)
P 25541 - Disponibil aferent proiectului Plati
compensatorii din cadrul Memorandumului de
Finanţare privind Programul Restructurarea
Întreprinderilor şi Reconversie Profesionalã
(RICOP), la dispoziţia Agenţiei Naţionale
pentru Ocupare şi Formare Profesionalã
(RO9904.01.02)
P 2555 - Disponibil aferent Memorandumului de Finanţare
privind Programul Naţional PHARE România 1999, la
dispoziţia Fondului Naţional (RO99FN3)
P 25550 - Disponibil aferent subprogramului Întãrirea
democraţiei, a statului de drept şi a
drepturilor omului, din cadrul Memorandumului
de Finanţare privind Programul Naţional PHARE
1999, la dispoziţia Oficiului de Plati şi
Contractare PHARE (RO9905)
P 25551 - Disponibil aferent subprogramului Întãrirea
capacitãţii de rezistenta la presiunile
concurentiale, din cadrul Memorandumului
de Finanţare privind Programul Naţional PHARE
1999, la dispoziţia Oficiului de Plati şi
Contractare PHARE (RO9906)
P 25552 - Disponibil aferent subprogramului Îndeplinirea
obligaţiilor acquisului, din cadrul
Memorandumului de Finanţare privind Programul
Naţional PHARE România 1999, la dispoziţia
Oficiului de Plati şi Contractare PHARE
(RO9907)
P 25553 - Disponibil aferent subprogramului Coeziunea
economicã şi socialã, din cadrul
Memorandumului de Finanţare privind Programul
Naţional PHARE România 1999, la dispoziţia
Oficiului de Plati şi Contractare PHARE
(RO9908)
P 2556 - Disponibil aferent Memorandumului de Finanţare
privind Programul Facilitarea pentru infrastructuri
de mari dimensiuni - Partea a 5-a, la dispoziţia
Fondului Naţional (RO99FN4)
P 25560 - Disponibil aferent subprogramului Facilitatea
pentru infrastructuri de mari dimensiuni -
Partea a 5-a, din cadrul Memorandumului de
Finanţare privind Programul Facilitarea pentru
infrastructuri de mari dimensiuni - Partea a
5-a, la dispoziţia Oficiului de Plati şi
Contractare PHARE (RO9909)
P 2557 - Datorii ataşate
P 2558 - Disponibil aferent Memorandumului de Finanţare
privind Programul Facilitatea de recuperare
(Pre-Ins Facility) pentru anul 1999, la dispoziţia
Fondului Naţional (RO99FN5)
P 25580 - Disponibil aferent subprogramului Facilitatea
de recuperare (Pre-Ins Facility) pentru anul
1999, din cadrul Memorandumului de Finanţare
privind Programul Facilitatea de recuperare
(Pre-Ins Facility) pentru anul 1999, la
dispoziţia Oficiului de Plati şi Contractare
PHARE (RO9910)
P 256 - Disponibil din contribuţia financiarã a Comunitãţii
Europene la dispoziţia Fondului Naţional
P 2561 - Disponibil aferent Memorandumului de Finanţare
privind Programul Facilitatea pentru infrastructuri
de mari dimensiuni pe anul 1999, la dispoziţia
Fondului Naţional (RO99FN1)
P 25610 - Disponibil aferent subprogramului Sprijin
acordat pregãtirii proiectului ISPA, din
cadrul Memorandumului de Finanţare privind
Programul Facilitarea pentru infrastructuri de
mari dimensiuni pe anul 1999 partea IV -
Sprijin acordat pregãtirii proiectului ISPA,
la dispoziţia Oficiului de Plati şi
Contractare PHARE (RO9903)
P 2562 - Disponibil aferent Memorandumului de Finanţare
privind Programul Cooperarea transfrontaliera între
România şi Bulgaria 1999, la dispoziţia Fondului
Naţional (RO99FN6)
P 25620 - Disponibil aferent subprogramului Cooperarea
transfrontaliera între România şi Bulgaria
1999, din cadrul Memorandumului de Finanţare
privind Programul Cooperarea transfrontaliera
între România şi Bulgaria 1999, la dispoziţia
Oficiului de Plati şi Contractare PHARE
(RO9911)
P 2563 - Disponibil aferent Memorandumului de Finanţare
privind Programul Cooperarea transfrontaliera între
România şi Ungaria 1999, la dispoziţia Fondului
Naţional (RO99FN7)
P 25630 - Disponibil aferent subprogramului Cooperarea
transfrontaliera între România şi Ungaria
1999, din cadrul Memorandumului de Finanţare
privind Programul Cooperarea transfrontaliera
între România şi Ungaria 1999, la dispoziţia
Oficiului de Plati şi Contractare PHARE
(RO9912)
P 2564 - Disponibil aferent Memorandumului de Finanţare
privind Programul Reforma de protecţie socialã şi
implementarea acquis-ului în domeniul social -
Consensus III, la dispoziţia Fondului Naţional
(RO99FN8)
P 25640 - Disponibil aferent subprogramului Reforma de
protecţie socialã şi implementarea acquisului
- Consensus III, din cadrul Memorandumului de
Finanţare privind Programul Reforma de
protecţie socialã şi implementarea acquisului
în domeniul social - Consensus III, la
dispoziţia Oficiului de Plati şi Contractare
PHARE (RO9914)
P 2565 - Disponibil aferent Memorandumului de Finanţare
privind Programul PHARE 2000/2001: Facilitatea de
pregãtire a proiectului, la dispoziţia Fondului
Naţional (RO99FN9)
P 25650 - Disponibil aferent Programul PHARE 2000/2001:
Facilitatea de pregãtire a proiectului,
conform Memorandumului de Finanţare privind
Programul PHARE 2000/2001: Facilitatea de
pregãtire a proiectului, la dispoziţia
Oficiului de Plati şi Contractare PHARE
(RO9915)
P 2566 - Disponibil aferent Memorandumului de Finanţare
privind Programul PHARE România 1999 (Participarea
la cel de-al cincilea program cadru în domeniul
cercetãrii şi dezvoltãrii tehnologice), la
dispoziţia Fondului Naţional (RO99FN10)
P 2568 - Disponibil aferent Memorandumului de Finanţare
privind Programul Participarea României al
Programele comunitare: Leonardo da Vinci II,
Socrates II, Tineret pentru Europa, şi al cincilea
Program Cadru în domeniul cercetãrii, la dispoziţia
Fondului Naţional (RO00FN11)
P 2567 - Datorii ataşate
P 258 - Disponibil din contribuţia financiarã a Comunitãţii
Europene, la dispoziţia Fondului Naţional, aferent
programelor pe anul 2000
P 2581 - Disponibil aferent Memorandumului de Finanţare
privind Programul Cooperarea Transfrontaliera între
România şi Bulgaria 2000 (CBC România Bulgaria), la
dispoziţia Fondului Naţional (RO00FN12)
P 25811 - Disponibil aferent subprogramelor din
Programul Cooperarea Transfrontaliera între
România şi Bulgaria 2000, din cadrul
Memorandumului de Finanţare privind Programul
Cooperarea Transfrontaliera între România şi
Bulgaria 2000, la dispoziţia Oficiului de
Plati şi Contractare PHARE (RO0002)
P 2582 - Disponibil aferent Memorandumului de Finanţare
privind Programul Cooperarea Transfrontaliera între
România şi Ungaria 2000 (CBC România Ungaria), la
dispoziţia Fondului Naţional (RO00FN13)
P 25821 - Disponibil aferent subprogramelor din
Programul Cooperarea Transfrontaliera între
România şi Ungaria 2000, din cadrul
Memorandumului de Finanţare privind Programul
Cooperarea Transfrontaliera între România şi
Ungaria 2000, la dispoziţia Oficiului de Plati
şi Contractare PHARE (RO0003)
P 2583 - Disponibil aferent Memorandumului de Finanţare
privind Programul Naţional PHARE România 2000, la
dispoziţia Fondului Naţional (RO00FN14)
P 25831 - Disponibil aferent subprogramului Criterii
politice - Întãrirea democraţiei, statului de
drept şi drepturile omului, din cadrul
Memorandumului de Finanţare privind Programul
Naţional PHARE România 2000, la dispoziţia
Oficiului de Plati şi Contractare PHARE
(RO0004)
P 25832 - Disponibil aferent subprogramului Criterii
economice - Întãrirea capacitãţii de
rezistenta la presiunile concurentiale, din
cadrul Memorandumului de Finanţare privind
Programul Naţional PHARE România 2000, la
dispoziţia Oficiului de Plati şi Contractare
PHARE (RO0005)
P 25833 - Disponibil aferent subprogramului Îndeplinirea
obligaţiilor acquis-ului, din cadrul
Memorandumului de Finanţare privind Programul
Naţional PHARE România 2000, la dispoziţia
Oficiului de Plati şi Contractare PHARE
(RO0006)
P 25834 - Disponibil aferent subprogramului Coeziunea
economicã şi socialã, din cadrul
Memorandumului de Finanţare privind Programul
Naţional PHARE România 2000, la dispoziţia
Oficiului de Plati şi Contractare PHARE
(RO0007.01)
P 25835 - Disponibil aferent subprogramului Coeziunea
economicã şi socialã, din cadrul
Memorandumului de Finanţare privind Programul
Naţional PHARE România 2000, la dispoziţia
Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltare Regionala
(RO0007.02)
P 2587 - Datorii ataşate

Grupa 26 - VALORI DE RECUPERAT ŞI ALTE SUME DATORATE
A 261 - Valori de recuperat
A 2611 - Valori de recuperat
A 2617 - Creanţe ataşate
P 262 - Alte sume datorate
P 2621 - Alte sume datorate
P 2627 - Datorii ataşate

Grupa 28 - CREANŢE RESTANTE ŞI INDOIELNICE
A 281 - Creanţe restante
A 2811 - Creanţe restante
A 2812 - Dobânzi restante
A 2817 - Creanţe ataşate
A 282 - Creanţe indoielnice
A 2821 - Creanţe indoielnice
A 2822 - Dobânzi indoielnice
A 2827 - Creanţe ataşate

Grupa 29 - PROVIZIOANE PENTRU CREANŢE DIN OPERAŢIUNI CU CLIENTELA
P 291 - Provizioane pentru creanţe din operaţiuni cu clientela
P 2911 - Provizioane specifice de risc de credit
P 2912 - Provizioane specifice de risc de dobanda

CLASA 3 - OPERAŢIUNI CU TITLURI ŞI OPERAŢIUNI DIVERSE

Grupa 30 - OPERAŢIUNI CU TITLURI
B 301 - Titluri primite sau date în pensiune livrata
A 3011 - Titluri primite în pensiune livrata
A 30111 - Titluri primite în pensiune livrata
A 30117 - Creanţe ataşate
P 3012 - Titluri date în pensiune livrata
P 30121 - Titluri date în pensiune livrata
P 30127 - Datorii ataşate
A 302 - Titluri de tranzacţie
A 3021 - Titluri de tranzacţie
A 30211 - Efecte publice şi valori asimilate
A 30212 - Obligaţiuni şi alte titluri cu venit fix
A 30213 - Acţiuni şi alte titluri cu venit variabil
A 30214 - Acţiuni proprii
A 3025 - Titluri date cu împrumut
A 30251 - Efecte publice şi valori asimilate
A 30252 - Obligaţiuni şi alte titluri cu venit fix
A 30253 - Acţiuni ai alte titluri cu venit variabil
A 30254 - Acţiuni proprii
A 30257 - Creanţe ataşate
A 3026 - Titluri luate cu împrumut
A 30261 - Efecte publice şi valori asimilate
A 30262 - Obligaţiuni sii alte titluri cu venit fix
A 30263 - Acţiuni şi alte titluri cu venit variabil
A 30264 - Acţiuni proprii
P 3027 - Datorii privind titlurile
P 30271 - Datorii privind titlurile luate cu împrumut
P 30272 - Alte datorii privind titlurile
P 30277 - Datorii ataşate
A 303 - Titluri de plasament
A 3031 - Titluri de plasament
A 30311 - Efecte publice şi valori asimilate
A 30312 - Obligaţiuni şi alte titluri cu venit fix
A 30313 - Acţiuni şi alte titluri cu venit variabil
A 30314 - Acţiuni proprii
A 3035 - Titluri date cu împrumut
A 30351 - Efecte publice şi valori asimilate
A 30352 - Obligaţiuni şi alte titluri cu venit fix
A 30353 - Acţiuni şi alte titluri cu venit variabil
A 30354 - Acţiuni proprii
P 3036 - Vãrsãminte de efectuat privind titlurile de
plasament
A 3037 - Creanţe ataşate
A 30371 - Efecte publice şi valori asimilate
A 30372 - Obligaţiuni şi alte titluri cu venit fix
A 30373 - Acţiuni şi alte titluri cu venit variabil
A 30374 - Acţiuni proprii
A 304 - Titluri de investiţii
A 3041 - Titluri de investiţii
A 30411 - Efecte publice şi valori asimilate
A 30412 - Obligaţiuni şi alte titluri cu venit fix
A 3045 - Titluri date cu împrumut
A 30451 - Efecte publice şi valori asimilate
A 30452 - Obligaţiuni şi alte titluri cu venit fix
B 3046 - Diferenţe de conversie
B 30461 - Efecte publice şi valori asimilate
B 30462 - Obligaţiuni şi alte titluri cu venit fix
A 3047 - Creanţe ataşate
A 30471 - Efecte publice şi valori asimilate
A 30472 - Obligaţiuni şi alte titluri cu venit fix

Grupa 32 - DATORII CONSTITUITE PRIN TITLURI
P 321 - Titluri de piata interbancara
P 3211 - Titluri de piata interbancara
P 3217 - Datorii ataşate
P 322 - Titluri de creanţe negociabile
P 3221 - Titluri de creanţe negociabile
P 3227 - Datorii ataşate
P 325 - Obligaţiuni
P 3251 - Obligaţiuni
P 3257 - Datorii ataşate
P 326 - Alte datorii constituite prin titluri
P 3261 - Alte datorii constituite prin titluri
P 3267 - Datorii ataşate

Grupa 33 - CONTURI DE DECONTARE PRIVIND OPERAŢIUNILE CU TITLURI
P 331 - Conturile societãţilor bancare
P 332 - Conturile organismelor de plasament colectiv de valori
mobiliare (OPCVM)
B 333 - Conturile societãţilor de bursa
P 334 - Conturile altor instituţii financiare
P 335 - Conturile clientelei
B 336 - Alte conturi de decontare privind operaţiunile cu titluri
P 3361 - Alte sume de plãtit privind operaţiunile cu titluri
A 3362 - Alte sume de încasat privind operaţiunile cu titluri
B 337 - Creanţe şi datorii ataşate
A 3371 - Creanţe ataşate
P 3372 - Datorii ataşate

Grupa 34 - DECONTÃRI INTRABANCARE
B 341 - Decontãri intrabancare

Grupa 35 - DEBITORI ŞI CREDITORI
B 351 - Personal şi conturi asimilate
P 3511 - Personal - salarii datorate
P 3512 - Personal - ajutoare materiale datorate
P 3513 - Participarea personalului la profit
A 3514 - Avansuri acordate personalului
P 3515 - Drepturi de personal neridicate
P 3516 - Reţineri din salarii datorate terţilor
B 3519 - Alte datorii şi creanţe în legatura cu personalul
P 35191 - Alte datorii în legatura cu personalul
A 35192 - Alte creanţe în legatura cu personalul
B 352 - Asigurãri sociale, protecţia socialã şi conturi asimilate
P 3521 - Asigurãri sociale
P 35211 - Contribuţia unitãţii la asigurãrile sociale
P 35212 - Contribulia personalului pentru pensia
suplimentarã
P 35213 - Contribuţia angajaţilor pentru asigurãrile
sociale
de sãnãtate
P 35214 - Contribuţia angajatorului pentru asigurãrile
sociale de sãnãtate
P 3522 - Ajutor de şomaj
P 35221 - Contribuţia unitãţii la fondul de şomaj
P 35222 - Contribuţia personalului la fondul de şomaj
B 3526 - Alte datorii şi creanţe sociale
P 35261 - Alte datorii sociale
A 35262 - Alte creanţe sociale
B 353 - Bugetul statului, fonduri speciale şi conturi asimilate
B 3531 - Impozitul pe profit
P 35311 - Impozitul pe profitul curent
B 35312 - Impozitul pe profitul amânat
B 3532 - Taxa pe valoarea adãugatã
P 35323 - TVA de plata
A 35324 - TVA de recuperat
A 35326 - TVA deductibilã
P 35327 - TVA colectata
B 35328 - TVA neexigibila
P 3533 - Impozitul pe salarii
A 3534 - Subvenţii
P 3536 - Alte impozite, taxe şi vãrsãminte asimilate
P 3538 - Fonduri speciale taxe şi vãrsãminte asimilate
B 3539 - Alte datorii şi creanţe cu bugetul statului
P 35391 - Alte datorii fata de bugetul statului
A 35392 - Alte creanţe privind bugetul statului
P 354 - Dividende de plata
A 355 - Debitori diversi
A 3551 - Depozite de garanţii vãrsate
A 3552 - Debitori din avansuri spre decontare
A 3556 - Alţi debitori diversi
A 3557 - Creanţe ataşate
P 356 - Creditori diversi
P 3561 - Depozite de garanţii pentru leasing şi locatie
simpla
P 3566 - Alţi creditori diversi
P 3567 - Datorii ataşate

Grupa 36 - CONTURI DE STOCURI
A 361 - Valori din aur, metale şi pietre preţioase
A 362 - Materiale
A 363 - Materiale de natura obiectelor de inventar
A 365 - Stocuri aflate la terţi
A 367 - Alte stocuri şi asimilate
A 368 - Alte bunuri diverse

Grupa 37 - CONTURI DE REGULARIZARE
B 371 - Conturi privind valori la încasare
A 3712 - Valori primite la încasare
P 3716 - Conturi indisponibile privind valori la încasare
B 372 - Conturi de ajustare
B 3721 - Poziţie de schimb
B 3722 - Contravaloarea poziţiei de schimb
B 3723 - Conturi de ajustare devize
B 3729 - Conturi de ajustare privind alte elemente din afarã
bilanţului
B 373 - Conturi de diferenţe
B 3731 - Diferenţe privind devizele
B 3732 - Diferenţe privind vânzãrile de titluri cu
posibilitate de rãscumpãrare
B 3739 - Alte conturi de diferenţe
A 374 - Cheltuieli de repartizat
A 3741 - Prime de emisiune privind titlurile cu venit fix
A 3742 - Prime de rambursare privind titlurile cu venit fix
A 3749 - Alte cheltuieli de repartizat
A 375 - Cheltuieli înregistrate în avans
P 376 - Venituri înregistrate în avans
P 377 - Cheltuieli de plãtit
A 378 - Venituri de primit
B 379 - Alte conturi de regularizare

Grupa 38 - CREANŢE RESTANTE ŞI INDOIELNICE
A 381 - Creanţe restante
A 3811 - Creanţe restante
A 3812 - Dobânzi restante
A 3817 - Creanţe ataşate
A 382 - Creanţe indoielnice
A 3821 - Creanţe indoielnice
A 3822 - Dobânzi indoielnice
A 3827 - Creanţe ataşate

Grupa 39 - PROVIZIOANE PRIVIND OPERAŢIUNI CU TITLURI ŞI
OPERAŢIUNI DIVERSE
P 391 - Provizioane pentru deprecierea titlurilor
P 3911 - Provizioane pentru deprecierea titlurilor de
plasament
P 39111 - Provizioane pentru deprecierea efectelor
publice şi a altor valori asimilate
P 39112 - Provizioane pentru deprecierea obligaţiunilor
şi a altor titluri cu venit fix
P 39113 - Provizioane pentru deprecierea acţiunilor şi a
altor titluri cu venit variabil
P 39114 - Provizioane pentru deprecierea acţiunilor
proprii
P 3912 - Provizioane pentru deprecierea titlurilor de
investiţii
P 39121 - Provizioane pentru deprecierea efectelor
publice şi a altor valori asimilate
P 39122 - Provizioane pentru deprecierea obligaţiunilor
şi a altor titluri cu venit fix
P 393 - Provizioane pentru deprecierea stocurilor
P 399 - Provizioane pentru creanţe restante şi indoielnice

CLASA 4 - VALORI IMOBILIZATE

Grupa 40 - CREDITE SUBORDONATE
A 401 - Credite subordonate la termen
A 4011 - Credite participative
A 4019 - Alte credite subordonate la termen
A 402 - Credite subordonate pe durata nedeterminatã
A 407 - Creanţe ataşate

Grupa 41 - PÃRŢI ÎN CADRUL SOCIETÃŢILOR COMERCIALE LEGATE,
TITLURI DE PARTICIPARE ŞI TITLURI ALE ACTIVITÃŢII
DE PORTOFOLIU
A 411 - Pãrţi în societãţile comerciale legate
A 4111 - Pãrţi în societãţi bancare
A 4112 - Pãrţi în societãţi cu caraceter financiar
A 4113 - Pãrţi în alte societãţi cu caracter nefinanciar
A 412 - Titluri de participare
A 4121 - Titluri de participare la societãţi bancare
A 4122 - Titluri de participare la societãţi cu caracter
financiar
A 4123 - Titluri de participare la alte societãţi cu caracter
nefinanciar
A 413 - Titluri ale activitãţii de portofoliu
B 414 - Diferenţe de conversie
A 415 - Titluri date cu împrumut
A 417 - Creanţe ataşate
P 418 - Vãrsãminte de efectuat pentru pãrţi în societãţi
comerciale legate, pentru titluri de participare şi
pentru titluri ale activitãţii de portofoliu

Grupa 42 - DOTÃRI PENTRU UNITÃŢILE PROPRII DIN STRÃINÃTATE
A 421 - Dotãri pentru unitãţile proprii din strãinãtate
B 424 - Diferenţe de conversie

Grupa 43 - IMOBILIZARI ÎN CURS
A 431 - Imobilizari necorporale în curs
A 432 - Imobilizari corporale în curs
A 4321 - Amenajãri de terenuri şi construcţii
A 4322 - Instalaţii tehnice şi maşini
A 4323 - Alte imobilizari corporale
A 433 - Avansuri acordate pentru imobilizari necorporale
A 434 - Avansuri acordate pentru imobilizari corporale
A 4341 - Avansuri acordate pentru terenuri şi construcţii
A 4342 - Avansuri acordate pentru instalaţii tehnice şi
maşini
A 4343 - Avansuri acordate pentru alte imobilizari corporale

Grupa 44 - IMOBILIZARI ALE ACTIVITÃŢII DE EXPLOATARE
A 441 - Imobilizari necorporale ale activitãţii de exploatare
B 4411 - Fondul comercial
A 44111 - Fond comercial
P 44112 - Fond comercial negativ
A 4412 - Cheltuieli de constituire
A 4419 - Alte imobilizari necorporale ale activitãţii de
exploatare
A 442 - Imobilizari corporale ale activitãţii de exploatare
A 4421 - Terenuri şi amenajãri de terenuri
A 44211 - Terenuri
A 44212 - Amenajãri de terenuri
A 4422 - Construcţii
A 4423 - Instalaţii tehnice şi mijloace de transport
A 44231 - Echipamente tehnologice (maşini, utilaje şi
instalaţii de lucru)
A 44232 - Aparate şi instalaţii de mãsurare, control şi
reglare
A 44233 - Mijloace de transport
A 4424 - Mobilier, aparatura birotica, echipamente de
protecţie a valorilor umane şi materiale şi alte
active corporale

Grupa 45 - IMOBILIZARI ÎN AFARÃ ACTIVITÃŢII DE EXPLOATARE
A 451 - Imobilizari necorporale în afarã activitãţii de
exploatare
A 452 - Imobilizari corporale în afarã activitãţii de exploatare
A 4521 - Terenuri şi amenajãri de terenuri
A 45211 - Terenuri
A 45212 - Amenajãri de terenuri
A 4522 - Construcţii
A 4523 - Instalaţii tehnice, mijloace de transport, animale
şi plantaţii
A 45231 - Echipamente tehnologice (maşini, utilaje şi
instalaţii de lucru)
A 45232 - Aparate şi instalaţii de mãsurare, control şi
reglare
A 45233 - Mijloace de transport
A 45234 - Animale şi plantaţii
A 4524 - Mobilier, aparatura birotica, echipamente de
protecţie a valorilor umane şi materiale şi alte
active corporale

Grupa 46 - AMORTIZARI PRIVIND IMOBILIZARILE
P 461 - Amortizari privind imobilizarile activitãţii de
exploatare
P 4611 - Amortizarea imobilizarilor necorporale
P 46111 - Amortizarea fondului comercial
P 46112 - Amortizarea cheltuielilor de constituire
P 46119 - Amortizarea altor imobilizari necorporale
P 4612 - Amortizarea imobilizarilor corporale
P 46121 - Amortizarea amenajãrilor de terenuri
P 46122 - Amortizarea construcţiilor
P 46123 - Amortizarea instalaţiilor tehnice şi
mijloacelor de transport
P 46124 - Amortizarea altor active corporale
P 462 - Amortizari privind imobilizarile în afarã activitãţii de
exploatare
P 4621 - Amortizarea imobilizarilor necorporale
P 4622 - Amortizarea imobilizarilor corporale
P 46221 - Amortizarea amenajãrilor de terenuri
P 46222 - Amortizarea construcţiilor
P 46223 - Amortizarea instalaţiilor tehnice, mijloacelor
de transport, animalelor şi plantaţiilor
P 46224 - Amortizarea altor active corporale

Grupa 47 - LEASING, LOCATIE SIMPLA ŞI OPERAŢIUNI ASIMILATE
A 471 - Operaţiuni de leasing şi asimilate
A 4711 - Leasing mobiliar
A 4712 - Leasing imobiliar
A 4713 - Leasing cu active necorporale
A 4717 - Creanţe ataşate
A 472 - Operaţiuni de leasing privind imobilizarile în curs
A 4721 - Leasing mobiliar
A 4722 - Leasing imobiliar
A 4723 - Leasing cu active necorporale
A 473 - Imobilizari neinchiriate din leasing reziliat
A 474 - Bunuri date în locatie simpla
A 4741 - Bunuri date în locatie simpla
A 4747 - Creanţe ataşate
P 476 - Amortizari
P 4761 - Amortizari privind operaţiuni de leasing
P 4762 - Amortizari privind operaţiuni de locatie simpla

Grupa 48 - CREANŢE RESTANTE ŞI INDOIELNICE
A 481 - Creanţe restante
A 4811 - Creanţe restante
A 4812 - Dobânzi restante
A 4817 - Creanţe ataşate
A 482 - Creanţe indoielnice
A 4821 - Creanţe indoielnice
A 4822 - Dobânzi indoielnice
A 4827 - Creanţe ataşate

Grupa 49 - PROVIZIOANE PENTRU VALORI IMOBILIZATE
P 491 - Provizioane pentru deprecierea pãrţilor deţinute în
cadrul societãţilor comerciale legate, a titlurilor de
participare şi a titlurilor activitãţii de portofoliu
P 492 - Provizioane pentru deprecierea imobilizarilor
P 4921 - Provizioane pentru deprecierea imobilizarilor în
curs
P 49211 - Provizioane pentru deprecierea imobilizarilor
necorporale în curs
P 49212 - Provizioane pentru deprecierea imobilizarilor
corporale în curs
P 4922 - Provizioane pentru deprecierea imobilizarilor
necorporale ale activitãţii de exploatare
P 49221 - Provizioane pentru fondul comercial
P 49222 - Provizioane pentru alte imobilizari
necorporale
P 4923 - Provizioane pentru deprecierea imobilizarilor
corporale ale activitãţii de exploatare
P 49231 - Provizioane pentru deprecierea terenurilor şi
amenajãrilor de terenuri
P 49232 - Provizioane pentru deprecierea construcţiilor
P 49233 - Provizioane pentru deprecierea instalaţiilor
tehnice şi mijloacelor de transport
P 49234 - Provizioane pentru deprecierea altor active
corporale
P 4924 - Provizioane pentru deprecierea imobilizarilor
necorporale în afarã activitãţii de exploatare
P 4925 - Provizioane pentru deprecierea imobilizarilor
corporale în afarã activitãţii de exploatare
P 493 - Provizioane pentru operaţiuni de leasing
P 494 - Provizioane pentru operaţiuni de locatie simpla
P 499 - Provizioane pentru creanţe restante şi indoielnice

CLASA 5 - CAPITALURI PROPRII, ASIMILATE ŞI PROVIZIOANE

Grupa 50 - CAPITAL
P 501 - Capital social
P 5011 - Capital subscris nevarsat
P 5012 - Capital subscris vãrsat
P 502 - Elemente asimilate capitalului
A 508 - Acţionari sau asociaţi

Grupa 51 - PRIME LEGATE DE CAPITAL ŞI REZERVE
P 511 - Prime de capital
P 5111 - Prime de emisiune
P 5112 - Prime de fuziune
P 5113 - Prime de aport
P 5114 - Prime de sciziune
P 5115 - Prime de conversie a obligaţiunilor în acţiuni
P 5119 - Alte prime
P 512 - Rezerve legale
P 5121 - Rezerve legale din profitul brut
P 5122 - Rezerve legale din profitul net
P 513 - Rezerve statutare sau contractuale
P 514 - Rezerva generalã pentru riscul de credit
P 5141 - Rezerva generalã pentru riscul de credit din
profitul brut
P 5142 - Rezerva generalã pentru riscul de credit din
profitul net
P 515 - Rezerve pentru acţiuni proprii
P 516 - Rezerve din reevaluare
P 5161 - Rezerve din reevaluare aferente bilanţului de
deschidere al primului an de aplicare a ajustarii
la inflaţie
P 5162 - Rezerve din reevaluari dispuse prin acte normative
P 518 - Rezerve din conversie
P 519 - Alte rezerve

Grupa 52 - FONDURI
P 528 - Alte fonduri
P 5281 - Fondul imobilizarilor corporale

Grupa 53 - DATORII SUBORDONATE
P 531 - Datorii subordonate la termen
P 5311 - Titluri subordonate la termen
P 5312 - Împrumuturi participative
P 5319 - Alte împrumuturi subordonate la termen
P 532 - Datorii subordonate pe durata nedeterminatã
P 5321 - Titluri subordonate pe durata nedeterminatã
P 5322 - Împrumuturi subordonate pe durata nedeterminatã
P 537 - Datorii ataşate

Grupa 54 - SUBVENŢII ŞI FONDURI PUBLICE ALOCATE
P 541 - Subvenţii pentru investiţii
P 5411 - Subvenţii pentru investiţii
A 5412 - Subvenţii pentru investiţii înregistrate la venituri
P 542 - Fonduri publice alocate

Grupa 55 - PROVIZIOANE PENTRU RISCURI ŞI CHELTUIELI
P 551 - Provizioane pentru riscuri de executare a angajamentelor
prin semnatura
P 552 - Provizioane pentru facilitãţi acordate personalului
P 553 - Provizioane pentru riscuri de ţara
P 554 - Provizioane pentru restructurare
P 555 - Provizioane pentru dezafectarea imobilizarilor corporale
şi alte acţiuni similare legate de acestea
P 559 - Alte provizioane

Grupa 58 - REZULTATUL REPORTAT
B 581 - Rezultatul reportat
B 5811 - Rezultatul reportat reprezentând profitul
nerepartizat, respectiv pierderea nerecuperata
B 5812 - Rezultatul reportat provenit din adoptarea pentru
prima data a IAS, mai puţin IAS 29
B 5813 - Rezultatul reportat provenit din modificãrile
politicilor contabile
B 5814 - Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor
fundamentale
B 5815 - Rezultatul reportat reprezentând surplusul realizat
din rezerve din reevaluare

Grupa 59 - REZULTATUL EXERCIŢIULUI
B 591 - Profit sau pierdere
A 592 - Repartizarea profitului

CLASA 6 - CHELTUIELI

Grupa 60 - CHELTUIELI DE EXPLOATARE BANCARÃ
A 601 - Cheltuieli din operaţiunile de trezorerie şi operaţiunile
interbancare
A 6011 - Dobânzi la Banca Nationala a României
A 6012 - Dobânzi la conturile de corespondent
A 6013 - Dobânzi la depozitele bãncilor
A 60131 - Dobânzi la depozitele la vedere
A 60132 - Dobânzi la depozitele la termen
A 60133 - Dobânzi la depozitele colaterale
A 6014 - Dobânzi la împrumuturile de la bãnci
A 60141 - Dobânzi la împrumuturile de pe o zi pe alta
A 60142 - Dobânzi la împrumuturile la termen
A 60143 - Dobânzi la împrumuturile financiare
A 6015 - Dobânzi la valorile date în pensiune
A 60151 - Dobânzi la valorile date în pensiune de pe o
zi pe alta
A 60152 - Dobânzi la valorile date în pensiune la termen
A 6017 - Alte cheltuieli cu dobânzile
A 60171 - Dobânzi privind titlurile cu posibilitate de
rãscumpãrare
A 60172- Report/deport
A 60179 - Cheltuieli diverse cu dobânzile
A 6019 - Comisioane
A 602 - Cheltuieli cu operaţiunile cu clientela
A 6021 - Dobânzi la conturile de factoring
A 6022 - Dobânzi la împrumuturile primite de la clientela
financiarã
A 60221 - Dobânzi la împrumuturile de pe o zi pe alta
A 60222 - Dobânzi la împrumuturile la termen
A 6023 - Dobânzi la valorile date în pensiune
A 60231 - Dobânzi la valorile date în pensiune de pe o
zi pe alta
A 60232 - Dobânzi la valorile date în pensiune la termen
A 6024 - Dobânzi la conturile curente
A 6025 - Dobânzi la conturile de depozite
A 60251 - Dobânzi la depozitele la vedere
A 60252 - Dobânzi la depozitele la termen
A 60253 - Dobânzi la depozitele colaterale
A 6026 - Dobânzi la certificatele de depozit, carnetele şi
libretele de economii
A 6027 - Alte cheltuieli cu dobânzile
A 60271 - Dobânzi privind titlurile cu posibilitate de
rãscumpãrare
A 60272 - Report/deport
A 60279 - Cheltuieli diverse cu dobânzile
A 6028 - Dobânzi aferente disponibilitãţilor provenite din
contribuţia financiarã a Comunitãţii Europene
A 6029 - Comisioane
A 603 - Cheltuieli pentru operaţiunile cu titluri
A 6031 - Dobânzi la titlurile date în pensiune livrata
A 6032 - Pierderi la titlurile de tranzacţie
A 6033 - Cheltuieli cu titlurile de plasament
A 60331 - Cheltuieli de achiziţie
A 60336 - Pierderi din cesiune
A 6034 - Cheltuieli cu titlurile de investiţii
A 60341 - Cheltuieli de achiziţie
A 60342 - Cheltuieli cu amortizarea primelor
A 6036 - Cheltuieli privind datorii constituite prin titluri
A 60361 - Dobânzi privind titlurile de piata
interbancara
A 60362 - Dobânzi privind titlurile de creanţe
negociabile
A 60363 - Dobânzi privind obligaţiunile
A 60369 - Alte cheltuieli privind datoriile constituite
prin titluri
A 6037 - Cheltuieli diverse privind operaţiunile cu titluri
A 6039 - Comisioane
A 604 - Cheltuieli cu operaţiunile de leasing, locatie simpla şi
asimilate
A 6041 - Cheltuieli cu operaţiunile de leasing şi asimilate
A 60411 - Cheltuieli cu amortizarea
A 60412 - Pierderi din deprecierea imobilizarilor date
în leasing şi asimilate
A 60413 - Pierderi din cesiunea imobilizarilor date în
leasing şi asimilate
A 60414 - Cheltuieli cu provizioane pentru operaţiunile
de leasing şi asimilate
A 60419 - Alte cheltuieli cu operaţiunile de leasing şi
asimilate
A 6042 - Cheltuieli cu operaţiunile de locatie simpla
A 60421 - Cheltuieli cu amortizarea
A 60422 - Pierderi din deprecierea imobilizarilor date
în locatie simpla
A 60423 - Pierderi din cesiunea imobilizarilor date în
locatie simpla
A 60424 - Cheltuieli cu provizioane pentru operaţiunile
de locatie simpla
A 60429 - Alte cheltuieli cu operaţiunile de locatie
simpla
A 605 - Cheltuieli privind datoriile subordonate şi fondurile
publice alocate
A 6051 - Cheltuieli privind datoriile subordonate la termen
A 6052 - Cheltuieli privind datoriile subordonate pe durata
nedeterminatã
A 6053 - Cheltuieli privind fondurile publice alocate
A 606 - Cheltuieli privind operaţiunile de schimb
A 6061 - Pierderi din operaţiunile de schimb şi arbitraj
A 6069 - Comisioane
A 607 - Cheltuieli privind operaţiunile în afarã bilanţului
A 6O71 - Cheltuieli cu angajamentele de finanţare
A 60711 - Cheltuieli cu angajamentele de finanţare
primite de la alte bãnci
A 60712 - Cheltuieli cu angajamentele de finanţare
primite de la clientela
A 6072 - Cheltuieli cu angajamentele de garanţie
A 60721 - Cheltuieli cu angajamentele de garanţie
primite de la alte bãnci
A 60722 - Cheltuieli cu angajamentele de garanţie
primite de la clientela
A 6077 - Cheltuieli cu alte angajamente primite
A 608 - Cheltuieli cu prestaţiile de servicii financiare
A 6081 - Cheltuieli cu mijloacele de plata
A 6087 - Alte cheltuieli cu prestaţiile de servicii
financiare
A 609 - Alte cheltuieli de exploatare bancarã
A 6092 - Cota-parte privind operaţiunile de exploatare
bancarã efectuate în comun
A 6093 - Venituri retrocedate privind operaţiunile de
exploatare bancarã efectuate în comun
A 6099 - Cheltuieli diverse de exploatare bancarã

Grupa 61 - CHELTUIELI CU PERSONALUL
A 611 - Cheltuieli cu salariile personalului
A 612 - Cheltuieli privind asigurãrile şi protecţia socialã
A 6121 - Contribuţia unitãţii la asigurãrile sociale
A 6122 - Contribuţia unitãţii pentru ajutorul de şomaj
A 6123 - Contribuţia angajatorului pentru asigurãrile sociale
de sãnãtate
A 6127 - Alte cheltuieli privind asigurãrile şi protecţia
socialã
A 617 - Alte cheltuieli privind personalul

Grupa 62 - CHELTUIELI CU ALTE IMPOZITE, taxe ŞI VÃRSÃMINTE
ASIMILATE
A 627 - Cheltuieli cu alte impozite, taxe şi vãrsãminte asimilate

Grupa 63 - CHELTUIELI CU MATERIALELE, LUCRÃRILE ŞI SERVICIILE
EXECUTATE DE TERŢI
A 631 - Cheltuieli cu materialele
A 6311 - Cheltuieli cu materialele consumabile
A 6312 - Cheltuieli privind combustibilii
A 6313 - Cheltuieli privind piesele de schimb
A 6317 - Cheltuieli privind alte materiale
A 632 - Cheltuieli privind materialele de natura obiectelor de
inventar
A 633 - Cheltuieli privind alte stocuri
A 634 - Cheltuieli cu lucrãrile şi serviciile executate de terţi
A 6341 - Cheltuieli de întreţinere şi reparaţii
A 6342 - Cheltuieli privind energia şi apa
A 6343 - Cheltuieli poştale şi taxe de telecomunicaţii
A 6344 - Cheltuieli cu colaboratorii şi de intermediere
A 6345 - Cheltuieli cu deplasãri, detaşãri, transferãri şi
transportul personalului şi bunurilor
A 6346 - Cheltuieli cu serviciile furnizate de societãţile
grupului
A 6347 - Alte cheltuieli cu lucrãrile şi serviciile executate
de terţi
A 63471 - Cheltuieli cu primele de asigurare
A 63472 - Cheltuieli cu redevenţele privind operaţiunile
de leasing şi asimilate
A 63473 - Cheltuieli cu redevenţele privind
concesiunile, locatiile de gestiune şi
chiriile
A 63479 - Alte cheltuieli
A 635 - Cheltuieli de protocol, reclama şi publicitate

Grupa 64 - CHELTUIELI DIVERSE DE EXPLOATARE
A 641 - Venituri retrocedate privind operaţiunile de exploatare
nebancara efectuate în comun
A 642 - Cota-parte privind operaţiunile de exploatare nebancara
efectuate în comun
A 643 - Cota-parte din cheltuielile sediului social
A 646 - Pierderi din cesiunea imobilizarilor
A 6461 - Pierderi din cesiunea imobilizarilor necorporale şi
corporale
A 6462 - Pierderi din cesiunea imobilizarilor financiare
A 649 - Alte cheltuieli diverse de exploatare
A 6491 - Despãgubiri, amenzi şi penalilati
A 6492 - Donaţii şi subvenţii acordate
A 6493 - Cheltuieli privind sponsorizarile
A 6494 - Pierderi din dobitori diversi
A 6497 - Alte cheltuieli diverse de exploatare

Grupa 65 - CHELTUIELI CU AMORTIZARILE PRIVIND IMOBILIZARILE
NECORPORALE ŞI CORPORALE
A 651 - Cheltuieli cu amortizarile imobilizarilor necorporale
A 652 - Cheltuieli cu amortizarile imobilizarilor corporale

Grupa 66 - CHELTUIELI CU PROVIZIOANE, PIERDERI DIN CREANŢE
NERECUPERABILE ŞI AJUSTAREA LA INFLAŢIE
A 661 - Cheltuieli cu provizioane pentru creanţe din operaţiuni
interbancare
A 6611 - Cheltuieli cu provizioane specifice de risc de
credit
A 6612 - Cheltuieli cu provizioane specifice de risc de
dobanda
A 662 - Cheltuieli cu provizioane pentru creanţe din operaţiuni
cu clientela
A 6621 - Cheltuieli cu provizioane specifice de risc de
credit
A 6622 - Cheltuieli cu provizioane specifice de risc de
dobanda
A 663 - Cheltuieli cu provizioane privind operaţiuni cu titluri
şi operaţiuni diverse
A 6631 - Cheltuieli cu provizioane pentru deprecierea
titlurilor
A 66311 - Cheltuieli cu provizioane pentru deprecierea
titlurilor de plasament
A 66312 - Cheltuieli cu provizioane pentru deprecierea
titlurilor de investiţii
A 6633 - Cheltuieli cu provizioane pentru deprecierea
stocurilor
A 6637 - Cheltuieli cu provizioane pentru creanţe restante şi
indoielnice
A 664 - Cheltuieli cu provizioane pentru valori imobilizate
A 6641 - Cheltuieli cu provizioane pentru deprecierea
pãrţilor deţinute în cadrul societãţilor comerciale
legate, a titlurilor de participare şi a titlurilor
activitãţii de portofoliu
A 6642 - Cheltuieli cu provizioane pentru deprecierea
imobilizarilor
A 66421 - Cheltuieli cu provizioane pentru deprecierea
imobilizarilor în curs
A 66422 - Cheltuieli cu provizioane pentru deprecierea
imobilizarilor activitãţii de exploatare
A 66423 - Cheltuieli cu provizioane pentru deprecierea
imobilizarilor în afarã activitãţii de
exploatare
A 6647 - Cheltuieli cu provizioane pentru creanţe restante şi
indoielnice
A 665 - Cheltuieli cu provizioane pentru riscuri şi cheltuieli
A 6651 - Cheltuieli cu provizioane pentru riscuri de
executare a angajamentelor prin semnatura
A 6652 - Cheituieli cu provizioane pentru facilitãţi acordate
personalului
A 6653 - Cheltuieli cu provizioane pentru risc de ţara
A 6654 - Cheltuieli cu provizioane pentru restructurare
A 6655 - Cheltuieli cu provizioane pentru dezafectarea
imobilizarilor corporale şi alte acţiuni similare
legate de acestea
A 6657 - Cheltuieli cu provizioane pentru alte riscuri şi
cheltuieli
A 667 - Pierderi din creanţe nerecuperabile acoperite cu
provizioane
A 668 - Pierderi din creanţe nerecuperabile neacoperite cu
provizioane
A 669 - Cheltuieli cu ajustarea la inflaţie

Grupa 67 - CHELTUIELI EXTRAORDINARE
A 671 - Cheltuieli privind calamitatile şi alte evenimente
similare

Grupa 69 - CHELTUIELI CU IMPOZITUL PE PROFIT ŞI ALTE IMPOZITE
A 691 - Cheltuieli cu impozitul pe profit
A 6911 - Cheltuieli cu impozitul pe profit curent
A 6912 - Cheltuieli cu impozitul pe profit amânat
A 699 - Alte cheltuieli cu impozitele care nu apar în elementele
de mai sus

CLASA 7 - VENITURI

Grupa 70 - VENITURI DIN ACTIVITATEA DE EXPLOATARE BANCARÃ
P 701 - Venituri din operaţiunile de trezorerie şi operaţiunile
interbancare
P 7011 - Dobânzi de la Banca Nationala a României
P 7012 - Dobânzi de la conturile de corespondent
P 7013 - Dobânzi de la conturile de depozite la bãnci
P 70131 - Dobânzi de la depozitele la vedere
P 70132 - Dobânzi de la depozitele la termen
P 70133 - Dobânzi de la depozitele colaterale
P 7014 - Dobânzi de la creditele acordate bãncilor
P 70141 - Dobânzi de la creditele de pe o zi pe alta
P 70142 - Dobânzi de la creditele la termen
P 70143 - Dobânzi de la creditele financiare
P 7015 - Dobânzi de la valorile primite în pensiune
P 70151 - Dobânzi de la valorile primite în pensiune de
pe o zi pe alta
P 70152 - Dobânzi de la valorile primite în pensiune la
termen
P 7017 - Alte venituri din dobânzi
P 70171 - Dobânzi privind titlurile cu posibilitate de
rãscumpãrare
P 70172 - Report/deport
P 70179 - Venituri diverse din dobânzi
P 7018 - Dobânzi din creanţe restante şi indoielnice
P 7019 - Comisioane
P 702 - Venituri din operaţiunile cu clientela
P 7021 - Dobânzi de la creanţe comerciale şi credite acordate
clientelei
P 70211 - Dobânzi de la operaţiunile de scont, asimilate
şi alte creanţe comerciale
P 70212 - Dobânzi de la operaţiunile de factoring
P 70213 - Dobânzi de la creditele de trezorerie
P 70214 - Dobânzi de la creditele pentru export
P 70215 - Dobânzi de la creditele pentru echipament
P 70216 - Dobânzi de la creditele pentru bunuri
imobiliare
P 70217 - Dobânzi de la alte credite acordate clientelei
P 7022 - Dobânzi de la creditele acordate clientelei
financiare
P 70221 - Dobânzi de la creditele de pe o zi pe alta
P 70222 - Dobânzi de la creditele la termen
P 7023 - Dobânzi de la valorile primite în pensiune
P 70231 - Dobânzi de la valorile primite în pensiune de
pe o zi pe alta
P 70232 - Dobânzi de la valorile primite în pensiune la
termen
P 7024 - Dobânzi de la conturile curente debitoare
P 7027 - Alte venituri din dobânzi
P 70271 - Dobânzi privind titlurile cu posibilitate de
rãscumpãrare
P 70272 - Report/deport
P 70279 - Venituri diverse din dobânzi
P 7028 - Dobânzi din creanţe restante şi indoielnice
P 7029 - Comisioane
P 703 - Venituri din operaţiunile cu titluri
P 7031 - Dobânzi de la titlurile primite în pensiune livrata
P 7032 - Venituri din titlurile de tranzacţie
P 7033 - Venituri din titlurile de plasament
P 70331 - Dobânzi
P 70333 - Dividende şi venituri asimilate
P 70336 - Venituri din cesiune
P 7034 - Venituri din titlurile de investiţii
P 70341 - Dobânzi
P 70342 - Venituri din prime
P 7036 - Venituri din datorii constituite prin titluri
P 7037 - Venituri diverse din operaţiunile cu titluri
P 7038 - Dobânzi din creanţe restante şi indoielnice
P 7039 - Comisioane
P 704 - Venituri din operaţiunile de leasing, locatie simpla şi
asimilate
P 7041 - Venituri din operaţiunile de leasing şi asimilate
P 70411 - Venituri din chirii
P 70413 - Venituri din cesiunea imobilizarilor date în
leasing şi asimilate
P 70414 - Venituri din provizioane pentru operaţiunile
de leasing şi asimilate
P 70419 - Alte venituri din operaţiunile de leasing şi
asimilate
P 7042 - Venituri din operaţiunile de locatie simpla
P 70421 - Venituri din chirii
P 70423 - Venituri din cesiunea imobilizarilor date în
locatie simpla
P 70424 - Venituri din provizioane pentru operaţiunile
de locatie simpla
P 70429 - Alte venituri din operaţiunile de locatie
simpla
P 7048 - Venituri din creanţe restante şi indoielnice
P 705 - Venituri din credite subordonate, pãrţi în cadrul
societãţilor comerciale legate, titluri de participare şi
titluri ale activitãţii de portofoliu
P 7051 - Dobânzi de la creditele subordonate la termen
P 7052 - Dobânzi de la creditele subordonate pe durata
nedeterminatã
P 7053 - Dividende şi venituri asimilate
P 7058 - Dobânzi din creanţe restante şi indoielnice
P 706 - Venituri din operaţiunile de schimb
P 7061 - Venituri din operaţiunile de schimb şi arbitraj
P 7069 - Comisioane
P 707 - Venituri din operaţiunile în afarã bilanţului
P 7071 - Venituri din angajamentele de finanţare
P 70711 - Venituri din angajamentele de finanţare în
favoarea altor bãnci
P 70712 - Venituri din angajamentele de finanţare în
favoarea clientelei
P 7072 - Venituri din angajamentele de garanţie
P 70721 - Venituri din angajamentele de garanţie în
favoarea altor bãnci
P 70722 - Venituri din angajamentele de garanţie în
favoarea clientelei
P 7077 - Venituri din alte angajamente date
P 708 - Venituri din prestaţiile de servicii financiare
P 7081 - Comisioane privind titlurile gestionate sau în
depozit
P 7082 - Comisioane privind operaţiunile cu titluri efectuate
în contul clientelei
P 7083 - Comisioane din activitãţile de asistenta şi de
consultanţa
P 70831 - Comisioane din activitãţile de asistenta şi
consultanţa pentru persoane fizice
P 70832 - Comisioane din activitãţile de asistenta şi
consultanţa pentru persoane juridice
P 70839 - Alte comisioane
P 7085 - Venituri privind mijloacele de plata
P 7087 - Alte venituri din prestaţiile de servicii financiare
P 709 - Alte venituri din activitatea de exploatare bancarã
P 7092 - Cota-parte privind operaţiunile de exploatare
bancarã efectuate în comun
P 7093 - Cheltuieli refacturate privind operaţiunile de
exploatare bancarã efectuate în comun
P 7094 - Transferuri de cheltuieli de exploatare bancarã
P 7099 - Venituri diverse de exploatare bancarã

Grupa 74 - VENITURI DIVERSE DIN EXPLOATARE
P 741 - Cheltuieli refacturate
P 7411 - Cheltuieli refacturate societãţilor grupului
P 7412 - Cheltuieli refacturate altor societãţi
P 742 - Cota-parte privind operaţiunile de exploatare nebancare
efectuate în comun
P 743 - Cota-parte din cheltuielile sediului social
P 746 - Venituri din cesiunea imobilizarilor
P 7461 - Venituri din cesiunea imobilizarilor necorporale şi
corporale
P 7462 - Venituri din cesiunea imobilizarilor financiare
P 747 - Venituri accesorii
P 7471 - Venituri privind imobilele legate de exploatare
P 7472 - Venituri din activitãţi nebancare
P 7479 - Alte venituri accesorii
P 74791 - Venituri din operaţiuni de intermediere în
domeniul asigurãrilor
P 749 - Alte venituri diverse din exploatare
P 7491 - Transferuri de cheltuieli de exploatare nebancara
P 7492 - Cota-parte din subvenţiile de investiţii trecutã la
venituri
P 7493 - Venituri din subvenţii de exploatare
P 7494 - Venituri din producţia de imobilizari
P 7495 - Venituri privind bunurile mobile şi imobile din
executarea creanţelor
P 7499 - Alte venituri
P 74991 - Venituri din despãgubiri, amenzi şi penalitali
P 74992 - Venituri din donaţii şi subvenţii
P 74997 - Alte venituri diverse de exploatare

Grupa 76 - VENITURI DIN PROVIZIOANE, RECUPERARI DE CREANŢE
AMORTIZATE ŞI AJUSTAREA LA INFLAŢIE
P 761 - Venituri din provizioane pentru creanţe din operaţiuni
interbancare
P 7611 - Venituri din provizioane specifice de risc de credit
P 7612 - Venituri din provizioane specifice de risc de
dobanda
P 762 - Venituri din provizioane pentru creanţe din operaţiuni cu
clientela
P 7621 - Venituri din provizioane specifice de risc de credit
P 7622 - Venituri din provizioane specifice de risc de
dobanda
P 763 - Venituri din provizioane privind operaţiuni cu titluri şi
operaţiuni diverse
P 7631 - Venituri din provizioane pentru deprecierea
titlurilor
P 76311 - Venituri din provizioane pentru deprecierea
titlurilor de plasament
P 76312 - Venituri din provizioane pentru deprecierea
titlurilor de investiţii
P 7633 - Venituri din provizioane pentru deprecierea
stocurilor
P 7637 - Venituri din provizioane pentru creanţe restante şi
indoielnice
P 764 - Venituri din provizioane pentru valori imobilizate
P 7641 - Venituri din provizioane pentru deprecierea pãrţilor
deţinute în cadrul societãţilor comerciale legate, a
titlurilor de participare şi a titlurilor
activitãţii de portofoliu
P 7642 - Venituri din provizioane pentru deprecierea
imobilizarilor
P 76421 - Venituri din provizioane pentru deprecierea
imobilizarilor în curs
P 76422 - Venituri din provizioane pentru deprecierea
imobilizarilor activitãţii de exploatare
P 76423 - Venituri din provizioane pentru deprecierea
imobilizarilor în afarã activitãţii de
exploatare
P 7647 - Venituri din provizioane pentru creanţe restante şi
indoielnice
P 765 - Venituri din provizioane pentru riscuri şi cheltuieli
P 7651 - Venituri din provizioane pentru riscuri de executare
a angajamentelor prin semnatura
P 7652 - Venituri din provizioane pentru facilitãţi acordate
personalului
P 7653 - Venituri din provizioane pentru risc de ţara
P 7654 - Venituri din provizioane pentru restructurare
P 7655 - Venituri din provizioane pentru dezafectarea
imobilizarilor corporale şi alte acţiuni similare
legate de acestea
P 7657 - Venituri din provizioane pentru alte riscuri şi
cheltuieli
P 766 - Venituri din fondul comercial negativ
P 767 - Venituri din recuperari de creanţe amortizate
P 769 - Venituri din ajustarea la inflaţie

Grupa 77 - VENITURI EXTRAORDINARE
P 771 - Venituri din subvenţii pentru evenimente extraordinare şi
altele similare

Grupa 78 - VENITURI DIN RELUAREA REZERVEI GENERALE PENTRU RISCUL
DE CREDIT
P 781 - Venituri din reluarea rezervei generale pentru riscul de
credit
P 7811 - Venituri din reluarea rezervei generale pentru
riscul de credit constituitã din profitul brut
P 7812 - Venituri din reluarea rezervei generale pentru
riscul de credit constituitã din profitul net

Grupa 79 - VENITURI DIN IMPOZITUL PE PROFIT AMÂNAT
P 791 - Venituri din impozitul pe profit amânat

CLASA 9 - OPERAŢIUNI ÎN AFARÃ BILANŢULUI

Grupa 90 - ANGAJAMENTE DE FINANŢARE
A 901 - Angajamente în favoarea altor bãnci
P 902 - Angajamente primite de la alte bãnci
A 903 - Angajamente în favoarea clientelei
A 9031 - Deschideri de credite confirmate
A 90311 - Garanţii imobiliare
A 90312 - Deschideri de credite documentare
A 90319 - Alte deschideri de credite confirmate
A 9032 - Acceptãri sau angajamente de plata
A 9039 - Alte angajamente în favoarea clientelei
P 904 - Angajamente primite de la clientela financiarã şi
instituţiile administraţiei publice

Grupa 91 - ANGAJAMENTE DE GARANŢIE
A 911 - Cauţiuni, avaluri şi alte garanţii date altor bãnci
A 9111 - Confirmãri de deschideri de credite documentare
A 9112 - Acceptãri de plata
A 9119 - Alte garanţii date altor bãnci
P 912 - Cauţiuni, avaluri şi alte garanţii primite de la alte
bãnci
A 913 - Garanţii date pentru clientela
A 9131 - Cauţiuni avaluri şi alte garanţii
A 91311 - Cauţiuni imobiliare
A 91312 - Cauţiuni administrative şi fiscale
A 91313 - Garanţii financiare
A 91314 - Garanţii de rambursare a creditelor acordate
de alte bãnci
A 9139 - Alte garanţii date pentru clientela
P 914 - Garanţii primite de la clientela
P 9141 - Garanţii primite de la instituţiile administraţiei
publice şi asimilate
P 9142 - Garanţii primite de la societãţi de asigurare şi
capitalizare
P 9143 - Garanţii primite de la clientela financiarã
P 9144 - Ipoteci imobiliare
P 9145 - Gajuri cu deposedare
P 9146 - Gajuri fãrã deposedare
P 9149 - Alte garanţii primite de la clientela

Grupa 92 - ANGAJAMENTE PRIVIND TITLURILE
A 921 - Titluri de primit
A 9211 - Titluri vândute cu posibilitate de rãscumpãrare
A 9219 - Alte titluri de primit
P 922 - Titluri de livrat
P 9221 - Titluri cumpãrate cu posibilitate de rãscumpãrare
P 9229 - Alte titluri de livrat

Grupa 93 - OPERAŢIUNI ÎN DEVIZE
B 931 - Operaţiuni de schimb la vedere
A 9311 - Lei cumpãraţi şi încã neprimiti
A 9312 - Devize cumpãrate şi încã neprimite
P 9313 - Lei vanduti şi încã nelivrati
P 9314 - Devize vândute şi încã nelivrate
B 932 - Operaţiuni privind devizele date şi luate cu împrumut
A 9321 - Devize date cu împrumut şi încã nelivrate
P 9322 - Devize luate cu împrumut şi încã neprimite
B 933 - Operaţiuni de schimb la termen
B 9331 - Lei de primit contra devize de livrat
B 9332 - Devize de livrat contra lei de primit
B 9333 - Devize de primit contra lei de livrat
B 9334 - Lei de livrat contra devize de primit
B 9335 - Devize de primit contra devize de livrat
B 9336 - Devize de livrat contra devize de primit
B 934 - Report/deport calculat anticipat
P 9341 - Report/deport de primit
A 9342 - Report/deport de plãtit
B 935 - Dobânzi neajunse la scadenta în devize acoperite la
termen
A 9351 - Dobânzi în devize acoperite la termen, de încasat
P 9352 - Contravaloarea în lei a dobânzilor în devize
acoperite la termen, de încasat
P 9353 - Dobânzi în devize acoperite la termen, de plãtit
A 9354 - Contravaloarea în lei a dobânzilor în devize
acoporite la termen, de plãtit
B 936 - Conturi de ajustare devize în afarã bilanţului
B 9361 - Poziţie de schimb
B 9362 - Contravaloarea poziţiei de schimb
B 9363 - Conturi de ajustare devize

Grupa 95 - ANGAJAMENTE DIVERSE
P 951 - Redevenţe, locatii de gestiune, chirii şi alte datorii
asimilate
P 952 - Titluri primite în garanţie
A 953 - Titluri date în garanţie
B 959 - Alte angajamente diverse
A 9591 - Alte angajamente date
P 9592 - Alte angajamente primite

Grupa 98 - ANGAJAMENTE INDOIELNICE
A 981 - Angajamente indoielnice

Grupa 99 - CONTURI DE EVIDENTA
P 991 - Mijloace fixe luate cu chirie
P 992 - Valori primite în pãstrare sau custodie
A 993 - Creanţe scoase din activ, urmãrite în continuare
A 9931 - Creanţe scoase din activ, urmãrite în continuare
potrivit dispoziţiilor legale
A 99311 - Credite aferente contractelor de credit
investite cu formula executorie, urmãrite în
continuare
A 99312 - Valori primite în pensiune aferente
contractelor de credit investite cu formula
executorie, urmãrite în continuare
A 99313 - Titluri primite în pensiune livrata aferente
contractelor de credit investite cu formula
executorie, urmãrite în continuare
A 99317 - Dobânzi aferente contractelor de credit
investite cu formula executorie, urmãrite în
continuare
A 99319 - Alte creanţe scoase din activ, urmãrite în
continuare
A 9937 - Creanţe ataşate
A 994 - Debitori din penalitãţi pretinse
P 995 - Amortizarea aferentã gradului de neutilizare a
mijloacelor fixe
B 998 - Alte conturi de evidenta
P 9981 - Alte valori primite
A 9982 - Alte valori date
P 9983 - Capital în devize
P 99831 - Capital social subscris şi nevarsat în devize
P 99832 - Capital social subscris şi vãrsat în devize
P 99833 - Capital de dotare în devize
P 9984 - Prime de emisiune plãtite în devize
B 999 - Contrapartida

CAP. 3

FORMULARUL BILANŢULUI, CONTULUI DE PROFIT ŞI
PIERDERE, SITUAŢIEI FLUXURILOR DE TREZORERIE, SITUAŢIEI
MODIFICÃRII CAPITALULUI PROPRIU ŞI EXEMPLE DE PREZENTARE A NOTELOR EXPLICATIVE

BILANŢ
încheiat la data de 31 decembrie
- mii lei -
┌─────────────────────────────────────────────────┬───────┬────────────────────┐
│ │ Cod │Exerciţiul financiar│
│ ACTIV │poziţie├──────────┬─────────┤
│ │ │precedent │ încheiat│
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ A │ B │ 1 │ 2 │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Casa, disponibilitati la bãnci centrale │ 010 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Efecte publice şi alte titluri acceptate pentru │ 020 │ │ │
│refinantare la bãncile centrale │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - Efecte publice şi valori asimilate │ 023 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - Alte titluri acceptate pentru refinantare │ 026 │ │ │
│ la bãncile centrale │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Creanţe asupra instituţiilor de credit │ 030 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - la vedere │ 033 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - alte creanţe │ 036 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Creanţe asupra clientelei │ 040 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Obligaţiuni şi alte titluri cu venit fix │ 050 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - emisie de organisme publice │ 053 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - emisie de alţi emitenti, din care: │ 056 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - obligaţiuni proprii │ 058 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Acţiuni şi alte titluri cu venit variabil │ 060 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Participatii, din care: │ 070 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - participatii la instituţii de credit │ 075 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Pãrţi în cadrul societãţilor comerciale legate, │ 080 │ │ │
│în care: │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - pãrţi în cadrul instituţiilor de credit │ 085 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Imobilizari necorporale, din care: │ 090 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - cheltuieli de constituire │ 093 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - fondul comercial, în mãsura în care a fost │ 096 │ │ │
│ achiziţionat cu titlu oneros │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Imobilizari corporale, din care: │ 100 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - terenuri şi clãdiri utilizate în scopul │ 105 │ │ │
│ desfãşurãrii activitãţilor proprii │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Capital subscris nevarsat │ 110 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Acţiuni şi pãrţi proprii │ 120 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Alte active │ 130 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Cheltuieli înregistrate în avans şi venituri │ 140 │ │ │
│angajate │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Total activ │ 150 │ │ │
└─────────────────────────────────────────────────┴───────┴──────────┴─────────┘

-mii lei-
┌─────────────────────────────────────────────────┬───────┬────────────────────┐
│ │ Cod │Exerciţiul financiar│
│ PASIV │poziţie├──────────┬─────────┤
│ │ │precedent │ încheiat│
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ A │ B │ 1 │ 2 │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Datorii privind instituţiile de credit │ 300 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - la vedere │ 303 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - la termen │ 306 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Datorii privind clientela │ 310 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - depozite, din care │ 313 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - la vedere │ 314 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - la termen │ 315 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - alte datorii, din care: │ 316 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - la vedere │ 317 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - la termen │ 318 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Dotãrii constituite prin titluri │ 320 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - titluri de piata interbancara, obligaţiuni │ 323 │ │ │
│ titluri de creanta negociabile în circulaţie │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - alte titluri │ 326 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Alte pasive │ 330 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Venituri înregistrate în avans şi datorii │ 340 │ │ │
│angajate │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Provizioane pentru riscuri şi cheltuieli, │ 350 │ │ │
│din care: │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ -provizioane pentru pensii şi obligaţii similare│ 353 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - alte provizioane │ 356 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Datorii subordonate │ 360 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Capital social subscris │ 370 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Prime legate de capital │ 380 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Rezerve │ 390 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - rezerve legale │ 392 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - rezerve statutare sau contractuale │ 394 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - rezerva generalã pentru riscul de credit │ 396 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - alte rezerve │ 398 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Rezerve din reevaluare │ 400 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Rezultatul raportat │ 410 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Rezultatul exerciţiului financiar │ 420 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Repartizarea profitului │ 430 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Total pasiv │ 440 │ │ │
└─────────────────────────────────────────────────┴───────┴──────────┴─────────┘

- mii lei -
┌─────────────────────────────────────────────────┬───────┬────────────────────┐
│ │ Cod │Exerciţiul financiar│
│ ELEMENTE ÎN AFARÃ BILANŢULUI │poziţie├──────────┬─────────┤
│ │ │precedent │ încheiat│
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ A │ B │ 1 │ 2 │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Datorii contingente, din care │ 600 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - acceptãri şi andosari │ 603 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - garanţii şi active gajate │ 606 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Angajamente, din care: │ 610 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - angajamente aferente tranzacţiilor de │ 615 │ │ │
│ vânzare cu posibilitate de rãscumpãrare │ │ │ │
└─────────────────────────────────────────────────┴───────┴──────────┴─────────┘




CONTUL DE PROFIT ŞI PIERDERE
la data de 31 decembrie ...
-mii lei-
┌─────────────────────────────────────────────────┬───────┬────────────────────┐
│ │ Cod │Exerciţiul financiar│
│ Denumirea indicatorului │poziţie├──────────┬─────────┤
│ │ │precedent │ încheiat│
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Dobânzi de primit şi venituri asimilate, │ 010 │ │ │
│din care: │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - aferente obligaţiunilor şi altor titluri │ 015 │ │ │
│ cu venit fix │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Dobânzi de plati şi cheltuieli asimilate │ 020 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Venituri privind titlurile │ 030 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - Venituri din acţiuni şi alte titluri cu venit │ 033 │ │ │
│ veriabil │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - Venituri din participatii │ 035 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - Venituri din pãrţi în cadrul societãţilor │ 037 │ │ │
│ comerciale legate │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Venituri din comisioane │ 040 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Cheltuieli cu comisioane │ 050 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Profit sau pierdere neta din operaţiuni │ 060 │ │ │
│financiare │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Alte venituri din exploatare │ 070 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Cheltuieli administrative generale │ 080 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - Cheltuieli cu personalul, din care │ 083 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - Salarii │ 084 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - Cheltuieli cu asigurãrile sociale, din care:│ 085 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - cheltuieli aferente pensiilor │ 086 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - Alte cheltuieli administrative │ 087 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Corectii asupra valorii imobilizarilor │ 090 │ │ │
│necorporale şi corporale │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Alte cheltuieli de exploatare │ 100 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Corectii asupra valorii creanţelor şi provizioa- │ 110 │ │ │
│nelor pentru datorii contingente şi angajamente │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Reluari din corectii asupra valorii creanţelor │ 120 │ │ │
│şi provizioanelor pentru datorii contingente │ │ │ │
│şi angajamente │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Corectii asupra valorii titlurilor transferabile │ 130 │ │ │
│care au caracter de imobilizari financiare, │ │ │ │
│a participatiilor şi a pãrţilor în cadrul │ │ │ │
│societãţilor comerciale legate │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Reluari din corectii asupra valorii titlurilor │ 140 │ │ │
│transferabile care au caracter de imobilizari │ │ │ │
│financiare, a participatiilor şi a pãrţilor în │ │ │ │
│cadrul societãţilor comerciale legate │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Rezultatul activitãţii curente │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - Profit │ 153 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - Pierdere │ 156 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Impozitul pe rezultatul activitãţii curente │ 160 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Rezultatul activitãţii curente dupã impozitare │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - Profit │ 173 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - Pierdere │ 176 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Venituri extraordinare │ 180 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Cheltuieli extraordinare │ 190 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Rezultatul activitãţii extraordinare │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - Profit │ 203 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - Pierdere │ 206 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Impozitul pe rezultatul activitãţii extraordinare│ 210 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Rezultatul activitãţii extraordinare dupã │ │ │ │
│impozitare │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - Profit │ 223 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - Pierdere │ 226 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Venituri totale │ 230 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Cheltuieli totale │ 240 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Reziultatul brut │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - Profit │ 253 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - Pierdere │ 256 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Impozitul pe profit │ 260 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Alte impozite ce nu apar în elementele de mai sus│ 270 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Rezultatul net al exerciţiului financiar │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - Profit │ 283 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - Pierdere │ 286 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Rezultatul pe acţiune │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - de baza │ 293 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - diluat │ 296 │ │ │
└─────────────────────────────────────────────────┴───────┴──────────┴─────────┘




SITUAŢIA FLUXURILOR DE TREZORERIE
încheiatã la data de 31 decembrie ... exemplu metoda directa
-mii lei-
┌─────────────────────────────────────────────────┬───────┬────────────────────┐
│ │ Nr. │Exerciţiul financiar│
│ Denumirea indicatorului │ rd. ├──────────┬─────────┤
│ │ │precedent │ încheiat│
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Fluxuri de numerar din activitãţi de exploatare │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│+ încasãri de numerar din dobânzi şi comisioane │ 01 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│- plati în numerar reprezentând dobânzi şi │ 02 │ │ │
│ comisioane │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│+ încasãri în numerar din recuperari de creanţe │ 03 │ │ │
│ amortizate │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│- plati în numerar cãtre angajaţi şi furnizorii │ 04 │ │ │
│ de bunuri şi servicii │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│± alte venituri încasate/cheltuieli plãtite în │ 05 │ │ │
│ numerar din activitatea de exploatare │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Fluxuri de numerar din activitatea de exploatare,│ 06 │ │ │
│exclusiv modificãrile activelor şi pasivelor │ │ │ │
│activitãţii de exploatare şi impozitul pe profit │ │ │ │
│plãtit (rd. 01 la 05) │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Cresteri/descresteri ale activelor aferente │ │ │ │
│activitãţii de exploatare │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│± cresteri/descresteri ale titlurilor care nu │ 07 │ │ │
│ au caracter de imobilizari financiare │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│± cresteri/descresteri ale creanţelor privind │ 08 │ │ │
│ instituţiile de credit │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│± cresteri/descresteri ale creanţelor privind │ 09 │ │ │
│ clientela │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│± cresteri/descresteri ale altor active aferente │ 10 │ │ │
│ activitãţii de exploatare │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Cresteri/descresteri ale pasivelor aferente │ │ │ │
│activitãţii de exploatare │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│± cresteri/descresteri ale datoriilor privind │ 11 │ │ │
│ instituţiile de credit │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│± cresteri/descresteri ale datoriilor privind │ 12 │ │ │
│ clientela │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│± cresteri/descresteri ale altor pasive aferente │ 13 │ │ │
│ activitãţii de exploatare │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Fluxuri de numerar din activitatea de exploatare,│ 14 │ │ │
│exclusiv impozitul pe profit plãtit (rd.06 la 13)│ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ - plati în numerar reprezentând impozitul pe │ 15 │ │ │
│ profit │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Fluxuri de numerar din activitãţi de exploatare │ 16 │ │ │
│(rd.14+rd.15) │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Fluxuri de numerar din activitãţi de investiţii │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│- plati în numerar pentru achiziţionarea de │ 17 │ │ │
│ filiale sau alte subunitati │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│+ încasãri în numerar din vânzarea de filiale │ 18 │ │ │
│ sau alte subunitati │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│- plati în numerar pentru achiziţionarea de │ 19 │ │ │
│ titluri care au caracter de imobilizari │ │ │ │
│ financiare │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│+ încasãri în numerar din vânzarea de titluri │ 20 │ │ │
│ care au caracter de imobilizari financiare │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│+ încasãri în numerar reprezentând dobânzi │ 21 │ │ │
│ primite │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│+ încasãri în numerar reprezentând dividende │ 22 │ │ │
│ primite │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│- plati în numerar pentru achiziţionarea de │ 23 │ │ │
│ terenuri şi mijloace fixe, active necorporale │ │ │ │
│ şi alte active pe termen lung │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│+ încasãri în numerar din vânzarea de terenuri şi│ 24 │ │ │
│ mijloace fixe, active necorporale şi alte │ │ │ │
│ active pe termen lung │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│- alte plati în numerar aferente activitãţilor │ 25 │ │ │
│ de investiţii │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│+ alte încasãri în numerar din activitãţi de │ 26 │ │ │
│ investiţii │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Fluxuri de numerar din activitãţi de investiţii │ 27 │ │ │
│(rd.17 la 26) │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Fluxuri de numerar din activitãţi de finanţare │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│+ încasãri în numerar din datorii constituite │ 28 │ │ │
│ din titluri şi datorii subordonate │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│- plati în numerar aferente datoriilor constitu- │ 29 │ │ │
│ ite din titluri şi datorii subordonate │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│+ încasãri în numerar din emisiunea de acţiuni │ 30 │ │ │
│ sau pãrţi │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│- plati în numerar pentru achiziţionarea de │ 31 │ │ │
│ acţiuni sau pãrţi proprii │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│+ încasãri în numerar din vânzarea de acţiuni │ 32 │ │ │
│ sau pãrţi proprii │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│- plati în numerar reprezentând dividende │ 33 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│- alte plati în numerar aferente activitãţilor │ 34 │ │ │
│ de finanţare │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│+ alte încasãri în numerar din activitãţi de │ 35 │ │ │
│ finanţare │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Fluxuri de numerar din activitãţi de finanţare │ 36 │ │ │
│(rd.28 la 35) │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│± Efectul modificãrii cursului de schimb asupra │ 37 │ │ │
│ numerarului │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Fluxuri de numerar - total │ 38 │ │ │
│(rd.16+rd.27+rd.36+rd.37) │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Numerar la începutul perioadei │ 39 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Numerar la sfârşitul perioadei │ 40 │ │ │
│(rd.38+rd.39) │ │ │ │
└─────────────────────────────────────────────────┴───────┴──────────┴─────────┘




SITUAŢIA FLUXURILOR DE TREZORERIE
încheiatã la data de 31 decembrie ... exemplu metoda indirecta
-mii lei-
┌─────────────────────────────────────────────────┬───────┬────────────────────┐
│ │ Nr. │Exerciţiul financiar│
│ Denumirea indicatorului │ rd. ├──────────┬─────────┤
│ │ │precedent │ încheiat│
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Rezultatul net │ 01 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Componente ale rezultatului net care nu genereazã│ │ │ │
│fluxuri de trezorerie aferente activitãţii de │ │ │ │
│exploatare │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│± constituirea sau regularizarea provizioanelor │ 02 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│+ cheltuieli cu amortizarea │ 03 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│± alte ajustari aferente elementelor care nu │ 04 │ │ │
│ genereazã fluxuri de numerar │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│± ajustari aferente elementelor incluse la │ 05 │ │ │
│ activitãţile de investiţii sau finanţare │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│± alte ajustari │ 06 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Subtotal (rd.01 la 06) │ 07 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Modificãri ale activelor şi pasivelor aferente │ │ │ │
│activitãţii de exploatare dupã ajustarile pentru │ │ │ │
│elementele care nu genereazã fluxuri de trezo- │ │ │ │
│rerie aferente activitãţii de exploatare │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│± titluri care nu au caracter de imobilizari │ 08 │ │ │
│ financiare │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│± creanţe privind instituţiile de credit │ 09 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│± creanţe privind clientela │ 10 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│± creanţe ataşate │ 11 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│± alte active aferente activitãţii de exploatare │ 12 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│± datorii privind instituţiile de credit │ 13 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│± datorii privind clientela │ 14 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│± datorii ataşate │ 15 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│± alte pasive aferente activitãţii de exploatare │ 16 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│- plati în numerar reprezentând impozitul pe │ │ │ │
│ profit │ 17 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Fluxuri de numerar din activitãţi de exploatare │ │ │ │
│(rd.07 la 17) │ 18 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Fluxuri de numerar din activitãţi de investiţii │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│- plali în numerar pentru achiziţionarea de │ │ │ │
│ filiale sau alte subunitati │ 19 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│+ încasãri în numerar din vânzarea de filiale │ │ │ │
│ sau alte subunitati │ 20 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│+ încasãri în numerar reprezentând dividende │ │ │ │
│ primite │ 21 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│- plati în numerar pentru achiziţionarea de │ │ │ │
│ titluri care au caracter de imobilizari │ │ │ │
│ financiare │ 22 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│+ încasãri în numerar din vânzarea de titluri │ │ │ │
│ care au caracter de imobilizari financiare │ 23 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│+ încasãri în numerar reprezentând dobânzi │ │ │ │
│ primite │ 24 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│- plati în numerar pentru achiziţionarea de │ │ │ │
│ terenuri şi mijloace fixe, active │ │ │ │
│ necorporale şi alte active pe termen lung │ 25 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│+ încasãri în numerar din vânzarea de terenuri │ │ │ │
│ şi mijloace fixe, active necorporale şi │ │ │ │
│ alte active pe termen lung │ 26 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│- alte plati în numerar aferente activitãţilor │ │ │ │
│ de investiţii │ 27 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│+ alte încasãri în numerar din activitãţi de │ │ │ │
│ investiţii │ 28 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Fluxuri de numerar din activitãţi de investiţii │ │ │ │
│(rd.19 la 28) │ 29 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Fluxuri de numerar din activitãţi de finanţare │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│+ încasãri în numerar din datorii constituite │ │ │ │
│ prin titluri şi datorii subordonate │ 30 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│- plati în numerar aferente datoriilor │ │ │ │
│ constituite prin titluri şi datorii │ │ │ │
│ subordonate │ 31 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│+ încasãri în numerar din emisiunea de acţiuni │ │ │ │
│ sau pãrţi │ 32 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│- plati în numerar pentru achiziţionarea de │ │ │ │
│ acţiuni sau pãrţi proprii │ 33 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│+ încasãri în numerar din vânzarea de acţiuni │ │ │ │
│ sau pãrţi proprii │ 34 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│- plati în numerar reprezentând dividende │ 35 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│- alte plati în numerar aferente activitãţilor │ │ │ │
│ de finanţare │ 36 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│+ alte încasãri în numerar din activitãţi de │ │ │ │
│ finanţare │ 37 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Fluxuri de numerar din activitãţi de finanţare │ │ │ │
│(rd.30 la 37) │ 38 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Numerar la începutul perioadei │ 39 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│± Fluxuri de numerar din activitãţi de │ │ │ │
│ exploatare (rd. 18) │ 40 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│± Fluxuri de numerar din activitãţi de │ │ │ │
│ investiţii (rd.29) │ 41 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│± Fluxuri de numerar din activitãţi de finanţare │ │ │ │
│ (rd.38) │ 42 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│± Efectul modificãrii cursului de schimb asupra │ │ │ │
│ numerarului │ 43 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│Numerar la sfârşitul perioadei │ │ │ │
│(rd.39 la 43) │ 44 │ │ │
└─────────────────────────────────────────────────┴───────┴──────────┴─────────┘




SITUAŢIA MODIFICÃRILOR CAPITALURILOR PROPRII
la data de 31 decembrie .... - exemplu

- mii lei -
┌────────────────────────────┬─────────┬─────────────┬─────────────┬──────────┐
│ │ │ Cresteri │ Reduceri │ │
│ Element al capitalului │Sold la 1├──────┬──────┼──────┬──────┤Sold la 31│
│ propriu │ianuarie │Total,│ prin │Total,│ prin │decembrie │
│ │ │din │ tran-│ din │ tran-│ │
│ │ │care │ sfer │care │ sfer │ │
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
│Capital subseris │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────────┤
│Prime de capital │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────────┤
│Rezerve legale │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────────┤
│Rezerve statutare sau │ │ │ │ │ │ │
│contractuale │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────────┤
│Rezerva generalã pentru │ │ │ │ │ │ │
│riscul de credit │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────────┤
│Rezerve din reevaluare │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────────┤
│Rezerve pentru acţiuni │ │ │ │ │ │ │
│proprii │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────────┤
│Rezerve din conversie │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────────┤
│Alte rezerve │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────────┤
│Fonduri │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────────┤
│Rezultatul reportat │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────────┤
│ Profit nerepartizat │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────────┤
│ Pierdere neacoperita │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────────┤
│Rezultatul reportat │ │ │ │ │ │ │
│provenit din adoptarea │ │ │ │ │ │ │
│pentru prima data a IAS, │ │ │ │ │ │ │
│mai puţin IAS 29 │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────────┤
│ Sold creditor │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────────┤
│ Sold debitor │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────────┤
│Rezultatul reportat provenit│ │ │ │ │ │ │
│din modificãrile politicilor│ │ │ │ │ │ │
│contabile │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────────┤
│ Sold creditor │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────────┤
│ Sold debitor │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────────┤
│Rezultatul reportat provenit│ │ │ │ │ │ │
│din corectarea erorilor │ │ │ │ │ │ │
│fundamentale │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────────┤
│ Sold creditor │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────────┤
│ Sold debitor │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────────┤
│Rezultatul reportat repre- │ │ │ │ │ │ │
│zentand surplusul realizat │ │ │ │ │ │ │
│din rezerve din reevaluare │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────────┤
│Rezultatul exerciţiului │ │ │ │ │ │ │
│financiar │ │ │ │ │ │ │
│ Sold creditor │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────────┤
│ Sold debitor │ │ │ │ │ │ │
└────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────────┘


Nota:
Prezentãrile cifrice, potrivit exemplului de mai sus, trebuie însoţite de informaţii referitoare la:
- natura modificãrilor;
- tratamentul fiscal aplicat, acolo unde este cazul;
- orice alte informaţii semnificative.


EXEMPLE DE PREZENTARE A NOTELOR EXPLICATIVE

NOTA 1

PRINCIPII, POLITICI ŞI METODE CONTABILE

Se vor prezenta:
- Metodele de evaluare utilizate la întocmirea situaţiilor financiare anuale şi fiecare politica contabila specifica necesarã pentru o înţelegere corespunzãtoare a situaţiilor financiare anuale;
- În cazul abaterii de la prevederile prezentelor reglementãri, ale Cadrului general de întocmire şi prezentare a situaţiilor financiare prevãzut de Standardele Internaţionale de Contabilitate şi ale Standardelor Internaţionale de Contabilitate, în scopul oferirii unei imagini fidele, se va prezenta:
- faptul ca administratorii au ajuns la concluzia ca situaţiile financiare anuale prezintã o imagine fidela a poziţiei financiare, performantei, fluxurilor de trezorerie şi a modificãrilor capitalului propriu;
- menţiunea ca instituţia de credit a respectat sub toate aspectele semnificative prevederile prezentelor reglementãri contabile, ale Cadrului general de întocmire şi prezentare a situaţiilor financiare prevãzut de Standardele Internaţionale de Contabilitate şi ale Standardelor Internaţionale de Contabilitate, cu excepţia abaterilor de la o anumitã cerinta a acestora, în vederea obţinerii unei imagini fidele;
- prevederea sau standardul de la care s-a fãcut abatere, natura acesteia, tratamentul contabil solicitat de reglementãri sau de standarde şi motivul pentru care tratamentul prevãzut de reglementãri sau de standarde a fost considerat necorespunzãtor în împrejurãrile respective, precum şi tratamentul adoptat;
- impactul financiar al abaterilor asupra capitalurilor proprii, profitului net sau pierderii nete a instituţiei de credit, activelor, datoriilor şi asupra fluxurilor de trezorerie ale instituţiei de credit, pentru fiecare dintre exerciţiile financiare prezentate.
- Abaterile de la principiile contabile şi schimbarea metodelor de evaluare, menţionându-se:
- natura;
- motivele;
- evaluarea efectului asupra poziţiei şi performantei financiare.
- Eventualele derogãri de la regula nemodificarii structurii bilanţului şi a contului de profit şi pierdere de la un exerciţiu la altul, împreunã cu motivele care le-au determinat;
- Eventualele elemente de nesiguranta legate de anumite evenimente care pot duce la incapacitatea instituţiei de credit de a-şi continua activitatea, dacã administratorii instituţiei de credit au luat cunostinta de existenta unor asemenea elemente;
- Dacã este cazul, valorile individuale ale elementelor din bilanţ şi contul de profit şi pierdere indicate cu litere mici combinate în vederea îmbunãtãţirii claritatii prezentãrii;
- În cazul în care valorile corespunzãtoare exerciţiului financiar curent şi precedent înscrise în bilanţ şi contul de profit şi pierderi nu sunt comparabile, se vor mentiona:
- rezultatele retratarii valorilor aferente exerciţiului precedent pentru asigurarea comparabilitatii;
- motivele acestor retratari;
- modalitatea în care au fost efectuate retratarile.
- În cazul în care un element de activ sau o datorie este în relatie cu mai mult de un alt element bilantier, se va prezenta relaţia sa cu celelalte elemente (dacã aceasta nu a fost prezentatã sub elementul la care apare), dacã aceasta este esenţialã pentru înţelegerea situaţiilor financiare anuale;
- Baza folositã pentru exprimarea în moneda nationala a acelor elemente exprimate iniţial într-o moneda strãinã, înregistrate în contabilitatea instituţiei de credit şi înscrise în bilanţ sau în contul de profit şi pierdere;
- Tratamentele contabile alternative, menţionându-se:
- elementele afectate şi valoarea acestora la costul istoric;
- baza de evaluare adoptatã;
- ajustarile efectuate în vederea aplicãrii tratamentului contabil alternativ;
- influenta asupra rezultatului;
- conţinutul, limitele şi modalitãţile de aplicare.
- Valorile rezultate în urma ajustarii la inflaţie, într-un set distinct cuprinzând bilanţul şi contul de profit şi pierdere, însoţit de explicaţiile corespunzãtoare;
- Suma dobânzilor incluse în costul de producţie al activelor imobilizate.

NOTA 2

INFORMAŢII PRIVIND UNELE POSTURI DIN BILANŢ

Se vor prezenta:
- Pentru stocuri şi active fungibile, diferenţa dintre valoarea prezentatã în bilanţ şi valoarea realizabila neta (în cazul în care instituţia de credit intenţioneazã sa nu utilizeze activele în activitatea de exploatare), respectiv valoarea de recuperare (în situaţia în care intenţioneazã sa utilizeze activele respective), în cazul în care aceasta este semnificativã, pe total şi pe categorii;
- Pentru fiecare rezerva inclusã în capitalurile proprii, natura şi scopul pentru care a fost constituitã;
- Sumele prezentate în cadrul postului de Activ 130 - Alte active şi în cadrul postului de Pasiv 330 - Alte pasive, dacã sunt semnificative, particularitãţile fiecãrui tip de activ sau pasiv inclus în aceste posturi, împreunã cu explicaţii privind natura sumelor respective;
- Cheltuielile şi veniturile înregistrate în avans şi incluse în cadrul posturilor 140 - Cheltuieli înregistrate în avans şi venituri angajate şi, respectiv, 340 - Venituri înregistrate în avans şi datorii angajate din bilanţ, în cazul în care aceste valori sunt semnificative;
- Valoarea activelor subordonate, cu detalierea celor semnificative;
- Fondurile pe care o instituţie de credit le administreazã în nume propriu dar în contul unei terţe pãrţi, dacã instituţia de credit achiziţioneazã titlul legal pentru activele respective. Valoarea totalã a unor asemenea active şi datorii trebuie sa fie detaliate conform diferitelor elemente de Activ şi Pasiv.



NOTA 3

SITUAŢIA CREANŢELOR ŞI DATORIILOR

- mii lei -
┌────────────────────────────┬──────────┬─────────────────────────────────────┐
│ │ │ PERIOADA RÃMASÃ PANA LA SCADENTA │
│ │Sold la 31├────────┬───────────┬────────┬───────┤
│ │decembrie │ D< │ 3 luni │ 1 an │ Df2æ │
│ │ │ 3 luni │ ≤D< │ ≤D< │ 5 ani │
│ │ │ │ 1 an │ 5 ani │ │
├────────────────────────────┼──────────┼────────┼───────────┼────────┼───────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├────────────────────────────┼──────────┼────────┼───────────┼────────┼───────┤
│CREANŢE │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼──────────┼────────┼───────────┼────────┼───────┤
│Creanţe la termen privind │ │ │ │ │ │
│instituţiile de credit │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼──────────┼────────┼───────────┼────────┼───────┤
│Creanţe privind clientela │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼──────────┼────────┼───────────┼────────┼───────┤
│DATORII │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼──────────┼────────┼───────────┼────────┼───────┤
│Datorii la termen privind │ │ │ │ │ │
│instituţiile de credit │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼──────────┼────────┼───────────┼────────┼───────┤
│Depozite ale clientelei │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼──────────┼────────┼───────────┼────────┼───────┤
│Alte datorii privind │ │ │ │ │ │
│clientela │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────┼──────────┼────────┼───────────┼────────┼───────┤
│Datorii constituite prin │ │ │ │ │ │
│alte titluri │ │ │ │ │ │
└────────────────────────────┴──────────┴────────┴───────────┴────────┴───────┘



Totodatã se vor prezenta distinct:
- Pentru elementul de Activ 4 - Creanţe asupra clientelei, valoarea creanţelor la vedere privind clientela;
- Valoarea creanţelor şi datoriilor din cadrul postului de Activ 050 - Obligaţiuni şi alte titluri cu venit fix şi, respectiv, din postul de Pasiv 320 - Datorii constituite prin titluri, care vor deveni scadente în termen de un an de la data întocmirii bilanţului;
- Diferenţa dintre suma de rambursat în cazul unui împrumut din emisiunea de obligaţiuni şi suma primitã;
- Informaţii privind împrumuturile subordonate:
- pentru orice împrumut inclus în elementul de Pasiv 7 - Datorii subordonate care depãşeşte 10% din valoarea totalã a datoriilor subordonate:
- valoarea împrumutului;
- moneda în care este exprimat;
- rata dobânzii şi data scadentei sau faptul ca împrumutul este primit pe o perioada nedeterminatã;
- situaţiile în care ar putea fi cerute plati anticipate:
- condiţiile subordonarii;
- existenta oricãror prevederi privind convertirea datoriei subordonate în capital sau în alte forme de datorie, cat şi condiţiile unor astfel de prevederi;
- condiţiile generale ale oricãror alte împrumuturi subordonate incluse în acest element.


NOTA 4

INFORMAŢII PRIVIND PORTOFOLIUL DE TITLURI

Se vor prezenta:
- Diferenţa dintre preţul de achiziţie şi preţul de rambursare al obligaţiunilor şi al altor titluri cu venit fix care au caracter de imobilizari financiare;
- Diferenţa pozitiva dintre valoarea de piata şi valoarea de achiziţie a titlurilor de plasament;
- Diferenţa dintre valoarea de piata şi valoarea de achiziţie a titlurilor de tranzacţie;
- Detalierea titlurilor transferabile înscrise la posturile din Activ de la 050 la 085 în titluri cotate şi necotate;
- Pentru fiecare din elementele de Activ înscrise la poziţiile 050 - Obligaţiuni şi alte titluri cu venit fix şi 060 - Acţiuni şi alte titluri cu venit variabil:
- valoarea titlurilor transferabile deţinute ca imobilizari financiare;
- valoarea titlurilor transferabile care nu sunt deţinute ca imobilizari financiare;
- criteriile utilizate pentru a face distincţie între cele doua categorii de titluri transferabile.



NOTE 5

ACTIVE IMOBILIZATE
- mii lei -
┌───────────────────────────────┬───────────────────────┬──────────────────────┐
│ │ │ Deprecieri**) │
│ │ Valoare bruta*) │ (amortizare şi │
│ │ │ provizioane) │
│ ├────┬─────┬────┬───────┼────┬──────┬────┬─────┤
│ │Sold│Cres-│Re- │ Sold │Sold│Depre-│ │ │
│ Elemente de active │ la │teri │du- │ la │ la │cirea │Re- │ │
│ │ 1 │ │ceri󧓧 dec.│ 1 │inre- │du- │Sold │
│ │ian.│ │ │ │ian.│gis- │ceri│ la │
│ │ │ │ │ │ │trata │sau │ 31 │
│ │ │ │ │ │ │ în │re- │dec. │
│ │ │ │ │ │ │cursul│lu- │ │
│ │ │ │ │ │ │exer- │ari │ │
│ │ │ │ │ │ │citiu-│ │ │
│ │ │ │ │ │ │lui │ │ │
├───────────────────────────────┼────┼─────┼────┼───────┼────┼──────┼────┼─────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 𗈘=1+2-3│ 5 │ 6 │ 7 𗈜=5+ │
│ │ │ │ │ │ │ │ 𗈚-7 │
├───────────────────────────────┼────┼─────┼────┼───────┼────┼──────┼────┼─────┤
│IMOBILIZARI NECORPORALE │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────┼─────┼────┼───────┼────┼──────┼────┼─────┤
│Fondul comercial │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────┼─────┼────┼───────┼────┼──────┼────┼─────┤
│Cheltuieli de constituire │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────┼─────┼────┼───────┼────┼──────┼────┼─────┤
│Cheltuieli de dezvoltare │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────┼─────┼────┼───────┼────┼──────┼────┼─────┤
│Alte imobilizari necorporale │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────┼─────┼────┼───────┼────┼──────┼────┼─────┤
│Imobilizari necorporale în curs│ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────┼─────┼────┼───────┼────┼──────┼────┼─────┤
│IMOBILIZARI CORPORALE │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────┼─────┼────┼───────┼────┼──────┼────┼─────┤
│Terenuri │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────┼─────┼────┼───────┼────┼──────┼────┼─────┤
│Amenajãri de terenuri │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────┼─────┼────┼───────┼────┼──────┼────┼─────┤
│Construcţii │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────┼─────┼────┼───────┼────┼──────┼────┼─────┤
│Echipamente tehnologice │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(maşini, utilaje şi │ │ │ │ │ │ │ │ │
│instalaţii de lucru) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────┼─────┼────┼───────┼────┼──────┼────┼─────┤
│Aparate şi instalaţii de │ │ │ │ │ │ │ │ │
│mãsurare, control şi reglare │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────┼─────┼────┼───────┼────┼──────┼────┼─────┤
│Mijloace de transport │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────┼─────┼────┼───────┼────┼──────┼────┼─────┤
│Mobilier, aparatura birotica, │ │ │ │ │ │ │ │ │
│echipamente de protecţie a │ │ │ │ │ │ │ │ │
│valorilor umane şi materiale │ │ │ │ │ │ │ │ │
│şi alte active corporale │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────┼─────┼────┼───────┼────┼──────┼────┼─────┤
│IMOBILIZARI FINANCIARE │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────┼─────┼────┼───────┼────┼──────┼────┼─────┤
│Obligaţiuni şi alte titluri │ │ │ │ │ │ │ │ │
│cu venit fix │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────┼─────┼────┼───────┼────┼──────┼────┼─────┤
│Acţiuni şi alte titluri cu │ │ │ │ │ │ │ │ │
│venit variabil │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────┼─────┼────┼───────┼────┼──────┼────┼─────┤
│Participatii │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────┼─────┼────┼───────┼────┼──────┼────┼─────┤
│Pãrţi în cadrul societãţilor │ │ │ │ │ │ │ │ │
│comerciale legate │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────┼────┼─────┼────┼───────┼────┼──────┼────┼─────┤
│ACTIVE IMOBILIZATE- │ │ │ │ │ │ │ │ │
│TOTAL │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───────────────────────────────┴────┴─────┴────┴───────┴────┴──────┴────┴─────┘


----------------
*) Se vor prezenta modificãrile acesteia în funcţie de tratamentele contabile aplicate.
**) Se vor prezenta ajustarile care privesc exerciţiile anterioare.

Se va preciza, dacã este cazul, în primul an de aplicare a prevederilor prezentelor reglementãri, faptul ca, datoritã faptului ca nu este cunoscut costul de achiziţie sau costul de producţie al unui activ şi nu exista informaţii privind preţurile sau cheltuielile necesare pentru determinarea lor sau aceste informaţii nu pot fi obţinute fãrã cheltuieli sau întârzieri nejutificate, costul de achiziţie sau de producţie va fi reprezentat de valoarea atributa activului, cu precizarea activelor în cauza.
Totodatã se vor prezenta
- Detalierea elementelor înscrise la postul "Cheltuielile de constituire";
- Pentru cheltuielile de dezvoltare prezentate ca imobilizari:
- perioada pe parcursul cãreia valoarea cheltuielilor imobilizate este sau urmeazã a fi amortizata;
- motivele care au determinat imobilizarea respectivelor cheltuieli.
- Pentru fondul comercial achiziţionat, prezentat ca activ:
- perioada pe parcursul cãreia valoarea fondului comercial este amortizata;
- motivele care au dus la determinarea acestei perioade.


NOTA 6

ACŢIUNI PROPRII ŞI OBLIGAŢIUNI EMISE

Se vor prezenta urmãtoarele informaţii:
- Capital social subscris;
- Numãrul şi valoarea totalã a fiecãrui tip de acţiuni sau pãrţi sociale emise;
- Valoarea nominalã a acţiunilor sau pãrţilor sociale proprii prezentate în cadrul elementului 12 - Acţiuni şi pãrţi proprii din activul bilanţului;
- Acţiuni sau pãrţi sociale rascumparabile:
- Data cea mai apropiatã şi data limita de rãscumpãrare;
- Caracterul obligatoriu sau optional al rãscumpãrãrii;
- Valoarea eventualelor prime de rãscumpãrare.
- Acţiuni sau pãrţi sociale emise în timpul exerciţiului financiar:
- Tipul de acţiuni sau pãrţi sociale;
- Numãrul de acţiuni sau pãrţi sociale emise;
- Valoarea nominalã totalã şi valoarea încasatã la distribuire;
- Drepturi legate de distribuţie:
- numãr, descrierea şi valoarea acţiunilor sau pãrţilor sociale corespunzãtoare;
- perioada de exercitare a drepturilor;
- preţul plãtit pentru acţiunile sau pãrţile sociale distribuite.
- Alte instrumente de capital emise.
- Tipul instrumentelor de capital emise;
- Valoarea emisã şi suma primitã pentru fiecare tip de instrument de capital;
- Obligaţiuni emise de instituţia de credit, deţinute de o persoana nominalizatã sau imputernicita de aceasta:
- valoarea nominalã;
- valoarea contabila.
- În cazul în care nu au fost prezentate în situaţia modificãrilor capitalului propriu, se vor preciza:
- tranzacţiile de capital cu proprietarii şi distributiile cãtre aceştia;
- soldul profitului cumulat sau al pierderii cumulate la începutul perioadei şi la data bilanţului şi modificãrile pe parcursul perioadei;
- o reconciliere între valoarea contabila a fiecãrei categorii de capital propriu la începutul şi la sfârşitul perioadei, prezentând distinct fiecare modificare.



NOTA 7

REPARTIZAREA PROFITULUI
- mii lei -
┌─────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┐
│ Destinaţia │ Suma │
├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│PROFIT DE REPARTIZAT: │ │
├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│ - Rezerve legale │ │
├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│ - Rezerve statutare │ │
├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│ - Rezerva generalã pentru riscul de credit │ │
├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│ - Alte rezerve │ │
├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│ - Alte fonduri │ │
├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│ - Participarea personalului la profit │ │
├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│ - Dividende │ │
├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│ - Acoperirea pierderii contabile din │ │
│ anii precedenti │ │
├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│ - Alte repartizari │ │
├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│ PROFIT NEREPARTIZAT │ │
└─────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┘




NOTA 8

PROVIZIOANE PENTRU RISCURI ŞI CHELTUIELI
┌───────────────────────────────────────┬─────────┬────────────────┬──────────┐
│ Denumirea provizionului │Sold la 1│ Transferuri*) │Sold la 31│
│ │ianuarie ├────────┬───────┤decembrie │
│ │ │ În │ Din │ │
│ │ │ cont │ cont │ │
├───────────────────────────────────────┼─────────┼────────┼───────┼──────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4=1+2-3 │
├───────────────────────────────────────┼─────────┼────────┼───────┼──────────┤
│Provizioane pentru riscuri de executare│ │ │ │ │
│a angajamentelor prin semnatura │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────┼─────────┼────────┼───────┼──────────┤
│Provizioane pentru facilitãţi acordate │ │ │ │ │
│personalului │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────┼─────────┼────────┼───────┼──────────┤
│Provizioane pentru riscuri de ţara │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────┼─────────┼────────┼───────┼──────────┤
│Provizioane pentru restructurare │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────┼─────────┼────────┼───────┼──────────┤
│Provizioane pentru dezafectarea │ │ │ │ │
│imobilizarilor corporale şi alte │ │ │ │ │
│acţiuni similare legate de acestea │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────┼─────────┼────────┼───────┼──────────┤
│Alte provizioane pentru riscuri şi │ │ │ │ │
│cheltuieli**) │ │ │ │ │
└───────────────────────────────────────┴─────────┴────────┴───────┴──────────┘


-----------------
*) Cu explicarea naturii, sursei sau destinaţiei transferurilor
**) Se vor detalia în mãsura în care sunt semnificative


NOTA 9

INFORMAŢII PRIVIND UNELE POSTURI DIN CONTUL DE PROFIT ŞI PIERDERE

Se vor prezenta detaliat:
- sumele din cadrul posturilor 070 - Alte venituri din exploatare şi 100 - Alte cheltuieli de exploatare din Contul de profit şi pierdere, dacã sunt semnificative, împreunã cu explicaţii privind natura sumelor respective;
- veniturile şi cheltuielile incluse în cadrul posturilor 180 - Venituri extraordinare şi, respectiv, 190 - Cheltuieli extraordinare dacã sunt semnificative.
Se vor prezenta separat:
- cheltuielile cu chiriile şi ratele achitate în cadrul unui contract de leasing operational;
- onorariile plãtite auditorilor financiari;
- profitul sau pierderea aferentã iesirilor de mijloace fixe (vânzare, casare etc) reprezentând diferenţa dintre veniturile din cedare, pe de o parte, şi valoarea contabila neta a activului şi cheltuielile aferente cedarii, pe de alta parte;
- valoarea cheltuielilor plãtite în contul datoriilor subordonate în cursul exerciţiului financiar;
- valoarea serviciilor de asistenta şi consultanţa prestate unor terţe pãrţi, în cazul în care aceasta este semnificativã în ansamblul activitãţilor instituţiei de credit.



NOTA 10

INFORMAŢII PRIVIND SALARIAŢII, ADMINISTRATORII ŞI DIRECTORII

- mii lei -
┌────────────────────────────────────────────────────┬────────────┬───────────┐
│ │EXERCIŢIUL │ EXERCIŢIUL│
│ │ N │ N - 1 │
├────────────────────────────────────────────────────┼────────────┼───────────┤
│ A │ 1 │ 2 │
├────────────────────────────────────────────────────┼────────────┼───────────┤
│Cheltuieli cu remuneraţiile personalului │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼────────────┼───────────┤
│Cheltuieli privind asigurãrile şi protecţia socialã,│ │ │
│din care: │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼────────────┼───────────┤
│- cheltuieli privind pensiile │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼────────────┼───────────┤
│Alte cheltuieli privind personalul │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼────────────┼───────────┤
│ TOTAL │ │ │
└────────────────────────────────────────────────────┴────────────┴───────────┘


Totodatã se vor mentiona urmãtoarele:
- Salariile plãtite sau care urmeazã a fi plãtite administratorilor şi directorilor care deţin aceste funcţii pe parcursul exerciţiului financiar, precum şi:
- Obligaţiile contractuale cu privire la plata pensiilor cãtre foştii directori şi administratori, respectiv:
- obligaţiile totale pentru fiecare catogorie.
- Valoarea avansurilor şi creditelor acordate directorilor şi administratorilor în timpul exerciţiului, inclusiv:
- rata dobânzii;
- principalele clauze ale creditului;
- suma rambursata pana la acea data.
- Obligaţiile viitoare de genul garanţiilor asumate de instituţia de credit în numele directorilor şi administratorilor şi valoarea totalã pentru fiecare catogorie.
- Salariaţi:
- Numãr mediu aferent exerciţiului;
- Numãr mediu (fiecare categorie);
- Salarii plãtite sau de plãtit aferente exerciţiului;
- Cheltuieli cu asigurãrile sociale suportate de instituţia de credit;
- Alte cheltuieli cu contribuţiile pentru pensii.




NOTA 11

TRANZACŢII CU PÃRŢI AFLATE ÎN RELAŢII SPECIALE CU INSTITUŢIA DE CREDIT

┌────────────────────┬────────────────────────────┬────────────────────────────┐
│ │ Exerciţiul N │ Exerciţiul N-1 │
│ ├─────┬─────┬────┬────┬──────┼─────┬─────┬────┬────┬──────┤
│ │Soci-│Soci-│Per-│Con-│Altele│Soci-│Soci-│Per-│Con-│Altele│
│ Elemente │eta- │etati│soa-│du- │socie-│eta- │etati│soa-│du- │socie-│
│ │tile │aso- │ne │cere│tati │tile │aso- │ne │cere│tati │
│ │gru- │ciate│fi- │ │ │gru- │ciate│fi- │ │ │
│ │pului│ │zi- │ │ │pului│ │zi- │ │ │
│ │ │ │ce │ │ │ │ │ce │ │ │
├────────────────────┼─────┼─────┼────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼──────┤
│ A │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │
├────────────────────┼─────┼─────┼────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼──────┤
│Credite │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────┼─────┼─────┼────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼──────┤
│ Plasamente, avan- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ suri şi credite │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ acordate │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────┼─────┼─────┼────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼──────┤
│ Creanţe ataşate │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────┼─────┼─────┼────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼──────┤
│ Provizioane con- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ stituite │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────┼─────┼─────┼────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼──────┤
│Participatii, acti- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│vitati de portofoliu│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│şi pãrţi în cadrul │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│societãţilor comer- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ciale legate │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────┼─────┼─────┼────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼──────┤
│Datorii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────┼─────┼─────┼────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼──────┤
│ Împrumuturi primite│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────┼─────┼─────┼────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼──────┤
│ Depozite │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────┼─────┼─────┼────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼──────┤
│ Certificate de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ depozit │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────┼─────┼─────┼────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼──────┤
│ Datorii constituite│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ prin titluri │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────┼─────┼─────┼────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼──────┤
│ Alte fonduri im- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ prumutate │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────┼─────┼─────┼────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼──────┤
│ Datorii ataşate │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────┼─────┼─────┼────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼──────┤
│Venituri din comi- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│sioane şi dobânzi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────┼─────┼─────┼────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼──────┤
│Cheltuieli cu co- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│misioanele şi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│dobânzile │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────┼─────┼─────┼────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼──────┤
│Datorii contingente │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────┼─────┼─────┼────┼────┼──────┼─────┼─────┼────┼────┼──────┤
│Angajamente │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────────────────────┴─────┴─────┴────┴────┴──────┴─────┴─────┴────┴────┴──────┘


a) "Societãţile grupului" cuprind societãţile care, direct sau indirect, prin unul sau mai mulţi intermediari, controleazã instituţia de credit, sunt controlate de aceasta sau, împreunã cu instituţia de credit, sunt sub control comun.
b) "Societãţi asociate" sunt acele societãţi în care instituţia de credit are o influenta semnificativã, iar acestea nu sunt filiale ale acesteia şi nici asocieri în participaţie.
c) "Persoane fizice" cuprind acele persoane care, direct sau indirect, deţin o pondere din drepturile de vot ale instituţiei de credit, fapt ce le conferã o influenta semnificativã asupra acesteia, precum şi membrii apropiati ai familiei oricãror astfel de persoane.
d) "Conducere" cuprinde persoanele care au autoritatea şi responsabilitatea planificarii conducerii şi controlului activitãţii instituţiei de credit, incluzând directorii şi şefii de departamente, precum şi membrii apropiati ai familiilor acestor persoane.
e) "Alte societãţi" cuprind societãţile în care o persoana descrisã la lit. c) şi d) deţine, direct sau indirect, o pondere substantiala în drepturile de vot sau societãţile asupra cãrora o asemenea persoana poate exercita o influenta seminificativa.


NOTA 12

INFORMAŢII PRIVIND PIEŢELE GEOGRAFICE

Se va prezenta proporţia din acele venituri, atribuibila fiecãrei pieţe geografice (în mãsura în care din punct de vedere al organizãrii instituţiei de credit aceste pieţe diferã între ele considerabil), care sunt incluse în urmãtoarele posturi din Contul de profit şi pierdere:
- 010 - Dobânzi de primit şi venituri asimilate;
- 030 - Venituri privind titlurile;
- 040 - Venituri din comisioane,
- 060 - Profit sau pierdere neta din operaţiuni financiare;
- 070 - Alte venituri din exploatare.

NOTA 13

DATORII CONTINGENTE ŞI ANGAJAMENTE

Se vor prezenta:
- Angajamentele de natura garanţiilor, girurilor şi ipotecilor de orice fel, în cazul în care nu îndeplinesc condiţiile pentru a fi recunoscute în bilanţ ca active sau datorii. Pentru garanţiile semnificative trebuie sa se indice:
- tipurile de garanţii recunoscute de legislaţia româneascã;
- tipurile de garanţii care nu sunt recunoscute de legislaţia româneascã;
- natura şi valoarea oricãrui tip de angajament de garanţie sau de finanţare, care este semnificativ în raport cu ansamblul activitãţii instituţiei de credit;
- angajamentele existente fata de societãţi din cadrul grupului.
- Pentru orice obligaţie eventuala pentru care nu s-a constituit provizion se vor prezenta urmãtoarele informaţii:
- valoarea precisa sau estimatã a acelei obligaţii;
- aspectul juridic al obligaţiei şi efectul acesteia;
- dacã instituţia de credit a depus vreo garanţie semnificativã cu privire la acea obligaţie şi, în caz afirmativ natura acelei garanţii.
- Natura şi valoarea oricãrui tip de angajament sau datorie contingenta inclusã sau nu în elementele din afarã bilanţului 1 - Datorii contingente şi 2 - Angajamente, care sunt semnificative pentru activitatea instituţiei de credit;
- Valoarea activelor transferate în cadrul operaţiunilor de pensiune;
- Detalii privind obligaţiile contractuale viitoare privind plata pensiilor, pentru care s-au constituit provizioane incluse în bilanţul instituţiei de credit;
- Detalii privind orice obligaţii referitoare la grupuri;
- Detalii privind orice astfel de obligaţii viitoare pentru care nu s-au constituit provizioane;
- Activele gajate pentru propriile datorii sau pentru cele ale unor terţe pãrţi, cu indicarea sumei totale a activelor gajate pentru fiecare element de Pasiv şi pentru fiecare element în afarã bilanţului;
- Pentru fiecare tip de tranzacţii la termen neajunsã la scadenta şi nedecontata la data întocmirii bilanţului se vor preciza:
- categoriile de operaţiuni în devize neajunse la scadenta;
- dacã sunt efectuate (într-o mãsura semnificativã) în scopul acoperirii efectelor fluctuatiei ratei dobânzilor, cursului de schimb sau preţului pieţei sau dacã au fost efectuate (într-o mãsura semnificativã) în scopul tranzactionarii.

NOTA 14

ALTE INFORMAŢII

Se vor prezenta:
- Informaţii cu privire la prezentarea instituţiei de credit:
- sediul şi forma juridicã a instituţiei de credit;
- ţara de înfiinţare;
- adresa sediului oficial;
- natura activitãţii desfãşurate, principalele domenii de activitate;
- numele societãţii-mama şi cel al deţinãtorului final în cadrul grupului;
- totalul activelor, respectiv al pasivelor bilantiere;
- orice alta informaţie care în opinia directorilor şi administratorilor, ajuta la furnizarea unei imagini fidele asupra instituţiei de credit respective.
- Informaţii privind relaţiile instituţiei de credit cu fiecare filiala, societate asociata sau alte societãţi în care se deţin titluri de participare strategice (titluri de participare care sunt deţinute într-un procent de pana la 20% şi care nu asigura posibilitatea exercitãrii unei influente semnificative) pe care directorii şi administratorii le considera semnificative pentru activitatea instituţiei de credit:
- numele filialei, al societãţii asociate sau al altor societãţi în care se deţin titluri de participare strategice;
- adresa sediului şi ţara unde a fost înfiinţatã;
- natura activitãţii desfãşurate;
- tipul de acţiuni şi procentul pe care instituţia de credit raportoare îl deţine în cadrul respectivei societãţi;
- data închiderii ultimului exerciţiu financiar al societãţii în care se deţin titluri;
- profitul sau pierderea acesteia pentru acel exerciţiu;
- totalul capitalului social şi al rezervelor acesteia la sfârşitul acelui exerciţiu financiar.
- Pentru fiecare din posturile de Activ de la 020 la 056:
- creanţe, reprezentate sau nu prin titluri, asupra societãţilor legate;
- creanţe, reprezentate sau nu prin titluri, asupra societãţilor în care instituţia de credit are un interes de participare;
- Pentru fiecare din posturile de Pasiv 300, 310, 320 şi 360:
- datorii, reprezentate sau nu prin titluri, fata de societãţile legate;
- datorii, reprezentate sau nu prin titluri, fata de societãţile în care instituţia de credit are un interes de participare;
- Corectiile asupra valorii creanţelor privind instituţiile de credit şi clientela, cu care o instituţie de credit este legatã prin intermediul intereselor de participare şi societãţilor afiliate, în cazul în care acestea sunt semnificative.
- Suma totalã a activelor şi a pasivelor exprimate în devize, convertite în lei;
- Informaţii referitoare la impozitul pe profit:
- proporţia între activitatea curenta şi extraordinarã;
- reconcilierea între rezultatul contabil al exerciţiului şi rezultatul fiscal, asa cum este prezentat în declaraţia de impozit;
- diferenţa dintre cheltuiala cu impozitul pe profit pentru exerciţiul financiar curent şi pentru exerciţiile financiare anterioare, pe de o parte, şi valoarea impozitului rãmas de plata aferent acelor ani, pe de alta parte, dacã este semnificativã;
- suma corectiilor valorice semnificative ale elementelor bilantiere de natura activelor imobilizate şi activelor circulante efectuate doar pentru aplicarea legislaţiei fiscale, cu o buna argumentare a acestor corectii;
- influenta asupra rezultatului exerciţiului datoratã evaluãrii elementelor bilantiere, efectuatã în exerciţiul de raportare sau într-un exerciţiu anterior în vederea obţinerii unei reduceri de impozit, ori de câte ori efectul unei astfel de evaluãri asupra cheltuielii fiscale viitoare este semnificativ.
- Evenimente ulterioare datei bilanţului care au o asemenea importanta încât neprezentarea lor ar afecta capacitatea utilizatorilor situaţiilor financiare anuale de a face evaluãri şi de a lua decizii corecte:
- natura evenimentului,
- o estimare a efectului financiar sau o declaraţie conform cãreia o astfel de estimare nu poate fi facuta.



CAP. 4

EXEMPLE DE CORESPONDENTA A PLANULUI DE CONTURI APLICABIL
INSTITUŢIILOR DE CREDIT CU FORMATUL BILANŢULUI ŞI CONTULUI DE PROFIT ŞI PIERDERE

BILANŢ

┌──────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────┐
│ COD POZIŢIE │ PLAN DE CONTURI │
├──────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────┤
│ ACTIV │
├──────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────┤
� - Casa, disponibilitati la bãnci � + 109 + 1111 - ex. 1911 │
│ centrale │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Efecte publice şi valori � + 30251 + 30261 + 30311 + │
│ asimilate │+ 30351 - 39111 + 30411 + 30451 ± │
│ │± 30461 - 39121 + ex.3811 + ex.3821 - │
│ │- ex.399 │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Creanţe asupra instituţiilor � + 121 + 1311 + 1411 + 1511 + │
│ de credit │+ ex.1611 + ex.1811 + ex.1821 - │
│ │- ex.1911 + ex.30111 + ex.3811 + │
│ la vedere │+ ex.3821 - ex.399 │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Creanţe asupra instituţiilor � + 1114 + 1312 + 1313 + 1412 + │
│ de credit │+ 1413 + 1512 + ex.1611 + ex.1811 + │
│ │+ ex.1821 - ex.1911 + ex.30111 + │
│ alte creanţe │+ ex.3811 + ex.3821 - ex.399 + ex.401 +│
│ │+ ex.402 + ex.4811 + ex.4821 - ex. 499 │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Creanţe asupra clientelei � + 2021 + 2031 + 2041 + 2051 + │
│ │+ 2052 + 2061 + 2311 + 2312+ 2411 + │
│ │+ 2412 + 2611 + 2811 + 2821 - 2911 + │
│ │+ ex.2511 + ex.30111 + ex.3811 + │
│ │+ ex.3821 - ex.399 + ex.401 + ex.402 + │
│ │+ ex.4811 + ex.4821 - ex.499 │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Obligaţiuni şi alte titluri � + 30252 + 30262 + 30312 + │
│ cu venit fix │+ 30352 - 39112 + 30412 + 30452 ± │
│ │± 30462 + 379 - 39122 + ex. 3811 + │
│ │+ ex.3821 - ex.399 │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Obligaţiuni şi alte titluri � │
│ cu venit fix │ │
│ │ │
│ emise de alţi emitenti, │ │
│ din care: │ │
│ │ │
│ obligaţiuni proprii │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Acţiuni şi alte titluri cu � + 30253 + 30263 + 30313 + │
│ venit variabil │+ 30353 - 39113 + ex.3811 + ex.3821 - │
│ │- ex.399 + 413 ± ex.414 + ex.415 - │
│ │- ex.491 │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Participatii � ± ex.414 + ex.415 - ex.491 │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Participatii � ± ex.414 + ex.415 - ex.491 │
│ │ │
│ participatii la instituţii │ │
│ de credit │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Pãrţi în cadrul societãţilor � ± ex.414 + ex.415 - ex.491 │
│ comerciale legate │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Pãrţi în cadrul societãţilor � ± ex.414 + ex.415 - ex.491 │
│ comerciale legate │ │
│ │ │
│ pãrţi în cadrul instituţiilor │ │
│ de credit │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Imobilizari necorporale � + 433 + 441 + 451 - 4611 - 4621 - │
│ │- 49211 - 4922 - 4924 │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Imobilizari necorporale � - 46112 │
│ │ │
│ cheltuieli de constituire │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Imobilizari necorporale � - 46111 - 49221 - 44112 │
│ │ │
│ fondul comercial, în mãsura în │ │
│ care a fost achiziţionat cu │ │
│ titlu oneros │ │
│ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Imobilizari corporale � + 434 + 442 + 452 - 4612 - 4622 - │
│ │- 49212 - 4923 - 4925 │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Imobilizari corporale � + 4422 - 46122 - ex.49231 - 49232│
│ │ │
│ terenuri şi clãdiri utilizate │ │
│ în scopul desfãşurãrii │ │
│ activitãţilor proprii │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Capital subscris nevarsat � │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Acţiuni şi pãrţi proprii � + 30254 + 30264 + 30314 + │
│ │+ 30354 - 39114 │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Alte active │ex. 333(solduri debitoare) + 3362 + │
│ �(sold debitor) + 3514 + 35192 + │
│ │+ 35262 + 35324 + 35326 +35328(sold │
│ │debitor) + 3534 + 35392 +3551 + 3552 + │
│ │+ 3556 + 361 + 362 + 363 + 365 + 367 + │
│ │+ 368 + 3712 + ex.372(solduri │
│ │debitoare) + ex. 373(solduri │
│ │debitoare) + │
│ │+ ex.3811 + ex.3821 - 393 - ex.399 + │
│ │+ ex.399 + 421 ± 424 + 3521(sold │
│ │debitor) + 3522(sold debitor) + 3531 │
│ │(sold debitor) + │
│ │+ 3533(sold debitor)3536(sold debitor)+│
│ │+ 3538(sold debitor) │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Cheltuieli înregistrate în � + 1271 + 1317 + 1417 + 1517 + │
│ avans şi venituri angajate │+ 1617 + 1812 + 1817 + 1822 + 1827 - │
│ │- 1912 + 2017 + 2027 + 2037 + 2047 + │
│ │+ 2057 + 2067 + 2317 + 2417 + 25171 + │
│ │+ 2617 + 2812 + 2817 + 2822 + 2827 - │
│ │- 2912 + 30117 + 30257 + 30371 + │
│ │+ 30372 + 30373 + 30374 + 30471 + │
│ │+ 30472 + 3371 + 3557 + 374 + 375 + │
│ │+ 378 + 3812 + 3817 + 3822 + 3827 - │
│ │- ex.399 + 407 + 417 + 4812 + 4817 + │
│ │+ 4822 + 4827 - 499 │
├──────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────┤
│ PASIV │
├──────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────┤
� - Datorii privind instituţiile � + 122 + 1321 + 1421 + 1521 + │
│ de credit │+ ex.1621 + ex.30121 │
│ │ │
│ la vedere │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Datorii privind instituţiile � + 1123 + 1322 + 1323 + 1422 + │
│ de credit │+ 1423 + 1522 + ex.1621 + ex.30121 │
│ │ │
│ la termen │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Datorii privind clientela � + ex.2542 │
│ │ │
│ depozite la vedere │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Datorii privind clientela � + 2533 + ex.2542 + ex.2551 + │
│ │+ ex.2552 + ex.2553 + ex.2554 + │
│ depozite la termen │+ ex.2555 + ex.2556 + ex.2558 + │
│ │+ ex.2561 + ex.2562 + ex.2563 + │
│ │+ ex.2564 + ex.2565 + ex.2581 + │
│ │+ ex.2582 + ex.2583 │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Alte datorii privind clientela � + 2431 + ex.2511 + 25211 + │
│ │+ ex.2551 + ex.2552 + ex.2553 + │
│ la vedere │+ ex.2554 + ex.2555 + ex.2556 + │
│ │+ ex.2558 + ex.2561 + ex.2562 + │
│ │+ ex.2563 + ex.2564 + ex.2565 + │
│ │+ ex.2581 + ex.2582 + ex.2583 + │
│ │+ ex.2621 + ex.30121 │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Alte datorii privind clientela � + 2322 + 2432 + ex.2621 + │
│ │+ ex.30121 │
│ la termen │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Datorii constituite prin titluri� + 3211 + 3221 + 3251 + 3261 │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Alte pasive � + 30272 + 3036 + 331 + 332 + │
│ │+ ex.333(solduri creditoare) + 334 + │
│ │+ 335 + 3361 + 341(sold creditor) + │
│ │+ 3511 + 3512 + 3513 + 3515 + 3516 + │
│ │+ 35191 + 3521(sold creditor) + 3522 │
│ │(sold creditor) + 35261 + 3531(sold │
│ │creditor) + 35323 + 35327 + 35328 │
│ │(sold creditor) + 3533(sold creditor) +│
│ �(sold creditor) + 3538(sold │
│ │creditor) + │
│ │+ 35391 + 354 + 3566 + 3716 + ex.372 │
│ │(solduri creditoare) + ex.373(solduri │
│ │creditoare) + ex.379(solduri │
│ │creditoare) + │
│ │+ 418 + 5411 - 5412 + 542 │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Venituri înregistrate în avans � + 1272 + 1327 + 1427 + 1527 + │
│ şi datorii angajate │+ 1627 + 2327 + 2437 + 25172 + 2527 + │
│ │+ 2537 + 2547 + 2557 + 2567 + 2587 + │
│ │+ 2627 + 30127 + 30277 + 3217 + │
│ │+ 3227 + 3257 + 3267 + 3372 + 3567 + │
│ │+ 376 + 377 + 537 │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Provizioane pentru pensii şi � │
│ obligaţii similare │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Alte provizioane � + 553 + 554 + 555 + 559 │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Datorii subordonate � + 532 │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Capital social subscris � + 502 │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Prime legate de capital � │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Rezerve legale � │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Rezerve statutare sau � │
│ contractuale │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Rezerva generalã pentru riscul � │
│ de credit │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Alte rezerve � + 518 + 519 + 528 │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Rezerve din reevaluare � │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Rezultatul reportat � │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Rezultatul exerciţiului � │
│ financiar │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Repartizarea profitului � │
├──────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────┤
│ ELEMENTE ÎN AFARÃ BILANŢULUI │
├──────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────┤
� - Datorii contingente � + 913 + 953 + 9591 + 981 │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Acceptãri şi andosari │ex.911 + 91314 + 9139 + ex.981 │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Garanţii şi active gajate │ex.911 + 953 + 9591 + ex.981 │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Angajamente � + 903 + 921 │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Angajamente aferente tranzac- � │
│ tiilor de vânzare cu posibili- │ │
│ tate de rãscumpãrare │ │
└──────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────┘



CORECTII ÎN CADRUL MODELULUI DE BILANŢ

020 = 023 + 026
030 = 033 + 036
050 = 053 + 056
300 = 303 + 306
310 = 313 + 316
313 = 314 + 315
316 = 317 + 318
320 = 323 + 326
350 = 353 + 356
390 = 392 + 394 + 396 + 398



CONTUL DE PROFIT ŞI PIERDERE
┌──────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────┐
│ COD POZIŢIE │ PLAN DE CONTURI │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Dobânzi de primit şi venituri � + 7012 + 7013 + 7014 + 7015 + │
│ asimilate │+ 7017 + 7018 + ex.7037 + 7038 + │
│ │+ 7051 + 7052 + 7058 + 7021 + 7071 + │
│ │+ 7072 + 7022 + 7023 + 7024 + 7027 + │
│ │+ 7028 + 7031 + 70331 + 7034 + 7036 │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Dobânzi de primit şi venituri � + 7034 + ex.7037 + ex.7038 + │
│ asimilate aferente obligatiu- │+ ex.7051 + ex.7052 + ex.7058 │
│ nilor şi altor titluri cu venit │ │
│ fix │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Dobânzi de plãtit şi cheltuieli � + 6012 + 6013 + 6014 + 6015 + │
│ asimilate │+ 6017 + 6021 + 6022 + 6023 + 6024 + │
│ │+ 6025 + 6026 + 6027 + 6028 + 6031 + │
│ │+ 60342 + 6036 + ex.6037 + 605 + │
│ │+ 6071 + 6072 │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Venituri privind titlurile � + 7053 │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Venituri din acţiuni şi alte � + ex.7053 │
│ titluri cu venit variabil │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Venituri din participatii │ex.7053 │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Venituri din pãrţi în cadrul │ex.7053 │
│ societãţilor comerciale legate │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Venituri din comisioane � + 7029 + 7039 + 7069 + 708 │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Cheltuieli cu comisioane � + 6029 + 6039 + 6069 + 608 │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Profit sau pierdere neta din � + 70336 + 7061 + 76311 + │
│ operaţiuni financiare │+ ex.7637 - 6032 - 6061 - 66311 - │
│ │- 60336 - ex.6637 │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Alte venituri din exploatare � + 709 + 741 + 742 + 743 + 7461 + │
│ │+ 747 + 749 + ex.765 + 769 + 781 │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Cheltuieli cu personalul � + 612 + 617 │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Salarii � │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Cheltuieli cu asigurãrile � │
│ sociale │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Cheltuieli aferente pensiilor � │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Alte cheltuieli administrative � + 632 + 633 + 634 + 635 │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Corectii asupra valorii � + 652 + 6642 - 7642 - 766 │
│ imobilizarilor necorporale şi │ │
│ corporale │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Alte cheltuieli de exploatare � + 60341 + 6077 + 609 + 627 + │
│ │+ 641 + 642 + 643 + 6461 + 649 + │
│ │+ ex.665 + 669 │
│ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Corectii asupra valorii � + 662 + 6633 + ex.6637 + 6647 + │
│ creanţelor şi provizioanelor │+ ex.665 + 667 + 668 │
│ pentru datorii contingente │ │
│ şi angajamente │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Reluari din corectii asupra � + 762 + 7633 + ex.7637 + 7647 + │
│ valorii creanţelor şi provi- │+ ex.765 + 767 │
│ zioanelor pentru datorii │ │
│ contingente şi angajamente │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Corectii asupra valorii � + 66312 + 6641 │
│ titlurilor transferabile care │ │
│ au caracter de imobilizari │ │
│ financiare, a participatiilor │ │
│ şi a pãrţilor în cadrul │ │
│ societãţilor comerciale legate │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Reluari din corectii asupra � + 76312 + 7641 │
│ valorii titlurilor transferabile│ │
│ care au caracter de imobilizari │ │
│ financiare, a participatiilor │ │
│ şi a pãrţilor în cadrul │ │
│ societãţilor comerciale legate │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Impozitul pe rezultatul │ex.691 - ex.791 │
│ activitãţii curente │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Venituri extraordinare � │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Cheltuieli extraordinare � │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Impozitul pe rezultatul │ex.691 - ex.791 │
│ activitãţii extraordinare │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Impozitul pe profit � - 791 │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
� - Alte impozite ce nu apar în � │
│ elementele de mai sus │ │
└──────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────┘



CORELATII ÎN CADRUL MODELULUI DE CONT DE PROFIT ŞI PIERDERE

030 = 033 + 035 + 037
080 = 083 + 087
153 = 010 - 020 + 030 + 040 - 050 ± 060 + 070 - 080 - 090 - 100 -
-110 + 120 - 130 + 140, dacã(010 - 020 + 030 + 040 - 050 ±
± 060 + 070 - 080 - 090 - 100 - 110 + 120 - 130 + 140)≥ 0
156 = - (010 + 020 + 030 + 040 - 050 ± 060 + 070 - 080 - 090 - 100 -
- 110 + 120 - 130 + 140), dacã (010 - 020 + 030 + 040 - 050 ±
± 060 + 070 - 080 - 090 - 100 - 110 + 120 - 130 + 140) < 0
173 = 153 - 156 - 160, dacã (153 - 156 - 160) ≥ 0
176 = - (153 - 156 - 160), dacã (153 - 156 - 160) < 0
203 = 180 - 190, dacã (180 - 190) ≥ 0
206 = - (180 - 190), dacã (180 - 190) < 0
223 = 203 - 206 - 210, dacã (203 - 206 - 210) ≥ 0
226 = - (203 - 206 - 210), dacã (203 - 206 - 210) < 0
253 = 230 - 240, dacã (230 - 240) ≥ 0
256 = - (230 - 240), dacã (230 - 240) < 0
283 = 253 - 256 - 260 - 270, dacã (253 - 256 - 260 - 270) ≥ 0
286 = - (253 - 256 - 260 - 270), dacã (253 - 256 - 260 - 270) < 0



ANEXA 2


LISTA

cuprinzând bãncile, persoane juridice romane, şi
sucursalele din România ale bãncilor strãine,
componente ale esantionului
reprezentativ, care aplica, începând cu situaţiile financiare anuale
întocmite pentru exerciţiul financiar al anului 2001,
Reglementãrile contabile armonizate cu
Directiva Comunitãţilor Economice Europene nr. 86/635/CEE şi cu
Standardele Internaţionale de Contabilitate aplicabile instituţiilor de credit

┌──────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Nr. crt. │ Denumirea bãncilor, persoane juridice romane, şi a sucursalelor │
│ │ din România ale bãncilor strãine │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1. │ Banca Comercialã Romana - S.A. │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2. │ Banc Post - S.A. │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3. │ Alpha Bank România - S.A. │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4. │ Citibank România - S.A. │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 5. │ HVB Bank România - S.A. │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 6. │ Banque Franco Roumaine, Paris - Sucursala Bucureşti │
├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 7. │ Naţional Bank of Greece - Sucursala Bucureşti │
└──────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────┘


-----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016