Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
REGLEMENTARE TEHNICA din 18 octombrie 2011 privind cerintele tehnice generale ale paturilor antifoc si conditiile pentru introducerea lor pe piata (Anexa nr. 1)
EMITENT: MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 752 din 26 octombrie 2011
CAP. I
Domeniu de aplicare şi definiţii
ART. 1
Prevederile prezentei reglementãri tehnice se aplicã pãturilor antifoc care nu au mai fost introduse pe piaţã şi comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-un stat semnatar al Acordului privind Spaţiul Economic European şi stabilesc cerinţele tehnice generale pentru asigurarea unui înalt nivel de siguranţã, de protecţie a sãnãtãţii, a mediului şi a consumatorilor.
ART. 2
(1) Pãtura antifoc este o foaie flexibilã de material destinatã sã fie utilizatã pentru a stinge incendii mici prin înãbuşire.
(2) O pãturã antifoc trebuie sã fie formatã din una, douã sau mai multe foi de material, fiecare de o mãrime egalã cu mãrimea întreagã a pãturii antifoc, care sunt cusute împreunã. Cele douã feţe ale pãturii antifoc trebuie sã fie similare ca performanţã.
(3) Sunt admise cusãturi în pãtura antifoc, dacã este necesar, numai în urmãtoarele cazuri:
a) în zonele unde sunt fixate dispozitivele pentru ţinere cu mâna;
b) la oricare dintre marginile pãturii antifoc.
(4) Dispozitivele pentru ţinere cu mâna nu trebuie sã conţinã bucle, sã fie combustibile sau sã se detaşeze de pãtura antifoc pe durata oricãrei încercãri.
ART. 3
Declaraţia de conformitate este declaraţia fãcutã de cãtre producãtor sau furnizor prin care acesta informeazã, pe propria rãspundere, despre faptul cã un produs sau un serviciu este conform cu un document tehnic normativ.
ART. 4
Manualul de utilizare şi întreţinere este documentul ataşat produsului, la fiecare livrare, care trebuie sã conţinã informaţii cu privire la:
a) modalitãţi şi instrucţiuni de utilizare;
b) periodicitatea pentru verificãri şi certificare;
c) alte instrucţiuni importante în opinia producãtorului.
CAP. II
Cerinţe tehnice generale, metode de încercare şi analizã
ART. 5
Caracteristicile fizice impuse pãturilor antifoc, cerinţele minime de performanţã, precum şi metodele de încercare şi analizã sunt cele prevãzute de standardul SR EN 1869.
ART. 6
Marcarea pãturilor antifoc va fi permanentã, pentru fiecare pãturã, şi se face în limba românã, fãrã a exclude prezentarea şi în alte limbi strãine, conform prevederilor standardului SR EN 1869.
ART. 7
Orice tip de atenţionare sau instrucţiuni de utilizare trebuie sã fie în mod obligatoriu în limba românã, fãrã a exclude prezentarea acestora şi în alte limbi strãine.
CAP. III
Procedura pentru evaluarea conformitãţii
ART. 8
Pentru introducerea pe piaţã a pãturilor antifoc, producãtorul, reprezentantul autorizat al acestuia, importatorul şi distribuitorul trebuie sã respecte condiţiile prevãzute de Ordinul ministrului internelor şi reformei administrative nr. 607/2008 privind aprobarea Metodologiei de certificare a conformitãţii în vederea introducerii pe piaţã a mijloacelor tehnice pentru apãrarea împotriva incendiilor.
ART. 9
(1) Examinarea în vederea eliberãrii certificatului pentru introducerea pe piaţã a pãturilor antifoc se face prin evaluarea conformitãţii cu prezenta reglementare tehnicã.
(2) La evaluare se va verifica dacã cerinţele tehnice generale ale pãturilor antifoc, cuprinse în prezenta reglementare tehnicã, se regãsesc în:
a) certificatul de conformitate emis de un organism de certificare acreditat pentru domeniul relevant de activitate de evaluare a conformitãţii, care a obţinut acreditarea în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 iulie 2008 de stabilire a cerinţelor de acreditare şi de supraveghere a pieţei în ceea ce priveşte comercializarea produselor şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 339/93;
b) declaraţia de conformitate datã de furnizor conform prevederilor standardului SR EN ISO/CEI 17050.
(3) În cazul în care produsul nu deţine certificatul de conformitate, la evaluare se va verifica dacã cerinţele tehnice generale ale pãturilor antifoc, cuprinse în prezenta reglementare tehnicã, se regãsesc în:
a) rapoartele de încercare emise de un laborator acreditat pentru domeniul relevant de activitate, care a obţinut acreditarea în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 iulie 2008;
b) documentaţia tehnicã aferentã produsului;
c) declaraţia de conformitate datã de furnizor conform prevederilor standardului SR EN ISO/CEI 17050;
d) certificatul pentru controlul producţiei în fabricã pentru produsul menţionat în cerere, eliberat de un organism care a obţinut acreditarea în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 iulie 2008.
(4) Pentru producãtorul care are implementat un sistem de management al calitãţii privind fabricarea produsului este necesarã o copie a acestui document, fãrã a se mai depune certificatul pentru controlul producţiei în fabricã.
CAP. IV
Dispoziţii finale
ART. 10
Termenul de garanţie al pãturilor antifoc este stabilit de producãtor.
ART. 11
Pãturile antifoc sunt însoţite la livrare de certificatul pentru introducerea pe piaţã, declaraţia de conformitate, manualul de utilizare şi întreţinere, precum şi certificatul de garanţie, redactate în limba românã, fãrã a exclude prezentarea acestor documente şi în alte limbi strãine.
ART. 12
Producãtorul, reprezentantul autorizat al acestuia, importatorul şi distribuitorul trebuie sã respecte cerinţele tehnice generale impuse de prezenta reglementare tehnicã pe baza cãrora s-a emis certificatul pentru introducerea pe piaţã.
-----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: