Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Parlamentul Romaniei a luat act de apelul care i-a fost adresat de catre Adunarea Constituanta a Republicii Populare Bulgaria si isi exprima atasamentul fata de ideea continuarii dialogului constructiv dintre cele doua tari in vederea gasirii celor mai bune modalitati de solutionare a problemelor de interes reciproc, in scopul intaririi bunei vecinatati si a intelegerii traditionale intre popoarele noastre.
Impartasim intru totul opinia dumneavoastra ca exemplele pozitive de colaborare oferite de mai multe state din Europa privind asigurarea puritatii aerului si apelor in zonele limitrofe pot si trebuie sa constituie un imbold si pentru tarile noastre in realizarea unei cooperari eficiente pe linia protejarii mediului inconjurator, in concordanta cu prevederile acordurilor de la Viena si ale Conferintei pentru securitate si cooperare in Europa.
De asemenea, impartasim pe deplin ideea ca "Dosarul ecologic" din zonele noastre limitrofe nu se poate incheia decat pe baza rezolvarii unor probleme economice si sociale complexe, a informarii largi a populatiei din ambele tari asupra acestora si asupra eforturilor pe care le implica solutionarea lor.
In acest sens, autoritatile romane, animate de dorinta de a gasi solutii acceptabile destinate ameliorarii situatiei ecologice in zona Giurgiu-Ruse, au oprit deja functionarea unor instalatii productive din cadrul platformei industriale chimice Giurgiu.
Socotim, insa, ca se impune o analiza obiectiva a problemelor ecologice din zona mentionata, ceea ce face imperios necesara extinderea ariei de cercetare asupra surselor de poluare a orasului Ruse, care nu pot fi puse numai pe seama platformei chimice de la Giurgiu. De altfel, in raportul unei comisii mixte de specialisti s-a constatat existenta mai multor obiective economice in zona orasului Ruse care contribuie nemijlocit la poluare.
In plus, credem ca este neaparat necesar sa fie analizate cu bunavointa si responsabilitate toate aspectele poluarii, sa fie examinate toate sursele acesteia, inclusiv cele radioactive, precum si riscul efectiv pe care instalatiile nucleare de la Kozlodui si Belene, in starea lor actuala, il reprezinta pentru populatia ambelor tari.
Se impune, prin urmare, ca populatia si opinia publica din cele doua tari sa fie informate obiectiv asupra complexitatii situatiei ecologice din zonele de frontiera si asupra masurilor ce se intreprind pentru ameliorarea ei, astfel incat sa se creeze o atmosfera de incredere si cooperare capabila sa duca la evitarea unor manifestari negative de genul celor inregistrate in lunile din urma, la solutionarea problemelor existente.
Avand in vedere cele de mai sus, Parlamentul Romaniei cheama la o examinare cat mai cuprinzatoare si obiectiva a tuturor problemelor ecologice existente in zonele noastre limitrofe.
Avand in vedere cele de mai sus, Parlamentul Romaniei cheama la o examinare cat mai cuprinzatoare si obiectiva a tuturor problemelor ecologice existente in zonele noastre limitrofe.
In consecinta:
1. Ne declaram de acord cu efectuarea unor expertize de catre comisii mixte in intreprinderile din zona de frontiera, care reprezinta surse de poluare de orice natura, inclusiv cea radioactiva, si depasesc normele internationale admise; daca se socoteste necesar, sa convenim asupra invitarii unor organizatii internationale care sa garanteze obiectivitatea masuratorilor efectuate.
2. Ne pronuntam pentru negocierea si semnarea unei conventii care sa stabileasca obligatii pentru ambele parti privind modul de rezolvare a problemelor generate de toate sursele de poluare din zona de granita sau din apropierea ei, indiferent de natura poluantului sau de momentul in care unitatea producatoare a acestuia a fost creata.
Totodata suntem de acord ca aceasta conventie sa prevada un sistem de observare si urmarire permanenta a starii mediului inconjurator in zonele mentionate si sa instituie un mecanism eficient pentru solutionarea problemelor ecologice dintre tarile noastre.
3. Ne pronuntam pentru o informare larga si obiectiva a populatiei asupra naturii si dimensiunilor reale ale problemelor ecologice existente, pentru cunoasterea exacta a raspunderilor care revin fiecarei parti, pentru sprijinirea oricaror actiuni care pot contribui la rezolvarea problemelor, la cresterea increderii reciproce.
Ne exprimam convingerea ca membrii Adunarii Constituante a Republicii Populare Bulgaria vor depune toate eforturile pentru ca, impreuna, sa dezvoltam colaborarea pe multiple planuri dintre tarile si popoarele noastre.
Adoptat de Parlamentul Romaniei in sedinta din 10 octombrie 1990.
PRESEDINTELE SENATULUI
academician ALEXANDRU BARLADEANU
PRESEDINTELE ADUNARII DEPUTATILOR
MARTIAN DAN
----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: