Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Statele membre ale Consiliului Europei, semnatare ale prezentului protocol,
hotãrîte sa ia noi mãsuri de natura sa asigure garantarea colectivã a anumitor drepturi şi libertãţi prin Convenţia pentru apãrarea drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale, semnatã la Roma la 4 noiembrie 1950 (denumita în continuare convenţia),
au convenit asupra celor ce urmeazã:
ART. 1
1. Un strãin care îşi are resedinta în mod legal pe teritoriul unui stat nu poate fi expulzat decît în temeiul executãrii unei hotãrîri luate conform legii şi el trebuie sa poatã:
a) sa prezinte motivele care pledeaza impotriva expulzãrii sale;
b) sa ceara examinarea cazului sau; şi
c) sa ceara sa fie reprezentat în acest scop în fata autoritãţilor competente sau a uneia ori a mai multor persoane desemnate de cãtre aceasta autoritate.
2. Un strãin poate fi expulzat înainte de exercitarea drepturilor enumerate în paragraful 1 a), b) şi c) al acestui articol, atunci cînd expulzarea este necesarã în interesul ordinii publice sau se întemeiazã pe motive de securitate nationala.
ART. 2
1. Orice persoana declarata vinovata de o infracţiune de cãtre un tribunal are dreptul sa ceara examinarea declaraţiei de vinovãţie sau a condamnãrii de cãtre o jurisdicţie superioarã. Exercitarea acestui drept, inclusiv motivele pentru care acesta poate fi exercitat, sînt reglementate de lege.
2. Acest drept poate face obiectul unor excepţii în cazul infracţiunilor minore, asa cum acestea sînt definite de lege, sau cînd cel interesat a fost judecat în prima instanta de cãtre cea mai inalta jurisdicţie ori a fost declarat vinovat şi condamnat ca urmare a unui recurs impotriva achitãrii sale.
ART. 3
Atunci cînd o condamnare penalã definitiva este ulterior anulatã sau cînd este acordatã graţierea, pentru ca un fapt nou sau recent descoperit dovedeşte ca s-a produs o eroare judiciarã, persoana care a suferit o pedeapsa din cauza acestei condamnãri este despagubita conform legii ori practicii în vigoare în statul respectiv, cu excepţia cazului în care se dovedeşte ca nedescoperirea în timp util a faptului necunoscut îi este imputabilã în tot sau în parte.
ART. 4
1. Nimeni nu poate fi urmãrit sau pedepsit penal de cãtre jurisdictiile aceluiaşi stat pentru sãvîrşirea infracţiunii pentru care a fost deja achitat sau condamnat printr-o hotãrîre definitiva conform legii şi procedurii penale ale acestui stat.
2. Dispoziţiile paragrafului precedent nu impiedica redeschiderea procesului, conform legii şi procedurii penale a statului respectiv, dacã fapte noi ori recent descoperite sau un viciu fundamental în cadrul procedurii precedente sînt de natura sa afecteze hotãrîrea pronunţatã.
3. Nici o derogare de la prezentul articol nu este ingaduita în temeiul art. 15 din convenţie.
ART. 5
Sotii se bucura de egalitate în drepturi şi în responsabilitãţi cu caracter civil, între ei şi în relaţiile cu copiii lor în ceea ce priveşte cãsãtoria, pe durata cãsãtoriei şi cu prilejul desfacerii acesteia. Prezentul articol nu impiedica statele sa ia mãsurile necesare în interesul copiilor.
ART. 6
1. Orice stat poate, în momentul semnãrii sau în momentul depunerii instrumentului sau de ratificare, de acceptare sau de aprobare, sa desemneze teritoriul sau teritoriile cu privire la care se va aplica prezentul protocol, precizînd mãsura în care el se angajeazã ca dispoziţiile prezentului protocol sa se aplice acestui sau acestor teritorii.
2. Orice stat poate, în orice moment ulterior, printr-o declaraţie adresatã secretarului general al Consiliului Europei, sa extindã aplicarea prezentului protocol la oricare alt teritoriu desemnat în declaraţie. Protocolul va intra în vigoare pentru acest teritoriu în prima zi a lunii care urmeazã expirãrii unei perioade de 2 luni de la data primirii declaraţiei de cãtre secretarul general.
3. Orice declaraţie facuta în virtutea celor doua paragrafe precedente va putea fi retrasã sau modificatã, în ceea ce priveşte orice teritoriu desemnat în aceasta declaraţie, prin notificare adresatã secretarului general. Retragerea sau modificarea va produce efecte în prima zi a lunii care urmeazã expirãrii unei perioade de 2 luni de la data primirii notificãrii de cãtre secretarul general.
4. O declaraţie potrivit prezentului articol va fi consideratã ca fiind în conformitate cu paragraful 1 din art. 63 al convenţiei.
5. Teritoriul oricãrui stat cu privire la care prezentul protocol se aplica în virtutea ratificãrii, a acceptãrii sau a aprobãrii sale de cãtre statul respectiv şi fiecare dintre teritoriile cu privire la care protocolul se aplica în baza unei declaraţii fãcute de respectivul stat, conform prezentului articol, pot fi considerate ca teritorii distincte în sensul referirii la teritoriul unui stat fãcute la art. 1.
ART. 7
1. Statele pãrţi considera art. 1 - 6 ale prezentului protocol ca articolele adiţionale la convenţie şi toate dispoziţiile convenţiei se aplica în consecinta.
2. Totuşi, dreptul la recursul individual, recunoscut printr-o declaraţie facuta în virtutea art. 25 al convenţiei, sau recunosterea jurisdicţiei obligatorii a Curţii, facuta printr-o declaraţie în virtutea art. 46 din convenţie, nu se va exercita în ceea ce priveşte prezentul protocol decît în mãsura în care statul interesat va fi declarat ca recunoaşte respectivul drept sau ca accepta respectiva jurisdicţie pentru art. 1 - 5 din protocol.
ART. 8
Prezentul protocol este deschis spre semnare statelor membre ale Consiliului Europei care au semnat convenţia. El va fi supus ratificãrii, acceptãrii sau aprobãrii. Un stat membru al Consiliului Europei nu poate ratifica, accepta sau aproba prezentul protocol fãrã sa fi ratificat simultan sau anterior convenţia. Instrumentele de ratificare, de acceptare sau de aprobare vor fi depuse la secretarul general al Consiliului Europei.
ART. 9
1. Prezentul protocol va intra în vigoare în prima zi a lunii care urmeazã expirãrii unei perioade de 2 luni de la data la care şapte state membre ale Consiliului Europei îşi vor fi exprimat consimţãmîntul de a fi legate prin protocol conform dispoziţiilor art. 8.
2. Pentru orice stat membru care îşi va exprima ulterior consimţãmîntul de a fi legat prin protocol, acesta va intra în vigoare în prima zi a lunii care urmeazã expirãrii unei perioade de 2 luni de la data depunerii instrumentului de ratificare de acceptare sau de aprobare.
ART. 10
Secretarul general al Consiliului Europei va notifica tuturor statelor membre ale Consiliului Europei:
a) orice semnare;
b) depunerea oricãrui instrument de ratificare, de acceptare sau aprobare;
c) orice data de intrare în vigoare a prezentului protocol conform art. 6 şi 9;
d) orice alt act, notificare sau declaraţie avînd legatura cu prezentul protocol.
În considerarea celor de mai sus, subsemnaţii, avînd depline puteri în acest scop, au semnat prezentul protocol.
Încheiat la Strasbourg la 22 noiembrie 1984, în limbile franceza şi engleza, ambele texte fiind egal autentice, într-un singur exemplar, care va fi depus în arhivele Consiliului Europei. Secretarul general al Consiliului Europei va transmite copie certificatã fiecãruia dintre statele membre ale Consiliului Europei.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: