Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
PROTOCOL ADITIONAL din 13 octombrie 1995 privind armele laser care pot provoca orbirea (Protocolul IV), adoptat la Viena la 13 octombrie 1995, anexat la Conventia privind interzicerea sau limitarea folosirii anumitor categorii de arme clasice care ar putea fi considerate ca producand efecte traumatice excesive sau care ar lovi fara discriminare, adoptata la Geneva la 10 octombrie 1980*)
ARTICOLUL 1 Protocol adiţional Protocolul urmãtor va fi anexat la Convenţia privind interzicerea sau limitarea folosirii anumitor categorii de arme clasice care ar putea fi considerate ca producand efecte traumatice excesive sau care ar lovi fãrã discriminare (denumita în continuare Convenţia), ca Protocolul IV:
"PROTOCOL privind armele laser care pot provoca orbirea (Protocolul IV)
ART. 1. - Este interzisã utilizarea armelor laser special concepute astfel încât unica lor funcţie de lupta sau una dintre funcţiile lor de lupta sa fie provocarea orbirii permanente persoanelor cu vedere neameliorata, adicã celor care privesc cu ochiul liber sau care poarta lentile de corectie. Inaltele pãrţi contractante nu trebuie sa transfere asemenea arme nici unui stat sau nici unei entitãţi nestatale. ART. 2. - La folosirea sistemelor cu laser, inaltele pãrţi contractante trebuie sa ia toate precautiile posibile pentru a evita cazurile de orbire permanenta la persoanele cu vedere neameliorata. Asemenea precautii trebuie sa includã instruirea forţelor lor armate şi alte mãsuri practice. ART. 3. - Orbirea ca efect fortuit sau colateral al utilizãrii militare legitime a sistemelor cu laser, inclusiv a sistemelor cu laser folosite impotriva dispozitivelor optice, nu este acoperitã de interdicţia din acest protocol. ART. 4. - Pentru scopurile acestui protocol, prin orbire permanenta se înţelege pierderea ireversibila şi necorectabila a vederii, care este un handicap grav fãrã nici o perspectiva de recuperare. Handicapul grav este echivalent cu o acuitate vizuala mai mica de 20 200, masurata la ambii ochi cu ajutorul testului Snellen." ARTICOLUL 2 Intrare în vigoare Acest protocol va intra în vigoare conform prevederilor art. 5 paragraful 3 şi paragraful 4 din Convenţie.
--------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email