Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
CAP. I
Prevederi generale
SECŢIUNEA 1
Aplicabilitate
ART. 1
Prezenta procedurã reglementeazã condiţiile de solicitare şi obţinere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã.
ART. 2
Categoriile de activitãţi-instalaţii, inclusiv cele care utilizeazã biomasa, prevãzute în anexa nr. 2, se supun prezentei proceduri.
ART. 3
(1) Autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de serã se emite pentru o parte sau mai multe pãrţi ale unei instalaţii, pentru una sau mai multe instalaţii situate pe acelaşi amplasament şi care au acelaşi operator, dacã sunt îndeplinite cerinţele legale privind monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã.
(2) Operatorii care formeazã un grup comun al instalaţiilor, conform prevederilor <>art. 26 din Hotãrârea Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã, se supun individual procedurii de obţinere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã şi cerinţelor de monitorizare şi raportare.
SECŢIUNEA a 2-a
Competenţe de emitere
ART. 4
(1) Competenţa pentru emiterea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã revine autoritãţilor pentru protecţia mediului, dupã cum urmeazã:
a) agenţiilor regionale pentru protecţia mediului, pentru activitãţile aflate sub incidenţa prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 152/2005 privind prevenirea şi controlul integrat al poluãrii, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 84/2006 ;
b) agenţiilor judeţene pentru protecţia mediului, pentru activitãţile care nu se aflã sub incidenţa prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 152/2005 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 84/2006 .
(2) Competenţa aprobãrii propunerilor privind planurile de monitorizare şi raportare a emisiilor de gaze cu efect de serã revine Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.
SECŢIUNEA a 3-a
Tarife
ART. 5
(1) Cuantumul tarifelor pentru obţinerea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã se stabileşte şi se actualizeazã anual, prin ordin al conducãtorului autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului.
(2) Tarifele pentru emiterea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã se achitã, integral sau pe etape de procedurã, în contul afişat pe pagina de internet şi la sediul autoritãţilor competente pentru protecţia mediului.
ART. 6
(1) Prevederile prezentei proceduri se afişeazã pe pagina de internet a fiecãrei autoritãţi publice teritoriale pentru protecţia mediului, cu responsabilitãţi în procedura de emitere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã.
(2) Personalul competent poate acorda, la cererea operatorului şi contra plãţii de cãtre acesta a tarifului corespunzãtor, consultaţii pentru completarea corectã a documentaţiei în vederea obţinerii autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã.
(3) Tariful prevãzut la alin. (2) se stabileşte prin ordin al conducãtorului autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului.
SECŢIUNEA a 4-a
Conţinutul documentaţiei pentru obţinerea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã
ART. 7
(1) Pentru obţinerea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã, operatorul are obligaţia de a depune la autoritatea publicã localã pentru protecţia mediului urmãtoarele:
a) o solicitare, însoţitã de copie de pe ultima versiune a informaţiilor transmise autoritãţii competente pentru protecţia mediului, în chestionarul privind instalaţia în vederea determinãrii emisiilor de gaze cu efect de serã generate de instalaţiile care intrã sub incidenţa <>Hotãrârii Guvernului nr. 780/2006 , sau o copie de pe solicitarea de alocare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã din rezerva pentru nou-intraţi, în cazul instalaţiilor/activitãţilor nou-intrate;
b) documentaţia prevãzutã la alin. (3);
c) rezumat netehnic;
d) propunerea privind planul de mãsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã;
e) dovada privind plata tarifelor corespunzãtoare etapei/etapelor din procedura de obţinere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã.
(2) Solicitarea pentru obţinerea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã se întocmeşte conform modelului prevãzut în anexa nr. 3 şi conţine datele de identificare ale instalaţiei/instalaţiilor şi operatorului, precum şi persoanele de contact autorizate.
(3) Documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã se întocmeşte conform modelului prevãzut în anexa nr. 4, în care sunt descrise:
a) instalaţia şi activitãţile desfãşurate, inclusiv tehnologiile utilizate;
b) materiile prime şi materiile auxiliare a cãror utilizare genereazã emisii de dioxid de carbon;
c) sursele de emisii de dioxid de carbon de la nivelul instalaţiei;
d) propunerea privind planul de mãsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã se întocmeşte de cãtre operator, conform prevederilor Ghidului de monitorizare şi raportare a emisiilor de gaze cu efect de serã, care se aprobã prin ordin al conducãtorului autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului.
SECŢIUNEA a 5-a
Planificarea depunerii documentaţiei pentru obţinerea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã
ART. 8
(1) Depunerea documentaţiei pentru obţinerea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã se realizeazã în douã etape, dupã cum urmeazã:
- etapa I: depunerea solicitãrii, documentaţiei şi a rezumatului netehnic, pânã la data de 30 septembrie 2006;
- etapa a II-a: depunerea propunerii privind planul de mãsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã, pânã la data de 31 octombrie 2006.
(2) Documentele depuse pentru fiecare etapã din procedura de emitere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã sunt însoţite de dovada privind plata tarifelor corespunzãtoare.
ART. 9
Agenţiile judeţene pentru protecţia mediului întocmesc planificarea cu termenele de depunere a documentelor corespunzãtoare fiecãrei faze procedurale, pe care o publicã pe pagina proprie de internet şi o comunicã în scris operatorilor identificaţi în inventarul instalaţiilor care intrã sub incidenţa <>Hotãrârii Guvernului nr. 780/2006 .
ART. 10
(1) Documentele pentru obţinerea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã se depun la agenţiile judeţene pentru protecţia mediului, conform planificãrii comunicate de cãtre acestea, nu mai târziu de termenele prevãzute la art. 8.
(2) Documentele prevãzute la alin. (1) se depun în douã exemplare, atât pe suport de hârtie, cât şi în format electronic.
CAP. II
Procedura de emitere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã
SECŢIUNEA 1
Procedura de emitere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã - etapa I
ART. 11
În termen de 5 zile lucrãtoare de la primirea documentelor corespunzãtoare etapei I din procedura de emitere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã, agenţiile judeţene pentru protecţia mediului efectueazã:
a) evaluarea preliminarã a documentelor care însoţesc solicitãrile depuse;
b) respingerea/returnarea solicitãrilor însoţite de documente incomplete sau incorect întocmite, cu menţionarea unui nou termen de depunere;
c) transmiterea cãtre agenţia regionalã pentru protecţia mediului a documentelor care însoţesc solicitãrile de obţinere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã, care se aflã în sfera de competenţã a autoritãţii regionale pentru protecţia mediului, conform art. 4 alin. (1) lit. a).
ART. 12
(1) În termen de 10 zile lucrãtoare de la depunerea solicitãrilor acceptate, autoritatea competentã pentru protecţia mediului transmite operatorului o notificare întocmitã conform modelului prevãzut în anexa nr. 6, prin care acesta este informat asupra acceptãrii documentelor depuse în prima etapã a procedurii şi asupra obligaţiei de a întocmi propunerea privind planul de mãsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã, în vederea depunerii acesteia la termenul prevãzut de prezenta procedurã.
(2) Notificãrile menţionate la alin. (1) sunt transmise operatorilor de agenţiile judeţene şi regionale pentru protecţia mediului, conform competenţei de emitere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã, prevãzutã la art. 4 alin. (1), pânã cel târziu la data de 16 octombrie 2006.
SECŢIUNEA a 2-a
Procedura de emitere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã - etapa a II-a
ART. 13
(1) Propunerile privind planurile de mãsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã se depun, conform etapei a II-a a procedurii, la agenţiile judeţene pentru protecţia mediului.
(2) În termen de 3 zile lucrãtoare de la înregistrarea depunerii, agenţiile judeţene pentru protecţia mediului transmit cãtre agenţiile regionale pentru protecţia mediului propunerile privind planurile de monitorizare şi raportare a emisiilor de gaze cu efect de serã, care se aflã în sfera acestora de competenţã pentru emiterea autorizaţiilor privind emisiile de gaze cu efect de serã, conform art. 4 alin. (1) lit. a).
(3) În termen de 5 zile lucrãtoare de la primirea documentelor corespunzãtoare etapei a II-a din procedura de emitere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã, agenţiile judeţene/regionale pentru protecţia mediului efectueazã:
a) evaluarea preliminarã a propunerilor privind planurile de mãsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã;
b) respingerea/returnarea propunerilor privind planurile de mãsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã, incomplete sau întocmite incorect, cu menţionarea unui nou termen de depunere;
c) transmiterea cãtre Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Mediului a propunerilor privind planurile de mãsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã, care sunt conforme cu prevederile legale privind monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã.
ART. 14
(1) În termen de 15 zile lucrãtoare de la primirea propunerii privind planul de mãsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã, Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Mediului realizeazã verificarea, în vederea aprobãrii acestuia.
(2) În cursul verificãrii propunerii privind planul de mãsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã, Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Mediului poate sã solicite, dupã caz, informaţii suplimentare de la operator sau de la autoritãţile teritoriale pentru protecţia mediului.
(3) Propunerile privind planurile de mãsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã se aprobã de Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Mediului şi se transmit autoritãţilor teritoriale pentru protecţia mediului pânã cel târziu la data de 8 decembrie 2006.
ART. 15
În termen de 3 zile lucrãtoare de la primirea planului de mãsuri pentru monitorizarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de serã, aprobat de Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Mediului, autoritatea teritorialã pentru protecţia mediului înştiinţeazã operatorul şi afişeazã pe pagina proprie de internet decizia cu privire la emiterea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã.
ART. 16
(1) În termen de 15 zile calendaristice de la anunţul public al deciziei, autoritatea competentã pentru protecţia mediului emite autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de serã.
(2) Autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de serã se întocmeşte conform modelului prevãzut în anexa nr. 7 şi conţine:
a) date privind identificarea instalaţiei, amplasamentului şi operatorului;
b) descrierea activitãţilor şi emisiilor de dioxid de carbon generate la nivelul instalaţiei;
c) cerinţele de monitorizare cu specificarea metodologiei utilizate şi frecvenţa de monitorizare;
d) cerinţele de raportare;
e) obligaţia operatorului de a restitui, pânã la data de 30 aprilie a anului urmãtor celui pentru care au fost alocate certificatele de emisii de gaze cu efect de serã, un numãr de certificate de gaze cu efect de serã corespunzãtor cantitãţii totale de emisii provenite de la instalaţia respectivã.
(3) Categoriile de activitãţi/instalaţii care utilizeazã biomasã sunt exceptate de la prevederile alin. (2) lit. e).
(4) Termenul limitã pentru emiterea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã este data de 29 decembrie 2006.
CAP. III
Procedura de emitere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã pentru instalaţii nou-intrate
ART. 17
(1) Conţinutul documentelor necesare pentru obţinerea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã pentru instalaţiile nou-intrate şi prevederile referitoare la depunerea acestora sunt cele prevãzute în secţiunea a 4-a a cap. I.
(2) Procedura de obţinere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã pentru instalaţiile nou-intrate se desfãşoarã conform prevederilor cap. II, cu excepţia datelor calendaristice prevãzute la art. 8 alin. (1), art. 12 alin. (2), art. 14 alin. (3) şi art. 16 alin. (4).
(3) Pentru instalaţiile nou-intrate, etapele procedurii de obţinere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã prevãzute la art. 8 alin. (1) se pot desfãşura consecutiv sau concomitent.
CAP. IV
Informarea şi consultarea publicului în cadrul procedurii de emitere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã
ART. 18
(1) Informaţiile conţinute în documentele depuse în etapa I a procedurii de emitere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã sunt supuse consultãrii publicului, prin publicarea pe pagina proprie de internet a autoritãţii competente pentru protecţia mediului, conform legislaţiei în vigoare privind emiterea autorizaţiei/autorizaţiei integrate de mediu.
(2) Autoritatea publicã competentã pentru protecţia mediului pune la dispoziţia publicului, la cerere, documentele relevante pentru autorizarea consideratã, altele decât cele furnizate de operator, dupã caz.
CAP. V
Valabilitatea şi revizuirea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã
ART. 19
(1) Autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de serã este valabilã atât timp cât datele care au stat la baza emiterii autorizaţiei nu se modificã.
(2) Încãlcarea prevederilor autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã atrage suspendarea acesteia, în condiţiile art. 23.
(3) Modificarea planificatã a activitãţilor autorizate se face numai în condiţiile revizuirii autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã.
ART. 20
Revizuirea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã este necesarã în urmãtoarele situaţii:
a) schimbarea operatorului;
b) modificãri cu privire la natura, regimul de funcţionare sau capacitatea instalaţiei;
c) modificãri ale metodologiei de monitorizare, determinate de modificãri în accesibilitatea datelor care permit o mai mare acurateţe, începerea unei emisii de gaze cu efect de serã care nu a existat la momentul obţinerii autorizaţiei, detectarea unor erori în metodologia de monitorizare, şi/sau de modificarea cerinţelor legale aplicabile, precum şi la cererea autoritãţii competente pentru protecţia mediului.
ART. 21
(1) Operatorul are obligaţia sã informeze autoritatea competentã pentru protecţia mediului cu privire la orice modificãri planificate privind natura, funcţionarea sau extinderea instalaţiei, care pot determina revizuirea autorizaţiei privind emisile de gaze cu efect de serã.
(2) La schimbarea operatorului unei instalaţii care deţine autorizaţie privind emisiile de gaze cu efect de serã, noul operator are obligaţia sã solicite autoritãţii competente pentru protecţia mediului revizuirea autorizaţiei cu privire la denumirea şi sediul social ale noului operator.
ART. 22
(1) Autoritatea competentã pentru emiterea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã revizuieşte, dupã caz, autorizaţia emisã.
(2) Procedura de revizuire a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã se deruleazã conform prevederilor aplicabile procedurii de autorizare iniţialã descrise în cap. II, cu excepţia situaţiilor când nu este necesarã modificarea cerinţelor de monitorizare şi raportare a emisiilor de gaze cu efect de serã.
(3) Revizuirea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã, fãrã modificarea cerinţelor de monitorizare şi raportare, se face prin operarea modificãrilor necesare de cãtre autoritatea emitentã a autorizaţiei, fãrã perceperea tarifelor prevãzute în prezenta procedurã.
ART. 23
(1) Autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de serã se suspendã pentru nerespectarea prevederilor acesteia, dupã o notificare prealabilã prin care se poate acorda un termen de cel mult 30 de zile pentru îndeplinirea obligaţiilor. Suspendarea se menţine pânã la eliminarea cauzelor, dar nu mai mult de 6 luni. Pe perioada suspendãrii, desfãşurarea activitãţii este interzisã.
(2) Dacã nu au fost eliminate cauzele suspendãrii, autoritatea competentã pentru protecţia mediului dispune, dupã expirarea termenului de suspendare, anularea autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã şi încetarea activitãţii.
(3) Dispoziţia de suspendare a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã, precum şi cea de încetare a activitãţii sunt executorii.
---------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: