Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURA din 21 iulie 2006  de selectare, control si publicare a contribuabililor inactivi    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROCEDURA din 21 iulie 2006 de selectare, control si publicare a contribuabililor inactivi

EMITENT: AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 701 din 16 august 2006
CAP. I
Procedura de selectare pentru control a contribuabililor

1. (1) Administraţiile finanţelor publice vor transmite Activitãţii de inspecţie fiscalã din cadrul fiecãrei direcţii generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti Lista contribuabililor cuprinşi în evidenţa specialã, întocmitã în baza <>Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã nr. 296/2005 , modificat şi completat prin <>Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã nr. 460/2005 .
(2) Orice modificare a acestei liste va fi comunicatã Activitãţii de inspecţie fiscalã din cadrul direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti.
2. (1) Contribuabilii din evidenţa specialã vor fi selectaţi de Activitatea de inspecţie fiscalã din fiecare direcţie generalã a finanţelor publice judeţeanã sau a municipiului Bucureşti.
(2) Programarea pentru control a acestor contribuabili va fi efectuatã în funcţie de capacitatea de control a fiecãrei unitãţi şi de celelalte sarcini dispuse prin programele de activitate aprobate de conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã.
3. Pentru marii contribuabili, astfel cum sunt definiţi în <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 753/2006 privind organizarea activitãţii de administrare a marilor contribuabili, procedura prevãzutã la pct. 1 şi 2 va fi realizatã de Direcţia generalã de administrare a marilor contribuabili.

CAP. II
Programarea acţiunilor de control

4. Contribuabilii cuprinşi în programele de control pentru declarare ca inactivi vor fi supuşi unor controale inopinate la sediul social/domiciliul fiscal al acestora şi/sau la punctele de lucru declarate. Pentru operativitate, controalele inopinate pot fi efectuate şi de personalul Gãrzii Financiare, la solicitarea conducerii executive a direcţiei generale a finanţelor publice în a cãrei competenţã de administrare se aflã contribuabilul.
5. Informaţiile primite atât de la organele fiscale, cât şi de la alte instituţii publice vor sta la baza controlului şi, în mãsura în care sunt relevante pentru fundamentarea unor constatãri sau în lipsa documentelor contribuabilului, vor fi anexate la procesul-verbal încheiat la sfârşitul acţiunii de control.

CAP. III
Efectuarea controlului

6. Echipa de control se va deplasa la sediul social sau la domiciliul fiscal declarat al contribuabilului pentru verificarea activitãţii acestuia şi, în funcţie de situaţia concretã, acesta se va afla în una dintre situaţiile prevãzute la lit. A, B şi C.
A. Contribuabilii care nu funcţioneazã la sediul social sau la domiciliul fiscal declarat
7. (1) În situaţia în care nu se poate lua legãtura cu reprezentantul legal al contribuabilului sau contribuabilul nu desfãşoarã activitate la sediul social sau la domiciliul fiscal declarat, echipa de control va solicita în scris prezenţa acestuia la sediul organului de control, stabilind data şi ora de prezentare.
(2) Solicitarea se va transmite şi la adresa de domiciliu a reprezentantului legal al contribuabilului, dacã acesta este persoanã fizicã rezidentã românã, sau la domiciliul fiscal, dacã este persoanã juridicã românã.
8. În cazul neprezentãrii reprezentantului legal al contribuabilului la sediul organului de control, se va încheia un act de control, în conformitate cu normele legale, în care se vor preciza acţiunile şi toate demersurile întreprinse de organele de control pentru identificarea acestuia.
9. La actul de control întocmit în aceastã situaţie se vor anexa urmãtoarele documente:
a) documentul prin care reprezentantul legal al contribuabilului a fost invitat la sediul organului de control pentru clarificarea situaţiei sale fiscale;
b) procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, dacã este cazul;
c) orice document primit de la organul fiscal sau de la alte instituţii publice.
10. La finalizarea controlului, echipa de control va întocmi un dosar care va cuprinde:
a) actul de control încheiat la sfârşitul acţiunii de control inopinat;
b) lista declaraţiilor lipsã şi perioada pentru care aceste declaraţii nu au fost depuse la organul fiscal la care contribuabilul este înregistrat ca plãtitor de impozite, taxe şi contribuţii cãtre bugetul statului;
c) referatul privind propunerea echipei de control, avizat de conducãtorul ierarhic superior, de includere pe Lista contribuabililor declaraţi inactivi.
11. În situaţia în care autoritatea vamalã constatã cã un contribuabil nu funcţioneazã la domiciliul fiscal sau la sediile secundare declarate, aceasta va înştiinţa organele de inspecţie fiscalã pentru efectuarea procedurii de declarare a contribuabilului ca inactiv.
B. Contribuabilii cu domiciliul fiscal declarat la o adresã inexistentã
12. În cazul în care echipa de control, ca urmare a deplasãrii la faţa locului, constatã cã adresa la care a fost declarat sediul social al contribuabilului nu existã, va întocmi un proces-verbal prin care se va consemna aceastã situaţie.
13. La finalizarea controlului inopinat, echipa de control va întocmi un dosar care va cuprinde:
a) procesul-verbal încheiat ca urmare a acţiunii de control inopinat;
b) lista declaraţiilor lipsã şi perioada pentru care aceste declaraţii nu au fost depuse la organul fiscal la care contribuabilul este înregistrat ca plãtitor de impozite, taxe şi contribuţii cãtre bugetul general consolidat.
C. Contribuabilul desfãşoarã activitate la sediul social declarat
14. Procedura de control, în cazul contribuabililor care desfãşoarã activitate la sediul social declarat, este cea cuprinsã în Codul de procedurã fiscalã, în normele de aplicare şi în ordinele ministrului finanţelor publice şi ale preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, date în aplicarea acestuia.

CAP. IV
Procedura de publicare şi actualizare a Listei contribuabililor declaraţi inactivi

15. Listele contribuabililor propuşi a fi declaraţi inactivi, precum şi cele cu propunerile de reactivare, întocmite de organele fiscale, vor fi transmise la Direcţia de metodologie şi proceduri pentru inspecţia fiscalã din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã în vederea centralizãrii, lunar, pânã la data de 15 a lunii urmãtoare.
16. Direcţia de metodologie şi proceduri pentru inspecţia fiscalã va întocmi Lista contribuabililor declaraţi inactivi şi Lista contribuabililor reactivaţi şi va elabora proiectul de ordin pentru declararea contribuabililor inactivi, respectiv proiectul de ordin de reactivare a contribuabililor.
17. Prin excepţie de la prevederile pct. 15, propunerile de actualizare a listelor se pot face ori de câte ori se constatã situaţii excepţionale care necesitã declararea urgentã a unuia sau mai multor contribuabili ca inactivi sau ca reactivaţi.
18. (1) Ordinul pentru aprobarea Listei contribuabililor declaraţi inactivi şi a Listei contribuabililor reactivaţi va fi transmis Direcţiei generale a tehnologiei informaţiei din cadrul Ministerului Finanţelor Publice pentru actualizarea bazei de date privind informaţiile despre agenţii economici, prin afişarea pentru fiecare contribuabil a menţiunii "contribuabil inactiv" şi a datei de la care la care a fost declarat inactiv, respectiv, în cazul reactivãrii, a perioadei pentru care a fost declarat inactiv.
(2) Direcţia generalã a tehnologiei informaţiei din cadrul Ministerului Finanţelor Publice va transmite Direcţiei de tehnologia informaţiei, comunicaţii şi statisticã vamalã din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor un fişier privind contribuabilii inactivi şi reactivaţi, în vederea identificãrii acestora în procesul de vãmuire şi luãrii mãsurii de suspendare a acordãrii regimului vamal solicitat pânã la reactivarea contribuabilului şi, respectiv, radierea lui din Lista contribuabililor declaraţi inactivi.
19. (1) În cazul în care un contribuabil declarat inactiv nu mai îndeplineşte condiţiile prevãzute la art. 1 alin. (1) din ordin, organele de control care au întocmit dosarul contribuabilului şi au propus declararea lui ca inactiv vor efectua o inspecţie fiscalã generalã pe perioada de prescripţie sau de la ultima inspecţie fiscalã, pentru fiecare impozit, taxã sau contribuţie.
(2) Inspecţia fiscalã generalã efectuatã pentru reactivarea contribuabilului declarat inactiv se va face la solicitarea scrisã a reprezentantului legal al contribuabilului declarat inactiv.
(3) La finalizarea inspecţiei fiscale generale, echipa de control va întocmi un referat prin care face propuneri referitoare la reactivarea contribuabilului.
(4) Referatul va fi avizat de directorul executiv coordonator şi va sta la baza întocmirii Listei contribuabililor reactivaţi.
20. Comisarii Gãrzii Financiare şi organele de control ale Direcţiei antifraudã fiscalã din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã vor fi atraşi în acţiuni pentru declararea unor contribuabili ca inactivi.

CAP. V
Dispoziţii finale

21. Procesele-verbale şi, dupã caz, procesele-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, întocmite cu ocazia verificãrilor pentru declararea ca inactivi a contribuabililor, vor fi transmise organelor fiscale competente, în vederea valorificãrii şi completãrii dosarului fiscal al contribuabilului.
22. În cazul în care organele de inspecţie fiscalã constatã fapte care ar putea întruni elemente constitutive ale unei infracţiuni, vor proceda în conformitate cu prevederile Codului de procedurã fiscalã.
23. Echipa de control care constatã cã adresa la care s-a declarat domiciliul fiscal al contribuabilului nu existã fizic, în cazul în care domiciliul fiscal declarat este identic cu sediul social, va sesiza Oficiul Naţional al Registrului Comerţului pentru a lua mãsuri în condiţiile legii.

_________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016