Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURA din 11 aprilie 2025  organizării şi desfăşurării interviului pentru verificarea condiţiilor prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. f) şi g) din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROCEDURA din 11 aprilie 2025 organizării şi desfăşurării interviului pentru verificarea condiţiilor prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. f) şi g) din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991

EMITENT: Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 349 din 22 aprilie 2025
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 84 din 11 aprilie 2025, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 349 din 22 aprilie 2025.
──────────
    1. Scop
    Prezenta procedură documentează activitatea de organizare şi desfăşurare a interviului pentru verificarea condiţiilor prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. f) şi g) din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare (Lege).

    2. Domeniul de aplicare
    Prezenta procedură se aplică în cadrul Serviciului Secretariat tehnic comisie cetăţenie şi Comisiei pentru cetăţenie, parte a procedurii de acordare a cetăţeniei române, şi se adresează petenţilor care solicită acordarea cetăţeniei române în baza dispoziţiilor art. 8 alin. (1) şi art. 8^1 alin. (1) din Lege.

    3. Descrierea procedurii
    A. Dispoziţii generale
    3.1. Reguli generale aplicabile procedurii
    3.1.1. Procedura interviului organizat pentru verificarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. f) şi g) din Lege face parte din procesul de obţinere a cetăţeniei române şi este organizată de Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie (ANC).
    3.1.2. Serviciul Secretariat tehnic comisie cetăţenie (SSTCC) asigură personalul necesar pentru îndeplinirea activităţii de secretar al Comisiei pentru cetăţenie în cadrul şedinţelor acesteia în care se desfăşoară interviul organizat pentru verificarea condiţiilor prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. f) şi g) din Lege.
    3.1.3. Nu susţin interviul organizat pentru verificarea condiţiilor prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. f) şi g) din Lege persoanele cu privire la care, prin hotărâre judecătorească, s-a instituit măsura de ocrotire a consilierii judiciare sau a tutelei speciale ori o altă măsură corespondentă care are drept efect restrângerea sau, după caz, lipsirea de capacitatea de exerciţiu conform dispoziţiilor art. 8 alin. (5) din Lege.
    3.1.4. Dacă persoana care urmează a susţine interviul este mută, surdă sau surdomută ori, din orice altă cauză, nu se poate exprima, comunicarea cu aceasta şi susţinerea interviului se vor face în scris. Persoanele cu cecitate parţială sau completă susţin oral interviul, iar în cazul persoanelor cu surdocecitate interviul se va desfăşura cu participarea unui interpret autorizat al limbajului specific persoanelor cu surdocecitate conform dispoziţiilor art. 15 alin. (8) din Lege.
    3.1.5. Interviul se înregistrează prin mijloace audio-video. Înregistrările audio-video ale interviului se păstrează salvate pe suport optic pe o perioadă de un an de la data susţinerii acestuia, de Compartimentul IT, cu excepţia situaţiilor în care servesc ca mijloc de probă într-un proces. La împlinirea termenului de un an sau, după caz, după soluţionarea definitivă a cauzei, înregistrările audio-video se distrug în mod ireversibil conform dispoziţiilor art. 15 alin. (9) din Lege.


    B. Etapele interviului
    3.2. Programarea interviului
    3.2.1. În cazul în care Comisia pentru cetăţenie constată că sunt întrunite condiţiile pentru acordarea cetăţeniei române, nemaifiind necesară completarea dosarului în conformitate cu dispoziţiile art. 15 alin. (3) din Lege, stabileşte, într-un termen ce nu va depăşi 6 luni, programarea persoanei la interviul organizat pentru verificarea condiţiilor prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. f) şi g).
    3.2.2. Solicitanţii vor fi anunţaţi printr-o înştiinţare cu privire la data, ora şi locul desfăşurării interviului, documentele de identitate necesare în vederea legitimării şi stabilirii identităţii, precum şi orice alte informaţii/documente stabilite de comisie.
    Înştiinţarea solicitanţilor se va realiza prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire la domiciliul indicat în cererea de acordare sau la domiciliul ales şi/sau prin intermediul poştei electronice, după caz.


    3.3. Desfăşurarea interviului
    3.3.1. La intrarea la interviu fiecare solicitant este legitimat pe baza unui act de identitate valabil, iar ulterior acesta completează şi semnează formularul prin care i se aduce la cunoştinţă că interviul este înregistrat audio-video, formularul anexându-se la dosarul pentru cetăţenie.
    3.3.2. Scopul interviului îl constituie evaluarea de către Comisia pentru cetăţenie a cunoaşterii de către solicitant a limbii române (exprimare, scris şi citit), a unor date de istorie şi geografie a României, noţiuni elementare de cultură şi civilizaţie românească, precum şi a cunoaşterii prevederilor Constituţiei României şi a imnului naţional. Toate acestea se vor evalua pentru a demonstra că există în măsură suficientă pentru a asigura integrarea solicitantului în viaţa socială a României.
    3.3.3. În acest sens, un set predefinit de întrebări din cele 4 domenii ce vor fi analizate sunt publicate pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, fără a fi numerotate.

    3.4. Domenii verificate în cadrul interviului
    3.4.1. Solicitantul va extrage aleatoriu câte 3 jetoane cu numere pentru fiecare dintre cele patru domenii verificate: Constituţia României, republicată, istoria României, geografia României şi cultură şi civilizaţie românească, iar setul de întrebări se va constitui în urma extragerii aleatorii.
    3.4.2. Solicitantul va susţine următoarele probe în cadrul interviului:
    a) o probă de scriere după dictare a unui articol din Constituţia României, republicată;
    b) o probă de citire a unui text în limba română la prima vedere;
    c) o probă orală în cadrul căreia solicitantul va răspunde la setul de 12 întrebări extrase aleatoriu, câte 3 întrebări din cele 4 domenii;

    3.4.3. În timpul interviului, comisia verifică următoarele aspecte:
    a) cunoaşterea limbii române - solicitantul trebuie să poată scrie după dictare un text citit de membrii comisiei, să poată citi un text în limba română la prima vedere şi să se poată exprima clar, coerent şi corect gramatical în limba română, să poată dovedi cunoaşterea şi înţelegerea limbii române în măsură suficientă pentru a se integra în viaţa socială;
    b) cunoaşterea prevederilor Constituţiei, inclusiv cele referitoare la principii generale, drepturi, libertăţi şi îndatoriri fundamentale ale cetăţenilor români, obligaţiile cetăţenilor români, autorităţile publice, sistemul de asigurări sociale, valorile Uniunii Europene etc.;
    c) cunoştinţe elementare despre istoria României - evenimente istorice importante, personalităţi istorice marcante etc.;
    d) cunoştinţe elementare despre geografia României - informaţii generale despre ţară, organizarea administrativ-teritorială, forme de relief, faună, floră, hidrografie, climă şi resurse naturale ale subsolului etc.;
    e) cunoştinţe elementare de cultură şi civilizaţie românească - mari personalităţi ale culturii româneşti, sărbători naţionale şi tradiţii specifice, monumente şi obiective turistice cunoscute, expresii şi proverbe româneşti uzuale etc.;
    f) cunoaşterea imnului naţional al României.

    3.4.4. În cadrul interviului pentru acordarea cetăţeniei române, Comisia pentru cetăţenie poate adresa, pe lângă întrebările extrase de solicitant, şi întrebări suplimentare, adaptate contextului discuţiei, în scopul verificării gradului real de integrare a solicitantului şi a nivelului de înţelegere a noţiunilor folosite în formularea răspunsurilor.
    3.4.5. Aceste întrebări pot viza, fără a se limita la, elemente de cultură, istorie, tradiţii, valori fundamentale şi realităţi socio-politice ale României, precum şi capacitatea solicitantului de a utiliza corect şi fluent limba română în contexte uzuale de comunicare.
    3.4.6. De asemenea, comisia poate formula întrebări care decurg în mod natural din răspunsurile oferite de solicitant sau din situaţiile concrete din timpul interviului, în vederea evaluării autenticităţii şi coerenţei exprimării acestuia, având ca obiectiv prevenirea reproducerii mecanice a unor răspunsuri memorate şi asigurarea faptului că solicitantul deţine cunoştinţele şi aptitudinile necesare unei integrări efective în societatea românească.
    3.4.7. Pe tot parcursul interviului, răspunsurile exacte ale solicitantului sunt consemnate olograf în Caietul de şedinţă de către persoana responsabilă din cadrul secretariatului tehnic care îndeplineşte activitatea de secretar al Comisiei pentru cetăţenie în cadrul şedinţelor.
    3.4.8. Solicitantul ia la cunoştinţă şi confirmă prin semnătură consemnările înscrise în Caietul de şedinţă în timpul interviului, ca urmare a răspunsurilor sale oferite comisiei, la finalul interviului.
    3.4.9. Modalitatea de evaluare a răspunsurilor solicitantului la interviu constă în acordarea de către fiecare membru al completului a unei note pentru toate răspunsurile furnizate de solicitant, pe o scară de la 1 la 10, după care se face media notelor acordate. Se consideră admis la proba interviului solicitantul de cetăţenie care obţine cel puţin nota medie 5.
    3.4.10. Rezultatele interviului vor fi afişate în aceeaşi zi pe site-ul instituţiei, cu respectarea prevederilor referitoare la protecţia datelor cu caracter personal şi a dispoziţiilor prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 679/2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE.
    3.4.11. În cazul în care solicitantul se prezintă la susţinerea interviului, dar solicită acordarea unui nou termen de interviu pentru a se pregăti suplimentar pentru acesta, comisia va putea aproba această solicitare, cu condiţia încadrării în termenul de 6 luni de la data constatării îndeplinirii condiţiilor preliminare cerute de lege.


    4. Norme tranzitorii şi finale
    4.1. Normele contrare procedurii de faţă se abrogă.
    4.2. Prezenta procedură intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se afişează pe site-ul ANC.


    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016