Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURĂ INTERNĂ din 7 februarie 2025  privind asigurarea implementării şi aplicării art. 2 din Procedura de îndrumare şi asistenţă a contribuabililor/plătitorilor, acordate de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, şi de coordonare metodologică a activităţii de aplicare unitară a legislaţiei fiscale şi procedural fiscale desfăşurate de structurile de asistenţă contribuabili, precum şi în domeniul tehnologiei informaţiei, aprobată prin Ordinul ministrului finanţelor nr. 1.233/2021     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROCEDURĂ INTERNĂ din 7 februarie 2025 privind asigurarea implementării şi aplicării art. 2 din Procedura de îndrumare şi asistenţă a contribuabililor/plătitorilor, acordate de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, şi de coordonare metodologică a activităţii de aplicare unitară a legislaţiei fiscale şi procedural fiscale desfăşurate de structurile de asistenţă contribuabili, precum şi în domeniul tehnologiei informaţiei, aprobată prin Ordinul ministrului finanţelor nr. 1.233/2021

EMITENT: Camera Consultanţilor Fiscali
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 137 din 17 februarie 2025
──────────
    Aprobată prin HOTĂRÂREA nr. 3 din 7 februarie 2025, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 137 din 17 februarie 2025.
──────────
    ART. 1
    Dispoziţii generale
    (1) Prezenta procedură stabileşte mecanismele şi activităţile desfăşurate la nivelul Camerei Consultanţilor Fiscali, denumită în continuare CCF, necesare cooperării cu Ministerul Finanţelor/Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, denumite în continuare MF/ANAF, în implementarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 2 din Procedura de îndrumare şi asistenţă a contribuabililor/plătitorilor, acordate de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, şi de coordonare metodologică a activităţii de aplicare unitară a legislaţiei fiscale şi procedural fiscale desfăşurate de structurile de asistenţă contribuabili, precum şi în domeniul tehnologiei informaţiei, aprobată prin Ordinul ministrului finanţelor nr. 1.233/2021, astfel cum a fost modificat şi completat prin Ordinul ministrului finanţelor nr. 6.649/2024 pentru modificarea şi completarea Procedurii de îndrumare şi asistenţă a contribuabililor/plătitorilor, acordate de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, şi de coordonare metodologică a activităţii de aplicare unitară a legislaţiei fiscale şi procedural fiscale desfăşurate de structurile de asistenţă contribuabili, precum şi în domeniul tehnologiei informaţiei, aprobată prin Ordinul ministrului finanţelor nr. 1.233/2021.
    (2) Scopul cooperării CCF cu MF/ANAF este acela de a facilita consultanţilor fiscali membri ai CCF cunoaşterea, înţelegerea şi aplicarea corectă a legislaţiei fiscale, primare sau secundare, pentru care MF sau ANAF, după caz, are atribuţii legale de reglementare.
    (3) Obiectul cooperării îl reprezintă problematicile de aplicabilitate generală care impun o clarificare, identificate în activitatea practică a consultanţilor fiscali sau a celor identificate în urma analizei actelor normative/proiectelor de acte normative realizate de Comitetul fiscal, formalizate de CCF conform prezentei proceduri.

    ART. 2
    Activităţile Comitetului fiscal al CCF
    (1) Problematicile de aplicabilitate generală identificate în activitatea practică a consultanţilor fiscali, care ridică dificultăţi reale de interpretare sau determină aplicarea neunitară a legislaţiei fiscale, pot fi formulate şi transmise doar de către membrii CCF, prin e-mail, la adresa office@ccfiscali.ro.
    (2) Pentru a face obiectul prezentei proceduri, solicitările formulate de consultanţii fiscali, conform alin. (1), trebuie să vizeze o problemă de aplicabilitate generală a unor prevederi legale bine identificate, să nu conţină niciun element de identificare a unui contribuabil şi să cuprindă argumente fundamentate din care să rezulte dificultăţile de aplicare, posibilităţile multiple de interpretare sau lipsa de reglementare, după caz.
    (3) Solicitările primite de CCF, potrivit alin. (1) şi (2), se soluţionează de Comitetul fiscal. Membrii Comitetului, potrivit specializării de bază a acestora, realizează analiza prealabilă a solicitărilor pentru stabilirea naturii şi categoriei din care acestea pot face parte, respectiv:
    a) problematică reală de interpretare care va face obiectul unei solicitări de clarificare elaborate de CCF către MF/ANAF;
    b) problematica are un răspuns identificabil în legislaţia fiscală sau a făcut deja obiectul unei interpretări a autorităţilor fiscale competente, care se transmite lectorului de pregătire profesională al CCF pe domeniul corespunzător pentru a fi avută în vedere la proximul curs/rubrica întrebări şi răspunsuri utile din biblioteca CCF;
    c) problematică reală de interpretare care va face obiectul unei propuneri de lege ferenda elaborate de CCF şi transmise către MF/ANAF, după caz;
    d) problematica semnalată nu este specifică domeniului de competenţă al CCF sau nu respectă condiţiile prezentei proceduri, care urmează să fie clasată.

    (4) Stabilirea categoriei din care face parte solicitarea, conform alin. (3), se realizează de către membrii Comitetului fiscal, cu avizul vicepreşedintelui, iar asupra rezultatului analizei se informează solicitantul prin grija secretariatului Comitetului.
    (5) În cazul solicitărilor care se încadrează în categoriile prevăzute la alin. (3) lit. a) şi c), se elaborează proiectul de solicitare de clarificare sau de propunere de lege ferenda, după caz, care se supune verificării şi revizuirii/avizării de către vicepreşedintele şi preşedintele Comitetului fiscal.
    (6) Proiectul de solicitare de clarificare/Propunerea de lege ferenda avizat(ă) de preşedintele Comitetului este supus(ă) aprobării Consiliului superior, anterior transmiterii către MF/ANAF, prin grija conducerii executive a CCF.

    ART. 3
    Aprobarea de către Consiliul superior al CCF
    (1) Secretariatul Consiliului superior transmite membrilor Consiliului superior, prin corespondenţă electronică, la adresele de e-mail cunoscute de către secretariatul Consiliului superior, proiectul de solicitare de clarificare/propunere de lege ferenda şi precizează termenul înăuntrul căruia trebuie exprimat votul sau transmise observaţiile argumentate.
    (2) Pentru membrii Consiliului superior care nu îşi exprimă votul/observaţiile în termen de maximum 48 de ore de la transmiterea documentelor, votul acestora se prezumă ca fiind unul de aprobare fără observaţii.
    (3) După aprobarea de către Consiliul superior, adresa este semnată de către preşedintele CCF şi transmisă oficial, de către secretariatul Consiliului superior, la MF/ANAF.

    ART. 4
    Condiţii de cooperare cu MF/ANAF
    (1) Solicitările de clarificare/Propunerile de lege ferenda pe care CCF le transmite MF sau aparatului central al ANAF, după caz, în funcţie de problematica pentru care solicită clarificarea, trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii, prevăzute expres la art. 2 alin. (1) lit. f) din Procedura de îndrumare şi asistenţă a contribuabililor/plătitorilor, acordate de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, şi de coordonare metodologică a activităţii de aplicare unitară a legislaţiei fiscale şi procedural fiscale desfăşurate de structurile de asistenţă contribuabili, precum şi în domeniul tehnologiei informaţiei, aprobată prin Ordinul ministrului finanţelor nr. 1.233/2021, cu modificările şi completările ulterioare, astfel:
    a) să vizeze clarificări privind modul de aplicare a legislaţiei fiscale, primare sau secundare, pentru care MF sau ANAF, după caz, are atribuţii de reglementare, potrivit legii;
    b) să fie specifice CCF sau membrilor săi, conform drepturilor şi competenţelor prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 71/2001 privind organizarea şi exercitarea activităţii de consultanţă fiscală, aprobată cu modificări prin Legea nr. 198/2002, cu modificările şi completările ulterioare;
    c) să vizeze o problemă general valabilă de aplicare şi să nu conţină situaţii punctuale şi elemente de identificare ale unor contribuabili/plătitori;
    d) să conţină o prezentare generală a problematicii, argumente de fapt şi de drept, precum şi propriile concluzii ale CCF;
    e) să conţină o propunere a CCF, argumentată corespunzător, cu privire la cea mai caracterizată variantă/ soluţie de aplicare dintre cele identificate sau, după caz, o propunere motivată de completare/modificare a textelor legale vizate.

    (2) Pentru asigurarea transparenţei şi eficacităţii cooperării CCF cu autorităţile fiscale, atât solicitările de clarificare/ propunerile de lege ferenda elaborate şi transmise MF sau ANAF, cât şi răspunsurile primite se valorifică de către CCF, astfel:
    a) se publică pe site-ul CCF în termen de maximum 10 zile de la transmitere şi, respectiv, maximum 30 de zile de la primirea răspunsului;
    b) se transmit membrilor CCF;
    c) se procedează la prezentarea şi diseminarea soluţiilor în cadrul cursurilor de pregătire profesională organizate pentru membrii CCF.



    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016