Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
PROCEDURĂ din 9 iulie 2024 privind modalitatea în care se realizează colaborarea dintre organul fiscal local şi organul fiscal central privind primirea/transmiterea unor informaţii referitoare la contribuabilii care datorează impozit special pe bunurile imobile de valoare mare
EMITENT: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 689 din 17 iulie 2024
──────────
Aprobată prin ORDINUL nr. 3.738 din 9 iulie 2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 689 din 17 iulie 2024.
──────────
CAP. I
Dispoziţii generale
1. Prezenta procedură se referă la gestionarea unor informaţii cu privire la persoanele fizice, denumite în continuare contribuabili, care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidenţiale situate în România, iar valoarea impozabilă a clădirii, calculată potrivit art. 457 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (denumită în continuare Codul fiscal), cu modificările şi completările ulterioare, depăşeşte 2.500.000 lei.
2. Prin prezenta procedură se reglementează următoarele:
- primirea de către organul fiscal central a solicitării organului fiscal local privind identificarea, pentru fiecare contribuabil, a organului fiscal central competent pentru administrarea creanţelor fiscale datorate;
– transmiterea informaţiilor solicitate către organul fiscal local;
– primirea documentaţiei care atestă comunicarea înştiinţării prevăzute la art. 500^1 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal;
– organizarea evidenţei informaţiilor primite de la organele fiscale locale referitoare la valoarea impozabilă a imobilului care a făcut obiectul înştiinţării prevăzute la art. 500^1 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal.
3. Prezenta procedură se aplică de către compartimentul cu atribuţii de gestiune registru contribuabili şi declaraţii fiscale persoane fizice din cadrul organului fiscal central, denumit în continuare compartiment de specialitate.
CAP. II
Primirea de la organul fiscal local a solicitărilor privind identificarea, pentru fiecare contribuabil, a organului fiscal central competent pentru administrarea creanţelor fiscale datorate de contribuabili
4. Solicitările organului fiscal local privind identificarea, pentru fiecare contribuabil, a organului fiscal central competent pentru administrarea creanţelor fiscale datorate de contribuabili se primesc de către compartimentul de specialitate din cadrul organului fiscal central în a cărui rază teritorială se află organul fiscal local.
5. Compartimentul de specialitate organizează evidenţa solicitărilor primite, care conţine următoarele informaţii:
a) organul fiscal local care a transmis solicitarea;
b) numele şi prenumele contribuabilului pentru care se solicită informaţiile;
c) codul numeric personal/numărul de identificare fiscală al contribuabilului;
d) data primirii solicitării;
e) data transmiterii către organul fiscal local a informaţiilor solicitate.
CAP. III
Transmiterea informaţiilor către organele fiscale locale
6. În termen de 2 zile lucrătoare de la primirea solicitării, compartimentul de specialitate identifică organul fiscal central competent pentru administrarea creanţelor fiscale datorate de contribuabilul pentru care a fost primită solicitarea şi transmite această informaţie organului fiscal local solicitant.
7. În cazul în care se constată erori în ceea ce priveşte datele de identificare ale contribuabilului pentru care organul fiscal local a transmis solicitarea, compartimentul de specialitate notifică organul fiscal local, în vederea clarificării situaţiei.
CAP. IV
Primirea documentaţiei care atestă comunicarea înştiinţării prevăzute la art. 500^1 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal
8. Documentaţia care atestă data comunicării înştiinţării prevăzute la art. 500^1 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, precum şi datele şi informaţiile cu privire la contribuabili şi valoarea impozabilă a imobilului care a făcut obiectul înştiinţării se primesc de către compartimentul de specialitate din cadrul organului fiscal central competent.
9. Prin organ fiscal central competent se înţelege:
a) organul fiscal central în a cărui rază teritorială contribuabilul are adresa unde îşi are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuieşte efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România;
b) organul fiscal central în a cărui rază teritorială se află domiciliul împuternicitului, în cazul contribuabililor fără domiciliul fiscal în România, care şi-au desemnat un împuternicit, potrivit legii;
c) organul fiscal central în a cărui rază teritorială se află imobilul, în cazul contribuabililor fără domiciliul fiscal în România, care nu şi-au desemnat un împuternicit.
10. În cazul în care se constată erori în ceea ce priveşte datele de identificare ale contribuabilului pentru care organul fiscal local a transmis informaţiile, compartimentul de specialitate notifică organul fiscal local, în vederea clarificării situaţiei.
11. Compartimentul de specialitate organizează evidenţa informaţiilor primite de la organele fiscale locale.
12. Evidenţa informaţiilor primite de la organele fiscale locale conţine următoarele informaţii:
a) denumirea organului fiscal local care a transmis informaţiile;
b) numele şi prenumele contribuabilului înştiinţat;
c) codul numeric personal/numărul de identificare fiscală al contribuabilului;
d) data comunicării înştiinţării;
e) adresa clădirii;
f) valoarea impozabilă determinată pentru impozitul pe clădiri, în cazul respectivei clădiri.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: